Sabtu, 30 November 2013

Kosmo Online


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


KBS bincang dengan penganjur lokasi Piala Monsun

Posted:

KBS bincang dengan penganjur lokasi Piala Monsun

KBS bincang dengan penganjur lokasi Piala Monsun

30/11/2013 9:06pm

KUALA TERENGGANU - Kementerian Belia dan Sukan akan berbincang dengan penganjur Kejohanan Piala Monsun bagi menentukan sama ada kejohanan itu pada tahun depan dikekalkan di sini atau sebaliknya.

Menterinya, Khairy Jamaluddin berkata, walaupun sukan pelayaran itu begitu sinonim dengan Terengganu, pihaknya akan berbincang dengan pemegang hak penganjuran mulai tahun ini - Innovatige Sdn. Bhd., yang dipengerusikan Tengku Laksamana Johor Tunku Abdul Jalil Sultan Ibrahim.

"Sebagai menteri, saya tidak boleh katakan kejohanan ini akan diadakan di situ atau di sini. Mungkin kita boleh berbincang dengan Tengku Laksamana dahulu.

"Bagaimanapun, jangan itu dijadikan prasyarat kepada Terengganu dalam penglibatan Le Tour de Langkawi (LTdL) tahun depan," katanya kepada pemberita pada majlis penutup sukan pelayaran Piala Monsun di Pulau Duyong di sini hari ini.

Sementara itu, Tunku Abdul Jalil membayangkan kemungkinan kejohanan itu tidak akan diteruskan di Terengganu.

Bagaimanapun beliau berkata, setakat ini perkara itu masih dalam peringkat perbincangan. - Bernama

Rakyat Islam Thai mahu sengketa di Bangkok selesai dengan aman

Posted:

Rakyat Islam Thai mahu sengketa di Bangkok selesai dengan aman

Rakyat Islam Thai mahu sengketa di Bangkok selesai dengan aman

30/11/2013 9:04pm

PATTANI - Penyokong dan penentang kerajaan pimpinan Perdana Menteri Yingluck Shinawatra di luar ibu kota Bangkok semakin lantang menunjukkan sokongan mereka.

Di lima wilayah selatan, walaupun menghadapi keganasan, penduduknya yang beragama Islam mahukan masalah tersebut diselesai secara aman.

Hari ini, lebih 300 orang penduduk mewakili pelbagai lapisan masyarakat berkumpul di Pejabat Majlis Agama Islam Wilayah Pattani untuk mengisytihar pendirian menyokong masalah itu diselesaikan secara aman dan menghargai sistem demokrasi negara itu. Mereka yang mewakili Majlis Agama Islam di lima wilayah selatan (Pattani, Yala, Narathiwat , Songkhla dan Satun), pemimpin tempatan, wakil Sekolah Agama Islam, pemimpin agama tempatan, pelajar dan kumpulan sivik menyatakan pendirian teguh mereka supaya masalah politik yang sedang melanda negara diselesaikan dengan cara aman dan menghargai sistem demokrasi negara.

Mereka juga menyatakan sokongan kepada kerajaan pimpinan Yingluck.

Waederamae Matmangchik, Yang Dipertua Majlis Agama Islam Pattani, meminta pihak penentang kerajaan supaya berunding agar tidak merosakkan negara.

Ditemu bual di majlis tersebut, beliau berkata yang bersengkata semuanya rakyat Thai dan penyelesaian melalui rundingan membantu negara terus maju. - Bernama

Korea Utara sambung semula projek pembinaan tapak pelancaran peluru berpandu

Posted:

Korea Utara sambung semula projek pembinaan tapak pelancaran peluru berpandu

Korea Utara sambung semula projek pembinaan tapak pelancaran peluru berpandu

30/11/2013 9:03pm

SEOUL - Korea Utara menyambung semula projek pembinaan tapak pelancaran peluru berpandu di timur laut negara itu selepas ia terhenti selama beberapa bulan. Projek itu merupakan sebahagian daripada galakan terhadap program nuklear dan peluru berpandu, menurut sumber Amerika Syarikat (AS)

Imej satelit baru-baru ini menunjukkan bahawa projek itu telah disambung semula dengan menggunakan kemudahan baharu di tapak pelancaran yang terletak di Tonghae, menurut laporan yang disiarkan dalam laman web 38 North kendalian Institut Korea-AS, Universiti Johns Hopkins.

Infrastruktur yang direka itu dilihat mampu menguji kemampuan roket generasi baharu yang lebih besar dan cekap.

Penyambungan semula projek di Tonghae menunjukkan bahawa Korea Utara masih komited untuk mengekalkan dua tapak pelancarannya, bersama tapak Sohae yang terletak di pantai barat negara itu.

Institut itu bagaimanapun memberitahu, tiada sebarang tanda-tanda ujian roket jarak jauh akan dijalankan di kedua-dua tapak.

Selain itu, Korea Utara juga sedang menjalankan kerja-kerja pembinaan besar-besaran di Sohae, dipercayai untuk menampung lebih banyak senjata mudah alih.

Tapak Sohae telah digunakan untuk pelancaran roket Unha-3 yang berjaya menempatkan satelit di orbit Disember lalu. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved