Rabu, 10 April 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kunjungan Najib memori terindah

Posted:

Kunjungan Najib memori terindah

Kunjungan Najib memori terindah

GEMBIRA. Najib (kanan) singgah minum di sebuah gerai makan di Pudu Raya, Kuala Lumpur pada 25 April 2009. Hadir sama Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk M.Saravanan (dua dari kanan).


KEKAGUMAN pemilik Restoran Sri Kortumalai Pillayar, S. Paramasivam, 49, terhadap pemimpin nombor satu negara Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak sukar digambarkan dengan kata-kata.

Ketika ditemui di restorannya di Brickfields, Kuala Lumpur Paramasivam meluahkan bahawa Malaysia sangat bertuah kerana mempunyai pemimpin berjiwa rakyat yang prihatin dengan golongan miskin dan sederhana.

"Belum ada lagi pemimpin negara yang sanggup turun padang bertemu rakyat seperti dilakukan oleh Perdana Menteri kita, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak.

"Jika kita lihat kebanyakan negara di seluruh dunia, pemimpin negara dan rakyat jarang sekali dapat bertemu bertentang mata," luahnya teruja.

Menurut Paramasivam, Najib seorang pemimpin yang berbeza. Najib, pada pandangan lelaki itu tidak kisah duduk bersama rakyat dan berbual seperti seorang rakan lama.

Duduk sebelah Najib

Mengimbas peristiwa bersejarah dalam hidup pengusaha makanan tradisi India itu, restorannya pernah dikunjungi Najib dalam satu rangka lawatan mengejut di sekitar ibu negara empat tahun lalu.

Kata Paramasivam, dia langsung tidak menyangka rombongan itu akan singgah ke restorannya. Seingat lelaki itu, rombongan itu bukan sahaja melawat malah sempat menjamu selera. "Seingat saya, seramai 20 orang pengiring, pengawal peribadi dan pihak polis turut serta dalam rombongan itu," imbas lelaki yang berasal dari Sentul, Kuala Lumpur itu.

Tanpa sebarang persiapan, dia menghidangkan makanan seperti putu mayam, tose dan teh O ais limau.

Kenangan manis itu begitu kukuh dalam memorinya. Dia masih ingat tatkala Najib mengajaknya duduk bersebelahan bersama menteri-menteri yang lain.

Pertemuan antara pemimpin negara dan rakyat itu berlangsung selama satu jam.

Dalam tempoh tersebut, Najib sempat bertanyakan perkembangan perniagaan Paramasivam dan menitipkan kata-kata semangat kepadanya.


PARAMASIVAM menunjukan wang kertas RM100 pemberian Najib ketika Perdana Menteri Malaysia itu hadir ke restoran beliau pada 4 April 2009.


"Meskipun sudah hampir empat tahun berlalu, namun saya seolah-olah merasakan seperti baru semalam bersalaman dengan beliau," tambah Paramasivam.

Selepas peristiwa itu, bapa kepada empat anak itu mula dikenali restoran kerana Paramasivam mendapat liputan meluas daripada media. Tempias populariti yang diterima selepas Najib berkunjung ke restorannya juga bukan sedikit. Selain ramai yang menyapa Paramasivam di jalanan, kunjungan Najib memberi ilham kepada lelaki itu untuk mengembangkan bisnesnya.

Paramasivam mendapat ilham untuk mengabadikan kunjungan Najib dengan membuat Najib Corner di restorannya sebagai tanda kenangan kepada PM.

"Usaha mewujudkan ruang itu menyebabkan pengunjung semakin bertambah dan orang ramai mula mengenali restoran kami," kata Paramasivam yang membuka premis perniagaan itu sejak 13 tahun lalu.

Menurut Paramasivam, Najib Corner terletak di tempat PM dan menteri-menteri duduk ketika berkunjung ke restoran berkenaan. Rasa bangga tersebut dikongsi oleh Pengarah Urusan Madras Jeweller Sdn. Bhd., Rajendran Kandasamy, 54, yang pernah bertemu sebanyak dua kali bersama Perdana Menteri Malaysia Kelima itu.

"Kewibawaan Najib semakin terserlah apabila sentiasa mengadakan pertemuan bersama rakyat. Keluhuran hatinya membuktikan dia tidak kekok berdepan dengan masyarakat berbilang kaum," ujar Rajendran ketika ditemui di premisnya di Jalan Masjid Jamek, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Kalung bunga

Masih tersemat dalam ingatannya sewaktu kali pertama bertemu dengan Perdana Menteri pada Mac 2009, dia berpeluang menyarungkan kalungan bunga sebagai tanda terima kasih dan penghormatan kepada pemimpin negara itu.

"Rakyat Malaysia sangat bertuah kerana mempunyai pemimpin seperti Najib yang mesra rakyat. Kita boleh berbual dan berkongsi cerita" tambah Rajendran yang kini sudah mempunyai lima cawangan kedai barangan kemas sekitar ibu kota dan Selangor.

Menurut anak kelahiran Tanjung Bungah, Pulau Pinang itu, PM sentiasa mendahulukan rakyat dalam setiap inisiatif-inisiatif yang dilakukannya. Pemberian bantuan itu tidak hanya memberi fokus kepada satu komuniti dan peringkat umur, malah semua masyarakat, tidak kira tua dan muda mendapat manfaat secara sama rata.

"Jika kita lihat sekarang, golongan muda juga tidak dilupakan oleh pihak kerajaan menerusi bantuan seperti Baucar Buku 1Malaysia dan bantuan persekolahan. Ini membuktikan apa yang dicanang tetap dilaksanakan," jelasnya.

Sepanjang memegang tampuk pemerintahan, Najib pada pandangan Rajendran, sentiasa menjaga kebajikan rakyat.

Bahkan katanya, seluruh masyarakat menerima faedah dan keteguhan hidup berbilang kaum sentiasa terpelihara.


SANTAI. Najib bersama keluarganya meluangkan masa menjamu selera di Little Penang Cafe di Petaling Jaya, baru-baru ini.


Memberi sokongan

Keyakinan Rajendran terhadap pentadbiran negara masa kini tidak akan terpadam. Dia akan sentiasa bersama Perdana Menteri dengan memberi sokongan dalam setiap usaha yang dilakukan oleh kerajaan.

Sementara itu, Pensyarah Sains Politik dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof. Dr. Shamsul Adabi Mamat berkata, pentadbiran Najib boleh dianggap berjaya sepanjang menjadi Perdana Menteri selama empat tahun.

Kejayaan itu diukur menerusi pengambilalihan kuasa daripada pemimpin sebelumnya.

"Kabinet yang diwarisi amat mencabar ditambah pula dengan tekanan daripada pihak pembangkang.

"Najib serius membawa Malaysia ke hadapan menerusi pelan transformasi kerajaan untuk menstabilkan kembali negara," ujar Shamsul ketika dihubungi Kosmo! baru-baru ini.

Najib katanya, cuba memenuhi segala keperluan rakyat dan bersungguh-sungguh meningkatkan taraf hidup masyarakat menerusi strategi dan perancangan yang disusun rapi bersama barisan Kabinet.

Atas kerja keras itu, sokongan daripada rakyat dapat dilihat melalui penglibatan mereka dalam program-program yang dihadiri sendiri oleh Najib.

"Saya yakin rakyat dapat melihat keikhlasan dan kepimpinan yang ditonjolkan oleh beliau selama ini," kata Shamsul.

Sementara itu, pada penghujung Mac lalu, Najib dan keluarga meluangkan masa hujung minggu untuk menjamu selera bersama orang ramai di Little Penang Cafe, di The Curve, Petaling Jaya.

Najib yang kelihatan santai berbaju T berwarna putih bersama isteri, Datin Seri Rosmah Mansor dan anak-anak iaitu Norashman Razak dan Nooryana Najwa serta tunang Nooryana Najwa, Daniar Nazarbayev memilih kedai makan yang menawarkan masakan asli penjaja Pulau Pinang.

Antara pesanan makanan yang dibuat Perdana Menteri dan keluarganya ialah asam laksa, laksa kuah lemak Siam, set ayam aroma dan mi udang Hokkien Pulau Pinang, milo ais, cincau dan barli dengan pencuci mulut rojak buah.

Seorang kakitangan restoran yang mengambil pesanan makanan Perdana Menteri dan keluarga, Jumat Kasneh berkata, beliau berasa teruja dan gembira dengan ketibaan Perdana Menteri bersama keluarga.

"Perdana Menteri sangat mesra dengan semua orang dan senang untuk berkomunikasi," katanya yang sudah bekerja di restoran itu selama sedekad.

Tambunan selepas empat dekad

Posted:

Tambunan selepas empat dekad

Tambunan selepas empat dekad

Oleh SITI ZUBAIDAH ABDULLAH


LAIWON menunjukkan Jalan Kampung Pahu untuk kemudahan rakyat luar bandar di Tambunan.


SEHINGGA awal tahun 1980-an, Pekan Tambunan yang terletak di pinggiran Banjaran Crocker hanyalah sebuah pekan kecil dengan beberapa deretan kedai kayu. Bagaimanapun, pandangan tersebut sudah berubah. Kini, kawasan itu dibangunkan dengan struktur konkrit rumah kedai, kemudahan awam dan infrastruktur yang menjadi mercu tanda atau pembangunan di pekan itu. Majoriti penduduk yang tinggal di Tambunan terdiri daripada masyarakat Kadazandusun.

Perubahan landskap pembangunan Tambunan terhasil daripada pengaruh dan sentuhan wakil rakyatnya Tan Sri Joseph Pairin Kitingan. Sebagai Huguan Siou iaitu pemimpin tertinggi bagi masyarakat Kadazandusun Murut, Pairin ialah wakil rakyat Tambunan sejak 36 tahun lalu.

Pairin, 72, merupakan Timbalan Ketua Menteri dan Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS), Anggota Parlimen Keningau dan Anggota Dewan Undangan Negeri (DUN) Tambunan.

Ribuan penduduk Tambunan yang menikmati pembangunan hari ini melahirkan rasa syukur. Meskipun mereka tidak melihat bangunan pencakar langit, namun segala kemudahan yang tersedia mampu memberi keselesaan dalam menjalani kehidupan.

Pemimpin Kemajuan Rakyat Tambunan, Laiwon Dalus berkata, Pairin yang juga Menteri Pembangunan Infrastruktur menyediakan pelbagai pembangunan dan kemudahan asas bagi keseluruhan 89 kampung yang didiami oleh kira-kira 36,000 penduduk di daerah itu.

Projek pembangunan

Laiwon memberitahu, tumpuan diberikan ke arah membangunkan sistem jalan raya bagi memudahkan perhubungan antara satu kampung dengan kampung yang lain.

Menurut beliau, kerajaan memperuntukkan RM400 juta bagi pelbagai projek pembangunan termasuk menaik taraf jalan raya dan membina sistem bekalan air graviti di seluruh daerah ini dari tahun 2006 hingga 2012.

Projek lain ialah menaik taraf Jalan Pahu-Sintuong-Tuong sejauh 11 kilometer (km) melibatkan kos RM32 juta dan Jalan Mahua sejauh 6.5 km dengan kos RM5.4 juta.

Beliau menambah, kerajaan turut membina Pusat Maklumat Pelancongan Tambunan bernilai RM1.8 juta yang siap tahun lalu.

Seorang usahawan dari Kampung Kirokot, Vincent Sarado, 54, berpandangan, kira-kira 3,500 penduduk di kampung itu telah menikmati pembangunan prasarana di bawah kerajaan Barisan Nasional (BN) sejak tahun 1985.


UDOL menunjukkan pembinaan sistem bekalan air graviti di Kampung Pahu, Tambunan yang dibina kerajaan.


"Pembangunan ketara dapat kita lihat pada hari ini. Dahulu kampung ini bergelap kerana tiada bekalan elektrik, tetapi kini semua kemudahan tersedia termasuk jalan raya berturap," katanya.

Vincent berkata, rakyat hanya mahukan kerajaan yang stabil, menguntungkan rakyat dan mampu membantu memajukan perniagaan.

Ketua Kampung Pahu, Udol Undou, 47, berkata, kampungnya yang terletak kira-kira 30 km dari pekan Tambunan kini mengecapi kenikmatan yang berganda berbanding sebelum ini.

"Pada masa dahulu, jalan raya amat daif, kalau hujan laluannya pasti licin dan berlumpur selain kenderaan kecil menghadapi kesukaran untuk melaluinya. Zaman dahulu kita juga terpaksa menggunakan lampu pelita dan generator untuk mendapat bekalan elektrik," katanya.

Secara umum, jalan raya digunakan untuk mengangkut barang-barang seperti hasil pertanian, pelombongan dan pembalakan di samping barang-barang keluaran industri dan barang-barang keperluan dari kawasan pedalaman ke bandar.

Seorang suri rumah dari Kampung Monsok, Helen Yanson, 62, yang mewakili penduduk kampung itu berkata, mereka menikmati kemudahan sejak jambatan konkrit bernilai RM9.2 juta di Jalan Monsok yang merentangi Sungai Pegalan. Jambatan itu siap sepenuhnya pada November 2010.

Ibu kepada empat anak itu berkata, jambatan sepanjang 50 meter itu dapat menghubungkan lima buah kampung berdekatan dengan penduduk setempat terutama petani. Ia memberi banyak manfaat kerana penduduk dapat membawa hasil pertanian mereka ke pekan Tambunan dan bandar lain untuk dijual.

Kemudahan lain

Selain itu, katanya jambatan berkenaan berada dalam laluan utama bagi para pelancong yang ingin ke Pusat Pelancongan Trusmadi yang masih dalam pembangunan.

Selain infrastruktur asas, Tambunan mempunyai pelbagai kemudahan lain seperti Klinik Kesihatan di kampung-kampung termasuk Klinik 1Malaysia, Perpustakaan Daerah Tambunan yang dijangka siap pada November 2014 dan sistem bekalan air graviti.

Rata-rata penduduk yang ditemui menerusi kunjungan ke daerah itu baru-baru ini juga mengakui, Pairin, yang juga Presiden Persatuan Kebudayaan


PAIRIN (dua dari kanan) menyerahkan bantuan komputer 1Malaysia kepada salah seorang pelajar bersama ibunya pada majlis Pengagihan Komputer 1Malaysia di Dewan Masyarakat Tambunan pada bulan Januari lalu.


Kadazandusun Murut masih diperlukan bagi mewakili kawasan ini.

Pairin menjadi lambang keagungan bagi masyarakat tersebut kerana berjaya mengekalkan amalan tradisional dan kebudayaan yang diwarisi untuk generasi akan datang.

Laiwon yang telah lama mengikuti kerjaya politik Pairin berkata, pemimpin tertinggi Kadazandusun Murut itu harus dikekalkan kerana banyak sumbangan beliau dalam memajukan Tambunan sebagai daerah tersohor.

Seorang ahli perniagaan berjaya dari Kampung Nambayan, Tambunan, Suhaimi Abdullah, 40, yang mewakili generasi muda berkata, kepimpinan Pairin diperlukan kerana beliau kaya dengan pengalaman.

Selain berjaya dalam membela nasib rakyat, Pairin berjaya melahirkan impian agar Kolej Kadazandusun Murut yang bakal diwujudkan di Sabah menjadi mercu tanda kejayaan masyarakat berkenaan.

Pengumuman penubuhan Kolej Kadazandusun Murut itu semasa kunjungan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ke Tambunan pada 17 Jun 2012 membuka lembaran baharu dalam arena pendidikan negara yang mengutamakan kepentingan semua kaum di negara ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Menu warisan Negeri Sembilan

Posted:

Menu warisan Negeri Sembilan

Menu warisan Negeri Sembilan

Oleh NADIA SHAIFUL BAHARI

PERJALANAN selama lebih sejam dari ibu negara ke pekan Tanjung Ipoh yang terletak di Kuala Pilah, Negeri Sembilan dilatari dengan pemandangan indah sawah padi dan reka bentuk rumah tradisional masyarakat setempat.

Lokasinya yang terletak di laluan alternatif ke lebuh raya Pantai Timur menjadi kawasan persinggahan orang ramai mencuba makanan eksotik di Tanjung Ipoh.

Tanjung Ipoh cukup terkenal dengan pelbagai jenis pilihan hidangan salai seperti daging lembu, itik, ayam, keli dan puyuh yang membuka selera jika dimasak bersama gulai lemak cili padi.

Pengguna jalan raya yang sering berulang-alik dari selatan Selangor ke Pantai Timur atau menuju ke selatan tanah air pasti sudah biasa mendengar tentang keenakan pilihan daging lembu salai di Tanjung Ipoh.

Resipi turun-temurun diwarisi sejak zaman nenek moyang dalam menyediakan daging salai tahan lama menjadi rahsia perniagaan Mohd. Shafie Jahaluddin, 33. Dia mempunyai berpengalaman 12 tahun menjual hidangan eksotik tersebut.

"Penggemar daging salai pasti singgah membeli daging salai di Tanjung Ipoh kerana ia sukar ditemui di tempat lain.

"Saya menggunakan resipi tradisi keluarga untuk memastikan daging salai yang disediakan tahan lama dan mengekalkan aromanya walaupun disimpan selama tiga atau empat bulan dalam peti sejuk," katanya yang mengakui persaingan perniagaan daging salai di Tanjung Ipoh agak tinggi.

Katanya, pelanggan gemar membeli daging salai untuk masakan seperti masak lemak cili padi, kari, rendang dan gulai tempoyak.

Menariknya, permintaan terhadap daging itik salai juga menggalakkan kerana ramai pelanggan beranggapan hidangan kaki itik mampu menghilangkan sakit lutut.


RUANG makan di dalam Restoran Warisan.


Mengawet makanan

Mengikut sejarah, penyediaan daging salai sebenarnya sudah diamalkan sejak zaman prasejarah bagi tujuan mengawet makanan kaya protein itu agar boleh disimpan untuk tempoh lama.

Kini, hidangan unik itu turut popular dalam kalangan kaum India dan Cina.

Selain daging salai, telur masin juga banyak terdapat di Tanjung Ipoh dan penyediaan berbeza dengan telur masin biasa.

Pengusaha telur masin, Kamarul Anuar Abdullah, 26, menjelaskan, telur itik yang dijadikan telur masin direndam dalam air garam selama seminggu sebelum dijual kepada pelanggan.

Lazimnya, telur itik yang mahu dijadikan telur masin disalut tanah liat dan sekam padi bakar.

Sejak mengusahakan perniagaan itu setahun lalu, dia sering mendapat tempatan untuk majlis perkahwinan. Pelanggan dari Kuala Lumpur dan selatan tanah air juga ramai yang datang membelinya.

"Telur masin yang dijeruk tidak terlalu masin dan selalu dihidangkan sebagai pembuka selera.

"Ada pelanggan yang menghidap hipertensi dan diabetes juga suka makan telur masin dari Tanjung Ipoh kerana dipercayai tidak menjejaskan kesihatan mereka," katanya yang menghasilkan kira-kira 300 biji telur masin seminggu.

Telur masin yang dihidangkan dalam masakan perlu direbus selama lima minit sebelum dihidang.

Pencinta makanan pula pasti tidak melepaskan peluang berkunjung ke Restoran Warisan yang terletak bertentangan dengan pintu gerbang masuk ke Istana Besar Seri Menanti .

Reka bentuk restoran tersebut yang mengekalkan ciri tradisional rumah Minangkabau dan bersebelahan bendang sawah padi menyuntik suasana kampung tatkala menjamu selera.

Restoran Warisan menawarkan lebih 100 jenis hidangan asli masakan tradisional ala Minang yang terkenal dengan rasa pedas luar biasa.

Seorang pekerja di restoran itu, Siti Aisyah Latif, 28, berkata, hidangan lazim yang menjadi kemestian pengunjung ialah sambal tempoyak daun kayu, daging dan ayam salai masak lemak serta keli berlada.

Rasa pedas

"Lauk yang dihidangkan di sini sememangnya pedas-pedas belaka kerana ia sinonim dengan selera masyarakat setempat.

"Kami sering menerima kunjungan pelanggan dari Pahang, Kuala Lumpur dan Melaka pada hujung minggu yang ingin menikmati masakan tradisional Negeri Sembilan," jelasnya


BANGUNAN Istana Besar Seri Menanti masih kukuh sehingga kini.


Setiap malam Ahad, restoran berkenaan mengadakan persembahan 'Bongai' yang mendendangkan lagu dalam loghat nogori oleh penyanyi veteran kebudayaan Negeri Sembilan.

"Pengunjung juga berpeluang menyaksikan persembahan artis kebudayaan menggunakan alat muzik tradisional seperti gong dan kerincing ketika membuat persembahan," ujar Siti Aisyah.

Walaupun pembangunan mula mengintai tapak di Tanjung Ipoh, masih banyak rumah yang bercirikan reka bentuk Minangkabau.

Reka bentuk rumah tradisional yang memanjang dan bumbung sedikit melengkung di bahagian hujung menambahkan keindahan pemandangan landskap di kampung halaman.

Kebiasaannya, rekaan rumah tradisional tersebut terdiri daripada rumah ibu, ruang tengah dan dapur yang lengkap dengan serambi di bahagian hadapan rumah.

Bukan itu sahaja, orang ramai boleh meluangkan masa melawat istana lama iaitu Istana Besar Seri Menanti yang dibina pada tahun 1902.

Istana lama yang diperbuat daripada kayu itu pernah menjadi kediaman rasmi Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan sebelum dijadikan muzium.

Ketenangan Kota Dublin

Posted:

Ketenangan Kota Dublin

Ketenangan Kota Dublin

MONUMEN Light di O'Connel mudah ditemui di Dublin.


PENERBANGAN dari Malaysia ke Ireland memakan masa selama 25 jam. Dalam tempoh itu, dua transit disinggahi iaitu Singapura dan Abu Dhabi, Emiriyah Arab Bersatu (UAE).

Kepenatan berada di awan bagaikan hilang sekelip mata sebaik kaki menjejak Lapangan Terbang Antarabangsa Dublin, Ireland.

Ketika itu bulan Februari, suhu di Dublin melewati paras beku. Perkara pertama yang menarik perhatian saya ialah kecantikan wanita Ireland.

Sejak kecil, saya sering mendengar cerita orang mengenai kecantikan rupa paras warga Ireland tidak kira lelaki mahupun wanita.

Saya kemudiannya dijemput seorang rakan rakyat Malaysia, Kamarulzaman Abdul yang kini bekerja di Dublin. Sepanjang 20 minit perjalanan dari lapangan terbang ke ibu kota Dublin, saya masih tidak percaya telah berada di bumi Ireland.

Kurang dilawati

Ireland merupakan negara yang kurang dilawati rakyat Malaysia. Ini kerana, kedudukan geografinya jauh di ufuk barat daya Malaysia. Tambahan pula, cuaca sejuk sepanjang tahun antara faktor kurangnya rakyat Malaysia melancong ke negara itu.

Apabila Kamarulzaman mempelawa saya untuk bertandang ke salah satu bandar tertua di benua Eropah itu, saya tidak teragak-agak menerimanya. Iklim sejuk juga merupakan faktor saya memilih negara tersebut sebagai destinasi untuk berlibur.

Pusat beli-belah

Grafton Street merupakan tempat pertama saya lawati di Dublin. Kawasan tersebut merupakan pusat beli-belah untuk pejalan yang kaki paling popular di tengah-tengah kota Dublin.

Pusat beli-belah itu terletak antara St. Stephen's Green dan Kolej Trinity. Sepanjang jalan tersebut, saya dapat melihat deretan bangunan lama yang dikategorikan sebagai zon Architectural Conservation.

Namakan apa sahaja jenama antarabangsa yang terkenal dunia, logo dan cap dagangannya pasti terpampang di sepanjang jalan itu.


SYURGA beli-belah barangan berjenama di Kildare Village Factory Outlet.


Tiang besi

Lebih kurang satu kilometer dari Grafton Sreet, mata saya tertumpu kepada tiang besi yang dikenali sebagai The Spire of Dublin. Ia terletak di seberang jambatan Sungai Liffey.

Ia kelihatan seperti tiang bendera dengan ketinggian 120 meter dan berdiameter tiga meter. Ia dibina di tengah-tengah O'Connell Street di hadapan bangunan Pejabat Pos Besar Dublin.

Diperbuat sepenuhnya daripada keluli tahan karat yang berbentuk abstrak membuatkan The Spire menjadi salah satu mercu tanda di kota Dublin.

Pada waktu malam pula, kota Dublin agak sunyi dan tidak sibuk seperti bandar-bandar besar lain di dunia. Hanya sepanjang Temple Bar Street menjadi tumpuan penduduk tempatan untuk berhibur pada waktu malam.

Kota Belfast

Selain ibu kota Ireland, saya juga berkesempatan berkunjung ke Kota Belfast di bahagian Utara Ireland yang mengambil masa lebih kurang dua jam dari Dublin dengan menaiki kereta.

Bagi saya, istimewa kota itu ialah ia merupakan pangkalan asal kapal Titanic dibina pada tahun 1912 di County Antrim. Di samping itu, saya juga berasa amat bertuah kerana berkesempatan menikmati panorama cantik Kota Belfast.

Tidak banyak tempat yang dapat saya lawati di Kota Belfast kerana cuaca hujan dan sejuk. Waktu perniagaan kebanyakan kedai di kota itu hanya dibuka sehingga 6 petang.

Pada hujung minggu di Dublin, saya dibawa ke Kildare Village Factory Outlet. Di situ, pelbagai barangan berjenama dijual jauh lebih murah berbanding harga di tanah air.

Saya menghabiskan masa sepanjang hari membeli-belah termasuk membeli cenderamata sebagai kenangan.


TREN merupakan salah satu pengangkutan awam yang sering digunakan penduduk di Dublin.


Menunggang basikal

Istimewanya ketika berada di benua Eropah, aktiviti berbasikal di bandar-bandar sudah menjadi kelaziman penduduknya. Kota Dublin juga tidak terkecuali apabila kemudahan menyewa basikal mudah didapati.

Walaupun menunggang basikal di tengah-tengah kesibukan kota, saya tetap berasa selamat.

Selain itu, menunggang basikal dapat menjimatkan masa dan tenaga untuk meneroka tarikan pelancongan di kota tersebut. Selain kadar sewa yang murah, kemudahan tempat letak basikal juga mudah didapati.

Berbasikal merupakan satu aktiviti yang amat menyeronokkan. Cuaca sejuk yang sentiasa menjadi peneman setia membuatkan saya tidak mudah penat ketika menunggang basikal.

Seperti kebanyakan negara-negara Eropah yang lain, Ireland juga mempunyai terusan dan sungai yang cantik dan bersih. Saya tidak melepaskan peluang untuk menghabiskan masa melihat kecantikan sungai dan terusan di dalam kota tersebut.

Beberapa hari sebelum pulang ke Malaysia, saya juga berpeluang menghadiri sambutan Tahun Baru Cina yang dianjurkan oleh pihak Malaysian Student Department, Dublin.

Sambutan perayaan itu turut dihadiri Duta Besar Malaysia di Ireland, kakitangan Kedutaan Malaysia dan para pelajar Malaysia yang menetap di Dublin.

Sambutan itu berlangsung meriah malah para pelajar tersebut turut membuat pelbagai persembahan.

Bagi saya, Ireland merupakan satu destinasi pelancongan yang sangat tenang jika dibandingkan dengan kebanyakan negara-negara Eropah lain. Ireland merupakan sebuah kota yang bersih dan saya berpeluang melihat bangsa kulit putih yang ramai berbanding negara-negara Eropah lain.

Pelancong London dilanda kesejukan

Posted:

Pelancong London dilanda kesejukan

Pelancong London dilanda kesejukan

Oleh HAZLINDA HAMZAH

SALAH seorang warga Malaysia Noorshazeele Zakaria yang ditemui di Buckingham Palace, London.


MINGGU terakhir bulan Mac tahun ini menyaksikan suhu kekal sejuk sehingga waktu siang mencecah negatif darjah Celsius. Suhu sejuk membeku ini amat dirasai ramai pengunjung dari negara panas yang datang ke kota raya London.

Ada juga ketikanya, suhu menjunam ke bawah paras beku, serendah negatif 3 darjah Celsius pada waktu siang, diselubungi angin sejuk yang bertiup sederhana.

"Saya datang ke London untuk bercuti. Saya dapat merasakan kesejukan yang melampau. Ia satu kejutan untuk saya dan kawan-kawan kerana kami datang dari Mexico yang berhawa panas," kata pelancong yang mahu dikenali sebagi Jenny, 30-an, ketika ditemui tidak jauh dari Istana Buckingham.

Musim bunga sepatutnya bermula pada awal bulan Mac apabila musim sejuk melabuhkan tirai pada hujung Februari lalu di Britain dan kebanyakan negara lain di benua Eropah. Bagaimanapun tahun ini suhu beku hadir lebih lama yang pernah dialami sejak lebih lima dekad. Kali terakhir cuaca sejuk sebegini lama dikatakan pada tahun 1963.

Seorang wanita Inggeris yang ditemui di Muzium Britain berkata, kali ini salji turun lebih lama sehingga bulan Mac.

Menurut laporan London Evening Standard, ramai dalam kalangan warga Britain memilih menyambut perayaan Easter tahun ini di negara cuaca panas seperti Mesir, Turki, Tunisia, Sepanyol dan Kepulauan Caribbean.

Easter ialah antara perayaan utama dalam kalendar penganut Kristian. Minggu menyambutnya dinamakan minggu suci dan Jumaat sebelum Easter dikenali sebagai Good Friday.

Bagi pengunjung yang berada di London, mereka tiba dengan persediaan untuk menghadapi musim sejuk yang panjang. Bagi mereka yang sudah biasa dengan musim sejuk kerana bermastautin di Britain dan negara-negara yang mengalami empat musim, turut merasai tempias kesejukan suhu negatif kali ini.

Berhelai-helai pakaian tebal dipakai untuk mengelakkan rasa sejuk dan keadaan berangin ini.

Seorang pengunjung dari Denmark yang bercuti di London selama enam hari bersama keluarganya berkata, di Denmark suhunya jauh lebih rendah berbanding London.


WALAUPUN cuaca sejuk melampau orang ramai masih berkunjung ke tempat-tempat menarik di kota raya bersejarah di London seperti Dataran Trafalgar, Taman Covent, Menara Jambatan, Istana Buckingham dan Sungai Thames.


Berpakaian tebal

"Saya memang sudah biasa dengan cuaca sebegini tetapi tidak menyangka akan menyambut Easter dalam cuaca sejuk juga. Terpaksalah kami bercuti dengan berbekalkan pakaian tebal seperti ini," katanya.

"Saya akan pergi bercuti ke Maghribi, cuaca terlalu sejuk di sini," kata seorang lelaki Inggeris ketika ditanya mengenai suhu sejuk melampau ini di stesen kereta api bawah tanah Oxford Circus.

Lelaki berusia dalam lingkungan 20-an itu baru saja selesai membeli-belah di deretan gedung terkemuka seperti Selfridges, H&M, Marks & Spencer, Hamleys dan Top Shop yang kebetulan ketika ini mengadakan jualan murah musim bunga bersempena sambutan Easter.

Penulis juga menemui beberapa orang rakyat Malaysia yang bercuti di kota raya London.

"Sejuk, memang sejuk sungguh. Tapi kami telah dinasihatkan untuk membawa pakaian termal dan tebal supaya dapat bertahan dalam cuaca sejuk," kata Noorshazeele Zakaria, 25, yang lengkap berstokin panjang dan sarung tangan tebal.

Hazman Sapawi dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) berkata, beliau berkunjung ke London pada tahun 2012 dalam tempoh waktu yang sama.

"Saya sudah bersedia dengan pakaian tebal untuk musim sejuk, tetapi terpaksa menyarung pakaian yang lebih tebal lagi kali ini," katanya.

Akhbar di kota raya London juga melaporkan agensi ramalan kaji cuaca menjangkakan musim dingin kini akan berpanjangan sehingga sebulan lagi. – Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Diburu lagi

Posted:

Diburu lagi

Diburu lagi

Oleh NUR AISHAH AMIN
nuraishah.amin@kosmo.com.my

Kereta Nissan Fairlady Nissan 350Z yang dicuri di Segambut Sabtu lalu ditemui semula di Skudai, Johor semalam.


KUALA LUMPUR – Kecuaian penjaga sebuah premis pusat servis kenderaan mengawal premis itu membolehkan seorang ejen penghantaran kastam melarikan sebuah kereta mewah jenis Nissan Fairlady 350Z yang merupakan hadiah pemenang Anugerah Bintang Paling Popular 2012, Shaheizy Sam baru-baru ini.

Ejen tersebut, Mohd. Azri Mohd. Kassim, 32, dikatakan telah mencuri kereta berwarna hitam itu dengan menggunakan modus operandi mudah iaitu menyamar sebagai pelanggan kononnya mahu melihat dan mengambil gambar sebelum melarikannya sebaik ternampak kunci kenderaan itu berada di dalamnya.

Mohd. Azri dibebaskan dengan ikat jamin RM15,000 oleh Mahkamah Majistret di sini pada 25 Oktober tahun lalu atas tuduhan mencuri sebuah kereta Porsche Panamera 4 berharga hampir RM1 juta dari bilik pameran di Jalan Bukit Bintang di sini 14 hari sebelum itu.

Kes itu masih berjalan.

Mengulas lanjut mengenai kejadian terbaharu di Segambut di sini pada pukul 10.45 pagi Sabtu lalu, Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh berkata, imej Mohd. Azri kelihatan pada rakaman televisyen litar tertutup premis berkenaan.

Sehubungan itu, katanya, polis sedang mencari lelaki itu bagi membantu siasatan berhubung kejadian tersebut.

"Polis telah menemui semula sebuah kereta mewah bernilai RM400,000 berkenaan di Taman Skudai, Johor pada pukul 1 pagi tadi (semalam).

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Maut terjatuh pokok rambutan

Posted:

Maut terjatuh pokok rambutan

Maut terjatuh pokok rambutan

Oleh MUHAMMAD ZIKRI
jenayah@kosmo.com.my


POKOK rambutan dalam gambar inilah yang menjadi tempat Abd. Jalil terjatuh lalu meninggal dunia ketika hendak membetulkan bendera sebuah parti politik semalam.


PONTIAN - Hajat seorang sukarelawan sebuah parti politik untuk membetulkan bendera yang dipasang di sebatang pokok rambutan berakhir tragedi apabila dia maut selepas terjatuh dari pokok tersebut dalam kejadian di Jalan Sawah, Pekan Nanas di sini semalam.

Mayat Abd. Jalil Buyamin, 58, ditemui di dalam longkang pada pukul 12 tengah hari oleh seorang pelajar sekolah yang melalui kawasan tersebut dalam keadaan kepalanya berdarah.

Mengimbau semula kejadian itu, isteri mangsa, Khatijah Md. Dom, 51, memberitahu, dia dimaklumkan mengenai insiden tersebut oleh saudaranya ketika sedang menyapu sampah di rumahnya di Taman Sentosa, Pekan Nanas.

"Saya yang terkejut dengan berita itu kemudian bergegas ke tempat kejadian dan mendapati suami telah meninggal dunia.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Polis berkas empat pengedar, 35 penagih dadah

Posted:

Polis berkas empat pengedar, 35 penagih dadah

Polis berkas empat pengedar, 35 penagih dadah


SAHADAN (tengah) menunjukkan pelbagai jenis dadah yang dirampas daripada empat pengedar dan 35 penagih dadah pada sidang akhbar di Muar semalam.


MUAR - Polis menahan empat pengedar dan 35 penagih dadah serta merampas pelbagai jenis dadah bernilai lebih RM30,000 dalam serbuan selama 10 hari yang berakhir semalam di sekitar daerah ini.

Timbalan Ketua Polis Daerah Muar, Superintendan Sahadan Jaafar berkata, dadah berkenaan ialah heroin 253 gram (g), syabu (14.97 g), 160 biji pil eramin 5 dan 20 biji pil ekstasi yang boleh dibekalkan untuk kegunaan 3,000 penagih.

"Kita tangkap pengedar pertama berusia 51 tahun di Taman Bintang, Parit Jawa pada pukul 11 pagi 6 April lalu. Suspek yang mengedar heroin didapati masih bujang dan mempunyai dua rekod jenayah lampau berkaitan dadah.

"Dua hari kemudian, polis menyerbu sebuah rumah di Taman Indah, Sungai Abong pada pukul 6 petang dan menahan seorang lelaki berusia 37 tahun. Kita turut merampas heroin, syabu, ekstasi, pil eramin 5 dan ketamin daripada suspek," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Selangor cerah peluang

Posted:

Selangor cerah peluang

Selangor cerah peluang

FORKEY DEO (kanan) meledakkan gol kedua Selangor ketika menewaskan Saigon 3-1 pada aksi Piala AFC di Stadium Shah Alam malam tadi.


SELANGOR menghidupkan peluang untuk beraksi di pentas Asia selepas menumpaskan Saigon Xuan Thanh 3-1 pada saingan Kumpulan H Piala AFC di Stadium Shah Alam malam tadi.

Kemenangan sulung itu membolehkan anak-anak buah Irfan Bakti Abu Salim menduduki tangga ketiga selepas mengumpul empat mata, masing-masing tiga mata dan enam mata di belakang Saigon (tujuh mata) serta East Bengal (10 mata).

Pada perlawanan tersebut, skuad Gergasi Merah tidak mengambil masa yang lama untuk membuka jaringan menerusi sepakan percuma perancang import, Michal Kubala pada minit ke-10.

Tersentak dengan jaringan tersebut, wakil Vietnam itu kembali mengatur serangan namun benteng pertahanan Selangor yang diketuai oleh Mohd. Asraruddin Putra Omar berjaya menggagalkan setiap percubaan Saigon, sekali gus kekal dengan keputusan 0-1 sehingga tamat babak pertama.

Pada babak kedua, juara 32 kali Piala Malaysia itu terus mempamerkan kebangkitan apabila penyerang berbisa Selangor, Francis Forkey Doe menggandakan kedudukan pada minit ke-64.

Penyerang veteran Gergasi Merah, Mohd. Amri Yahyah tidak ketinggalan untuk melakarkan nama sebagai penjaring apabila menjaringkan gol ketiga pada minit ke-73.

Juara bertahan Liga Vietnam itu semakin terdesak untuk menyamakan kedudukan namun ketangkasan penjaga gol kedua Selangor, Mohd. Sharbinee Allawee Ramli berjaya mengagalkan setiap percubaan merbahaya mereka.

Bagaimanapun, Saigon yang dilihat gagal untuk menyekat kemaraan skuad kendalian Irfan Bakti itu berjaya memperolehi gol sagu hati menerusi Moses Oloya pada minit ke-80.

Selangor bakal bertemu East Bengal pada aksi kelima Piala AFC

di stadium yang sama 23 April depan.

Tunku Ismail buat 'pusingan U'

Posted:

Tunku Ismail buat 'pusingan U'

Tunku Ismail buat 'pusingan U'


SULTAN AHMAD SHAH (dua dari kanan) berkenan menjawab pertanyaan pihak media berhubung isu peletakan jawatan Tunku Ismail sebagai Presiden PBNJ di Istana Pahang, Kuala Lumpur semalam.


TUNKU Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Idris Sultan Ibrahim menarik balik keputusan meletak jawatan sebagai Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) berkuat kuasa serta-merta.

Perkara itu diumumkan oleh Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Sultan Ahmad Shah pada sidang media selepas menerima menghadap Tunku Ismail di Istana Pahang semalam.

Turut berangkat pada pertemuan hampir sejam itu ialah Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dan Tengku Muda Pahang, Tengku Abdul Rahman Sultan Ahmad Shah.

Sultan Ahmad Shah bertitah, Tunku Ismail membuat keputusan itu selepas dipujuk oleh baginda sendiri selain turut mendapat restu Sultan Ibrahim.

"Saya bersyukur ke hadrat Allah S.W.T pada hari ini kerana impian saya telah menjadi kenyataan, bahawasanya Tunku Mahkota Johor akan kembali sebagai Presiden PBNJ. Jadi, saya telah menasihat- kan (Tunku Ismail) supaya berusaha bersungguh-sungguh untuk memperbaiki kedudukan bola sepak di Johor," titah baginda.

Bagaimanapun, Sultan Ahmad Shah bertitah, Tunku Ismail tetap akan menjalani hukuman penggantungan dan denda yang diputuskan Jawatankuasa Tatatertib FAM sebelum ini.

"Sekali anda memutuskan untuk menjadi anggota persatuan, kita tertakluk kepada undang-undang yang diperuntukkan persatuan itu. Jadi, tiada siapa boleh melarikan diri daripada undang-undang yang telah termaktub bertahun-tahun," titah baginda.

Sultan Ahmad Shah turut gembira dengan pencapaian yang diraih dua pasukan di bawah PBNJ iaitu Johor Darul Takzim (Liga Super) dan Johor FA (Liga Perdana) sejak Tunku Ismail menjadi Presiden PBNJ.

Tunku Ismail sebelum ini digantung enam bulan dan denda sebanyak RM18,000 oleh Jawatan- kuasa Tatatertib FAM kerana mengkritik mutu pengadilan Liga Malaysia (Liga M) dan hukuman itu berkuat kuasa sejak 8 Mac lalu.

Baginda turut dipalit dengan kontroversi selepas didakwa duduk di bangku simpanan pemain sewaktu aksi Liga Super antara Johor Darul Takzim FC (JDT FC) menentang Terengganu di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin pada 30 Mac lalu ketika hukuman berkenaan masih berkuat kuasa sebelum Tunku Ismail membuat keputusan melepaskan jawatan sebagai Presiden PBNJ, 3 April lalu.

Baginda dikatakan berbuat demikian kerana mahu menumpukan tugas selaku Tunku Mahkota Johor dan tidak mahu terikat dengan undang-undang FAM.

Tunku Ismail turut mengumumkan baginda akan menjadi penaung PBNJ manakala jawatan Presiden PBNJ akan disandang Setiausaha Kerajaan Negeri Johor, Datuk Obet Tawil. - Bernama

Kelantan rehat tonggak utama

Posted:

Kelantan rehat tonggak utama

Kelantan rehat tonggak utama

Oleh YATIMIN ABDULLAH
sukan@kosmo.com.my


BADHRI (kiri) antara pemain yang akan direhatkan Kelantan pada aksi menentang SHB Da Nang FC di Stadium Chi Liang, Vietnam petang ini.


WAKIL negara, Kelantan bakal merehatkan beberapa tonggak utamanya pada aksi Kumpulan H Piala Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) bertemu SHB Da Nang FC di Stadium Chi Liang, Vietnam petang ini.

Antara tonggak yang direhatkan pada pertemuan tersebut ialah kapten pasukan Mohd. Badhri Radzi, Mohd. Shakir Shaari dan Mohd. Daudsu Jamaluddin manakala Muhammad Zamri Ramli dan Mohd. Faiz Subri terpaksa diketepikan kerana demam.

Pengurus pasukan Kelantan, Azman Ibrahim berkata, keputusan merehatkan beberapa tonggak utama itu terpaksa dibuat bagi mengharungi perlawanan penting selepas ini.

"Kami bakal berdepan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) pada Sabtu ini sekembali dari Vietnam yang menyaksikan pemain terpaksa mengharungi perjalanan jauh.

"Pertemuan dengan ATM pasti sengit dan kami tidak mahu ia mengganggu fokus pada saingan liga. Selepas itu, kami akan beraksi dalam Piala FA bertemu Sarawak pada 16 April ini," katanya kepada pemberita di Kota Bharu kelmarin.

Mengulas mengenai pertemuan dengan wakil Vietnam itu, Azman menjangkakan Kelantan bakal berdepan laluan sukar pada perlawanan tersebut.

Menurutnya, tuan rumah pasti akan beraksi habis-habisan bagi menebus aib tewas 0-5 pada aksi di Kota Bharu sebelum ini selain mencerahkan peluang mara ke pusingan kedua nanti.

"Bagaimanapun, saya optimis barisan pemain yang bakal diturunkan pada pertemuan itu mampu melakukan sesuatu sekurang-kurang mencuri satu mata di Vietnam.

"Selepas meraih tujuh mata ketika saingan berbaki dua perlawanan, Kelantan mampu layak ke pusingan seterusnya," ujarnya.

Pada perkembangan lain, Azman memberitahu, kesemua tonggak importnya akan di bawa ke Vietnam bagi memperkuatkan pasukan pada pertemuan tersebut.

Gandingan dua penggempur berbisanya, Dickson Nwakaemi dan Dimitrios Petratos pasti ditagih untuk merencanakan jentera serangan bagi memastikan tiga mata menjadi milik skuad The Red Warriors.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Seni pergerakan parkour

Posted:

Seni pergerakan parkour

Seni pergerakan parkour

Oleh ADLAN JAAFAR

SUKAN parkour menuntut kecekapan dan ketelitian yang tinggi.


BERLARI sekuat hati, kemudian melompat-lompat pada permukaan rata, lelaki itu seterusnya bergayut pula pada sebatang tiang. Tidak cukup dengan aksi sebegitu, lelaki bertubuh kecil berkenaan melontarkan badannya pada satu pelantar, tetapi dapat mendarat dengan baik di permukaan simen.

Abudi Al-Sagoff, 21, sedang melakukan aktiviti sukan ekstrem yang dipanggil sebagai parkour di Festival Jalanan Showdown, 8TV di pusat beli-belah 1Utama, Selangor.

Sebenarnya, sukan yang bermula di Perancis itu mementingkan kepantasan dan kecekapan, tetapi untuk tontonan umum, persembahan pergerakan bebas dibuat.

Menggunakan palang-palang besi dan pelantar papan, anak-anak muda sekitar sembilan orang termasuk Abudi melontarkan badan mereka sambil memusingkannya di ruang udara.

Tidak menggunakan sebarang alat sokongan melompat, pasukan yang diketuai oleh Abudi menggunakan kekuatan tangan dan kaki untuk melonjakkan badan.

Abudi berasal dari Bangi, Selangor mula mengumpul rakan-rakan yang berminat dalam parkour melalui forum-forum yang membincangkan perkara tersebut.

Individu yang mempraktikkan parkour dikenali sebagai free runner atau dalam bahasa Perancis, traceur tetapi di Malaysia ramai yang lebih gemar memanggil mereka dengan panggilan budak-budak parkour.

Abudi dan rakan-rakannya berlatih di Presint 2, Putrajaya. Katanya, sukar untuk mempraktikkan parkour di Malaysia seperti di Perancis kerana susunan bangunan di Kuala Lumpur yang berjarak jauh.

Sama seperti BMX, parkour masih kurang dikenali di Malaysia, namun individu seperti Abudi telah menjelajah ke luar negara bagi menyertai kejohanan parkour yang bertaraf antarabangsa.

Terbaharu, dia mewakili Malaysia di pertandingan itu yang diadakan di Miami, Amerika Syarikat. Sukar mencari angka rasmi pengamal parkour di Malaysia tetapi setakat ini, lebih kurang 1,000 orang terlibat dalam sukan tersebut berdasarkan bilangan yang menekan butang di laman sosial, Facebook , kata Abudi.

Di satu sudut yang lain pula, papan putih yang sudah siap diwarnakan dengan corak dan imej berwarna-warni melatari kawasan tersebut.

Perintis grafiti di Malaysia, Mohd. Nazri Amran mengutarakan pandangannya mengenai seni itu di Malaysia. Katanya, ia sudah mula diterima semua lapis masyarakat berbanding kira-kira sedekad lalu.

GOLONGAN remaja semakin meminati sukan ekstrem parkour.


Aktiviti tagging

Akuinya, sama seperti penyebaran seni itu di luar negara, grafiti turut dimulakan secara tidak sah dengan Mohd. Nazri melakukan aktiviti tagging di sekitar Batu Pahat, Johor.

Tagging merupakan aktiviti individu grafiti meninggalkan kesan dengan menconteng dinding dengan namanya.

"Semakin mudah sesuatu dinding dilihat umum, pasti tempat tersebut menjadi sasaran kami," ceritanya ketika ditemui selepas kelas grafiti dijalankan.

Selepas berhijrah ke Kuala Lumpur, dia masih lagi meneruskan aktiviti itu secara tidak sah, namun lama-kelamaan ia menampakkan kesan apabila kerajaan mula menerima mereka.

Di Kuala Lumpur, dinding di tebing sungai Klang menjadi kawasan mereka berkarya setiap tahun tanpa gangguan.

Basikal guna gentian karbon dilancar

Posted:

Basikal guna gentian karbon dilancar

Basikal guna gentian karbon dilancar


BASIKAL premium Duo Cali dibina berasaskan ciri-ciri pesawat dan jentera F1.


CATERHAM COMPOSITES (Caterham) melancarkan basikal premium Duo Cali dengan merangkumi kejituan rekaan dan penggunaan bahan di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Dianggap sebagai revolusi konsep baharu basikal, ia menggunakan idea kenderaan perlumbaan yang ringan dengan memasukkan ciri-ciri pesawat dan jentera Formula Satu (F1).

Strukturnya ringan dibangun menggunakan bahan gentian karbon menjadikan ia basikal pertama diperbuat daripada komposisi komposit sepenuhnya.

Ia menolak falsafah lama rekaan basikal bagi memenuhi pengalaman kejuruteraan F1 yang praktikal. Kelainan yang terdapat pada Duo Cali adalah pada rekaan bingkainya.

Tiub bingkai terpisah dan penukaran gear elektronik yang dibina dalam bingkai menjadikan sifat Duo Cali seakan-akan teknologi F1.

Berbanding rekaan basikal terdahulu, mekanisme gear elektroniknya merupakan sebahagian daripada struktur, bukan dipasang kemudian dan disembunyikan.

Ia direka dan ditentukan sejak proses rekaan lagi. Gear seumpama itu merupakan yang pertama dalam industri basikal dan sudah semestinya dipertingkatkan lagi pada masa akan datang.

Duo Cali menggunakan komponen-komponen basikal yang setanding dengan jenama Caterham lain seperti Campagnolo, Selle Italia dan Crankbrother.

Basikal berkenaan boleh didapati di pasaran dalam negara dengan harga sekitar RM40,000.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Persatuan sukan diminta ubah jadual bertembung PRU-13

Posted:

Persatuan sukan diminta ubah jadual bertembung PRU-13

Persatuan sukan diminta ubah jadual bertembung PRU-13

10/04/2013 10:10pm

KUALA LUMPUR - Persatuan-persatuan sukan di negara ini diminta supaya menunda atau mengubah jadual pertandingan mereka sekiranya bertembung tarikh pengundian bagi pilihan raya umum ke-13 pada 5 Mei depan, kata Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.

"Saya fikir ada baiknya jadual-jadual yang diputuskan pada hari tersebut (hari pengundian) supaya diubah kepada tarikh yang bersesuaian untuk memberi laluan kepada proses pilihan raya umum.

"Bagaimanapun, kita kena tengok juga kalau acara sukan bertaraf antarabangsa yang jadualnya sukar diubah maka ia tidak dapat dielakkan," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis penyampaian sumbangan perlawanan amal antarabangsa Malaysia-Palestin di sini, hari ini.

Turut berangkat Presiden Persatuan Bola sepak Malaysia, Sultan Ahmad Shah.

Ahmad Shabery berharap semua persatuan sukan akan berusaha membuat perubahan jadual bagi membolehkan atlet-atlet negara menjalankan kewajiban sebagai rakyat Malaysia untuk keluar mengundi. - Bernama

Berlumbaan berbasikal Jelajah Borneo ditunda ke Ogos

Posted:

Berlumbaan berbasikal Jelajah Borneo ditunda ke Ogos

Berlumbaan berbasikal Jelajah Borneo ditunda ke Ogos

10/04/2013 10:08pm

KUALA LUMPUR - Perlumbaan berbasikal Jelajah Borneo yang dijadual berlangsung dari 26 hingga 30 April ini terpaksa ditunda pada 22 hingga 26 Ogos ini bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13.

Pihak penganjur dalam kenyataan hari ini berkata tarikh baharu itu dipersetujui oleh Kesatuan Berbasikal Anta rabangsa (UCI) atas permintaan Persekutuan Berbasikal Kebangsaan Malaysia (PKBM).

Pada PRU ke-13, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 20 April ini sebagai hari penamaan calon manakala pengundian pada 5 Mei ini.

Pengerusi Jawatankuasa Penganjur Jelajah Borneo, Datuk Fredie Sua berkata, walaupun berlaku kelewatan, mereka mengharapkan kejohanan edisi kedua kali ini akan mencapai kejayaan yang lebih gemilang.

"Tarikh baharu itu tidak menimbulkan masalah kerana kami memang sudah cukup bersedia menjayakan perlumbaan ini," katanya. - Bernama

Tiga lelaki ditahan tipu iklan rumah sewa babitkan 13 mangsa

Posted:

Tiga lelaki ditahan tipu iklan rumah sewa babitkan 13 mangsa

Tiga lelaki ditahan tipu iklan rumah sewa babitkan 13 mangsa

10/04/2013 10:07pm

KUANTAN - Tiga lelaki ditahan selepas dipercayai terbabit dalam kes penipuan menggunakan laman web bagi mengiklankan rumah sewa di Bandar Indera Mahkota di sini.

Seramai 13 individu menjadi mangsa kepada tiga suspek lelaki berusia 26 hingga 40 tahun itu sejak Disember tahun lepas sehingga April ini.

Ketua Polis Daerah Kuantan ACP, Mohd. Jasmani Yusoff berkata, polis telah menubuhkan sebuah pasukan khas bagi memburu semua suspek sebelum berjaya menahan seorang daripada mereka berusia 26 tahun ketika sedang berurusan di sebuah bank di Shah Alam, Selangor, pada 5 April lepas.

"Berikutan penahanan suspek pertama, polis berjaya menahan dua lagi suspek berusia 28 dan 40 tahun ketika sedang berjalan di bandar Kuantan semalam," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau berkata, siasatan awal mendapati suspek mengakui menggunakan sebuah laman web untuk mengiklankan ru mah sewa di Bandar Indera Mahkota dengan meminta bayaran wang pendahuluan RM500 hingga RM700, sedangkan rumah sewa itu didapati tidak wujud. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Nilai bakat, bukan rupa

Posted:

Nilai bakat, bukan rupa

Nilai bakat, bukan rupa

WAWA memberitahu dia mahu dinilai dari segi mutu lakonannya, bukan kerana paras rupa.


DI sebalik kemunculan ramai pelakon wanita cantik dan berbakat, Wawa Zainal antara salah seorang pelakon yang semakin menyerlah dan namanya juga sudah mula meniti di bibir peminat.

Cuma bukan mudah buat pemilik nama sebenar Nur Hawa Zainal Abidin itu mahu mencipta nama sebagai pelakon, lantaran tanggapan segelintir pihak yang seperti mempertikaikan bakat lakonan yang dimilikinya.

Berkesempatan menemui pelakon cantik itu semasa berlangsungnya acara Anugerah Bintang Popular (ABP) 2012 pada Ahad lalu, pelakon itu mengakui masih ada pihak yang mengkritik mutu lakonannya.

"Ketika mula-mula berlakon dahulu memang terdapat banyak kelemahan, malah saya mengaku memang agak geli semasa menonton lakonan sendiri di kaca televisyen dan layar perak.

"Apabila sedar mutu lakonan yang ditampilkan tidak memuaskan, akhirnya saya berusaha memperbaikinya dan kini saya berasa cukup gembira apabila sudah ada pihak yang memuji lakonan saya," ujarnya.

Ketika ditanya tentang pandangan skeptikal terhadap pelakon cantik sepertinya yang dilihat sekadar bersandarkan paras rupa, Wawa menyatakan perkara sebegitu agak sukar untuk dielakkan.

Beranggapan bahawa setiap orang mempunyai penilaian dan pandangan masing-masing, sebaliknya pelakon itu mahu membuktikan dia sebenarnya memang berbakat menjadi seorang pelakon.

Ujarnya, dia lebih suka sekiranya peminat menilai bakat lakonan yang dimilikinya berbanding memperkatakan tentang paras rupa.

"Kerjaya seni saya bermula dari bawah. Saya datang ke Kuala Lumpur seorang diri dan telah bekerja keras tanpa mengira waktu semata-mata mahu mengejar cita-cita menjadi seorang pelakon yang berjaya.

DIPILIH sebagai Artis Baharu Wanita Popular, Wawa bertekad untuk mempertingkatkan kualiti lakonannya.


"Kalau diimbas semula perjalanan karier lakonan saya, memang pelbagai cabaran yang perlu saya hadapi. Sehinggakan saya pernah berputus asa untuk jadi pelakon dan pulang semula ke kampung," jelasnya ketika menceritakan detik-detik awal kariernya sebagai anak seni.

Menurut Wawa, dia pernah mendapati dirinya kurang mendapat tawaran berlakon sehingga berhadapan masalah kewangan, tetapi ia tidak sedikit pun melunturkan semangatnya.

"Saya dikira agak bernasib baik kerana berpeluang bernaung di bawah syarikat Metrowealth Pictures yang telah banyak membuat perancangan terhadap kerjaya seni saya.

"Pada masa yang sama saya sudah menganggap David Teo serta kakitangan syarikat berkenaan seperti keluarga sendiri dan tidaklah saya rasa kesunyian berada di Kuala Lumpur seorang diri," ujarnya.

Berkenaan dengan perkembangan kerjaya lakonannya pula, pelakon berusia 22 tahun itu meluahkan rasa syukurnya dengan tawaran lakonan yang semakin mencurah-curah.

"Karier lakonan saya bermula dengan watak-watak yang kecil sahaja, kini sudah tentu saya cukup gembira dan berbangga apabila mendapat kepercayaan penerbit dan pengarah untuk memegang watak utama," ujarnya yang bakal tampil dalam filem 99 Kali Rindu pada bulan hadapan.

Bonus

Acara ABP 2012 yang berlangsung di Stadium Putra Bukit Jalil, Kuala Lumpur pada Ahad lalu pastinya memberi kenangan tersendiri buat Wawa apabila berjaya meraih anugerah Artis Baharu Wanita Popular.

Ujarnya, dia sendiri langsung tidak menjangka sama sekali untuk merangkul anugerah berkenaan berdasarkan saingan sengit yang diberikan oleh artis wanita yang lain.

"Saya hadir ke acara ABP ini pun semata-mata mahu memeriahkan majlis. Meskipun tercalon untuk satu kategori, saya langsung tidak meletakkan harapan yang terlalu tinggi.

"Pada mulanya saya menjangkakan bahawa Nad Zainal yang akan menang, malah saya sendiri seperti tidak percaya dan sangat terkejut apabila nama saya diumumkan sebagai pemenang," jelasnya.

Menurutnya, dengan kemenangan yang diraih itu merupakan satu bonus buat dirinya supaya lebih bekerja keras bagi membalas budi peminat yang telah menyokong kerjaya lakonannya selama ini.

WAWA memilih untuk memberi fokus terhadap karier lakonannya berbanding soal cinta.


Balik kampung

Insiden pencerobohan yang dilakukan oleh pengganas sulu di Lahad Datu, Sabah pastinya sedikit memberi kesan kepada Wawa memandangkan dia berasal dari kawasan tersebut.

Menurut Wawa, pada mulanya dia berasa agak risau sekiranya berlaku sesuatu kejadian yang tidak diingini menimpa kaum keluarganya yang menetap di kampung.

"Sudah tentu saya tidak senang hati apabila mengenangkan nasib ahli keluarga di kampung, sehinggakan saya pernah terfikir untuk membawa mereka datang ke Kuala Lumpur.

"Kemudian saya berasa cukup lega dan gembira setelah mengetahui bahawa ahli keluarga saya berada dalam keadaan selamat apabila menghubungi mereka setiap hari," ujarnya.

Meskipun sudah mengetahui tentang keadaan ahli keluarganya, Wawa menyatakan dia masih lagi berasa bimbang kerana saban hari cerita mengenai pencerobohan itu dipaparkan di akhbar dan televisyen.

Jelasnya, bagi menghilangkan segala rasa bimbang yang melanda dirinya, akhirnya dia membuat keputusan pulang ke kampung halamannya di Kampung Muhibbah, Lahad Datu tiga minggu lalu.

"Sebenarnya kami sekeluarga agak bernasib baik kerana insiden pencerobohan tersebut berlaku agak jauh dari kampung saya. Cuma kebanyakan kedai di pekan banyak yang ditutup," jelasnya yang bercuti selama dua minggu di kampung.

Jimmy Shanley bakal kahwin tahun ini

Posted:

Jimmy Shanley bakal kahwin tahun ini

Jimmy Shanley bakal kahwin tahun ini

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN

TINGGAL kenangan. Jimmy dan Nursuhaila ketika bergelar suami isteri.


SELEPAS hampir dua tahun turun naik mahkamah berhubung kes tuntutan penjagaan anak perempuan tunggal mereka, akhirnya keputusan telah dibuat pihak mahkamah.

Itu penyelesaian muktamad terhadap kemelut yang melanda Jimmy Shanley dan bekas isterinya, Nursuhaila Eliani Suhaimy.

Hos dan pelakon tersebut diberikan hak lawatan dan bermalam dengan anaknya, Zahra Rania Shanley manakala bekas isterinya itu mendapat hak penjagaan penuh anak perempuan berusia setahun sembilan bulan itu.

Mengulas mengenai keputusan Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam itu, Jimmy atau nama sebenarnya Jimmy Shanley Norjahan Salleh, 33, tidak terkilan sebaliknya bersyukur kerana masih diberikan peluang untuk berjumpa dengan anaknya.

Sementara itu menurut Jimmy, dia mahu menamatkan zaman dudanya secepat mungkin dan jika tiada aral melintang pada lewat pertengahan tahun ini.

Mengimbas kembali kronologi kemelut rumah tangga pasangan itu, Jimmy dan Nursuhaila mengakui mula tinggal berasingan sejak 21 Oktober 2010 iaitu 20 hari selepas bernikah sebelum bercerai pada 10 Oktober tahun lalu secara tebus talak (khuluk) dengan nilai ganti rugi RM1.

Ikuti temu bual Kosmo! bersama pengacara Trek Selebriti berhubung perancangannya selepas ini.

Kosmo!: Komen Jimmy mengenai keputusan mahkamah mengenai hak penjagaan anak yang berpihak pada bekas isteri?

JIMMY SHANLEY: Alhamdulillah, keputusan yang telah diputuskan oleh pihak mahkamah adil dan saya pun dibenarkan berjumpa dengan anak saya sekurang-kurangnya tiga hari seminggu. Saya teruja tahun ini dapat beraya bersama Zahra. Saya tidak terkilan dan keputusan ini saya terima dengan hati yang terbuka. Berdasarkan pemahaman saya, memang susah untuk pihak lelaki memenangi kes penjagaan anak.

Adakah Jimmy sudah mempunyai perancangan untuk anak pada masa hadapan?

Saya tidak mahu terlalu berfikir terlalu jauh takut nanti tidak tercapai. Asalkan saya masih diberikan peluang untuk berjumpa dengan anak pun sudah cukup memadai sebenarnya.

Adakah Jimmy sudah mempunyai atau mencari pengganti?

Saya sudah menduda tujuh bulan, tak laku dan suam-suam kuku pula. Saya ada berkawan dengan beberapa orang wanita tapi saya sebenarnya seorang yang pemalu. Mungkin saya tunggu mak cik-mak cik yang mahu menjadikan saya menantu dan saya terima dengan hati terbuka (ketawa).

Saya ada mengenali beberapa orang tapi sekadar peringkat berkawan. Lebih afdal sebenarnya kalau orang tua yang perkenalkan atau jodohkan.

JIMMY bersyukur tetap diberi peluang berjumpa anaknya ini.


Perancangan kehidupan peribadi selepas ini?

Saya mahu berehat dan InsyaAllah mahu berkahwin tahun ini jika dipertemukan jodoh sebab mahu mendapatkan anak lagi. InsyaAllah sebelum Aidilfitri tahun ini.

Adakah Jimmy serik dengan alam perkahwinan?

Saya menjadi lebih matang menghadapi kehidupan dan jika ada jodoh baharu saya akan lebih memperbaiki diri dan memahami isteri saya. Saya berikan dia kebebasan untuk melakukan apa saja yang dia mahukan, kalau larang pun orang akan buat juga. Perasaan sekarang lebih rileks dan tidak tergopoh-gapah.

Saya tidak mahu perkara ini diperbesarkan lagi atau timbul pergaduhan pada masa akan datang dan saya mendoakan agar bekas isteri saya bertemu dengan individu yang lebih mulia.

Maksud Jimmy mahu memperbaiki diri?

Perbaiki diri maksud saya dari segi lebih merapatkan diri dengan Allah, menjaga solat dan belajar ilmu-ilmu agama. Saya tidak kisah rupa paras kalau ada jodoh untuk kahwin saya tidak mahu kenduri yang besar-besar.

Adakah Jimmy akan lebih berhati-hati dalam memilih pasangan hidup selepas ini dan iktibar daripada perkahwinan sebelum ini?

Paling penting, saya tidak menyalahkan sesiapa tapi kesilapan lalu datang daripada diri saya sendiri. Siapa saya untuk menghakimi orang lain dan kita hanya mampu merancang tapi Tuhan yang menentukan. Saya tidak putus asa untuk terus merancang tapi pucuk pangkalnya, berbalik pada agama.

Apakah perkembangan terkini Jimmy?

Buat masa sekarang saya hanya terbabit menjadi penyampai di stesen radio UFM yang baru berusia tiga bulan penubuhannya. Selain itu tinggal lagi sebulan untuk saya menamatkan pengajian dalam bidang sarjana Pengurusan dan Perniagaan di Universiti Teknologi Mara Shah Alam.

Atilia raih gelaran 'Sheila Majid baharu'

Posted:

Atilia raih gelaran 'Sheila Majid baharu'

Atilia raih gelaran 'Sheila Majid baharu'

ATILIA merancang untuk merakamkan lagu duet bersama ibunya, Salamiah Hassan yang berjudul Kadang Kala.


MUZIK jazz masih mendapat tempat di hati 200 juta penduduk di negara seberang Indonesia dan atas dasar itu Atilia memilih untuk melancarkan album terbaharunya, Indah di sana pada pertengahan bulan Mac lalu.

Bukan berniat untuk meminggirkan tanah tumpah darah sendiri apatah lagi merajuk dengan pembangunan muzik jazz di Malaysia, pemilik nama Raja Putri Atilia Haron ibarat memperjudikan nasib di negara republik itu sebenarnya.

"Album Indah sebenarnya telah dilancarkan terlebih dahulu di Malaysia pada tahun lalu dan menerusi perbincangan dengan pihak pengurusan di sana seminggu selepas membuat persembahan di Festival Antarabangsa Java Jazz 2013, mereka bersetuju untuk melancarkan album saya di Indonesia.

"Lagipun, industri muzik jazz di Malaysia agak kritikal dan pasaran di Indonesia jelas sekali lebih besar untuk diterokai.

"Syukur Alhamdulillah respons dan penerimaan album dan lagu-lagu saya di sana sangat bagus dan sebenarnya langkah ini membuka pintu kedua-dua buah negara daripada pelbagai sudut.

"Saya boleh belajar banyak perkara daripada mereka dan mereka juga boleh mengenali kita dengan lebih mendalam," ujar Atilia yang telah melancarkan album Indah di Aksara Bookstore, Jakarta.

Kata Atilia, 38, dia berbangga dan teruja apabila namanya turut dikenali di negara itu malah ada yang memanggilnya 'Sheila Majid baharu'.

"Adalah satu penghargaan besar apabila peminat di Indonesia menggelarkan saya 'Sheila Majid baharu' dan hakikatnya ia telah membuka satu jalan yang lebih luas untuk meletakkan muzik saya di sana.

"Saya sudah merasakan seperti saya dicintai di sana dan Alhamdulillah lagu saya telah berjaya memasuki carta lagu di Indonesia," ujarnya yang kini berada di Jakarta untuk mengadakan persembahan bersama penyanyi Andin.

Album Indah memuatkan empat buah lagu bahasa Inggeris daripada 10 buah lagu antaranya Change, Old Love, Silly Litte Thing, Gelombang dan Harus Bagaimana.

Atilia sebelum ini pernah mengeluarkan album berjudul Sangkar pada tahun 2007 dan kini sedang merancang untuk melahirkan album ketiganya yang kini dalam proses pembikinan.

Menerusi album ketiga yang belum diberi judul itu, Atilia turut memuatkan lagu yang melibatkan kolaborasi bersama Noh Hujan, Mondo (kumpulan Sore) dan kumpulan jazz Indonesia, Maliq & d'Essentials.

"Dalam album kedua ini, saya berkolaborasi dengan Ifta Fachir daripada kumpulan Maliq & d'Essentials menerusi single Indah.

"Saya mahu album seterusnya berada di luar selain Malaysia juga kerana saya sedar saya bukan artis daripada program televisyen dan adalah sukar untuk saya menonjolkan diri melainkan memperbanyakkan persembahan nyanyian," katanya yang ditemui ketika sesi ramah mesra bersama media sempena pelancaran jenama pakaian Baajookoo di Serai, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Atilia dalam perkembangan lain merancang untuk merakamkan semula lagu duet bersama ibunya, Salamiah Hassan menerusi lagu Kadang Kala yang pernah dinyanyikan mereka bersama ketika dia berumur 10 tahun. - KHAIRUL AMRI HASSAN.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved