Sabtu, 8 Jun 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Pakar rakam gambar bayi baru lahir

Posted:

Pakar rakam gambar bayi baru lahir

Pakar rakam gambar bayi baru lahir

ADI menggunakan cahaya semula jadi untuk merakam potret bayi yang masih dalam pantang.


SEPATUTNYA lelaki ini bergelar pereka grafik. Namun segalanya berubah selepas dia perlu mengambil subjek fotografi ketika menuntut di Fakulti Seni Halus dan Seni Reka di Universiti Teknologi Mara, Shah Alam, Selangor beberapa tahun lalu.

Peluang untuk mempelajari pelbagai teknik fotografi digunakan sebaik-baiknya sementelah hatinya lama tertarik dengan seni fotografi hasil bidikan kamera abangnya, seorang jurufoto perkahwinan, Saiful Nang.

Bermula daripada hobi, minat baharu itu rupa-rupanya memberikan impak yang sangat besar buat Md. Naszari Nang, 31.

Lebih mesra dengan panggilan Adi, sejak itu dia jarang berenggang dengan kameranya.

"Saya tiada hobi lain selain mengambil gambar. Boleh dikatakan ke mana sahaja saya pergi, kamera mesti ada di sisi," akuinya yang gemar menjadikan manusia sebagai subjek dalam setiap foto yang diambilnya.

Sudah lebih tujuh tahun menceburi dunia fotografi, hari ini nama Adi Nang bukanlah nama asing terutamanya dalam fotografi perkahwinan.

"Mulanya ia hanya kerja sambilan. Selepas tamat pengajian, saya terus diterima bekerja sebagai pereka grafik di sebuah syarikat pengiklanan. Ketika itu, saya sudah pun berjinak-jinak secara sambilan dalam dunia fotografi.

"Setahun bekerja, saya dinaikkan pangkat ke jawatan pengarah kreatif. Sungguh pun sibuk di pejabat, dek kerana minat, saya gunakan waktu hujung minggu untuk penuhi undangan sebagai jurugambar rasmi majlis-majlis perkahwinan. Namun, tidak lama selepas itu, saya ambil keputusan untuk meletak jawatan," katanya.

Eksperimen

Kata Adi, dia sanggup melepaskan jawatan dan terjerumus dalam bidang fotografi kerana hobinya itu mula memberi pulangan material.

"Apabila pekerjaan menjadi hobi, ia bukan pekerjaan lagi. Ia suatu pengalaman dalam meneroka pelbagai peluang. Inilah yang menjadi prinsip saya," ujar Adi ketika ditemui di rumahnya di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Turut mengagumi karya jurufoto profesional terkemuka tanah air, Bazuki Muhammad, Adi juga pernah berkhidmat lebih kurang lima tahun sebagai kru Candidsyndrome di bawah tunjuk ajar abangnya, Saiful.


BAYI berumur tujuh hari paling sesuai dirakam gambarnya.


"Bagi saya, tiada jalan mudah untuk berjaya, apatah lagi jika berada dalam kelompok jurufoto profesional. Saya perlu bekerja keras dan sentiasa memikirkan sesuatu yang kreatif.

"Walaupun ada bimbingan dan arahan daripada ketua, saya lebih mencuba dengan idea sendiri dan membandingkannya dengan apa yang mereka mahukan," ujar Adi yang kini juga dikenali sebagai jurufoto bayi.

Lantaran mahukan kelainan dalam bereksperimen melalui lensa kameranya, Adi meneroka bidang fotografi bayi kira-kira dua tahun lalu.

"Mencari sesuatu kelainan memang sukar, namun perlu diakui bidang fotografi ini cukup luas. Bagi saya, jika ada kesungguhan, tiada sebab mengapa seorang jurufoto boleh pergi lebih jauh dalam merakamkan gambar menarik dan momen bermakna.

"Ini tidaklah bermakna saya mahu mencari kelainan sehingga ingin mengalahkan orang lain, tetapi sekadar mencari idea dan menghasilkan kreativiti sendiri. Manalah tahu, usaha kita yang sedikit itu boleh memberi inspirasi kepada orang lain.

Thebabablacksheep

"Saya juga banyak belajar daripada kesilapan. Seni fotografi memang unik, semakin kita gali semakin banyak benda baharu yang kita temui.

"Selain pengalaman sendiri dan bergaul dengan jurufoto profesional, saya juga banyak belajar daripada internet.

"Merakamkan gambar bayi yang tidur, misalnya, ia boleh menjadi sesuatu yang lebih bermakna dan menarik sekiranya jurufoto itu sentiasa mencari idea untuk menghasilkan gambar yang kreatif dan memberi kesan kepada sesiapa sahaja yang melihatnya," jelas Adi yang mula memperkenalkan produk thebabablacksheep di bawah syarikatnya, Adinang Image Work, sejak setahun lalu.

Menurutnya, tidak ramai jurufoto yang menawarkan perkhidmatan merakam gambar bayi baru lahir sepertinya. Kata Adi, kebanyakannya lebih cenderung mengambil gambar jurnal kanak-kanak.


ADI hanya memerlukan masa selama dua jam pada waktu pagi untuk menghasilkan potret indah seperti ini dengan kos bermula serendah RM400.


Tambah Adi, mengambil gambar bayi yang baru lahir memberi cabaran yang berbeza buatnya.

"Bekerja dengan bayi menyeronokkan. Walaupun mereka tidak faham pada arahan, namun kebanyakannya mudah diurus.

"Kebiasaannya sehari sebelum penggambaran, saya akan hubungi pelanggan untuk maklumkan apa yang mereka perlu lakukan.

"Memandangkan saya suka gunakan pencahayaan semula jadi, penggambaran biasanya akan dilakukan pada waktu pagi.

"Bayi bolehlah dimandikan lebih awal dan disusukan hingga kenyang supaya tidurnya lebih lena.

"Lebih mudah merakamkan gambar ketika bayi sedang tidur kerana mereka tidak mudah meragam jika kita mahu menggayakan aksi mereka seperti meniarap, duduk, terlentok dan sebagainya.

"Lagipun, untuk bayi yang baru lahir, gambar bayi tidur dengan mata yang tertutup rapat dan mulut sedikit terbuka akan menggambarkan usia kecil selain menonjolkan kesucian wajah mereka.

"Berbeza dengan aksi bayi yang membuka mata, ia seakan menggambarkan mereka sudah menjangkau dua ke tiga bulan, bukannya bayi dalam pantang.

"Bayi yang baru lahir juga mudah dibentuk untuk pelbagai gaya. Malah, kaki mereka boleh dilipat hingga mencecah kepala, seperti kedudukan mereka ketika di dalam rahim," kata Adi yang biasanya mengesyorkan penggambaran dijalankan selepas tali pusat bayi tanggal.

Menurutnya, selepas sebulan umur bayi, biasanya tubuh kecil mereka sudah diseliputi lemak dan kelihatan lebih besar. Ia tidak beri gambaran yang bayi tersebut baru sahaja lahir.

'Manusia Google'

Posted:

'Manusia Google'

'Manusia Google'


SELAIN Williams terdapat 20 individu di seluruh dunia yang menghidap Sindrom Hyperthymestic.


SEBAGAI manusia biasa, kita sering terlupa banyak perkara walaupun dalam tempoh yang singkat. Malah, memakan kepala ikan, udang atau termakan semut boleh membuatkan seseorang mudah dijangkiti sifat pelupa.

Bagi mengatasi masalah itu, ramai yang mengamalkan memakan kismis, tamar serta delima kerana bukti saintifik mengesahkan ia mampu membantu meningkatkan daya memori.

Namun, percayakah anda, terdapat manusia ibarat perpustakaan 'bergerak' atau 'manusia Google' yang bukan sahaja dapat mengimbas kembali setiap peristiwa yang berlaku di seluruh dunia lengkap dengan tarikh, hari dan tahunnya.

Bukan itu sahaja kelebihan lelaki Amerika Syarikat (AS), Brad Williams itu. Dia sebenarnya mampu mengingati setiap kejadian yang berlaku seawal umurnya empat tahun.

Hos sebuah stesen radio daerah yang terletak di Wisconsin, AS itu sebenarnya menghidap Sindrom Hyperthymestic.

Lupakan stereotaip segala sindrom atau penyakit menjurus kepada penyakit kronik dan serius, hyperthymestic sebenarnya memberikan aura kelebihan kepada penghidapnya.

Ini kerana Individu yang memiliki 'penyakit' berkenaan akan mengingati setiap peristiwa yang berlaku di seluruh dunia lengkap dengan tarikh, bulan, lokasi serta tahun dengan ketepatan hampir 100 peratus.

Realitinya, hanya 20 individu di seluruh dunia yang mempunyai kebolehan eksentrik ini.

Adik Williams, Eric merupakan seorang pengarah filem yang telah menghasilkan sebuah dokumentari televisyen bertajuk Unforgettable berkisar keistimewaan abangnya itu.

Dalam rakaman video dokumentari terbabit, Williams disoal sejumlah soalan yang berkisar pada tarikh 15 Mei 1972.

Istimewa

Williams, 53, terus berkata, pada hari tersebut seorang Gabenor AS, George Wallace ditembak oleh seorang pembunuh upahan.

"Saya juga sedang bermain tenis semasa itu," tutur Williams.

Wartawan yang menemu bualnya terkejut dengan jawapan lelaki berstatus duda ini.

Eric kemudian bertanya peristiwa yang berlaku pada 18 September 1965,

Williams memberitahu, pada tarikh tersebut siri komedi televisyen I Dream Of Jeannie mula ditayangkan.

Sekali lagi, jawapan itu betul!

"Sebenarnya, saya mengambil masa lama untuk menyedarinya.

"Malangnya, saya dijadikan mangsa oleh adik-beradik untuk membantu mereka menyiapkan kerja sekolah terutama berkaitan subjek sejarah," katanya sambil tersenyum.


MANUSIA sememangnya mudah lupa. - Gambar hiasan


Eric memberitahu, mulanya dia dan keluarga hanya menguji kepintaran abangnya.

"Dia berfikir beberapa saat sebelum memberikan jawapan sedangkan kami masih terkial-kial mencari maklumat menggunakan komputer.

"Ia menyebabkan kami bosan kerana setiap kali disoal, Williams pasti memberikan jawapan yang tepat," ujar Eric.

Eric hanya mengetahui abangnya menghidap Sindrom Hyperthymestic pada 2006 setelah terbaca laporan akhbar mengenai kebolehan seorang wanita dikenali dengan panggilan Irvine yang turut menghidap kebolehan itu.

Kemampuan Irvine diuji oleh sekumpulan pakar dari Universiti California, AS.

Eric menghubungi penyelidik tersebut sebelum abangnya kemudian turut didapati mengalami nasib yang serupa.

Williams kerap menulis skrip drama dan buku, cuma sisi kehidupannya sahaja agak gelap kerana berstatus seorang duda yang tidak mempunyai zuriat.

Dia juga dijadikan bahan uji kaji oleh jirannya.

"Mereka (jiran) kerap bertanya soalan seperti hari tarikh saya dilahirkan dan apa yang saya lakukan lima, 10 atau 15 tahun dahulu," jelasnya.

Tutur Williams, kemampuannya lebih menjurus kepada kejadian yang dilaporkan media atau berdasarkan perbualan orang lain.

Selain itu, dia mengamalkan aktiviti fizikal tertentu yang dirahsiakan.

Seorang pakar otak Universiti California, James McGaugh sendiri bingung dengan kebolehan Williams.

"Saya sendiri tidak mengetahui otaknya menyimpan jutaan maklumat dengan terperinci tetapi tidak menjejaskan fungsi organ itu.

"Kami mengkaji ratusan ujian terhadapnya semuanya tepat," ujar McGaugh.

Mengikut penyelidikan saintifik, seorang manusia mampu mengingati 50 hingga 100 digit atau 330 perkataan yang mampu bertahan selama 24 jam.

Adakah anda mampu mengingati peristiwa tiga bulan yang lalu?

Pisang mati berbau wangi

Posted:

Pisang mati berbau wangi

Pisang mati berbau wangi

Oleh AQMA MOHD. NOOR
aqma.mohdnoor@kosmo.com.my


Zabedah mula menyedari pokok pisangnya berbuah dua kali sejak Mei lalu.


PADA 28 Mei lalu, akhbar ada melaporkan seorang penduduk, Ramli Ahmad, 49, terkejut apabila mendapati sebatang pokok pisang emas di belakang rumahnya tiba-tiba mengeluarkan setandan buah di bahagian tengah batang di Kampung Bahagia, Teluk Intan, Perak.

Ramli menyifatkan kejadian itu pelik kerana pada kebiasaannya tandan pisang akan berdada di pucuk, namun pisang emas lelaki itu kini semakin membesar.

Pokok pisang setinggi dua meter itu sebelum ini sudah ditebang setelah hasilnya dituai.

Ramli memberitahu, sejak mendapat liputan akhbar, orang ramai mula datang ke rumahnya untuk melihat sendiri keunikan pokok pisang berkenaan, malah ada yang menawarkan diri untuk membelinya pada harga tinggi tetapi dia membuat keputusan untuk menikmati sendiri buah pisang istimewa itu apabila ia sudah masak nanti.

Berlainan kisahnya pula dengan seorang pengawal keselamatan, Zabedah Awang, 52, yang berhadapan dengan situasi sama tetapi sedikit berbeza apabila mendapati pokok pisang rastali miliknya mengeluarkan buah pada bahagian batang pokok yang telah mati.

Zabedah mula menyedari kejadian pelik tersebut pada bulan lalu apabila terlihat batang pokok pisang yang mati itu mula mengeluarkan jantung diikuti putik bunga berwarna putih.

"Pokok pisang ini saya tanam di bahagian belakang rumah sekitar tiga tahun lalu selepas mendapat benih daripada seorang rakan tetapi kini ia membiak menjadi beberapa batang pokok lain.

"Sejak menanamnya, saya tidak ambil peduli tentang keadaan pokok pisang itu melainkan ketika berbuah. Setakat ini, sudah tiga kali ia mengeluarkan hasil.

"Namun, pada suatu hari saya terpandang tunggul batang pisang yang sudah dituai itu kelihatan seperti berbuah lagi.

"Mulanya saya ingatkan kanak-kanak yang bermain di sekitar rumah mencucuk sesuatu ke batang pokok yang telah mati itu tetapi sangkaan saya meleset apabila mendapati ia sebenarnya jantung pisang yang tumbuh pada batang pokok yang mati itu," ujar ibu kepada empat orang anak ini.

ZABEDAH mendirikan pagar di sekeliling pokok pisangnya.


Tambahnya, sejak menyedari kejadian pelik itu, dia hanya membiarkan pokok pisang terbabit tumbuh seperti biasa sehinggakan dia pernah tercium bau wangi yang dipercayai muncul daripada putik bunga berwarna putih pada bahagian pokok pisang yang tumbuh.

"Tiba-tiba saya tercium bau wangi yang datang daripada putik pokok pisang itu. Kejadian pada waktu Maghrib pada hari Khamis itu merupakan pengalaman baharu kepada saya dan setakat ini, saya masih tiada sebarang perancangan terhadap pokok pisang itu.

"Rakan-rakan turut membantu membuat pagar di sekitar kawasan pokok pisang milik saya dan mereka turut mencadangkan untuk memberi kepada individu yang berkenan," jelasnya ketika ditemui di rumahnya di Padang Jawa, Shah Alam, Selangor.

Tinjauan kru Jurnal mendapati, terdapat kira-kira sembilan sikat dengan bilangan 60 biji buah pisang yang tumbuh daripada bahagian batang yang telah mati itu dan salah satu daripadanya merupakan pisang berkembar.

Terbantut

Sementara itu, Pensyarah Jabatan Sains Tanaman, Fakulti Pertanian Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof. Madya Dr. Yahya Awang memberitahu, batang pisang mempunyai kandungan air yang banyak walaupun bahagian luarnya sudah kering atau mati tetapi pada hakikatnya pokok ini masih hidup.

ZABEDAH menganggap pokok pisang rastali miliknya yang tumbuh buat kali kedua sebagai satu kejadian pelik.


"Pembentukan bunga dalam bentuk jantung berlaku di dalam batang pada bahagian bawah pokok tersebut tetapi kita tidak melihat proses ini sehinggalah ia muncul pada bahagian atas selepas semua daun muncul terlebih dahulu.

"Walaupun batang pokok itu telah mati, umbinya masih hidup dan cukup untuk menyokong pertumbuhan pokok tersebut. Bagi situasi pokok pisang yang berbuah pada batang mati ini, buah yang dihasilkan berkualiti rendah, malah buah pisang ini tidak mungkin membesar dan masak dengan sempurna.

"Saya jangkakan pertumbuhan pokok ini tidak akan membesar secara normal kerana ketiadaan daun yang boleh menjalankan proses fotosintesis selain ia akan mereput begitu sahaja disebabkan ketiadaan makanan untuk terus menyokong pertumbuhannya," ujarnya ketika dihubungi.

Jelas Yahya, walaupun di sekeliling pokok pisang terbabit terdapat pokok lain, ia tetap tidak dapat membantu menyalurkan sumber makanan kepada pokok tersebut kerana ia bukan hasil daripada pokok yang sama.

"Buahnya juga tidak akan membesar secara normal dan besar kemungkinan tiada isi seperti pokok pisang normal yang lain," kata beliau.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Tunku Abdul Aziz diugut bunuh

Posted:

Tunku Abdul Aziz diugut bunuh

Tunku Abdul Aziz diugut bunuh

Oleh NUR AISHAH AMIN
nuraishah.amin@kosmo.com.my

Tunku Abdul Aziz (dua dari kanan) bersalam dengan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng ketika dilantik menjadi Naib Pengerusi DAP di Kuala Lumpur pada 24 Ogos 2008. Turut kelihatan ialah Penasihat DAP, Lim Kit Siang (tengah) dan Pengerusi DAP, Karpal Singh (duduk).


PETALING JAYA – Bekas Naib Pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim mendakwa beliau menerima ugutan bunuh melalui panggilan telefon kelmarin dan percaya ancaman tersebut mempunyai kaitan dengan politik.

Beliau yang lantang mengkritik dan mendedahkan pelbagai maklumat sulit DAP sejak meninggalkan parti itu pada Mei tahun lalu menerima ugutan tersebut di rumahnya pada pukul 10.10 malam kelmarin.

Jelasnya, panggilan tersebut dibuat oleh seorang lelaki yang tidak dikenali menerusi telefon bimbit. Orang itu berkata 'I will kill you' (Saya akan bunuh awak) sebelum memutuskan talian.

Menurut Tunku Abdul Aziz, beliau tidak mahu menuduh sesiapa tetapi percaya ugutan bunuh itu ada kaitan dengan kelantangannya mengkritik DAP khususnya selepas Pilihan Raya Umum ke-13 pada 5 Mei lalu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

PTPTN lulus pinjaman RM49.18 bilion

Posted:

PTPTN lulus pinjaman RM49.18 bilion

PTPTN lulus pinjaman RM49.18 bilion

TEMERLOH – Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) telah meluluskan pinjaman sebanyak RM49.18 bilion kepada 2.18 juta pelajar untuk melanjutkan pelajaran ke institusi pengajian tinggi (IPT) di seluruh negara sehingga Mei lalu.

Pengerusinya, Datuk Ismail Mohamed Said (gambar) berkata, pemberian pinjaman itu membuktikan badan tersebut sentiasa komited membantu pelajar membiayai yuran pengajian dan kos sara hidup di IPT meskipun pelbagai tohmahan dilemparkan kepada PTPTN oleh pihak tertentu.

"Pinjaman ini ditawarkan hanya kepada golongan pelajar yang memerlukan bantuan (kewangan) sahaja tetapi mereka yang berkemampuan tidak dipaksa untuk menerimanya.

"Ia bagi membolehkan mereka membiayai kos pengajian dan kos sara hidup sepanjang melanjutkan pelajaran di universiti," kata beliau.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Tiada mangsa terperangkap, operasi mengesan dihentikan

Posted:

Tiada mangsa terperangkap, operasi mengesan dihentikan

Tiada mangsa terperangkap, operasi mengesan dihentikan

Oleh RIZAM ZAKARIYA
rizam.zakariya@kosmo.com.my


ANGGOTA penyelamat menggunakan khidmat anjing untuk mengesan kemungkinan ada mangsa yang masih terperangkap di Batu Maung, Pulau Pinang semalam.


BAYAN LEPAS – Operasi mengesan mangsa yang dikhuatiri masih terperangkap di bawah runtuhan tanjakan konkrit susur masuk ke Jambatan Kedua Pulau Pinang di Lebuh Raya Tun Dr. Lim Chong Eu dekat Batu Maung di sini yang runtuh lewat petang Khamis lalu dihentikan pada pukul 6 petang semalam.

Timbalan Ketua Polis negeri, Datuk Abdul Rahim Jaafar berkata, keputusan itu dibuat selepas empat ekor anjing pengesan milik Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia yang digunakan dalam operasi tidak menemui sebarang tanda bahawa terdapat mangsa yang terperangkap.

"Pasukan penyelamat yang masuk ke dalam runtuhan menerusi ruang-ruang yang ada juga tidak menemui sebarang kenderaan lain tertimbus di bawah runtuhan itu," katanya ketika ditemui di lokasi kejadian di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Balotelli ditimpa malang

Posted:

Balotelli ditimpa malang

Balotelli ditimpa malang

BALOTELLI (kiri) diarah keluar padang pada aksi kelayakan Piala Dunia 2014 awal pagi semalam.


PRAGUE – Pemain kontroversi, Mario Balotelli diarah keluar padang ketika Itali seri tanpa jaringan dengan Republik Czech pada aksi Kumpulan B kelayakan Piala Dunia 2014 Zon Eropah di Prague awal pagi semalam.

Pada perlawanan tersebut, Itali mempamerkan kehebatan mereka selaku pendahulu kumpulan sepanjang 72 minit beraksi sebelum Balotelli dilayangkan kad kuning kedua dalam tempoh tiga minit.

Pemain berusia 22 tahun itu dilihat gagal mengawal emosinya ketika keluar dari padang, sekali gus memaksa jurulatih, Cesare Prandelli menggesa dia bertenang di bangku simpanan.

Biarpun terpaksa berdepan dengan kerenah Balotelli, Itali mempamerkan aksi yang konsisten apabila mendahului peringkat kumpulan.

Itali yang meraih 14 mata selepas enam perlawanan mendahului pasukan di tangga kedua, Bulgaria dengan kelebihan empat mata dan lima mata di depan Republik Czech.

"Ia satu persembahan yang klasik ketika kami cuba menyelamatkan perlawanan. Rentak permainan kami agak hambar dan kami terlalu perlahan.

"Balotelli memang nampak gelisah, itu masalah peribadinya dan dia harus belajar cara untuk mengatasinya. Begitu pun, saya memuji kapten, (Gianluigi)

Buffon kerana berjaya mempertahankan gawang.

"Tanpa dia (Buffon) kami mungkin akan tewas. Dia antara pemain yang terbaik di atas padang," kata Prandelli.

Pada aksi tersebut, kapten Republik Czech, Tomas Rosicky tampil dengan aksi yang bertenaga apabila melancarkan serangan bertali arus untuk membuka ruang kepada pasukan itu menewaskan Buffon.

Prandelli pula meletakkan enam pemain Juventus dalam kesebelasan utama termasuk dua penyerang Milan, Balotelli dan Stephan El Shaarawy di barisan hadapan.

Skuad itu nampak tenang dengan mata yang telah diraih sepanjang aksi kelayakan itu dengan menggunakan strategi bertahan dan tidak mencipta peluang yang mampu menguji penjaga gol lawan, Petr Cech.

Dalam pada itu, jurulatih Republik Czech, Michal Bilek mengakui, beliau berpuas hati dengan prestasi anak-anak buahnya yang tidak meraih sebarang gol.

Itali akan berlepas ke Brazil bagi menghadapi kempen Piala Konfederasi 2013 pada 15 hingga 30 Jun ini. – AFP

Chong Wei dalam dilema

Posted:

Chong Wei dalam dilema

Chong Wei dalam dilema

Oleh MOHD. IKHSAN
FIRDAUS AZMI
ikhsan.azmi@kosmo.com.my


CHONG WEI terpaksa akur dengan kehendak BAM yang mahukannya beraksi pada Siri Super Premier Terbuka Indonesia bermula esok.


JAGUH badminton negara, Datuk Lee Chong Wei mendedahkan, jika diberikan pilihan dia mahu menjadikan Kejohanan Badminton Siri Super Terbuka Singapura sebagai 'medan terakhir' sebelum ke Kejohanan Dunia di Guangzhou, China, Ogos depan.

Chong Wei berkata, dia terpaksa akur dengan kehendak Persatuan Badminton Malaysia (BAM) yang memutuskan setiap pemain yang berada dalam kelompok 10 terbaik dunia akan beraksi pada Siri Super Premier Terbuka Indonesia bermula esok.

Pemain No. 1 dunia itu berkata, Terbuka Singapura akan memberinya lebih waktu sekurang-kurangnya seminggu untuk melakukan latihan selepas Piala Sudirman melabuh tirai pada 26 Mei lepas.

"Memang Jawatankuasa Kejurulatihan dan Latihan (CTC) telah menetapkan hanya satu kejohanan sebelum ke Kejohanan Dunia tetapi kalau diberikan pilihan saya lebih suka ke Terbuka Singapura.

"Keputusan telah dibuat CTC. Saya dan (beregu lelaki) Koo Kien Keat-Tan Boon Heong tidak ada pilihan kerana sebagai pemain utama kami perlu ke kejohanan berstatus lebih tinggi iaitu Siri Super Premier.

"Kalau boleh buat pilihan, sudah tentu kami mahu ke Singapura kerana kami akan ada masa seminggu lagi," kata Chong Wei.

Aksi final Terbuka Indonesia bakal diadakan pada 16 Jun ini manakala Terbuka Singapura akan berlangsung selama enam hari bermula 18 hingga 23 Jun.

Bagaimanapun, pemenang pingat perak Sukan Olimpik 2008 dan 2012 itu tetap mengambil keputusan tersebut u sebagai cabaran untuk menguji konsistensi di pentas antarabangsa.

"Walaupun saya seperti tidak ada pilihan tetapi saya tidak mahu menganggap perkara ini sebagai satu masalah kerana kemenangan pada Terbuka Indonesia bukan keutamaan saya.

"Memang betul, semua pemain yang menyertai sesuatu kejohanan mempunyai keazaman untuk menang tetapi keutamaan saya adalah fokus untuk mengekalkan rentak ketika beraksi dalam gelanggang," ujar juara Terbuka Indonesia 2011 itu.

Chong Wei akan tampil selaku wakil tunggal Malaysia dalam acara perseorangan lelaki.

Kien Keat-Boon Heong pula akan ditemani Hoon Thien How-Tan Wee Kiong bersama dua pasangan profesional, Mohd. Zakry Abdul Latif-Mohd. Fairuzizuan Mohd Tazari dan Gan Teik Chai-Ong Soon Hock dalam aksi beregu lelaki.

Dalam beregu campuran pula, hanya Chan Peng Soon- Goh Liu Ying yang akan beraksi pada kejohanan tersebut.

Malaysia tidak menghantar pemain untuk acara perseorangan wanita dan beregu wanita.

Fatehah tidak hadapi masalah

Posted:

Fatehah tidak hadapi masalah

Fatehah tidak hadapi masalah

Oleh SHAHRIL NIZAM ABDULLAH
shahril.abdullah@kosmo.com.my

PELUMBA wanita negara, Fatehah Mustapa tidak berdepan masalah untuk menjuarai acara 500 meter ujian masa pada edisi kedua Kejohanan Lumba Basikal Trek Grand Prix (GP) Asia Tenggara 2013 di Velodrom Kuala Lumpur, Cheras pagi semalam.

Selepas membolot tiga pingat emas pada edisi pertama minggu lepas, pelumba kelahiran Terengganu itu sekali lagi menepati ramalan untuk menjuarai acara final semalam yang turut menyaksikan tiada kelibat pelumba dari Australia.

Situasi itu menyaksikan Fatehah, 24, pemenang pingat gangsa acara tersebut pada Kejohanan Lumba Basikal Asia (ACC) 2013 di New Delhi, Mac lalu, menang mudah dengan catatan masa 36.313 saat mengatasi rakan sepasukan daripada Sime Darby Foundation (SDF), Ummi Hamimah Mohamad dengan perbezaan dua saat (38.093s).

Pingat gangsa pula menjadi milik pelumba pelapis kebangsaan, Farina Shawati Mohd. Adnan yang mencatat masa 40.327s.

"Persaingan kali ini seperti tidak begitu kompetitif bagi saya kerana ketiadaan pelumba wanita dari Australia yang sepatutnya menyertai pusingan kedua di sini.

"Jadi saya anggap penyertaan pada pusingan kedua ini adalah satu latihan bagi menghadapi GP Jerman hujung bulan nanti," jelas Fatehah yang memenangi emas dalam acara keirin, pecut individu dan pecut berpasukan pada pusingan pertama di Velodrom Kuala Lumpur minggu lalu.

Meskipun masa yang dicatat semalam masih jauh daripada catatan peribadi terbaiknya, pemegang rekod kebangsaan 35.581s di ACC 2013 di New Delhi, India itu tetap berpuas hati.

"Catatan masa hari ini (semalam) masih memuaskan bagi saya tetapi bukan masa terbaik peribadi. Kalau persaingan tadi lebih sengit, mungkin catatan saya lebih bagus.

"Bagaimanapun, ia masih lagi suatu persiapan yang baik untuk GP Jerman nanti, namun tumpuan saya lebih kepada acara keirin dan pecut," ujarnya lagi.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Daun pisang jadi bahan komposit

Posted:

Daun pisang jadi bahan komposit

Daun pisang jadi bahan komposit

Oleh ZAKI SALLEH

DAUN pisang Ammiba Bleaf Eco Wrap juga boleh digunakan untuk membungkus makanan, bahkan lebih selamat daripada pembalut plastik.


PISANG atau nama saintifiknya Musa paradisiaca L adalah tumbuhan yang tergolong dalam keluarga Musaceae. Pisang merupakan buah yang kedua paling digemari penduduk negara ini selepas durian.

Kaya dengan pelbagai khasiat, pisang mampu meningkatkan kesihatan manusia. Difahamkan terdapat kira-kira 20 jenis pisang antaranya pisang tanduk, emas, embun, nipah dan nangka manakala pisang cavendish pula adalah baka tempatan untuk eksport.

Seperti pokok kelapa, pokok pisang juga adalah tumbuhan serba guna apabila setiap bahagiannya mempunyai kegunaan kepada manusia daripada daun hinggalah ke umbut.

Daun pisang misalnya merupakan pembungkus makanan seperti nasi lemak dan juga sebagai alas makanan kerana menghasilkan bau yang harum.

Kebanyakan kuih-muih tradisional juga menggunakan daun pisang sebagai pembalutnya seperti kuih koci dan lepat.

Bagaimanapun, siapa sangka daun pisang yang selama ini sinonim sebagai daun pembungkus menjadi salah satu bahan komposit bagi pelbagai sektor industri termasuk automotif. Ia merupakan hasil kajian inovatif sekumpulan penyelidik Universiti Sains Malaysia (USM), Pulau Pinang.

Inovasi diketuai pensyarah Pusat Pengajian Teknologi Industri, Prof. Madya Baharin Azhari itu berjaya menghasilkan bahan bungkusan menggantikan kertas dan plastik daripada daun pisang dikenali sebagai Ammiba Bleaf Eco Wrap.

Melekatkan daun

Menurut beliau, bahan yang mesra alam dan kalis air itu dihasilkan daripada proses melekatkan helaian daun pisang antara satu sama lain.

Menariknya proses itu menggunakan getah pisang sendiri menerusi satu kaedah khusus.

"Proses ini menggunakan lapisan belakang daun pisang kerana ketahanan bahagian permukaan hadapannya, manakala getahnya pula lebih mudah dikeluarkan daripada bahagian ini.

"Sekeping Ammiba Bleaf Eco Wrap yang dihasilkan daripada dua helai daun pisang ialah lima kali ganda lebih kuat dan tahan daripada kertas pembungkus makanan biasa," ujarnya pada sidang akhbar di universiti itu baru-baru ini.


DARI kiri: Muhammad Iqmal, Baharin, Mazlan dan Adnan menunjukkan daun pisang lasak yang boleh dijadikan kanvas untuk pelbagai kegunaan di USM, Pulau Pinang.


Hadir sama, lima lagi ahli kumpulan penyelidik berkenaan iaitu Prof. Madya Mohamad Omar Bidin, Prof. Madya Fazilah Ariffin, Dr. Mazlan Ibrahim, Adnan Mat dan Muhammad Iqmal Rahimah.

Penyelidikan selama dua tahun itu dibiayai menerusi Geran Jangka Pendek USM berjumlah RM38,000 bagi mencari inisiatif baharu sejajar dengan Dasar Polisi Hijau Negara.

Produk itu juga telah memenangi pingat emas pada Pameran Reka Cipta Inovasi dan Teknologi Antarabangsa ke-24 di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Bebas toksik

Tambah Baharin, kajian pihaknya juga mendapati daun pisang pembungkus itu boleh menggantikan plastik kerana tidak mengandungi bahan kimia dan toksik, lantas selamat diguna selain mudah lerai.

Katanya, sifat mudah guna bahan pembungkus itu juga boleh dimajukan sebagai salah satu bahan komposit dalam pelbagai sektor industri seperti pembinaan, hiasan dalaman, automotif dan kejuruteraan tinggi.

"Ini juga adalah kajian yang pertama seumpamanya di dunia menghasilkan bahan pembungkus daripada daun pisang.

"Inovasi ini sememangnya boleh memberi sumbangan besar kepada industri asas tani negara, manakala nilai pasaran kertas di peringkat global pula mencecah puluhan bilion ringgit," ujarnya.

Pemuliharaan hutan bakau

Posted:

Pemuliharaan hutan bakau

Pemuliharaan hutan bakau


SEBANYAK 500 anak pokok bakau telah ditanam di Taman Negara Tanjung Piai baru-baru ini.


PEMULIHARAAN alam sekitar memerlukan komitmen yang berterusan. Justeru, Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) telah berganding bahu dengan beberapa agensi kerajaan seperti Jabatan Laut, Jabatan Alam Sekitar, Majlis Daerah Pontian dan Taman Negara Johor bagi membersihkan dan menanam anak-anak pokok bakau di sepanjang pantai Tanjung Piai, Pontian, Johor.

Turut serta Lembaga Pelabuhan Johor, Jabatan Pertahanan Awam Daerah Pontian, Jabatan Hutan, Johor Port Berhad dan Senai Airport Terminal & Services Sdn. Bhd.

Program Pembersihan Pantai dan Penanaman Pokok Bakau Tanjung Piai 2013 itu diadakan baru-baru ini membabitkan penanaman sebanyak 500 anak pokok bakau.

Dalam program itu juga, sebanyak 1,111 kilogram sampah telah berjaya dibersihkan.

Program tersebut telah dirasmikan oleh Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif PTP, Azlan Shahrim. Turut hadir, Timbalan Pengarah Jabatan Laut, Baharin Abd. Hamid dan Ketua Pengarah Jabatan Alam Sekitar, Mokhtar Abdul Majid.

Dalam ucapannya, Azlan berkata, PTP telah lama bergiat aktif dalam pemuliharaan alam sekitar iaitu bermula di Sungai Pulai. Sejumlah 5,000 anak pokok bakau telah ditanam di kawasan tersebut.

Sebelum ini, PTP juga pernah terbabit dalam usaha pembersihan pantai di Tanjung Piai.

"Kami gembira dengan sokongan yang diberikan oleh pelbagai agensi kerajaan dan semua pihak yang terlibat dengan usaha pemuliharaan hutan bakau ini.

"Kawasan hutan bakau memainkan peranan penting dalam menjaga keseimbangan ekosistem dan memerlukan pemantauan berterusan," katanya.

Dalam pada itu, Baharin turut berharap orang ramai mengambil tahu ancaman-ancaman yang sedang dihadapi kawasan hutan bakau dan pantai di negara ini.

"Pokok bakau setinggi 15 meter dapat menukarkan 30 tan karbon dioksida kepada oksigen melalui proses fotosintesis. Oleh itu, saya amat berharap anak-anak pokok yang baru ditanam ini dapat bertahan dan menyumbang kepada alam sekitar," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Kerajaan Kedah bina litar lumba dalam masa terdekat

Posted:

Kerajaan Kedah bina litar lumba dalam masa terdekat

Kerajaan Kedah bina litar lumba dalam masa terdekat

08/06/2013 9:52pm

ALOR SETAR - Kerajaan Kedah sedang meneliti lokasi sesuai untuk membina sebuah litar lumba, bagi menunaikan aku janji Barisan Nasional (BN) Kedah pada pilihan raya umum lepas.

Menteri Besar, Datuk Mukhriz Tun Mahathir berkata, buat masa ini pembinaan litar berkenaan dalam proses penelitian serta perbincangan dan beliau memberi jaminan ia akan dilaksanakan dalam tempoh terdekat.

Beliau berkata, pihaknya sedang mengkaji pelbagai aspek termasuk pendidikan, komersial dan sosial demi kepentingan belia di negeri ini.

"Kita buat litar ini untuk memberi ruang kepada generasi belia menceburi sukan permotoran sekali gus dapat menghindarkan mereka daripada terjebak dengan gejala sosial.

"Kita minta rakyat jangan bimbang sebab tak timbul isu buat atau tak. Cuma kita minta sikit masa untuk bincang mengenai lokasi yang sesuai dan bagaimana nak mulakan," katanya ketika menutup sambutan Hari Belia Kedah 2013 di perkarangan Stadium Darul Aman di sini hari ini. - Bernama

Murid tahun dua lemas di pantai Sura Hujung

Posted:

Murid tahun dua lemas di pantai Sura Hujung

Murid tahun dua lemas di pantai Sura Hujung

08/06/2013 9:11pm

DUNGUN - Seorang murid tahun dua Sekolah Kebangsaan Sultan Omar di sini, mati lemas ketika mandi di pantai peranginan Sura Hujung dekat Universiti Teknologi Mara Kampus Dungun, di sini hari ini.

Ketua Polis Daerah Dungun Superitendan Dahlan Mohd Noor berkata, kejadian berlaku pukul 7.30 pagi ketika Nurul Nabilah Zubir, 8, sedang berkelah bersama ibu bapa dan lima adik-beradiknya.

Kejadian itu juga nyaris meragut nyawa ibunya Norizah Sulaiman, 41, yang turut lemas ketika cuba menyelamatkan mangsa, katanya kepada pemberita, di sini.

Menurut Dahlan, ketika kejadian mangsa sedang mandi di tepi pantai apabila tiba-tiba dihanyutkan ombak, menyebabkan ibunya, guru di Sekolah Menengah Seri Dungun, cuba menyelamatkan mangsa namun dia sendiri turut lemas.

Melihat keadaan itu, ketua keluarga Zubir Nordin, 47, bertindak terjun ke laut dan berjaya menyelamatkan isterinya, manakala Nurul Nabilah dihanyutkan arus, kata Dahlan.

"Jenazah mangsa ditemui ayahnya yang bertindak terjun ke laut selepas ternampak baju yang dipakai anaknya itu di dasar laut sebelum membawanya naik ke daratan dan memberi bantuan pernafasan," katanya.

Nurul Nabilah bagaimanapun disahkan meninggal dunia dan mayatnya dibawa ke Hospital Dungun. - Bernama

Warga Jepun ditemui mati tergantung dalam lokap

Posted:

Warga Jepun ditemui mati tergantung dalam lokap

Warga Jepun ditemui mati tergantung dalam lokap

08/06/2013 8:25pm

SUBANG JAYA - Seorang lelaki warga Jepun yang sedang direman di atas kesalahan menceroboh stor sebuah universiti di Bandar Sunway minggu lalu ditemui mati tergantung di pintu lokap Balai Polis USJ 8 di sini awal pagi tadi.

Mangsa menggunakan baju lokapnya sendiri untuk menggantung diri.

Timbalan Ketua Polis Selangor, Datuk A. Thaiveegan berkata, mangsa yang dikenali sebagai Nobuhiro Matsushita, 33, ditemui mati oleh pegawai polis yang membuat pemeriksaan di lokap tersebut pada kira-kira pukul 4 pagi.

"Anggota polis ada melakukan rondaan di kawasan lo kapnya pada kira-kira pukul 3 pagi, namun tiada apa yang pelik berlaku. Justeru, kita percaya mangsa telah meng gantung dirinya sendiri antara pukul 3 hingga 4 pagi. - KOSMO!

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pemimpin Agung Iran beri amaran kepada calon Presiden

Posted:

Pemimpin Agung Iran beri amaran kepada calon Presiden

Pemimpin Agung Iran beri amaran kepada calon Presiden

AHMADINEJAD tidak bertanding dalam pilihan raya Presiden Iran pada 14 Jun ini.- AfP


TEHERAN - Seramai lapan orang calon bertanding dalam pilihan raya Presiden Iran yang akan diadakan pada 14 Jun ini.

Mereka merupakan calon yang telah dibenarkan oleh Majlis Pengawal Revolusi untuk bertanding bagi menggantikan Presiden Mahmoud Ahmadinejad.

Calon-calon yang bertanding itu ialah Mohammad Reza Aref, Ali Akbar Velayati, Mohsen Rezaei, Mohammad Bagher Qalibaf, Gholam Ali Haddad Adel dan Saeed Jalili.

Seorang lagi calon, Hasan Rowhani berjanji akan mewujudkan Kementerian Hal Ehwal Wanita jika memenangi pilihan raya tersebut.

Pendirian beliau dikritik pencabarnya, Jalili yang mahukan wanita memberikan tumpuan untuk menjadi ibu yang baik.

Beliau pernah dilantik sebagai perunding nuklear Iran.

Calon proreformasi, Mohammad Reza Aref pula mahu rakyat Iran diberikan hak sosial dan budaya di sisi perlembagaan negara.

Beliau mengkritik pemerintah kerana didakwa bersikap talam dua muka apabila mengaku menghormati kedua-dua hak tersebut tetapi turut melaksanakan kawalan dan penapisan yang ketat.

"Penyelesaian kepada masalah budaya di Iran adalah dengan meminimakan campur tangan pemerintah dan membenarkan persatuan serta pakar kebudayaan menguruskan urusan mereka sendiri," katanya.

Pilihan raya tersebut diadakan bagi mencari pengganti Ahmadinejad yang tidak boleh bertanding untuk penggal ketiga.

Pemilihan semula beliau dalam pilihan raya 2009 dipertikaikan oleh banyak pihak sehingga mencetuskan kekacauan selama beberapa minggu.

Namun, apa yang membimbangkan ialah semua calon tersebut adalah percaturan Pemimpin Agung Iran, Ayatollah Ali Khamenei dalam senario politik dalaman negara itu.

Ketika krisis politik dalaman negara itu memuncak pada hujung 2011, Khamenei pernah memberi amaran, Iran mungkin akan menghapuskan jawatan Presiden yang dipilih menerusi proses pilihan raya.

Namun, ketika itu, amaran beliau yang pernah menjadi Presiden pada tahun 1981 hingga 1989 tidak diendahkan kerana dianggap retorik semata-mata.

Kini, retorik tersebut kembali menghantui senario politik Iran yang akan mencari pengganti Ahmadinejad.

Pernah dianggap sekutu kuat Khamenei, Ahmadinejad kini dianggap seteru kepada pemimpin tertinggi Iran itu.

Pengaruh besar Khamenei dalam pentadbiran Iran tidak dapat disangkal oleh mana-mana pemimpin yang bakal memegang jawatan Presiden Iran.

Majlis Pengawal Revolusi yang merupakan kumpulan pemantau pilihan raya untuk Pemimpin Agung itu pernah bertindak menyekat bekas Presiden Iran, Akbar Hashemi Rafsanjani dan anak didik Ahmadinejad, Esfandiar Rahim Mashaei daripada menjadi calon pilihan raya kali ini.

Tindakan itu dibuat ekoran beliau melihat mereka sebagai pencabar yang akan mengikis pengaruh golongan ulama dalam pentadbiran negara.

Hashemi disingkir kerana prestijnya dalam kalangan rakyat manakala Mashaei pula dilihat sebagai boneka Ahmadinejad.

Disokong kuat oleh tentera Pengawal Revolusi, Khamenei cuba memperkecilkan proses pilihan raya kali ini dalam usaha untuk mengukuhkan pengaruh dan kuasanya selepas empat tahun Iran digugat krisis politik.

Kekacauan yang tercetus susulan pemilihan semula Ahmadinejad untuk penggal kedua dilihat sebagai titik perubahan manakala rakyat kini berani mempersoalkan kepimpinan Khamenei dan penyokong-penyokong kuatnya.

"Khamenei cuba sedaya upaya untuk mengekang kuasa Presiden," kata seorang penganalisis hal ehwal Iran di Universiti Strayer, Rasool Nafisi.

"Beliau mahu mereka (Presiden) memainkan peranan kecil dalam pentadbiran negara," tambahnya.

Mesej tersebut disampaikan dengan jelas dalam debat politik yang disiarkan stesen televisyen Iran pada minggu lalu.

Kelapan-lapan calon tersebut dengan kebanyakan mereka penyokong setia sistem pentadbiran sedia ada mengkritik format debat tersebut.

Antara kritikan yang kedengaran termasuk tentang bentuk debat yang mirip program kuiz di televisyen.

Kritikan tersebut dibuat ekoran tindakan pengacara yang meminta jawapan sama ada ya atau tidak apabila mengajukan soalan mengenai isu ekonomi dan program nuklear Iran kepada mereka.

"Khamenei mahu mereka mengetahui dengan jelas kedudukan dan peranan sebenar Presiden Iran," kata Nafisi.

"Ia (peranan Presiden) hanya meliputi istiadat dan bukan sebagai pembuat dasar yang utama," tambahnya.

Jelas Nafisi, keputusan-keputusan penting seperti pembangunan program nuklear, perisikan dan dasar luar pula terletak dalam tangan kalangan ulama.

Namun, peranan Presiden Iran semakin terserlah dan melibatkan tugas Perdana Menteri sejak portfolio berkenaan dihapuskan pada 1989.

Kuasa Presiden kian signifikan semasa Ahmadinejad memegang jawatan tersebut yang turut didorong dengan keberanian Presiden sebelumnya, Mohammad Khatami dalam melakukan pembaharuan sosial dan politik.

Khamenei sebaliknya mahu institusi presiden kembali kepada peranan sebelumnya yang terhad kepada menguruskan ekonomi dan hal ehwal politik harian.

Pada Selasa lalu, Khamenei sekali lagi memberi peringatan tersebut kepada bakal Presiden baharu negara itu.

"Calon-calon pilihan raya Presiden tidak sepatutnya membuat janji yang sukar untuk ditepati," katanya.

Sebelum ini, terdapat percubaan untuk menguji batas-batas tersebut.

Pada Oktober 2011, Khamenei berang dengan percubaan Ahmadinejad untuk meluaskan kuasa Presiden sehingga beliau mengeluarkan amaran adalah tidak mustahil untuk sistem pentadbiran Iran ditukar dengan jawatan Presiden dihapuskan. - AP/AFP

9.2 juta pelajar China ambil ujian kemasukan ke universiti

Posted:

9.2 juta pelajar China ambil ujian kemasukan ke universiti

9.2 juta pelajar China ambil ujian kemasukan ke universiti


SEORANG pengawas peperiksaan memeriksa tubuh seorang pelajar dengan menggunakan alat pengesan logam di Jilin, timur laut China semalam.- AFP


BEIJING - Sebanyak 9.2 juta pelajar dari seluruh China memenuhi dewan peperiksaan pada hari pertama ujian kemasukan ke universiti tempatan semalam.

Pihak berkuasa peperiksaan melarang para pelajar perempuan dari wilayah timur laut Jilin memakai coli yang mempunyai kancing logam.

Ia dilakukan sebagai usaha untuk mengelak mereka menyembunyikan gajet-gajet yang boleh digunakan untuk mendapatkan jawapan semasa peperiksaan berlangsung.

Pihak berkuasa turut melakukan peperiksaan dengan menggunakan alat pengesan di pintu masuk dewan peperiksaan dengan tujuan mengesan sebarang gajet seperti telefon bimbit yang disembunyikan oleh para pelajar di dalam pakaian mereka.

Sebuah kenderaan bomba turut digunakan untuk membawa para pelajar tersebut ke dewan peperiksaan di sebuah kawasan terpencil di Inner Mongolia, Hulun Buir kelmarin. - Agensi

Putin bercerai dengan isteri

Posted:

Putin bercerai dengan isteri

Putin bercerai dengan isteri


IMEJ yang disiarkan stesen televisyen Russia24 kelmarin menunjukkan Putin dan Putina bercakap kepada pemberita selepas mereka menonton persembahan tarian balet di Istana Kremlin, Moscow.-AP


MOSCOW - Presiden Rusia, Vladimir Putin mengejutkan penduduk Rusia apabila beliau mengumumkan perceraiannya selepas membawa isterinya, Lyudmila Putina menonton persembahan tarian balet.

Mereka bercerai kurang dua bulan sebelum pasangan tersebut menyambut ulang tahun perkahwinan mereka yang ke-30.

Pengumuman perceraian tersebut disiarkan stesen televisyen Rusia selepas Putin membawa Lyudmila, 55, menonton persembahan balet di Istana Kremlin di sini.

Selepas persembahan tersebut berakhir, mereka memasuki sebuah bilik untuk bercakap dengan seorang wartawan.

"Hebat, muzik yang hebat dan produksi yang mengagumkan," kata Putin.

Wartawan tersebut kemudian bertanya tentang desas-desus mereka tidak lagi tinggal sebumbung.

Putin kemudian tersenyum dan menoleh ke arah Lyudmila dan berkata: "Itu benar."

Selepas beberapa komen susulan dibuat Putin, isterinya mencelah dan berkata: "Ya, kami bercerai secara baik."

Mengulas perkara tersebut, agensi berita Interfax memetik jurucakap Presiden, Dmitry Peskov sebagai berkata, perceraian mereka masih belum rasmi.

"Komen Putin dan pasangannya yang disiarkan di televisyen adalah untuk mengumumkan keputusan tentang perceraian," kata Peskov.

Beberapa laporan menyatakan pengumuman itu dibuat sebagai langkah strategik Putin yang mahu mengekalkan reputasinya sebagai seorang pemimpin yang jujur dan mementingkan nilai-nilai tradisional.

Beberapa laporan pula mendakwa Putin, 60, telah menceraikan isterinya pada tahun 2008 dan merancang untuk berkahwin dengan wanita yang jauh lebih muda.

Wanita tersebut, Alina Kabayeva, 30, merupakan bekas ahli sukan gimnastik Olimpik Rusia.

Beliau dilaporkan mempunyai hubungan sulit dengan Kabayeva yang kini merupakan seorang wakil rakyat.

Perceraian merupakan perkara biasa di Rusia dengan hampir 700,000 pasangan berpisah pada tahun 2009. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Selesa di negara sendiri

Posted:

Selesa di negara sendiri

Selesa di negara sendiri

KETAMPANAN wajah aktor Korea Selatan, Zo In-sung sudah cukup membuatkan ramai gadis terpaku dan menjerit histeria tatkala menerima perkhabaran bahawa dia bakal berkunjung ke Malaysia buat kali pertama.

Dia hadir untuk mempromosikan drama terbaharu lakonannya iaitu That Winter, The Wind Blows dan sekali gus menemui para peminat fanatiknya di negara ini.

Dikurniakan ketinggian tubuh yang mencecah 168 sentimeter dan segak bergaya, aktor berusia 32 tahun ini bukan suatu nama asing dalam kalangan peminat drama Korea.

Ini kerana sejak berusia 18 tahun, dia sudah mula menapak dalam industri hiburan dengan lakonan yang begitu berkesan terutamanya menerusi drama-drama seperti Non Stop, Shoot For The Stars dan Memories In Bali.

Bertempat di Hotel Hilton Kuala Lumpur, baru-baru ini telah diadakan sesi pertemuan aktor itu bersama pihak media Malaysia.

Ia ternyata telah berjaya membongkar rahsia mengenai In-sung yang hanya mahu bergelar pelakon di negaranya sendiri.

Malah, dia tidak pernah terfikir untuk pergi lebih jauh seperti berlakon di Hollywood kerana tidak fasih berbahasa Inggeris.

Walaupun mengetahui fakta bahawa skil berbahasa Inggeris boleh dipelajari untuk menjadi pelakon di Hollywood, dia hanya menggelengkan kepala - tetap utuh dengan pendiriannya yang hanya mahu berlakon di negaranya sendiri.

"Saya tidak terfikir pun mahu berlakon di Hollywood kerana saya selesa bergelar pelakon di Korea Selatan dan mahu lebih berjaya di negara sendiri berbanding negara orang.


JEJAKA kacak ini mula menceburkan diri dalam industri lakonan Korea Selatan sejak berumur 18 tahun.


"Ini kerana saya mahu meningkatkan mutu drama dan filem negara saya sendiri untuk ke peringkat lebih tinggi.

"Sebenarnya apa yang anda lihat sekarang ini, masih banyak perkara yang perlu diperbaiki," ujarnya.

Jawapan jujurnya itu terbukti apabila drama lakonannya, That Winter, The Wind Blows mendapat sambutan hangat di Malaysia.

In-sung ternyata amat terkejut dan mengucapkan ribuan terima kasih kerana menerima dirinya sebagai pelakon yang masih sedang dalam proses pembelajaran.

Dia ditebak pula dengan persoalan tentang adakah dirinya mengimpikan anugerah memandangkan dia belum pernah mendapat meraih penghargaan hasil lakonannya itu?

Dengan penuh tenang, In-sung memberikan jawapan. Katanya, dia tidak mahu membuat permintaan di luar kawalan dirinya.

Kematangan dan kejujurannya dalam setiap jawapan yang diberikan itulah yang membuatkan dirinya terus kekal lama dalam bidang seni.

Ia membuatkan agak sukar untuk mengetahui gosip percintaannya bersama aktres Kim Min Hee dan bagaimanakah dia menjalani kehidupan normal seperti masyarakat biasa.

Menjadi diri sendiri

Bukan mudah ingin menjadi pelakon yang sentiasa perlu melakonkan watak sedih dan asyik bermain dengan emosi, terutamanya jika ia melibatkan perasaan yang belum pernah dilalui.

Namun, semua itu tidak menjadi penghalang buat In-sung untuk berlakon dengan begitu berkesan menerusi That Winter, The Wind Blows.

Bercakap mengenai bagaimanakah dia boleh menghayati karakter lakonannya dalam drama tersebut dengan begitu baik, In-sung menegaskan bahawa sebenarnya dia hanya menjadi diri sendiri.

"Dalam apa pun perkara yang saya lakukan, saya sentiasa menjadi diri sendiri, tidak kira sama ada dalam drama ini mahupun drama lain.

"Menjadi diri sendiri adalah lebih baik supaya orang dapat menilai bakat lakonan yang ada pada saya ini lahir daripada diri sendiri dan bukan dibuat-buat.

"Lagipun, agak sukar untuk berlakon dalam watak yang tiada kaitan dengan diri saya.


IN-SUNG bergandingan dengan Hye Kyo menerusi drama bersiri popular That Winter, The Wind Blows.


"Walaupun tidak banyak tetapi dalam beberapa babak itu pasti (perlu) ada kena-mengena dengan kehidupan dan diri saya," tuturnya.

Ungkapnya lagi, selepas selesai menyertai program khidmat negara, banyak perkara yang dipelajarinya dan segala ilmu yang diperolehnya itu mengajar erti kehidupan buat dirinya untuk bersikap lebih matang.

Pengajaran yang diperolehnya itulah yang membuatkan In-sung sentiasa bersikap rendah diri dan tidak akan sesekali memandang ringan kepada setiap individu yang berada di sekelilingnya, terutama para peminat.

Peminat Malaysia

Dalam pada itu, In-sung seakan-akan tidak percaya dengan sambutan luar biasa yang diterimanya daripada rakyat Malaysia menerusi drama That Winter, The Wind Blows.

Sejujurnya, dia juga tidak tahu bahawa dirinya amat diminati masyarakat di negara ini.

Dalam nada berseloroh, In-sung sempat berjenaka. Katanya, jika populasi penduduk Malaysia terdiri daripada 17 juta, 13 juta daripadanya tentu peminatnya.

"Saya sebenarnya tidak sangka akan sampai ke tahap ini. Saya ingat hanya dikenali di negara sendiri, tidak tahu pula saya akan dikenali sehingga ke tahap Asia.

"Walaupun begitu, saya tetap bersyukur kerana dengan sokongan peminatlah saya mampu berada sehingga ke tahap ini.

"Tidak ada apa lagi yang paling menggembirakan apabila anda mendapat tahu bahawa peminat amat menyayangi anda," jelasnya.

Raja Azmi bidas fitnah Adam

Posted:

Raja Azmi bidas fitnah Adam

Raja Azmi bidas fitnah Adam

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA


RAJA AZMI (tiga dari kiri) menampilkan beberapa individu lain yang mendakwa turut menjadi mangsa penipuan Adam Davin. (Dari kiri) Siti Najihah Nasir, Myra Zafia, Saodah Othman dan Atie Zieya.


PENERBIT filem yang sering dihimpit isu sensasi, Raja Azmi Raja Sulaiman, 53, tidak kisah jika masyarakat menggelarkan dirinya diva kontroversi.

Menurutnya, dugaan sering sahaja hadir dalam dirinya. Terbaharu, penerbit filem Anu...Dalam Botol itu difitnah oleh seorang lelaki bernama Adam Davin.

Pada minggu lalu, Adam, 25, yang sepatutnya menaja dan membintangi filem terbaharu Raja Azmi berjudul, Anak Ikan telah membuat laporan di Ibu Pejabat Polis, Ampang Jaya, Selangor.

Dia mendakwa dirinya menjadi mangsa fitnah Raja Azmi!

Menerusi laporan polis tersebut, Adam atau nama sebenarnya Davinder Singh Gurchran Singh, menuduh Raja Azmi telah menggunakan media sosial untuk memburuk-burukkan namanya.

Adam mendakwa Raja Azmi telah melabelkan dirinya sebagai penipu, gemar mencuri dan tidak memulangkan baju-baju tajaan yang dipinjam.

Perkara itu dikatakan berlaku selepas Adam menarik diri daripada menaja kos pembikinan Anak Ikan sebanyak RM500,000.

Membidas fitnah yang dilontarkan Adam terhadap dirinya, Raja Azmi tampil mengadakan sidang akhbar di RK Recipe Cafe, Taman Melawati, Kuala Lumpur, kelmarin.

Ia bermatlamat bagi menunjukkan bukti kukuh, selain menampilkan mangsa-mangsa yang dikatakan telah ditipu dan dimanipulasi oleh Adam untuk membersihkan namanya.

Selain itu juga, Raja Azmi tidak mahu lelaki itu menipu lebih ramai orang dengan menjaja namanya.

Ikuti temu bual Kosmo! selanjutnya bersama Raja Azmi atau mesra dipanggil sebagai Kak Mi yang turut bercerita mengenai dirinya yang bakal berkahwin dengan seorang gitaris berstatus duda.

Kosmo!: Bolehkah Kak Mi ceritakan perkara sebenar yang berlaku antara anda dan Adam Davin?

RAJA AZMI: Kak Mi mengenali Adam Davin menerusi laman sosial Instagram. Kemudian, dia memperkenalkan dirinya dan ingin berjumpa dengan Kak Mi bagi berbincang mengenai perniagaan perfileman. Adam beritahu bahawa dia anak pemilik sebuah gedung kain terkemuka dan bapanya berminat untuk bekerjasama menerbitkan filem bersama Kak Mi.

Jadi, adakah Kak Mi bertemu dan bersetuju menerbitkan secara usahasama dengan Adam?

Kak Mi akui bodoh kerana mempercayai Adam tanpa usul periksa. Kak Mi membuat perjumpaan dengannya. Dia lantas memberitahu, bahawa bapanya ingin melaburkan wang sebanyak RM500,000 untuk filem terbaharu Kak Mi berjudul Anak Ikan. Namun, dengan syarat dia (Adam) juga berlakon dalam filem itu. Dia kemudiannya mengatur pertemuan antara Kak Mi dengan bapanya tetapi malangnya pertemuan itu tidak jadi. Selepas empat kali pertemuan yang sepatutnya berlangsung dengan bapanya tidak jadi, Kak Mi mula tidak percayakan dia. Kak Mi selidik dan dapati dia bukan anak pemilik gedung pakaian terkemuka tersebut.

ADAM DAVIN (tengah) dan Raja Azmi pernah beberapa kali berbincang tentang projek filem, Anak Ikan.


Selepas itu, apakah yang terjadi?

Kak Mi mula menjauhkan diri daripada dia walaupun beberapa kali dia menghubungi Kak Mi. Selepas kejadian itu, tak sangka pula dia menggunakan nama dan populariti Kak Mi untuk menipu pengikut-pengikut Kak Mi dalam laman Instagram pula.

Berapa ramaikah individu yang telah ditipu Adam?

Setakat yang Kak Mi tahu sudah 10 orang. Semuanya mengadu kepada Kak Mi selepas ditipu. Itu sebabnya Kak Mi aturkan sidang akhbar pada hari ini (kelmarin) bagi membersihkan nama dan ia juga merupakan tanggungjawab Kak Mi supaya tiada lagi orang yang ditipu oleh Adam.

Apakah perasaan Kak Mi difitnah Adam?

Ini merupakan tamparan paling hebat dalam hidup Kak Mi. Kak Mi menyesal dengan kebodohan diri ini kerana mempercayai dirinya. Sejak dulu lagi, Kak Mi tak pernah minta sesiapa untuk menaja filem Kak Mi. Tetapi apabila ada orang yang datang ingin menawarkan pelaburan dalam filem baharu Kak Mi, kenapa harus Kak Mi tolak?

Apakah pengajaran yang Kak Mi perolehi daripada pengalaman ini?

Sebelum ini Kak Mi tidak pandai mengatakan tidak. Kak Mi mudah terima apa yang orang katakan. Selepas kejadian ini, Kak Mi akan lebih berhati-hati dan perlu lebih pandai mengatakan tidak. Ada hikmah di sebalik dugaan yang Kak Mi hadapi. Namun, ada perkara baharu yang menggembirakan hadir dalam hidup Kak Mi.

Apakah perkara gembira itu?

Kak Mi sudah bertemu dengan seseorang.

Boleh kongsikan lebih lanjut siapakah gerangannya?

Buat masa ini, Kak Mi tidak mahu mendedahkannya kerana takut tidak menjadi. Kak Mi akan buat sidang akhbar perkenalkan dirinya dan umumkan tarikh kahwin.

Ceritalah sedikit mengenai kekasih Kak Mi itu?

Dia merupakan gitaris popular kumpulan yang aktif pada era 1990-an. Dia seorang duda, berambut panjang dan kelakar orangnya.

Apakah pula perkembangan terbaharu filem Anak Ikan?

Filem itu masih diteruskan malah skripnya pun sudah siap cuma Kak Mi akui tidak cukup bajet menerbitkan filem tersebut.

Berapakah jumlah bajet untuk menerbitkan filem tersebut?

Hampir setengah juta. Kalau ada sesiapa yang sudi melabur separuh daripada jumlah tersebut pun Kak Mi sudi.

Bagaimanakah pula dengan pemilihan pelakon untuk filem itu?

Gabungan pelakon baharu dan lama.

Mardiana, Tai buktikan kemantapan

Posted:

Mardiana, Tai buktikan kemantapan

Mardiana, Tai buktikan kemantapan


ANA (tengah) giat menjalani latihan bersama Fara Fauzana, Amy Mastura dan Misha Omar di Istana Budaya, Kuala Lumpur.


SEPANJANG menyaksikan sesi latihan teater Nyonya & The Gang, tidak dapat dinafikan kemantapan gandingan lakonan Mardiana Alwi dan Taiyuddin Bakar.

Kedua-dua pelakon lulusan Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara) itu membuktikan bahawa kebolehan mereka setaraf pelakon lima bintang di Malaysia.

Mereka dipertanggungjawabkan untuk menangani naskhah karya penulis Indonesia, Wisran Hadi yang kaya dengan metafora dan sindiran terhadap sikap masyarakat.

Mardiana dan Taiyuddin atau Tai masing-masing memegang watak Nyonya dan Tuan.

Ternyata, ia sebenarnya bukan suatu tanggungjawab yang mudah buat Mardiana dan Tai yang mula mencipta nama di layar kaca dan perak.

"Watak Tuan iaitu seorang pedagang barangan antik amat mencabar kerana ia melibatkan dialog yang panjang dan saling 'sambut menyambut' dengan watak Nyonya.

"Dalam hal ini, kami perlu sentiasa bersedia dari segi mental dan fizikal akibat kata bual yang mempunyai maksud tersirat," kata Tai yang memiliki pengalaman luas dalam bidang teater.

Gandingannya bersama Mardiana diibaratkan sebagai peluang keemasan memandangkan mereka dilahirkan dari institusi pendidikan yang sama.

Penglibatan Tai dalam teater memperlihatkan kebolehannya sebagai pelakon versatil.

Ia terbukti melalui teater Gerimis Mengundang, 3 Maulana, Opera Ayu Cendana, Wajah Lumpur, Malam Jahanam, Awal dan Mira, Selamat Jalan Anak Kafir, Sirah Junjungan, Sri Mersing, Semerah Padi, Interview, Trem Bernama Desire, Tanda dan ShortEye.

"Bagi saya, watak Tuan mudah dilihat daripada pandangan mata kasar. Namun jika kita menganalisa secara terperinci, ada banyak perkara yang boleh dicungkil dan dipersembahkan kepada penonton.

"Contohnya, Tuan bukan sahaja seorang pedagang barangan antik, malah dia seumpama 'memperdagangkan sesuatu' seperti mencari cinta baharu dan tipu muslihat," tambahnya yang pernah muncul antaranya menerusi filem Mukhsin, Sini Ada Hantu, Pungguk Rindukan Bulan dan Hantu Bonceng.

Sementara itu, bagi Mardiana, 25, cabaran paling hebat yang perlu dihadapinya sudah tentu untuk merealisasikan watak Nyonya itu dalam acuannya yang tersendiri.

ANA dan Tai digandingkan dalam teater Nyonya & The Gang yang bakal dipentaskan dari 14 hingga 20 Jun ini di Istana Budaya.


Lakonannya pasti dibandingkan dengan pelakon lain yang pernah membawakan karakter yang sama.

Watak Nyonya sebelum ini pernah dilakonkan oleh Juhara Ayob, Tania Zainal dan Sherry Abdullah ketika dipentaskan masing-masing pada 2004, 2007 dan 2011.

"Setiap pelakon pentas mempunyai kemahiran dan trick mereka yang tersendiri yang mana hal-hal ini menjadi bahan bantu bagi memberikan persembahan terbaik. Sejak awal, saya telah memilih cara dan teknik tersendiri bagi memperlihatkan kelainan lakonan saya ketika bergandingan dengan Tai," ujar pelakon yang pernah muncul dalam teater seperti Sri Mersing, Bukan Dejavu, Bangsawan Tun Fatimah, Bangsawan Malim Deman dan Teater Tyickoouns ini.

Pelakon yang berasal dari Johor itu berjanji akan membawa penonton mengenali siapakah sebenarnya Nyonya yang terpaksa berhadapan dengan godaan Tuan dan serangan jahat anak- anak saudara suaminya yang gilakan harta pusaka.

Baginya, penonton tidak seharusnya melihat 'selapis' sahaja cerita Nyonya, sebaliknya perlu membuka hati dan pemikiran mereka terhadap banyak perkara yang cuba dibawakan menerusi nukilan skrip pementasan tersebut.

Nyonya & The Gang arahan bersama Rosminah Mohd. Tahir dan Siti Rohayah Attan turut menampilkan pelakon Mi- sha Omar (sebagai Keponakan Cantik), Amy Mastura (Keponakan Anggun), Fara Fauzana (Keponakan Beautiful) dan Kiah Propa (Isteri).

Turut ditampilkan ialah Syed Atiq Wan Long dan Muhd. Maaruf Zamani Lim dari kumpulan Kelawak yang lahir dari program Bintang Mencari Bintang.

Tidak ketinggalan Mohamad Md. Noor, Nazurah Hanoom Hanafie, kumpulan Don Dang Crew, Zeppo Younsterz Crew dan Secrets Crew.

Penyanyi terkenal, Anuar Zain pula akan membuat penampilan khas dalam teater ini pada 19 dan 20 Jun nanti.

Teater ini diterbitkan oleh CTRA Production dengan kerjasama akhbar Kosmo!, Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara dan Jatimas.

Tiket boleh didapati di kaunter tiket Istana Budaya atau hubungi 03-6186 6592/017-2004 249/017-8716 060.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved