Selasa, 19 Mac 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Bisnes produk ungkapan positif

Posted:

Bisnes produk ungkapan positif

Bisnes produk ungkapan positif

PELBAGAI kata-kata positif dalam bentuk kad boleh dibeli di Positive Emporium.


PENGUNJUNG di pusat beli-belah Publika berhampiran Jalan Duta, Kuala Lumpur yang lalu-lalang di hadapan premis Positive Emporium di paras G2 akan memperlahankan langkah atau berhenti seketika untuk membaca ungkapan-ungkapan yang dizahirkan pada bingkai-bingkai di kaki lima premis. Ungkapan-ungkapan tersebut seolah-olah menyambut kehadiran sesiapa sahaja yang melangkah masuk ke sebuah premis berkeluasan kira-kira 15.79 meter persegi itu.

Antara ungkapan yang tertera ialah Untuk Sukses Tiada Istilah Sakit, yang ada hanya bangkit; Satu langkah lebih baik daripada seribu angan-angan; Selagi masih hidup, masih ada harapan dan sebagainya.

Kepada Mohd. Khairul Nizam Johari, 28, paparan kata-kata penuh inspirasi memberikan kesan mendalam kepada dirinya.

"Saya sukakan kata-katanya yang ringkas dan mempunyai maksud yang mendalam. Produk pertama saya beli berupa bingkai yang tertulis kata-kata Stop wishing, start doing dan yang kedua ialah Every wall is a door.

"Kata-kata ini saya letakkan di meja belajar dan pada dinding bilik yang kini sudah penuh dengan kata-kata pemberi semangat kepada saya," kata Penolong Pengurus di MAS Golden Lounge.

Positive Emporium satu-satunya premis yang menawarkan 100 peratus produk berpaksikan kata-kata positif penuh motivasi di Malaysia.

Pelbagai pilihan produk dijual seperti organizer dan pelekat yang boleh diletakkan di mana-mana sahaja.

Mengakui kata-kata tersebut memberikannya semangat apabila rasa rendah diri menyelubungi, dia kini bangkit daripada bekerja sebagai seorang chef kepada seorang penolong pengurus.

Dalam pada itu, seorang lagi pelanggan setia Positive Emporium, Noorul Sakinah Mohamad, 27, memberitahu, dia sanggup mencari lokasi Positive Emporium walaupun tinggal di Temerloh, Pahang selepas melihatnya di laman sosial Facebook.

"Selepas berkunjung ke sana buat pertama kali pada bulan Disember tahun lalu, saya terus teruja melihat pelbagai produk yang dijual di situ.

"Walaupun kedainya kecil, kesan kata-katanya cukup besar kepada saya. Sejak itu, saya tidak pernah ketinggalan membeli produk-produknya secara dalam talian," katanya yang merupakan salah seorang pelanggan tetap yang membeli secara talian. Positive Emporium juga mengemaskini produknya melalui aplikasi Whatsapp.

Menggemari ungkapan, 99% of success is failure, kata-kata positif membuatkan mindanya sentiasa positif dan yakin dalam melakukan sesuatu perkara. Dia juga gemar memberikan hadiah berupa kata-kata positif buat rakan-rakan yang mendirikan rumah tangga dan menyambut hari lahir.

Sementara itu, pemilik Positive Emporium, Nur Azam Zamberi, 33, nekad meneruskan perniagaan tersebut kerana mahu membenihkan pemikiran positif kepada komuniti.

Bermula secara kecil-kecilan, bisnesnya beroperasi di jalanan. Nur Azam kemudian mengembangkan bisnes dalam industri kewangan dan kini menyandang jawatan Pengarah Agensi Kumpulan bagi Etiqa Takaful Berhad.

Tambahnya, ungkapan-ungkapan membina yang diperoleh melalui pembacaan, seminar dan majalah membuatkan semangatnya sentiasa membara.


NUR RIZA sedia membantu apabila anda berkunjung ke Positive Emporium.


Agenda utama

Nur Azam pernah memborong poster-poster kata-kata positif untuk diletakkan di pejabat dan bilik tidur.

Menurut anak sulung daripada lima beradik yang berasal dari Ipoh, Perak itu, dia tidak meletakkan nilai komersial sebagai agenda utama. Bisnes itu turut didokong oleh dua adiknya iaitu Nur Rini dan Nur Riza yang masing-masing berusia 27 dan 24 tahun.

Berbekalkan inspirasi dalam dirinya, tiga beradik tersebut mula membuka gerai kecil dengan modal RM100 pada akhir tahun 2011.

Melihatkan sambutan yang menggalakkan terhadap produk jualan di gerai, Nur Azam bertekad meluaskan empayar positifnya dengan membuka sebuah premis di Publika dengan sewa RM4,000 sebulan berbekalkan modal RM100,000.

Menurut Nur Azam, semua orang memerlukan kata-kata positif, baik seorang anak, seorang ibu, seorang pelajar, ahli perniagaan, lebih-lebih lagi usahawan yang selalu berdepan dengan penolakan.

Item yang mendapat tempat dalam hati pelanggan ialah pelbagai jenis bingkai yang mengandungi kata-kata inspirasi yang unik dan berkesan.

"Kata-kata yang selalu dibeli pelanggan ialah Every Wall Is A Door. Kebanyakan pelanggan sukakan perkataan-perkataan yang ringkas, malah ada pula yang gemar kata-kata yang mempunyai impak.

"Ada seorang mat saleh datang dan terbaca ungkapan, If you born poor it is not your fault, if you die poor it is your fault. Teruja dengan kata-kata tersebut, dia terus membelinya," ujarnya sambil memberitahu item yang paling laris dijual ialah bingkai dan button batch.

Selain bingkai, Positive Emporium menjual pelbagai produk lain seperti kad nota, baju-T, button batch, jam, koleh, pelekat, buku nota, rantai kunci, penanda buku, poskad dan organizer.

Berbekalkan kepakaran dalam bidang grafik, Nur Rini dan Nur Riza membuat reka bentuk terhadap setiap produk yang dijual.

"Setiap kata-kata ada cara susunannya kerana ia mampu mempengaruhi emosi pembaca," kata Nur Rini sambil memberitahu, pemilihan fon dan saiz sangat penting dan ia tidak boleh dilakukan sebarangan.

Walaupun menjual kata-kata ungkapan dalam bahasa Melayu dan Inggeris, ada dalam kalangan mat saleh yang membeli ungkapan bahasa Melayu untuk dijadikan kenang-kenangan.

Sambil memberitahu akan memperbanyakkan suntikan elemen Islamik dalam masa terdekat, setiap hari Positive Emporium akan menampilkan ungkapan-ungkapan baharu yang dimuat naik dalam laman sosial Facebook.

SESIAPA sahaja yang lalu-lalang di premis ini akan teruja membaca kata-kata positif yang setia menyambut ketibaan pengunjung.


Ragam pengguna

Menggunakan laman maya seperti Facebook, Instagram dan Twitter sebagai medium promosi, adik-beradik tersebut turut menjual rangkaian produk mereka secara talian.

"Pelbagai ragam yang dapat kami lihat. Ada yang datang menyalin apa dibaca seolah-olah sedang menaip mesej dan mengambil gambar menggunakan telefon," katanya bahawa Positive Emporium dibuka setiap hari bermula dari pukul 10 pagi hingga 10 malam.

Bagi memberikan kepelbagaian kepada para pelanggan, Nur Riza memberitahu, sekurang-kurangnya lima ungkapan baharu setiap bulan akan dizahirkan mengikut tema.

Barang-barang Positive Emporium dijual dari RM5 hingga RM700.

Walaupun usia Positive Emporium baru masuk bulan keempat, Nur Azam rancak merencanakan masa depan perniagaan tersebut. Nur Azam mahu menjual produknya melalui ebay. Dalam tempoh dua tahun lagi, dia merancang mengadakan PositivEmporium Megastore. PositivEmporium Megastore akan menjual pelbagai barangan selain menganjurkan bengkel seni.

"Melalui bengkel ini, pelanggan boleh menghasilkan sesuatu dengan menggunakan kreativiti mereka sendiri," ujarnya," katanya yang turut mempunyai gerai di The Street@ The Curve dibuka pada setiap hujung minggu.

Gaya hidup mewah haiwan peliharaan

Posted:

Gaya hidup mewah haiwan peliharaan

Gaya hidup mewah haiwan peliharaan

PENINGKATAN taraf hidup orang muda Singapura menyebabkan mereka mampu memanjakan haiwan peliharaan mereka dengan pelbagai aktiviti mewah.


SAMBIL bersandar di tepi bot, para penumpang mendongakkan kepala untuk menghirup udara pagi yang segar selepas kapal layar katamaran itu berlepas dari sebuah jeti di Singapura. Ia kelihatan seperti sebuah pelayaran biasa, namun hakikatnya penumpang yang dimaksudkan itu bukanlah manusia sebaliknya beberapa ekor anjing.

"Sebenarnya, ini adalah pelayaran ketiga untuk mereka," kata Andy Pe, 43, pemilik anjing labrador kuning, retriever keemasan, dua ekor mongrels dan dua ekor labrador hitam.

"Mereka amat gembira tatkala menikmati angin dan air laut."

Daripada pelayaran bot dan spa khusus untuk binatang, hinggalah ke bahagian berita kematian dalam akhbar, haiwan dimanjakan secara luar biasa di Singapura, sebuah negara di Asia yang memiliki standard hidup tinggi.

Pemilik kapal layar, Joe Howe, 48, memulakan syarikat Pelayaran Binatang sejak Julai lepas.

Kapal layar katamaran sepanjang 26 kaki (7.8 meter) miliknya turut mempunyai dek renang, dipenuhi dengan stok stesen pembersihan dan jaket keselamatan untuk anjing.

Pada hujung minggu, harga pelayaran selama dua jam boleh mencecah RM100 untuk setiap tetamu, manakala jika mahu membuat tempahan keseluruhan kapal harganya RM1,000.

Howe, seorang bekas broker yang telah bersara kini menawarkan dua pelayaran setiap minggu secara purata. Dia juga mempunyai penumpang yang membawa kura-kura di atas kapal.

"Pasangan muda memilih untuk membela haiwan peliharaan sebelum memiliki anak-anak. Ia adalah pilihan mereka dan pada masa-masa tertentu menjadi pengganti kepada anak," kata Howe.

Pemilik haiwan rata-rata juga bersetuju dengan kenyataan Howe. "Haiwan peliharaan dilayan seperti anak-anak sendiri kerana saya masih bujang dan mempunyai banyak masa," kata Pe sementara kapal layar itu melepasi kepulauan Seletar yang membawa anjing-anjingnya untuk menikmati angin laut.

Serba mewah

Menurut data rasmi, terdapat kira-kira 57,000 anjing berdaftar pada tahun 2012 di Singapura. Sebuah pulau yang padat dengan populasi penduduk 5.3 juta orang, majoriti penduduknya tinggal di blok apartmen bertingkat tinggi dengan bilik kecil untuk anjing berkeliaran di dalamnya.

Terdapat lebih daripada 250 kedai haiwan berlesen di negara itu dengan kebanyakannya beroperasi di pusat membeli-belah. Ia menawarkan segala-galanya daripada haiwan peliharaan seperti hamsters pada harga S$10 (RM25) kepada anjing baka tulen berharga beribu-ribu dolar.

Pengarah Eksekutif Petopia, Marcus Khoo iaitu sebuah kedai yang menawarkan perkhidmatan dandanan dan penginapan kepada anjing berkata, pemilik bersedia membayar harga premium untuk kesejahteraan haiwan kesayangan mereka.

Rekaan dalaman moden kedai tersebut dihiasi dinding panel kaca bagi membolehkan para pemilik melihat haiwan mereka yang sedang menjalani rawatan.

"Orang sekarang memahami kualiti gaya hidup seekor anjing bukan hanya mengenai sangkar dan makanan haiwan itu," Khoo memberitahu AFP.

Perkhidmatan yang terbaik bagi anjing-anjing ini tentu sekali bukan murah.


PE sanggup membelanjakan ribuan ringgit sebulan untuk anjing-anjing peliharaannya.


Satu rawatan mandian buih-buih mikro selama 20 minit bagi bebas bau boleh mencapai kos antara RM160 hingga RM300, bergantung pada baka dan saiz anjing.

Yoga anjing atau doga juga mula mendapat tempat di Singapura selepas menjadi popular di Hong Kong dan Taiwan.

"Haiwan kesayangan ditinggalkan di rumah selama berjam-jam, jadi doga adalah salah satu cara untuk mengeratkan hubungan antara pemilik dan anjing," kata pemilik Super Cuddles Clubhouse, Ow Rosalind, 42, yang mula menawarkan kelas doga bermula Ogos lepas.

Pilihan mewah juga dilanjutkan kepada haiwan yang mati. Pemilik boleh menerbitkan penghargaan untuk haiwan kesayangan dalam seksyen iklan dalam akhbar terkemuka negara itu, The Straits Times pada hari Ahad.

Di Pusat Pembakaran Haiwan yang terletak di pinggir bandar, tempat persemadian abu boleh disewa selepas perkhidmatan pengebumian.

"Kebanyakan pemilik melayan haiwan kesayangan mereka sebagai sebahagian daripada keluarga sendiri. Kematian haiwan adalah satu isu yang sangat sensitif. Apabila seekor haiwan yang biasanya tidur dengan mereka yang tiba-tiba hilang daripada kehidupan mereka, ia sangat menyedihkan," kata pemilik sebuah rumah pembakaran mayat haiwan, Patrick Lim, 60.

Satu upacara pembakaran yang paling biasa untuk anjing boleh mencapai kos sekitar RM370 ke RM1,300 bergantung kepada saiznya.

Pemilik boleh memilih untuk pembakaran ekspres. Bayaran tambahan dikenakan, tentu sekali. Mereka dikenakan bayaran RM750 selepas itu untuk meletakkan abu dalam kolumbarium selama satu tahun. Selepas itu sewa tersebut akan berkurangan kepada RM450 setahun.

Bagaimanapun, terdapat satu sisi gelap kepada kesukaan yang semakin meningkat terhadap haiwan kesayangan di Singapura. Beberapa haiwan akhirnya dilihat dibuang selepas minat berkurangan dan realiti perlu menjaga untuk jangka panjang sukar dipenuhi.

Anjing dan kucing yang ditinggalkan termasuk tikus belanda, menanti diambil dalam kandang besi di Persatuan Pencegahan Penganiayaan Terhadap Haiwan (SPCA).

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Pengehosan web bantu perniagaan

Posted:

Pengehosan web bantu perniagaan

Pengehosan web bantu perniagaan

Oleh ADLAN JAAFAR

KAKI Novel mempunyai jabatan yang khusus untuk tempahan secara dalam talian.


KETIKA mula-mula menjalankan perniagaan penerbitan novel, Penerbitan Kaki Novel Sdn. Bhd. (Kaki Novel), Rizal Abdullah, 45, menerima banyak e-mel yang mahu membeli buku secara kiriman pos.

Atas sambutan yang diterima, dia menjadikan laman webnya, www.kakinovel.com mesra pengguna untuk membeli dan melihat-lihat setiap novel yang ditawarkan syarikat berkenaan.

Maklumat seperti biodata penulis, tajuk-tajuk koleksi novel dan informasi terkini diletakkan pada lajur atas secara teratur serta mudah dilihat.

Jika mahu membuat pembelian, cara pembayaran dan penghantaran ditunjukkan. Setakat ini, pembeli boleh menggunakan akaun Maybank atau Ambank.

Sebaik penyata pembayaran dihantar menerusi faks atau e-mel kepada Kaki Novel, semua buku yang ditempah dibungkus dan dipos pada hari yang sama.

Mesej ringkas (SMS) dihantar sebagai pemberitahuan penghantaran telah dibuat sekali gus nombor penjejakan bungkusan diberitahu.

Kaki Novel mempunyai kira-kira lapan orang pekerja menguruskan bahagian pembelian dalam talian. Secara purata, mereka mengepos lebih kurang 250 buah buku dengan belanja pos laju sekitar RM20,000 hingga RM30,000 sebulan.

Bagi memastikan pelanggan berpuas hati, Kaki Novel juga mempunyai khidmat pelanggan yang melayan sebarang kesulitan pembaca yang beroperasi dari pukul sembilan pagi hingga lima petang.

"Pembelian dalam talian memudahkan para pembaca yang tinggal jauh dari kedai buku dan menjimatkan masa sekali gus menjadikan buku senang didapati," kata Rizal Abdullah, 45, ketika ditemui di ibu pejabat Kaki Novel di Wangsa Maju, Kuala Lumpur.

Setakat ini, tempahan pembeli paling banyak secara dalam talian datang dari Kuala Lumpur diikuti Sabah, Sarawak, Selangor, Johor dan Perak.

Julat usia pembeli kaedah itu pula sekitar 20 hingga 60 tahun dan berbilang latar belakang profesion.

Akui Rizal, pasaran terbuka yang dijual di kedai-kedai buku masih lagi menguasai pecahan terbesar penjualan novel, sekitar 20 peratus daripada total keseluruhan pula dibeli menerusi internet.

Sebagai contoh, hasil karya Suri Ryana, Maid terjual antara 13,000 hingga 15,000 salinan dari bulan April 2011 sampai November 2012, manakala pasaran terbuka mencecah 100,000 salinan buah buku dalam tempoh yang sama.


RIZAL mempunyai keyakinan dalam perniagaan dalam talian biarpun buat masa ini, pasaran terbuka masih menguasai kuantiti jualan.


Biarpun peratusan jualan kecil, Rizal memberitahu, kaedah tersebut amat perlu bagi memenuhi kehendak pelanggan yang semakin hari semakin berubah gaya hidup.

"Kini, pesanan melalui laman sosial, Facebook turut mula mendapat perhatian dan bertambah, mungkin disebabkan sifatnya yang boleh dikemas kini pada masa nyata.

"Jadi, setiap produk baharu boleh diberitahu di Facebook," kata Rizal lagi.

Dia menjangkakan pasaran dalam talian bakal berubah dan meningkat naik dalam tempoh enam tahun lagi. Barangkali, berlaku perubahan medium kepada e-buku.

Bagi menggalakkan jualan dalam talian internet, Kaki Novel memberi diskaun sebanyak RM4 untuk setiap judul buku dan pengiriman pos percuma.

Kaki Novel mula serius menjadikan laman web sebagai salah satu medium perniagaan pada tahun 2008 dengan menerima tempahan dalam talian.

Pada tahun yang sama, alamat laman web syarikat penerbitan itu juga mempunyai nama domain sendiri dan tidak menggunakan platform blog.

Sememangnya, platform blog sangat menjimatkan berbanding memiliki nama domain, tetapi terdapat kekangan pada bahan yang dapat disiarkan.

Menggunakan domain sendiri membolehkan laman web diuruskan lebih sistematik dan teratur berdasarkan bahagian laman yang diperlukan.

"Paling penting keyakinan orang ramai untuk membeli produk dan dapat memberi penjenamaan kepada syarikat," ujar Rizal lagi.

Dalam pada itu, Konsultan Pembangunan Perniagaan Serverfreak Technologies Sdn. Bhd. (Serverfreak), Sherene Gan, 28, berkata, terdapat beberapa isu yang boleh berlaku jika ahli perniagaan menggunakan platform blog dalam mempromosi barang jualan.

Antaranya, berlaku masalah hak milik kerana ia bukan sepenuhnya dimiliki oleh tuan laman blog dan tiada kawalan terhadap kandungan 100 peratus serta berlaku berkemungkinan bahan dipadamkan.

Selain itu, bagi mereka yang mempunyai nama domain sendiri, terdapat masalah orang tengah mengambil margin keuntungan yang tinggi dan jika terdapat masalah, ia terpaksa dirujuk kepada syarikat pengehosan.

Secara asasnya, untuk membina sebuah laman web, individu perlu membeli pengehosan web dan nama domain. Serverfreak merupakan antara syarikat pengehosan web di Malaysia.

Pengehosan web umpama tapak rumah dan pemilik perniagaan atau blogger yang prolifik disaran memiliki nama domain sendiri.

Pengehosan web bermaksud pemilik menyewa ruang server milik syarikat pengehosan untuk menyimpan fail dan data laman web supaya dapat dilayari oleh orang ramai di alam maya.


SEBAIK bukti pembayaran dibuat, proses pembungkusan dan penghantaran dilakukan pada hari yang sama.


Serverfreak mempunyai pusat data di dua negara iaitu di Dallas, Amerika Syarikat dan Cyberjaya, Malaysia serta menguruskan kira-kira 500 buah server (pelayan).

Nama domain merupakan alamat laman web yang membolehkan orang ramai melakukan pencarian dalam enjin carian atau terus ke laman web atau blog.

Harga domain .com, .net, .biz dan .org lebih kurang RM40 setahun, manakala .com.my dan .my antara RM100 hingga RM120 setahun.

"Selepas mempunyai kedua-dua ini, laman web boleh dibina mengikut kehendak. Ia boleh dibina sendiri atau mengupah pereka laman web.

"Apabila siap mereka bentuk, fail reka bentuk dimuat naik ke akaun pengehosan web yang disewa," cerita Sherene ketika ditemui di Bangsar Shopping Centre, Bangsar, Kuala Lumpur.

Terdapat beberapa jenis pengehosan web disediakan di Serverfreak seperti Pengehosan Web Kongsi iaitu beberapa laman web berada dalam satu server.

Setiap satu diletakkan pada bahagian atau seksyen masing-masing bagi memastikan semua data berada dalam keadaan terasing antara satu sama lain.

Perkhidmatan ini merupakan paling jimat sekali gus setiap laman web dapat berkongsi kos penyelenggaraan server. Dalam sebuah pelayan boleh memuatkan kira-kira 200 akaun.

Bagi yang memerlukan banyak fungsi seperti e-mel atau mempunyai trafik pelawat yang tinggi selain penggunaan bahan siaran yang berkapasiti besar seperti foto dan video seperti laman web perdagangan, Pelayan Peribadi Maya (VPS) serta Perkhidmatan Pengehosan Khusus (DHS) amat sesuai.

Pemilihan jenis pelayan bergantung kepada jumlah ruang kapasiti penyimpanan data yang dimahukan dan akses lebar jalur yang dikehendaki.

"Pelayan di Serverfreak sesuai dengan semua jenis laman web dan boleh digubah seperti dijadikan laman perdagangan dengan meletakkan fungsi e-cart atau hanya paparan maklumat syarikat," terang Sherene lagi.

Bayaran sewa pelayan setahun sekitar RM180 hingga RM499 bergantung kepada keperluan.

Serverfreak menguruskan kira-kira 11,000 domain dan hampir 10,000 pelanggan di seluruh dunia. Ujarnya, terdapat pelanggan yang mahukan fail laman web mereka disimpan di pusat data di Malaysia.

Barangkali, ia bertujuan untuk mengukuhkan perniagaan di sini sekali gus memberikan kemudahan kepada penggunanya supaya mudah mengakses laman web.

Antara pelanggan dari luar Malaysia ialah Jepun, Thailand dan Singapura, manakala dari dalam negara ialah SEGi Berhad, IJM, Bolton Berhad serta Keretapi Tanah Melayu (KTM) Berhad.

Selain itu, blogger seperti justkhai.com, RedMummy.com dan Budiey.com turut menggunakan domain sendiri oleh Serverfreak.

Bagaimanapun, pengehosan web dan perkomputeran awan adalah dua perkara yang sangat berbeza, ujar Sherene menolak sebarang kekeliruan antara kedua-duannya.

Fenomena lubang gergasi 'telan' manusia

Posted:

Fenomena lubang gergasi 'telan' manusia

Fenomena lubang gergasi 'telan' manusia


RIBUT Tropika Agatha mengakibatkan lubang besar berlakudi Guatemalapada tahun 2010.


SEORANG lelaki di Florida hilang setelah ditelan sebuah lubang sedalam enam meter dalam satu kejadian di rumahnya. Lubang tersebut ditemui di bahagian bilik tidur mangsa.

Jeffrey Bush, 36, dipercayai meninggal dunia selepas anggota keselamatan gagal menghubungi dan menemui jasadnya yang tertimbus di dalam lubang tersebut.

Atas faktor keselamatan, pegawai-pegawai berdekatan bandar Tampa telah menangguhkan usaha mencari tersebut.

Ketua Jabatan Bomba di Hillsborough County, Florida, Ron Rogers berkata, kejadian lubang-lubang berdiameter besar dengan kedalaman hingga beratus-ratus meter sering kali berlaku di beberapa kawasan sekitar Florida.

"Pada dasarnya, Florida terletak di atas permukaan batu kapur. Apabila berlaku hakisan air dalam gua, ia akan menyebabkan tanah runtuh sekali gus terbentuk lubang-lubang besar pada permukaan," jelasnya.

Siasatan awal mendapati lubang gergasi di rumah Jeffrey ialah selebar sembilan meter dan kedalaman enam meter. Sehubungan itu, pegawai berkenaan telah membuat zon keselamatan sejauh 30 meter dari kawasan kejadian kerana lubang itu semakin membesar.

"Kita tidak tahu sejauh mana kestabilan tanah di lokasi tersebut. Ketika anggota penyelamat berada di dalam lubang beberapa bahagian rumah runtuh lagi,"

KEWUJUDAN lubang berdiameter besar dengan kedalaman beratus-ratus meter dianggap fenomena luar biasa.


ujarnya.

Selain Florida, kejadian lubang besar pernah berlaku di Amerika Syarikat. Kawasan itu digelar Devil's Sinkhole dan telah dijadikan destinasi pelancongan ekstrem yang amat popular.

Selain Amerika Syarikat, kejadian sama berlaku di Guatemala. Ia disebabkan ribut Tropika Agatha yang menyebabkan tanah mendap sekali gus terbentuk lubang besar.

Pakar-pakar geologi menyifatkan lubang besar berlaku disebabkan pergerakan air bawah tanah, hakisan batu kapur, kesan meteor, aktiviti perlombongan dan kebocoran sistem pengairan.

Dalam pada itu, lubang besar juga pernah berlaku di Laut Caribbean akibat kesan meteor.

Kini, ia merupakan sebahagian daripada Rizab Terumbu Karang Belize iaitu sebuah tapak warisan dunia seperti yang diiktiraf Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO).

Berbalik kepada kejadian yang menimpa Jeffry, adiknya, Jeremy, 35, berkata, dia mendengar dentuman kuat dan diikuti jeritan abangnya meminta pertolongan.

Menurutnya, dia telah melompat ke dalam lubang namun tidak nampak kelibat abangnya itu.

"Lantai rumah masih bergerak dan segala kekotoran memasuki lubang tetapi saya tidak peduli. Saya mahu menyelamatkan abang saya," katanya yang keluar dari rumah jirannya sambil menangis teresak-esak.


JASAD Jeffrey masih terbenam di dalam lubang besar ini.


Bagaimanapun, salah seorang anggota keselamatan terpaksa menarik Jeremy daripada menggali lubang besar itu.

Menurut Rogers, mereka melihat sebahagian tilam terkeluar dari lubang itu.

Pihaknya tidak dapat berhubung dengan Jeffrey walaupun anggota keselamatan telah memasukkan kamera dan alat pendengaran ke dalam lubang tersebut.

Lantaran itu, kedua-dua jiran di sebelah rumah Jeremy dipindahkan. Rumah Jeffrey pula dirobohkan pihak berkuasa pada 3 Mac lalu.

Begitupun, mereka melakukan kerja-kerja tersebut dengan teliti untuk menyelamatkan beberapa bahagian rumah tersebut.

Antara yang terselamat ialah kitab Bible, dompet wanita dan gambar keluarga.

Setelah kerja-kerja merobohkan rumah itu selesai barulah sekumpulan pakar akan memeriksa lubang itu.

Pakar-pakar tersebut mengakui terdapat ribuan lubang benam di Florida dan ia berlaku disebabkan struktur geologi di negeri itu.

Selain itu, Florida terletak di atas permukaan batu kapur yang menyebabkan tanahnya mudah terbenam.

Lumia 820 caj secara wayarles

Posted:

Lumia 820 caj secara wayarles

Lumia 820 caj secara wayarles


LUMIA 820 tampil dengan pelbagai pilihan warna untuk pilihan penggunanya.


TELEFON pintar, Nokia Lumia 820 dilengkapi dengan pelbagai keistimewaan. Apa yang menarik, rekaan terbaharu itu mempunyai pengecas wayarles selain didatangkan dengan pilihan pelbagai warna antaranya merah, kuning, kelabu, cyan, ungu, putih dan hitam.

Telefon pintar itu dijana oleh perisian terbaharu daripada Windows Phone 8. Paparan pada skrinnya juga mudah untuk digunakan, malah mempunyai perisian animasi Live Tile. Aplikasi dan fail yang ditawarkan oleh Xbox seperti muzik, gambar serta video juga boleh dibuka dengan mudah.

Tidak setakat itu sahaja, dengan memiliki Internet Explorer 10, pengguna boleh melayari internet serta aplikasi Microsoft Office dengan pantas dan selamat.

Terdapat aksesori pengecas wayarles seperti The Fatboy Recharge Pillow dan pengecas wayarles JBL Power Up yang juga merupakan pembesar suara dalam reka bentuk yang lebih klasik.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Program transformasi direalisasi

Posted:

Program transformasi direalisasi

Program transformasi direalisasi

Oleh JUNHAIRI ALYASA, LUQMAN RIDHWAN MOHD NOR dan MOHD. HAFIZI AHMAD
berita@kosmo.com.my

NAJIB dan Muhyiddin bersama beberapa menteri Kabinet selepas pembentangan Laporan Tahunan Program Transformasi Negara di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Inisiatif Program Transformasi Kerajaan (GTP) dan Program Transformasi Ekonomi (ETP) yang dilaksanakan kerajaan sejak tiga tahun lalu telah terbukti membawa kejayaan kepada negara, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Alhamdulilah, ceritera Malaysia ialah cerita kejayaan. Ia cerita harapan yang mengatasi nujum kemusnahan yang tidak mungkin tercipta tanpa gebar keselamatan dan kestabilan pasukan keselamatan negara," katanya.

Menurut Perdana Menteri, sudah tiba masanya untuk rakyat membuat pilihan tentang hala tuju negara untuk tempoh lima tahun akan datang.

"Saya bagi pihak kerajaan telah pun membentangkan laporan tentang perjalanan yang telah dilalui semenjak tiga tahun lalu. Saya yakin bahawa rakyat bukan sahaja dapat melihat, mendengar dan menilai apa yang telah berlaku, tetapi juga merasai kesannya," jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap sempena Pelancaran Laporan Tahunan Program Transformasi Negara di Auditorium Perdana Angkasapuri di sini malam tadi. Ucapan itu disiarkan secara langsung menerusi stesen-stesen televisyen utama negara.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

BR1M akan jadi inisiatif tahunan

Posted:

BR1M akan jadi inisiatif tahunan

BR1M akan jadi inisiatif tahunan

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan bahawa Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) akan diteruskan dan dijadikan sebagai inisiatif tahunan.

Beliau berkata, BR1M 1.0 dan BR1M 2.0 merupakan satu daripada contoh terbaik iltizam kerajaan dalam menjunjung kesejahteraan rakyat yang mendatangkan manfaat besar kerana dapat membantu meringankan beban mereka yang berpendapatan rendah.

"Sukacita saya mengumumkan kerajaan akan menjadikan dan meneruskan BR1M sebagai inisiatif tahunan," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Sabah selama-lamanya sebahagian Malaysia

Posted:

Sabah selama-lamanya sebahagian Malaysia

Sabah selama-lamanya sebahagian Malaysia


KOMITMEN kerajaan mempertahankan Lahad Datu daripada pencerobohan pengganas Sulu membuktikan kerajaan tidak akan membenarkan seinci pun bumi Malaysia dirampas oleh sesiapa. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sekali lagi menegaskan bahawa negeri Sabah selama-lamanya adalah sebahagian daripada Persekutuan Malaysia.

Untuk itu, beliau menjelaskan, rakyat Sabah adalah warganegara Malaysia dan kerajaan akan tetap mempertahankan kemerdekaan, kedaulatan dan keutuhan wilayah Malaysia daripada sebarang pencerobohan.

"Kita tidak akan membenarkan barang seinci pun bumi Malaysia dirampas oleh sesiapa pun. Inilah komitmen kerajaan yang ada hari ini," katanya ketika membentangkan Laporan Tahunan Program Transformasi Kerajaan di sini malam tadi.

Beliau memberitahu, insiden keganasan di Lahad Datu, Sabah menjadi semboyan peringatan kepada negara agar tidak sekali-kali mengambil mudah soal keselamatan.

"Keamanan dan kestabilan yang berpanjangan tidak harus menjadi sebab ketumpulan tahap kita berwaspada.

"Tragedi ini telah pun mengorbankan nyawa 10 orang anggota pasukan keselamatan negara. Lapan orang daripada pasukan Polis Diraja Malaysia dan mutakhir dua anggota tentera," ujarnya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Rajagobal ada hak bersuara

Posted:

Rajagobal ada hak bersuara

Rajagobal ada hak bersuara

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

RAJAGOBAL tetap mengendalikan sesi latihan meskipun kecewa dengan ketumpulan jentera serangan skuad kebangsaan negara ketika tewas 1-4 kepada Arab Saudi, Ahad lalu.


LEBIH baik berterus-terang daripada menyembunyikan krisis yang berlaku dalam skuad Harimau Malaya.

Itu pandangan pengurus pasukan negara, Datuk Seri Subahan Kamal berhubung kenyataan pengendali skuad kebangsaan, Datuk K. Rajagobal yang didakwa mengkritik lambakan pemain import dalam saingan Liga Malaysia sehingga menyebabkan kekurangan penyerang tempatan yang berwibawa.

Beliau yang juga Naib Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) berkata, kenyataan seperti itu bukannya mengkritik, sebaliknya satu pendapat membina yang wajar diterima semua pihak.

Menurutnya, kenyataan Rajagobal tidak melanggar Artikel 88 Statut FAM yang memperuntukkan hanya Presiden dan Setiausaha Agung badan induk itu sahaja yang boleh mengeluarkan sebarang kenyataan sebelum ini.

"Sebagai jurulatih, beliau (Rajagobal) berhak memberikan pendapat membina.

"Ia bukannya kritikan. Bagi saya, ia tiada kena mengena (dengan Artikel 88)," katanya kepada pemberita di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Semalam, akhbar melaporkan kekecewaan Rajagobal mengenai kekurangan penyerang berwibawa yang dimiliki skuad negara sejurus selepas dibelasah Arab Saudi 1-4 dalam aksi persahabatan di Stadium Shah Alam, Ahad lalu.

Mengulas lanjut, Subahan memberitahu, kesemua pihak, terutamanya persatuan bola sepak negeri wajar meneliti pendapat Rajagobal dengan hati terbuka.

"Kita bukannya tiada penyerang langsung, sebaliknya penyerang berbakat semula jadi yang menjadi masalah utama pasukan kebangsaan.

"Bagi saya, setiap persatuan negeri perlu peka dengan perkara ini dalam melahirkan penyerang yang berbakat," katanya.

Sementara itu, Rajagobal enggan menjadikan kontroversi itu mengganggu fokus beliau menjelang aksi Kumpulan D kempen kelayakan Piala Asia 2015 berdepan Yemen di stadium sama, Jumaat ini.

"Saya hanya beritahu apa masalah pasukan saya selepas ditewaskan Arab Saudi.

"Jika masalah berpunca daripada benteng pertahanan, itulah yang akan saya katakan.

"Saya juga ada maruah sebagai rakyat Malaysia, sudah tentu kami mahukan kemenangan ketika bertemu Yemen," jelas Rajagobal.

Dalam pada itu, Timbalan Setiausaha Agung FAM, Datuk Ahmad Fuad Daud memberitahu, isu tersebut akan dibawa ke mesyuarat badan induk itu minggu depan.

"Kami akan menilai semula kenyataan Rajagobal sebelum membuat tindakan susulan (sama ada melanggar Artikel 88 ataupun tidak)," katanya ringkas.

Siasatan FAM bermula 27 Mac

Posted:

Siasatan FAM bermula 27 Mac

Siasatan FAM bermula 27 Mac

'EPISOD drama' antara pemain Selangor dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang bertelagah sesama sendiri pada aksi pusingan pertama Piala FA, Januari lalu bakal diketahui pada 27 Mac ini.

Timbalan Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Ahmad Fuad Daud berkata, menurut Perkara 8 Jawatankuasa Tatatertib FAM, pihaknya akan memanggil kedua-dua pegawai tertinggi kedua-dua pasukan dalam perlawanan itu bagi membantu siasatan.

Menurut beliau, selepas keterangan pegawai berkenaan diambil, pihaknya akan mengenal pasti mana-mana pemain yang terlibat dalam pergaduhan sebelum mengambil tindakan.

"Sebelum ini, tiga rakaman video yang kami peroleh gagal mengenal pasti punca sebenar pergaduhan.

"Justeru, pegawai tertinggi kedua-dua pasukan dalam perlawanan itu akan dipanggil pada 27 atau 28 Mac untuk memberi keterangan.

"Berdasarkan keterangan mereka, baru kami akan mengambil tindakan lanjut," katanya kepada pemberita semalam.

Difahamkan, kedua-dua pengawai tertinggi dalam perlawanan itu merupakan jurulatih merangkap pengurus kedua-dua pasukan, Irfan Bakti Abu Salim dan B. Sathianathan.

Ahmad Fuad memberitahu, selepas memanggil pegawai berkenaan, pihaknya akan memutuskan tindakan yang bakal diambil pihaknya pada hari itu juga.

Ketika ditanya mengenai nasib tiga pemain ATM, R. Surendran, G. Jeevanathan dan Fitri Omar yang mengaku bersalah sebelum ini, jelas Ahmad Fuad: "Ketiga-tiga mereka tetap dikenakan tindakan jika benar didapati bersalah."

Dalam pada itu, FAM bagaikan mencetus polemik baharu apabila Pengerusi Jawatankuasa Tatatertib badan induk itu, Datuk Taufek Razak enggan memberikan sebarang kenyataan kepada media sebaik selesai bermesyuarat di Wisma FAM semalam.

"Maaf, saya tidak boleh memberikan sebarang kenyataan," kata Taufek.

Begitupun Ahmad Fuad menegaskan, ia merupakan prosedur biasa selagi siasatan kes belum selesai.

"Biarlah perkara ini diselesaikan terlebih dahulu. Beliau (Taufek) akan kembali memberikan kenyataan kepada media sebaik kes ini selesai," jelasnya.

Cuaca sejuk cabaran Harimau Muda

Posted:

Cuaca sejuk cabaran Harimau Muda

Cuaca sejuk cabaran Harimau Muda


KIM SWEE (berdiri, tengah) bergambar bersama pemain-pemain Harimau Muda di Hotel Saujana, Petaling Jaya pada 12 Mac lalu.


FAKTOR cuaca yang sejuk dilihat menjadi cabaran utama skuad Harimau Muda sepanjang berguru di benua Eropah, Slovakia.

Jurulatih Harimau Muda, Ong Kim Swee memberitahu, ketika ini anak-anak buahnya mula menyesuaikan diri dengan situasi berkenaan.

"Pemain makin selesa setelah menjalani latihan buat kali ketiga.

"Cuaca yang amat sejuk serta berangin merupakan cabaran utama buat pemain," kata Kim Swee menerusi Twitter peribadinya semalam.

Skuad Harimau Muda yang berlepas dari ibu negara minggu lalu bakal menjalani dua perlawanan persahabatan sepanjang berada di Slovakia sebelum menyertai Kejohanan Universiti Dunia di Kazan.

Mereka bakal menentang skuad bawah 19 tahun (B-19) Slovakia di Vion, Sabtu ini sebelum berdepan B-21 Georgia di Vienna, Austria tiga hari kemudian.

Kim Swee memberitahu, beliau kini menumpukan fokus pada benteng pertahanan sepanjang mengendalikan latihan.

Seperti sedia maklum, kali ini mereka tidak disertai Wan Zack Haikal Wan Nor dan Nazirul Naim Che Hashim yang akan menyertai kelab Jepun, Ryukyu FC dalam masa terdekat.

"Mohamad Fadhli Shas pula akan menyertai kami di Slovakia selepas perlawanan persahabatan antara Harimau Malaya dan Palestin pada 28 Mac nanti," jelasnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Dunia fesyen korporat Edmund

Posted:

Dunia fesyen korporat Edmund

Dunia fesyen korporat Edmund

Oleh ALIF ABU BAKAR
alif.abubakar@kosmo.com.my

LAMA rasanya kelompok pengikut fesyen tanah air tidak mendengar kisah Edmund Ser. Nama yang diangkat sebagai jenama itu mungkin pernah didengar dan dilihat di beberapa gedung pakaian di KLCC dan Pavilion, Kuala Lumpur.

Namun, bagi generasi muda, lelaki berusia 58 tahun itu barangkali asing dalam pengetahuan mereka.

Edmund merupakan salah seorang pelopor dalam industri fesyen tanah air. Dia antara individu yang bertanggungjawab menaikkan hasil kerja pereka tempatan ke peringkat antarabangsa pada sekitar tahun 1980-an.

Selepas tamat pengajian di England, Edmund pulang ke tanah air dan memulakan kerjaya seninya pada tahun 1980.

Kegagalan awal yang dialaminya dijadikan pemangkin untuk terus mencuba sehingga namanya mula disebut-sebut sebagai pereka fesyen tanah air yang berbakat besar.

Ramai yang tidak tahu, Edmund ialah individu yang pernah tampil dengan koleksi pakaian lelaki bernama Edmund Ser pada tahun 1986. Akibat sambutan hambar, Edmund mencuba nasib dalam rekaan pakaian wanita korporat dan berjaya membuka butik pertamanya di Hotel Concorde, Kuala Lumpur pada tahun 1992.

Tahun berganti, jenama Edmund kian kukuh meskipun disaingi pereka-pereka baharu. Tahun 2002, Edmund memperkenalkan jenama baharu, Spade yang lebih terarah kepada pakaian wanita moden.

Namun sejak kebelakangan ini, kelibat Edmund dalam acara fesyen tanah air seakan-akan lenyap begitu sahaja.

Merajukkah dia atau mungkinkah dia ingin bersara daripada dunia fesyen tempatan?

"Saya masih aktif membuat pakaian cuma ia bukan lagi bersifat komersial. Sejak tujuh tahun lepas, saya memutuskan untuk memberi fokus kepada perniagaan pakaian korporat.

"Saya tidak merajuk atau cuba lari daripada umum tetapi kesibukan menguruskan perniagaan baharu ini menyekat waktu yang ada," jelas Edmund merungkai teka-teki yang timbul ketika ditemui Stailo di pejabatnya baru-baru ini.

MENGIMPIKAN pertunjukan fesyen pakaian korporat, Edmund bakal kembali aktif selepas menceburi bidang ini selama 32 tahun.


Sentuhan khas

Banyak menghasilkan pakaian korporat bagi hotel dan bank, Edmund ternyata gembira dengan cabang fesyen berlainan yang diceburinya saat ini.

"Pakaian korporat seperti uniform pekerja yang ditempah pelanggan saya bukanlah rekaan tipikal biasa. Pelanggan saya memberikan kebebasan kepada saya untuk bereksperimen dengan gaya, potongan dan warna yang bersesuaian dengan falsafah syarikat mereka.

"Dahulu kebanyakan syarikat memilih pengilang bagi menghasilkan uniform. Saya pula membawa pendekatan baharu iaitu setiap idea rekaan akan dibentangkan sendiri oleh saya kepada pelanggan dan segala proses penghasilan pakaian dijalankan oleh kira-kira 50 pekerja saya.

"Pelanggan pakaian korporat meletakkan harapan yang tinggi kepada pereka. Ia berbeza dengan industri fesyen komersial kerana lebih mencabar terutamanya dari segi potongan, pilihan warna dan bagaimana ia melambangkan prinsip yang dipegang sesebuah syarikat," ujar Edmund.

Tambah Edmund, cabaran utama menghasilkan pakaian korporat datangnya daripada penyediaan saiz. Bermula daripada saiz S sehingga XXL perlu Edmund sediakan dan memastikan rekaan yang ditetapkan bertepatan dengan semua jenis saiz.

Sejujurnya, Edmund memberitahu bahawa dia masih belum memberikan yang terbaik dalam rekaan fesyen komersial. Dia masih meletakkan pakaian rekaannya di Parkson Pavilion dan KLCC dan Isetan KLCC, cuma ia terhad kepada pakaian wanita korporat.

Edmund tidak bimbang terhadap perniagaan fesyen korporatnya kerana permintaan terhadapnya tidak pernah putus. Hal itu berbeza dengan rekaan bersifat komersial yang adakalanya menagih risiko sama ada ia mampu dijual atau tidak.

PROSES pembuatan baju korporat mempunyai kesukaran yang tersendiri terutamanya dalam penyediaan saiz dari S hingga XXL.


Kerinduan

Selama 32 tahun berkecimpung dalam industri fesyen tempatan, kerinduan Edmund terhadap lapangan fesyen komersial masih kuat. Tanpa selindung, Edmund menyatakan keinginannya untuk kembali aktif dalam industri.

"Sudah semestinya hasrat itu sentiasa ada cuma masanya belum tiba. Saya mahu memastikan perniagaan pakaian korporat ini benar-benar stabil.

"Saya juga bercita-cita untuk mengadakan pertunjukan fesyen pakaian korporat. Ia bertujuan menunjukkan kepada anak-anak muda bahawa uniform syarikat juga melalui perubahan selari dengan perkembangan trend semasa.

"Bagi saya, setiap cabang fesyen sama ada komersial atau korporat perlu dilakukan dengan sepenuh hati dan bukan dijalankan semata-mata demi tuntutan kerja. Prinsip ini saya pegang agar setiap hasil kerja saya dapat memuaskan hati pelanggan," kongsi Edmund.

Berdasarkan butir kata yang diungkapkan Edmund, sesiapapun pasti mengagumi pengetahuan yang ada pada dirinya. Pereka muda seharusnya mencontohi Edmund yang mengambil tahu perkembangan fesyen semasa, sama ada yang berlaku dalam negara mahupun di pentas dunia.

Pemerhatiannya terhadap kronologi fesyen negara juga tajam dan tanpa lokek, Edmund berkongsi pendapat bijaknya kepada Stailo.


TIDAK terus menyepi dalam industri fesyen, Edmund mahu kembali dengan cetusan idea baharu bagi memeriahkan lagi dunia fesyen tempatan.


"Tahun 1980-an adalah permulaan kepada industri fesyen negara. Kegemilangannya pada era itu membuatkan ramai menghargai hasil kerja pereka tempatan.

"Menjelang tahun 1990-an, pakaian berasaskan jenama mula mendapat perhatian sekali gus memaksa beberapa pereka tampil dengan koleksi di bawah jenama masing-masing.

"Memasuki tahun 2000 ke atas, kebanjiran label antarabangsa terutamanya dari Eropah dan Amerika telah mengubah pemandangan industri fesyen negara.

"Pereka perlu bersaing dengan jenama sebegini yang banyak menyediakan pakaian sedia pakai yang diminati golongan remaja," demikian kesimpulan yang dibuat Edmund.

Pesanan

Melihat kepada peningkatan pereka-pereka muda yang berbakat membuatkan Edmund senang hati dengan perkembangan pesat yang dilalui industri fesyen tanah air.

Bagaimanapun, perlu diingat bahawa platform yang diterima pelapis fesyen hari ini adalah atas kerja keras mereka yang berjuang demi memperkenalkan jenama negara ke peringkat global.

Edmund mengingatkan para pereka muda agar memberi tumpuan pada kepakaran yang dimiliki.

Katanya: "Kembangkan bakat yang ada pada anda. Fokus kepada satu rekaan dan kuasainya sehingga anda benar-benar mahir.

"Anda tidak boleh tamak dan mencuba untuk melakukan banyak rekaan serentak. Mulakan dari bawah, seperti bekerja dengan pereka berpengalaman agar anda tahu teknik-teknik yang betul dan cara mengendalikan pelanggan."

Tambah Edmund, pelajaran dan praktikal sangat penting dalam seni reka fesyen, ia bukan sekadar bersandar kepada bakat.

"Perhatikan pereka-pereka antarabangsa. Mereka juga fokus kepada satu objektif sebelum mengembangkan jenama mereka dalam rekaan lain.

"Apabila sudah berjaya, kekalkan sikap merendah diri, jujur dan jadilah diri sendiri tanpa perlu terpengaruh dengan orang sekeliling.

"Akhir sekali, ia perlu didatangkan dengan kerja keras secara berterusan," ujarnya.

Futuristik yang feminin

Posted:

Futuristik yang feminin

Futuristik yang feminin


GAUN sifon rona biru menyerlahkan pesona anggun si pemakai.


MENAMPILKAN inovatif menuju rekaan masa depan namun masih mengekalkan unsur feminin menjadi sandaran kepada koleksi terbaharu label bYSI kali ini.

Ia merupakan refleksi kepada arus fesyen terkini yang semakin ke hadapan melalui era digital dan teknologi tanpa melupakan inspirasi daripada cita rasa lampau.

Cetusan idea futuristik tahun 60-an dan konsep bebas 70-an melatari koleksi ini. Ia terbahagi kepada tiga bahagian iaitu Neoteric Orientalism, Modernist 60s dan Futuristic Love.

Tona warna merah, hitam, putih, biru, hijau dan kekuningan menjadi pegangan kepada seleksi Neoteric Orientalism yang mengambil inspirasi fesyen orang Asia moden. Mereka digambarkan sebagai seorang wanita yang mengikuti fesyen global tetapi masih mahu mengekalkan elemen tradisi dalam berpakaian.


TAMPIL minimal dengan skirt pensil bagi mnyerlahkan sisi sensual.


Unsur oriental diolah sebaiknya dengan rasa antarabangsa menerusi penggunaan cetakan geometri, digital dan cetakan flora geometri. Pada masa yang sama, sentuhan romantis feminin Asia diterap melalui cetakan warna dan renda.

Ilham meneruskan elemen 60-an dalam rekaan hari ini membuktikan bahawa fesyen era tersebut masih relevan sehingga kini. Ideal buat wanita kontemporari dan bergaya, elemen seperti seni optikal, bunga-bungan, seni pop dan mod siluet dapat dilihat dalam koleksi Modernist 60s.

Seni optikal rona hitam dan putih diterjemahkan dalam siri jalur monokromatik dan cetakan bertompok manakala corak geometri dan cetakan flora dalam rona terang menggambarkan fesyen seni pop.


KONTRADIKSI dua warna asas mewujudkan visual dinamik kepada rekaan terbaharu bYSI.


Fabrik seperti kapas, sutera tiruan, campuran jersi, renda, twil dan sifon banyak digunakan dalam koleksi Futuristic Love yang memegang gaya minimalis tahun 90-an. Ia diperbaharui dengan sentuhan moden sebagai kontradiksi kepada wanita anggun dan sofistikated.

Mereka digambarkan sebagai seorang wanita abad ke-21 yang bebas dan tangkas dalam mengejar cita-cita hidup. Kebebasan itu diterap melalui siluet dan perincian maskulin manakala ropol dan lapisan dengan potongan ringkas membawa aura sensual wanita berkeyakinan.

Membawa konsep Wanita Baharu Setiap Hari, jenama bYSI melalui kempennya kali ini menyokong wanita moden yang memegang pelbagai peranan dan mampu membezakan acara dihadiri melalui pilihan busana bergaya. - HAFIZ AHMAD

Personaliti Minyak Wangi

Posted:

Personaliti Minyak Wangi

Personaliti Minyak Wangi

Oleh ALIF ABU BAKAR
alif.abubakar@kosmo.com.my

CHRISTOPHER memberi tip memilih minyak wangi.


KEBANYAKAN orang sama ada lelaki atau perempuan sering tidak membuat pertimbangan tepat ketika membeli minyak wangi. Penilaian yang dibuat berdasarkan semburan minimum pada pergelangan tangan atau kertas keras yang diberikan jurujual belum cukup menjadi penentu kepada keputusan akhir.

Ironinya, memilih haruman yang bersesuaian dengan tubuh adalah satu tugas rumit. Wangian yang dihidu pada kertas keras itu dan tubuh anda tidak boleh dijadikan perbandingan memandangkan ia cenderung memberikan tindak balas yang berbeza.

Bau minyak wangi tidak sama dengan apa yang anda hidu di dalam botol, pada kertas keras dan kulit. Bau pertama yang meresap ke dalam deria hidung ialah haruman utama (topnote). Ia merupakan bahagian terkuat dalam sesuatu haruman tetapi baunya paling pantas hilang.

Selepas itu, bau haruman pertengahan (midnote) akan dibebaskan yang kemudiannya digantikan dengan haruman dasar (basenote). Basenote ialah bau yang kekal paling lama dan mampu bertahan sehingga 24 jam, bergantung kepada jenis minyak wangi.


KUNJUNGAN ke The House of Amouage mendekatkan pengguna kepada minyak wangi yang ideal.


Selain amaun semburan yang melampaui batas, memakai minyak wangi yang tidak bertepatan dengan tubuh badan juga adalah kesilapan besar. Sekiranya bau minyak wangi anda hilang dengan pantas, usah menggunakan cara kolot dengan menyemburkan lebih banyak wangian.

"Bukan semua minyak wangi sesuai dengan kita. Disebabkan itu, kita perlu teliti dalam mengenal pasti haruman yang sesuai dengan tubuh badan.

"Kalau minyak wangi itu tidak bertahan lama pada tubuh anda, mungkin anda perlu menukar kepada wangian yang lain. Cuba bereksperimen dengan beberapa minyak wangi dan pada akhirnya, anda akan mendapat haruman yang bertepatan dengan diri.

"Setiap minyak wangi juga melambangkan personaliti diri seseorang. Oleh yang demikian jangan tersilap memilih haruman yang tidak berpadanan dengan karakter diri anda," ujar Pengarah Kreatif Amouage, Christopher Chong ketika ditemui pada majlis pelancaran minyak wangi baharu di The House of Amouage, Beloved di Starhill Gallery, Bukit Bintang, Kuala Lumpur.


PENGGUNA perlu mengetahui bahawa minyak wangi yang sama memberi kesan berbeza terhadap orang yang berlainan.


Cara semburan

Menurut Christopher, ramai wanita mengaplikasikan teknik semburan minyak wangi yang salah. Haruman sebenarnya tidak perlu disembur pada rambut dan keseluruhan tubuh badan.

"Bahagian yang perlu diberi keutamaan golongan wanita ialah dada. Lelaki pula digalakkan menyembur wangian pada belakang telinga, belakang betis dan pergelangan tangan.

"Satu lagi kesilapan yang sering orang lakukan adalah menggosok pergelangan tangan selepas menyembur minyak wangi. Tindakan ini boleh membuatkan molekul minyak wangi itu pecah sekali gus membuatkan bau haruman hilang lebih pantas daripada jangka masa sebenarnya.

"Biarkan ia meresap sendiri ke dalam kulit," jelas Christopher.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Rakyat Malaysia semakin celik internet

Posted:

Rakyat Malaysia semakin celik internet

Rakyat Malaysia semakin celik internet

19/03/2013 10:46pm

KUALA LUMPUR — Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan mencatatkan kejayaan besar dalam penyediaan kemudahan internet dengan kadar penembusan jalur lebar pada akhir Oktober 2012 meningkat sehingga 64 peratus berbanding hanya 10.9 peratus pada tahun 2006.

Peningkatan ketara ini merupakan kesan langsung daripada inisiatif Jalur Lebar Kebangsaan yang dilancar pada tahun 2009 khususnya melalui pembinaan Pusat Internet Rakyat dan pengagihan komputer riba 1Malaysia kepada keluarga yang berpendapatan kurang RM3,000 sebulan.

Menurut Laporan Tahunan Program Transformasi Kerajaan (GTP) 2012, Jabatan Perdana Menteri, tahun 2011 menyaksikan pelaksanaan program Kampung Tanpa Wayar di kawasan luar bandar dan kerajaan menyediakan akses Internet percuma di situ.

Pada tahun itu sahaja, 1,400 kampung menerima manfaat daripada program ini dan lebih kurang 349,400 komputer riba diagihkan.

Pada tahun 2012, sejumlah 689 kampung menerima akses Internet percuma ini malahan kerajaan turut membina 162 Pusat Internet Rakyat dan 336 menara komunikasi tambahan.

Kementerian itu juga berusaha untuk membaiki keselesaan dan kecekapan perkhidmatan komunikasi rakyat dan negara apabila memperkenal Standard Mandatori Kualiti Perkhidmatan untuk telefon mudah alih awam.

Melalui standard ini, bilangan panggilan terputus tidak boleh melebihi lima peratus nilai ambang dan bermula tahun 2012 program ini diperluas untuk menyediakan statistik panggilan terputus sebanyak dua kali setahun.

Pada Jun 2012, statistik ini menunjukkan hanya 1.3 peratus panggilan terputus. - Bernama

RM7.6 bilion dibelanjakan untuk laksana program NKRA tahun lepas

Posted:

RM7.6 bilion dibelanjakan untuk laksana program NKRA tahun lepas

RM7.6 bilion dibelanjakan untuk laksana program NKRA tahun lepas

19/03/2013 10:39pm

KUALA LUMPUR — Sebanyak RM7.6 bilion atau 58.2 peratus daripada RM10.997 bilion peruntukan bajet dibelanjakan sepanjang 2012 untuk melaksanakan pelbagai program yang digariskan di bawah tujuh Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA), demikian menurut Laporan Tahunan Program Transformasi Kerajaan (GTP) 2012.

Tujuh NKRA itu ialah mempertingkat pencapaian pelajar (EDU), mempertingkat infrastruktur luar bandar (RBI), mempertingkat taraf kehidupan isi rumah berpendapatan rendah (LIH), menangani kos sara hidup rakyat (COL), mempertingkat pengangkutan bandar (UPT), membanteras jenayah (CRI) dan membanteras rasuah (COR).

Menurut laporan tahunan yang dikeluarkan Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (Pemandu) di bawah Jabatan Perdana Menteri itu, bajet tertinggi pada tahun lepas disalurkan kepada RBI dengan RM5,277 juta, diikuti dengan COL (RM3,490 juta), UPT (RM1,039 juta), LIH (RM432.9 juta), EDU (RM391 juta), CRI RM356.9 juta) dan COR (RM9.4 juta).

Di bawah NKRA menangani kos sara hidup rakyat, sebanyak 4.18 juta isi rumah meraih manfaat Bantuan Rakyat 1Malaysia berbanding 3.4 juta isi rumah yang disasarkan.

Di bawah NKRA itu, sebanyak 59 buah Kedai Rakyat 1Malaysia dibuka pada tahun 2012 berbanding 60 yang disasarkan manakala bagi Klinik 1Malaysia, 81 buah telah dibuka, melepasi sasaran pada tahun itu, sebanyak 50 buah.

Menurut laporan itu, bagi NKRA COR, sebanyak 19 kementerian daripada 25 kementerian yang disasarkan mendapat skor melebihi 90 peratus dalam Indeks Akauntabiliti Perolehan. Peratusan perbicaraan yang diselesaikan dalam satu tahun juga mencecah 75.5 peratus tahun lepas, berbanding 70 peratus yang disasarkan.

Bagi NKRA, satu daripada program yang dilancarkan ialah melatih dan membangunkan 1,000 orang usahawan wanita menjelang 31 Dis 2012. Bagaimanapun, ia melebihi sasaran iaitu berjaya melatih seramai 1,200 orang.

Sementara bagi usaha meningkatkan pemilikan rumah dalam kalangan isi rumah miskin, 2,010 telah memanfaatkan program itu berbanding 1,500 isi rumah yang disasarkan.

Bagi NKRA RBI, secara keseluruhannya ia mencapai sasaran yang ditetapkan.

Misalnya dalam pembinaan jalan raya, jalan raya sepanjang 520km telah dibina di Semenanjung Malaysia tahun lepas berbanding 462km yang disasarkan, manakala di Sabah 555km jalan raya dibina (sasaran: 454.8km) dan di Sarawak jalan raya sepanjang 478km dibina (sasaran: 433.1km).

Pembekalan elektrik di bawah NKRA juga berjaya memanfaatkan 41,030 isi rumah di seluruh negara, berbanding dengan 39,442 isi rumah yang disasarkan, manakala bagi pembekalan bekalan air bersih, 187,567 isi rumah mendapat manfaat tahun lepas berbanding 201,192 isi rumah yang disasarkan.

Di bawah NKRA UPT, laporan itu mengatakan bahawa bilangan penumpang pengangkutan awam (waktu puncak pagi harian) pada tahun 2012 ialah seramai 334,598 orang berbanding enam juta orang penumpang yang disasarkan. - Bernama

22 maut stesen bas diserang di Nigeria

Posted:

22 maut stesen bas diserang di Nigeria

22 maut stesen bas diserang di Nigeria

19/03/2013 8:24pm

KANO — Sekurang-kurangnya 22 nyawa melayang manakala berpuluh-puluh orang cedera apabila dua pengebom berani mati memandu kereta Volkswagen Golf mereka lalu merempuh sebuah stesen bas di Kano, utara Nigeria.

Jurucakap polis, Magaji Majia berkata, serangan kelmarin turut menyebabkan letupan kuat yang menyebabkan lima buah bas musnah.

"Ketika kejadian, bas yang dirempuh baru memulakan perjalanan ke selatan. Bas berkenaan dan empat bas lain meletup dalam insiden itu," katanya.

Menurutnya, belum ada pihak mengaku bertanggungjawab melakukan serangan itu tetapi ia mirip beberapa serangan yang pernah dilakukan kumpulan militan Boko Haram. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Jamalul Kiram mahu pengikutnya dibantu

Posted:

Jamalul Kiram mahu pengikutnya dibantu

Jamalul Kiram mahu pengikutnya dibantu

GAMBAR fail menunjukkan Jamalul Kiram dan adiknya, Bantilan Esmail Kiram II bercakap kepada media di Manila pada 26 Februari lalu.


MANILA - Pemimpin puak pengganas Sulu, Jamalul Kiram III meminta bantuan Jabatan Hal Ehwal Luar (DFA) bagi menyediakan khidmat undang-undang kepada para pengikutnya yang telah ditahan pihak berkuasa Malaysia di Sabah.

Menurut portal berita GMA News, jurucakap Hal Ehwal Luar, Raul Hernandez (gambar kecil) semalam berkata, keluarga Jamalul Kiram melalui seorang anak perempuannya telah meminta khidmat Pejabat Peguam Awam untuk menghantar surat kepada Setiausaha Luar Negara, Albert del Rosario bagi memohon bantuan.

"Ia sedang dipertimbangkan untuk tindak balas," Hernandez memberitahu para wartawan.

Menurutnya, ia merupakan sebahagian daripada mandat jabatan itu bagi memberi bantuan guaman kepada warga Filipina yang menghadapi masalah di luar negara.

Hernandez berkata, pemerintah Filipina perlu mengetahui pertuduhan yang dihadapi mereka terlebih dahulu dan bentuk bantuan diperlukan.

Hernandez berkata, pemerintah memerlukan akses ke atas pengikut Jamalul Kiram.

Pemerintah Filipina mendakwa hanya 10 warganya ditahan oleh kerajaan Malaysia dalam pencerobohan pengganas Sulu di Lahad Datu.

"Kami selalu berkata yang kami sedia membantu orang kita untuk apa jua bantuan yang diperlukan," kata Hernandez.

Hernandez berkata, langkah seterusnya bergantung kepada penilaian DFA terhadap kes itu.

Para penceroboh itu menuntut tanah yang didakwa milik Kesultanan Sulu di Lahad Datu menyebabkan pertempuran berlaku antara mereka dengan pasukan keselamatan Malaysia bulan lalu. - Agensi

Rekod beli pesawat Airbus

Posted:

Rekod beli pesawat Airbus

Rekod beli pesawat Airbus


RUSDI (kiri) dan Bregier memegang replika pesawat Airbus A320 sambil diperhatikan Holland (tengah) di Istana Elysee, Paris semalam.


PARIS - Pembuat pesawat Eropah, Airbus semalam mengumumkan rekod pesanan tertinggi bernilai 18.4 bilion euro (RM74.7 bilion) daripada Syarikat Lion Air, Indonesia untuk 234 buah kapal terbang keluaran syarikat berkenaan.

Syarikat Lion Air merupakan syarikat penerbangan swasta terbesar Indonesia.

Ia adalah salah sebuah syarikat penerbangan terpantas yang berkembang di dunia dan merupakan pelanggan terbaharu Airbus.

Sebelum ini kebanyakan pesawat yang digunakan syarikat itu dibekalkan oleh syarikat Boeing.

Presiden Perancis, Francois Hollande menyifatkan ia sebagai perjanjian yang terbesar dalam sejarah penerbangan awam yang akan mewujudkan 5,000 peluang pekerjaan di Perancis dalam tempoh 10 tahun akan datang.

Perjanjian yang dianggap bersejarah oleh Hollande itu ditandatangani di kediaman rasmi beliau di Istana Elysee oleh Ketua Airbus, Fabrice Bregier dan rakan sejawatannya dari Lion Air, Rusdi Kirana.

Syarikat Lion Air akan membeli 60 pesawat Airbus A320 dan bakinya merupakan pesawat jimat minyak iaitu Neo.

Menurut kenyataan Elysee, pesawat A320 dalam proses pengeluaran dan akan diserahkan pada tahun hadapan manakala pesawat Neo dijangka dikeluarkan pada tahun 2016. - AFP

Pelajar universiti Filipina baling kerusi, monitor komputer

Posted:

Pelajar universiti Filipina baling kerusi, monitor komputer

Pelajar universiti Filipina baling kerusi, monitor komputer


SEJUMLAH pelajar melihat barang yang dibaling oleh para pelajar itu.


MANILA - Sekumpulan pelajar membaling sejumlah kerusi lama dan monitor komputer dari bangunan Universiti Politeknik Filipina di sini semalam.

Mereka turut membakar barang itu bagi menuntut keadilan untuk seorang pelajar baharu, Kristel Tejada yang berusia 16 tahun.

Tejada membunuh diri empat hari lalu selepas dia tidak dibenarkan meneruskan pengajian di Kolej Sastera dan Sains universiti tersebut kerana gagal membayar yuran pengajian.

Dia mula memasuki universiti itu pada Mei 2012.

Tejada membunuh diri di rumahnya di Tayuman, Manila pada 15 Mac lalu.

Pelajar itu tidak dapat melunaskan baki bayaran pengajiannya sebanyak 10,000 peso (RM771) pada semester pertama tahun lalu.

Bapanya yang merupakan pemandu teksi sambilan membuat rayuan kepada pihak pengurusan universiti berkenaan tetapi permintaannya untuk menangguhkan bayaran itu ditolak.

Tejada dilaporkan membunuh diri dengan meminum bahan pencuci barangan logam. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved