Khamis, 31 Januari 2013

Kosmo Online - Hiburan


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Rasa muda terbit album

Posted:

Rasa muda terbit album

Rasa muda terbit album

KUMPULAN Rap Unggul atau KRU yang popular Awas!, Fanatik dan Oh La La sudah 21 tahun berada dalam industri muzik tempatan. Selama tempoh itu sebanyak 13 buah album KRU telah dihasilkan.

Tidak dinafikan KRU berjaya mencipta fenomena tersendiri yang diingati sehingga ke hari ini meskipun trio adik-beradik yang membentuk KRU, Norman, 41, Yusry, 40, dan Edry, 37, semakin berusia.

Menyambung hayat mereka dalam industri ini, hari ini KRU melancarkan album ke-13 yang berjudul KRUnomena. Kali terakhir KRU muncul dengan album adalah pada tahun 2006 menerusi album, 10 Di Skala Richter.

Selepas sekian lama tanpa sebarang album baharu, tiga anak lelaki kepada pasangan Abdul Halim Kamal dan Zarina Abdul Wahab Fenner yang ditemui pada majlis pradengar album KRUnomena, setiap kali muncul dengan album baharu membuatkan mereka berasa sentiasa muda.

"Memang saya akui, saya bukan sahaja berasa muda tetapi rasa usia saya tidak mempunyai angka, seperti tidak bergerak-gerak.

"Peminat sentiasa ada di belakang kami, bahkan ramai peminat yang muda. Peminat yang seusia dengan kami pula berjiwa muda setiap kali mendengar lagu KRU sebab itu kami semua rasa muda (ketawa)," balas Yusry.

Perasaan yang sama turut dikongsi Norman. Katanya, sudah lama dia tidak bergaya seperti artis.

"Selalunya setiap kali pergi ke mana-mana acara hiburan, saya akan hadir sebagai Pengarah Eksekutif KRU Studios dan agenda bisnes sentiasa dalam fikiran. Kali ini, saya bersalaman dengan peminat serta pihak media sebagai artis.

"Rasa pelik pun ada sebab sudah enam tahun tidak jadi artis. Lihat penampilan saya hari ini lebih santai dengan harapan nampak lebih muda (ketawa). Jika tidak, selalunya saya akan memakai pakaian formal," kata Norman sambil berseloroh kepada pihak media.

Dari segi bergaya, Edry terbukti yang paling berani berbanding dua abangnya itu. Bersempena kemunculan album terbaharu KRU, dia tampil dengan imej rambut kerinting.

Ia nyata berbeza daripada imejnya sebelum ini yang berambut pendek lurus. Malah, boleh dikatakan penampilan baharu Edry itu mirip vokalis kumpulan Nidji, Giring.

"Sebenarnya sengaja saya tampil dengan imej begini. Jika imej sama sahaja nanti peminat bosan. Norman mungkin terikat dengan imej seorang ahli perniagaan tetapi saya bebas melakukan eksperimen pada rambut dan fesyen kerana saya lebih tertumpu dalam bidang muzik," tutur Edry.

KRUnomena

Bercakap tentang album KRUnomena yang mengambil masa enam tahun untuk disiapkan, ujar Edry, fokus lebih tertumpu kepada dirinya yang membuat acuan arah tuju album tersebut.

Ujarnya, tempoh masa yang agak lama diambil disebabkan mereka bertiga terikat dengan komitmen kerja masing-masing selain mencari lagu yang benar-benar sesuai.

"Orang luar ingat kami adik-beradik selalu berjumpa antara satu sama lain tetapi sebenarnya tidak, kerana masing-masing sibuk. Apa yang berlaku, saya telefon Norman untuk merakamkan lagu kerana saya ingatkan dia berada di pejabat tetapi saya tidak tahu pun ketika itu dia berada di Eropah.

"Jadi, halangan terbesar kami adalah waktu. Sebab itu kami rakamkan lagu secara berasingan," sambung Edry mengenai album yang memulakan proses rakaman pada tahun 2010 itu.

Celah Yusry, sebenarnya banyak koleksi lagu yang telah disiapkan. Bagaimanapun selepas dia merakamkan suara untuk beberapa buah lagu, ia diberikan Edry kepada penyanyi lain.

"Biasanya, proses rakaman album KRU akan bermula dengan suara saya, kemudian baru Norman dan Edry akan ikut lenggok nyanyian saya.

"Apa yang terjadi selepas saya selesai merakamkan suara, saya dengar lagu yang saya nyanyikan itu dinyanyikan oleh penyanyi lain tanpa sebarang pemberitahuan daripada Edry. Saya hanya tahu perkara itu selepas mendengar lagu itu di radio," ujar Yusry sambil memandang kepada Edry.

Antara lagu yang dicipta Edry untuk album KRU tetapi dinyanyikan oleh orang lain termasuklah Sedetik Lebih nyanyian Anuar Zain, Jahat (Stacy) dan Andai Ku Bercinta Lagi (Mojo).


SELEPAS sukses membina empayar seni dan bisnes, tiga adik-beradik ini kini kembali mengaktifkan KRU yang merupakan tapak asas pembabitan mereka di persada muzik tanah air.


Sambung Norman pula, apabila diteliti semula lagu-lagu tersebut memang tidak sesuai dengan konsep album KRU serta personaliti mereka.

"Cuba bayangkan KRU menyanyi lagu Jahat, bukankah ia tidak sesuai? Jadi, lebih baik diberi kepada penyanyi lain dan mereka telah membuktikan lagu itu benar-benar serasi dengan vokal masing-masing," kata Norman.

Pilih Stacy

Album KRUnomena memuatkan 10 buah lagu seperti Semalam Tanpamu, Setiap, Kesejatian Cinta, Separuh Mati, Sediakala, Lagu & Lirik dan Kali Ke-2.

Menariknya Semalam Tanpamu ciptaan sepenuhnya Edry menyaksikan KRU berduet dengan Stacy. Disoal mengapa Stacy menjadi pilihan KRU sedangkan penyanyi di bawah naungan mereka juga cukup ramai, KRU mempunyai jawapannya.

"Selepas kami fikirkan tentang penyanyi wanita yang sesuai dengan konsep KRU dan penuh tenaga, tiada siapa yang terlintas dalam fikiran kami selain Stacy.

"Walaupun bukan penyanyi di bawah naungan KRU tetapi Stacy telah banyak kali bekerjasama dengan KRU. Kami akui, Stacy popular tetapi apa yang dipentingkan adalah keserasian itu wujud tanpa perlu dipaksa-paksa.

"Hasilnya, saya yakin lagu Semalam Tanpamu antara lagu yang mudah untuk diterima pendengar," ujar Edry.

Kali Ke-2 pula merupakan lagu lama KRU, Dua yang diberikan nafas baharu. Ia dipilih oleh Yusry sendiri untuk dimuatkan dalam album KRUnomena.

"Bayangkan lagu itu ditulis pada tahun 1995, ketika itu saya berusia 23 tahun dan liriknya kalau dihayati betul-betul masih relevan sehingga ke hari ini.

"Itu antara faktor Yusry memilih lagu Dua itu dan kini dijadikan Kali Ke-2. Lagu itu sebenarnya sangat popular hanya dalam kalangan peminat KRU kerana ia tidak pernah dijadikan single," luah Norman.

KRU dalam pada itu juga telah bersedia kerana pasti ada peminat yang tidak puas hati apabila lagu itu diberi nafas baharu kerana lagu asalnya sudah cukup enak didengar,

"Ia merupakan lagu nostalgia buat peminat yang membesar dengan muzik kami dan biasanya kritikan itu datang daripada peminat yang sukakan lagu asal.

"Kami sudah bersedia andai dikritik. Contoh terbaik ialah lagu Getaran Jiwa yang diberi nafas baharu. Orang muda suka dengan cara kami tetapi tidak peminat tegar lagu-lagu lama. Kami hanya lakukan yang terbaik selebihnya terpulang kepada peminat untuk menilainya," balas Yusry, suami kepada aktres Lisa Surihani itu.

Visi Mamat Khalid

Posted:

Visi Mamat Khalid

Visi Mamat Khalid

Oleh NOOR ASHREEN ISMAIL


BARISAN karyawan filem Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit pada majlis tayangan perdana filem itu di Kuala Lumpur baru-baru ini.


PENGARAH Mamat Khalid sememangnya terkenal dengan filem komedi santai. Ternyata, Mamat Khalid atau nama sebenarnya, Mohamad Mohd. Khalid berjaya menarik masyarakat Malaysia menonton filem Zombi Kampung Pisang dan Hantu Kak Limah Balik Rumah.

Ia sekali gus menjadikan siri penceritaan tentang penduduk Kampung Pisang tersebut menjadi fenomena dalam industri filem di negara ini.

Terbaharu, Mamat muncul dengan siri baharu yang masih memfokus tentang penduduk Kampung Pisang menerusi naskhah berjudul Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit.

Ia juga menampilkan barisan karakter yang pernah muncul dalam karya terdahulu itu yang termasuklah Husin (lakonan Awie), Usop Wilcha (Shy8 atau nama sebenarnya, Syed Mohamad Asri), Mon (Ezlynn), Kak Limah (Delimawati) dan ramai lagi.

Namun berbeza dengan komedi santai yang ditampilkan dalam dua siri Kampung Pisang sebelum ini, kali ini kelihatan Mamat cuba menampilkan lawak yang lebih serius.

Ditambah pula dengan imej janaan komputer (CGI), maka filem itu terasa lebih berat berbanding santai. Namun, tidak dinafikan ada juga pengajaran diselitkan di sebalik komedi cara Mamat dalam filem ini.

Mungkin Mamat mempunyai penjelasan dan visi tersendiri di sebalik apa yang ditampilkannya kali ini menerusi filem tersebut.

Ikuti temu ramah bersama Mamat ketika menghadiri majlis pratonton filem Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit di GSC Midvalley, Bangsar, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Kosmo!: Naskhah Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit kurang lawak dan kelihatan lebih banyak bergantung kepada Awie sahaja. Bolehkah anda komen?

Bagi pendapat saya, penceritaan filem Hantu Kak Limah Balik Rumah lebih longgar. Mungkin ketika itu, ia baru diperkenalkan dan ternyata, orang ramai suka dengan apa yang dilakukan itu. Saya tidak mahu ulang apa yang terdapat dalam Hantu Kak Limah dalam Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit.

Penceritaannya harus mudah dan bukan untuk penonton berfikir panjang yang mana mungkin ia perlu untuk sifat sesebuah filem lain. Namun, tidak untuk siri tentang masyarakat Kampung Pisang kerana memang niat saya, hiburan semata-mata.

Apabila ia bersifat hiburan, saya tidak mahu penonton melihatnya sebagai sebuah filem yang berat dan mereka harus melihatnya dengan cara santai.

Dari segi kelonggaran cerita, saya rasa watak Awie memang kuat, dan cerita kali ini ialah mengenai Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit dan judulnya sahaja telah mengisahkan tentang mereka. Seperti Hantu Kak Limah Balik Rumah, penonton juga perlu menonton dua kali sebelum faham tentang apakah yang ingin disampaikan.

Adakah filem ini dibuat secara tergesa-gesa kerana mungkin teruja memandangkan filem anda sebelum ini berjaya mencecah tahap pecah panggung?

Saya rasa apa yang penting, mood untuk membuat filem tersebut. Jika saya tangguhkan, mungkin mood itu telah hilang. Selain itu, peminat juga masih terhibur dengan Hantu Kak Limah Balik Rumah dan apa kata, saya hiburkan lagi mereka dengan filem yang lain.

Jika dikatakan anda berniat untuk menghiburkan, namun unsur komedi kali ini kurang. Mungkin barisan pelakon kurang mantap kerana ketiadaan pelakon seperti Johan atau AC Mizal dari filem yang pertama?

Bukan saya tidak mahu, namun mereka juga ada komitmen lain yang membuatkan kami terpaksa teruskan tanpa mereka. Jadi, apa yang saya fikir, buat sahaja apa yang termampu. Untuk terlalu mengharap pada mereka adalah tidak adil untuk artis yang lain.

Apakah yang cuba disampaikan dalam perjalanan cerita filem ini?

Ia sebenarnya tentang segala ketahyulan yang mungkin diamalkan oleh zaman moyang kita dahulu dan sampai perlu dipikul pula oleh anak cucu yang kini hidup di zaman moden. Itu sebenarnya yang cuba saya sampaikan.

Selepas ini akan ada lagikah siri filem tentang masyarakat Kampung Pisang?

Selagi ada kepercayaan terhadap tahyul dalam kalangan masyarakat kita, saya akan terus membuat filem melalui amalan tahyul tersebut. Apabila mungkin masyarakat sudah berhenti daripada mempercayai tentang tahyul, maka tamatlah siri filem tentang orang-orang Kampung Pisang yang mana ia sebenarnya perkara yang amat baik. Namun, mungkin selepas ini, saya berehat sebentar kerana baru sahaja habis penggambaran filem Zombi Kilang Biskut yang akan ditayangkan pada Ogos tahun ini.

Secara keseluruhan, jika dibandibandingkan dengan dua siri filem tentang masyarakat Kampung Pisang sebelum ini adakah

Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit boleh dirumuskan sebagai naskhah komedi yang lebih serius?

Memang. Mungkin pada awal jalan cerita naskhah Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit kelihatan serius. Namun sebenarnya, elemen komedinya turut diselitkan bersama dengan pengajaran. Dalam filem ini, tetapi ia bukan lagi memfokus tentang watak Kak Limah. Jika filem ini masih dilihat sebagai mengangkat karakter Kak Limah sebagai fokus utama, maka saya anggap ia sebagai suatu tamparan. Saya mahu lari daripada naskhah yang sebelum ini, itu yang penting sebenarnya.

Jiyoon akui kaki tak cantik

Posted:

Jiyoon akui kaki tak cantik

Jiyoon akui kaki tak cantik


JIYOON (kiri) dan Gayoon kini sibuk kolaborasi mereka untuk grup yang dikenali sebagai 2Yoon.


ANGGOTA kumpulan 4Minutes, Jiyoon bersama seorang lagi anggota kumpulan itu iaitu Gayoon yang kini muncul untuk mempromosikan album duet gabungan mereka menerusi kumpulan 2Yoon masing-masing melahirkan perasaan tidak puas hati terhadap kaki mereka.

Mereka membuat kenyataan tersebut ketika muncul dalam program TV di saluran KBS 2TV, Generation Empathy Saturday baru-baru ini.

Kata Jiyoon: "Kaki saya tidaklah begitu cantik."

Gayoon pula mengakui saiz tapak kakinya agak kecil, manakala buku lalinya sangat kurus.

"Jadi, untuk menutup bahagian buku lali saya kelihatan agak kurus itu, saya sentiasa memakai sarung kaki yang boleh menutupi bahagian itu," katanya.

Dalam episod yang sama, Gayoon berkongsi mengenai pengalaman tentang sesi fotografi yang membabitkan dirinya dengan seekor ular.

"Saya takut kepada haiwan berbulu tetapi tidak dengan yang licin seperti ular. Saya juga sangat berminat dalam fesyen, jadi saya cadangkan idea bergambar dengan ular itu," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved