Isnin, 8 Julai 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Pupuk keluarga bersolat tarawih

Posted:

Pupuk keluarga bersolat tarawih

Pupuk keluarga bersolat tarawih

SEJAK sedekad lalu, Ridzuan Yang, 55, mendidik ahli keluarganya menunaikan solat sunat tarawih sepanjang bulan Ramadan. Paling mengagumkan, Ridzuan bersama isteri dan tiga anaknya tidak pernah gagal bertarawih di masjid yang berbeza di sekitar Lembah Klang.

Menetap di Ampang, Selangor, giliran masjid dimulakan di kawasan berhampiran rumahnya. Masjid di Kampung Melayu Ampang menjadi persinggahan pertama keluarga tersebut sebelum tradisi tarawih bertukar masjid diteruskan ke rumah Allah yang lain.

"Saya tidak mempunyai giliran tetap. Mana yang saya rasa praktikal untuk pergi, saya dahulukan dan pada penghujung Ramadan, saya sekeluarga pergi ke masjid yang jauh," ujar Ridzuan ketika ditemui Kosmo! di Masjid Asy-Syakirin, KLCC baru-baru ini.

Masjid kegemaran

Setakat ini, hampir semua masjid utama di Kuala Lumpur menjadi persinggahan keluarga Ridzuan seperti Masjid Negara, Masjid Jamek Kampung Baru dan Masjid Jamek. Masjid paling jauh yang pernah mereka kunjungi ialah Masjid Putra di Putrajaya.

Apabila bertukar-tukar masjid, sudah tentu ada sebuah masjid yang menjadi kegemaran keluarga Ridzuan. Katanya: "Masjid Darul Ehsan di Taman TAR, Ampang merupakan masjid kegemaran kami sekeluarga. Setiap tahun kami pasti bertarawih di situ. Kelunakan suara imam di masjid itu menambat hati kami. Tambahan, imamnya masih muda dan merupakan lulusan tahfiz dari Mekah."

Ziarah masjid yang dilakukan keluarga Ridzuan banyak manfaatnya. Bukan sahaja perbezaan suasana dan jemaah pelbagai latar belakang yang ditemui bahkan budaya sesebuah masjid itu dapat dipelajari Ridzuan sekeluarga.

Ketika inilah, Ridzuan menilai keberkesanan tugas-tugas ahli jawatankuasa masjid di sesuatu tempat. Penyediaan infrastruktur, kebersihan dan keselesaan yang disediakan dapat diperhatikan secara terperinci.

"Saya pernah berkunjung ke masjid yang masih menggunakan kipas. Kalau jemaah tidak ramai dan ruangnya besar tidak mengapa, tetapi jika pada masa itu masjid padat, ia boleh mengganggu jemaah ketika beribadat," kata ahli perniagaan tersebut.

Beliau juga menyarankan supaya pihak masjid menyediakan rak kasut sebagai kemudahan kepada para jemaah.

Selain kepuasan mempelajari budaya sesebuah masjid, tarawih di tempat yang berbeza memberi peluang kepada Ridzuan mengenal pasti bacaan pilihan imam di masjid-masjid yang dikunjungi.


TADARUS al-Quran beramai-ramai juga menjadi ibadah sampingan yang mulia selepas tarawih.


Kelunakan suara mengalunkan kalimah-kalimah Allah dalam bersolat menyentuh hati jemaah. Apatah lagi, apabila bacaan dilantunkan dengan jelas dan teratur.

"Sekarang saya boleh tahu bentuk bacaan di masjid-masjid yang saya kunjungi. Ada sesetengah masjid menggunakan surah panjang dan ada yang pendek. Selalunya kalau tarawih lapan rakaat, penggunaan surah itu sedikit panjang sebab jangka masa tarawih itu boleh dilanjutkan.

"Namun bagi saya kepantasan bacaan itu perlu diberi perhatian. Kadang-kadang ada imam di beberapa buah masjid baca terlalu pantas sehingga jemaah ketinggalan," ujarnya.

Bercakap tentang keistimewaan sesebuah masjid, Ridzuan menjelaskan ada yang menganjurkan sesi tazkirah selepas selesai empat rakaat tarawih.

"Sebagai orang luar yang datang ke masjid di mukim berlainan, saya rasa perkara seperti ini satu kelebihan yang sukar ditemui di tempat lain.

"Ia menunjukkan betapa ibadat tarawih itu tidak terikat pada solat sahaja malah boleh diselitkan dengan aktiviti keagamaan lain seperti tazkirah dan tadarus. Menerusi tazkirah ini, jemaah dapat berehat seketika sebelum sambung bersolat," jelasan Ridzuan.

Buka puasa

Menurut Ridzuan, proses pemilihan masjid kebiasaannya dilakukan sehari sebelum masjid dikunjungi. Sekiranya masjid yang hendak dituju terletak jauh dari rumah, Ridzuan sekeluarga bertolak lebih awal dan berbuka puasa di masjid.

Sekiranya orang lain sibuk mencari juadah berbuka puasa di bazar-bazar Ramadan, Ridzuan sekeluarga tidak ralat menjamah kurma dan air kosong sebelum memulakan tarawih.

Isteri Ridzuan, Zubidah Omar, 53, pula tidak berdepan masalah menyediakan hidangan berbuka sepanjang bulan Ramadan. Suami dan ketiga-tiga anaknya tidak cerewet soal pemakanan malah tiada paksaan baginya untuk memasak.

"Jarang saya masak untuk berbuka puasa. Selalunya saya beli dan tinggalkan di rumah. Selepas pulang menunaikan solat tarawih barulah kami menikmati hidangan tersebut.

"Kalau pergi ke masjid yang jauh, selalunya saya bawa telekung siap-siap dan terus makan di luar selepas solat," cerita Zubidah yang menambah sehari sebelum Hari Raya Aidilfitri, keluarganya pulang ke kampung di Kampung Permatang Pasir, Banting, Selangor.


MASJID-MASJID di sekitar bandar raya Kuala Lumpur menjadi destinasi Ridzuan sekeluarga setiap kali menjelang bulan Ramadan.


Didik anak

Dalam tempoh lebih 10 tahun amalan bergilir masjid itu dilaksanakan, Ridzuan bersyukur kerana kesemua anaknya menunjukkan semangat tinggi untuk bertarawih. Mungkin agak skeptikal untuk melabelkan anak-anak muda sebagai golongan paling liat berjemaah di masjid terutamanya ketika bulan Ramadan.

Bagaimanapun, pendedahan awal yang dilakukan Ridzuan membuatkan anak-anaknya mudah menerima amalan itu. Baginya, mendidik anak kecil lebih mudah berbanding yang telah dewasa.

"Kalau dahulu, dua anak perempuan saya boleh dikecualikan ketika mereka haid. Namun anak bongsu lelaki saya memang wajib ikut. Dia pula tidak berasa terpaksa sebab rakan-rakan sebayanya pun ramai bertarawih.

"Cuma sekarang mereka sudah dewasa. Anak sulung saya sudah berkahwin, yang kedua pula telah bekerja dan anak bongsu pula menyambung pelajaran di universiti. Sukar untuk mengumpulkan mereka seperti dahulu tetapi apabila ada kesempatan, kami teruskan amalan bertarawih itu," ujar Ridzuan.

Sementara itu, anak kedua Ridzuan, Narita Ridzuan, 26, melihat tradisi bergilir masjid itu sebagai satu kepuasan yang hanya boleh diperoleh pada bulan Ramadan. Pada awalnya, dia mengakui terbit rasa malas dan bosan kerana terpaksa mengikut ibu bapa bertarawih setiap malam di masjid yang berlainan.

"Lama-lama saya rasa seronok. Selalu kalau hari biasa kami buat tarawih lapan rakaat namun bila hujung minggu, ayah galakkan kami bersolat penuh 20 rakaat termasuk tiga rakaat solat sunat witir," cerita Narita.

Isu jumlah rakaat tarawih

Posted:

Isu jumlah rakaat tarawih

Isu jumlah rakaat tarawih


SOLAT tarawih mula dilakukan secara berjemaah pada zaman Saidina Umar al-Khattab. - Gambar hiasan


SEPERTI yang diriwayatkan oleh Abu Daud, Rasulullah SAW pernah bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya sesiapa yang hidup selepas aku pasti akan melihat perselisihan yang banyak. Maka berpeganglah kamu kepada sunah aku dan sunah Khulafa ar-Rasyidin yang diberi petunjuk selepas aku. Peganglah ia (sunah) sesungguh-sungguhnya sehingga kalau pun kamu terpaksa menggigitnya dengan gigi geraham kamu."

Berdasarkan sabda yang dipetik daripada hadis sahih di atas, jelaslah bahawa Nabi Muhammad SAW pernah berpesan kepada umatnya agar mengikuti sunah baginda dan sahabat-sahabatnya.

Persoalan sunah tersebut turut merangkumi amalan solat sunat tarawih yang kini dilaksanakan umat Islam di seluruh dunia pada bulan Ramadan. Rasulullah sendiri mengerjakan solat tarawih ketika hidupnya.

Hukum tarawih

"Bagaimanapun pada zaman Rasulullah, ia tidak disebut tarawih. Ketika itu, dalam bulan Ramadan, Rasulullah dilihat bersolat pada waktu malam di masjid dan para sahabat yang berada di situ sepakat untuk bersembahyang bersama baginda.

"Pada malam kedua, jemaah baginda kian ramai membuatkan mereka berniat untuk meneruskan pada malam keesokannya. Namun pada malam ketiga atau keempat itu, baginda tidak hadir ke masjid dan solat tersebut diteruskan tanpa Rasulullah.

"Keesokan harinya, Rasulullah bertemu para sahabat dan memberitahu bahawa baginda tahu apa yang dikerjakan mereka pada malam sebelumnya. Baginda mengatakan bahawa tiada yang menghalangnya untuk keluar dari rumah melainkan kebimbangan solat itu bertukar menjadi kewajipan," jelas Ketua Penerangan sebuah pertubuhan bukan kerajaan, Minda Pondok, Harun Yahya, 51.

Kesannya, hukum solat tarawih pada hari ini adalah sunat muakkad iaitu sunat yang sangat dituntut dalam Islam.

Mengimbau pelaksanaan tarawih, ujar Harun, solat sunat tersebut sering dihubungkan kepada seorang khalifah iaitu Saidina Umar al-Khattab. Seperti yang diriwayatkan seorang sahabat Umar, Abdul Rahman Abdul Qari yang bermaksud: "Aku keluar bersama Umar pada suatu malam pada bulan Ramadan ke masjid.

"Ternyata jemaah masjid bersolat secara berasingan. Ada yang solat bersendirian dan ada yang bersolat dalam jemaah yang kecil. Kata Umar, "Demi Allah, aku melihat kalau mereka dikumpulkan di belakang seorang imam itu lebih baik."


HARUN menerangkan bahawa keempat-empat mazhab dalam Islam mempersetujui bahawa solat sunat tarawih perlu dikerjakan sebanyak 20 rakaat.


Akhirnya, pada keesokan harinya semua jemaah bersolat tarawih mengikut seorang imam yang ketika itu dipimpin oleh Ubai bin Kaab.

Menyentuh isu bilangan rakaat tarawih, Harun berkata, berpandukan empat mazhab dalam Islam iaitu Hanafi, Maliki, Syafie dan Hanbali, semua- nya sepakat mempersetujui tarawih perlu dilaksanakan sebanyak 20 rakaat.

"Cuma mazhab Maliki yang tampil dengan dua pendapat iaitu 20 dan 36 rakaat. Ia timbul atas alasan perbezaan ahli Mekah dan ahli Madinah. Di Mekah, selepas empat rakaat tarawih, jemaah melakukan tawaf, jadi solat itu ditetapkan pada 20 rakaat.

"Jemaah Madinah pula tidak bertawaf dan ibadah tersebut digantikan dengan penambahan rakaat kepada 36. Bagaimanapun, ia bukanlah pendapat muktamad dan ia masih diberatkan kepada 20 rakaat," tambah Harun.

Ketetapan ulama

Ibadah tarawih yang dikerjakan sebanyak lapan rakaat pula dikatakan terbentuk berdasarkan hadis Aisyah menerusi riwayat Bukhari dan Muslim yang bermaksud: "Rasulullah sama ada pada bulan Ramadan atau di luar bulan Ramadan tidak pernah solat melebihi 11 rakaat."

Begitupun menurut Harun, hadis Aisyah adalah berdasarkan apa yang disaksikan sendiri Saidatina Aisyah dan tidak semestinya diaanggap sebagai hukum.

"Tidak ada satu pun hadis dalam empat mazhab pegangan umat Islam mengatakan bahawa tarawih perlu dilaksanakan sebanyak lapan rakaat bahkan semuanya menyatakan 20 rakaat.

"Sejak dulu, para ulamak telah menetapkan hal ini dan ia tidak sewajarnya menjadi pertikaian berpanjangan.

"Jika kita mempertikaikannya, ia ibarat mempersoalkan pesanan Rasulullah yang meminta umatnya mengikuti sunahnya dan para khalifah.

"Dalam konteks tarawih, kita perlu bersandarkan amalan yang digariskan Saidina Umar. Beliau sendiri diberi gelaran al-Faruq oleh baginda yang bermaksud orang yang dapat membezakan antara yang haq dan batil.

"Apa yang dilakukan Umar dijadikan dalil dan di dalam fiqah, sunah-sunah yang dilaksanakan para sahabat nabi dijadikan hukum. Rasulullah juga pernah bersabda bahawa barang siapa yang mengikut sunah para sahabat, nescaya mereka akan mendapat petunjuk," ulas Harun. - ALIF ABU BAKAR

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Bengkel penyembelihan cara Islam di DPP Fasa 1, Kajang

Posted:

Bengkel penyembelihan cara Islam di DPP Fasa 1, Kajang

Bengkel penyembelihan cara Islam di DPP Fasa 1, Kajang

SEBAHAGIAN daripada para peserta program Bengkel Penyembelihan dan Pengurusan Haiwan Sembelihan Mengikut Cara Islam di DPP Fasa 1, Kajang, Selangor baru-baru ini.


MANFAAT. Kira-kira 50 peserta menyertai Bengkel Penyembelihan dan Pengurusan Haiwan Sembelihan Mengikut Cara Islam yang diadakan di pekarangan Surau-Al-Hijrah, Desa Pinggiran Putra (DPP) Fasa 1, Kajang, Selangor baru-baru ini.

Bengkel sehari yang julung kali diadakan itu dikendalikan oleh Penolong Pengarah, Bahagian Hub Halal, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, Muhamad Khalis Muhamad Arof.

Melalui bengkel tersebut, para peserta diajar mengenai cara-cara menumbangkan lembu, menyembelih, melapah dan menguruskan daging serta tulang haiwan berkenaan.

Pengerusi Kawasan Rukun Tetangga DPP Fasa 1, Muhammad Hassan berkata, antara objektif utama bengkel ini ialah untuk melahirkan kumpulan penyembelih muda yang mahir mengenai kaedah penyembelihan Islam.

Lawatan rasmi pertama Hasan tinjau operasi SSM

Posted:

Lawatan rasmi pertama Hasan tinjau operasi SSM

Lawatan rasmi pertama Hasan tinjau operasi SSM


HASAN (dua dari kiri) menandatangani plak khas semasa membuat lawatan pertama ke ibu pejabat SSM di Kuala Lumpur baru-baru ini.


MESRA. Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) menerima kunjungan rasmi buat kali pertama daripada Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Hasan Malek di Menara SSM, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Lawatan kerja tersebut bertujuan mengeratkan hubungan antara kakitangan supaya berusaha menjadikan SSM sebagai salah sebuah organisasi bertaraf dunia.

"Pada hari ini, saya dapat melihat kesungguhan dan kredibiliti seluruh kakitangan SSM dalam menjalankan perkhidmatan yang terbaik kepada pelanggan.

"Ini merupakan satu prestasi yang sangat membanggakan dan saya berharap mereka bukan setakat mengekalkan momentum yang sedia ada, malah memperbaiki perkhidmatan dari semasa ke semasa," kata Hasan.

Turut hadir ialah timbalannya, Datuk Ahmad Bashah Ahmad Hanipah dan Ketua Pegawai Eksekutif SSM, Mohd. Naim Daruwish.

Hospital Columbia Asia rai ahli

Posted:

Hospital Columbia Asia rai ahli

Hospital Columbia Asia rai ahli


SEBAHAGIAN kanak-kanak dihiburkan oleh seorang badut pada majlis penghargaan pemegang kad Columbia Kids di Seremban, Negeri Sembilan baru-baru ini.


RAI. Hospital Columbia Asia Seremban, Negeri Sembilan meraikan pemegang kad Columbia Kids bagi menghargai sokongan ahli-ahlinya kepada perkhidmatan hospital swasta berkenaan baru-baru ini.

Pengurus besarnya, Lee Hui Chuen berkata, sejak kad berkenaan diperkenalkan pada tahun 2007, pihaknya kini mempunyai sebanyak 3,500 ahli.

Katanya, pemegang kad itu menerima keistimewaan seperti diskaun pada bil hospital sebagai pesakit luar dan caj rawatan selain diskaun bagi pembelian makanan di kafetaria hospital.

"Kelab Columbia Kids ini juga memberikan keahlian percuma kepada bayi yang dilahirkan di hospital ini serta dijemput menghadiri sebarang majlis dan aktiviti serta memastikan bayi dan ibunya memperoleh keistimewaan yang boleh ditawarkan oleh kami," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Sempat mengucap sebelum mati

Posted:

Sempat mengucap sebelum mati

Sempat mengucap sebelum mati

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my

POLIS forensik mengusung mayat Hashim yang mati selepas terkena tiga das tembakan di Bachok semalam.


BACHOK - Seorang guru muzik hanya sempat memandu kereta jenis Mercedes C200 sejauh 50 meter keluar dari Sekolah Kebangsaan Beris Panchor sebelum dia menemui ajal akibat ditembak penjenayah bermotosikal ketika mangsa dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Jalan Baru Kampung Panjang dekat sini semalam.

Kejadian pukul 1.40 petang di Kampung Beris Panchor itu mengakibatkan Hashim Mat Zain, 43, yang juga Penolong Kanan Hal Ehwal Murid sekolah berkenaan mati di tempat kejadian selepas terkena tiga das tembakan dari peluru jenis .38 di dada dan bahu.

Polis masih menyiasat motif kejadian namun pihak berkuasa itu tidak menolak kemungkinan hutang menjadi punca pembunuhan kerana semakan mendapati mangsa terlibat dalam perniagaan balak, jualan langsung dan kontrak kantin.

Sebaik ditembak di satu simpang yang terletak kira-kira 50 meter dari pintu pagar sekolah, kereta yang dipandu mangsa terbabas ke halaman dan melanggar tangga rumah milik Siti Aminah Abdullah, 53.

Rumah Siti Aminah terletak kira-kira 20 meter dari simpang berkenaan.

Mengimbau semula kejadian itu, Siti Aminah memberitahu, ketika dia sedang solat Zuhur, dia terdengar empat das tembakan sebelum disusuli dengan bunyi dentuman di depan rumah.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Raja Azmi bertunang 15 Julai ini

Posted:

Raja Azmi bertunang 15 Julai ini

Raja Azmi bertunang 15 Julai ini

RAJA AZMI dan Eddie bakal mengikat tali pertunangan bulan ini.


KUALA LUMPUR - Penerbit filem kontroversi Raja Azmi Raja Sulaiman bakal mengikat tali pertunangan dengan kekasihnya, Mohd. Eddie Ghazali pada 15 Julai ini.

Menurut Raja Azmi, 54, acara pertunangan tersebut bakal berlangsung di kediamannya di Ampang, Selangor kira-kira pukul 6 petang dan diikuti solat Maghrib berjemaah serta majlis berbuka puasa.

Penerbit filem ...Dalam Botol itu berkata, dia mengambil keputusan untuk bertunang dengan Eddie, 45, setelah didesak oleh anak-anak yang mahu melihat hubungan dia dengan kekasihnya itu menjadi lebih serius.

"Pada usia saya sekarang ini, sudah tentu tidak sesuai untuk bertunang tetapi menerusi perbincangan bersama anak-anak, mereka mendesak saya supaya ada ikatan yang lebih kuat antara saya dan Eddie.

"Tujuan mereka mendesak saya bertunang kerana mahu melihat sejauh mana Eddie serius dengan saya. Apabila saya menyatakan perkara ini kepada Eddie, akhirnya dia bersetuju untuk masuk meminang," ujarnya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Campak mayat selepas bunuh

Posted:

Campak mayat selepas bunuh

Campak mayat selepas bunuh


ANGGOTA polis memeriksa mayat seorang wanita warga asing yang ditemui di dalam kebun durian di Balik Pulau semalam.


BALIK PULAU - Seorang wanita menjadi mangsa pembunuhan kejam apabila lehernya dikelar sebelum mayatnya yang memakai baju T dan seluar dalam hitam dicampak di dalam sebuah kebun durian hingga tersangkut pada pagar Kem Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) White Resort, Bukit Genting di sini semalam.

Mayat wanita berusia lingkungan 20 hingga 30-an itu ditemui oleh seorang pekerja yang sedang memungut durian di kebun tersebut pada pukul 8.30 pagi. Dia yang tergamam telah memberitahu majikannya sebelum menghubungi polis.

Polis percaya, mangsa telah dibunuh di tempat lain sebelum mayatnya dicampak dari jalan dekat cerun bukit di situ. Jarak antara lokasi mayat ditemui dan jalan terbabit kira-kira 10 meter.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Senior Asisten Komisioner Mazlan Kesah berkata, pemeriksaan menemui kesan luka di belakang kepala, leher dan kelar di leher sepanjang 10 sentimeter.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Lima aduan PBNJ sudah selesai

Posted:

Lima aduan PBNJ sudah selesai

Lima aduan PBNJ sudah selesai

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

HAMIDIN (kanan) memaklumkan FAM akan memberi respons terhadap aduan yang dikemukakan mana-mana FA negeri atau kelab.


PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) tidak pernah 'membisu' berhubung aduan terhadap mutu pengadilan Liga Malaysia (Liga M).

Sebaliknya, FAM akan memberikan respons terhadap setiap aduan yang dikemukakan oleh mana-mana persatuan bola sepak (FA) negeri atau kelab.

Kelmarin, Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan, Kebudayaan dan Warisan Johor, Datuk Zulkurnain Kamisan meluahkan rasa kesal terhadap mutu pengadilan Liga M.

Zulkurnain berkata demikian sehari selepas menyaksikan perlawanan antara Johor Darul Takzim (Johor DT) dan Selangor pada saingan Liga Super di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin Sabtu lalu.

Menurut Zulkurnain, Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) telah membuat lebih daripada lima aduan rasmi kepada FAM, namun tiada satu jawapan yang diterima daripada badan induk itu.

Bagaimanapun, Setiausaha Agung FAM, Datuk Hamidin Mohd. Amin memberitahu, pihaknya telah memberikan penjelasan terhadap setiap aduan yang dikemukakan oleh PBNJ.

"FAM tidak pernah mengambil pendekatan berpeluk tubuh. FAM telah memberikan maklum balas terhadap setiap aduan yang dikemukakan PBNJ.

"Saya telah merujuk kepada jawatankuasa berkenaan (Jawatankuasa Pengadil FAM) dan (bekas Setiausaha Agung FAM), Datuk Azzuddin Ahmad yang mengesahkan setiap aduan PBNJ telah dijawab.

"Buat masa ini, apa yang boleh saya sahkan bahawa aduan baharu daripada mana-mana pasukan mengenai mutu pengadilan Liga M masih belum diterima," kata Hamidin ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Dalam perkembangan lain, Hamidin turut mengulas mengenai peraturan pinjaman pemain bagi menghadapi kempen Piala Malaysia 2013 yang akan membuka tirai 17 Ogos depan.

"Mulai musim ini, FAM tidak membenarkan mana-mana pasukan meminjam pemain luar pada kempen Piala Malaysia.

"Peraturan itu telah diumumkan sebelum tirai Liga M bermula musim ini. Jadi, saya berharap tiada sebarang isu ditimbulkan berhubung peraturan ini," katanya.

Tiga pemain terima hukuman

Posted:

Tiga pemain terima hukuman

Tiga pemain terima hukuman


MENTERI Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin (dua dari kiri) hadir menyaksikan final acara bola baling antara Terengganu dan Negeri Sembilan pada Sukma 2013 di Stadium Putra, Bukit Jalil Sabtu lalu.


TIGA pemain bola baling Wilayah Persekutuan yang didapati bersalah membawa masuk minuman keras ke Perkampungan Sukan Malaysia (Sukma) 2013 minggu lalu, digantung serta-merta daripada terlibat dalam sebarang aktiviti sukan berkenaan.

Presiden Persekutuan Bola Baling Malaysia (PBBM), Pandak Ahmad berkata, pengurus, jurulatih dan seorang pegawai pasukan terbabit turut dikenakan tindakan sama walaupun mereka tidak terlibat membawa masuk bahan larangan berkenaan ke Perkampungan Sukan di Universiti Putra Malaysia (UPM) di Serdang.

Beliau berkata, PBBM memandang serius insiden tersebut dan tindakan akan diambil terhadap ketiga-tiga pegawai terbabit yang tidak menjalankan tanggungjawab memantau atlet mereka sepanjang berada di perkampungan sukan.

"Pada perjumpaan bersama Majlis Sukan Negara (MSN) hari ini (semalam), kami usulkan supaya mereka ini digantung sementara kerana dalam insiden pada Rabu lepas, terdapat dua kes iaitu membawa masuk minuman keras dan rogol.

"Berhubung kes rogol, kami serahkan kepada pihak polis. Kami gantung mereka sementara kerana insiden membawa masuk minuman keras ke Perkampungan Sukan adalah salah," kata Pandak semalam.

Akhbar sebelum ini melaporkan seorang pegawai pengiring skuad bola baling Wilayah Persekutuan membuat laporan polis mendakwa dia dirogol secara bergilir-gilir oleh atlet lelaki skuad bola baling di Perkampungan Sukan di UPM Rabu lalu.

Mengulas lanjut, Pandak berkata, berikutan insiden itu, pihaknya akan mengeluarkan Prosedur Operasi Standard (SOP) bagi atlet dan pegawai termasuk pengurus dan jurulatih, yang terlibat dalam sesuatu kejohanan atau temasya sukan.

"Misalnya, dalam kes ini, pegawai pengiring itu berumur 19 tahun dan dia perlu awasi atlet lelaki yang berusia 18 dan 19 tahun. Banyak kemungkinan yang boleh berlaku.

"Dalam SOP itu juga, kami akan nyatakan bahawa membawa minuman keras semasa berlangsungnya sesuatu kejohanan itu adalahsalah bagi seseorang atlet," katanya.

Ketika ini, tiga atlet bola baling lelaki Sukma 2013 ditahan reman tujuh hari bagi membantu siasatan polis berkaitan kes rogol itu.

Ketika-tiga suspek berusia antara 18 dan 19 tahun itu ditahan Jumaat lalu di Perkampungan Sukan berkenaan, sehari selepas mangsa membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Serdang.

Jadi contoh baik kepada atlet

Posted:

Jadi contoh baik kepada atlet

Jadi contoh baik kepada atlet


KHAIRY (berdiri tengah) bergambar bersama para atlet yang hadir pada majlis perjumpaan di Kementerian Belia dan Sukan di Putrajaya semalam.


PENGURUS dan jurulatih harus bertanggungjawab sepenuhnya untuk memastikan disiplin yang baik dalam kalangan atlet bagi menjamin tiada insiden salah laku.

Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin berkata, sebagai jurulatih dan pengurus pasukan, mereka bukan sahaja memberikan nasihat dalam bidang sukan yang diceburi, malah menjadi model yang baik kepada atlet.

"Ini penting terutama membabitkan atlet pelapis, sebagai jurulatih yang berpengalaman seharusnya memberikan contoh yang baik kepada atlet mereka," katanya pada sidang akhbar selepas mengadakan perjumpaan dengan atlet negara di pejabatnya di Putrajaya semalam.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kes seorang pegawai pengiring skuad bola baling Wilayah Persekutuan yang mendakwa dirogol di Perkampungan Sukan Malaysia (Sukma) 2013 di Universiti Putra Malaysia (UPM), Serdang Rabu lalu.

Susulan laporan yang dibuat mangsa, polis menahan tiga atlet bola baling lelaki Sukma 2013 bagi membantu siasatan berkaitan kes rogol yang dilaporkan di Perkampungan Sukan tersebut.

Khairy berkata, laporan yang diterima mendapati sebelum kejadian itu berlaku, individu terlibat dikatakan membawa masuk minuman keras ke Perkampungan Sukan, malah diketahui jurulatih mereka.

"Apa yang jurulatih buat. Saya mendapati mereka (jurulatih dan pengurus pasukan) gagal dalam memberikan contoh yang baik kepada atletnya," tegasnya.

Beliau berkata insiden seumpama itu tidak boleh dikompromi dan ekoran itu, satu jawatankuasa yang dianggotai pegawai Persekutuan Bola Baling Malaysia (PBBM), Majlis Sukan Wilayah Persekutuan (MSWP) dan Majlis Sukan Negara (MSN) telah ditubuhkan bagi mempercepat siasatan terhadap kejadian tersebut.

Katanya, penubuhan jawatankuasa itu juga bagi menyiasat keselamatan penganjuran Sukma oleh MSN.

Namun, Khairy menganggap insiden itu juga bukan bermakna para atlet mempunyai krisis disiplin kerana baginya, Malaysia mempunyai atlet yang cukup baik seperti jaguh badminton No. 1 dunia, Datuk Lee Chong Wei, malah ribuan atlet datang dan pergi tanpa sebarang masalah.

Dalam perkembangan lain, Khairy berkata Skim Penampilan Atlet telah diperkenalkan dalam usaha memasarkan atlet negara yang berbakat untuk menjadi jurucakap atau model sesuatu produk di pasaran.

"Usaha ini bagi membangunkan industri sukan serta meningkatkan 'saham' atlet di pasaran," katanya sambil menambah telah melakukan kerjasama dengan agensi pengiklanan.

Katanya, ketika ini hanya atlet tertentu yang berjaya menarik minat syarikat swasta seperti Datuk Nicol David dan Chong Wei, namun sebenarnya ramai lagi yang megah di peringkat dunia dan kebangsaan, tetapi tidak berjaya menembusi dunia pengiklanan.

Tambahnya, perkara itu kini masih dalam peringkat permulaan dan atlet yang ada tarikan serta mempunyai keterampilan, akan dikenal pasti dan diserahkan kepada casting agency untuk diwujudkan pangkalan data.

"Skim tersebut juga bagi mengurangkan perbelanjaan kerajaan melalui penglibatan sektor swasta terhadap penganjuran sukan di Malaysia.

"Untuk tahun ini sahaja, kerajaan membelanjakan sehingga RM50 juta bagi penganjuran sukan seperti Sukma dan Piala Monsun dan diharapkan pada tahun-tahun akan datang, jumlah itu akan berkurangan," katanya. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Peter berbagi kerjaya

Posted:

Peter berbagi kerjaya

Peter berbagi kerjaya

Oleh ALIF ABU BAKAR

"BILA pertarungan awak seterusnya?" Itu antara soalan yang kerap diterima lelaki kacukan Cina-Inggeris tersebut setiap kali berada di tempat awam.

Menerusi lontaran soalan sedemikian, lelaki berusia 32 tahun itu sememangnya menyedari pelabelan masyarakat terhadap dirinya.

Tidak sia-sia, tempoh hampir 12 tahun bergelumang dalam seni mempertahankan diri campuran (MMA), nama Peter Davis cukup mekar dalam arena sukan tempatan.

"Saya akui orang lebih mengenali saya sebagai atlet MMA berbanding model dan pelakon," luah Peter jujur.

Wajah campuran Peter sering disalah anggap kebanyakan orang. Mereka melihat lelaki itu sebagai orang asing walaupun hakikatnya dia seorang warganegara Malaysia. Tambah Peter: "Ibu saya orang Sabah dan saya boleh berbahasa Melayu, cuma tidak lancar."

Pelat Inggeris Peter jelas kedengaran saat dia cuba berbicara dalam Bahasa Kebangsaan. Mungkin jangka masa yang terlalu lama di England menyukarkan Peter berbahasa Melayu. Dia hanya kembali ke Malaysia pada tahun 2006.

Peter cukup bertuah kerana dikurniakan tubuh tinggi lampai dan struktur wajah sempurna untuk peragaan. Ironinya, sebelum melangkah di pentas-pentas fesyen, Peter terlebih dahulu beraksi di dalam gelanggang MMAC United Kingdom.

Mula mengenali MMA seawal usia 20 tahun, Peter kemudiannya bergiat aktif dalam sukan tersebut dan menyertai beberapa siri pertandingan. Dia kemudiannya menyertai Kejohanan MMA Malaysian Invasion pada penghujung tahun 2012 dan disenaraikan sebagai atlet utama.

"Saya bangga dengan perkembangan drastik MMA di Malaysia. Dalam tempoh dua tahun, ia telah menjadi antara sukan komersial di sini. Mencari gimnasium MMA juga tidak sukar sekarang.

"Sukan ini banyak berjasa kepada saya. Ia memberi saya peluang untuk meluaskan kerjaya sebagai model dan pelakon. MMA telah berjaya meletakkan saya dalam satu bentuk publisiti yang unik," ujar bapa kepada seorang anak lelaki berusia tiga tahun itu.

Wajah tampan milik Peter sedikit pun tidak menerbitkan ketakutan saat bertemu lawan. Baginya, biarlah wajahnya cedera dengan luka tumbukan lawan. Kesempurnaan wajah bukan keutamaan buat Peter.

"Sekarang gegendang telinga saya mengalami kecederaan akibat perlawanan lepas. Perkara sebegini memang tidak dapat dielakkan, jadi saya perlu sentiasa bersiap sedia.


PETER antara petinju MMA tempatan yang bertanggungjawab menaikkan populariti sukan itu di Malaysia.


"Saya pernah ditawarkan tugas mengacara satu majlis baru-baru ini. Namun, malam sebelum majlis itu saya ada perlawanan. Saya menolak tugas mengacara tersebut kerana bimbang kesan kecederaan yang bakal diterima.

"Pernah juga saya datang ke acara rasmi dengan mata lebam akibat tumbukan lawan. Bagaimanapun, ia dapat disembunyikan menggunakan solekan," kongsi Peter dalam tawa.

Dunia model

Usai tamat musim perlawanan, Peter mengurangkan sesi latihannya kepada tiga kali seminggu. Katanya: "Sepanjang musim perlawanan saya perlu berlatih setiap hari tanpa gagal."

Tempoh rehat daripada sebarang kejohanan MMA memberi ruang kepada Peter untuk aktif dalam bidang peragaan. Ketika musim pertunjukan fesyen tanah air, Peter mula menjadi rebutan pereka-pereka tempatan.

Bakat semula jadi Peter membuatkannya mudah diterima industri fesyen, malah sebagai atlet yang terjun ke dalam bidang peragaan, pencapaian Peter boleh dibanggakan.

"Saya memang bukan seorang yang mengambil berat soal fesyen, namun sekarang pengetahuan saya dalam bidang ini semakin berkembang.

"Dalam industri fesyen, saya dapat bertemu ramai individu dari pelbagai latar belakang yang unik. Kelompok ini sangat berbeza daripada yang saya temui dalam kumpulan MMA, jadi saya dapat mempelajari banyak benda baharu."

Mengimbau zaman mudanya, Peter menyatakan bahawa dia seorang lelaki yang cenderung kepada gaya ringkas. Seluar londeh (baggy) dan kasut besar menjadi teman akrabnya sehingga membuatkan dia ditegur teman wanitanya.

"Teman wanita saya telah berkecimpung dalam bidang fesyen kira-kira 15 tahun dan dia selalu menegur pemakaian saya ketika itu.

"Lama-kelamaan saya mula belajar tampil mengikut acara. Saya seimbangkan gaya berpandukan majlis yang dihadiri agar tidak kelihatan berlebihan atau gagal menepati tema.

"Kalau memilih sut, saya pastikan ia mampu berfungsi dengan baik. Maksud saya di sini, ia mempunyai poket dan ruang secukupnya bagi memuatkan dompet, telefon bimbit dan alatan keperluan yang lain," terang Peter.

Pengalaman hampir tujuh tahun dalam bidang peragaan juga mendorong Peter untuk berhati-hati dalam memilih jenama. Meskipun menggemari gaya kasual santai, Peter sering memastikan penampilannya dalam keadaan rapi.

Kecemerlangan Peter dalam dunia peragaan turut menjadi ukuran rumah-rumah fesyen untuk menyuntingnya sebagai wajah rasmi. Bukan itu sahaja, baru-baru ini rezeki Peter bertambah apabila dia dipilih sebagai duta produk Gillette di Malaysia.


LELAKI berusia 32 tahun ini sering menerima tawaran sebagai model bagi pentas-pentas peragaan di Malaysia.


Lakonan

Wajah Peter juga sudah mula mengisi kaca televisyen menerusi beberapa drama televisyen. Karier lakonannya bermula apabila dia disunting pengarah, Yeo Joon Han bagi memegang watak utama dalam filem Sell Out!.

Ekoran kejayaan filem tersebut, bakat lakonan Peter mula dipandang serius pengarah tempatan, malah dia diberi kepercayaan untuk tampil dalam filem arahan Mamat Khalid, Apokalips yang masih menunggu tarikh untuk ditayangkan.

"Dalam Apokalips, saya berdialog seratus peratus dalam bahasa Melayu. Ia memang suatu cabaran besar," ujar Peter yang juga pernah muncul dalam drama bersiri Apa Dosaku yang disiarkan Astro Citra pada tahun 2010.

Rejim kecantikan

Selain mengekalkan kecergasan tubuh dengan melakukan senaman setiap hari, Peter juga tidak mengabaikan soal penampilan. Setiap hari dia akan pastikan mandian paginya berkualiti dan menyegarkan.

Kumis dan jambang dirapi secara harian agar penampilan kekal kemas.

Dedah Peter: "Namun, ketika musim kejohanan MMA, saya kurang menekan- kan soal penampilan. Jadi, selalunya ketika ini saya jarang merapi jambang."

Tidak begitu mengambil peduli tentang krim atau produk penjagaan wajah, Peter bagaimanapun memastikan krim selepas bercukur (after shave) diaplikasikan pada wajah setiap kali mencukur kumis dan jambang.

"Saya juga mengambil suplemen kesihatan bagi mengimbangi keperluan protein. Pemakanan juga dijaga agar diet yang terbaik dapat diterima badan. Sebagai model saya perlu mengekalkan bentuk badan."

Minimalis moden warnai lebaran

Posted:

Minimalis moden warnai lebaran

Minimalis moden warnai lebaran

Oleh HAFIZ AHMAD dan ALIF ABU BAKAR

KOMBINASI dua rona mewujudkan aura istimewa pada pagi Syawal.


TIDAK lengkap hari lebaran tanpa busana yang dihias indah dengan jahitan kerawang dan manik-manik berwarna- warni.

Pereka-pereka tempatan sentiasa hadir dengan rekaan baharu yang dicipta istimewa sempena perayaan terbesar umat Islam itu.

Pereka kelahiran negeri Cik Siti Wan Kembang, Ezuwan Ismail terus melebarkan sayap jenamanya dengan menzahirkan busana sesuai untuk wanita yang inginkan gaya bak selebriti terkenal.

"Jika sebelum ini saya mengeluarkan busana khusus untuk wanita Muslimah, koleksi kali ini menampilkan persalinan moden dan elegan melalui potongan yang lebih terperinci," ujarnya kepada Stailo.

Menggunakan fabrik sifon dan likra, Ezuwan membuat kelainan melalui kombinasi dua rona bagi menampakkan keanggunan kepada si pemakai.

Aura feminin terserlah saat menyarungkan busana labuh rona ungu lembut potongan duyung, dilengkapkan lagi dengan penataan ringkas manik.

Busana Aidilfitri Ezuwan tampak minimalis tanpa perlu taburan manik dan potongan berlebihan agar si pemakai nampak manis ketika berkunjung ke rumah terbuka. Sepuluh koleksi hari lebaran Ezuwan boleh ditempah awal dengan menghubunginya untuk membuat temu janji.

Cetakan geometri Kree

Sekiranya anda wanita urban yang mahukan busana Aidilfitri dengan motif cetakan geometri, maka Kree adalah pilihan terbaik. Jenama tempatan yang berkolaborasi bersama pereka Afiq M itu tampil menyerlah untuk koleksi raya kali ini dengan pilihan baju kurung, dres dan jubah.

Variasi potongan sama ada longgar atau mengikut bentuk tubuh dapat diperoleh pelanggan. Paling penting, pemilihan material seperti likra, satin dan krep (kain nipis daripada sutera, kapas atau benang bulu) menjadikan busana Kree selesa dipakai sepanjang hari.

"Penggunaan warna senada yang diselang-seli dengan rona hijau neon menciptakan penampilan menawan pada pagi Syawal," ujar Afiq M yang menambah, terdapat 26 rekaan bagi koleksi lebaran Kree.

Kesemua busana Kree sudah mula dijual menerusi laman web www.kree.my dan pembelian perlu dibuat secara dalam talian.

Koleksi mutiara Devnani

Posted:

Koleksi mutiara Devnani

Koleksi mutiara Devnani

Oleh AQMAR ALLADAD
aqmar.alladad@kosmo.com.my

JITESH menunjukkan salah satu koleksi mutiara indah daripada Devnani.


MUTIARA merupakan khazanah laut yang cukup unik dan mewah sehinggakan pernah menjadi pilihan Cleopatra pada zaman dahulukala.

Keindahan mutiara menjadikan si pemakai terutama golongan wanita memilihnya untuk dijadikan perhiasan diri kerana ia menampilkan personaliti yang lebih gah.

Menyedari hakikat itu, Devnani Sdn. Bhd. yang merupakan jenama unggul dalam industri perhiasan dan rias diri, sekali lagi mempersembahkan koleksi mutiara terbaharunya.

Pengarah Urusannya, Jitesh Jay Dev- nani berkata, suatu masa dahulu hanya golongan diraja dan orang kaya sahaja yang dapat menghargai keistimewaan mutiara.

"Namun, kini trend pemakaian koleksi mutiara menjadi pilihan semua golongan. Wanita yang ingin tampil anggun tetapi tetap kelihatan mewah menjadikan mutiara sebagai pilihan kerana ia bersesuaian dengan apa jua majlis yang dihadiri.

"Malah, harga yang ditawarkan juga sudah dipelbagaikan mengikut kemampuan pembeli. Jadi, sebab itu ramai wanita mampu memilikinya untuk koleksi peribadi," katanya ketika ditemui di bilik pameran Devnani di Publika Shopping Gallery, Dutamas, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Selain itu, kehebatan nilai mutiara juga terletak dari segi rupa bentuk, warna dan tekstur kulitnya.

Bagaimanapun, mutiara bermutu tinggi boleh dinilai berdasarkan kilauannya yang semula jadi.

"Biasanya mutiara akan berbentuk sedikit bujur dan susah untuk dapat yang bentuk bulat sepenuhnya. Koleksi mutiara Devnani tidak sesekali menggunakan mutiara tiruan. Mereka yang sudah biasa dengan mutiara boleh menilainya sendiri.

"Lagipun, keistimewaan mutiara di Devnani yang diimport dari Itali pasti- nya mempunyai kehebatan tersendiri berdasarkan kilauan warnanya," jelas Jitesh lagi.


SERLAHKAN penampilan anda pada musim lebaran nanti
dengan mutiara Devnani.


Koleksi mutiara Devnani didatangkan dalam bentuk barangan kemas seperti loket, subang, rantai tangan dan cincin. Bagi menambahkan lagi kemewahan koleksi itu, terdapat mutiara yang diikat dengan berlian.

"Tambahan berlian di setiap koleksi mutiara, terutamanya rantai menambahkan lagi seri si pemakai. Biasanya, koleksi itu sering digemari oleh pemakai yang mahu nampak ringkas tetapi bergaya," katanya.

Dalam pada itu Jitesh memberitahu, tawaran harga untuk koleksi mutiara, Devnani mengenakan harga berpatutan supaya setiap wanita mampu merasai kehebatan memiliki dan memakai mutiara.

"Harga koleksi mutiara serendah RM180 sehingga RM1,000. Bagi yang ada tambahan aksesori seperti berlian, ia sekitar RM900.

"Mereka yang mahu membeli loket mutiara, ia turut dijual pada harga RM400 manakala gelang pula RM250. Setiap yang dijual boleh dibeli secara berasingan atau set," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Imam muda Palestin imarahkan Ramadan

Posted:

Imam muda Palestin imarahkan Ramadan

Imam muda Palestin imarahkan Ramadan

Oleh MOHAMMAD HAFIZ AHMAD

AHMED SHOURAB menjadi imam kepada jemaah ketika melakukan kunjungan mesra ke ibu pejabat Utusan Melayu baru-baru ini.


BULAN Ramadan merupakan ruang masa yang ditunggu- tunggu oleh umat Islam. Keberkatan yang terdapat dalam bulan suci itu perlu direbut dengan meningkatkan amalan.

Salah satu keistimewaan Ramadan ialah solat tarawih yang dilakukan secara berjemaah setiap malam usai melaksanakan solat fardu isyak.

Bagi mengimarahkan lagi solat tarawih ini, Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO), Aman Palestin membawakan 14 orang imam dari Palestin bagi meng- imamkan solat tersebut di beberapa buah surau dan masjid di seluruh negara.

Ketua Pegawai Eksekutif Aman Palestin, Awang Suffian Awang Piut berkata, kesemua mereka yang dipilih merupakan kelompok imam muda berumur lingkungan 21 hingga 35 tahun.

"Kedatangan mereka dapat menarik lebih ramai jemaah untuk bersama-sama melakukan ibadah di surau atau masjid terpilih di seluruh Malaysia," ujarnya ketika ditemui dalam kunjungannya bersama kumpulan imam tersebut ke Kosmo! baru-baru ini.

Tambahnya, selain menjadi imam solat tarawih dan fardu, masyarakat setempat dapat mendengar sendiri cerita dan pengalaman keperitan hidup masyarakat di Palestin.

"Melalui cerita-cerita tersebut, kita akan mendapat gambaran yang lebih jelas mengenai situasi sebenar di Palestin," jelas Awang Suffian. Program itu merupakan tahun kedua ia diadakan di Malaysia berikutan sambutan yang menggalakkan pada tahun lepas.

Berkongsi ilmu

Terkesan dengan layanan dan sambutan positif masyarakat tempatan, membuatkan Ahamed Shourab, 31, datang sekali lagi ke Malaysia untuk mengikuti program tersebut.

"Rakyat Malaysia banyak membantu Palestin membuatkan saya tersentuh dengan segala sumbangan dan usaha mereka," ujarnya yang turut membawa isteri.

"Saya mahu mengenal lebih dekat penduduk Malaysia selain berkongsi ilmu agar dapat dimanfaatkan sesama umat," jelasnya yang merupakan graduan bidang usuluddin.


ROMBONGAN sempat mengunjungi Bilik Berita Kosmo!.


Seorang lagi imam muda yang merupakan pelajar sarjana dalam bidang Kimia di Universiti Al-Azhar, Palestin, Abdul Latif Alshoufuh, 26, berkata, akibat pergolakan, dia terpaksa menangguhkan pengajian dan bekerja di makmal kimia di sebuah institusi pengajian.

"Kami mempunyai ramai pelajar yang berkelayakan dalam bidang-bidang tertentu, namun kami kekurangan dana bahan-bahan pengajian serta tempat pengajian mengalami kerosakan teruk akibat dibom.

"Kami terpaksa menangguhkan pengajian kerana beberapa tempat ditutup akibat kerosakan," ujar Abdul Latif ketika ditanya mengenai keadaan sistem pendidikan di Gaza.

Bercerita mengenai sambutan Ramadan di Palestin, Khaled Abdul Elmalek Abu Athra, 25, berkata, mereka menyambutnya dalam suasana yang daif dan serba kekurangan.

"Kami hanya mendapat sumber elektrik selama lapan jam sahaja setiap hari. Disebabkan itu, sebahagian besar daripada kami akan menghabis- kan masa di masjid terutama pada 10 malam terakhir Ramadan sehingga awal Syawal," kata Khaled.

Mengulas situasi yang berlaku di Mesir apabila pemerintahan Mohammed Morsi digulingkan oleh puak pembangkang baru-baru, ketua rombongan program, Walid M.I. Salem berkata, keadaan negara itu sama seperti yang terjadi di Gaza.

Berjemaah

"Puak pembangkang tidak akan membenarkan mana-mana pihak Islam untuk memerintah negara. Begitulah yang dihadapi oleh Morsi ketika memegang tampuk pemerintahan.

"Beliau langsung tidak diberi peluang untuk menggunakan kuasanya dalam menjalankan usaha membaik pulih Mesir.

"Setiap usaha yang dijalankan pasti mendapat tentangan daripada pihak- pihak tidak bertanggungjawab. Memburukkan lagi keadaan apabila kelompok samseng ini mendapat sokongan daripada Barat," ulas Walid.

Orang ramai yang ingin berjemaah bersama imam Palestin, boleh melihat jadual yang terdapat dalam laman web Aman Palestin, www.amanpalestin.- net.

Selain itu, masjid atau surau yang berminat untuk mendapatkan khidmat imam ini sepanjang Ramadan, mereka boleh menghubungi cawangan Aman Palestin negeri yang terdapat di seluruh Malaysia.

Nasi Padang Pusat Konvensyen KL

Posted:

Nasi Padang Pusat Konvensyen KL

Nasi Padang Pusat Konvensyen KL


DAGING kambing antara sajian utama Ramadan tahun ini.


SELERA berteras menu tradisional menjadi pilihan Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) sempena Ramadan tahun ini. Mengetengahkan hidangan negara serantau seperti Indonesia dan Thailand, berbuka puasa di KLCC amat sesuai buat mereka yang mahukan variasi popular makanan Asia.

Nasi Padang dijadikan sajian utama. Menu tersebut diiringi sup ekor sapi dan beberapa hidangan sampingan seperti dendeng berlado dan puyuh goreng bambu.

"Penyediaan sup ekor di sini mengikut tatacara di Indonesia. Sup ekor diasingkan daripada kuahnya dan disertakan cili kicap istimewa yang kami hasilkan sendiri," ujar chef de cuisine sajian Melayu di KLCC, Mohd. Shahril Abu Rahim.

Antara seleksi hidangan timur yang disajikan di KLCC ialah pelbagai jenis sushi jenis dan teppanyaki yang menjadi makanan ruji orang Jepun. Begitupun, sajian Barat yang berasaskan kambing masih disediakan.

"Sebanyak 12 gerai disediakan dan pengunjung juga boleh merasai hidangan signatur kami iaitu makanan laut barbeku Thailand. Hidangan tempatan seperti mi udang, mi kari nyonya, nasi goreng dan mi goreng masih dikekalkan bagi memberi pilihan kepada orang ramai," tambah Mohd. Shahril.

Turut ditawarkan ialah pita kebab Arab daging cincang, ikan bakar tikka, aneka pasta Itali, nasi ayam hainan, asam laksa dan murtabak ayam. Sudah tentu, momen berbuka puasa perlu disudahi bersama sate ayam dan daging, bubur lambuk, nasi himpit, ketupat dan lemang lengkap dengan rendang tok.

Jamuan Ramadan dengan sajian tradisional dan kontemporari KLCC turut dibuka untuk tempahan kumpulan sekurang-kurangnya 100 orang. Caj yang dikenakan bagi tempahan jenis ini ditetapkan pada harga RM146.28 seorang.

Mereka yang datang dalam kumpulan 10 orang pula layak mendapat tawaran buka puasa percuma untuk seorang.

Sajian Mediterranean Perancis

Posted:

Sajian Mediterranean Perancis

Sajian Mediterranean Perancis


DUCK confit antara sajian wajib yang perlu dicuba di Romanza.


UBAH selera ketimuran kepada sajian Mediterranean Perancis di Restoran mewah Romanza Le Restaurant, Kuala Lumpur pada bulan Ramadan ini.

Jika anda berbuka puasa di Romanza, anda dapat mengenali sajian Barat yang menyelerakan.

Bufet makanan barbeku menjadi tradisi di Romanza. Ayam dan kambing bakarnya dihidangkan bersama sos ciptaan chef restoran itu sendiri. Perapan ayam dan makanan laut juga berbeza bagi memberikan kelainan rasa.

Paling menarik sudah tentunya menu nasi paella yang menjadi tarikan utama saat berbuka puasa.

Hidangan dari Sepanyol itu dimasak bersama kunyit, tomato, kacang pea dan makanan laut sekali gus menghasilkan menu istimewa untuk tetamu restoran. Usah bimbang, kerana tiada tambahan wain atau bahan meragukan digunakan di Romanza dan ia dijamin halal.

"Bagi bufet Ramadan, kami menerima kunjungan 10 orang ke atas dan bagi syarikat pula selalunya kami terima untuk jumlah 20 orang ke atas. Tempahan perlu dilakukan sekurang-kurangnya tiga hari sebelum majlis.

"Bagaimanapun, pelanggan masih boleh datang seperti biasa dan menempah menu ala carte. Selain sajian biasa, kami juga menawarkan seleksi hidangan berbuka kepada kelompok sebegini.

"Elemen tempatan seperti nasi turut ditambah ke dalam menu. Namun nasi yang disediakan bukanlah nasi biasa tetapi nasi berempah yang dibuat khas chef di sini," jelas pemilik Romanza, Shena Mohamed.

Antara menu yang wajib dicuba pengunjung Romanza pada bulan Ramadan ini ialah lamb shank, duck confit dan salad ayam caeser. Tidak lupa, lengkapi iftar anda bersama variasi pencuci mulut menyegarkan seperti chocolate marquis atau sorbet rasberi.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


500 ekor lembu import melalui Perlis untuk Aidilfitri

Posted:

500 ekor lembu import melalui Perlis untuk Aidilfitri

500 ekor lembu import melalui Perlis untuk Aidilfitri

08/07/2013 8:00pm

PADANG BESAR - Sebanyak 500 ekor lembu akan dibawa masuk dari negara jiran melalui pusat kuarantin Jabatan Perkhidmatan Veterinar Perlis untuk kegunaan negeri di utara Semenanjung semasa sambutan Aidilfitri kali ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani, Perusahaan Perladangan dan Komoditi Perlis, Ahmad Bakri Ali berkatam haiwan terbabit akan diagih untuk pasaran di Perlis, Kedah dan Pulau Pinang.

Bekalan ini bagi menampung keperluan semasa sambutan Aidilfitri, katanya kepada pemberita, di sini hari ini.

Menurutnya setakat awal Julai ini, sebanyak 1,954 ekor lembu dibawa masuk menerusi pusat kuarantin itu berbanding keseluruhan 10,474 ekor sepanjang tahun lepas.

Pada masa yang sama beliau turut mengingatkan pengimport agar mematuhi syarat permit import termasuk sijil kesihatan yang disahkan dari negara sumber. - Bernama

Pahang cadang naikkan kadar mas kahwin kepada RM150

Posted:

Pahang cadang naikkan kadar mas kahwin kepada RM150

Pahang cadang naikkan kadar mas kahwin kepada RM150

08/07/2013 6:54pm

KUANTAN - Kadar mas kahwin di Pahang berjumlah RM22.50 yang diamalkan sejak hampir 100 tahun lepas, dicadang dinaikkan kepada RM150.

Pengerusi Jawatankuasa Dakwah Islamiah dan Tugas-tugas Khas Pahang, Syed Ibrahim Syed Ahmad berkata, kerajaan negeri menerusi Jabatan Agama Islam Dan Adat Resam Melayu sedang meneliti perkara itu.

"Pihak kerajaan melalui Jaip (Jabatan Agama Islam Pahang) sedang meneliti perkara itu dan membuat cadangan dengan kadar baharu iaitu sebanyak RM150.

"Bagaimanapun perkara ini perlu dipersembahkan terlebih dahulu kepada Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah bagi mendapat perkenan baginda selaku Ketua Agama Negeri Pahang," katanya hari ini.

Beliau ditemui pemberita di luar dewan selepas menghadiri Persidangan Pertama Penggal pertama Dewan Undangan Negeri (DUN) Pahang, di sini.

Menurutnya, dengan mas kahwin RM22.50, pasangan yang baharu mendirikan rumah tangga pada tahun-tahun 1920-an hingga 1930-an mampu membeli seekor kerbau yang berharga sekitar RM16 serta dua ekor anak kerbau berusia sebulan pada ketika itu.

Ini membolehkan pasangan berkenaan menggunakan haiwan berkenaan untuk menyara keluarga, katanya. - Bernama

Syarat minimum 7A untuk mohon jadi guru mulai tahun ini

Posted:

Syarat minimum 7A untuk mohon jadi guru mulai tahun ini

Syarat minimum 7A untuk mohon jadi guru mulai tahun ini

08/07/2013 6:48pm

KUALA LUMPUR - Kementerian Pendidikan menetapkan syarat baharu minimum 7A bagi pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dari semenanjung untuk memohon menceburi profesion perguruan bermula tahun ini.

Menteri Pendidikan, Datuk Seri Idris Jusoh berkata, kelonggaran minimum 5A diberikan kepada mereka yang tinggal di Sabah dan Sarawak.

Langkah itu bagi memartabatkan profesion perguruan di negara ini dan sejajar dengan hasrat kementerian mahukan 30 peratus lulusan SPM terbaik menyertai profesion itu, katanya ketika menggulung perbahasan usul menjunjung kasih titah Yang di-Pertuan Agong di Dewan Rakyat di sini.

Ketika ini, syarat asas mendapat cemerlang sekurang-kurangnya dalam tiga mata pelajaran dan kepujian dalam tiga mata pelajaran iaitu Bahasa Melayu, Sejarah dan satu mata pelajaran lain serta lulus Bahasa Inggeris selain kelayakan khusus bagi bidang pengajian yang dipohon.

Sementara itu, Idris berkata kementerian juga sedang mengkaji bagaimana untuk meringankan beban guru dalam pelaksanaan sistem pengurusan pentaksiran berasaskan sekolah (PBS) selain daripada menambah bilangan pembantu guru seperti yang telah dilaksanakan di Kedah dan Sabah.

Katanya, antara perkara yang diambil kira ialah penyediaan laporan yang tidak perlu terlalu banyak perincian dalam membuat penilaian mereka. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pembangkang Mesir bertelagah

Posted:

Pembangkang Mesir bertelagah

Pembangkang Mesir bertelagah

SEKUMPULAN penyokong bekas Presiden Mesir, Mohamed Morsi melakukan solat jenazah di Kaherah kelmarin.


KAHERAH - Pemilihan pemenang Hadiah Nobel Keamanan, Mohamed ElBaradei sebagai pemangku Perdana Menteri Mesir menimbulkan pertikaian dalam pakatan pembangkang yang sebelum ini menentang pemerintahan Presiden Mohammed Morsi.

Agensi berita rasmi MENA melaporkan pelantikan ElBaradei oleh pemangku Presiden, Adly Mansour tetapi pejabatnya kemudian menafikan bahawa keputusan muktamad telah dibuat mengenai isu tersebut.

Pelantikan ElBaradei ditentang oleh golongan Salafi yang menyokong tindakan tentera Mesir menggulingkan Morsi pada Rabu lalu.

Terdahulu, jurucakap Presiden, Ahmed Al-Muslimani berkata, ElBaradei yang merupakan bekas ketua Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) merupakan calon paling layak bagi jawatan tersebut.

"Beliau berada di tempat teratas senarai pendek kami," katanya.

Namun, selepas rundingan pusingan kedua berakhir semalam seorang ahli politik kanan yang mewakili pengikut Salafi, Nader Bakkar memberitahu bahawa mereka tidak akan menerima ElBaradei.

"Pendirian kami mudah. Terdapat dua sebab kami menolak ElBaradei iaitu pertama, kita perlu tokoh teknokrat untuk memulihkan ekonomi dan menamatkan polarisasi rakyat Mesir," katanya.

"Kedua, kita tidak boleh bercakap mengenai perdamaian kebangsaan seterusnya melantik seteru Morsi sebagai Perdana Menteri," tambahnya.

Morsi yang ditahan sejak Rabu lalu telah menyeru para penyokongnya supaya mempertahankan pemilihannya sebagai Presiden Mesir yang sah dalam ucapan yang direkodkan dan disiarkan sejurus selepas kejatuhannya.

Dalam pada itu, keganasan yang bermula pada Jumaat lalu masih berterusan dengan bandar raya ini dan Iskandariah paling teruk terjejas.

Pertumpahan darah berterusan kelmarin dengan sekumpulan lelaki bersenjata membunuh seorang paderi Kristian Qibti di Semenanjung Sinai.

Kumpulan militan di Sinai turut meletupkan saluran paip gas ke Jordan buat kali pertama sejak hampir setahun lalu.

Pemerintahan setahun Morsi tergugat selepas beliau dituduh memberikan kuasa kepada pergerakan Islam Ikhwanul Muslimin dan gagal memulihkan ekonomi.

Morsi memenangi pilihan raya Presiden Mesir selepas kejatuhan diktator Hosni Mubarak pada 2011 dengan sokongan Ikhwanul Muslimin.

Sementara itu, Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama menegaskan bahawa AS tidak menyokong mana-mana parti politik di Mesir selepas penyingkiran Morsi.

"AS menolak dakwaan palsu disebarkan oleh beberapa pihak bahawa kami sedang bekerjasama dengan parti politik atau pergerakan tertentu untuk menentukan hala tuju proses peralihan kuasa di Mesir," katanya.

"Hanya rakyat Mesir yang berhak menentukan masa depan negara mereka," tambah Obama. - AFP

Beruang panda lahir anak di Taiwan

Posted:

Beruang panda lahir anak di Taiwan

Beruang panda lahir anak di Taiwan


IMEJ menunjukkan anak beruang panda yang baru dilahirkan oleh beruang panda gergasi, Yuan Yuan di Taiwan kelmarin.- AP


TAIPEI, Taiwan - Seekor beruang panda gergasi yang dihadiahkan oleh kerajaan China empat tahun lalu melahirkan seekor anak beruang panda betina di sebuah zoo di sini, kata beberapa pegawai semalam.

Katanya, beruang panda gergasi itu merupakan salah seekor panda yang dihadiahkan oleh kerajaan China kepada Taiwan sebagai tanda persahabatan antara kedua-dua negara.

Kelahiran itu pertama kali berlaku di Taiwan.

Pihak Zoo Taipei mengumumkan bahawa beruang panda, Yuan Yuan yang berusia 9 tahun itu telah melahirkan anak pada malam Sabtu lalu.

Kelahiran itu berlaku selepas beruang panda tersebut menjalani proses permanian beradas yang dilakukan pada bulan Mac lalu.

Proses itu dilakukan sebanyak tujuh kali ke atas Yuan Yuan dalam tempoh tiga tahun.

Keadaan beruang panda untuk bunting dan beranak secara semula jadi secara relatifnya jarang berlaku.

Pihak zoo turut menunjukkan sekeping gambar Yuan Yuan membelai anaknya yang masih merah sebesar tapak tangan.

Kerajaan China telah menghantar dua ekor beruang panda ke Taiwan pada bulan Disember 2008.

Kedua-dua negara berpecah selepas perang saudara yang berlaku pada tahun 1949.

China menamakan beruang tersebut dengan nama Tuan Tuan dan Yuan Yuan, yang bermaksud 'kesatuan'. - AP

Abu Qatada dihantar pulang ke Jordan

Posted:

Abu Qatada dihantar pulang ke Jordan

Abu Qatada dihantar pulang ke Jordan


GAMBAR fail pada 13 November menunjukkan suspek pengganas Abu Qatada tiba di rumahnya di barat daya London, Britain.- Reuters


LONDON - Seorang ulama radikal Britain, Abu Qatada mengaku tidak bersalah semalam berhubung dakwaan berkaitan keganasan oleh pendakwa raya Jordan.

Peguamnya, Taysir Diab berkata, pengakuan tersebut dibuat beberapa jam selepas Abu Qatada, 53, diusir ke Jordan dari Britain.

"Saya akan mengemukakan rayuan hari ini supaya dia dapat dibebaskan dengan ikat jamin," kata peguam itu.

Anak guamnya diusir dari Britain ke Jordan semalam bagi menghadapi tuduhan berkaitan keganasan.

Abu Qatada atau nama sebenarnya, Omar Mahmoud Mohammed Othman dikehendaki di Jordan untuk perbicaraan semula beberapa kes keganasan.

Britain telah cuba untuk mengusir Abu Qatada yang dianggap pengganas Al-Qaeda di Eropah sejak 2001 tetapi mahkamah negara itu menyekat permohonan ekstradisinya.

Ia berikutan mahkamah Britain bimbang pihak berkuasa Jordan akan menyeksa Abu Qatada untuk mendapatkan bukti, sekali gus menyalahi hak asasi manusia.

Pengusiran Abu Qadata diumumkan oleh Setiausaha Dalam Negeri Britain, Theresa Mei.

"Kali ini, lelaki berbahaya itu telah dikeluarkan dari negara kita untuk menghadapi tuduhan di mahkamah negaranya," kata Mei.

Perkembangan itu berlaku selepas Britain dan Jordan mengesahkan perjanjian bagi menghalang penyeksaan bertujuan untuk mengurangkan kebimbangan pencabulan hak asasi manusia ke atas tahanan di negara itu.

Abu Qatada dituduh oleh Britain sebagai mempunyai hubungan dengan pengganas Al-Qaeda, Zacarias Moussaoui.

Zacarias didakwa di Amerika Syarikat (AS) berhubung tragedi serangan pada 11 September 2001.

Rakaman audio beberapa khutbah ulama itu yang ditemui di sebuah apartmen di Hamburg, Jerman telah digunakan oleh beberapa penyerang dalam serangan 11 September ke atas AS. - AP

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved