Isnin, 28 Januari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Patin liar signatur restoran Samudra

Posted:

Patin liar signatur restoran Samudra

Patin liar signatur restoran Samudra

DI dinding Restoran Samudra Exotic River Fish terpampang keratan akhbar lama bertulisan jawi yang telah pudar warnanya. Bila diamati, keratan akhbar tersebut merupakan artikel hasil tulisan Pak Sako berkaitan sebuah restoran di Pahang beberapa dekad lalu.

Rupa-rupanya, pemilik restoran di Rumah Rohas, Jalan Raja Abdullah, Kampung Baru, Kuala Lumpur itu mempunyai talian darah dengan pemilik di restoran tradisional Melayu di Pahang seperti yang dinyatakan Pak Sako.

Kamarul Ariffin Hamzah, 36, merupakan generasi kedua pengusaha masakan tradisi Melayu yang popular sekitar tahun 1980-an. Ketika itu, restoran berkenaan terletak di Jalan Kuantan, Bandar Baru Temerloh.

Ia dibuka oleh allahyarham Hamzah Kanin pada tahun 1976 dan dikenali sebagai Kedai Makan Wan Kalthom Wan Yusof atau Restoran Tradisional Samudra.

Restoran tersebut menyajikan pelbagai masakan tradisional Melayu termasuk ikan sungai dan ulam-ulaman.

Keenakan patin liar

Ekoran lokasi strategik dan masakannya yang enak, kedai tersebut berjaya menarik pelbagai latar belakang pelanggan termasuk pembesar-pembesar Pahang, menteri-menteri dan pegawai tinggi kerajaan. Antaranya, Menteri Pelancongan pada masa itu,Tan Sri Sabbaruddin Chik dan mantan Ahli Parlimen Temerloh, Datuk Mohd. Sarit Yusoh.

Antara menu kegemaran pelanggan pada masa itu termasuklah ikan patin liar masak tempoyak, masak lemak kaki kerbau, burung puyuh goreng dan ulam-ulaman kampung.

"Saya tidak ketinggalan membantu arwah bapa di kedai tersebut terutama selepas pulang dari sekolah. Kerja-kerja yang saya lakukan termasuk mencuci pinggan mangkuk, melayan pelanggan dan mengemas kedai.


RESTORAN Samudra Exotic River Fish di Kampung Baru, Kuala Lumpur berkonsepkan selesa dan santai.


"Para pelanggan yang kebanyakannya pelanggan tetap memuji keenakan masakan arwah. Arwah rajin memperkenalkan menu-menu baharu seperti burung puyuh goreng. Ketika itu, tidak ada peniaga lain menjual masakan tersebut.

"Pengusaha-pengusaha Cina membunuh burung puyuh dan hanya menjual telurnya. Arwah mengambil peluang itu lalu memperkenalkan menu baharu yang akhirnya mendapat sambutan menggalakkan daripada para pelanggan," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Pada tahun 1986, restoran tersebut berpindah ke Jalan Maran untuk memberi lebih keselesaan kepada para pelanggan. Kedai baharu itu menyediakan 400 tempat letak kereta.

Sembilan tahun selepas itu, Hamzah meninggal dunia dan perniagaan itu diuruskan Kamarul bersama ahli keluarga yang lain.

Bak kata pepatah, disangka panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari. Episod duka mula melanda perniagaan tersebut apabila Lebuh Raya Pantai Timur dibina dan dibuka pada tahun 2004. Pembinaan lebuh raya menyebabkan para pelanggan sukar datang ke kedai.

Apabila lebuh raya berkenaan dibuka, orang ramai lebih lebih suka menggunakan lebuh raya berbanding jalan lama. Ekoran itu, pendapatan kedai tersebut merudum sehingga 70 peratus.

Berhijrah

"Ekoran, pendapatan restoran terjejas teruk, saya mengambil keputusan berhijrah ke Selangor pada tahun 2002. Latar belakang kehidupan yang sentiasa didedahkan dengan selok-belok perniagaan membolehkan saya berdikari dengan menjalankan perniagaan makanan secara kecil-kecilan di sebuah kawasan kilang.


PARA pelanggan boleh menempah dan menikmati hidangan masakan tradisional secara ala-carte pada bila-bila masa.


"Ia bertahan selama lima tahun namun saya nekad berpindah ke Kuala Lumpur apabila seorang rakan kongsi mengajak mengusahakan perniagaan kedai makan di kawasan Desa Malawati," kata Kamarul yang mahir memasak ikan patin tempoyak ketika berumur 18 tahun.

Sejak itu, kehidupannya turun naik termasuk beberapa kali berpindah kedai. Namun, menu ikan tempoyak hasil air tangannya mula menarik selera pelanggan. Kedai makannya mula mempunyai pelanggan tetap. Para pelanggan tetap turut mempromosi masakannya kepada rakan-rakan mereka.

Pada tahun 2011, Kamarul berniaga di Menara Tinjau Ampang. Ketika itu, bisnes tersebut masih dijalankan secara usaha sama dengan pihak lain.

Rezekinya bertambah murah apabila mendapat ruang perniagaan di lokasi sekarang di Kampung Baru, dibuka sejak 26 April lalu.

"Syukur, perniagaan ini semakin berkembang dan para pelanggan tetap kembali menjamu selera di sini.

"Restoran ini berkonsep selesa dan santai, mampu memuatkan 250 orang, mempunyai empat bilik VIP dan tiga bilik boleh dibuka untuk dijadikan bilik besar," kata anak kelima daripada enam adik-beradik itu.

Restoran tersebut diusahakan bersama dua adiknya yang turut membantu sebagai tukang masak sekali gus mengembalikan semula era kegemilangan kedai makan arwah bapanya.

"Kami memilih makanan tradisional Melayu dan ikan sungai sebagai cabang perniagaan yang dihidangkan secara ala-carte. Hidangan ala-carte membolehkan pelanggan menikmati masakan ketika masih panas dan boleh dinikmati pada bila-bila masa.

"Ikan-ikan seperti ikan patin buah liar yang ditempah khas daripada pembekal di Pahang antara menu utama kami. Ikan patin liar enak dimasak asam atau gulai tempoyak. Pelanggan juga boleh menempah ikan sungai seperti kelah, sebarau dan jelawat.

"Bukan itu sahaja, kami turut menghidangkan masakan otak dan perut lembu, rebung, pucuk ubi dan cendawan sisir," katanya yang berhasrat menjadikan masakan tradisional Melayu pilihan utama masyarakat masa kini.

Seorang pelanggan, Datuk Zamri Yaakob berkata, beliau memang mengetahui keenakan masakan restoran berkenaan kerana telah menjadi pelanggan tetap di restoran arwah bapa Kamarul di Pahang dahulu.

Pelanggan tetap


SEORANG pekerja menyediakan pelbagai jenis masakan yang ditempah pelanggan.


"Saya kenal arwah bapa Kamarul ketika di Temerloh. Masakan arwah memang sedap dan dikenali ramai. Jika saya pulang ke Pahang sudah pasti saya singgah di kedai tersebut.

"Apabila mendapat tahu Kamarul membuka restoran di Kuala Lumpur, saya tidak melepaskan peluang untuk menikmati masakannya terutama ikan patin buah liar masak tempoyak.

"Sejak itu, saya bersama ahli keluarga sering datang sehingga lima kali dalam tempoh sebulan. Sekali makan untuk tiga orang antara RM200 hingga RM300," katanya yang menetap di Sentul, Kuala Lumpur.

Bagi Pegawai Pentadbiran, Mohd. Haziq Zamri, 22, keenakan masakan di restoran tersebut sukar untuk disangkal.

"Saya memang penggemar tegar ikan patin buah liar. Rasanya sangat enak hingga menjilat jari. Kebanyakan restoran lain menawarkan ikan patin sangkar dan telah siap dimasak. Di sini kita tempah baru mereka masak.

"Jika sudah cuba sekali, pasti mahu datang lagi," katanya yang dibesarkan di Pahang.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Kor Suksis UniMAP lawat Balai Polis Hatyai

Posted:

Kor Suksis UniMAP lawat Balai Polis Hatyai

Kor Suksis UniMAP lawat Balai Polis Hatyai


ZUL AZHAR (barisan kedua, empat dari kiri) dan pelajar serta jurulatih pasukan Kor Suksis UniMAP bergambar bersama pegawai polis di Balai Polis Hatyai, Thailand ketika mengunjungi balai polis itu baru-baru ini.


LAWATAN. Lebih 50 pelajar dan jurulatih pasukan Kor Sukarelawan Siswa Siswi Polis (Kor Suksis) Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) mengadakan kunjungan ke Balai Polis Hatyai, Thailand baru-baru ini bagi meningkat pengetahuan mengenai ilmu kepolisan mereka.

Lawatan tersebut bertujuan untuk memberikan pendedahan mengenai pasukan Polis Diraja Thailand itu dalam melaksanakan tugas-tugas menjaga keselamatan negara.

Kunjungan Kor Suksis itu diketuai Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa UniMAP, Prof. Zul Azhar Zahid Jamal yang juga merupakan Komandan Kor Suksis.

100 pelajar miskin di Kedah terima zakat PTPTN

Posted:

100 pelajar miskin di Kedah terima zakat PTPTN

100 pelajar miskin di Kedah terima zakat PTPTN


ISMAIL (barisan belakang, empat dari kanan) bersama sebahagian daripada pelajar yang menerima kad SSPN-i di Alor Setar baru-baru ini.


ZAKAT. Seramai 100 pelajar miskin di Kedah menerima zakat daripada Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dalam bentuk simpanan Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i) baru-baru ini.

Bantuan zakat tersebut disampaikan Pengerusi PTPTN, Datuk Ismail Mohamed Said sempena majlis perasmian Pejabat PTPTN Negeri Kedah di Alor Setar.

Ismail berkata, bantuan tersebut diharapkan dapat meringankan beban keluarga tersebut sekiranya anak mereka selepas ini berjaya melanjutkan pelajaran ke pusat pengajian tinggi.

Penduduk Taman Seri Raya anjur majlis Maulidur Rasul

Posted:

Penduduk Taman Seri Raya anjur majlis Maulidur Rasul

Penduduk Taman Seri Raya anjur majlis Maulidur Rasul


SEBAHAGIAN daripada penduduk yang menyertai perarakan sempena sambutan Maulidur Rasul di Taman Sri Raya, Ampang Jaya, Ampang baru-baru ini.


MERIAH. Kira-kira 600 penduduk Taman Seri Raya di Ampang Jaya, Ampang mengadakan majlis perarakan sempena sambutan Maulidur Rasul 2013 di kawasan perumahan tersebut baru-baru ini.

Perarakan yang diketuai oleh Pengerusi Surau Taman Seri Raya, Md. Banin Musirin itu disertai oleh penduduk setempat serta pelajar Sekolah Menengah Teknik Kuala Lumpur.

Menurut Md. Banin, program tersebut merupakan anjuran bersama penduduk Taman Seri Raya dan Kampung Tasik Tambahan.

"Selain perarakan dan berselawat, turut diadakan ceramah berkaitan kehidupan Nabi Muhammad SAW dan diikuti program nyanyian qasidah, bacaan wirid dan selawat selepas solat Maghrib," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Perumahan di Bukit Setiawangsa kini selamat

Posted:

Perumahan di Bukit Setiawangsa kini selamat

Perumahan di Bukit Setiawangsa kini selamat

Oleh JAGATHESWARY NARAYANAN
n.jagatheswary@kosmo.com.my

AHMAD PHESAL (tengah) meninjau kawasan tanah runtuh yang sedang dalam kerja pembaikan di Bukit Setiawangsa, Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Seramai 38 daripada 43 pemilik banglo yang terjejas akibat kejadian tanah runtuh di Bukit Setiawangsa di sini pada 28 Disember lalu, telah dibenarkan kembali ke kediaman masing-masing sejak 22 Januari.

Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Ahmad Phesal Talib berkata, tindakan itu dibuat setelah pihaknya mendapati kawasan perumahan tersebut kini benar-benar selamat untuk didiami semula.

Beliau berkata, seramai lima lagi pemilik banglo bagaimanapun masih menunggu untuk kembali semula ke rumah mereka kerana kerja-kerja pembaikan masih dijalankan dan ia dijangka siap dalam masa terdekat ini.

"Sementara itu, kerja-kerja pembaikan semula kawasan cerun di kawasan tersebut yang dilakukan oleh pemaju I&P Group Sdn. Bhd. telah hampir siap.

"Kini kerja-kerja pemasangan sangkar batu yang berfungsi sebagai penampan untuk mengawal berlaku pergerakan tanah yang aktif di kawasan cerun yang terlibat itu sedang dijalankan dengan giat," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Peniaga makanan miliki syiling berusia 214 tahun

Posted:

Peniaga makanan miliki syiling berusia 214 tahun

Peniaga makanan miliki syiling berusia 214 tahun


RUZAMAN menunjukkan syiling AS tahun 1799 dan laporan Kosmo! mengenai lelongan syiling di New York yang hampir sama dengan syiling miliknya di Selayang semalam.


SELAYANG - Seorang peniaga makanan di sini, Ruzaman Zakaria mendakwa memiliki dua keping duit syiling perak lama yang dipercayai berusia antara 138 hingga 214 tahun.

Menurut Ruzaman, 40, syiling berkenaan diperolehnya kira-kira 12 tahun lalu yang diberi oleh seorang lelaki yang tidak dikenali ketika dia pulang daripada berniaga di Rawang, Selangor.

Katanya, pada malam itu keretanya kehabisan minyak di sekitar Taman Templer dan dia terpaksa berjalan kaki selama 30 minit ke sebuah stesen minyak berdekatan.

"Ketika dalam perjalanan ke kereta setelah membeli minyak, tiba-tiba seorang lelaki menghampiri saya dan menanyakan masalah yang saya hadapi.

"Kemudiannya, secara tiba-tiba lelaki itu menghulurkan dua keping syiling ini kepada saya dan selepas menerimanya saya terus berlari ke kereta sementara lelaki tersebut juga hilang begitu sahaja," katanya ketika ditemui Kosmo! di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Buaya terbesar ditangkap di Kampung Selang

Posted:

Buaya terbesar ditangkap di Kampung Selang

Buaya terbesar ditangkap di Kampung Selang

Oleh FIRDAUS HASSAN
firdaus.hassan@kosmo.com.my


BUAYA Selang yang ditangkap di Sungai Teruntum, Kuching kelmarin bukan sahaja menarik perhatian Abang Muhammad Salahuddin (dua dari kiri) malah isterinya, Norkiah memberanikan diri duduk di atas buaya.


KUCHING - Buaya Bujang Teruntum yang ditangkap di Sungai Teruntum berdekatan rumah rehat Yang Dipertua Negeri Sarawak, Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng di sini kelmarin adalah seberat 629 kilogram (kg) berbanding anggaran asal 300kg.

Berikutan berat luar biasa itu, Abang Muhammad Salahuddin menukar gelaran reptilia itu kepada Bujang Selang yang mengambil sempena nama kampung tempat buaya itu ditangkap.

Berat buaya tersebut disahkan oleh pegawai Perbadanan Perhutanan Sarawak (SFC) yang menimbang reptilia sepanjang lima meter itu setelah ia diangkat oleh sekumpulan 15 lelaki ke atas tebing sungai semalam.

Kerja-kerja menimbang berat buaya itu dilakukan selepas ia dikeluarkan dari sangkar yang memerangkapnya di sungai berkenaan untuk dibawa ke Pusat Perlindungan Hidupan Liar Matang di sini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Cinta Azizah kepada tekatan

Posted:

Cinta Azizah kepada tekatan

Cinta Azizah kepada tekatan

Oleh NURUL HALAWATI AZHARI

SALAH satu tempahan tekat untuk set bilik pengantin yang berharga RM30,000.


TUJUH tahun lalu, Kraftangan Malaysia pernah mengaturkan pertemuan beberapa wakil media dengan Azizah Mohd Yusuf, 72, yang bergelar Adiguru Tekatan.

Pada masa itu, hasil jari-jemari emasnya sudah terkenal bukan sahaja di dalam negara malah hingga ke luar negara seperti Brunei dan Singapura.

Pertemuan di kediamannya yang terletak di Kampung Panang Changkat, Bukit Chandan, Kuala Kangsar, Perak memberi ruang kepada penulis menatap sepuas-puasnya hasil tangan kreatif Azizah.

Ibu kepada sembilan orang anak ini masih lagi cergas dan ramah seperti dahulu. Mulutnya rancak bercerita. Beliau begitu gembira menunjukkan hasil terbaharu set bilik tidur berbaldu biru bertekat benang emas yang bernilai melebihi RM30,000 iaitu tempahan untuk majlis perkahwinan.

Dianugerahkan 40 orang cucu, Azizah masih aktif. Bahkan, jari-jemari masih tekun menekat biarpun matanya sudah kabur untuk memasukkan benang ke dalam lubang jarum.

Mengurung diri

Bagi Azizah, sejak kecil jiwa raga berkisar tentang benang emas dan kain baldu. Pada usia lapan tahun ketika kanak-kanak sebayanya bermain pondok-pondok, Azizah mengurung diri dalam rumah sambil memerhatikan ibu dan neneknya tekun di hadapan pemidang menyulam benang emas.

Adakalanya dia curi-curi membetulkan sulaman si ibu hingga menjadi corak yang lain. Walaupun dimarahi Azizah tidak pernah serik.

Melihat minat yang ditunjukkan Azizah, suatu hari, neneknya menyediakan pemidang kecil buat Azizah mencuba bakat. Hasilnya, Azizah berjaya menyiapkan sepasang tampuk bantal peluk bertekat benang emas ketika umurnya 12 tahun.

Sejak itu, Azizah tidak pernah berhenti menekat. Daripada tampuk bantal peluk, alas bantal, kipas dan cior (alas duduk semasa akad nikah), kualiti sulamannya makin meningkat dari sehari ke sehari sehingga mampu menyiapkan set bilik tidur pengantin pada hari pernikahannya sendiri.

"Tampuk bantal tersebut ibu saya simpan dan digunakan setelah saya mendapat anak," cerita Azizah mengimbau saat-saat manis dirinya bergelar seorang penekat.

Tidak terlalu bergantung kepada motif lama seperti pucuk paku, daun keladi, buah padi dan pucuk rebung, Azizah sering mencari ilham dalam menghasilkan motif baharu.

Beliau cukup terbuka dalam melakukan perubahan pada motif tekat sehingga sanggup berkereta menyelusuri jalan-jalan lama dari utara hingga ke selatan tanah air semata-mata ingin mendapatkan idea tumbuh-tumbuhan hutan.

Hasilnya, lahirlah corak anggerik hutan, bunga matahari dan pelbagai corak menarik. Bahkan beliau juga mendapat idea daripada pokok buluh dan bunga sakura hasil kunjungannya Jepun.

Sebagai generasi ketiga yang menyambung warisan keluarga, Azizah tidak pernah jemu menekat. Beliau bersyukur kerana empat anaknya iaitu Mardzian Abu Kassim, Marshitah Abu Kassim, Maizirah Abu Kassim dan Haris Abu Kassim menjadi generasi keempat mewarisi kemahiran keluarga itu. Mardzian bertindak sebagai pengurus syarikat milik keluarga mereka, Gesamas Sdn. Bhd.

Kini tumpuan penghasilan tekat benang emas bukan sahaja menggunakan sulaman tangan tetapi ditingkatkan dengan penggunaan mesin sehingga beliau mampu memiliki sebuah kedai di bandar Kuala Kangsar.


JIWA Azizah terhadap benang dan kain baldu dipupuk sejak kecil.


Menurut Azizah, tujuan mereka meneroka penggunaan mesin dalam seni tekatan bagi meluaskan pasaran. Penggunaan mesin mempercepatkan sulaman namun kualiti dan keindahan tekatan benang emas masih terus dikekalkan.

Tekat benang emas yang menggunakan mesin lebih murah berbanding sulaman tangan dengan kos pengeluaran yang lebih rendah. "Melalui cara ini, lebih ramai peminat sulaman tekat memiliki koleksi sendiri," jelas Azizah.

Sulaman mesin

Bezanya hanyalah pada penggunaan benang yang lebih lembut. Bagaimanapun bagi mengekalkan konsep tekatan dengan corak timbul, sulaman mesin dipastikan lebih tebal bagi menghasilkan kesan corak timbul seakan-akan sama dengan sulaman tangan.

Bagaimanapun, beliau masih terus mengusahakan tekatan tradisional menggunakan tangan kerana permintaan produk yang tinggi.

"Dari segi pasaran tidak ada masalah kerana sentiasa ada tempahan baik dari dalam negara, Brunei mahupun Singapura. Masalahnya ialah tenaga kerja," jelas Azizah.

Misalnya set cadar bilik pengantin yang ditunjukkan pada awal pertemuan adalah hasil tangan beberapa orang graduan Institut Kraf Negara (IKN) yang mengambil masa hampir tiga hulan untuk disiapkan. Azizah kini dibantu oleh 20 penekat mahir, yang kebanyakannya adalah suri rumah.

Sejak tahun 1980-an, Azizah menyertai Kemas sebagai tenaga pengajar seni tekatan. Beliau juga memberi latihan kepada beliawanis di sekitar Kuala Kangsar. Sesuai dengan kepakarannya, Kraftangan Malaysia turut melantik beliau sebagai tenaga pengajar dalam bidang tekatan bagi membimbing pelatih Kraftangan Malaysia.

Azizah juga turut membantu mempromosi tekatan benang emas dengan menyertai beberapa siri pameran dan demonstrasi di dalam dan luar negara seperti di Tokyo, Jepun dan Singapura.

Sebagai orang lama, Azizah ingin melihat lebih ramai pandai penekat yang lahir daripada (IKN) kerana berpendapat graduan yang dilahirkan IKN adalah graduan yang berkualiti dan benar-benar mencintai seni warisan.

"Menekat ni memang susah, tapi kalau dah minat semuanya menjadi senang. Walaupun tak larat tetapi saya masih sanggup membimbing dan menarik anak muda.

"Kerana cintakan seni warisan ini jugalah, sehingga kini saya masih menerima kunjungan pelancong ke rumah kerana merasakan ia satu tanggungjawab," sambung beliau yang tidak lokek berkongsi ilmu. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Ritma hidup bergelar bapa

Posted:

Ritma hidup bergelar bapa

Ritma hidup bergelar bapa

Oleh ALIF ABU BAKAR

KANAK-KANAK kecil itu yang berjalan berpimpin tangan dengan bapanya, menghentikan langkah selepas melihat beberapa individu tidak dikenali di hadapannya. Bapanya yang sudah berada beberapa langkah terkedepan daripadanya, berpaling dan memanggil anak kecil itu dengan nama pendeknya.

"Bella, mari sini dekat daddy," si bapa cuba memujuk apabila anaknya yang berusia setahun lebih itu malu-malu untuk menghampiri kumpulan individu yang berada bersama bapanya.

"Daddy, daddy, daddy!" panggilan si kecil itu kepada bapanya dengan harapan ayahnya datang mendukungnya. Tanpa berlengah, si bapa pergi mendapatkan anaknya itu dan kembali ke tempat duduk dan meriba si kecil.

Situasi tersebut memperlihatkan sisi berbeza angkasawan pertama negara, Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor, 41, yang sering ditafsir sebagai lelaki penuh karisma dan bijak apabila membutirkan bicara. Sejujurnya, apabila melayan kerenah puteri sulungnya, Sophea Isabella, ikon kebanggaan Malaysia itu tidak banyak bezanya dengan insan lain yang bergelar bapa.

Tambah menggembirakan bagi felo penyelidik utama di Institut Sains Angkasa, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) itu apabila isterinya, Dr. Halina Mohd. Yunos selamat melahirkan anak kedua mereka pada 19 Januari lalu di Hospital UKM (HUKM).

Rezeki cahaya mata kedua

"Alhamdulillah, Sophea Natasha selamat dilahirkan dan kami sangat gembira dengan kehadirannya. Saya dan isteri memang telah merancang untuk mendapatkan anak kedua dalam tempoh terdekat selepas Bella dilahirkan. Memang impian kami untuk memiliki anak yang ramai.

"Jika boleh saya ingin sepuluh anak tetapi rezeki di tangan Allah," seloroh Sheikh Muszaphar dalam harapan.

Menyifatkan anak-anak sebagai pelengkap hidupnya, beliau menjelaskan bergelar bapa menuntut tanggungjawab yang besar sekali gus mengubah ritma kehidupannya.


BELLA, puteri sulung Sheikh Muszaphar dan Dr. Halina cukup manja dengan bapanya.


"Anak-anak menjadi keutamaan dan sebagai ketua keluarga, saya perlu memastikan mereka diberi pendidikan dari peringkat awal. Pelajaran itu juga perlu merangkumi nilai-nilai Islam supaya mereka mudah dibentuk dan menjadi insan yang berguna kelak.

"Bella contohnya, telah diberi pendedahan dalam kelas renang dan saya juga cuba memupuk minatnya terhadap bidang sains angkasa menerusi hiasan gambar-gambar planet di biliknya. Setakat ini penerimaannya sangat positif," kongsi Sheikh Muszaphar yang masih lagi berkhidmat sebagai doktor Jabatan Ortopedik di HUKM.

Kesibukan sebagai penceramah dan beberapa tugas yang lain membuatkan waktu untuk bersama keluarga agak terbatas. Tambahan pula, isterinya juga sibuk dengan tanggungjawab sebagai pakar bius di Hospital Selayang, Selangor.

Mujur mereka memiliki seorang pengasuh yang dipercayai untuk menjaga anak-anak. Menariknya, pengasuh tersebut pernah menjadi pengasuh Halina ketika beliau kecil dan telah bersama keluarganya selama tiga dekad.

"Meskipun mempunyai pengasuh, saya dan Halina masih melakukan tugas seperti menukar lampin dan membancuh susu. Walaupun sibuk, kami tetap berusaha menjadi ibu bapa yang terbaik untuk anak-anak.

"Apabila ada peluang berkumpul, saya akan pastikan kami sekeluarga duduk makan bersama. Pada waktu petang, kami bawa anak bersiar-siar di taman dan ke kedai buku untuk memupuk minat mereka terhadap budaya membaca.

"Setiap hari Ahad, saya khususkan untuk kelas pendidikan bagi anak-anak. Ia bukan saja meliputi bacaan sahaja malah melibatkan pelbagai aktiviti menarik," jelas Sheikh Muszaphar ketika ditemui Stailo baru-baru ini.

Siri kejayaan

Sepanjang hidupnya, Sheikh Muszaphar telah menggapai pelbagai kejayaan yang mengagumkan. Seperti insan lain, beliau juga memasang impian dan sasaran yang ingin dipenuhi.

Mungkin pencapaian beliau sebagai angkasawan pertama negara, bergelar doktor, menjadi penceramah dan memegang posisi sebagai ketua keluarga sudah memuaskan hati Sheikh Muszaphar dalam mengejar kejayaan duniawi.

"Apa yang saya harapkan kini adalah menjadi manusia yang baik dan suami yang bertanggungjawab. Saya juga mahu mengembalikan keagungan Islam dalam setiap ceramah yang saya sampaikan.

"Saya juga mahu melihat bidang sains di Malaysia ini lebih berkembang memandangkan semakin ramai anak-anak muda menunjukkan minat dalam lapangan ini.

"Namun, agak menghairankan apabila statistik mendedahkan hanya 20 peratus pelajar yang berminat meneroka bidang sains," luah Sheikh Muszaphar yang mencadangkan agar setiap ibu bapa perlu memperkenalkan sains kepada anak-anak mereka dari peringkat awal.

Memasuki usia 40-an, penampilan Sheikh Muszaphar masih boleh dibanggakan. Fizikal dan tata rias dijaga rapi. Sesekali, dia membetulkan rambutnya yang digel agar sentiasa kemas.

Saat disapa soal pemakaian dan penjagaan fizikal, beliau menyatakan bahawa perkara itu sangat penting. Beliau mengakui sukar baginya untuk menjaga makan tetapi beliau memastikan senaman dilakukan di gim sekurang-kurangnya satu jam setiap hari.

"Saya berjumpa dengan ramai orang setiap hari dan sangat penting berpenampilan kemas. Tambahan pula, usia yang kian meningkat menuntut saya untuk fokus dalam menjaga kesihatan," kata Sheikh Muszaphar.

KEMESRAAN dua beranak ini jelas menunjukkan keakraban mereka.


Beliau menambah, setiap kali keluar rumah, beliau menetapkan untuk memakai kasut. Hal yang sama turut diterapkan kepada Halina.

Kemeja atau baju T berkolar pula menjadi pilihan Sheikh Muszaphar. Seluar panjang merupakan item wajib kepadanya. Pada waktu santai, beliau selesa memakai jean. Namun, beliau tidak selesa bercelana pendek apabila keluar rumah.

"Saya tidak mempunyai jenama tertentu yang menjadi pilihan. Asalkan pakaian itu selesa dan membuatkan saya tampak kemas, ia sudah memadai," ungkapnya.

Selain itu, Sheikh Muszaphar juga memberitahu, beliau seorang individu yang positif dan jarang tertekan. Sekiranya tertekan, beliau memilih untuk bersenam di gim dan paling penting, isteri dan anak-anak di sisi yang penghiburnya.

Masjid Gaza

Dalam kesibukan mengembangkan kerjaya dan menguruskan keluarga, Sheikh Muszaphar masih sempat membangunkan projek amal untuk Gaza, Palestin.

Kerjasama beliau bersama Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) itu bertujuan membina sebuah hospital kanak-kanak yang dianggarkan bernilai RM100 juta dan dijangka siap menjelang tahun 2015. Kini, misi bantuan itu turut meliputi pembinaan sebuah masjid.

Jubah kontemporari buat jejaka

Posted:

Jubah kontemporari buat jejaka

Jubah kontemporari buat jejaka

Oleh HAFIZ AHMAD

JUBAH berjalur besar membuatkan si pemakai kelihatan lebih menyerlah.


PERSALINAN lelaki kini tidak lagi terhad kepada pemakaian kemeja atau jean lusuh kerana terdapat variasi pilihan gaya maskulin yang mencorak penampilan harian.

Usah terperangkap dengan gaya serupa. Sekali-sekala beranikan diri memilih busana yang sedikit berlainan namun masih mengekalkan aura sang jejaka.

Jurubusana muda, Waridi Hamdan hadir dengan koleksi jubah istimewa buat lelaki yang dambakan sesuatu rasa baharu dalam almari busana mereka. Lari daripada stereotaip jubah konvensional, setiap rekaan ditampilkan dengan sentuhan dan idea kontemporari agar lebih kasual dan bersahaja.

Idea menzahirkan koleksi itu timbul kala Waridi tercari-cari jubah yang padan dengan kemahuan diri hingga tercetusnya koleksi yang dilatari percikan rona-rona lebih moden dan mengikut aliran fesyen semasa.

AURA maskulin terbentuk secara semula jadi dalam persalinan sopan ini.


"Koleksi jubah saya tidak setakat boleh dipakai ketika hari perayaan atau menghadiri majlis-majlis agama, malah tidak canggung ketika menyarungnya pada hari-hari biasa sama ada di pejabat atau acara keramaian," ujar pereka kelahiran Ipoh, Perak itu ketika ditemui di studio Utusan, baru-baru ini.

Keselesaan menjadi intipati utama buat si pemakai kala menggayakan busana jubah Waridi. Pilihan fabrik seperti kain kapas dan campuran kapas amat sesuai dengan cuaca tempatan malah terasa nyaman tatkala menyarungkannya.

Istimewanya jubah ini adalah menerusi pilihan warna-warna yang sedikit berani selain beberapa helaian yang menggunakan kain bercorak persegi dan menjalur bagi menampilkan kelainan.

"Koleksi pertama banyak menggunakan warna-warna asas seperti hitam dan putih dengan penumpuan kepada kain corak berkotak-kotak," ujarnya.

USAH gusar menyarungkan jubah moden ini ketika menghadiri acara kasual.


Rona-rona seperti biru, ungu dan merah keunguan yang terang menjadi pilihan untuk koleksi terbaharu. Bezanya, ia memberi penekanan pada kolar baju dan tangan yang menggunakan fabrik songket sebagai pelengkap gaya.

"Setakat ini, saya beroperasi menerusi laman sosial, Facebook dan mereka yang berminat boleh menghubungi saya di Facebook. Bagi setiap pembelian jubah tersebut, si pembeli akan mendermakan 10 peratus dariada harganya kepada badan kebajikan," akhiri Waridi.

11 keajaiban tomato

Posted:

11 keajaiban tomato

11 keajaiban tomato

AMALAN memakan tomato sejak usia muda memberi banyak kebaikan. - Gambar hiasan


LUPAKAN sejenak produk kecantikan yang anda gunakan dan kembali kepada cara klasik. Sesekali tidak salah bereksperimen dengan bahan semula jadi untuk tujuan kecantikan.

Kali ini, kami bawakan anda mengenali 11 kelebihan buah tomato yang boleh digunakan dalam rejim kecantikan harian anda.

1Gunakan jus tomato bagi mengecilkan liang pori-pori kulit wajah. Gabungkan dua hingga empat titis jus lemon bersama satu sudu jus tomato. Sapukan ia pada wajah dan biarkan selama 15 minit. Kemudian, bilas menggunakan air suam.

2 Lenyek tomato dan sapukannya pada keseluruhan wajah dengan rata. Biarkan ia selama satu jam sebelum dibilas. Akhiri proses tersebut dengan menggunakan pelembap. Jerawat akan dapat dikurangkan menerusi penggunaan yang berterusan. Tomato memiliki fungsi penyejuk bagi melicinkan kulit dan menyerap minyak berlebihan pada wajah.

3Potong separuh tomato dan sapukan ia pada bintik gelap. Bilas dan sapukan pelembap. Menyapu hirisan tomato pada bintik gelap merupakan antara penawar mujarab bagi menghilangkan bintik yang tidak dikehendaki itu.

4Ambil jus tomato dan kisarkan ia bersama jus timun. Selepas itu, celup segumpal kapas di dalam adunan jus tadi dan sapukan pada wajah setiap hari. Cara tersebut mampu mengawal penghasilan minyak pada wajah dan mengekang pertumbuhan jerawat.

5Campurkan dua sudu jus tomato bersama empat sudu susu mentega dan sapukannya pada kulit anda kemudian bilas selepas 30 minit. Cuba langkah ini di rumah bagi menyembuhkan kulit akibat selaran matahari. Difahamkan, likopena yang ditemui dalam tomato mampu melindungi kulit daripada sinaran ultraungu.

6 Sekiranya kulit anda kasar dan kusam, tomato dan topeng yogurt mampu menjadi penyelamat bagi masalah tersebut. Sapukan jus tomato yang dicampur dengan yogurt pada kulit dan bilas selepas 20 minit menggunakan air suam. Yogurt menjadikan kulit berseri secara sihat dan meningkatkan kandungan protein pada kulit manakala tomato meneutralkan permukaan kulit sambil menyejukkannya.

7Sapu jus tomato bersama madu pada wajah dan biarkan ia kering selama 15 minit sebelum dibilas. Penawar yang boleh dibuat di rumah itu sangat berkesan untuk mencerahkan kulit. Tomato kaya dengan vitamin A dan C yang dapat membantu mencerahkan kulit yang kusam.

8Makan tomato pada waktu pagi bagi menyingkirkan lemak pada badan yang tidak diingini. Anda juga boleh meminum jus tomato dua kali sehari bagi menurunkan berat badan. Minum jus tersebut 10 minit sebelum makan untuk mengurangkan selera. Ia sangat berkesan kerana ia menghentikan proses penapaian di dalam usus. Semasa proses penapaian, gula dan alkohol dihasilkan di dalam badan dan mendorong kenaikan berat badan.

9Lumurkan jus atau hirisan tomato pada rambut anda bagi meningkatkan nilai neutral pH pada rambut dan mengembalikan warna natural rambut. Tomato merupakan pelembap semula jadi yang memberikan kilauan natural pada rambut.

10Sapukan isi tomato pada kulit kepala yang mempunyai masalah kelemumur selama 30 minit dan kemudian bilas dengan syampu bagi merawat kelemumur tersebut.

11Campurkan jus tomato bersama avokado bagi menjadikan topeng yang sesuai untuk kulit pelbagai jenis. Sifat hidrasi dan antiseptik avokado bersama gabungan astringen tomato amat efektif untuk menyerikan kulit.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Harimau Malaya tempang

Posted:

Harimau Malaya tempang

Harimau Malaya tempang

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

SKUAD negara kehilangan beberapa tonggak utama akibat kecederaan bagi menghadapi kempen kelayakan Piala Asia 2015.


HARIMAU Malaya tempang, namun perjuangan tetap diteruskan.

Adakah kepincangan ini membawa petanda buruk atau sebaliknya, ketika kempen kelayakan Piala Asia 2015 semakin hampir untuk membuka tirainya.

Prestasi buruk di pentas antarabangsa kebelakangan ini, masalah kecederaan yang dialami beberapa pemain utama serta momentum yang tidak konsisten dalam beberapa perlawanan yang diharungi, semuanya seolah-olah membawa petanda bahawa Harimau Malaya akan terus dihimpit derita.

Bukan untuk merendahkan kewibawaan skuad yang ada, tetapi suasana yang kurang enak menyelubungi skuad bimbingan Datuk K. Rajagobal itu, bagaikan memberi petunjuk awal terhadap hala tuju mereka dengan tugasan-tugasan di pentas antarabangsa selepas ini.

Bukan itu sahaja, prestasi hambar yang dipamerkan oleh beberapa pemain kebangsaan dalam saingan Liga Malaysia ketika ini, juga menghadirkan seribu satu macam kebimbangan.

Bagi mengharungi aksi pembuka tirai kempen kelayakan Piala Asia 2015 menentang Qatar di Doha pada 6 Februari ini, Harimau Malaya tampil dengan barisan yang serba baharu, yang masih terlalu cetek pengalaman beraksi pada kejohanan berprestasi tinggi seperti itu.

Namun, itu adalah pilihan terbaik ketika ramai pemain senior sedang mengalami kecederaan mahupun masalah penggantungan.

Atas kertas, misi untuk melepasi saingan pembuka tirai memang dilihat payah kerana barisan pemain yang disenaraikan, boleh dikatakan sebagai kurang berdaya saing di pentas antarabangsa.

Bukan untuk merendahkan kewibawaan mereka, tetapi inilah hakikat yang perlu diterima kerana sebahagian besar pemain yang ada dalam skuad negara ketika ini dilihat kurang berpengalaman bersaing di pentas antarabangsa.

Nama-nama besar seperti Mohd. Safee Sali, Norshahrul Idlan Talaha, Wan Zack Haikal Wan Noor, S. Kunanlan, Bunyamin Omar, K. Gurusamy, Amar Rohidan serta Safiq Rahim tercicir daripada senarai akibat kecederaan serta penggantungan.

Semalam, 24 pemain disenaraikan untuk mengharungi kempen kelayakan Piala Asia 2015 berdepan Qatar dan beberapa muka baharu diberi kepercayaan untuk menggalas cabaran.

Meskipun berada dalam keadaan yang serba tidak lengkap, pengurus pasukan negara, Datuk Seri Subahan Kamal belum mahu menyerah kalah.

Ketika mengesahkan masalah kecederaan yang dialami Norshahrul, Subahan tetapi yakin pemain yang dipilih itu mampu menjalankan tugas mereka dengan baik.

"Hanya 24 pemain sahaja yang akan berlepas esok (hari ini) bagi berdepan Iraq dalam satu aksi persahabatan (Khamis ini) sebelum menentang Qatar, minggu depan," katanya ketika ditemui di Wisma FAM, Kelana Jaya petang semalam.

"Saya anggap ini sebagai cabaran dan tidak adil menyalahkan jadual perlawanan liga yang ketat sehingga menjadi punca beberapa pemain utama negara mengalami kecederaan.

"Tambahan pula, FAM (Persatuan Bola Sepak Malaysia) telah mengambil kira segala faktor ketika memperkenalkan jadual liga termasuk mengelak daripada beraksi pada Ramadan dan sebagainya.

"Saya harap pemain negara dapat memberikan yang terbaik kali ini dan jangan tewas sebelum berjuang," kata Subahan.

Berpotensi dirombak

Posted:

Berpotensi dirombak

Berpotensi dirombak

Oleh MOHD. IKHSAN FIRDAUS AZMI
ikhsan.azmi@kosmo.com.my


SKUAD lebuh raya negara besar kemungkinan akan mengalami perubahan bagi menghadapi saingan LTdL 2013 yang akan bermula bulan depan.


BIARPUN baru seminggu menjalani latihan mengikut laluan sebenar Kejohanan Lumba Basikal Le Tour de Langkawi (LTdL) 2013, ketua jurulatih kebangsaan, Aminuddin Sulaiman sudah memberi bayangan bahawa pertukaran bakal berlaku dalam skuad lebuh raya negara.

Menurut Aminuddin, beliau kini dalam pemerhatian serta membuat penilaian ke atas beberapa pelumba simpanan yang lain yang dibawa bersama dalam skuad utama sejak latihan mereka bermula 22 Januari lalu.

"Setiap pelumba telah mempamerkan prestasi yang baik dan saya tidak lagi menerima sebarang aduan atau melihat ada masalah dalam kalangan antara mereka.

"Begitupun, saya dapat lihat ada pelumba-pelumba tambahan lain yang saya bawa menunjukkan peningkatan yang memberangsangkan dan telah menunjukkan prestasi lebih baik daripada pelumba yang telah disenaraikan sebelum ini," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Skuad lebih raya telah menamakan enam pelumba yang akan berentap pada kejohanan edisi ke-18 itu yang akan berlangsung pada 21 Februari hingga 2 Mac depan.

Antara nama yang disenaraikan ialah Mohd. Fauzan Ahmad Lutfi, Amir Mustafa Rosli, Mohd. Nor Rizuan Zainal, Muhammad Rauf Nur Misbah, Mohd. Fakhrullah Alias dan Mohd. Ekbar Zaman Huri.

Aminuddin berkata, dua daripada pelumba tersebut mungkin akan digantikan dan perubahan tersebut akan dilakukan berdasarkan prestasi semasa mereka dan strategi yang akan digunakan kelak.

"Buat masa sekarang saya tengah menilai dan 'membanding-bandingkan' prestasi mereka. Saya bawa 14 orang pelumba termasuk enam pelumba yang disenaraikan sebelum ini.

"Pelumba yang kami senaraikan sebelum ini pun mengambil kira pencapaian mereka tahun lalu, namun seminggu sebelum LTdL barulah kami buat keputusan siapa yang akan beraksi nanti. Kadang-kadang ada yang meningkat secara mendadak apabila perlumbaan semakin dekat.

Perginya seorang legenda

Posted:

Perginya seorang legenda

Perginya seorang legenda

Oleh NOOR HASLIZA NUSI
hasliza.nusi@kosmo.com.my

SEMASA hayatnya, Eddy sentiasa memastikan koleksi trofinya berada dalam keadaan yang baik dan sempurna.


LEGENDA badminton negara semasa era 50-an yang juga juara empat kali acara perseorangan Kejohanan Badminton Seluruh England, Datuk Eddy Choong Ewe Beng, 83, meninggal dunia di Hospital Loy Guan Lye, George Town Pulau Pinang semalam.

Anak sulung mendiang, Datuk Finn Choong Khuat Seng, 53, berkata, bapanya menghembuskan nafas terakhir kira-kira pukul 2.30 petang di sisi anak-anaknya setelah dirawat di hospital tersebut sejak Sabtu lalu.

Menurut beliau, bapanya sepatutnya dijadualkan keluar hospital oleh doktor pagi semalam sebelum tiba-tiba muntah dan dimasukkan semula ke wad untuk rawatan.

"Saya dan adik-beradik yang lain berada di sisi bapa semasa dia sedang tenat sehingga menghembuskan nafas terakhir kerana sepatutnya kami menjemput beliau pulang ke rumah hari ini (semalam).

"Sebelum dimasukkan ke hospital, bapa ada memberitahu hasrat untuk menonton perlawanan Seluruh England di Birmingham pada Mac nanti sebagai sokongan kepada pemain negara, tetapi hasratnya tidak kesampaian," ujar beliau ketika ditemui pemberita di kediaman mereka di Jalan Bell, Pulau Tikus.

Sementara itu, isteri mendiang, Datin Maggie Thean Sun Lim, 79, yang kelihatan sedih pula memberitahu, suaminya adalah seorang pencinta badminton sejati dan cukup mengambil tahu perkembangan sukan tersebut.

Upacara pengkebumian mendiang akan dilakukan pada Jumaat ini di Batu Gantung.

Eddy Choong dilahirkan di George Town pada tahun 1930. Mendiang merupakan jaguh yang sukar digugat semasa era kegemilangannya apabila berjaya mengekalkan kejuaraan Seluruh England pada tahun 1953, 1954, 1956 dan 1957.

Ketika itu, kejuaraan tersebut merupakan kejohanan paling berprestij bagi sukan badminton yang menyamai Kejohanan Piala Dunia ketika ini.

Selain itu, mendiang juga berjaya melangkah ke peringkat akhir kejohanan yang sama pada tahun 1952 dan 1957 selain memenangi acara beregu pada kejohanan itu bersama abangnya, David Ewe Choong pada tahun 1951 dan 1953.

Ewe Choong meninggal dunia pada tahun 2011 di rumahnya di Tanjung Tokong kerana sakit tua.

Mendiang bersama rakan-rakan sepasukan turut berjaya menjulang Piala Thomas pada tahun 1955 di Singapura apabila menewaskan Denmark 8-1 sebelum menyerahkan gelaran juara itu kepada Indonesia pada tahun 1958.

Semasa menyambut ulang tahun kelahirannya yang ke-80 tiga tahun lalu, mendiang telah menerbitkan buku biografinya yang berjudul Ex-Badminton Player: Dato Eddy Choong Talk About History.

Buku setebal 110 halaman itu ditulis oleh seorang wartawan akhbar berbahasa Cina, Kiu Boon Huat dan turut diterjemahkan dalam bahasa Inggeris.

Tahun lalu, mendiang pernah menyuarakan kebimbangan mengenai prestasi pasukan badminton negara berikutan ketandusan pemain perseorangan berkaliber dan hanya bergantung kepada Datuk Lee Chong Wei.

Katanya, tindakan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) lambat mengetengahkan pemain muda ke kejohanan senior antara faktor yang menyebabkan berlaku jurang besar di antara pemain muda dan Chong Wei.

Mendiang berpendapat BAM perlu berpandangan jauh dengan menyiapkan pemain muda lebih awal dengan mendedahkan mereka ke kejohanan bertaraf senior dan bukan lagi mengikut peringkat umur.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


245 maut kelab malam terbakar di Brazil

Posted:

245 maut kelab malam terbakar di Brazil

245 maut kelab malam terbakar di Brazil

SEJUMLAH anggota bomba berkumpul di pintu masuk kelab Kiss yang terbakar di Santa Maria, Brazil semalam.


BRASILIA - Kebakaran yang berlaku di sebuah kelab malam di bandar Santa Maria, selatan Brazil awal pagi semalam mengorbankan kira-kira 245 orang dan mencederakan sekitar 200 orang, kata polis dan bomba.

Seorang pegawai polis tempatan, Cleberson Braida ketika memberitahu media tempatan berkata, 245 mayat dibawa untuk proses pengecaman ke sebuah gimnasium di bandar Santa Maria.

Jumlah kematian itu menjadikan ia salah satu insiden kebakaran kelab malam paling buruk dalam tempoh lebih satu dekad.

Menurut beberapa pegawai, punca kebakaran belum diketahui.

Kebanyakan yang maut kerana terhidu asap atau menjadi mangsa rempuhan pengunjung yang berasak-asak untuk menyelamatkan diri.

Bagaimanapun, menurut laporan tempatan, kebakaran berlaku akibat percikan bunga api.

Beberapa pegawai berkata, kebakaran tersebut berlaku semasa sebuah band membuat persembahan.

Pada awalnya, para pegawai menganggarkan jumlah kematian seramai 180 orang.

Jurucakap polis awam dan pentadbiran serantau, Marcelo Arigoni pada awalnya memberitahu Radio Gaucha bahawa jumlah sebenar mangsa masih tidak jelas dan mungkin ada beratus-ratus mangsa yang cedera.

Akhbar Diario de Santa Maria melaporkan, api mula marak pada pukul 2 pagi di kelab malam Kiss di bandar selatan Brazil itu dekat sempadan Argentina dan Uruguay.

Seorang pengawal keselamatan kelab malam itu, Rodrigo Moura dilaporkan berkata, pusat hiburan tersebut mencapai kapasiti maksimum antara 1,000 dan 2,000 pengunjung dan mereka menolak dan merempuh untuk menyelamatkan diri.

Seorang pengunjung kelab malam itu, Ezekiel Corte Real, 23, dipetik sebagai berkata, dia membantu orang ramai menyelamatkan diri.

Bandar Santa Maria merupakan sebuah bandar universiti utama dengan jumlah penduduk sekitar suku juta orang. - Agensi

Kenderaan SUV terjatuh dari jambatan

Posted:

Kenderaan SUV terjatuh dari jambatan

Kenderaan SUV terjatuh dari jambatan


KENDERAAN itu ditarik keluar dari lagun itu.


LAGOS, Nigeria - Sebuah kenderaan utiliti sukan (SUV) yang dipandu oleh seorang lelaki terbabas dari Jambatan Third Mainland di sini terjunam ke dalam sebuah lagun pagi kelmarin.

Bagaimanapun, pihak berkuasa mengesahkan pemandu tersebut terselamat dan hanya mengalami kecederaan.

Mangsa dikeluarkan dari lagun itu oleh seorang nelayan yang tiba di tempat kejadian sejurus kemalangan berlaku. Dia kemudian dibawa ke sebuah hospital di Ikeja.

Menurut laporan pihak berkuasa, punca kemalangan disebabkan SUV tersebut memandu melebihi had laju. - Agensi

Psy menang anugerah di Perancis

Posted:

Psy menang anugerah di Perancis

Psy menang anugerah di Perancis


PSY membuat persembahan tarian kuda pada Anugerah Muzik NRJ di Cannes, Perancis kelmarin.


CANNES, Perancis - Penyanyi rap Korea Selatan, Psy menggondol dua anugerah menerusi lagunya, Gangnam Style pada Anugerah Muzik NRJ ke-14 di sini, lapor portal hiburan Contactmusic kelmarin.

Psy atau nama sebenarnya Park Jae-sang, 35, memenangi kategori lagu antarabangsa terbaik untuk tahun 2012 dan video muzik terbaik.

Dia yang memakai pakaian berkilat sempat membuat persembahan tarian kuda di atas karpet merah.

Sementara itu, kumpulan nyanyian terkenal dari Britain, One Direction pula memenangi kategori artis kumpulan antarabangsa terbaik.

Kumpulan itu dianggotai Harry Styles, Zayn Malik, Niall Horan, Louis Tomlinson dan Liam Payne.

Bintang terkenal kelahiran Barbados, Rihanna, 24, juga merangkul satu anugerah bagi kategori artis wanita antarabangsa terbaik untuk tahun 2012.

Namun, bekas kekasih penyanyi R&B, Chris Brown itu tidak hadir pada majlis tersebut. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Ganjaran RM60,000 untuk maklumat kematian William

Posted:

Ganjaran RM60,000 untuk maklumat kematian William

Ganjaran RM60,000 untuk maklumat kematian William

28/01/2013 8:13pm

KUALA LUMPUR - Ganjaran RM60,000 menanti sesiapa yang mempunyai maklumat sehingga membawa kepada penangkapan dan sabitan mereka yang bertanggungjawab atas kematian William Yau Zhen Zhong.

"Maklumat itu mestilah sah dan mencukupi untuk mendakwa seseorang di mahkamah," kata Ketua Biro Khidmat Awam dan Aduan MCA, Datuk Seri Michael Chong pada sidang media sini hari ini.

Polis hari ini mengesahkan laporan awal ujian 'deoxyribonucleic acid' (DNA) Jabatan Kimia ke atas seorang mayat kanak-kanak lelaki yang ditemui di Pelabuhan Klang, pada 24 Jan lalu, adalah William.

William, 6, dilaporkan hilang pada 16 Januari di Jalan Putra Mahkota, Putra Heights, Subang Jaya selepas dipercayai keluar daripada kenderaan untuk mencari ibu bapanya yang singgah di sebuah kedai barangan elektrik.

"Ia belum selesai, hanya kerana pihak polis telah menemui mayatnya. Kami mahu keadilan untuk si kecil William," kata Chong menambah, ganjaran itu disumbangkan enam pihak yang prihatin.

Katanya, sesiapa yang mempunyai maklumat diminta menghubungi balai polis berhampiran atau menghubungi beliau di talian 013-3982381 atau 03-22033888. - BERNAMA

Legenda badminton Eddy Choong meninggal dunia

Posted:

Legenda badminton Eddy Choong meninggal dunia

Legenda badminton Eddy Choong meninggal dunia

28/01/2013 5:49pm

KUALA LUMPUR — Legenda badminton negara yang pernah menjuarai perseorangan All-England sebanyak empat kali, Datuk Eddy Choong, meninggal dunia akibat sakit tua di Pulau Pinang hari ini.

Eddy, 83, menghembuskan nafas terakhirnya di pusat pakar LoyGuanLye, Pulau Pinang kira-kira pukul 3.00 petang selepas dimasukkan ke pusat perubatan swasta berkenaan sejak seminggu lepas.

Kematian Eddy disahkan Pengurus Besar Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Kenny Goh yang dimaklumkan mengenainya oleh ahli keluarga mendiang.

"Saya terkejut mendengar berita ini dan ia satu kehilangan besar buat BAM dan saya mengucapkan takziah kepada keluarga mendiang," katanya ketika dihubungi hari ini.

Selain menjadi juara empat kali acara perseorangan lelaki Kejohanan All-England edisi 1953, 1954, 1956 dan 1957 mendiang juga adalah ahli pasukan Piala Thomas Malaya pada 1955 yang berjaya mempertahankan gelaran berpasukan dunia itu.

Pada 1958 pasukan itu tumpas kepada Indonesia.— BERNAMA

'BN Youth Job Fair 2013' di 4 negeri

Posted:

'BN Youth Job Fair 2013' di 4 negeri

'BN Youth Job Fair 2013' di 4 negeri

28/01/2013 5:19pm

KUALA LUMPUR — Pemuda Barisan Nasional (BN) akan meneruskan penganjuran BN Youth Job Fair di empat lokasi terpilih pada tahun ini berikutan sambutan hangat yang diterima pada setiap penganjuran sebelum ini.

Pengerusi Sekretariat BN Youth Job Fair, Nazir Hussin Akhtar Hussin dalam satu kenyataan hari ini berkata, karnival kerjaya itu akan diadakan di Stadium Sultan Abdul Halim, Alor Star, Kedah pada 31 Januari hingga 1 Februari ini.

Lokasi kedua ialah Dewan Millenium di Terengganu Trade Centre pada 22 dan 23 Februari diikuti Dewan Masyarakat Tawau, Sabah pada 2 hingga 3 Mac dan Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) Kuala Lumpur bagi menutup tirai 2013.

"Para graduan yang masih tercari-cari peluang pekerjaan mahupun yang sudah bekerja dijemput ke karnival kerjaya sepanjang tahun ini," katanya.

Majikan yang berminat untuk memeriahkan karnival itu boleh menghubungi pihak sekretariat dengan melayari laman sesawang www.bnyouthjobfair.my.

BN Youth Job Fair 2012 yang berlangsung di PWTC November lepas menerima sambutan sangat menggalakkan apabila berjaya menarik 120,000 pengunjung dengan lebih 100,000 resume diterima.— BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved