Jumaat, 1 Februari 2013

Kosmo Online


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Pegawai Jabatan Hutan didakwa terima rasuah RM390,000

Posted:

Pegawai Jabatan Hutan didakwa terima rasuah RM390,000

Pegawai Jabatan Hutan didakwa terima rasuah RM390,000

01/02/2013 6:56pm

IPOH - Seorang pegawai Jabatan Hutan Daerah Hulu Perak hari ini didakwa di dua Mahkamah Seksyen di sini atas 13 pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM390,000 daripada dua kontraktor balak antara April 2010 dan Januari 2012.

Bagaimanapun tertuduh, Amir Sharifud-din Aliman, 59, dari Jalan Adika Raja, Gerik, Perak, yang berpakaian gaya persis seorang penyanyi rock, hanya menjawab "saya tidak faham" dan "saya tidak ingat" selepas setiap pertuduhan dibacakan oleh jurubahasa.

Dalam pendakwaan di hadapan Hakim Madihah Harullah, tertuduh, yang berpakaian seluar denim, baju-T berwarna biru dan jaket hitam serta mengenakan bandana di kepala, didakwa atas 12 pertuduhan menerima wang tunai berjumlah RM290,000 daripada Tan Chee Hee.

Amir Sharifud-din didakwa melakukan kesemua kesalahan tersebut di bilik pejabat Jabatan Hutan Daerah Hulu Perak, Gerik pada pukul 8 pagi hingga 5 petang, antara 9 April 2010 dan 21 Oktober 2011.

Dia didakwa menerima wang tunai dengan tiada balasan sedangkan mengetahui pemberi mempunyai hubungan dengan kerja rasmi yang dijalankan oleh tertuduh. - BERNAMA

Penduduk Kg. Asam bantah tindakan pemaju

Posted:

Penduduk Kg. Asam bantah tindakan pemaju

Penduduk Kg. Asam bantah tindakan pemaju

01/02/2013 6:55pm

GEORGETOWN - Sekumpulan penduduk Kampung Pokok Asam, Jelutong hari ini berdemonstrasi di hadapan pejabat pemaju projek perumahan mewah berhampiran kampung mereka yang didakwa menutup jalan utama ke kampung itu dengan longgokan tanah.

Pengerusi Persatuan Badan Bertindak Penduduk Jelutong, Zarus Yusof mendakwa, perbuatan itu dilakukan pekerja pembinaan projek tersebut sejak pagi tadi dan menyebabkan laluan utama ke kampung berkenaan tertutup sepenuhnya.

"Sebanyak 32 keluarga terlibat dan kami rasa seolah-olah terkepung. Jika mahu keluar terpaksa guna jalan alternatif yang sempit dan lebih jauh," katanya kepada pemberita selepas demonstrasi itu di Jalan Jelutong di sini.

Demonstrasi itu yang bertujuan menuntut penjelasan pemaju mengenai tindakan pekerja mereka melonggokkan tanah bagaimanapun tidak berhasil apabila pemaju enggan menerima memorandum yang cuba diserah persatuan penduduk terbabit. - BERNAMA

Tahanan polis mati ketika dirawat di HSAS Temerloh

Posted:

Tahanan polis mati ketika dirawat di HSAS Temerloh

Tahanan polis mati ketika dirawat di HSAS Temerloh

01/02/2013 6:20pm

TEMERLOH - Seorang lelaki yang dalam tahanan polis kerana disyaki terbabit dalam kes samun, mati ketika menerima rawatan di Hospital Sultan Ahmad Shah (HSAS), Temerloh.

Ketua Polis Daerah Temerloh, ACP Abdul Aziz Salleh berkata, kematian lelaki berusia 43 tahun itu diklasifikasi sebagai mati mengejut selepas mengalami sesak nafas dan berlaku pendarahan dalaman, kesan daripada penyalahgunaan dadah.

"Mohd. Ropi Yaakob disahkan mati pada pukul 5.50 petang semalam. Dia ditahan di lokap polis Temerloh sejak 24 Januari," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Beliau berkata, hasil bedah siasat pihak hospital, mendapati lelaki itu mati akibat "upper gastrointestinal bleeding" (pendarahan gastrousus).

"Pemeriksaan terhadap mayat si mati turut dilakukan Majistret Temerloh, Najwa Hashim, dan mendapati tiada kesan kecederaan dan tanda-tanda lebam pada badan si mati, serta tidak ada unsur jenayah atau kekerasan," katanya. - BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved