Jumaat, 4 November 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Keinsafan Abdul Hakim, Adiba

Posted:

Keinsafan Abdul Hakim, Adiba

Keinsafan Abdul Hakim, Adiba

DESIR angin di padang kota suci Mekah seolah-olah masih dapat dirasai oleh Abdul Hakim Abd. Hamid sehingga kini. Bagaikan berpuitis, Abdul Hakim berkata: "Atas restu Allah, pada usia 15 tahun, Dia telah menyuluh sinar dalam hidup saya dengan menjemput saya menunaikan haji."

Kesyukuran itu ujarnya, tidak dapat terlukis dengan kata-kata. Kini, dia bergelar Haji Abdul Hakim.

Akui remaja yang tinggi lampai sosok tubuh itu lagi, pemergiannya bersama ibu bapa dan tiga beradik yang lain ke rumah suci Allah pada tiga tahun lalu juga bagaikan satu mimpi indah yang tidak pernah usai.

Dendangan ayat-ayat suci Al-Quran yang sentiasa bergema tanpa henti di setiap penjuru, seolah-olah memberi mesej keinsafan kepada seluruh umat Islam di sana.

Berada selama lebih sebulan di Tanah Suci, Abdul Hakim yang kini berumur 17 tahun memberitahu, menjadi tetamu Allah, bagaikan satu anugerah terhebat dalam jurnal peribadinya.

Bertandang ke rumah Allah itu juga, kata remaja itu telah menghimpunkan satu transisi akhlak yang telah mengubah keseluruhan hidupnya.

"Benar, keperibadian dan karakter saya telah berubah sama sekali. Saya juga semakin sayang kepada keluarga dan seboleh-bolehnya ingin menjadi anak yang sentiasa taat kepada ibu bapa," katanya yang mempelajari cara menunaikan ibadat haji melalui VCD dan beberapa buah buku rujukan.

Haji cilik itu juga berterus-terang. Jika dulu perasaan amarah sering mencengkam diri, kini dia lebih tenang dan bertanggungjawab.

Sebelum menjejakkan kaki ke kota suci Mekah, pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seri Indah, Seri Kembangan Selangor itu memberitahu, ibunya, Mazidah Mohd. Ghazali, 53, banyak menitipkan pesanan.

Antara yang kerap diingatkan ialah jangan cakap besar dan menjaga mulut ketika berada di Tanah Suci.

Ya, segala aral semestinya mahu disisihkan, namun sesungguhnya, kuasa Allah itu memang tidak terjangkau oleh akal fikiran manusia.

"Benar apa yang diceritakan oleh ibu, saya lupa apa yang berlaku kepada saya selama dua hari, sebenarnya saya sendiri tak sedar apa yang berlaku," imbas Abdul Hakim mengulangi penceritaan ibunya kepada penulis.

Meremang bulu roma tatkala mendengarkan kisahnya. Apakah sebenarnya yang berlaku kepada remaja itu? Seperti yang diceritakan oleh Mazidah, sewaktu mereka sekeluarga sedang menikmati makan malam di bilik Hotel Al-Firdaus, abangnya mengusik Abdul Hakim.


IBADAH haji ialah syariat yang dibawa oleh junjungan Nabi Muhammad s.a.w sebagai membaharui dan menyambung ajaran Nabi Allah Ibrahim a.s.


Disebabkan tidak tahan dengan usikan tersebut, Abdul Hakim beredar dari meja makan. Namun, secara tidak sengaja, anaknya itu telah melanggar kaki Mazidah. Secara spontan, Mazidah merengus.

Tidak semena-mena, Abdul Hakim jatuh sakit pada hari esoknya.

"Saya panggil dia untuk bersolat, dia bangun tapi dia bersolat dengan kadar yang sangat cepat. Adakalanya, matanya ke atas, itu memang menakutkan.

"Justeru, saya putuskan untuk bertanya mereka yang arif. Mendengarkan nasihat mereka, saya melurut badan Abdul Hakim dan berbisik dalam hati bahawa saya ampunkan segala dosa-dosanya," cerita Mazidah. Abdul Hakim yang duduk berhampiran mengamati setiap kata-kata yang terpacul dari mulut ibunya.

Pengajaran

Tatkala memohon kepastian kepada empunya diri, remaja yang bakal menduduk Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) mengangguk-anggukkan kepalanya.

"Tuhan bayar tunai kepada saya, ia mungkin disebabkan saya sangat marah dan dendam itu saya simpan dalam hati, saya juga telah menyakiti ibu.

Namun, saya menganggap kejadian yang menimpa adalah satu pengajaran," kata Abdul Hakim menyesali perbuatannya.

Haji cilik itu diuji sekali lagi. Imbau remaja berkaca mata itu, pada hari-hari berikutnya terdetik di benaknya tidakkah ada haiwan-haiwan seperti anjing atau kucing di Mekah atau Madinah?

Tidak sampai beberapa ketika, Abdul Hakim terjumpa bangkai anjing dan paling menakjubkan, hanya dia sahaja yang dapat melihatnya sedangkan jemaah lain menafikan kewujudan haiwan itu.

Insiden itu sungguh menyentak dirinya. Rengsa di jiwa tidak dapat ditepis namun jauh di sudut hati, Abdul Hakim dapat merasakan kebesaran Allah Yang Maha Agung.

Meskipun dianggap masih mentah, pelajar itu memberitahu, mengerjakan ibadat haji dan mengunjungi Baitullah sesuatu yang sangat indah.

"Susah saya nak katakan, tapi di sana kita menemui ketenangan sejati. Alhamdullillah, semua rukun haji seperti wukuf, tawaf dan saie dapat dilakukan meskipun saya masih memegang buku untuk menghafal ayat-ayat tertentu.

"Seperkara lagi, jemaah haji yang datang dari seluruh pelosok dunia baik-baik belaka, mereka peluk dan cium kita tanda mereka menghargai kehadiran insan cilik seperti saya," katanya.


ADIBA dan Abdul Hakim melihat gambar kenangan sewaktu menunaikan ibadah haji dua tahun lalu.


Turut serta bersama Abdul Hakim ke Tanah Suci ialah adik bongsunya, Adiba yang kini sudah berusia 11 tahun.

Adiba yang petah berbicara ditanya sejauh manakah pemahamanannya berhubung ibadat haji lantaran ketika itu dia berumur lapan tahun.

Kisah kucing

"Pada masa itu, saya hanya tahu pergi haji dapat pahala dan akan dapat ganjaran yang lebih. Tapi sekarang betapa bertuahnya saya dapat ke sana kerana ia adalah satu kewajipan kepada setiap mukalaf, terima kasih kepada ibu dan bapa saya kerana memberi peluang terhebat ini."

Bagaimanakah Adiba menyempurnakan ibadah di tengah-tengah lautan manusia?

Ujar Adiba yang penuh sopan dan santun itu: "Saya sentiasa pegang tangan ibu dan ayah ke mana saja, walaupun bersesak-sesak, saya berjaya lakukan semua."

Di sana, gadis itu dijamu dengan pemandangan yang unik belaka. Irisnya pernah melihat beberapa jemaah haji yang bersembahyang dengan mendukung anak.

Sambung Adiba, di kota suci itu juga dia mempelajari sesuatu yang sangat berharga. Paling terkesan di sanubarinya ialah melihat umat Islam melakukan solat di mana-mana sahaja waima di tepi atau di tengah jalan.

"Semasa waktu solat Zuhur, orang bersolat dari luar masjid hingga ke kaki lima hotel penginapan kami, meskipun berhimpit-himpit, saya tak terasa panas pun," ujar pelajar Sekolah Kebangsaan Sri Serdang itu.

Kata Adiba, dia sangat menyukai kucing. Ketika berada di Tanah Suci, pernah terlintas di benaknya tentang haiwan kesayangannya itu, pada masa yang sama tersingkap satu kisah yang tidak terduga olehnya.

"Semasa saya bersama ahli keluarga lain berada di Masjidil Haram, tiba-tiba saya ternampak kelibat kucing, saya maklumkan pada ibu tapi ibu kata dia tak nampak apa-apa pun," ujarnya yang terpegun seketika.

Kanak-kanak ini memberitahu, tidak ramai dalam kalangan rakan sebayanya berpeluang ke Tanah Suci. Keadaan itu menjadikankan antara tetamu istimewa dalam kalangan jemaah haji dari negara-negara lain.

"Orang Arab suka usap kepala saya dan jemaah haji yang lain banyak yang menghadiahkan gelang dan menyarungnya ke tangan saya," katanya yang kini bergelar Hajah Adiba.

Di Masjidil Haram juga, gadis comel itu memberitahu, dia terpaku apabila air zam-zam terdapat di setiap sudut.

"Air zam-zam di sana sangat manis, rasanya tidak seperti di Malaysia," katanya.

Sementara itu, Mazidah memberitahu, keluarganya memang berhasrat membawa kesemua anak-anaknya menunaikan haji. Pada asalnya, kata bekas kakitangan awam itu, dia agak ragu-ragu untuk membawa Adiba dan Abdul Hakim ke sana kerana umur yang masih muda.

"Namun, saya berserah saja kepada Allah, kami membawa dia pergi kursus bersama-sama. Alhamdullillah, kami anak beranak menempuh laluan yang mudah ke sana," katanya penuh kesyukuran.

Full content generated by Get Full RSS.

Umrah pilihan untuk si kecil

Posted:

Umrah pilihan untuk si kecil

Umrah pilihan untuk si kecil


SEBAIKNYA keutamaan diberi kepada warga emas untuk menunaikan ibadat haji berbanding kanak-kanak.


MENGAMBIL kira permintaan yang tinggi dalam kalangan warga emas untuk menunaikan haji, Lembaga Tabung Haji (TH) memutuskan untuk tidak lagi membenarkan kanak-kanak di bawah umur 15 tahun turut serta untuk menunaikan rukun Islam kelima itu.

Jurucakap TH ketika dihubungi Kosmo! memberitahu : "Prosedur baharu Tabung Haji menetapkan bahawa kanak-kanak yang berumur bawah 15 tahun ke bawah atau belum akil baligh tidak dibenarkan menunaikan haji.

"Hal ini dilakukan demi memberi peluang kepada warga emas yang kebanyakan sudah sekian lama menyimpan impian ke Tanah Suci Mekah.

"Berilah mereka ruang terlebih dulu, ada ramai lagi orang yang berumur hendak ke sana, lagipun kanak-kanak ada banyak masa lagi untuk ke rumah Allah itu."

Keputusan itu kata jurucakap itu mula dilaksanakan sejak tahun lalu.

Mengulas isu yang sama, pendakwah bebas, Datuk Mohd. Daud Che Ngah turut menyokong perubahan yang dilakukan oleh TH.

Beliau berhujah: "Kanak-kanak yang berumur bawah 15 tahun atau belum baligh tak patut tunai haji. Golongan itu harus memberi laluan kepada warga emas yang berkemampuan pergi terlebih dulu.

"Warga emas ini seperti yang kita tahu sering berdepan dengan masalah kesihatan, jika dilewat-lewatkan pemergian mereka, takut-takut akan cacatkan perjalanan mereka ke sana.

"Berilah kepada mereka yang berhak walaupun pada dasarnya golongan kanak-kanak berhajat."

Beliau juga gusar, umur yang masih mentah akan membuatkan kanak-kanak ini tidak dapat menjiwai sepenuhnya nilai haji itu sendiri.

Ibadah haji katanya, bukan sahaja menuntut persediaan material dan spritual, malah aspek fizikal juga perlu ditekankan. Justeru, setiap bakal jemaah haruslah memastikan diri mereka telah bersedia sepenuhnya untuk menunaikannya.

Mengulas isu kanak-kanak yang pernah menunaikan haji ke Baitullah, Mohd. Daud yang merupakan Pengerusi Eksekutif Andalusia Travel & Tours, menyifatkan mereka adalah kelompok paling bertuah.

Haji jemputan

Mereka ini katanya, digelar sebagai haji jemputan. Namun, pada masa yang sama, kanak-kanak ini layak digelar haji dan hajah.

"Pendedahan awal ini boleh dijadikan sebagai satu pengalaman berharga dan motivasi kepada mereka untuk menunaikan rukun Islam itu sekali lagi nanti," jelasnya ketika dihubungi di Madinah baru-baru ini.


PARA jemaah haji yang tiba ke Tanah Suci dengan penerbangan awal mulai menziarahi Jabal Al-Rahmah di Arafah bagi mengisi masa sementara menunggu hari wukuf.


Tambah Mohd. Daud, kepada yang pernah menunaikan haji semasa kecil, mereka diwajibkan untuk pergi sekali lagi ke Baitullah setelah dewasa.

"Mereka yang pernah menunaikan haji ketika belum baligh wajib tunaikan haji sekali lagi jika ada kemampuan dan sihat tubuh badan," katanya.

Soal haji mabrur, ujar Mohd. Daud adalah pertimbangan Yang Maha Esa.

"Kita lihat kalau pelajar-pelajar tahfiz ke sana, mereka beribadat dan menghayatinya, mereka menganggap pemergian mereka adalah berkaitan dengan ukhrawi bukan duniawi lagi, maka insya-Allah ada pancaran mabrur," katanya.

Dalam pada itu, Mohd. Daud menyarankan ibu bapa yang berhasrat membawa anak mereka menunaikan haji bersama supaya menunaikan umrah terlebih dulu.

"Umrah tiada batasan umur, jadi apa kata pergi menunaikan umrah," ujarnya yang berkampung di Mekah dan Madinah selama lebih 40 hari pada musim haji kali ini.

Kuota jemaah

Pada tahun ini, rezeki menyebelahi jemaah negara ini. Malaysia memperoleh tambahan kuota jemaah sebanyak 2,000 daripada kerajaan Arab Saudi untuk membolehkan 28,000 jemaah negara ini menunaikan haji di tanah suci.

Sementara itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, pertambahan kuota itu diberi berikutan populasi penduduk Malaysia yang kini mencapai 28 juta orang.

"Tambahan itu telah memberi kelegaan kepada ramai jemaah haji yang sebelum ini diletakkan dalam senarai menunggu sehingga memakan masa bertahun-tahun," katanya

Bagaimanapun, kadar untuk mengerjakan haji kekal pada harga RM9,980 seorang.

Beliau juga memberitahu, kerajaan Arab Saudi menyediakan kawasan penempatan jemaah haji yang lebih luas.

"Lebih banyak hotel empat dan lima bintang berdekatan Masjidil Haram dibina untuk menampung bilangan jemaah yang semakin bertambah bagi memberi keselesaan kepada mereka untuk menunaikan rukun kelima itu," katanya. - MAZLINA ABDUL MAJID

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Kama mahu masuk sekolah biasa

Posted:

Kama mahu masuk sekolah biasa

Kama mahu masuk sekolah biasa

Oleh MOHD. YUNUS YAKKUB
yunus.yakkub@kosmo.com.my

KAMA MIREZZANIAL yang berusia tujuh tahun dipeluk mesra oleh adiknya, Kamarya Mysara, 4 tahun, di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Kanak-kanak terkecil di Malaysia, Kama Mirezzanial Kama Rezmie Kamaruddin, 7, melahirkan harapan untuk belajar di sekolah harian biasa seperti kanak-kanak lain seusianya.

Dia yang mempunyai ketinggian 56 sentimeter dan berat 4.5 kilogram pada masa ini tidak bersekolah kerana enggan mengikuti pembelajaran di sebuah sekolah pendidikan khas di Putrajaya.

Kama Mirezzanial yang dilahirkan pada 2 Mac 2004 telah disahkan oleh Malaysia Book of Records (MBR) baru-baru ini sebagai kanak-kanak terkecil di Malaysia.

Bapanya, Kama Rezmie berkata, anaknya itu lahir dalam keadaan pramatang di Hospital Putrajaya ketika usia kandungan lapan bulan dengan berat 550 gram dan bersaiz 25 sentimeter. Dia disyaki mempunyai syckel syndrom iaitu sindrom kekerdilan yang menyebabkan pertumbuhan badannya terencat berbanding kanak-kanak lain.

"Doktor ketika itu mengesahkan dia hanya boleh hidup tidak sampai 75 hari selepas dilahirkan dan berkemungkinan mengalami masalah perkembangan otak.

"Meskipun tumbesarannya mula berhenti pada usia lima bulan tetapi Kama Mirezzanial terus hidup sehingga kini malah dia begitu aktif, boleh bertutur dengan baik dan boleh membaca," katanya ketika ditemui di pejabat MBR di sini semalam.

Lebih mengagumkan, kata Kama Rezmie, anaknya itu kini gemar menghabiskan masa dengan bermain iPad dan iPhone pada waktu lapang dan amat meminati ikon Upin dan Ipin.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Pelaksanaan penuh pada 2021

Posted:

Pelaksanaan penuh pada 2021

Pelaksanaan penuh pada 2021KERAJAAN pada tahun 2009 telah mengambil keputusan untuk memansuhkan Dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) dan menggantikannya dengan Dasar Memartabatkan Bahasa Malaysia dan Memperkukuhkan Bahasa Inggeris (MBMMBI).

Dengan pemansuhan PPSMI, murid di sekolah rendah akan mengikuti pengajaran Matematik dan Sains dalam bahasa Malaysia di Sekolah Kebangsaan, bahasa Cina di SJKC (Sekolah Jenis Kebangsaan Cina) dan bahasa Tamil di SJKT (Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil). Di sekolah menengah, bahasa Malaysia akan digunakan sepenuhnya dalam pengajaran Matematik dan Sains.

Untuk membolehkan murid menyesuaikan diri dengan perubahan bahasa dalam tempoh peralihan dasar, Mesyuarat Jemaah Menteri pada bulan Julai 2009 juga telah membenarkan Kementerian Pelajaran melaksanakan pendekatan soft-landing.

Berdasarkan keputusan tersebut, Kementerian Pelajaran pada tahun 2010 telah menetapkan dasar MBMMBI dimulakan pada tahun 2011 di mana murid Tahun 1 pada tahun ini mengikuti pengajaran dan pembelajaran Matematik dan Sains dalam bahasa Malaysia sepenuhnya. Sebagai langkah intervensi untuk mempercepatkan proses peralihan daripada bahasa Inggeris ke bahasa Malaysia di semua peringkat persekolahan, kementerian juga memutuskan bermula tahun 2012, murid Tingkatan 1 akan mengikuti pengajaran dan pembelajaran Matematik dan Sains dalam bahasa Malaysia sepenuhnya.

Bagaimanapun, peralihan kepada bahasa Malaysia pada Tingkatan 1 bermula tahun hadapan telah menimbulkan kerisauan ibu bapa kerana dibimbangi anak-anak mereka yang telah mengikuti pengajaran dan pembelajaran dalam bahasa Inggeris selama enam tahun di sekolah rendah tidak dapat menyesuaikan diri dengan peralihan bahasa secara mendadak.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Jawi mahu pohon perintah mahkamah halang Seksualiti Merdeka 2011

Posted:

Jawi mahu pohon perintah mahkamah halang Seksualiti Merdeka 2011

Jawi mahu pohon perintah mahkamah halang Seksualiti Merdeka 2011

Oleh NOR AZIRAN YUNUS
aziran.yunus@kosmo.com.my


ABDUL RAHMAN (kanan) menyerahkan memorandum bantahan Seksualiti Merdeka 2011 kepada Che Mat di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) akan mengambil tindakan mahkamah bagi menyekat program Seksualiti Merdeka 2011.

Pengarahnya, Datuk Che Mat Che Ali berkata, tindakan itu diambil bagi menyekat program itu daripada diteruskan.

"Satu permohonan deklarasi dan injunksi akan dipohon segera bagi menyekat program ini daripada berterusan.

"Menurut artikel 3 Perlembagaan Persekutuan, agama Islam adalah agama Persekutuan dan sebarang bentuk program yang boleh mencemar kesuciannya harus dibendung dan dihalang," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menerima memorandum menggesa Jawi mengambil tindakan mahkamah terhadap penganjur Seksualiti Merdeka 2011 daripada Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) di sini semalam.

Ia disampaikan oleh Timbalan Presiden Perkasa, Datuk Abdul Rahman Bakar diiringi 40 ahli pertubuhan itu sebaik sahaja mengadakan demonstrasi membantah Seksualiti Merdeka 2011 di Masjid Negara.

Abdul Rahman berkata, Jawi perlu bertindak segera kerana penganjuran program itu jelas mencemar dan menghina kesucian agama Islam.

Program Seksualiti Merdeka dianjurkan sejak 1 November lalu oleh beberapa gabungan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) yang mendapat sokongan Majlis Peguam dan Suara Rakyat Malaysia (Suaram).

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Serlah falsafah Das Auto

Posted:

Serlah falsafah Das Auto

Serlah falsafah Das Auto

Oleh AHMAD SYUKRAN ZAINUDDIN

KALAU tidak silap, konvoi anjuran Volkswagen Group Malaysia (VGM) baru-baru ini adalah yang paling besar. Ia melibatkan 40 unit kenderaan pelbagai model keluaran Volkswagen (VW) menuju ke Pulau Pinang. Kru televisyen, wartawan akhbar, majalah dan blogger, semua ada. Meriah betul.

Saya juga tidak dapat nafikan bahawa gimik itu memang menjadi. Buktinya, ramai yang perasan tentang kehadiran model baharu Volkswagen itu.

Sebenarnya, ia bukan sekadar konvoi dan memandu uji tiga tawaran terbaharu VGM. Tetapi aktiviti tersebut dibuat selari dengan pelancaran model sedan Jetta dan Passat, serta kenderaan pelbagai guna (MPV) pertama VW ke pasaran tempatan, Cross Touran di Hotel Hard Rock, Pulau Pinang.

Sebelum timbul sebarang spekulasi, ingin saya jelaskan di sini bahawa semua model tersebut adalah unit yang diimport sepenuhnya (CBU). Jetta datang dari Mexico, manakala Passat dan Cross Touran dikilang di Jerman.

Jadi, ia bukanlah model CKD hasil daripada perjanjian usahasama eksklusif antara pihak Volkswagen AG dan DRB-HICOM Bhd. pada Disember tahun lalu.

Saya ada bertanya mengenai perkembangan usahasama tersebut. Malangnya tiada ada apa yang boleh dikongsikan di sini. Pihak VGM lebih selesa berdiam diri dan mungkin membiarkan masa yang menentukan segalanya. Kalau diikutkan jadual, produksi pertama bakal keluar pada Disember depan.

Jetta

Perjalanan menuju ke Pulau Pinang dimulakan dengan memegang stereng sedan Jetta. Jika sebelum ini Jetta berkongsi platform, enjin, transmisi dan pelbagai sistem mekanikal yang lain dengan model hatchback Golf, kali ini ia dibina secara individual sepenuhnya.


PASSAT sesuai untuk mereka yang mementingkan aspek kemewahan.


Dikelaskan dalam segmen C, Jetta mempunyai enjin paling kecil dalam kelasnya kalau dibandingkan dengan Honda Civic, Toyota Altis atau Mazda3. Namun, enjin 1.4 liter TSI yang pernah memenangi anugerah enjin terbaik dunia dua tahun berturut-turut (2009 & 2010) itu memang mengagumkan.

Sedan itu terasa ringan. Kuasa enjin yang mencecah 160PS disalurkan ke roda hadapan menerusi kotak gear berkembar Direct Shift Gearbox (DSG) tujuh kelajuan. Sama ada anda menggunakan paddle shifter atau mengabaikannya sepanjang pemanduan, kuasa yang diberi tetap memuaskan.

Tanpa sedar, jarum kelajuan sudah jauh melepasi had sepatutnya. Kereta itu juga membuktikan bahawa kelajuan siling 110 kilometer sejam (km/j) sudah menjadi terlalu perlahan.

Tahap NVH yang ditawarkan Jetta cukup bagus. Ditambah dengan kuasa membrek yang meyakinkan, jangan salahkan siapa-siapa jika anda tidak mampu menahan diri dan memecut sepanjang perjalanan.

PassatSelepas menikmati makan tengah hari di Ipoh, saya berpindah kereta dengan memandu Passat. Selama ini, pasaran tempatan diperkenalkan terlebih dahulu dengan model lebih mewah iaitu Passat CC. Bersaing secara langsung dengan model sedan eksekutif seperti Honda Accord, Toyota Camry, Nissan Teana atau Ford Mondeo, ia dibekalkan dengan enjin 1.8 TSI.

Memiliki tubuh lebih besar dan output enjin yang sama dengan enjin 1.4 TSI (160 PS), anda boleh agak bahawa ia terasa sedikit berat. Tetapi ia memang kena dengan karekter pemiliknya yang terdiri daripada golongan yang bukan lagi jenis suka memecut tidak tentu pasal. Apa yang pasti, Passat menawarkan pemanduan yang releks dan menyenangkan.

Sudah memasuki generasi ketujuh, Passat mempamerkan kematangan pada setiap inci penghasilannya. Rekaan luarannya tidak bersifat berlebihan-lebihan. Ruang dalamannya pula menawarkan kemewahan sewajarnya yang harus ada dalam model segmen sebegini.

Cross Touran

Keesokan harinya, saya pulang dengan memandu model MPV yang disifatkan sebagai antara paling laris di pasaran Eropah. Cross Touran bukan sekadar sebuah MPV, tetapi perkataan Cross itu juga merujuk kepada elemen SUV yang diadun ke dalam model tersebut.

Cross Touran berkapasiti tujuh tempat duduk. Biarpun begitu, ia hanya dikuasakan oleh unit enjin bersesaran 1.4 liter TSI.

Sama dengan apa yang ada pada model Golf, Scirocco dan Jetta, bagaimanapun enjin tersebut telah menerima talaan yang menyebabkan ouputnya sedikit rendah. Lebih tepatnya, 140PS, kurang 20PS berbanding model-model yang saya sebutkan tadi.

Kenapa? Volkswagen memberi alasan bahawa Cross Touran merupakan kenderaan keluarga, jadi ia tidak perlu bertindak seperti jentera untuk berlumba di atas jalan raya. Satu lagi sebab, talaan untuk mendapatkan lebih kuasa adalah mahal. Maka, tindakan mengurangkan janaan kuasa tersebut adalah untuk merendahkan sedikit harganya.

Walaupun kecil, jangan pandang kemampuan enjin itu sebelah mata. Tidak dapat dinafikan ada masanya anda akan berasa Cross Touran seakan-akan tidak berkuasa untuk memecut atau memotong kenderaan lain. Pada ketika itulah penukaran gear secara manual menerusi paddle shifter benar-benar membantu.


PRAKTIKALITI dan aksesori yang boleh anda dapati pada model MPV Cross Touran.


Malah, kecekapan gear dapat ditukar dengan pantas juga membuatkan pemanduan terasa semakin menyeronokkan. Biarpun memiliki kerangka badan kotak dan tinggi, kestabilannya boleh dipuji. Olengan tubuhnya adalah minimum dan melepasi ekspektasi saya.

Cross Touran hadir dengan pelbagai aksesori yang pasti anda hargai. Antaranya, bumbung suria yang besar dan membolehkan cahaya semula jadi tembus ke dalam kabin. Jika ia dibuka sepenuhnya, penghadang angin disediakan bagi mengelakkan angin daripada menghuru-harakan keadaan di dalam kabin.

"Kami ingin menawarkan produk kelas dunia pada harga yang berpatutan. Inilah Das Auto atau The Car yang kami lihat di Volkswagen," kata Pengarah Urusan VGM, Ricky Tay.

Ketiga-tiga model itu sudah boleh anda lihat secara dekat di mana-mana bilik pameran VW di seluruh negara.

Selepas tiba dan menyerahkan kunci di bilik pameran VW di Glenmarie Shah Alam, saya ada satu kesimpulan. Orang Jerman memang pandai buat kereta.

Full content generated by Get Full RSS.

Mitsubishi Pajero Exceed

Posted:

Mitsubishi Pajero Exceed

Mitsubishi Pajero Exceed

Oleh AHMAD SYUKRAN ZAINUDDIN


PENAMPILAN Pajero yang moden dan tetap kekal dengan imej rugged.


SUV bersaiz besar bukan untuk semua orang. Selain harganya yang mahal, tidak ramai juga yang sanggup membayar kos cukai jalannya yang tinggi setiap tahun. Biarpun begitu, permintaan terhadapnya tetap ada. Atas sebab itu jugalah, banyak pengeluar yang terus menawarkan produk tersebut walaupun jumlah jualan bulanannya tidaklah sebesar mana.

Kini, tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa segmen itu dilihat lebih dimonopoli oleh tawaran daripada jenama Eropah yang menekankan aspek kemewahan. Volvo tampil dengan Volvo XC90. Sementara BMW kekal popular bersama X5. Itu belum dikira dengan model-model seperti Mercedes-Benz ML350, Volkswagen Toureg, Audi Q7 atau Porsche Cayenne.

Pesaing dari Jepun nampaknya tidak mahu ketinggalan. Jadi, para pengguna boleh memilih beberapa model yang ditawarkan. Walaupun pilihannya agak terhad, misalnya Mazda CX9, Nissan Murano dan Lexus RX350, ia tetap mempunyai peminatnya tersendiri.

Kalau diikutkan, segmen SUV sebegitu sudah ada sejak tahun 1980-an lagi di Malaysia. Waktu itu, model-model seperti Isuzu Trooper dan Mitsubishi Pajero cukup terkenal.

Kalau memandunya, anda sudah boleh dikelaskan sebagai tauke balak atau kontraktor yang berjaya. Kedua-dua model itu disaingi rapat oleh Toyota Land Cruiser yang turut pernah dipasang dalam negara (sama seperti Mitsubishi Pajero).

Pemilikan Trooper, Land Cruiser dan Pajero juga dilihat menjadi satu trend ketika itu. Nasib Pajero nampak lebih baik apabila banyak agensi kerajaan menjadikannya sebagai kenderaan rasmi mereka.

Saya sendiri pernah berulang-alik menaiki Pajero untuk pergi menghadiri tugasan ketika bekerja di Radio Televisyen Malaysia (RTM) satu ketika dahulu. Memanglah Pajero itu tidak seselesa kebanyakan model SUV yang saya sebutkan tadi, tetapi ia tidak pernah kalah kalau terpaksa meredah laluan sukar termasuklah memanjat pembahagi jalan jika keadaan memaksa.


BUMBUNG panoramik yang boleh dibuka dan ditutup dengan hanya menekan satu butang.


Cukai import tinggi

Populariti Pajero seakan terhenti seketika pada pertengahan tahun 1990-an. Antara punca utamanya ialah apabila kerajaan mula mengenakan cukai cukai import yang tinggi ke atas kenderaan pacuan empat roda.

Tiada pilihan, banyak pengeluar termasuk Mitsubishi terpaksa memberi fokus kepada segmen lain terutama sedan bagi memastikan kelangsungan jenama di pasaran yang mencabar ini.

Tanpa disangka-sangka, pengedar kenderaan Mitsubishi di Malaysia, Mitsubishi Motors Sdn. Bhd. (MMM) melancarkan generasi keempat Pajero pada lewat tahun 2010.

Jangan keliru dengan model Pajero Sport pula. Pajero Sport menggunakan platform dan enjin diesel yang sama dengan trak pikap Triton, malah saiznya juga lebih kecil.

Sedangkan Pajero merupakan satu 'makhluk' berbeza. Ia memiliki sejarah dan senarai kemenangan yang panjang dalam perlumbaan Rali Dakar. Diimport sepenuhnya dari Jepun, Pajero varian Exceed itu didatangkan dengan enjin petrol 3.8 liter V6.

Kuasa yang mampu dijananya mencecah 250PS, sementara tork maksimumnya ialah 329Nm. Tekan sahaja pedal minyak, kuasanya boleh dirasai secara serta-merta walaupun pada mata kasarnya, kenderaan itu nampak begitu besar.

Penghasilan kuasa itu diagih sebaiknya oleh kotak gear automatik lima kelajuan INVECS-II bersama ciri Sports Mode. Memandangkan enjinnya yang besar, janganlah anda terlalu berharap ia boleh memberi penjimatan minyak secara tidak munasabah.

Pajero mengekalkan penampilan tubuhnya yang berkotak-kotak. Nampak sangat rugged dan maskulin, jurutera Mitsibishi berjaya mengekalkan ciri asas sebuah Pajero dan menyuntik elemen moden kepadanya.


UNIT audio Rockford Acoustic Design menawarkan kualiti audio yang memuaskan.


Jika bahagian hadapan kelihatan gagah dengan padanan lampu utama HID, bampar dan gril radiator, penampilan bahagian belakang Pajero menyerlah menerusi penutup tayar serta gugusan lampu dalam perumah berwarna jernih.

Masuk ke dalam kabin, Pajero menawarkan ambien mewah menerusi tempat duduk dibalut kulit berwarna hitam, kemasan kayu pada stereng, papan pemuka dan perumah tuil gear.

Bagi memberikan kualiti hiburan terbaik, jentera itu dipasang dengan sistem audio Rockford Acoustic Design bersama 12 unit pembesar suara. Pemandu juga dibekalkan dengan pelbagai maklumat berguna seperti penggunaan bahan api, kompas, suhu luar kabin dan mamcm-macam menerusi paparan digital yang terletak di bahagian atas unit audio.

Beberapa hari memandu Pajero, cuma ada satu yang saya tidak gemar mengenainya. Mentang-mentang tubuhnya besar, setiap sudutnya dipasang dengan alat pengesan.

Memang bagus supaya anda tidak mencalarkan kereta mahal itu, tetapi kalau ia tetap berbunyi dengan kuat ketika mahu keluar dari kawasan parkir yang sempit, ia pastinya menjengkelkan dan boleh membuatkan sesiapa sahaja menjadi panik.

Walaupun sarat dengan peralatan dan berpenampilan mewah, Pajero tetap berpegang dengan DNAnya yang maskulin serta tidak gentar untuk meredah apa jua bentuk laluan yang terbentang di hadapannya.

Full content generated by Get Full RSS.

Volkswagen GT up!

Posted:

Volkswagen GT up!

Volkswagen GT up!

Oleh MUHAMMAD MD TAJUDIN


KERETA konsep ini mendapat perhatian meluas sewaktu Frankfurt Motor Show 2011 baru-baru ini.


BOLEH dikatakan setiap pengeluar kenderaan massa mempunyai kereta rakyat. Ia merujuk kepada kereta yang murah, praktikal dan tahan lasak.

Antara contoh model sebegitu ialah Proton Saga, Perodua Kancil, Honda Civic, Toyota Corolla, Volkswagen Beetle dan MINI.

Namun, seiring dengan penjenamaan dan reputasi yang diraih, model-model itu (kecuali Saga) menjadi tidak masuk akal dari segi teknologi dan paling penting, harganya.

Model yang dahulunya menggunakan konsep binaan yang mudah sekarang semakin rumit dengan sistem elektronik dan pelbagai teknologi canggih, hinggakan harganya sudah tidak mesra golongan marhaen.

Disebabkan oleh strategi pemasaran dan peredaran zaman juga, ada nama asal sesebuah model terus dibuang. Kancil kini dinamakan Viva, Corolla pula ditambah namanya dengan Altis.

Lebih dahsyat Beetle dan MINI. Jentera itu sudah menjadi jenama premium dan jauh lari daripada konsep asal pembinaannya sebagai kereta rakyat. Civic pula bukan lagi kereta biasa-biasa tetapi sudah jadi kereta golongan eksekutif berada.

Berikutan senario itu, maka muncullah satu vakum dalam pasaran kenderaan murah. Sudah namanya orang berniaga, peluang yang ada itu harus direbut. Justeru, pengeluar-pengeluar tadi menghasilkan pula model baru bagi mereplika kejayaan model-model terdahulu.

Honda menghasilkan City, Toyota dengan Vios dan Volkswagen (VW) dengan model terbaharu up!. Walaupun di negara kita harga City dan Vios terletak kemas dalam kategori mahal, namun hakikatnya tiada model lain yang lebih murah di dalam barisan produk kedua-dua syarikat tersebut.

Harganya tinggi kerana polisi cukai kerajaan. Namun secara peribadinya, saya lebih kecewa dengan VW dan BMW yang kini memiliki MINI. Mereka telah secara sengajanya menolak model kegemaran sedunia iaitu Beetle dan Cooper ke dalam pasaran premium.

Semangat Beetle klasik

Lebih kurang 20 tahun lalu, seorang saudara saya mempunyai sebuah model MINI. Sementara jiran saya yang kerjanya membaik pulih komputer secara sambilan pula memiliki Beetle. Bukan setakat Beetle, malah dia juga mempunyai sebuah VW Combi.

Dengan harga terkini yang berlegar-legar pada ratusan ribu ringgit, tidak hairanlah jika model-model tersebut tidak lagi mampu dicapai oleh orang-orang biasa.

Namun baru-baru ini VW dilihat sebagai cuba untuk melihat ke belakang dengan memperkenalkan model up!.

Model itu saya kira mengambil kembali semangat Beetle klasik yang ringkas. Harganya pula bermula dari bawah paras GBP8,000 (RM40,074) suatu yang saya kira masih lagi mesra rakyat.

Up! sebenarnya merupakan sebahagian daripada siri model Volkswagen Group New Small Family. Memandangkan VW adalah syarikat induk kepada pengeluar lain seperti SEAT dan Skoda, maka masing-masing mempunyai versi up! yang tersendiri iaitu Mii dan Citigo.


ENJIN TSI bersesaran 1.0 liter ini mampu menjana kuasa sehingga 100PS.


Selain itu, VW turut hadir dengan model konsep GT up!. Model itu adalah varian berprestasi up! yang dikatakan diinspirasikan daripada model Golf GTI.

GT up! mempunyai penggayaan sporty dengan gril sarang lebah yang lebar serta ekzos berkembar pada kiri dan kanan bampar belakang. Gril yang lebar pada up! adalah lebih besar berbanding model up! standard yang berfungsi untuk lebih udara memasuki bahagian enjin yang dikatakan berpotensi untuk mencapai lebih 100PS.

Bahagian bamparnya yang luas pula diposisikan salur yang berfungsi untuk mengalirkan udara bagi menyejukkan brek hadapan. Pada salur masuk udara tersebut dipasangkan pula lampu LED siang hari (daytime running lights).

Tema sporty GT up! diteruskan pada pintu belakang yang diwarnakan hitam kilat, roda aloi bersaiz 17 inci dengan tayar lebar bersaiz 195mm. Bagi menambah tahap kestabilan, kereta dipasangkan spoiler bumbung. Sementara peresap (diffuser) belakang pula dikombinasikan sekali dengan muncung ekzos berkembar.

Ruang kabin GT up! tidak kalah ciri sportynya. Tempat duduk penumpang dan pemandu mempunyai warna antrasit (arang batu) yang dikontrakan dengan panel tengah bercorak kotak-kotak warna biru dengan bayangan model GTI.

Papan pemuka yang berwarna hitam kilat pula turut dikontrakan dengan bulatan berwarna biru pada corong penyaman udara, manakala pemandu pula disediakan stereng tiga jejari yang dibalut kulit.

Kepada mereka yang berminat, masih tidak pasti sama ada up! akan dibawa masuk atau tidak ke pasaran tempatan. Model GT up! pula hanyalah kereta konsep sahaja. Dengar kata, ia menerima respon hangat sewaktu dipamerkan di Pameran Kenderaan Frankfurt baru-baru ini.

Walau bagaimanapun, pelanggan di United Kingdom sudah boleh menempah varian up! tiga pintu bersesaran 1.0 liter. Harganya bermula kira-kira GBP7,995 bersamaan dengan RM40,100. Macam ini barulah kena dengan maksud Volkswagen iaitu kereta rakyat!

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Che Mat didesak letak jawatan

Posted:

Che Mat didesak letak jawatan

Che Mat didesak letak jawatan

Oleh MUSTAPA LAKAWA
mustapa@kosmo.com.my

SEBAHAGIAN penyokong bola sepak Terengganu berhimpun secara aman mendesak supaya Che Mat meletakkan jawatan sebagai Presiden PBSNT di pekarangan Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu semalam.


SELEPAS isu pengunduran secara mengejut bekas jurulatih, Irfan Bakti Abu Salim minggu lalu, arena bola sepak Terengganu kini bakal berdepan satu lagi isu iaitu membabitkan masa depan Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Terengganu (PBSNT), Datuk Che Mat Jusoh.

Semalam, kira-kira 1,000 penyokong bola sepak skuad Penyu itu mengadakan demonstrasi aman untuk mendesak Che Mat agar meletakkan jawatan sebagai presiden PBSNT.

Desakan itu yang dianggap kemuncak kepada rasa tidak puas hati penyokong bola sepak Terengganu dibuat atas dasar tidak puas hati kepada corak kepimpinan Che Mat selain meminta penjelasan di sebalik isu pengunduran Irfan.

Jurucakap kumpulan penyokong Terengganu, Khairul Amri Salah Pikri, 23, berkata, tujuan demonstrasi berke- naan adalah untuk menyerahkan memorandum kepada Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said agar segera campur tangan dalam menyelesaikan penyelewengan yang didakwa berlaku dalam PBSNT.

"Kami ingin melahirkan rasa terkilan dan kecewa di atas pengunduran secara tiba-tiba bekas jurulatih, Irfan Bakti yang mana keputusan itu berlaku ekoran krisis dalaman PBSNT yang di- ketuai Datuk Che Mat.

"Kami juga mahu Menteri Besar (Datuk Seri Ahmad Said) menyiasat permasalahan yang berlaku dalam PBSNT berdasarkan kenyataan Irfan yang mendakwa wujud gangguan emosi kepada para pemain tiga hari sebe- lum perlawanan akhir Piala Malaysia berlangsung," katanya ketika ditemui di Kuala Terengganu semalam.

Dia juga mendesak campur tangan Menteri Besar dalam menyiasat apa juga penyelewengan yang berlaku dalam PBSNT, terutamanya membabitkan pemberian bonus kepada para pe- main selepas Piala FA lalu selain isu tiket final Piala FA.

"Kami mahu PBSNT dirombak semula termasuk mendesak Datuk Che Mat melepaskan jawatannya sebagai presiden PBSNT bagi memberi ruang kepada individu yang lebih amanah dan bertanggungjawab," jelasnya lagi.


SEBAHAGIAN penyokong Terengganu menurunkan tandatangan di kain rentang bagi mendesak Che Mat Jusoh meletakkan jawatan sebagai presiden PBSNT di pekarangan Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu semalam.


Demonstrasi dengan slogan 'Suara Kebangkitan Bola Sepak Terengganu' itu bermula seawal pukul 4.30 petang dengan orang ramai mula berkumpul di pekarangan stadium.

Tepat pukul 5.15 petang, rombongan yang turut membawa pelbagai kain rentang dan slogan yang mendesak Che Mat meletak jawatan mula berarak ke kediaman Menteri Besar sejauh kira-kira dua kilometer untuk me- nyerahkan memorandum berkenaan.

Bagaimanapun, tinjauan Kosmo! mendapati, kumpulan berkenaan gagal menyerahkan memorandum tersebut ekoran tiada seorang pun wakil Menteri Be- sar yang berada di rumah berkenaan.

"Kami akan terus mengadakan demonstrasi sehingga Datuk Che Mat melepaskan jawatannya. Jika beliau masih enggan, maka kami para penyokong Terengganu akan mengambil tindakan lain termasuk memboikot perlawanan di stadium," ujar Khairul lagi.

Minggu lalu, Terengganu yang gagal menjulang Piala Malaysia selepas tewas kepada Negeri Sembilan dikejutkan dengan pengunduran secara tiba- tiba jurulatihnya, Irfan Bakti atas alasan ingin mencari cabaran baharu ber- sama pasukan Selangor.

Keputusan Irfan itu mengejutkan pelbagai pihak sehingga mencetuskan kemarahan dalam kalangan penyokong fanatik Terengganu yang mendakwa ia berpunca daripada krisis dalaman PBSNT diketuai Che Mat.

Full content generated by Get Full RSS.

Hanya karakter jadi pemisah

Posted:

Hanya karakter jadi pemisah

Hanya karakter jadi pemisah


IMBAS KEMBALI... Rajagobal (barisan belakang, baju putih) bersama skuad negara meraikan kejayaan meraih pingat emas pada Sukan SEA 2009 di Laos.


SKUAD bola sepak Bawah 23 tahun (B-23) negara yang akan menggalas cabaran pada Sukan SEA 2011 di Indonesia, tidak mempunyai banyak perbezaan ketara dengan skuad yang memenangi pingat emas di Laos dua tahun lalu.

Pengendali skuad kebangsaan, Datuk K. Rajagobal berkata, perbezaan yang ada adalah dari segi nama pemain serta karakter yang dimiliki oleh barisan kendalian Ong Kim Swee itu.

"Skuad kali ini berbeza dengan skuad yang saya bimbing pada tahun 2009 kerana terdapat beberapa nama baharu yang dipanggil untuk beraksi buat kali pertama.

"Selain itu, karakter pemain-pemain tersebut juga berbeza ketika berada di atas padang," kata Rajagobal semalam.

Mengulas mengenai pemilihan pemain tengah yang baru berusia 19 tahun, Muhammad Nazmi Faiz Mansor, Rajagopal berkata, beliau tidak terkejut kerana setiap jurulatih mempunyai perancangan tersendiri.

"(Pemilihan) pemain itu (Nazmi Faiz) terpulang kepada Kim Swee kerana beliau merupakan individu yang bertanggungjawab dalam membentuk pasukan," katanya.

Ditanya sama ada skuad kendalian Kim Swee mampu mempertahankan pingat emas pada Sukan SEA kali ini, jurulatih berusia 55 tahun itu berkata: "Saya tidak boleh memberi jaminan bahawa skuad tersebut mampu mempertahankan pingat emas.

"Tetapi mereka harus memberikan persembahan terbaik ketika beraksi nanti."

Pada Rabu lalu, Kim Swee mengumumkan nama 20 pemain yang membawa cabaran negara ke Indonesia termasuk memanggil muka baharu seperti Mohammad Nazmi dan pemain tengah Kuala Lumpur, Yong Kuong Yong.

Bagi mengimbangi barisan kendaliannya, Kim Swee mengekalkan beberapa muka lama seperti Baddrol Bakhtiar, Mohd. Asraruddin Putra Omar, Mahali Jasuli, Mohd. Muslim Ahmad dan Ahmad Fakri Saarani.

Kelima-lima pemain terbabit merupakan antara tunjang skuad negara meraih pingat emas pada Sukan SEA 2009 di Laos.

Kelmarin, skuad kendalian Kim Swee telah berlepas ke Indonesia sebagai persediaan awal menghadapi Singapura pada aksi pembukaan Kumpulan A di Stadium Gelora Bung Karno, Jakarta pada Isnin ini.

Pada final acara bola sepak Sukan SEA 2009, skuad kendalian Rajagobal muncul pemenang pingat emas selepas membenam Vietnam 1-0.

Kejayaan tersebut mengakhiri penantian selama dua dekad skuad negara bagi meraih pingat emas dalam acara kemuncak temasya dwitahunan itu.

Full content generated by Get Full RSS.

Peringatan Ketua Kontinjen

Posted:

Peringatan Ketua Kontinjen

Peringatan Ketua Kontinjen

Oleh TAUFEK RAZAK
taufek.razak@kosmo.com.my


AHMAD SHABERY (tengah) bergambar bersama kontinjen Malaysia pada majlis penyerahan Jalur Gemilang di Putrajaya kelmarin.


kan beraksi pada temasya Sukan SEA di Indonesia, diingatkan agar menjaga pemakanan, kesihatan dan keselamatan semasa sambutan Hari Raya Aidiladha esok.

Ingatan itu disuarakan oleh Ketua Kontinjen Malaysia, Datuk Naim Mohamad selepas mereka diberikan cuti beberapa hari untuk bersama keluarga masing-masing sebelum berlepas ke Jakarta dan Palembang.

"Kita sudah pun mengingatkan atlet tentang soal pemakanan, kesihatan dan keselamatan diri sebelum berlepas pulang ke kampung halaman masing-masing.

"Memang kita melarang mereka daripada beraya sampai lupa diri memandangkan selepas ini mereka ada tanggungjawab besar yang perlu dilaksa- nakan.

"Namun saya percaya, atlet kita sudah matang dan sedar tentang perkara ini dan berha- rap mereka sentiasa beringat sepanjang masa sehingga sele- sai temasya Sukan SEA nanti," katanya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas nasihat yang di berikan Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek ketika berucap pada majlis penyerahan Jalur Gemilang kepada kontinjen Malaysia di Putrajaya kelmarin.

Dalam ucapannya, Ahmad Shabery mahu setiap atlet menjaga diri sendiri seperti menjaga negara supaya segala penat lelah dalam melakukan persiapan menghadapi temasya itu tidak sia-sia begitu sahaja.

Menurut Naim, soal pemakanan, kesihatan dan keselamatan ini perlu diberi keutamaan kerana ketika menyambut hari raya korban ini apa-apa sahaja boleh berlaku.

Seramai 608 atlet dan 264 pegawai akan berlepas secara berperingkat ke Jakarta dan Palembang bagi menghadapi temasya yang berlangsung dari 11 hingga 22 November ini.

Skuad bola sepak dan kakitangan sekretariat adalah kumpulan pertama yang berlepas ke Jakarta kelmarin dan selebihnya akan mula berlepas ke Indo- nesia, Isnin ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Mustafa juaraBarista Secret Recipe

Posted:

Mustafa juaraBarista Secret Recipe

Mustafa juaraBarista Secret Recipe

MUSTAFA (tengah) dinobatkan sebagai juara Pertandingan Barista Secret Recipe 2011.
BARISAN sembilan peserta di peringkat separuh akhir yang bersaing untuk merebut gelaran juara Barista Secret Recipe.


RANGKAIAN kedai kek dan kafe terkemuka di Malaysia, Secret Recipe buat pertama kalinya menganjurkan Pertandingan Barista Secret Recipe 2011 peringkat Lembah Klang yang baru sahaja melabuhkan tirainya pada 24 Oktober lalu.

Pertandingan yang diwujudkan untuk mempromosikan seni pembuatan kopi oleh pasukan Barista Secret Recipe itu adalah sebahagian daripada inisiatif dalam membawa budaya kopi ke peringkat seterusnya untuk jenama tersebut.

Barista ialah individu yang membuat minuman kopi di sesebuah bar espresso bar atau cafe berasaskan kopi. Selalunya sebelum mendapat gelaran itu seseorang perlu melepasi ujian atau kemahiran yang ditetapkan oleh organisasi pekerjaannya.

Berlangsung di outlet Bangsar South, Kuala Lumpur, pertandingan itu menyaksikan sembilan barista beraksi di peringkat akhir selepas melalui beberapa persaingan di peringkat awal.

Dalam usaha menyediakan kopi yang terbaik dan menguasai kemahiran membuat kopi pada mesin espresso, Secret Recipe bekerjasama dengan pakar produk kopi Dankoff untuk penganjuran acara tersebut.

Pusingan kelayakan pertama merupakan senarai pendek daripada peserta terpilih dari 110 outlet Secret Recipe.

Wakil-wakil pertandingan melawat para barista di kedai-kedai mereka sebelum memilih 20 barista terbaik untuk beraksi di pusingan separuh akhir.

Mencari tiga finalis

Acara separuh akhir bermula pada 3 Oktober lalu dengan kesemua peserta diberi pendedahan mengenai pertandingan dan latihan intensif bagi menyempurnakan kemahiran membuat kopi oleh pakar kopi Dankoff.

Daripada 20 peserta, tiga calon yang menunjukkan kemahiran terbaik layak ke peringkat akhir untuk merebut gelaran juara Kejohanan Barista Secret Recipe 2011.

Sewaktu pusingan akhir, kesemua peserta dinilai sepenuhnya terutamanya dari aspek rasa, persembahan minuman dan kemahiran teknikal dalam mengendalikan mesin, kebersihan stesen dan pandangan keseluruhan.

Setiap peserta dikehendaki menyediakan tiga kategori minuman kopi untuk dinilai para juri iaitu espresso, cappucino dan hidangan kopi signatur asli dalam tempoh 15 minit.

Enam juri termasuk dua juri teknikal dan empat juri deria diketuai oleh juara dua kali Kejohanan Barista Malaysia, Cheryl Lee.

Turut menjadi juri dalam aksi final tersebut ialah wakil dari Dankoff dan Secret Recipe.

Kejohanan sulung itu akhirnya menobatkan Mustafa Marzuki dari outlet Pasar Seni sebagai juara sekali gus membawa pulang mesin kopi Oscar dan set pengisar espresso Grinta bernilai RM4,500.

Naib juara pula menjadi milik Muhammad Syafie Yendi dari outlet Secret Recipe Wisma MCA yang memenangi sebuah iPAD2 dan baucar membeli-belah. Muhammad Syafie turut merangkul anugerah Seni Kopi Terbaik. Tempat ketiga disandang oleh Nim Raj Mahara yang berpuas hati dengan hadiah berupa kamera digital Canon.

Selain dilengkapi dengan peralatan Itali yang terbaik dalam pembuatan kopi, semua cawangan Secret Recipe juga menggunakan kopi yang berkualiti tinggi diimport khas dari Mexico dalam memastikan pelanggan-pelanggan mendapat secawan kopi terbaik.

"Kami ingin menyedarkan orang ramai tentang keseronokan mudah untuk menikmati secawan kopi gourmet dan menjadikan Secret Recipe tempat untuk memulakan hari anda atau berehat selepas penat bekerja," kata Ketua Pegawai Eksekutif Secret Recipe, Datuk Steven Sim.

Sementara itu, Pengurus Latihan Barista Secret Recipe Cakes & Cafe Sdn. Bhd., Pearl Ooi memberitahu, pertandingan sulung itu mampu menyuntik motivasi di samping menggilap bakat-bakat tersembunyi dalam kalangan barista mereka.

"Ia sejajar dengan misi terbaru syarikat dalam membawa budaya kopi di Secret Recipe ke peringkat tertinggi," katanya.

Full content generated by Get Full RSS.

Persediaan material ibadah

Posted:

Persediaan material ibadah

Persediaan material ibadah

Oleh SUHANA VERU
rencana@kosmo.com.my

AMRAN di hadapan kedainya Juita One di SACC Mall Shah Alam.


MUSIM haji diibaratkan pintu rezeki terutamanya kepada peniaga-peniaga yang menjual barangan kelengkapan haji dan umrah.

Meskipun perniagaan itu dilihat berkembang menjelang musim haji sahaja namun, bagi anak jati Selangor ini, Amran Yahya, 53, beliau melihat prospek perniagaan tersebut semakin cerah dari semasa ke semasa.

Tambahan pula, Malaysia sentiasa memperoleh pertambahan kuota daripada kerajaan Arab Saudi berikutan populasi penduduk Malaysia yang kian meningkat.

Menyedari hakikat itu, Amran memberanikan diri menceburi bidang perniagaan tersebut dengan menjual barangan seperti telekung, mini telekung, sarung kaki, beg, jubah ihram, singlet, tasbih dan lengan tawaf serta kasut.

Dalam erti kata lain, semua barangan kelengkapan untuk menjalani kedua-dua ibadah itu boleh didapati di kedainya yang terletak di SACC, Mall Shah Alam, Selangor.

Menurutnya, premis kedua yang dibukanya sejak dua tahun lalu memudahkan orang ramai yang ingin menunaikan haji dan umrah untuk membeli kelengkapan yang diperlukan.

"Harga yang ditawarkan pula murah dan berbaloi bertepatan dengan kualiti barangan. Bagi harga jubah lelaki atau wanita ia dijual dari RM89 ke RM200, manakala kanak-kanak harganya dari RM49 ke RM79. Setakat ini sambutan adalah amat memberangsangkan, malah saya mempunyai pelanggan-pelanggan tetap yang membuat tempahan barangan kelengkapan haji dari semasa ke semasa," katanya ketika ditemui di sini baru-baru ini.

Berbicara lanjut mengenai perniagaannya itu, Amran memberitahu dia mula berkecimpung dalam bisnes tersebut sejak tujuh tahun lalu.

"Ketika itu, saya mohon untuk menyewa tapak perniagaan di Kompleks Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), Shah Alam.


JUBAH moden yang direka khas oleh tukang jahit Amran di Indonesia.


"Pada masa itu, pihak pengurusan mensyaratkan untuk membuka perniagaan menjual peralatan ibadah haji dan umrah sahaja. Oleh itu, saya tidak mempunyai pilihan lain. Lagi pun, tidak pernah terlintas untuk membuka perniagaan itu memandangkan sebelum ini saya hanya menjalankan perniagaan jamu dan makanan sahaja," jelasnya.

Gabungan cita rasa

Pada permulaan perniagaan akui Amran, beliau memang menghadapi persaingan sengit memandangkan ramai peniaga yang turut membuka jenis perniagaan itu.

"Bagaimanapun, saya cuba menghadapi saingan tersebut dengan mengutamakan kualiti barangan. Oleh itu, saya membawa masuk barangan kelengkapan ibadah ini terutamanya telekung dan jubah dari negara Indonesia, Vietnam, Turki dan Dubai," ujarnya.

Bapa kepada empat orang anak itu menambah, produk yang paling laris sepanjang musim haji dan umrah kebiasaannya jubah, telekung, kain ihram, kasut, sarung tangan, beg serta kelengkapan lain yang digunakan untuk menunaikan kedua-dua ibadah itu.

Dalam usaha memberikan kelainan dalam perniagaannya, Amran mempelbagaikan produk di butiknya yang berkonsepkan luar negara namun, mengikut cita rasa rakyat di negara ini.

"Memandangkan ramai peniaga yang membuka perniagaan yang sama, barangan yang dijual pun sama jadi saya mengambil langkah membawa masuk barangan dari luar negara.

"Alhamdulillah, pelanggan saya semakin bertambah setiap hari dan untuk itu saya boleh terus bersaing dengan produk-produk yang sedia ada hari ini," jelasnya lagi.

Akui Amran, dengan berkat kesabaran dan bantuan isteri serta anak-anak, beliau akhirnya mampu meneruskan perniagaan itu sehingga hari ini.

"Setakat ini, saya sudah mempunyai dua cawangan yang terletak di Kompleks PKNS dan SACC Mall, Shah Alam.

"Insya-Allah, pada tahun depan saya akan membuka sebuah lagi cawangan di Bukit Jelutong," katanya.


AMRAN menunjukkan antara kasut yang dijual di kedainya.


Di sebalik perniagaan barangan haji dan umrah, Amran memberitahu dia turut menjual jubah moden untuk wanita.

"Jubah moden di kedai ini diterima daripada pembekal di negara Indonesia. Ia berikutan fesyen di negara - negara itu lebih terkini namun, kebiasaannya pemilihan warna jubah itu akan dibuat mengikut cita rasa wanita di negara ini.

"Di Indonesia, saya ada tukang jahit sendiri. Jadi, jubah-jubah yang dijual di kedai saya sememangnya mempunya kelainan terutamanya dari segi corak. Kebiasaannya jubah moden yang dijual berharga dari serendah RM99 hingga RM250," ujarnya.

Sehubungan itu, orang ramai yang berminat untuk membeli barangan tersebut boleh mengunjungi Juita One yang terletak di Tingkat 1, Kompleks PKNS, Shah Alam dan Tingkat 3 SACC Mall, Shah Alam.

Beliau juga boleh dihubungi di talian 012-648 4574 atau 03-5511 5118.

Full content generated by Get Full RSS.

Iktibar korban

Posted:

Iktibar korban

Iktibar korban


SELAIN menikmati pelbagai juadah enak pada hari perayaan, umat Islam harus sedar pengorbanan yang telah dilakukan orang-orang terdahulu untuk kebahagiaan generasi masa kini.


APABILA sebut Hari Raya Haji atau Hari Raya Aidiladha, ramai yang terbayangkan kumpulan jemaah yang sedang menunaikan ibadah Rukun Islam kelima di kota mulia Mekah al-Mukarramah.

Tak kurang juga yang membayangkan lembu dan kambing yang disembelih untuk korban, lalu menjadikan hampir setiap hari mereka akan menikmati hidangan daging hingga boleh demam dibuatnya.

Hakikatnya, Aidiladha adalah lebih daripada sekadar kerja haji atau korban. Aidiladha adalah sejarah besar mengenai bukti cinta suci dan pengorbanan. Ia adalah cinta suci dan pengorbanan suami isteri malah cinta suci dan pengorbanan dalam hubungan ibu bapa dan anak.

Pengorbanan suami isteri

Menurut sejarah, Nabi Ibrahim a.s dan Siti Sarah sudah lama berumah tangga, namun tidak dikurniakan zuriat. Siti Sarah mencadangkan supaya Nabi Ibrahim a.s berkahwin lagi dan merestui Siti Hajar menjadi madunya. Pada mulanya Nabi Ibrahim keberatan kerana cintanya terhadap Siti Sarah tidak luntur.

Namun, Siti Sarah berkeras dan akhirnya Nabi Ibrahim bersetuju memperisterikan Siti Hajar. Apabila Siti Hajar hamil, Nabi Ibrahim amat gembira dan mengharapkan Siti Sarah turut berasa gembira. Tetapi, berita kehamilan Siti Hajar itu membuatkan madunya cemburu.

Kian hari, rasa cemburunya kian menebal, terutama selepas kelahiran Nabi Ismail a.s hingga Siti Sarah mendesak suaminya membawa Siti Hajar dan anaknya jauh dari tempat itu. Lalu Nabi Ibrahim membawa Siti Hajar dan anak mereka menuju ke Baitul Haram.

Siti Hajar adalah lambang wanita sejati yang taat kepada suami dan perintah Allah. Segala kesukaran yang ditempuh Siti Hajar bersama anaknya, Nabi Ismail ketika ditinggalkan Nabi Ibrahim di tengah-tengah padang pasir kontang, adalah lambang kesetiaan dan kepatuhan seorang isteri kepada perintah suaminya.

Kisah ketabahan Siti Hajar diaplikasikan ketika umat Islam menunaikan ibadat haji malah umrah. Para jemaah difardukan untuk menunaikan sai iaitu berulang-alik dari Safar ke Marwah sebanyak tujuh kali. Ia bertujuan mengingati kembali falsafah pengorbanan Siti Hajar tika itu.

Inilah iktibar daripada al-Quran yang menggambarkan seorang isteri contoh yang menjadi lambang kewanitaan sejati. Kalau wanita Islam hari ini bersemangat kental seperti Siti Hajar, pasti bahagia akan dikecapi.

Contoh yang ditunjukkan oleh Siti Hajar, yang sanggup menempuh pelbagai kesusahan hidup semata-mata kerana taatkan perintah Allah dan suaminya, tidak syak lagi suatu contoh cukup baik untuk diteladani. Siti Hajar tidak mempertikaikan haknya sebagai isteri tetapi lebih kepada berusaha melaksanakan tanggungjawabnya.

Nabi Ibrahim juga mengorbankan perasaannya semata-mata akur kepada perintah Ilahi.

Lantaran, buat para suami dan isteri, lengkapkanlah diri anda untuk menjadi hamba-Nya yang soleh dan solehah. Insya-Allah anda akan mampu menjadi suami dan isteri yang bertanggungjawab dan membahagiakan pasangan anda.


IBADAH korban yang dijalankan sewaktu Hari Raya Aidiladha perlu dihayati dan direnungi sedalam-dalamnya oleh umat Islam.


Aidiladha turut mengajar kita mengenai besarnya cinta dan pengorbanan seorang anak kepada bapa.

Nabi Ismail berlapang dada menerima hajat ayahanda baginda yang diperintahkan oleh Allah agar menjadikan anakanda kesayangan sebagai korban. Tiada bantahan, larangan atau pujukan, sebaliknya hanya sokongan. Nabi Ismail berpesan kepada ayahandanya agar dirinya diikat kemas supaya dirinya gagal untuk meronta tika kesakitan hingga memungkinkan ayahandanya mengengkari perintah Allah.

Betapa cintanya si anak kepada bapanya itu hanya kerana menginginkan bapanya sentiasa berada dalam keredaan Allah SWT.

Semangat pengorbanan itulah yang sepatutnya diwarisi oleh anak-anak hari ini. Saya akui, hari demi hari, banyak kes kegagalan si ayah dalam melaksanakan tanggungjawab yang patut dan wajar kepada anak-anak.

Ramai ayah yang tidak menunaikan tanggungjawab nafkah yang sepatutnya terutama apabila berlakunya perceraian. Lazimnya, anak diletakkan di bawah jagaan ibu manakala si ayah lupa akan tanggungjawab tersebut.

Kesan tidak ambil peduli itu menyebabkan anak-anak gagal untuk menyayangi dan menghormati si ayah.

Dalam satu kes baru-baru ini; seorang lelaki bertanya: "Apakah hukumnya seorang anak tidak mendoakan ayahnya?"

Jawapan saya, antara amalan untuk murah rezeki ialah mendoakan kedua-dua ibu bapa. Namun dia menambah: "Masalahnya puan, ayah saya ni tak pernah sayang dan peduli langsung tentang hidup anak. Kahwin sampai empat tapi tak ambil tahu langsung kebajikan anak-anak."

Mencintai ibu bapa

Saya memberitahunya, tanggungjawab seorang anak ialah untuk kekal menghormati ayahnya tidak kira siapapun si ayah, walaupun dia gagal melaksanakan tanggungjwabnya.

Ayah yang gagal, itu antara dia dengan Allah. Si ayah itu yang derhaka amanahnya dengan Allah. Sebagai anak, jangan pula jadi anak derhaka. Mungkin doa anak itu mampu ubah sikap ayah. Walaupun si ayah sudah meninggal, doa anak boleh membantunya di alam 'sana'.

"Tapi bukankah ayah jadi punca anak derhaka sebab ayah tak mendidik anak dengan baik?" Tanya lelaki itu lagi.

Memang tanggungjawab ibu bapa untuk didik anak-anak namun apabila anak sudah mukalaf iaitu layak menerima tanggungjawab, si anak bertanggungjawab ke atas dirinya sendiri juga untuk buat yang baik dan tinggalkan yang buruk. Tidak boleh salahkan ayah semata-mata.

Jika pengorbanan yang perlu dilakukan oleh seorang anak belum mencapai tahap pengorbanan Nabi Ismail, bukankah selayaknya kita berusaha untuk mencintai ibu dan bapa kita sebagaimana cintanya Nabi Ismail kepada Nabi Ibrahim?

Buktikanlah cinta kepada ibu bapa dengan memaafkan kesilapan mereka dan tetap kekal mendoakan kesejahteraan mereka, bukan hanya di dunia tetapi kehidupan di akhirat.

Jika tidak mampu membantu ibu bapa berada dalam reda Ilahi, cukuplah sekadar kita dapat mengelakkan diri daripada terus menyusahkan mereka. Ingatlah! Doa anak yang soleh antara tiga perkara dibawa bersama ketika maut menjemput kita.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Lelaki mati lemas terjun sungai

Posted:

Lelaki mati lemas terjun sungai

Lelaki mati lemas terjun sungai

04/11/2011 7:04pm

ALOR SETAR – Seorang lelaki ditemui mati lemas selepas terjun ke dalam Sungai Padang Terap di sini, apabila tiga anggota polis singgah di rumahnya dalam kejadian di Kampung Longgok Pasir semalam.

Mayat Shazwan Yahya, 31, ditemui kira-kira 10.35 pagi tadi, kata ketua operasi mencari dan menyelamat dari Jabatan Bomba dan Penyelamat Jalan Tun Razak Muhamad Mahayudin ketika dihubungi.

Beliau berkata operasi mencari dan menyelamat dimulakan kira-kira 3 petang semalam namun dihentikan empat jam kemudian ekoran keadaan gelap.

"Operasi disambung semula 9.20 pagi tadi sebelum mayat mangsa ditemui kira-kira sejam kemudian," katanya.

Ketua Polis Daerah Kota Setar ACP Adzaman Mohd Jan ketika dihubungi mengesahkan anggotanya ke kampung berkenaan setelah menerima panggilan daripada seorang wanita yang meminta bantuan berhubung kejadian amuk.

Beliau berkata mangsa bertindak melarikan diri ke belakang rumah dan terjun ke dalam sungai apabila anggota polis terbabit tiba di rumahnya.

"Hasil bedah siasat mendapati punca kematian adalah disebabkan lemas," katanya.

Sementara itu, ibu mangsa Asma Shaari, 61, berkata sebelum kejadian, anak bongsunya itu sedang mengopek kelapa di halaman rumah sebagai persediaan untuk memasak juadah sempena sambutan Aidiladha Ahad ini.

"Masa tu makcik ada di dalam rumah, Dekwan (panggilan untuk Shazwan) tengah kupas kelapa di luar. Makcik dengar bising-bising di luar macam ada orang tengah sembang.

"Bila makcik keluar Dekwan dah lari dan ada orang beritahu dia terjun sungai," katanya ketika ditemui pemberita di Hospital Sultanah Bahiyah di sini.

Asma berkata sungai itu terletak kira-kira 500 meter dari belakang rumahnya.

"Makcik dah tak fikir lagi untuk sambut raya. Hancur luluh perasaan makcik bila menatap jenazah Dekwan," katanya yang tidak pasti punca Shazwan bertindak sedemikian. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Mahasiswa berpolitik: Persepsi ditolak

Posted:

Mahasiswa berpolitik: Persepsi ditolak

Mahasiswa berpolitik: Persepsi ditolak

04/11/2011 6:35pm

KUALA LUMPUR – Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah menolak persepsi yang mendakwa seluruh kampus universiti akan porak-peranda jika golongan mahasiswa dibenarkan berpolitik.

Beliau menyifatkan persepsi itu sebagai satu mitos semata-mata dan tidak berasas sama sekali "Ramai benar mahasiswa yang saya lihat aktif berpolitik dalam kampus, mereka lulus dengan cemerlang dalam akademik mereka. Malah ada yang mendapat pekerjaan yang baik selepas keluar universiti.

"Tidak semestinya mereka yang tidak berpolitik itu, mereka lulus. Malah ada yang gagal juga," katanya dalam program bual bicara "Kerusi Panas" terbitan Bernama Radio24, semalam.

Dalam perkembangan berkaitan, Saifuddin menggesa pihak berkuasa mengkaji punca di sebalik trend sesetengah mahasiswa cenderung bersikap antikerajaan.

"Pernahkah kita bertanya mengapa mahasiswa universiti tidak menyokong pemerintah? Mengapa ada segelintir mahasiswa yang suka melawan?

"Oleh itu, saya sebagai salah seorang anggota kerajaan lebih suka menilai diri saya sendiri apakah wujud kekurangan yang perlu diperbaiki dan bukannya memarahi golongan mahasiswa berkenaan," katanya. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

PPSMI sepenuhnya di sekolah rendah

Posted:

PPSMI sepenuhnya di sekolah rendah

PPSMI sepenuhnya di sekolah rendah

04/11/2011 6:33pm

PUTRAJAYA – Pengajaran dan pembelajaran Matematik dan Sains di Sekolah Rendah akan dilaksanakan sepenuhnya dalam Bahasa Malaysia pada tahun 2016, dan untuk Sekolah Menengah pada 2021, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri berkata mesyuarat Kabinet hari ini turut memutuskan untuk membenarkan murid sekolah rendah yang sedang mengikuti Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik Dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) sepenuhnya, bahasa Malaysia sepenuhnya atau dalam kedua-dua bahasa untuk meneruskannya sehingga ke Tingkatan Lima.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran membuat pengumuman itu di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya di sini hari ini.

Semalam, Muhyiddin memaklumkan bahawa beliau akan membuat penjelasan terperinci pada hari ini mengenai bagaimana kedudukan PPSMI dan bagaimana Memartabatkan Bahasa Malaysia dan Memperkasakan Bahasa Inggeris (MBMMBI) akan dilaksanakan, khususnya yang berkaitan peralihan berikutan keputusan kerajaan untuk memansuhkan PPSMI.

Kabinet pada 2009 sudah membuat keputusan yang PPSMI tidak akan diteruskan. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved