Isnin, 14 Januari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


RamFC satukan peminat dan penulis

Posted:

RamFC satukan peminat dan penulis

RamFC satukan peminat dan penulis

MEMINATI novel yang bergenre seram dan ngeri membuatkan Hizamnuddin Awang amat teruja mengumpul koleksi novel daripada penulis luar negara antaranya daripada Michael Crichton yang terkenal dengan karya Congo.

Hizamnuddin ketika itu berusia dalam lingkungan 20-an dan masih menuntut dalam jurusan Sains Komputer di Universiti Sains Malaysia (USM), Pulau Pinang bermula tahun 1988 hingga 1992.

Tidak hanya terlalu memuja karya penulis luar, dia juga meminati karya-karya cerpen dan novel sasterawan negara ketika itu seperti A. Samad Said dan Dr. Muhammad Dahlan Abdul Biang atau Arena Wati.

Corak pembacaannya ketika itu hanya menjurus kepada naskhah penulis-penulis yang telah menempa nama dalam arena penulisan novel tempatan mahupun luar negara.

Tidak terlintas di sudut hatinya ketika itu untuk cuba membaca novel seram dan ngeri hasil karya penulis-penulis tempatan. Di sebalik perasaan itu, dia juga berpendapat masih belum ada novel genre tersebut yang mampu menandingi hasil karya penulis luar negara.

Namun, kunjungannya ke salah sebuah gedung buku di ibu kota sekitar tahun 2002 telah merubah corak pembacaannya.

"Saya membeli sebuah novel yang bertajuk Semangat Hutan kerana tertarik kepada tajuk dan genre yang diketengahkan oleh penulisnya.

"Sebelum sempat membacanya, saya dapat tahu novel tersebut merupakan sambungan kepada novel Tombiruo. Sejak daripada itu, saya mula meminati novel karya Ramlee Awang Murshid," ujarnya ketika ditemui di kediamannya yang terletak di Kampung Pandan, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Sehingga kini, Hizamnuddin, 44, atau lebih dikenali dengan nama Web Sutera dalam kalangan rakan-rakannya, memiliki kesemua novel karya Ramlee iaitu sebanyak 24 judul.

Dia merupakan antara salah seorang daripada ribuan peminat Ramlee yang telah mendapat gelaran penulis novel thriller nombor satu di Malaysia.

Minatnya terhadap karya Ramlee turut dikongsi bersama rakan-rakan yang lain dengan menyertai Kelab Peminat Ramlee Awang Murshid (RamFC).


DIANGKAT bak selebriti, keahlian RamFC yang sejumlah kira-kira 7,000 orang terus setia menanti karya penulisan seterusnya daripada Ramlee.


"Menerusi kelab ini, saya dapat lihat bahawa beliau mempunyai ramai pembaca setia. Kami juga sering bertukar-tukar pandangan mengenai jalan cerita novel hasil karya beliau.

"Rata-rata ahli RamFC merupakan peminat tegar Ramlee. Mereka mengetahui setiap jalan cerita novel hasil karya beliau dan menganggap setiap idea yang dicurahkan olehnya dalam setiap karya merupakan khazanah yang bernilai," ujarnya yang menganggap judul Cinta Sufi sebagai sebuah naskhah terbaik nukilan Ramlee.

Sejarah penubuhan

Hizamnuddin merupakan salah seorang daripada 7,000 ahli dan kini dia dilantik sebagai Pemerhati Luar Berkecuali di bawah kelab tersebut.

Menyingkap kembali mengenai sejarah penubuhan RamFC, ia ditubuhkan secara rasmi pada 27 November 2008 oleh pengasasnya, Noorsyeila Bibi Mohamed Din, 32, untuk mengumpul peminat-peminat karya Ramlee.

Ketika itu, Noorsyeila menggunakan aplikasi e-mel Google Group untuk mengumpulkan para peminat Ramlee yang dikenali sebagai Ramlee Awang Murshid Books Club sehingga ia ditukar menjadi RamFC setelah mendapat sambutan.

Antara hasil karya Ramlee yang telah menjengah pasaran sejak tahun 1995 hingga 2012 ialah Rangau, Adam, Mandatori dan novel bersiri yang mencetus fenomena dalam kalangan pembaca iaitu Sunan Musafir.

Tambah Hizamnuddin, usaha mereka menubuhkan kelab tersebut turut disokong oleh Ramlee sendiri.

"Ketika Noorsyeila menubuhkan kelab ini, Ramlee agak terkejut dan gembira kerana pembaca menghargai hasil karyanya.

"Setiap aktiviti yang dianjurkan oleh kelab dilakukan secara sukarela oleh setiap ahli sebagai tanda sokongan kami terhadap Ramlee," ujarnya.

Ketika sesi interviu dijalankan di kediaman Hizamnuddin, beberapa orang ahli kelab yang aktif turut hadir untuk memberikan informasi serta berkongsi cerita suka duka mereka dalam kelab tersebut.


KELAB peminat Ramlee aktif menganjurkan pelbagai acara.


Lebih menarik, Ramlee juga turut hadir ke sesi interviu itu kerana mendapat jemputan daripada RamFC.

Ramlee yang kelihatan santai dan mesra ternyata tidak kekok melayan kerenah pembaca setia novelnya.

Sesi perbincangan

Menurut Ramlee yang kini berusia 45 tahun, dia menganggap setiap pembaca mahupun ahli RamFC merupakan sahabat yang sentiasa menyokong kerjayanya sebagai seorang penulis.

"Saya amat terharu dengan segala usaha yang dijalankan oleh mereka. RamFC banyak mempromosi dan mempopularkan hasil karya saya di laman Facebook dan Twitter.

"Tidak hanya memfokuskan mengenai hal ehwal buku sahaja, mereka juga sering menganjurkan aktiviti untuk mengeratkan perhubungan sesama ahli walaupun hanya aktiviti jamuan makan," ujar penulis yang berasal dari Sabah itu.

Ramlee pula sering mengingatkan kepada ahli RamFC bahawa jangan terlalu memujanya tetapi menghargai setiap karyanya malah sentiasa terbuka menerima teguran dan kritikan demi memantapkan lagi hasil sesebuah karya pada masa akan datang.

Mengambil contoh karya Sunan Musafir, Ramlee memberitahu dia berbincang dengan ahli RamFC untuk mencari idea kesinambungan novel tersebut.

"Dalam siri Sunan Musafir, watak Ratna telah mati dalam salah sebuah siri itu. Saya dan beberapa ahli RamFC mengerah idea berbincang untuk menghidupkan kembali watak itu.

"Mereka amat membantu dalam penghasilan novel saya," ujarnya yang pernah menjawat jawatan wartawan penyiaran di Radio Televisyen Malaysia (RTM) suatu ketika dahulu.

Kini, pembaca juga boleh berurusan dengan RamFC secara dalam talian untuk mendapatkan novel hasil nukilan Ramlee.

Lebih menarik, buku yang dijual oleh RamFC turut disertakan dengan tandatangan Ramlee. Ia lantas menjadikan novel itu eksklusif jika dibandingkan dengan novel yang dijual di pasaran.


HIZAMNUDDIN ialah antara ribuan pembaca di negara ini yang meminati gaya olahan cerita seperti yang disampaikan oleh Ramlee.


Nilai murni

Seorang lagi peminat tegar novel Ramlee yang meminati karya bertajuk Hatiku Di Harajuku, Normazlina Osman, 38, memberitahu, dia amat tertarik dengan jalan cerita yang ditonjolkan dalam setiap novel Ramlee.

Ceritanya, dia mula membaca novel Ramlee yang bertajuk Mikhail di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2009.

"Setiap ayat hasil nukilan dalam novel Ramlee merupakan salah satu pemangkin semangat untuk setiap ahli RamFC. Antara contoh ayat yang popular ialah 'Biar tersalah ampun, jangan tersalah hukum' dan 'Sebagai nanusia, aku sayang padamu'," ujarnya.

Dia mula menyertai kelab itu selepas menyedari bahawa RamFC mampu merapatkan hubungan sesama ahli yang mempunyai minat yang sama.

"Setiap kali novel baharu berada di pasaran, saya pasti akan menjadi individu terawal yang akan membeli buku itu," ujar Normazlina.

Tambahnya lagi, novel Ramlee yang dicetak pada edisi pertama mempunyai nilai harga yang lebih tinggi jika dibandingkan dengan cetakan baharu.

"Novel Sunan Musafir cetakan pertama kini mampu mencecah harga RM500 jika dijual di pasaran dan ada peminat tegar yang sanggup membelinya sedangkan harga untuk cetakan terkini hanya RM22," tambah Normazlina atau lebih dikenali dengan nama Sempoii Morrok dalam kalangan ahli RamFC.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Program joging galak belia hidup sihat

Posted:

Program joging galak belia hidup sihat

Program joging galak belia hidup sihat


SEBAHAGIAN daripada belia yang menyertai program Joging Santai di hadapan Memorial Kemerdekaan di Bandar Hilir baru-baru ini.


SIHAT. Selain ke pusat kecergasan, joging merupakan salah satu senaman yang paling mudah dan boleh dilakukan pada bila-bila masa.

Baru-baru ini, kira-kira 300 orang belia menyertai program Joging Santai anjuran Bahagian Sahabat Belia, Jabatan Ketua Menteri Melaka sekitar Banda Hilir.

Ketua Instruktor Kecergasan Persatuan Joging Melaka, Abdul Aziz Ahmad berkata, program yang turut disertai oleh pelajar-pelajar sains sukan itu merupakan acara mingguan di negeri itu sejak 13 tahun lalu bagi mengisi masa lapang golongan belia yang cintakan kesihatan.

"Seramai 300 orang yang terdiri daripada pelajar sains sukan, orang awam dan badan bukan kerajaan memeriahkan acara joging sejauh 3.5 kilometer," katanya.

Kata Abdul Aziz, laluan joging bermula di Memorial Kemerdekaan merentasi sekitar Banda Hilir seterusnya ke Taman Melaka Raya sebelum kembali ke tapak memorial itu.

Pengantin berarak dalam bot Melaka River Cruise

Posted:

Pengantin berarak dalam bot Melaka River Cruise

Pengantin berarak dalam bot Melaka River Cruise


KHAIRUL dan Faizah Othman (duduk, tengah) diarak menggunakan bot Melaka River Cruise sejauh tiga kilometer sebelum bersanding di Melaka baru-baru ini.


SEJARAH. Pengantin baharu, Khairul Afnan Zakeria, 29, dan Faizah Othman, 25, memilih bot Melaka River Cruise untuk mengabadikan kenangan perkahwinan mereka di Melaka baru-baru ini.

Pasangan mempelai itu melengkapkan hari bersejarah mereka dengan diarak menaiki bot sejauh kira-kira tiga kilometer ke Hotel Best Western Wana Riverside yang terletak bersebelahan Sungai Melaka untuk disandingkan.

Menurut Faizah, idea menaiki bot Melaka River Cruise itu dicetuskan bapanya, Othman Abdul Rahim sejak dia bertunang pada 24 Ogos tahun lalu.

"Kebetulan hotel tempat kami bersanding terletak bersebelahan Sungai Melaka jadi ayah saya memberi idea supaya kami membuat kelainan dan berarak menggunakan bot Melaka River Cruise.

"Saya tidak membantah dan rasa seronok diarak di dalam bot," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Menurut Faizah, selain bersanding di dalam bot, keluarganya juga menempah tiga lagi bot untuk dinaiki tetamu ke hotel dari Taman Rempah.

URB tingkat rondaan cegah kejadian jenayah

Posted:

URB tingkat rondaan cegah kejadian jenayah

URB tingkat rondaan cegah kejadian jenayah


HATTA (dua dari kiri) menerangkan kepada wakil-wakil komuniti mengenai URB di Pantai Jerejak, Sungai Nibong baru-baru ini.


RONDAAN. Ibu Pejabat Polis Daerah Barat Daya, Pulau Pinang telah menerima 11 buah motosikal bagi memantapkan lagi tugas-tugas kepolisan menerusi penubuhan Unit Rondaan Bermotosikal (URB) baru-baru ini.

Ketua Polis Daerah Barat Daya, Superintendan Hatta Md. Zin berkata, motosikal jenis Kawasaki Ninja 250 itu akan digunakan dalam tugas rondaan dan cegah jenayah di samping merapatkan lagi hubungan antara polis dengan masyarakat.

Menurut Hatta, lapan buah motosikal lagi akan diterima secara berperingkat dalam masa terdekat bagi membolehkan URB beroperasi sepenuhnya.

"Kita akan menumpukan kawasan taman perumahan dan lokasi panas di negeri ini bagi mengurangkan kadar jenayah," katanya ketika ditemui ketika majlis penerangan kepada komuniti di Pantai Jerejak, Sungai Nibong baru-baru ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Hairuman tekad ubah nasib

Posted:

Hairuman tekad ubah nasib

Hairuman tekad ubah nasib

Oleh AFIFI HAFIZ MOHD. NOR
afifihafiz.nor@kosmo.com.my

HAIRUMAN sedang meneliti jadual orientasi yang akan dilaluinya selepas mendaftar di PLPP di Sungai Merab, Bangi semalam.


KAJANG – Mangsa renjatan kabel elektrik, Muhamad Hairuman Miskon yang mengalami kecederaan parah ketika mengait buah kelapa sawit di Kuala Selangor kira-kira dua tahun lalu kini berhasrat untuk merubah nasib dirinya apabila melanjutkan pelajaran di Pusat Latihan Pemulihan dan Perindustrian (PLPP) Sungai Merab di sini semalam.

Dia yang sebelum ini terlantar di katil hospital kira-kira tujuh bulan bagi merawat bahagian badannya yang melecur teruk selain kedua-dua belah tangan serta kaki kanannya terpaksa dipotong akibat kejadian itu, mendaftar bersama 130 orang kelainan upaya (OKU) fizikal yang lain dalam bidang komputer di pusat latihan itu.

"Saya berhasrat untuk memperbaiki kehidupan pada masa depan dengan menuntut ilmu di sini.

"PLPP telah memberikan saya harapan untuk berdikari," katanya ketika ditemui pada Majlis Pendaftaran Pelajar Baharu PLPP di sini semalam.

Hairuman, 24, pemuda yang berasal dari Tanjung Karang, Selangor itu pernah menggemparkan negara apabila dia mengalami kecederaan parah selepas terkena renjatan elektrik ketika mengait buah kelapa sawit di sebuah kebun di Kuala Selangor pada 26 November 2010.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Api misteri bakar rumah

Posted:

Api misteri bakar rumah

Api misteri bakar rumah

Oleh SAPEE MAT JUNUS
berita@kosmo.com.my


Dua jiran mencari barangan berharga daripada sisa kebakaran rumah Alias (kanan) di Kampung Beris Kijal Nenas dekat Kemaman semalam.


KEMAMAN - Sebuah rumah milik seorang peniaga makanan di Kampung Beris Nenas, Kijal dekat sini hangus terbakar tengah hari semalam dipercayai berpunca daripada kemunculan api misteri sejak Khamis lalu.

Pemiliknya, Alias Ahmad, 43, mendakwa, tragedi malang itu berlaku pada pukul 11.30 pagi apabila api misteri itu membakar hangus rumahnya dalam masa 15 minit.

Lebih mencetuskan misteri ialah api tersebut muncul secara tiba-tiba dari arah bilik air rumah peniaga makanan berkenaan.

"Api misteri itu merebak dan membakar keseluruhan rumah dengan begitu cepat sekali sehingga menyebabkan saya sekeluarga panik," katanya ketika ditemui Kosmo! semalam.

Menjelaskan lebih lanjut, Alias berkata, dia mula berasa tidak sedap hati apabila mendapati api misteri muncul pada pukul 5 pagi Khamis lalu dan membakar apron yang diletakkan di dapur.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Penampar bisa bekas suami

Posted:

Penampar bisa bekas suami

Penampar bisa bekas suami

Oleh JULIA ISMAIL
julia.ismail@kosmo.com.my


ARIFIN menunjukkan telinga kiri Aida Rohayu yang masih bernanah kesan ditampar bekas suaminya itu ketika ditemui di Pasir Puteh semalam.


PASIR PUTEH - Selepas turun naik mahkamah selama setahun, seorang wanita akhirnya mendapat pembelaan apabila Mahkamah Sesyen Pasir Mas semalam memerintahkan bekas suaminya membayar RM30,002 selepas didapati bersalah menampar jandanya itu hingga telinga kiri mangsa didakwa mengalami kecacatan kekal.

Hakim Irwan Suainbon mengarahkan Shakri Latif, 43, membayar denda tersebut kepada Aida Rohayu Mohamad, 39, selepas menilai pelbagai aspek di dalam tuntutan saman yang dikemukakan penjawat awam itu.

Aida Rohayu berkahwin dengan Shakri pada 14 Februari 1997 sebelum pasangan itu bercerai pada 16 September 2007. Sepanjang tempoh kira-kira 10 tahun itu, mereka dikurniakan dua cahaya mata yang kini berusia 14 dan 15 tahun.

Wanita itu kini telah memulakan hidup baharu bersama suaminya, Arifin Abdullah, 38, yang dikahwini pada Februari 2009. Mereka dikurniakan seorang anak perempuan berusia dua tahun.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Aliran Alia curi perhatian

Posted:

Aliran Alia curi perhatian

Aliran Alia curi perhatian

OLEH HAFIZ AHMAD

TANPA semena-mena, nama Alia Bastamam terpalit dengan kehangatan kontroversi seni tanah air apabila busana hitam yang digayakan aktres muda, Nabila Huda, ketika menghadiri Anugerah Blockbuster 2012 mencetus reaksi pelbagai dari penggiat seni hiburan dan fesyen Malaysia.

Walau ramai yang mencemuh dan tidak kurang juga yang memuji, nama Alia terus terpatri kukuh. Ramai mula mengenalinya sehingga membawa kepada pengenalan koleksi Evening Cruise 2012/2013 yang menggunakan khidmat Nabila sebagai model fesyen.

"Saya tidak melihat kontroversi tersebut sebagai sesuatu yang negatif. Ia tidak langsung meninggalkan titik hitam dalam perjalanan karier saya, malah sedikit sebanyak membantu membuka ruang dan peluang buat saya," ujarnya optimis.

Kesungguhannya dalam dunia seni dan rekaan terserlah sejak dalam zaman persekolahan. Menurut anak kelahiran Kuala Lumpur itu, darah kreatif mengalir dari nenda tersayang yang dahulunya terkenal dengan kehalusan jahitan tangan melalui busana-busana tradisional hasil sentuhannya.

"Ketika bersekolah dahulu, saya banyak membuat jahitan-jahitan manik pada bekas pensil. Ada yang masih tersimpan rapi dan digunakan sehingga kini.

"Kawan-kawan yang melihatnya tertarik lalu menempahnya sebagai koleksi mereka sendiri," imbas Alia. Mesin jahit ibunya juga turut dijadikan medan eksperimen untuk mengasah bakatnya.

Atas kecintaan pada dunia rekaan, anak sulung daripada tiga beradik itu mahu sahaja melanjutkan pelajaran dalam bidang yang bersesuaian namun atas nasihat ibu bapanya yang mahukannya mengambil jurusan yang lebih profesional, Alia akur.

"Tempoh setahun saya sebagai pelajar kejuteraan, terasa diri ada kekosongan dan mendesak untuk menceburi dunia rekaan fesyen. Lantas saya beranikan diri untuk beralih arah," ujarnya, bersyukur kedua ibubapa menyokong dan sentiasa memberi kata semangat sehingga ke hari ini.

Usai belajar di Rafflesia Design Institute, Alia tidak terus memegang profil sebagai pereka fesyen. Dia masih mahu menuntut ilmu dan memahami dunia perniagaan fesyen secara lebih mendalam.

"Selama tujuh tahun, saya mencuba pelbagai cabang kerjaya yang masih merangkumi dunia fesyen. Dalam tempoh masa itu, saya bekerja di bawah beberapa pereka fesyen tempatan seperti Jovian Mandagie dan label Sofira.

"Selain itu, saya turut menjadi perunding gaya untuk beberapa program televisyen sehinggalah digesa oleh teman-teman rapat untuk mencuba nasib sebagai seorang pereka menggunakan label nama sendiri," jelas wanita berumur 29 tahun itu lagi.

Hasilnya, pada April 2011, khalayak dikenalkan dengan jenama Alia Bastamam melalui koleksi Resort sempena pertunjukan fesyen, Debut Showcase yang memperlihatkan keunggulannya sebagai pereka.

Bercerita lebih lanjut mengenai inspirasi fesyen, kongsi Alia, idea bisa diserap melalui keadaan sekeliling juga keindahan cita rasa fesyen terdahulu yang klasik dan malar segar.

"Ketika menghasilkan koleksi khas raya yang lepas, saya sangat terinspirasi melalui lagu Arjunaku nyanyian figura legenda, Datuk Maria Menado," jelasnya.

Maria Menado yang lebih dikenali sebagai pelakon klasik era 50-an juga sebenarnya pernah hadir dengan beberapa deretan lagu pada zaman kegemilangannya. Suara lunak pelakon yang signifikan dengan watak puntianak itu boleh didengari melalui lagu-lagu seperti Menanti Fajar, Merenung Rindu dan Subang Merah.

Koleksi rekaannya juga diibaratkan sebagai dedikasi setulus hati Alia kepada nenda yang banyak membantu memperkenalkan fesyen dalam kamus hidupnya.

Chic dan berani

Kelibat Alia mula dirasai oleh segenap penggemar fesyen tanah air sebagai pereka yang harus diberi perhatian kerana tampil dengan rekaan yang effortless tapi masih chic dan berani.

Lihat sahaja persalinan selebriti-selebriti tempatan yang tampil anggun dalam busana rekaan Alia antaranya Tiz Zaqiyah, Liyana Jasmay, Scha Al-Yahya dan yang paling meninggalkan impak, si gadis sensasi, Nabila Huda.

Kehadiran Alia dalam peta fesyen Malaysia turut disertai sekelompok pereka muda yang kebanyakan dari kalangan wanita.

Jika sebelum ini, jurubusana wanita profesional dan kekal relevan hingga kini boleh dibilang dengan jari. Tom Abang Saufi, Melinda Loi dan Farah Khan antara sebilangan kecil pereka kaum Hawa.

Industri fesyen tempatan ramai dipelopori oleh kaum Adam yang tampil dengan rekaan yang teliti dengan sarat perincian mewah. Lihat sahaja busana rekaan Rizman Ruzaini, Hatta Dolmat dan Zerry Zamry yang tampil avant-garde dalam kebanyakan persalinan mereka.


KEFAHAMAN Alia terhadap keinginan wanita dalam berfesyen mencetuskan pelbagai rekaan yang menawan.


"Memang tidak dinafikan kehebatan rekaan daripada pereka lelaki, malah saya sendiri menjadi penggemar mereka.

"Namun bagi saya, hanya wanita tahu apa yang sesuai dengan diri mereka. Rasa prihatin terhadap gaya dan cita rasa lebih memihak kepada pereka wanita kerana mereka jelas dengan sensiviti tubuh badan sendiri," jelasnya.

Kemunculan pereka-pereka wanita melalui label Nurita Harith, Mimpikita dan AzuraAzwa jelas memperlihatkan kesungguhan untuk memartabatkan industri fesyen dengan sentuhan peribadi seorang wanita asli.

Walau bilangan mereka semakin ramai, terutamanya pereka yang tampil dengan ilham Muslimah, Alia tidak gentar untuk terus berkarya dalam aliran rekaannya.

"Fesyen bukan landasan untuk bersaing sesama sendiri tetapi lebih kepada sandaran untuk berkongsi minat yang sama dalam dunia fesyen," ujarnya. Kehadiran pereka-pereka muda merancakkan lagi industri fesyen negara agar lebih maju.

Memulakan perjalanan pada tahun 2013, Alia sedang gigih untuk menyiapkan koleksi istimewa yang bakal menjengah bulan Mac kelak. Tidak berpaksi pada rasa yang sama, koleksi tersebut boleh dianggap sebagai aras baharu jenama Alia Bastamam kerana ia bakal memperlihatkan kebolehannya dalam rekaan busana pengantin.

"Sebelum ini, saya ada juga mereka beberapa busana pengantin namun ia hanya memenuhi permintaan pelanggan dan teman-teman.

"Oleh kerana itu, koleksi terbaharu itu nanti akan mempersembahkan rekaan yang lebih fokus terarah kepada persalinan ratu sehari," jelasnya.

Gaya lasak aura semasa

Posted:

Gaya lasak aura semasa

Gaya lasak aura semasa


SEMUA pakaian Jeep musim ini sesuai disarungkan ketika melakukan aktiviti lasak.


MENGAMBIL konsep elemen alam sekitar, koleksi baharu Jeep Apparel menyeru penggemarnya untuk menghargai dan meraikan keindahan yang terdapat di sekeliling kita.

Koleksi itu hadir lengkap untuk seisi keluarga termasuk lelaki, wanita dan kanak-kanak. Ia dicipta khas buat mereka yang cintakan cabaran dan menikmati gaya hidup ibu kota. Selain itu, koleksi itu bersesuian untuk digayakan ketika bekerja dengan cuaca tropika di negara kita.

Penggemar boleh menjangkakan rona-rona seperti jingga, kuning, biru, hijau dan warna-warna asas. Ia dipecahkan kepada baju-baju T, baju polo, jaket, denim, seluar kargo, seluar chino dan skirt.

Koleksi baharu lelaki dicipta untuk menarik minat si jejaka yang selari dengan cita rasa terkini. Rekaan seluar kargo dan jean dipertingkatkan melalui fabrik, tona warna dan gaya yang lebih menarik. Kemeja kotak diberi nafas baharu dengan corak terkini dengan pilihan rona-rona khaki, kelabu dan perang. Baju polo dan leher bulat dicetuskan dengan pilihan rona terang seperti biru, hijau dan kuning.

Deretan baju untuk kaum Hawa dicipta sesuai untuk wanita moden dan berkeyakinan serta yang mahukan cabaran. Pada masa yang sama, cita rasa fesyen tidak dipinggirkan. Koleksi baju diberi kesegaran corak flora dengan warna terang dan dres rona gelap seperti biru, hijau, merah, kelabu, perang dan kuning cair.

Jeep Kids musim kali ini menampilkan cita rasa lasak untuk kanak-kanak aktif. Baju T dan kemaja kotak dengan warna natural diberi padanan seluar pendek kargo dan jean. Baju polo untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan hadir dengan corak jalur dan grafik berwarna ceria dengan perlambangan alam sekitar.

Koleksi kanak-kanak perempuan juga diberi penekanan melalui dres denim dan korduroi dan baju corak flora yang bersesuaian dengan tema, Love the Earth.

Label Jeep Apparel boleh didapati pada harga yang berpatutan iaitu antara RM69 hingga RM399 di beberapa pusat beli-belah utama seperti AEON Cheras Selatan, KL Festival City, AEON Tebrau City dan City Square.

Spa kecantikan dan urutan

Posted:

Spa kecantikan dan urutan

Spa kecantikan dan urutan


RAWATAN sendi antara keistimewaan yang terdapat di spa ini.


LEBIH daripada rawatan kecantikan, apa kata berkunjung ke pusat urutan bagi mengendurkan kembali urat-urat yang tegang akibat bebanan kerja seharian.

Usah membuang masa dengan terkejar-kejar berkunjung dua destinasi untuk memanjakan diri kerana anda dapat merasai kehebatan urutan tradisional dalam masa yang sama mendapatkan rawatan spa kecantikan di bawah premis yang sama.

Spa Mum's Heaven Beauty & Health milik Anis Syaza Ahmad, 26, menawarkan spa rawatan kecantikan yang turut dilengkapi khidmat urutan tradisional daripada ibunya, Rokiah Abdullah, 51, yang terletak di Sri Gombak, Batu Caves, Selangor.

Konsep: Menampilkan konsep ringkas dengan penggunaan perabot yang minimalis menjadi ruang yang terhad kelihatan tidak terlalu sesak. Menurut Anis, ruang yang lebih selesa akan diubah suai sedikit masa lagi bagi menampung kelengkapan yang lebih banyak.

"Kami akan mengembangkan lagi operasi spa ini dengan mengambil pelatih daripada kolej-kolej komuniti," ujar Anis ketika ditemui baru-baru ini.

Menawarkan: Spa Mum's Heaven Beauty & Health memberi pilihan rawatan kecantikan asas sehinggalah dandanan dan solekan. Antara pakej yang ditawarkan adalah sauna, skrap badan, rawatan resdung wajah, spa kaki, rias kuku, mandian susu, mandian garam dan mandian bunga.

Keistimewaan: Berbeza dengan spa kecantikan yang lain, Mum's Heaven Beauty & Health menawarkan urutan tradisional daripada pakar terlatih.

Antara jenis rawatan yang ditawarkan adalah rawatan sendi, rawatan tulang patah, refleksologi, terapi keharmonian rumah tangga dan sport injuruy.

Menurut Rokiah, permintaan yang semakin ramai daripada pelanggan menyebabkan dia mengambil inisiatif menyediakan khidmat urutan dengan akses lokasi yang tetap dan mudah dikunjungi.

"Pelanggan hanya perlu membuat tempahan awal dan berkunjung ke spa Mum's Heaven Beauty & Health berbanding sebelum ini terpaksa menunggu lebih lama untuk urutan," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


LTdL: Pelumba negara ada misi tersendiri

Posted:

LTdL: Pelumba negara ada misi tersendiri

LTdL: Pelumba negara ada misi tersendiri

FAUZAN (dua dari kanan) bersama rakan sepasukan yang lain pada Majlis Pengenalan Skuad Kebangsaan bagi LTdL 2013 di Putrajaya semalam.


ADA misi tersendiri yang perlu dilaksanakan oleh enam pelumba basikal negara yang akan berentap pada kejohanan lumba basikal Le Tour de Langkawi (LTdL) 2013 bulan depan.

Paling tidak, kejayaan yang dilakar 14 tahun lalu oleh skuad senior negara yang muncul juara keseluruhan berpasukan kategori Asia perlu diulangi pada perlumbaan yang akan bermula pada 21 Februari hingga 3 Mac depan itu.

Meskipun misi tersebut dianggap agak mustahil, pelumba negara, Mohd. Fauzan Ahmad Lutfi yang menggalas tugas selaku kapten pasukan tetap yakin dengan kemampuan pelumba yang disenaraikan pada tahun ini.

"Saya yakin prestasi kami semakin meningkat dan boleh mempamerkan persembahan terbaik, sekali gus mengulangi pencapaian skuad senior pada 1999," katanya.

Keyakinan tersebut dizahirkan pada Majlis Pengenalan Pasukan Kebangsaan dan penyerahan tajaan daripada Ciclista Sdn. Bhd. semalam.

Edisi ke-18 tersebut turut menyaksikan skuad negara bakal diperkuatkan dengan kehadiran tiga lagi pelumba berpengalaman iaitu Amir Mustafa Rusli, Mohd. Nor Rizuan, Muhamad Rauf Nur Misbah dan dua pelumba muda, Ahmad Fakhrullah Alias serta Mohd. Ekbar Zaman Huri.

"Untuk kejohanan kali ini, saya memberi perhatian kepada laluan berbukit iaitu di Cameron Highlands dan Genting Highlands. Latihan banyak dilakukan di laluan tersebut yang bukan saja melibatkan aspek teknikal tetapi kami juga berusaha mencari keserasian antara pelumba," katanya yang turut diberi tugasan sebagai pendaki.

Kayuhan Fauzan akan turut diperkuatkan dengan bantuan Amir, Rauf dan Ekbar di laluan-laluan yang dianggap paling mencabar sepanjang perlumbaan tersebut nanti.

Dalam pada itu, jurulatih kebangsaan, Aminuddin Sulaiman menjelaskan, sebarang perubahan mungkin berlaku seandainya prestasi pelumba yang dipilih tidak mencapai tahap yang ditetapkan.

Boleh dianggap sebagai amaran, Aminuddin berharap enam pelumba tersebut melakukan persiapan yang terbaik menjelang perlumbaan berprestij di Asia itu.

"Jika dilihat pada senarai pelumba, mereka mampu memperbaiki kedudukan keseluruhan termasuk melakukan pemecahan dan pecutan," jelasnya yang menjadikan perlumbaan di Vietnam dan Grand Prix Akhir sebagai kayu pengukur kemampuan anak didiknya itu mengutip mata dalam LTdL 2013 nanti.

Menegaskan perlumbaan ini berkait rapat dengan maruah negara, jurulatih dari Temerloh, Pahang itu kini menumpukan perhatian pada tiga laluan pendakian kritikal iaitu Cameron Highlands, Genting Highlands serta Bukit Sumpitan.

"Menerusi latihan ini, saya akan menilai kemampuan pelumba untuk disenaraikan dalam skuad kebangsaan yang akan diumumkan pada 4 atau 5 Februari nanti," katanya mengenai persediaan menghadapi perlumbaan membabitkan 10 peringkat dengan jarak keseluruhan 1,466.6 kilometer itu.

Kelantan tetap pertaruh Mandjou

Posted:

Kelantan tetap pertaruh Mandjou

Kelantan tetap pertaruh Mandjou

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my


MANDJOU (kiri) tetap menjadi pilihan Kelantan pada aksi menentang Johor DT malam ini.


BIARPUN gagal memberikan impak dalam tiga perlawanan sebelum ini, magis pemain dari Guinea, Keita Mandjou terus ditagih oleh Kelantan untuk memusnahkan impian Johor Darul Takzim (Johor DT) pada pertemuan Liga Super di Kota Bharu malam ini.

Ketua Jurulatih Kelantan, Bojan Hodak memberitahu, pemain tersebut tetap berada dalam senarai kesebelasan utamanya dan akan mengetuai jentera serangan The Red Warriors walaupun prestasinya kini agak diragui.

Menurutnya, beliau perlu menggunakan khidmat Mandjou sehingga April depan walau apa cara sekalipun sebelum membuat keputusan sama ada khidmat pemain tersebut akan digantikan atau sebaliknya sebaik jendela perpindahan tersebut dibuka nanti.

"Saya tetap beri sokongan kepadanya dan saya harap dia akan menggunakan peluang dan menjaringkan gol malam esok (malam ini).

"Saya tidak boleh buat percaturan seperti jurulatih Pahang, Dollah Salleh yang merehatkan dua pemain import mereka. Kita tak ada pemain tempatan seperti Pahang, kita ada masalah pemain tempatan. Jadi, kita terus menagih sentuhan Mandjou," katanya ketika dihubungi semalam.

Tambahnya, pertembungan malam ini cukup penting terutama untuk membuktikan bahawa Kelantan adalah jaguh sebenar bola sepak Malaysia biarpun menyedari Johor DT diperkuatkan dengan ramai pemain kebangsaan dan berada pada kedudukan lebih baik dalam Liga Super.

"Ini adalah Kota Bharu. Kita merupakan pasukan pilihan apabila beraksi di sini dan kita bersedia untuk menewaskan mana-mana pasukan yang datang ke sini. Dengan sokongan padu peminat, saya rasa kerja kita akan lebih mudah.

"Saya tidak melihat aksi pertama Simone Del Nero (pemain import Johor DT) kerana dia tak bermain semasa mereka tewas 2-3 kepada Pahang tempoh hari tetapi saya tahu dia pemain penting untuk Johor DT.

"Mat Yo (Norshahrul Idlan Talaha) dan David Guiza pemain yang berbahaya jika diberi ruang bergerak bebas.

"Kita akan cuba memberi tekanan kepada dua pemain ini. Kalau itu kita mampu lakukan, mereka pasti bermasalah untuk menembusi pintu gol kita," ujarnya.

Mengulas mengenai rombakan kesebelasan utamanya, Hodak berkata, beliau akan menyenaraikan semula Daudsu Jamaluddin yang direhatkan ketika aksi menentang T-Team, Sabtu lalu.

"Saya akan menyenaraikan semula Daudsu dan sekarang saya sedang fikirkan siapa yang akan digandingkan bersama Obinna Nwaneri di posisi pertahanan tengah. Siapa pemain yang akan diturunkan, akan saya nilai selepas latihan petang ini (petang semalam)," jelasnya.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai isu pertelagahannya dengan jurulatih T-Team, Peter James Butler yang mendakwa beliau mengeluarkan kata-kata menghina mendiang ibu jurulatih dari Halifax, England itu, Hodak dilihat tidak begitu berminat untuk menjawabnya.

"Dia sepatutnya menghubungi saya dan bukan bercakap kepada media. Saya tidak mahu komen apa-apa. Dia boleh hubungi saya terus, mengapa pergi bercakap kepada media.

"Bagus juga jika dia mahu bawa benda ini ke Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), biar dia teruskan," katanya ringkas.

Penggempur Terengganu masih belum mantap

Posted:

Penggempur Terengganu masih belum mantap

Penggempur Terengganu masih belum mantap

Oleh NADZARUL AMIR
ZAINAL AZAM
amir.azam@kosmo.com.my


BARISAN pemain Terengganu gigih menjalani latihan menjelang pertemuan menentang Selangor dalam saingan Liga Super
di Kuala Terengganu malam ini.


JENTERA serangan Terengganu masih belum memberi kepuasan kepada jurulatihnya, E. Elavarasan.

Justeru, beliau kini sedang bekerja keras untuk memperkemaskan jentera serangan menjelang perlawanan Liga Super menentang Selangor di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah Kuala Terengganu petang ini.

Setakat ini, Terengganu hanya mampu meraih dua mata daripada dua perlawanan dan ini membuktikan jentera serangan skuad yang mendapat jolokan Penyu itu masih belum mencapai tahap yang dikehendaki.

Elavarasan memberitahu, beliau akan memantapkan jentera serangan skuad bimbingannya itu bagi menghadapi Selangor, sekali gus meraih kemenangan sulung dalam saingan musim baharu ini.

"Pada perlawanan menentang Selangor, saya perlu mencari pemain paling sesuai untuk bergandingan dengan Effa Owona.

"Buat masa ini, saya masih tidak mempunyai bayangan tetapi akan memastikan barisan yang dipilih kelak mampu membantu Owona menjaringkan gol," katanya.

Secara jujur, Elavarasan merasakan kedua-dua pasukan mempunyai peluang seimbang untuk meraih kemenangan pada perlawanan hari ini.

Bagaimanapun, beliau tetap menganggap ia satu perlawanan yang sukar.

"Semua pasukan mahukan kemenangan bagi menempatkan diri dalam kedudukan terbaik dan Terengganu juga tidak terkecuali," ujarnya.

Dalam pada itu, menyentuh mengenai bekas penyerang berbisa Terengganu, Francis Forkey Doe, Elavarasan memberitahu, kemungkinan besar beliau akan membuktikan kepada Terengganu bahawa pemain tersebut masih berbisa di depan gawang lawan.

"Dia mengetahui rentak permainan pemain-pemain pertahanan Terengganu tetapi begitu juga benteng pertahanan kami.

"Justeru, kita akan lihat dalam perlawanan ini kelak," ujarnya.

Setakat ini, Elavarasan menambah, benteng pertahanan skuad Terengganu menunjukkan sikap positif dan komitmen itu harus dikekalkan.

"Dalam dua perlawanan sebelum ini, mereka berjaya mengekang serangan lawan dengan baik.

"Saya berharap mereka dapat mengekalkan momentum tersebut. Kita juga berharap dapat meraih tiga mata penuh di laman sendiri," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Tiga tahun Infiniti di pasaran

Posted:

Tiga tahun Infiniti di pasaran

Tiga tahun Infiniti di pasaran

Oleh ALIF ABU BAKAR

YANG Dipertua Kelab Kebajikan dan Sosial Tun Teja Malaysia, Datin Norhashima Darus (kanan) menerima cenderamata daripada Zulkarnain Zakaria.


CERITA berkisar sains dan alam semesta menjadi tarikan utama kepada Mohd. Firdaus Norezan, 30, untuk menjadi pembaca setia majalah Infiniti. Sejak setahun yang lalu, Pengurus kepada agensi pelancongan Elaf Al-Massa itu melaburkan RM3.80 setiap bulan bagi mendapatkan majalah berkonsep sains ilusi realiti itu.

Saat pertama kali menemui majalah itu di kedai, Firdaus tertarik dengan kandungannya yang penuh ilmu bermanfaat. Kisah berkenaan pembentukan ketamadunan menerusi teori sains menjadi antara hamparan artikel yang paling diingati Firdaus sehingga kini.

"Jika boleh, saya mahu saiz majalah ini diperbesarkan kerana tidak puas melihat gambar-gambar menarik yang dipaparkan dalam majalah ini," saran Firdaus ketika ditemui pada majlis ulang tahun Infiniti yang ketiga di Pusat Boling Ampang Superbowl, Berjaya Times Square, Kuala Lumpur.

Hal yang sama turut diutarakan oleh seorang lagi pembaca setia Infiniti, Norizan Mohd. Nor, 40, yang merasakan saiz majalah itu sekarang tidak memenuhi kepuasan bacaan orang ramai.

Minat awal Norizan terhadap majalah 130 muka surat itu terbentuk sejak ia mula menjengah pasaran tiga tahun yang dulu. Sehingga kini, dia memastikan agar setiap keluaran Infiniti dibeli, bukan sahaja untuk bacaan peribadinya malah menjadi rujukan ilmu seisi keluarga.

"Anak lelaki sulung saya berumur 16 tahun sangat menggemari Infiniti kerana kandungannya penuh cerita sains dan maklumat menarik yang tidak diperoleh daripada buku-buku sekolah.

"Saya berharap agar majalah berkonsep sebegini diperbanyakkan lagi di Malaysia kerana ia membekalkan pengetahuan tanpa sempadan kepada masyarakat, khususnya golongan remaja," ujar Norizan yang hadir pada majlis itu bersama anak-anak dan rakan-rakannya.

Penolong Pengarang Infiniti, Mohd. Zaidi Senapi menyatakan, sepanjang tiga tahun majalah itu berada di pasaran, ia telah mengalami evolusi dari segi persembahan kandungan.

Fiksyen sains

Pada awal penerbitan, ia banyak memaparkan kisah-kisah misteri yang kemudiannya diubah kepada bahan-bahan berbentuk fiksyen sains. Hari ini, Infiniti memfokuskan kepada realiti sains yang disampaikan menggunakan ayat-ayat mudah agar pengisiannya mudah difahami pembaca.

Jelas Zaidi lagi, kebanyakan bahan yang disajikan majalah tersebut diambil berdasarkan kisah-kisah menarik dari luar negara. Bagi memberikan nilai setempat supaya ia lebih dekat dengan pembaca, penerangan dan komentar yang disisipkan diperoleh daripada pakar-pakar dan penyelidik cabang sains, teknologi dan psikologi tempatan.

"Kekurangan cerita sains menarik di Malaysia membuatkan kita menggunakan cerita antarabangsa. Bagaimanapun, cerita yang dipilih perlu sahih dan kemudiannya disahkan pakar dalam bidang berkenaan agar cerita yang kami sajikan boleh dijadikan rujukan ilmu.

"Infiniti merupakan majalah akses seisi keluarga. Ia menggalakkan anak-anak muda berfikir tentang sains di luar kotak melalui penceritaan fakta yang menghiburkan," jelas Zaidi yang memberitahu masih belum ada perancangan bagi membesarkan saiz majalah itu kerana menurutnya saiz sekarang menepati konsep mobiliti yang mereka tekankan.

Sementara itu, sambutan ulang tahun ketiga majalah tersebut berjaya menarik kira-kira 250 orang yang terdiri daripada pembaca setia mereka dan barisan artis yang turut sama memeriahkan acara berkenaan.

Majlis tersebut diacarakan oleh Munir Phyne Ballerz dan turut disertai Shida, Lan A to Z, Fazli Zainal, Zoufi dan kumpulan GLP. Kesemua artis juga menyertai para pembaca dalam pertandingan boling.

Para pengunjung juga diberi peluang menyaksikan persembahan silap mata oleh Hafiz the Wizard dan persembahan muzikal sains oleh Pusat Sains Negara.

Acara tersebut mendapat kerjasama daripada penaja utama iaitu Kelab Kebajikan dan Sosial Tun Teja Malaysia, Elaf Al-Massa Travel & Tours dan Mai Beauty Spa.

Para penaja lain yang terlibat ialah Radio Televisyen Malaysia (RTM), Adabi Consumer Marketing, Faiza Sdn.Bhd, aL-ikhsaN, Aman Iltizam Sdn. Bhd., Eye Vision Optometrist, Nur-Ain Optometrist, Hawa Resort, Redbox, Absec Malaysia Sdn. Bhd. dan So Sweet Coffee.

Ally kucing kacak

Posted:

Ally kucing kacak

Ally kucing kacak

Oleh NORAZLINA ISMAIL

BAGI peminat kucing, bukan menjadi satu pembaziran untuk berhabis wang setiap bulan semata-mata memastikan haiwan kesayangan mereka dapat dipelihara dengan baik dan sempurna.

Itulah gelagat 95 pemilik kucing yang menyertai Pertunjukan dan Pertandingan Kucing Cantik 2012 yang diadakan pada minggu terakhir Pesta Pulau Pinang penghujung Disember lalu.

Kehadiran puluhan ekor kucing pelbagai baka, sama ada yang berbulu panjang atau pendek dengan variasi warna turut memikat hati ribuan pengunjung terutamanya kanak-kanak yang memeriahkan Tapak Pesta Sungai Nibong.

Acara anjuran Jabatan Perkhidmatan Veterinar Pulau Pinang dengan kerjasama Kelab Kucing Malaysia itu untuk merebut pelbagai gelaran dalam dua kategori iaitu kategori kucing berbulu pendek dan kucing berbulu panjang.

Lebih menarik, pertandingan tersebut juga berjaya memikat penyertaan peminat kucing dari beberapa negeri lain termasuk Perlis, Kedah, Perak, Selangor dan Wilayah Persekutuan.

Tuah berpihak kucing peliharaan Nazri Mohd. Feroz Khan, 31, menerusi kucingnya bernama Ally yang diumumkan sebagai Kucing Paling Kacak

Beliau yang merupakan kakitangan Universiti Sains Malaysia (USM) mengakui sangat sukakan kucing dan selalu menyertai pertandingan sedemikian bersama isterinya, Azlina Abdul Aziz, 31.

"Sejak kecil lagi saya memang sukakan kucing dan minat semakin mendalam apabila melihat kucing-kucing yang dipelihara mempunyai bulu dan warna yang menarik.

"Saya juga memelihara kucing sebagai penghibur kerana kami belum dikurniakan cahaya mata," ujarnya.

Katanya, beliau dan isteri membelanjakan RM400 setiap bulan untuk membeli makanan dan ubat-ubatan bagi 12 ekor kucing yang dipelihara.

Pengalaman pertama


MAZLAN (kanan) bersama rakannya, Azmanisham Abdul Rahim menunjukkan kucing mereka pada Pertunjukan dan Pertandingan Kucing Cantik 2012 di Tapak Pesta, Sungai Nibong.


Seorang lagi peserta Mazlan Chik Rus, 34, turut gembira dapat menyertai pertandingan itu buat julung-julung kalinya.

"Ini merupakan penyertaan pertama saya dalam pertandingan kucing cantik. Saya tentunya teruja apabila melihat kucing saya yang diberi nama Aira turut sama bersaing dengan puluhan kucing lain.

"Saya juga dapat banyak maklumat tentang penjagaan kucing daripada peserta lain yang berpengalaman dan pertandingan seperti ini menjadi platform kami bertukar-tukar pandangan," katanya.

Beliau yang mula jatuh cinta pada haiwan comel itu sejak setahun lalu kini memelihara tujuh ekor baka Parsi.

Kategori lain yang dipertandingkan pada hari itu termasuklah menghias sangkar kucing, pertunjukan fesyen dan pertandingan mewarna untuk kanak-kanak.

Kesemua pemenang menerima hadiah sebuah sangkar dan produk makanan kucing sumbangan Brit Care.

Selain itu, pelbagai aksesori kucing seperti baju, sangkar, barangan kesihatan dan alat permainan kucing turut dijual kepada orang ramai pada harga yang amat istimewa.


SEBAHAGIAN kucing yang dihias cantik, malah lengkap dengan aksesori seperti topi.


Dalam pada itu, seorang lagi pemilik kucing, Faridah Tahir, 51, suri rumah dari Alor Setar, Kedah berkata, beliau membawa 11 ekor kucing Parsi berbulu panjang untuk menyertai acara tersebut.

"Anak-anak juga sudah dewasa dan rumah akan sunyi apabila mereka semua keluar bekerja. Kucing-kucing ini menjadi peneman di rumah.

"Kucing juga dapat membantu meredakan tekanan kerana ia seolah-olah faham dengan keadaan emosi tuannya," katanya.

Tambah Faridah, sesiapa yang berminat memelihara kucing mesti rajin dan bersedia untuk melayan pelbagai kerenah haiwan itu.

Kucing Faridah yang diberi nama Baby juga berjaya memenangi gelaran Kucing Paling Menawan bagi kategori bulu panjang.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


749 orang sertai cabaran buru ular sawa

Posted:

749 orang sertai cabaran buru ular sawa

749 orang sertai cabaran buru ular sawa

SEEKOR ular sawa Burma dipamerkan sebelum cabaran menangkap haiwan itu bermula di Taman Negara Everglades Florida di selatan Florida pada Sabtu lalu. -AFP


MIAMI, Florida – Seramai 749 orang menyertai cabaran memburu ular sawa Burma selama sebulan yang bermula kelmarin di Taman Negara Everglades Florida, Amerika Syarikat.

Pihak berkuasa hidupan liar negeri Florida menawarkan wang tunai sebanyak AS$1,000 (RM3,020) kepada para peserta yang berjaya membunuh ular sawa yang paling panjang.

Wang tunai sebanyak AS$1,500 (RM4,530) ditawarkan kepada peserta yang berjaya membawa ular yang paling banyak.

Ramai peserta itu menghadiri latihan tentang cara untuk mengendalikan haiwan tersebut yang diadakan pada waktu pagi di Pusat Penyelidikan dan Pendidikan Fort Lauderdale, Universiti Florida di Davie, dekat sini sebelum cabaran tersebut bermula.

Seorang peserta, Dan Keenan yang juga bertugas sebagai jurutera membawa pisau dan pistol sebagai persediaan untuk menangkap ular sawa Burma.

Ular itu boleh membesar sehingga enam meter panjang.

Pihak berkuasa hidupan liar tersebut berharap, bilangan ular sawa itu akan berkurangan bagi memulihara ekosistem di selatan Florida.

Beberapa saintis berkata, ular sawa itu hampir membunuh semua haiwan kecil seperti rakun di taman tersebut.

Lebih 1,800 ular gergasi telah ditangkap dan dibunuh di kawasan itu sejak tahun 2001 hingga 2011. – Agensi

Lagi Boeing 787 alami masalah

Posted:

Lagi Boeing 787 alami masalah

Lagi Boeing 787 alami masalah


SEBUAH pesawat Boeing 787 Dreamliner diperiksa selepas ia mengalami kebocoran minyak di Lapangan Terbang Antarabangsa Narita, Tokyo semalam. - REUTERS


TOKYO - Sebuah pesawat syarikat Japan Airlines, Boeing 787 Dreamliner mengalami kebocoran minyak buat kali kedua semalam dalam tempoh kurang seminggu.

Menurut laporan berita Jiji Press, insiden tersebut berlaku di Lapangan Terbang Antarabangsa Narita di sini ketika pesawat itu sedang diperiksa oleh beberapa pekerja.

Pesawat tersebut diperiksa selepas ia mengalami masalah kebocoran minyak pada Selasa lalu di Boston, Amerika Syarikat (AS).

Pihak syarikat berkenaan tidak dapat dihubungi bagi mendapatkan komen.

Pada Jumaat lalu, pihak penguat kuasa peraturan penerbangan di AS mengumumkan pemeriksaan keselamatan perlu dilakukan ke atas pesawat Boeing 787 Dreamliner selepas berlaku beberapa masalah melibatkan kapal terbang berkenaan.

Pada Isnin lalu, kebakaran berlaku di dalam kabin sebuah pesawat syarikat Japan Airlines selepas ia mendarat di Boston dari Jepun.

Syarikat Japan Airlines dan All Nippon Airways merupakan pelanggan penting syarikat Boeing kerana kedua-duanya membuat banyak tempahan pesawat tersebut. - Agensi.

Protes antigay di Vatican, Paris

Posted:

Protes antigay di Vatican, Paris

Protes antigay di Vatican, Paris


SEJUMLAH penunjuk perasaan menghadiri tunjuk perasaan menentang perkahwinan gay di Paris semalam.


PARIS - Ratusan ribu orang termasuk penganut agama Islam mengadakan tunjuk perasaan bagi membantah perkahwinan gay di bandar raya ini semalam.

Protes itu diadakan bagi membantah tindakan Presiden Perancis, Francois Hollande untuk membenarkan perkahwinan gay.

Sebanyak 900 buah bas digunakan untuk membawa para penunjuk perasaan di lokasi tunjuk perasaan di sini.

Tunjuk perasaan tersebut dihadiri oleh pelbagai penganut agama termasuk Kristian.

"Kami mahu draf undang-undang perkahwinan gay itu ditarik balik," kata seorang penganjur penunjuk perasaan, Patricia Soullier.

Beliau membuat kenyataan itu kepada stesen televisyen BFM-TV sebelum menaiki sebuah kereta api bagi menghadiri tunjuk perasaan tersebut.

Sebelum ini, Menteri Kehakiman, Christiane Taubira menganggap undang-undang perkahwinan itu sebagai satu perubahan terhadap tamadun manusia.

Beberapa wanita yang tidak berbaju dengan mendedahkan payudara turut diadakan di Vatican yang merupakan tempat tinggal Ketua Gereja Kristian Katolik, Benedict XVI.

Bagaimanapun, beberapa anggota polis menangkap wanita-wanita tersebut.

Kumpulan wanita itu mengadakan tunjuk perasaan bagi menentang perkahwinan gay.

Mereka merupakan anggota pertubuhan pembela hak wanita yang dikenali sebagai FEMEN. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Kementerian Kesihatan pantau penjualan rokok elektronik

Posted:

Kementerian Kesihatan pantau penjualan rokok elektronik

Kementerian Kesihatan pantau penjualan rokok elektronik

14/01/2013 7:12pm

BANGI – Kementerian Kesihatan memantau rapi penjualan rokok elektronik atau e-cigarette di pasaran bagi memastikan ia tidak menjejas kesihatan penggunanya, kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Beliau berkata, kementerian telah mengesan terdapat rokok elektronik yang mempunyai cecair nikotin dalam pelbagai kepekatan di pasaran.

"Pengguna harus tahu bahawa rokok elektronik yang terdapat cecair nikotin akan membawa padah kepada pengguna kerana ia hanya meningkatkan ketagihan merokok. Ia boleh menjadi suatu bencana," katanya kepada pemberita selepas melancarkan kempen "1,000 Hari Pertama Kehidupan Ke arah Generasi Sihat" di Klinik Kesihatan Bandar Seri Putra hari ini.

Tiong Lai diminta mengulas kenyataan Pengarah Kesihatan Sarawak, Datuk Dr Zulkifli Jantan bahawa menjual, mengedar atau menyimpan rokok elektronik adalah satu kesalahan di bawah Akta Racun 1952 serta Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984. Akhir-Akhir ini, rokok elektronik yang menggunakan cecair bagi menghasilkan wap dalam rokok itu dijual secara berleluasa dan mendapat sambutan hangat di kalangan perokok.

Tiong Lai berkata, pada ketika ini tiada kawalan berhubung penjualannya di negara ini kerana rokok elektronik tanpa cecair nikotin diguna untuk mengurangkan ketagihan perokok.

"Justeru, kita perlu meneliti kegunaan e-cigarette ," katanya.

Bagaimanapun, beliau berkata, kementerian mengawal penjualan cecair nikotin mengikut Akta Racun 1952 dan ia hanya boleh dibeli melalui ahli farmasi berlesen serta pengamal perubatan berdaftar.

"Kementerian Kesihatan mengawal penjualan cecair nikotin agar ia tidak boleh dijual sebarangan kerana penggunaan yang berlebihan dalam rokok eletronik akan meningkatkan ketagihan terhadap rokok dan memudaratkan kesihatan," katanya.

Selain itu, Tiong Lai berkata, kajian terperinci akan dibuat untuk melihat bagaimana rokok elektronik boleh membantu perokok mengurangkan ketagihan. — BERNAMA

BL1M sasar bantu 500,000 pemohon muda

Posted:

BL1M sasar bantu 500,000 pemohon muda

BL1M sasar bantu 500,000 pemohon muda

14/01/2013 7:08pm

KUALA LUMPUR — Program Bantuan Lesen 1Malaysia (BL1M) kelolaan Sekretariat Hal Ehwal Bandar (SHEB) Pemuda Barisan Nasional menyasarkan untuk membantu 500,000 pemohon dari kalangan orang muda mendapat lesen.

Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin berkata, selain menawarkan kursus memandu bagi mendapatkan lesen motosikal kelas B2 pada kadar RM199, iaitu 50 peratus lebih rendah daripada harga biasa.

Program itu turut menawarkan beberapa keistimewaan lain antaranya yuran ujian berkomputer RM17 yang dikenakan bagi ujian berkomputer akan ditanggung sepenuhnya jika peserta terpaksa mendudukinya semula, katanya kepada pemberita sempena pelantikan My E.G. Services Bhd. selaku vendor bagi mengurus program itu di sini, hari ini.

Hadir sama Pengarah Eksekutif MyEG, Datuk Raja Munir Shah Raja Mustapha.

Khairy berkata, program BL1M adalah terbuka kepada warganegara berusia antara 17 hingga 40 tahun dan yuran RM199 yang dikenakan meliputi permohonan lesen, gambar, kelas latihan amali, ujian teori undang-undang berkomputer dan praktikal di institut memandu.

Orang awam yang berminat boleh mendaftar nama untuk menikmati insentif program itu melalui laman sesawang www.bl1m.my mulai hari ini dan mereka yang terpilih akan dihubungi setelah program itu dilancarkan, katanya.

Pendaftarannya akan dibuat selepas dilancarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak akhir bulan ini. — BERNAMA

OKT lolos dikesan di Kampung Pelet, Penanti

Posted:

OKT lolos dikesan di Kampung Pelet, Penanti

OKT lolos dikesan di Kampung Pelet, Penanti

14/01/2013 7:06pm

KEPALA BATAS — Polis Pulau Pinang mengesan dua lagi baki tahanan yang lolos dalam kejadian Isnin lepas, Hamzani Harun, 37, dan Hisham Abdul Rahman, 39, di Kampung Pelet, Penanti dekat sini.

Ketua Polis Negeri, Datuk Abdul Rahim Hanafi berkata, polis mendapat maklumat daripada penduduk setempat memaklumkan melihat dua tahanan terbabit membeli makanan di kawasan Kampung Pelet pada 5.30 petang.

"Sepasukan anggota polis bergegas ke tempat yang dimaklumkan dan ketika kita sampai mereka telah melarikan diri ke kawasan hutan di sekitar situ.

"Saya mengarahkan 28 anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) membuat penggeledahan dan pemeriksaan dalam hutan bagi mengesan dua tahanan terbabit," katanya selepas mengadakan perjumpaan dengan petugas polis yang terlibat dalam Operasi Kesan Gelugor, di sini hari ini.

Katanya, polis juga mengubah kawasan operasi dan menumpukan kawasan Penanti dan Kubang Semang kerana percaya dua tahanan terbabit masih bersembunyi di situ.

"Kita turut memindah Markas Operasi Kesan Gelugor daripada Balai Polis Tasek Gelugor ke balai (polis) Kubang Semang bagi melancarkan operasi memburu dua tahanan terbabit dan saya percaya kita dapat menahan mereka dalam tempoh terdekat," katanya.

Abdul Rahim berkata dua tahanan itu bergerak bersama dan sedang mengesan rakan-rakan mereka yang memberikan makanan dan wang. — BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved