Selasa, 19 Julai 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kongsi kelas demi pelajaran

Posted:

Kongsi kelas demi pelajaran

Kongsi kelas demi pelajaran

Oleh ALIF ABU BAKARBUNYI ketikan mesin braille dari kelas tingkatan enam atas sastera dua, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) St. John, Bukit Nanas, Kuala Lumpur itu dapat didengari di sepanjang koridor aras satu bangunan empat tingkat itu.

Dari kejauhan, terdengar suara seorang guru lelaki sedang mengajar pelajar-pelajar kelas tersebut dengan penuh dedikasi.

Salam yang diberi penulis dan jurugambar Amin Farij Hasan menghentikan proses pembelajaran mereka pada hari itu namun kehadiran kami disambut baik.

Suasana dalam kelas tersebut itu tampak berbeza daripada kelas-kelas di sekolah lain. Unik dan kami kagum menyaksikan kemesraan pelajar-pelajar yang menghadapi masalah penglihatan bersama-sama pelajar-pelajar normal.

Itulah pendekatan yang digunakan di sekolah yang telah berusia 107 tahun itu iaitu pelajar-pelajar masalah penglihatan diletakkan di bawah program integrasi untuk memberi peluang kepada mereka merasai suasana belajar seperti pelajar lain.

Penyelia tingkatan enam sekolah itu, Mohd. Latun Nordin memberitahu, pembelajaran melibatkan pelajar yang mempunyai masalah penglihatan dan pelajar normal tidak bezanya dengan cara mengajar di kelas pelajar-pelajar normal.

"Bagi membolehkan pelajar-pelajar masalah penglihatan memahami sesi pembelajaran, kami akan memberitahu guru khas tentang topik yang akan diajar.

"Kemudian, guru khas akan menyediakan bahan-bahan yang diperlukan dan ketika di dalam kelas mereka telah bersedia dan tidak akan ketinggalan," katanya yang telah 11 tahun berkhidmat di SMK St. John.

Bagi memastikan pelajar-pelajar masalah penglihatan tidak berasa asing, setiap mereka dipasangkan dengan seorang pelajar normal bagi membantu memudahkan urusan pembelajaran mereka.

Ujar Mohd. Latun lagi, setakat ini kesemua pelajar tersebut tidak berdepan masalah besar walaupun layanan yang diberikan sama rata seperti pelajar normal lain.

Lebih mengagumkan, denda dan hukuman terhadap pelajar-pelajar masalah penglihatan yang tidak menyiapkan tugasan adalah serupa seperti pelajar lain.

Penyelaras Program Pendidikan Khas Integrasi (Penglihatan) sekolah itu, Buyah Anuar, 53, menjelaskan tujuan program integrasi itu dijalankan adalah bagi melatih pelajar masalah penglihatan berdepan dengan dunia realiti.

Menurut Buyah, majoriti pelajar masalah penglihatan yang masuk ke tingkatan enam sekolah itu datang daripada sekolah-sekolah pendidikan khas.

Medan dunia realiti


MESRA. Hubungan antara pelajar-pelajar yang normal dan kurang bernasib baik di SMK St. John bagaikan aur dengan tebing.


Suasana baru yang ditempuh pelajar-pelajar tersebut nyata berbeza berbanding sekolah terdahulu kerana mereka perlu membiasakan diri dengan kelompok sosial baharu.

"Di sini, mereka perlu menyediakan nota sendiri dan kami hanya membimbing sekadar yang perlu.

"Selepas tingkatan enam, kebanyakan mereka akan masuk ke universiti, jadi mereka perlu menyiapkan diri sebaik-baiknya sebelum melangkah ke dunia sebenar.

"Di luar sana mereka perlu berdikari dan tiada siapa yang akan membimbing mereka.

"Pendekatan yang kami gunakan di sekolah ini diharap dapat memberikan mereka gambaran kehidupan sebenar yang penuh dengan dugaan," kata Buyah yang menjadi guru pendidikan khas sejak tahun 1991 lagi.

Selain membiasakan golongan yang kurang bernasib baik itu untuk bergaul dengan masyarakat, mereka juga dilatih untuk pulang dari sekolah menaiki pengangkutan awam sendiri.

Norhafidza Azlin, 31, bekas pelajar program integrasi sekolah itu yang kini bertugas sebagai salah seorang tenaga pengajar pelajar-pelajar program tersebut mendedahkan tugas seorang guru pendidikan khas turut melibatkan pengajaran mobiliti.

Sesi khas tersebut kebiasaannya dilakukan pada hari Jumaat. Pelajar-pelajar akan diajar menggunakan tongkat tanpa bantuan orang lain menuju ke stesen bas ataupun stesen transit aliran ringan (LRT).

Menerusi pembelajaran tersebut, mereka akan diberitahu tentang penggunaan lampu isyarat dan mengenal pasti beberapa tanda pandu di beberapa kawasan.

Budaya memupuk pelajar masalah penglihatan hidup berdikari sememangnya disokong oleh pelajar-pelajar itu sendiri yang merasakan satu pengalaman baharu yang tidak pernah diterapkan kepada mereka suatu ketika dahulu.

Kerdil pelajar buta

Seorang pelajar program tersebut, Mohd. Shahrir Ramli, 21, yang kini menuntut dalam tingkatan enam atas mengimbau detik awal melangkah ke dalam kelas yang dianggap istimewa baginya.

"Saya sudah biasa belajar bersama pelajar-pelajar seperti saya dan apabila perlu bergaul dengan pelajar normal, ia agak sukar.


ROBIAH mengajar pelajar-pelajar istimewa dengan penuh dedikasi.


"Perkara paling mencabar adalah menggunakan mesin braille di dalam kelas kerana seperti yang diketahui bunyi mesin tersebut agak bising dan saya bimbang akan mengganggu pembelajaran pelajar-pelajar lain.

"Hari-hari pertama dalam kelas akan saya ingat sampai bila-bila kerana saya terdengar keluhan beberapa pelajar lain terhadap bunyi mesin braille saya," luah Shahrir yang menduduki tempat pertama dalam peperiksaannya baru-baru ini.

Perasaan hormat terhadap pelajar lain juga pernah mendorong Shahrir memegang kekunci mesin braille miliknya semata-mata tidak mahu mesin tersebut mengeluarkan bunyi bising.

Perasaan serba salah yang hadir dalam diri Shahrir itu turut dirasai pelajar baharu program tersebut, Siti Najiha Abdul Rahman, 19, yang kini menuntut sebagai pelajar tingkatan enam bawah sejak Mei lalu.

Pengalaman yang ditempuh pelajar dari Jasin, Melaka itu pada mulanya sukar untuk ditelan memandangkan rasa khuatir terhadap gangguan bunyi mesin braille akan membuatkan pelajar lain berasa kurang selesa untuk belajar.

"Pernah satu hari pelajar-pelajar pendidikan khas ditegur kerana tidak menaip nota yang dibacakan oleh cikgu di dalam kelas.

"Selepas beberapa ketika baharu kami semua yakin untuk mengggunakan mesin braille malah pelajar-pelajar lain juga tidak rasa terbeban dengan kehadiran kami," kata Siti Najiha.

Selain itu, pelajar-pelajar masalah penglihatan itu juga pernah berasa dipinggirkan kerana guru-guru membaca nota terlalu laju hingga membuatkan nota mereka tidak lengkap.

Bagaimanapun, kini mereka sedar tujuan guru-guru tersebut berbuat demikian adalah mahu melatih mereka untuk fokus dengan pengajaran. Hari ini tahap penulisan mereka menerusi mesin braille juga menjadi amat pantas.

Tidak keterlaluan jika dikatakan prinsip yang dipegang oleh pelajar-pelajar yang menghadapi masalah penglihatan itu membina keharmonian luar biasa dalam kalangan mereka.

Bagi mereka, menyelami ke dunia pelajar-pelajar normal adalah cara terbaik untuk mewujudkan kemesraan kerana tidak mudah membuatkan pelajar lain untuk mengerti dunia mereka.

Keterbukaan pelajar normal

Ibarat kata pepatah, yang berat sama dipikul, yang ringan sama dijinjing begitulah amalan pelajar-pelajar normal sekolah itu yang tidak berbelah-bahagi membimbing rakan-rakan mereka yang kurang bernasib baik.


INILAH guru-guru yang terlibat dalam program pendidikan khas integrasi. Duduk dari kiri: Adzim, dan Rosmin. Berdiri dari kiri: Azliza, Norhafidza, Robiah dan Buyah.


Selaku ahli kepada kelab pembimbing pelajar-pelajar masalah penglihatan serta rakan sekelas mereka, Abd. Rahman Hairuddin, 18, turut berkongsi pengalaman saat pertama kali duduk sebumbung dengan pelajar-pelajar masalah penglihatan.

Paling ketara adalah penerimaan penggunaan mesin braille yang dirasakan agak bising dan mengganggu kosentrasinya terhadap pelajaran.

"Namun lama-kelamaan, bunyi mesin braille tersebut sudah dirasakan seperti muzik di dalam kelas malah kami semua akan berasa sunyi dan pelik jika tiada bunyi mesin braille mereka," kata pelajar tingkatan enam bawah sastera dua itu.

Seorang lagi pelajar, Nicol Paul Miranda, 17, menyifatkan keputusan cemerlang yang diraih pelajar-pelajar masalah penglihatan adalah berkat usaha yang mereka lakukan.

Jelas Nicol, pelajar yang mempunyai masalah penglihatan juga tidak malu bertanya kepada kawan-kawan lain serta memiliki semangat tinggi untuk belajar.

Rupasree Ganesan, 18, pula merasakan pergaulan dalam kalangan pelajar masalah penglihatan lebih menyeronokkan kerana mereka tidak banyak kerenah dan lebih jujur dalam persahabatan.

"Kami semua sudah seperti satu keluarga dan kami tidak berasa kehadiran mereka di dalam kelas satu perkara menyusahkan.

"Inilah pengalaman yang tidak akan dapat di tempat lain kerana suasana yang kami ciptakan amat istimewa," ujarnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Berhati-hati melayari Internet

Posted:

Berhati-hati melayari Internet

Berhati-hati melayari Internet

Oleh ADLAN JAAFARSERINGKALI kita melihat pautan-pautan di laman web atau video yang menggunakan imej-imej seksi ketika melayari laman sosial kegemaran seperti Facebook.

Ayat-ayat yang digunakan pula berbaur seks dan sangat jelas untuk difahami bagi menambahkan lagi keinginan seseorang untuk melihatnya.

Terdorong oleh nafsu, butang diklik tetapi tiada apa yang berlaku. Sebenarnya tanpa disedari, anda telah diserang dengan aktiviti phishing.

Phishing adalah cubaan untuk mendapatkan maklumat sensitif pengguna yang dimasukkan ke dalam komputer peribadi tanpa disedari.

Aktiviti tersebut semakin kerap dapat dilihat di laman-laman sosial sejajar dengan kenaikan kadar penembusan Internet terutama laman sosial di Malaysia.

Menurut syarikat yang menjalankan kajian pemasaran Internet, comScore, Malaysia adalah negara kedua paling tinggi aktiviti penembusan rangkaian sosial di Asia Tenggara iaitu sebanyak 91 peratus selepas Filipina.

Link jahat

Tambahan pula, menurut Peneraju Perniagaan Norton rantau Asia Selatan, Symantec, Effendy Ibrahim, Laporan Jenayah Siber Norton 2010 menemui 65 peratus pengguna internet di Malaysia tidak meletakkan seting akaun laman sosial mereka kepada tahap paling tinggi.

"Ia menjadikan informasi lebih mudah dilihat pada bila-bila masa. Selain itu, kajian turut menemui kebanyakan penjenayah siber menggunakan laman sosial sebagai tempat menghantar link ringkas ke laman web yang berniat jahat," ulasnya lagi.Link-link ringkas itu dianggap berniat jahat kerana ia akan membawa pelayar Internet ke laman web yang berbeza seperti dipaparkan, manakala destinasi sebenar link tersebut disembunyikan daripada pengetahuan pelayar Internet.

Kebanyakan link tersebut menggunakan paparan dan imej yang seksi bagi menarik pelayar Internet supaya mengklik link ringkas tersebut.

Tambah Effendy, dalam tempoh masa tiga bulan pada tahun 2010, dua pertiga link-link jahat itu berada dalam paparan News Feed laman sosial, manakala 73 peratus daripadanya telah diklik sebanyak 11 kali atau lebih.

"Ia membuktikan penggunaan link-link yang dipos itu sangat efektif," ujarnya ringkas.

Sehingga bulan Mac 2011, kata Effendy, CyberSecurity Malaysia telah mengenalpasti sekurang-kurang 900 laman phishing yang menyasarkan kepada institusi kewangan.

Tujuannya adalah untuk mendapatkan maklumat perbankan dan laporan mendapati secara purata sebanyak 260,000 identiti telah didedahkan pada tahun 2010.

Dakwa Effendy lagi, dalam pemerhatian mereka, informasi kad kredit yang berharga itu didagangkan di pasaran gelap online pada harga serendah 30 sen perdata sahaja.

Jenayah siber secara dalam talian akan meningkat setiap tahun dan sukar dihapuskan sama sekali. Symantec telah mengesan sebanyak 286 juta ancaman baru pada tahun 2010.

Ia bersamaan sembilan ancaman baru untuk setiap saat sepanjang tahun.

Jenis link


DENGAN hanya satu klik, penjenayah siber mudah mencuri segala maklumat pelayar Internet.


Sementara itu, Setiausaha Persatuan Pembekal Kandungan Mudah Alih Malaysia (MMCP), Johary Mustapha, 33, berkata, terdapat dua jenis link yang sering dipapar dalam laman sosial atau sesawang seseorang itu.

"Kedua-duanya bersifat mengelirukan dengan paparan wanita seksi atau berbentuk soalan kuiz tetapi berbeza tahap bahaya.

"Salah satunya adalah semata-mata bertujuan untuk pengiklanan sahaja. Ia dapat dikesan apabila arahan akhir yang diberi adalah memasukkan nombor telefon sebagai pengesahan," ulasnya ketika dihubungi Infiniti baru-baru ini.

Menurut Johary, pautan itu dilakukan oleh syarikat-syarikat yang dianggap sebagai kreatif memanipulasi orang ramai supaya melawat laman web mereka.

Tambahnya, link sebegitu tidak akan merosakkan atau mendatangkan bahaya kepada pengguna jika ditekan berbanding dengan jenis pautan yang lagi satu.

Pautan kedua dianggap merbahaya kerana ia menyebabkan gangguan Adware walaupun masih menggunakan teknik yang sama sebagai tarikan.

Link tersebut boleh dikesan apabila setiap kali pelayar Internet menekan butang pautan untuk menonton video atau sebagainya tetapi, tiada apa yang berlaku.

Malah, dalam sesetengah pautan, ia mengkehendaki pengguna memuat naik perisian atau fail dengan alasan jika menonton video akan menjadi lebih cepat.


AKTIVITI phishing dilakukan bertujuan sama ada untuk membuat pengiklanan atau yang lebih berbahaya untukmendapatkan maklumat penting anda.


"Serangan Adware sangat berbeza dengan virus, ia tidak akan memberi kesan kepada komputer atau telefon bimbit tetapi, berkemampuan mengumpul semua data yang pengguna masukkan," katanya.

Data-data seperti kata laluan untuk Log In laman sosial, kata kunci, nombor akaun bank yang lebih dikenali sebagai Cookies boleh dikumpul dan dihantar kepada individu yang mencipta link tersebut.

Ujar Johary lagi, pengguna dinasihat supaya berhati-hati dengan arahan memuat naik fail yang mempunyai nama domain .exe dan .bat kerana apabila sesuatu perisian secara tidak sengaja dipasang, pengambilan data menjadi lebih mudah.

"Serangan Adware boleh dikesan apabila setiap kali laman web dibuka, amaran Pop-up akan muncul," ulasnya lagi.

Bagaimanapun, Johary menambah bagi perbankan internet, tahap keselamatannya tinggi hingga ke tahap dua atau tiga seperti memerlukan pengguna membuat pengesahan melalui telefon bimbit.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Blue Lagoon 'dibunuh' pembangunan

Posted:

Blue Lagoon 'dibunuh' pembangunan

Blue Lagoon 'dibunuh' pembangunanDI sebuah daerah subur Jamaica, suasana lagun yang warna airnya akan bertukar daripada kilauan hijau jed kepada sinaran cahaya berlian biru bergantung dengan perubahan cahaya matahari sungguh mengagumkan.

Lokasi yang pernah menjadi set penggambaran filem lakonan bintang Hollywood, Brooke Shields, Blue Lagoon itu hanya sebuah pesisiran lagun yang kecil. Namun, ia kini berdepan dengan amaran keras penyokong alam sekitar yang mahu menyelamatkan kawasan tersebut.

Restoran yang musnah disebabkan oleh ribut taufan dibiarkan tanpa ada usaha membaiki semula, manakala bangkai helikopter pula kelihatan pecah berderai. Selain itu, pembangunan baharu pula dikatakan menjadi ancaman kepada tempat yang paling cantik dan terkenal di Jamaica itu.

Pemilik hotel berhadapan lagun tersebut juga telah menebang hutan bakau bagi memberikan suasana peribadi kepada tetamunya. Namun bagi aktivis alam sekitar, perbuatan itu adalah yang paling ditakuti kerana ia boleh merosakkan keunikannya.

Ahli politik negara yang bergantung kepada ekonomi pelancongan itu bagaimanapun melihat kerja-kerja pemuliharaan alam sekitar sebagai halangan kepada pembangunan ekonomi. Bagi mereka penebangan kecil-kecilan pokok bakau tidak akan memberi sebarang kesan. Namun hakikatnya, di Blue Lagoon fenomena itu tidak akan berlaku.

Persekitaran Blue Lagoon sangat unik apabila dua jenis air, air panas dari laut dan air tawar dari sumber air batuan mineral sedalam 57 meter bercampur. Burung kakak tua berwarna kuning terbang bagi mengeringkan badan selepas hujan.

Ikan-ikan kecil berwarna biru pula berenang-renang di permukaan. Suasana itu pertama kali digambarkan dalam jurnal seorang jurugambar, Adolphe Duperly.

Gambar-gambar yang diambil oleh lelaki Perancis itu mula mendapat sambutan yang hebat di sebuah pameran di Perancis dan ia membantu menjadikan Blue Lagoon sebagai tempat tarikan pelancong.

Hilang seri

Blue Lagoon dan Port Antonio pernah menjadi destinasi golongan aristokrat dan bintang filem seperti Errol Flynn malah, balunya masih lagi menjalankan penternakan lembu di kawasan berdekatan.

Namun, ia semakin menunjukkan penurunan kedatangan pelancong sejak zaman kegemilangan pada tahun 1950-an. Tetapi, ia masih lagi menjadi tarikan pemerhati burung dan pencinta alam semula jadi yang mahukan pengalaman berada di tempat terpencil.

Jauh dari kawasan tersebut, terdapat lebih kurang sedozen villa mewah yang dibina di sepanjang pesisiran pantai. Penduduk tempatan memanggil tempat itu sebagai Blue Hole sempena nama filem yang dilakonkan oleh Brooke Shield.

Badan Amanah Warisan Kebangsaan Jamaica sudah pun siap melakukan kajian sejarah dan berpendapat Blue Lagoon mempunyai potensi diisytihar sebagai monumen kebangsaan yang dilindungi.


PEMILIK vila mewah dikatakan mula menebang pokok secara berleluasa di Blue Lagoon untuk meluaskan kawasan masing-masing.


Bagaimanapun, pegawai undang-undang badan kerajaan itu menjelaskan, lebih banyak penilaian yang ketat diperlukan sebelum sebarang pengisytiharan rasmi dilakukan.

"Mereka perlu memastikan aktiviti ekonomi sekitar tapak tersebut tidak akan bertolak-ansur dengan integriti kawasan tersebut," katanya yang merujuk kepada pembangunan dan aktiviti pelancongan dengan bot di persekitaran Blue Lagoon.

Tidak jelas berapa tempoh masa yang diperlukan untuk tindakan diambil. Ketika lawatan ketua Persatuan Perlindungan Alam Sekitar Portland, Machel Donegan berkata, kawasan tersebut sangat istimewa. Jadi, sebarang pembangunan ke atas tempat yang unik itu tidak boleh dibenarkan.

Aktivis alam sekitar lain pula mendesak ahli politik Jamaica menyelamatkan kawasan tersebut sambil mengutuk keputusan kerajaan memberi kebenaran kepada pembangunan. Bagi mereka ia sebagai bukti kegagalan besar dalam melindungi pulau itu dengan melihat pekerjaan lebih penting daripada pemuliharaan alam sekitar.

Beza

Seorang bapa kepada tiga orang anak, Cy Mortluck, 35, menyokong kuat usaha pemilik membina resort di pantai itu.

"Apa yang kami mahu adalah lebih banyak pekerjaan dan kedatangan lebih ramai pelancong. Menarik lebih ramai orang ke Blue Lagoon adalah yang terbaik, percayalah," kata Mortluck yang menyediakan perkhidmatan membawa pelancong dari lagun sehingga ke kawasan laut berombak.

Perbezaan antara penduduk yang tinggal di vila mewah dan mereka yang miskin kelihatan jelas berbeza walaupun kedua-dua golongan itu tinggal bercampur di mana orang berkulit putih dan orang luar mengawal banyak tanah dan ekonomi di pulau yang didominasi orang kulit hitam.

Resort tropikal Lagun di Blue Lagoon dimiliki oleh pasangan warga tempatan iaitu Devon dan Yvonne Wilson dan mereka menuduh pencinta alam sekitar sebagai rasis dan memandang kepada kelas.

Colin Bell jurucakap Lagun berkata, pencinta alam sekitar tidak percaya bahawa budak lelaki berkulit hitam dari Port Antonio boleh memiliki hartanah dan pendapat itu turut dipersetujui oleh seorang pemandu bot bebas, Fitzroy white.

"Saya boleh cakap apabila ada seorang lelaki kulit hitam mahu mencuba sesuatu, lelaki kulit putih akan cuba menjatuhkan dia dan itu adalah apa yang berlaku di sini," kata White yang akan menangkap ikan merah bagi menampung pendapatan jika tiada pelancong.


DUA orang pelancong berkayak sambil menikmati keindahan Blue Lagoon.


Pasangan Wilson menegaskan, bahawa projek mereka sangat mementingkan alam sekitar dan menolak sebarang tuduhan bahawa pasir dari pantai awam lain dibawa masuk ke pantai tersebut.

"Pasir itu adalah semula jadi dari laut, jadi kami hanya memindahkan ke bahagian tertentu. Kami tahu apa yang kami lakukan," kata Yvonne wilson dalam temu bual melalui telefon.

Menteri Informasi Kebangsaan, Daryl Vaz berkata, terdapat sangat kecil atau tiada bukti mengatakan pantai itu diubah secara haram.

Kurang pantau

Pengasas Badan Amanah Alam Sekitar Jamaica, Diana McCaulay yang mengetuai usaha menentang pantai tiruan berkata, masalah sebenar adalah penguatkuasaan Agensi Perancangan dan Alam Sekitar Kebangsaan (NEPA) adalah sangat lemah.

"Waktu kerja yang perlu dipatuhi tidak berfungsi sama sekali dan tiada tekanan terhadap pembangunan walaubagaimana teruk sesebuah projek. Jika sebuah projek adalah teruk, ia dianggap berstatus baik," kata McCaulay.

Katanya, terdapat juga pemaju yang memulakan projek secara haram kemudian akan disahkan oleh pihak kerajaan.

Dakwanya lagi, pegawai pemeriksa telah mengesahkan kertas kerja di pantai Blue Lagoon itu walaupun ia hampir sama dengan sebuah lagi projek yang ditolak di tempat yang sama setahun lalu dengan alasan merosakkan alam sekitar.

Bagaimanapun Ketua NEPA, Peter Knight berkata, aktivis perlu lebih seimbang dan memahami dinamik di tempat kerja, bukannya memperjuangkan agenda antipembangunan.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, agensi kerajaan telah mengarahkan pasangan Wilson memusnahkan jeti dan mendakwa mereka kerana membina binaan laut yang diperbuat daripada batu dan konkrit tetapi, Knight menambah ia tidak membawa maksud pantai tiruan adalah tidak sah.

Bukan golongan pencinta alam sekitar sahaja yang risau dengan kecekapan agensinya. Ketua Audit Negara Jamaica baru-baru ini turut mengeluarkan laporan mengatakan NEPA berdepan beberapa kelemahan dalam pengurusan mengakibatkan pemantauan alam sekitar yang longgar. - AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kuasa tablet Playbook

Posted:

Kuasa tablet Playbook

Kuasa tablet Playbook

Oleh NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM


PLAYBOOK kini menjadi pencabar terkini kepada iPad 2 dan Galaxy Tab.


BELUM pun reda fenomena terhadap peranti telefon pintar, kini giliran tablet pula mencuri tumpuan dalam menambat hati penggemar teknologi global termasuk di Malaysia.

Terbaru pengeluar telefon pintar terkenal, BlackBerry, Research in Motion (RIM) tidak mahu ketinggalan bersaing dalam segmen berkenaan dengan memperkenalkan Playbook.

Playbook yang mempunyai skrin sentuh LCD 17.8 sentimeter dengan resolusi 1,024 x 600 WSVGA definisi tinggi (HD) mampu memberi kepuasan kepada pengguna apabila ia dapat memberikan gambaran imej jelas dan menepati cita rasa hari ini.

Dalam pada itu, peranti terbaharu tersebut juga dilengkapi pemproses dengan kelajuan satu gigahertz (GHz) dan memori sehingga satu gigabait (GB) sekali gus melancarkan lagi tugasan yang dilakukan pengguna.

Playbook turut didatangkan bersama teknologi sistem operasi QNX memudahkan lagi tugasan berbilang (multi tasking) terutamanya mereka yang gemar melakukan tugasan di luar pejabat.

Sebagai contoh, pengguna boleh membuka pelbagai tetingkap pada satu masa bagi melaksanakan pelbagai tugasan tanpa perlu berasa bimbang ia akan tersekat-sekat.

Penstriman dan pelayaran Internet juga lebih lancar kerana peranti itu dilengkapi perisian video Adobe Flash.

Mereka yang ingin melakukan persidangan video pula, tidak perlu berasa bimbang kerana Playbook didatangkan bersama dua kamera iaitu di hadapan dan belakang.

Antara ciri-ciri lain yang terdapat dalam Playbook termasuk penyambung mikro USB binaan dalam, sambungan WiFi, papan kekunci maya dan banyak lagi.

Pengguna juga boleh menggabungkan PlayBook dengan telefon BlackBerry mereka menggunakan Bluetooth bagi mengakses teknologi push mail, kalendar, e-mel, BBM, dokumen dan fungsi lain.

Playbook kini boleh didapati dalam pelan data menarik daripada Maxis. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pelan data menarik Maxis dan Playbook boleh melayari laman web www.maxis.com.my/blackberry.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


34 pengawas pusat sumber ikuti program pendidikan pengguna

Posted:

34 pengawas pusat sumber ikuti program pendidikan pengguna

34 pengawas pusat sumber ikuti program pendidikan pengguna


SERAMAI 34 pegawas Pusat Sumber SMT Sepang, Selangor bergambar kenangan di hadapan Perpustakaan Negara Malaysia di Kuala Lumpur baru-baru ini.


PENDIDIKAN. Seramai 34 orang pengawas Pusat Sumber Sekolah Menengah Teknik (SMT) Sepang, Selangor menjalani program Pendidikan Pengguna Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) di PNM, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Guru perpustakaan dan media SMT Sepang, Mohd. Syukur Sahim berkata, program sehari itu bertujuan memberi pendedahan kepada pengawas pusat sumber berkaitan beberapa aspek dalam bidang perpustakaan.

Beliau berkata, antara aspek tersebut ialah perkhidmatan hypermedia, pusat manuskrip, perkhidmatan mikrofilem dan bahagian pemuliharaan.

"Selain itu, program ini dapat membantu pengawas pusat sumber menimba pengalaman dan mampu mencambahkan ilmu pengetahuan melalui kegiatan di luar sekolah," katanya.

Mohd. Syukur berkata, program yang melibatkan pelajar tingkatan empat ini berjaya menepati matlamat dan maklum balas di kalangan peserta amat menggalakkan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

185 graduan terima diploma Kisdar

Posted:

185 graduan terima diploma Kisdar

185 graduan terima diploma Kisdar


MOHAMMAD NOR AFIFI PUTRA (tengah) bersama pelajar-pelajar lain meraikan kejayaan pada majlis Konvokesyen kelima Kisdar di Kuala Kangsar baru-baru ini.


KONVOKESYEN. Seramai 185 graduan menerima diploma masing-masing dalam majlis Konvokesyen kelima Kolej Islam Darul Ridzuan (Kisdar) di Bukit Chandan, Kuala Kangsar baru-baru ini.

Sultan Perak, Sultan Azlan Shah berkenan untuk menyempurnakan majlis penyampaian skrol diploma kepada graduan terbabit.

Graduan lulusan Diploma Syariah Islamiyyah, Mohammad Nor Afifi Putra Shamsul Arifin dinobatkan sebagai penerima Anugerah Diraja berikutan kecemerlangan dalam bidang akademik dan kokurikulum.

Anak bongsu daripada dua beradik itu berkata, beliau bercadang melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah sarjana muda di Universiti Mu'tah, Jordan.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

600 peserta meriahkan Kayuhan Malam Amal

Posted:

600 peserta meriahkan Kayuhan Malam Amal

600 peserta meriahkan Kayuhan Malam Amal


SEBAHAGIAN daripada peserta program Kayuhan Malam Amal di Kuala Terengganu baru-baru ini.


SEMANGAT. Kira-kira 600 peserta meluangkan masa selama tiga jam untuk memeriahkan program Kayuhan Malam Amal di Taman Awam Batu Burok, Kuala Terengganu baru-baru ini.

Program amal anjuran Kelab Remaja Terengganu (KRT) dengan kerjasama Persatuan Lumba Basikal Terengganu (PLBT) itu meliputi kayuhan sejauh 20 kilometer mengelilingi bandar raya Kuala Terengganu.

Pengerusi KRT, Saiful Bahri Baharudin berkata, program itu antara lain bertujuan menghimpunkan para peminat basikal untuk berinteraksi sesama mereka di samping membantu meringankan beban pihak yang memerlukan.

Perasmian program itu telah dilakukan Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Lesen ikut tarikh lahir pemandu

Posted:

Lesen ikut tarikh lahir pemandu

Lesen ikut tarikh lahir pemandu


CADANGAN menyelaraskan tarikh luput lesen memandu dengan tarikh lahir dijangka memudahkan ingatan pemandu bagi memperbaharui lesen apabila sampai pada waktunya. - Gambar hiasan


KUALA LUMPUR - Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) sedang menimbang cadangan menggunakan tarikh lahir dalam penetapan tempoh akhir bagi memperbaharui lesen memandu.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha berkata, cadangan itu sedang diperhalusi memandangkan ia dapat membantu pemandu mengingati tarikh luput lesen mereka.

"Kita dapati banyak kes pesalah trafik memberi alasan mereka lupa tarikh untuk memperbaharui lesen ketika ditahan dalam sekatan jalan raya,'' katanya pada pemberita di Wisma MCA di sini semalam.

Menurut beliau, asas kepada pelaksanaan skim itu ialah dengan membuat pelarasan tarikh tamat lesen memandu dengan tarikh lahir seseorang.

"Jika tarikh lahir individu tersebut yang akan datang tidak sampai enam bulan selepas tempoh akhir lesen memandunya, tiada bayaran akan dikenakan untuk pembaharuan,'' katanya.

Bagaimanapun jika tempoh antara kedua-dua tarikh itu melebihi enam bulan, bayaran pembaharuan yang akan dikenakan ialah separuh atau sebanyak 50 peratus.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Denda RM250 sorok mayat suami

Posted:

Denda RM250 sorok mayat suami

Denda RM250 sorok mayat suami

Oleh NUZULSHAM SHAMSUDDIN
zulsham@kosmo.com.my


Seorang penduduk, Osman Hussin menunjukkan tempat mayat Abd. Halim dibuang oleh isterinya di Batu 4 1/2 Jalan Kampung, Batu Berendam, Melaka. Gambar kecil, Zaini.


MELAKA – Demi menunaikan permintaan arwah suami supaya kematiannya disembunyikan, seorang pengawal keselamatan dijatuhi hukuman denda RM250 oleh Mahkamah Majistret di sini semalam.

Majistret Muhammad Hazri Hanafi menjatuhkan hukuman itu terhadap Zaini Malek, 48, selepas wanita itu mengaku salah terhadap pertuduhan tidak memaklumkan mengenai kematian suaminya Abd. Halim Manan, 70.

Mengikut pertuduhan, Zaini didakwa sebagai seorang isteri kepada Abd. Halim telah tidak memaklumkan kematian suaminya walaupun dia merupakan orang yang layak untuk memberikan maklumat kepada pendaftar kelahiran dan kematian berkenaan dengan kematian tersebut.

Kesalahan itu dilakukan tertuduh pada 3 Oktober hingga 6 Oktober 2010 di Lot 282, Batu 4 1/2 Jalan Kampung, Batu Berendam di sini.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 35(e) Akta Pendaftaran Kelahiran dan Kematian dan boleh dihukum di bawah seksyen sama yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM250.

Terdahulu, tertuduh dalam rayuan meminta hukuman dikurangkan dengan alasan dia hanya bekerja sebagai pengawal keselamatan dan tiada anak.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Afifi didakwa terlupa buang dadah

Posted:

Afifi didakwa terlupa buang dadah

Afifi didakwa terlupa buang dadah

Oleh WAZIHA WAHID
waziha@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR - Pelakon Benjy mengaku tahu di mana dadah syabu disimpan di apartmen Menara Duta 2 tetapi mendakwa ia milik rakannya bernama Nor Azizi yang kini sudah menghilangkan diri.

Menurut Benjy, dia tahu mengenai dadah itu selepas dimaklumkan bekas pembantunya, Afifi Hamid semasa dalam perjalanan ke tempat memancing di Kampung Delek, Klang pada 11 Mac 2010 sebelum dia ditangkap polis.

Tertuduh memberitahu peguamnya, Amer Hamzah Arshad di Mahkamah Majistret di sini semalam, dia telah menyuruh Afifi membuang dadah tersebut tetapi wanita itu terlupa.

Terdahulu, Benjy mendakwa, selepas ditangkap dan dibawa ke apartmen Menara Duta 2 dalam kenderaan polis, Afifi, 25, sempat beritahu yang dia terlupa membuang dadah tersebut.

Bagaimanapun, ketika disoal semula oleh Timbalan Pendakwa Raya, Noor Mawarni Abd. Halim, beliau menuduh Benjy mereka-reka cerita kerana nama Nor Azizi tidak pernah disebut sebelum ini namun ia disangkal pelakon tersebut.

Benjy, 33, atau nama sebenarnya Khaeryll Benjamin Ibrahim sedang membela diri daripada tuduhan memiliki dadah 0.24 gram syabu pada pukul 4 petang, 11 Mac lalu di sebuah premis beralamat A-6-5, Menara Duta 2, Jalan 1/38B persimpangan Jalan Segambut di sini.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Memory Booster bantu ulang kaji pelajar

Posted:

Memory Booster bantu ulang kaji pelajar

Memory Booster bantu ulang kaji pelajar


DENGAN menggunakan kaedah peta minda dan gambar rajah, ia membantu pelajar mengingati setiap nota pembelajaran.


MENGHADAPI saat-saat akhir sebelum melangkah kaki ke dewan peperiksaan benar-benar menguji keyakinan diri seseorang yang bergelar pelajar. Ketika itu, segala ilmu yang sudah dituntut perlu dicurah keluar dalam masa yang ditetapkan serta memerlukan kemahiran mengingati kembali apa yang telah diajar dengan pantas.

Nota-nota kecil serta gambar rajah yang dilukis dengan pena berwarna-warni umpama menjadi makanan sampingan pelajar tetapi, sejauh manakah ia dapat membantu.

Melihat kepada keperluan pelajar itu, syarikat penerbitan terunggul, Oxford Fajar baru-baru ini memperkenalkan sebuah siri Kad Pembelajaran bagi membantu para pelajar mengingati fakta sekali gus dapat mengulangkaji dalam masa singkat.

Kad Pembelajaran Oxford Fajar, Memory Booster itu merangkumi subjek-subjek peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) selain sebuah kad memori bertajuk: Panduan Belajar Memory Booster: 123 Amalan Belajar Cemerlang.

Kad pembelajaran itu adalah sebagai satu alat atau cara yang efektif untuk meningkatkan daya ingatan para pelajar dalam masa cepat. Siri kad tersebut menggunakan kaedah yang diaplikasi dan disampaikan secara peta minda, gambar rajah dan dibantu dengan ilustrasi yang berkaitan.

Selain itu, penggunaan carta dan graf yang mudah serta jelas akan menjadikan proses ulang kaji menjadi lebih mudah dan menarik.

Penggunaan bahasa yang ringkas berbentuk kata kunci mampu membantu para pelajar mengingati sesuatu perkara berkaitan subjek dengan pantas.

Kad-kad yang berwarna dan huruf-huruf pada kata kunci yang terpilih ditebalkan akan memudahkan para pelajar mengesan perkara yang penting.

Setiap kad boleh dipisahkan, jadi pelajar boleh memilih kad-kad yang diperlukan sahaja serta ia bersaiz kompak sesuai dibawa ke mana-mana.

Lebih utama, Kad Pembelajaran Memory Booster menggunakan kaedah dan teori yang diselidik secara terperinci dan terbukti berkesan.

Guru-guru yang berpengalaman dalam setiap subjek selaku penulis, berganding bahu dengan penulis Kad Memori 12 Amalan Belajar Cemerlang, Lim Teck Hoe untuk memastikan konsep pembelajaran diaplikasi secara berkesan.

Dalam pelancaran Siri Kad Memori itu oleh Pengarah Urusan Oxford Fajar Sdn. Bhd., Sharmini Nagulan berkata, anak-anak perlu dibekalkan dengan bahan pembelajaran yang sesuai, menyeronokkan dan dapat difahami dengan mudah.

"Para guru pula dibekal dengan bahan bantuan mengajar yang kreatif, inovatif dan mesra pengguna bagi menghasilkan pembelajaran yang berkualiti dan optimum," katanya di majlis pelancaran di Securities Commission, Jalan Bukit Kiara baru-baru ini.

Justeru itu, pelancaran kad ini diharap akan menjadikan proses pembelajaran lebih aktif, inovatif serta efektif sesuai dengan budaya belajar sekarang.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Tilawah bukan sekadar acara tahunan

Posted:

Tilawah bukan sekadar acara tahunan

Tilawah bukan sekadar acara tahunanMALAYSIA sekali lagi mengangkat kedudukan al-Quran sebagai medium penyatuan umat Islam global melalui penganjuran Majlis Tilawah al-Quran Peringkat Antarabangsa (MTQA) kali ke-53 bermula Sabtu lalu.

Acara penting kalendar dunia Islam itu berlangsung dari 16 hingga 23 Julai 2011. Sekali lagi, alunan merdu bacaan ayat-ayat suci al-Quran akan berkumandang di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Othman Mustapha mengesahkan seramai 81 qari dan qariah dari 50 buah negara akan memperdengarkan bacaan mengikut gaya tersendiri dalam pertandingan tersebut.

Menurutnya, penganjuran bagi kali ke-53 itu adalah hasil kerjasama semua pihak yang terlibat dan penambahbaikan daripada pengalaman serta majlis tilawah tahun sebelumnya.

"Tahun ini, nilai hadiah dan sagu hati kepada para pemenang dan peserta telah ditingkatkan. Johan tahun ini bakal membawa pulang RM32,200 berbanding RM12,800 tahun lalu," ujarnya.

Naib johan dan tempat ketiga pula masing-masing akan membawa pulang RM22,400 dan RM13,600 manakala semua qari dan qariah akan menerima sagu hati penyertaan bernilai RM4,800.

Berbeza dengan peraturan Bacaan Taranum Wajib terpilih yang diperkenalkan pada tilawah peringkat kebangsaan sejak dua tahun lalu, peraturan itu tidak akan dipanjangkan kepada tilawah peringkat antarabangsa.

Jelas Othman, Jemaah Hakim Jakim mendapati tahap penguasaan dan kaedah pembacaan dalam kalangan peserta antarabangsa berbeza.

Bertambah baik

Bagaimanapun, mutu bacaan peserta dari setiap negara yang menyertai didapati bertambah baik dan meningkat daripada segi bacaan fasohah, taranum, suara dan tajwid.

Jakim turut membuka peluang keemasan kepada peserta MTQA untuk memperbaiki tahap penguasaan bacaan al-Quran masing-masing menerusi kursus Tahsin sebagai persediaan tilawah.Selain itu, aktiviti sampingan majlis tersebut adalah lawatan, pameran, kuiz dan Seminar al-Quran Antarabangsa khusus untuk penggiat al-Quran dan peserta MTQA.

Malaysia sebagai sebuah negara Islam komited untuk menerapkan budaya al-Quran bagi menerapkan minat membaca dan memahami intipati kitab suci ke dalam jiwa generasi masa ini.

"Membaca dan memahami al-Quran amat penting memandangkan kewajiban mengaplikasi tuntutan dan larangan Allah dalam amalan hidup seharian dititipkan di dalamnya," ujar Othman lagi.

Beliau menjelaskan bahawa tilawah yang bertemakan Persefahaman Asas Perpaduan Ummah kali ini mampu mengeratkan lagi tali persaudaraan di antara negara dalam dunia Islam.

Membangunkan Islam

Bapa Kemerdekaan, Allahyarham Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj pernah berikrar pada tahun 1960 mahu menjadikan Malaysia sebagai pusat dakwah Islam di Asia Tenggara, sekali gus membuka laluan awal penganjuran MTQA pertama.

Beliau dilaporkan berkata: "Dengan majlis yang mulia seperti ini, ia akan menjadikan negara sebagai pusat daripada mana cahaya Islam akan bersinar dan memancar ke negara-negara lain."

Justeru, sejajar dengan matlamat asal penganjuran MTQA, Othman menerangkan bahawa Malaysia telah memberi impak ketara terhadap pembangunan dan kemajuan Islam global.

"Majlis yang menjunjung kesucian al-Quran ini adalah selaras dengan taraf dan kedudukan Islam sebagai agama rasmi negara, dan perjuangan menegakkan syiar Islam ke seluruh dunia," jelas Othman lagi.

Ini dibuktikan dengan peningkatan mutu bacaan dan penyertaan semasa MTQA ke-52 iaitu seramai 73 peserta dari 43 negara berbanding hanya 13 peserta dari tujuh buah negara ASEAN yang menyertai musim pertama tilawah antarabangsa pada 1961.

"Peningkatan bilangan penyertaan itu membolehkan kita merumuskan bahawa masyarakat Islam seluruh dunia berminat menyertai tilawah yang kita anjurkan.

"Malahan, matlamat MTQA anjuran Jakim turut menjadi ikutan dan contoh kepada negara lain seperti Iran, Indonesia, Thailand, Brunei dan Libya yang turut menganjurkan tilawah antarabangsa di negara masing-masing," tambah Othman.

Menariknya, majlis tilawah tahun ini turut berjaya menarik kehadiran 1,200 pelancong Islam luar negara selain sekumpulan imam dari Kemboja yang akan mengunjungi Kuala Lumpur khusus untuk mengikuti majlis tilawah.

Momentum Ramadan

Othman menjelaskan bahawa majlis tilawah kali ini tidak diadakan pada bulan Ramadan tetapi berlangsung pada bulan Syaaban yang dekat dengan bulan Ramadan.

Pemilihan tarikh ini diharap akan mendorong umat Islam mendekatkan diri dengan menghayati al-Quran dan dapat meneruskan momentum ibadah bagi menyambut Ramadan. Majlis dirasmikan oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin manakala Timbalan Yang di-Pertuan Agong, Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Muadzam Shah akan menghadiri majlis penutup dan penyampaian hadiah.

Seramai 12 qari dan qariah akan memperdengarkan bacaan masing-masing bermula dari pukul 8 malam setiap hari dan diselangi dengan persembahan nasyid, qasidah dan persembahan kanak-kanak daripada program televisyen, Adik-Adikku.

"Negara akan diwakili oleh qari Negeri Sembilan, Amirahman Abas dan qariah Johor, Suraya Abu Hassan yang muncul johan aari dan qariah Tilawah al-Quran Peringkat Kebangsaan ke-54 baru-baru ini," kata Othman.

Beliau turut mengajak orang ramai untuk hadir meramaikan majlis ilmu dari pukul 8.15 malam hingga 11 malam setiap hari atau menonton secara langsung di TV1 dan web TV Jakim di laman web www.islam.gov.my. - Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Kebanggaan Asia

Posted:

Kebanggaan Asia

Kebanggaan AsiaFRANKFURT, Jerman – Jepun mencipta sejarah.Mereka muncul juara Kejohanan Bola Sepak Piala Dunia Wanita 2011.

Kejayaan itu satu kebanggaan buat bola sepak Asia yang kini semakin digeruni di peringkat dunia.

Pada final yang berlangsung di Stadium Frankfurt itu, Jepun menghampakan Amerika Syarikat 3-1 menerusi penentuan sepakan penalti setelah kedudukan terikat 2-2 sehingga tamat perlawanan masa tambahan.

Rentak kemenangan yang dilakar Jepun itu sungguh menakjubkan.

Skuad kendalian Norio Sasaki itu bangkit selepas dua kali ketinggalan bagi merangkul kejuaraan buat kali pertama pada kejohanan berprestij itu.

Kapten Jepun, Homare Sawa yang turut memenangi anugerah Kasut Emas pada kempen kali ini apabila muncul penjaring terbanyak membuktikan kualiti yang dimilikinya apabila menyamakan kedudukan buat The Blue Samurai untuk mengikat kedudukan 2-2 pada minit ke-117.

"Saya seolah-olah tidak percaya yang kami berjaya muncul juara.

"Kami tidak pernah berputus asa dan terus berjuang sehingga ke minit-minit yang terakhir. Kami telah memberikan aksi terbaik pada perlawanan hari ini (awal pagi semalam).

"Ini merupakan kejayaan paling bermakna buat diri saya sepanjang lima kali beraksi pada kempen Piala Dunia Wanita dan kali ini saya pulang dengan status sebagai juara," kata Sawa.

Pada aksi yang berlangsung di Stadium Frankfurt itu, Alex Morgan berjaya membuka tirai jaringan buat AS pada minit ke-69 sebelum Jepun menyamakan kedudukan menerusi Aya Miyama minit ke-80 sekali gus mengheret perlawanan ke masa tambahan.

Sebaik aksi masa tambahan bermula, AS kembali berada di depan selepas penyerang sensasi mereka Abby Wambach meledak gol pada minit ke-104 sebelum Sawa menyamakan kedudukan minit ke-117.

Penjaga gol Jepun, Ayumi Kaihori dijulang sebagai wirawati apabila menggagalkan dua sepakan penalti pasukan AS bagi memastikan kemenangan menjadi milik gergasi Asia itu.

"Kami memberikan tumpuan sepenuhnya dalam perlawanan ini dan corak permainan kami juga lebih tersusun. Begitupun kami akui agak gugup kerana ini merupakan final yang pertama buat kami pada Piala Dunia.

"Begitupun, nasib ternyata menyebelahi kami dan kami kini sudah bergelar juara. Terima kasih kepada semua yang telah menyokong kami," jelas Sasaki.

Kejayaan tersebut turut menyaksikan Jepun mencipta sejarah tersendiri apabila menjadi pasukan dari Asia yang pertama menjulang trofi Piala Dunia Wanita.

Sementara itu, jurulatih AS, Pia Sundhage mengakui kelalaian anak-anak buahnya sehingga membenarkan Jepun kembali bangkit menyamakan kedudukan ternyata telah mengundang padah kepada mereka.

"Kami telah melakukan beberapa kesilapan. Kami membenarkan Jepun kembali menyamakan kedudukan. Namun saya masih merasakan bahawa kami telah beraksi dengan baik," kata Sundhage.

– AFP

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kelantan destinasi pertama CCFC

Posted:

Kelantan destinasi pertama CCFC

Kelantan destinasi pertama CCFC

Oleh MOHD. ZUHARMAN MOHAMMAD NOR
sukan@kosmo.com.my


PARA peserta klinik pembangunan bola sepak CCFC bergambar kenangan sebelum memulakan sesi latihan di Kota Bharu semalam.


KELAB Bola Sepak Cardiff City (CCFC) telah memilih Kelan- tan ini sebagai destinasi pertama dalam siri program Jelajah 1Malaysia Cardiff City (1MCC-CCFC) membabitkan lapan jurulatih dari kelab tersebut.

Menerusi program itu seramai 207 pelatih Akademi Bola Sepak Al-Hamra Red War- riors (ARMY) terlibat dalam Klinik Bola Sepak bersama CCFC.

Dalam menjayakan klinik sehari menerusi program berkenaan bersama ARMY, CCFC turut menjanjikan komitmennya bagi membantu membangunkan program pembangunan bola sepak remaja di negara ini.

Pengerusinya, Datuk Chan Tien Ghee berkata, pihaknya cukup gembira kerana dapat bekerjasama dengan Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) bagi menjayakan klinik bola sepak selama sehari itu.

"Pembangunan bola sepak remaja pada hari ini sebenarnya cukup penting. Kalau kita perhatikan kanak-kanak seawal usia tujuh tahun sudah pun terlibat dalam sukan bola sepak.

"Bagi CCFC sendiri, kami cukup teruja apabila bercakap mengenai pembangunan bola sepak remaja. Kita cuba mendekatkan masyarakat dengan program seperti ini," katanya ketika ditemui di Kota Bharu semalam.

Tambahnya, selepas ini, menerusi program tersebut CC- FC akan menyusul ke beberapa buah destinasi seperti Pahang, Kedah serta beberapa negeri lain dalam menjayakan program klinik bola sepak.

Menurutnya, program tersebut amat bermakna dalam usaha mendedahkan teknik bola sepak berkesan di kalangan pemain remaja khususnya.

Tien Ghee yang melihat fenomena luar biasa dalam siri jelajah tersebut turut menyatakan hasratnya tentang kese- diaan untuk membuka cawangan akademi CCFC di negeri Kelantan.

"Sudah pasti kita akan datang ke sini lagi. Berdasarkan fenomena luar biasa di sini, saya bersedia membuka cawangan di negeri ini," ujarnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Hairuddin diberi kepercayaan

Posted:

Hairuddin diberi kepercayaan

Hairuddin diberi kepercayaan

Oleh WAN FAKHRUL BAKAR
fakhrul@kosmo.com.my


HAIRUDDIN (tengah) bakal mengetuai jentera serangan skuad Pilihan Malaysia pada aksi menentang Chelsea di Stadium Nasional, Bukit Jalil, Khamis ini.


PENYERANG Negeri Sembilan, Hairuddin Omar bakal diberi kepercayaan mengetuai jentera serangan skuad Pilihan Malaysia yang akan menentang kelab Liga Perdana England, Chelsea di Stadium Nasional, Bukit Jalil Khamis ini.

Biarpun menjadi pemain paling veteran dalam skuad gabungan pemain skuad Olimpik negara dan 'bintang' senior Liga Super itu, sumbangan Hairuddin masih ditagih untuk menembusi gawang Chelsea yang dikawal Petr Cech, Ross Turnbull atau Henrique Hilario.

Dari segi usia, Hairuddin kini sudah mencecah 32 tahun, hanya dua tahun lebih muda daripada pengurus Chelsea, Andre Villas- Boas.

Namun pemain kelahiran Setiu, Terengganu itu mempunyai sejarah unik apabila muncul satu-satu- nya pemain Malaysia yang pernah menembusi gawang Chelsea ketika skuad negara tewas 1-4 pada 2003.

Menurut jurulatih skuad Olimpik negara, Ong Kim Swee yang diberi tugas mengendalikan skuad Pilihan Malaysia itu, khidmat Hairuddin akan digunakan untuk merobek kubu Chelsea pada aksi Khamis ini.

"Bagi posisi serangan, saya akan meletakkan sama ada Hairuddin atau dua lagi penyerang skuad Olimpik negara iaitu A. Thamil Arasu dan Syahrul Azwari Ibra- him.

"Selain sembilan pemain senior yang sedang menjalani latihan bersama kami ketika ini, saya mungkin akan menyenaraikan pemain skuad kebangsaan yang tidak terpilih dalam senarai 23 pemain terakhir untuk menentang Singapura.

"Daripada senarai pelatih yang ada ketika ini, saya hanya akan menyenaraikan 20 atau 21 pemain saja untuk perlawanan menentang Chelsea ini," katanya ketika ditemui selepas sidang media di Hotel One World, Bandar Utama, Damansara petang semalam.

Selain Hairuddin, lapan pemain senior lain yang turut disenaraikan dalam skuad kendalian Kim Swee itu adalah Norhafiz Zamani Misbah, Amri Yahyah, Badhri Radzi, Daudsu Jamaluddin, S. Subramaniam, Shahrulnizam Mustapa, Joseph Kalang Tie serta penjaga gol, Farizal Marlias.

Mereka bakal digabung bersama beberapa lagi tonggak utama skuad Olimpik negara seperti Irfan Fazail, Gary Steven Robbat, Wan Zack Haikal Wan Nor, Fandi Othman dan Zubir Azmi.

"Saya akan memberi peluang kepada semua pemain beraksi. Bagi pemain skuad Olimpik, ini peluang buat mereka menimba pengalaman selepas berhempas pulas layak ke pusingan akhir Kela- yakan Zon Asia.

"Bagi pemain senior pula, saya berharap mereka dapat mempamerkan persembahan terbaik kerana terdapat dua atau tiga pemain yang saya rasa masih layak diserapkan ke skuad kebangsaan," jelas Kim Swee.

Dalam pada itu, Kim Swee turut memberitahu bahawa para pemain skuad Olimpik negara akan berlepas ke Slovakia, Sabtu ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Dua pegawai kanan polis letak jawatan

Posted:

Dua pegawai kanan polis letak jawatan

Dua pegawai kanan polis letak jawatan


PAUL STEPHENSON berjalan keluar dari pejabat Polis Metropolitan selepas dia meletakkan jawatan sebagai Ketua Polis di London kelmarin.


LONDON - Dua pegawai tinggi polis di London meletakkan jawatan dalam tempoh kurang 24 jam berhubung skandal penggodaman telefon untuk mendapatkan maklumat oleh wartawan dan rasuah yang melibatkan akhbar tabloid, News of The World.

Ekoran peletakan jawatan itu, Perdana Menteri, David Cameron semalam meminta satu persidangan tergempar Parlimen diadakan.

Dua pegawai polis yang meletakkan jawatan itu ialah Ketua Polis Metropolitan London, Paul Stephenson dan Penolong Komisioner Polis Metropolitan, John Yates.

Stephenson meletakkan jawatan kelmarin manakala Yates semalam.

Yates merupakan pegawai polis yang membuat keputusan dua tahun lalu tidak membuat siasatan berhubung penggodaman telefon dan rasuah yang diberikan oleh wartawan-wartawan akhbar tabloid.

Namun, para detektif membuka semula siasatan pada awal tahun ini dan menyatakan terdapat 3,700 mangsa dalam kes penggodaman tersebut.

Akhbar News of The World yang dimiliki bilionair dari Amerika Syarikat, Rupert Murdoch ditutup dua minggu lalu selepas skandal itu terbongkar.

Bekas pengarang akhbar itu, Rebekah Brooks yang ditangkap polis berhubung skandal itu mengaku bahawa polis dibayar untuk mendapatkan maklumat.

Namun, dia menyatakan tidak mengetahui sebarang skandal penggodaman telefon semasa menjadi pengarang antara tahun 2000 hingga 2003.

Penggodaman telefon itu dilakukan bagai membolehkan wartawan mendapat sumber berita yang menarik untuk disiarkan. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

London dibanjiri kereta mewah putih

Posted:

London dibanjiri kereta mewah putih

London dibanjiri kereta mewah putih


TIGA buah kereta mewah, Maybach Xenatec (kiri), Ferrari 599 dan Bugatti Veyron diletakkan di Hotel Dorchester, London baru-baru ini.


LONDON, Britain - Sekumpulan kasanova kaya dari Asia Barat tiba di pusat bandar di sini dengan menaiki puluhan kereta sport yang semuanya berwarna putih, lapor sebuah akhbar semalam.

Kumpulan jutawan berganda berkenaan singgah untuk menginap di sebuah hotel mewah, Hotel Dorchester, semasa mereka dalam perjalanan untuk menjelajah ke beberapa destinasi menarik di Eropah sempena percutian musim panas.

Antara kereta mewah yang dipandu mereka termasuk kereta sport Koenigsegg Agera R yang berharga £1 juta (RM4.8 juta), Bugatti Veyron berharga £1.2 juta (RM5.8 juta), Maybach Xenatec berharga £600 ribu (RM2.9 juta) dan tidak terkecuali, sebuah Ferarri 599 yang memiliki harga jualan £200 ribu (RM967,586) di Britain.

"Nampaknya putih menjadi warna trend pada tahun ini," kata seorang graduan kejuruteraan berusia 22 tahun yang berada di lokasi itu.

Ramai warga Arab kaya-raya memilih untuk melancong ke Eropah pada bulan ini untuk mengelakkan suhu ekstrem di negara-negara Asia Barat yang mengalami musim panas. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Kereta isteri Putera William dilelong

Posted:

Kereta isteri Putera William dilelong

Kereta isteri Putera William dilelong


SONNER BRAZIL bersama kereta yang pernah digunakan Kate Middleton.


LONDON - Sebuah kereta terpakai milik isteri Putera William, Kate Middleton gagal menarik sebarang bidaan selepas dua hari diiklankan untuk dilelong.

Kereta Volkswagen Golf 1.4 berwarna biru itu kini dijual menerusi laman lelong eBay dan ia pernah digunakan oleh Kate dan William semasa mereka belajar di Universiti St Andrews, Scotland.

Walaupun telah dibeli dengan harga £10,818 (RM52,511) di Edinburgh pada tahun 2001, pemilik sekarang, Sonner Brazil telah meletakkan harga £20,000 (RM97,072) kerana ia mempunyai sejarah.

Kereta itu hampir tidak digunakan sejak ia telah dijual oleh keluarga Kate.

Kate dan William yang merupakan pewaris kedua takhta Britain berkahwin pada April lalu.

Pendaftaran pertama pemilik kenderaan itu tertera nama Kate yang membelinya pada November 2011, beberapa bulan selepas dia dan William menjadi rakan. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved