Jumaat, 23 Disember 2011

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Dari rumah besar ke penjara

Posted:

Dari rumah besar ke penjara

Dari rumah besar ke penjara

Oleh NORHAYATI YAHAYA
norhayati.yahaya@kosmo.com.my

KHIR TOYO


SHAH ALAM – Bekas Menteri Besar Selangor, Dr. Mohamad Khir Toyo dijatuhi hukuman penjara 12 bulan oleh Mahkamah Tinggi di sini semalam selepas didapati bersalah atas tuduhan mendapatkan untuk dirinya dan isteri hartanah bernilai RM6.5 juta pada harga RM3.5 juta empat tahun lepas.

Hakim Datuk Wira Mohtarudin Baki memutuskan hukuman itu selepas mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah dalam kes tertuduh. Beliau turut melucutkan hak ke atas hartanah itu untuk dikembalikan kepada kerajaan mengikut Seksyen 36(1) Akta Pencegahan Rasuah 1997.

Sebaik keputusan dibacakan, Mohamad Khir, 46, dilihat sugul sebelum berbincang dengan tiga peguam belanya. Zahrah Kechik pula mengusap lengan kiri tertuduh sambil berkata sesuatu.

Penyokong Mohamad Khir yang memenuhi mahkamah turut terdiam hingga ada yang menggelengkan kepala ketika keputusan dibacakan.

Mengikut pertuduhan, Mohamad Khir didakwa mendapatkan untuk diri dan Zahrah, 46, dua lot tanah dan sebuah rumah di No. 8 & 10, Jalan Suasa 7/1L, Seksyen 7 di sini pada harga RM3.5 juta melalui pengarah Ditamas Sdn. Bhd., Datuk Shamsuddin Hayroni pada 29 Mei 2007.

Sedangkan syarikat itu membeli hartanah tersebut dengan harga RM6.5 juta pada 23 Disember 2004.

Rasuah didakwa berlaku dalam keadaan Mohamad Khir mengetahui bahawa Shamsuddin mempunyai hubungan dengan tugas rasminya sebagai Menteri Besar Selangor ketika itu.

Beliau yang memegang jawatan berkenaan dari Ogos 2000 hingga Februari 2008 didakwa melakukan perbuatan tersebut di kediaman rasmi Menteri Besar Selangor di Jalan Permata 7/1, Seksyen 7 di sini.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Tak sesuai perjalanan jarak jauh

Posted:

Tak sesuai perjalanan jarak jauh

Tak sesuai perjalanan jarak jauh


Kemalangan membabitkan bas dua tingkat di Kilometer 15, Jalan Cameron Highlands-Simpang Pulai, Perak pada Disember tahun lalu mengorbankan 28 pelancong Thailand. Gambar kecil, bas dua tingkat.


KUALA LUMPUR - Kajian Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros) mendapati penggunaan bas bertingkat tidak selamat serta tidak sesuai bagi perjalanan jarak jauh.

Keselamatan bas berkenaan akan menjadi lebih buruk sekiranya laluan bas berkenaan berselekoh serta sempit kerana ia mempengaruhi kestabilan bas dan berisiko mengakibatkan kemalangan.

Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Abdul Rahim Bakri berkata, bas bertingkat hanya sesuai digunakan di laluan selesa seperti di kawasan bandar atau di lebuh raya.

"Penggunaan bas dua tingkat di kawasan bergunung-ganang dan bercerun seperti di Sabah, Sarawak dan Cameron Highlands kurang sesuai kerana ia akan memberi kesan tidak baik terhadap bas yang berbadan lebih tinggi," katanya kepada Bernama di sini semalam.

Abdul Rahim berkata, Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) dan Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) wajar menentukan semula laluan yang boleh menggunakan bas jenis itu bagi mengelakkan kemalangan daripada berlaku.

"Kebenaran untuk menggunakan kenderaan itu juga tertakluk kepada pemeriksaan keselamatan sewajarnya daripada bahagian kejuruteraan automotif Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) selain pemeriksaan teknikal oleh Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (Puspakom)," katanya.

Dalam pada itu, Pengarah Kejuruteraan Automotif JPJ, Ir. Mohamad Dalib berkata, bas dua tingkat tetap selamat digunakan tetapi keadaan akan menjadi sebaliknya jika ia dipandu oleh pemandu yang tidak berpengalaman.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Peneroka dapat bonus insentif

Posted:

Peneroka dapat bonus insentif

Peneroka dapat bonus insentifKUALA LUMPUR - Datuk Seri Najib Tun Razak semalam mengumumkan Felda akan membayar bonus insentif produktiviti antara RM400 dan RM1,200 kepada peneroka tanah rancangan itu pada tahun ini, iaitu kadar yang sama seperti tahun lepas.

Pembayaran bonus insentif berjumlah RM102.6 juta itu yang bergantung kepada penghantaran hasil melibatkan 95,949 daripada 112,635 peneroka Felda bagi menghargai sumbangan mereka terhadap kemajuan industri sawit dan getah negara serta insentif menghantar hasil melalui Felda, kata Perdana Menteri dalam satu kenyataan.

Bonus insentif itu akan dibayar di pejabat rancangan Felda pada akhir bulan ini.

"Kerajaan berharap pemberian bonus ini akan menjadi perangsang kepada peneroka untuk berusaha lebih gigih bagi meningkatkan produktiviti masing-masing," kata Najib.

Beliau berkata, peneroka yang menghantar hasil melalui pengurusan rancangan dinilai berdasarkan penghantaran hasil mereka dari Januari hingga Oktober tahun ini.

Bagi peneroka sawit, kelayakan minimum ialah 8.01 tan/hektar manakala ganjaran maksimum ialah mereka yang menghantar hasil melebihi 19 tan/hektar.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Pameran jentera modifikasi ekstrem

Posted:

Pameran jentera modifikasi ekstrem

Pameran jentera modifikasi ekstrem

Oleh SHAWKATH AZDE

HUJUNG minggu lalu, pameran gaya hidup automotif yang dianggap terbesar diadakan di dalam lokasi tertutup di Malaysia melabuhkan tirainya. Dikenali sebagai Honda - Hot Import Nights Kuala Lumpur 2011 (Honda-HIN KL 2011), ia berlangsung selama dua hari di Stadium Malawati Shah Alam, Selangor.

Acara yang julung-julung kali diadakan itu membawa satu pendedahan dan pengalaman baharu kepada peminat-peminat automotif tempatan. Ia bukan sekadar satu lagi pameran kereta biasa.

Pengerusi dan Penganjur Honda-HIN KL 2011, Reza Aliwarga menyifatkannya sebagai platform atau lokasi perjumpaan, sosial dan berkongsi ghairah terhadap kereta di bawah satu bumbung. Pelbagai aktiviti, peraduan dan sebuah konsert mini telah diadakan.

Penganjuran sulung HIN di KL

Sejarah Hot Import Nights (HIN) bermula pada tahun 1996 di Australia oleh sekumpulan mahasiswa. HIN berperanan sebagai medium mengetengahkan bakat dan kreativiti peminat automotif kepada masyarakat umum menerusi rangkaian acara berskala antarabangsa.

Populariti HIN kemudian berkembang ke Amerika Syarikat (AS) dan Indonesia. Ia menjadi acara tahunan pameran kenderaan gaya hidup automotif di AS, Australia dan Indonesia. Peminatnya pula terdiri daripada ratusan ribu orang di seluruh dunia.

Untuk makluman, penganjuran HIN memasuki ulang tahun ke-10 di Indonesia dan Malaysia diberi peluang untuk mengadakan penganjuran sulungnya.

Khabar mengenai kedatangan HIN nyata mencetuskan rasa ingin tahu yang tinggi dalam kalangan peminat kereta tempatan dan negara-negara jiran.

Namun, selepas menghadirinya, saya berpendapat masih banyak penambahbaikan perlu dilakukan jika ia mahu diteruskan pada masa akan datang. Biarpun begitu, tidak dapat dinafikan bahawa HIN memberi satu dimensi baharu dalam penganjuran acara seumpamanya di Malaysia.

Melangkah masuk ke dalam stadium, kelihatan sudah ada sebilangan pengunjung duduk di bangku stadium. Ramai juga yang berlegar-legar di kawasan pameran, meskipun jam masih belum pukul 12 tengah hari.


SEBUAH Proton Waja yang menerima modifikasi ekstrem dan lengkap dengan sepasang 'suicide door'.


Tanggapan pertama saya sejurus melewati pintu masuk, ada sesuatu yang tidak kena di sana. Ruang pameran kelihatan sempit. Susunan antara kenderaan terlalu rapat. Sukar membuka pintu kenderaan untuk mengambil gambar apatah lagi mendapat gambaran sisi jentera.

Import budaya modifikasi

Mengelilingi tapak pameran, ternyata pelbagai jenama kenderaan dipamerkan. Antaranya ialah BMW, Audi, Volkswagen, Smart, Nissan, Morris Minor, Lamborghini, Lotus, Aston Martin, Chevrolet, Honda dan Toyota.

Produk Proton dan Perodua juga terselit di sana. Kemunculan dua jenama tempatan itu kemudian mencetuskan pertikaian dalam forum-forum perbincangan di Internet. Mereka mempersoalkan adakah Proton dan Perodua tergolong sebagai jentera import?

Sebenarnya begini. Perkataan 'Import' itu merujuk kepada budaya modifikasi yang diimport terutama dari Jepun, (JDM atau Japan Domestic Market), AS dan Eropah. Bukannya ia terhad kepada jenama kereta import sahaja. Maksudnya, ketika HIN diadakan di AS, banyak kereta buatan AS seperti Chevrolet yang turut menyertainya.

Setelah hampir tiga jam berlegar di tapak pameran, lokasi seterusnya ialah Dynowars. Mencari akses ke kawasan Dynowars mengambil masa lebih setengah jam kerana saya sesat di dalam stadium!

Di lokasi Dynowars, terhimpun beberapa buah jentera dengan modifikasi enjin yang ekstrem. Tiba sahaja di sana, suasananya sepi. Tiada persembahan dilakukan. Saya difahamkan bahawa pusingan hari Sabtu telah tamat dan ia akan disambung semula pada hari esok. Ini sekali gus membuatkan ramai pengunjung yang terlepas sesi sebelumnya berasa kecewa.

Satu lagi kelemahan yang perlu diperbaiki adalah para pengunjung tidak tahu apakah acara sedang berlangsung. Tiada pengumuman dibuat oleh Deejay yang bertugas.

Sementara skin paparan hanya menayangkan klip video HIN di Indonesia. Penunjuk arah ke kawasan pertandingan misalnya drift kereta kawalan jauh (RC Drift) juga agak terselindung.

Banyak aktiviti

Ada sebilangan pengunjung yang mengeluh kerana bayaran RM20 itu tidak berbaloi. Untuk menikmati Honda-HIN KL 2011 secara maksimum, pengunjung harus meneliti setiap kereta yang dipamerkan.

Bukan itu sahaja, acara tersebut turut menyelitkan pelbagai aktiviti ekstra. Misalnya, pertandingan tarian B-Boys dan B-Girls, perlumbaan video konsol, RC Drift, selain Dynowars dan sistem audio kenderaan. Itu belum dikira persembahan hebat daripada Deejay yang diterbangkan khas dari United Kingdom (UK) dan Indonesia. Malah, pada malam Ahad, rocker Awie ada membuat persembahan selama hampir satu jam.

Jadi, ambil masa untuk menikmati semua aktiviti yang disediakan. Caranya, rancang apa yang hendak dilihat di sana. Barulah wang RM20 yang dilaburkan itu berbaloi.


PARA pengunjung tidak melepaskan peluang untuk melihat hasil modifikasi secara dekat.


Pujian harus diberikan kepada pihak penganjur kerana mengambil inisiatif mendapatkan maklum balas daripada media. Segala kekurangan yang dikesan telah disuarakan. Pada keesokan harinya (Ahad), sudah ada pembaharuan. Contohnya, penunjuk arah ke lokasi acara Dynowars telah ditampal dan lebih mudah untuk dilihat.

Senario persembahan juga bertambah baik berbanding hari sebelumnya. Kebanyakan peserta membuka bonet enjin kereta masing-masing untuk membolehkan pengunjung melihat modifikasi yang dilakukan. Suasana pun semakin meriah.

Acara Dynowars yang menjadi tumpuan utama turut menggegarkan kawasan berhampiran. Ramai juga peminat tempatan tidak melepaskan peluang menyaksikan sendiri ledakan kuasa kuda jentera peserta.

Juri dari AS, Mickee Zenarosa menyatakan bahawa rata-rata peserta mengetengahkan dua budaya modifikasi berbeza iaitu Eropah dan Jepun. Dia juga mengakui terpesona dengan hasil kerja beberapa orang peserta.

"Sukar untuk membandingkan pameran ini dengan negara lain. Sebabnya, setiap negara memiliki budaya dan konsep pemotoran tersendiri.

"Apa yang saya lihat ialah peserta Malaysia banyak melakukan modifikasi badan kenderaan sehingga model sedia ada menjadi sebuah kereta baharu," katanya.


HANYA menanti masa untuk menyertai pertandingan Dynowars.


Saya tidak menganggap anjuran kali ini sebagai suatu kegagalan. Bukan mudah untuk menganjurkan acara berprestij buat kali pertama. Mana-mana acara yang mula menapak pasti ada cacat-celanya.

Potensi acara yang melibatkan dunia modifikasi kenderaan dan industri hiliran automotif di Malaysia sememangnya cukup besar. Harapannya, akan ada lebih banyak pihak terutama pengeluar kenderaan dan pembuat produk berkaitan kereta akan mengambil bahagian dalam acara sama pada tahun depan. Selamat maju jaya!

Full content generated by Get Full RSS.

Proton Saga FLX SE Varian Saga paling sporty

Posted:

Proton Saga FLX SE Varian Saga paling sporty

Proton Saga FLX SE Varian Saga paling sporty

Oleh AHMAD SYUKRAN ZAINUDDIN


ANDA pasti tidak kecewa dengan kualiti pengendalian jentera ini.


Menjadi model penting buat pengeluar kereta nasional, Proton Holdings Berhad (Proton), kereta subkompak itu tidak pernah jemu menerima penambahbaikan.

Bermula dengan model BLM pada tahun 2008, Saga mengalami revolusi menerusi model-model seperti BLM SE (2009), FL (Disember 2010) dan FLX (Ogos 2011) sebelum pada minggu lalu Proton memperkenalkan pula varian yang dikenali sebagai Saga FLX SE.

Karekter utama yang membentuk Saga FLX SE ialah enjin Campro IAFM bersesaran 1.6 liter dan kotak gear CVT (Continuously Variable Transmission). Ciri itu kemudian digabungkan bersama pelbagai aspek lain, sekali gus menjadikannya sebuah jentera yang berbaloi untuk dimiliki.

Sedia maklum bahawa Saga dengan enjin 1.6 liter pada asalnya cuma untuk dijadikan teksi. Namun, memandangkan permintaan terhadapnya terus meningkat, Proton bersetuju untuk menawarkannya kepada kelompok pengguna yang lain.

Saga FLX SE disifatkan sebagai Saga yang paling sporty dan memiliki pelbagai ciri menarik setakat ini. Perubahan dapat dilihat dengan jelas sama ada pada luaran dan dalamannya.

Saya sempat memandu uji kereta itu bersama satu lagi model baharu Proton, Exora Bold menuju ke Tanjung Jara, Terengganu pada awal minggu ini. Tetapi, untuk kali ini, kita fokuskan dahulu kepada apa yang mampu ditawarkan oleh Saga FLX SE.


RUANG dalaman dimonopoli tona gelap.


Laluan kampung di bandar Al-Muktafi Billah di Dungun Terengganu menyerlahkan kemampuan sebenar jentera tersebut. Terpaksa memandu dalam hujan renyai, kelajuan maksimum yang berani diperah hanya sekadar 120 kilometer sejam.

Bunyi enjin

Itu sahaja kelajuan yang berani saya tekan memandangkan rasa sistem breknya yang kurang meyakinkan. Bagaimanapun, kekurangan itu diseimbangkan menerusi stereng yang agak berat, di samping tahap pengendalian mantap ketika mengambil selekoh.

Harus diakui bahawa respons enjin 1.6L IAFM itu agak bagus. Sebaik sahaja pedal minyak ditekan, enjin mengaum untuk mencari gear terbaik demi memproleh momentum, tipikal kotak gear CVT. Bunyi enjin juga dapat didengar dengan jelas dari dalam kabin, mungkin aspek itu harus diperbaiki oleh Proton.

Untuk merasai lebih kuasa, jangan lupa menekan butang SAT (Stepped-Automatic Transmission). Butang ini membolehkan pemandu merasa pertukaran gear seperti kotak gear manual konvensional.

Sekiranya SAT masih belum mampu memuaskan hati anda, tolak tuil gear ke kolum "L". Harus tahu bahawa ia bukan digunakan untuk mendaki laluan berbukit, sebaliknya bertindak seperti mode sport. Hasilnya, jarum rpm akan melonjak setinggi 800rpm, sekali gus memberi kuasa ekstra untuk memotong atau memecut.

Mahu menjadikannya berasa lebih mahal, ruang dalaman Saga FLX SE disertakan dengan kemasan kulit hitam bersama jahitan benang merah pada stereng, konsol tengah, tuil gear dan tempat duduk. Saya harus beritahu juga bahawa tempat duduk belakangnya cukup selesa, walaupun jika anda terpaksa menempuh perjalanan yang jauh.


PASARAN segmen sedan entry level dimeriahkan lagi melalui pengenalan model ini.


Misi menarik minat golongan muda untuk memiliki Saga FLX SE mungkin tidak terlalu sukar menerusi penampilannya yang garang. Selain disalut dengan warna merah menyala (warna baru selain warna putih solid) jentera itu turut hadir bersama kemasan lampu kabus berwarna kelabu.

Sekeliling kereta juga dilengkapi dengan skirting berwarna kontras (kelabu). Bahagian hadapan menyerlah melalui sepasang lampu utama berbentuk tirus. Sementara bahagian belakangnya tampil menawan dengan lampu LED.

Penampilannya disempurnakan lagi menerusi padanan rim aloi bersaiz 15 inci baharu yang dibalut tayar bersaiz 195/50 R15. Pendek kata, jentera itu tidak memerlukan apa-apa solekan lain untuk nampak cantik.

Berminat? Anda sudah boleh melihatnya di mana-mana pusat pameran Proton berhampiran. Mahal RM2,900 berbanding model Saga FLX, ia ditawarkan pada harga RM49,449 seunit.

Full content generated by Get Full RSS.

Suzuki Swift Sport 2012

Posted:

Suzuki Swift Sport 2012

Suzuki Swift Sport 2012

Oleh MUHAMMAD MD TAJUDIN


SEKALI pandang, penampilan luarannya tidak jauh berbeza dengan model Swift Sport sebelum ini.


VARIAN berprestasi Suzuki Swift, sama ada model lama, Cultus GTi atau model baharu seperti Swift Sport tidak pernah gagal untuk menarik perhatian saya.

Masih segar dalam ingatan beberapa tahun lepas pengalaman menyaksikan kelajuan Cultus GTi, paling menarik enjin model itu cuma bersesaran 1.3 liter.

Selepas itu, kemasyhuran Cultus GTi terganggu kerana akronim GTi sebenarnya adalah milik Volkswagen. Hasil perbincangan di luar mahkamah, Suzuki mengugurkannya dan menggunakan nama GT sahaja.

Kini, model berprestasi Swift lebih selesa menggunakan nama Swift Sport. Jika kelajuan Cultus GTi ibarat lipas kudung, Swift Sport pula membuat saya kagum dengan ciri-ciri keselamatannya.

Bayangkan sebuah kereta kompak dengan enam beg udara sebagai ciri standard, tidakkah anda akan turut berasa kagum? Berbeza dengan kebanyakan kereta yang dipasarkan di dalam negara dengan hanya dua beg udara.

Baru-baru ini, Suzuki telah melancarkan model pengganti Swift Sport yang bakal dijual bermula tahun depan di pasaran terpilih global. Swift Sport adalah model penting untuk varian Swift yang menawarkan tahap penalaan, prestasi pengendalian dan pemberhentian lebih bagus berbanding model standard.

Berikutan ciri-ciri sporty dan praktikaliti hariannya, Swift Sport mempunyai ramai peminat sejati di lebih kurang 40 buah negara serata dunia. Swift Sport baharu mempunyai DNA yang sama seperti model sebelumnya. Cuma kali ini, model tersebut lebih ekonomikal dan mesra alam sekitar bagi memenuhi kehendak semasa.

Rekaan luaran Swift Sport adalah refleksi kepada evolusi ke arah rupa yang lebih sporty. Peralatan aerodinamik yang eksklusif untuk Swift Sport baharu mengawal aliran udara, menahan daya angkat dan memberi imej yang lebih rendah ke bumi. Lampu utama jenis High-Intensity Discharge (HID) dengan lapisan warna kelabu metalik serta rekaan lampu kombinasi baharu menyerlahkan lagi dinamik penampilan luaran model itu.

Pengendalian lebih baik

Rekabentuk ruang dalaman yang sporty model itu dibantu oleh kerusi sport dengan corak fabrik eksklusif, kluster lima meter mudah dibaca dan susunan yang kemas. Sementara Toe dan Camber yang tegar digunakan untuk sistem suspensi jenis torsion beam dan ketegaran lateral yang lebih pada sesendal torsion beam. Sementara bearing yang lebih besar pada roda belakang pula membantu kestabilan pada bahagian belakang kereta sewaktu mengambil selekoh mencabar.

Kekenyalan ditingkatkan pada pegas gegelung hadapan dan belakang. Penambahan lantunan pada pegas gegelung hadapan secara signifikannya menyumbang kepada kestabilan dengan mengurangkan olengan badan kereta.

Modifikasi yang dilakukan pada peralatan stereng, kotak gear, rangka suspensi dan bearing yang lebih besar pada roda hadapan pula menjadikan pengendalian Swift Sport baharu itu lebih baik berbanding model sebelumnya.

Enjin M16A Swift Sport baharu sebenarnya adalah sama dengan model lama. Tetapi kali ini ia disemak semula dengan penambahan kuasa bersama emisi lebih rendah.

Pencapaian itu adalah hasil penggunaan sistem masukan boleh ubah (variable), penggunaan VVT (Variable Valve Timing) yang lebih optimum dan valve lift yang ditingkatkan.


RUANG kokpit yang berorientasikan kepada pemandu.


Hasilnya, kuasa maksimum naik daripada 123hp kepada 136hp. Tork maksimum pula meningkat daripada 148Nm kepada 160Nm pada kelajuan enjin yang sedikit rendah iaitu 4,400rpm. Ini seterusnya membolehkan pemandu menikmati prestasi merentasi julat kelajuan enjin.

Emisi enjin model baharu turut mengalami penurunan sekitar sepuluh peratus iaitu 165g/km kepada 147g/km. Sistem ekzos yang disemak semula pula menghasilkan bunyi yang lebih sporty.

Transmisi manual Swift Sport baharu secara spesifiknya dibangunkan untuk mengambil kesempatan penuh terhadap prestasi enjin M16A. Penggunaan gear manual enam kelajuan menyumbang kepada pemanduan yang lebih sporty dan menjimatkan minyak.

Dari segi keselamatan pula, Swift Sport baharu mempunyai tujuh beg udara dan Electronic Stability Program sebagai peralatan standard. Penggunaan keluli regangan tinggi yang ekstensif dan analisis struktur berkomputer membolehkan badan kereta menjadi ringan serta selamat. Tiang-tiang kereta pula mengandungi material yang mampu menyerap hentakan, sekali gus dapat mengurangkan impak pada kepala penumpang.

Dengan segala ciri-ciri di atas tiada sebab mengapa penggemar kereta berprestasi tidak boleh jatuh hati kepada model dari Jepun itu. Swift Cultus GTi atau Swift Sport tidak pernah gagal untuk menarik perhatian.

Model itu biasa-biasa sahaja tetapi menyeronokkan. Ibarat seorang kawan harian, tetapi penuh dengan ilmu yang membuatkan kita tidak serik untuk berkawan dan berborak dengannya. Suzuki Swift Sport, sentiasa di hati.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


FAM sedia bantu

Posted:

FAM sedia bantu

FAM sedia bantu

"PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) akan berusaha membuat rayuan kepada badan induk bola sepak dunia (FIFA) untuk Safee Sali sekiranya kejohanan Liga Super Indonesia (ISL) sudah sah diharamkan."

Demikian respons Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad (gambar kecil) ketika diminta mengulas mengenai nasib yang bakal menimpa penyerang sensasi Harimau Malaya, Mohd. Safee Sali sekiranya ISL diharamkan.

Safee kini beraksi dengan kelab Indonesia, Pelita Jaya dan pemain kelahiran Kajang, Selangor itu mungkin tidak boleh mewakili skuad negara sekiranya ISL diharamkan.

Katanya, meskipun FAM tidak terlibat dalam perundingan Safee bersama pengurusnya, Zakaria Rahim dengan bekas kelabnya, Selangor dan Pelita Jaya, FAM tetap akan membantu Safee daripada terjebak dengan status haram ISL.

Menurutnya lagi, kehilangan peledak berbisa Asia Tenggara itu pasti dirasai oleh skuad negara selepas kesemua pemain yang beraksi di ISL akan dikenakan pembekuan status perpindahan.

"Sudah tentu FAM akan membantu Safee meskipun rundingan perpindahan ke Pelita Jaya dari Selangor hanya melibatkan Safee bersama pengurusnya (Zakaria) sahaja.

"Kehilangan Safee yang tidak dapat mewakili negara sekiranya dia mendapat status haram sememangnya sukar untuk diterima oleh peminat-peminat bola sepak tempatan.

"Skuad kebangsaan masih menagih khidmat Safee. Oleh itu, FAM mungkin akan bekerjasama dengan Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) bagi menangani masalah ini mengikut undang-undang FIFA," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Bagaimanapun, Azzuddin memberitahu kesahihan berita mengenai pengharaman ISL belum lagi terjawab memandangkan pihaknya tidak menerima sebarang maklumat daripada FIFA setakat ini.

Jelasnya, beliau berharap peminat-peminat bola sepak tempatan bersabar dan tidak bertindak secara melulu untuk membuat sebarang spekulasi selagi surat pengharaman ISL oleh FIFA belum disahkan.

"Saya tidak mengetahui hal itu terjadi (ISL diharamkan oleh FIFA). Saya akan pastikan maklumat tersebut benar terlebih dahulu sebelum mengemukakan rayuan kepada FIFA.

"Saya berharap penyokong tempatan tidak mudah terpedaya dengan khabar angin atau membuat sebarang spekulasi mengenai hal ini selagi isu ini belum disahkan oleh pihak FIFA," katanya.

Sementara itu, Safee ketika dihubungi Kosmo! enggan mengulas lanjut berhubung isu pengharaman ISL. Bekas penyerang Selangor itu akan menjelaskan situasi tersebut pada sidang media minggu depan.

"Saya akan menjawab segala pertanyaan pada sidang akhbar Isnin depan," katanya.

Safee sebelum ini berkata, sekiranya kelab Pelita Jaya yang diwakilinya terlibat dengan penggantungan FIFA, beliau akan cuba mencari peluang bermain di negara lain dan dalam masa yang sama mahu bermain untuk pasukan kebangsaan Malaysia.

Semalam, portal berita akhbar Republika Indonesia melaporkan, surat pengharaman ISL oleh FIFA itu ditujukan kepada Ketua Umum Persatuan Sepak Bola Seluruh Indonesia (PSSI), Djohar Arifin Husin yang menyatakan ISL adalah liga yang tidak diakui oleh badan dunia itu.

Menurut kandungan surat tersebut, FIFA menerusi surat yang ditandatangani oleh Setiausaha Agungnya, Jarome Valcke dan Setiausaha Agung Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC), Datuk Alex Soosay menetapkan status haram kepada semua pemain, pegawai dan pengadil yang terlibat dengan ISL.

"Pemain yang bermain di ISL juga akan dikenakan pembekuan status perpindahan. Ini bermakna pemain tidak boleh bermain dalam liga atau kejohanan di negara yang merupakan anggota FIFA.

"Pemain seperti Safee juga terancam, tidak boleh bermain di luar ISL," menurut portal tersebut.

FIFA bagaimanapun memberikan tarikh akhir 20 Mac tahun depan kepada Indonesia untuk menyelesaikan segala polemik yang berkaitan dengan arena bola sepak di republik itu atau berdepan dengan tindakan penggantungan atau pengharaman.

ISL merupakan kejohanan kelab-kelab bola sepak profesional di Indonesia tetapi tidak bernaung di bawah PSSI.

Full content generated by Get Full RSS.

'Contohi semangat Harimau Muda'

Posted:

'Contohi semangat Harimau Muda'

'Contohi semangat Harimau Muda'

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my


RAJAGOBAL (kanan) mahukan semua pemain dalam skuad negara agar mempergunakan sepenuhnya pengalaman untuk membentuk keyakinan serta persefahaman di kalangan mereka.


SELEPAS aksi cemerlang yang dipamerkan Harimau Muda ekoran kejayaan mempertahankan pingat emas acara bola sepak pada Sukan SEA 2011 di Jakarta pada November lalu, tumpuan kini mula teralih kepada Harimau Malaya.

Selaku tuan rumah Piala AFF Suzuki bersama Thailand pada kejohanan edisi kesembilan itu tahun depan, cabaran getir bakal menanti pasukan negara selaku juara bertahan.

Skuad Harimau Malaya yang dibimbing oleh jurulatih berkaliber negara, Datuk K. Rajagobal telah berjaya menamatkan penantian selama 14 tahun apabila muncul juara kejohanan dwi-tahunan anjuran Persekutuan Bola Sepak Asean itu bermula 1996 yang kini dikenali sebagai Piala AFF Suzuki.

Sebelum ke pentas final kejohanan edisi lalu, pasukan negara tewas 1-5 kepada Indonesia pada perlawanan peringkat kumpulan namun kembali bangkit membenam Laos 6-0 dan mengatasi Thailand 2-1.

Namun, ia tidak sesekali mematahkan semangat pasukan negara yang sememangnya memiliki karakter sebagai jaguh Asean selepas menumpaskan seteru utama, Indonesia menerusi agregat 4-2 pada perlawanan timbal balik di Kuala Lumpur (3-0) dan Jakarta (1-2).

Namun bagi Rajagobal, beliau tidak mahu barisan pemainnya terlalu lena dibuai mimpi indah dengan kejuaraan yang diraih pada edisi kelapan itu.

Jelasnya, kejayaan lalu sekadar perangsang dalam membina kejayaan pada musim hadapan dan dia mahu anak-anak buahnya mencontohi sifat pasukan 'adik', Harimau Muda di atas prestasi cemerlang ketika beraksi di Sukan SEA lalu.

"Saya akui kejayaan muncul sebagai juara Piala AFF Suzuki merupakan satu kenangan manis tetapi selaku juara bertahan, kami terpaksa berkerja dengan lebih keras dan gigih untuk mempertahankan reputasi tersebut.

"Mempertahankan kejuaraan adalah lebih susah jika dibandingkan merebut kejuaraan di mana setiap pasukan akan memberikan tentangan habis-habisan untuk merampas gelaran juara dari kami.

"Jadi, saya mahu barisan pemain saya mencontohi skuad kendalian Ong Kim Swee itu yang beraksi dengan cemerlang untuk melakar kejayaan pada Sukan SEA di Jakarta, baru-baru ini.

"Mereka (Harimau Muda) bukan sahaja berjaya mengekalkan rekod tanpa kalah namun dalam masa yang sama, mereka telah menunjukkan kekuatan fizikal dan mental meskipun beraksi di gelanggang lawan yang sentiasa memberi provokasi terhadap skuad negara.

"Kejayaan mereka menjadi inspirasi kepada kami dalam usaha untuk mempertahankan status juara Piala AFF Suzuki pada tahun lalu," katanya kepada Kosmo! baru-baru ini.

Ditanya mengenai prestasi skuad Harimau Malaya ketika perlawanan persahabatan menentang India pada pertengahan November lalu, Rajagobal melahirkan rasa bangga dengan komitmen yang dipamerkan oleh semua pemain.

Meskipun skuad negara sekadar mencatatkan keputusan seri 1-1 sebelum tewas 2-3 pada aksi kedua, beliau tetap berpuas hati dengan persembahan beberapa muka baharu yang diserapkan dalam skuad kendaliannya itu.

"Jangan terlalu cepat kritik kepada pasukan kami. Saya membawa tujuh pemain yang tidak pernah beraksi di pentas antarabangsa tetapi masih mampu memberikan saingan sengit kepada India. Saya mahu membuka ruang dan peluang kepada pemain-pemain ini untuk membina kombinasi mantap dalam pasukan. Keputusan perlawanan bukan ukuran tetapi pengalaman yang diraih perlu dimanfaatkan," ujarnya.

Full content generated by Get Full RSS.

Seu Bock tidak berkecil hati

Posted:

Seu Bock tidak berkecil hati

Seu Bock tidak berkecil hati

Oleh HELMI TALKAH
helmi.talkah@kosmo.com.my


CHONG WEI (kiri) mengharapkan sentuhan Misbun bagi membantunya meningkatkan prestasi sebelum turun beraksi dalam Sukan Olimpik 2012 London tahun depan.


TEY Seu Bock tidak akan berkecil hati sekiranya Datuk Misbun Sidek kembali membimbing jaguh perseorangan badminton negara, Datuk Lee Chong Wei.

Jurulatih perseorangan negara itu berkata, apa yang dia mahukan adalah yang terbaik buat Chong Wei dalam misi memburu pingat emas buat kontinjen Malaysia pada temasya Sukan Olimpik 2012 di London.

"Saya langsung tidak kecil hati dengan perkara ini. Jika Chong Wei merasakan yang dia mahu Misbun kembali mengambil alih tugas selaku jurulatihnya ataupun bekerjasama dengan saya, saya tidak kisah.

"Selama ini pun saya hanya melaksanakan tugas saya bagi membimbing Chong Wei dalam usaha mengharumkan nama Malaysia di pentas antarabangsa," kata Seu Bock ketika ditemui pemberita selepas sesi latihan Chong Wei di Stadium Bukit Kiara semalam.

Sebelum ini, Chong Wei tanpa berselindung mengakui yang dia masih mengharapkan sentuhan bekas 'sifunya', Misbun dalam mempersiapkan diri tatkala tinggal kurang lapan bulan sahaja lagi sebelum Sukan Olimpik 2012 bermula.

Misbun menamatkan kontraknya selama tiga tahun bersama Persatuan Badminton Malaysia (BAM) pada 31 Disember tahun lalu apabila menyerahkan surat peletakkan jawatan kepada badan induk badminton negara itu.

Keputusan bekas jaguh perseorangan negara itu dibuat selepas berselisihan faham dengan BAM.

Meskipun BAM telah menawarkan kontraknya baharu buatnya untuk melatih barisan pemain skuad pelapis negara namun Misbun telah menolak tawaran tersebut.

Ketiadaan Misbun, sesi latihan Chong Wei yang merupakan pemain No. 1 dunia kini dikendalikan Seu Bock dan turut dibantu oleh Rashid Sidek dan Hendrwan.

Selain mahu kembali dibimbing Misbun, Chong Wei, 29, juga menyuarakan keinginannya untuk mendapatkan semula khidmat pakar mental, Frederick Tan yang turut bersama-sama Misbun membimbing pemain kelahiran Pulau Pinang itu.

Tambah Seu Bock, dia sentiasa mengalu-alukan kehadiran mana-mana pihak bagi membantunya untuk membimbing Chong Wei termasuk Misbun dan Fred Tan bagi merealisasikan impian rakyat Malaysia untuk menyaksikan jaguh negara itu membawa pulang pingat emas Sukan Olimpik.

"Memang saya memerlukan beberapa orang lagi jurulatih untuk membantu saya. Namun, bukan mengendalikan program latihan tetapi lebih kepada analisis perlawanan.

"Ketika ini, Rashid dan Hendrawan yang membantu saya menganalisis perlawanan Chong Wei. Saya akan beri mereka rakan video perlawanan dan mereka akan melakukan analisis selepas itu, memberikan saya maklum balas," tambah Seu Bock.

Dalam pada itu, Seu Bock menjelaskan yang dia mempunyai perancangan tersendiri untuk meningkatkan prestasi Chong Wei menjelang Sukan Olimpik tahun depan di samping menyasarkan tiga bulan untuk Chong Wei kembali ke prestasi terbaiknya.

"Bagitupun, buat masa ini latihan mungkin saya akan buat benda yang sama kerana tiada masa, mungkin selepas Terbuka Malaysia ada sedikit perubahan dari segi program latihan semua," jelasnya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Kem bimbing penghidap asma

Posted:

Kem bimbing penghidap asma

Kem bimbing penghidap asma

PARA peserta tidak melepaskan peluang bergambar di Bukit Melawati ketika menghadiri Kelab Asma Kanak-Kanak (KAKK) 13th Annual Asthma Camp 2011 baru-baru ini.


PERSEKITARAN damai yang biasanya menyelubungi Hotel De Palma, Kuala Selangor kali ini dipenuhi gelak ketawa dan perbualan daripada sekumpulan kanak-kanak aktif yang menyertai Kem Asma Tahunan 2011, Kelab Asma Kanak-Kanak (KAKK).

Dianjurkan oleh KAKK dan disokong oleh GlaxoSmithKline Pharmaseutical (GSK), kem selama dua hari itu bertujuan meningkatkan kesedaran terhadap asma. Ia juga menerangkan tentang keperluan untuk pengawalan bersesuaian bagi penyakit melalui aktiviti menarik dan beberapa siri ceramah.

"Kem Asma KAKK merupakan inisiatif tahunan kelab bagi menunjukkan kepada kanak-kanak dan ibu bapa bahawa kehidupan aktif boleh dicapai dengan asma yang dikawal.

"Kem ini turut menyediakan platform kondusif bagi kanak-kanak untuk bertemu dan berkenalan dengan rakan-rakan baharu. Mereka juga dapat belajar sendiri tentang kepentingan pengawalan asma melalui pembelajaran secara terus dalam suasana yang menggembirakan dan interaktif," kata Presiden KAKK, Datin Ferida Enolil Mustapha.

Secara global, hampir 300 juta orang menghidap asma dan bilangan itu dijangka meningkat sebanyak 100 juta lagi menjelang tahun 2052.

Di Malaysia, asma dianggarkan menyerang kanak-kanak sehingga umur 14 tahun sebanyak 4.5 peratus. Bagi orang dewasa yang berumur 15 tahun dan ke atas, risiko itu mencecah 4.1 peratus.

Penyakit kronik

Asma merupakan penyakit paru-paru kronik yang dicirikan dengan masalah pernafasan berulang-ulang.

Perubahan persekitaran boleh menyebabkan kesan sensitif pada saluran udara dalam paru-paru menyebabkannya menjadi tebal, bengkak dan keradangan.

Ia mungkin menyebabkan serangan asma dengan gejala seperti tidak dapat bernafas, nafas berbunyi, sesak dada dan batuk jika tidak terkawal.

Kini, masuk tahun ketiga belas, Kem Asma KAKK menampilkan ceramah berilmiah berkaitan asma dan sesi fisioterapi yang dijalankan oleh profesional yang berpengalaman dalam jagaan kesihatan.

Melalui sesi-sesi ini, kanak-kanak diajar teknik yang betul untuk mengendalikan asma mereka secara ubat-ubatan dan emosi. Walaupun tiada penawar bagi penyakit ini, asma boleh dirawat dan dikendalikan secara efektif dengan terapi bersesuaian.


KANAK-KANAK harus diajar cara yang betul menggunakan inhaler jika serangan asma berlaku tanpa kehadiran ibu bapa.


Para peserta turut berpeluang menyaksikan kelip-kelip di Kampung Kuantan dan melawat Bird Hide di Taman Alam Kuala Selangor. Selain itu, aktiviti lain seperti permainan, berenang dan aktiviti luar turut dijalankan bagi memberi peluang kepada kanak-kanak penghidap asma menikmati pengalaman menarik di kem bersama-sama rakan sebaya.

"Di KAKK, kami berusaha memberi persekitaran yang membolehkan kanak-kanak penghidap asma berasa selesa dan rasa dipunyai.

"Matlamat kami agar mereka belajar bergaul sesama sendiri, menimbulkan semangat berpasukan dan bertanggungjawab terhadap diri sendiri serta kesihatan mereka. Dengan berinteraksi antara satu sama lain, kanak-kanak mampu belajar meningkatkan dan memperbaiki kemahiran sosial mereka," ujarnya.

GSK komited untuk menyokong kem ilmiah atas kepercayaan bahawa pendidikan perlu bermula sejak muda.

Pengalaman dan pelajaran diterima akan berkekalan sehingga dewasa dan diharapkan dapat membantu kanak-kanak itu membuat keputusan yang lebih baik dalam kehidupan, sama ada berkaitan dengan kesihatan atau interaksi dengan individu lain.

Bagi 30 lebih kanak-kanak yang menyertai Kem Asma KAKK, pengalaman yang ditimba akan diingati kerana mereka bukan sekadar mendapat teman baharu, malah dibekalkan pemahaman lebih baik berkenaan asma.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


63 maut di Baghdad

Posted:

63 maut di Baghdad

63 maut di Baghdad

LOKASI salah satu letupan bom yang berlaku di kawasan Karrada, Baghdad semalam.


BAGHDAD, Iraq - Gelombang serangan bom menggegarkan seluruh bandar raya ini semalam dengan menyebabkan sekurang-kurangnya 63 orang terbunuh manakala hampir 200 lagi cedera.

Ia merupakan keganasan terburuk pernah melanda Iraq sejak beberapa bulan lalu.

Beberapa pegawai Iraq berkata, sekurang-kurangnya 14 letupan berlaku di 11 kawasan penempatan penduduk di seluruh ibu kota Iraq, di sini pagi semalam.

Gelombang serangan itu merangkumi bom yang dilekatkan pada beberapa buah kenderaan, bom tepi jalan dan letupan kenderaan yang sarat dengan bahan letupan.

Sekurang-kurangnya satu serangan itu turut dilakukan oleh pengebom berani mati.

Keganasan terbaharu itu berlaku beberapa hari selepas tentera Amerika Syarikat (AS) meninggalkan bumi Iraq.

Ia turut berlaku selepas krisis politik dalaman tercetus antara puak Syiah dan Sunah.

Pentadbiran pimpinan Perdana Menteri, Nuri Al-Maliki menuduh Naib Presiden Iraq, Tariq Al-Hashemi mendalangi skuad pembunuh yang menjadikan pegawai pentadbiran sebagai sasaran.

Tariq daripada puak Sunah dikatakan bersembunyi di wilayah Kurdis ekoran dakwaan tersebut.

Beliau menafikan mendalangi skuad pembunuhan itu.

Perdana Menteri Iraq dari puak Syiah itu juga telah meminta Parlimen supaya memecat timbalannya, Saleh Al-Mutlaq daripada puak Sunah selepas beliau dikaitkan dengan bekas Presiden Iraq, Saddam Hussein.

Menurut perdana menteri Iraq itu, serangan yang berlaku tersebut merupakan satu mesej politik ekoran krisis pentadbiran yang berlaku di negara ini. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Ganti rugi dibuli RM474.7 bilion

Posted:

Ganti rugi dibuli RM474.7 bilion

Ganti rugi dibuli RM474.7 bilion


GAMBAR yang tidak bertarikh menunjukkan muka dan badan Robbie Middleton yang melecur teruk.


CHICAGO, Amerika Syarikat (AS) - Juri di sebuah mahkamah di daerah Fayatte, negeri Texas pada Selasa lalu memutuskan ganti rugi sebanyak AS$150 bilion (RM474.7 bilion) diberikan kepada keluarga seorang budak lelaki yang terbakar pada ulang tahun kelahirannya yang kelapan akibat dibuli oleh seorang jirannya, kata seorang peguamnya kelmarin.

Budak lelaki itu, Robbie Middleton diserang oleh seorang jiran, Don Wilburn Collins yang berusia 13 tahun pada 28 Jun 1998.

Collins mengikat Middleton di sebuah hutan dan mencurahkan badan mangsa dengan minyak tanah sebelum membakarnya.

Middleton berjaya melepaskan diri dan meminta bantuan.

Selama lima bulan, Middleton sengsara kerana terpaksa berulang kali menjalani pembedahan untuk menggantikan kulitnya.

Dia meninggal dunia akibat kanser kulit pada 29 April lalu.

Seluruh badannya terbakar kecuali tapak kakinya.

Middleton yang pernah memberikan keterangan menerusi rakaman video menyatakan Collins melakukan serangan seksual ke atasnya dua minggu sebelum serangan tersebut berlaku.

Middleton turut merayu kepada juri supaya memberikan keadilan kepadanya.

"Juri memberitahu kami selepas perbicaraan berakhir bahawa keputusan memberikan pampasan terbesar dalam sejarah AS itu bagi memastikan mesej mereka didengari (sebagai pengajaran supaya perkara yang sama tidak berulang lagi,)" kata peguam keluarga Middleton, Craig Sico.

Walaupun ganti rugi itu sudah diputuskan, keluarga Middleton memang mengetahui mereka tidak akan dapat memperoleh RM474.4 bilion itu daripada Collins yang telah merosakkan kehidupan anak mereka, kata Sico.

Tujuan sebenar tuntutan sivil berkenaan difailkan adalah untuk memberi tekanan kepada pihak pendakwa raya Daerah Montgomery, Texas supaya mendakwa Collins kerana membunuh.

Collins yang kini berusia 26 tahun masih berada di dalam penjara kerana kesalahan lain.

Dia tidak hadir dalam perbicaraan Middleton.

Collins dihukum penjara semasa dia berusia 16 tahun kerana didapati bersalah mencabul seorang budak lelaki lain yang berusia lapan tahun.

Dia menghabiskan masa empat tahun di sebuah penjara juvenil sebelum dibebaskan.

Namun, dia dipenjarakan semula tidak lama kemudian kerana mencuri dan enggan mendaftarkan diri sebagai pesalah seks.

Dia akan dibebaskan pada tahun depan.

Rekod ganti rugi terbesar sebelum ini di AS adalah berjumlah AS$145 bilion (RM458.9 bilion) ke atas sebuah syarikat tembakau oleh juri di negeri Florida pada 2000 tetapi keputusan tersebut kemudian diubah. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Wanita 92 tahun jadi guru yoga tertua dunia

Posted:

Wanita 92 tahun jadi guru yoga tertua dunia

Wanita 92 tahun jadi guru yoga tertua dunia


BERNICE BATES mengajar yoga di Pusat Komuniti Pesara, Pinellas Park, Florida Rabu lalu.


PINELLAS PARK, Florida - Seorang wanita berusia 92 tahun, Bernice Bates menjadi guru yoga paling tua di dunia.

Dia mengajar yoga di Pusat Komuniti Pesara di sini, Amerika Syarikat pada setiap minggu.

Bates telah diiktiraf sebagai guru yoga paling tua di dunia oleh Guinness Book of World Records. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Istana Negara disenarai tarikan pelancong baru

Posted:

Istana Negara disenarai tarikan pelancong baru

Istana Negara disenarai tarikan pelancong baru

23/12/2011 6:48pm

KUALA LUMPUR - Istana Negara di Jalan Duta di sini, akan disenaraikan sebagai destinasi tarikan pelancong terbaru bersama-sama Taman Warisan Tun Abul Razak dan Taman Botani Perdana, kata Datuk Bandar Kuala Lumpur Tan Sri Ahmad Fuad Ismail.

Majlis memperkenalkan tiga produk baru itu akan dibuat tidak lama lagi, katanya ketika berucap melancarkan Kuala Lumpur CityWalk, di sini hari ini.

Lebih dikenali KL CityWalk, lokasi membeli-belah bagi pejalan kaki yang terletak di persimpangan Jalan P. Ramlee dan Jalan Pinang berhampiran Menara Kembar Petronas itu, merupakan kawasan tarikan pelancong terbaru di ibu negara.

"Terletak di tengah-tengah pusat bandar dan dikelilingi hotel, bangunan pejabat serta pusat hiburan, KL CityWalk menawarkan pengalaman membeli-belah, menikmati makanan dan persembahan kebudayaan di kawasan terbuka," katanya.

Bagi memastikan jaminan keselamatan, kawasan itu dilengkapi 95 kamera litar tertutup dan kawalan keselamatan 24 jam, katanya. - BERNAMA

Full content generated by Get Full RSS.

Mahkamah tinggi tolak rayuan bekas adun DAP

Posted:

Mahkamah tinggi tolak rayuan bekas adun DAP

Mahkamah tinggi tolak rayuan bekas adun DAP

23/12/2011 6:28pm

SEREMBAN - Mahkamah Tinggi hari ini menolak rayuan bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) DAP bagi mengetepikan keputusan Mahkamah Sesyen dalam kes pertuduhan pecah amanahnya.

Hakim Datuk Zulkifli Bakar memutuskan sabitan dan hukuman penjara 10 tahun terhadap M. Kuppusamy, 61, kekal selepas mendengar rayuannya.

Dalam penghakimannya Zulkifli berkata, mahkamah mendapati tiada sebarang keraguan berhubung fakta dalam perbicaraan kes itu dan keputusan yang telah dibuat di Mahkamah Sesyen.

"Selain itu mahkamah ini sangat memandang berat kesalahan yang dilakukan oleh perayu kerana perayu sepatutnya perlu amanah di atas kepercayaan yang diberikan kepadanya," katanya.

Kuppusamy yang juga seorang peguam disabitkan bersalah oleh Mahkamah Sesyen di sini pada 28 Januari lalu di hadapan Hakim Zamri Bakar atas tuduhan pecah amanah wang sebanyak RM66,647.44, enam tahun lalu. - BERNAMA

Full content generated by Get Full RSS.

Mangsa kemalangan Genting Sempah rayu bantuan

Posted:

Mangsa kemalangan Genting Sempah rayu bantuan

Mangsa kemalangan Genting Sempah rayu bantuan

23/12/2011 5:52pm

BALING - Seorang mangsa kemalangan bas melibatkan rombongan Belia 4B dari Kampong Baru, Siong, Baling pada 29 Oktober 2010, merayu pihak yang bersimpati agar menyumbangkan sebuah motosikal beroda tiga untuk memudahkannya bergerak.

Mohd. Adib Ramli, 21, yang kudung kedua-dua belah kakinya akibat kemalangan itu, mengharapkan sumbangan kenderaan itu supaya lebih mudah baginya bergerak terutama ke masjid dan ke kelas mengajar al-Quran kepada kanak-kanak di Kampung Baru Siong.

Remaja itu yang mendapat bantuan RM150 daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sejak November tahun ini, turut berharap agar jumlah itu ditambah kepada RM300 sebulan.

Ketika dikunjungi di rumahnya di Kampung Pokok Setol, Siong, Mohd. Adib berkata, kaki palsu yang disumbangkan kepadanya tidak begitu selesa digunakan.

"Saya lebih selesa tanpa kaki palsu itu kerana saya memerlukan bantuan untuk memakainya. Jika tiada sesiapa di rumah saya tidak mampu memakainya sendiri", jelasnya.

Dalam kejadian itu, bas yang membawa peserta rombongan Belia 4B dari Kampung Baru Siong terbabit dalam kemalangan di Genting Sempah, menyebabkan tujuh daripada mereka maut di tempat kejadian, lebih 15 mangsa cedera dan dua parah termasuk Mohd. Adib yang kehilangan kedua-dua kaki.

Orang ramai yang ingin membantu boleh menghubungi Mohd. Adib di talian 019 4032 126 atau melalui akaun Maybank 162076587136 atas nama Mohd. Adib. - BERNAMA

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pesona

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pesona


Betis bengkok bak akar kayu

Posted:

Betis bengkok bak akar kayu

Betis bengkok bak akar kayu

Oleh MANIRAH OTHMAN dan NURUL IZZA ROSLY

BAGAIKAN masih di dalam rahim ibu, pasangan kembar Nurul Fatihah dan Mohd. Syafiq Hashim masing-masing 15 tahun seolah-olah tidak dapat dipisahkan.

Keakraban kedua-dua beradik ini mungkin terbawa-bawa kerana mereka pernah berkongsi rahim yang sama 15 tahun lalu.

Benarlah kata pepatah, pasangan kembar mempunyai naluri yang kuat antara satu sama lain. Namun, Nurul Fatihah dan Mohd. Syafiq bukan sekadar berkongsi naluri yang sama seperti pasangan kembar lain, sebaliknya mereka berkongsi 'derita' yang sama.

Kedua-duanya menghidap penyakit tulang rapuh (soft bone) yang dikesan ketika masih bayi iaitu sekitar 18 bulan dan baru belajar bertatih.

Akibat penyakit tersebut, bahagian betis mereka tidak sempurna sifatnya kerana ia membengkok seakan-akan akar pokok kerana terlalu kerap patah.

Kesannya, tumbesaran remaja tersebut terjejas. Pada masa yang sama mereka tidak dapat bergerak aktif kerana khuatir tulang mereka patah jika terlanggar tunggul kayu ataupun anak tangga.


HASHIM (kanan) menganggap penyakit yang dihidapinya dan tiga anaknya adalah ujian daripada Allah.


Setiap langkah yang diatur perlu berhati-hati kerana jika tersilap langkah, mereka terpaksa menanggung akibatnya. Lebih perit, kecederaan tersebut mengambil masa yang lama untuk pulih iaitu antara dua hingga tiga bulan.

Bukti episod kesakitan anak keenam dan ketujuh daripada lapan beradik itu dapat dilihat melalui kesan patah kerana struktur kaki mereka menjadi pipih persis akar kayu.

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Itulah pepatah yang paling tepat menggambarkan keadaan pelajar tingkatan tiga Sekolah Menengah Kebangsaan Serating, Merchang, Marang, Terengganu itu kerana penyakit mereka belum ada penawarnya.

"Setiap kali ingin berjalan, saya perlu berhati-hati bagi mengelakkan daripada tulang saya patah akibat terlanggar sebarang objek," kata Mohd. Syafiq ketika ditemui di rumahnya baru-baru ini.

Bagi Fatihah pula, sebiji bantal terpaksa digunakan bagi memudahkannya mengesot untuk bergerak memandangkan kakinya sudah patah lebih 20 kali sekali gus menyebabkan dia tidak boleh berjalan.

Sungguhpun begitu, dalam keadaan fizikal yang membataskan mobiliti, kedua-dua beradik ini menjadikan kerusi roda sebagai peneman setia ketika berada di luar rumah untuk ke sekolah bagi meneruskan rutin harian mereka.


NURUL FATIHAH terpaksa mengesot bagi membolehkannya bergerak.


Tidak seperti rakan-rakan lain yang gemar bergaul sesama rakan sebaya lain, sebaliknya berlaku kepada Fatihah mungkin kerana kekurangan yang ada pada dirinya.

Patah kaki

Situasi yang berbeza dapat dilihat pada Mohd. Syafiq yang mengalami patah kaki kanan kerana dia agak aktif walaupun dengan pergerakan yang terbatas.

"Kali terakhir kaki saya patah ialah pada pertengahan tahun 2009 ketika bermain.

"Saya kemudiannya dirawat selama seminggu di hospital dan tidak ke sekolah selama dua bulan," ujarnya.

Fatihah yang kini terpaksa bergantung dengan kerusi roda kali terakhir mengalami nasib yang sama kira-kira empat tahun lalu. Namun nasibnya tidak sebaik Mohd. Syafiq kerana kedua-dua kaki Fatihah patah menyebabkan dia tidak boleh berjalan.

Penyakit yang diwarisi daripada bapa mereka, Hashim Omar, 54 turut dialami oleh salah seorang abang mereka, Asrul, 22. Namun, lima lagi adik-beradik yang lain bernasib baik kerana mereka bebas daripada penyakit tersebut.

"Kini, Asrul sedang mengikuti kursus jahitan di bawah seliaan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Tabah dengan dugaan ini, Nurul Fatihah dan Mohd. Syafiq saling menjaga satu sama lain apabila seringkali dilihat bersama di sekitar rumah mereka di Perkampungan Orang Kelainan Upaya (OKU), Pulau Kerengga, Marang.

"Sudah banyak ikhtiar dilakukan untuk mengubati penyakit anak-anak saya, namun doktor memberitahu penyakit mereka tidak boleh diubati.


MOHD. SYAFIQ (kiri) dan Nurul Fatihah merenung masa depan mereka yang penuh dengan ketidaktentuan.


"Saya juga hairan kenapa saya dan anak-anak terkena penyakit ini sedangkan ahli keluarga saya termasuk datuk dan saudara-mara lain tidak mengalaminya," kata Hashim.

Sungguhpun begitu, Hashim menerima keadaan tersebut sebagai ujian daripada Allah. Menurutnya, tidak ada apa yang perlu dikesali mereka walaupun tidak sempurna.

"Saya bersyukur dengan keadaan ini kerana yakin ada hikmah di sebaliknya. Saya juga bernasib baik kerana isteri, Nurzaimah Husin, 47, tetap setia bersama-sama menghadapi dugaan ini," ujarnya.

Dalam pada itu, Mohd. Syafiq sangat positif meskipun sedar dengan kekurangan yang ada pada dirinya.

"Saya ada ramai kawan dan mereka sudi bermain dan bantu saya," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Budaya berkhatan secara beramai-ramai

Posted:

Budaya berkhatan secara beramai-ramai

Budaya berkhatan secara beramai-ramai

Oleh NURUL IZZA ROSLY


SUDAH menjadi kelaziman, kanak-kanak yang bakal dikhatankan dibasahkan di bawah pancuran air sebelum proses berkhatan dimulakan.


SUASANA di kawasan lapang di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Pudu Ulu, Cheras, Kuala Lumpur penghujung November lalu dipenuhi dengan kanak-kanak lelaki berpakaian baju Melayu yang teruja bermain air daripada pancuran pili bomba.

Ibu bapa mereka tidak langsung memarahi anak mereka yang ternyata sudah basah kuyup bermain air sebaliknya ramai yang sibuk merakam hari bersejarah anak-anak mereka.

Kegirangan 120 kanak-kanak lelaki tersebut boleh dikatakan sebagai mukadimah perjalanan untuk menginjak ke alam dewasa kerana mereka bakal dikhatankan.

Seramai 120 kanak-kanak yang berumur antara lima hingga 14 tahun itu menikmati detik-detik terakhir zaman kanak-kanak mereka dengan hilai tawa sambil bergurau senda tanpa memikirkan kesakitan melalui proses berkhatan.

Pancuran air istimewa seolah-olah air hujan itu dilakukan oleh Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin merangkap Ketua Puteri UMNO Malaysia bersama Ketua UMNO Bahagian Cheras merangkap Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Wilayah Persekutuan, Datuk Wira Syed Ali Al-Habshee selama 15 minit.

Selesai sahaja bermandi 'hujan' mereka beratur untuk menerima kain pelekat dan bunga telur daripada Rosnah.

Tidak lama selepas itu, mula kedengaran esakan tangis kanak-kanak yang telah dikhatan. Hilang terus wajah riang, ceria dan gembira ketika bermain air pancuran bomba sebelum ini.


Dua orang kanak-kanak sempat bermain game sementara menunggu giliran untuk disunatkan.


Ada yang berwajah pucat menunggu giliran dan tidak kurang pula merengek enggan berkhatan sambil dipujuk oleh ibu bapa masing-masing lantaran melihat rakan-rakan lain menahan kesakitan saat melangkah keluar dari bilik khas.

"Program berkhatan secara beramai-ramai atau berkelompok akan meningkatkan lagi semangat kekeluargaan dan mengukuhkan lagi ikatan perpaduan dalam kalangan anggota masyarakat setempat.

"Ini juga membuktikan bahawa masyarakat kita terutama orang Melayu masih boleh bersatu di atas nama kepentingan bersama terutama apabila membabitkan tuntutan ataupun syariat agama dan juga adat budaya bangsa," kata Rosnah.

Tambahnya, tujuan utama amalan berkhatan bagi kanak-kanak dipraktikkan di dalam masyarakat Melayu adalah kerana ingin menjaga kebersihan.

Amalan berkhatan bukan sahaja dijadikan amalan bagi masyarakat Melayu, malah masyarakat Cina mahupun masyarakat India mempraktikkannya percaya kerana amalan berkhatan banyak kebaikannya terutama dari segi kesihatan.


ROSNAH menenangkan seorang kanak-kanak yang dikhatankan oleh doktor dari Hospital Pantai.


"Amalan berkhatan juga dapat mengelakkan jangkitan kuman pada salur kencing.

"Kajian membuktikan bahawa, bayi yang berkhatan mempunyai 10 kali ganda lebih rendah risiko jangkitan kuman salur kencing berbanding mereka yang tidak berkhatan. Jangkitan kuman salur kencing pada kanak-kanak kecil adalah serius kerana tanpa rawatan ia akan merosakkan fungsi buah pinggang dan mengakibatkan kuman tersebar ke seluruh tisu badan," ujarnya.

Dalam pada itu katanya, berkhatan juga mampu mengurangkan risiko penyakit kanser zakar, prostat dan kanser serviks dan payudara kepada wanita.

"Kuman Human Papilloma Virus (HPV) adalah antara faktor pencetus kanser serviks dalam kalangan wanita. Kuman ini didapati berlindung di hujung zakar dan dipindahkan kepada wanita ketika persetubuhan.

"Terdapat kajian menunjukkan jika semua lelaki berkhatan, maka sebanyak 20 peratus kadar kejadian kanser serviks dapat dielakkan. Virus yang sama juga boleh mencetuskan kanser payudara," katanya.

Dalam pada itu, Ketua Pegawai Eksekutif Hospital Pantai Kuala Lumpur, Engku Marina Engku Hatim berbesar hati kerana lima pakar perunding perubatan daripada Hospital Pantai Kuala Lumpur dan Hospital Pantai Cheras bersama-sama 23 jururawat meluangkan masa untuk memberi perkhidmatan tanggungjawab sosial di majlis berkhatan percuma.


SAKIT. Seorang kanak-kanak kelihatan menahan sakit sebaik sahaja selepas disunatkan di PPR Pudu Ulu, Cheras.


Dalam kelompok 120 kanak-kanak berkhatan yang majoritinya Melayu, terdapat kelibat seorang kanak-kanak Cina keturunan Tiong Hoa yang turut sama berkhatan, Eldred Wong, 10.

Ayahnya, Wong Hui Meng, 56, memberitahu anaknya meminta dirinya disunatkan seperti rakan-rakannya yang lain.

"Saya sendiri tiada masalah membenarkan anak saya bersunat kerana ia bagus untuk kesihatan," ujarnya.

Dalam pada itu, Rosni Othman, 39 dan Haini Baharom, 48, yang merupakan suri rumah memberitahu dua anak lelaki mereka dikhatankan pada majlis tersebut.

Rosni berpendapat program sedemikian yang dianjurkan oleh UMNO Parlimen Cheras sangat bagus kerana ia dapat membantu mengurangkan bebanan ibu bapa mengkhatankan anak-anak di klinik.

"Saya pula perlu memaksa anak-anak saya bersunat kerana ia bagus untuk kesihatan memandangkan mereka takut berbuat demikian selepas melihat rakan-rakan yang lain kesakitan.

"Saya memujuk dengan mengingatkan mereka mengenai pesanan arwah bapa mereka, Abu Mutalib Manan iaitu: "kalau sunat nanti jangan lari sebab anak lelaki kena berani'," kata ibu kepada enam orang anak, Haini Baharom, 48.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved