Selasa, 27 Ogos 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Perkembangan seni absurd selama 60 tahun

Posted:

Perkembangan seni absurd selama 60 tahun

Perkembangan seni absurd selama 60 tahun

SENI sememangnya bersifat subjektif dan tidak terhad kepada satu ciri fizikal mutlak, maka pelbagai bentuk karya seni indah diolahkan dalam bentuk arca, catan dan multimedia.

Itu belum lagi dibincangkan mengenai falsafah dan idea yang ingin disampaikan di sebalik simbol serta imej yang dipaparkan. Sudah pasti beraneka maksud dikeluarkan oleh setiap individu yang memerhati.

Perkara sama mungkin yang bermain di fikiran para pengunjung Galeri 1A, Balai Seni Visual Negara (BSVN) yang 'hidup' dengan Pameran Absurd(c)ity.

Antara karya yang kelihatan gah di pameran itu adalah instalasi Intruder #1, dengan hiasan dinding kepala haiwan berlatarkan simen retak yang menampakkan permukaan batu-bata di sekeliling bahagian kepala. Batu-bata pecah berderai pula bersepah di bawah hiasan yang menggunakan teknik pencahayaan kelam itu. Suasana tersebut pastinya menimbulkan rasa sedih dan kecewa dalam diri pemerhati.

Ada yang berkata, hasil seni itu mahu menunjukkan kesan buruk penderaan haiwan untuk dijadikan hiasan rumah. Namun bagi pengkaryanya, Samsudin Wahab, 29, Intruder #1 menggambarkan reaksi terhadap krisis pencerobohan di Lahad Datu, sekitar bulan Februari dan Mac lalu.

"Karya ini juga gambaran perasaan terhadap sistem pertahanan sesebuah negara, lokasi atau jajahan," katanya ketika ditemui pada majlis pelancaran pameran itu di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Seniman muda

Samsudin bagaimanapun bersifat terbuka dalam menerima pandangan terjemahan seni itu oleh pengunjung dengan berkata, sekurang-kurangnya ia memberi suatu makna kepada individu sungguhpun berbeza dengan dirinya.

Seiring dengan sifat seni yang subjektif, graduan dalam bidang seni halus di Universiti Teknologi Mara itu berkarya dengan gaya lowbrow dan mahukan kebebasan dalam menzahirkan seni, sekali gus tidak terbatas pada satu identiti.

Pameran Absurd(c)ity ini mempamerkan 115 karya yang terdiri daripada catan, lukisan, cetakan, arca dan instalasi, di mana 60 daripadanya merupakan hasil tangan 30 seniman dari koleksi BSVN. Ia memaparkan satu perjalanan seni moden dan kontemporari di Malaysia dari tahun 1950 hingga sekarang.


S. AMIN dengan karyanya, Perjuangan (kiri) dan Seniman Jalanan yang dipamerkan pada Pameran Absurd(c)ity di Balai Seni Seni Visual Negara, Kuala Lumpur.


Pameran tersebut turut memperlihatkan perkembangan seni surreal yang diserlahkan melalui hasil karya seniman muda jemputan.

Karya moden dan surealisme mempunyai unsur-unsur abstrak dari segi penyampaian seni dan maksud di sebaliknya.

Setiap hasil yang dipaparkan menyerlahkan keadaan negara atau kawasan sekitar semasa hasil seni dibuat, di samping menggambarkan harapan dan cita-cita para karyawan.

Menurut kurator pameran, Baktiar Naim Jaaffar, 31, proses pengumpulan dan mendokumentasi semua karya pada Pameran Absurd(c)ity mengambil masa enam bulan.

"Karya-karya absurd pada tahun sekitar 1950-an hingga 1960-an banyak memaparkan karya mitos dan bersifat kosmologi baik dari segi semula jadi serta ghaib," terangnya.

Katanya, karya-karya yang dihasilkan jelas menampakkan akar umbi si pengkarya. Sebagai contoh, pengkarya berketurunan Melayu sudah pasti dekat dengan budayanya sendiri dengan paparan berunsurkan main puteri, wayang kulit dan banyak lagi.

Kritikan sosial

Beliau mengulas, sekitar tahun 1970-an hingga awal 1990-an memperlihat penerapan unsur-unsur moden dalam hasil seni. Antaranya, penggunaan lambang atau simbol dalam menyampaikan sesuatu perkara. Malah idea yang mahu dizahirkan lebih bersifat kritikan sosial.

Antara pelukis yang muncul ketika itu, Syed Mohd. Amin Syed Hashim atau lebih dikenali sebagai S. Amin Shahab, dengan karyanya mencerminkan suasana sekitar awal 1980-an, sementara sekitar tahun 1990-an, Tan Chin Kuan mempunyai kecenderungan ekspresi terhadap komentar sosial secara sinis menerusi adikarya koleksi BSVN bertajuk The Soul Under Midnight.

Selain terkenal dengan karya penulisan lirik lagu dalam industri muzik tempatan, S. Amin yang mendapat pendidikan di Akademi Seni Halus Nanyang, Singapura turut terkenal dengan karya surealisme pada dekad 1980-an. Antara karyanya yang terkenal ketika itu adalah Kembara yang dihasilkan pada tahun 1981, Perjuangan (1983), Seniman Jalanan (1983) dan Generasi Ku (1983).

Menurutnya, imej facade bangunan terapung di langit dalam Kembara menunjukkan betapa tinggi harapan yang diletakkan dalam kehidupan ini.

Sementara karya Perjuangan menggunakan lebih banyak perlambangan dengan imej pingat terawang-awang di langit dengan tapak tangan terbuka. Imej itu menunjukkan cita-cita yang ada tetapi masih memerlukan banyak usaha untuk dicapai.

Dalam mencapai cita-cita, kata pelukis itu, manusia perlu berpaksi beberapa perkara iaitu pegangan agama yang kuat dan ini disampaikan melalui simbol lima batang tiang yang mewakili rukun Islam.

"Reka bentuk tiang dan kubah pada lukisan ini mengambil inspirasi seni bina bahagian hadapan Masjid Malabar di Singapura," terangnya yang melukis siri lukisan tersebut ketika berusia sekitar 20-an.


KARYA-KARYA absurd pada tahun 50an dan 60an dipengaruhi faktor budaya dan keturunan pengkarya terbabit. - Gambar hiasan


Dalam buku berjudul Absurd(c)ity yang diterbitkan sempena pameran tersebut menyatakan, karya catan surreal pada dekad 80-an telah banyak dikomersialkan dengan dijadikan kulit hadapan album-album kumpulan rock termasuk karya S. Amin yang pernah menjadi kulit album kumpulan Kembara.

Buku tersebut turut memaklumkan, industri grafik tempatan juga berkembang seiringan dengan penerbitan majalah-majalah grafik di pasaran seperti Gila-Gila, Majalah Fantasi, Batu Api dan Geli Hati.

Baktiar Naim berkata, pengaruh lain dalam seni absurb mula diterapkan di sini bermula sekitar tahun 2000.

"Kebanyakan pengkarya muda menghasilkan karya absurd dengan pengaruh komik dan lowbrow, suatu pergerakan seni yang bermula di Amerika Syarikat pada lewat tahun 1970an. Ia juga dikenali sebagai surealisme pop.

"Pengaruh internet membolehkan unsur-unsur fiksyen, komik dan seumpamanya masuk ke sini," terangnya.

Sama ada dalam bentuk catan, instalasu mahupun arca, isu-isu yang cuba disampaikan hasil seni ini merangkumi pelbagai topik termasuk ekonomi, keadaan semasa dan negara.

Pameran Absurd(C)ity dipertontonkan di Galeri 1A, Balai Seni Visual Negara bermula 1 Jun sehingga 31 Disember 2013 dari dari pukul 10 pagi sehingga 6 petang. Masuk adalah percuma.

Sushi berteknologi tinggi

Posted:

Sushi berteknologi tinggi

Sushi berteknologi tinggi


PERANTI penghidang sendo-kun ini boleh terbuka sendiri apabila pelanggan mahu mengambil sushi.


Kepakaran seorang chef sushi hasil kemahiran yang diasah berdekad lamanya menjadikan golongan itu terkenal sebagai pewaris tradisi di Negara Matahari Terbit tersebut.

Bagaimanapun, mesin berteknologi tinggi yang menggunakan kepersisan robotik kini semakin banyak mengambil alih kemasyhuran chef-chef tersebut.

Di negara itu, ribuan restoran sushi beroperasi bukan lagi dengan hasil kerja tangan chef, sebaliknya diambil alih oleh mesin tali sawat yang menggerakkan piring sushi berisi nasi dengan hirisan ikan mentah di hadapan pelanggan.

Teknologi turut digunakan di sudut dapur restoran. Robot-robot yang mempunyai mikrocip diletakkan di lokasi tertentu bagi menghasilkan bebola nasi sebelum diletak di atas piring.

Kemudian pes pedas wasabi disapukan di atas nasi tersebut, diikuti oleh hirisan ikan mentah.

Sushi yang telah siap akan dipantau bagi memastikan set hidangan itu menepati standard yang ditetapkan.

Kaedah ini jauh berbeza dengan restoran-restoran tradisional yang memperlihat kemahiran chef sushi dengan pisaunya.

"Walaupun sushi makanan tradisi, penghasilannya semakin dipengaruhi oleh teknologi tinggi. Kamu tidak boleh lagi membuka restoran sushi dengan modal yang sedikit kerana ia memerlukan pangkalan data dan pengurusan saintifik," kata Pengurus Perhubungan Awam Kura Corp. (Kura), Akihiro Tsuji.


MESIN membuat bebola nasi ini digunakan di setiap restoran sushi milik Kura Corp.


Teknologi

Menurut perangkaan industri, pendapatan industri sushi dijangka mencecah 5 bilion yen (RM167 juta) pada tahun ini.

Dalam usaha untuk terus mendahului pasaran, Kura telah mencipta sebuah peranti penghidang dipanggil sendo-kun yang diterjemah sebagai 'tuan segar'.

Ia merupakan piring dengan penutup lutsinar yang terbuka secara automatik apabila pelanggan memilih hidangan.

Selain mengekalkan kebersihan dan kelembapan sushi, piring yang mengandungi sekeping mikrocip itu juga berperanan memaklumkan pihak pengurusan restoran jenis sajian yang masih ada dan tempoh ia berada di atas tali sawat.

Peralatan

Sejak diwujudkan setengah abad lalu, restoran sushi telah mengalami evolus tersendiri. Daripada hanya menjual sushi tradisonal, ia berkembang menjadi sebuah muzium miniatur yang menawarkan pelbagai jenis hidangan termasuk tempura goreng mentega, aneka mi dan ais krim.

Hidangan tersebut juga dijual pada harga amat rendah, kebiasaannya bermula dari 100 yen (RM3.30) untuk dua ketul sushi.

Kini, semakin banyak restoran sushi yang dilengkapi peralatan berteknologi tinggi bagi melancarkan operasi termasuk penggunaan skrin sesentuh untuk membuat tempahan hidangan.

Pensyarah universiti, Ryozo Aida, 68, berkata, dia melawat restoran Kura dengan isterinya kerana harga makanan di situ amat berpatutan.

"Ia barangkali kedengaran pelik, khususnya apabila berada di sebuah restoran sushi, tetapi saya suka tempura," kata Ryozo sambil jari-jarinya menyentuh panel skrin sesentuh.

Sementara itu, di bahagian dapur kelihatan skrin-skrin yang memaparkan bilangan pengunjung dewasa dan kanak-kanak serta tempoh mereka berada di ruang makan dalam restoran berkenaan.

"Sungguhpun kesemua 199 tempat duduk di sini dipenuhi pelanggan, bilangan set hidangan sushi yang diperlukan berbeza kerana ia bergantung pada tempoh mereka berada di dalam restoran," ujar kata Akihiro.

Kakitangan dapur dapat menyediakan jumlah sajian yang diperlukan dengan merujuk teknologi yang menggabungkan data masa nyata dan maklumat hidangan yang telah dimakan sebelum itu.

Melengkapkan usaha setempat, rangkaian restoran Kura juga mempunyai sistem bantuan jarak jauh yang menghubungkan lebih 300 cawangannya di seluruh Jepun.

SEORANG chef menyediakan set hidangan sushi.


Kamera

Kamera di dalam restoran menyampaikan imej kepada para penyelia restoran yang sentiasa bergerak dari satu cawangan ke cawangan lain bersama sebuah komputer riba.

Imej itu membolehkan mereka mengetahui stok makanan yang disajikan mencukupi.

Kamera itu bagaimanapun tidak merakam wajah pelanggan atas sebab privasi.

Di sebuah rangkaian restoran milik Genki Sushi di wilayah paling terkenal di Tokyo, Shibuya, konsep tali sawat tunggal yang biasa digunakan diperbaharui.

Kesemua 90 tempat duduk menghadap kaunter kini mempunyai tiga laluan dek tali sawat berkelajuan tinggi yang membawa sushi terus kepada pelanggan yang membuat pesanan menggunakan skrin sesentuh aneka bahasa.

Ketepatan dan kelajuan merupakan fokus restoran berkenaan dengan sasaran penghantaran makanan dilakusan tidak sampai seminit.

"Kami mencari cara untuk menghantar pesanan lebih pantas dan sistem ini merupakan jawapannya. Pembaharuan ini juga dapat mengurangkan pembaziran makanan," kata Pengurus Daerah GenkiSushi, Akira Koyanagi.

Menurut firma penyelidikan Kumpulan Fuji-Keizai, penggunaan teknologi di dalam restoran itu membabitkan kos yang tinggi.

Namun demikian, ia menyumbang kepada peningkatan jualan sebanyak 20 peratus sejak lima tahun lalu. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Portal carian kerja makin digemari

Posted:

Portal carian kerja makin digemari

Portal carian kerja makin digemari

DEKAD ini menyaksikan lonjakan ketara dalam perkembangan teknologi komunikasi maklumat (ICT), menjadikan urusan mencari kerja begitu mudah ibarat di hujung jari tidak seperti tahun-tahun yang lampau.

Menurut Jake Andrew, Pengurus Produk JobsDB.com yang berpejabat di Singapura, jumlah pencari kerja dari Malaysia melonjak sebanyak 365 peratus antara Januari 2011 hingga Februari 2012.

Menurut Andrew, Malaysia merupakan negara ketiga selepas Hong Kong dan Singapura di Asia dari segi jumlah pencari kerja dalam talian.

Kajian melibatkan 2,000 orang yang dijalankan JobsDB.com mendapati sebanyak 82 peratus pencari kerja di Malaysia memilih portal carian kerja apabila mahu membina kerjaya baharu.

Daripada jumlah itu, sebanyak 41 peratus meninjau prospek kerjaya dengan melawat portal-portal tersebut pada kadar tiga hingga empat kali seminggu.

Ada juga pencari kerja yang melawat portal itu sekadar membuat penilaian atau perbandingan dengan kerjaya yang disandang sekarang.

Selain itu, mereka ingin mengetahui kebolehan diri jika berada dalam kerjaya yang sama di syarikat lain.

Mereka biasanya hanya akan memohon kerja baharu pada waktu terdapat peluang menarik walaupun pada asalnya tidak ada niat berbuat demikian.

Pencari kerja kini boleh mencari kerja di mana-mana sahaja tanpa mengira masa. Tambahan pula, warga Malaysia semakin cekap menggunakan gajet canggih dan mudah alih.

Menurut Pengurus Besar JobsDB.com Malaysia, Sheldon Fernandez, jumlah pencari kerja dalam talian dari Malaysia semakin meningkat.

"Ramai orang sentiasa berusaha mencari karier yang sesuai," jelas Fernandez sambil menambah, mereka sebenarnya mencari perubahan yang positif.


PENCARI kerja perlu memastikan resume yang disediakan dapat menarik perhatian bakal majikan.


Statistik JobsDB.com menunjukkan seramai 800,000 pencari kerja dari Malaysia telah melawat portal kerjaya bagi mendapatkan peluang lebih baik. Beliau yakin sebanyak 60 peratus daripada mereka adalah golongan yang sudah bekerja.

Internet telah menjadi sumber utama golongan pencari kerja seiring dengan perkembangan teknologi yang rancak termasuk populariti telefon pintar serta gajet mudah alih lain.

Portal utama

JobsDB Malaysia membuat pelaburan besar bagi menambah baik khidmat teknologi dan pembangunan produk bagi memberi lebih fleksibiliti dan kebolehcapaian kepada kumpulan pencari kerja.

Enjin pencarian itu menyasarkan untuk menjadi portal utama kepada golongan pencari kerja di rantau ini.

Selain membantu majikan mengiklankan jawatan kosong, portal itu juga berperanan menawarkan alternatif kepada pencari kerja untuk mendapat kerjaya yang sesuai.

Di Malaysia, kadar kejayaan pencari kerja melalui JobsDB.com mencatat purata antara empat hingga lima pengambilan baharu setiap bulan.

"Perkembangan ekonomi domestik di Malaysia begitu rancak, sebanyak enam peratus dalam suku terakhir pada tahun 2012 dan angka yang sama diunjurkan bagi tahun 2013, terutamanya dengan adanya sektor perusahaan kecil serta sederhana.

"Perkembangan itu mewujudkan banyak peluang kerja yang baharu di Malaysia," jelas Pengarah Urusan JobsDB.com, Angeli Beltran.

Pendaftaran

Menurut beliau, khidmat dalam talian memudahkan pencari kerja membuat semakan dan rujukan dengan pantas.

"Proses tersebut daripada permohonan sehinggalah penerimaan kerja sebenarnya bergantung kepada sesebuah syarikat," jelas beliau.

Katanya, JobsDB.com berperanan menyediakan liputan yang meluas berhubung sektor pekerjaan di samping membantu mengurangkan pengangguran di negara seperti Malaysia.

Katanya, untuk memudahkan proses carian kerja, individu terbabit dinasihatkan supaya mendaftar diri dengan laman-laman web mencari pekerjaan.

Selepas membuat pendaftaran, individu tersebut akan ditanya beberapa soalan berkaitan sektor pekerjaan yang diingini serta latar belakang khususnya kelulusan akademik serta pengalaman masing-masing.

Dalam laman-laman pencarian pekerjaan, terdapat sistem yang dapat memadankan pekerjaan yang dikehendaki dengan kelulusan pencari kerja.

Sebagai contoh, laman sesawang Jobstreet.com, mempunyai sistem pencarian yang dipanggil LiNa. Sebaik sahaja pihak majikan meletakkan iklan kerja kosong di dalam laman sesawang terbabit, LiNa secara automatik akan membuat suai padan kriteria yang diperlukan majikan dengan kelayakan atau keperluan pencari kerja.

Sistem itu kemudian akan menghantar e-mel pemberitahuan kepada pencari kerja terbabit.

"Jika individu itu memilih hampir kesemua bidang pekerjaan, dia kemungkinan akan menerima e-mel daripada LiNa setiap hari.

"Namun pencari kerja boleh menapis sendiri e-mel tersebut sama ada hanya membenarkan satu sahaja setiap hari, seminggu sekali atau bergantung kepada kehendak individu," kata Presiden Persatuan Pembekal Kandungan Mudah Alih Malaysia (MMCP), Johary Mustapha ketika dihubungi.

Penggunaan nama karakter LiNa sebenarnya membolehkan penerima e-mel mengenal pasti surat elektronik yang dihantar itu spam atau tidak.


SETIAP tahun, graduan mahupun pekerja berpengalaman akan berusaha mencari peluang kerja yang diidamkan.


Pada masa ini kadar penembusan internet di Malaysia sudah menjangkau lebih 60 peratus dengan laman Jobstreet.com mendahului laman sesawang mencari pekerjaan diikuti JobsDB.com.

Bercerita mengenai penggunaan aplikasi pencarian kerja mudah alih, Johary berkata, ia sebenarnya peluasan kemudahan yang sedia ada pada laman sesawang.

"Kekerapan penggunaannya juga bergantung kepada keadaan dan musim kerana kebanyakan orang mencari pekerjaan baharu dalam tempoh kira-kira dua tahun bekerja atau dua bulan pertama setiap tahun," katanya.

Temu duga

Jelasnya, sungguhpun teknologi pencarian kerja dalam talian semakin pesat berkembang, ia tetap menuntut komitmen individu sebagai penentu kepada pentingnya dalam usaha memperoleh pekerjaan.

"Contohnya timbul keadaan pada sesi temu duga yang telah dirancang, calon yang dipanggil tidak muncul-muncul walaupun dia sudah dimaklumkan menerusi telefon.

"Ini akan menyebabkan berlaku kerugian sumber kerana setiap temu duga yang dijalankan melibatkan komitmen lain seperti masa, penghantaran e-mel dan beberapa panggilan telefon untuk pengesahan," katanya.

Situasi itu mendorong pengendali portal pencari kerja mewujudkan elemen baharu dalam iklan jawatan kosong seperti ruang untuk komen dan No Show (tidak hadir) seperti yang ditetapkan di Jobstreet.com.

Secara purata setiap iklan jawatan kosong mengundang purata 10 hingga 100 permohonan.

Permohonan yang diproses akan disenarai pendek tetapi yang muncul antara 30 hingga 40 peratus sahaja.

Selalunya, pemohon yang tidak muncul itu tidak menjawab e-mel atau gagal mengesahkan kehadiran.

"Fungsi baharu seperti No Show akan membolehkan pemohon memberi maklum balas segera punca dia tidak dapat menghadiri sesi temu duga yang ditetapkan," kata Johary.

BlackBerry dengan skrin sesentuh sepenuhnya

Posted:

BlackBerry dengan skrin sesentuh sepenuhnya

BlackBerry dengan skrin sesentuh sepenuhnya


BLACKBERRY pertama yang menggunakan paparan skrin sesentuh pertama dalam siri modelnya.


TELEFON pintar BlackBerry Z10 direka untuk memberikan pengguna pengalaman baharu dalam dunia gajet mudah alih.

Ciri-ciri telefon dan aplikasi yang beroperasi dengan lancar membantu pengguna menyiapkan tugasan dengan lebih cepat dan mudah.

Rekaan fizikal Z10 memperlihat sebuah peranti BlackBerry yang mempunyai paparan skrin sesentuh sepenuhnya dengan menggunakan sistem operasi BB10, manakala bahagian belakang diperbuat daripada bahan yang lembut apabila adisentuh.

Skrin Z10 bersaiz 4.2 inci (10.7 sentimeter) berteknologi paparan hablur cecair (LCD) dengan resolusi 356 piksel setiap inci (2.5 sentimeter).

Salah satu peningkatan yang agak mengagumkan berkenaan telefon ini berbanding model-model BlackBerry terdahulu adalah pada ciri fizikal dan aplikasi kameranya.

Kamera Z10 memperkenalkan beberapa ciri baharu seperti tetapan TimeShift yang merupakan teknologi untuk mendapatkan rakaman berkumpulan yang menunjukkan semua orang tersenyum dengan mata terbuka.

BlackBerry Z10 dilihat sebagai sebuah platform yang kukuh dengan antara muka yang responsif.

Dengan rekaan antara muka yang moden serta berdasarkan pergerakan jari, model terbaharu ini memberikan pengalaman penerokaan mudah alih yang menyeronokkan.

Boleh dikatakan bahawa BlackBerry Z10 sangat inovatif dalam dunia wayarles untuk 10 tahun akan datang.

Akses data terus daripada peranti

Posted:

Akses data terus daripada peranti

Akses data terus daripada peranti


PENYIMPAN data pertama yang boleh membuat fail sandaran terus daripada peranti mudah alih.


TOSHIBA Singapore Digital & Service Group (DS) melancarkan pemacu cakera keras mudah alih terbaharu, Canvio Connect yang mempunyai tiga kapasiti berbeza iaitu 500 gigabait, 1 terabait dan 2 terabait.

Pemacu mudah alih itu merupakan ruang penyimpanan pertama dapat diakses dan berkongsi fail data terus daripada peranti.

Selain itu, produk-produk Toshiba terkini itu membolehkan pengguna membuat fail sandaran fail seperti video dan foto terus daripada telefon pintar atau tablet dengan menggunakan aplikasi mudah alih.

Selagi Canvio Connect mempunyai sambungan talian internet menggunakan port pada komputer, semua data dapat diakses secara penuh. Ia juga mempunyai ruang penyimpanan data sebanyak 10 gigabait pada simpanan pengkomputeran awan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Pelajar Mesir lawat Masjid Al-Falah di Kajang

Posted:

Pelajar Mesir lawat Masjid Al-Falah di Kajang

Pelajar Mesir lawat Masjid Al-Falah di Kajang

PARA pelajar Mesir bergambar dengan Masri (duduk baju biru) dan pelajar Sekolah Tahfiz Darul Huffaz pada program lawatan ke Masjid Al-Falah di Kampung Sungai Ramal Dalam, Kajang, Selangor baru-baru ini.


UKHUWAH. Seramai 33 orang pelajar dari Mesir mengadakan lawatan sambil belajar ke Masjid Al-Falah Kampung Sungai Ramal Dalam di Kajang, Selangor baru-baru ini.

Lawatan pelajar berusia antara sembilan hingga 15 tahun dari beberapa buah sekolah di sekitar Kaherah itu disambut oleh guru dan pelajar Sekolah Tahfiz Darul Huffaz.

Pengetua Sekolah Tahfiz Darul Huffaz, Fuad Mohd. berkata, tujuan kumpulan pelajar tersebut ke Malaysia adalah untuk mengenal budaya dan memahami lebih mendalam tentang masyarakat Islam di negara ini.

"Di samping mengenal budaya masyarakat Islam setempat, pelajar Mesir terbabit juga melakukan kerja amal seperti membersihkan kawasan surau dan kubur," ujarnya ketika ditemui baru-baru ini.

Turut hadir Ketua Kampung Sungai Ramal Dalam, Datuk Seri Dr. Yahya Omar dan Imam Masjid Kampung Sungai Ramal Dalam, Masri Mat Kali.

Alumni Sekolah Alam Shah adakan sambutan Aidilfitri

Posted:

Alumni Sekolah Alam Shah adakan sambutan Aidilfitri

Alumni Sekolah Alam Shah adakan sambutan Aidilfitri


ZAINUDDIN (barisan belakang, tengah) bersama anak-anak yatim Rumah Titian Kaseh pada Majlis Sambutan Aidilfitri anjuran ASAS di Kuala Lumpur baru-baru ini.


ERAT SILATURAHIM. Persatuan Alumni Sekolah Alam Shah (ASAS) menganjurkan sambutan Aidilfitri yang dihadiri 1,000 bekas pelajar sekolah berkenaan termasuk Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Dr. Abu Bakar Mohd. Diah di Dewan Akademi Perubatan Malaysia, Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Menurut Presiden ASAS, Datuk Dr. Zainuddin Md. Wazir, majlis itu merupakan acara tahunan ASAS bertujuan mengumpulkan ahli-ahlinya dari seluruh negara.

"Sambutan Aidilfitri tahun ini juga amat bermakna sempena menyambut ulang tahun ke-50 penubuhan ASAS.

"Program tahun ini tambah meriah dengan kehadiran ahli alumni kumpulan kumpulan pertama ASAS pada tahun 1963," katanya.

Turut diraikan, 43 anak yatim dari Rumah Titian Kaseh, Kuala Lumpur yang diberi sumbangan keperluan persekolahan dan juga duit raya.

Bekas tentera British terima Pingat Jasa Malaysia

Posted:

Bekas tentera British terima Pingat Jasa Malaysia

Bekas tentera British terima Pingat Jasa Malaysia


ZULKIFLEE (dua kiri) beramah mesra dengan balu dan veteran tentera pada majlis sambutan Aidilfitri dan penganugerahan Pingat Jasa Malaysia di Kuala Lumpur baru-baru ini.


HARGAI. Sebanyak 50 bekas askar British pelbagai pangkat menerima Pingat Jasa Malaysia (PJM) sempena penganugerahan PJM pada majlis sambutan Aidilfitri anjuran Persatuan Bekas Askar British Malaysia (PBAB) di Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Anugerah itu disampaikan Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Mejar Jeneral Datuk Zulkiflee Mazlan.

Pingat tersebut diberikan kepada bekas askar yang telah berjasa semasa perang dunia, darurat komunis dan konfrontasi Indonesia sekitar 1960-an.

Seramai 20 bekas askar yang memerlukan bantuan sara hidup juga menerima sumbangan kebajikan daripada Royal Commonwealth-Service League (RCEL) United Kingdom yang keseluruhannya berjumlah RM29,519.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Askar dituduh bunuh kerani

Posted:

Askar dituduh bunuh kerani

Askar dituduh bunuh kerani

Oleh ADHAM SHADAN
adham.shadan@kosmo.com.my

CHE ROSLI ketika dibawa ke Mahkamah Majistret Tumpat semalam untuk didakwa membunuh Mohd. Yusrizal.


TUMPAT – Seorang anggota tentera berpangkat Sarjan yang ditahan berhubung satu kes letupan bom yang meragut nyawa kerani sekolah di Taman Sri Periok di sini pada 11 Ogos lalu didakwa di Mahkamah Majistret di sini semalam atas tuduhan membunuh.

Bagaimanapun, tiada pengakuan direkodkan oleh Che Rosli Che Daud, 29, yang kelihatan tenang ketika pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Ahmad Adha Amir Yasser Amri.

Mengikut pertuduhan, Che Rosli didakwa membunuh Mohd. Yusrizal Mat Zain, 32, di Perumahan JPN Kok Seraya di sini antara pukul 10 pagi hingga 11 pagi, 11 Ogos lalu.

Che Rosli berhadapan dakwaan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Noor Hamizah Ghazali manakala tertuduh diwakili peguam Datuk Sukri Mohamed.

Mahkamah menetapkan sebutan kes pada 1 Oktober ini bagi membolehkan pihak pendakwaan menyerahkan beberapa dokumen berkaitan kes tersebut kepada pihak pembelaan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Seorang lagi samseng kumpulan Geng 04 serah diri

Posted:

Seorang lagi samseng kumpulan Geng 04 serah diri

Seorang lagi samseng kumpulan Geng 04 serah diri

MELAKA - Empat sudah diberkas, empat masih dalam buruan.

Itulah hasil kerja keras polis negeri ini apabila dapat menahan seorang lagi anggota kumpulan samseng bergelar Geng 04 bagi membantu siasatan satu kes pembunuhan di Cheng di sini pada Mei lalu menjadikan jumlah yang diberkas meningkat kepada empat individu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Asisten Komisioner Raja Shahrom Raja Abdullah berkata, suspek berusia 23 tahun tersebut ditahan ketika dia datang menyerah diri dengan ditemani bapanya di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Melaka pada pukul 5 pagi kelmarin.

Katanya, bapa suspek sanggup datang dari Johor Bahru untuk meneman anaknya ke IPK Melaka kerana bimbang zuriatnya itu akan melarikan diri.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Tikam rusuk tukang urut

Posted:

Tikam rusuk tukang urut

Tikam rusuk tukang urut

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my

KUALA KRAI – Seorang tukang urut bukan sahaja terpaksa menerima lima jahitan di rusuk kanan, malah nyaris maut selepas ditikam seorang penjenayah ketika cuba mempertahankan beg tangannya daripada dilarikan dalam kejadian berhampiran Jalan Sinar Jaya dekat sini kelmarin.

Kejadian pukul 8.10 malam itu berlaku selepas ibu tunggal anak lima, Wan Nurul Aini Mamat, 52, keluar dari sebuah bank dekat sini sebelum didatangi seorang lelaki bersenjatakan pisau.

Mengimbau semula kejadian itu, sukarelawan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia itu memberitahu, dia singgah di bank tersebut ketika dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Guchil Empat dekat sini sebaik selesai mengurut pelanggan.

Jarak antara rumahnya dengan bank tersebut kira-kira lima kilometer.

Katanya, dia singgah di bank itu untuk memeriksa sama ada wang bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat yang diterimanya setiap bulan sudah dimasukkan atau belum.

"Ketika masuk, saya perasan ada sebuah kereta bercermin gelap berhampiran bank namun saya tidak mengendahkannya kerana menyangka mereka ada urusan lain.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


JDT hempas pulas jinak T-Team

Posted:

JDT hempas pulas jinak T-Team

JDT hempas pulas jinak T-Team

27/08/2013 10:51pm

KUALA TERENGGANU - Pasukan berstatus kelab, T-Team tewas tipis 2-3 melayan kunjungan Johor Darul Takzim (JDT) di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah Kuala Terengganu, Terengganu sebentar tadi.

Skuad kendalian Azmi Mohamed terlebih dahulu membuka tirai jaringan melalui Muhd. Hadin Azman pada minit ke-23.

Pada minit ke-28, penyerang, Mohd. Safee Sali membuktikan dia masih berbisa dengan menyudahkan sepakan sudut Safiq melalui libasan gunting menarik di dalam kotak penalti.

Pemain tengah T-Team, Ahmad Syamim Yahya tidak menghampakan penyokong tuan rumah pada minit ke-48 melalui tandukan menarik.

Kegembiraan penyokong tuan rumah bertahan seketika apabila JDT sekali lagi menghukum pertahanan T-Team melalui rembatan silang Norshahrul pada minit ke-60.

Pasukan The Titans terpaksa bermain dengan kekurangan seorang pemain apabila Mohd. Saiful Mustafa yang mengasari Muhd. Hadin dilayangkan kad kuning kedua pada minit ke-77.

Bagaimanapun, pasukan T-Team yang kehilangan seorang pemain masih merapatkan jurang gol pada minit ke-77 melalui tandukan Fazuan Abdullah.-KOSMO!

Johor sekadar seri 3-3 dengan ATM

Posted:

Johor sekadar seri 3-3 dengan ATM

Johor sekadar seri 3-3 dengan ATM

27/08/2013 10:48pm

PASIR GUDANG - Johor gagal mengutip tiga mata penuh selepas sekadar mencatat keputusan seri 3-3 menentang Angkatan Tentera Malaysia, (ATM) dalam perlawanan ketiga Piala Malaysia kumpulan A di Stadium Pasir Gudang sebentar tadi.

Keputusan itu juga menyaksikan Johor gagal memperoleh kemenangan pertama di tempat sendiri selepas seri dengan Selangor pada perlawanan pertama tempoh hari.-KOSMO!

Perluas penggunaan video link rakam kenyataan kanak-kanak di mahkamah

Posted:

Perluas penggunaan video link rakam kenyataan kanak-kanak di mahkamah

Perluas penggunaan video link rakam kenyataan kanak-kanak di mahkamah

27/08/2013 9:28pm

KUALA LUMPUR - Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Rohani Abdul Karim menyarankan supaya sistem 'video link' di mahkamah diperluaskan bagi melindungi saksi atau mangsa kanak-kanak daripada 'orang kena dituduh' (OKT) ketika memberi kenyataan di mahkamah.

Beliau berkata, langkah itu juga bertujuan memastikan proses perbicaraan berjalan lancar tanpa sebarang ugutan atau ancaman.

"Setakat ini, sebanyak 42 sistem video link telah dipasang di mahkamah di seluruh negara sejak diperkenalkan pada Ogos 2011 oleh Mahkamah Kuala Lumpur.

"Kami mohon ia ditambah baik supaya penggunaannya dapat diperluaskan sekaligus memberi ruang kepada mangsa atau saksi (kanak-kanak) ketika

memberi kenyataan," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Program Aspirasi Gemilang 'A' anjuran bersama Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Great Eastern Life ChildrenCare di sini hari ini. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pasukan penyiasat senjata kimia PBB diserang

Posted:

Pasukan penyiasat senjata kimia PBB diserang

Pasukan penyiasat senjata kimia PBB diserang

IMEJ yang dimuat naik di YouTube semalam menunjukkan dua penyiasat PBB (tengah) melawat sebuah hospital di bandar Moadamiyet Al-Sham dekat Damsyik.


DAMSYIK - Beberapa penembak tepat menyerang pakar-pakar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBBO) semalam semasa mereka cuba menyiasat serangan senjata kimia dekat sini, kata seorang jurucakap.

Namun, selepas berundur seketika, pakar-pakar berkenaan mengunjungi sebuah hospital lapangan di mana mangsa-mangsa serangan pada minggu lalu itu dirawat.

Jurucakap PBB berkenaan, Martin Nesirky berkata, kenderaan utama konvoi PBB itu terkena beberapa das tembakan penembak tepat ketika mereka menuju ke lokasi tersebut di Ghouta, timur bandar raya ini.

Tiada kecederaan dilaporkan tetapi pasukan PBB itu terpaksa berpatah balik ke pangkalan mereka, kata Nesirky.

"Kenderaan pertama pasukan penyiasat senjata kimia kami ditembak dengan sengaja oleh beberapa penembak tepat yang tidak dikenali," ujarnya.

"Pasukan itu terpaksa berpatah balik kerana kenderaan tersebut rosak," tambah jurucakap tersebut.

Pasukan PBB kemudian mengunjungi sebuah hospital lapangan di bandar Moadamiyet Al-Sham untuk mengambil sampel pesakit.

Beratus-ratus orang terbunuh dalam serangan pada minggu lalu di Ghouta yang didakwa melibatkan penggunaan senjata kimia.

Kuasa Barat menyalahkan tentera Presiden Bashar Al-Assad berhubung serangan tersebut.

Kerajaan Syria pula mendakwa serangan kejam itu dilancarkan oleh pihak penentang.- AFP

33 nyawa melayang dalam serangan baharu

Posted:

33 nyawa melayang dalam serangan baharu

33 nyawa melayang dalam serangan baharu


ORANG AWAM berkumpul di lokasi serangan bom kereta di Baquba, sekitar 50 kilometer ke timur laut Baghdad semalam.


BAGHDAD - Siri serangan di ibu kota Iraq di sini dan utara negara itu meragut 33 nyawa kelmarin ketika keganasan melonjak ekoran kegagalan pihak berkuasa menanganinya.

Keganasan kelmarin mencederakan lebih 100 orang di bandar raya ini dan beberapa buah bandar-bandar yang dihuni penduduk majoriti Sunnah di utara negara itu.

Serangan bom kereta dan letupan bom tepi jalan yang berlaku antara pukul 4 petang hingga 5.30 petang (waktu tempatan di sini telah membunuh sembilan orang dan mencederakan 22 yang lain.

Dua lagi letupan yang menggegarkan kawasan bandar raya ini menyebabkan dua orang terbunuh dan 16 lagi cedera.

Beberapa pegawai keselamatan dan perubatan berkata, serangan kelmarin turut berlaku di wilayah Salaheddin, Nineveh dan Diyala di utara Baghdad.

Insiden paling dahsyat berlaku di Baquba, Diyala dengan empat letupan berlaku termasuk dua yang disasarkan terhadap satu majlis perkahwinan pengikut Syiah dan sebuah rumah baharu milik pelarian.

Sebanyak sembilan orang mati manakala 47 mangsa cedera dalam siri serangan tersebut.

Di tempat lain, sebuah bom kereta dekat bandar Balad menyebabkan lima orang maut dan 21 cedera. Serangan disasarkan terhadap seorang hakim kanan di bandar itu.

Di wilayah Nineveh, lima orang terkorban apabila sekumpulan lelaki bersenjata melepaskan tembakan ke arah sebuah van yang membawa anggota tentera.

Tiga lagi serangan berasingan oleh kumpulan lelaki bersenjata di Nineveh mengorbankan seorang tentera dan dua penduduk.

Siri serangan yang melanda Iraq sejak awal tahun ini telah meragut lebih 3,600 nyawa. - AFP

Cerut orang kanan Hitler dilelong

Posted:

Cerut orang kanan Hitler dilelong

Cerut orang kanan Hitler dilelong

CERUT Hermann Goering dilelong pada harga RM6,695 di England.


LINCOLN - Beberapa batang cerut yang telah dibawa keluar dari rumah pemimpin kanan Parti Nazi, Hermann Goering pada akhir Perang Dunia Kedua dilelong pada harga £1,300 (RM6,695) di Britain, lapor sebuah akhbar kelmarin.

Cerut yang ditempah khas untuk Goering itu telah di bawa keluar dari sebuah bilik bawah tanah rumahnya di Brandenburg di Jerman.

Seorang penjual persendirian kemudian mewarisi cerut tersebut dari saudara-maranya.

John Leatt yang merupakan pelelong daripada firma lelongan Golding Young and Mawer berkata, ia adalah barangan yang luar biasa dan masih belum disentuh.

"Cerut itu dibeli oleh pembida luar negara melalui internet dan harganya melebihi anggaran sebelum ini iaitu antara £800 hingga £1,200 (RM4,128-RM6,192)," katanya.

Menurut Leatt, pada kotak cerut tertera perkataan Sondernfertigung Reichsmarschall Hermann Goering, yang bermaksud 'Dibuat Khas Untuk Marsyal Hermann Goering'.

Tandatangan pemimpin kanan Hitler itu dan nama syarikat pembekal cerut tersebut, Gildemann Ltd turut dicetak di kotak berkenaan.

Goering membunuh diri pada malam sebelum dia dijadualkan menjalani hukuman gantung pada 15 Oktober 1946 kerana melakukan jenayah kemanusiaan semasa Perang Dunia Kedua. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Pertaruhan Siti, Melly, Faizal buat AF 2013

Posted:

Pertaruhan Siti, Melly, Faizal buat AF 2013

Pertaruhan Siti, Melly, Faizal buat AF 2013

SEBUT sahaja nama Datuk Siti Nurhaliza, Melly Goeslow dan Faizal Tahir, ramai yang tahu tentang pengaruh mereka bertiga dalam industri muzik serantau.

Justeru, bukan sesuatu yang menghairankana apabila mereka dipilih oleh pihak Astro sebagai pengilham menggantikan jawatan pengetua yang pernah wujud dalam Akademi Fantasia musim sebelum ini.

Meskipun kredibiliti mereka tidak boleh disangkal, namun ada yang melihat pemilihan mereka umpama strategi terdesak daripada pihak Astro untuk mengembalikan kepercayaan penonton serta rating terhadap program yang pernah dijanjikan akan berakhir selepas penyanyi Hazama bergelar juara AF musim kesembilan yang lalu.

Tersenyum mendengar kenyataan tersebut, ketiga- tiga mereka mempunyai jawapan tersendiri apabila bersetuju untuk terlibat dalam program yang sentiasa mencetuskan kontroversi itu.

Program baharu - Siti

Menurut Siti, dia menerima tawaran daripada pihak Astro untuk terlibat dalam program tersebut kira-kira dua bulan yang lalu.

Ujarnya, dia tidak terus bersetuju ketika tawaran itu tiba, sebaliknya berfikir dengan mendalam. Selepas diterangkan bahawa program AF 2013 telah diubah formatnya dan tidak sama dengan program musim terdahulu, barulah Siti memberikan persetujuannya.

"Selepas saya diberitahu formatnya telah diubah dan tidak sama dengan musim sebelum ini, saya ber- setuju kerana ia sesuatu yang baharu.

"Lagipun seronok dapat bekerjasama dengan dua orang hebat seperti Melly dan Faizal. Tugas kami se- bagai pengilham adalah membantu pelajar daripada pengalaman yang kami miliki," katanya.

Tambahnya, pengalamannya sebagai penyanyi yang bermula dari bawah tanpa mengikuti kelas vokal dan muzik secara formal juga membuatnya terpanggil untuk menyertai program itu.

"Penyanyi terbahagi kepada dua iaitu golongan yang mempunyai asas vokal dan muzik secara formal dan golongan yang hanya dikurniakan bakat tanpa seba- rang asas.

TIADA PENGETUA. Akademi Fantasia 2013 cuba menonjolkan kelainan dengan menampilkan (dari kiri) Melly Goeslow, Datuk Siti Nurhaliza dan Faizal Tahir sebagai pengilham.


"Saya tergolong dalam golongan penyanyi yang di- kurniakan bakat sahaja ketika mula-mula menyanyi. Sebab itu, saya ingin memberi inspirasi dan membantu mereka yang benar-benar berminat dan berbakat dalam bidang nyanyian untuk menjadi penyanyi yang berjaya," balasnya.

Walaupun tidak terlibat dalam pemilihan pelajar AF 2013 dan belum berjumpa dengan pelajar yang telah pun dipilih menerusi uji bakat, tegas Siti, jika boleh dia mahu terlibat secara langsung sebagai tenaga penga- jar dalam AF 2013.

"Kami diberi masa selama tiga minggu setiap seorang pengilham untuk memantau perkembangan pelajar tetapi kami tiada ada kuasa seperti pengetua AF sebelum ini.

"Namun, jika boleh saya mahu terlibat secara langsung seperti menegur mana yang patut sebelum konsert bermula dan mengajar mereka, bukan hanya bercerita tentang pengalaman sahaja," jawabnya.

Dalam pada itu, Siti sedar tanggungjawab yang besar digalas mereka bertiga kerana harapan penonton terhadap program ini pastinya tinggi menggunung memandangkan mereka bertiga bukannya penyanyi picisan.

"Nampak tugas kami mudah tetapi sebenarnya tanggungjawab yang diberikan itu besar. Kami bertiga akan mencuba yang terbaik kerana reputasi kami juga menjadi taruhan," balasnya.

Tidak mahu penyanyi klon - Melly

Komposer, penerbit dan penyanyi terkenal Indonesia, Melly Goeslow bukan pertama kali terlibat dalam program realiti nyanyian.

Sebelum ini di negara kelahirannya, Melly pernah menjadi juri program Indonesia Idol dan beberapa program realiti TV nyanyian yang lain tetapi tawaran yang diberikan Astro begitu menarik hatinya.

"Program ini sangat besar dan mungkin bintang yang lahir daripada program ini boleh menjadi inspirasi, bukan sahaja kepada masyarakat Malaysia tetapi juga di Indonesia juga," katanya.

Jelasnya lagi, meskipun menampilkan tiga orang pengilham tetapi karakter dan cara pendekatan mereka dengan pelajar juga sangat berbeza.

"Tidak akan timbul kekeliruan kerana diberikan ruang dan masa yang berbeza iaitu tiga minggu setiap seorang. Siti dan Faizal dengan caranya, begitu juga saya.

"Jika tiada perbezaan antara kami, nanti yang lahir daripada program ini hanyalah penyanyi klon seperti contoh klon Siti Nurhaliza. Kami mahu elakkan perkara itu berlaku dan pelajar harus mempunyai identiti tersendiri," balasnya.

Tegas Melly yang dikenali dengan karakter garangnya sebagai juri atau mentor program realiti, kehadiran mereka sekadar membantu pelajar untuk menjadi penyanyi yang lebih baik, selebihnya usaha itu harus datang dari- pada pelajar itu sendiri.

"Kami hanya membantu sekadar yang boleh. Jika pelajar itu tidak berusaha dan membantu diri mereka sendiri, kami bertiga tidak boleh berbuat apa-apa.

"Ingin saya ingatkan, semua pelajar AF kali ini tidak boleh bermanja dan main-main. Saya tidak akan memberi muka kepada pelajar yang hanya mahu kejar populariti, bukannya impian sebagai penyanyi," ucapnya.


BARISAN tulang belakang AF 2013 pada sidang akhbar di Kuala Lumpur baru-baru ini.


Cabaran besar menanti - Faizal

Jika hendak dibandingkan antara Siti dan Melly, Faizal Tahir antara yang paling muda usia penglibatannya dalam industri seni suara.

Terpilih sebagai pengilham AF 2013 telah membuatkan bekas peserta program One In A Million musim kedua itu berasa terharu.

"Saya cukup terharu dan teruja dalam masa yang sama kerana jika hendak dibandingkan dengan Siti dan Melly, saya masih mentah, baru tujuh tahun dalam industri sedangkan pengaruh mereka cukup besar," ucapnya.

Disoal adakah dia terkejut dengan pemilihannya dalam sebuah program terbitan Astro sedangkan sebelum ini dia umpama wajah eksklusif sebuah stesen televisyen yang lain.

"Saya tidak pernah rasa saya anak emas atau wajah stesen televisyen yang dimaksudkan kerana wajah saya tidak pernah terpampang di papan iklan mereka," katanya.

Jelasnya, AF kali ini sangat berbeza kerana pelajar tidak dikuarantin di sebuah rumah tanpa informasi dunia realiti, sebaliknya mereka akan menggunakan laman sosial untuk berinteraksi dengan peminat dan mengetahui apa yang berlaku di dunia luar.

"Bagusnya pelajar AF kali ini lebih bebas. Mereka lebih terbuka kepada dunia realiti kerana mereka akan mempunyai laman sosial seperti Twitter dan Instagram masing-masing.

"Bagi saya, pendedahan itu bagus kerana apabila jadi penyanyi kelak, mereka tidak akan dipuji sahaja, sebaliknya akan ada orang mengutuk dan membenci mereka. Itulah realiti, bukan mudah untuk jadi penyanyi.

"Jika itu pun mental mereka tidak boleh tahan, baik lupakan sahaja niat untuk jadi penyanyi kerana cabaran yang lebih besar menanti apabila mereka semua bekerja dalam industri hiburan yang sebenar," tegasnya.

Pertarungan klimaks M. Nasir, Faizal Hussein

Posted:

Pertarungan klimaks M. Nasir, Faizal Hussein

Pertarungan klimaks M. Nasir, Faizal Hussein

Oleh ZAKI SALLEH


M. NASIR dan Faizal Hussein (kanan) merupakan tarikan utama filem Rajawali: Aku Abang Long.


PERTEMBUNGAN antara dunia siber, kuasa mistik dan persilatan Melayu menjadi latar layar filem Rajawali: Aku Abang Long (RAAL).

Merujuk kepada sedutan yang ditayangkan kepada pihak media, RAAL yang diterbitkan oleh Muradijaya Sdn. Bhd. (Muradijaya) itu dijangka muncul sebagai filem Melayu yang cukup hebat serta luar biasa.

Ia ekoran daripada barisan nama-nama besar yang terbabit dalam filem ini.

Dari sisi kreativiti, RAAL merupakan kolaborasi sulung S. Amin Shahab selaku pengarah bersama Mamat Khalid sebagai penulis skrip.

Menampilkan pula pelakon-pelakon hebat seperti Datuk M. Nasir, Faizal Hussein, Wan Hanafi Su serta dua pelakon generasi baharu, Siti Saleha dan Razali Hussain, tenaga lakonan RAAL dimantapkan dengan barisan pelakon baharu yang mula mencipta nama seperti Bil Azali, Yaya Ma'embong, Hafiz Bahari dan Niena Baharun.

Tidak ketinggalan gitaris kumpulan Iklim, Umarul Mahdzar yang membuat penampilan istimewa.

Pemilik Muradijaya, Zaid Harisah Zakaria memberitahu, hampir 65 peratus pengambaran filem tersebut yang berlokasi di Pulau Pinang dan Kuala Kangsar, Perak telah disiapkan.

Selaku penerbitan sulung syarikatnya, Zaid mengakui, dia cukup teruja apabila berjaya mendapatkan khidmat Mamat Khalid untuk mencorakkan jalan cerita RAAL serta kesediaan nama-nama besar industri seni yang menyertai produksinya.

"Perspektif saya menerusi filem ini sudah tentu mahu mengetengahkan tradisi Melayu melalui seni persilatan yang disesuaikan dengan elemen-elemen moden di dalam sebuah filem cita rasa hari ini," ujarnya ketika ditemui pada sidang akhbar RAAL di Hotel Vistana, Pulau Pinang baru-baru ini yang dianjurkan baru-baru ini.

Semi fantasi

RAAL mengisahkan sekumpulan remaja yang merupakan penceroboh atau hackers terhandal bertaraf dunia iaitu Maya (lakonan Siti Saleha), Harun (Razali Hussein), Shahrul (Bil Azali) dan Jimi (Hafiz Bahari).

Mereka mengucar-ngacirkan sistem ekonomi antarabangsa dengan menggodam akaun-akaun institusi kewangan demi mengejar kemewahan.

Selain diburu pihak berkuasa, mereka turut dijejaki oleh Komang (M. Nasir) yang menghabiskan usianya mencari hackers terhandal untuk melengkapkan satu perisian komputer unik bersifat mistik.

Ketika inilah munculnya Abang Long (Faizal), yang tinggal di desa dijaga oleh Tok Wan (Wan Hanafi) mendalami ilmu persilatan sejak kecil dan berlakulah pertembungan antara dunia siber, mistik dan persilatan Melayu.

Kehadiran Abang Long untuk menyelamatkan adik-adiknya (Maya dan Shahrul) bagaimanapun mempertaruhkan nyawanya sendiri.

Mengulas mengenai jalan cerita filem itu, ujar Mamat, RAAL merupakan sebuah filem separuh fantasi yang menggambarkan kuasa jahat melawan kuasa baik dengan gabungan unsur-unsur siber yang tidak keterlaluan.

"Skrip filem ini perlu segar, justeru saya kuatkan dengan aksi-aksi dan unsur suspens tanpa meminggirkan budaya tradisi Melayu yang menjadi tunjang kekuatan penceritaannya termasuk kekeluargaan.

"Klimaks filem ini ditonjolkan menerusi pertembungan Abang Long sebagai adi wira untuk berhadapan kuasa jahat Komang, dan di sinilah para pelakon diuji perwatakan masing-masing," ujar Mamat.

Sarat aksi lasak

Dalam pada itu, S. Amin menegaskan, dia mempunyai sebab penting kenapa memilih Pulau Pinang sebagai lokasi utama RAAL.

Jelas S. Amin, dia memerlukan feri Pulau Pinang kerana banyak adegan pergaduhan telah difikirkan perlu berlokasi di kawasan lain daripada yang lain jika ingin menyajikan perspektif berbeza kepada audiens.

"Tinggalan arkitektur kolonial sekitar George Town masih ada dan masih tidak banyak diteroka dalam sesebuah filem, jadi mengapa tidak digunakan untuk RAAL," ujarnya.

Ditebak soalan kenapa dia kembali mengarah selepas sekian lama tidak aktif mengarah drama, ujarnya: "Tidak banyak yang berubah (dari segi arahan).

"Cuma kali ini skrinnya besar, maka banyak yang perlu diisi (berbanding drama-drama arahannya sebelum ini). Sebagai pengarah, saya mengutamakan visual dan syot yang cantik.

"Dengan persediaan yang cepat, apa yang boleh saya buat adalah mencantikkan sahaja filem ini.

"Sebenarnya belum tiba masa untuk saya memuji diri sendiri sehinggalah RAAL dinilaikan sendiri oleh audiens," tuturnya mengenai percubaan sulungnya sebagai pengarah filem.


NASKHAH Rajawali: Aku Abang Long merupakan kolaborasi sulung Mamat Khalid dan S. Amin Shahab (kanan).


Faizal lepas geram

Bukan senang untuk mendengar jawapan 'ya' daripada M. Nasir untuk diambil berlakon setelah menolak puluhan lamaran. Bukan memilih tetapi M. Nasir mengakui yang beliau punya sebab tersendiri jika membuat pilihan bersetuju.

"Saya bukan tidak mahu berlakon tapi bergantung kepada projek-projek yang menarik. Saya suka filem ini sebab watak yang diberi adalah dalam dimensi sungguh berbeza.

"RAAL sangat menarik bagi saya bukan sebab S. Amin Shahab itu sahabat baik saya tetapi cerita dan wataknya serta tidak ketinggalan ada (sentuhan skrip) Mamat Khalid.

"Watak saya ringkas iaitu daripada seorang yang baik bertukar menjadi jahat dan akhirnya diselamatkan oleh anaknya sendiri untuk menerima kebaikan," ujar M. Nasir.

Sementara itu, Faizal Hussein melahirkan kesyukuran kerana dapat terlibat dalam produksi yang membariskan nama-nama besar termasuk kekaguman peribadinya terhadap gabungan S. Amin dan Mamat.

Setelah lebih 30 tahun membabitkan diri dalam industri lakonan, Pelakon Lelaki Terbaik Festival Filem Malaysia ke-25 (FFM25) melalui lakonannya dalam filem Bunohan itu menyifatkan RAAL umpama bulan jatuh ke riba.

Dia yang sememangnya peminat filem lasak dan pergaduhan mengakui mencurahkan sepenuh tumpuan terhadap pembikinan RAAL, termasuk melakonkan sendiri aksi stunt termasuk jatuh dari tempat tinggi.

"Cerita tentang Abang Long sendiri seolah-olah watak yang direka untuk saya oleh Mamat. Kemungkinan dalam filem yang lepas-lepas penonton kurang melihat aksi persilatan Faizal Hussein tetapi tidak dalam RAAL.

"Kali ini saya berpeluang 'melepaskan geram' untuk melakukan aksi-aksi silat termasuklah satu adegan yang memakan masa dua malam pengambaraan. Paling mencabar adalah untuk beraksi dalam becak sawah," kata aktor yang mula berlakon pada tahun 1982 itu.

Tidak menafikan ada sedikit tekanan untuk melakonkan filem ini selepas kejayaan Bunohan, bagaimanapun Faizal menyifatkan ia merupakan perasaan biasa yang kerap dialaminya.

Syanie tidak mahu bertunang lama-lama

Posted:

Syanie tidak mahu bertunang lama-lama

Syanie tidak mahu bertunang lama-lama

Oleh RONI HIDAYAT RIDWAN


SELEPAS 11 tahun menjanda, kini sudah tiba masanya untuk Syanie kembali bergelar isteri.


KEGAGALAN dalam perkahwinan pertama tidak bermakna pelakon Syanie Hisham enggan lagi mendirikan rumah tangga. Ternyata, kehadiran lelaki yang bernama Nadi Putera Mohd. Zainol berhasil mengisi kekosongan hatinya.

Ketika umat Islam masih sibuk meraikan sambutan Aidilfitri, Syanie dan Nadi telah selamat mengikat tali pertunangan pada 10 Ogos lalu dalam satu majlis yang diadakan di rumah pelakon itu di Petaling Jaya, Selangor.

Menurut Syanie, sebelum kata putus dibuat untuk menerima lamaran Nadi, dia tidak mengambil masa yang terlalu lama untuk membuat keputusan.

"Pertama sekali, saya membuat perbincangan dengan ibu serta adik perempuan mengenai hasrat kami ini. Banyak perkara yang kami bincangkan seperti pertimbangan terhadap keputusan yang akan dibuat.

"Lagipun, perkahwinan bukanlah suatu perkara suka-suka dan kami sekeluarga memang mengambil serius mengenainya.

"Sekiranya saya dan Nadi ditakdirkan berkahwin, sudah tentu saya mengharapkan sebuah hubungan yang kekal sehingga akhir hayat," ujarnya.

Apabila ditanya tentang hasratnya yang mahu kembali mendirikan rumah tangga setelah 11 tahun bergelar janda, pelakon tersebut meluahkan bahawa sudah tiba masanya untuk dia memiliki teman hidup.

"Setiap wanita pastinya mempunyai keinginan memiliki seorang suami yang sentiasa berada di sisi. Lagipun, keputusan yang dibuat ini merupakan gerak hati dan yakin Nadi merupakan pilihan yang tepat," luahnya.


IBU SYANIE menyarungkan cincin pertunangan pada jari manis Nadi.


Bercerita lebih lanjut mengenai perkenalan mereka berdua sehinggalah mengikat tali pertunangan, Syanie menyatakan bahawa semuanya terjadi secara kebetulan.

Ujarnya, mereka sebenarnya sudah lama mengenali diri masing-masing apabila Nadi bekerja dengan syarikat milik keluarganya kira-kira tujuh tahun lalu.

"Setelah berhenti kerja, saya dapat tahu Nadi telah mendirikan rumah tangga tetapi hubungan kami masih lagi kekal sebagai teman biasa sehinggalah dia bercerai dengan bekas isterinya itu.

"Walaupun sudah jarang bersua muka kami tetap lagi bertanya khabar.

"Kemudian, hubungan kami mula menjadi rapat apabila sama-sama pergi ke Kedah untuk menghadiri majlis perkahwinan salah seorang rakan," jelasnya.

Cerita Syanie lagi, sepanjang perjalanan dari Kuala Lumpur ke Kedah, mereka berbual pelbagai perkara sehinggalah membabitkan hala tuju dan perhubungan bersama.

"Setelah masing-masing meluahkan perasaan dari hati ke hati, sebulan kemudian kami mengambil keputusan untuk menjadi pasangan kekasih," ujarnya.

Berkenaan dengan pemilihan 1 Mac 2014 sebagai hari perkahwinan mereka, Syanie memberitahu bahawa tiada sebarang yang istimewa berkenaan tarikh tersebut.

Menurutnya, tarikh berkenaan dipilih kerana dia dan Nadi sepakat untuk tidak mahu mengadakan upacara perkahwinan ketika musim cuti persekolahan.


KELUARGA Syanie dan Nadi gembira dengan keputusan mereka untuk bersatu di alam rumah tangga.


"Selain itu, kami memang enggan bertunang dalam tempoh yang lama dan ia merupakan kehendak bapa Nadi sendiri yang mahu ia diadakan secepat mungkin.

"Saya fikir elok juga kalau kami tidak bertunang lama-lama. Lagipun, kalau sudah bertunang ini memang banyak cabaran dan dugaan yang terpaksa dihadapi nanti.

Mama Syanie

Berbanding Syanie yang tidak dikurniakan cahaya mata ketika perkahwinan terdahulu, Nadi pula mempunyai dua orang anak lelaki iaitu Mohd. Putera Danish, 5, dan Mohd. Putera Dafiq, 4.

Menurut Syanie, setakat ini hubungannya dengan kedua-dua anak tunangnya itu cukup baik terutama sekali dengan Dafiq yang menetap dengan bapanya.

"Anak sulung Nadi iaitu Danish kini tinggal bersama bekas isterinya dan kami cuma sempat berjumpa sekali sahaja manakala Dafiq pula menetap bersama ayahnya.

"Jadi, saya dan Dafiq memang selalu berjumpa, terutamanya kalau saya dan Nadi keluar bersama. Malah, dia juga memanggil saya dengan panggilan Mama Syanie," ujarnya.

Mengenai harapannya selepas selamat bergelar isteri Nadi kelak, Syanie memohon agar semua peminat dapat mendoakan kebahagiaan mereka berdua sehingga ke akhir hayat.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved