Sabtu, 15 Disember 2012

Kosmo Online


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Warga Malaysia dipercayai pengganas ditembak mati

Posted:

Warga Malaysia dipercayai pengganas ditembak mati

Warga Malaysia dipercayai pengganas ditembak mati

15/12/2012 9:50pm

KUALA LUMPUR — Seorang rakyat Malaysia, dipercayai pengganas, ditembak mati oleh polis Filipina di sebuah hotel di Davao pada Jumaat.

Pengarah Pasukan Petugas Khas (Operasi/ Anti Pengganas) Bukit Aman, Datuk Seri Mohamad Fuzi Harun berkata, Mohd. Noor Fikrie Abd Kahar, 26, dikatakan bergelut dengan pihak polis yang ingin memeriksa beg sandang berisi bom buatan sendiri dibawa isterinya sebelum ditembak.

"Dalam kejadian kira-kira pukul 10.30 malam (waktu Filipina) (8.40 malam waktu Malaysia) tadi, suspek bersama isterinya, Annabel Nieva Lee warga Filipina sedang mendaftar keluar dari hotel penginapannya sebelum didatangi anggota polis," katanya ketika dihubungi hari ini.

Mohamad Fuzi berkata, isteri suspek turut ditahan pihak berkuasa Filipina untuk diambil keterangan.

"Pihak Polis Diraja Malaysia akan bekerjasama dengan polis Filipina untuk mengesan identiti sebenar suspek," katanya.

Difahamkan Mohd. Noor Fikrie, yang berasal dari Kedah, berada di Filipina sejak beberapa bulan lepas dan menganggotai kumpulan militan Jemaah Islamiah (JI).

Suspek dipercayai ke bandar itu bagi meletupkan bom yang diperbuat daripada mortar 60mm.— BERNAMA

IPTS perlu bayar yuran perlindungan penuntut

Posted:

IPTS perlu bayar yuran perlindungan penuntut

IPTS perlu bayar yuran perlindungan penuntut

15/12/2012 5:46pm

KUALA LUMPUR — Bermula tahun depan, universiti swasta, kolej universiti dan kampus cawangan universiti luar negara perlu membayar RM100,000 manakala kolej swasta RM10,000 sebagai yuran perlindungan penuntut.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, yuran itu adalah jaminan perlindungan penuntut sekiranya institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) berhadapan risiko ditutup dan menjejaskan penuntut menamatkan pengajian mereka.

"Oleh itu, penuntut-penuntut ini memerlukan satu bentuk perlindungan terhadap keadaan itu. Kami memutuskan untuk mengumpul sejumlah wang sebagai yuran perlindungan dari IPTS dalam bentuk bon jaminan, insurans dan deposit," katanya ketika melancarkan Pameran Pendidikan Star 2012 di sini hari ini.

Beliau berkata, IPTS diharap dapat membayar jumlah yang ditetapkan untuk memastikan penuntut terlibat akan mendapat bayaran balik jika institusi berkenaan ditutup secara tiba-tiba bagi membolehkan mereka meneruskan pengajian di tempat lain sekaligus melindungi penuntut daripada isntitusi yang tidak bertanggungjawab.

"Semua institusi pengajian tinggi swasta perlu membayar yuran perlindungan setiap lima tahun, setiap kali mereka mahu memperbaharui lesen. Maklumat terperinci mengenai pelaksanaan itu akan diumum kemudian," katanya.

Mohamed Khaled berkata, tahun ini, sebanyak 33 IPTS dalam pertimbangan untuk ditutup atas pelbagai sebab. — BERNAMA

MBSA diselar naikkan cukai pintu

Posted:


Ruang

Infiniti

Kanak-kanak lebih selamat berinternet

KECANGGIHAN teknologi masa kini menyebabkan anak-anak kecil juga terkena tempiasnya. Buktinya mereka semakin celik teknologi maklumat (IT) dan pandai menggunakan alat-alat komunikasi yang ada. Lagi...

Kesihatan

Kandungan ibu tanpa rahim

HUJUNG minggu lalu menjadi hari paling bermakna kepada dua wanita berusia 30-an di Stockholm, Sweden apabila berjaya memiliki rahim selepas menjalani pembedahan pemindahan uterus yang dilakukan oleh sekumpulan doktor pakar di Hospital Sahlgrenska yang terletak di barat negara itu. Lagi...

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved