Isnin, 28 Januari 2013

Kosmo Online - Negara


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Perumahan di Bukit Setiawangsa kini selamat

Posted:

Perumahan di Bukit Setiawangsa kini selamat

Perumahan di Bukit Setiawangsa kini selamat

Oleh JAGATHESWARY NARAYANAN
n.jagatheswary@kosmo.com.my

AHMAD PHESAL (tengah) meninjau kawasan tanah runtuh yang sedang dalam kerja pembaikan di Bukit Setiawangsa, Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Seramai 38 daripada 43 pemilik banglo yang terjejas akibat kejadian tanah runtuh di Bukit Setiawangsa di sini pada 28 Disember lalu, telah dibenarkan kembali ke kediaman masing-masing sejak 22 Januari.

Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Ahmad Phesal Talib berkata, tindakan itu dibuat setelah pihaknya mendapati kawasan perumahan tersebut kini benar-benar selamat untuk didiami semula.

Beliau berkata, seramai lima lagi pemilik banglo bagaimanapun masih menunggu untuk kembali semula ke rumah mereka kerana kerja-kerja pembaikan masih dijalankan dan ia dijangka siap dalam masa terdekat ini.

"Sementara itu, kerja-kerja pembaikan semula kawasan cerun di kawasan tersebut yang dilakukan oleh pemaju I&P Group Sdn. Bhd. telah hampir siap.

"Kini kerja-kerja pemasangan sangkar batu yang berfungsi sebagai penampan untuk mengawal berlaku pergerakan tanah yang aktif di kawasan cerun yang terlibat itu sedang dijalankan dengan giat," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Peniaga makanan miliki syiling berusia 214 tahun

Posted:

Peniaga makanan miliki syiling berusia 214 tahun

Peniaga makanan miliki syiling berusia 214 tahun


RUZAMAN menunjukkan syiling AS tahun 1799 dan laporan Kosmo! mengenai lelongan syiling di New York yang hampir sama dengan syiling miliknya di Selayang semalam.


SELAYANG - Seorang peniaga makanan di sini, Ruzaman Zakaria mendakwa memiliki dua keping duit syiling perak lama yang dipercayai berusia antara 138 hingga 214 tahun.

Menurut Ruzaman, 40, syiling berkenaan diperolehnya kira-kira 12 tahun lalu yang diberi oleh seorang lelaki yang tidak dikenali ketika dia pulang daripada berniaga di Rawang, Selangor.

Katanya, pada malam itu keretanya kehabisan minyak di sekitar Taman Templer dan dia terpaksa berjalan kaki selama 30 minit ke sebuah stesen minyak berdekatan.

"Ketika dalam perjalanan ke kereta setelah membeli minyak, tiba-tiba seorang lelaki menghampiri saya dan menanyakan masalah yang saya hadapi.

"Kemudiannya, secara tiba-tiba lelaki itu menghulurkan dua keping syiling ini kepada saya dan selepas menerimanya saya terus berlari ke kereta sementara lelaki tersebut juga hilang begitu sahaja," katanya ketika ditemui Kosmo! di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Buaya terbesar ditangkap di Kampung Selang

Posted:

Buaya terbesar ditangkap di Kampung Selang

Buaya terbesar ditangkap di Kampung Selang

Oleh FIRDAUS HASSAN
firdaus.hassan@kosmo.com.my


BUAYA Selang yang ditangkap di Sungai Teruntum, Kuching kelmarin bukan sahaja menarik perhatian Abang Muhammad Salahuddin (dua dari kiri) malah isterinya, Norkiah memberanikan diri duduk di atas buaya.


KUCHING - Buaya Bujang Teruntum yang ditangkap di Sungai Teruntum berdekatan rumah rehat Yang Dipertua Negeri Sarawak, Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng di sini kelmarin adalah seberat 629 kilogram (kg) berbanding anggaran asal 300kg.

Berikutan berat luar biasa itu, Abang Muhammad Salahuddin menukar gelaran reptilia itu kepada Bujang Selang yang mengambil sempena nama kampung tempat buaya itu ditangkap.

Berat buaya tersebut disahkan oleh pegawai Perbadanan Perhutanan Sarawak (SFC) yang menimbang reptilia sepanjang lima meter itu setelah ia diangkat oleh sekumpulan 15 lelaki ke atas tebing sungai semalam.

Kerja-kerja menimbang berat buaya itu dilakukan selepas ia dikeluarkan dari sangkar yang memerangkapnya di sungai berkenaan untuk dibawa ke Pusat Perlindungan Hidupan Liar Matang di sini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved