Isnin, 19 September 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Warga emas cuba hidupkan tradisi

Posted:

Warga emas cuba hidupkan tradisi

Warga emas cuba hidupkan tradisi

Oleh NIZHA PERIASWAMY
nizha.periaswamy@kosmo.com.my

SEKUMPULAN remaja kaum Cina sedang rancak bersembang di hadapan pentas opera Cina di tokong Sam Hock, Batu 12, Jalan Kapar, Klang. Mereka langsung tidak menghiraukan perjalanan cerita opera itu, sebaliknya memilih untuk berbual sesama mereka sambil bergelak ketawa.

Apabila didekati, semuanya 'lari' kerana segan memberi maklum balas walaupun belum tahu tujuan sebenar mereka didekati. Namun, seorang remaja lelaki selepas dinasihati bapanya, barulah berani membuka mulut.

"Saya jarang menonton opera Cina. Mungkin boleh dikatakan ini adalah kali pertama saya duduk paling lama di sini. Biasanya sekejap sahaja. Saya tidak berapa menyukai penyampaian opera ini," ujar Tee Tun Hong, 15, yang pantas berundur dan mencari rakan-rakannya yang lain.

Opera Cina adalah salah satu cabang seni kebudayaan masyarakat Cina yang dikhuatiri perlahan-lahan dilupakan kaumnya sendiri gara-gara kurang elemen tarikan terhadap generasi muda.

Dialek Hokkien

Teater Cina tradisional atau opera Cina menggabungkan muzik, nyanyian, tarian dan kadangkala akrobatik. Persembahan itu dipercayai telah wujud di Tanah Melayu semasa pendudukan Inggeris sekitar kurun ke-16. Ia diilhamkan oleh peniaga dan pemastautin Cina sebagai satu bentuk hiburan pada waktu senggang.

Seorang remaja lelaki yang enggan dikenali memberitahu, persembahan opera disifatkan olehnya sebagai membosankan kerana mereka menggunakan dialek Hokkien.

"Kami hanya tahu dialek Kantonis atau Mandarin," ujarnya ringkas lalu meninggalkan tempat itu.

Penceritaan opera Cina dalam dialek Hokkien dipercayai menyentuh kisah kegagahan para pahlawan dan golongan bangsawan. Kebanyakan kisah-kisah opera Cina diambil dari zaman Dinasti Song selatan. Antara cerita-cerita opera Cina yang popular ialah Tasik Biru dan Hang Zhou.

"Apa yang kami percaya ialah opera ini bermula sejak lebih 5,000 tahun yang lalu ketika pemerintahan Dinasti Tang. Ia merupakan salah satu bentuk hiburan yang disampaikan hampir pada setiap bulan mengikut festival-festival di tokong-tokong tertentu. Umumnya, ia meriah pada bulan Jun, Julai dan Ogos mengikut kalendar Lunar.


OPERA Cina bermula sejak Dinasti Tang ketika pemerintahan Maharaja Xuazong.


"Opera ini berasal dari wilayah Xiamen di China," kata pengurus kumpulan opera Cina dari Batu Pahat, Johor, Ng Chui Sia, 64, yang sudi berkongsi cerita di sebalik kesibukannya menjayakan persembahan menggunakan patung boneka di Jalan Kastam, Pelabuhan Klang, Selangor baru-baru ini.

Walaupun tidak dapat dipastikan kesahihan fakta itu, Xiamen dikenal pasti sebagai salah satu tempat popular bagi Opera Gezi iaitu sejenis persembahan opera teater.

Opera Cina itu dipercayai cukup popular pada Dinasti Tang sewaktu pemerintahan Maharaja Xuanzong (712-755) yang menemui kumpulan opera Pear Garden. Kumpulan tersebut hanya membuat persembahan untuk hiburan peribadi maharaja.

"Saya percaya, opera Cina berasal daripada persembahan menggunakan patung-patung dan kemudian ia berevolusi menjadi persembahan teater yang terdiri daripada pelakon-pelakon yang memakai solekan tebal," kata Chui Sia.

Chui Sia memulakan perkhidmatan menyediakan patung dan pelakon untuk opera Cina sejak tahun 1970. Dengan pengalaman lebih 40 tahun, lelaki itu mengakui dia mendapat permintaan yang tinggi daripada pihak pengurusan tokong.

Namun, permintaan itu wujud kerana kumpulannya antara yang masih menawarkan perkhidmatan tersebut.

"Tujuan persembahan ialah untuk menghibur tuhan atau kami panggil Datuk. Ia bukan semata-mata untuk pengunjung tokong, tetapi orang ramai digalakkan menontonnya untuk merapatkan diri dengan elemen kebudayaan," terangnya.

Teater makin malap

Pada hari tersebut, lima orang membuat persembahan opera boneka iaitu tiga orang penyanyi, seorang pemain dram dan seorang pemain kancing. Semuanya terdiri daripada warga emas yang berusia 60 tahun ke atas.

"Mungkin selepas saya, tidak ada orang yang mahu meneruskan perkhidmatan ini. Mungkin saya menjadi orang terakhir bagi syarikat saya memandangkan anak-anak saya tidak berminat," keluh Chui Sia.

Lelaki yang jelas menampakkan garis-garis usia pada wajahnya itu mengakui, kumpulannya mendapat RM1,000 untuk setiap persembahan dengan kekerapan dua kali sehari. Lazimnya, mereka berada selama tiga hari di setiap lokasi persembahan. Permintaan membuat persembahan meningkat pada pertengahan tahun iaitu lebih 10 hari tempoh persembahan.

Pada malam Chui Sia ditemui, persembahan yang beliau lakukan itu adalah persembahan pada hari pertama dan ia akan diteruskan selama dua hari lagi. Jumlah penonton yang hadir untuk menyaksikan persembahannya pula tidak lebih daripada 30 orang.


PATUNG boneka turut digunakan pada seni opera Cina.


Opera teater Cina merupakan satu lagi cabang opera yang cukup popular di Malaysia. Dengan menyolek wajah menggunakan warna-warna yang terang dan tebal, pelakon-pelakon teater menunjukkan pelbagai kemahiran sepanjang persembahan.

Sim Siang Aoon sudah mencecah umur 46 tahun. Dia merupakan pelakon paling muda dalam persembahan opera malam itu. Sambil merias wajah dengan solekan tebal, Siang Aoon ramah bercerita tentang kisahnya meskipun suaranya tenggelam timbul dek kebingitan bunyi muzik.

Bertemu di tokong Sam Hock di Batu 12, Jalan Kapar, Klang, Siang Aoon merupakan isteri kepada Chui Sia, pemilik kumpulan teater boneka yang Kosmo! temui sebelumnya di Pelabuhan Klang.

"Kami semua berasal dari Batu Pahat, Johor. Saya sudah lama menyanyi untuk opera sejak tahun 1984 dan berlakon sejak lebih sedekad yang lalu," kata Siang Aoon fasih berbahasa Melayu.

Beliau bersama 16 orang pelakon dan pemuzik, semua kelihatan sibuk dengan kerja masing-masing.

"Pelakon sahaja, kami ada 15 orang. Pemuzik dua orang. Dulu ada tiga, sekarang hanya dua," katanya yang turut meluahkan rasa khuatir terhadap masa depan opera Cina di Malaysia.

Menerima lebih RM2,000 untuk satu hari persembahan, Siang Aoon memastikan pelakon-pelakonnya menepati kualiti persembahan.

"Saya sendiri mengambil masa satu jam untuk bersolek kerana saya tidak suka buat kerja cincai. Saya akan pastikan solekan ini dapat tahan lama. Jika persembahan pada waktu petang, solekannya kurang tebal, tetapi pada waktu malam, ia mesti lebih menonjol. Begitu juga dengan pakaian dan aksesori," terangnya.

Siang Aoon memberitahu, kerana kekurangan pelakon, mereka terpaksa mengimport pelakon dari Taiwan dengan menawarkan gaji lumayan. Sebanyak RM350 perlu dibayar kepada pelakon jemputan itu berbanding pelakon tempatan yang hanya menerima RM80 untuk satu persembahan.

"Tauke tanggung makan dan pengangkutan. Hanya mekap, pakaian dan aksesori kami punya," katanya.

Menurut Siang Aoon, pelakon Taiwan dibayar agak mahal kerana mereka lebih berkemahiran khususnya dari segi penampilan. Pakaian mereka juga lebih menarik berbanding pelakon tempatan.

"Baju pelakon Taiwan biasanya mahal, lebih kurang RM1,000 dan aksesori mereka juga lebih menarik. Walaupun ada ramai pelakon opera di Taiwan, kami hanya mengambil mereka yang umurnya lebih 40 tahun kerana faktor gaji," jelasnya.

Seorang lagi pelakon opera wanita yang ditemui sedang sibuk memasang aksesori kepala berwarna merah, Sia Ah Bo, 53.

"Saya sudah 35 tahun berlakon. Dari dulu hingga sekarang sama sahaja. Terlibat dalam opera, kita perlu pantas. Pantas bersiap sedia supaya tidak ketinggalan melakonkan watak yang diberi," kata Ah Bo yang memegang watak maharaja.

Rata-rata, persembahan teater opera Cina tidak mempunyai skrip. Mereka dipimpin oleh seorang guru mengenai jalan cerita dan watak setiap orang. Berlandaskan panduan itu, setiap orang berlakon dengan skrip masing-masing.

Nasib malang pelarian Afghan

Posted:

Nasib malang pelarian Afghan

Nasib malang pelarian Afghan


RAMAI pelarian Afghanistan memasang angan hendak mencari lembaran baharu di Malaysia. - Gambar hiasan


MASIH segar di ingatan Akhbar keperitannya membawa seluruh ahli keluarganya menyusup keluar dari negara kelahirannya, Afghanistan, untuk ke Malaysia.

Lelaki yang memegang status pelarian itu, memasang impian untuk mendapat kehidupan yang lebih sempurna di Australia selepas mengetahui perjanjian penuh kontroversi antara Australia dengan Malaysia baru-baru ini.

Pada Julai lalu, kerajaan Australia telah menandatangani perjanjian pertukaran pemohon suaka politik dengan Malaysia.

Mengikut perjanjian itu, Malaysia dijadual menerima 800 pendatang tanpa izin yang tiba di Australia dengan bot sebagai pertukaran dengan 4,000 pelarian dari Malaysia untuk ditempatkan semula di negara ini.

"Jika kami mati, ia bukan satu masalah. Namun jika kami tiba di Australia, itu sudah bagus, tiada lagi penyeksaan," katanya yang duduk dalam buangan di negara sendiri.

Impian Akhbar itu sebenarnya sama seperti pelarian lain dari negara-negara terdesak seperti Iraq dan Myanmar.

Perjanjian itu seolah-olah telah memberi motivasi kepada mereka untuk berhijrah dan mencari kehidupan yang lebih baik dan sempurna di Australia.

Kata Akhbar, dia dan keluarganya telah merentas satu perjalanan yang sukar sejak empat tahun lalu untuk keluar dari Afghanistan.

Ketika wawancara diadakan di rumahnya yang merupakan sebuah flat dua bilik di Kuala Lumpur, dia memohon agar nama sebenarnya tidak disiarkan agar dia tidak dijejaki pihak berkuasa negara ini.

Gangguan tentera

Petani dari keturunan etnik Hazara dengan penuh emosi menceritakan, dia melarikan diri kerana mahu melepaskan diri daripada gangguan tentera nomad Pashtun iaitu kumpulan etnik terbesar di Afghanistan.

Orang Pashtun kata Akhbar, telah membawa ternakan mereka dan memakan gandum dan sayur-sayuran di tanah milik lelaki itu.

"Setiap tahun bila tanaman tumbuh dengan subur, mereka membawa haiwan-haiwan mereka, ternakan itu kemudiannya akan makan semuanya, kami tak dapat apa-apa.

"Jika saya masih tinggal di sana, mungkin satu hari nanti saya akan dibunuh," katanya sambil memberitahu beberapa orang rakannya mati di tangan perompak-perompak yang tidak berperikemanusiaan.

Dibantu oleh penyeludup, dia dan ahli keluarganya telah menyelinap masuk sempadan Pakistan seterusnya menuju ke Iran.

Di sana, seorang rakan memberitahu, terdapat peluang pekerjaan di sebuah negara Islam iaitu di Malaysia yang dikatakan telah menawarkan pengecualian visa.

Bertitik tolak daripada itu, Akhbar, isterinya termasuk seorang anak perempuannya tiba di Malaysia selepas bergolok bergadai kira-kira RM20,000 untuk membayar penyeludup dan tiket penerbangan.


SEORANG wanita Myanmar sedang melayan kerenah anaknya di sebuh kem pelarian sementara di Kuala Lumpur.


Namun tegas Akhbar, pengembaraannya masih belum tamat.

Mereka bertiga mendaftar sebagai pelarian secara bona fide (niat baik) dengan agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di Kuala Lumpur. Namun, ia tidak diiktiraf di Malaysia hingga menyebabkan mereka sukar untuk memperolehi pekerjaan yang sah, pendidikan mahupun rawatan kesihatan.

Kini, Akhbar bekerja secara tidak sah sebagai pembantu restoran makanan Iran di Kuala Lumpur. Dia dibayar sebanyak RM1,200 sebulan yang mana separuh daripada jumlah itu digunakan untuk membayar sewa rumah.

Sepandai-pandai tupai melompat, akhirnya jatuh ke tanah juga. Begitu gambaran nasib Akhbar. Dia dan abangnya pernah sekali ditahan selama 17 hari ketika sedang bekerja.

Kejadian itu menyebabkan isteri dan anaknya yang berusia dua tahun jarang sekali keluar dari rumah gara-gara gentar diburu pihak berkuasa.

Tinggal harapan

Malaysia secara kasarnya menjadi rumah' kepada dua juta pendatang tanpa izin dari seluruh Asia. Lebih daripada 94,000 adalah berstatus pelarian yang kebanyakannya dari Myanmar manakala hanya kira-kira 500 orang merupakan rakyat Afghanistan.

Menurut kaunselor yang juga salah seorang ahli Health Equity Initiatives, Sharuna Verghis, kebanyakan pelarian Afghanistan menderita akibat kurang diberi sokongan.

"Generasi baharu yang lahir membesar dalam buangan tanpa ada identiti yang sah. Anda tidak boleh hidup seumur hidup tanpa identiti dan tujuan," tegas wanita itu.

Jelas Sharuna, kebanyakan pelarian Afghanistan di Malaysia terdiri daripada mereka yang berfahaman Syiah yang diharamkan oleh kerajaan.

Lebih malang, mereka turut dipandang serong oleh sesetengah pihak yang mengaitkan mereka dengan Taliban.

Bagaimanapun, pada 31 Ogos lalu, Mahkamah Tinggi di Australia telah menghalang rancangan pemerintah negara itu untuk menghantar imigran tersebut ke Malaysia. Mahkamah menegaskan, pelarian tidak boleh dihantar ke negara yang tidak melindungi mereka dengan undang-undang.

Keputusan itu merupakan tamparan kepada rancangan untuk menempatkan semula pelarian.

"Hari ini, mahkamah tinggi membatalkan pengumuman Menteri Imigrasi dan Kewarganegaraan mengenai Malaysia yang boleh memproses tuntutan suaka buat kumpulan pencari suaka yang memasuki Australia melalui Pulau Christmas," kata mahkamah dalam satu kenyataan.

Keputusan itu sekali gus memadamkan impian bukan sahaja Akhbar dan ahli keluarganya malah semua pelarian yang mengharap

Bagaimanapun kata Akhbar sebelum ini, dia sudah bersedia dengan segala kemungkinan.

"Saya memang berharap dapat berada di sebuah tempat yang menghormati hak manusia. Saya mahu berada di situ selamanya," katanya. - AFP

Subjek kajian Sri Rahayu

Posted:

Subjek kajian Sri Rahayu

Subjek kajian Sri Rahayu

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID
mazlina.majid@kosmo.com.my


KARYA Sri Rahayu memerlukan ketajaman fikiran dan penguasaan bahasa yang tinggi untuk difahami.


KATA penulis novel terkemuka negara, Sri Rahayu Mohd. Yusop, buku itu lambang jati diri seseorang pengkarya. Kata-kata itu terlalu abstrak dan apakah yang ingin disampaikan oleh wanita tersebut?

Pemenang Hadiah Sastera Kumpulan Utusan (HSKU) selama enam kali itu menghuraikannya secara terperinci pada satu pertemuan baru-baru ini.

Ujarnya, kecenderungan alunan pena dan mindanya terarah untuk menulis karya bergenrekan sastera warisan dan sains fiksyen. Kata Sri Rahayu, peristiwa semasa dan pemerhatian terhadap rona alam tidak langsung mempengaruhi penulisannya.

Adakah itu berlaku kerana dirinya seringkali membaca karya-karya serius dan fantasi?

Sri Rahayu mengakui dirinya lebih terkesan apabila membawa buku sastera Melayu dan Inggeris bercorak paranormal, ensiklopedia dan aliran novel pengembaraan bersulam fantasi rekaan pengkarya agung dunia, JK Rowling.

"Ya, ia bermula dengan itu (pembacaan) saya sentiasa lapar untuk membaca, dengan 20 buah buku yang saya baca, saya akan lihat dan kaji subjek dalam buku itu yang tidak menonjol.

"Subjek yang tidak menonjol itulah akan memberi buah fikiran kepada saya untuk memperluaskan karya yang seterusnya," katanya yang membaca di antara lima hingga 20 buah buku sebulan bergantung kepada waktu.

Hasil kejerihan wanita itu berkarya, pembaca dapat menghadam karya-karya seperti Impuls/Roh, Bukan Legasi Lalang, Merdekakan Cinta Ratna, Kasih Nan Agung, Odisi Tanah Kencana dan Warisnya Kalbu.

Menariknya, kesemua karya itu diiktiraf dan diangkat menjadi pemenang bagi HSKU secara berturut-turut sejak tahun 2000 hingga 2007.

Tidak keterlaluan untuk dirumuskan, tulisan guru bahasa Inggeris di sebuah sekolah menengah di ibu kota itu agak kompleks difahami.

Karyanya memerlukan ketajaman fikiran dan penguasaan bahasa yang tinggi untuk memahaminya.

Perbaiki bahasa Melayu

Tanpa melenting beliau memberitahu pernah mendengar kritikan seumpama itu.

"Saya akuinya, ia (buku) mempunyai ion-ion yang berat, mungkin latar dan keadaan yang memerlukan seseorang pergi ke tempat lain, sebab itu ia nampak berat.

"Seperkara, saya juga akui saya bukan berkemahiran dalam bahasa Melayu, contohnya dalam buku Impuls/Roh, ayat-ayat Inggeris diterjemahkan secara terus ke dalam bahasa Melayu dan ia sangat janggal. Saya akan terus perbaiki untuk mencairkan bahasa Inggeris saya," katanya.

Bagaimanapun kata Sri Rahayu, di sebalik konflik dua bahasa itu, dirinya memperoleh manfaat ke atas semua penghasilan karya-karyanya.

Apa yang dimaksudkan oleh graduan Ijazah Sarjana Muda Teaching English as Second Language (TESL), University of Otaga, New Zealand itu?

"Penguasaan bahasa Inggeris membenarkan saya membaca banyak bidang dan seterusnya membolehkan saya menulis banyak perkara," katanya lagi.

Dari satu sudut yang lain, karya-karya ilmiah Sri Rahayu dilihat bukan sahaja menjadi tumpuan orang dewasa waima remaja.

Fakta itu sememangnya benar ekoran penulis novel yang dihormati ramai itu banyak menyalurkan watak dan karakter remaja.

"Bagi saya, walau remaja itu masih muda, pada waktu sebeginilah terdapat pengisian hidup yang kompleks yang dilalui mereka," ujarnya bersemangat.

Sri Rahayu ditanya tentang caranya mendapatkan dan seterusnya menyusun idea untuk sebuah karya hebat.

Tanpa ada rasa ragu, pecinta karya JK Rowling dan Khadijah Hashim itu memberitahu, dia memerlukan muzik untuk mencanangkan idea di atas kertas.

Anak kelahiran Tanjung Karang, Selangor itu juga berkata, dia menulis pada setiap masa.

"Ke mana-mana saya pergi, saya pasti akan membuat buku nota, dapat saja idea, terus tulis.

"Untuk hasilkan sebuah buku, saya perlukan masa setahun, 10 bulan untuk membuat nota-nota kajian dan dua bulan berikutnya menaip pula," ujarnya yang mula aktif menulis pada tahun 2000.

Kongsinya, untuk menjadi penulis yang baik, tiga formula yang harus dititikberatkan iaitu mesti ada sifat ingin tahu, sabar dan berdisiplin.

Apakah perancangan Siti Rahayu? Wanita itu berhasrat untuk menghasilkan karya yang mengkaji perbandingan seni visual Barat dan Islam.

Sekiranya terdapat sebarang pandangan atau untuk berkongsi ilmu, layari srirahayumohdyusop.blogspot.com.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Posted:

[unable to retrieve full-text content]
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Gejala Emo mula menular

Posted:

Gejala Emo mula menular

Gejala Emo mula menular

Oleh JUNHAIRI ALYASA dan MOHD. IKHSAN FIRDAUS AZMI
berita@kosmo.com.my

ANTARA gambar yang dimuatkan pengikut fanatik kumpulan Emo di Facebook yang memaparkan perlakuan sumbang ahlinya seperti bercium antara lelaki dan wanita.


KUALA LUMPUR – Sanggup kelar tangan, menjilat darah sendiri serta melakukan seks bebas merupakan antara perlakuan dan amalan sumbang pengikut-pengikut kumpulan yang dipanggil Emo yang mula dikesan menular di negara ini.

Kosmo! difahamkan, kumpulan itu di negara ini biasanya dianggotai oleh remaja perempuan bermasalah terutama mereka yang sering tertekan kerana kesedihan, kekecewaan serta dihimpit kenangan buruk semasa kecil.

Kegiatan kumpulan itu ialah mengadakan pertemuan beramai-ramai di satu tempat dan mendengar muzik beberapa kumpulan yang membawa imej kumpulan Emo dari Barat antaranya, My Chemical Romance, Jimmy Eat World dan The Promise Ring dari Amerika Syarikat.

Sambil itu, mereka mula menghayati mesej membunuh diri berdasarkan lirik-lirik lagu berkenaan dan ada antara mereka mula mencederakan diri masing-masing dengan senjata tajam ketika mendengar lagu itu.

Antara lagu yang mempunyai unsur kepada perbuatan membunuh diri ialah yang bertajuk Welcome to the Black Parade nyayian kumpulan My Chemical Romance dari Amerika Syarikat dengan liriknya 'And though you're dead and gone, believe me your memory will carry on' (Walaupun anda telah mati, percayalah saya, kenangan anda akan terus kekal).

Bagi lebih menjiwai suasana, ada antara mereka mengambil pelbagai jenis dadah terutama heroin, syabu dan ekstasi.

Ritual paling popular di kalangan mereka ialah mengelar tangan sendiri dan mati dalam keadaan perlahan-lahan dan ia berbeza dengan kumpulan songsang lain seperti gothic, black metal, Nazi, punk dan sebagainya.

Penampilan kumpulan Emo mudah dikenali kerana mereka biasanya memakai celak di mata, gaya rambut panjang dan berwarna menutupi sebahagian daripada wajah mereka selain berseluar ketat.

Pengarah Urusan Pusat Bimbingan Remaja Puteri Raudhatus Sakinah, Rosmawati Zainal (gambar) yang mendedahkan trend terbaharu remaja perempuan itu berkata, pengikut fanatik kumpulan Emo mendakwa mendapat kepuasan apabila mereka melakukan semua ritual tersebut.

"Mereka rasa puas terutama ketika mereka mengelar tangan dan menjilat darah sendiri termasuk melakukan semua perbuatan tidak berakhlak membuatkan diri mereka rasa begitu hebat," katanya ketika dihubungi semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Thailand bantu rakyat Malaysia mangsa letupan bom

Posted:

Thailand bantu rakyat Malaysia mangsa letupan bom

Thailand bantu rakyat Malaysia mangsa letupan bom


KESAN letupan bom sudah dibersihkan di Jalan Charoen Khet, bandar Sungai Golok semalam.


SUNGAI GOLOK (Selatan Thailand) – Kerajaan Thailand akan memberi sumbangan wang tunai kepada warga Malaysia yang maut dan cedera dalam kejadian letupan bom di bandar Sungai Golok malam Jumaat lalu.

Pemangku Datuk Bandar Sungai Golok, Rosdi Che Omar (gambar kecil) memberitahu, keluarga setiap mangsa yang maut akan diberi RM10,000 manakala mangsa yang cedera dan dirawat di hospital di Thailand akan ditanggung kos rawatannya di antara RM1,000 dan RM5,000.

"Selain itu, Bahagian Keselamatan Bencana Alam Wilayah Narathiwat juga akan memberi RM5,000 kepada mangsa yang maut dan RM500 hingga RM2,000 kepada yang cedera," katanya ketika ditemui di pejabatnya di sini semalam.

Katanya, untuk mendapatkan sumbangan itu, mereka yang terlibat perlu membuat laporan kecederaan yang dialami terlebih dahulu di Pejabat Daerah Sungai Golok.

Dalam perkembangan lain, Rosdi memberitahu, jumlah mereka yang tercedera termasuk maut dalam kejadian itu adalah 120 orang.

Katanya, sebanyak 40 orang daripadanya dirawat di Hospital Sungai Golok dengan lima daripadanya rakyat Malaysia.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Tiada sebab tukar Jalur Gemilang

Posted:

Tiada sebab tukar Jalur Gemilang

Tiada sebab tukar Jalur Gemilang

Oleh SITI KAMILAH MUSTAPHA
kamilah.mustapha@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR – Jalur Gemilang tidak perlu ditukar kerana ia adalah lambang negara ini yang mempunyai simbol dan warna yang membawa maksud tersendiri.

Pensyarah Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan, Universiti Sains Malaysia, Prof. Dr. Ahmad Atory Hussain berkata, kesemua simbol dan lambang itu sudah membawa maksud kedaulatan dan kemerdekaan.

"Biru melambangkan perpaduan, bulan sabit pula agama Islam, bintang pecah 14 pula melambangkan perpaduan 13 buah negeri dan Kerajaan Persekutuan manakala kuning pula lambang diraja," jelasnya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Katanya, Jalur Gemilang tidak perlu ditukar hanya atas alasan kelihatan sama dengan bendera negara lain.

"Macam juga lagu, walaupun ada yang hampir sama dengan lagu lain, ia tidak akan sama seratus peratus, begitu juga bendera, walaupun bintang hampir sama tetapi ia bintang jenis lain," ujarnya lagi.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Urban

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Urban


Pusat tumpuan bersenam dan belajar

Posted:

Pusat tumpuan bersenam dan belajar

Pusat tumpuan bersenam dan belajar

Oleh NIZHA PERIASWAMY
nizha.periswamy@kosmo.com.my

SELEPAS menimba pengalaman sebagai jurulatih di pusat-pusat kecergasan tersohor dan jurulatih peribadi kepada beberapa individu ternama, seorang lelaki mengambil inisiatif untuk membuka pusat kecergasan sendiri dengan kerjasama seorang rakan.

Selepas mempersiapkan diri dengan ilmu bisnes perkhidmatan, kini pusat kecergasan milik Seelan Manoheran, 35, bukan sekadar tempat untuk bersenam, memanaskan badan dengan kegiatan fizikal dan penjagaan kesihatan secara keseluruhan.

Lebih daripada itu, premis yang sama juga menjadi pusat latihan tarian dan pembelajaran bagi kanak-kanak. Cita-citanya itu direalisasikan bersama-sama rakan niaganya, Janice Dass.

Body Works Fitness and Dance Studio (Body Works) adalah yang pertama seumpamanya. Seelan berbangga dengan operasi pusat kecergasan dan studio tarian tersebut yang kini membuka pintunya di lokasi strategik, Bukit Damansara, Petaling Jaya.

"Ini adalah impian saya dan apabila memperoleh rakan niaga seperti Janice, impian ini menjadi kenyataan," ujar Seelan yang melaburkan sejumlah wang yang besar untuk perniagaannya itu.

Pusat senam peribadi

Katanya lagi, Body Works menawarkan tiga jenis perkhidmatan. Pertama adalah daripada dirinya sendiri iaitu perkhidmatan latihan kecergasan peribadi.

"Saya akan berada di sisi ahli untuk memberikan tunjuk ajar secara khusus sepanjang proses latihan dan pastikan latihan yang diberikan mengikut kehendak pelanggan.

Jika ada lebih ramai, saya akan hadkan paling maksimum kepada dua atau tiga orang untuk satu sesi," katanya.

Perkhidmatan kedua dan ketiga adalah merujuk kepada studio tarian dan pusat pembelajaran.

Kosmo! sempat bertemu dengan dua orang ahli kecergasan Body Works, Sheena Prasannan, 21, dan Matt Marzuki, 37. Mereka mengakui bahawa menjalankan aktiviti senaman dan rutin kecergasan di pusat tersebut mempunyai kelainan serta kelebihan.


SEORANG ahli Body Works, Sheena sedang mencuba mesin berteknologi tinggi yang membantunya melakukan pelbagai jenis latihan kecergasan dan kekuatan otot.


Sheena yang juga bekas pelari negeri Selangor berkata, di Body Works, dia bukan sahaja dapat merasai sesi senaman yang lebih komprehensif, malah tunjuk ajar dan bimbingan diberikan mengikut keperluan serta sasarannya.

"Saya berlatih di sini tiga kali setiap minggu. Mesin senaman kegemaran saya ialah seperti leg press, deadlift dan squads," ujarnya.

Sambung pelajar psikologi di sebuah universiti swasta itu, senaman juga menjadikan dia bersedia dari sudut mental. Selain itu, Sheena juga dibimbing mengenai amalan pemakanan yang sihat.

"Saya agak tegas mengenai apa yang saya makan. Saya akan meminimumkan pengambilan nasi dan gula," ujarnya.

Bagi Matt pula, apabila bersenam dijadikan satu kemestian, ia akan menjadi rutin.

"Konsistensi dalam bersenam itu amat penting supaya ia menjadi sebahagian daripada cara hidup. Tidak pernah terlalu lambat untuk bermula cuma anda perlu peka seterusnya menjalani aktiviti itu secara berterusan dan disertai diet yang betul," ulasnya.

Body Works menyediakan prasarana yang cukup lengkap dengan bilik mandi dan tandas yang bersih dan selesa. Ahli pusat kecergasan itu akan berasa selamat dengan sistem kawalan keselamatan di situ, selain boleh berlatih seperti berada di tempat sendiri.

Selain tumpuan perkhidmatan berbentuk peribadi, Seelan juga membenarkan ahlinya membawa cakera muzik sendiri untuk dipasang dan didengari sewaktu sesi bersenam.

"Satu lagi tarikan ialah mesin senaman di sini. Walaupun hanya terdapat kira-kira 10 mesin kesemuanya, tetapi setiap mesin ini boleh digunakan untuk lebih daripada satu senaman.

"Misalnya mesin berteknologi tinggi dan terbaharu dalam sains sukan iaitu TRX, Rib60 dan Kinesis. Ia boleh digunakan untuk membuat latihan kecergasan dan kekuatan otot untuk hampir semua bahagian anggota badan. Mesin-mesin itu membantu seseorang mengkhususkan latihan tubuh dengan lebih 100 jenis gerakan berbeza," tambahnya.

Menari dan belajar

Perkhidmatan kedua dan ketiga di Body Works, ialah studio tarian dan kelas pembelajaran yang dikendalikan oleh Janice dengan bantuan guru tari, Emily Dass, 24, serta guru muzik Suresh Kumar.


PELBAGAI sesi latihan kecergasan disediakan buat pelanggan.


Kalau suasana gimnasium dapat dirasai di aras dua premis tersebut, kanak-kanak dan orang dewasa yang berminat untuk mempelajari tarian balet, tap, tarian moden. muzik dan yoga boleh menyertai kelas latihan di tingkat tiga.

Emily yang berpengalaman dalam bidang tarian dan memiliki kelayakan daripada Persatuan Kebangsaan Guru Tarian dari Eropah sedia untuk membimbing mereka yang berminat.

Dalam pada itu, bagi perkhidmatan pembelajaran pula Body Works membuka kepada kanak-kanak prasekolah dari usia dua hingga lima tahun untuk Kelas Fairy yang dikendalikan oleh Janice sendiri.

"Kelas ini memberi kanak-kanak peluang membongkar minat mereka. Sama ada dalam muzik, tarian, drama atau perkara lain. Daripada situ, kami akan kembangkan kemahiran itu supaya mereka dapat mengenali identiti sebenar diri mereka," ujar Janice.

Perkembangan

Seorang bapa, Kenny Kang, 38, yang mendaftarkan anaknya, Kang Sher Min, 4, dan Kang Sher Niz, 3, memberitahu, beliau amat berpuas hati dengan sesi pembelajaran yang dikelolakan di pusat tersebut.

"Saya membelanjakan RM90 bagi satu hari di setiap kelas dan ia amat berbaloi untuk membentuk perkembangan sosial dan mental anak-anak saya. Selain mengikuti kelas Fairy, mereka juga belajar tarian balet bersama Emily," kata Kenny.

Tambahnya, pembelajaran bukan kokurikulum itu dilihat sebagai satu pendekatan yang baik bagi mengembangkan kemahiran bukan akademik dalam kalangan kanak-kanak.

Janice percaya, pendekatan yang dipraktikkan di pusat tersebut memberikan kanak-kanak peluang untuk menimba ilmu kemahiran selain melatih mereka agar berkeyakinan, berupaya berkomunikasi dengan baik, memperkukuh keupayaan bahasa Inggeris, berdisiplin dan berinteraksi dalam kumpulan.

Bagi kelas tersebut, Janice mengehadkan sehingga 12 orang kanak-kanak dan mereka akan didedahkan dengan cerita-cerita dongeng popular kanak-kanak.

"Bukan itu sahaja, mereka akan diberikan wings (sayap) seperti dalam cerita fairy dan ia secara simbolik sebagai satu langkah kejayaan mereka di peringkat prasekolah.

"Selepas tamat sesi pembelajaran mereka di sini, sayap itu akan kami simpan dan mereka akan dipesan untuk menerima 'sayap' seterusnya iaitu segulung ijazah," kata Janice.

Lorekan arang terjemah mitologi

Posted:

Lorekan arang terjemah mitologi

Lorekan arang terjemah mitologi

Oleh NIZHA PERIASWAMY
nizha.periswamy@kosmo.com.my


KETUA PEGAWAI EKSEKUTIF Kumpulan Pendidikan Taylor's, Datuk Loy Teik Ngan bersama Duta Peru di Malaysia, Willian Belevan McBride semasa majlis pelancaran Pameran Karya Pujazon.


PAMERAN seni amnya menjunjung erti tertentu. Sama ada ia berkaitan dengan tema pameran, personaliti artis mahupun ekspresi bebas. Namun, lazimnya, artis atau pelukis lebih gemar memilih lakaran seni yang dekat dan serasi dengan diri mereka.

Bagi seorang artis seni dan pensyarah dari Universiti Taylor's, Ernesto Pujazon, hasil kerja seni yang dipamer merupakan parameter pendekatan estetik yang mengenal pasti hubungan pelukis itu dengan negara asalnya, Peru.

"Tujuan utama saya berkarya adalah untuk meneliti proses perhubungan kreativiti dan pemikiran hasil seni ini dengan persekitaran serta ruang kehidupan. Sebagai seorang pelukis dari Latin Amerika, penelitian saya di sini adalah berkenaan unsur-unsur mitologi," katanya.

Ketika menemui lelaki itu di bangunan Universiti Taylor, kampus dekat tasik di Petaling Jaya, beliau bukan sahaja sibuk melayan tetamu bahkan, menerima banyak maklum balas atas hasil karya yang lain daripada yang lain.

"Kesemua lukisan ini (kira-kira 40 buah) adalah mengenai mitologi dan kebudayaan negara Peru. Sejarah membentuk kebudayaan. Saya meninggalkan rupa lukisan ini antara warna hitam dan putih kerana kebudayaan yang dipapar ini masih belum berkesudahan," ujarnya berfalsafah.

Pameran Pujazon itu bertajuk Semangat Kosmos: Satu Tafsiran Iknografi Peru-Inca.


KEBANYAKAN karya Pujazon menggunakan bentuk bulatan dan warna hitam putih.


Walaupun bunyinya sedikit kompleks, Pujazon sempat juga menerangkan bahawa kosmologi atau Inca sebagai satu ciri-ciri keagamaan di kebanyakan wilayah yang telah ditakluki mudah di Peru. Latar kepercayaan, patung dewa-dewi, ramalan empayar Inca yang ditakdirkan dua ribu tahun dahulu, semuanya menjadi intipati lukisan.

"Bentuk pemujaan tradisional berdasarkan tempat mempunyai sedikit perbezaan. Namun, idea untuk menjunjung pencipta alam daripada roh-roh tanpa jasad animisme lain dan konsep-konsep berkaitan dengan petir, kilat dan pelangi menjadi elemen utamanya," kata Pujazon ketika menerangkan lanjut mengenai kebudayaan yang mekar di negaranya itu.

Seperkara yang menarik mengenai hasil kerja tangan lelaki yang sudah menjalin hubungan dengan Malaysia sejak tahun 1997 itu adalah kesemua lukisan siap separuh itu hanya menggunakan pensel dan arang.

Katanya, semasa mula melibatkan diri dengan lukisan ini sejak tahun 2000 selepas beberapa tahun berehat antaranya, beliau bersungguh-sungguh untuk menampilkan satu hasil yang unik.


BATU arang dan pensil menjadi material utama persembahan warna lukisan oleh Pujazon.


"Ini cara saya. Saya tiada hak untuk membezakan hasil seni dengan orang lain kerana setiap orang mempunyai gaya masing-masing. Tetapi saya percaya ia mampu mengetengahkan satu gaya baharu," katanya merujuk kepada semua hasil karya beliau.

Seni lukis yang bersifat sejagat, membalas kepada persekitaran dan konteks sosial, sejarah serta psikologi itu merupakan satu siri lakaran informatif. Lakaran hitam putih ini juga dipercayai dapat memperkukuh lagi hubungan kebudayaan antara negara asal Pujazon, Peru, dan negara semasa beliau, Malaysia.

Bukan itu sahaja, Pujazon juga berharap supaya pameran tersebut dapat mewujudkan kesedaran terhadap seni Peru iaitu gambar visual tersebut lebih dilihat bertindak atas satu paras yang boleh dihuraikan.

"Ia tidak dibatasi bahasa, sama ada dalam bentuk lisan atau penulisan sama sekali. Walau bagaimanapun, ia adalah satu bentuk komunikasi yang boleh menyentuh diri kita secara mendalam," ulas Pujazon.

Ketagih kopi Jalan Maharani

Posted:

Ketagih kopi Jalan Maharani

Ketagih kopi Jalan Maharani

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID
mazlina.majid@kosmo.com.my


KAFE Kopi 434 menggunakan pembancuh kopi yang berkualiti.


MUAR merupakan antara persinggahan destinasi yang unik. Selain terkenal sebagai pusat pembuatan rempah-ratus, daerah di Johor itu juga terkenal dengan kopi 434.

Aroma kopi 434 yang dibangunkan oleh Syarikat Sai Kee Kopi Serbok Sdn. Bhd. yang terletak di Jalan Maharani sememangnya mampu menggamit sesiapa sahaja untuk bertandang ke kafe itu.

Menurut pewarisnya yang juga merangkap pengurus kafe terbabit, Kiar Cher Yong, 26, kopi hasil dedikasi datuknya, Kiar Am Sai yang diusahakan sejak tahun 1953 diproses menggunakan teknologi terkemuka Brambati dari Itali.

"Kopi 434 menjamin kesegaran, warna, aroma dan keenakan, kami mampu memproses 10 tan biji kopi dalam masa sehari," kata Cher Yong ketika ditemui baru-baru ini.

Mengapa kopi itu dinamakan 434? Sebenarnya, angka-angka itu merujuk kepada tiga angka nombor telefon Am Sai suatu ketika dulu.

Ia sangat bertuah kerana jenama itu berjaya menambat hati dan sangat dikenali dalam kalangan pelanggan terutama penduduk di sekitar Johor.

Dahulu produk itu dikenali sebagai Kopi Cap 434 dan menjadi minuman kegemaran dalam kalangan peminat kopi tempatan.

Mengulas mengenai produk yang dihasilkan, Cher Yong memberitahu, mereka memproses tiga jenis kopi iaitu kopi kampung, espresso dan kopi pracampur. "Kopi kampung atau kopi O mempunyai cita rasa tersendiri yang bukan sahaja beraroma tetapi rasa yang enak. Ia diproseskan dengan resipi tradisional yang menggunakan gula pasir dan marjerin sebagai ramuan," jelas usahawan muda itu sambil menambah kopi jenis itu turut disediakan dalam bentuk uncang.

Sementara itu, bagi jenis espresso, syarikat itu mempunyai lima jenis kopi iaitu Elephant Bean AA, Sai Kee Special, Arabica Gold, 434 Cafe Roast dan Kopi Jawa yang memberi rasa kopi jenis Robusta yang sungguh harum dan pekat.


KEHADIRAN anda ke bandar Muar tidak lengkap jika tidak membeli Kopi 434 sebagai ole-ole atau untuk dinikmati sendiri.


Harga berpatutan

Ujar Cher Yong, kopi pracampur 434 berbeza dengan produk kopi lain yang terdapat di pasaran.

Misalnya, kopi pracampur yang dilabelkan sebagai White Coffee penuh berkrim dan kaya dengan rasa coklat asli. Begitu juga Kopi Monalisa yang mudah disediakan.

Kafe 434 turut menyediakan menu ringan seperti roti bakar, variasi aiskrim termasuk dua jenis menu mi pada harga yang sangat berpatutan.

Kafe mewah

Adakah kopi yang dibancuh di rumah mempunyai rasa yang sama sama seperti kopi di kafe? Ya, untuk mendapatkan secawan kopi yang lazat, syarikat itu menyediakan beberapa panduan berguna kepada para pelanggannya.

Sebelum kopi dibancuh, pastikan air ditapis bagi mengasingkan klorin supaya minuman kopi terasa enak dan jangan sekali-kali masak air yang telah dimasak.

"Kami mengesyorkan 10 gram (g) serbuk kopi untuk satu cawan ukuran 200 mililiter (ml), tambah air sekiranya minuman kopi ini pekat," kata Cher Yong.

Bagi peralatan membancuh, anak jati Johor itu menasihatkan agar kain penapis dibilas dengan air panas mendidih sebelum digunakan.

Bagaimana pula dengan rekaan dalaman kafe? Tidak keterlaluan untuk dirumuskan, hiasan dalamannya berkelas mewah. Justeru, jangan terkejut jika terdengar ada pihak memberi jolokan kafe itu sebagai 'Little Starbucks'.

Kepada yang datang sekali-sekala menikmati Kopi 434, apa kata anda membeli cenderamata berupa set cawan dan piring yang diperbuat daripada Claytan Ceramics Johor sebagai kenang-kenangan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Irfan, Wan Zack kurang cergas

Posted:

Irfan, Wan Zack kurang cergas

Irfan, Wan Zack kurang cergas

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

KIM SWEE (kiri) tetap tenang menyusun strategi meskipun menerima perkhabaran kurang gembira menjelang aksi menentang Jepun esok pada saingan pusingan akhir peringkat Kumpulan C Kelayakan Sukan Olimpik 2012 Zon Asia di Stadium Tosu, Fukuoka.


DEBARAN semakin dirasai jutaan peminat bola sepak tanah air menjelang aksi skuad Olimpik negara menentang Jepun pada aksi pembukaan Kumpulan C, pusingan akhir Kelayakan Olimpik 2012 Zon Asia di Stadium Tosu, Fukuoka malam esok.

Tinggal kurang 48 jam sahaja lagi, jurulatih skuad olimpik, Ong Kim Swee pastinya 'tidak senang duduk' ketika ini bagi memikirkan formula terbaik demi mengekang asakan anak-anak buah Takashi Sekizuka daripada bermaharajalela di gelanggang sendiri.

Perkhabaran kurang gembira lantaran dua tonggak, Mohd. Irfan Fazail dan Wan Zack Haikal Wan Nor yang dikatakan masih belum cergas sepenuhnya juga langsung tidak menganggu 'kerja rumah' Kim Swee yang kini masih berteka-teki mengenai kesebelasan utamanya yang hanya dijangka diketahui selewat-lewatnya sebelum sepak mula bermula.

"Walaupun satu kerugian buat negara jika kedua-dua pemain itu tidak dapat diturunkan, saya tidak menganggap ia satu malapetaka memandangkan kita memiliki ramai lagi pemain yang sama hebat untuk menentang Jepun.

"Ketika ini, prestasi Wan Zack dan Mohd. Irfan masih dipantau rapi, justeru kesebelasan utama hanya akan saya umumkan menjelang perlawanan tersebut," kata Kim Swee semasa dihubungi di Jepun semalam.

Wan Zack dan Mohd. Irfan dikatakan mula dibelenggu kecederaan itu semasa dipinjamkan mewakili kelab Liga Corgon Slovakia, Vion Zlate Moravce selama dua bulan sebelum ini.

Masalah kecederaan pemain yang dihadapi Kim Swee begitupun turut melanda skuad Samurai Biru yang dikhabarkan bakal mengetepikan tonggaknya di bahagian tengah, Kosuke Yamamoto gara-gara kecederaan ketika beraksi di liga domestik Rabu lalu.

Jika Wan Zack tidak dapat diturunkan, aksi dua lagi tonggak negara, Mohd. Fandi Othman dan Wan Zaharulnizam Wan Zakaria sememangnya ditagih bagi mengkucar-kacirkan benteng pertahanan negara Matahari Terbit itu di bahagian sayap.

Kredibiliti pemain tengah, Abdul Shukor Jusoh dan K. Gurusamy juga wajib mendominasi corak serangan dari tengah padang sekiranya Mohd. Irfan terpaksa diketepikan sekali gus memberikan cabaran sengit kepada Gergasi Asia itu.

Skuad negara merupakan satu-satunya wakil dari Asia Tenggara yang layak ke pusingan akhir Kelayakan Olimpik 2012 selepas mengatasi saingan Pakistan dan Lebanon dalam dua peringkat awal sebelum ini.

Selain Jepun, turut diundi bersama skuad Olimpik negara dalam Kumpulan C ialah jaguh Asia Tengah, Bahrain dan Syria.

Dalam masa yang sama, mereka juga akan menggalas tanggungjawab mempertahankan pingat emas pada Sukan SEA di Indonesia, November depan.

Rajagobal tak pilih kasih

Posted:

Rajagobal tak pilih kasih

Rajagobal tak pilih kasih

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


RAJAGOBAL hanya menyenaraikan pemain yang bebas daripada kecederaan dalam skuad yang akan menentang Australia.


Desas-desus negatif mengatakan pengendali skuad bola sepak kebangsaan, Datuk K. Rajagobal sering 'pilih kasih' dalam membentuk pasukannya sebelum ini sememangnya tidak berasas.

Semalam, dua tonggak kebangsaan, Safiq Rahim dan Amirulhadi Zainal yang selama ini dilihat sering menjadi keutamaan Rajagobal tiba-tiba 'tercicir' daripada senarai 26 pemain yang terpilih menjelang aksi persahabatan menentang Australia di Sydney pada 10 Oktober depan.

Meskipun Safiq difahamkan terpinggir gara-gara penggantungan setelah mendapat kad merah semasa menentang Singapura pada aksi kelayakan Piala Dunia 2014 baru-baru ini, ketiadaan Amirulhadi dalam senarai pemain kali ini sememangnya mengejutkan.

Tidak mustahil, prestasi hambar yang ditunjukkan oleh Safiq dan Amirulhadi ketika mewakili Selangor pada kancah saingan Piala Malaysia kali ini juga antara penyebab mengapa kedua-dua pemain itu digugurkan daripada senarai pemain negara bagi menentang Socceroos kelak.

Selain beberapa muka baharu seperti Norhafiz Zamani Misbah, Khyril Muhymeen Zambri, Joseph Kalang Tie, Faizal Muhamad, Shahrom Kalam serta dua penjaga gol, Farizal Marlias dan Norazlan Razali yang dipanggil ketika ini, Rajagobal turut menamakan beberapa tonggak Olimpik negara bagi menghadapi cabaran Australia.

Antara pemain Olimpik yang mendapat kepercayaan Rajagobal kali ini termasuklah Mahali Jasuli, Mohamad Muslim Ahmad, Mohd. Fadhli Shas, Wan Zaharulnizam Wan Zakaria, Izzaq Faris Ramlan, K. Gurusamy dan Syahrul Azwari Ibrahim.

Rajagobal begitupun enggan mengulas lanjut mengenai ketiadaan Safiq dan Amirulhadi dalam senarai pemainnya kali ini.

Menurut beliau, dia hanya memilih pemain yang berada pada prestasi terbaik serta bebas daripada sebarang kecederaan bagi menghadapi perlawanan persahabatan itu.

"Meskipun hanya berstatus perlawanan persahabatan, saya harap banyak yang kita boleh pelajari dalam pertemuan menentang Australia kelak.

"Kesemua pemain itu akan dipanggil menjalani latihan sebaik selesai menjalankan tugas bersama pasukan masing-masing selepas ini," katanya kepada Kosmo! semalam.

Difahamkan, daripada 26 pemain tersebut, hanya 22 pemain sahaja yang akan terpilih menyarung jersi kebangsaan menentang Australia nanti.

Penyerang Harimau Malaya, Safee Sali yang ketika ini menjalani ujian pemilihan bersama kelab England, Cardiff City juga antara muka-muka lama yang masih mendapat kepercayaan Rajagobal selain Norshahrul Idlan Talaha yang turut dipanggil semula selepas diketepikan gara-gara kecederaan sebelum ini.

Antara pemain-pemain lain yang turut terpilih termasuklah penjaga gol, Khairul Fahmi Che Mat, Asraruddin Putra Omar, Mohd. Amar Rohidan, S Kunanlan dan Baddrol Bakhtiar.

Kehadiran semula penyerang Kuala Lumpur, Yong Kuong Yong yang cukup cemerlang membantu pasukannya pada edisi Piala Malaysia kali ini juga dilihat boleh memberikan lebih banyak pilihan kepada Rajagobal dalam merencana strategi menggempur gawang Australia kelak.

Pertemuan menentang Australia yang diperkuatkan dengan pemain terkenal seperti Tim Cahill, Harry Kewell dan Mark Schwarzer itu ternyata merupakan medan terbaik buat Rajagobal menguji barisan pemain terbaiknya dalam usaha untuk mengekalkan kejuaraan Piala Suzuki AFF pada tahun depan.

Perlawanan itu juga bakal menjadi ujian buat skuad negara meraih pengalaman berguna semasa beraksi di pentas antarabangsa menjelang Kelayakan Piala Asia 2015 selepas ini setelah ditunjukkan jalan keluar oleh Singapura pada aksi kelayakan Piala Dunia 2014 dengan agregat 6-4, pada penghujung Julai lalu.

Pemain tetap setia

Posted:

Pemain tetap setia

Pemain tetap setia

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


PEMAIN Selangor tetap setia dengan Devan meskipun kemampuan jurulatih berkenaan mula diragui penyokong setia skuad Gergasi Merah itu.


SUDAH menjadi lumrah di dalam kehidupan, yang menang pastinya disanjung sementara nasib berbeza menanti mereka yang tewas.

Mahu tidak mahu, itulah adat permainan yang cukup pahit terpaksa ditelan pengendali Selangor, K Devan yang kini dilihat tidak lagi bertakhta di hati peminat skuad Gergasi Merah itu.

'Magis' yang selama ini membantu beliau juga dilihat semakin pudar terutamanya prestasi hambar yang dipamerkan sepanjang edisi Piala Malaysia kali ini.

Tewas di tangan pasukan berstatus kelab, T-Team 2-1 di gelanggang keramat, Stadium Shah Alam ketika perlawanan hanya berbaki 10 minit Sabtu lalu juga semakin menyemarakkan 'bara' amarah peminat setia Selangor yang berterusan mendesak Devan supaya segera meletak jawatan bagi menuntut pembaharuan juara Piala Malaysia sebanyak 32 kali itu.

Selain kecaman di blog dan Facebook, segelintir peminat yang tidak berpuas hati juga bersikap 'terang lagi bersuluh' apabila secara terbuka menaikkan kain rentang mahukan Devan meletak jawatan di bangku penyokong pada perlawanan Sabtu lalu.

Apa yang pasti, Devan kini semakin terjerut dalam misi membantu Selangor menjulang Piala Malaysia buat kali ke-33 setelah sekadar mengutip empat mata daripada empat perlawanan terdahulu dalam aksi Kumpulan D.

Meskipun dikecam hebat, Devan masih tenang serta tidak tunduk terhadap tekanan, selain optimis pasukannya masih bernyawa dengan syarat memenangi baki dua perlawanan menentang Polis Diraja Malaysia (PDRM) di Stadium Tuanku Abdul Rahman Paroi, Sabtu ini sebelum membuat perhitungan hidup dan mati menentang 'adik', Kuala Lumpur di Shah Alam tiga hari selepas itu.

"Pemain masih positif, keyakinan untuk mara ke suku akhir masih membara, dan itu yang paling penting sebenarnya.

"Mengenai desakan (meletak jawatan), itu saya tidak mahu komen," kata Devan kepada Kosmo! semalam.

Biar apa jua 'tsunami' yang melanda Gergasi Merah setakat ini, Devan pastinya menarik nafas lega apabila anak-anak buahnya masih setia bersama beliau.

Pemain tengah Selangor, Safiq Rahim juga enggan berterusan menatap kedukaan sebelum ini dan menyeru rakan-rakannya supaya kembali bangkit ke landasan sebenar bagi menghidupkan semula peluang ke suku akhir.

"Kami kalah sebagai satu pasukan, justeru tidak adil jika hanya jurulatih (Devan) sahaja yang dipersalahkan.

"Nantikan kebangkitan kami, peluang Selangor masih ada dan baki dua perlawanan selepas ini menjadi detik penentu hala tuju Gergasi Merah," kata Safiq.

Dalam pada itu, Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS), Datuk Hamidin Mohd. Amin semasa dihubungi juga membayangkan Devan masih terus diberi kepercayaan mengemudi Selangor sehingga saingan Piala Malaysia berakhir.

"Setakat ini semuanya masih macam biasa, jika ada apa-apa perubahan (kemungkinan Devan direhatkan atau dipecat) kami akan buat sidang akhbar," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Pemakanan pintar Green Tea Party

Posted:

Pemakanan pintar Green Tea Party

Pemakanan pintar Green Tea Party

AISHAH menunjukkan carta pemakanan pintar yang mempunyai tiga ciri iaitu rendah kalori, kaya nutrien dan lazat.


PELBAGAI cara dilakukan oleh mereka yang obes untuk menurunkan berat badan bagi mendapatkan berat yang ideal.

Sebahagian besar ada yang sanggup berlapar, menahan selera makan dan menjamah makanan dalam kuantiti yang sedikit.

Tanpa bimbingan, panduan dan ilmu yang betul, langkah tersebut sebenarnya boleh memudaratkan kesihatan individu terbabit.

Kini, mereka yang obes tidak perlu runsing untuk mendapatkan berat badan yang ideal menerusi pengurusan berat badan dan perkongsian ilmu pemakanan pintar.

Ilham tersebut dicetuskan oleh pengasas konsep pengurusan berat badan Dr. Aishah Solution Sdn. Bhd. (DAS), Dr. Aishah Tul Radziah Lebai Hussin, 60, menerusi formulanya sendiri.

Pendekatan Aishah ialah menerusi satu wadah jaringan sosial yang dinamakan parti teh hijau atau lebih dikenali sebagai Green Tea Party.

"Green Tea Party adalah cara saya berkongsi ilmu menerusi pengalaman sendiri yang berjaya menurunkan berat badan sebanyak 19 kilogram (kg) kepada 49 kg daripada 68 kg dalam tempoh lima bulan," kata Aishah ketika ditemui Kosmo! di pejabatnya di Kompleks Seri Temin, Sungai Petani, Kedah.

Bekas graduan Universiti Malaya (UM) itu memberitahu, menerusi Green Tea Party beliau akan menjelaskan secara terperinci anjakan paradigma pemakanan pintar yang mempunyai tiga ciri iaitu rendah kalori, kaya nutrien dan lazat.

Memilih makanan

"Anjakan paradigma pemakanan yang dimaksudkan ialah kaedah bijak memilih makanan, senang dan cepat selain keseimbangan kalori," ujar pengamal perubatan dalam bidang perbidanan dan sakit puan lebih 25 tahun itu.

Tambahnya, makanan yang berkalori rendah seperti epal, kacang, telur, bayam, keledek, yogurt dan brokoli serta makanan yang mengandungi nutrien tinggi pula ialah teh hijau.


AMALAN makan yogurt juga bukan saja baik untuk usus bahkan berat badan.


"Lazat pula merujuk kepada makanan atau minuman yang enak dimakan. Misalnya teh hijau dihidangkan sebagai jus diadun dengan strawberi dan yogurt," katanya.

Menurut Aishah, sesuai dengan namanya Green Tea Party, penyediaan makanan pintar sinonim dengan penggunaan teh hijau yang mempunyai khasiat tinggi.

Katanya, teh hijau mempunyai tiga bahan yang bertindak aktif sebagai agen pelangsing iaitu kafeina, L-Theanine dan Epigallocatechin-3-gallate (EGCG).

Bagi menjadikan Green Tea Party lebih menarik, Aishah sendiri akan menjadi chef mengadakan demonstrasi menyediakan makanan pintar yang diadun dengan teh hijau.

"Misalnya resipi green grappy jus, egg tuna roll, deluxe pizza with green tea luxury sauce dan mango honeydew smoothie dengan kesemua resipi ini diadun dengan teh hijau," katanya.

Konsep itu digabungkan dengan Program Transformasi Diri Kekal Langsing menerusi Formula Fast Amazing Result (FAR) yang dapat membantu mereka yang obes menurunkan berat badan sehingga dua kg dalam tempoh seminggu.

Mengimbas pengalamannya, Dr. Aishah memberitahu, beliau pernah berdepan dengan masalah kegemukan serius, namun berjaya menguruskan badan selepas mengamalkan kaedah saintifik secara selamat dan sihat menerusi formula FAR dalam tempoh lima bulan.

"Ia bermula pada tahun 2002 ketika saya berumur 51 tahun. Berat badan saya naik mendadak sehingga 68 kg," katanya.

Mengundang penyakit

Dengan ketinggiannya yang sederhana, berat badan itu mengundang pelbagai masalah termasuk sakit sendi, migrain, gastrik dan lesu.

Masalah tersebut turut menjejaskan kualiti hidup Aishah. Bahkan masalah kegemukan yang dialaminya menyebabkan beliau menjadi mangsa sindiran suaminya, Fisol Ahmad, 60.

"Kata suami, bagaimana mahu memberi khidmat nasihat kepada pesakit sedangkan badan diri sendiri tidak ideal," katanya yang menjadikan diri sebagai bahan kajian dan akhirnya berjaya menemui formula berkesan dikenali sebagai kaedah FAR.

Menariknya, berat badan ideal itu mampu dikekalkan sehingga sekarang meskipun usianya kini mencecah 60 tahun.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Rasuah: Pengurus didenda dan dipenjara

Posted:

Rasuah: Pengurus didenda dan dipenjara

Rasuah: Pengurus didenda dan dipenjara

19/09/2011 8:07pm

MELAKA – Seorang pengurus ladang ternakan dihukum penjara sehari dan denda RM75,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini kerana memberi rasuah kepada seorang penyelia Tenaga Nasional Berhad (TNB) di Peringgit, dekat sini, Mac lalu.

Lee Yoon Yeau, 30, mengaku salah memberi suapan RM15,000 kepada penyelia kanan TNB, Mohd Sanusi Zakaria, sebagai dorongan tidak mengambil tindakan terhadap kesalahan mencuri bekalan elektrik.

Yoon Yeau didakwa melakukan kesalahan itu bersama bapa saudaranya, Lee Ser Chong, 50, seorang ahli perniagaan, di sebuah restoran makanan segera di Jalan Tun Abdul Razak, Peringgit, kira-kira jam 4.30 petang, 18 Mac lalu.

Sehari sebelum itu, syarikat itu didapati mencuri bekalan elektrik dengan mengganggu sistem pendawaian meter semasa pemeriksaan TNB di premis syarikat Poultry Farm Sdn Bhd, Masjid Tanah, dekat sini.

Kedua-dua mereka didakwa mengikut Seksyen 17 (b) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 24 akta sama dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan.

Yoon Yeau mengaku bersalah terhadap pertuduhan tersebut di hadapan Hakim Ahmad Sazali Omar, manakala Ser Chong dibebaskan selepas pihak pendakwaan menarik balik tuduhan selepas tertuduh pertama membuat pengakuan. – Bernama

Dadah: Tiga warga Iran ditangkap

Posted:

Dadah: Tiga warga Iran ditangkap

Dadah: Tiga warga Iran ditangkap

19/09/2011 7:53pm

KUALA LUMPUR – Satu sindiket pengedaran dadah antarabangsa yang bergiat aktif sejak beberapa bulan lepas di sekitar Lembah Klang tumpas apabila polis menahan tiga warga Iran dan merampas dadah jenis syabu bernilai lebih RM500,000.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh berkata, mereka ditangkap dalam serbuan di dua tempat berasingan pada 15 dan 16 September lalu.

Beliau berkata, turut dirampas dalam serbuan tersebut ialah wang tunai berjumlah lebih RM16,000, sebuah telefon bimbit dan sebuah komputer riba.

"Pasukan polis dari Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Dang Wangi dan Kuala Lumpur telah membuat serbuan di sebuah hotel mewah di Kuala Lumpur pada pukul 9.20 malam 15 September lalu dan berjaya menangkap seorang lelaki warga Iran berumur 29 tahun.

"Dalam serbuan tersebut ditemui tiga bungkusan plastik berisi dadah jenis syabu seberat tiga kilogram yang bernilai lebih RM500,000, katanya.

Beliau berkata, hasil siasatan terhadap lelaki warga Iran tersebut polis kemudian telah menahan sepasang suami isteri warga Iran yang berumur 47 dan 24 tahun di sebuah kondominium di Jalan Tun Razak. – Bernama

Kanabis: Suri rumah dipenjara 7 tahun

Posted:

Kanabis: Suri rumah dipenjara 7 tahun

Kanabis: Suri rumah dipenjara 7 tahun

19/09/2011 7:12pm

SUNGAI PETANI – Seorang suri rumah dihukum penjara tujuh tahun oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini selepas mengaku bersalah memiliki kanabis seberat 57.30 gram pada Mac lepas.

Munirah Kamaruddin, 20, mengaku memiliki dadah tersebut di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen Norsalha Hamzah selepas membaca sendiri kertas pertuduhan yang diserahkan kepadanya oleh jurubahasa mahkamah.

"Adakah awak mengaku bersalah semata-mata untuk menyelamatkan suami awak... awak faham akibat pengakuan ini?" soal hakim dan wanita itu menjawab dia faham.

Munirah dituduh memiliki kanabis seberat 57.30 gram itu di rumahnya di Air Mendidih, Sungai Petani pada 10.20 pagi, 20 Mac lepas mengikut Seksyen 6, Akta Dadah Berbahaya 1952 (Pindaan 1983) dan dihukum mengikut Seksyen 39A (2) akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan dengan sebatan sekiranya pesalah adalah lelaki.

Timbalan Pendakwa Raya, Sharifah Syazwani Syed Hussin memaklumkan mahkamah kes suami Munirah, Zol Iskandar, 30, yang turut menghadapi pertuduhan yang sama akan disebut semula minggu depan dan mungkin digugurkan selepas isterinya itu mengaku bersalah memiliki dadah tersebut. – Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Hamas mahu PBB iktiraf wilayah Palestin

Posted:

Hamas mahu PBB iktiraf wilayah Palestin

Hamas mahu PBB iktiraf wilayah Palestin

PARA aktivis Palestin, Israel dan wanita asing berhimpun di Ramallah, Tebing Barat kelmarin untuk memberi sokongan terhadap penubuhan sebuah negara Palestin.


BANDAR GAZA - Pergerakan Hamas yang mentadbir Tebing Barat semalam menyatakan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sepatutnya mengiktiraf sebuah negara Palestin termasuk tanah yang kini menjadi negara Israel.

Desakan itu dibuat selepas Presiden Palestin, Mahmoud Abbas berlepas ke New York untuk mengemukakan permohonan kepada PBB supaya Palestin menjadi sebuah negara berdasarkan sempadan dengan Israel sebelum Perang Enam Hari berlaku pada 1967.

Pemimpin Hamas, Khalil al-Hayya berkata, pihaknya meminta pengiktirafan semua wilayah Palestin sebagai sebuah negara.

Beliau menyatakan demikian pada satu mesyuarat yang dihadiri oleh Perdana Menteri, Ismail Haniyeh yang mentadbir Tebing Barat.

Khalil juga mendesak masyarakat antarabangsa supaya melakukan desakan bagi memastikan pelaksanaan resolusi antarabangsa dipatuhi.

Israel dan Amerika Syarikat menentang usaha untuk mengiktiraf Palestin sebagai sebuah negara. - AFP

Thailand bakar dadah bernilai RM247.24 juta di Ayutthaya

Posted:

Thailand bakar dadah bernilai RM247.24 juta di Ayutthaya

Thailand bakar dadah bernilai RM247.24 juta di Ayutthaya


YINGLUK SHINAWATRA menunjukkan beg-beg yang mengandungi pelbagai jenis dadah di sebuah kawasan perindustrian di Ayutthaya kelmarin.


BANGKOK - Thailand kelmarin membakar dadah bernilai AS$80 juta (RM247.24 juta) yang dirampas dalam satu siri serbuan di seluruh negara.

Perdana Menteri Thailand, Yingluck Shinawatra mengetuai majlis pembakaran itu di sebuah kawasan perindustrian di Ayutthaya dekat Bangkok.

Dadah itu termasuk methamphetamine seberat 821 kilogram selain heroin, kokain, ganja dan ekstasi.

Menurut Kementerian Kesihatan, lebih 93,000 orang dirawat di beberapa pusat pemulihan dadah sejak Oktober tahun lalu.

Kira-kira 12,000 daripada mereka berumur di antara tujuh dan 17 tahun. - AFP

PM Itali berasmara dengan lapan wanita satu malam

Posted:

PM Itali berasmara dengan lapan wanita satu malam

PM Itali berasmara dengan lapan wanita satu malam


SILVIO BERLUSCONI


ROM - Perdana Menteri Itali, Silvio Berlusconi yang berusia 74 tahun mengaku dia pernah berasmara dengan lapan wanita dalam satu malam, lapor sebuah akhbar semalam.

Beliau menyatakan demikian semasa berbual menerusi telefon dengan seorang ahli perniagaan, Giampaolo Tarantini.

Dalam perbualan itu, Berlusconi menyatakan beliau hanya mampu berasmara dengan lapan daripada 11 wanita yang berada di luar rumahnya.

Panggilan telefon itu dibuat pada tahun baharu 2009.

Ia merupakan sebahagian daripada 100,000 intipan perbualan yang dirakamkan dan didedahkan untuk siasatan kes lapan individu yang dituduh membekalkan wanita teman sosial dalam parti anjuran Berlusconi.

Salah seorang wanita teman sosial itu, Maria Teres De Nicolo, 38, mendakwa dia tidur dengan Berlusconi.

"Sebelum saya pergi ke partinya, saya diberikan wang AS$1,378 (RM4,258)," katanya.

Berlusconi menafikan melakukan sebarang salah laku dan membayar upah untuk tujuan seks. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved