Isnin, 3 Disember 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Lembaran rujukan generasi hadapan

Posted:

Lembaran rujukan generasi hadapan

Lembaran rujukan generasi hadapan

MENJEJAKKAN kaki ke rumah Johan Nicholson, 70, di Jalan Gasing, Petaling Jaya bagaikan tidak percaya bahawa lelaki Inggeris berkenaan telah menetap di situ sejak 37 tahun lalu.

Keadaan kediaman yang kemas, susun atur perabot antik dan kehadiran hiasan berciri tempatan yang rapi di setiap penjuru memberi gambaran bahawa dia dan keluarganya serba tahu mengenai kehidupan masyarakat di Malaysia.

Namun, apa yang membuatkan kediamannya berbeza daripada kediaman lain di kejiranannya itu ialah khazanah yang dijaga dalam rumahnya. Bukan harta pusaka emas permata, tetapi koleksi peta lama simpanan Nicholson yang dimulakannya sejak tahun 2005.

Kira-kira 1,000 peta lama berlainan saiz dan reka bentuk miliknya itu disimpan rapi di sebuah bilik persendirian di tingkat bawah rumahnya.

"Saya seorang yang meminati sejarah. Daripada minat itu sendiri, telah terbit kepuasan untuk mengumpul peta-peta ini kerana bagi saya, peta-peta lama ini merupakan satu elemen sejarah yang besar nilainya," ujar Nicholson.

Baginya setiap peta lama yang menjadi sumber kajiannya itu begitu simbolik. Ia membawa makna tersendiri terutamanya bagi pihak yang memantau perkembangan fizikal sesebuah negara itu berbanding keadaan puluhan tahun sebelumnya.

Perjalanan kehidupan

Nicholson berasal dari sebuah bandar di England iaitu Norwich City dan telah berhijrah ke Malaysia pada tahun 1968.

Sebelum berhijrah ke Malaysia, dia telah menjelajah dua negara Asia iaitu Pakistan dan Hong Kong. Langkahnya ke negara-negara tersebut termasuk Malaysia adalah kerana tuntutan kerjayanya yang terlibat dalam bidang penerbitan buku-buku ilmiah dan sejarah.

Dia yang pada ketika itu menggalas tanggungjawab penting dalam perkembangan syarikat penerbitan yang terkenal dengan buku-buku ilmiah iaitu Oxford Press.

Ketika mula-mula berhijrah ke setiap negara, minatnya terhadap peta tidak begitu ketara memandangkan dia lebih terarah untuk mengumpul buku sejarah dunia dan buku ilmiah.


NICHOLSON menunjukkan lakaran peta Petaling Jaya terbitan Malaysian Airways pada tahun 1964.


"Hanya sejak bersara tujuh tahun lalu, saya mula mengumpul peta. Apa yang terfikir di benak fikiran saya adalah saya hanya mahu mencari hobi untuk mengisi masa dalam usia emas ini.

"Pada masa yang sama, saya juga menyimpan hasrat untuk menghasilkan buku sejarah yang menceritakan kegemilangan negara-negara Asia Tenggara dari tahun 1880 hingga 1941.

"Namun, ternyata saya memilih untuk mengumpul peta-peta lama ini," ujarnya yang menjawat jawatan sebagai ketua editor di Oxford University Press Malaysia ketika mula menjejakkan kaki ke Malaysia.

Menurutnya, pengalaman bekerjasama dengan syarikat penerbitan dari England dan Amerika Syarikat suatu ketika dahulu memudahkan segala urusannya untuk mendapatkan peta-peta antik itu.

Setiap peta antik miliknya diletakkan di dalam plastik sebagai langkah menjaga cetakan tulisan dan penunjuk arah yang tertera pada peta antik itu

Peta 100 tahun

Walaupun mempunyai pelbagai peta lama dalam koleksinya, bapa kepada tiga orang cahaya mata itu menganggap peta antik Semenanjung Malaysia, Kepulauan Borneo dan Asia Tenggara merupakan peta yang paling disayangi olehnya.


NICHOLSON bersama anak serta cucunya, Maria dan Yaakob bersiar-siar di Kennington Park, London semasa percutian di negara itu awal tahun lalu.


Menurutnya, peta-peta tersebut seakan-akan dekat dengan dirinya dan disebabkan itu juga dia memilih untuk menetap di Malaysia.

Jika seseorang meneliti sebuah peta cetakan tahun 1970-an yang menunjukkan jalan utama di daerah Petaling Jaya, pasti tidak percaya bahawa bandar tersebut sememangnya sebuah bandar yang amat tersusun.

"Saya dapat mengenal pasti jalan baharu yang dibina oleh kerajaan sehingga kini kerana saya amat arif dengan setiap petunjuk arah dan jalan di sekitar daerah ini," ujarnya.

Walaupun ada antara peta-petanya itu bernilai mencecah sehingga ribuan ringgit, dia sanggup membelinya daripada pembekal dari England dan AS.

Peta yang termahal yang berada di dalam koleksinya ialah peta Tanah Melayu sebelum bergabung dengan Sabah dan Sarawak yang dihasilkan 100 tahun lalu oleh syarikat penerbitan Stamford.

"Peta tersebut telah dilakar oleh pihak British pada tahun 1913 dan ia diperbuat daripada kertas linen. Peta yang boleh dilipat itu mampu mencecah harga RM4,200 sekiranya dijual. Namun, masih tiada pembeli yang sanggup membelinya.

"Harga sesebuah peta antik itu bergantung kepada keadaan peta itu sama ada ia masih elok ataupun telah rosak. Paling penting ialah usia sesebuah peta itu. Semakin lama ia dicipta, semakin mahal harganya," terangnya.

Kesukaran untuk menjadi seorang pengumpul peta antik adalah untuk mencari peta-peta tersebut kerana kebanyakan peta-peta antik Malaysia dihasilkan di luar negara.

"Harga yang ditetapkan oleh pihak luar juga amat mahal. Ini menyukarkan untuk saya menjalani sesi jual beli bersama mereka.

"Begitupun, sekiranya harga yang ditawarkan berpatutan dengan keadaan peta itu, tidak menjadi masalah untuk saya membelinya," tambahnya yang telah memeluk agama Islam selepas berkahwin dengan isterinya, Nur Hayati Mohamed pada tahun 1968.

Ketika ditanya mengenai minat warga Malaysia masa kini mengenai bahan sejarah, dia menggambarkan bahawa rakyat negara ini kurang menghargai nilai sejarah. Pada pandangannya, sejarah amat penting untuk dijadikan lembaran rujukan pada masa akan datang.

"Generasi masa kini perlu bersyukur dengan setiap pembangunan yang berlaku di sini. Tanpa lakaran dan coretan pada peta antik ini, mereka tidak akan tahu mengenai gambaran pada masa dahulu. Saya bercakap berdasarkan pengalaman saya yang telah lebih 40 tahun menetap di sini," ujarnya.

Menjual peta antik


LAKARAN peta dunia dalam bentuk hemisfera menunjukkan perincian struktur muka bumi.


Nicholson memberitahu, dia turut menjual peta antik kepada sesiapa yang mahu berkongsi minat dengannya. Semua itu dijual dibawah labelnya yang dikenali sebagai Popular Picture History. Sejak enam tahun lalu, dia juga aktif membuka gerai di acara-acara tertutup sekitar Lembah Klang.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Persatuan radio amatur sertai program perkhemahan

Posted:

Persatuan radio amatur sertai program perkhemahan

Persatuan radio amatur sertai program perkhemahan


SEBAHAGIAN ahli PRADKT bergambar di pantai Teluk Mahkota, Kota Tinggi baru-baru ini,


BERKHEMAH. Lebih 150 ahli Persatuan Radio Amatur Gemilang Kota Tinggi (PRADKT) menyertai perkhemahan selama dua hari di Pantai Telok Mahkota, Tanjung Sedili, Kota Tinggi, Johor, baru-baru ini.

Menurut Yang Di Pertuanya, Afindy Shamsudin, aktiviti yang julung-julung kali diadakan itu antara lain bertujuan mengeratkan silaturahim dalam kalangan anggota persatuan.

Sepanjang perkhemahan, para peserta didedahkan dengan teori dan latihan praktikal penggunaan radio amatur dan turut diperkenalkan dengan sistem fonetik, tanda panggilan, perkakasan radio amatur dan etika penggunaan radio amatur.

Ujar Afindy, kemahiran itu penting bagi memudahkan ahli persatuan berkomunikasi menerusi radio amatur sebagai alat komunikasi alternatif yang berkesan.

Surau Al-Ikhwan anjur program Khatan Perdana 2012

Posted:

Surau Al-Ikhwan anjur program Khatan Perdana 2012

Surau Al-Ikhwan anjur program Khatan Perdana 2012


SEBAHAGIAN daripada kanak-kanak yang menyertai Program Khatan Perdana 2012 bergambar kenangan di hadapan Surau Al-Ikhwan, Desa Pinggiran Putra, Kajang baru-baru ini.


CERIA. Seramai 14 kanak-kanak 'memasuki' alam remaja apabila mereka menyertai program Khatan Perdana 2012 anjuran Surau Al-Ikhwan, Desa Pinggiran Putra, Kajang, Selangor baru-baru ini.

Kanak-kanak yang terlibat berusia antara enam hingga 12 tahun itu merupakan anak ahli-ahli kariah surau berkenaan.

Sebelum majlis dimulakan, kanak-kanak tersebut diarak sejauh kira-kira 100 meter sambil berselawat sebelum mereka dimandikan dengan pancutan air oleh anggota Bomba dan Penyelamat dari Cyberjaya.

Ahli Jawatankuasa Surau Al-Ikhwan, Nur Azman Ali berkata, ia merupakan program kali kedua diadakan dan mendapat sambutan baik.

Katanya, program pertama diadakan pada 2009 melibatkan penyertaan 12 kanak-kanak.

"Kita berharap acara seperti ini dapat diteruskan kerana ia dapat memberi kemudahan kepada ahli-ahli kariah dan penduduk berhampiran. Setiap peserta dikenakan bayaran RM90 seorang,'' katanya baru-baru ini.

Program Khatan Perdana 2012 itu mendapat kerjasama daripada Pusat Perubatan Pakar An-Nur dari Bandar Baru Bangi dan Majlis Perbandaran Sepang.

39 waris pahlawan Murut lawat Muzium Sabah

Posted:

39 waris pahlawan Murut lawat Muzium Sabah

39 waris pahlawan Murut lawat Muzium Sabah


SEBAHAGIAN daripada waris Datuk Seri Antanom selepas mengadakan lawatan ke Muzium Sabah baru-baru ini.


SERAH. Seramai 39 waris pahlawan Murut, Datuk Seri Antanom mengadakan lawatan ke Muzium Negeri Sabah di Kota Kinabalu baru-baru ini.

Lawatan tersebut bagi menyerahkan dokumentasi mengenai susur galur waris pahlawan Antanom kepada pihak pengurusan muzium yang diterima Timbalan Pengarah Muzium Sabah, Sintiong Geletoleh untuk tujuan kajian.

Menurut Pengerusi Kesatuan Tujuh Jurusan Keluarga Besar Pahlawan Antanom, Welley @ Sinawat Antaka berkata, Antanom merupakan pelopor utama kepada pemberontakan kaum Murut terhadap pemerintahan British semasa pemberontakan Rundum 1915.

"Kesemua waris hanya dapat dipertemukan semula melalui program jejak kasih yang diadakan di Kampung Salarom Baru, Nabawan pada 12 Mac lalu," katanya baru-baru ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Suka hutang tapi malas bayar

Posted:

Suka hutang tapi malas bayar

Suka hutang tapi malas bayar

Oleh LUQMAN RIDHWAN MOHD. NOR dan MOHD. HAFIZI AHMAD
berita@kosmo.com.my

SIKAP boros berbelanja menyebabkan ramai lelaki diisytihar bankrap. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR – Seramai 169,218 individu lelaki di negara ini telah diisytiharkan bankrap sejak tahun 2005 hingga April tahun ini disebabkan sikap buruk mereka sendiri yang liat untuk membayar balik hutang.

Jumlah tersebut meliputi 70 peratus daripada jumlah keseluruhan individu yang telah diisytiharkan bankrap dalam tempoh sama iaitu seramai 241,740 orang.

Ketua Jabatan Korporat dan Komunikasi Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK), Mohd. Khalil Jamaldin berkata, fakta tertersebut menunjukkan golongan lelaki di negara ini lebih suka berhutang berbanding golongan wanita.

Beliau berkata, jumlah golongan wanita yang diisytiharkan bankrap dalam tempoh sama adalah seramai 72,522 orang.

Katanya, punca utama golongan Adam menjadi liat untuk membayar hutang adalah disebabkan sikap mereka yang gemar melangsaikan hutang sedia ada dengan membuat pinjaman baharu.

Beliau menegaskan, tindakan tidak berhemah golongan lelaki membuat hutang baharu itu ibarat menutup lubang hutang lama dan kemudian menggali lubang hutang yang baharu.

"Hutang yang baharu itu tidak akan selesai malah semakin bertambah.

"Apabila sudah tidak mampu bayar, tanggungjawab untuk membayar hutang itu turut hilang.

"Jadi akhirnya dia biarkan saja hutang itu macam orang malas nak bayar hutang," katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Dr. Hasan diturun pangkat ke gred lebih rendah

Posted:

Dr. Hasan diturun pangkat ke gred lebih rendah

Dr. Hasan diturun pangkat ke gred lebih rendah

Oleh NOR IDAYU BOSRO
idayu.bosro@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) memutuskan Datuk Seri Dr. Hasan Abdul Rahman yang digantung tugas ekoran kes khalwat baru-baru ini kini tidak lagi memangku jawatan Ketua Pengarah Kesihatan.

Pengerusi SPA, Tan Sri Mahmood Adam berkata, Hasan yang merupakan Pegawai Perubatan Gred Utama Turus II selebihnya telah diturunkan pangkat ke satu gred lebih rendah daripada jawatan sedia ada.

Kosmo! difahamkan, Kementerian Kesihatan akan menentukan jawatan baharu Hasan tidak lama lagi tetapi dia tidak akan memegang mana-mana jawatan Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Pathmanabhan ada masa bunuh

Posted:

Pathmanabhan ada masa bunuh

Pathmanabhan ada masa bunuh

Oleh WAZIHA WAHID
waziha@kosmo.com.my


PATHMANABHAN dibawa keluar dari Mahkamah Tinggi Shah Alam semalam.


SHAH ALAM - Perbicaraan kes bunuh jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga yang lain di Mahkamah Tinggi di sini semalam memasuki episod baharu apabila salah seorang tertuduh mengesahkan bahawa bekas peguam, N. Pathmanabhan berada di Ladang Gadong, Banting pada malam kejadian bunuh pada 30 Ogos 2010.

Ladang Gadong yang dimiliki Pathmanabhan merupakan ladang ternakan haiwan dan buah-buahan, tempat kejadian bunuh itu berlaku.

Keterangan tertuduh keempat itu, R. Kathavarayan bagaimanapun menyebabkan peguamnya, Ravi Nekoo menarik diri daripada mewakili tertuduh atas alasan keterangan anak guam bertentangan dengan arahan diberikan sebelum ini.

Hakim Datuk Akhtar Tahir membenarkan penarikan diri Ravi dan mengarahkan Khatavarayan berbincang dengan ahli keluarga sama ada hendak melantik peguam lain atau sebaliknya.

"Itu merupakan hak yang ada pada Khatavarayan. Kalau paksa peguam pun tidak elok," kata Akhtar yang turut memerintahkan supaya Khatavarayan diasing daripada ketiga-tiga tertuduh lain sehingga dia selesai memberi keterangan.

Terdahulu, Khatavarayan ketika disoal Ravi, mengesahkan bahawa Pathmanabhan datang ke Ladang Gadong pada pukul 7 malam, 30 Ogos 2010 bersama beberapa orang rakan bekas peguam itu yang antara mereka dikenalinya tetapi mendakwa tidak tahu nama mereka.

"Pathmanabhan ada dan seingat saya ada lima orang berketurunan Melayu, seorang Cina dan seorang lagi India yang datang ke ladang itu pada pukul 7 petang," kata Khatavarayan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Gelombang baharu rekaan hari bahagia

Posted:

Gelombang baharu rekaan hari bahagia

Gelombang baharu rekaan hari bahagia

Oleh ALIF ABU BAKAR

PELAMIN indah berhias, karpet merah menghampar dewan dan kad undangan juga sudah lama diterima jemputan. Apa yang pasti, segala persiapan terlaksana dengan rapi. Namun, saat menatap cermin sebelum langkah diatur ke pelamin, busana yang membaluti tubuh seakan-akan melenyapkan keyakinan.

Momen di atas bagaikan mimpi ngeri setiap bakal pengantin. Hakikatnya, busana raja sehari adalah teras daripada keseluruhan rancangan perkahwinan terutamanya kaum Hawa. Disebabkan itu, busana pengantin perlu cantik dan berupaya menyerlahkan kejelitaan mempelai wanita. Jika tidak, ia bakal menjadi palitan hitam dalam sejarah hidup si gadis.

Ironinya, sejauh mana pun zaman beredar, busana pengantin akan kekal sebagai persalinan paling utama dalam diri setiap individu. Memilih konsep, mencari pereka dan butik antara perkara penting perlu dilaksanakan bakal pengantin baharu.

"Majlis perkahwinan orang Melayu selalunya memerlukan pemakaian baju pengantin yang banyak. Baju tunang, nikah, malam berinai dan persandingan untuk kedua-dua belah pihak sudah boleh memberi gambaran sebenar ketaksuban masyarakat negara ini melaram pada hari bahagia mereka.

"Dahulu ia mungkin boleh didapati daripada butik-butik atau mak andam, tetapi hari ini, gelombangnya berubah apabila anak-anak muda lebih gemar menjalani sesi pemilihan pakaian perkahwinan mereka secara terperinci.

"Ia melibatkan perbincangan 100 peratus antara pereka dan pelanggan bermula daripada proses penetapan konsep, pemilihan material dan rekaan akhir sehingga sehelai busana itu siap sepenuhnya," jelas pereka fesyen tanah air, Hasfitri Yusof.

Konsep dongeng

Seiring dengan perkembangan positif itu, Hasfitri tampil dengan rekaan busana perkahwinan berteraskan kisah dongeng. Penggunaan sepenuhnya kain net lembut bersama pelapik sutera satin dan sedikit les, menyempurnakan persalinan pengantin yang mengidamkan konsep perkahwinan bak puteri fantasi.


WARNA lembut memberi perlambangan suci kepada pasangan pengantin.


Penampilan moden mampu diserlahkan menerusi mainan warna-warna pastel yang terdiri daripada krim dan merah jambu. Pilihan rona garang seperti merah turut ditawarkan. Menariknya, penggunaan bulu burung unta asli pada salah satu pakaian koleksi pereka sedang meningkat naik itu menambahkan semarak eksklusif kepada diri si pemakai.

"Potongan bak puteri diberi penekanan bagi membolehkan pengantin menyelami konsep dongeng yang dipilih. Bahagian bawah yang mengembang pula sengaja direka tidak ketat bagi membolehkan semua bentuk badan memakai busana ini.

"Rekaan baharu saya ini juga menampilkan dres yang diolah daripada kebaya yang diberi sentuhan Inggeris. Saya mendapat inspirasi daripada filem klasik Robin Hood, tetapi ia diadun bersama ciri-ciri kemelayuan," ujarnya yang memberitahu pakaian nikah dan perkahwinan yang direkanya diletakkan pada harga bernilai RM2,000 ke atas.

Tambah Hasfitri, koleksi kali ini juga menggunakan pendekatan pakaian dua helai (two piece), iaitu bahagian atas dan bawah didatangkan secara berasingan. Secara tidak langsung, ia menguntungkan pelanggan kerana dapat menyuaipadan pakaian tersebut untuk majlis berbeza.

Pertaruhan peplum

Pereka senior, Melvin Shah juga tidak terkecuali menggunakan pendekatan two piece. Baginya, baju perkahwinan zaman ini perlu mengutamakan nilai pelbagai guna. Rugi sekiranya ia hanya dipakai untuk sekali dan kemudian disimpan di dalam almari sebagai kenangan.

"Koleksi perkahwinan saya boleh dipakai untuk majlis makan malam atau acara eksklusif memandangkan ia ringkas dan tidak sarat dengan perincian mahupun aksesori.

"Potongan kembang payung yang digunakan diadaptasi daripada tradisi Melayu yang ketara pada ketepatan siluetnya. Bagi memberi sedikit nilai sentimental, saya mempertaruhkan unsur peplum dalam kebanyakan rekaan kali ini.

"Seperti yang kita tahu, peplum menjadi kegilaan pada era kegemilangan Allahyarhamah Puan Sri Saloma dan ia kembali dipilih generasi muda yang menggemari busana berkonsep klasik," ujar Melvin yang ditemui Stailo pada sesi fotografi baru-baru ini.

Untuk pengetahuan pembaca, peplum merupakan unjuran yang menyerupai skirt pada blaus dari bahagian pinggang, kembang payung atau bersambung pada tali pinggang. Ia popular pada pertengahan tahun 1860-an dan 1930-an.

Tambah Melvin, pilihan warna lembut seperti kuning seakan-akan jingga (champagne) dan campuran merah jambu dan jingga (coral) pula menyuntik aura moden yang segar.


CIPTAKAN kelainan namun masih mengekalkan elemen glamor pada busana raja sehari anda.


Difahamkan, sebahagian golongan urban menggemari baju pengantin rona sebegitu kerana mereka mahukan penampilan yang santai tetapi kekal elegan.

Berkongsi pendapat berhubung persiapan pakaian perkahwinan, Melvin melihat ia lebih kepada kebijaksanaan pasangan tersebut. Ertinya, setiap bakal pengantin perlu tahu merancang pakaian apa yang hendak ditempah dan mana satu wajar disewa.

"Sebagai orang Melayu, sudah tentu pengantin mahu menyarungkan pakaian tradisional seperti songket. Persalinan ini hanya perlu disewa di butik pengantin kerana ia tidak praktikal untuk dimiliki.

"Baju songket yang disewa itu pula perlu dipilih dengan teliti agar tidak kelihatan ketinggalan zaman. Hari ini, banyak butik yang menawarkan songket perkahwinan berciri moden dari segi potongan dan sulaman," jelasnya menutup bicara pada petang tersebut.

Ratu sehari inspirasi Syahrir

Posted:

Ratu sehari inspirasi Syahrir

Ratu sehari inspirasi Syahrir

Oleh HAFIZ AHMAD


POTONGAN ringkas untuk majlis tema taman.


MELAYARI bahtera perkahwinan menjadi impian buat semua pasangan bercinta. Ikatan kasih dan sayang dirai dengan penuh gilang-gemilang pada hari persandingan kedua-dua mempelai.

Keanggunan ratu sehari menambah seri majlis penyatuan dua jiwa itu melalui pilihan busana menawan nan indah disamping sang pria yang segak bergaya setia menemani disisi.

Busana istimewa amat penting buat pasangan pengantin kerana ia akan kekal selamanya dalam lipatan kenangan sebagai memori terindah dalam hidup.

"Mereka perlu menetapkan warna dan tema bersesuaian sebelum membuat keputusan untuk mencari busana pada hari persandingan mereka," ujar pereka busana pengantin, Syahrir Nurdin.

Perkahwinan idaman tersebut, tambahnya, perlu berlandaskan peruntukan yang telah ditetapkan bagi mengelakkan timbulnya rasa kurang enak usai majlis bahagia.

Busana indah rekaan Syahrir bakal memukau hati setiap wanita dengan pilihan dres-dres yang dicipta istimewa buat pengantin wanita.

Ulas Syahrir, setiap busana ciptaannya berkonsepkan gabungan klasik dan moden iaitu suatu perlambangan sentuhan peribadi dirinya.

"Rekaan kontemporari sebegini mudah mendapat perhatian daripada bakal pengantin kerana potongan dan penggayaan yang tidak lapuk dek peredaran masa," ujarnya yang juga pensyarah sambilan di Universiti Teknologi Mara, Shah Alam.

Pesona setiap rekaan dipersembahkan melalui penggunaan fabrik seperti dutchess satin, double sifon, kain les dengan taburan sulaman jemeki dan mutiara melengkapkan keindahan busana tersebut.

Rona-rona lembut seperti putih, kuning seakan-akan jingga, putih krim dan kelabu lembut menjadi pilihan Syahrir. Prinsipnya, mahu kedua-dua pengantin tampil ayu dengan biasan warna yang sedikit berlainan daripada tetamu lain.

"Pada kebiasaannya, tetamu akan menyarungkan baju rona terang dengan corak pelbagai.

"Oleh kerana itu, pasangan mempelai harus lebih menonjol dengan busana berperincian mewah yang dipadankan rona lembut untuk tampil lebih ayu," ujarnya.

Destinasi pilihan persandingan

Posted:

Destinasi pilihan persandingan

Destinasi pilihan persandingan


TRADISI persandingan dalam rumah mengekalkan amalan bergotong-royong sesama keluarga.


1. Persandingan dalam dewan BUAT pasangan yang bercadang membuat majlis resepsi dalam dewan di ibu negara, pilihan seperti Dewan Perdana Felda mungkin boleh dipertimbangkan. Mampu memuatkan 2,000 tetamu dalam satu masa, dewan itu turut menawarkan perkhidmatan lima bintang yang merangkumi perabot, lantai berkarpet dan pelbagai item mewah. Sistem lampu, sistem audio dan fasiliti multimedia turut disediakan.

Majlis tambah meriah dengan perhiasan lampu kristal yang menghiasi ruang siling ibarat taburan bintang-bintang yang mencipta suasana gemerlapan dan glamor. Usah risau dengan ruang parkir kerana Dewan Perdana Felda menyediakan sebanyak 500 lot parkir kereta dan 240 ruang yang berbumbung.

Dewan tersebut juga diselenggara dan dikawal 24 jam oleh jurutera Felda malah diawasi polis bantuan bagi menjaga keselamatan tetamu. Servis kateringnya mendapat pengiktirafan halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim). Aspek pembuatan dan hidangannya juga mengikut tuntutan syariah.

Majlis resepsi dalam dewan memerlukan solekan tebal memandangkan persekitaran yang dipenuhi lampu-lampu terang. Begitupun, solekan itu tidak perlu dilakukan secara keterlaluan.

Fokuskan pada solekan mata dengan warna sedikit gelap bagi menonjolkan mata yang bundar dan lebih segar. Pelamin pengantin perlu diletakkan ditempat tinggi bagi memudahkan tetamu yang hadir dapat melihat raja sehari terutamanya hadirin terletak jauh dibelakang.

Informasi: www.feldadsaji.com.my / 03-2698 8302

2. Persandingan siar tasik

Jika inginkan kelainan pada hari bersejarah, langsungkan saat indah perkahwinan anda di atas bot persiaran dengan disaksikan oleh sanak saudara terdekat dan sahabat handai. Salah satu pilihan destinasi perkahwinan atas kapal ialah Cruise Tasik Putrajaya yang menawarkan pelayaran penuh romantis dengan panorama mengasyikkan.

Dengan dekorasi dalaman bercita rasa klasik, ia turut dilengkapi perkhidmatan kelas pertama buat pasangan bercinta. Dengan hanya RM3,500 untuk jam pertama pelayaran, majlis bersanding lebih intim dengan tetamu yang diundang istimewa iaitu seramai 60 orang sekali perjalanan.

Hiasi layar cinta anda dengan bunga-bunga segar daripada rona-rona lembut dengan mengambil tema gaya Inggeris bagi menonjolkan sisi eksklusif perkahwinan yang didirikan. Sarungkan persalinan warna polos, solekan natural dan perhiasan rambut ringkas, sesuai dengan konsep yang dibawa.

Tidak perlu tempat persandingan yang terlalu besar cukup sekadar ruang khas untuk bergambar memandangkan kawasan yang terhad dalam bot pesiaran tersebut. Pilih satu sudut yang mudah untuk dilalui dan sedikit luas kerana tetamu akan berkumpul untuk mengambil foto kenangan bersama kedua mempelai.

Informasi: www.cruisetasikputrajaya.com / 03-8888 5539

3. Persandingan dalam rumah


MAJLIS atas bot persiaran mencetus sisi romantis kedua pasangan pengantin. - Gambar hiasan


Sudah menjadi kebiasaan, majlis perkahwinan yang diadakan dalam kawasan rumah menjadi tradisi turun-temurun.

Majlis tampak lebih meriah dengan hilai tawa sanak saudara dan jiran tetangga yang datang bergotong-royong membantu meringankan beban tuan rumah. Detik itu meninggalkan momen manis dan lebih bermakna apabila setiap kelengkapan dan perhiasan mendapat sentuhan peribadi ahli keluarga.

Pasangan pengantin dinasihatkan untuk mencari busana yang menyerap peluh daripada fabrik nipis dan ringan kerana keadaan suhu yang mungkin mencapai tahap membahang. Oleskan wajah dengan dandanan yang rapi dan padat bagi mengelakkan solekan cair akibat kepanasan.

Namun, akibat faktor ruang yang terhad dan kesibukan masyarakat kini, suasana meriah tersebut semakin hilang serinya kerana sering mendapatkan khidmat katering atau pengatur cara majlis perkahwinan.

Pilihan singgahsana persandingan perlu mengikut kesesuaian kawasan yang diberikan. Jika tidak mempunyai ruang yang luas, cukup sekadar pelamin dengan hiasan sederhana dengan padanan bunga- bunga saiz besar yang menjadi ikutan semasa. Warna juga memainkan peranan kerana warna yang terlalu terang dan berwarna-warni sedikit canggung malah boleh dikatakan sudah ketinggalan zaman. - HAFIZ AHMAD

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Thailand lancar perang psikologi

Posted:

Thailand lancar perang psikologi

Thailand lancar perang psikologi

SAFIQ RAHIM (kiri) mengetuai barisan pemain Harimau Malaya menjalani latihan di Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.


JURULATIH Thailand, Winfried Schafer melancarkan perang psikologi menjelang aksi separuh akhir pertama kempen Piala Suzuki AFF 2012 di Stadium Nasional, Bukit Jalil, Ahad ini.

Schafer berkata, kejayaan Thailand menjadi juara Kumpulan A selepas mengutip sembilan mata maksimum mampu memberikan kelebihan kepada pasukannya untuk menempah slot ke final.

Selain itu, beliau juga tanpa berselindung mengakui jentera serangan Harimau Malaya hanya bergantung kepada Mohd. Safee Sali semata-mata.

Meskipun mengakui Malaysia selaku juara bertahan cukup garang ketika beraksi di depan penyokong sendiri, Schafer kekal optimis untuk memburu kemenangan selesa pada pertemuan tersebut sebelum kembali membuat perhitungan di Stadium Supachalasai, Bangkok empat hari kemudian.

"Saya tahu Malaysia cukup kuat bila beraksi di depan penyokong sendiri.

"Mereka telah membuktikannya selepas menewaskan Indonesia 2-0 pada aksi terakhir Kumpulan B. Jadi, sudah tentu ia bukan tugas mudah buat kami untuk mengatasi mereka Ahad ini," katanya yang dipetik daripada laman rasmi Piala Suzuki AFF 2012 semalam.

Rolland kembali sertai LTdL 2013

Posted:

Rolland kembali sertai LTdL 2013

Rolland kembali sertai LTdL 2013


PELUMBA-PELUMBA Europcar sudah bersedia untuk menghadapi cabaran pada LTdL 2013.


JAGUH peringkat pendakian pada kejohanan lumba basikal Jelajah Perancis, Pierre Rolland dijangka kembali menyertai Le Tour de Langkawi (LTdL) 2013 bersama pasukan Europcar pada 21 Februari hingga 2 Mac depan.

Rolland dari Perancis yang menamatkan saingan di tempat ke-10 keseluruhan pada Jelajah Perancis itu mengumumkan program awal 2013 dengan mengutamakan jelajah di Malaysia ini berbanding perlumbaan di negaranya sendiri.

"Saya jatuh cinta dengan LTdL selepas pertama kali mengambil bahagian pada 2011," kata Rolland.

Ketika itu, dia sedang berusaha untuk cuba menonjol selepas dua musim yang kurang menyerlah bersama pasukan Bouygues Telecom, selepas mula menjadi pelumba professional bersama pasukan Credit Agricole pada 2008.

Muncul dengan gelaran Raja Bukit di Criterium du Dauphine dan menjadi anggota pasukan kebangsaan Perancis pada Sukan Olimpik 2008 di Beijing, China, dia dianggap pakar pendaki yang mampu menggegar.

LTdL 2011 adalah permulaan semula dalam kariernya.

Dia melakukan serangan hampir setiap hari, meskipun di laluan landai kerana menyedari peluangnya untuk meraih kemenangan begitu terbatas.

Dia berkayuh ke Genting Highlands secara solo sebelum diekori pelumba lain pada baki lima kilometer terakhir dan terpaksa berpuas hati di tempat ke-12.

"Jika saya lebih arif dengan bentuk pendakian itu, saya mungkin akan bertindak secara berbeza," katanya.

"Saya mahu kembali ke Malaysia dan memenangi pendakian ke puncak legenda itu."

Disebabkan mengalami kecederaan pada Februari tahun lalu, dia terpaksa melupakan perlumbaan Paris-Nice, perlumbaan yang dianggapnya amat penting dalam persiapan menghadapi perlumbaan klasik musim panas dan Jelajah Perancis.

Sebaik memenangi peringkat pendakian di banjaran Alpine di La Toussuire dan menamatkan saingan di tangga kelapan keseluruhan Jelajah Perancis 2012, dia mengubah fikiran terhadap Paris-Nice, sebaliknya memilih LTdL.

"Melihat semula Pierre Rolland di LTdL adalah satu penghormatan besar. Kemenangannya sebagai Pelumba MudaTerbaik Jelajah Perancis 2011 adalah suatu pencapaian besar dan saya mahu melihatnya memenangi saingan di Malaysia," kata Ketua Pegawai Operasi LTdL 2013, Emir Abdul Jalal.

Nurul Sarah tak letak sebarang sasaran

Posted:

Nurul Sarah tak letak sebarang sasaran

Nurul Sarah tak letak sebarang sasaran

Oleh HELMI TALKAH
helmi.talkah@kosmo.com.my


NURUL SARAH mengakui yang dia sedang mempertimbangkan hasrat untuk bersara daripada mewakili Malaysia di pentas antarabangsa.


ATLET pecut wanita negara, Nurul Sarah Abdul Kadir tidak meletakkan sebarang sasaran pada Sukan Universiti ASEAN (AUG) 2012 di Vientiane, Laos yang akan bermula 12 hingga 20 Disember ini.

Menurut Nurul Sarah, agak sukar untuk dirinya kembali berada pada tahap prestasi sebenar selepas setahun tidak menjalani latihan.

"Saya hanya kembali menjalani latihan sebulan yang lalu. Itu pun ada juga saya tidak turun berlatih kerana komitmen terhadap pengajian saya di UPM (Universiti Putra Malaysia).

"Sebab itu, saya tidak mahu meletakkan sebarang sasaran kerana saya sendiri belum pasti. Namun, saya berjanji akan memberikan yang terbaik untuk membantu kontinjen negara," kata Nurul Sarah ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Pada penampilan keduanya di temasya AUG edisi ke-16 kali ini, Sarah akan mengambil bahagian dalam tiga acara iaitu 100 meter, 200 meter dan 4x100 meter.

Nurul Sarah berkata, dia akan lebih memberi keutamaan terhadap acara 200m kerana ia merupakan acara kegemarannya.

"Saya memang gemar acara 200m tetapi jurulatih (Harun Rasheed Othman) mahu saya memberi fokus yang lebih dalam acara 100m. Namun, seperti yang saya katakan saya akan cuba memberikan aksi terbaik.

"Saya menjadikan AUG kali ini sebagai platform untuk beraksi pada Sukan Universiti Dunia di Rusia tahun depan. Itu adalah fokus utama dan saya harap, saya mampu menunjukkan peningkatan prestasi," katanya yang memiliki catatan peribadi terbaik 24.10 saat dalam acara 200m.

Sebagai rekod, Nurul Sarah berjaya meraih pingat emas dalam acara 4x100m pada AUG 2010 di Chiangmai, Thailand dua tahun lalu bersama rangkaian pelari terdiri daripada Siti Zubaidah Adabi, Siti Fatimah Mohamed dan Norjannah Hafiszah Jamaludin.

Diminta mengulas mengenai barisan pencabarnya pada AUG di Vientiane, Nurul Sarah berkata: "Sudah pasti cabaran akan hadir daripada atlet-atlet Indonesia dan Thailand.

"Saya menjangkakan alet dari kedua-dua negara tersebut yang melakar kejayaan di Chiangmai akan sekali lagi beraksi untuk AUG kali ini."

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Sumbangan amal IFF untuk Palestin

Posted:

Sumbangan amal IFF untuk Palestin

Sumbangan amal IFF untuk Palestin

SUZANNA (empat dari kiri) dan Shah Rezza (lima dari kiri) menyerahkan replika cek kepada Abdelaziz (kanan) di pejabat Kedutaan Palestin di Kuala Lumpur.


FESTIVAL Fesyen Islam (IFF) yang dianjurkan pada 5 hingga 9 November lalu tidak hanya memberi kesan positif kepada peningkatan fesyen berteras Islamik tempatan. Ia juga menjadi medan kepada penganjur dan organisasi yang terlibat menjalankan kutipan amal untuk disumbangkan kepada tabung kemanusiaan Palestin.

Kira-kira RM150,000 berjaya dikumpul IFF bersama beberapa organisasi dan badan bukan kerajaan pada IFF Charity Brunch yang diadakan pada 7 November lepas. Acara itu merupakan slot istimewa minggu fesyen tersebut dalam mengumpul dana demi memberi sedikit keceriaan kepada rakyat Palestin.

Penaung dan Pengerusi IFF, Datuk Seri Raja Rezza Shah mewakili IFF menyerahkan sumbangan tersebut dalam bentuk replika cek kepada duta Palestin ke Malaysia, Abdelaziz Abughosh di Kedutaan Palestin di Kuala Lumpur baru-baru ini.

"Beramal merupakan antara elemen asas dalam IFF dan kami telah menjalankan tanggungjawab ini sejak dahulu. Tahun ini, IFF telah menetapkan Palestin sebagai penerima kutipan amal, sebelum krisis di Gaza tercetus.

"Kami percaya menerusi sumbangan ini dapat membantu mengurangkan penderitaan yang sedang dialami rakyat Palestin," ujar beliau yang lebih dikenali dengan panggilan Shah Rezza.

Rakan kerjasama IFF juga tidak ketinggalan menghulurkan bantuan seperti Persatuan Bencana Alam Kedah yang menyumbangkan RM20,000. Ia disampaikan oleh Toh Puan Bendahara Kedah, Datuk Noor Suzanna Abdullah.

YTL Corporation Berhad, The Zon Duty Free and The Zon Hotels dan Kelab Sukan Artis Malaysia pula masing-masing menyumbangkan RM10,000 manakala Kelab Mutiara Putrajaya memberikan sumbangan bernilai RM5,000.

Cetus semangat usahawan kanak-kanak

Posted:

Cetus semangat usahawan kanak-kanak

Cetus semangat usahawan kanak-kanak


PROGRAM Kids Marketplace mendapat sambutan dan sokongan daripada ibu bapa dan kanak-kanak berumur antara lapan hingga 18 tahun.


KEBERANIAN dan kreativiti kanak-kanak lingkungan usia lapan tahun dan ke atas dalam bidang perniagaan teruji ketika menyertai program Kids Marketplace yang diadakan pusat beli-belah Hartamas Shopping Centre (HSC).

Kepakaran mereka menyamai karakter sebenar seorang ahli perniagaan walaupun tidak pernah terlibat dalam industri itu.

Program yang dianjurkan bersama HSC dan konsultan latihan belia, Yuber itu memberi peluang kepada peserta seawal usia lapan tahun sehingga 18 tahun untuk menunjukkan kemahiran mereka dalam lapangan keusahawanan.

Sepanjang aktiviti dua hari itu, peserta berusaha tanpa penat dan lelah dalam menjual barangan rekaan dan ciptaan mereka sendiri seperti kek cawan dan gelang buatan tangan kepada ibubapa, pengunjung program tersebut dan orang awam.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Make A Different (MAD), Patrick Wee berkata, tujuan utama program tersebut diadakan adalah untuk memberi galakan dan memberi inspirasi kepada golongan kanak-kanak dalam melihat kebolehan mereka dalam bidang keusahawanan.

"Di samping itu, mereka dapat mengasah bakat dalam aktiviti yang santai dan selamat selain memupuk semangat persaingan yang sihat," ujarnya dalam kenyataan kepada media.

Selain daripada memberi sokongan dan galakan kepada usahawan muda, Kids Marketplace juga diadakan bersempena dengan projek "MAD About Learning". Ia merupakan kempen inovatif untuk meningkatkan sistem pembelajaran di Malaysia dan Singapura.

Walaupun bersaing antara satu sama lain, setiap peserta masih merasai keseronokan ketika program tersebut malah kesungguhan mereka turut diberi penghargaan melalui beberapa anugerah yang menjadi rebutan iaitu Usahawan Muda Kreatif, Usahawan Muda Harapan dan Pertunjukkan Terbaik.

Ternyata inisiatif melalui program itu mendapat penyertaan yang menggalakkan daripada peserta dan para ibubapa.

"Saya berpendapat program Kids Marketplace ini sangat menyeronokkan dan memberi banyak pengalaman kepada golongan kanak-kanak.

"Anak perempuan saya memperolehi pengalaman berharga dalam menjalankan perniagaan kelak," ujar Yvonne yang menghantar anaknya, Nicole dari Sekolah Antarabangsa Sri Emas.

Keputusan keseluruhan bagi Anugerah Usahawan Muda Harapan diberikan kepada peserta junior, Jade Wong Wenn Li dan Wong Jo-Hann yang mengusahakan 'syarikat' E.Co. Usia muda tidak menghalang mereka untuk menewaskan peserta yang lebih berumur dengan menjual produk-produk seperti gelang untuk bekas minuman.

Turut menerima penghargaan bagi beberapa kategori lain adalah seperti Anugerah Pertunjukan Terbaik, Illyanaqah Fathonah Ismail dan Iqmilhaqeem Fakhrurazi Ismail (junior), Ng Jun Yang dan Lionel Ong Sue Beng (senior); Anugerah Usahawan Muda Kreatif, Amir Syafiq Azman Shah dan Keisan Artin Vaqari (junior), Ng Jun Yang dan Lionel Ong Sue Beng (senior); Anugerah Usahawan Muda Harapan, Jade Wong Wenn Li and Wong Jo-Hann (junior), Chan Rudii dan Kok Cheng Keith (senior).

Beberapa program sampingan turut diadakan selain pertandingan Kids Marketplace dan projek "MAD About Learning." Antaranya aktiviti hiburan kreatif, persembahan tarian, Bengkel Topeng, Permainan Pembelajaran Yuber dan lain-lain.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Terowong di lebuh raya Jepun runtuh

Posted:

Terowong di lebuh raya Jepun runtuh

Terowong di lebuh raya Jepun runtuh

KEPULAN asap menyelubungi kawasan di sekitar terowong itu.


TOKYO - Beberapa anggota penyelamat menemui lima mayat yang rentung selepas bumbung sebuah Terowong Sasago di lebuh raya Chuo, tengah Jepun runtuh semalam.

Mayat-mayat itu ditemui di dalam sebuah kereta.

Dua buah kereta remuk di dalam terowong tersebut.

Menurut laporan agensi berita Kyodo, beberapa pekerja penyelamat kini melakukan siasatan bagi memastikan jika terdapat mangsa lain yang terperangkap.

Terowong itu sepanjang 4.7 kilometer dan terletak di Otsuki, 80 kilometer ke barat Tokyo.

Kira-kira 150 kepingan siling yang setiap satu berukuran lima meter lebar, 1.2 meter panjang dan setebal lapan sentimeter serta berat 1.2 tan runtuh di dalam terowong tersebut.

Lebuh raya itu telah dibuka sejak 35 tahun lalu.

Rangkaian televisyen menunjukkan kepulan asap keluar dari terowong itu.

Tujuh orang dipercayai hilang manakala dua lagi cedera dan sekurang-kurangnya dua buah kereta juga terperangkap, kata seorang anggota bomba.

Seorang mangsa, Tomohiro Suzuki, 37, yang melalui kawasan berhampiran menceritakan detik-detik tragis itu.

Menurutnya, dia keluar dari kereta dan berlari ke arah sebuah kenderaan lain yang remuk akibat dihempap konkrit dengan tujuan untuk menyelamatkan penumpang kereta tersebut.

Suzuki berkata, dia kemudian menghubungi polis selepas mendapati amat mustahil untuknya melakukan kerja-kerja menyelamat.

Seorang lagi lelaki memberitahu agensi berita Jiji Press bahawa dia menyaksikan konkrit bumbung terowong itu menghempap sebuah kenderaan di depan matanya.


ASAP akibat kereta terbakar keluar dari terowong itu.


Menurutnya, dia mendengar bunyi suara orang meminta pertolongan dari celah-celah timbunan runtuhan sebelum seorang wanita keluar tanpa memakai kasut dengan pakaiannya koyak.

Wanita berkenaan meminta supaya semua rakan dan kekasihnya diselamatkan selepas kereta yang dinaikinya dihempap runtuhan itu.

Bagaimanapun, lelaki tersebut menyatakan, kereta yang dinaiki wanita yang terselamat itu terbakar.

Seorang wartawan, Yoshio Goto yang terperangkap dalam kemalangan itu berkata, dia sempat memecut kenderaannya dan berjaya keluar dari terowong itu.

Bagaimanapun, terdapat serpihan runtuhan yang menghempap kenderaannya.

"Saya kemudian melihat ke arah kenderaan saya dan mendapati separuh bumbungnya remuk," katanya.

Terowong Sasago yang melalui sebuah kawasan bukit tidak jauh dari Gunung Fuji merupakan salah sebuah terowong yang paling panjang di Jepun.

Ia merupakan kemalangan terburuk yang pernah berlaku di Jepun sejak tahun 1996, setelah sebuah terowong runtuh dan mengakibatkan 20 orang terbunuh.

Syarikat yang mengendalikan lebuh raya itu, Central Nippon Expressway menyatakan pihaknya sedang menyiasat punca kejadian.

Menurut syarikat itu, pihaknya tidak menemui sebarang kecacatan semasa melakukan pemeriksaan pada Septembar lalu.

Presiden syarikat itu, Takekazu Kaneko meminta maaf berhubung kejadian itu pada sidang akhbar di Nagoya.

"Saya meminta maaf kerana menyebabkan kemalangan serius. Saya kini meletakkan keutamaan berhubung kerja-kerja menyelamat," katanya. - Agensi

Tunjuk perasaan bantah Kardashian

Posted:

Tunjuk perasaan bantah Kardashian

Tunjuk perasaan bantah Kardashian


SEKUMPULAN penunjuk perasaan membantah kehadiran Kardashian dekat sebuah pusat beli-belah di Riffa kelmarin.


MANAMA - Kehadiran selebriti televisyen Amerika Syarikat (AS), Kim Kardashian di Bahrain telah mencetuskan tunjuk perasaan sehingga mengakibatkan polis pencegah rusuhan melepaskan tembakan gas pemedih mata untuk menyuraikan lebih 50 orang penunjuk perasaan kelmarin.

Tunjuk perasaan itu berlaku sebelum Kardashian merasmikan cawangan kedai makanannya, Millions of Milkshakes di sini.

Seorang wartawan agensi berita Associated Press menyaksikan para penunjuk perasaan menjerit: "Tuhan Maha Besar".

Tunjuk perasaan itu berlaku dekat kedai tersebut di bangunan beli-belah Riffa, 20 kilometer ke selatan Manama.

Bagaimanapun, para penunjuk perasaan itu berjaya disuraikan polis sebelum ketibaan Kardashian.

Sebelum kejadian tersebut berlaku, selebriti itu menghantar kenyataan di laman Twitter dengan menyatakan bahawa Bahrain merupakan tempat yang paling cantik di bumi.

Beribu-ribu peminat yang telah membayar sehingga AS$1,360 (RM4,132) untuk sekeping tiket bertindak menjerit sejurus selebriti berusia 32 tahun itu merasmikan kedai tersebut.

Beberapa anggota parlimen negara itu mengemukakan usul untuk melabelkan Kardashian sebagai artis yang mempunyai reputasi buruk.

Namun, ramai peminat aktres itu menghantar kenyataan di Twitter untuk menyuarakan perasaan tidak puas hati dengan tindakan kumpulan ahli parlimen tersebut.

"Ahli-ahli parlimen sepatutnya menumpukan perhatian untuk menyelesaikan isu-isu penting seperti ekonomi, politik dan sosial," lapor akhbar Daily News.

Kardashian, 32, pernah berbogel untuk majalah lucah Playboy dan terkenal menerusi program realitinya di AS. - Agensi

Puntianak dipercayai berkeliaran di kampung Serbia

Posted:

Puntianak dipercayai berkeliaran di kampung Serbia

Puntianak dipercayai berkeliaran di kampung Serbia


KINCIR air yang musnah dan dipercayai menjadi tempat tinggal puntianak di Kampung Zarozje, Serbia.


BELGRADE - Penduduk di Kampung Zarozje, dekat bandar Bajina Basta, Serbia percaya terdapat puntianak yang menghisap darah sedang berkeliaran dan mereka kini hidup dalam ketakutan.

Seorang anggota majlis tempatan memberi amaran kepada penduduk kampung itu supaya membawa bawang putih di dalam saku dan lambang salib di bilik rumah mereka bagi mengelak kehadiran puntianak.

Mereka kini dilanda ketakutan tentang kehadiran puntianak legenda yang bernama Sava Savanovic.

"Kisah Savanovic merupakan satu legenda tetapi beberapa perkara ganjil telah berlaku sejak kebelakangan ini," kata seorang suri rumah, Milka Prokic yang memegang bawang putih di tangannya.

"Kami mewarisi legenda itu daripada nenek moyang dan kami menghidupkannya untuk generasi muda," tambahnya yang berusia 55 tahun.

Kewujudan puntianak itu berkeliaran di kampung tersebut tersebar selepas sebuah kincir air di Sungai Rogacica di kampung tersebut runtuh beberapa bulan lalu.

Kincir itu dipercayai menjadi tempat tinggal puntianak tersebut.

Justeru, puntianak itu kini berkeliaran selepas kincir air yang menjadi tempat tinggalnya musnah.

Puntianak itu kini marah kerana terpaksa mencari tempat untuk menggantung pakaiannya.

Beberapa penduduk mendakwa mereka mendengar bunyi daun-daun kering di hutan dipijak dan suara ganjil datang dari puncak sebuah kawasan pergunungan.

Kawasan pergunungan itu dipercayai menjadi tempat puntianak itu dibunuh dengan pancang tajam yang menembusi jantungnya.

Namun, puntianak tersebut masih hidup dalam bentuk roh seperti menjadi rama-rama.

Beberapa penduduk menyatakan mudah bagi orang di luar kampung itu untuk mentertawakan mereka ekoran kisah tersebut.

"Baru-baru ini, lima orang telah mati selepas seorang demi seorang di dalam komuniti kita" kata seorang anggota majlis perbandaran, Miodrag Vujetic. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Warga Bangladesh maut, koperal PGM cedera dalam nahas

Posted:

Warga Bangladesh maut, koperal PGM cedera dalam nahas

Warga Bangladesh maut, koperal PGM cedera dalam nahas

03/12/2012 7:31pm

IPOH — Seorang warga Bangladesh maut manakala pemandu trak Pasukan Gerakan Am (PGA) cedera parah dalam kemalangan antara sebuah kereta dan trak PGA di Km 197.2 laluan utara Lebuh Raya Utara-Selatan kira-kira 8.30 pagi tadi.

Ketua Polis Daerah Kerian, Superintenden Mat Fauzi Nayan berkata, warga Bangladesh itu dikenali sebagai Mohammad Saone, 30, penumpang hadapan kereta Honda Edix terbabit.

Manakala pemandu trak yang parah itu ialah Koperal Ahmad Apin, 52.

"Ketika kejadian, trak terbabit berada pada kedudukan terakhir dalam pergerakan konvoi yang mengandungi 11 lori dan enam kenderaan pacuan empat roda PGA dari Batalion 3, Bidor.

"Apabila trak berkenaan yang berada di lorong kanan sedang memasuki lorong kiri bagi mengikut pergerakan konvoi, kereta Honda Edix yang dinaiki tiga individu secara tiba-tiba merempuh trak berkenaan.

"Akibat dari rempuhan tersebut yang berlaku berhampiran hentian Rehat dan Rawat Gunung Semanggol, trak berkenaan terbabas dan terbalik menyebabkan pemandunya cedera," katanya ketika dihubungi.— BERNAMA

Skim pelaburan sarang burung: Datuk didenda RM145,000

Posted:

Skim pelaburan sarang burung: Datuk didenda RM145,000

Skim pelaburan sarang burung: Datuk didenda RM145,000

03/12/2012 7:27pm

SHAH ALAM — Pemilik Golden Nest Properties International (M) Bhd, Datuk Wong Sen Chiew dijatuhi hukuman penjara sehari dan denda RM145,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini selepas mengaku bersalah terhadap 29 pertuduhan membabitkan skim pelaburan sarang burung.

Hakim Mat Ghani Abdullah memerintahkan Sen Chiew, 56, membayar denda itu pada atau sebelum 10 Disember ini.

Sekiranya tertuduh gagal membayar denda dia boleh dipenjara lima bulan lagi bagi setiap pertuduhan.

Sen Chiew didakwa memperdaya orang awam untuk menyertai skim pelaburan 'mengusahakan sarang burung' yang menjanjikan pulangan lumayan sehingga menyebabkan mereka membayar untuk menyertai program itu dengan memasukkan wang mereka ke dalam akaun syarikatnya.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di pejabatnya di Unit A-19-1, Tingkat 1, Blok A, Jaya One Jalan Universiti, Petaling Jaya dekat sini antara 28 November 2004 dan 1 Oktober 2005.— BERNAMA

6 lelaki ditahan bantu kes pemilik bistro ditikam

Posted:

6 lelaki ditahan bantu kes pemilik bistro ditikam

6 lelaki ditahan bantu kes pemilik bistro ditikam

03/12/2012 6:32pm

GEORGE TOWN — Polis menahan enam lelaki bagi membantu siasatan berhubung kes seorang pemilik bistro maut ditikam ketika dia cuba meleraikan pergaduhan antara dua kumpulan di hadapan premisnya di Jalan Burma di sini semalam.

Ketua Polis Daerah Timur Laut, ACP Gan Kong Meng berkata, mereka yang berusia antara 18 hingga 26 tahun itu ditahan di beberapa lokasi di sekitar bandar raya ini.

"Empat lelaki ditahan di sebuah restoran makanan segera di Greenlane beberapa jam selepas kejadian. Salah seorang daripada mereka mempunyai kesan kecederaan di kepala.

"Dua lagi lelaki ditahan di bandar raya ini pada pukul 9.15 malam tadi.

Usaha mengesan beberapa lagi suspek giat dijalankan," katanya.

Kong Meng berkata, kesemua mereka direman bagi membantu siasatan menurut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.— BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved