Jumaat, 18 November 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Asah kemahiran atas air

Posted:

Asah kemahiran atas air

Asah kemahiran atas air

PETANG hujung minggu itu, deruman enjin jentera jet ski memecah keheningan Tasik Biru di Kundang, Rawang, Selangor yang menjadi salah satu destinasi riadah dan memancing penduduk setempat.

Meskipun hujan membasahi bumi, namun cuaca itu tidak sedikitpun melunturkan semangat penggiat jet ski mengendalikan jentera kesayangan mereka.

Satu persatu jentera empat lejang mengelilingi tasik yang tersergam indah itu semata-mata ingin merasai sekelumit perasaan rembesan kelenjar adrenalin di dalam sanubari apabila jentera ditunggang dengan pantas.

Pernah satu ketika, sukan air jet ski cukup popular dalam kalangan penggiat sukan air tempatan sehingga melahirkan pelumba profesional sehingga berjaya menempa nama di pentas antarabangsa.

Bagaimanapun, ia bagaikan terkubur seketika sekitar tahun 2004 apabila tiada pelapis-pelapis muda digilap untuk mewarisi kemahiran dan bakat pelumba terdahulu yang mengharumkan nama negara.

Sejak itu, secara perlahan-lahan ia mula bertapak semula dalam persada arena tempatan tiga tahun lalu apabila pelbagai usaha dilakukan oleh penggemar sukan tersebut untuk mempopularkan sukan air jet ski.

Kini, setelah hampir tiga tahun berlalu, sukan air jet ski kembali mencuri tumpuan penggemar sukan air bahkan pelbagai kejohanan tempatan dan antarabangsa diadakan di negara ini untuk membangkitkan semula minat terhadap sukan mewah itu.

Salah seorang penggiat sukan air jet ski tempatan, Aina Syazwani Mohamed Saffian, 27, berkata, dia akan mengunjungi tasik berkenaan pada setiap hujung minggu untuk memahirkan diri dalam pengendalian jet ski.

"Selain memiliki jentera jet ski, faktor penting yang perlu ditekankan dalam menceburi bidang ini adalah persediaan dari segi fizikal, mental dan kemahiran.

"Tiga faktor ini amat penting apatah lagi apabila kita ingin menyertai sebarang kejohanan untuk memastikan dapat mengharungi perlumbaan dengan baik," katanya yang juga pelumba pasukan Sea Doo Malaysia Racing itu.

Pecutan


SUKAN jet ski turut digemari oleh wanita.


Graduan Universiti Teknologi Curtin, Perth, Australia itu menambah, dalam mempelajari selok-belok mengendali jentera jet ski, tiada kelas khusus yang ditawarkan kepada penggemar sukan jet ski tetapi ia lebih banyak bergantung kepada pengalaman di dalam air.

Dia yang mula berjinak-jinak dalam sukan jet ski seawal usia 14 tahun banyak mempelajari teknik pengendalian dengan bertanya kepada otai ataupun pelumba profesional untuk memperbaiki tunggangan jet ski.

"Ahli keluarga juga memainkan peranan penting terutama apabila menyertai kejohanan kerana mereka akan memaklumkan kesilapan yang telah dilakukan.

"Kadangkala kita tidak perasan pecutan ataupun pengendalian yang dilakukan pada selekoh membahayakan diri sendiri ataupun pelumba lain," ujarnya.

Dia yang mula serius dalam sukan berkenaan sejak dua tahun lalu memberitahu, ahli keluarga yang akan memberi tip ataupun nasihat apabila selesai perlumbaan kelak.

Kalau dilihat memang mudah mengendalikan jentera jet ski tetapi ia memerlukan kemahiran yang tinggi agar ia dapat bergerak lancar.

Pelumba yang berada dalam ranking kedua kategori wanita tempatan itu menegaskan, aspek keselamatan menjadi keutamaan dalam sebarang kejohanan.

"Penganjur kejohanan tidak akan berkompromi apabila pelumba tidak memenuhi syarat kelengkapan keselamatan walaupun tidak memakai sarung tangan.

"Apabila tidak memenuhi syarat kelengkapan keselamatan pengarah perlumbaan akan menaikkan bendera merah dan secara automatik membatalkan penyertaan pelumba," ujarnya lagi.

Jelas Aina, semua ini dilakukan untuk memastikan pelumba tidak terdedah kepada bahaya dan mengelak mereka daripada tercedera apabila perlumbaan berlangsung.

Antara kelengkapan keselamatan wajib semasa perlumbaan termasuk topi keledar, gogal, sarung tangan, sokongan belakang dan banyak lagi.

Aina Syazwani menambah, sungguhpun pelbagai kelengkapan keselamatan dipakai pelumba tetapi mereka masih terdedah kepada kecederaan.

"Sebagai contoh, saya pernah patah tulang rusuk kiri apabila dilanggar pelumba lain semasa perlumbaan akibat dia tidak dapat melihat ketika arus ombak kuat.

"Saya juga sudah banyak kali tercampak daripada jet ski yang ditunggang semasa perlumbaan. Patah tangan, kaki dan tulang rusuk sudah menjadi asam garam pelumba jet ski," katanya.


MENERUSI latihan yang berterusan, nasihat dan tunjuk ajar dapat membantu pelapis sukan jet ski mengharungi perlumbaan.


Bagaimanapun, dia yang masih mengalami kecut perut setiap kali perlumbaan sedikit pun tidak lemah semangat untuk terus berjuang dalam sukan air jet ski.

Latihan

Seorang lagi pelumba sukan air jet ski, Bryan Chia Wai Yuen, 14, berkata, dia akan berlatih selama dua kali seminggu bagi memantapkan lagi kemahiran dan pengendalian jentera jet skinya.

"Pada kebiasaannya, saya akan menghabiskan masa selama hampir empat jam sehari untuk mempersiapkan diri dalam menghadapi pelbagai pertandingan sama ada di dalam dan luar negara.

"Ia amat penting untuk memastikan persediaan rapi dapat dilakukan apatah apabila menyertai sebarang pertandingan," kata pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Kepong Baru, Kuala Lumpur itu.

Walaupun baru menceburi sukan air jet ski secara serius sejak setahun lalu, dia merupakan antara permata muda negara yang perlu digilap dalam menyinari pentas antarabangsa.

Anak kedua daripada tiga beradik itu telah dinobatkan sebagai juara bagi kategori Novice Terbuka dalam kejohanan yang dilangsungkan di Makasar, Indonesia, baru-baru ini.

Selain itu, anak muda yang mengimbangkan masa belajar dan sukan air jet ski itu turut melakar kejayaan dalam beberapa kejohanan tempatan sejak setahun lalu.

Apabila menyertai kejohanan, Bryan Chia berkata, dia akan sentiasa berhati-hati dan tidak memandang rendah keupayaan pelumba lain kerana apa-apa sahaja boleh berlaku ketika berlumba.


BRYAN (tengah) dinobatkan sebagai juara bagi kategori Novice Terbuka dalam kejohanan yang berlangsung di Makasar, Indonesia.


Ujarnya, melalui latihan berterusan, nasihat dan tunjuk ajar daripada pelumba berpengalaman turut membantu dia dalam mengharungi perlumbaan.

"Bapa merupakan sumber ilham dan pencetus minat saya dalam menceburi bidang sukan air jet ski yang penuh dengan cabaran itu secara serius.

"Saya sering mengikuti bapa bermain jet ski sehingga menimbulkan minat untuk bergiat secara aktif dalam sukan air jet ski ini," ujarnya yang bakal berentap dalam pertandingan Jet Ski King's Cup 2011 di Pattaya, Thailand pada bulan Disember ini.

Sementara itu, Roslee Ahmad, 57, tidak menjadikan usia sebagai penghalang dalam terus bergiat aktif dalam sukan air jet ski.

"Saya mula menceburi sukan air jet ski ini sejak tahun 1996 dan sehingga kini masih meminatinya.

"Dalam pada itu, sekiranya mempunyai kelapangan saya akan menyertai kejohanan dalam kategori veteran ataupun ketahanan," katanya yang cukup terkenal dengan gelaran sebagai Superman dalam kalangan pelumba-pelumba tempatan.

Roslee ingin melihat lebih ramai pelapis-pelapis menceburi bidang sukan air jet ski dalam menyemarakkan kegemilangan sukan berkenaan.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Pertama di Asia Tenggara

Posted:

Pertama di Asia Tenggara

Pertama di Asia Tenggara

Oleh AHMAD SYUKRAN ZAINUDDIN

HONDA sememangnya suka mencipta sejarah. Inovasi-inovasi entiti yang dilahirkan oleh Soichiro Honda itu seringkali mengejutkan. Tidak keterlaluan juga jika dikatakan produk keluarannya mengubah bagaimana manusia melihat sesuatu teknologi.

Mahu bukti? Honda merupakan syarikat pertama yang berjaya memenuhi piawaian ketat emisi Amerika Syarikat (AS) tahun 1970 menerusi enjin CVCC. Enjin bersih dan menjimatkan minyak itu kemudian menjadi tunjang ke arah pembinaan model sedan Civic yang diterima hangat di pasaran dunia.

Robot humanoid Honda, Asimo pula membuatkan pemerhati teknologi dunia ternganga kekaguman. Dengan tinggi 130 sentimeter, generasi kedua Asimo nyata memiliki beberapa kemampuan baru yang signifikan.

Misalnya, ia mampu berlari selaju 9 kilometer sejam (sebelum ini 6 km/j), melompat mengguna sebelah atau kedua-dua belah kaki dan berdiri dengan stabil di permukaan tidak rata. Asimo juga boleh membuka penutup botol minuman dan menuang air ke dalam gelas.

Compact Renaissance Zero

Itu hanya sekelumit daripada pencapaian Honda. Kalau hendak ditulis semuanya, jadi buku sejarah Honda pula rebiu saya pada minggu ini.

Awal bulan lalu, pengedar dan pengeluar kenderaan jenama Honda di Malaysia, Honda Malaysia Sdn. Bhd. (Honda Malaysia) sekali lagi mencipta sejarah menerusi pengenalan model hibrid CR-Z. Kalau hendak tahu, CR-Z ialah jentera hibrid ketiga yang diperkenalkan oleh Honda Malaysia selepas model Civic Hybrid dan Insight.

Apa istimewanya CR-Z? Tidak dibina berinspirasikan kepada model hot-hatch popular Honda tahun 1980-an, Honda CR-X, CR-Z merupakan jentera hibrid pertama yang dipasang dengan transmisi manual enam kelajuan di dunia. Memang sports habis!


REKAAN kabin yang moden dan futuristik.


Honda Malaysia juga menjadikan Malaysia sebagai negara pertama di Asia Tenggara untuk menawarkan hibrid hot-hatch tersebut.

"Selaku perintis dalam memperkenalkan teknologi hibrid di Malaysia, kami berbangga untuk mengetengah satu lagi pilihan kenderaan hibrid kepada pengguna Malaysia. Selepas menyaksikan kejayaan model Honda Insight sejak dilancarkan pada tahun lalu, kami yakin dengan penerimaan teknologi hibrid yang kian meningkat di Malaysia, sekali gus mengambil keputusan untuk melancarkan CR-Z," kata Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Honda Malaysia, Yoichiro Ueno.

CR-Z merujuk kepada "Compact Renaissance Zero" yang membuktikan komitmen Honda untuk kembali kepada asas dan menerima cabaran membina sebuah kereta kompak, tanpa terikat dengan nilai-nilai sebuah kenderaan hibrid tradisional.

Di pentas dunia, CR-Z telah dinobat sebagai kereta terbaik (Car of the Year, COTY) di Jepun untuk tahun 2010/2011 dan anugerah Kereta Hijau Terbaik pada tahun 2010 (2010 Top Gear Green Car of the Year) di United Kingdom.

Sistem Hibrid IMA

Ketua Projek Honda CR-Z, Norio Tomobe menyatakan jentera yang menawarkan keterujaan pemanduan itu sebenarnya dibina atas tiga nilai utama iaitu emosional, keterujaan dan pintar.


DILENGKAPI dengan beg udara hadapan dan sisi.


Konsep rekaan CR-Z secara efektif menggabungkan estetika sebuah kenderaan dengan imej bersih serta maju sebuah jentera hibrid. Selari dengan konsep keseluruhannya, rekabentuk CR-Z yang penuh gaya, aerodinamik dan seperti peluru itu memudahkan aliran udara untuk mengurangkan kadar seretan.

Kuasa pada CR-Z dijana oleh unit enjin 1.5L SOHC i-VTEC yang berupaya menghasilkan kuasa sehingga 114PS dan motor elektrik berkuasa 14PS. Di samping Intelligent Power Unit (IPU) yang sofistikated. Fleksibiliti Sistem Hibrid IMA membolehkannya digunakan bersama kotak gear manual enam kelajuan untuk pemanduan responsif.

Transmisi manual pada CR-Z juga dilengkapi dengan fungsi Hill-Start Assist (HSA). HSA mampu mengenal pasti darjah kecondongan dan meningkatkan keyakinan pemandu dengan membantu mengelakkan kenderaan daripada terundur ketika hendak memulakan perjalanan di laluan berbukit.

Demi meningkatkan lagi pengalaman pemanduan, CR-Z menjadi model pertama yang menampilkan Sistem Pemanduan 3 Mode (3-Mode Drive System) Honda yang versatil.

Sistem itu membolehkan pemandu memilih dan menukar mode dengan mudah berdasarkan kepada gaya pemanduan dan situasi jalan raya.

Tiga mode pada CR-Z mengubah maklum balas pendikit, stereng, pemasaan melahu ketika berhenti, kawalan suhu dan tahap bantuan yang disediakan oleh Sistem Hibrid IMA. Mode-mode individual itu juga ditunjukkan menerusi nyalaan lampu berwarna pada gelung Illuminated Advance Sports Meter.

Dari segi standard keselamatan, CR-Z serba baharu dinilai sebagai salah sebuah kereta paling selamat di Jepun pada tahun 2010 apabila dianugerahkan dengan enam bintang dalam penarafan JNCAP.


REKAAN luaran CR-Z yang mementingkan aspek aerodinamik.


CR-Z dilengkapi dengan Vehicle Stability Assist (VSA) yang menawarkan pemanduan lebih stabil dan mantap. Sementara kerangka tubuh Advanced Compatibility Engineering (ACE) pula meningkatkan tahap perlindungan. CR-Z turut menepati Keperluan Impak Pejalan Kaki (Pedestrian Impact Requirements) yang membolehkan kecederaan kepala dan dada pejalan kaki diminimumkan jika berlaku kemalangan.

Ueno turut menyambut baik pengumuman kerajaan Malaysia dalam Bajet 2012 baru-baru ini untuk meneruskan pengecualian sepenuhnya duti import dan eksais ke atas model-model hibrid hingga Disember 2013. Sebab itu jugalah CR-Z dapat ditawarkan pada harga yang cukup kompetitif. Lebih tepatnya, RM115,000 seunit.

CR-Z hadir dalam warna putih sahaja. Honda Malaysia menyasarkan jualan sebanyak 100 unit CR-Z menjelang akhir tahun 2011. Maklumat lanjut, sila hubungi nombor Honda Toll Free di talian 1-800-88-2020 atau layari laman web: www.honda.com.my

Mahu tahu bagaimana karekter pemanduan CR-Z, tunggu laporan saya selepas memandu ujinya di Tokyo, Jepun hujung bulan ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Nissan Navara Calibre

Posted:

Nissan Navara Calibre

Nissan Navara Calibre

Oleh AHMAD SYUKRAN ZAINUDDIN


WARNA emas pada tubuh Navara Calibre membuatkannya lebih menyerlah di atas jalan raya.


SELAIN Isuzu, Nissan sebenarnya menawarkan produk trak pikap yang agak lengkap untuk dipilih oleh para pelanggannya. Selepas memberi impak positif menerusi model Frontier sebelum ini, Nissan tampil pula dengan rangkaian trak pikap Navara yang telah menerima banyak penambahbaikan dari pelbagai aspek termasuklah teknologi dan rekabentuk bagi menjadikannya lebih premium.

Mula diperkenalkan di pasaran sejak awal tahun lalu, varian yang dikenali sebagai Nissan Navara Calibre boleh dianggap sebagai model level entry yang ditawarkan oleh pihak Edaran Tan Chong Motor (ETCM).

Apabila bercakap mengenai model entry level atau asas, anda semestinya tahu bahawa banyak aksesori yang akan hilang. Tidak terkecuali pada model Navara Calibre. Namun, kekurangan itu tidak bermakna ia sebuah trak yang tidak bagus atau membosankan.

Diimport dalam bentuk CBU dari kilang Nissan di Thailand, Navara Calibre menjadi pesaing kepada model asas seperti Mitsubishi Triton Lite. Jika dilihat pada luarannya, Calibre nampak sedikit kosong. Tetapi ia tetap menampilkan reka bentuk Navara yang tahan lasak dan maskulin.

Jangan menilai Navara Calibre menerusi penampilan luarannya. Ini kerana sepanjang beberapa hari saya memandunya, trak pikap itu nyata berupaya menawarkan kualiti pemanduan yang memuaskan.

Sebelum terlupa, Navara Calibre ialah trak pikap pacuan dua roda (2WD) atau 4x2. Jadi, kalau anda tersekat di dalam lumpur yang dalam atau hendak beraksi seperti sebuah 4x4 sebenar, kemampuannya pastilah terhad.

Selaku sebuah trak pikap moden, Navara Calibre didatangkan dengan transmisi automatik lima kelajuan. Kotak gear yang lancar itu mengagihkan kuasa daripada unit enjin diesel buatan Nissan yang terbukti boleh diharap.

Enjin bersesaran 2.5 liter itu disertakan bersama unit intercooler dengan Variable Nozzle Turbocharger (VNT). Ya, memang betul ia kurang berkuasa berbanding enjin sama yang dipasang pada model Navara 4x4. Lebih tepat lagi, kurang 30PS bersamaan catatan kuasa 144PS. Sementara tujahan torknya pula 356Nm.

Lebih ringan, menjimatkan

Nissan membuat talaan semula terhadap enjin diesel berkod YD25DDTi commonrail tersebut memandangkan Navara Calibre cuma sebuah jentera pacuan 4x2. Kekurangan kuasa itu bagaimanapun diseimbangkan dengan tubuhnya yang lebih ringan.


UNIT audio dan butang kawalan pendingin hawa yang mudah dioperasi.


Sebenarnya, Navara Calibre adalah 120 kilogram lebih ringan jika dibandingkan dengan varian Navara 4x4. Gabungan pacuan 4x2, kuasa yang sederhana dan kurang berat nyata memberi kesan atas penggunaan bahan api. Navara Calibre terbukti sebuah trak pikap asas yang menjimatkan minyak.

Apabila enjin dihidupkan, satu badan boleh bergegar. Bunyi enjin dapat didengar dengan jelas. Namun, sebaik sahaja ia meluncur di atas jalan raya, bunyi bising enjin dan angin semakin perlahan. Itu pun jika anda memandu dalam kelajuan yang mengkut had laju kebangsaan.

Apabila pedal minyak ditekan, anda akan dapati enjin melahu kuat sebelum kuasa terasa mula dihantar ke roda hadapan. Setelah mendapat momentum, Navara Calibre tidak ada banyak masalah untuk memotong atau mendaki laluan berbukit.

Ruang kabin trak pikap itu menawarkan rekaan papan pemuka yang sangat ringkas. Itu saya boleh terima. Cuma, aplikasi warna cerah pada keseluruhan ruang dalamannya memang tidak praktikal. Warna itu pastinya amat mudah kotor, apatah lagi kenderaan sebegini digunakan untuk tujuan kerja dan bukannya bersantai sepanjang masa.

Dilihat pada aspek keselamatan pula, jentera itu tetap dilengkapi dengan sistem brek ABS dan EBD. Tetapi sistem LSD (limited-slip differential) yang ada pada model Navara manual dan lebih berkuasa telah ditiadakan. Ia juga tidak dilengkapi dengan beg udara SRS dan lampu utama jenis xenon.

Jadi berapa harganya? ETCM menawarkan Navara Calibre pada harga RM89,900 seunit (di atas jalan termasuk insurans). Harga itu murah RM15,000 berbanding model Navara yang lain. Jumlah itu pastinya agak signifikan terutamanya bagi mereka yang mahu memulakan perniagaan.

Saya boleh katakan bahawa Navara Calibre mungkin pilihan terbaik untuk mereka yang sekadar mahukan sebuah pikap trak dan digunakan di bandar.

Full content generated by Get Full RSS.

Bayangan Land Rover Defender baharu

Posted:

Bayangan Land Rover Defender baharu

Bayangan Land Rover Defender baharu

Oleh MUHAMMAD MD TAJUDIN


MODEL DC100 sport dengan imej bebas, bumbung kanvas dan cermin hadapan boleh lipat.


TIDAK lama dahulu ada sebuah kereta, lebih tepat kereta itu dikenali dengan nama Proton Saga. Sejarah hidupnya bermula pada tahun 1985 dan sehingga kini masih lagi dijual di bilik pameran.

Sepanjang tempoh 26 tahun itu, hanya dua generasi yang diperkenalkan, generasi pertama ditamatkan pada tahun 2008 dengan pengenalan model baharu sepenuhnya. 23 tahun untuk sebuah model adalah suatu tempoh yang sangat panjang dan merupakan rekod yang saya fikir mustahil dapat dipecahkan oleh model Proton lain.

Begitu juga dengan pengeluar kereta nasional lain, memang tidak mampu terkejar rekod tersebut. Saya tidak pasti sama ada Proton Saga tersenarai atau tidak di dalam Malaysia Book of Records.

Walau bagaimanapun di arena global, produksi yang berlanjutan sehingga berpuluh tahun bukanlah perkara yang aneh. Sudah namanya ekonomi, selagi laris dan diminta oleh pasaran, selagi itulah wujudnya justifikasi kenapa ia tidak harus dihentikan.

Volkswagen Beetle misalnya diproduksikan selama 65 tahun bermula 1938. Antara contoh lain ialah Citroen 2CV yang dihasilkan selama 42 tahun dan Mini pula menjangkau 41 tahun. Kebiasaannya model-model yang malar segar sebegitu mempunyai teknologi yang ringkas. Maka, menjadikannya tahan lasak dan senang diselenggara.

Satu lagi contoh signifikan ialah Land Rover Defender. Model itu begitu banyak digunakan oleh agensi keselamatan terutama Polis Diraja Malaysia (PDRM) sehingga digelar sebagai Black Maria.

Defender mula diperkenalkan pada tahun 1983 dan begitu dipercayai oleh pelanggan setianya. Jika tidak, mustahil agensi-agensi kerajaan yang lain seperti Kementerian Kesihatan dan Jabatan Pertahanan Awam menggunakannya sampai sekarang. Sedangkan banyak lagi opsyen lain terutama sekali daripada pengeluar Jepun.

Andai diperhatikan trend sekarang pula, Defender kini menjadi buruan peminat 4X4. Disebabkan kegilaan tersebut, harga terpakai model itu sudah pun berada dalam kategori mahal.

Untuk model gantian Defender, Land Rover telah siap membina dua buah model konsep iaitu DC100 dan DC100 Sport. Kedua-dua model itu ditampilkan buat pertama kali di Amerika Utara pada Pameran Kenderaan Los Angeles (LA) 2011 yang berlangsung pada 16 November 2011.

Land Rover membawa kedua model konsep itu dengan hajat besar iaitu untuk meninjau maklum balas pasaran serta kemungkinan untuk memasarkan kembali Defender ke pasaran Amerika Syarikat (AS).

Dengan mengambil ciri-ciri pada Defender lama seperti rugged, boleh dipercayai serta mesra pengembaraan, kedua-dua model DC 100 Concept dibina untuk mempamerkan potensi kebolehan famili Defender baharu nanti.

Berbeza dengan model pengenalan pada Pameran Kenderaan Frankfurt pada September lalu, model di LA nanti dipasangkan roda off road bersaiz 20 inci yang digabungkan dengan tayar all-terrain Cooper. Model itu juga turut dilengkapi dengan corong udara snorkel serta rak bumbung.

Model DC100 dihias dengan warna Heritage Blue pada badan dan Candy Weiss pada bumbung. Ciri-ciri rekaan yang menarik seperti overhang singkat bagi menampakkan pendekatan yang ekstrem.

Rekaan panel menegak, cermin hadapan yang hampir lurus dengan garisan bahu yang dominan serta wajah tradisi Defender dengan lampu bulat dan gril yang menonjol dengan winch juga diteruskan pada model ini.

Model DC100 Sport mengambil ciri-ciri utama DC100, tetapi menampilkan imej bebas dengan bumbung kanvas dan cermin hadapan yang boleh dilipat bagi menampilkan gayaan bersahaja California.

Selain ciri-ciri rekaan tersebut, DC100 mempunyai teknologi canggih seperti Terrain Response System untuk mengoptimumkan keupayaan kenderaan tanpa memerlukan pra-seleksi daripada pemandu.

Sistem Terrain-i pula mampu untuk mempamerkan peta pintar di dalam format 3D. Sistem itu boleh mengenal pasti bahaya dan akan mencadangkan laluan alternatif. Pada persekitaran bandar pula, sistem sama berupaya mengesan pejalan kaki dan bahaya dengan ketepatan yang tinggi.

Selain dua sistem tersebut, DC 100 mempunyai Wave Aid System yang menggunakan alat pengesan (sensor) sonar pada bahagian hadapan bampar dan cermin sisi bagi mengukur kedalaman air.

Seperti sistem Terrain Response, Wade Aid akan mengoptimumkan kemampuan kenderaan ketika melalui laluan berair dengan menuntup corong-corong pada badan, meninggikan kenderaan, memilih gear rendah dan memberi nasihat untuk kelajuan yang selamat.

John Edwards, Pengarah Jenama Global Land Rover berkata: "Defender sentiasa berada di hati jenama Land Rover. Ia melambangkan semangat boleh pergi ke mana sahaja.

"Cita-cita kami adalah untuk menghasilkan Defender serba baharu untuk pasaran global yang mengekalkan DNA asalnya iaitu lasak, versatil, tahan lama dan berkeupayaan. Pada masa yang sama, ianya akan dibangunkan bersesuaian dengan abad ke-21 dan keperluan generasi akan datang."

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Pulangkan duit jika tidak dituntut

Posted:

Pulangkan duit jika tidak dituntut

Pulangkan duit jika tidak dituntut

SERAMAI 5.3 juta pelajar di seluruh negara telah mula menerima wang bantuan persekolahan sebanyak RM100 setiap seorang sejak Rabu lalu. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR - Pihak sekolah diarahkan mengembalikan semula wang bantuan persekolahan RM100 kepada kerajaan sekiranya wang terbabit tidak dituntut oleh ibu bapa pelajar di sekolah anak-anak mereka.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, ibu bapa juga boleh membuat pilihan sama ada untuk menerima bantuan itu atau berhasrat untuk menyumbang kepada pihak sekolah.

Bagaimanapun, Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, ibu bapa perlu membuat tuntutan ke atas wang berkenaan di sekolah anak-anak mereka sebelum membuat keputusan untuk menyumbang kepada sekolah.

"Kalau di sekolah itu ada ibu bapa pelajar yang kata tidak memerlukan (bantuan) dan sebagainya, itu tidak apa. Kita sudah arahkan kepada sekolah, kalau ada lebihan, mereka pulangkan kepada kementerian dan wang itu akan masuk balik dalam tabung kerajaan. Itu duit kerajaan.

"Terserah kepada ibu bapa (untuk ambil atau tidak) kerana tujuan kita hendak kurangkan beban sebab awal tahun ibu bapa nak belanja beli kasut dan sebagainya. Kalau ibu bapa kata dah mampu dan ada kemudahan lain dan fikir nak sumbangkan, ibu bapa kena ambil dahulu duit itu," katanya selepas majlis perasmian Hari Unesco Malaysia di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Polis siasat Pusat Fidlot Nasional

Posted:

Polis siasat Pusat Fidlot Nasional

Polis siasat Pusat Fidlot Nasional


INILAH Pusat Fidlot Nasional di Gemas, Negeri Sembilan yang menimbulkan kontroversi apabila dikaitkan dengan pembelian kondominium bernilai RM9.8 juta di Kuala Lumpur.


KUALA LUMPUR - Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman telah memulakan siasatan termasuk kemungkinan wujudnya elemen pecah amanah atau penipuan berhubung pembelian kondominium mewah bernilai RM9.8 juta yang dikatakan menggunakan dana Pusat Fidlot Nasional (NFC).

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar yang mengesahkan perkara itu semalam berkata, pasukan siasatan akan memanggil mana-mana individu yang terlibat dalam masa terdekat bagi membantu siasatan.

Beliau berkata, siasatan awal sudah pun dimulakan dan ketika ini kes tersebut sedang diteliti oleh Pengarah JSJK, Datuk Syed Ismail Syed Azizan dan pasukannya.

"Kita baru dapat laporan daripada SPRM semalam (kelmarin). Pengarah JSJK dan pasukannya sedang meneliti laporan... (tengok) apa kesalahan dia, adakah CBT (pecah amanah), penipuan dan sebagainya," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Najib pamer kepimpinan hebat - Barack Obama

Posted:

Najib pamer kepimpinan hebat - Barack Obama

Najib pamer kepimpinan hebat - Barack Obama


NAJIB (kiri) bersalaman dengan Obama ketika mengadakan pertemuan pada sidang Kemuncak ASEAN di Nusa Dua, Bali semalam.


NUSA DUA, Bali - Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah mempamerkan kepimpinan yang hebat bukan sahaja dalam terus meningkatkan ekonomi Malaysia tetapi juga kepimpinan dalam pelbagai forum pelbagai hala.

Pemimpin Amerika itu berkata, "Kami mahu menjadi rakan yang akrab dengan Malaysia."

"Saya menghargai kerjasama luar biasa yang telah kami terima dalam pelbagai isu. Jadi, terima kasih banyak-banyak Perdana Menteri," kata Obama pada mesyuarat dua hala dengan Najib di sini semalam menjelang Sidang Kemuncak Asia Timur yang dijadualkan diadakan hari ini.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Alex Yoong lakar sejarah

Posted:

Alex Yoong lakar sejarah

Alex Yoong lakar sejarah

ALEX YOONG (belakang, kiri) meraikan kejayaan memenangi pingat emas ke-40 buat negara di Kompleks Luncur Air, Stadium Jakabaring, Palembang semalam.


PALEMBANG - Peluncur air lelaki negara, Alex Yoong melakar sejarah tersendiri apabila menjadi atlet negara yang berjaya meraih emas yang ke-40 semalam.

Kejayaan tersebut melengkapkan sasaran yang ditetapkan oleh Majlis Sukan Negara (MSN) sebelum ini.

Selepas lawan pedang meraih emas ke-38 di Jakarta dan Phillipa Yoong yang ke-39, Alex Yoong yang juga bekas pelumba Formula Satu (F1) negara tampil meraih emas keramat itu dengan menjuarai acara keseluruhan yang menggabungkan disiplin jumping, tricks dan slalom.

Alex Yoong menewaskan dua peluncur air dari Indonesia, Muhammad Zahidi di tempat kedua dan Fajar Eka Samudra, ketiga.

"Saya tidak memikirkan langsung tentang angka 40 itu dan hanya beraksi sebaik mungkin untuk menang pingat emas walaupun hanya berlatih sejak lima bulan lalu.

"Saya hadiahkan pingat emas ini kepada semua warga permotoran termasuk yang telah meninggal dunia baru-baru ini. Ia sesuatu yang hebat dapat menang emas di sini," katanya.

Sebelum ini dalam acara slalom, Alex Yoong memenangi perak, manakala adiknya, Phillipa Yoong meraih emas. Ini tidak termasuk adik tirinya, Aalliyah Yoong Hanifah yang memenangi emas acara tricks.

Sementara itu, Phillipa turut menyumbang pingat emas semalam dengan menjuarai acara keseluruhan wanita dengan menewaskan peluncur Singapura, Christian Sasha di tempat kedua dan P. Sareeya dari Thailand, ketiga.

Walaupun berdepan masalah kecederaan lutut, ia ternyata tidak menghalang ibu kepada dua anak ini untuk menambah pingat emas buat kontinjen negara.

Dengan kejayaan itu, ski air telah berjaya menyumbang empat pingat emas setakat ini pencapaian yang boleh dianggap mengejutkan dan merupakan emas bonus buat Malaysia di Palembang.

Full content generated by Get Full RSS.

'Ikrar' Khairul Fahmi

Posted:

'Ikrar' Khairul Fahmi

'Ikrar' Khairul Fahmi


KHAIRUL FAHMI tidak rela gawang Malaysia dibolosi pemain Myanmar hari ini.


JAKARTA - Khairul Fahmi Che Mat sekali lagi tampil cemerlang ketika mengemudi benteng terakhir Harimau Muda pada aksi menentang Indonesia di Stadium Gelora Bung Karno malam kelmarin.

Ketangkasan menjaga gawang Harimau Muda wajar diberi pujian sehingga Indonesia terpaksa menggigit jari apabila tewas 0-1 di hadapan hampir 100,000 penyokong sendiri.

Malah, kecemerlangan Khairul Fahmi atau lebih mesra di panggil 'Apex', mendapat pujian pengendali Harimau Muda, Ong Kim Swee yang jelas sekali berpuas hati dengan prestasi penjaga gol Kelantan itu dalam empat perlawanan yang di harungi setakat ini.

Biarpun baru berusia 22 tahun, ternyata 'Apex' dilihat semakin matang ketika berada di tengah padang, lantaran pengalaman yang ditimbanya bersama skuad senior negara kendalian Datuk K. Rajagobal.

Mengimbas kembali 'gelora' yang terpaksa dihadapinya bersama barisan Harimau Muda pada pertemuan menentang Indonesia kelmarin, 'Apex' berkata: "Sebelum perlawanan lagi kesemua pemain sudah tahu dan sedar apa yang akan berlaku di stadium.

"Tetapi mujur para pemain fokus dan memberi tumpuan sepenuhnya di tengah padang dan menghiraukan provokasi yang dicetuskan penyokong Indonesia sepanjang perlawanan berlangsung.

"Walaupun menerima sorakan boo daripada penyokong Indonesia, tetapi ia tidak melemahkan semangat para pemain negara tetapi kami lebih bersemangat dan mahu membuktikan Malaysia mampu mencipta kemenangan," kata 'Apex' kepada Kosmo! semalam.

Selain ketangkasan 'Apex' mengemudi benteng terakhir skuad negara, kekentalan empat tonggak pertahanan Mohd. Muslim Ahmad, Mohd. Fadhli Shas, Mohd. Asraruddin Putra Omar dan Mahali Jasuli juga menjadi antara faktor kekuatan Harimau Muda pada temasya Sukan SEA kali ini.

"Saya akui empat pemain pertahanan negara itu banyak membantu saya menjaga pintu gol. Kami telah bersama sejak Sukan Asia 2010 dan ini memudahkan kami untuk membentuk keserasian antara satu sama lain," katanya.

Menjelang aksi separuh akhir menentang Myanmar hari ini, 'Apex' berkata, dia sudah bersedia dari segi mental dan fizikal bagi menjaga gawangnya daripada dibolosi pihak lawan.

"Semangat para pemain semakin berkobar-kobar selepas kami layak ke separuh akhir dan saya mahu meneruskan semangat ini pada perlawanan itu nanti. Namun, kami tidak boleh pandang rendah keupayaan Myanmar.

"Saya lihat mereka mempunyai kekuatan yang hampir seimbang dengan Vietnam, jadi kami harus bersedia sepenuh- nya bagi menghadapi perlawanan itu nanti," jelasnya.

Full content generated by Get Full RSS.

Ujian Harimau Muda

Posted:

Ujian Harimau Muda

Ujian Harimau Muda


KIM SWEE (dua dari kanan) dan pembantunya, Hassan Sazali berbincang sesuatu ketika mengendalikan sesi latihan skuad Harimau Muda di Jakarta semalam.


JAKARTA - Pengendali Harimau Muda, Ong Kim Swee sah tidak akan berada di bangku simpanan pemain ketika skuad bola sepak bawah 23 (B-23) tahun negara membuat perhitungan dengan Myanmar pada aksi separuh akhir temasya Sukan SEA di Stadium Gelora Bung Karno di sini hari ini.

Ia gara-gara penggantungan satu perlawanan yang dikenakan ke atas Kim Swee selepas beliau diarah keluar padang ketika barisan Harimau Muda membenam Indonesia 1-0 pada aksi terakhir Kumpulan A malam kelmarin.

Insiden itu berlaku selepas Kim Swee didakwa cuba mempertikai keputusan pengadil perlawanan, Fahad Alkasssar dari Emiriyah Arab Bersatu (UAE).

Kim Swee ternyata berang dengan tindakan Fahad yang hanya melayangkan kad kuning kepada pemain Indonesia, Ramdani Lestaluhu selepas melakukan terjahan keras terhadap Syahrul Azwari Ibrahim penjaring gol tunggal Harimau Muda kelmarin.

Pada mulanya, Kim Swee dilihat bertikam lidah dengan penjaga garisan dari Korea Selatan, Kim Sung-il di tepi padang sebelum Fahad terus mengarahkannya meninggalkan bangku simpanan pemain.

Ketiadaan Kim Swee di tepi padang hari ini menyaksikan pembantunya, Hassan Sazali bertindak sebagai perantara bagi menyalurkan setiap arahan kepada para pemain Harimau Muda.

"Untuk melancarkan setiap arahan yang diberikan kepada pemain, saya akan menggunakan walkie-talkie yang lebih berkesan dan efektif. Yang paling mustahak para pemain dapat mesej yang jelas daripada saya.

"Apa yang disampaikan oleh Hassan sudah pasti berpandukan kepada setiap arahan dan perancangan saya. Jadi saya harap para pemain faham dengan situasi esok (hari ini)," jelas Kim Swee semalam.

Biarpun tidak dapat menemani para pemainnya di bangku simpanan, Kim Swee tidak mahu menjadikan ia sebagai satu alasan buat mereka gagal menampilkan persembahan yang baik.

"Walaupun saya tidak akan berada di tepi padang atau bangku simpanan pemain, para pemain harus memberikan tumpuan sepenuhnya ketika beraksi menentang Myanmar nanti.

"Saya akan melihat permainan mereka dari atas (tempat duduk penonton) dan jika ada apa-apa arahan yang perlu disampaikan, saya akan terus memaklumkan kepada Hassan," kata Kim Swee.

Difahamkan, kem Harimau Muda yang diketuai pengurus, Datuk Hamidin Mohd. Amin akan mengemukan rayuan kepada Jawatankuasa Pertandingan acara bola sepak Sukan SEA 2011 pagi ini berhubung hukuman yang dikenakan terhadap Kim Swee.

Mengulas mengenai lawan yang akan ditentang Harimau Muda hari ini, Kim Swee berkata, skuad kenda- liannya tidak boleh memandang rendah keupayaan Myanmar.

"Saya sudah melihat video rakaman perlawanan membabitkan Myanmar dengan Timor Leste. Pada perlawanan itu, mereka menampilkan corak permainan secara menyerang.

"Pada perlawanan menentang Vietnam pula, apa yang saya lihat mereka mengamalkan corak permainan bertahan. Jadi melalui video rakaman yang telah saya saksikan, Myanmar merupakan sebuah pasukan yang bergerak secara berpasukan.

"Sudah tentu, jika kita mahu menembusi benteng Myanmar, saya perlu menampilkan corak permainan pantas, bukan sahaja larian, malah hantaran juga harus pantas," katanya.

Kim Swee juga berharap aksi hari ini tidak berlanju- tan hingga masa tambahan atau sepakan penalti.

"Melihatkan jadual yang agak padat, saya bimbang jika perlawanan terpaksa dilanjutkan pada masa tambahan, ia akan memberi kesan kepada para pemain.

"Bagaimanapun, saya tetap bersedia dengan sebarang kemungkinan jika perlawanan itu nanti berakhir dengan penentuan sepakan penalti," jelas Kim Swe.

Di sebalik hukuman terhadap Kim Swee, kem negara mampu menghela nafas lega kerana lapan pemain yang menerima satu kad kuning pada aksi peringkat kumpulan sebelum ini kembali 'bebas'.

Lapan pemain terbabit ialah kapten, Baddrol Bakhtiar, Izzaq Faris Ramlan, Mahali Jasuli, Mohd. Fadhli Shas, Mohd. Fandi Othman, Syahrul Azwari, Muhd. Nazmi Faiz Mansor dan K. Gurusamy.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Gema muzik klasik di ibu kota

Posted:

Gema muzik klasik di ibu kota

Gema muzik klasik di ibu kota

Oleh SUHANA VERU

ALISSA FITRI (tiga dari kiri) bersama ahli Persatuan Chopin Malaysia dan para peserta piano sempena Festival Muzik Klasik Antarabangsa.


BERMULA semalam hingga 25 November ini, minggu ini adalah masa untuk penggemar muzik klasik berhimpun di ibu negara apabila berlangsungnya Festival Antarabangsa Muzik Klasik anjuran Persatuan Chopin Malaysia.

Berbeza dengan festival muzik biasa, festival muzik klasik dianjurkan untuk mencungkil bakat golongan muda di negara ini sekali gus mempopularkan muzik klasik di arena antarabangsa.

Merangkumi tiga bahagian, festival itu akan dibuka dengan persembahan Konsert Gala bertemakan Dedikasi dan Konsert Gala Royal yang bertemakan Inspirasi di Plenary Theatre di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur. Ia bermula dari pukul 8.30 malam pada 18 dan 19 November ini.

Konsert Friendship pula diadakan di Panggung Eksperimen Universiti Malaya (UM) pada 20 November pukul 2 petang. Acara itu disusuli dengan forum master class untuk peserta piano, biolai, cello dan muzik chamber di Hotel Maya Kuala Lumpur dari 21 hingga 25 November 2011.

Festival tersebut diakhiri dengan Konsert Gala Presiden di lokasi yang sama pada 25 November mulai pukul 8.30 malam.

Ahli Persatuan Chopin Malaysia, Datin Sarina Shah berkata, tujuan festival itu diadakan untuk mengumpul bakat pemuzik dalam kalangan muda dari negara ini dan mengetengahkan bakat mereka di persada antarabangsa.

"Apa yang lebih menarik, festival itu akan menjadi satu lembaran baharu dalam senario muzik klasik di Malaysia," katanya pada sidang akhbar Festival Antarabangsa Muzik Klasik baru-baru ini.

Turut hadir Timbalan Presidennya, Datin Alissa Fitri Hisham dan pengarah muzik, Profesor Snezana Panovska.

Persatuan Chopin Malaysia ialah sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang ditubuhkan pada 2 September 2002 untuk mengasah bakat anak-anak muda tempatan dan mempromosikan budaya Malaysia melalui aktiviti berkaitan muzik.

Festival yang julung-julung kali diadakan di Kuala Lumpur itu bakal menampilkan pemuzik terkenal dari Rusia, Kazakhstan, Vietnam, Indonesia, China, Hong Kong, Jerman, Perancis, Macedonia dan England termasuk Malaysia.

Antaranya termasuklah Profesor Dr. Arbo Valdma (Jerman-Estonia), Natalia Troul (Rusia), Song Siheng (China), Biljana Gavrilska (Perancis-Macedonia), Miranda Harding (England), Dr. Tomislav Dimov (Amerika Syarikat-Macedonia) dan Ng Chong Lim (Malaysia) yang akan mengadakan kelas di Hotel Maya Kuala Lumpur.

Sementara itu, pensyarah Jabatan Teater Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara), Mohd. Kamrulbahri Hussin yang akan mempersembahkan wayang kulit berkata, beliau akan menggabungkan elemen muzik tempatan dan Barat.

Bagi seorang peserta muda konsert itu, Itrisyia Dayini Kamarul Baharin, 11, dia berasa amat bertuah kerana berpeluang membuat persembahan bersama pemain-pemain piano dari luar negara.

"Saya telah melakukan persiapan rapi dan berharap dapat melakukan persembahan terbaik," katanya yang aktif dengan muzik piano sejak empat tahun lalu.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pesona

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pesona


Muzik dan tari jadi sahabat

Posted:

Muzik dan tari jadi sahabat

Muzik dan tari jadi sahabat

Oleh ALIF ABU BAKAR

SEJAK di bangku sekolah, Jamilah Salihin, 52, menceburkan diri dalam bidang tarian dan muzik bagi mengikuti jejak langkah ayahnya yang juga merupakan seorang pemuzik.

Wanita yang berasal dari Johor Bahru itu memiliki kemahiran bermain violin dan jodoh juga mempertemukan dirinya dengan lelaki yang berkecimpung dalam kancah muzik.

Perkahwinan yang dibina mengurniakan Jamilah dan suami, Shafei Ali, 59, tujuh orang cahaya mata. Setiap daripada mereka dilatih sejak kecil untuk mengikut darah seni kepunyaan ibu bapa mereka.

Jamilah memastikan anak-anaknya mendapat pendidikan seimbang, baik dari segi ilmiah mahupun kemahiran hidup yang lainnya. Keputusan membentuk anak-anaknya ke arah bidang seni mungkin kedengaran sedikit mendesak tetapi bak kata pepatah, melentur buluh biarlah dari rebung.

Hasil kesabaran dan usaha Jamilah serta suami membimbing setiap langkah putera dan puteri mereka kini dirasakan berhasil. Impian melihat anak-anak mereka berjaya dalam bidang seni telahpun dijelmakan.

"Bukan niat saya memaksa anak-anak menjadi seperti saya dan suami tetapi ia merupakan satu cara untuk melatih mereka menjadi individu yang memiliki kemahiran tersendiri di samping pencapaian dalam pelajaran.

"Pada awalnya, memang ada dalam kalangan mereka yang degil dan enggan mengikuti kelas-kelas muzik dan tari. Tetapi sebagai ibu, saya harus bijak memujuk dan menerangkan sebaiknya di sebalik keputusan tersebut.

"Alhamdulillah, kini mereka semua tidak lagi merasakan paksaan. Mungkin dulu mereka rasakan sebagai bebanan buat diri mereka, namun sekarang masing-masing telah menunjukkan kecintaan dalam bidang seni," teratur sahaja bait-bait ayat suri rumah sepenuh masa itu saat ditemu bual Kosmo! baru-baru ini.

Mengimbas kembali detik-detik awal menghantar anak-anaknya ke kelas tarian di Swatari milik komposer terkenal, Suhaimi Mohd. Zain atau lebih mesra dengan panggilan Pak Ngah, hampir kesemua anaknya terutamanya yang lelaki menolak sekeras-kerasnya pilihan Jamilah.

Biarpun keberatan pada mulanya, lama-kelamaan mereka mula berasa seronok dan semakin mahir melakukan pelbagai gerak tari tradisional dan moden.

Menari di AS


PERASAAN terpaksa yang dirasakan ketika mula menyertai aktiviti seni dulu kini berganti cinta dan membentuk kepuasan dalam hidup anak-anak ini.


Buktinya, anak bongsu Jamilah, Abd. Malik Shafei, 14, terpilih sebagai salah seorang peserta daripada 10 kanak-kanak yang terlibat mewakili Malaysia ke Amerika Syarikat (AS) bagi mempromosi pelancongan negara di sana tahun lalu.

Berkampung selama 10 hari di negara itu, Malik berasa cukup bertuah kerana penglibatannya itu juga memberikan kesempatan buat dirinya bertemu Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak yang mengetuai program tersebut.

"Sekarang saya telah menguasai gerak tarian zapin, joget, inang dan beberapa lagi tarian tradisional lain.

"Tetapi minat saya lebih kepada bidang muzik dan cita-cita saya adalah menjadi seorang pemain trompet profesional," jelasnya yang memegang posisi sebagai pemain trompet untuk pancaragam sekolahnya, SMK St. John, Bukit Nanas, Kuala Lumpur.

Sementara itu, abangnya, Mohd. Arif Shafei, 15, yang memulakan perjalanan seni seawal umur lapan tahun, turut meminati trompet dan bercadang untuk meningkatkan kemahiran meniup instrumen itu ke peringkat yang lebih tinggi.

Dunia tarian dirasakan agak janggal bagi Arif pada awal penglibatannya. Dia mengakui, minat terhadap jurus kesenian itu tidak datang dengan sendirinya.

"Memang kena paksa masuk kelas tarian tetapi selepas saya dapat menguasai beberapa jenis tarian, saya mula rasa seronok terutama sekali ketika melakukan persembahan.

"Setakat ini saya telah mengiringi persembahan Aizat ketika malam Anugerah Juara Lagu (AJL) tidak lama dahulu untuk lagu Kau Dan Aku yang memenangi Persembahan Terbaik. Saya juga perah menjadi penari cilik untuk mengiringi penyanyi Syazliana ketika AJL pada tahun 2002," ujarnya yang juga mempunyai hobi memancing.

Anak keempat Jamilah, Mohd. Rizdwan Shafei, 21, kini berkhidmat sebagai pemuzik di Orkestra Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) di samping ayahnya.

Sejurus tamat persekolahan, Ridzwan bekerja sebagai artis budaya di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) selama tiga tahun sebagai pemuzik.

Menyeronokkan

Pendedahan awal terhadap bidang seni memudahkan Ridzwan diterima mana-mana organisasi yang memerlukan kumpulan kebudayaan. Dia seringkali dijemput melakukan persembahan tarian dan bermain alat muzik bersama-sama ahli keluarganya.


PENDEDAHAN seni sejak kecil membuatkan adik-beradik ini tidak kekok berada di atas pentas dan bijak berinteraksi dengan penonton.


"Kami sekeluarga pernah menjayakan persembahan di beberapa majlis dan yang terbaharu adalah pada hari raya lalu di Dewan Perdana Felda.

"Ketika itu, ayah bermain muzik dan kami mengiringinya dengan tarian tradisonal. Ia merupakan momen paling menyeronokkan dan amat berharga," kata Ridzwan yang amat menghargai momen kebersamaan dengan keluarga sebegitu.

Berbeza dengan adik-beradiknya yang lain, Siti Saadiah Shafei, 19, memberitahu bahawa minatnya condong kepada bidang tarian kerana menerusi bidang itu, dia dapat menyertai pelbagai majlis-majlis besar dan pergi ke tempat-tempat menarik.

Sejak kecil, anak-anak seni itu telah menerima pelbagai pujian dan sindiran daripada teman-teman sekolah terutama lelaki yang menganggap bidang tarian hanya sesuai dilakukan budak perempuan sahaja.

Pun begitu, ia tidak menjejaskan disiplin mereka untuk terus mendalami bidang muzik dan tari dan hari ini majoriti sahabat mereka cukup mengagumi kelebihan serta kebolehan yang mereka miliki.

Anak-anak Jamilah yang telah tamat persekolahan kebanyakannya melanjutkan pelajaran dalam bidang muzik. Ridzwan dan Saadiah umpamanya, memiliki sijil muzik dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Nur Fazilah Shafei, 26, selaku anak sulung keluarga itu pula kini selesa bekerja di luar bidang seni yang telah menjadi darah dagingnya sejak kecil lagi.

Walaupun tidak lagi aktif, Fazilah tidak boleh mengelak kerinduannya terhadap alatan muzik kegemarannya, violin dan masih lagi mengasah bakatnya itu di saat-saat tertentu.


BAKAT seni keluarga ini sering membuatkan mereka dijemput bagi menjayakan persembahan.


"Tidak mudah membuang perkara yang kita gemari macam itu sahaja, jadi saya masih tetap meluangkan masa bermain violin bersama-sama ibu dan ayah di rumah," tuturnya yang pernah menyertai beberapa teater di Istana Budaya satu ketika dulu.

Melihatkan anak-anak yang sudah besar, Jamilah merasakan keputusan untuk masa depan anak-anaknya telah pun dilaksanakan dan kini terpulang kepada mereka untuk membawa diri dan memilih yang terbaik dalam kehidupan.

"Saya tidak marah jika ada dalam kalangan mereka yang mahu bekerja di luar bidang seni kerana tujuan utama saya menghantar mereka ke kelas-kelas seni itupun bagi mengisi masa lapang mereka.

"Sekurang-kurangnya apabila mereka habis kelas di sekolah, masa mereka akan diisikan pula dengan kelas seni di luar dan menjelang malam, mereka perlu mengulang kaji pelajaran.

"Jadi tiada masa bagi mereka untuk merayau dan melakukan aktiviti tidak berfaedah ketika itu. Saya gembira kerana hari ini mereka mengerti tujuan sebenar saya berbuat demikian," ujarnya.

Full content generated by Get Full RSS.

Merah jambu Oktober terus diingati

Posted:

Merah jambu Oktober terus diingati

Merah jambu Oktober terus diingati

Oleh NURUL IZZA ROSLY


PARA peserta yang menghadiri The Pink Pamper Party 2011 tampil ayu, jelita dan anggun dengan busana merah jambu.


SEPANJANG bulan Oktober lalu, banyak lokasi diwarnai aura merah jambu kerana semua sedia maklum bahawa bulan tersebut merupakan bulan kesedaran kanser payudara.

Banyak hospital mahupun organisasi mengadakan pelbagai aktiviti bagi menyebarluaskan mesej mengenai bahaya kanser payudara yang merupakan pembunuh utama wanita. Ia juga menggalakkan kaum Hawa menjalankan pemeriksaan mamogram berkala.

Tidak ketinggalan, Hospital Pantai Kuala Lumpur (PHKL) turut menganjurkan kempen seumpama itu yang dinamakan Wear It Pink & Charity Bazaar and Pampering Session bertempat di Pusat Komuniti Bukit Bandaraya, Bangsar pada 8 Oktober lalu.

Kempen tersebut yang bermula seawal pukul 9 pagi hingga 5 petang bertujuan memberikan pendidikan dan kesedaran kepada lebih ramai wanita di semua peringkat umur mengenai kepentingan pemeriksaan payudara.

Dirasmikan oleh isteri Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datin Nafesah Raja Nong Chik Abidin, program tersebut kali ini berkolaborasi dengan Kelab Harvard Malaysia.

Hasil kerjasama tersebut awal tahun lalu menawarkan 300 ujian mamogram digital percuma kepada wanita yang kurang berkemampuan dan golongan orang kelainan upaya di Semenanjung Malaysia.

Namun sempena kempen kali ini, PHKL melakukan pelbagai aktiviti dan jualan amal bagi membantu menyokong Kinabalu Breast Cancer Support Association.

PHKL menyumbangkan sejumlah wang tunai bernilai RM10,000 dan lagi RM10,000 dalam bentuk coli dan prostesis kepada persatuan tersebut.

Kempen Wear It Pink tersebut ternyata mendapat sambutan yang menggalakkan daripada orang ramai.

Ia bukan sekadar sambutan yang biasa-biasa, malah terdapat beberapa kios yang menampilkan beberapa produk kecantikan, menawarkan urutan, rawatan kuku dan jualan kek cawan.

Selain itu, bagi mereka yang mahu menghias tangan mereka, perkhidmatan ukiran inai turut disediakan.

Demonstrasi

Dalam pada itu, kios informasi mengenai kanser payudara dikerumuni ramai pengunjung bagi mendapatkan risalah tentang kanser tersebut. Pada masa yang sama, demonstrasi mengesan ketulan pada payudara turut diadakan.

Suasana di dewan komuniti tersebut gamat apabila bermulanya pertunjukan fesyen yang pakaian para peragawati kanser survivor dengan gandingan selebriti lelaki ditaja oleh Bread & Butter Butique dan Yayasan Songket Tuanku Nur Zahirah.

Wajah peragawan dan peragawati yang mengambil bahagian diserikan lagi dengan dandanan rambut serta mekap oleh Kool Kutz Inc. dan Skin Food.

Sejajar dengan kempen tersebut, PHKL menawarkan pakej mamogram pada harga RM90 bagi mamogram analog dan RM160 untuk mamogram digital sehingga bulan November ini. Ujian ketumpatan tulang secara percuma diberikan kepada 100 wanita berusia 55 tahun ke atas yang melakukan ujian mamogram digital.

Seorang pesakit kanser yang kini beransur pulih, K. Sugunawathy, 54, berpendapat, kempen dan program mengenai kanser payudara perlu dijalankan dengan meluas bagi meningkatkan kesedaran masyarakat.


RATU Cantik Malaysia, Soo Wincci, turut memeriahkan The Pink Pamper Party 2011 di Pusat Perubatan Tropicana baru-baru ini.


"Tidak seperti dahulu, kini ramai anggota masyarakat sedar mengenai kanser ini. Banyak persatuan sokongan diwujudkan bagi memberikan maklumat dan motivasi kepada wanita-wanita yang didiagnosis dengan kanser payudara.

"Jangan biarkan kanser musnahkan kebahagiaan anda, Jalani rawatan seperti yang disarankan oleh doktor dan yang penting berfikiran positif!," katanya yang sudah 12 tahun hidup bergelumang dengan kanser selepas didiagnosis pada 3 Disember 1999.

Tahun ke-10

Pengerusi Penganjur kempen tersebut, Dr. Azlina Firzah Abdul Aziz memberitahu tahun ini masuk tahun ke-10 PHKL menganjurkan kempen seumpama itu.

Setiap tahun pelbagai aktiviti menarik dirangka bagi mengalu-alukan penglibatan pertubuhan bukan kerajaan (NGO), syarikat-syarikat swasta serta orang ramai mengambil bahagian bagi menunjukkan keprihatinan mereka terhadap mereka yang menghidapi kanser tersebut.

"Ramai wanita kini segan untuk menjalani pemeriksaan selain tidak mendapat informasi yang tepat mengenai kanser ini. Ada yang mengatakan, 'jika terdapat ketulan pada payudara tetapi tidak menyakitkan, tidak perlu berjumpa dengan doktor', walhal ia adalah sebaliknya.

"Berjumpalah dengan doktor dan lakukan pemeriksaan kerana ia mampu menyelamatkan nyawa. Semua orang tidak kira gender perlu ambil tahu mengenai kanser ini," serunya.

Pada tarikh 22 Oktober lalu, Pusat Perubatan Tropicana (TMC) dan The Curves, Kota Damansara telah mengadakan The Pink Pamper Party 2011.

The Pink Pamper Party 2011 dianjurkan bersama rakan niaga kosmetik Avon dan Syarikat Bekalan Air Selangor dengan sokongan Persatuan Kebangsaan Kanser Malaysia

Penghargaan

Ia bertujuan menghormati dan menunjukkan penghargaan kepada semua wanita terutamanya buat para survivor kanser payudara.

Suasana auditorium di tingkat tujuh pusat perubatan tersebut ibarat pesta yang dipenuhi hadirin memakai pakaian rona merah jambu.


HADIRIN tidak melepaskan peluang turut serta dalam demonstrasi tatarias yang diadakan di The Pink Pamper Party 2011.


Keseronokan mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti kuiz dan cabutan bertuah membuatkan hadirin lupa seketika terhadap 'musuh' yang sudah banyak mengorbankan nyawa wanita.

Masing-masing menunjukkan semangat dan sangat teruja dengan sesi perkongsian pengalaman oleh kanser survivor, Koo Soo Ming dan Salmah Yunus.

Atmosfera riuh-rendah memenuhi ruang auditorium dengan sorak-sorai lebih 200 hadirin apabila sesi senamrobik atau menari beramai-ramai dimulakan dengan langkah tari mengikut rentak lagu Waka Waka oleh penyanyi Shakira.

Perjalanan majlis hari tersebut turut terisi dengan slot informasi berguna mengenai kanser payudara oleh Pakar Perunding Obstetrik, Ginekologi dan Kesuburan, Dr. Surinder Singh.

The Pink Pamper Party 2011 yang dimeriahkan dengan kemunculan Ratu Cantik Malaysia 2008, Soo Wincci dan pengacara, model serta pelakon terkenal, Dynas Mokhtar bertujuan mengumpul dana untuk NCSM.

Ketua Pegawai Operasi TMC, Erica Lam memberitahu tahun ini merupakan tahun pertama TMC mengadakan kempen sedemikian dan sambutannya sangat menggalakkan.

"Diharapkan program seperti ini dapat meningkatkan tahap kesedaran orang awam mengenai kanser payudara selain menyebarkan mesej mengenainya.

Parti bertemakan merah jambu itu dimeriahkan dengan pelbagai sesi manja diri secara percuma seperti rawatan kuku, pembuangan bulu, urutan dan pelbagai lagi kiosk disediakan selain menawarkan tip pemeriksaan payudara.

Sebanyak RM5,000 dana berjaya dikumpulkan untuk diserahkan kepada NCSM.

Full content generated by Get Full RSS.

Jodoh dan perkahwinan

Posted:

Jodoh dan perkahwinan

Jodoh dan perkahwinan


JODOH bukan semata-mata ketentuan takdir, sebaliknya seseorang itu perlu berusaha dan berikhtiar untuk mencari pasangan hidup masing-masing. - Gambar hiasan


MENGIKUT laporan yang dikeluarkan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat pada pertengahan tahun ini, Malaysia bakal menjadi negara yang mempunyai lebihan warga tua iaitu generasi berusia 60 tahun dan ke atas.

Statistik pada tahun 2000 menunjukkan warga tua di Malaysia berjumlah 1.45 juta atau 6.2 peratus. Pada tahun 2009 pula berjumlah 2.03 juta iaitu 7.1 peratus dan jumlah ini dijangka meningkat pada tahun 2035 dengan menguasai 15 peratus daripada populasi penduduk Malaysia.

Menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), sesebuah negara dengan statistik menunjukkan warga tuanya melebihi 10 peratus adalah termasuk dalam kategori Ageing Nation.

Mengikut kajian, antara punca berlakunya masalah ini ialah makin berkurangnya perkahwinan. Berdasarkan maklum balas dalam sesi ceramah saya, rata-rata orang muda hari ini khususnya wanita, takut untuk berkahwin dan yang lelakinya pula, ada keinginan tetapi mempunyai masalah kewangan. Lantas, apabila soalan ditanyakan, jawapan yang diberikan ialah 'takdir belum tentukan!'.

Hakikatnya, jodoh bukan semata-mata ketentuan takdir. Ia memerlukan usaha dan ikhtiar kita juga. Menepati maksud firman Allah SWT dalam ayat 11 surah ar-Ra'du: "Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan diri mereka sendiri."

Ayat itu jelas membuktikan bahawa jodoh atau ketentuan untuk mempunyai pasangan hidup bukan semata-mata kehendak Ilahi. Ia sebenarnya mempunyai kaitan dengan usaha dan ikhtiar kita sendiri juga.

Mr./Mrs. Right bukan dipilih

Ramai yang berusaha untuk mencari individu terbaik bagi memenuhi cita rasa dan keinginannya untuk dijadikan sebagai teman hidup.

Mereka ini lupa, pilihan akan sentiasa tersedia di depan mata.

Kita memang berhak memilih tetapi terlalu memilih adalah satu penyakit. Tidak perlu mencari pasangan yang sama sikap dan minat. Berbeza sikap dan minat juga bukan halangan hidup bahagia bersama.

Perlu difahami, pasangan ertinya saling menyempurnakan. Setiap individu diberikan kelebihan malah juga kekurangan. Lantas, melalui konsep saling memberi dan menerima serta ikhlas, akan berhasillah Mr. atau Mrs. Right pilihan anda.

Panduan mencari pasangan

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: "Seorang wanita itu dinikahi boleh kerana empat perkara: kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikannya dan kerana agamanya. Maka hendaklah kamu mengutamakan yang beragama, nescaya kamu berbahagia." - Hadis riwayat Bukhari dan Muslim.

Biarpun hadis ini menyebut tentang kriteria memilih calon isteri namun ia juga relevan dan berkait rapat dengan kriteria calon suami. Perlu difahami maksud 'kerana agamanya'. Ia bukan bermaksud calon itu perlu mempunyai kelayakan atau sijil pendidikan tinggi dalam bidang agama tetapi bermaksud lelaki atau perempuan yang melaksanakan tuntutan agama Islam.

Malah menurut para fuqaha', asas ketetapan kufu' atau sekufu menurut syarak ialah sama taraf dalam ilmu dan amalan agama, bukan sama taraf dalam paras rupa, kekayaan atau pangkat.

Dalam usaha mendapatkan calon pilihan, setiap individu perlu perbetulkan diri, apakah anda betul-betul layak untuk berkahwin?

Jangan terkejut, bukan saja poligami, malah monogami pun ada syarat kelayakannya. Jika anda gagal penuhi kelayakan, hukum asal berkahwin yang harus boleh menjadi makruh atau haram.

Kemampuan

Seseorang lelaki dikategorikan sebagai wajib berkahwin apabila mereka mampu dari segi fizikal dan kewangan malah dibimbangi sekiranya tidak berkahwin, takut terjerumus kepada maksiat zina.

Lelaki yang sunat berkahwin ialah mereka yang mampu dari segi fizikal dan kewangan serta mempunyai keinginan untuk berkahwin. Bezanya mereka tidak bimbang akan terlibat dengan zina sekiranya tidak berkahwin.

Lelaki yang haram berkahwin pula ialah mereka yang tidak mampu dari segi nafkah zahir dan batin. Haram juga bagi lelaki yang berkahwin dengan tujuan untuk memudaratkan isterinya.

Lelaki yang tergolong dalam senarai makruh berkahwin ialah mereka yang tidak mampu memberi nafkah kepada isterinya tetapi berkeinginan untuk berkahwin.

Lelaki yang harus berkahwin pula ialah mereka yang tidak mempunyai sebab yang mendesak untuknya berkahwin dan tidak pula mengharamkan dia berkahwin.

Hikmah jodoh lambat

Jika anda termasuk dalam kategori yang lambat berkahwin, jangan susah hati dan jangan bersedih. Ya! Saya akui, sukar untuk meneruskan hidup apabila berdepan dengan pelbagai soalan berkaitan perkahwinan.

Saya sendiri mengalaminya lantaran hanya berjaya menamatkan zaman bujang ketika usia 28 tahun. Ketika itu, saya hanya membiarkan segala soalan tersebut berlalu kerana saya yakin, biarpun jodoh termasuk ikhtiar kita di samping takdir-Nya, keputusan dan perancangan-Nya sentiasa yang terbaik.

Setiap ketentuan dan kehendak Allah itu ada sebab dan hikmahnya. Ada orang yang bertemu jodoh pada usia muda, ada yang bertemu jodoh agak lewat usia dan ada juga yang ditakdirkan hanya bertemu jodoh di akhirat kelak.

Sebab dan kenapa? Hanya Dia yang mengetahui segalanya. Ada kes perkahwinan pada usia muda yang berakhir dengan perceraian hanya selepas dua atau tiga tahun perkahwinan. Lebih menyedihkan, ada perkahwinan yang hanya bertahan selama sebulan.

Ada kes perkahwinan lewat usia tetapi kekal bahagia hingga akhir hayat. Bukan bermaksud kahwin muda tidak bagus, bukan juga bererti kahwin lewat itu yang terbaik. Lantaran tidak semua kes kahwin muda bermasalah dan bukan semua kes kahwin lewat itu bahagia.

Perkara utama ialah setiap ketentuan Allah itu mempunyai alasan yang tersendiri yang hanya akan anda ketahui apabila tiba masanya nanti. Yang penting, jangan putus asa, jangan putus doa, Dia akan berikan anda pasangan apabila itu adalah yang terbaik untuk anda.

Hanya apabila bersedia

Perkahwinan bukan mainan, bukan juga makmal kajian sebaliknya perkahwinan adalah permulaan medan perjuangan untuk melaksanakan segala amanah dan tanggungjawab anda sebagai suami dan juga isteri.

Lantas, berkahwinlah apabila anda dan si dia sudah betul-betul bersedia, bukan sebab dipaksa orang tua atau hendak mengelak maksiat dan fitnah semata-mata. Maksiat tidak perlu dielak jika anda tidak dekatinya.

Buat para gadis, pastikan bakal suami benar-benar layak. Jangan mudah bertoleransi dari awal, natijah besar menanti anda di belakang hari. Paling penting, dalam ada juga keadaan sentiasa benar-benar serahkan setiap keputusan kepada-Nya. Dia akan membantu, insya-Allah!

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Mayat nelayan yang hilang di laut ditemui

Posted:

Mayat nelayan yang hilang di laut ditemui

Mayat nelayan yang hilang di laut ditemui

18/11/2011 6:45pm

IPOH - Seorang nelayan yang hilang selepas terjatuh ke dalam laut ketika sedang memukat ikan di perairan Pulau Pangkor, 150km dari sini Selasa lepas, ditemui hari ini.

Ketua Polis Daerah Manjung ACP Mohd. Jamil Osman berkata, mayat Azmi Yusof, 52, berasal dari Kampung Tengah, Pulau Pangkor ditemui terapung pada pukul 3.45 petang oleh orang awam yang kemudiannya melaporkan kepada polis.

Mayat mangsa dihantar ke Hospital Manjung untuk bedah siasat, katanya ketika dihubungi hari ini.

Jamil berkata, Azmi dilaporkan keluar menangkap ikan pukul 5 pagi pada hari kejadian bersama dua rakannya.

Beliau berkata, ketika mangsa dan rakan sedang melabuhkan pukat dari atas bot yang mereka naiki, kaki Azmi tersangkut pada tali pukat sebelum mengheretnya ke dalam air. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Kes bunuh: 7 lelaki dijejaki polis

Posted:

Kes bunuh: 7 lelaki dijejaki polis

Kes bunuh: 7 lelaki dijejaki polis

18/11/2011 6:11pm

KAMPAR - Polis sedang mengesan tujuh lelaki bagi membantu siasatan berhubung kes bunuh seorang lelaki yang ditemui dengan kesan kecederaan di kepala dan badan di hadapan Restoran Lucky San, Jalan Tasek, Pekan Gopeng di sini Sabtu lepas.

Ketua Polis Daerah Kampar, Supt. Abdul Aziz Salleh berkata, mereka yang dikehendaki polis ialah G. Sarawanan, 31, beralamat di No 1 Jalan Merdeka, Desa Lawan Kuda, 31600 Gopeng; P. Alaigeswearan, 26, beralamat di L-78 Jalan Kinta 8, Taman Kinta, 31600, Gopeng; V. Raguwaran, 22, beralamat di No 31, Lawan Kuda Baru, 31600 Gopeng.

Selain itu, polis turut mencari A. Raymond George, 31, beralamat di No B276, Lorong Kolam Kopisan Baru, 31600 Gopeng; S. Visvanathan, 28, beralamat di No 28, Jalan 4, Taman Kinta Baru, 31600 Gopeng; G. Nanthakumaran, 33, beralamat di No.

1 Jalan Merdeka, Desa Lawan Kuda, 31600, Gopeng dan A. Shaivalingam, 22, beralamat di No 8 Jalan Dobi, Changkat, Batu Gajah.

Polis meminta mereka tampil ke balai-balai polis berhampiran atau sesiapa yang mengenali mereka menghubungi Ibu Pejabat Polis Daerah Kampar di nombor telefon 05-4652222 atau 05-4650020 talian hotline untuk membantu siasatan, katanya pada sidang akhbarnya di sini hari ini. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.

Penduduk dakwa hutan simpan diceroboh

Posted:

Penduduk dakwa hutan simpan diceroboh

Penduduk dakwa hutan simpan diceroboh

18/11/2011 6:10pm

KAMPAR - Penduduk Kampung Ulu Geruntum di Gopeng dekat sini mendakwa kawasan Hutan Simpan Kekal Bukit Kinta dicerobohi pihak tertentu sejak dua minggu lepas.

Tinjauan Bernama ke Gunung Chantik pagi tadi mendapati berpuluh-puluh pokok berkualiti tinggi baru saja ditebang dan dilonggokkan di beberapa tempat.

Kayu-kayu itu dipercayai tidak sempat dibawa keluar untuk dipasarkan.

Seorang penduduk, Yusof Madelani berkata, status aktiviti penerokaan itu diragui kerana pokok balak yang ditebang dilabelkan dengan pelekat "Jabatan Perhutanan Negeri Perak" sedangkan ia adalah di kawasan Hutan Simpan Kekal.

"Kawasan Hutan Simpan Kekal ini telah diwartakan sejak tahun 1930 dan semua penduduk sedia maklum dengan perkara ini. Tambahan pula kawasan ini kini dimajukan dengan aktiviti ekopelancongan," katanya kepada pemberita di sini hari ini. - Bernama

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved