Sabtu, 13 Julai 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Iftar berjemaah erat silaturahim

Posted:

Iftar berjemaah erat silaturahim

Iftar berjemaah erat silaturahim

SATU hidangan nasi ambang kebiasaannya dimakan bersama oleh empat orang.


BULAN Ramadan sudah pun membuka gelanggangnya pada Rabu lalu. Ramai umat Islam menunggu kedatangan bulan yang penuh keberkatan dan menjanjikan ganjaran pahala yang besar itu.

Sedar atau tidak, cara untuk memperoleh ganjaran pahala lebih besar adalah dengan berbuka puasa, bersahur serta menunaikan solat fardu dan sunat tarawih secara berjemaah.

Walaupun amalan berbuka puasa secara beramai-ramai di restoran merupakan satu pemandangan biasa, jarang kita melihat sekumpulan orang menjamah makanan yang diletakkan di dalam sebuah dulang yang sama.

Bagaimanapun, situasi itu boleh disaksikan di sebuah masjid di Puchong, Selangor. Berhampiran sebuah tasik buatan di Puchong Perdana, beberapa orang petugas Masjid as-Salam sibuk menyediakan juadah untuk ahli kariah yang datang berbuka puasa di situ.

Uniknya, jemaah di masjid ini berkongsi hidangan dalam sebuah dulang.

Menurut ahli jawatankuasa Masjid as-Salam, Norrahmayati Nawawi, 43, amalan makan dalam dulang dipraktikkan di masjid itu setiap kali waktu berbuka puasa pada tahun ini.

Selain nasi dan lauk-pauk, sambal belacan dan ikan masin turut disediakan dalam dulang itu.

"Tidak sah jika tiada ikan masin dan sambal belacan," katanya sambil tersenyum.

Menurut Norrahmayati, dulang aluminium itu akan dibersihkan dan dikeringkan terlebih dahulu.

Kemudian, ia dilapik dengan plastik supaya senang untuk dicuci selepas makan nanti.

"Cuma balut dan buang susa makanan ke dalami tong sampah, mudah bukan," jelas wanita berumur 43 tahun ini berhubung sisa makanan yang ditinggalkan jemaah.

Menu lain yang biasanya dihidangkan ialah daging atau ayam masak kari dan sayur-sayuran goreng. Seramai empat orang akan berkongsi hidangan yang sama.

"Selalunya makanan akan habis. Sebenarnya makan berjemaah ini lebih berkat," Norrahmayati memberikan pendapatnya.

MENU wajib makan dalam dulang ialah ikan masin dan sambal belacan.


Kenali jiran

Bagi Norakmar Re, 48, aktiviti makan dalam dulang sejak beberapa tahun lalu membolehkan dia mengenali jiran-jirannya dengan lebih rapat berbanding sebelum ini.

"Dulu kita tidak kenal jiran walaupun dia duduk selang beberapa rumah sahaja. Makan sebegini memerlukan kita mencari pasangan yang kurang dikenali.

"Imbuhannya, lebih ramai individu yang kita akan kenal. Ia ibarat magnet. Isu-isu yang berlaku di persekitaran juga dapat diketahui," katanya.

Usah berbicara panjang mengenai pengalaman orang lain. Kru Jurnal sendiri berpeluang makan bersama tiga orang kariah masjid itu baru-baru ini.

Aktiviti menghidangkan makanan dimulakan sejak pukul 6.30 petang. Pada hari itu, tidak kurang 30 dulang hidangan disediakan.

Nasinya menggunung tinggi manakala kari daging, beberapa ekor ikan masin, sambal belacan dan sayur-sayuran habis dimakan dalam tempoh kurang setengah jam.

Ternyata makan dengan cara ini juga dapat merapatkan hubungan kekeluargaan dan ini diakui oleh Muhd Fareezana Razak, 13.

Kekeluargaan

"Saya biasa makan menggunakan dulang bersama keluarga sejak beberapa tahun lalu.

"Bukan pada bulan Ramadan sahaja tetapi semasa makan malam. Pada pandangan saya, tabiat ini mampu merapatkan hubungan dengan adik-adik serta ahli keluarga yang lain.

"Kadangkala kami saling menyuap makanan sesama sendiri termasuk ayah dan ibu. Nikmat itu tidak boleh digambarkan dengan kata-kata," ujarnya.

Makan bersama dalam dulang ada kelebihannya dari segi saintifik. Pakar kanak-kanak, Martha Marino dan Sue Butkus dari Universiti Washington, Amerika Syarikat, berkata, kanak-kanak yang makan bersama dengan kekerapan lebih tiga kali seminggu akan lebih berdisiplin di sekolah. Mereka juga lebih pintar berbanding rakan sebaya.

Menurut satu artikel oleh Matthew Kustenbauder dalam laman web www.theotherjournal.com, kebanyakan keluarga di benua Afrika makan menggunakan dulang. Sebelum makan, mereka akan mencuci tangan terlebih dahulu.


MAKAN dalam dulang seelok-eloknya dilakukan bersama individu yang tidak dikenali.


Tradisi Afrika itu dianggap unik kerana mereka turut berkongsi bekas minuman yang berupa sebuah kole bersaiz besar. Mereka akan minum secara bergilir-gilir.

Di Pahang, tradisi iftar unik diterapkan oleh warga Kuantan yang membanjiri Padang Majlis Perbandaran Kuantan di hadapan Masjid Sultan Ahmad Shah sejak beberapa tahun lalu.

Terdapat lebih 1,000 umat Islam berbuka puasa di padang tersebut pada setiap hari dengan membawa juadah masing-masing.

Ketika menanti waktu berbuka , orang ramai di atas padang diperdengarkan dengan bacaan ayat-ayat suci al-Quran serta ceramah agama yang disediakan oleh pihak masjid.

Di negara ini sejak sekian lama masyarat Jawa terkenal dengan nasi ambang. Apabila menyebut nasi ambang, pasti akan terbayang sedulang nasi berlapikkan daun pisang dengan selonggok lauk yang biasanya dimakan oleh empat orang dewasa.

Menurut Suzaidah Rajan yang mengusahakan perniagaan menjual nasi ambang sejak lapan tahun lalu di Ijok, Selangor, dia akan menikmati nasi itu yang dibawa oleh ayahnya selepas pulang daripada kenduri.

"Saya akan menyorokkan daging atau ayam di sebalik timbunan nasi. Namun, ia akan merapatkan hubungan kami. Bau tempe goreng, ikan goreng, dan ayam kari pasti menggamit selera," katanya mengimbau kenangan.

Ujarnya, nasi ambang yang diusahakannya turut mendapat tempahan daripada badan korporat selain masjid dan surau untuk dijamah semasa berbuka puasa.

"Malah, ada juga yang memesannya untuk dimakan semasa bersahur," katanya.

Tambahnya, nasi ambang dimakan seramai empat hingga enam orang dalam satu talam.

"Tetapi, kini menunya bukan sekadar daging atau ayam tetapi masakan yang berasaskan udang, ketam dan sotong.

"Nasi pula tidak sahaja nasi putih tetapi nasi minyak dan beriani. Selera orang sekarang berbeza-beza," katanya.

Maklumat lanjut mengenai R&S Catering boleh didapati dengan menghubungi Ida menerusi talian 013-241 2211.

Ziada tak malu berhijab

Posted:

Ziada tak malu berhijab

Ziada tak malu berhijab

Susunan SITI NOR AFZAN KASIMAN


ZIADA (paling kanan) bergambar bersama Ketua Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), Christiane Lagarde (pertama dari kiri) dalam satu majlis makan malam di Davos, AS baru-baru ini.


BELUMPUN sempat meraikan ulang tahun pertama bergelar Presiden Mesir, Mohammed Morsi akhirnya digulingkan tentera yang diketuai Menteri Pertahanan yang dilantiknya, Jeneral Abdel Fattah al-Sisi.

Seminggu sebelum kejatuhannya, lebih setengah juta rakyat Mesir melancarkan tunjuk perasaan di Dataran Tahrir, Kaherah sehingga mengakibatkan ibu pejabat Ikhwanul Muslimin rosak teruk manakala puluhan orang dilaporkan maut.

Berita penggulingan Morsi itu mencetuskan kegembiraan kepada ratusan ribu penunjuk perasaan yang berkhemah di sekitar bandar raya Kaherah, malah sesetengahnya meraikannya dengan letupan mercun.

Antara yang tersenyum melihat kemenangan suara rakyat itu ialah Dalia Ziada, seorang aktivis hak kemanusiaan kelahiran Mesir.

Semasa pelantikan Morsi sebagai presiden pada 24 Jun 2012, Ziada, 30, yang juga seorang blogger mengaku kecewa dengan pemilihan ketua negara tersebut.

"Saya percaya kemenangan Morsi adalah sah kerana dilakukan secara demokrasi tetapi ia mungkin satu kesilapan bagi rakyat Mesir.

"Saya berpendapat, rakyat Mesir belum bersedia dipimpin oleh seorang pemimpin daripada pergerakan Islam radikal seperti Ikhwanul Muslimin.

Khitan

"Saya cuma berharap di bawah kepimpinan Morsi, revolusi akan berakhir dan keadaan akan bertambah baik," ujar Ziada.

Walaupun masih muda, pengalaman Ziada sebagai aktivis berhaluan kanan sudah bermula sejak kecil lagi.

Dia yang aktif memperjuangkan hak-hak wanita Islam tidak gentar berdebat dalam kalangan masyarakatnya, mahupun di forum antarabangsa.

"Saya seorang revolusioner dan bangun memperjuangkan hak-hak wanita Islam adalah jiwa saya.

"Minat bergelar seorang pejuang hadir sejak saya berusia lapan tahun lagi.

"Pada waktu itu, ibu mendandan dan memakaikan saya pakaian yang sangat cantik.

"Saya fikir, kami sedang bersiap untuk menghadiri parti hari jadi.

"Namun, telahan saya silap. Ibu membawa saya ke klinik untuk dikhatankan.

"Apabila doktor menerangkan prosedur berkhatan yang bakal dijalankan, saya menjadi takut dan menangis.

"Doktor memberi suntikan untuk menidurkan saya dan apabila sedar, saya menanggung kepedihan dan kesakitan.

"Bermula detik itu, saya akan menjadi orang pertama yang membantah amalan khatan dalam kalangan kanak-kanak perempuan," imbas Ziada yang mengetuai kempen kesedaran tentang kesan amalan berkhatan bersama empat rakannya semasa di universiti.

Selain lantang memperjuangkan hak-hak wanita, Ziada juga sering dijemput menjadi speaker dalam majlis yang membincangkan kebebasan bersuara dan konflik keganasan di Asia Barat sama ada di dalam mahupun di luar negara.

"Pada tahun 2009, saya dijemput untuk mendengar ucapan Presiden AS, Barack Obama di Kaherah.

"Saya turut dijemput menghadiri mesyuarat tertutup bersama Penasihat Kanan White House, Valerie Jarret untuk membincangkan beberapa topik berkaitan belia, hak awam dan hak wanita di dunia Islam," katanya.

Usahanya tanpa lelah untuk memartabatkan hak wanita, kebebasan awam dan demokrasi liberal di Asia Barat sejak di universiti akhirnya mendapat perhatian dan sokongan daripada pelbagai pertubuhan dunia.

Berani

Selain menggondol Anugerah Presiden Universiti Tuft di AS, dia turut menerima beberapa anugerah keamanan peringkat antarabangsa.

Antaranya, nama Dalia Ziada tersenarai dalam 150 wanita paling berani dan berpengaruh di dunia pada tahun 2011 dan 2012 oleh majalah Newsweek.

Dia juga dipilih sebagai lapan individu yang membawa perubahan di dunia Arab oleh stesen penyiaran CNN pada tahun 2012.

Selain itu, portal berita AS, Daily Beast turut menyenaraikan Ziada sebagai 17 blogger paling berani di dunia pada tahun 2011.

Pemegang Sarjana Perhubungan Antarabangsa dari Sekolah Perundangan dan Diplomasi Fletcher, Universiti Tuft, AS, itu turut menerima Anugerah Kewartawanan Anna Lindh Euro-Mediterranean pada tahun 2010 selain namanya dinobatkan sebagai Juara Hak Wanita oleh majalah Time pada tahun 2009.

Pernah ditanya tentang kelantangannya membidas tindakan kerajaan yang meletakkan wanita sebagai golongan kelas bawahan, jawab Ziada: "Saya tidak takut menjadi revolusioner. Seperti lelaki, saya juga ada kuasa untuk bersuara dan tahu apa yang saya boleh lakukan."

Jelasnya, apa yang dilakukan selama ini bukanlah untuk menaikkan namanya sebagai ikon wanita Arab, sebaliknya memang menjadi prinsip hidup gadis itu untuk menyumbangkan sesuatu kepada bangsanya.

"Saya tidak mahu hidup tanpa menyumbang apa-apa. Apa yang saya mahu, apabila saya mati kelak, golongan wanita Arab boleh menikmati layanan dan keistimewaan seperti yang diperoleh golongan lelaki.

"Itu yang saya perjuangkan selama ini," katanya yang gemar berhijab dengan motif bunga berona terang.

Biarpun sesetengah golongan Barat memandang wanita berhijab sebagai orang yang kolot, Ziada tidak pernah mengendahkan tanggapan tersebut.

"Berhijab adalah jiwa saya. Rasanya seperti berbogel saja bila tidak berhijab. Alhamdulillah, ramai kenalan dari Barat lebih menghormati keperibadian wanita yang berhijab seperti saya.

"Saya juga percaya, hijab bukan sahaja menutup urat, bahkan ia juga boleh melindungi pemakainya daripada pandangan masyarakat," katanya.

Bangkai gajah purba jadi tumpuan

Posted:

Bangkai gajah purba jadi tumpuan

Bangkai gajah purba jadi tumpuan


PARA saintis sedang melihat bangkai seekor gajah purba yang tiba di Dewan Pacifico Yokohama di Yokohama, Jepun pada 9 Julai lalu.


DENGAN bulu yang kusut, ia menyerupai mainan yang amat disayangi jika dilihat sekali imbas tetapi bangkai seekor gajah purba atau mamot yang berusia 39,000 tahun itu merupakan tinggalan haiwan prasejarah yang terbaik pernah ditemui.

Bulu gajah betina spesies Woolly itu masih berada dalam keadaan asalnya walaupun ia ditemui dalam keadaan beku di Siberia, Rusia pada Mei lalu.

Gajah purba itu dipamerkan kepada orang ramai di Dewan Pacifico Yokohama di Yokohama, Jepun semalam sehingga bulan September depan.

Para saintis turut memperoleh sampel darah yang tersimpan di dalam ais di bawah bangkai haiwan itu.

Sampel darah itu boleh digunakan untuk mengklon hidupan purba tersebut.

Kali terakhir gajah Woolly itu hidup adalah kira-kira 4,000 tahun lalu.


REPLIKA bentuk rangka gajah mamot dipamerkan di Dewan Pacifico Yokohama di Yokohama kelmarin.


Pasukan saintis Rusia yang terlibat dengan penemuan itu turut menemui tisu otot haiwan tersebut.

Ia dianggarkan berusia dalam lingkungan umur kira-kira 50 atau 60 tahun ketika mati.

Seorang saintis dari Universiti Persekutuan Timur Laut di Siberia, Semyon Grigoriev memberitahu, dia dan para pengkaji terkejut apabila menemui sampel darah dan tisu otot haiwan itu.

"Ia dianggap sebagai 'mamot terbaik' yang masih terpulihara dalam sejarah paleontologi," katanya.

Grigoriev pada mulanya meletakkan usia haiwan itu kira-kira 10,000 tahun. Namun, selepas ujian dilakukan haiwan itu sebenarnya didapati berusia lebih tua iaitu kira-kira 39,000 tahun.

"Ia merupakan penemuan yang besar. Buat masa ini, kecurigaan kami adalah mengenai darah haiwan tersebut yang mempunyai bahan semula jadi antibeku," katanya.

"Kami mengandaikan haiwan itu terjatuh ke dalam air atau tenggelam di dalam paya dan tidak dapat keluar menyebabkannya mati," tambahnya.


SEORANG pekerja melihat bangkai seekor gajah purba itu yang masih dalam keadaan baik.


Sebahagian badan gajah itu masih terpulihara termasuk bulunya walaupun ditemui dalam keadaan beku selama beribu-ribu tahun.

Bagaimanapun, bahagian atas dan kedua-dua belah kaki haiwan itu dipercayai telah menjadi makanan pemangsa prasejarah.

Darah dan sampel lain yang ditemui pada bangkai itu akan dihantar ke sebuah makmal persendirian milik seorang saintis Korea Selatan, Hwang Woo-suk, dalam usaha untuk mengembalikan haiwan itu ke dunia.

Mengikut cadangan awal, telur mamot itu akan dimasukkan ke dalam seekor gajah hidup untuk dihamilkan selama 22 bulan.

Pada awal tahun ini, sekumpulan saintis dari seluruh dunia menghadiri persidangan TEDx di Washington, Amerika Syarikat (AS) yang ditaja oleh National Geographic.

Kumpulan saintis itu membincangkan kemungkinan menghidupkan kembali 24 jenis haiwan yang telah pupus.

Haiwan itu termasuklah burung dodo, burung bayan Carolina yang kali terakhir ditemui pada tahun 1904 di Florida, AS dan zebra Quagga yang pernah tinggal di Afrika Selatan tetapi pupus pada tahun 1883.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Pusat jagaan usir 20 anak yatim disiasat

Posted:

Pusat jagaan usir 20 anak yatim disiasat

Pusat jagaan usir 20 anak yatim disiasat

Oleh MAHFUZ MOHAMAD
mahfuz.mohamad@kosmo.com.my

ROHANI (berdiri empat dari kanan) bergambar bersama sebahagian daripada penerima sumbangan Hari Raya Aidilfitri di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) sedang menyiasat dakwaan sebuah pusat jagaan anak yatim yang didakwa mengusir 20 penghuninya kerana mereka tidak mampu membayar yuran bulanan sebanyak RM150 setiap seorang.

Menteri KPWKM, Datuk Rohani Abdul Karim berkata, kementerian melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sedang menyemak status pusat jagaan itu sama ada ia berdaftar dengan jabatan berkenaan.

"Pegawai di kementerian ini sudah mengambil tindakan dengan turun padang menyiasat isu itu dan kanak-kanak yang terlibat akan ditempatkan sementara di bawah jagaan JKM.

"Mengikut Akta Pusat Jagaan, pusat kebajikan yang tidak berdaftar boleh dikenakan tindakan termasuk premis mereka disita," katanya selepas merasmikan majlis berbuka puasa program Kebajikan Rakyat 1Malaysia Ramadan 2013 di sini semalam.

Pada majlis itu, beliau turut menyerahkan sumbangan Hari Raya Aidilfitri serta geran berjumlah RM500,000 masing-masing kepada lima pertubuhan kebajikan untuk membangunkan taska orang kelainan upaya.

Pertubuhan itu ialah Persatuan Sindrom Down Malaysia, Persatuan Orang Pekak Malaysia, Persatuan Untuk Insan Bermasalah Intelek Perak, Persatuan Autisme Sibu, Sarawak dan St. Nicholas Home, Pulau Pinang.

Kosmo! semalam melaporkan seramai 20 penghuni Pusat Jagaan Anak Yatim Nur Ikhlas, Sri Kundang di Rawang diminta meninggalkan pusat jagaan tersebut sejak Januari lalu berikutan mereka didakwa tidak mampu membayar yuran RM150 sebulan setiap seorang.

Sejak itu, anak-anak yatim itu terpaksa menumpang dalam keadaan sesak di sebuah rumah teres setingkat yang dimiliki seorang penduduk yang bersimpati dengan nasib mereka.

Dalam pada itu, Rohani memberitahu, sehingga Jun lalu sebanyak 1,055 pusat kebajikan telah berdaftar dengan JKM namun sebanyak 1,230 lagi pusat didapati masih belum berbuat demikian.

"Setakat ini belum ada apa-apa tindakan diambil terhadap pusat-pusat kebajikan yang tidak berdaftar itu. Kita cuma memberikan nasihat mengenai prosedur yang mereka perlu patuhi," kata beliau.

Sementara itu, semakan Kosmo! di laman web rasmi JKM mendapati sebanyak 38 buah institusi kebajikan khusus terhadap kanak-kanak didaftarkan di bawah jabatan tersebut.

Institusi-institusi berkenaan ialah Rumah Kanak-kanak (12), Asrama Akhlak (10), Sekolah Tunas Bakti (9), Taman Seri Puteri (4), Pusat Jagaan Sinar Kasih (2) dan Kompleks Penyayang Bakti (1).

Rakyat usah anggap polis musuh

Posted:

Rakyat usah anggap polis musuh

Rakyat usah anggap polis musuh

Oleh LUQMAN RIDHWAN MOHD. NOR
luqman.ridhwan@kosmo.com.myKUALA LUMPUR – Orang ramai tidak sepatutnya menganggap Polis Diraja Malaysia (PDRM) sebagai seteru mereka memandangkan pihak berkuasa itu memainkan peranan sebagai pelindung rakyat.

Ketua Trafik Pasukan Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Datuk Abdul Aziz Yusof berkata, polis bukanlah musuh orang ramai. Tambahnya, demi keselamatan awam, polis sentiasa bekerjasama dengan pelbagai pihak bagi mencegah jenayah.

Antara kerjasama yang telah dijalin ialah dengan Pertubuhan Permotoran Bersatu Malaysia (Riders United).

"Kita telah mengadakan pelbagai aktiviti kemasyarakatan bersama Riders United dengan tujuan mengubah tanggapan orang ramai terhadap golongan penunggang motosikal yang dilabel sebagai mat rempit.

"Riders United mempunyai hubungan baik dengan masyarakat. Kita juga tak mahu penunggang motosikal menganggap polis sebagai musuh," katanya di Kampung Baru di sini semalam.

Terdahulu, beliau bersama Pengerusi Urus Setia Bidang Keberhasilan Utama Negara PDRM, Datuk Ayub Yaakob dan Presiden Riders United, Wazi Abdul Hamid mengedarkan 3,000 bungkus bubur lambuk kepada orang ramai sambil dibantu beberapa artis seperti Yasmin Hani, Sari Yanti dan Serina Redzuawan.

Wazi pula berkata, pihaknya berhasrat menjadi penghubung antara golongan penunggang motosikal dengan pihak berkuasa.

"Kami berhasrat membina satu jalinan berlandaskan perasaan saling menghormati antara pihak berkuasa dan penunggang motosikal dalam tempoh 10 tahun akan datang," ujarnya.

Tiga budak cedera mercun bola meletup

Posted:

Tiga budak cedera mercun bola meletup

Tiga budak cedera mercun bola meletup

Oleh MANIRAH OTHMAN
manirah.othman@kosmo.com.my


SAE-ED ALWAY yang cedera di mata menerima rawatan di HSNZ semalam.


KUALA TERENGGANU - Perayaan Aidilfitri tahun ini pasti disambut suram oleh tiga sahabat selepas mereka cedera akibat terkena mercun bola yang meletup secara tiba-tiba kelmarin.

Kejadian pada pukul 5 petang di Jalan Kamaruddin di sini itu menyebabkan dua daripada mangsa yang dikenali sebagai Sae-ed Alway, 13, dan Muhammad Arfan Ammar, 14, cedera parah manakala seorang lagi, Thaqif, 12, cedera ringan dan dirawat sebagai pesakit luar.

Menurut Thaqif, kejadian berlaku apabila mercun bola yang berada di dalam plastik berasap secara tiba-tiba dan tidak sempat dibuang lalu meletup dan mencederakan mereka bertiga.

"Mercun itu mercun lama. Saya bernasib baik kerana hanya cedera ringan tetapi dua lagi rakan saya cedera teruk," katanya ketika ditemui di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di sini semalam.

MUHAMMAD ARFAN melecur di muka.


Difahamkan, mercun bola tersebut milik salah seorang mangsa terbabit.

Sementara itu, tinjauan di HSNZ mendapati Muhammad Arfan menerima rawatan di Unit Rawatan Kebakaran kerana melecur teruk di muka dan dilaporkan stabil.

Sae-ed Alway pula dirawat di Wad Mata hospital sama dan dijadualkan menjalani pembedahan untuk membuang serpihan mercun di mata dalam masa terdekat.

Setakat semalam, keadaan sebenarremaja itu masih belum diketahui.

Dalam pada itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Asisten Komisioner K. Manoharan memberitahu, setakat ini, pihaknya masih belum menerima sebarang laporan mengenai insiden tersebut.

Kejadian tersebut adalah yang kedua dilaporkan berlaku sepanjang bulan Ramadan ini.

Pada 10 Julai lalu, dua remaja lelaki melecur teruk di muka dan tangan selepas meriam buatan sendiri meletup secara tiba-tiba dalam kejadian di Taman Bersatu dekat Baling, Kedah.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Bufet ala kampungdi Palm Garden

Posted:

Bufet ala kampungdi Palm Garden

Bufet ala kampungdi Palm Garden

PENGALAMAN lebih 15 tahun dalam bidang kulinari menjadi taruhan Khairul Nizal dalam menyediakan hidangan istimewa kepada pengunjung.


MENIKMATI menu berbuka ala kampung pasti menjadi pilihan ramai warga kota sepanjang bulan Ramadan ini. Bagi mereka yang masih mencari-cari destinasi untuk berbuka puasa dengan sajian tersebut, Hotel Palm Garden di Putrajaya sedia menerima kunjungan anda.

Hidangan signatur seperti kari kepala ikan salmon, kambing guling, ayam golek dan sup ekor mamak mampu membuka selera anda.

Selain itu, variasi ikan bakar, gulai kawah, nasi beriani, laksa Kedah, rendang daging dan pelbagai sajian tempatan lain boleh dinikmati seisi keluarga.

Menurut Chef Khairul Nizal Abu Seman, 40, secara keseluruhan terdapat lebih 80 jenis hidangan disediakan setiap hari sepanjang bulan Ramadan.

"Untuk menu pemanis mulut pula, antara yang popular ialah pulut durian, tapai, sagu gula melaka dan puding roti di samping pelbagai jenis aiskrim serta kuih-muih Melayu.

"Sementara itu, seleksi minuman untuk menghilangkan dahaga terdiri daripada sirap selasih, asam boi, air tebu, cincau, kopi dan teh tarik.

"Justeru, jangan ketinggalan untuk merasai keenakan hidangan yang disediakan terutamanya bagi mereka yang tinggal di sekitar Putrajaya dan Cyberjaya," ujar Khairul Nizal yang mempunyai pengalaman selama 15 tahun dalam dunia kulinari.

Sewaktu berbuka puasa, para pengunjung akan turut dihiburkan dengan dendangan lagu-lagu Melayu oleh kumpulan Ghazal Mahligai sebagai halwa telinga. Kemudahan surau yang selesa juga disediakan bagi menunaikan solat.

Lebih 100 juadah di Furama Bukit Bintang

Posted:

Lebih 100 juadah di Furama Bukit Bintang

Lebih 100 juadah di Furama Bukit Bintang


HASLINDA (kanan) dan Mohd. Shahnizar menunjukkan hidangan istimewa yang ditawarkan di Furama Bukit Bintang sepanjang Ramadan ini.


HOTEL Furama Bukit Bintang, Kuala Lumpur menawarkan pelbagai menu istimewa sepanjang Ramadan ini.

Dengan tema Sajian Selera Ala Kampung, hotel itu menjanjikan sajian segar dan menepati cita rasa.

Terletak di Spices@Furama, restoran yang mampu memuatkan kira-kira 250 pengunjung itu menawarkan lebih 100 jenis masakan asli dan tradisional yang diilhamkan oleh Chef Sos Eksekutif, Haslinda Nawi dan Chef Sos Junior, Mohd. Shahnizar Mohd. Salleh.

Rasailah sendiri keenakan hidangan popular dari setiap negeri di Malaysia seperti nasi ulam, daging gulai kawah, ekor asam pedas, kupang masak berlado, ayam percik Kelantan, ikan patin masak lemak cili api dan kambing bakar.

Jika mahu sesuatu yang berbeza, jangan lupa mencuba nasi beriani Furama yang menggabungkan resipi khas dari Asia Barat dan India.

Tidak cukup dengan itu, pengunjung juga boleh merasai aneka kuih-muih tradisional serta hidangan lain seperti popia basah, roti jala, martabak dan sate.

Bagi peminat buah-buahan tempatan, khususnya durian, jangan lupa menikmati signatur utama Furama Bukit Bintang iaitu roti canai durian.

Sambil menjamu selera, pengunjung boleh bersantai di kawasan kolam renang yang menawarkan panorama sekitar bandar raya Kuala Lumpur yang mempesonakan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Piya berada dalam zon bahaya

Posted:

Piya berada dalam zon bahaya

Piya berada dalam zon bahaya

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

PIYA mengangkat sembah kepada Tengku Mahkota Kelantan, Tengku Muhammad Faiz Petra ketika aksi final Piala FA, 29 Jun lalu.


KAPTEN Kelantan, Mohd. Badhri Mohd. Radzi atau Piya bakal berdepan tindakan daripada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) ekoran kegagalannya melaporkan diri untuk sesi latihan Harimau Malaya yang bermula kelmarin.

Pengurus Harimau Malaya, Datuk Seri Subahan Kamal menegaskan, perancang The Red Warriors itu akan diberikan surat tunjuk sebab kerana masih tidak menyertai kem latihan tanpa memberi sebarang alasan.

Menurut Subahan, setiap pemain yang disenaraikan bagi mengikuti kem latihan Harimau Malaya di bawah kendalian jurulatih, Datuk K. Rajagobal wajib melaporkan diri meskipun ditimpa masalah kecederaan.

"Mana-mana pemain cedera, harus melaporkan diri terlebih dahulu dan pegawai fisioterapi pasukan akan memeriksa tahap kecederaan mereka.

"Apabila isu ini timbul, ramai yang menuding jari kepada kami kenapa tidak memanggil pemain ini (Badhri).

"Ada beberapa kali kami panggil pemain ini tetapi kadang-kadang mereka tidak mahu datang tetapi kami tidak guna kuasa yang ada, sebab kami hanya mahu pemain yang benar-benar berminat (menyertai Harimau Malaya).

"Namun, kami akan gunakan peruntukan sedia ada untuk mengambil tindakan kepada pemain yang tidak hadir tanpa alasan kukuh.

"Bagi kes Badhri, kami masih berlaku adil dan akan menghantar surat tunjuk sebab kepada dia esok (hari ini)," kata Subahan ketika ditemui pemberita di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Badhri atau lebih dikenali sebagai Piya tidak melaporkan diri mengikuti kem latihan Harimau Malaya sejak Khamis lalu.

Difahamkan, Piya ditimpa masalah hamstring selain mengalami masalah kelewatan penerbangan yang menjadi punca mengapa pemain berusia 31 tahun itu tidak bersama Harimau Malaya ketika ini.

Piya turut tidak menyertai Harimau Malaya ketika menjalani siri perlawanan persahabatan di Australia bulan lalu gara-gara masalah kecederaan.

Untuk rekod, Piya sekadar membuat dua penampilan bersama Harimau Malaya ketika tewas 1-4 kepada Arab Saudi (17 Mac) dan mengalahkan Yemen 2-1 (22 Mac).

Dalam perkembangan sama, Rajagobal memberitahu: "Kita mahu tahu apa sebab kenapa Piya tidak hadir sebelum buat sebarang kesimpulan.

"Saya akan meminta penjelasan daripada Piya atau Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) kerana itu adalah polisi FAM," katanya.

Chelsea tampil barisan bintang

Posted:

Chelsea tampil barisan bintang

Chelsea tampil barisan bintang

IMBAS... Mourinho (tengah) bersama Terry (kanan) dan Lampard meraikan kejayaan Chelsea menjuarai Liga Perdana England pada 2010.


TRIO Chelsea - John Terry, Frank Lampard dan Petr Cech disahkan antara bintang The Blues yang turut serta dalam Jelajah Asia Chelsea 2013.

Sebelum ini, pengendali Chelsea, Jose Mourinho telah berjanji untuk membawa barisan terbaiknya pada siri jelajah tersebut sebelum The Blues memulakan kempen baharu 2013/2014.

Selain ketiga-tiga tonggak Chelsea itu, Mourinho turut membariskan beberapa lagi bintang utama, antaranya Gary Cahill, Michael Essien, Eden Hazard, Ashley Cole, Branislav Ivanovic, Ramires selain dua muka baharu, Andre Schurrle, dan Marco van Ginkel.

Chelsea akan memulakan jelajah itu yang dinamakan 'Here to Play, Here to Stay' Asia 2013 di Bangkok, Thailand diikuti Kuala Lumpur dan Indonesia, Jakarta.

Bagaimanapun, tumpuan peminat bola sepak tanah air sudah pasti terarah kepada bintang-bintang Chelsea yang akan mula 'berkampung' di Kuala Lumpur pada 18 Julai ini.

Chelsea akan menentang skuad Harimau Malaya di Stadium Shah Alam pada 21 Julai dengan sepak mula dijadualkan bermula pukul 9.45 malam.

"Saya berasa amat gembira kerana Chelsea membawa barisan pemain bintang mereka pada jelajah kali ini.

"Ini adalah berita baik buat semua peminat Chelsea di Malaysia. Para peminat di Malaysia harus memastikan mereka tidak terlepas peluang ini.

"Saya berharap mereka membeli tiket perlawanan persahabatan itu lebih awal bagi mengelak terlepas menyaksikan aksi tersebut," kata Pengarah Urusan ProEvents Sdn. Bhd., San Boon Wah.

Setakat ini lebih 30,000 tiket perlawanan persahabatan itu telah dijual dan kini ada baki 20,000 tiket lagi yang boleh dibeli peminat.

Tiket tersebut dijual pada harga RM58, RM88, RM108, RM308 dan RM408

Kunjungan The Blues ke Kuala Lumpur kali ini sekali lagi dibawakan khas oleh ProEvents dengan kerjasama Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

Impak positif Hui Ern-Hui Lin

Posted:

Impak positif Hui Ern-Hui Lin

Impak positif Hui Ern-Hui Lin

Oleh MOHD. IKHSAN FIRDAUS AZMI
ikhsan.azmi@kosmo.com.my


HUI ERN (kanan) dan Hui Lin memperkuat cabaran Malaysia pada Kejohanan Badminton Dunia di Guangzhou, China bulan depan.


JURULATIH beregu wanita negara, Rosman Razak menganggap kehadiran pasangan adik beradik, Ng Hui Ern-Ng Hui Lin telah meningkatkan lagi semangat serta kualiti kem latihan yang dilalui anak-anak buahnya.

Menurut Rosman, gandingan Hui Ern-Hui Lin telah menjadi rakan sepelatih yang baik kepada gandingan utama negara, Vivian Hoo-Woon Khe Wei menjelang Kejohanan Badminton Dunia 2013 di Guangzhou, China bulan depan.

"Walaupun baru dua minggu mereka (Hui Ern-Hui Lin) bersama kami, tetapi saya sudah dapat rasa kelainan kerana mereka telah menjadikan latihan kami berkualiti.

"Begitupun, dalam tempoh dua minggu ini saya lebih memberi tekanan kepada latihan fizikal, jadi semua pemain nampak penat," kata Rosman kepada Kosmo! semalam.

Hui Ern-Hui Lin keluar dari Persatuan Badminton Malaysia (BAM) pada 2011 kerana mereka menyambung pelajaran di Universiti Loughborough, England dalam bidang ekonomi.

Ditanya mengenai prestasi semasa satu lagi pasangan wanita negara, Goh Liu Ying-Lim Yin Loo yang turut melayakkan diri ke Kejohanan Dunia, Rosman berkata, kedua-dua pemain itu mempunyai sasaran yang lebih baik dalam acara beregu campuran.

"Liu Ying-Chan Peng Soon dan Yin Loo-Ong Jian Guo mampu meraih keputusan yang lebih baik dalam beregu campuran, jadi saya tidak boleh ganggu mereka.

"Sebab itulah saya katakan tadi kehadiran Hui Ern-Hui Lin telah menjadikan latihan kami berkualiti kerana hanya mereka yang mampu memberikan saingan kepada Vivian Hoo-Khe Wei.

"Jadi, setiap pemain harus menggunakan peluang berlatih bersama untuk memajukan diri masing-masing," jelas Rosman.

Beregu keempat wanita negara yang turut mengesahkan tempat ke Guangzhou ialah gandingan Amelia Alicia Anscelly-Soong Fie Cho.

"Saya gembira apabila mendapat tahu ada empat beregu wanita negara yang layak beraksi pada Kejohanan Dunia tahun ini.

"Sebelum ini, nak lepas satu beregu pun susah. "Apa yang penting sekarang ialah berlatih dengan cara yang lebih sistematik."

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Indonesia mahu dakwa syarikat Malaysia

Posted:

Indonesia mahu dakwa syarikat Malaysia

Indonesia mahu dakwa syarikat Malaysia

GAMBAR pada 29 Jun 2013 menunjukkan hutan yang dibakar di kawasan perlindungan tanah gambut di Pelalawan, Sumatera, Indonesia.


JAKARTA - Indonesia akan mendakwa anak syarikat ladang kelapa sawit ketiga terbesar di Malaysia berhubung kebakaran haram yang menyebabkan Singapura dan Malaysia dilitupi jerebu pada bulan lalu, kata polis semalam.

Syarikat tempatan tersebut, PT Adei Plantations merupakan anak syarikat KL Kepong Bhd.

Polis mendakwa firma tersebut menyebabkan jerebu terburuk dalam tempoh 16 tahun melanda Asia Tenggara.

"Mereka akan didakwa kerana menyebabkan kemusnahan alam sekitar," kata jurucakap polis nasional, Ronny Franky Sompie.

Pihak berkuasa masih menyiasat empat syarikat lain kerana turut disyaki terlibat dalam aktiviti pembakaran haram tetapi nama-nama syarikat itu tidak didedahkan.

Pada bulan lalu, Kementerian Alam Sekitar menamakan lapan syarikat Asia Tenggara sebagai suspek.

Dalam pada itu, KL Kepong menafikan pihaknya melakukan sebarang kesalahan.

Menurut firma itu, pihaknya melaksanakan polisi pembakaran sifar, manakala kebakaran yang dikesan pula berlaku di luar kawasan konsesi mereka.

Seseorang individu yang didapati bersalah melakukan pembakaran hutan berdepan hukuman penjara hingga 10 tahun dan denda 10 bilion rupiah (RM3.1 juta).

Pihak berkuasa juga boleh merampas keuntungan dan menutup operasi syarikat yang didapati bersalah.

Polis berkata, lebih 12 orang telah ditangkap kerana melakukan pembakaran terbuka setakat ini.

Namun, tidak jelas sama ada mereka merupakan pekerja mana-mana lapan syarikat terbabit atau petani tempatan.

Sebahagian petani gemar menggunakan kaedah pembakaran hutan untuk membersihkan tanah kerana kosnya yang murah. - Reuters

Mesir siasat dakwaan Morsi lari dari penjara

Posted:

Mesir siasat dakwaan Morsi lari dari penjara

Mesir siasat dakwaan Morsi lari dari penjara

KAHERAH - Pihak pendakwa raya akan menyiasat tuduhan bahawa Presiden Mesir yang telah digulingkan, Mohammed Morsi melarikan diri dari penjara atas bantuan Hamas sewaktu revolusi yang berlaku pada tahun 2011.

Ketua pendakwa raya, Hesham Barakat telah menerima testimoni daripada sebuah mahkamah di bandar Ismailia yang akan dijadikan asas kepada siasatan tersebut.

Persoalan mengenai sama ada Hamas membantu Morsi dan 30 pemimpin Ikhwanul Muslimin melarikan diri dari penjara telah menjadi perdebatan dalam kalangan media sejak sekian lama.

Morsi dan pemimpin Ikhwanul Muslimin sebelum ini ada menyatakan bahawa penduduk tempatan membantu mereka selepas kebanyakan banduan sudah pun melarikan diri.

Hamas bagaimanapun menafikan penglibatan mereka.

Para pegawai penjara, polis dan ejen perisikan telah disoal siasat berkaitan kes tersebut.

Isu itu kembali hangat selepas Morsi digulingkan oleh tentera pada 3 Julai lalu berikutan protes yang mahu beliau meletak jawatan.

Morsi kini ditahan di sebuah lokasi tidak diketahui dan tidak dikenakan sebarang dakwaan sehingga semalam. - AP

Empat orang ditanduk lembu di Festival San Fermin

Posted:

Empat orang ditanduk lembu di Festival San Fermin

Empat orang ditanduk lembu di Festival San Fermin


SEORANG lelaki ditanduk seekor lembu jantan sempena Festival San Fermin di Pamplona, Sepanyol semalam.


PAMPLONA - Empat orang telah ditanduk dalam larian lembu keenam sempena Festival San Fermin di Sepanyol semalam.

Kejadian tersebut mencetuskan situasi panik di beberapa batang jalan di bandar yang terletak di Sepanyol itu.

Situasi tegang memuncak apabila seekor lembu jantan menanduk dan menyerang seorang lelaki selama hampir 30 saat.

Lembu tersebut berterusan menyerang lelaki berkenaan walaupun cuba dihalang oleh beberapa pelari lain yang menarik ekor haiwan itu.

Mereka kemudian menarik kaki mangsa untuk menjauhkannya daripada lembu tersebut.

Pengarah Hospital Navarra, Javier Sesma berkata, seramai empat orang cedera akibat ditanduk lembu semalam, manakala tiga lagi mengalami kecederaan lain.

Insiden peserta ditanduk lembu adalah yang pertama dalam larian lembu pada tahun ini.

Acara itu menyaksikan para peserta berlari sambil dikejar oleh enam ekor lembu jantan menuju ke sebuah gelanggang di sini. - AP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Pasar nelayan Kuala Besut akan diwujudkan

Posted:

Pasar nelayan Kuala Besut akan diwujudkan

Pasar nelayan Kuala Besut akan diwujudkan

13/07/2013 8:27pm

KUALA BESUT - Pasar nelayan akan diwujudkan di sini dalam masa terdekat bagi membolehkan nelayan menjual hasil tangkapan mereka secara terus kepada pengguna tanpa melalui orang tengah.

Menteri Pertanian dan Industi Asas Tani, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

berkata, penubuhan pasar itu akan disegerakan selepas tapak sesuai dikenal pasti memandangkan konsep pasar itu memerlukan ia dibangunkan berhampiran tempat pendaratan ikan.

"Pasar nelayan ialah usaha kerajaan untuk membantu meningkatkan pendapatan nelayan kerana tidak melalui orang tengah selain membolehkan pengguna menikmati ikan segar pada harga yang lebih murah," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Mesra Ramadan di Kampung Seberang Barat di sini, hari ini. - Bernama

Perubahan tapak niaga antara keluhan peniaga Bazar Ramadan

Posted:

Perubahan tapak niaga antara keluhan peniaga Bazar Ramadan

Perubahan tapak niaga antara keluhan peniaga Bazar Ramadan

13/07/2013 8:25pm

KUALA LUMPUR - Beberapa peniaga bazar Ramadan di Jalan Masjid India di sini berpeluang menyampaikan pelbagai masalah secara terus kepada Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor yang melawat lokasi itu, hari ini.

Antara keluhan yang diterima berkisar kepada soal perubahan beberapa tapak niaga tanpa dimaklumkan kepada peniaga terbabit.

"Kita kenal pasti lapan gerai yang cabut undi petak dia tempat lain, bila

berniaga petaknya di tempat lain yang didakwa kurang pembeli. Kita akan cuba selesaikan," katanya kepada pemberita selepas lawatan itu. - Bernama

Pencawang syarikat telekomunikasi dipecah masuk

Posted:

Pencawang syarikat telekomunikasi dipecah masuk

Pencawang syarikat telekomunikasi dipecah masuk

13/07/2013 8:24pm

KOTA MARUDU - Tiga syarikat telekomunikasi mengalami kerugian kira-kira RM24,000 apabila pencawang DIGI di Kampung Tanjung Batu dekat sini dipecah masuk pencuri.

Ketua Polis Daerah Kota Marudu, Deputi Superintendan Mohd. Isa Yusof berkata, kejadian itu berlaku antara awal bulan Jun dan 10 Julai lepas, dan hanya disedari apabila seorang kontraktor Digi ke balai polis untuk melaporkan kehilangan 24 bateri Maxis dan 24 bateri Celcom yang diletak dalam kawasan berpagar pencawang itu.

"Siasatan awal pihak polis mendapati pencawang itu dikongsi tiga syarikat

telekomunikasi iaitu Celcom, Maxis serta Digi dan suspek masuk ke kawasan

pencawang dengan cara memotong kunci mangga pintu pagar utama sebelum memotong mangga pintu kabin tempat bateri itu dipasang," katanya dalam satu kenyataan hari ini. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Elecoldxhot mahu ke Las Vegas

Posted:

Elecoldxhot mahu ke Las Vegas

Elecoldxhot mahu ke Las Vegas

SETELAH muncul buat kali pertama kira-kira dua tahun lalu, kumpulan Elecoldxhot sekali lagi menakluk pentas tarian program realiti Showdown apabila menjadi pilihan penonton untuk muncul sebagai pemenang Showdown 2013.

Kejayaan tersebut diraih selepas mereka menewaskan sebuah lagi kumpulan iaitu Katoon Network dalam satu persaingan battle yang cukup sengit dalam perebutan gelaran juara kategori All Star.

Sebelum itu, untuk kategori Terbuka, kumpulan 5=1 muncul juara apabila menewaskan Inversion dalam saingan battle, manakala dalam kategori Junior, Walawei menyingkirkan Fresh Unity Crew.

Pengurus Besar Kumpulan 8TV dan ntv7, Airin Zainul berkata, pihaknya gembira apabila pembaharuan yang dilakukan pada musim ini diterima oleh peminat setia rancangan ini.

"Showdown 2013 merupakan Showdown musim yang keempat. Kami telah mengambil keputusan untuk melakukan pembaharuanseperti memperkenalkan tiga kategori iaitu All Star, Terbuka dan Junior.

"Ternyata dengan penampilan tiga kategori ini, penyertaan yang diterima semakin meningkat berbanding tiga musim lepas. Ramai yang suka dengan konsep sebegini," ujarnya pada satu sidang akhbar selepas acara berakhir.

Menurut Airin, pihaknya turut berbangga dengan 10 kumpulan yang bertanding pada saingan akhir kerana telah mereka menunjukkan kesungguhan dan prestasi yang sangat membanggakan.

"Saya percaya dengan kebolehan para peserta. Ini menunjukkan mereka mampu bersaing sekiranya berpeluang bertanding di peringkat antarabangsa pula," ujarnya.

Sementara itu, Ooi Kok Wei selaku wakil Elecoldxhot meluahkan kegembiraan atas kemenangan yang diraih dan merasakan penyertaan mereka dalam program tersebut buat kali kedua sangat berbaloi.


DALAM emosi. Elecoldxhot berasa cukup terharu dengan kemenangan mereka dalam Showdown 2013 menerusi kategori All Star.


Menurut Kok Wei, kejayaan itu bakal merealisasikan impian mereka untuk menyertai pertandingan World Hip Hop Dance Championship 2013 yang akan berlangsung di Las Vegas, Amerika Syarikat (AS) pada bulan hadapan.

"Untuk menyertai sesebuah pertandingan di luar negara, sudah tentu ia memerlukan kos yang sangat besar. Namun begitu, kemenangan kami ini telah membuka peluang untuk beraksi di pentas antarabangsa.

"Memandangkan pertandingan itu akan berlangsung dalam tempoh sebulan lagi, kami perlu berlatih dari sekarang. Kami berharap dapat mengharumkan nama Malaysia di luar negara," jelasnya.

Elecoldxhot yang muncul sebagai juara membawa pulang hadiah wang tunai RM75,000 serta tambahan RM125,000 untuk perbelanjaan menjalani latihan atau menyertai pertandingan tarian di luar negara.

Bagi Katoon Network yang sekadar berpuas hati sebagai naib juara, tidak pulang dengan tangan kosong apabila membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak RM30,000.

Barisan juri yang mengadili pertandingan tersebut ialah Maple Loo dan Joe Flizzow dari Malaysia serta empat juri antarabangsa iaitu Ynot, Junior Boogaloo, Bboy Full Deck, Jay Smooth (AS), Sheena Vera Cruz (Filipina) dan Prepix Haw (Korea Selatan).

Kali pertama

Dalam kategori Terbuka pula, 5=1 yang dinobatkan sebagai juara mengakui mereka langsung tidak menyangka akan menang pertandingan itu berdasarkan persaingat yang sangat sengit.

Ketua 5 =1, Jakson Yap Tak mengakui mereka terpaksa berusaha lebih keras memandangkan perlu bersaing dengan tiga buah kumpulan lagi yang turut menampilkan persembahan yang mengagumkan.

"Ini merupakan kali pertama kami menyertai pertandingan tarian seperti Showdown 2013. Jadi, pengalaman itu pastinya agak kurang dan itu yang membuatkan kami lebih gigih semasa berlatih.

"Lagipun matlamat utama kami menyertai pertandingan ini bukanlah semata-mata mahu menang, sebaliknya kami ingin menimba lebih banyak pengalaman. Komen-komen juri juga banyak membantu kami untuk memperbaiki lagi teknik tarian," jelasnya.

5=1 berentap dengan kumpulan Inversion dalam saingan battle kategori Terbuka.

Tidak dinafikan kedua-dua kumpulan tersebut menampilkan persembahan yang cukup bertenaga, tetapi undian daripada para penonton lebih memihak kepada 5=1.

Dengan kemenangan tersebut, 5=1 berjaya meraih hadiah wang tunai sebanyak RM50,000 serta tambahan RM50,000 untuk perbelanjaan kumpulan tersebut menyertai pertandingan atau latihan tarian di luar negara, manakal Inversion sekadar meraih hadiah wang tunai RM20,000.


AKSI hebat Katoon Network yang merupakan pesaing terdekat Elecoldxhot.


Masa terhad

Persaingan untuk kategori Junior pula ternyata tidak kurang hebatnya apabila tiga kumpulan iaitu Walawei, Fresh Unity Crew dan Stay Cool berentap merebut gelaran juara.

Menariknya, rata-rata peserta yang bersaing dalam kategori ini terdiri daripada pelajar sekolah, tetapi aksi yang ditampilkan cukup menarik dan menghiburkan penonton.

Sebaik sahaja persaingan berakhir, Walawei muncul pemenang dan berhasil membawa pulang hadiah berupa wang tunai sebanyak RM10,000, manakala Fresh Unity Crew memenangi RM5,000 selaku naib juara.

Muhammad Nabil D'Zulkefli yang mewakili kumpulan Walawei berkata, kemenangan yang diraih mereka ternyata sangat berbaloi dengan usaha yang dilakukan sepanjang menyertai Showdown 2013.

"Antara cabaran getir yang terpaksa kami harungi adalah masa yang terhad untuk menjalani latihan memandangkan kami masih bersekolah. Biasanya kami cuma sempat berlatih selama beberapa jam selepas sesi persekolahan.

"Namun begitu, penyertaan kali kedua dalam pertandingan ini selepas mencubanya tahun lalu tidak sia-sia. Sebenarnya kami agak gementar kerana Fresh Unity Crew memberikan saingan yang begitu sengit," jelasnya.

Sementara itu, Maple Loo yang mewakili barisan juri pada malam tersebut mengakui agak sukar membuat pilihan kumpulan yang layak beraksi pada saingan battle.

Menurutnya, bermula dari peringkat awal lagi semua peserta telah menunjukkan aksi tarian yang memukau dan juri terpaksa membuat pilihan tepat dengan hanya memilih yang terbaik.

"Apabila menyaksikan aksi tarian yang dipersembahkan saingan terakhir ini, kami boleh katakan bahawa penari di Malaysia mampu memberi saingan di peringkat antarabangsa," ujarnya.

Minta penyebar fitnah buat amal sempena Ramadan

Posted:

Minta penyebar fitnah buat amal sempena Ramadan

Minta penyebar fitnah buat amal sempena Ramadan

Oleh SITI AISYAH IBRAHIM

EIRA Syazira hanya ketawa selepas membaca dakwaan tentang dirinya tidak berdisiplin.


NAMA Eira Syazira tidak asing lagi dalam persada seni tanah air apabila dia sering muncul di kaca televisyen dengan watak air mata.

Pelakon kelahiran Kuala Lumpur ini muncul kembali setelah menyepi seketika selepas melahirkan puteri sulungnya, Amarra Sofea Rose, beberapa bulan lalu, hasil perkongsian hidup dengan pelakon Azad atau nama sebenarnya Azad Jazmin.

Bagaimanapun, dia yang kini aktif berlakon semula termasuk membintangi drama rantaian yang sedang hangat ditayangkan dalam slot Samarinda di TV3 iaitu Ramadan Yang Hilang tiba-tiba dilanda kontroversi.

Eira didakwa sudah tidak seperti dahulu. Dia dituduh tidak berdisiplin, datang lambat ke lokasi penggambaran dan dilabelkan sebagai artis yang tidak pernah menghormati masa orang lain.

Sikapnya yang kurang sensitif itu hanya menyusahkan orang sekeliling sehingga ada yang angkat bendera putih gara-gara serik untuk bekerjasama dengan Eira.

Kosmo! menghubungi Eira untuk mendapatkan penjelasan lanjut mengenai spekulasi tersebut.

Kosmo!: Apakah reaksi anda apabila ada spekulasi yang mengatakan anda seorang artis yang tidak berdisiplin?

EIRA SYAZIRA: Sebenarnya saya tergelak apabila membaca berita yang dikeluarkan oleh pihak akhbar tersebut. Timbul pertanyaan, mengapakah ada sesetengah pihak yang melulu menuduh saya sebegitu tanpa bertanyakan saya dahulu. Saya dapat katakan, semua itu adalah fitnah yang hendak menjatuhkan saya semata-mata. Perkara itu tidak pernah terjadi.

Apakah impak terhadap karier anda selepas gosip tersebut tersebar?

Alhamdulillah, sekarang saya mendapat banyak tawaran berlakon. Mungkin ini merupakan rezeki anak saya. Saya tidak kisah apa orang ingin kata tentang saya, atau mungkin si pengadu tersebut ada mempunyai niat dan agenda tersendiri. Dalam dunia seni, saya sedar bahawa kita selalu tidak terlepas daripada fitnah orang. Ada yang suka dan tidak suka kita.


BAHAGIA. Eira dan suaminya, Azad, bergilir-gilir menjaga anak sulung mereka, Amarra Sofea Rose.


Mungkin anda ada nasihat untuk pengadu yang sengaja mereka cerita itu?

Saya harap dalam bulan Ramadan yang mulia ini, berhentilah daripada membuat cerita yang tidak elok tentang orang lain dan banyak-banyak membuat amal ibadah sahaja. Tidak ada hasil jika hanya membuat fitnah.

Menyentuh mengenai kerjaya pula, apakah perkembangan terkini anda selepas melahirkan anak?

Selepas berehat kerana melahirkan anak, sekarang saya kembali bergiat aktif dalam dunia lakonan selepas berpantang selama dua bulan. Alhamdulillah, rezeki saya dalam bidang lakonan masih banyak seperti sebelum ini. Malah, sekarang saya sedang melakukan tiga penggambaran yang akan bersiaran sepanjang bulan Ramadan ini.

Siapakah akan jaga anak apabila anda keluar bekerja?

Jika saya ada penggambaran, suami saya akan jaga anak, jika kami berdua bekerja pada waktu yang sama, mak mertua saya akan membantu menjaga anak kami.

Adakah anda bakal terlibat dengan sebarang naskhah sempena Aidilfitri ini?

Ya, alhamdulillah, saya akan muncul dalam dua drama yang ditayangkan seminggu sebelum raya, antaranya Madu-Madu Raya di Astro Ria dan sebuah cerekarama untuk tayangan di TV3 berjudul Demi.

Adakah anda tidak bosan apabila hanya memegang watak berunsur sedih?

Sebenarnya sejak dari dulu, saya sering menerima watak sedih, mungkin watak sebegitu sesuai dengan saya berbanding watak lain. Namun, tidak mustahil jika satu hari nanti saya akan turut memegang watak antagonis.

Nora, Fasha hapus sengketa lama

Posted:

Nora, Fasha hapus sengketa lama

Nora, Fasha hapus sengketa lama

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA

NORA DANISH bercuti daripada penggambaran drama atau filem sepanjang Ramadan.


SIAPA sangka hubungan keruh antara aktres Nora Danish dengan Fasha Sandha selama ini kembali jernih selepas Nora melawat anak Fasha iaitu Putra Rayfal Rizal Ashram ketika pelakon tersebut sedang dalam pantang.

Atas sebab itu juga, Nora dan Fasha tiada masalah untuk sama-sama menghadirkan diri memberi sokongan ke majlis pelancaran koleksi baju pengantin milik adik kembar Rizal Ashram Ramli atau Jejai yang berlangsung di Grand Duchess, Fraser Place, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Menurut Nora yang kelihatan jelita dan seksi dengan gaun hitam belahan ke pangkal paha, dia dan aktres drama Chinta itu sudah lama berbaik.

Kenyataan yang sama dijawab oleh Fasha yang masih lagi kelihatan menawan biarpun tubuhnya agak berisi selepas melahirkan anak sulungnya itu.

"Saya dengan Nora sudah lama baik, malah kami banyak kali berjumpa setiap kali Jejai dan saya mengambil Rayqal mahupun ketika Nora menghantar anaknya ke rumah kami," ungkap Fasha mengenai anak Nora, Putra Rayqal hasil perkahwinannya bersama Jejai sebelum ini.

Tutur Fasha lagi: "Apa pun yang terjadi, anak saya adalah adik kepada anak Nora. Jadi, secara automatiknya kami sudah seperti keluarga."

Fasha pasang CCTV

Mengulas mengenai kehidupannya selepas memperoleh cahaya mata, Fasha berkata, menjadi ibu adalah pengalaman paling berharga sepanjang hidupnya.

Dedahnya, lakonan bukan lagi menjadi perkara utama, sebaliknya Rayfal kini menjadi keutamaannya.

Jawapan itu diberi tatkala dia disoal jika bidang lakonan tidak lagi memihak kepadanya disebabkan ramai muka-muka baharu yang menghiasi industri lakonan.

"Pendapatan saya bukan bertumpu pada berlakon sahaja. Saya juga mempunyai perniagaan salon rambut. Kalau tidak berlakon, saya akan lakukan perkara lain.

"InsyaAllah, saya dalam perancangan untuk menjalankan sebuah lagi perniagaan yang memfokuskan pakaian bayi dan juga pakaian lelaki," ujarnya lagi.

Sedang menjalani penggambaran drama bersiri Tentang Hati di samping aktor popular Aaron Aziz, Fasha akui, berasa rindu dengan anaknya setiap kali berjauhan dengan anak kesayangannya itu.

FASHA SANDHA dan Jejai kini bahagia bergelar ibu dan bapa kepada anak sulung mereka, Putra Rayfal.


Begitupun, kerinduannya terhadap Rayfal terubat apabila dia mengambil keputusan memasang kamera litar tertutup (CCTV) di rumahnya. Tindakannya itu juga disebabkan dia ingin menjaga keselamatan anaknya yang dijaga oleh pembantu rumah.

"Ketika menjalani penggambaran, saya akan memantau Rayfal setiap setengah jam. Saya risau keadaan anak saya selepas melihat satu klip video pembantu rumah melambung bayi dahulu," jelasnya.

Berkongsi sambutan Ramadan, tutur Fasha, dia lega kerana suaminya bukan seorang yang cerewet dari segi makanan.

Katanya, Jejai makan apa sahaja yang dimasaknya, cuma setiap hidangan perlu ada menu ikan bilis atau ikan goreng.

Nora berehat

Cerita sambutan Ramadan turut diajukan kepada Nora. Tahun ini, aktres berusia 31 tahun itu nekad untuk berehat sepanjang Ramadan.

"Bermula Ramadan tahun lepas, saya berehat daripada segala aktiviti seni selama sebulan. Begitu juga pada Ramadan tahun ini," ujarnya yang berazam mengerjakan solat tarawih sepanjang Ramadan.

Begitupun, kata Nora, dia tidak akan menolak sebarang jemputan program amal.

Disoal apakah menu wajib ketika berbuka puasa, jawab Nora, setiap kali berbuka, dia akan menikmati martabak, kuih seri muka dan ayam panggang.

Sementara itu, mengulas mengenai koleksi baju pengantin Pu3 kepunyaan dua beradik kembar iaitu Putri Azalea Ashram Ramli dan Putri Yasmin Ashram Ramli, Nora memuji bekas adik iparnya itu sebagai orang yang berbakat dalam mereka fesyen busana.

"Pujian saya bukan disebabkan kami rapat. Pencapaian kedua-dua beradik itu sangat membanggakan," ujar Nora.

Fasha turut memuji koleksi baju pengantin Pu3. Menurutnya, kesemua koleksi baju pengantin Pu3 biarpun nampak ringkas, tetapi cantik.

"Rekaan baju-baju pengantin mereka sangat berbeza dengan baju-baju pengantin yang terdapat di Malaysia," ungkapnya.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved