Ahad, 4 Disember 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Biodiesel sawit melestari bumi

Posted:

Biodiesel sawit melestari bumi

Biodiesel sawit melestari bumi

PERUBAHAN iklim dan pemanasan global yang melanda dunia mencetuskan kebimbangan banyak pihak tentang bahaya fenomena itu baik kepada bumi dan kehidupannya. Peningkatan paras air laut, gelombang haba, banjir, taufan, glasier yang cepat mencair, gempa bumi dan gangguan sistem ekologi antara simptom bahawa bumi dalam bahaya.

Di peringkat nasional, menyedari langkah drastik perlu diambil, kerajaan telah mengumumkan komitmen pengurangan secara sukarela pelepasan intensiti gas rumah hijau (GHG) kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sehingga 40 peratus menjelang tahun 2020 berdasarkan kadar pelepasan GHG pada tahun 2005.

Komitmen tersebut telah dilakukan sempena Persidangan mengenai Perubahan Iklim anjuran Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di Copenhagen, Denmark pada tahun 2009.

Salah satu inisiatif yang giat dilaksanakan untuk mencapai pengurangan gas rumah hijau adalah dengan memperkenalkan program B5 dalam penggunaan minyak sawit sebagai bahan bakar alternatif bagi mengurangkan dan seterusnya menggantikan diesel petroleum.

Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) telah diberi tanggungjawab menjalankan kajian merealisasikan impian penggunaan B5 dalam menyumbang kepada persekitaran lebih bersih untuk generasi akan datang.

B5 merupakan adunan lima peratus biodiesel sawit (metil ester sawit) dan 95 peratus lagi adalah diesel petroleum.

Lebih bersih

"Penggunaan adunan biodiesel yang dihasilkan daripada minyak sawit ini adalah daripada sumber boleh diperbaharui dan menyumbang kepada pengurangan lebih 50 peratus pelepasan GHG ke udara berbanding bahan api diesel petroleum.

"Dengan pengurangan pelepasan gas rumah hijau ini, ia sekali gus dapat mengurangkan impak terhadap persekitaran dan menjadikannya lebih bersih," kata Ketua Pengarah MPOB, Datuk Dr. Choo Yuen May ketika ditemui Kosmo! baru-baru.

Ia amat bertepatan dengan visi Dasar BioBahan Api Negara menggalakkan penggunaan sumber tenaga alternatif yang mesra alam, mampan dan berdaya maju bagi mengurangkan pergantungan kepada bahan api fosil yang semakin menyusut.

Beliau menambah, industri sangat komited terhadap usaha mengurangkan gas rumah hijau dan ia akan mempertingkatkan lagi imej minyak sawit sebagai produk mesra alam di mata dunia.

Katanya lagi, pengenalan program B5 adalah inisiatif kerajaan ke arah penggunaan teknologi hijau bagi mengurangkan pengeluaran gas rumah hijau (GHG).

"Sebenarnya, kajian penghasilan dan penggunaan biodiesel daripada minyak sawit bagi kenderaan diesel telah dilakukan sejak tahun 1980-an lagi yang membawa kepada pengkomersialan teknologi pengeluaran biodiesel.

"Bahkan, pada tahun 1990 sehingga 1994 kajian bersama syarikat permotoran gergasi Jerman, Mercedes Benz membuktikan penggunaan biodiesel sawit sesuai digunakan untuk enjin diesel," katanya.


DARI kiri: Penolong Pegawai Penyelidik MPOB, Nor Najwa Mustapa Kamal, 26, dan Pembantu Penyelidik institusi tersebut, Nur Syahwela Md. Ahee, 24, menunjukkan perbezaan antara diesel petroleum dan ester metil sawit.


Sebagai langkah percubaan, program B5 telah diperkenalkan di peringkat agensi kerajaan sejak tahun 2009 yang melibatkan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

"Dalam projek perintis tersebut, lebih 3,900 kenderaan diesel dijana menggunakan bahan api B5 dan tidak berdepan sebarang masalah enjin.

"Biodiesel mengandungi cetane number yang boleh meningkatkan prestasi enjin dan mengeluarkan asap lebih bersih," katanya.

Sementara itu, Timbalan Pengarah Jabatan Kejuruteraan Mekanikal dan Elektrikal DBKL, Peter Ong Hai Lim berkata, boleh dikatakan hampir keseluruhan kenderaan diesel dimiliki DBKL telah beralih menggunakan bahan api baharu itu sejak bulan Februari 2009 atas permintaan MPOB.

"Sehingga kini, terdapat kira-kira 900 kenderaan seperti lori, jentera, pacuan empat roda dan banyak lagi menggunakan bahan api biodiesel B5.

"Pada tahun 2010, kita mengadakan kaji selidik mengenai penggunaan bahan api biodiesel B5 dan mendapati ia tidak mendatangkan masalah kepada enjin kenderaan. Rata-rata pengguna berpuas hati dengan prestasi bahan api berkenaan," katanya.

Pemandu kenderaan ringan DBKL, Gunasekaran Kattagan, 47, pula memberitahu, perbezaan ketara dapat dirasai ketika memandu menggunakan bahan api baharu biodiesel B5 dari aspek pengurangan asap daripada kenderaan.

"Sebelum ini, asap yang dikeluarkan kenderaan lebih tebal tetapi apabila penggunaan biodiesel B5 diguna pakai pengeluaran asap kelihatan berkurangan menunjukkan ia lebih mesra alam.

"Saya juga tidak berdepan dengan sebarang masalah kerosakan enjin apabila menggunakan bahan api B5 ini malah kenderaan yang dipandu lebih lancar. Secara peribadi saya berpuas hati dengan bahan api baharu tersebut kerana mendatangkan kebaikan kepada alam sekitar," ujarnya lagi.

Dalam pada itu, Mohd. Ali Mohd. Salleh, 43, yang merupakan pemandu jentera berat DBKL menambah, dia dapat merasai kuasa enjin lebih pikap berbanding menggunakan diesel terdahulu.

"Bagaimanapun, ketika memandu kenderaan berat, saya perlu memastikan kelajuan berada pada tahap 80 kilometer sejam untuk merasai pikap enjin berkenaan.

"Dengan pembakaran bahan api yang lebih lancar dan baik ia tentu dapat menjimatkan penggunaan diesel sekali gus mengurangkan kos operasi," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Penggunaan adunan biodiesel dalam sektor pengangkutan dapat mengurangkan pengeluaran gas rumah hijau (GHG) yang merupakan antara punca perubahan iklim dunia hari ini.

Timbalan Pengarah Institut Perhutanan Tropika dan Produk Hutan (INTROP), Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof. Madya Dr. Ahmad Ainuddin Nuruddin berkata, pembakaran bahan api biodiesel lebih efisien berbanding diesel petroleum.

"Dengan pembakaran enjin lebih lancar dan efisien ia tentu sekali dapat membantu mengurangkan GHG di udara berbanding kenderaan yang tidak mempunyai pembakaran efisien.

"Apabila terdapat banyak GHG di udara matahari akan menyerapnya dan mengeluarkan tenaga sekali gus meningkatkan pemanasan," jelasnya.

Ahmad Ainuddin menambah kepentingan pengurangan GHG ini dapat memberi impak kepada pemanasan global dan perubahan iklim.


PEGAWAI Penyelidik Kanan MPOB, Dr. Harrison Lau Lik Nang menunjukkan loji pemprosesan biodiesel MPOB.


Sementara itu, Pengarah Eksekutif Pusat Pembangunan Teknologi dan Alam Sekitar (Cetdem), Anthony Tan Kee Huat berkata, jumlah gas rumah hijau yang dihasilkan oleh manusia telah menyebabkan pemanasan global. Ia telah meningkat dari 0.7 kepada 1 darjah Celsius sejak tahun 1800.

"Permulaan Revolusi Perindustrian yang berlaku sekitar tahun 1800 adalah pemangkin kepada peningkatan pembakaran bahan api fosil apabila merupakan kedatangan enjin pembakaran dalam. Ia telah menghasilkan 65 peratus jumlah GHG buatan manusia.

"Dalam pada itu, pemanasan global telah menyumbang kepada perubahan iklim dan kita dapat melihat kesan-kesannya apabila berlaku perubahan cuaca melampau kebelakangan ini di seluruh dunia," jelasnya mengenai kesan GHG.

Beliau memberi Thailand sebagai contoh, ribuan kehidupan penduduk terjejas akibat banjir dan kerosakan disebabkan air banjir malah banyak kilang-kilang terpaksa berpindah dari negara berkenaan.

Katanya, ini menunjukkan pemanasan global dan perubahan iklim boleh mengganggu eko sistem dan kehidupan.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


10 warga emas dapat kerusi roda

Posted:

10 warga emas dapat kerusi roda

10 warga emas dapat kerusi roda

SHARIFAH SALMAH (berdiri lima dari kiri) dan ahli jawatankuasa UMNO bergambar bersama penerima bantuan di Taman Greenwood, Gombak baru-baru ini.


BANTUAN. Seramai 10 orang warga emas dari Taman Greenwood, Gombak menerima sumbangan kerusi roda pada satu majlis yang diadakan di taman itu baru-baru ini.

Majlis anjuran Majlis Pembangunan Wanita dan Keluarga (MPWK) Parlimen Gombak itu bertujuan membantu warga emas yang kurang berkemampuan termasuk golongan Orang Kelainan Upaya.

Bantuan tersebut disampaikan oleh Ketua Wanita UMNO Bahagian Gombak, Datin Sharifah Salmah Syed Agil.

Menurut Sharifah Salmah, MPWK sentiasa mengambil berat dan membantu golongan warga emas dan ibu tunggal yang kurang berkemampuan melalui pelbagai jenis bantuan.

Turut hadir Ketua Wanita Cawangan Taman Greenwood, Shariffah Sharidah Syed Yusoff Abas dan ahli jawatankuasa UMNO Taman Greenwood.

Full content generated by Get Full RSS.

Majlis Ihtifal Tadika Annur

Posted:

Majlis Ihtifal Tadika Annur

Majlis Ihtifal Tadika Annur


SEBAHAGIAN murid-murid yang mengambil bahagian pada acara pakaian beragam pada majlis Ihtifal dan Sukan Tadika Annur 2011 di Kampung Melayu Wira Damai, Batu Caves baru-baru ini.


MERIAH. Seramai 56 murid menerima sijil tamat pengajian masing-masing pada majlis Ihtifal dan Sukan Tadika Annur 2011 di Kampung Melayu Wira Damai, Batu Caves, Selangor baru-baru ini.

Majlis disempurnakan oleh Nazir Masjid Annur merangkap penasihat tadika berkenaan, Wan Jabarudin Wan Hassan.

Pengerusi majlis, Siti Noor Khairunnisa Samsul Anuar memberitahu, pada majlis itu, murid-murid yang berumur enam tahun menerima sijil masing-masing daripada Wan Jabarudin.

Katanya, selain penyampaian sijil, majlis turut dimeriahkan dengan acara sukaneka dan cabutan bertuah.

Full content generated by Get Full RSS.

Suri rumah juara pertandingan memasak nasi kerabu

Posted:

Suri rumah juara pertandingan memasak nasi kerabu

Suri rumah juara pertandingan memasak nasi kerabu


MASHITAH (tengah) menyampaikan hadiah kepada Rahmah sambil diperhatikan Rogayah (dua dari kanan) dan Halijah (kanan) pada pertandingan membuat nasi kerabu di Baling baru-baru ini.


BERJAYA. Seorang suri rumah, Rahmah Abdullah dari Kampung Kuala Kijang, Kedah memenangi pertandingan memasak nasi kerabu setelah mengalahkan 20 peserta lain di Baling, Kedah baru-baru ini.

Tempat kedua dimenangi oleh Rogayah Ismail dari Kampung Mengkuang dan ketiga, Halijah Md. Aroff dari Kampung Lubuk Batu.

Urus setia pertandingan, Che Siah Che Hamid berkata, pertandingan itu dianjurkan oleh UMNO Cawangan Kampung Ambing dengan kerjasama Badan Jalinan Rakyat Daerah Baling.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr. Mashitah Ibrahim menyampaikan hadiah kepada pemenang.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Terkulai selepas mengamuk

Posted:

Terkulai selepas mengamuk

Terkulai selepas mengamuk

Oleh NOR SHAFAWATI YUP
shafawati.yup@kosmo.com.my

SUSPEK ditembak mati selepas mengamuk dan menyerang polis di dalam Wad 18 HKL kelmarin.


KUALA LUMPUR - Suasana tenang di Wad 18 Hospital Kuala Lumpur (HKL) kelmarin bertukar cemas apabila seorang lelaki Nigeria berbadan sasa yang ditahan selepas dipercayai menelan 46 ketulan syabu mengamuk dan menyerang anggota polis sebelum suspek mati ditembak di situ.

Kejadian yang tidak diduga itu berlaku pukul 9.45 malam apabila suspek berusia 31 tahun tersebut dapat memutuskan gari yang dikenakan pada tangan dan besi katil sebelum mengamuk dengan memecahkan cermin tingkap dan lampu syiling.

Difahamkan, ketika kejadian terdapat kira-kira lapan pesakit pada bahagian tempat suspek diletakkan dan lebih 20 lagi berada di dalam wad tersebut. Suspek ditahan di katil nombor 10, Wad 18, Tingkat 4 hospital itu.

Seorang penjaga pesakit yang enggan dikenali memberitahu, kejadian berlaku begitu pantas hingga dia sendiri tidak sempat untuk menyembunyikan diri dan hanya melindungi suaminya yang terlantar dari melihat insiden tersebut.

Katanya, dia dapat melihat bagaimana suspek merentap gari yang dipasang beberapa kali hingga besi itu terputus dan tercampak sebelum memecahkan lampu syiling.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Ribut, hujan lebat landa KL

Posted:

Ribut, hujan lebat landa KL

Ribut, hujan lebat landa KL

Oleh FIRDAUS HASSAN
firdaus.hassan@kosmo.com.my


BEGINILAH keadaan sebuah papan tanda gergasi yang tumbang semasa ribut dan hujan lebat di Kepong semalam.


KUALA LUMPUR - Beberapa pengguna jalan raya cemas apabila sebuah papan iklan gergasi di persimpangan berhampiran Kompleks Desa Kepong di sini tumbang menyembah bumi ketika hujan lebat dan ribut kencang yang melanda ibu negara hampir sejam petang semalam.

Dalam kejadian pada pukul 6 petang itu, tiang papan iklan itu patah lalu tumbang ke arah jalan raya semasa warga kota mula berpusu-pusu untuk pulang ke rumah.

Bagaimanapun, semua pengguna jalan raya di laluan itu menarik nafas lega apabila papan iklan itu tumbang ke bahagian bahu jalan.

Tiada kemalangan jiwa dilaporkan daripada kejadian tersebut.

Jurucakap Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur berkata, sehingga pukul 8 malam pihaknya menerima lebih daripada 10 laporan berhubung kejadian pokok tumbang termasuk tiga buah kenderaan yang dihempap pokok di Kepong.

"Pokok tersebut dikatakan tumbang selepas hujan lebat yang disusuli angin kencang selama hampir sejam sejak pukul 6 petang hari ini (semalam).

"Selain Kepong, kita turut menerima laporan di Wangsa Maju, Jelatek, Kampung Baru, Mont Kiara serta Taman Koperasi Polis di sini," katanya ketika dihubungi di sini semalam.

Katanya, hujan lebat itu juga telah menyebabkan beberapa jalan di Kepong dinaiki air, namun masih boleh dilalui kenderaan.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Panjat macam orang muda

Posted:

Panjat macam orang muda

Panjat macam orang muda

Oleh MANIRAH OTHMAN
manirah.othman@kosmo.com.my


SENIK (tiga dari kiri) diiringi anggota keselamatan selepas ditemui dalam keadaan lemah dan berselimutkan ranting di puncak Bukit Jong, Kuala Terengganu semalam.


KUALA TERENGGANU – Misteri menyelubungi sebuah keluarga apabila bapa mereka yang nyanyuk dan dikatakan hilang sejak Rabu lalu ditemui terbaring di kawasan cerun dengan berselimutkan ranting di puncak Bukit Jong dekat sini semalam.

Senik Mamat, 87, ditemui pada pukul 10 pagi oleh seorang pencari madu, Mohd. Azam Ismail, 31, kira-kira 13 kilometer dari rumah mangsa di Kampung Lerek, Tepoh di sini.

Beberapa hari sebelum dijumpai, keluarga, penduduk dan pihak berkuasa telah mencarinya di situ namun tidak menemuinya.

Anak mangsa, Abdullah, 49, memberitahu, bapanya disedari hilang ketika dia hendak menghantar nasi kepada lelaki itu pada pukul 4 petang Rabu lalu. Abdullah tinggal di Kampung Jeram Banggol Peradong di sini iaitu kira-kira lima kilometer dari rumah bapanya.

Katanya, dia pulang semula ke rumah sebelum kembali sejam kemudian dan mendapati bapanya masih belum pulang. Dia bersama ahli keluarga lain kemudian mencari di kawasan sekitar tetapi gagal menemuinya.

"Esoknya, kami mencari lagi di beberapa buah kampung lain sebelum membuat laporan polis pada Jumaat lalu. Kami juga mencarinya di sekitar kawasan Bukit Jong tetapi tidak habis sebab keadaan bukit yang curam dan cuaca tidak mengizinkan.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


MIFW platform pereka muda

Posted:

MIFW platform pereka muda

MIFW platform pereka muda

MELABUHKAN tirainya dengan persembahan gala yang menggegarkan, acara penutup Minggu Fesyen Antarabangsa Malaysia (MIFW) 2011 yang berlangsung Sabtu lalu di Zebra Square, Kuala Lumpur membuktikan bahawa fesyen merupakan produk yang sememangnya menuntut perhatian ramai khususnya fashionista di sekitar Kuala Lumpur.

Malaysia International Fashion Alliance (MIFA) sebagai penganjur acara tersebut secara tidak langsung juga membuktikan bahawa dunia fesyen bukan sekadar memenuhi cita rasa dan gaya hidup khususnya masyarakat urban.

Namun, ia penting dari sudut ekonomi masyarakatnya dan sebagai penjana ekonomi negara seperti yang disebutkan oleh Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Senator Datuk Maglin Dennis D'Cruz dalam ucapannya pada malam Gala BDA/MIFA yang dianjurkan oleh Bumiputra Designers Association (BDA).

Pertanyaan dan minat yang ditunjukkan oleh para pembeli dari luar negara yang dibawa masuk oleh Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade) sepanjang minggu tersebut juga menggalakkan.

Ini satu pernyataan bahawa adanya minat dari luar untuk menjengah apa yang mampu disediakan oleh komuniti fesyen di negara ini untuk permintaan antarabangsa.

Sepanjang minggu itu, pentas peragaan MIFW 2011 menyaksikan beberapa slot panas yang dipersembahkan oleh Asia Magic Gala, GLAM Lelaki, Snips Hair Show dan beberapa pertubuhan fesyen lain.

Pereka muda


REKAAN unik pelajar PJ College of Arts & Design ini menggamit perhatian hadirin.


Antaranya termasuklah persembahan fesyen memukau daripada Arena Pereka Muda (Yoda), Bumiputra Designers Association (BDA), Islamic Fashion Festival (IFF) dan jenama-jenama gah milik ratu empayar fesyen tempatan seperti Datuk Farah Khan.

Selain itu, individu dan penggiat fesyen serta pereka solo dengan jenama masing-masing seperti Carven Ong, Bernard Chan dan JKhan juga tidak ketinggalan. Terdapat juga jenama luar negara dan antarabangsa seperti jam tangan Itali Vebene, Raoul, Roxy & Quicksilver, Parkson dan Harley Davison Ladies Lifestyle membuat persembahan rekaan terbaharu mereka.

MIFW dimulakan dengan pertunjukan puluhan pereka muda dan baharu daripada Yoda. Aksi pembuka tirai tersebut ternyata mendapat sambutan hangat dengan kemunculan muka-muka baharu. Idea bernas dan segar anak-anak muda yang mengimpikan pentas peragaan glamor apabila bergelar pereka fesyen pada masa akan datang, terpancar di wajah masing-masing.

Namun, itu tidak penting. Sebaliknya, hasil kerja komuniti fesyen yang menakjubkan dan semangat kental mereka.

Antara pereka di bawah payung Yoda yang mengambil bahagian ialah Haszerwan, Daniel Arif, Wong Ser U, Shannar, Azfar, Raymond Goh, Fiza Zulkarnain, Fizi Woo, Sane of Molly Shoreditch dan Sharikim Wanderlust.

Pelajar-pelajar fesyen dari institusi pengajian tinggi tempatan juga turut diberikan peluang berkongsi pentas peragaan. Antaranya ialah MIA, TAR College dan Raffles International College.

Menurut Presiden Yoda, Baizura Tazri, persatuannya menjadi platform penting kepada pereka-pereka muda khususnya mereka yang masih menuntut jurusan fesyen di pusat-pusat pengajian tinggi itu mengetengahkan lebih ramai pereka iaitu hampir tiga kali ganda berbanding tahun lalu.


ZAINAL RAHMAN mengekalkan ciri klasik kebaya menerusi koleksi Glory of Kebaya.


Lebih matang

"Ini membuktikan bahawa industri fesyen sedang berkembang pesat di negara ini dan minat masyarakat khususnya anak muda untuk menjadi pereka dan memilih kerjaya berkaitan fesyen sangat luas," katanya ketika ditemui.

Walaupun Yoda baru dua tahun ditubuhkan, menurut Baizura penyertaan daripada pereka menunjukkan kematangan yang agak luar biasa.

Kehangatan pada hari kedua disambut pula oleh BDA yang mengetengahkan 50 pereka. Mereka terdiri daripada barisan pereka bumiputera terkemuka negara seperti Datuk Radzuan Radziwill, Bon Zainal, Salikin Sidek, Rahman Saif, Faizal Hamid dan Iszal Citra.

Sementara barisan pereka muda yang sedang memuncak nama mereka di persada fesyen tanah air hari ini seperti Amir Luqman, Jasmi Rejab, Hazree Wahid, WanPa, Azmeer Versatile, Nazreen Idris, Khairi Sufi, Anizam Yusoff dan ramai lagi tidak menghampakan untuk memukau penonton dengan koleksi segar mereka.

Pereka jemputan, Jovian Mandagie pula memusatkan idea dan kreativiti beliau dengan memberi penghormatan kepada fabrik batik melalui himpunan beliau yang diberikan nama Batik Is My Soul.

Antara yang menjadi tumpuan pada tahun ini dan sepanjang hari tersebut ialah lapan pereka wanita yang mengambil bahagian. Mereka ialah Bella untuk Bella La Belle, Azura Couture, I Luv Wirda, Noni Reynders, Pretty Lulu iaitu jenama mengkhusus kepada perhiasan kepala dan tas tangan malam hasil perekanya Nurulhuda Khairuddin, Sasha Rowena dan Tengku Nadia (SAKU).

Masing-masing kini sedang mengukir nama sebagai pereka beg tangan yang digemari ramai, sementara dua pereka kasut iaitu Zetty untuk Sepatu London.

Jenama kasut tersebut kini sedang rancak dipromosikan dan berpusat di London dan Nelissa Hilman dengan jenama Nelissa Hilman Fine Shoes.

Kayu ukur


ZAMRI (dua dari kiri) wakil daripada akhbar Kosmo! menerima Anugerah Media Terbaik daripada Maglin Dennis D'Cruz.


Bagi memberi peluang kepada mereka yang masih hijau dan pelajar jurusan fesyen di institusi pengajian tinggi, BDA turut membariskan beberapa pelajar jurusan fesyen dari pusat-pusat pengajian tinggi fesyen seperti Akademi Fesyen dan Rekaan Antarabangsa (IFTC), Universiti Teknologi Mara (UiTM), Politeknik Johor, LimKokWing dan Raffles International College, SML Fashion Academy, Kolej Universiti Metropolitan Kuala Lumpur (KLMU) dan Kolej Tunku Abdul Rahman (TAR College).

lFF yang memilih slot pagi pada hari ketiga turut mempesonakan penonton dengan himpunan busana muslim daripada barisan perekanya seperti Tas Iman, Adnan Hassan, Pink Jambu, RR by Radzuan Radziwill dan Rico Rnaldi. Pada pagi tersebut pusat pengajian fesyen SCCA Fashion Academy turut mempertontonkan beberapa rekaan terkini daripada para pelajar mereka.

Ketua Pegawai Operasi MIFA, Andrew Tan yang berkecimpung dalam arena fesyen melalui agensi peragawati dan pengurus acaranya lebih dua dekad lalu berkata, beliau pada mulanya bimbang mengenai sambutan MIFW 2011 di Zebra Square, Kuala Lumpur.

Namun, menjelang hari pertama MIFW dilancarkan kebimbangannya bertukar menjadi mengujakan kerana sambutan yang amat menggalakkan hampir pada setiap pertunjukan.

"Saya menganggap ini kayu pengukur kepada kekuatan industri fesyen dan semangat masyarakat fesyen dan orang awam terhadap produk fesyen kita. Kalau diperhatikan, lebih seratus pereka tempatan yang terdiri daripada nama-nama besar hinggalah yang baru mengukir nama menyertainya.

"Hanya lebih kurang sepuluh peratus sahaja barangan dari luar. Ini penting untuk memberikan semangat antarabangsa kepada acara tersebut," pintas Andrew yang pernah berkhidmat dengan pelanggan berjenama seperti Chanel, Dior, Valentino, Versace, Ellie Saab, Escada dan pernah berkhidmat dengan Kumpulan Melium seperti YSL, Hugo Boss, Pucci, Tod's, Stuart Weitzman dan Farah Khan.


SELAIN busana, beg tangan turut menjadi perhatian pencinta fesyen yang hadir pada malam MIFW.


Meneruskan tradisi dua tahun lalu, malam gala BDA MIFW 2011 baru-baru ini turut diselitkan dengan penghargaan buat media.

Anugerah Media Terbaik tahun ini berjaya disandang sisipan Stailo daripada akhbar Kosmo! berikutan sokongannya tidak berbelah-bahagi terhadap pereka-pereka tempatan menerusi artikel-artikel yang diterbitkan.

Penolong Pengarang Rencana Kosmo!, Zamri Rambli, mewakili Stailo Kosmo! menerima anugerah penghargaan tersebut yang pertama kali dimenangi sebuah kumpulan akhbar.

Full content generated by Get Full RSS.

Eksperimen berani Balenciaga

Posted:

Eksperimen berani Balenciaga

Eksperimen berani Balenciaga

Oleh ROSMALINA ABD. KADIR


TAMPAK gagah di luar namun padanan dres rona lembut memberikan aura kelembutan pada diri pemakainya.


KOLEKSI musim luruh dan sejuk Balenciaga rekaan Nicolas Ghesquiere memberikan satu gaya unik dengan imej futuristik tetapi lembut apabila mendapat sentuhan rona siluet dan potongan fabrik berlapis.

Tatkala si gadis berjaket kulit rona hitamnya menghayun langkah maskulin, gabungan skirt berombak lembut sekali gus mencetus emosi luar biasa terhadap signatur rekaan kali ini.

Rekaan terbaharu itu diinspirasikan daripada jaket kait bomber yang mempunyai volum dan bentuk seakan-akan kepompong. Tampak gagah, fabrik tradisional itu digantikan dengan kulit yang dilapisi dres sutera di dalamnya.

Cetakan-cetakan rekaan itu dibuat dengan mengambil inspirasi haiwan dan ton bumi. Kelihatan telus, rekaan berjalur untuk fabrik kait serta fabrik nilon menampakkan sedikit dres yang dipakai di dalamnya.

Refleks siluet dalam Ghesquiere pula memainkan variasi skala dan lapisan-lapisan. Jaket bomber bersaiz besar dan potongan leher kura-kura dan V tampak longgar seperti lazim busana untuk si jejaka.

Tetapi, blaus rona terang dan skirt yang dipadankan memberi kontras nyata kepada rekaan kali ini, lebih-lebih lagi panel jaket yang tampil dalam rona gelap dengan siluet monokromatik yang dihiasi perincian rantaian bagi memberi suntikan misteri.

Ciri feminin

Kot lelaki yang besar dipakai bersama dres feminin dan elegan atau seluar yang mempunyai gabungan fabrik satin seakan-akan kulit. Seluar ini juga dipakai dengan pakaian yang bersifat feminin. Semua gaya ini merupakan legasi dan signatur Ghesquiere.

Rekaan jaluran itu juga tampil dengan rekaan-rekaan lain yang lebih ringkas tetapi bersifat geomatrik bagi mencerminkan tema keagamaan mengikut terjemahan pereka ini.

Lipatan dan potongan merupakan elemen penting rekaan-rekaan sebegini yang menggunakan fabrik metalik. Kemudian, ia dilengkapi dengan rekaan seluar yang diberikan perincian seperti tenunan dan manik-manik.


BLAUS rona terang dan rantaian yang memberikan imej misteri kepada rekaan ini.


Selain itu, top yang longgar dan membungkus dalam siluet blok warna dipadankan dengan seluar atau skirt berona monokromatik bagi memberikan gaya yang bersifat grafik dan emosi rahib.

Penampilan itu kelihatan seperti kot edisi Pliage yang suci dan ringkas iaitu koleksi tahun 1965.

Material dalam koleksi ini meskipun memberi sentuhan moden dengan knit nilon dan fabrik seakan-akan kulit, masih kelihatan klasik dan kemas hasil penggunaan fabrik krep dan satin.

Ton warnanya kelihatan klasik, bersama palet rona hitam, plum, kelabu dan ivori yang memainkan peranan penting bagi koleksi musim ini. Ia mencerminkan emosi yang diterangi kilauan warna, tampak segar dan bertenaga.

Beg genggam yang diperbuat daripada kulit, fabrik kulit tiruan atau kait antara aksesori yang dipadankan untuk himpunan musim luruh/sejuk ini. Begitu juga dengan kasut tumit tinggi stiletto yang boleh didapati dalam dua rona iaitu metalik dan kulit eksotik seperti iguana dan tilapia.

Himpunan koleksi aksesori ini juga memberikan efek kontras ke atas koleksi busana musim luruh dan sejuk Balenciaga. Ia turut memberikan dimensi mewah ke atas koleksi ini secara keseluruhan.

Butik Balenciaga dibuka pada bulan September lalu di tingkat bawah, Suria KLCC.

Full content generated by Get Full RSS.

Aksesori ikut acara

Posted:

Aksesori ikut acara

Aksesori ikut acara


MODEL menggayakan pilihan-pilihan aksesori yang sesuai digayakan ke pejabat.


SETIAP wanita mahu tampil cantik dan bergaya dalam setiap acara, namun kesilapan memilih aksesori yang bersesuaian kemungkinan menyebabkan seseorang itu terperangkap dengan imej yang salah.

Masalah itu wujud kerana wanita mungkin kurang memilih aksesori mengikut kesesuaian acara. Justeru, jenama aksesori wanita Bonita memperkenalkan lima tema gaya hidup untuk membantu wanita meningkatkan kecantikan dan keyakinan mereka.

Melalui perunding gaya Datin Sharifah Shawati Syed Mohd., Bonita memperkenalkan aksesori pilihan gaya asas untuk setiap hari, ke tempat kerja, aktiviti berlibur, acara petang glamor dan gemerlapan malam.

Menurut Sharifah Shawati, aksesori asas setiap hari mestilah ringkas tetapi mencerminkan sisi feminin dan kelihatan versatil.

"Aksesori yang sesuai digayakan antaranya ialah aksesori yang dibuat daripada metal tetapi tidak terlalu berat dan keterlaluan serta tampak ceria.

"Sekiranya fokus wanita adalah kepada aksesori kepala seperti headband, pilih subang yang ringkas dan lebih kecil atau gelang yang disuaipadankan dengan dua material berbeza tetapi sepadan," katanya pada bengkel kecantikan Bonita di Ampwalk, Ampang Kuala Lumpur baru-baru ini.

Berbeza dengan aksesori untuk ke tempat kerja, Sharifah Shawati memberitahu, wanita perlu tampil dengan lebih ringkas iaitu pemilihan subang, cincin dan gelang yang lebih kecil.

"Pilih sama ada mahu gayakan cincin atau gelang dan cukuplah seutas rantai yang ringkas serta subang yang kecil bagi mereka yang tampil dengan pakaian formal.

"Berbeza dengan mereka yang bekerja dalam persekitaran yang lebih ceria seperti bidang penyiaran dan pengiklanan kerana mereka boleh menggayakan aksesori lebih santai dan berwarna-warni sesuai dengan penampilan semi formal," katanya.


ACARA petang membenarkan suai padan aksesori tetapi mestilah tidak lebih daripada tiga material berbeza.


Suai padan tiga jenis aksesori berlainan material pula sesuai untuk aktiviti berlibur. Menurut Sharifah Shawati, penampilan sebegitu memberikan imej ceria tetapi aksesori yang dipilih mestilah padan dengan aksesori lain.

"Kadangkala logam dan mutiara sesuai dipadankan begitu juga aksesori yang mempunyai warna yang padan dengan pakaian yang digayakan.

"Mereka yang menggayakan aksesori yang pelbagai harus menitik beratkan pemilihan pakaian terutama pakaian yang mempunyai cetakan agar tidak terlalu serabut," jelas beliau.

Dalam pada itu, pemilihan aksesori untuk acara petang yang glamor mestilah berciri elegan dan bergemerlapan seperti mutiara dan berlian tetapi tidaklah terlalu sarat.

"Penggunaan dua jenis aksesori berlainan warna juga sesuai terutama hitam putih atau gabungan dua material berbeza iaitu berlian dan mutiara.

"Sekiranya anda memilih untuk memakan cincin di jari tangan kanan, hiasi tangan kiri dengan gelang yang sepadan," katanya. - ROSMALINA ABD. KADIR

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Fatehah hampiri Olimpik 2012

Posted:

Fatehah hampiri Olimpik 2012

Fatehah hampiri Olimpik 2012

FATEHAH Mustapha kini semakin hampir untuk menjadi pelumba basikal wanita pertama negara layak beraksi pada temasya sukan terbesar dunia - Sukan Olimpik 2012 di London yang akan bermula Julai tahun depan.

Berdasarkan prestasi semasa, Fatehah ketika ini berada pada landasan tepat untuk merealisasikan impian tersebut.

Buktinya, dia kini muncul satu-satunya pelumba wanita dari Asia yang berjaya mengumpul mata bagi melayakkannya beraksi pada temasya berprestij dunia itu berbanding pencabar terdekatnya dari Hong Kong, Jepun dan China.

Semalam, pelumba kelahiran Terengganu itu tampil bergaya apabila berjaya menamatkan saingan di tempat keenam dalam acara keirin pada aksi final Kejohanan Lumba Basikal Piala Dunia Klasik Siri 2

di Cali, Columbia.

Kejayaan itu sekali gus membolehkan Fatehah mengutip lima mata dalam misinya beraksi

di bumi London kelak.

Timbalan Presiden Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM), Datuk Naim Mohamad berkata, sekiranya Fatehah mampu mengekalkan rentak kecemerlangan tersebut tidak mustahil dia mampu menjadi pelumba wanita pertama negara beraksi pada Sukan Olimpik.

"Mengikut peraturan yang ditetapkan, hanya dua pelumba yang mengutip mata tertinggi dalam satu-satu acara dari Asia layak beraksi pada Sukan Olimpik nanti.

"Setakat ini, hanya Fatehah sahaja yang berjaya mengutip mata. Pencabar-pencabarnya dari Hong Kong, Jepun dan China masih belum memperoleh sebarang mata. Jadi, saya lihat peluang Fatehah kini sangat cerah.

"Apa yang saya harapkan adalah Fatehah perlu bekerja keras selepas ini agar dia dapat memastikan prestasinya sentiasa berada pada tahap terbaik dalam setiap kejohanan yang menawarkan mata bagi membolehkan dia layak ke Sukan Olimpik," kata Naim ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Selain Fatehah, jaguh acara trek negara, Mohd. Azizulhasni Awang turut mengumpul tujuh mata manakala seorang lagi pelumba, Josiah Ng (sembilan mata).

Peluang buat pelumba-pelumba negara untuk terus mengumpul mata bakal hadir pada Kejohanan Lumba Basikal Piala Dunia Klasik Siri 3

di Beijing, China, Januari tahun depan dan Siri 4 di London sebulan kemudian.

Percubaan terakhir buat semua pelumba untuk mengumpul mata bagi layak ke Sukan Olimpik ialah pada Kejohanan Lumba Basikal Trek Dunia di Melbourne, Australia pada April tahun depan.

Full content generated by Get Full RSS.

United kehilangan Hernandez

Posted:

United kehilangan Hernandez

United kehilangan Hernandez


JAVIER HERNANDEZ


BIRMINGHAM - Manchester United terpaksa membayar harga yang tinggi biarpun berjaya mencatatkan kemenangan 1-0 ke atas Aston Villa dalam saingan Liga Perdana England di Villa Park awal pagi semalam.

Ini kerana, penyerang utama skuad The Red Devils, Javier Hernandez terpaksa diketepikan untuk tempoh selama sebulan selepas mengalami kecederaan di bahagian buku lalinya.

Bintang muda Mexico itu terpaksa diusung keluar padang pada pertengahan babak pertama perlawanan selepas terbaring kesakitan akibat kakinya terseliuh.

Ferguson berkata, Hernandez, 23, berkemungkinan tidak boleh diturunkan sepanjang bulan ini.

"Hernandez mengalami koyak di bahagian buku lalinya dan terpaksa berehat untuk tempoh tiga atau empat minggu bagi menjalani rawatan pemulihan.

"Ia merupakan satu berita buruk buat kami (United) tetapi kami masih memiliki skuad yang mantap biarpun tanpa Hernandez," kata Ferguson.

Situasi itu sekali gus menyaksikan Hernandez tidak boleh diturunkan menjelang pertemuan menentang FC Basel pada aksi terakhir Kumpulan C kempen Liga Juara-Juara awal pagi pada Khamis ini.

Selain Hernandez, Ferguson turut kehilangan khidmat perancang tengah, Michael Carrick yang dikenakan hukuman penggantungan perlawanan.

Terdahulu, pada aksi menentang Villa itu, tonggak pertahanan United, Phil Jones muncul wira apabila meledak gol tunggal perlawanan pada minit ke-20 sekali gus memastikan tiga mata penuh menjadi milik skuad The Red Devils.

Kemenangan itu juga menyaksikan anak-anak buah Ferguson terus mengekori rapat pendahulu carta liga, Manchester City.

Ketika ini, United berada pada kedudukan kedua dengan mengumpul 33 mata, lima mata dibelakang City.

"Kami memang berhak untuk menang pada pertemuan dengan Villa ini biarpun tidak dinafikan beraksi di Villa Park bukanlah satu tugas yang mudah buat kami.

"Kami mengawal pergerakan bola dengan baik. Namun, pada babak kedua, ketumpulan jentera serangan telah mensia-siakan banyak peluang bagi menambah jaringan.

"Jones merupakan tonggak pertahanan tengah yang hebat dan dia boleh beraksi di mana-mana posisi sekalipun," jelas Ferguson. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.

Keputusan tak penting

Posted:

Keputusan tak penting

Keputusan tak penting

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


KHAIRUL FAHMI antara tonggak penting dalam skuad Harimau Muda.


SEANDAINYA ada kata-kata 'sumbang' yang berhasrat mahu mengkritik pasukan Harimau Muda jika mereka tersungkur ketika 'berguru' di bumi Australia tidak lama lagi, lebih baik lupakan sahaja niat itu.

Ini kerana pengendalinya, Ong Kim Swee langsung tidak peduli dengan apa juga keputusan yang bakal dicatatkan anak buahnya ketika berdepan cabaran tiga buah kelab elit di sana nanti sebagai persediaan mengharungi Liga Singapura (Liga-S) pada Februari tahun depan.

Jika menang sudah tentu dianggap bonus, namun pada masa sama Kim Swee lebih teruja menjadikan aksi di sana sebagai medan terbaik menguji pemain baharunya seperti Sharil Saari (Terengganu), Syazwan Yusof (Kelantan) dan Nik Mohd. Syahrul Azim Nik Abd. Halim (Kelantan) termasuk pemain-pemain yang jarang diturunkan tidak kira sama ada ketika temasya Sukan SEA mahupun saingan kelayakan kempen Olimpik sebelum ini.

"Apa juga keputusan tidak mustahak. Sudah tentu, peluang berdepan dengan tiga buah kelab elit di Australia akan dimanfaatkan sepenuhnya oleh saya menguji pemain baharu dan juga pemain yang jarang diturunkan sebelum ini.

"Bagi saya, pengalaman yang diraih pemain ketika di sana adalah jauh lebih penting terutamanya bagi perancangan masa panjang menghadapi Sukan SEA 2013 (Myanmar) dan Sukan Asia 2014 (Korea Selatan), tambahan pula pemain saya masih muda dan perlu didedahkan dengan perlawanan-perlawanan antarabangsa yang bagus seperti ini," katanya kepada Kosmo!

Kesemua senarai 30 pemain akan mula berlatih di Wisma FAM, Kelana Jaya hari ini sebelum dijadualkan berlepas ke bumi Kanggaru pada 10 Disember depan.

Difahamkan, tiga buah kelab elit yang bakal ditentang Harimau Muda sepanjang 12 hari berada di Australia nanti ialah Mariners FC, Newcastle Jets FC dan Sydney FC.

Untuk rekod, Mariners FC merupakan naib juara Liga Australia (Liga-A) pada musim lalu, sementara Newcastle Jets FC pula pernah layak ke suku akhir Liga-Juara-Juara Asia pada 2009.

Reputasi Sydney FC juga dikhabarkan tidak kurang hebat apabila pernah mendapat sentuhan bekas tonggak Manchester United, Dwight Yorke, Juninho (Brazil) dan Kazuyoshi Miura dari Jepun yang pernah menyarung jersi The Sky Blues itu tidak lama dahulu.

Kim Swee begitupun enggan mengesahkan ketiga-tiga kelab elit tersebut kerana masih belum menerima sebarang pengesahan rasmi berhubung perkara itu.

Dalam pada itu, ada khabar gembira menyelubungi harapan dua tonggak yang digugurkan sebelum ini iaitu Nazirul Naim Che Hashim dan Mohd. Ferris Danial Mat Nasir yang masih berpeluang 'terbang' ke Australia apabila Kim Swee memberitahu masih belum menetapkan senarai akhir 30 pemain yang akan dibawa ke sana.

"Saya akan menilai semula senarai akhir pemain selewat-lewatnya esok (hari ini) sebelum membuat keputusan memandangkan hanya akan menyisihkan pemain yang tercedera ataupun tidak berada di prestasi yang terbaik," katanya.

Pasukan Harimau Muda yang berjaya mempertahankan pingat emas Sukan SEA di Jakarta baru-baru ini begitupun mengalami 'detik suram' di pentas kelayakan Olimpik 2012 Zon Asia apabila tewas dalam ketiga-tiga perlawanan menentang Jepun, Syria dan Bahrain sebelum ini. Mereka kini terperosok di tangga tercorot Kumpulan C tanpa sebarang mata.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Kuatkan integriti generasi muda

Posted:

Kuatkan integriti generasi muda

Kuatkan integriti generasi muda

Oleh AMMAR JAZLAN MAD LELA

BAGI membudayakan integriti sebagai cara hidup masyarakat Malaysia, tarikh 5 November setiap tahun diraikan sebagai Hari Integriti Nasional.

Sejak tahun 2005, tarikh itu dipilih sempena penubuhan Institut Integriti Malaysia (IIM) dan Penggubalan Pelan Integriti Nasional (PIN) yang diumumkan oleh mantan Perdana Menteri Malaysia, Tun Abdullah Ahmad Badawi sebagai landasan ke arah pemantapan etika dan integriti masyarakat.

Pada tahun ini, IIM telah melaksanakan program dan acara sempena sambutan Hari Integriti Nasional yang diadakan sepanjang bulan November lalu untuk meningkatkan kesedaran, kefahaman serta penghayatan integriti dalam kalangan masyarakat Malaysia.

Presiden IIM, Datuk Dr. Mohd. Tap Salleh berkata, pada tahun ini tema Integriti Menjana Transformasi dipilih sebagai tema sambutan Hari Integriti Nasional 2011 bagi melambangkan semangat, azam dan komitmen bersama-sama rakyat Malaysia dalam merealisasikan hasrat negara ke arah transformasi.

Ujar Mohd. Tap, seperti tahun lalu, pihaknya menyasarkan golongan muda dan belia dalam kempen yang diadakan untuk menerapkan nilai-nilai murni dan integriti dalam diri mereka.

"Statistik Jabatan Perangkaan Negara pada 2010 menunjukkan rata-rata penduduk negara ini yang berusia 40 tahun ke bawah ialah sebanyak 42.1 peratus berbanding 40.4 peratus pada tahun 2008.

"Ia jelas menunjukkan golongan muda dan belia bukan sahaja menjadi aset negara yang bakal menjadi pemimpin suatu hari nanti malah, memainkan peranan penting dalam menjadi penjana utama pencapaian misi nasional pada masa hadapan," katanya.

Kongsi ilmu

Tambah beliau, kemuncak kepada sambutan Hari Integriti Nasional 2011 ialah Konvensyen Integriti Nasional yang telah berlangsung di Pusat Konvensyen Antarabangsa, Putrajaya (PICC) pada 10 November lalu.


KEHADIRAN selebriti Linda Onn (tengah) dan Noor Irfan (kanan) berkongsi rahsia kejayaan mereka sebagai usahawan kepada para peserta.


Katanya, sambutan itu telah menghimpunkan lebih 1,000 orang aktivis, penggerak dan kepimpinan belia, pegawai-pegawai kerajaan, pensyarah, ahli akademik dan profesional muda dari seluruh negara serta dirasmikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

"Pengisian majlis itu turut diserikan dengan sesi perkongsian ilmu dan bual bicara melibatkan beberapa pemimpin, usahawan muda dan tokoh akademik terkemuka. Antaranya ialah usahawan Internet, Noor Irfan Khairi Noor Azmi, selebriti radio dan usahawan, Linda Onn; Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah dan Timbalan Dekan Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Sains Malaysia, Prof. Madya Dr. Sivamurugan Pandian," jelasnya.

Tambah Mohd. Tap lagi, pelbagai acara lain yang turut diadakan sepanjang sambutan hari tersebut yang berlangsung sepanjang bulan lalu.

Antaranya ialah Program Integriti Alam Sekitar Bersama Pelajar Sekolah di IIM, Forum Perdana Ehwal Islam Universiti Teknologi Mara, Lendu, Integriti Politik Bersama Pemuda MIC di IIM, Forum Transformasi Perkhidmatan Awam di IIM dan Forum Rakyat: Jenayah, Anda dan Integriti di Pulau Pinang.

Ujarnya, beliau berharap semua pihak dapat memanfaatkan program yang diadakan di samping berharap sambutan Hari Integriti yang diadakan sebagai satu titik mula untuk meningkatkan tahap integriti pada diri sendiri, keluarga dan masyarakat.

"Semua jentera masyarakat mempunyai tugas dan peranan masing-masing bagi melaksanakan misi nasional ini.

"Saya percaya pembudayaan integriti seharusnya disemai sejak dari kecil. Adalah menjadi tanggungjawab kita sebagai masyarakat untuk memperkasakan nilai integriti dalam kehidupan generasi muda," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Dua sahabat maut

Posted:

Dua sahabat maut

Dua sahabat maut

04/12/2011 6:22pm

SEREMBAN — Dua wanita maut selepas kereta yang dinaiki mereka merempuh sebuah lori treler di Kilometer 285, Lebuhraya Utara-Selatan arah Selatan, di Nilai, dekat sini awal pagi ini.

Jurucakap polis berkata, kejadian berlaku pada kira-kira pukul 5.55 pagi semasa Khow Kim Lan, 29, dan Lau Wong Yee, 27, dalam perjalanan pulang ke rumah mereka di Senawang dari Kuala Lumpur.

Beliau berkata, kedua-dua sahabat itu maut selepas kereta Perodua Kelisa yang dinaiki mereka merempuh bahagian belakang lori treler yang sedang berhenti di lorong kecemasan.

"Pemandu kereta itu dipercayai gagal mengawal kenderaan lalu merempuh bahagian belakang lori treler yang sedang mengalami kerosakan tayar itu," katanya. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

361,661 tong sampah baharu

Posted:

361,661 tong sampah baharu

361,661 tong sampah baharu

04/12/2011 5:37pm

KUALA LUMPUR — Alam Flora Sdn Bhd akan membahagi-bahagikan 361,661 tong sampah baharu percuma kepada penduduk yang tinggal di sekitar Kuala Lumpur, Putrajaya, Kuantan dan Pekan mulai Dis ini sehingga penghujung April tahun depan.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Mohd Zain Hassan berkata, jumlah tong yang akan dibahagikan di Kuala Lumpur adalah 254,220 unit, Putrajaya (15,543), Kuantan (85,915) dan Pekan (5,983).

"Tong-tong baharu ini diperbuat daripada bahan yang boleh kekal lama, tahan cuaca dikenali sebagai polyethylene padat (HDPE), dan setiap tong boleh diisi sehingga 50 kg sisa pepejal.

"Kami akan pastikan tong digantikan setiap lima tahun sekali, walaupun ia tahan sehingga tujuh tahun, namun bagi kemudahan penduduk kami akan menggantikannya dengan yang baharu," katanya kepada pemberita di satu sidang akhbar di Kompleks Sukan Bangsar di sini hari ini. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Gempa sederhana gegar New Zealand

Posted:

Gempa sederhana gegar New Zealand

Gempa sederhana gegar New Zealand

04/12/2011 5:34pm

PUTRAJAYA 4 Dis. - Gempa bumi berukuran 5.7 pada skala Richter menggegarkan Wellington, Marlborough, sebahagian Pulau Utara serta Pulau Selatan New Zealand, semalam.

Kementerian Luar dalam satu kenyataan hari ini berkata, tiada kematian dilaporkan setakat ini, meskipun gempa bumi tersebut adalah yang terbesar melanda Wellington sejak tahun 1966.

Kesemua rakyat Malaysia termasuk para pelajar dilaporkan selamat dan Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Wellington akan terus memantau serta berhubung dengan pelajar-pelajar yang berada di kawasan terjejas. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Aktres Pakistan nafi bogel untuk majalah

Posted:

Aktres Pakistan nafi bogel untuk majalah

Aktres Pakistan nafi bogel untuk majalah

Aktres Pakistan nafi bogel untuk majalah


LONDON, Britain - Seorang aktres Pakistan terpaksa menafikan dia berbogel untuk majalah FHM edisi India yang turut melihatnya mempamer tatu dengan singkatan ISI pada lengannya, lapor akhbar MailOnline semalam.

Aktres berkenaan, Veena Malik yang beragama Islam tampil tanpa seurat benang untuk kulit majalah FHM isu Disember 2011.

Dianggap melanggar batas agama, tindakan Veena membangkitkan kemarahan dalam kalangan penduduk Pakistan. Mereka turut berang kerana dia menjadikan Agensi Perisikan Pakistan (ISI) sebagai bahan jenaka.

Namun, Veena, 33, menafikan sekeras-kerasnya bahawa dia bergambar bogel untuk majalah lelaki itu.

Dia sebaliknya mendakwa gambar tersebut palsu dan dihasilkan melalui teknik pertindihan imej.

"Saya tidak pernah bergambar bogel. Saya tidak pernah melakukan perkara seperti itu. Pengurus saya dan pasukan peguam saya sedang meneliti isu ini. Kami akan mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka (FHM)," kata Veena dalam wawancara bersama agensi berita PTI.

Pengarang FHM India, Kabeer Sharma bagaimanapun menegaskan bahawa gambar itu adalah tulen. Dia turut mendakwa dapat membuktikan perkara tersebut.

"Kami memiliki klip video sesi fotografi Veena selain e-mel daripada aktres berkenaan menyatakan dia teruja untuk menjadi penghias muka depan FHM," kata Sharma dalam temu bual dengan media Britain.

Imej seksi Veena disiar di laman web FHM India, akaun Facebook dan Twitter majalah berkenaan secara serentak semalam.

Gambar telanjang itu menunjukkan Veena menggunakan tangan dan kaki untuk menutup payu dara dan kemaluannya. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Ditinggalkan Kerispatih

Posted:

Ditinggalkan Kerispatih

Ditinggalkan Kerispatih

VOKAL istimewa lelaki ini pernah terbentuk harmoni dalam alunan irama dan lagu sebuah grup. Bersama Kerispatih, mereka membentuk persahabatan, berkongsi rasa, beradaptasi dengan gula dan garam kehidupan. Begitu perkenalan pada 2003 itu terbentuk hingga melancarkan tiga album Kerispatih bersama-sama.

Album dengan judul Kejujuran Hati (2005), Kenyataan Perasaan dan Tak Lekang Oleh Waktu (2008) adalah bukti kepada jalinan ini. Single Tapi Bukan Aku pula menjadikan mereka salah sebuah grup baharu yang perlu diberi perhatian waktu itu.

Namun bahtera muzik yang dilalui Sammy sang vokalis bersama bertemu gelora ketika lautan sedang lancar dilalui. Dia kemudian terkontang-kanting sendiri, cuba melawan gelora sehingga perahu kecilnya ditinggalkan sendiri. Tiada lagi Badai, Arief, Andika dan Anton mengiringi hidupnya tatkala dia dilanda musibah. Sebuah kekhilafan yang dicarinya sendiri.

Sammy atau Hendra Samuel Simorangkir sebenarnya tersadung silap sendiri. Tekanan demi tekanan yang diterima membuatkan dirinya mendekati kejahilan dunia. Dia membenarkan dirinya mendekati najis masyarakat, lebih tepat lagi dadah.

Tarikh malang 2 Februari 2010, dia ditangkap di sebuah hotel di daerah Pedurenan Sawit Setiabudi, Jakarta Pusat. Bersamanya ditemui paket-paket syabu dan sejumlah alat menghisap dadah. Sammy juga positif menggunakan dadah sekali gus menjerat diri di belakang tirai besi.

Bertemu vokalis bersuara merdu di Jakarta baru-baru ini, dia tidak segan silu berkongsi cerita hitamnya. Tuturnya jujur tanpa sembunyi kerana dia bukan sahaja berkongsi cerita dan rasa tetapi juga memberi iktibar untuk dibaca.

"Tidak usah menangis kerana tangisan tidak akan dapat mengubah apa-apa," itu bunyi nasihat yang mengubah sikap mendung insan bernama Sammy.

Nasihat yang diperoleh daripada teman-teman kubu tirai besi yang rata-rata merupakan pembunuh, perogol dan penjenayah yang sebenarnya mempunyai hati yang baik pada satu sisi lain.

"Saya sempat menangis semahunya dalam penjara. Tidak mahu buat apa-apa dan berdiam diri. Rupanya ada yang prihatin dan simpati terhadap saya. Ada yang beri motivasi kepada saya tatkala saya ditinggalkan sepi rakan-rakan seperjuangan yang tidak pernah menjenguk saya di penjara. Malah pihak label rakaman dan keluarga turut tidak mempercayai saya," luah Sammy yang ditemui tentang kehidupan penjara yang dilalui pada Februari 2010 hingga 8 September 2010.

Emosi ranap

Hidup dalam penjara di Salembar bukanlah satu jadual yang mudah untuk dilaluinya. Berbantalkan air mineral dan berkongsi bilik seramai sembilan orang, perkara itu sangat berbeza dengan kehidupan selebriti yang dilaluinya.


MOMEN sewaktu Sammy berada di sebalik jeriji besi yang akhirnya menemukannya dengan manusia berhati mulia.


"Mental saya ranap. Menangis dan menangis dan rasa tidak mahu menyanyi lagi. Saya hilang keyakinan diri. Harapan seolah tiada lagi namun kemudian ia berubah dengan pendekatan rakan-rakan penjara saya," ceritanya tentang kehidupan jeriji besi yang dilaluinya.

"Saya sempat berbicara dengan Ariel Peter Pan yang dimasukkan ke Rumah Tahanan Kebonwaru, Bandung. Ariel menangis ketika itu. Saya kemudian memberitahu dirinya bahawa nasib kita sama tetapi sisi positifnya dia tidak ditinggalkan teman-teman grup Peter Pan. Dia harus lebih kuat daripada saya kerana dia sentiasa ada sokongan daripada belakang," senyumnya mengingatkan persamaan dan perbezaan nasib mereka.

Bangkit melihat kesilapan lalu sebagai satu penyesalan dan pengajaran, Sammy menganggap titik hitam lalu adalah sesuatu yang tidak usah dilihat lagi. Dia kemudian bangun dan sempat mencipta sekitar 34 buah lagu dalam penjara.

"Di saat orang terdekat menjauhi, ada 3,000 orang yang tidak saya kenali menghampiri saya. Ribuan penghuni penjara ini mengusap dada saya memberi kata semangat. Saya sempat bernyanyi untuk mereka dalam penjara malah ketua penjara tersebut adalah peminat saya," senyumnya akan sebuah hikmah yang hadir dalam hidupnya.

Tidak sah kalau tidak bertanyakan tentang rumah pertamanya yang mengenalkan erti industri dan kehidupan selebriti. Di kehidupan Kerispatih, Sammy berkenalan dengan dunia selebriti dan glamor.

"Namanya hidup. Dulu waktu berlima, kononnya teman sehidup semati tetapi duit mengaburi semua itu. Waktu saya terkena masalah, terus saya dipecat. Walhal ada anggota dalam Kerispatih yang juga sama pernah bergelumang dadah cuma tidak malang seperti saya.

"Dalam Kerispatih itu, masalah yang tidak sihat adalah daripada segi kewangan. Tiada keterbukaan antara pengurusan dan anggota grup. Saya merupakan anggota yang paling ingin tahu dan keras kepala. Saya sering mahu tahu tentang kontrak dan pembayaran. Akhirnya semua masalah disimpan sendiri," jujurnya yang menganggap 'penyimpanan' tersebut antara punca dia mencari jalan keluar dengan mendekati dadah.

"Setelah keluar penjara, saya tidak dibenarkan menyanyi semua lagu Kerispatih. Kalau saya nyanyi, mereka akan saman. Kemunculan pertama saya di kaca televisyen selepas keluar penjara adalah di rancangan Harmoni.

Bangkit semula

"Mulanya tidak yakin tetapi kemudian Erwin Gutawa memberi saya keyakinan dan berkata, ramai yang mengharapkan saya kembali. Saya kemudian menyanyikan lagu Sephia dan Tak Ada Yang Abadi," ujarnya yang sudah memupuk gunung yakin dalam diri. Grup Gigi dan Padi disebut Sammy sebagai antara grup yang pernah memberinya semangat.

Atas kumpulan semangat sendiri dan persekitaran, Sammy bergerak solo dengan menggunakan nama Sammy Simonangkir. Single Sedang Apa Dan Di Mana sedang enak diputarkan di corong radio dan mendapat tempat di hati pendengar.

"Awalnya memang tiada niat untuk muncul solo. Satu hal yang tidak disengajakan dan saya menghadap kenyataan sahaja. Emosi saya sekarang sangat indah dan sentiasa berfikiran positif. Terpacu ketenteraman," luahnya dalam hela nafas yang tenang.

Agak kekok bergerak ke sana ke mari secara solo, Sammy menjemput beberapa rakan pemuzik jemputan untuk mengiringi persembahannya. Jujur kata Sammy, dia terlalu trauma untuk membentuk grup kekal kerana kurang percayakan individu lain atas nama pengalaman.

Lalu penulis tanyakan Sammy, apa yang membezakan dia dan Kerispatih kini.

"Nah, itu dia. Saya memperdengarkan beberapa lagu kepada teman-teman pemuzik. Mereka memberitahu bahawa saya membikin lagu yang baik. Saya masih di jalur pop dan tidak meniru siapa-siapa. Tetapi kesan vokal saya di Kerispatih membuatkan mereka merasakan seperti mendengar lagu grup tersebut. Itu daripada aspek vokal dan saya tidak boleh menidakkan kerana itu memang vokal saya yang tidak mungkin boleh diubah," ujarnya tetap dengan vokal dan pendirian sendiri.

Sedang melayari kehidupan dengan segala elemen positif di sekitarnya, sebelum usai pertemuan di Jakarta, Sammy sempat berbicara lembut atas nama kesedaran. Ujarnya," Banyak yang saya pelajari. Saya tidak mahu mengulangi lagi kesilapan lalu dan belajar untuk berkongsi rasa. Jangan pernah memendam perasaan."

Full content generated by Get Full RSS.

Shila, Sharnaaz nikah lima tahun lagi

Posted:

Shila, Sharnaaz nikah lima tahun lagi

Shila, Sharnaaz nikah lima tahun lagi


MENAFIKAN bercinta, Sharnaaz dan Shila bagaimanapun saling memanggil 'anja' antara satu sama lain.


GOSIP percintaan antara pelakon popular Sharnaaz Ahmad, 26, dengan pelantun Patah Seribu, Shila Amzah, 21, semakin kencang bermain di bibir ramai. Bermula daripada kerjasama menghasilkan klip video single Patah Seribu, hubungan dan kemesraan mereka semakin terserlah.

Kerap kali mereka dilihat bersama bahkan pada acara karpet merah Anugerah Skrin 2010, mereka juga hadir berpasangan. Kepada pengikut Sharnaaz dan Shila di laman sosial Twitter, kemesraan dua selebriti ini bukan satu rahsia. Luahan rindu, sayang serta panggilan 'anja' antara mereka berdua mudah mengiakan sangkaan bahawa anak sulung ND Lala itu sedang menganyam cinta bersama aktor kelahiran Georgetown, Pulau Pinang.

Terbaru, gambar-gambar yang dimuat naik Shila dan Sharnaaz semakin menjelaskan status hubungan mereka walaupun Shila sendiri ada membuat penafian. Di matanya, Sharnaaz bagaikan biasan cermin. Mereka intim tetapi belum sampai ke tahap bercinta.

"Kami memang rapat tetapi untuk bercinta mungkin belum masanya kerana saya ada sasaran, mungkin empat atau lima tahun lagi baru saya akan sedia untuk memikirkan soal perkahwinan," katanya yang pernah menangis melihat lakonan Sharnaaz dalam drama Ungunya Cinta.

Tidak adil untuk Shila, jawapan Sharnaaz yang sedang menjalani penggambaran drama bersiri Bicara Cinta, mungkin mampu menjelaskan situasi sebenar. Secara budiman akui Sharnaaz, cinta yang diperkatakan itu belum berbunga namun seperti Shila, Sharnaaz mengiakan mereka kini dalam status sahabat baik.

SENSASI BINTANG: Makin kuat gosip percintaan kalian, benarkah sedang bercinta dengan Shila?

SHARNAAZ: Memang tidak bercinta tapi kami memang rapat. Saya selesa sebab dia jenis gila-gila macam saya juga, kami tak perlu nak 'kontrol-kontrol' bila bersembang.

Pernah keluar berdua?

Tak pernah, langsung tak pernah. Saya takut nanti kena belasah dengan ayah Shila. Saya masih hormatkan orang tua Shila, setakat ini belum pernah kami keluar berdua, kalau berjumpa selalunya Shila ditemani ibu atau adik lelakinya. Saya memang rapat dengan ahli keluarga termasuklah bapanya, mungkin kalau dibenarkan ayahnya, suatu hari nanti mungkin kami pun akan keluar bersama.

Kenapa begitu tertarik mahu bersahabat dengan Shila?

Saya anggap Shila anak seni yang serius dengan kerja seninya, saya suka cara dia bekerja. Biarpun muda, tapi kematangannya mengatasi usia.

Apa panggilan terhadap Shila?

Saya panggil dia dengan panggilan 'anja', memang sejak dulu lagi saya panggil Shila 'anja' sebab karakternya yang manja-manja. Dia pun panggil saya anja juga.

Mula kenal Shila sebenarnya sejak bila?

Rasanya sudah setahun lebih, sebelum kami buat klip video bersama, saya dipertemukan dengan Shila dalam satu fotografi untuk majalah Mangga. Dari situ mulai baik sampailah Shila hubungi saya untuk projek klip video Patah Seribu.

Ada apa-apa perancangan bersama?

Sebenarnya kami tengah bekerjasama untuk sebuah projek, projek apa kena tunggu. Saya belum umumkan lagi. Apa yang pasti, bukan projek duet sebab saya tak pandai menyanyi macam Shila.

Full content generated by Get Full RSS.

Ombak Rindu mengganas

Posted:

Ombak Rindu mengganas

Ombak Rindu mengganas


BABAK beremosi dan sedikit tarikan seksual antara perencah yang memberi jiwa kepada Ombak Rindu.


AURA filem Ombak Rindu arahan Osman Ali yang diadaptasi daripada novel karya Fauziah Ashari sudah dapat dirasai usai tayangan pratonton filem berkenaan, dua minggu lalu. Seminggu sebelum tayangan komersial, gelora peminat tegar terhadap novel yang terjual sebanyak 150,000 naskhah itu semakin membadai.

Barangkali, selama tempoh lebih 12 tahun mengenali Izzah, masing-masing tidak sabar untuk mencari erti visual kisah tragis wanita malang yang menjadi mangsa kerakusan manusia dalam novel berkenaan.

Memasuki panggung pada 1 Disember lalu, Ombak Rindu membuktikan, drama air mata Melayu juga mampu mengganas setanding filem aksi atau seram yang paling mudah memanggil penonton ke pawagam. Hari pertama ditayangkan, Ombak Rindu berjaya mengutip RM750,000.

Walaupun tidak memecah rekod Kongsi (RM1.1 juta dengan 100 pawagam), jauh sekali KL Gangster (RM1.8 juta dengan 81 pawagam), sebagai sebuah filem yang ditayangkan hanya di 71 pawagam termasuk Brunei dan Singapura, pencapaian sebuah filem adaptasi novel Melayu itu sudah cukup bagus untuk dilihat sebagai fenomena.

Selaku sutradara, Osman Ali layak mendapat pujian. Secara peribadi juga, pencapaian Ombak Rindu sendiri satu fenomena buat Osman yang sebelum ini tidak bernasib baik dari segi kutipan untuk tiga filem terdahulu, Cun (RM1.1 juta), Anak Halal (RM1.7 juta) dan Puaka Tebing Biru (RM1 juta).

Sejak awal, Osman sendiri ragu-ragu akan kesungguhan penerbit untuk menghasilkan sebuah filem adaptasi daripada genre drama memandangkan trend tontonan lebih memihak kepada genre aksi dan seram.

"Ini filem pertama saya mendapat kutipan memberangsangkan pada hari pertama tayangan. Mungkin sebelum ini rezeki belum memihak kepada saya, setiap pengarah ada takdirnya. Macam apa yang berlaku kepada Mamat Khalid, maknanya kita jangan cepat mengaku kalah.

"Untuk Ombak Rindu, pihak penerbit pun kata ia tiga kali ganda lebih baik berbanding filem terbitan mereka dari genre yang sama, Lagenda Budak Setan, tahun lepas," katanya yang terharu dengan komen-komen positif serta penghormatan penonton yang bersorak dan bertepuk tangan di hujung tayangan filem berkenaan di hari pertama.

Lebih membanggakan, Ombak Rindu menjatuhkan kedudukan filem nombor satu dunia ketika ini, The Twillight Saga: Breaking Down - Part 1 setelah flilem Hollywood itu tersingkir ke kedudukan kedua carta box-office tanah air minggu ini.


HARI pertama ditayangkan, Ombak Rindu berjaya memanjat carta nombor box-office tanah air dan meraih kutipan tiket RM750,000.


Melihat sambutan serta judul Ombak Rindu yang menjadi topik popular di laman sosial Twitter, karya lakon layar Armantono serta Osman itu dilihat mampu berdiri sebagai naskhah yang tidak cacat biarpun Fauziah meluahkan ketidakpuasan hatinya.

Fauziah juga menitipkan pesan, agar setiap karya adaptasi sebaik-baiknya menjemput penulis novel sebagai penasihat atau penulis skrip bersama.

"Walaupun penulis novel (Fauziah) ada menyatakan ketidakpuasan hatinya, saya faham apa yang cuba beliau maksudkan. Memang filem Ombak Rindu tidak mampu memberi visual 100 peratus kepada apa yang difantasikan dalam novel.

"Saya langsung tidak berkecil hati dengan kenyataan Fauziah. Sekarang, saya dapat rasakan penonton sebenarnya rasional dan tidak prejudis terhadap versi novel. Mereka tidak menetapkan jangkaan luar biasa dan boleh faham situasi adaptasi daripada novel ke filem," jelas Osman yang akur terhadap rungutan-rungutan penonton membandingkan versi dan novel yang ada bezanya.

Kejayaan awal Ombak Rindu seperti memberi gambaran bahawa filem adaptasi akan menjadi trend popular dalam industri filem tempatan.

Mengulas soal itu, Osman tidak berani mengagak masa depan. Katanya, dia lebih melihat dari sudut drama. Suatu masa dahulu, filem-filem genre drama seperti di zaman kegemilangan filem Datuk Rahim Razali dan Datuk Jins Shamsuddin mendapat sambutan hebat peminat.

"Sekarang orang takut mahu buat filem drama, saya harap, filem kita akan mengembalikan kegemilangan filem genre drama, harap ada lagi filem dari genre drama yang mampu tarik penonton ke pawagam.

"Tentang sambutan filem adaptasi pula, ia bukan sesuatu yang konsisten, dahulu filem Lagenda Budak Setan dapat sambutan, malangnya Karipap-Karipap Cinta tidak begitu bernasib baik. Trend adaptasi sudah lama popular di Barat cuma mungkin baru di tanah air.

"Saya cuma harap, Ombak Rindu akan terus diberi sokongan, masih terlalu awal untuk saya menyimpulkan pencapaian filem ini setakat ini," ujar Osman yang sedikit terpempan dengan sambutan yang diterima.

Hasil kreativiti, permainan emosi, debar asmara serta garapan yang mampu mengalirkan air mata, saham Osman sebagai pengarah filem adaptasi juga meledak naik. Ada beberapa penerbit sudah memberikan lampu hijau untuk Osman terus berkarya.

"Saya tidak berani terima tawaran baharu, kena tengok sambutan Ombak Rindu dulu. Tidak semua novel mampu memberikan impak bila diadaptasi, kena teliti," katanya yang kini sibuk di lokasi penggambaran drama bersiri 26 episod, Bicara Cinta.

Bukan sahaja menjadi buah mulut tetapi perkataan Ombak Rindu menjadi satu trend laman sosial Twitter. Pujian dan pertanyaan bersilih ganti bertanyakan perihal filem lakonan hebat Maya Karin, Aaron Aziz, Bront Palarae dan Zaidi Omar. Hasilnya masing-masing mahu menonton dan memberi ulasan sendiri. Sebuah perkembangan sihat apabila sebuah filem menjadi budaya bualan umum.


SATU kelebihan Ombak Rindu terletak kepada barisan pelakon yang memberikan penghayatan terbaik sehingga meruntun air mata penonton.


Bukan hanya filem dan nama para pemegang karakter yang menunjukkan hasil yang bersahaja namun mengagumkan, lagu runut bunyi filem ini adalah tepat dan membuai emosi penonton. Single Ombak Rindu nyanyian Adira dan Hafiz meruntun jiwa dan membantu pengaliran air mata khalayak yang tersentuh dengan segala emosi yang dibawakan dalam filem ini.

Demam Twilight berterusan

Salah sebuah lagi adaptasi novel yang membikin gelombang fenomena tersendiri adalah kemunculan francais Twilight. Bermula pada 2008 dengan Twilight, demam itu berterusan dengan kehadiran filem The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 1, bermula bulan lalu.

Breaking Dawn merupakan novel keempat dan terakhir dalam senarai novel The Twilight Saga hasil tulisan Stepehine Meter. Filem yang terbahagi kepada dua bahagian tersebut diarahkan oleh Bill Condon dan kegilaan khalayak terhadap watak Edward Cullen dan Jacob akan terus berterusan.

Hasilnya sehingga 27 November lalu, filem francais siri keempat ini telah mengutip sebanyak RM690 juta (AS$220 juta) di Amerika Syarikat dan Kanada serta RM838 juta (AS$268 juta) di seluruh dunia menjadikan jumlah sehingga RM1.5 bilion (AS$488 juta). Filem ini dibuka pada 18 November lalu di 4,061 buah panggung seluruh dunia.

Pada satu sisi, filem adaptasi ini mempunyai para pencinta yang tersendiri. Sama ada pembaca buku, peminat filem atau pencinta salah satu karakter, tetapi golongan ini memberi peratusan tinggi untuk filem ini sebanyak 71 peratus berbanding peratusan yang diberikan oleh pengkritik filem iaitu 26 peratus seperti yang tercatit di www.rottentomatoes.com. Terus menjadi bahan bualan, debaran filem ini berterusan apabila akan muncul bahagian dua yang menyambung cerita dan legasi serigala dan puntianak terkenal dunia sekarang.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved