Jumaat, 2 November 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Memoirs untuk peminat Bollywood

Posted:

Memoirs untuk peminat Bollywood

LEBIH tiga dekad lalu, pasangan adik-beradik, Linda Loh dan abangnya, Alen Loh gigih menjalankan perkhidmatan fotografi di sebuah premis kecil di tengah-tengah kesibukan kawasan Brickfields, Kuala Lumpur.

Linda yang kini berusia 55 tahun masih mengingati keadaan premis niaga mereka dengan jelas. Sebuah kedai kecil bernombor 62 dengan kaunter dan bilik mengambil gambar di ruang yang sama, ia rancak didatangi pelanggan yang mahu merakamkan gambar untuk pelbagai tujuan.

"Saya dan abang berpindah operasi ke kedai lain yang lebih besar selepas itu, namun masih di kawasan sama. Kini, tapak kedai lama kami sudah menjadi stesen petrol Petronas," katanya mengimbau suasana sekitar tahun 1980-an. Ketika itu, perniagaannya popular dengan nama Foto Lido.

Menurut Linda, kedai yang lebih besar itu membolehkan mereka memiliki peralatan penggambaran yang lebih banyak. Seingatnya, Foto Lido mendapat sambutan yang memberangsangkan, lebih-lebih lagi kerana ia bertempat di Brickfields iaitu kawasan yang sangat ikonik dalam pembentukan ibu negara sejak zaman dahulu.

"Kami banyak menerima kedatangan pelanggan yang rata-ratanya terdiri daripada kaum India atau Cina," tambahnya.

Perkembangan perniagaan adik-beradik itu diteruskan selepas Linda mendirikan rumahtangga dengan Y.K. Cheah, 60.

Tidak lama kemudian, Linda meneruskan legasi perniagaan tersebut kerana abangnya mengambil keputusan untuk menguruskan perniagaan yang lain.

"Kami pernah beroperasi sementara di Pusat Pameran Sentral dan kini di sini," tambah Linda mengenai premis terkininya di alamat di 182, Jalan Tun Sambanthan.

Sebagai pengusaha yang tegar menjalankan bisnes untuk suatu tempoh yang lama, Linda akur dengan konsep penjenamaan semula. Meskipun berat rasa hati untuk menamatkan nama Foto Lido dalam daftar niaganya sebelum ditukar menjadi Memoirs Bridal Gallery (Memoirs), Linda yakin bahawa semuanya tetap sama, malah lebih baik buatnya.

Nostalgia tetap menjadi suatu yang indah untuk dikenang. Papan tanda nama lama itu masih digantung di sudut kiri di pintu masuk Memoirs.

Sewaktu ditemui di premis tersebut, Linda begitu ramah dan sibuk menguruskan perkhidmatan penggambaran perkahwinan bersama para pekerjanya. Hal yang paling mencuri perhatian ialah kedai itu dipenuhi pakaian pengantin tradisional bagi wanita dan lelaki India seperti jippa, lengha dan sari selain gaun pengantin lain.

Tarikan India


FOTO ini menunjukkan Linda di hadapan kedai lamanya, Foto Lido.


Ada sesuatu yang menarik mengenai wanita itu dan pasangannya. Walaupun mereka berketurunan Cina dan tidak mempunyai apa-apa pertalian darah dengan kaum India, mereka berdua memilih untuk menyasarkan khidmat fotografi untuk pasaran pelanggan kaum India.

Buktinya amat jelas apabila melangkah masuk ke aras bawah galeri mereka yang memperagakan koleksi pakaian India, poster dan album praperkahwinan pelanggan India. Sementara itu, ruang khas di tingkat atas pula diubah suai menjadi galeri penggambaran dengan sentuhan tata rias dalaman ala Bollywood.

"Memang ramai yang tertanya-tanya tentang survival kami. Hampir 90 peratus pelanggan kami ialah kaum India. Itu tidak termasuk pelanggan untuk tujuan penggambaran lain," ujar Linda tersenyum.

Ceritanya, sejak Foto Lido memulakan bisnes pada awalnya, mereka sudah mempunyai beberapa pelanggan setia yang kembali kepada mereka.

"Mereka percaya kami membawa tuah. Ini berterusan sehingga kepada anak cucu mereka. Selepas penjenamaan semula, kami teruja melihat generasi ketiga pelanggan kami yang mahu mendapatkan khidmat Memoirs," kata Linda yang berterima kasih kepada pelanggannya atas kepercayaan itu.

Suami Linda, Cheah, pula percaya bahawa Memoirs berkembang maju kerana menawarkan kualiti dan komitmen dalam perkhidmatan.

"Kami terpaksa bersaing dengan beratus-ratus syarikat lain dalam industri yang mencabar ini. Kami meningkatkan kemampuan kami memandangkan telah muncul ramai peniaga kaum India dalam aliran bisnes yang sama dan mereka juga menunjukkan potensi yang baik," ujar Cheah lagi.

Tambahnya, Memoirs sentiasa memastikan permintaan pelanggan ditepati dan dicapai termasuk keperluan dalam jangka waktu singkat. Lazimnya, perkara yang menjadi tarikan para pelanggan India di Memoirs ialah pilihan baju tradisional dan gaun moden yang pelbagai.

Secara kasar sahaja, pakaian tradisional India yang didatangkan khas dari India boleh mencecah beberapa ratus helai, tidak termasuk gaun dan pakaian tradisional Inggeris buat lelaki.

"Kami membeli dan memilikinya sendiri. Pilihan dibuat berdasar rujukan majalah fesyen dari India dan nasihat daripada kawan-kawan kami di Mumbai," kata Linda.

Cipta latar suasana

Di samping itu, Linda juga bertanggungjawab terhadap seluruh proses pengubahsuaian dekorasi dalaman galeri yang menjadi tarikan utama para pelanggan. Setiap sudut dan bahagian diberi sentuhan Bollywood atau Inggeris supaya dapat menjana kepelbagaian latar sewaktu sesi penggambaran.

"Saya sangat peka dengan hiasan dalaman galeri dan tiap kali ada sahaja idea baharu, saya tidak boleh duduk diam," katanya yang mengubah rekaan dalaman galeri setiap lima hingga enam bulan dengan merujuk kepada pelbagai sumber termasuk majalah, filem-filem Tamil dan Hindustan serta berbincang dengan rakan-rakan di India.

Linda dan Cheah mengakui mereka telah berbelanja kira-kira RM100,000 untuk dekorasi dalaman sahaja dan dari semasa ke semasa, mereka cenderung membuat pengubahsuaian.

Sambil bercerita, Linda turut memperkenalkan jurusoleknya, Chin Siew Fung, 41, iaitu antara tenaga kerja yang menjayakan sesi fotografi di Memoirs.

Berpengalaman lebih 15 tahun, Siew Fung tidak kekok mengendalikan seorang pelanggannya yang ketika itu sedang bersiap sedia untuk penggambaran luar di Taman Titiwangsa, Kuala Lumpur, U. Munisvary, 30.


MUNISVARY (dua dari kiri) dan pasangannya Shanmugam (kiri) percaya pada sentuhan kreatif Linda dan para pekerjanya.


"Tangan ini sudah terbiasa dengan wajah pelanggan India, justeru saya tidak merasakan menyolek mereka satu tugas yang sukar. Saya suka memberi sentuhan emas pada mata mereka yang lazimnya sedia cantik dan besar sekali gus memberi nilai tambahan kepada kecantikan mereka," katanya mesra.

Selain berpengetahuan tentang solekan buat pelanggan India, Siew Fung juga mahir menyarung sari, lengha atau apa jua pakaian yang dibekalkan di Memoirs kepada para pelanggan.

"Saya tidak memilih sari, tetapi memakai sepasang lengha dan empat gaun. Saya dikhabarkan tentang hasil yang berkualiti di sini dan betapa efisien kualiti kerja mereka. Lagipun dekorasi hiasan dalaman juga amat unik dan benar-benar istimewa," kata Munisvary yang membuat keputusan untuk mengambil gambar bersama pasangannya, N. Shanmugam, 35.

Kedua-dua pasangan, doktor dan jurutera ini merancang untuk berkahwin pada bulan Disember akan datang, juga mengakui, Memoirs adalah pilihan yang disenarai pendek daripada empat galeri lain yang mereka dekati.

"Saya dapati pakej yang ditawarkan oleh mereka agak munasabah dengan jumlah pakaian, penggambaran di studio dan di luar," kata Munisvary.

Selepas bersiap sedia dengan solekan, gaun putih dilengkapi kain layah, aksesori, Munisvary dan pasangannya yang turut kelihatan disolek, keluar meninggalkan Memoirs untuk penggambaran luar ke Taman Titiwangsa bersama juru gambar, Fanco Wong, 35, yang turut berpengalaman luas dalam bidangnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


500 pelajar AUCMS terima bantuan pendidikan

Posted:

500 pelajar AUCMS terima bantuan pendidikan

ABDULLAH (depan, tengah), Wahid (lima dari kiri) dan Nor (tujuh dari kiri) bersama sebahagian pelajar selepas majlis penyampaian bantuan pendidikan AUCMS di Kepala Batas baru-baru ini.


DANA PENDIDIKAN. Seramai 500 pelajar jurusan perubatan Allianze University College of Medical Sciences (AUCMS) menerima bantuan pendidikan daripada universiti itu di Kepala Batas, Pulau Pinang baru-baru ini.

Presiden AUCMS, Datuk Dr. Zainuddin Wazir berkata, pihaknya berbangga kerana menjadi universiti swasta pertama di negara ini menyediakan dana pendidikan untuk pelajar mengikuti pengajian dalam bidang perubatan.

"Dana pinjaman pendidikan daripada Maybank berjumlah RM125,000 ini dapat membantu kerajaan dalam melahirkan lebih ramai doktor dan profesional menjelang tahun 2020," katanya.

Majlis penyerahannya disempurnakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop.

Turut hadir pada majlis itu ialah mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Ketua Pegawai Eksekutif Maybank, Datuk Seri Abdul Wahid Omar.

Persatuan Muay Thai laksana ibadah korban

Posted:

Persatuan Muay Thai laksana ibadah korban

JUMAAT (kanan, baju merah) mengagihkan daging korban kepada orang ramai sempena Hari Raya Aidiladha di Santubong baru-baru ini.


IBADAH. Persatuan Muay Thai Sarawak turut tidak ketinggalan untuk melaksanakan ibadah korban apabila menumbangkan seekor lembu sempena Hari Raya Aidiladha baru-baru ini.

Presidennya, Jumaat Ibrahim berkata, majlis yang diadakan di pekarangan Dewan Masyarakat Kampung Santubong, Kuching itu bertujuan untuk mengeratkan lagi hubungan silaturahim antara ahli persatuan dan masyarakat setempat.

"Kita juga mahu bersama-sama umat Islam lain menjayakan ibadah korban, sekali gus membolehkan ahli-ahli persatuan dan masyarakat setempat dapat menghayati ibadah korban yang sebenar walaupun hanya diadakan secara kecil-kecilan," katanya.

Menurutnya lagi, pihak jawatankuasa kebajikan persatuan tersebut berharap agar program sulung yang diadakan itu akan dapat diteruskan pada masa akan datang.

SM Bandar Baru Ampang anjur majlis korban

Posted:

SM Bandar Baru Ampang anjur majlis korban

PENGETUA SMK Bandar Baru Ampang, Che Salmah Samsuddin (kanan) menyampaikan daging korban kepada pelajar dalam kalangan keluarga berpendapatan rendah di Ampang baru-baru ini.


KORBAN. Buat julung-julung kalinya, Sekolah Menengah (SM) Bandar Baru Ampang menganjurkan program korban sempena sambutan Hari Raya Aidiladha di Ampang, Selangor baru-baru ini.

Menurut guru pengelola program tersebut, Shahrun Nizam Mohammad Sukarman, sebanyak dua ekor lembu telah dikorbankan dalam program itu dengan penyertaan sebanyak 14 orang guru.

"Daging korban diagihkan kepada 80 pelajar yang dikenal pasti oleh pihak sekolah daripada kalangan keluarga yang berpendapatan rendah.

"Walaupun program ini yang pertama kali diadakan ia mendapat sambutan yang baik dalam kalangan guru dan pelajar sekolah," katanya.

Menurut beliau, program korban itu juga akan diteruskan pada tahun hadapan dan akan dijadikan acara tahunan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Bakar rumah, 4 kenderaan keluarga bekas kekasih

Posted:

Bakar rumah, 4 kenderaan keluarga bekas kekasih

Oleh AHMAD SYAKIR SAZILI
syakir.sazili@kosmo.com.my

ABDULLAH (dua dari kanan) menyiasat kejadian kereta dan tiga buah motosikal dibakar seorang lelaki kecewa di Highland Park kelmarin.


TAPAH – Gara-gara tidak berpuas hati selepas cintanya ditolak gadis kilang, seorang lelaki bersama empat rakannya bertindak ganas dengan membakar sebuah kereta dan tiga buah motosikal milik ahli keluarga bekas kekasihnya di Highland Park di sini kelmarin.

Dalam kejadian pada pukul 9 malam itu, cermin kereta Proton Persona milik bapa gadis berkenaan dipecah sebelum kenderaan itu dicurahkan minyak petrol dan dibakar.

Turut dikhianati tiga buah motosikal milik keluarga bekas kekasihnya itu.

Salah sebuah motosikal tersebut baru dibeli beberapa bulan lalu.

Semasa kejadian, kereta Persona dan tiga buah motosikal tersebut berada di depan rumah teres setingkat milik mangsa.

Timbalan Ketua Polis Daerah Tapah, Deputi Superitendan Abdullah Arshad berkata, suspek pertama berusia 22 tahun yang merupakan bekas kekasih pekerja kilang itu diberkas beberapa jam selepas kejadian.

"Gadis berusia 19 tahun itu pernah berpacaran selama dua tahun dengan suspek utama tetapi hubungan mereka terputus enam bulan lalu.

"Pasangan kekasih itu merupakan sepupu dan perpisahan tersebut turut menyebabkan keluarga masing-masing saling bergaduh," kata beliau pada sidang akhbar di sini.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Pencuri tidur dicekup tuan rumah

Posted:

Pencuri tidur dicekup tuan rumah

Oleh HAMZAH SARAH
berita@kosmo.com.my

FAISAL menunjukkan pinggan dan kuih raya yang dimakan oleh pencuri sebelum dia tertidur di atas sofa di rumahnya di Kemaman semalam.


KEMAMAN – Seorang pencuri yang tertidur di atas sofa selepas menikmati sepinggan nasi di dalam sebuah banglo, dicekup oleh pemilik kediaman itu di Jalan Dato, Chukai di sini pagi Selasa lalu.

Lebih mengejutkan, pencuri berusia 35 tahun itu dipercayai membawa sendiri nasi, daging goreng, petai serta pinggan ketika memecah masuk rumah tiga tingkat itu.

Dalam kejadian kira-kira pukul 8.15 pagi itu, pemilik rumah, Kamsiah Wan Othman, 59, menyedari kelibat suspek ketika dia ingin mengemas bilik tidurnya sejurus menyediakan sarapan pagi dan solat Subuh.

Anak Kamsiah, Faisal Zainal Nordin, 30, berkata, sebelum keluar dari bilik tidur untuk berwuduk kira-kira pukul 6 pagi, ibunya ternampak tiga buah beg dan bungkusan di laluan keluar dari bilik tidurnya tetapi menyangka ia milik anak-anaknya.

"Setelah selesai menyediakan sarapan dan ingin masuk semula ke bilik, ibu melihat seorang lelaki sedang nyenyak tidur di atas sofa di tingkat dua. Dia kemudian bertanya kepada saya sama ada lelaki tersebut merupakan rakan saya.

"Saya yang terkejut dengan pertanyaan ibu bergegas untuk melihat lelaki itu. Saya kemudian mengejutkannya dan lelaki itu cuba melarikan diri namun berjaya ditangkap selepas kami bergelut," katanya ketika ditemui di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Aznil dakwa barang kemas milik ibu lesap

Posted:

Aznil dakwa barang kemas milik ibu lesap

KUALA LUMPUR - Pengacara popular, Aznil Nawawi mendakwa sejumlah barangan kemas milik ibunya hilang dari rumahnya di Taman Yarl di sini petang semalam.

Aznil yang kini berada di Cape Town, Afrika Selatan untuk penggambaran program televisyen Fear Factor memberitahu, kejadian itu disedari ibunya dan seorang pembantu rumah mereka pada pukul 2 petang.

"Saya tidak tahu jumlah kerugian tetapi beberapa gelang dan rantai ibu saya telah dilarikan," katanya menerusi khidmat pesanan ringkas kepada Kosmo! semalam.

Dalam pada itu, Aznil memberitahu, seorang lagi pembantu rumahnya yang dikenali sebagai Soimah juga gagal dikesan sejak semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Kenderaan mobiliti urban

Posted:

Kenderaan mobiliti urban

Oleh SHAWKATH AZDE

SEPULUH tahun lalu, BMW Group memperkenalkan skuter pertamanya iaitu C1 di IMFA (International Bicycle and Motorcycle Exhibition), Jerman. Pada ketika itu, produk baharu syarikat automotif Jerman itu kelihatan berbeza dengan jentera beroda dua konvensional.

C1 memiliki beberapa ciri seperti sebuah kereta. Antaranya termasuklah bumbung, tali pinggang keledar dan pengelap cermin.

Dua varian C1 dilancarkan iaitu 125 (berkapasiti 124cc) dan 200 (bersesaran 176cc). Kedua-duanya menggunakan transmisi CVT.

Jentera automatik yang disasarkan kepada pengguna bandar itu pernah ditawarkan di beberapa negara Eropah seperti Jerman, Perancis, Sepanyol, Itali dan Switzerland.

Biarpun jualan pada tahun pertama berjaya melepasi paras 10,000 unit, jangka hayat C1 tidak bertahan lama. Produksi C1 ditamatkan pada tahun 1994.

Setelah sekian lama meninggalkan segmen skuter, BMW Group membuat kejutan sewaktu Pameran Motosikal Milan (EICMA), Itali pada 2011 apabila memperkenalkan dua taruhan terbaharunya.

Dua model skuter berkapasiti tinggi iaitu C 600 Sport dan C 650 GT berjaya mencuri perhatian umum dan pemerhati pasaran. Itulah skuter premium pertama BMW.

Untuk makluman, BMW Malaysia menerusi bahagian Motorrad ada menawarkan beberapa model motosikal dalam segmen enduro, sport, touring, roadster dan beberapa varian edisi khas untuk pengguna di Malaysia.

Ketua Motorrad BMW Malaysia, Fazli Shukor berkata, sebanyak 40 unit skuter baharu itu diperuntukkan untuk pasaran Malaysia.

Beliau juga mengesahkan bahawa bilangan tempahan yang diterima sudah mencecah 25 buah sehingga hari pelancarannya (Isnin lalu).

"Ada pelanggan sudah membuat tempahan untuk model skuter ini sejak tahun lepas lagi," katanya yang optimis bahawa kedua-dua varian baharu itu akan semakin mudah dilihat di atas jalan di Malaysia dalam tempoh tiga tahun akan datang.

Menyentuh soal jumlah jualan motosikal BMW, Pengarah Urusan BMW Malaysia, Dr. Gerhard Pils menyatakan, pihaknya sudah menjual sebanyak 255 unit sehingga September lalu. Ia merupakan peningkatan sebanyak 23 peratus berbanding tahun sebelumnya.

600 Sport dan 650 GT

BMW C 600 Sport dicipta untuk penunggang yang mahukan sebuah jentera sporty. Sementara konsep keselesaan dan tunggangan jauh menjadi asas rekaan model C 650 GT. Apa pun, setiap varian itu dikhaskan untuk memenuhi keperluan dan cita rasa pelanggan urban masa kini.

Kedua-dua varian skuter tersebut menggunakan khidmat enjin petrol yang sama iaitu jenis DOHC dua silinder sebaris berkapasiti 647cc. Penyampaian kuasa disempurnakan ke aci pacu (drive shaft) skuter menerusi kotak gear CVT.

BMW FlexCase yang didatangkan bersama model C 600 Sport boleh dikembangkan kapasiti ruang simpanan barang dan berupaya menyimpan dua buah topi keledar di dalamnya. Gambar kanan menunjukkan FlexCase sudah dikembangkan manakala gambar sebelah kiri adalah keadaan asalnya.


Kombinasi enjin itu didakwa sebagai paling efisien dalam kelasnya apabila ia hanya membebaskan emisi karbon pada kadar 0.01 gram setiap kilometer (km).

Purata penggunaan bahan api pula sebanyak 4.8 liter bagi setiap 100km dengan syarat kelajuan tidak melebihi 100km sejam (km/j).

Hamburan kuasa dan tork bagi kedua-dua varian juga sama iaitu sebanyak 60hp @ 7,500rpm dan tork 66Nm @ 6,000rpm.

Perbezaannya terletak pada kepantasan pecutan dari titik pegun. C 600 Sport mengambil masa 7.1 saat untuk mencapai kelajuan 100kmj, manakala C 650 GT memerlukan masa selama 7.5 saat.

Maklumat tunggangan dipamerkan menerusi panel instrumen digital pelbagai guna LCD dan meter laju jenis analog.

Informasi yang dimaksudkan adalah status minyak enjin, jarak tunggangan, tarikh dan masa, penggunaan purata bahan api, suhu luaran serta maklumat servis jentera berkenaan.

Ciri tambahan unik adalah kemudahan mengecas telefon mudah alih menerusi soket yang ada pada ruang simpanan barang di bahagian kiri jentera.

FlexCase

C 600 Sport dan C 650 GT turut dilengkapi kemudahan sambungan Bluetooth dengan adanya sistem komunikasi BMW Motorrad yang dipasang pada topi keledar.

Bagi varian Sport, BMW Group melengkapkannya dengan ruang simpanan FlexCase. Maksudnya, ruang simpanan di bawah tempat duduk boleh dibesarkan untuk simpanan lebih banyak barang.

Operasinya harus dilakukan secara manual. Tolak sahaja butang yang ada di bawah tempat duduk dan ruang simpanan dipanjangkan ke bawah. Ia berupaya menempatkan dua buah topi keledar full-face.

Apa yang membezakan kedua-dua model adalah saiz fizikal dan konsep rekaannya.

C 600 Sport memiliki posisi kedudukan untuk tunggangan aktif. Aspek itu dibantu menerusi kedudukan hendal, tempat letak kaki dan pelana.

Penghadang angin di hadapan instrumen meternya boleh diselaras pada tiga tahap penyelarasan secara manual.

C 650 GT yang memiliki kapasiti ruang simpanan seluas 60 liter dipasang hendal yang lebih tinggi dan pelana lebih besar bersama perehat belakang.

Ruang letak tapak kaki juga kelihatan luas dan disediakan pemijak kaki berasingan untuk pembonceng.


TANGKI minyak ditempatkan di bahagian hadapan tempat duduk untuk memudahkan pengisian petrol.


Ini membolehkan postur badan penunggang lebih selesa. Penghadang angin boleh dinaik atau diturunkan secara elektrik.

Harga runcit tanpa insurans bagi BMW C 600 Sport ialah RM65,000 manakala C 650 GT boleh dimiliki dengan nilai RM68,800 seunit.

Audi Q5 generasi baharu kini sedia ditempah

Posted:

Audi Q5 generasi baharu kini sedia ditempah

ANDA boleh memilih pakej S Line jika mahu membuatkan Audi Q5 mempunyai penampilan berbeza.


EUROMOBIL Sdn. Bhd. (Euromobil), pengimport rasmi kenderaan jenama Audi di Malaysia baru-baru ini membuka tempahan untuk generasi terbaharu Audi Q5. Jentera dalam segmen kenderaan utiliti sukan (SUV) itu diberi beberapa penambahbaikan pada aspek rekaan, prestasi, kuasa dan penggunaan bahan api.

SUV saiz sederhana yang dijangka diedarkan menjelang akhir bulan ini didakwa memberi penjimatan bahan api sehingga tujuh peratus jika dibandingkan dengan model sebelumnya. Bagaimanapun, hanya satu pilihan enjin ditawarkan kepada pengguna tempatan iaitu 2.0 TFSI.

Enjin yang diberi padanan kotak gear lapan kelajuan tiptronic itu mampu menghasilkan kuasa sehingga 225hp dan tork setinggi 350Nm. Bagi mencapai kelajuan 100 kilometer sejam dari titik pegun, SUV itu cuma perlu mengambil masa selama 7.1 saat. Kadar penggunaan petrol bagi setiap 100km pula ialah 7.9 liter.

Model Q5 yang memiliki bumbung seperti sebuah coupe kini diberi sentuhan lampu hadapan LED DRL (daytime running lights). Pembaharuan lain membabitkan penambahbaikan garis mendatar pada badan jentera, gril hitam baharu dan kemasan krom di bahagian tertentu.

Bampar juga diubah dengan peningkatan ruang kemasukan udara yang berwarna hitam. Tona gelap digunakan pada perumah lampu kabus. Bahagian belakang pula membabitkan penggunaan air diffuser dan paip ekzos rekaan baharu. Tidak lupa juga pengunaan material aluminium pada bonet kenderaan.

Perubahan pada ruang kabin Audi Q5 meliputi butang kawalan berwarna krom. Malah, butang kawalan pada stereng kelihatan lebih kemas. Tona hitam kini mendominasi bahagian konsol tengah.

Jika ada yang mahu jentera mereka kelihatan lebih sporty, pakej luaran S line yang berharga RM36,000 mungkin menjadi pilihan. Pakej tersebut merangkumi bampar hadapan dan belakang, gril radiator dan banyak lagi. Audi Q5 ditawarkan pada harga di atas jalan bermula RM328,000 seunit.

Kenderaan keluarga yang sporty!

Posted:

Kenderaan keluarga yang sporty!

Oleh MUHAMMAD MD TAJUDIN

PENAMPILAN MPV ini nyata berbeza dengan kehadiran bodykit daripada Impul.


TERUS-TERANG diakui bahawa saya bukanlah peminat Nissan Grand Livina. Saya sukar hendak memahami rasional mereka yang membeli kenderaan pelbagai guna (MPV) tersebut. Paling kronik, saya tidak boleh menerima penjenamaannya sebagai sebuah MPV kerana reka bentuk Grand Livina sebenarnya lebih kepada wagon.

Bukan apa, ruang tempat duduk ketiganya terhad. Akses penumpangnya juga sukar, ditambah dengan ruang bagasi belakang yang hampir tidak wujud. Jika berjalan jauh dengan muatan penuh dan sejumlah bagasi, ternyata Grand Livina bukanlah kenderaan yang sesuai.

Namun begitu, dalam situasi dunia sekarang tidak semua keluarga mempunyai anak ramai. Misalnya seorang rakan saya yang baru sahaja membeli Nissan Grand Livina. Dia hanya mempunyai seorang anak kecil dan sedang menunggu kehadiran orang baharu.

Saya fikir begitu juga rasional ribuan keluarga lain di Malaysia yang memilih Grand Livina hingga menjadikan model itu MPV bukan nasional terlaris di Malaysia pada tahun 2010.

Tidak semua mahukan MPV bersaiz penuh seperti bas mini, tambahan pula memandu Grand Livina tidak berbeza sangat dengan memandu kereta sedan.

Tetapi adakah pemanduan seperti kereta sudah cukup untuk anak muda yang baru berkeluarga? Mungkin tidak. Oleh itu Edaran Tan Chong Motor (ETCM) telah pergi lebih jauh dengan menawarkan Nissan Grand Livina Tuned by Impul.

Transmisi manual

Baru-baru ini saya memandu uji model itu dari Kuala Lumpur ke Kota Bharu. Lebih manis, ia didatangkan dengan transmisi manual. Sewaktu mula-mula memandu model dengan enjin 1.6 liter tersebut, perkara pertama yang dicuba adalah kekenyalan klacnya.

Untuk memasukkan dan melepaskan gear, klac transmisi manualnya boleh disifatkan sebagai sederhana keras. Perkara kedua yang menarik perhatian saya adalah bunyi peredam ekzos. Memandangkan saya bukanlah penggemar bunyi ekzos yang membingitkan terlinga, maka nota bunyi bass sederhana yang dikeluarkan oleh peredam ekzos Impul Blast II sudah memadai.

Pada awal pengenalan Grand Livina, ramai mengeluh tentang warna ruang dalamannya yang berwarna cerah. Memandangkan model itu disasarkan untuk golongan berkeluarga, jadi agak tidak logik menggunakan skema warna yang kesan kotornya sangat signifikan untuk dilihat.

Daripada perspektif pereka pula, warna cerah memberi efek luas dan mewah. Nissan nampaknya mengambil kira maklum balas pengguna dan langsung menukar tema warna model facelift kepada warna gelap.

Walaupun suasana kabin kini nampak lebih gelap dan kecil, namun apa yang lebih penting adalah hasil 'kerja seni' anak-anak kecil tidak mudah kelihatan. Untuk ergonomik pula, butang-butang kawalan mudah dicapai. Cuma lebih menyenangkan jika dipasangkan set kawalan audio pada stereng yang sudah menjadi ciri standard pada kebanyakan kereta sekarang.

Tempat duduk pemandu dan penumpang selesa biarpun hanya dibalut dengan fabrik. Malangnya, kerusi pemandu dan penumpang depan tidak dibekalkan dengan perehat lengan yang sepatutnya wajib ada untuk sebuah MPV.

TIPIKAL sebuah Nissan, rekaan papan pemuka Grand Livina nyata ringkas.


Menguji pemanduan dan pengendalian adalah perkara yang paling saya gemari. Jurutera-jurutera Impul telah mengubah pakej sistem suspensi standard dan digantikan dengan set penyerap hentak dan spring Impul yang merendahkah Grand Livina sebanyak 25milimeter.

Melengkapkan pengubahsuaian ringan tersebut ialah roda aluminium Impul Aura SX-10 bersaiz 17 inci yang diimport dari Jepun. Roda-roda tersebut dipadankan dengan tayar Goodyear Eagle F1 GSD3 bersaiz 205/45 R17. Pakej suspensi dan tayar tersebut berjaya mengubah karakter pemanduan Grand Livina daripada rasa stereng yang ringan kepada lebih ideal sewaktu kelajuan tinggi.

Set suspensi dan spring pula banyak membantu dalam dinamik pemanduan. MPV tersebut tidak rasa terapung-apung pada kelajuan tinggi dan kurang olengan.

Kuasa yang dibekalkan oleh enjin HR16DE pula secukup rasa. Bagi mengekstrak lebih kuasa, pemandu harus rajin bermain pedal minyak supaya puncak kuasa dapat dilontarkan dari satu gear ke satu gear.

Cuma, respons pedal kurang terasa dengan lengahan tindak balas yang mungkin dipengaruhi oleh teknologi Drive-by-Wire.

Secara kesimpulannya, pakej talaan Impul pada Grand Livina ini boleh dikatakan bergerak dengan harmoni.

Apa yang saya nampak ialah Grand Livina talaan Impul sesuai sekali untuk mereka yang mempunyai konflik dalam membuat keputusan. Mereka memerlukan kenderaan keluarga dan pada masa yang sama sukakan prestasi dan imej sporty. Rasional tersebut mudah untuk saya fahami.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Kecelaruan jantina boleh dielak

Posted:

Kecelaruan jantina boleh dielak

AKIBAT tidak dicegah awal, individu yang berhadapan dengan masalah kecelaruan jantina terjebak ke kancah hubungan songsang.


UMUMNYA, setiap manusia dilahirkan dengan sifat semula jadi sama ada sebagai lelaki atau perempuan. Walaupun ada juga ketikanya, ada manusia yang dilahirkan dengan memiliki dua alat jantina, tetapi keadaan seumpama itu hakikatnya sangat kecil.

Menurut sains perubatan, kewujudan jantina manusia dikatakan telah mula dikesan sejak bermulanya proses persenyawaan lagi. Terdapat kromosom tertentu yang menjadi penyebab kepada terhasilnya jantina manusia yang tertentu.

Keunikan manusia dengan perbezaan jantina itu disebabkan oleh perbezaan sifat fizikal dan emosi yang dimiliki oleh kedua-duanya.

Ia telah muncul sejak lahir lagi. Apabila manusia dikurniakan dengan alat kelamin yang berbeza, secara tidak langsung menjelaskan tugas kita sebagai manusia yang berbeza peranan.

Tatkala lelaki tidak mampu melahirkan zuriat, wanita pula mempunyai sistem peranakan yang mampu memainkan peranan mereka bagi melahirkan anak.

Bagaimanapun, wanita pula tidak mampu melahirkan zuriat tanpa adanya lelaki. Kelebihan dan kekurangan itulah yang menjadikan kita hidup saling melengkapi.

Jadi, kedua-dua lelaki dan wanita saling memerlukan antara satu sama lain.

Inilah yang membentuk fikrah lelaki dan wanita sejak zaman Nabi Adam AS dan Hawa lagi. Sifat itu kemudiannya diwariskan daripada satu generasi kepada generasi lain secara biologikal dan persekitaran.

Bertentangan hukum agama

Walau bagaimanapun, mutakhir ini kita dikejutkan dengan adanya segelintir kumpulan tertentu yang memperjuangkan hak untuk mengamalkan kehidupan bertentangan dengan jantina mereka.

Ada yang cuba untuk menghalalkan perkahwinan sesama jantina. Ada lelaki yang cuba hidup sebagai wanita dan ada pula anak gadis yang mahu hidup sebagai lelaki.

Selain menyimpang daripada budaya Timur, ia juga hal bertentangan dengan ajaran agama yang melarang manusia hidup dalam keadaan bertentangan dengan sifat semula jadi jantina mereka.

Kita tidak menafikan bahawa terdapat juga pengaruh biologikal tertentu yang menyebabkan kecelaruan jantina berlaku.

Umumnya, lelaki dikatakan akan mempunyai lebih banyak hormon testosteron, sebaliknya wanita akan dikaitkan dengan hormon androgens.

Masalah berlaku sekiranya lelaki memiliki hormon androgens yang lebih dominan atau wanita mempunyai hormon testosteron yang lebih banyak.

Ini akhirnya membentuk kecenderungan mereka untuk mempunyai sifat dan perwatakan yang bertentangan dengan jantina asal.

Bagaimanapun, itu tidak bermakna kita patut beranggapan bahawa dengan sedikit kecenderungan yang ada, kita patut mengubah diri kepada jantina 'baharu' yang diidamkan.

Seseorang harus ada semangat untuk menjadi diri kita mengikut jantina yang sudah ditentukan. Sebab itulah kita dapati, ada sesetengah individu yang sengaja merangsang biologikal mereka dengan mengambil ubatan atau menyuntik ubat tertentu bagi mengubah diri mereka menjadi manusia baharu. Ia bertentangan dengan norma hidup manusia.

Peranan ibu bapa

Dalam kes-kes tertentu, kita sebenarnya boleh mengesan kecenderungan anak-anak yang berhadapan dengan kecelaruan jantina itu.

Ia boleh dilihat sejak mereka masih di peringkat awal kanak-kanak. Misalnya kanak-kanak lelaki bermain dengan permainan anak-anak perempuan, manakala ada kanak-kanak perempuan yang bermain dengan permainan yang kasar yang mungkin hanya sesuai dengan lelaki.

Kecelaruan jantina itu kemudiannya diperteguhkan pula oleh layanan keluarga dan sikap masyarakat. Mereka juga biasanya disisihkan dalam kelompok sosial.

Misalnya, anak-anak lelaki yang dikatakan 'lembut' akan disisihkan atau diejek apabila bermain dengan teman sebaya mereka.

Ini menjadikan mereka memilih untuk bermain dengan kanak-kanak perempuan.

Oleh kerana itu, sekiranya ibu bapa mengesan wujudnya bibit-bibit kecelaruan jantina itu, mereka harus segera berjumpa pakar.

Perkara tersebut tidak boleh dianggap sebagai hal normal, malah dalam sesetengah kes, ada ibu bapa yang menyokong anak-anak mereka yang cuba menjadi individu berlainan jantina.

Walaupun naluri dalaman dalam diri seseorang itu mungkin penting, ia tidak semestinya disokong apabila ia bertentangan dengan moral, norma dan agama.

Sedikit kekurangan tidak mewajarkan kita menjadi manusia baharu yang akan merosakkan seluruh kehidupan.

Membentuk badan dengan Neubodi

Posted:

Membentuk badan dengan Neubodi

ESTEE menunjukkan koleksi coli Sienna fancy yang mampu membuatkan bentuk tubuh wanita lebih menarik.


WANITA dan kecantikan sememangnya tidak dapat dipisahkan.

Kecantikan bukan sahaja bertumpu pada raut wajah yang jelita, malah bentuk tubuh yang menarik. Salah satu daripada aset penting wanita ialah payudara.

Tidak keterlaluan jika dikatakan kebanyakan wanita masih tidak tahu bagaimana memilih saiz coli sesuai bagi menampung aset yang menjadi simbol kewanitaan itu.

"Mungkin mereka tidak diberitahu bagaimana cara memilih coli yang sesuai. Namun, apabila mereka berkunjung ke Neubodi, kami akan memberi panduan mengenai pemilihan coli sesuai," kata Pengurus Besar (Runcit dan Jualan) Neubodi, Estee Ong.

Tambahnya, Neubodi merupakan satu-satunya premis pakaian dalam yang menyediakan perkhidmatan tersebut, malah para pelanggan akan diajar mengenai pemakaian coli serta kaedah membasuh coli yang betul.

Baru-baru ini Neubodi tampil dengan koleksi coli terbaharunya iaitu Sienna fancy.

Direka hasil inspirasi vintaj Marie Antoinette dihiasi dengan sulaman renda Perancis, ia bukan sahaja menonjolkan gaya elegan, bahkan memberikan bentuk badan kepada si pemakai.

Coli itu juga mempunyai lima cangkuk pada bahagian panel belakang bagi meluruskan postur tubuh agar kelihatan lebih ramping.

Selain coli Sienna fancy, Neubodi juga menawarkan 10 variasi coli dengan hampir 600 pilihan saiz.

Sienna fancy boleh didapati di semua cawangan Neubodi pada harga RM308 hingga RM318 di seluruh negara.

Walaupun kedengaran mahal, tetapi ia berbaloi untuk dimiliki dan jangka hayatnya selama tujuh bulan iaitu bersamaan dengan 180 hingga 240 basuhan.

Ia juga dipasangkan dengan seluar dalam yang berharga RM59.90. Berlainan dengan seluar dalam lain, seluar dalam Sienna fancy menutupi keseluruhan bahagian punggung untuk tujuan sokongan.

Bagi mereka yang mahu mendapatkan maklumat lanjut, sila layari laman web Neubodi di www.neubodi.com.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Nilai Mat Yo RM1 juta

Posted:

Nilai Mat Yo RM1 juta

Oleh YATIMIN ABDULLAH
sukan@kosmo.com.mfy

KAFA dilaporkan meletakkan harga RM1 juta ke atas Norshahrul Idlan jika ada pihak yang mahu mendapatkan khidmatnya.


PERSATUAN Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) perlu membayar RM1 juta sekiranya masih berminat untuk mendapatkan khidmat penyerang sensasi Kelantan, Norshahrul Idlan Talaha atau Mat Yo bagi memperkuatkan pasukan tersebut musim hadapan.

Rozaimi pasrah

Posted:

Rozaimi pasrah

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

ROZAIMI mengesahkan tidak mendapat tawaran susulan daripada kelab Thailand, BEC Tero Sasana.


JODOH antara peledak muda negara, Rozaimi Abdul Rahman bersama kelab Thailand, BEC Tero Sasana dilihat seakan-akan sudah ternoktah.

Semalam, penyerang muda Sabah itu mengesahkan tidak menerima apa-apa maklum balas daripada kelab itu setakat ini.

Sebelum ini, Tero Sasana itu dikhabarkan berminat mendapatkan khidmat Rozaimi musim depan.

Begitupun, ia menemui jalan buntu ekoran Rozaimi terlebih dahulu diikat Selangor sebagai pemain pinjaman sepanjang mengharungi kempen Piala Malaysia musim ini.

Biarpun telah menamatkan tugas bersama Gergasi Merah, tiada sebarang tawaran susulan dikemukakan Tero Sasana setakat ini.

"Buat masa ini, saya tidak menerima mana-mana tawaran daripada mana-mana pasukan termasuk Tero Sasana.

"Jika tidak ada rezeki, saya pasrah dan tidak kecewa," katanya kepada Kosmo! semalam.

Kosmo! pada 7 Julai lalu melaporkan hasrat naib juara Liga Juara-Juara Asia 2002 itu berminat untuk mendapatkan khidmat Rozaimi musim depan.

Ia ekoran kecemerlangan Rozaimi meledak 10 gol pada aksi kelayakan Piala AFC bawah 22 tahun di Myanmar, Jun lalu.

Untuk rekod, Tero Sasana menamatkan saingan Liga Premier Thailand musim ini di tempat ketiga apabila berjaya mengumpul 57 mata dari 34 perlawanan.

Dalam pada itu, Rozaimi masih belum membuat keputusan muktamad sama ada mahu kekal bersama Sabah ataupun menyertai Harimau Muda musim depan.

"Keputusan masih 50-50, saya hanya boleh membuat keputusan selepas mengadakan pertemuan dengan Persatuan Bola Sepak Sabah 8 November ini," katanya ringkas.

Nani punca kekalahan United

Posted:

Nani punca kekalahan United

NANI (tengah) dianggap sebagai punca United tersingkir daripada saingan Piala Liga selepas tewas 4-5 kepada Chelsea pada pusingan keempat di Stamford Bridge awal pagi semalam.


MANCHESTER - Pengurus Manchester United, Alex Ferguson menuduh Nani sebagai punca pasukan itu tersingkir daripada saingan Piala Liga.

Ferguson menyuarakan kekecewaan itu selepas skuad The Red Devils tewas 4-5 kepada Chelsea pada aksi pusingan keempat yang berlarutan ke masa tambahan di Stamford Bridge awal pagi semalam.

Kekalahan tersebut turut meleburkan impian United untuk menewaskan Chelsea buat kali kedua berturut-turut selepas menang 3-2 pada aksi Liga Perdana England, Ahad lalu.

"Kami memberikan mereka (Chelsea) bola untuk menjaringkan gol ketiga. Kami gagal mengawal bola dengan baik pada saat-saat yang penting.

"Apa yang kami perlu lakukan adalah mengawal bola dengan sempurna.

"Nani merupakan seorang pemain berpengalaman tetapi dia sentiasa mahu menewaskan pemain lain. Saya selalu mengalakkan dia melakukannya.

"Dalam situasi ini, sekiranya kami berjaya mengawal bola dengan baik, kami akan menamatkan perlawanan itu dengan kemenangan.

"Kami banyak melakukan serangan tetapi Chelsea sangat berbahaya apabila melakukan serangan balas yang pantas. Sekiranya kami mendahului 3-23 sehingga ke minit-minit akhir permainan, ia adalah sesuatu yang baik.

"Kami perlu menyalahkan diri sendiri berikutan kekalahan ini," kata Ferguson

Pada perlawanan tersebut, United berada di hadapan seawal minit ke-22 hasil jaringan Ryan Giggs sebelum skuad The Blues berjaya mengikat kedudukan menerusi jaringan penalti, David Luiz (31).

Penyerang Mexico, Javier Hernandez kembali meletakkan United di depan pada minit ke-43 tetapi Chelsea sekali lagi menyamakan kedudukan hasil jaringan Gary Cahill (52).

United sekali lagi di depan hasil jaringan Nani pada minit ke-59 tetapi kesilapan pemain sayap Portugal itu membolehkan Chelsea mengheret permainan ke masa tambahan apabila Eden Hazard menjaringkan gol ketiga skuad The Blues pada masa kecederaan.

Daniel Sturridge dan Ramires memberi kelebihan kepada Chelsea selepas masing-masing meledakkan satu gol pada minit ke-97 dan 116 sebelum Giggs menyempurnakan sepakan penalti (120) untuk merapatkan jurang. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Usaha pulih AS lambat

Posted:

Usaha pulih AS lambat

SEJUMLAH rumah yang musnah dan rosak akibat taufan Sandy di Queens, New York kelmarin.


NEW YORK - Bunyi tren bawah tanah kedengaran buat kali pertama semalam dalam tempoh empat hari yang merupakan antara petanda awal bahawa bandar raya yang menjadi ikon kemodenan Amerika Syarikat (AS) itu kini semakin pulih selepas lumpuh dilanda taufan Sandy.

Namun, di kebanyakan kawasan lain di Pantai Timur AS, berjuta-juta orang kini mengalami kekurangan petrol dan diesel, selain ketiadaan bekalan elektrik.

Sekitar enam juta kediaman dan premis perniagaan di 15 buah negeri di AS masih terputus bekalan elektrik setakat kelmarin.

"Saya terpaksa bergelap dan memerlukan petrol untuk menghidupkan generator di rumah," kata seorang lelaki, Abdul Rahim Anwar di sebuah stesen petrol di Brooklyn di sini.

Ketika ini, pasukan-pasukan penyelamat masih bergelut untuk sampai ke beberapa kawasan paling teruk terjejas akibat bencana besar tersebut.

Sekurang-kurangnya 76 orang terkorban dalam malapetaka itu di AS sejak Isnin lalu dengan pihak berkuasa memberitahu, angka korban dijangka terus meningkat selepas anggota-anggota penyelamat melakukan operasi mencari mangsa dari rumah ke rumah di beberapa bandar pesisir pantai di rantau berkenaan.

Pihak berkuasa AS menyatakan, Sandy mendatangkan kerugian AS$200 juta (RM610 juta) sehari akibat kehilangan aktiviti, manakala anggaran kerugian keseluruhan mencecah AS$15 bilion (RM45.7 bilion).

Ribut berkenaan yang meliputi kawasan seluas 1,609 kilometer dan bertiup selaju 130 kilometer sejam kini bergerak ke utara menuju ke negeri Pennsylvania dan Kanada.

22 maut, 135 cedera lori tangki meletup di Riyadh

Posted:

22 maut, 135 cedera lori tangki meletup di Riyadh

BEBERAPA anggota Jabatan Perkhidmatan Awam Arab Saudi cuba memadamkan api selepas satu letupan besar memusnahkan sebuah bangunan dan beberapa buah kenderaan.


RIYADH, Arab Saudi - Sekurang-kurangnya 22 maut apabila sebuah lori tangki melanggar jejambat di sini, sekali gus mengakibatkan satu letupan besar dan memusnahkan sebuah bangunan serta beberapa buah kenderaan berhampiran.

Jurucakap Kementerian Kesihatan Arab Saudi, Saad al-Qahtani memberitahu, seramai 135 orang mengalami kecederaan. Mangsa kebanyakannya terdiri daripada golongan lelaki dan beberapa orang pekerja asing.

Menurut Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) Arab Saudi, sebuah lori tangki telah melanggar jejambat, menyebabkan berlakunya kebocoran minyak sebelum meletup.

"Pemandu lori terkejut apabila berlaku kemalangan di laluannya. Dia kemudian hilang kawalan dan melanggar salah satu tiang jejambat," kata jurucakap JPA Arab Saudi, Kapten Mohamed Hubail Hammadi.

Biarpun insiden itu berlaku berhampiran ibu pejabat Pengawal Negara Arab Saudi dan Kolej Sains Keselamatan Putera Nayef, pihak berkuasa menegaskan bahawa ia adalah satu kemalangan. - Reuters

Pulau dilitupi debu gunung berapi 100 tahun

Posted:

Pulau dilitupi debu gunung berapi 100 tahun

JEREBU melitupi dua kincir angin di puncak Gunung Pillar di Pulau Kodiak, Alaska pada 9 Oktober lalu.


JUNEAU, Alaska - Sebuah pulau di Alaska, Amerika Syarikat (AS) dilanda jerebu yang dipercayai kesan daripada debu letusan sebuah gunung berapi sekitar 100 tahun lalu.

Keadaan berjerebu itu melanda Pulau Kodiak dekat sini sejak minggu lalu.

Perkhidmatan Kaji Cuaca Kebangsaan menyatakan, angin kencang serta kekurangan salji pada Selasa lepas menyebabkan debu gunung berapi Novarupta di Alaska yang meletus pada 1912 merebak dengan lebih meluas.

Letusan tersebut adalah yang terkuat pada abad ke-20.

Rantau Alaska di utara AS merupakan kawasan beriklim sejuk dan bersalji.

Kepulan jerebu itu kini mencecah ketinggian 1,219 meter dan meliputi keseluruhan Pulau Kodiak dengan menyebabkan amaran penerbangan dikeluarkan.

Pada Jun 1912, Novarupta meletus dan menghamburkan debu setinggi 30,480 meter ke udara yang melitupi seluruh daerah Katmai di Alaska. - AP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


2 rakyat Malaysia ditahan imigresen Singapura

Posted:

2 rakyat Malaysia ditahan imigresen Singapura

02/11/2012 10:03pm

SINGAPURA – Pegawai imigresen Singapura menahan dua lelaki warga Malaysia dan seorang lelaki warganegara India yang dipercayai cuba diseludup keluar oleh mereka, selepas memeriksa sebuah lori treler berdaftar di Malaysia di pusat pemeriksaan Woodlands di sini.

Pemandu lori treler dan penumpang warga Malaysia itu yang kedua-duanya berumur 28 tahun kelihatan resah apabila pegawai imigresen menahan kenderaan itu untuk pemeriksaan pada 11.55 malam semalam, menurut Pihak Berkuasa Imigresen & Pusat Pemeriksaan (ICA) dalam kenyataan hari ini.

Pegawai itu menemui seorang lelaki menyorok dalam ruang penyimpanan di belakang tempat duduk penumpang lori treler sepanjang 40 kaki itu dan terus menahan ketiga-tiga lelaki itu, dan menurutnya lori itu turut dirampas.

ICA berkata, ia memandang serius cubaan warga asing untuk tinggal melebihi tempoh atau keluar dari Singapura secara haram.

Mengikut Akta Imigresen, penalti bagi kesalahan tinggal melebihi tempoh ialah penjara sehingga enam bulan dan tiga sebatan dengan rotan, manakala penalti bagi keluar secara haram ialah denda sehingga S$2,000 (RM4,995), penjara sehingga enam bulan atau kedua-duanya. – BERNAMA

Rakyat Malaysia dipindahkan ke penjara Roumieh

Posted:

Rakyat Malaysia dipindahkan ke penjara Roumieh

02/11/2012 9:49pm

KUALA LUMPUR – Dua suspek rakyat Malaysia yang ditahan pihak berkuasa Lebanon berhubung dakwaan mempunyai kaitan dengan kumpulan pengganas Al-Qaeda, dipindahkan sementara ke penjara Roumieh di Beirut, dari sebuah pusat tahanan tentera, menurut peguam mereka.

Marwan Sinno berkata, Razif Mohamad Ariffin, 28, dan Mohamad Razin Shahar Mustapha Kamal, 21, dipindahkan atas sebab logistik.

Ketika dihubungi Bernama di sini hari ini, beliau berkata, perkara itu telah pun dimaklumkan kepada kedutaan Malaysia di Beirut dan hakim Tribunal Tentera masih belum membuat sebarang keputusan dalam kes membabitkan dua rakyat Malaysia itu.

Sementara itu, seorang jurucakap kedutaan berkata, bapa Razif, Mohamad Ariffin Abdullah telah memohon kepada pihak kedutaan hari ini untuk menemui anaknya di penjara.

"Dia bercadang membeli sedikit makanan untuk anaknya," kata pegawai itu.

Razif dan Mohamad Razin, yang diwakili empat peguam, dihadapkan ke Tribunal Tentera atas tuduhan menjadi anggota pengganas yang mempunyai kaitan dengan kumpulan pengganas Al-Qaeda. – BERNAMA

3 suspek kes cubaan bunuh ketua Pemuda ditahan

Posted:

3 suspek kes cubaan bunuh ketua Pemuda ditahan

02/11/2012 9:46pm

SHAH ALAM – Polis menahan tiga lelaki berumur antara 22 dan 28 tahun secara berasingan di sekitar Lembah Klang semalam bagi membantu siasatan kes cubaan bunuh Ketua Pemuda UMNO Kepong, Datuk Norizan Ali, pada 24 September lepas.

Suspek pertama dan kedua yang bekerja sebagai penjaga kelab malam masing-masing diberkas di Stesen Transit Aliran Ringan (LRT) Sentul Timur dan sebuah rumah flat di Ampang antara pukul 4.45 petang dan 6.40 petang semalam.

Hasil siasatan terhadap dua lelaki itu membawa kepada penahanan dalang utama kes berkenaan yang dikenali sebagai "Wak", seorang broker bebas berusia 28 tahun, di sebuah rumah di Taman Bidara, kira-kira jam 8.15 malam hari yang sama.

Ketua Polis Selangor, Datuk Tun Hisan Tun Hamzah dalam sidang media di sini hari ini berkata, polis percaya telah menyelesaikan kes tersebut ekoran penahanan tiga lelaki itu dan kertas siasatan kes berkenaan akan dikemukakan kepada Timbalan Pendakwa Raya dalam masa terdekat.

Beliau berkata, sebilah parang yang dipercayai digunakan dalam kejadian itu dijumpai di dalam longkang berhampiran rumah suspek ketiga kira-kira jam 2.05 petang ini.

Tun Hisan berkata kejadian cubaan bunuh terhadap Norizan, 41, dipercayai bermotifkan dendam.

Kesemua suspek direman sehingga 8 November ini. – BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pesona

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pesona


Keluarga penyembuh sakit Shaliza

Posted:

Keluarga penyembuh sakit Shaliza

Oleh SUHANA VERUSHALIZA SHAHZULKARIB, 42, tidak pernah menyangka bengkak di tapak kaki, demam dan lenguh-lenguh kakinya akan meninggalkan kesan besar kepada diri beliau.

Ketika itu, Shaliza yang baru berusia 19 tahun bekerja sebagai pramugari di Malaysia Airlines (MAS). Simptom-simptom berkenaan dianggap biasa memandangkan dia aktif berjalan.

Bagaimanapun, jauh di sudut hatinya, dia berasa bimbang dengan masalahnya itu dan telah merujuk ke Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) untuk mendapatkan rawatan.

Pada masa itu, doktor mengesyaki dia menghidap Lymphedema Praecox atau urat saraf, namun selepas menjalani beberapa kali ujian darah ia masih tidak dapat disahkan.

Bagaimanapun, semuanya terjawab apabila dia ditugaskan mengikuti penerbangan ke London pada tahun 1993.

Sepanjang berada di sana selama beberapa hari, bengkak kakinya berulang lagi lalu dia merujuk ke sebuah hospital di sana. Sebaik doktor memeriksa kaki Shaliza, dia disahkan menghidap penyakit urat saraf.

Penyakit Lymphedema Praecox atau urat saraf merupakan sejenis penyakit yang akan menyebabkan kaki menjadi besar seolah-olah kaki gajah.

Penyakit tersebut dikatakan disebabkan oleh sejenis nyamuk dikenali sebagai mansonia. Pesakit hanya akan mengalami simptom-simptom am seperti demam, anggota badan bengkak dan perubahan warna kulit menjadi kehitaman.

KEADAAN kaki Shaliza yang membengkak luar biasa mendapat perhatian pelbagai pihak pada tahun 2009.


Cerita wanita yang tidak lekang dengan senyuman itu lagi, doktor berkenaan turut terkejut dengan keputusan tersebut memandangkan di London penyakit berkenaan biasanya menyerang golongan tua.

Sambil menunjukkan beberapa keping gambar keadaan kaki pesakit untut, Shaliza sendiri berasa terkejut.

Dia hanya mampu menangis selepas melihat gambar-gambar pesakit-pesakit yang memiliki kaki yang terlalu besar seperti kaki gergasi.

"Disebabkan terlalu kecewa, saya mengambil cuti selama sebulan, namun selepas itu saya perlahan-lahan menerima hakikat tersebut dan kembali bekerja," katanya ketika ditemui di kediamannya di Bandar Sungai Long, Kajang, Selangor.

Selepas disahkan menghidap penyakit itu, keadaan kedua-dua kakinya sedikit membesar sehingga paras pinggang.

Bagaimanapun, keadaan ketika itu masih tidak terlalu serius memandangkan masih boleh dilindungi apabila Shaliza menyarung kain kebaya. Justeru, dia menjalani kehidupan seperti insan normal yang lain.

"Saya bekerja seperti biasa, malah saya masih boleh bertugas di awan biru," ujarnya sambil memberitahu dia tidak pernah berputus asa untuk mendapatkan rawatan sama ada di hospital mahupun secara tradisional.

Di samping itu, beliau amat bersyukur kerana pihak MAS masih membenarkannya terus bekerja.

Hanya selepas lima tahun menjadi pramugari, Shaliza ditukarkan ke pejabat Pentadbiran Komunikasi MAS kerana penyakitnya bertambah serius.

Gara-gara mudah penat dan kaki bertambah bengkak, dia akhirnya mengambil keputusan berhenti bekerja pada tahun 1996.


SHALIZA terpaksa memakai stoking khas untuk mengecutkan urat dan melindungi kakinya.


Bertemu jodoh

Ekoran keadaannya itu, beliau terpaksa duduk di rumah dan membantu ibunya, Umi Kalthum Wan Chik, 69, menguruskan hal-hal rumah.

Pada tahun 1996, Shaliza menemani ibunya menunaikan haji. Di sana, beliau menemui suaminya, Safwan Abd. Rahman, 47.

Perkenalan tanpa dirancang itu bermula selepas ibunya bertegur sapa dengan ibu Safwan, Idah Mad Dom, 80.

Sepanjang berada di sana, mereka semakin akrab sehinggalah ibunya menceritakan keadaan Shaliza.

Akui Shaliza, beliau pernah terserempak dengan Safwan beberapa kali di Tanah Suci, namun tidak menyangka lelaki itu bakal menjadi suaminya.

Bagaimanapun, jodoh mereka bertaut juga selepas Safwan menunaikan solat sunat Istikharah untuk memilih bakal teman hidupnya.

"Dia (Safwan) memaklumkan kepada ibunya bahawa dia melihat saya dalam mimpi, lantas ibunya terus menyuarakan isi hati anaknya itu kepada ibu saya," kata Shaliza sambil mengakui Safwan sememangnya mengetahui penyakit yang dihidapi beliau sejak awal lagi.

Sebaik pulang dari Tanah Suci mereka akhirnya bernikah.

Keadaan serius

Selepas setahun mendirikan rumah tangga, keadaan Shaliza semakin teruk apabila kakinya membesar sekali gus menyebabkan berat badannya dari 50 kilogram (kg) naik mendadak hingga 180kg.

Begitupun, hasil perkahwinan yang dibina bersama Safwan, pasangan itu tetap bahagia dengan lapan orang cahaya mata.

Sepanjang mengandung, keadaan kakinya memang serius dan hanya bergantung kepada ubat-ubatan.

Selepas 15 tahun bertarung dengan penyakit itu, pada tahun 2008 kaki Shaliza menjadi semakin kronik. Ketika itulah, kakinya menjadi semakin mengembang dan melebar dari paras pinggang.

Penderitaan Shaliza ketika itu juga mula mendapat perhatian media massa tanah air yang bersilih ganti menyiarkan kisah dan ketabahan wanita berkenaan.

Keadaan kakinya yang semakin membesar, menyebabkan Shaliza mendapatkan rawatan di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM).

Doktor menyarankan supaya beliau menjalani pembedahan untuk membuang sel-sel mati, namun Shaliza enggan berbuat demikian kerana bimbang dengan risiko lumpuh.

Dia bagaimanapun, akhirnya terpaksa akur dan menjalani dua kali pembedahan di PPUM pada tahun 2009 dan 2010 yang mengambil masa selama 12 hingga 14 jam.

Surgeri tersebut dikendalikan di bawah pengawasan Konsultan Pembedahan Plastik dan Pembinaan Semula PPUM, Prof. Dr. Alizan Abdul Khalil.

"Pembedahan kali pertama, saya takut lihat kaki sendiri, kerana yang tinggal hanya otot, tulang dan kulit. Bahkan pembedahan kali kedua membuatkan saya hampir putus asa untuk berjalan kerana hampir semua daging kaki dibuang.

ANAK-ANAK Shaliza, Nurul Izzah (kiri) dan Nurul Syuhada sentiasa kagum dengan ketabahan dan kesabaran ibu mereka.


"Apabila doktor menyuruh saya cuba berjalan, saya berjalan terhuyung-hayang dan ia sungguh menakutkan," jelasnya sambil memberitahu pembedahan itu dibiayai hasil sumbangan pelbagai pihak.

Bagaimanapun, berkat keazaman dorongan suami dan anak-anak akhirnya dia berjaya dalam pembedahan tersebut.

Walaupun pada tahun pertama, Shaliza terpaksa menggunakan kerusi roda lantaran masih tidak mampu berjalan, pada penghujung tahun 2010 beliau sudah boleh mengukir senyuman.

Shaliza bukan sahaja boleh mengucapkan selamat tinggal kepada kaki gajah yang membelenggu hidupnya selama hampir 20 tahun, bahkan dia sudah boleh berjalan seperti biasa.

"Namun begitu, selepas pembedahan saya terpaksa memakai stoking khas untuk mengecutkan urat selain memakai kasut (custom made) yang diperoleh dari kedai kasut sekitar Kajang pada harga RM40," kongsi wanita itu lagi.

Melihat kepada kaki Shaliza, walaupun sudah bersaiz normal, namun kesan-kesan pembedahan masih nampak jelas.

Disebabkan itu, dia perlu menyapu minyak vitamin E tiga kali sehari agar kulit kaki sentiasa lembap selain bergantung kepada ubat-ubatan.

Kasih suami

Sementara itu, Safwan ketika ditemui mengakui, sejak penyakit isteri semakin kronik dia terpaksa mengharungi banyak cabaran.

Disebabkan isterinya sukar bergerak dan banyak bergantung dengan ubat-ubatan, Safwan ketika itu tidak dapat bekerja tetap apabila perlu menggalas tanggungjawab seorang ibu.

"Pagi dan petang, saya perlu mengambil dan menghantar anak-anak ke sekolah dan melakukan kerja-kerja rumah yang lain," katanya yang kini mempunyai perniagaan sendiri.

Bagaimanapun, kini dia bersyukur keadaan Shaliza bertambah pulih dan anak-anak sudah dewasa.

"Kesemua anak-anak mengetahui tanggungjawab masing-masing dan mereka kini boleh menguruskan kerja-kerja rumah dengan sendiri,"ujarnya lagi.

Usah bercinta dengan isteri atau suami orang

Posted:

Usah bercinta dengan isteri atau suami orang

PERKONGSIAN demi perkongsian boleh menyebabkan timbulnya rasa keserasian dan saling memerlukan. - Gambar hiasan


CINTA dan kasih sayang itu anugerah. Firman Allah SWT yang bermaksud: "Sungguh, orang yang beriman dan mengerjakan kebajikan, kelak Allah Yang Maha Pengasih akan menanamkan rasa kasih sayang (wudda) dalam hati mereka. (Maryam, ayat 96).

Apakah maksud cinta? Cinta sebenarnya adalah perasaan yang muncul dalam diri apabila berhadapan dengan satu situasi sahaja iaitu memerlukan.

Lantas, apabila diri memerlukan dan diperlukan, usia, rupa atau pangkat bukan lagi halangan. Sifat cinta adalah bebas tanpa alasan. Paling penting, sama-sama memerlukan seperti firman Allah SWT dalam surah Ali Imran ayat 14, Allah SWT menyebut tentang cinta iaitu keinginan: "Diperhiaskan (pada pandangan) manusia kecintaan terhadap apa yang diingini."

Haram, harus dan makruh

Bertitik tolak daripada kedua-dua dalil mengenai cinta inilah, setiap individu mendambakan cinta. Hari ini, kisah percintaan antara seorang wanita dengan lelaki berstatus suami orang merupakan cerita biasa, malah kisah cinta antara seorang lelaki dengan wanita berstatus isteri juga bukan luar biasa.

Hakikatnya, syariat telah menentukan haram bagi lelaki mencintai isteri orang dan haram juga bagi wanita yang masih sah menjadi isteri orang, atau masih dalam idah, atau masih menjadi tunangan orang, untuk bercinta atau menaruh perasaan terhadap lelaki lain.

Hukum haram meminang perempuan yang telah menjadi tunangan orang lain berdasarkan sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Janganlah seorang lelaki meminang perempuan yang telah dipinang oleh saudaranya sebelum perempuan itu ditinggalkan oleh tunang sebelumnya." (Hadis Riwayat Bukhari).

Kalaulah mengambil tunangan orang menjadi haram, apatah lagi isteri orang.

Berbeza pula jika wanita yang bukan isteri orang bercinta dengan lelaki suami orang, tidak menjadi haram tetapi ada dua hukum yang berkaitan iaitu harus atau makruh.

Harus jika si lelaki yang anda cintai dan mencintai anda itu kekal melaksanakan tanggungjawab yang wajib dan perlu kepada isterinya dan anak-anak.

Makruh pula jika setelah mengenali dan mencintai anda telah menyebabkan lelaki itu tadi sengaja melalaikan dan mengabaikan tanggungjawabnya yang wajib dan perlu kepada isteri dan anak-anak.

Makruh juga jika anda maklum, si lelaki yang anda cintai dan mencintai anda itu tidak mampu untuk menjadikan anda isterinya yang sah menurut syariat. Ia sama ada si lelaki tidak layak berpoligami ataupun tidak berniatpun untuk menjadikan anda isterinya kerana tidak mahu mengambil tindakan yang boleh menyakiti hati isterinya yang sedia ada.

Faktor pencetus cinta yang salah

Dalam kebanyakan kes, faktor utama pencetus cinta salah dan terlarang ini ialah perkongsian masalah diri. Ada suami orang yang berkongsi kisah dengan kawan wanita. Ada juga isteri orang yang berkongsi kisah dengan kawan lelaki dan tidak kurang juga isteri orang yang berkongsi kisah dengan suami orang.

Mulanya hanya simpati dan berusaha memberikan nasihat dan pandangan tetapi akhirnya simpati bertukar menjadi jatuh hati. Perkongsian demi perkongsian menyebabkan timbulnya rasa keserasian dan saling memerlukan.

Rasa serasi dan jatuh hati akan lebih mudah terjadi jika seseorang itu mampu melihat kelebihan yang ada dalam diri kekasih baharu berbanding pasangan sedia ada.

Ditokok tambah dengan kesilapan dan kekurangan yang ada dalam diri pasangan menjadikan seseorang itu buta hati. Maka, apabila seorang suami orang atau isteri orang itu dilayan lebih baik biarpun hanya secubit rasa, segala-galanya akan dirasai lebih nikmat dan bahagia berbanding bersama pasangan sendiri.

Mereka juga akan rasa lebih selesa dan selamat apabila kehendak yang selama ini tidak dipenuhi oleh isteri sendiri atau suami sendiri, mampu dilaksanakan sebaiknya oleh si kekasih.

Dalam kebanyakan kes, pasangan tidak pernah dimaklumkan mengenai kesilapan diri yang perlu diperbaiki agar mereka kekal dikasihi. Hal ini menyebabkan mereka terus tertanya-tanya dan tersalah memberikan layanan yang sepatutnya.

Keadaan layanan taraf lima bintang daripada si kekasih 'rahsia' ini menjadikan suami orang atau isteri orang merasai nikmat cinta terlarang. Adakalanya mereka sendiri sedar bahawa tindakan mereka menyalahi moral masyarakat dan kehendak syariat.

Di samping tiga faktor pendorong ini, sebab utama ialah kerana tiada niat yang ikhlas ketika mendirikan rumahtangga. Niat yang ikhlas bermaksud bersedia untuk menerima pasangan seadanya, susah senang bersama-sama dan sama-sama mahu memperbaiki diri demi keharmonian rumah tangga.

Niat yang ikhlas ketika berkahwin perlu sebab keikhlasan yang wujud boleh mendorong seseorang menerima kelemahan pasangan dan berusaha untuk memperbaiki kelemahan tersebut bersama-sama dan bukannya dengan melakukan kesilapan yang sama.

Hindari cinta salah

Sebagai langkah pencegahan, perkara paling utama yang perlu dilakukan ialah berterus terang, berbincang dan cuba atasi segala masalah yang ada bersama pasangan.

Rata-rata isteri akan setia kepada suami kecuali apabila merasakan ada orang lain yang lebih memahami atau lebih bersikap melindungi.

Sebaik-baiknya, apabila isteri merasakan ada yang kurang dalam layanan suami, isteri perlu berterus terang dan suami pula perlu bersikap terbuka. Sama juga jika suami berada dalam situasi yang sama. Berbincang dan berterus-teranglah dengan isteri.

Ketepikan ego seketika, isteri anda pasti memahami anda jika diberikan peluang kepadanya. Jika masing-masing sayangkan perkahwinan, ikhtiar dan usahakan jalan penyelesaian.

Paling penting, elakkan berkongsi masalah anda terutama masalah rumah tangga anda dengan rakan berbeza jantina tidak kiralah apa juga status dirinya.

Jangan sangka suami orang lebih memahami atau isteri orang lebih mengerti. Pengertian dan pemahaman yang anda dambakan sukar bersifat profesional jika perkongsian berlaku hari ke hari dicampur rasa simpati yang tinggi.

Tiada istilah teman tapi mesra dalam sebuah rumah tangga jika kemesraan itu mampu mengoyak jiwa dan emosi pasangan anda.

Kita sentiasa diberikan pilihan maka berhati-hatilah dalam memilih agar pilihan yang dibuat tidak menjadikan kita hamba yang derhaka kepada-Nya.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved