Jumaat, 7 Mac 2014

Kosmo Online - Pesona


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pesona


Jualan amal kutip dana

Posted:

Jualan amal kutip dana

Jualan amal kutip dana

Oleh DIYANATUL ATIQAH ZAKARYA

SEJAK di bangku sekolah lagi anak-anak kecil telah didedahkan dengan amalan membantu dan merawat mereka yang memerlukan pertolongan menerusi unit beruniform Bulan Sabit Merah Malaysia (BSMM).

Bukan sahaja diajar cara-cara mencuci luka, malah para pelajar turut diberi pengetahuan asas tentang cara menyelamatkan nyawa seperti resusitasi kardiopulmonari (CPR). Pengetahuan pertolongan cemas yang diterapkan oleh BSMM itu merupakan antara persiapan terpenting dalam menghadapi pelbagai situasi kecemasan termasuk kemalangan.

Tahun ini, BSMM yang suatu ketika dahulu dikenali sebagai Persatuan Palang Merah, sudah berusia 56 tahun. Sungguhpun demikian, namanya tetap utuh sebagai badan penggerak yang menjaga kesejahteraan rakyat Malaysia.

Bukan sekadar menyediakan perkhidmatan ambulans dan kesihatan, menganjurkan inisiatif kutipan darah serta pengurusan bencana, organisasi tersebut tanpa henti meneruskan usaha membantu golongan yang memerlukan.

Sehubungan itu, pada 26 Januari dan 23 Februari lalu, BSMM telah menganjurkan jualan amal di Laman Lanai di Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur yang menerapkan nilai membeli sambil menderma dalam kalangan masyarakat.

Turut turun padang dan meninjau sambutan yang menggalakkan daripada orang ramai itu ialah Pengerusi Kebangsaan BSMM, Tunku Tan Sri Shahriman Tunku Sulaiman dan Timbalan Kebangsaan BSMM, Datuk Dr. Noordin Ab. Razak.

SHARIZAN (tengah) mempelajari teknik CPR dengan bantuan ahli paramedik.


Mengumpul dana

Menurut Tunku Shahriman, acara tersebut merupakan aktiviti yang sering dijalankan oleh BSMM bagi mengumpul dana.

"Pada hari ini, terlalu banyak pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang menyediakan perkhidmatan sokongan dan bantuan. Ia adalah suatu fenomena yang sihat.

"Bagaimanapun, situasi tersebut telah mewujudkan persaingan dalam memperoleh dana, terutamanya kepada BSMM. Justeru, bagi mengatasi masalah tersebut, pihak kami kerap menjalankan aktiviti luar yang melibatkan orang ramai," katanya ketika ditemui Kosmo! pada jualan amal itu baru-baru ini.

Acara dua hari itu menawarkan pakaian baharu yang disumbangkan oleh pengeluar jenama pakaian popular, kasut, aksesori, peralatan karaoke, alat permainan kanak-kanak, kit pertolongan cemas, makanan dan minuman.

Menurut Tunku Shahriman, acara jualan amal tersebut juga merupakan suatu bentuk perolehan dana yang tepat kerana ia mewujudkan situasi menang- menang kepada kesemua pihak terlibat.

Mengulas lanjut tentang cabaran yang dipikul BSMM pada hari ini, katanya, pihaknya akan terus menyumbangkan bakti kepada masyarakat setempat dan antarabangsa selain menjalankan aktiviti-aktiviti yang mampu menyediakan dana untuk kumpulan sasar.

Antara bentuk kutipan lain dilakukan BSMM ialah menyewakan dewan bangunan miliknya yang terletak berdekatan Jalan Belfield, Kuala Lumpur kepada orang awam dan menyediakan perkhidmatan pertolongan cemas pada acara-acara besar.


WALAUPUN usia penubuhan sudah mencecah lima dekad, BSMM tidak pernah berhenti daripada menghulurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan.


Dalam pada itu, seorang pengunjung, Norzainah Mohd. Isa, 51, berkata, penganjuran acara itu secara tidak langsung memberi peluang kepadanya untuk membantu golongan yang memerlukan.

"Kita sering melihat berita di televisyen menyeru masyarakat untuk sama-sama meringankan beban individu atau komuniti tertentu, namun kekangan masa, terutamanya bagi mereka yang bekerja menjadi faktor penghalang.

"Jadi, aktiviti jualan amal ini merupakan kaedah paling berkesan kerana di samping membeli barang keperluan, secara tidak langsung saya juga dapat menderma kepada dana BSMM," katanya yang telah membeli dua helai seluar.

CPR

Norzainah mengunjungi acara itu setelah dimaklumkan oleh rakan-rakannya.

Acara yang bermula dari 10 pagi hingga 6 petang itu dimeriahkan lagi dengan slot cara-cara CPR bersama orang awam.

Turut mengambil bahagian ialah kakitangan di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, Sharizan Samad, 36, bersama empat orang anaknya.

Dia berpeluang mempelajari teknik-teknik pengepaman jantung secara luaran menggunakan tangan dan bantuan pernafasan.

Sharizan berkata, peluang tersebut sememangnya satu ilmu yang sangat berharga dan harus dipelajari oleh semua orang.

"Kaedah menyelamat ini amat penting, apatah lagi mereka yang sudah mempunyai keluarga seperti saya. Jika berlaku kemalangan, kita dapat menghulurkan pertolongan kepada mangsa sebelum pasukan penyelamat tiba.

"Setiap saat itu sangat berharga dan pertolongan cemas yang diberikan mungkin dapat menyelamatkan nyawa mangsa," jelasnya.


BSMM turut menyediakan perkhidmatan pemeriksaan kesihatan secara percuma kepada orang awam.


Latihan

Sementara itu, Setiausaha Eksekutif BSMM, Nor Aziah Budin berkata, BSMM turut mengadakan pembelajaran pertolongan cemas dari rumah ke rumah yang dilakukan sejak tahun 2006.

Sehingga kini, lebih 1.5 juta penduduk Malaysia telah diberi latihan dengan nisbah seorang bagi setiap kediaman menjadi ahli BSMM.

"Kami sentiasa mengalu-alukan permintaan untuk mempelajari cara pertolongan cemas yang disediakan secara percuma.

"Selain memberi pendidikan kepada orang ramai tentang asas rawatan, BSMM juga menyediakan 12 buah ambulans yang beroperasi 24 jam kepada orang ramai secara percuma menerusi talian kecemasan 999," jelasnya.

Ujarnya lagi, BSMM juga membuka peluang kepada orang ramai menjadi sukarelawan dalam memberi bantuan atau perkhidmatan dengan cara yang altruistik tanpa sebarang keuntungan.

Aktiviti berkenaan bertujuan untuk meningkatkan kualiti hidup dengan menanamkan nilai jati diri, menghormati insan lain dan kepuasan peribadi.

"Sukarelawan akan dilatih khususnya dalam bidang perubatan, pendidikan dan kru pertolongan cemas," katanya sambil memaklumkan, yuran keahlian tahunan sebanyak RM2 dikenakan untuk lima tahun pertama bagi mereka yang berminat menjadi sukarelawan.

Sehingga kini BSMM mempunyai 15 cawangan dengan 148 pusat perkhidmatan di setiap daerah, di samping kira-kira 320,000 ahli seluruh negara. Maklumat lanjut, mengenai BSMM boleh diperoleh menerusi laman rasminya di www.redcrescent.org.my.

Kongsi ilmu pemakaian selendang

Posted:

Kongsi ilmu pemakaian selendang

Kongsi ilmu pemakaian selendang

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR


PARA peserta turut berpeluang menyolek sesama sendiri dengan menggunakan produk kecantikan Glo Mineral Make Up dari Amerika Syarikat.


RUANG pejabat butik dalam talian, Rana Aswad yang terletak di Bukit Indah, Ampang, Selangor dipenuhi dengan wanita berhijab yang terdiri daripada pelbagai peringkat usia daripada kanak-kanak, remaja hingga dewasa.

Ada di antara mereka berbual sesama sendiri sambil menikmati hidangan yang disediakan. Meskipun baru bertemu buat kali pertama, namun kemesraan yang terjalin seolah-olah menampakkan mereka sudah lama mengenali antara satu sama lain.

Apapun, kedatangan wanita- wanita tersebut ke sana semata-mata untuk mempelajari teknik-teknik baharu dalam pemakaian selendang, di samping menimba ilmu solekan melalui program yang dianjurkan oleh Rana Aswad, satu jenama fesyen yang semakin mendapat tempat di pasaran tempatan.

Menurut pemiliknya, Farah Alwani Johari, acara itu merupakan satu projek amal dalam menghargai pelanggan setia Rana Aswad yang telah banyak menyokong perniagaan yang dijalankan.

"Bermula tahun 2014 ini, kami ingin memberi tumpuan kepada penganjuran program seumpama ini yang bertujuan untuk merapatkan hubungan dengan para pelanggan.

"Ia diadakan secara percuma dan terbuka kepada semua melalui hebahan yang dibuat di laman web Rana Aswad dan laman sosial Facebook kami.

"Namun, ia berasaskan siapa cepat dia dapat memandangkan premis kami agak kecil," ujarnya yang mengakui teruja apabila dapat bersua muka dengan pelanggan mereka.


KOLEKSI busana Rana Aswad sesuai untuk digayakan oleh wanita pelbagai peringkat usia.


Penampilan sopan

Menurut gadis berusia 26 tahun ini lagi, dia yakin apabila rezeki yang diperoleh dikongsi bersama pelanggan, maka akan lahirlah keberkatan daripadanya.

"Saya sentiasa berpegang dengan falsafah, lebih banyak kita memberi, maka lebih banyak pula yang kita akan terima. Itu janji Allah pada setiap hamba-Nya yang bersyukur dan tidak lokek dalam menjalani kehidupan," ungkapnya sambil tersenyum manis.

Diadakan dengan kerjasama Glo Mineral Make Up, iaitu pembekal utama produk kecantikan dari Amerika Syarikat, ternyata respons yang diterima daripada para peserta bengkel itu amat menggalakkan.

Ada yang sanggup mengambil cuti semata-mata untuk menghadiri program tersebut dalam usaha meningkatkan keyakinan melalui penampilan diri yang lebih bergaya tetapi sopan di hadapan khalayak.

Bagi Puteri Nilofar Ahmad Kamil, 40, kali terakhir dia menyertai bengkel seperti ini kira-kira tujuh tahun lalu.

Justeru, apabila melihat hebahan yang dibuat di laman Facebook Rana Aswad, dia terus mendaftar sebagai peserta.

"Aktiviti ini satu inisiatif yang menarik kerana saya berpeluang mempelajari cara-cara memakai selendang pelbagai gaya dengan mudah.

"Paling penting, gaya pemakaian selendang yang diajar mematuhi kehendak syariah iaitu labuh hingga menutupi paras dada," kata pensyarah Sains Sosial di Universiti Multimedia itu.

Sementara itu, seorang lagi peserta, Che Puan Sue Ibrahim, 39, memberitahu, dia memang peminat setia Rana Aswad sejak mengenali jenama tersebut beberapa tahun lalu.

Koleksi jubahnya yang terkini dan menampilkan rekaan yang patuh syariah merupakan faktor utama menjadikan jenama tersebut sebagai pilihannya.

PEMAKAIAN selendang mengikut syarak amat mudah sekiranya kita mengetahui teknik-teknik yang betul.


Contoh anak muda

"Walaupun kebanyakan jubah yang dijual berkonsep moden kontemporari tetapi ia masih mengekalkan ciri-ciri kesopanan dan keanggunan seorang wanita Muslimah," tutur Che Puan Sue yang turut membawa anak perempuannya pada bengkel itu bagi menggalakkannya menutup aurat dengan cara yang betul.

Dalam pada itu, Eksekutif Komunikasi Korporat di sebuah agensi kerajaan, Mazlifah Abdul Halim, 26, berkongsi pengalaman apabila dapat bertentang mata dengan pengasas Rana Aswad.

"Memang rasa amat teruja bertemu Farah Alwani. Usia kami sebaya tetapi kejayaan yang dicapainya amat besar dan boleh dicontohi anak muda.

"Selain itu, saya juga seronok apabila dapat bertukar-tukar pandangan dengan rakan-rakan baharu di sini mengenai gaya pemakaian tudung dan selendang yang lebih kreatif," jelas Mazlifah.

Penggemar busana muslimah boleh melayari laman sesawang www.ranaaswad.com atau www.facebook.com/inforana.aswad untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Wadah ini untukmu

Posted:

Wadah ini untukmu

Wadah ini untukmu


WANITA solehah merupakan sebaik-baik perhiasan dunia dan mampu menyenangkan hati suami yang didampingi. - Gambar hiasan


SALAM dari Madinah al-Munawarrah. Saya sebagai seorang wanita, isteri, ibu, anak, kakak, adik dan rakan terpisah di bumi asing ini lebih 7,000 kilometer (km) jaraknya dari tanah air. Ia pilihan sendiri dan tiada siapa yang perlu dipersalahkan.

Tentu sekali masih segar dalam ingatan ketika suami menyatakan: "Yang, Universiti Taibah menawarkan jawatan pensyarah di sana."

Raut wajahnya bercahaya. Ia seolah-olah hadiah paling berharga. Ia rasa logik. Siapalah yang tidak gembira jika dijemput untuk berada dan bermukim di Madinah. Mereka yang pernah hadir di sini sentiasa menyatakan rasa rindu dengan Madinah dan berkeinginan untuk kembali semula.

Masya-Allah, Subhanallah, Allahu Akbar. Namun, berhijrah dan bermukim lalu meninggalkan tanah air mungkin sedikit berbeza. Ia bukan soal seminggu dua tetapi sepanjang tahun. Dan pastinya akan berulang tahun. Ia keputusan besar yang perlu dilakukan dengan teliti.

Lalu hati dan minda terus terfikir tentang diri dan mereka yang hampir. Pertama, saya memikirkan kerjaya sendiri sebagai seorang pensyarah. Adakah saya akan kehilangan jawatan yang menjadi idaman buat sekian lama?

Sanggupkah saya meneruskan kemungkinan hidup sebagai suri rumah tangga sepenuh masa setelah berpuluh tahun menjadi wanita berkerjaya?

Rutin

Allah ya Allah... saya terasa akan kehilangan siswa-siswi yang selama ini memberi peluang untuk saya menaburkan sedikit ilmu bermanfaat. Mereka adalah sebahagian rutin kehidupan saya. Sudah pasti saya akan merindui suasana ini. Ia pastinya berguna ketika amal dihisab.

Kedua, pada kala usia begini, saya berfikir sebagai seorang ibu. Bagaimana dengan anak-anak yang masih belajar di universiti tempatan?

Saya terasa berat mahu berpisah dengan mereka. Naluri seorang ibu nyata kuat sekali ikatan kasih sayang dengan anak-anak. Benar, mereka tinggal di asrama. Namun, terasa jarak 7,000km itu terlalu jauh memisahkan kami.

Ketiga, saya sudah bersuami. Tentu sekali saya diikat dengan hukum dan peraturan betapa seluruh ketaatan wanita solehah sepatutnya untuk suaminya. Namun, saya masih seorang anak kepada ibu dan bapa saya.

Abah baru sahaja meninggalkan kami sebelum surat tawaran diterima. Kesedihan masih belum beredar sepenuhnya. Adik pula sedang bertarung dengan penyakit kronik kanser.

Lalu wajah mak berusia 70 tahun terus menyelinap melintasi fikiran. Mahukah beliau bersama kami bermukim di Madinah?

Jika tidak, mampukah saya sebagai seorang anak berpergian jauh meninggalkan beliau dan hanya mampu bersua beberapa hari dalam setahun?

Keempat, saya merupakan adik dan kakak kepada sebuah keluarga yang begitu rapat. Fikiran saya melayang jauh. Jauh yang tidak ketentuan jaraknya.

Barangkali kerana berada di rantau menyebabkan hubungan kami jauh dan renggang. Jauh di mata lalu jauh di hati. Anak-anak saudara yang sedang membesar mungkin tidak mengenali atau melupakan ibu saudaranya.

Allah ya Allah... itulah jiwa wanita yang mahu berfikir seribu perkara apabila terpaksa menempuh hanya satu persimpangan kehidupan.


GOLONGAN wanita sering kali mendahulukan kepentingan keluarga berbanding keperluan diri. - Gambar hiasan


Pertanyaan

Dunia wanita penuh pertanyaan tetapi tidak mempunyai jawapan jelas dan tegas. Sering kali emosi mengatasi logik dan keperluan sebenar. Pertimbangan dan keputusan berdasarkan emosi mungkin jadi bercelaru jika ia tidak diberi sepenuh perhatian.

Bicara hati saya begitu. Saya berasa sukar mengeluarkan sebaris komen dengan pengkhabaran menggembirakan hati suami walaupun itulah cita-cita dan harapan yang ada di hati. Bila sampai masanya, pelbagai perkara bermain-main di fikiran.

Diam. Saya hanya mendiamkan diri. Lalu pada sepertiga hujung malam tersisa saya bercerita dan bertanya kepada Tuan Punya dunia dan segala yang terkandung di dalamnya. Dialah yang mencipta segala-galanya.

Malah, Allah SWT yang Maha Mengetahui dengan apa yang tidak kita ketahui. Maka kepada-Nyalah saya berpaling bagi memohon ilham agar pandangan dan pilihan kami sekeluarga benar-benar di bawah pengawasan-Nya berdasarkan sedikit peraturan mudah.

Saya tidak mahu mendahului suami sebagai seorang isteri. Biarlah suami yang membuat keputusan. Namun, pandangan sisi mungkin beliau perlukan. Jika mahu berhijrah ke Madinah itu pilihan beliau yang mahu ditempuh, maka saya akan berada di sisinya sepanjang masa, terutamanya pada saat-saat berbaki yang sangat suntuk.

Saya terasa lapang setelah berbicara dengan-Nya. Sesuatu yang sukar buat manusia nyata, mudah buat Dia yang berkuasa. Saya terasa segar pada pagi itu. Tutur saya begitu mudah sekali, saya madahkan kepada suami:

"Yang... saya sudah bersedia untuk berhirah ke Madinah. Saya reda untuk meletakkan jawatan. Memadailah dengan apa yang awak dapat. Rezeki itu ditentukan Allah. Peluang ini hanya sekali. Insya-Allah, kita akan dijaga-Nya di sana."

Masa beredar. Kini, kami sudah hampir 1,000 hari di Madinah. Saya menempuh pelbagai perkara sebagai seorang wanita di sini. Barangkali ia boleh dikongsi bersama sebagai ilmu bermanfaat.

Terima kasih Kosmo! kerana memberi saya ruang untuk menulis khusus untuk wanita dan mereka yang mengasihi kaum ini. Wadah ini untukmu duhai wanita.

Salam daripada saya di Rumah Kecil di Jabal Uhud. Jumpa lagi minggu hadapan.

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved