Khamis, 6 Disember 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Dipaksa bekerja seperti hamba abdi

Posted:

Dipaksa bekerja seperti hamba abdi

Dipaksa bekerja seperti hamba abdi

KAWASAN perumahan di Shivaji Enclave, New Delhi, India riuh-rendah dengan suara sekumpulan kanak-kanak bermain kriket dan beberapa suri rumah berbual-bual dari balkoni kediaman.

Bagaimanapun, siapa sangka di sebaliknya penempatan usang yang didiami penduduk miskin itu terletak sisi gelap hasil daripada ledakan ekonomi di negara berkenaan.

Kira-kira tiga bulan lalu, polis berjaya menyelamatkan Theresa Kerketa di salah sebuah flat dua bilik di situ.

Selama empat tahun, wanita malang itu disembunyikan oleh agensi pekerjaannya dan dipaksa menjadi pembantu rumah untuk golongan pertengahan di bandar raya itu.

"Saya dibawa berpindah-randah dari satu lokasi ke lokasi lain. Adakalanya saya tidak tahu di mana saya berada," kata Theresa, 45, yang menetap di sebuah perkampungan di Chhattisgarh, tengah India.

"Lima belas hari di sana, sebulan lagi di sini. Ejen sering memberi pelbagai alasan menyuruh terus bekerja. Saya juga tidak diberi gaji."

Theresa bukan sahaja dipukul dan dikurung oleh ejennya, malah dia juga dipaksa bekerja lebih masa serta dihalang menghubungi keluarganya di kampung.

Lebih malang, sepanjang tempoh itu, dia tidak mengetahui ayah dan suaminya telah meninggal dunia.

Polis berjaya menemuinya selepas seorang saudaranya melaporkan perkara itu kepada sebuah pertubuhan kebajikan, mengesan agensi terlibat sebelum melakukan serbuan.

Isu penderaan pembantu rumah asing bukanlah isu baharu. Sebelum ini terdapat banyak laporan mengenainya di Asia Tengah dan Asia Tenggara melibatkan pembantu rumah asing dari Afrika dan Asia.

Kisah Theresa hanya secebis daripada ribuan kisah yang melibatkan golongan pembantu rumah dan pengasuh kanak-kanak di India. Permintaan tinggi terhadapnya memaksa pihak agensi melakukan apa sahaja termasuk memperdagangkan mereka.

Keperluan pembantu rumah


WANITA-WANITA di kampung akan dijanjikan kehidupan lebih baik apabila bekerja sebagai pembantu rumah di bandar, namun akhirnya mereka bukan sahaja tidak dibayar gaji bahkan didera.


Para aktivis hak asasi wanita dan kanak-kanak serta pegawai-pegawai kerajaan berpendapat isu itu tidak akan selesai selagi tiada undang-undang khusus bagi mengawal selia agensi pekerjaan dan hak-hak pekerja domestik di negara itu yang kini mencecah 90 juta orang.

Mereka turut berpendapat, permasalahan yang semakin serius itu berkait rapat dengan ledakan ekonomi India sejak dua dekad lalu.

"Permintaan terhadap pembantu rumah meningkat seiring dengan taraf hidup rakyat. Mereka kini mampu mengupah orang untuk masak, mencuci dan menjaga anak," kata Bhuwan Ribhu dari Bachpan Bachao Andolan, pertubuhan kebajikan yang memperjuangkan nasib kanak-kanak.

Reformasi ekonomi yang bermula pada awal 90-an telah mengubah corak kehidupan sebahagian besar penduduk India. Kini, sebanyak 30 peratus daripada 1.2 bilion penduduknya merupakan golongan pertengahan dan ia dijangka meningkat kepada 45 peratus menjelang tahun 2020.

Di samping itu, peningkatan golongan wanita yang bekerja menyaksikan keperluan mendadak terhadap khidmat pembantu rumah.

Kerajaan India berkata, seramai 126,321 kanak-kanak yang bekerja dalam sektor itu berjaya diselamatkan pada tahun 2011 dan 2012, peningkatan sebanyak 27 peratus daripada tahun sebelumnya.

Para aktivis pula berkata, sekiranya ia melibatkan golongan wanita yang berusia 18 tahun ke atas, angkanya mungkin lebih tinggi.

Kadar sabitan bagi kesalahan berkaitan perdagangan manusia seperti bon buruh, eksploitasi seksual, buruh kanak-kanak dan tahanan secara tidak sah sebenarnya masih rendah iaitu sekitar 20 peratus.

Adakalanya sesuatu kes mengambil masa sehingga dua tahun sebelum dibawa ke mahkamah. Kebanyakan mereka yang diselamatkan telah pulang ke kampung halaman sukar untuk menghadiri perbicaraan di bandar akibat kesempitan hidup.

Polis juga sering menyiasat sambil lewa kerana kurang latihan dan kesedaran mengenai keseriusan jenayah itu.


KEBANYAKAN agensi pekerjaan haram beroperasi di kediaman flat-flat sekitar New Delhi bagi mengelakkan ia dikesan pihak berkuasa.


Tekanan kumpulan pejuang hak asasi serta laporan berterusan pihak media mengenai permasalahan tersebut bagaimanapun mendorong kerajaan meningkatkan pemantauan terhadap isu pembantu rumah, pelacuran dan pekerja industri.

Pada 2011, kerajaan telah menubuhkan sebuah unit khas antipemerdagangan orang di ibu pejabat polis di seluruh negara.

Pasukan itu bertanggungjawab melakukan risikan, mengumpul pangkalan data, menyiasat laporan kes kehilangan orang dan bergabung dengan pertubuhan kebajikan untuk melakukan serbuan serta menyelamatkan mangsa.

Parveen Kumari, pengarah yang bertanggungjawab mengetuai unit itu di kementerian dalam negeri berkata, seramai 1,500 mangsa berjaya diselamatkan setakat ini. Rata-rata mereka bekerja sebagai pembuat batu-bata, penenun karpet dan sulaman, pelacur dan pembantu rumah.

"Kami menyedari ia merupakan isu besar disebabkan permintaan tinggi terhadap keperluan tenaga buruh di negara ini, bagaimanapun kehadiran pasukan khas ini banyak membantu," katanya.

Pelbagai laporan media mendedahkan bagaimana wanita-wanita yang berasal dari kampung itu diberikan harapan untuk menjalani kehidupan yang lebih baik sebagai pembantu rumah.

Mereka sering dihantar oleh pihak agensi untuk bekerja di New Delhi dan beberapa bandar kecil seperti Noida dan Gurgaon, tetapi mereka akhirnya ditipu.

Didera dan dibiar kelaparan

Pada April lalu, seorang pembantu rumah berusia 13 tahun diselamatkan orang ramai yang mendengar dia menangis dari balkoni sebuah flat dua tingkat di kawasan Dwarka. Berita itu mendapat liputan meluas di seluruh negara.

Remaja perempuan yang berasal dari negeri Jharkhand itu dikurung selama enam hari ketika majikannya bercuti di Thailand. Dia bukan sahaja dibiarkan kelaparan, malah turut didera.

Kini dia ditempatkan di sekolah asrama kerajaan atas faktor kemiskinan keluarganya.

Beberapa kumpulan seperti Save the Children and Action Aid menganggarkan terdapat 2,300 agensi pembantu rumah di New Delhi dengan satu perenam daripadanya tidak berdaftar.


KANAK-KANAK juga sering menjadi mangsa pemerdagangan manusia kerana mereka lebih senang diperdaya.


"Sekarang banyak agensi wujud dan kami telah mendengar pelbagai kisah mengenainya, namun bukan agensi ini. Kami tidak menyimpan gaji pekerja dan mereka semua berusia 18 tahun ke atas," kata Purno Chander Das, pemilik Das Nurse Bureau yang membekalkan pembantu rumah dan pengasuh kanak-kanak dari sekitar perkampungan Tughlakabad.

Agensi miliknya berdaftar dengan pihak berkuasa, tidak seperti agensi-agensi lain yang beroperasi di bilik sewa atau flat-flat di kawasan miskin seperti di Shivaji Enclave, barat Delhi itu. Lokasi tersebut sering dijadikan transit pembantu rumah sebelum mendapat pekerjaan.

Kumpulan antipemerdagangan orang berkata, dengan komisen yuran mencecah AS$500 (RM1,515) dan komisen gaji pembantu rumah sebanyak AS$90 (RM272), pihak agensi mampu memperoleh sehingga AS$1,500 (RM4,545) bagi seorang pekerja.

Sementara itu, mangsa-mangsa seperti Theresa turut memberi amaran kepada golongan remaja di negaranya.

"Pihak agensi dan broker hanya pandai menipu. Mereka akan memperdayakan kamu sebaik tiba di bandar di mana kamu tidak mempunyai wang dan sesiapa di sana," katanya yang kini menetap bersama saudaranya di sebuah kawasan setinggan, selatan New Delhi sementara menunggu pampasan yang dijanjikan.

"Saya akan pulang dan beritahu mereka yang lain. Lebih baik tinggal di kampung, dipukul suami dan hidup miskin daripada datang ke bandar dan tetapi akhirnya menderita."

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Hari Keluarga Bandar Bukit Puchong 2 disambut meriah

Posted:

Hari Keluarga Bandar Bukit Puchong 2 disambut meriah

Hari Keluarga Bandar Bukit Puchong 2 disambut meriah


SALAH satu aktiviti permainan kanak-kanak yang dianjurkan sempena Hari Keluarga penduduk perumahan Bandar Bukit Puchong 2 di Puchong baru-baru ini.


MESRA. Lebih 200 orang penduduk di Bandar Bukit Puchong 2 meraikan sambutan hari keluarga di kawasan mereka bagi mengeratkan hubungan silaturrahim sesama komuniti setempat di Puchong, Selangor baru-baru ini.

Penduduk yang hadir datang daripada pelbagai lapisan masyarakat tanpa mengira latar belakang dan sebahagian besarnya adalah daripada golongan muda dan kanak-kanak.

Kebanyakan aktiviti diadakan menuntut semangat berpasukan dan kerjasama dalam kalangan peserta seperti acara tarik tali, permainan sukaneka dan pertandingan melukis.

Selain itu, aktiviti sampingan seperti cabutan bertuah juga menyediakan hadiah-hadiah yang menarik kepada penduduk yang hadir.

Polis Arau edar bubur asyura

Posted:

Polis Arau edar bubur asyura

Polis Arau edar bubur asyura


MOHD. NADZRI (dua dari kanan) mengisi bubur Asyura sebelum diedarkan kepada orang ramai di Arau baru-baru ini.


BERAMAL. Kira-kira 100 anggota polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah Arau dan Persatuan Kelab Keluarga Polis Perlis (Perkap) mengadakan gotong-royong memasak bubur asyura di Arau, Perlis baru-baru ini.

Sebanyak 500 kotak bubur sempena sambutan Awal Muharam itu diedarkan kepada orang ramai.

Apa yang menarik, pengedaran bubur asyura tersebut turut diselitkan bersama risalah pencegahan jenayah kepada orang ramai bagi mendedahkan mereka kaedah pencegahahan jenayah dari rumah.

Gotong-royong memasak bubur itu melibatkan empat periuk besar dan kerja-kerja memasak bermula sejak awal pagi.

Majlis penyerahan bubur berkenaan kepada orang ramai dilakukan oleh Ketua Polis Daerah Arau, Superintendan Mohd. Nadzri Husain.

Easy One Bikers anjur konvoi erat silaturahim

Posted:

Easy One Bikers anjur konvoi erat silaturahim

Easy One Bikers anjur konvoi erat silaturahim


SEBAHAGIAN anggota Easy One Bikers selepas menaiki belon panas di Kepong baru-baru ini.


KONVOI. Syarikat pameran motosikal, Easy One Bikers Sdn. Bhd. di Ampang, Selangor mengadakan konvoi motosikal scrambler di sekitar Kepong, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Konvoi itu turut disertai sembilan kelab motosikal di sekitar Lembah Klang dan Selangor dan kesemuanya melibatkan 200 penunggang motosikal.

Selain konvoi, mereka juga diberi kupon menonton wayang, sajian makan tengah hari dan menaiki belon panas di kawasan berhampiran Brem Mall di Kepong.

Objektif utama penganjuran konvoi itu ialah untuk mengeratkan hubungan silaturahim antara ahli-ahli kelab dan sesiapa berminat boleh melayari laman web easyonebikers.com.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Jimmy salahkan bapa mertua

Posted:

Jimmy salahkan bapa mertua

Jimmy salahkan bapa mertua

Oleh WAZIHA WAHID
Waziha@kosmo.com.my

Jimmy dan Nursuhaila ketika keluar dari Makhamah Tinggi Syariah di Shah Alam, Selangor semalam.


SHAH ALAM – Pengacara Jimmy Shanley memberitahu Mahkamah Tinggi Syariah di sini semalam bahawa dia diharamkan oleh bekas bapa mertua, Datuk Suhaimy Othman untuk menjejakkan kakinya ke rumah mereka di Sunway Rahman Putra, Sungai Buloh dekat sini sejak Januari 2011.

Disebabkan masalah tersebut, Jimmy mengaku dia tidak pernah berjumpa dengan anak tunggalnya, Zahra Rania Shanley, kini berusia setahun tujuh bulan yang tinggal di rumah tersebut sehingga kini.

"Kali terakhir saya bertemu anak saya ialah pada April lalu, itu pun apabila bekas ibu mertua (usahawan kosmetik, Datin Muniroh Kassim) membawa anak saya ke rumah saya sendiri," kata Jimmy yang diwakili peguam syarie, Mohd. Noor Aizan Md. Idrus.

Jimmy menetap di Putra Heights, Subang Jaya, Selangor.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Bos agensi pekerja asing direman

Posted:

Bos agensi pekerja asing direman

Bos agensi pekerja asing direman


suspek kes pemerdagangan orang direman di Klang, Selangor semalam.


KLANG - Jabatan Imigresen Selangor menahan reman seorang pengurus besar sebuah agensi pekerja asing selama dua hari mulai semalam bagi membantu siasatan kes pemerdagangan orang yang dibongkar pihak berkuasa itu di Bandar Baru Klang di sini Sabtu lalu.

Perintah tahanan reman terhadap suspek berusia 49 tahun itu dikeluarkan oleh Majistret Suhaimah Mohd. Nor di Mahkamah Majistret di sini pukul 2 petang.

Lelaki terbabit merupakan suspek ke-13 ditahan berhubung kes pemerdagangan 105 wanita warga asing melibatkan 95 rakyat Indonesia, enam warga Filipina dan empat warga Kemboja.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Pembunuh ustaz terima balasan

Posted:

Pembunuh ustaz terima balasan

Pembunuh ustaz terima balasan

Oleh AHMAD SYAKIR SAZILI
syakir.sazili@kosmo.com.my

NANDA KUMAR (kiri) dan Yugaraja keluar daripada Mahkamah Tinggi Ipoh semalam selepas dijatuhi hukuman gantung sampai mati kerana membunuh.


IPOH - Kekejaman dua lelaki yang menetak kepala seorang pekerja sambilan sebuah stesen minyak di Jalan Kuala Kangsar di sini sehingga mati pada 11 November 2008 berbalas apabila mereka dihukum gantung mandatori oleh Mahkamah Tinggi di sini semalam.

Dalam penghakiman ringkas yang dibacakan Pesuruhjaya Kehakiman Choong Siew Khim, mahkamah tidak mempunyai pilihan selain menjatuhkan hukuman tersebut ke atas K. Nanda Kumar, 26, dan N. Yugaraja, 34, dari Kampung Baru, Jelapang di sini.

"Pihak pembelaan gagal membuktikan sebarang keraguan munasabah terhadap kes ini dan kedua-dua kamu disabitkan kesalahan. Kamu berdua diperintahkan menjalani hukuman gantung sampai mati," katanya.

Kedua-dua mereka disabitkan membunuh Mohd. Khairuddin Mohamed Isa, 42, yang juga seorang Penolong Pegawai Istinbat di Jabatan Mufti Perak dalam kejadian samun di Stesen Minyak Petronas Gunung Lang di sini pukul 6.58 pagi.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Wan Zack terlepas aksi separuh akhir

Posted:

Wan Zack terlepas aksi separuh akhir

Wan Zack terlepas aksi separuh akhir

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

KEM skuad Harimau Malaya menerima tamparan hebat apabila Wan Zack Haikal Wan Nor tidak dapat beraksi pada separuh akhir pertama dan kedua Piala Suzuki AFF 2012.

Berita buruk itu disahkan oleh jurulatih, Datuk K. Rajagobal yang menyifatkan kehilangan pemain kelahiran Maran, Pahang itu memang memberikan tamparan kepada skuad kendaliannya menjelang pertemuan menentang Thailand di Stadium Nasional, Bukit Jalil, Ahad ini.

Jelas jurulatih berusia 52 tahun itu, beliau berharap kehadiran semula S. Kunanlan diharap dapat menampung kekosongan yang ditinggalkan oleh Wan Zack selain berharap barisan pemainnya bersedia sepenuhnya menghadapi apa juga ancaman Thailand pada perlawanan tersebut kelak.

"Kecederaan Wan Zack agak teruk. Pada mulanya saya berpendapat kecederaan itu masalah kecil sahaja, namun dia bakal terlepas dua aksi separuh akhir Piala Suzuki AFF 2012 selepas ditimpa masalah kecederaan otot yang terkoyak.

"Ketiadaan Wan Zack memang dirasai oleh pasukan ini, malah Shakir Shaari juga bakal menyertai Wan Zack yang akan terlepas aksi separuh akhir pertama akibat kecederaan.

"Begitupun, Kunanlan telah menunjukkan persembahan positif manakala Safee Sali dan Mohd. Khyril Muhymeen Zambri masih lagi dibelenggu masalah kecederaan otot," katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas sesi latihan di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.

Jelasnya, beliau membayangkan Safee bakal diletakkan dalam senarai pemain simpanan selain mengakui cabaran skuad negara untuk mempertahankan kejuaraan yang diraih dua tahun lalu semakin sukar selepas kehilangan beberapa tonggak utama.

"Persiapan skuad negara berjalan seperti biasa. Namun, kemungkinan Safee akan memanaskan bangku simpanan ketika menentang Thailand pada aksi pertama nanti.

"Sukar buat kami apabila kehilangan ramai pemain utama dan saya berharap kami berjaya mencatatkan keputusan positif pada perlawanan pertama nanti.

"Sudah tentu kami mahu menang tetapi kita juga perlu menyedari yang skuad negara kini agak tempang mengharungi aksi separuh akhir pertama," katanya.

Khyril mahu lebur ego Thailand

Posted:

Khyril mahu lebur ego Thailand

Khyril mahu lebur ego Thailand

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my


KHYRIL tidak kesah biarpun diturunkan sebagai pemain gantian pada aksi di Stadium Nasional, Bukit Jalil, Ahad ini.


"WALAUPUN beraksi selama lapan atau 10 minit, saya tetap akan berusaha habis-habisan untuk menjaringkan gol buat skuad negara pada aksi menentang Thailand kelak."

Demikian tekad penyerang Harimau Malaya, Mohd. Khyril Muhymeen Zambri yang semakin bersemangat untuk membantu skuad negara menjelang pertemuan menentang Thailand pada aksi separuh akhir pertama Piala Suzuki AFF 2012 di Stadium Nasional, Bukit Jalil, Ahad ini.

Khyril yang berjaya menjaringkan satu gol ketika membantu skuad kendalian Datuk K. Rajagobal menewaskan Laos 4-1 pada aksi kedua Kumpulan B, disisihkan daripada skuad kebangsaan sebelum ini selepas ditimpa kecederaan.

Perasaan pemain dari Kedah itu untuk kembali bersama skuad negara semakin membara selepas menyaksikan kejayaan Harimau Malaya melangkah ke peringkat separuh akhir ekoran kejayaan menewaskan Indonesia 2-0 pada aksi terakhir peringkat Kumpulan B minggu lalu.

Begitupun, Khyril yang sekadar menjadi penonton ketika pasukan bimbingan Rajagobal menewaskan Sang Garuda menerusi jaringan Azamuddin Akil dan Mahalli Jasuli, menyedari perlu bekerja keras sekiranya berhasrat untuk menambat perhatian jurulatih.

Ini kerana prestasi cemerlang Azamuddin selain S. Kunanlan dan Wan Zack Haikal Wan Nor yang dijangka pulih sebelum bertemu Thailand, memberikan pelbagai pilihan kepada Rajagobal untuk menyenaraikan kesebelasan utamanya.

"Bagi saya, ia agak susah untuk mendapatkan tempat dalam skuad utama dan saya harus bekerja lebih keras, tambahan pula selepas ditimpa masalah kecederaan.

"Terpulang kepada jurulatih, kalau beliau bagi peluang lapan atau 10 minit untuk saya beraksi, ia sudah memadai.

"Kalau saya diberikan peluang, saya akan mempamerkan aksi terbaik selain bertekad membalas kepercayaan jurulatih," katanya kepada pemberita ketika ditemui semasa perlawanan persahabatan menentang pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) di Wisma FAM, Kelana Jaya malam kelmarin.

Pada aksi pemanas badan itu, skuad negara berjaya menewaskan PDRM 5-0 menerusi jaringan Norshahrul Idlan Talaha, Gary Steven Robbat, Safiq Rahim, Mohd. Bunyamin Umar dan Baddrol Bakhtiar.

Mengulas lanjut, Kyhril, 25, mengakui, dia berhasrat untuk membantu skuad negara dalam usaha mempertahankan kejuaraan Piala Suzuki AFF yang dimenangi dua tahun lalu.

Pada masa sama, dia menyedari Harimau Malaya perlu menggandakan usaha mereka sekiranya berazam untuk menewaskan Thailand yang tampil selaku pasukan pilihan pada aksi tersebut.

"Tidak dapat dinafikan, Thailand adalah sebuah pasukan yang cukup bagus.

"Namun, ia tidak bermakna kami akan memberikan laluan mudah kepada mereka dan pada pendapat saya, kami akan menggunakan kelebihan beraksi di laman sendiri untuk mencari bekalan selesa.

"Melihat perjalanan skuad negara dalam kejohanan ini, 'skrip' kami bagaikan sama dengan edisi 2010. Saya berharap magis skuad negara akan berulang selain menyeru kepada peminat agar datang memberikan sokongan kepada kami," katanya.

36 pingat emas mampu dicapai

Posted:

36 pingat emas mampu dicapai

36 pingat emas mampu dicapai

Oleh HELMI TALKAH
helmi.talkah@kosmo.com.my


SEBAHAGIAN daripada anggota kontinjen negara yang akan menggalas cabaran pada AUG 2012 di Laos minggu depan.


KETUA kontinjen Malaysia, Prof. Dr. Yahaya Ibrahim tetap optimis sasaran sebanyak 36 pingat emas pada Sukan Universiti ASEAN (AUG) 2012 di Vientiane, Laos mampu dicapai biarpun tanpa tiga atlet utama negara.

Kontinjen negara menerima berita kurang gembira dalam persiapan ke temasya yang bermula pada 12 hingga 20 Disember itu selepas ratu terjun, Pandelela Rinong, Tan Song Hwa (baling tukul besi wanita) dan Noor Amirah Mohd. Nafiah (lompat kijang wanita) menarik diri pada saat-saat akhir.

Pandelela yang merupakan pemenang pingat gangsa Sukan Olimpik 2012 di London tidak dapat ke Vientiane kerana terlibat dalam satu program rasmi yang dianjurkan oleh Majlis Olimpik Malaysia (MOM) dan akan dihadiri oleh Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah pada 14 Disember ini.

Song Hwa dan Noor Amirah yang berjaya memecahkan rekod kebangsaan ketika Kejohanan Olahraga Terbuka Malaysia, Oktober lalu terpaksa menarik diri selepas masing-masing mengalami kecederaan.

Bagaimanapun, Yahaya tetap yakin ketiadaan tiga atlet tersebut tidak akan menjejaskan misi kontinjen negara memburu 36 pingat emas sempena temasya dwitahunan itu di bumi Laos.

"Memang diakui tiga atlet itu adalah prospek emas utama kontinjen negara. Namun, saya percaya ketiadaan mereka boleh ditampung dengan kehadiran atlet-atlet lain dan sekali gus mencapai sasaran yang diletakkan.

"Kita perlu ingat, pada temasya AUG kali ini ada beberapa acara sukan baharu dipertandingkan seperti terjun dan memanah. Dua acara ini sememangnya menjadi prospek utama pingat emas negara.

"Jadi saya percaya, atlet-atlet lain daripada dua acara itu boleh menampung ketiadaan tiga atlet tersebut," kata Yahaya ketika sidang akhbar selepas majlis penyerahan bendera kepada kontinjen negara ke AUG 2012 di Universiti Putra Malaysia (UPM), Serdang semalam.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Dr. Hou Kok Chung; Ketua Setiausaha Kementerian Pengajian Tinggi, Datuk Ab. Rahim Md. Noor dan Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN), Datuk Seri Zolkples Embong.

Atlet terjun wanita negara, Leong Mun Yee telah dipilih sebagai pembawa bendera kontinjen Malaysia AUG kali ini.

Pada temasya AUG yang memasuki edisi ke-16 tahun ini, kontinjen Malaysia akan dibarisi seramai 306 atlet selain 133 pegawai.

Malaysia akan mengambil bahagian dalam kesemua 17 acara sukan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Teknik menyimpan maklumat

Posted:

Teknik menyimpan maklumat

Teknik menyimpan maklumat

TANPA keupayaan menyimpan dan menguruskan maklumat, segala yang dibaca mungkin tidak mampu 'didaftar' dalam ingatan. - Gambar hiasan


SEMPENA musim cuti persekolahan ini, ramai ibu bapa yang mengambil peluang untuk membawa anak-anak bercuti.

Ramai juga yang mengambil peluang ini untuk memerhatikan kerja sekolah atau pelajaran anak-anak mereka.

Tulisan kali ini cuba untuk memberikan sedikit tip bagi membolehkan ibu bapa memahami konsep dan kaedah maklumat disimpan dalam ingatan.

Ini sekurang-kurangnya boleh membantu kita untuk mengetahui sebab sesetengah pelajar mampu cemerlang dalam peperiksaan, manakala ada yang bermasalah.

Umumnya, proses minda kita menggelintar maklumat yang dikenali sebagai heuristics. Heuristics ini berlaku bagi setiap manusia. Misalnya, apabila kita secara tidak sengaja terlibat dalam kemalangan jalan raya.

Bagi mereka yang pernah mengalami kemalangan jalan raya sebelumnya, mereka mampu menangani perasaan cemas yang dialami. Mereka tahu siapa yang patut mereka hubungi dulu, misalnya ahli keluarga, syarikat insurans dan sebagainya.

Sebaliknya, bagi yang pertama kali mengalami kemalangan jalan raya, mereka begitu cemas. Mereka seolah-olah tidak tahu apa yang patut dilakukan.

Ini kerana mereka tidak menyimpan sebarang maklumat sebelumnya, yang boleh membantu minda menggelintar maklumat dengan cepat.

Begitu jugalah apabila pelajar mengikuti peperiksaan atau ujian. Mereka akan diam seketika sebaik sahaja membuka kertas soalan. Ini kerana mereka cuba menggelintar semula maklumat atau pengetahuan yang mereka telah pelajari sebelumnya.

Bagi mereka yang mampu menyimpan maklumat secara bijaksana, mereka mampu menggelintar maklumat dengan cepat. Sebaliknya, bagi mereka yang tidak menyusun maklumat secara sistematik, masa yang lebih panjang diambil untuk mengingat semula sesuatu yang dipelajari.

Simpan secara sistematik

Inilah masalah yang dihadapi oleh kebanyakan anak-anak kita. Mereka tidak mempunyai kemahiran untuk menyimpan maklumat yang telah mereka baca atau pelajari.

Misalnya, mereka membaca 200 patah perkataan daripada satu-satu topik ulang kaji. Mereka yang tidak sistematik, akan menyimpan semua 200 patah perkataan ini tanpa mampu memisahkannya dalam bentuk 'kelompok' yang akan memudahkan mereka mengingat semula.

Katakan kita diberi senarai 10 barang yang perlu dibeli di kedai seperti bawang, ikan, udang, tomato, kobis, garam, gula, kunyit, sotong dan kopi. Ia akan menjadi sesuatu yang sukar diingati kerana ia kelihatannya sangat banyak. Kita perlu mengingatnya semula satu persatu apabila sampai di kedai.

Bagaimanapun, keadaan mungkin berbeza sekiranya kita mampu menyimpan semua barangan ini dalam bentuk kelompok atau folder. Misalnya, kita membina kelompok 'sayur' bagi menyimpan maklumat berkaitan dengan bawang, tomato, kobis dan kunyit.

Kita senaraikan ikan, udang dan sotong ke dalam kelompok 'haiwan laut'. Sebaliknya, garam, gula dan kopi disimpan ke dalam kelompok 'hablur'.

Ini bermakna, kita hanya perlu menghafal tiga perkara sahaja iaitu sayur, haiwan laut dan hablur. Sebaik sahaja tiba di kedai, kita buka semula semua barangan yang ingin dibeli berdasarkan kelompok.

Ia lebih mudah, jika dibandingkan kita menghafal semua 10 barang secara serentak.

Begitu jugalah yang berlaku kepada pelajar kita apabila membaca. Setiap kali ingin memulakan pembacaan, mereka telah menghitung puluhan bab yang perlu dibaca, lebih 200 halaman atau kira-kira 10,000 patah perkataan.

Ini menyebabkan mereka merasakan tidak lagi terdaya untuk mengingat semula apa yang ingin dibaca. Akhirnya mereka akan membaca secara leka, atau tidak membaca langsung.

Hakikatnya, sekiranya mereka membina kelompok, atau folder, 10,000 patah perkataan itu mungkin boleh diringkaskan menjadi beberapa ratus patah perkataan sahaja untuk diingati.

Makan sayur di Secret Recipe

Posted:

Makan sayur di Secret Recipe

Makan sayur di Secret Recipe

Oleh SUHANA VERU

JAMIE (kiri) dan chef di Secret Recipe Beyond Vege menunjukkan antara hidangan terbaharu yang lazat.


PENGAMBILAN sayur-sayuran sememangnya digalakkan dalam kehidupan seharian memandangkan terdapat pelbagai manfaat selain membantu mencegah penyakit berbahaya.

Berdasarkan beberapa kajian diet dan nutrisi, pengambilan lebih daripada lima hidangan sayur-sayuran sehari dikaitkan dengan pengurangan 17 peratus penyakit jantung koronari.

Menyedari kepelbagaian khasiat sayur-sayuran, Secret Recipe Cakes & Cafe Sdn. Bhd. (Secret Recipe) mengambil inisiatif membuka kafe terbaharu, Beyond Vege yang menawarkan 30 sajian sayur-sayuran kepada para pelanggan.

Kafe yang terletak di Tropicana City Mall, Petaling Jaya itu nyata memberi kepuasan kepada pelanggan terutama penggemar sayur-sayuran.

Apatah lagi, makanan tersebut disediakan dengan menggunakan sayur-sayuran segar selain bahan-bahan masakan yang asli.

Lebih menarik, kesemua sajian yang dihidangkan di kafe itu tidak menggunakan monosodium glutamat (MSG).

Mengulas lanjut mengenai konsep terbaharu kafe itu, Pengurus Penjenamaan Kanan Secret Recipe, Jamie Fong berkata, menu yang ditawarkan di kafe tersebut berasaskan bahan organik, sayur-sayuran dan tofu.


BRUSCHETTA cendawan sempurna sebagai pembuka selera.


Antara hidangannya ialah bruschetta cendawan, pai tee (kelongsong rangup berinti sengkuang, epal hijau dan tomato), Napoli Bianco Pizza dan asam pedas yang dimasak menggunakan nanas, terung, kacang panjang serta cendawan goreng.

Turut ditawarkan nasi goreng, sup halia, spageti, kek dan banyak lagi.

Menyentuh mengenai harga, menu item bermula dari RM9.90 sehingga RM10.90, ala carte dari RM13.90 sehingga RM15.90 dan masakan kampung (RM12.90 sehingga RM25.90).

Sementara itu, jangan melepaskan peluang menikmati kek-kek di Beyond Veggie kerana ia diperbuat tanpa menggunakan telur.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


274 maut akibat taufan Bopha di selatan Filipina

Posted:

274 maut akibat taufan Bopha di selatan Filipina

274 maut akibat taufan Bopha di selatan Filipina

SEORANG mangsa taufan Bopha membawa kotak minuman daripada celah runtuhan gerainya di Lembah Compostela, selatan Filipina semalam.


NEW BATAAN, Filipina - Jumlah kematian akibat taufan Bopha yang melanda negara ini meningkat kepada 274 mangsa semalam.

Selain itu, ratusan mangsa lagi masih tidak ditemui manakala beberapa pasukan penyelamat sedang berusaha untuk tiba ke beberapa kawasan yang terputus hubungan akibat banjir dan tanah runtuh.

Taufan Bopha membadai selatan kepulauan Mindanao pada hari Selasa lalu sekali gus menyebabkan beberapa batang pokok tumbang dan menerbangkan ribuan buah rumah dengan kelajuan angin 210 kilometer sejam sebelum menghala ke Laut China Selatan.

Ketua Pertahanan Awam, Benito Ramos berkata kepada wartawan, bahawa seramai 253 mangsa maut di sekitar kawasan pergunungan di New Bataan dan Monkayo ekoran taufan itu. - Agensi

Jururawat ditipu penyampai radio

Posted:

Jururawat ditipu penyampai radio

Jururawat ditipu penyampai radio


HOSPITAL King Edward VII di London yang menjadi lokasi Kate dirawat.


LONDON - Sebuah hospital yang merawat isteri Putera William, Catherine semalam mengaku pihaknya menjadi mangsa panggilan telefon palsu daripada sebuah stesen radio Australia.

Catherine yang lebih mesra dengan panggilan Kate Middleton dimasukkan ke hospital King Edward VII di sini pada minggu ini selepas dia mengalami loya yang teruk akibat kehamilannya.

Beberapa penyampai stesen raido 2Day FM dari Sydney yang menyamar sebagai pemerintah Britain, Ratu Elizabeth II dan ayahanda William, Putera Charles berjaya bercakap dengan seorang jururawat yang memberikan butiran terbaharu tentang keadaan Kate.

Jururawat tersebut memberitahu, Kate sudah tidak mengalami rasa loya yang teruk seperti ketika dia dimasukkan ke hospital itu pada Isnin lalu.

Pihak pengurusan hospital King Edward VII yang kesal dengan insiden tersebut mengesahkan bahawa jururawat terlibat telah mendedahkan butiran perkembangan Kate, 30, kelmarin.

"Ia merupakan panggilan jenaka biadab yang kami kesali," kata ketua eksekutif hospital itu, John Lofthouse.

"Kami amat mementingkan hak peribadi pesakit kami dan kami kini menyemak semula protokol panggilan telefon hospital ini," tambahnya.

Kate diserang sindrom rasa loya yang teruk, hyperemesis gravidarum.

Sindrom tersebut menyerang purata seorang dalam setiap 200 ibu yang mengandung.

Berita tentang kehamilan Kate pada Isnin lalu sekali gus menamatkan spekulasi mengenai pewaris kepada takhta diraja Britain itu yang tercetus selepas beliau berkahwin dengan William pada April 2011.

Tanpa mengira jantina, bayi mereka pasti akan menjadi pewaris takhta diraja Britain susulan satu persetujuan pada tahun lalu untuk menamatkan amalan yang cuma mengiktiraf lelaki sebagai pewaris takhta.

William merupakan pewaris kedua takhta diraja Britain selepas ayahandanya. - Agensi

Anggota polis gemuk Indonesia diarah bersenam

Posted:

Anggota polis gemuk Indonesia diarah bersenam

Anggota polis gemuk Indonesia diarah bersenam


SEBAHAGIAN anggota polis berlari untuk menguruskan badan.


TANGERANG, Indonesia - Anggota-anggota polis yang gemuk di Indonesia telah diarahkan untuk bersenam sebanyak dua kali seminggu bagi menurunkan berat badan mereka.

Mereka juga perlu mengikuti latihan senaman aerobik dan tekan tubi bagi mengurangkan beberapa kilogram berat badan masing-masing.

Jurucakap polis Jakarta, Kolonel Rikwanto semalam berkata, anggota polis yang mempunyai berat 100 kilogram (kg) ke atas diwajibkan mengikuti program menurunkan berat badan.

Beliau berkata, jumlah anggota polis yang gemuk semakin bertambah.

Katanya, tekanan, gaya hidup yang tidak aktif dan makanan segera telah membuatkan anggota polis di pusat bandar mengalami peningkatan berat badan.

Pendaftaran program penurunan berat itu yang bermula pada minggu lalu itu telah menerima kira-kira 300 peserta yang mempunyai berat badan berlebihan. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Anugerah K-Pop di Malaysia

Posted:

Anugerah K-Pop di Malaysia

Anugerah K-Pop di Malaysia

06/12/2012 7:08pm

PUTRAJAYA — Peminat tempatan K-Pop berpeluang menyaksikan acara anugerah muzik terbesar dan terbaik Korea Selatan, "Golden Disk Awards" yang akan diadakan di Litar Antarabangsa Sepang (SIC) pada 15 dan 16 Jan ini.

Lebih 20 artis terkemuka Korea Selatan yang telah dicalonkan menerima anugerah akan mengadakan persembahan mereka di acara tersebut.

Mereka termasuklah PSY, Big Bang, Super Junior, KARA, T-ara, CNBlue, FT Island, Infinite, Girls Generation dan Beast.

Dianjurkan oleh Mediartncomm Co Ltd, acara ditaja oleh Samsung Malaysia Electronics Sdn Bhd, dan disokong oleh Biro Malaysia Convention and Exhibition (MyCEB).

Siaran pra rakaman penyampaian anugerah akan ditayangkan ke Korea Selatan.

Bercakap pada satu sidang akhbar mengenai acara anugerah tersebut, Pengarah Urusan Samsung Malaysia Electronics, Kwon Jae Hoon berkata, Samsung teruja kerana dapat membawa artis-artis terkemuka Korea Selatan ke Malaysia.

"Kami gembira dapat menganjurkan acara paling berprestij ini. Ini adalah lanjutan kepada falsafah Samsung yang dibawa secara langsung, ketika kami terus berusaha memberi inspirasi dan memperkaya kehidupan pengguna kami," katanya.

Acara tahunan Golden Disk Awards yang dianggap sebagai Anugerah Grammy Korea paling berprestij adalah anugerah muzik K-POP begitu berprestij bagi pencapaian terkemuka dalam industri muzik.

Anugerah dikategorikan berdasarkan pada muzik K-POP paling popular tahun sebelumnya daripada muat turun digital.

Tiket-tiket berharga RM688 dan RM999 untuk kedua-dua hari acara tersebut boleh dibeli melalui www.ticketpro.com.my, info@ticketpro.com.my, atau menelefon 03-78807999 mulai 9 Disember ini. — BERNAMA

7 ditahan kes samun gelung keluli

Posted:

7 ditahan kes samun gelung keluli

7 ditahan kes samun gelung keluli

06/12/2012 6:06pm

SHAH ALAM — Polis menahan enam lelaki warga tempatan dan seorang lelaki warga Indonesia yang disyaki terlibat dalam kes samun sembilan gelung keluli tahan karat bernilai RM500,000 di sebuah kilang di Kawasan Perindustrian Bukit Raja, Klang, dekat sini.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, Senior Asisten Komisioner Mohd. Adnan Abdullah berkata, kesemua suspek berumur 20 sehingga 38 tahun itu ditahan di lokasi berasingan di Petaling Jaya, Bukit Raja dan Bandar Baru Klang.

Dalam tangkapan pertama pada pukul 1.40 pagi 22 November lepas di sebuah bengkel kenderaan di Petaling Jaya, polis memberkas empat suspek warga tempatan, seorang daripada mereka merupakan pemilik bengkel itu manakala tiga yang lain adalah pemandu lori.

Polis juga menemui semula sembilan gelung keluli tahan karat di bengkel itu, katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Katanya, pada pukul 5 petang hari yang sama, seorang lelaki warga Indonesia ditahan di Kawasan Perindustrian Bukit Raja bagi membantu siasatan, manakala pada pukul 5 petang 30 November lalu, polis menahan dua lagi suspek di hadapan Maybank di Bandar Baru Klang.

Beliau berkata, dalam kejadian pada pukul 11 malam 20 November lepas, tiga lelaki bertopeng bersenjatakan parang mengikat kaki dan tangan dua pengawal keselamatan di kilang itu sebelum melarikan gelung keluli seberat 191,217 metrik tan itu.

Dua suspek dihadapkan di mahkamah pada 4 Disember lalu manakala yang lain dibebaskan dengan jaminan polis sementara polis masih memburu saki baki suspek dalam kes ini, kata Adnan. — BERNAMA

Polis tembak kereta rempuh sekatan jalan

Posted:

Polis tembak kereta rempuh sekatan jalan

Polis tembak kereta rempuh sekatan jalan

06/12/2012 6:04pm

KUALA LUMPUR — Polis menahan lima penjenayah, termasuk seorang yang cedera akibat terkena tembakan, setelah kereta yang mereka naiki merempuh sekatan jalan raya polis di Water Front City Ampang, Bukit Belacan, di sini, hari ini.

Dalam kejadian pukul 11.20 pagi itu, lima lelaki berumur antara 20 dan 40 tahun serta mempunyai rekod jenayah lampau cuba melarikan diri daripada sekumpulan polis dengan menaiki sebuah kereta jenis Mercedes-Benz.

Menurut sumber, polis mengejar kereta itu sejauh empat kilometer di Taman Seraya, Ampang, sebelum pihak polis melepaskan beberapa das tembakan.

"Pemandu kereta itu cedera di bahagian badan menyebabkan kenderaan itu terhenti. Suspek segera dihantar ke Hospital Ampang untuk rawatan," katanya.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Amiruddin Jamaluddin mengesahkan kes itu dan sidang akhbar mengenai kejadian itu dijangka diadakan esok. —BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Mahu fokus karier

Posted:

Mahu fokus karier

Mahu fokus karier

DIA dianggap sebagai antara pengarah muda yang berjaya serta berhasil mengikut jejak langkah bapanya, Datuk Yusof Haslam sebagai seorang pengarah filem yang berkaliber.

Mula duduk di kerusi pengarahan sejak tahun 2008 menerusi filem Evolusi KL Drift, namun kemuncak kepada kerjaya pengarahan dan lakonannya sudah tentu menerusi filem KL Gangster.

Filem itu berjaya mencipta rekod dengan kutipan tertinggi mencecah RM12 juta - jumlah yang masih belum mampu dipecahkan oleh mana-mana filem tempatan sehingga kini.

Sebagai seorang pengarah yang dilihat begitu kreatif dan pakar dalam filem-filem aksi, maka tidak menghairankan apabila dia dinobatkan sebagai Pengarah Terbaik dua tahun berturut-turut pada Festival Filem Malaysia 23 (Evolusi KL Drift 2) dan 24 (KL Gangster).

Kemudian pada tahun ini, Syamsul sekali lagi mencatat kejayaan cukup gemilang apabila meraih lima trofi semasa Anugerah Blockbuster 2012 yang dianjurkan pada bulan Oktober lalu.

Menerusi anugerah yang dipilih 100 peratus menerusi undian orang ramai, Syamsul berhasil membawa pulang trofi untuk kategori Anugerah Filem Terhebat, Anugerah Tuan Direktor dan Anugerah Filem Aksi Terhebat menerusi filem KL Gangster serta Anugerah Filem Takut Terhebat (Khurafat) dan Anugerah Khas PFM.

Namun begitu, di sebalik kejayaan yang telah diraihnya selaku seorang pengarah dan pelakon, ramai yang tertanya-tanya sama ada Syamsul sudah bersedia memikul satu lagi tanggungjawab besar iaitu sebagai seorang suami memandangkan usianya yang kini semakin meningkat.

Persoalan tersebut juga timbul selepas dua wanita yang pernah dikaitkan dalam hidupnya iaitu Diana Danielle dan Liyana Jasmay, masing-masing telah bertemu jodoh.

Diana baru bernikah dengan aktor dan pengarah Farid Kamil, sementara Liyana memilih Fathuddin Mazlan sebagai tunangnya.

Ketika ditemui baru-baru ini, Syamsul hanya tersenyum apabila diajukan persoalan mengenai perancangannya untuk menamatkan zaman bujang.

Sementelah, dia juga telah setahun menjalin cinta dengan seorang penuntut dalam bidang perubatan.

"Saya sudah dapat agak pastinya perkara ini akan ditanya, tetapi secara jujurnya saya masih belum bersedia untuk mendirikan rumah tangga buat masa sekarang walaupun sudah mempunyai kekasih.

"Lagipun apabila berkahwin sudah tentu tanggungjawab yang dipikul akan menjadi lebih besar, sedangkan komitmen saya terhadap kerja masih lagi banyak dan sebab itu soal perkahwinan saya tolak ke tepi dulu," ujarnya serius.

Menurut Syamsul, dia akui sudah beberapa kali didesak untuk mendirikan rumah tangga sehingga adakalanya berasa sedikit tertekan, namun dia tetap memahami hasrat keluarganya yang ingin melihat dia berkahwin.


SYAMSUL mengaku timbul rasa tertekan apabila sering diasak tentang persoalan menamatkan zaman bujang oleh ahli keluarganya.


"Kalau diikutkan bukan ibu dan bapa saya sahaja yang mendesak, malah saudara-mara saya yang lain juga sudah ramai yang bertanya mengenai hal tersebut.

"Bukan saya tidak mahu berkahwin, tetapi saya akan menunggu sehingga saya betul-betul bersedia," jelasnya.

Ketika ditanya sasaran untuk mendirikan rumah tangga, Syamsul memberitahu, dia sendiri tidak berani menyasarkan tantang perkara tersebut, biarpun pernah menyatakan akan berkahwin pada usia 30 tahun.

"Ketika ini saya lebih mengharapkan doa daripada peminat supaya saya lebih terus sukses dengan kerjaya sekarang. Sekiranya semua berjalan lancar, barulah saya akan fikirkan tentang perkahwinan pula," ujarnya.

Berkenaan hubungan dengan kekasihnya yang sudah terjalin sejak setahun lalu, Syamsul berkata, setakat ini percintaan mereka tetap berjalan seperti biasa, meskipun mereka agak jarang berjumpa.

Menurut Syamsul, dia juga sangat beruntung kerana mendapat seorang kekasih yang begitu memahami kerjaya dan komitmen yang dipikulnya sekarang.

"Setakat ini kami masih belum berbincang secara serius tentang mendirikan rumah tangga, malah dia pun faham dengan situasi saya sekarang. Bagi saya, semuanya terserah pada jodoh," ujarnya yang masih enggan mendedahkan identiti gadis yang kini sedang bertakhta di hatinya itu.

Harapan tinggi

Pada tahun lalu filem KL Gangster lakonan Aaron Aziz dan Adi Putra telah mencipta kejayaan tersendiri apabila berhasil memperoleh kutipan pecah panggung, sekali gus menjadi filem Melayu paling berjaya dari segi kutipan tiket setakat ini.

Rentetan daripada kejayaan tersebut, Syamsul selaku pengarah membuat keputusan untuk menghasilkan sambungannya iaitu KL Gangster 2 dengan mengekalkan sebahagian besar pelakon asal filem tersebut.

Namun begitu, hasrat peminat untuk menonton sambungan filem berkenaan masih belum tercapai kerana ia belum lagi ditayangkan di pawagam, meskipun penggambaran sudah berakhir pada awal tahun lalu.

Jelas Syamsul, filem berkenaan kini sudah memasuki proses akhir untuk disiapkan dan dia menjangka penonton dapat menyaksikan buah tangan terbaharunya itu pada pertengahan tahun hadapan.


SYAMSUL enggan memikirkan soal kahwin buat masa terdekat kerana mahu memberi fokus terhadap kariernya.


"Filem ini agak lambat untuk disiapkan kerana saya mempunyai komitmen lain yang harus diselesaikan terlebih dulu, tetapi saya yakin filem ini akan menjadi lebih menarik dan memberikan kepuasan kepada penonton.

"Secara terus terang, saya memang meletakkan harapan yang sangat tinggi agar filem ini dapat mencatat kejayaan lebih memberangsangkan termasuk daripada segi kutipan berbanding filem pertama," jelasnya.

Bagaimanapun, pengarah muda itu sedar dengan keadaan lambakan filem yang berlaku sekarang, ternyata memberikan cabaran yang besar kepada dirinya untuk mencatatkan kejayaan seperti yang pernah diraih sebelum ini.

Kualiti

Bercerita lebih lanjut mengenai isu lambakan filem yang berlaku dalam industri perfileman sekarang, Syamsul mengakui ia banyak memberi impak terutama kepada pembikin filem.

Ujarnya, sudah tiba masanya para penerbit menghasilkan filem-filem yang lebih berkualiti dan tidak terlalu mengejar kuantiti semata-mata kerana penonton sekarang sudah semakin bijak memilih.

"Selepas kejayaan filem KL Gangster pada tahun lalu, ayah pernah memberi saranan kepada saya supaya menghasilkan lebih banyak filem, namun saya agak kurang bersetuju.

"Bagi saya lebih baik menghasilkan dua atau tiga filem sahaja setahun, asalkan filem yang dihasilkan itu memang betul-betul berkualiti dan dapat memenuhi kehendak para penonton," tegasnya.

Jelasnya lagi, jika keadaan sebegini masih lagi berlaku pada masa akan datang, dia risau kepercayaan penonton untuk menonton filem-filem Melayu semakin hilang apabila dihidangkan dengan filem-filem yang tidak berkualiti.

"Tidak mustahil para penonton akan memberikan persepsi yang kurang baik kepada filem-filem Melayu dan ia sekali gus memberi kesan kepada filem-filem berkualiti yang dihasilkan," ujarnya mengakhiri bicara.

Dongho pemburu samseng

Posted:

Dongho pemburu samseng

Dongho pemburu samsengPENYANYI remaja Korea Selatan, Shin Dongho yang merupakan ahli kumpulan terkenal, U-Kiss kini semakin mengorak jauh ke hadapan dengan menceburi bidang lakonan.

Memulakan kerjaya seni sebagai penyanyi berkumpulan, dia yang merupakan ahli paling muda dalam kumpulan U-Kiss itu memegang watak dalam sebuah drama bersiri yang diadaptasi daripada sebuah komik nukilan Kouji Mori.

Jalan cerita drama aksi berjudul, Holyland itu berkisar mengenai seorang remaja yang suka merayau-rayau di jalanan yang akhirnya bertemu cinta dan mempelajari erti persahabatan setelah mempelajari ilmu sukan tinju.

Dongho melakonkan watak sebagai Kang Yoo yang merupakan seorang remaja yang tidak boleh serasi dengan orang sekeliling sama ada di rumah mahupun di sekolah.

Dia kemudian mula mempelajari asas sukan tinju menerusi sebuah buku. Dia menggunakan ilmu seni mempertahankan diri yang dipelajarinya sendiri itu ketika menentang sekumpulan samseng di jalanan.

Bermula pada detik itu dia digelar sebagai pemburu samseng.

Penyanyi berusia 18 tahun yang kian melonjak namanya itu sempat berkongsi pengalaman mengenai lakonannya dalam Holyland yang turut dilakonkan seorang lagi anggota U-Kiss, Hoon menerusi satu temu bual bersama media Korea Selatan baru-baru ini.

Bagaimanakah anda boleh terlibat dalam drama Holyland?

DONGHO: Saya membaca manga (komik) untuk belajar tentang watak. Saya tidak boleh meletakkan penilaian terlalu tinggi kepada diri kerana banyak lagi perkara yang perlu saya belajar. Saya akan cuba untuk menjadi pelakon yang lebih baik.

Bolehkan anda berkongsi pengalaman tentang cabaran yang anda hadapi ketika berlakon dalam Holyland?

Sebelum penggambaran, saya perlu mempelajari seni mempertahankan diri dan tinju yang agak sukar. Ia menyebabkan keletihan fizikal, tambahan pula dengan konsert jelajah U-Kiss.

Adakah anda berasa hebat untuk digelar sebagai 'pemburu samseng' kerana latar belakang watak anda dalam Holyland itu?

Saya berasa seperti diri Kang Yoo ketika berlakon. Sudah pasti saya tidak seperti dia dalam kehidupan sebenar.

Apakah perkara menarik yang tidak boleh anda lupakan ketika berlakon dalam Holyland?

Kebanyakan babak lakonan saya bersama Hoon dan saya memukul dia dalam babak perlawanan. Dalam kehidupan sebenar, saya tidak boleh memukul dia kerana dia lagi tua daripada saya tetapi saya dapat lakukannya dalam lakonan (ketawa).

Adakah anda memang meminati sukan tinju sebelum terlibat dalam drama ini?

Saya tidak begitu meminati sukan, tetapi saya ada melakukan sedikit senaman bagi mengekalkan bentuk badan.

Adakah sebarang kecederaan atau kemalangan berlaku ketika beraksi melakonkan watak dalam drama ini?

Tidak.


FIGURA comel ini bakal muncul menerusi filem pertama lakonannya, Don't Cry Mommmy.


Antara kerjaya lakonan dan menyanyi, mana satu anda lebih suka? Adakah susah untuk melakukan dua kerja dalam satu masa?

Banyak lagi perkara yang perlu saya pelajari. Menyanyi merupakan perkara yang telah saya lakukan sejak sekian lama, namun berlakon ini baru sahaja, jadi ia agak menggusarkan saya. Saya cuma mahu lakukan yang terbaik.

Adakah anggota U-Kiss yang lain berkata sesuatu apabila anda sibuk dengan kerjaya berlakon dan persembahan nyanyian yang tidak putus-putus?

Mereka semua memberi galakan dan nasihat kepada saya selepas menonton drama tersebut. Saya melakukannya bersama-sama Hoon termasuklah membaca skrip bersama - segala-galanya sangat menyeronokkan.

Anda dikejarkan ke hospital baru-baru ini berikutan masalah paru-paru. Apakah status kesihatan anda sekarang?

Saya sangat sakit pada ketika itu tetapi sekarang saya sudah sihat sepenuhnya.

Bagaimanakah anda menjalani kehidupan sebagai seorang remaja yang dalam masa sama bekerja pada usia muda?

Saya banyak ponteng sekolah kerana sibuk dengan jadual nyanyian bersama U-Kiss. Saya akui kesal kerana tidak dapat pergi ke sekolah bersama kawan-kawan. Saya selalu berasa gembira dan merasakan saya seorang budak yang baik sungguhpun saya tidak tahu apa yang ibu bapa saya katakan mengenainya (ketawa).

Apakah impian terbesar anda?

Saya mahu melihat diri saya menonjol dalam setiap perkara yang saya lakukan.

Apakah projek terkini anda?

Filem kegemaran saya ialah Don't Cry Mommy yang mana saya terlibat sama dalam filem itu. Ia akan ditayangkan tidak lama lagi.

Ada sebarang pesanan untuk peminat anda di Malaysia?

Hai peminat-peminat di Malaysia! Terima kasih banyak atas sokongan berterusan daripada anda! Drama Holyland akan disiarkan tidak lama lagi. Saya berharap anda akan menonton dan menyukainya. Saya akan selalu berusaha untuk memberikan yang terbaik kepada kalian. Saya sayang anda semua!

Amyza promosi diri guna Facebook, Twitter

Posted:

Amyza promosi diri guna Facebook, Twitter

Amyza promosi diri guna Facebook, Twitter

Oleh HARYATI KARIM

SELEPAS 16 tahun berlakon, Amyza tidak pernah surut dengan tawaran untuk terbabit dalam drama atau telefilem.


AKTRES Amyza Adnan sudah terlibat dalam dunia lakonan sejak berusia 16 tahun. Kini pada usia 36 tahun, ibu kepada dua orang anak ini masih lagi ligat berlakon.

Meskipun cukup terkenal dengan drama komedi selepas membintangi Tiga Dara: Tan Tin Tun namun, Amyza juga mampu membawakan watak-watak yang serius dan berat seperti dalam drama Trilogi Cinta.

Ketika ditemui pada majlis sidang media drama terbaharu lakonannya berjudul Spy M, Amyza mengakui kerjaya lakonannya tidak tergugat langsung walaupun industri seni kini dibanjiri oleh pelakon baharu dan muda.

Kosmo!: Bolehkah cerita tentang perkembangan terkini kerjaya lakonan Amyza?

AMYZA: Alhamdulillah, saya masih menerima tawaran lakonan. Setakat ini belum pernah saya berasa resah gelisah kerana tidak ada kerja. Kehidupan saya sentiasa sibuk ditambah dengan tugas sebagai ibu kepada dua orang anak.

Tidakkah anda rasa tergugat dengan kemunculan ramai pelakon baharu yang lebih muda?

Sejujurnya, saya tidak pernah rasa tergugat kerana saya sentiasa ada kerja. Rasanya saya masih ada pasaran untuk televisyen dan filem (ketawa). Tambahan pula, saya tidak akan memegang watak yang sama berulang kali untuk menjaga kualiti lakonan sebagai langkah untuk memanjangkan usia kerjaya saya.

Maknanya kini anda lebih memilih?

Ya, sekarang memang saya agak memilih watak berbanding 10 tahun dahulu ketika mula-mula berlakon. Dahulu apa sahaja watak yang ditawarkan, saya terima tanpa memikirkan kesan jangka panjang. Kini, saya lebih matang dan saya harus memilih supaya penonton tidak jemu menonton lakonan saya.

Nama anda cukup sinonim dengan cerita komedi. Apakah pandangan anda?

Sebenarnya saya tidak hanya membawakan watak komedi. Banyak juga watak berat yang saya bawakan. Mungkin watak komedi yang saya bawakan lebih meninggalkan kesan kepada penonton, sebab itu orang ingat saya pelakon komedi semata-mata. Sebenarnya, saya tidak kisah asalkan mereka terhibur apabila menonton lakonan saya.

Adakah sukar untuk anda mendapatkan perhatian daripada peminat apabila semakin berusia?

Kalau zaman dahulu memang susah, tetapi zaman sekarang teknologi sudah semakin canggih. Banyak medium untuk mempromosikan diri serta kami lebih dekat dengan peminat. Contohnya, Twitter dan Facebook. Jadi, apa sahaja projek terbaharu dan berita mengenai diri sendiri, saya boleh terus sampaikan kepada peminat. Memang teknologi amat membantu dalam kelangsungan kerjaya saya.

Khabarnya watak sebagai Madam J dalam drama Spy M merupakan watak idaman anda, betul dan kenapakah?

Saya macam tidak percaya apabila pada usia begini saya ditawarkan watak sebagai Madam J yang memerlukan saya berlawan dan melakukan sendiri pelbagai aksi lagak ngeri sendiri. Ini kali pertama saya pegang watak sebagai penyiasat. Waktu muda-muda dahulu tidak pula ditawarkan sebegini (ketawa).

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved