Rabu, 25 Mei 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Cabaran pendidikan teater

Posted:

Cabaran pendidikan teater

Cabaran pendidikan teater

Oleh HARYATI KARIM
haryati.karim@kosmo.com.my


KESABARAN amat diperlukan untuk melatih kanak-kanak dalam mempelajari teater kerana mereka terkenal dengan sifat degil dan suka bermain.


INDUSTRI teater dilihat semakin berkembang pada hari ini, meskipun begitu tahap perkembangannya di Malaysia sangat perlahan berbanding dengan negara luar.

Jika di luar negara sejak kecil lagi, ketika kanak-kanak baharu mengenal abjad, mereka telah dipupuk dengan seni persembahan tetapi ia kurang dipraktikkan di Malaysia.

Bukan tiada langsung, ada sekolah tadika atau sekolah rendah yang menyokong seni teater tetapi jumlahnya tidak banyak sedangkan kebaikan yang diperoleh daripada seni teater begitu banyak.

Menurut aktor dan pengarah teater, Taiyuddin Bakar yang kini sedang giat menjalankan persiapan teater kanak-kanak Kampung Semut dan Tanda Kecil, seharusnya seni persembahan atau teater diselitkan dalam pembelajaran pada peringkat tadika dan sekolah rendah.

"Sistem pelajaran di Malaysia mementingkan keputusan akademik sehingga ramai ibu bapa terlepas pandang bahawa aktiviti seni sebenarnya sangat berguna dalam proses perkembangan kanak-kanak.

"Kanak-kanak yang terlibat dalam aktiviti seni mempunyai lebih keyakinan diri kerana mereka melakukan pementasan di hadapan orang ramai," ujarnya yang telah berlakon dalam 28 buah teater, lima buah filem, 25 buah drama televisyen dan filem pendek.

Bukan itu sahaja, tambahnya seni teater juga membantu kanak-kanak lebih fokus, disiplin serta meluaskan kemahiran pergaulan mereka.

"Seni teater memerlukan latihan yang mana waktu latihan itu membentuk disiplin diri serta fokus untuk mendengar arahan. Mereka juga lebih bijak bergaul kerana seni teater diadakan secara berkumpulan," katanya.


BENGKEL teater kanak-kanak di bawah kelolaan Rumah Anak Teater (RAT) dan Jarilima Productions terdiri daripada 23 orang pelajar yang berusia empat sehingga 16 tahun.


Taiyuddin yang sebelum ini pernah memenangi anugerah Pengarah Terbaik dalam Festival Teater Kuala Lumpur (2005) menerusi pementasan Anak Bulan di Kampung Wa' Hassan menjelaskan disebabkan minat yang mendalam dalam seni teater menyebabkan dia rasa terpanggil untuk mengembangkan seni teater kanak-kanak.

"Saya minat teater dan saya suka kanak-kanak. Sebenarnya kanak-kanak mempunyai banyak keistimewaan dan saya suka bekerja dengan mereka.

"Kanak-kanak tidak pandai menipu, jika mereka suka mereka akan cakap suka begitulah sebaliknya. Saya bertanggungjawab untuk mencungkil bakat atau keistimewaan yang mereka sendiri pun tidak sedar yang mereka miliki," ujarnya lagi.

Teater Sarang Semut dan Tanda Kecil

Rumah Anak Teater (RAT) dan Jarilima Productions dengan kerjasama rasmi Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) bakal mengadakan dua pementasan teater kanak-kanak berjudul Kampung Semut dan Tanda Kecil.

Pementasan terbitan bersama Faisal Mustaffa dan Norzazila Zulkifli ini merupakan final daripada bengkel teater yang diadakan selama dua bulan di Linda Jasmine Studio.

Faisal memberitahu, bengkel teater yang diadakan di Linda Jasmine Studio itu terbuka kepada semua kanak-kanak yang berminat dengan bayaran RM150 sebulan.

Pementasan teater Kampung Semut dan Tanda Kecil bukanlah atas tujuan komersial atas mengaut keuntungan tetapi ia lebih kepada aspek pendidikan kerana kedua-dua naskhah yang dipilih penuh dengan pengajaran.

"Tujuan pementasan teater ini diadakan adalah sebagai persembahan final daripada bengkel yang dihadiri selama dua bulan.

"Bengkel hanya diadakan pada waktu cuti persekolahan dan hujung minggu sebagai aktiviti sampingan kanak-kanak. Apa yang saya lihat, kini kanak-kanak yang menyertai bengkel ini lebih matang dan lebih fokus berbanding pada peringkat permulaan bengkel ini dimulakan," katanya.


TEATER Kampung Semut dan Tanda Kecil bakal dilakonkan oleh pelakon teater kanak-kanak yang sama.


Bengkel yang mempunyai 23 orang pelajar itu terdiri daripada mereka yang berusia empat tahun sehingga 16 tahun.

"Kami beri kebebasan kepada kanak-kanak ini untuk bereksperimen dengan apa yang ada di sekeliling mereka. Malah, prop untuk pementasan ini juga dibuat oleh mereka," tuturnya.

Kedua-dua teater ini ini merupakan olahan dan diarahkan oleh pengarah Taiyuddin Bakar dengan aktor Nam Ron sebagai Penasihat.

Taiyuddin juga sempat menceritakan pengalamannya bekerja dengan kanak-kanak, katanya, kesabaran amat diperlukan kerana melatih kanak-kanak berbeza dengan orang dewasa.

"Kanak-kanak, mereka degil dan suka bermain. Jadi, saya menggunakan umpan gula-gula dan coklat pada peringkat permulaan bengkel.

"Lama-kelamaan umpan itu tidak lagi diperlukan kerana minat, mereka dengan sendirinya akan memberikan tumpuan yang sepenuhnya di dalam kelas," ucap Taiyuddin.

Akui Taiyuddin, kedua-dua naskhah yang dipersembahkan sebenarnya agak berat untuk kanak-kanak kerana dialog yang agak panjang.

Bagaimanapun, kesemua kanak-kanak yang terlibat berjaya menghafal skrip teater dalam masa hanya tiga hari sahaja.

"Kanak-kanak senang untuk menerima apa sahaja ajaran yang diberikan, justeru, mereka mampu menghafal skrip yang panjang dalam masa yang singkat. Saya sendiri pun terkejut dengan kemajuan mereka," luah pengarah ini lagi.


SENI teater memerlukan latihan yang mana waktu latihan itu membentuk disiplin diri serta fokus untuk mendengar arahan.


Teater Kampung Semut mengisahkan kehidupan semut di perkampungan mereka. Mereka hidup aman dan damai bersama rakan mereka yang lain iaitu kumbang, ulat bulu, rama-rama dan sesumpah.

Setiap hujung minggu mereka akan adakan jamuan beramai-ramai bagi meraikan kelahiran baru. Pada satu minggu mereka tidak dapat membuat jamuan mereka kerana telah dihalang oleh sekumpulan belalang yang jahat.

Belalang telah menyekat sumber makanan dan juga mencuri semua makanan mereka. Semut-semut dan kawan dalam kesedihan. Walau bagaimanapun, mereka ingin berusaha untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Persembahan teater Tanda Kecil pula cuba untuk mendekati kelompok manusia yang menjalani kehidupan tanpa menyedari kemusnahan alam yang sedang berlaku.

Mereka terus hidup dengan nafsu yang makin membesar untuk memenuhi tuntutan hidup. Akhirnya alam musnah dan manusia turut musnah bersamanya.

Kedua-dua teater ini akan dipentaskan dalam durasi 45 minit pada 2 hingga 5 Jun depan di Stor Teater Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur. Tiketnya pula RM15 (dewasa), RM10 (kanak-kanak), manakala percuma bagi kanak-kanak yang berusia tujuh tahun ke bawah.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Iluminasi warna Citrawarna 2011

Posted:

Iluminasi warna Citrawarna 2011

Iluminasi warna Citrawarna 2011

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN
amri.hassan@kosmo.com.myCIRI autentik dan seri pelbagai warna sekali lagi menemui pengunjung yang membanjiri Dataran Merdeka. Buat kali ke-12, penganjuran festival tahunan sejak tahun 1999 itu sering dinanti-nanti warga tempatan dan pelancong asing lantaran ia sangat signifikan dalam takwim pelancongan negara ini.

Menawan pancaindera warga metropolis Kuala Lumpur dan pelosok tanah air dengan paparan simbolik tujuh warna dalam rupa bentuk seakan-akan burung merak, perarakan Citrawarna tahun ini menyaksikan sedikit transformasi.

Sebagai kelainan kepada khalayaknya, penganjuran kali ini lebih mempromosikan produk-produk pelancongan berbanding seni dan budaya tempatan.

Namun, acara ini sememangnya tidak boleh dipisahkan dengan pesona gerak tari, lantunan muzik dan kostum yang bermacam ragam, tema serta warna.

Ketua Penolong Pengarah Kanan Bahagian Pembangunan Industri, Kementerian Pelancongan Malaysia yang juga merangkap Pengarah Projek Citrawarna 2011, Hussain Moh berkata, konsep tarian masih digunakan untuk menonjolkan aspek pelancongan.

"Kita tidak khususkan kebudayaan dalam persembahan Citrawarna, sebaliknya hanya mengambil beberapa tarian utama daripada komuniti di Malaysia untuk dipersembahkan," jelasnya yang tidak memfokuskan tarian etnik setiap negeri sepertimana siri terdahulu.

Sama seperti poster promosi Citrawarna atau Colours of 1Malaysia yang menggunakan lambang burung merak dalam adunan pelbagai warna, begitu juga persembahan yang ditampilkan pada 21 Mei lalu. Ia merangkumi enam segmen utama yang menyajikan persembahan tarian budaya kaum-kaum utama Malaysia.

Tema 1Malaysia Tourism Festival dipilih tahun ini untuk memberi gambaran lebih jelas tentang keunikan masyarakat Malaysia dalam konteks pelancongan domestik.

Dimulakan dengan persembahan pembukaan yang menonjolkan paluan rebana ubi dan gendang, irama 1Malaysia ditampilkan dalam versi lebih segar hasil cetusan idea komposer irama tradisional terkenal, Datuk Suhaimi Mohd. Zain.

Variasi segmen pelancongan


PERARAKAN tahunan pelbagai komuniti Malaysia ini menjadi signatur dalam usaha mempromosi produk pelancongan domestik.


Dalam perarakan mempromosi destinasi taman bunga dan taman rekreasi termasuk taman rama-rama dan taman burung, persembahan berjudul Parks & Garden mengambil tempat.

Dibarisi kumpulan peserta dari Sekolah Menengah Cochrane, Sekolah Menengah Perempuan Pudu dan penari cilik Swatari, nyata persembahan lincah penuh simbolik dengan keindahan flora dan fauna Malaysia itu mencuri perhatian.

Turut dipertontonkan sebagai persembahan selingan adalah masyarakat Orang Asli melalui segmen Orang Kita. Kumpulan penari itu bergerak senada dalam rentak dan gerakan Sewang.

Selain meriah dengan vokal yang bertaut dengan irama mistikal, kostum bertema belantara dan penggunaan buluh sebagai elemen asas, perarakan itu memperkenalkan penonton kepada ukiran topeng Mah Meri yang digunakan dalam beberapa acara ritual.

Segmen pelancongan sukan pula menyaksikan perarakan kumpulan peserta bersama go-kart, motosikal mini, basikal, perahu layar dan golf. Kemeriahan tersebut nyata mengujakan lebih 100,000 pengunjung yang hadir memeriahkan Dataran Merdeka.

Segmen itu dipersembahkan dengan penuh kreatif oleh Comma Motorsport, Jurai Diner Resources, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sultan Abdul Samad dan SMK Taman Medan.

Menghiasi perarakan, persembahan tarian singa, tarian naga dan wusyu oleh 200 peserta daripada Xuan Wu Dragon & Lion Dance, Persatuan Wushu Chin Woo dan SMK Seksyen 4 Bandar Kinrara.

Persembahan yang mewakili masyarakat Cina di Malaysia itu turut mempromosi acara Festival Tanglung yang bakal berlangsung pada bulan September nanti.

Kemeriahan bidang seni kontemporari tempatan turut diangkat dalam segmen persembahan utama Citrawarna kali ini.

Persembahan yang menekankan seni lukisan dan ukiran tersebut disertai para pelajar dari SMK Seri Bintang Selatan dan SMK Seri Mulia.

Selitan budaya


WARNA-WARNA terang menjadi konsep asas kostum dan prop perarakan.


Kaum utama di Malaysia antara lainnya diwarnai masyarakat India. Selain kaya dengan nilai seni penuh abstrak, keindahan warna dalam ciri pemakaian kaum itu menggamit lebih banyak perhatian mata.

Lenggok para penari di samping perarakan bunga-bunga teratai gergasi yang mencerminkan lima aspek utama kehidupan iaitu air, tanah, api, udara dan langit menghangatkan suasana.

Jelas sekali aura peserta daripada Kumpulan Kesenian Asthana dan Akademi Kesenian Sebastian itu mencuri tumpuan umum.

Dingin malam dihangatkan dengan persembahan tarian kreatif yang menonjolkan karnival beli-belah, makanan dan buah-buahan tempatan oleh pelajar SMK Taman Selayang dan SMK Sri Selayang.

Sementara itu, komuniti Siam yang mendiami sesetengah lokasi di Kelantan, Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Selangor turut diketengahkan melalui persembahan daripada Persatuan Siam Malaysia dan SMK Raja Ali. Persembahan Ram Vong yang ringkas namun mengasyikkan daripada mereka sememangnya berhak mendapat pujian.

Kekayaan flora dan fauna serta konsep ekopelancongan pula ditampilkan dalam gerak tari etnik dari Sabah dan Sarawak. Ia dijayakan oleh 200 orang penari daripada Istana Budaya, SMK Padang Tembak dan SMK Seri Ampang.

Tidak lengkap kiranya persembahan budaya Melayu tidak dihidangkan sebagai santapan mata dan halwa telinga.

Tarian Samrah pula yang dipersembahkan ibarat strategi serampang dua mata iaitu salah satunya adalah untuk mencuri minat pelancong negara Timur Tengah.

Sempena mesej kesedaran kebersihan alam sekitar yang ingin disampaikan kepada khalayak, persembahan khas 1Malaysia Bersih, 1Malaysia Indah turut diselitkan.

Malam penuh warna-warni itu menutup tirai dengan acara persembahan Zapin Mega yang berjaya menghimpunkan semua penari berjumlah lebih 5,000 peserta.

Pengalaman berharga


YEN YEN (kiri) tidak melepaskan peluang turun padang untuk merasai bahang prestij Citrawarna 2011.


Mengulas tentang cabaran menjayakan acara gilang-gemilang itu, Pengarah Tari Citrawarna, Mohd Zulfarqar Awaluddin memberitahu, beliau menghadapi kesukaran untuk menterjemahkan konsep permainan visual ketika semua penari dikumpulkan.

"Walaupun seramai 13 orang koreografer dibekalkan kepada semua sekolah yang mengambil bahagian, ia bukan tugas mudah.

"Jika di sekolah, mereka berlatih menggunakan prop palsu tetapi apabila latihan dan raptai bermula, ada antara gerakan perlu diubah untuk diselarikan dengan kehendak pertunjukan," ujarnya yang turut berdepan dengan faktor cuaca.

Menurut seorang penari, Alasyakila Sekding, 37, penglibatannya dalam Citrawarna sejak tahun 2003 memberi pelbagai pengalaman manis sepanjang berkecimpung dalam bidang tarian selama lebih 17 tahun.

"Di sinilah tempat pertemuan semua penggiat seni dan penari tanah air, saya andaikan Citrawarna adalah Hari Penari Malaysia," katanya penuh teruja.

Di samping itu, pemenang program realiti Mari Menari tahun lalu, Raziff Abdul Rahman, 27, mengakui dapat merasai transformasi Citrawarna saban tahun.

"Pertama kali saya menari Citrawarna pada tahun 1999 dan setiap tahun pasti akan ada perubahan, saya akui pada awal-awal dulu amat sukar untuk menjadi sebahagian daripada kumpulan ini tapi kini tiada halangan untuk bergiat aktif," bicaranya berkobar-kobar.

Bagi penari cilik, Wan Laili Fatin Mohd. Talib, 11, Citrawarna membuka lembaran baru dalam hidupnya untuk bergiat lebih proaktif dalam bidang seni.

"Saya gembira apabila dapat menari bersama kawan-kawan lain di sini dan saya harap akan dapat terus terlibat pada masa akan datang," nyatanya yang mula menari berlandaskan minat sejak berusia 7 tahun.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Bisikan alam Sumatera Utara

Posted:

Bisikan alam Sumatera Utara

Bisikan alam Sumatera Utara


SALAH sebuah kediaman orang Batak di Pulau Samosir yang masih tersergam megah.


LIMA hari menjelajah kota Medan, Indonesia bagai tidak terasa. Waktu yang dihabiskan di wilayah pelancongan Negara Garuda itu begitu pantas berlalu ibarat bayu yang menerpa ke pipi.

Keterujaan saya untuk menjejakkan kaki ke sana disimpan erat sejak usia belasan tahun dan kali ini hajat saya terkabul apabila berpeluang mengikuti rombongan kelolaan universiti tempat saya belajar.

Lembut saja sapaan mentari senja menyambut kedatangan kami di Lapangan Terbang Polonia, Medan.

Mata melilau mencari Pak Husnan, individu yang sepatutnya menyambut ketibaan kami di sana. Wakil Universitas Sumatera Utara (USU) itu rupa-rupanya sudah sedia menanti kami sepanjang sesi rombongan itu.

Hadiah pertama kami - penangan Ayam Penyet Surabaya! Memang tidak terduga bahang cili yang membakar esofagus kami.

Bagi tekak orang Asia yang jarang merasai nikmat masakan 'berapi', inilah peluang terbaik. Malam menjelang dan lokasi penginapan sulung kami di Hotel Saudagar Syariah di Ring Road Setia Budi.

Diari hari kedua di Medan membuka lembaran dengan perjalanan lebih 30 kilometer ke Danau Toba. Dibakar hangat mentari yang menjulang di atas garisan khatulistiwa sama seperti Malaysia, kenderaan yang membawa kami pula ditakdirkan rosak di pertengahan jalan.

Namun, pengalaman lebih unik saya tempuh apabila sempat merasai sensasi hirupan kopi asli dari biji kopi buatan tempatan. Segar dan menyamankan, itu yang mampu diucapkan.

Perjalanan diteruskan ke Parapat, Danau Toba dengan menaiki bas. Tempoh empat jam meredah jalan berlompang dalam laluan sejauh 150 kilometer untuk ke lokasi tersebut bagai menguji kelasakan dan kesabaran peserta rombongan.

Kami disajikan dengan pemandangan menghijau Danau Toba yang pernah menjadi lokasi penggambaran filem My Heart lakonan selebriti pujaan saya, Irwansyah dan Acha Septriasa.

Seperkara yang merawat jiwa saya yang sering bergelumang dengan kekalutan di Pulau Pinang sebagai seorang mahasiswa adalah suhu dingin sekeliling tasik yang semakin nyaman.

Pantulan rembulan kala lewat malam di muka tasik seolah-olah menyemat aura untuk saya terus bermalasan di sana. Inilah keajaiban alam ciptaan Ilahi. Penuh mempesonakan dan indah sempurna.

Sesungguhnya, suasana malam di pekan Parapat jauh bezanya ketika siang hari. Sunyi dan jarang sekali dapat dilihat kelibat penduduk di sana mundar-mandir.

Hotel Cenderawasih menjadi persinggahan malam kedua kami di negara bekas jajahan Belanda ini sebelum berangkat ke Pulau Samosir keesokan harinya.

Pulau di tengah tasik


BERLEPAS dengan feri untuk ke Pulau Samosir di tengah Danau Toba.


Pukul 9 pagi di Parapat sudah bertukar wajah, rata-rata penduduknya berniaga dan berjual-beli sana-sini. Namun, Parapat terpaksa kami lepaskan untuk ke destinasi seterusnya.

Perjalanan dengan feri ke Pulau Samosir di tengah-tengah Danau Toba mengambil masa selama 45 minit.

Pemandangan di sekitar Danau Toba amat menakjubkan. Gunung-ganang tersergam indah dilitupi awan-gemawan dan tiupan anginnya pula masih dingin dan sangat menenangkan.

Kejernihan air tasik tidak tergambar dek kata-kata. Kadangkala dari kejauhan dapat dilihat penghuni dasar tasik bermain-main di gigi air.

Ketibaan kami di Pangkalan Tomok, Pulau Samosir disambut mesra oleh keramahan penduduk. Walau tidak semua percakapan mereka dapat saya fahami, memang diakui mereka menerima kehadiran pelawat dengan hati terbuka dengan hanya kuntuman senyum di bibir.

Pulau yang terkenal dengan sejarah dan peninggalan orang Batak ini kaya dengan nostalgia dan khazanah tersendiri.

Pelbagai arca dan ukiran masih utuh bersemadi di bumi itu. Saya juga menemui patung-patung yang dijual di sepanjang pinggir jalan mirip arca peninggalan silam.

Tidak hairanlah jika muzium Batak dibina di sini sedia dijadikan tempat rujukan setiap tetamu yang bertandang.

Melepaskan lelah seketika, kami sempat merasa hidangan tempatan yang tersohor dengan jolokan Somay dan Mie Sop.

Menjengah petang sekepas kembali ke Parapat, perjalanan kami diteruskan ke Berastagi. Kami menyusuri semula laluan di lereng tasik yang dahulunya merupakan kawah gunung berapi itu.

Bercakap mengenai gunung berapi, isi ceritanya pasti tidak lari daripada khasiat tanah lahar yang subur dan sesuai dengan sebarang aktiviti pertanian.

Penduduk di sekitar kawasan tasik ini mengusahakan pelbagai bentuk pertanian antaranya sayur-sayuran, kopi, jagung dan banyak lagi jenis tanaman iklim sederhana.

Sipiso-piso

Persinggahan kami seterusnya di lokasi air terjun keempat tertinggi di Indonesia iaitu Air Terjun Sipiso-Piso.

Bohong jika saya katakan tidak terpegun dengan keindahan pancuran air terjun setinggi 110 meter itu. Pastinya, kenangan perlu diabadikan melalui bidikan lensa kamera.

Perjalanan ke Berastagi mengambil masa selama lebih sejam dan setibanya di sana, suhu alam juga semakin menurun selari dengan perjalanan masa yang juga menjengah senja.

Uniknya lokasi ini adalah kemeriahan tanaman lobak merah di merata-rata tempat. Turut kelihatan adalah tanaman buah-buahan tempatan lain seperti buah markisa, kuini, salak dan terung belanda yang juga dikenali sebagai buah cinta.


DENGAN latar Air Terjun Sipiso-piso, peserta rombongan tidak melepaskan peluang mengabadikan kenangan lawatan ke Sumatera Utara.


Sisa malam di Berastagi dihabiskan dalam kedinginan suhu rendah. Sekali lagi saya ibarat terpaku, terpana dan takjub dengan kesempurnaan alam semula jadi.

Hari keempat melewati catatan perjalanan kami. Sekembalinya ke ibu kota Medan di tanah Indonesia, rancangan siri lawatan lebih bersifat persahabatan.

Ibarat orang berbudi kita berbahasa, tugas kami pula mengunjungi tempat Pak Hasnan mencurahkan khidmatnya.

Kunjungan ke USU dan Universitas Dharma Agung (UDA) disambut baik penghuninya. Selain itu, kami juga sempat meluangkan sedikit masa untuk ke pejabat Jurnal Medan iaitu sebuah akhbar arus perdana di Indonesia yang terletak di kompleks beli-belah The Crown untuk sedikit sesi bertukar pandangan bersama ketua redaksinya, Pak Waristo.

Kek lapis popular

Tidak lengkap percutian kami di Medan sekiranya tidak meluangkan masa melawat kilang pembuatan bika ambon (kuih bingka) dan kek lapis terkemuka Indonesia, Bika Ambon Zulaikhadi di Jalan Mojopahit.

Tidak lengkap kunjungan ke Medan jika tidak menjadikan bika ambon, kek lapis, jus buah, kerepek dan asam sebagai buah tangan kepada keluarga dan rakan-raman di Malaysia.

Malam terakhir kami pula diisi dengan kunjungan ke Merdeka Walk dan Sun Plaza yang menghidangkan lebih banyak senario hiruk-pikuk warga kota Medan.

Sisa pagi hari terakhir diluangkan di Pajak Ikan Lama. Pajak yang bermaksud pasar pastinya tidak lari daripada jualan pelbagai barangan tekstil antaranya tudung, telekung dan kain sarung termasuk barangan cenderamata untuk dibawa pulang tanda kenang-kenangan.

Misi mendapatkan pakaian dengan harga berpatutan sudah saya nantikan sejak hari pertama menjejakkan kaki di Medan kerana sebelum ini, saya sering dimomokkan dengan kehebatan Medan sebagai syurga barangan tekstil.

Senja menjemput kami pada hari pertama dan begitu jua detik-detik terakhir kami di ibu kota Medan. Walau hati masih berat untuk melepaskan rindu bisikan alam yang memukau ritma hati, perjalanan lima hari ini akhirnya terpaksa diakhiri dengan juraian air mata.

Benarlah kata orang, kalau sayang lepaskan kalau rindu tinggalkan. Semoga bertemu lagi wahai damai alam Sumatera Utara!

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Panorama dari kanopi

Posted:

Panorama dari kanopi

Panorama dari kanopi

Oleh AMMAR JAZLAN MAD LELA
ammar.jazlan@kosmo.com.my


MENIKMATI panorama di laluan kanopi antara tarikan yang wajib dicuba.


BAGI mereka yang pernah berkunjung ke Pulau Pinang, keindahan di negeri yang terkenal dengan jolokan nama Pulau Mutiara itu begitu istimewa.

Sama ada berlibur di pantai, menghayati seni bina klasik, menyelami budaya dan warisan masyarakat atau sekadar menikmati hidangan Asia yang menyelerakan, kunjungan ke Pulau Pinang boleh diumpamakan pakej percutian lengkap.

Di sebalik status gah Georgetown sebagai Tapak Warisan Dunia oleh Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO), negeri ketiga terkecil di Malaysia itu juga hebat memanggil pelancong melalui tarikan alam semula jadinya.

Siapa sangka, pulau itu juga memiliki sebuah rizab taman negara yang diiktiraf antara yang terkecil di dunia.

Mula diwartakan pada tahun 2003, Taman Negara Pulau Pinang (TNPP) yang terletak di daerah Barat Laut negeri itu merupakan taman negara yang terkecil di Semenanjung Malaysia.

Dengan keluasan 2,562 hektar merangkumi 1,181 hektar kawasan hutan dan 1,381 hektar perairan, TNPP menyimpan lebih 417 spesies flora serta 143 spesies fauna, tidak termasuk lebih 150 spesies unggas yang hidup liar di sekelilingnya.

Terdapat dua pintu masuk untuk sampai ke destinasi tersebut. Jika pengunjung memilih laluan darat, mereka berpeluang melawat rumah api di Muka Head di Teluk Duyung. Struktur setinggi 227 meter dari paras laut itu dibina pada tahun 1883.

Sebagai satu-satunya rumah api di dunia yang terletak dalam hutan di dalam kawasan bandar, ia turut mempunyai 'kembarnya' iaitu rumah api Kubu Cornwallis di George Town.

Pintu kedua terletak di Kuala Sungai Pinang di daerah Balik Pulau. Melalui pintu kedua, pengunjung tidak mempunyai pilihan melainkan dengan menaiki bot pelancong yang disediakan.

Sesuai dengan statusnya sebagai taman negara, TNPP menawarkan pelbagai tarikan kepada pelancong dan penyelidik.

Terdapat lima denai utama dengan keunikan tersendiri yang bakal menemukan pengunjung dengan pelbagai tarikan simbiosis hidupan rimba.

Fenomena aneh


MENGHIRUP udara segar laut berhampiran kawasan jeti nyata mendamaikan jiwa.


Anak sungai yang mengalir dari kawasan granit ke kawasan laut dan seterusnya mengalir ke Tasik Meromiktik di Pantai Kerachut. Di sini pengunjung bakal menyaksikan fenomena aneh yang berlaku akibat proses pasang surut air laut ketika peralihan musim Monsun Timur Laut dan angin Monsun Barat Daya.

Merasai sendiri air tasik yang mengandungi dua 'lapisan' air berbeza ketumpatan dan suhu menjadi satu pengalaman berharga. Di tasik itu, air sungai terkumpul di bahagian atas manakala air laut di lapisan bawah.

Mengunjur ke sebelah timur pula adalah kawasan hutan yang berfungsi sebagai kawasan tadahan air untuk Empangan Teluk Bahang.

Irama flora dan fauna mengalu-alukan kedatangan pengunjung di sepanjang denai-denai. Rasa teruja itu ditambah pula dengan kesuburan landskap hutan pantai dipterokarp, tumbuhan komersial dan pokok-pokok herba. Terdapat juga pakis, palma, periuk kera, tumbuhan meromiktik, tumbuhan menjalar, kulat dan kawasan paya bakau.

Di samping itu, pengunjung berpeluang memerhati dan mengambil gambar burung dan hidupan liar lain di dalam habitatnya. Jika bernasib baik, pengunjung mungkin dapat melihat beberapa spesies penyu yang mendarat dan bertelur di sekitar Pantai Kerachut dan Pantai Teluk Kampi.

Aktiviti lasak

Bagi yang menggemari aktiviti lasak dan mencabar, jangan lupa mencuba aktiviti meredah hutan mengikut pakej yang ditawarkan.

Di samping itu, pengunjung juga boleh mencuba Laluan Kanopi yang terdapat di sini. Menikmati panorama dari atas pokok pada ketinggian 250 meter pastinya mengujakan sesiapa sahaja.

Mata pasti terpesona melihat keindahan dan Teluk Duyung yang juga popular dengan nama Pantai Monyet selain menikmati keindahan hutan Teluk Ketapang dan keunikan Pantai Kerachut.

Namun, harap maaf, kemudahan penginapan tidak disediakan bagi mereka yang mahu menginap di sini. Hanya peserta yang menyertai program pendidikan alam sekitar dan pemuliharaan sahaja dibenarkan berkhemah.

Pengunjung masih boleh menginap di hotel-hotel berdekatan yang lebih selesa seperti di di George Town, Batu Feringghi dan Teluk Bahang.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Hajat Ashraf jadi Aleesha tertangguh

Posted:

Hajat Ashraf jadi Aleesha tertangguh

Hajat Ashraf jadi Aleesha tertangguh

Oleh MUSTAPA LAKAWA
mustapa.lakawa@kosmo.com.my


MOHD. ASHRAF meninggalkan Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu semalam.


KUALA TERENGGANU – Mahkamah Tinggi di sini semalam menjadi tumpuan gara-gara kemunculan seorang lelaki berpakaian wanita yang hadir untuk mendengar keputusan berhubung permohonannya mendapatkan kebenaran menukar nama kepada nama wanita.

Bagaimanapun, hajat Mohd. Ashraf Hafiz Abdul Aziz, 25, itu tertangguh apabila Mahkamah Tinggi menetapkan tarikh 18 Julai depan sebagai tarikh keputusan kes.

Hakim Datuk Mohd. Yazid Mustafa membuat keputusan itu selepas mendengar hujah kedua-dua pihak dan meneliti petisyen yang dikemukakan pemohon melalui peguamnya, Horley Isaacs.

Ashraf yang berbaju kurung merah putih dan bertudung merah jambu hadir ke mahkamah bagi mendengar permohonannya untuk mendapat kebenaran menukar nama kepada Aleesha Farhana Abd. Aziz.

Mohd. Yazid dalam penghakimannya berkata, walaupun pemohon telah melakukan pembedahan jantina, mahkamah tetap berdepan kesukaran untuk membuat keputusan.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Harga RON95 kekal RM1.90 seliter

Posted:

Harga RON95 kekal RM1.90 seliter

Harga RON95 kekal RM1.90 seliter


KERAJAAN menafikan langkah mengekalkan harga RON95 disebabkan faktor pilihan raya, sebaliknya ia dibuat selepas mengambil kira kepentingan rakyat. - Gambar hiasan


PUTRAJAYA - Rakyat kini boleh menarik nafas lega apabila kerajaan semalam membuat keputusan mengekalkan harga petrol RON95, diesel dan petroleum gas cecair (LPG).

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri (gambar) berkata, kerajaan memutuskan untuk tidak menaikkan harga tiga jenis bahan api itu setelah rasionalisasi subsidi dibincangkan dengan teliti dalam mesyuarat mingguan Kabinet semalam.

"Keputusan itu dibuat kerana kerajaan mengambil kira kepentingan rakyat,'' katanya pada sidang akhbar di kementerian berkenaan di sini semalam.

Harga seliter RON95 sekarang ialah RM1.90 manakala diesel RM1.80 dan LPG RM1.90 seliter.

Beliau berkata, pada masa sama kerajaan akan meneruskan kajian rasionalisasi subsidi secara menyeluruh berikutan peningkatan harga bahan api di pasaran global.

Ditanya adakah Kabinet membincangkan tempoh masa harga berkenaan dikekalkan, Ismail berkata, Kabinet tidak membincangkan perkara tersebut.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Pemilik rayu anjing tidak dilupus

Posted:

Pemilik rayu anjing tidak dilupus

Pemilik rayu anjing tidak dilupus

Oleh ZAKI SALLEH
zaki.salleh@kosmo.com.my

GEORGE TOWN – Pemilik anjing-anjing yang menyerang dan menggigit seorang rakyat Ireland hingga mati pada Januari lepas melantik peguam bagi merayu agar anjing terbabit tidak dilupuskan.

"Saya dan isteri Teoh Bee Eng, 56, melantik peguam agar empat ekor anjing jenis pitbull itu tidak dilupuskan kerana arahan yang dikeluarkan oleh mahkamah terhadap kesemua anjing itu bersifat terbuka," kata Joseph Teoh Boon Aun, 42, kepada pemberita selepas melawat kesemua anjing itu di Jabatan Perkhidmatan Veterinar Daerah Timur Laut di sini semalam.

Pasangan itu meluangkan masa kira-kira dua jam melawat keempat-empat ekor anjing mereka yang kini dikurung di Jabatan Perkhidmatan Veterinar Daerah Timur Laut.

Dua ekor anjing jantan itu diberi nama Lee dan Kang manakala dua ekor anjing betina dipanggil Ning dan Ying.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Minyak wangi daripada cikgu

Posted:

Minyak wangi daripada cikgu

Minyak wangi daripada cikgu


RANGKAIAN minyak wangi Teacher's Perfume yang semakin mendapat sambutan menggalakkan.


SECALIT sudah cukup untuk kekal harum sepanjang hari. Itulah keistimewaan haruman Teacher's Perfume yang berjaya mencuri tumpuan ramai walaupun baru lima bulan berada di pasaran.

Mengambil inspirasi daripada produk haruman terkemuka dunia seperti Dunhill, Hugo Boss, Lancome dan Calvin Klein, minyak wangi itu diterima ramai kerana harumannya yang pelbagai pilihan dan mampu bertahan lebih lama.

Lebih istimewa, produk keluaran syarikat Minda Sarjana Enterprise, Nibong Tebal, Pulau Pinang itu diasaskan oleh seorang guru, Jamaludin Hashim yang memilih untuk mengabadikan kerjaya guru sebagai tanda perniagaannya.

Menurutnya, perkataan teacher atau guru itu sendiri membawa maksud seseorang yang berilmu dan mempunyai pengaruh yang besar dalam masyarakat.

"Saya bermula menjual minyak wangi secara kecil-kecilan dan suka-suka sekitar lima tahun lalu. Apabila permintaan meningkat terutamanya dalam kalangan rakan-rakan pendidik, timbul idea untuk memasarkan minyak wangi secara komersial.

Bunga-bungaan

Pengurus syarikat itu berkata, minyak wangi Teacher's Perfume dihasilkan melalui ramuan campuran bunga-bungaan dari luar negara termasuk Iran, Turki, England, Korea, Arab Saudi dan Eropah.

Keluaran syarikat bumiputera itu juga menepati keperluan pengguna Islam kerana bebas alkohol dan boleh dipakai semasa bersolat.

Teacher's Perfume boleh didapati dengan harga RM40 sekotak (RM45 bagi Sabah dan Sarawak) dan didatangkan dalam empat botol berbentuk roll-on (calitan).

Bermula dengan hanya dua set minyak wangi iaitu kotak berwarna hijau dan biru untuk lelaki, serta kotak berwarna merah jambu dan jingga bagi wanita, kini dua lagi set Teacher's Perfume diperkenalkan.

Dua set tersebut ialah kotak berwarna coklat bagi lelaki dan kotak oren untuk wanita yang antaranya diinspirasikan daripada haruman Jennifer Lopez, Giorgio Armani dan Tuxedo.

Menurut Jamaludin, kini pihaknya sudah mampu menghasilkan 2,000 kotak Teacher's Perfume sehari dengan pasaran tertumpu di Kedah, Perlis, Pulau Pinang dan beberapa kawasan di Selangor dan Kelantan.

Bagi memantapkan operasi, syarikatnya menggunakan konsep stokis, pengedar dan ejen bagi memasarkan produk itu ke seluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak.

Jamaludin berkata, beliau menjangkakan keluaran produk Teacher's Perfume dapat ditingkatkan sehingga 10,000 botol sehari dan para pengedar akan mendapat keuntungan sebanyak 40 peratus daripada harga pasaran.

"Dalam hal ini, kami tidak bimbang mengenai persaingan kerana produk wangian kami mempunyai kekuatan tersendiri malah rata-rata pelanggan kami berpuas hati selepas menggunakan produk ini," katanya.

Orang ramai yang ingin maklumat lanjut mengenai Teacher's Perfume boleh melayari laman web minyakwangicikgu.blogspot.com atau menghubungi talian 012-540 7782. – ZAKI SALLEH

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Misi peribadi Khairy memburu 'sayap'

Posted:

Misi peribadi Khairy memburu 'sayap'

Misi peribadi Khairy memburu 'sayap'

Oleh RAIS YEOP JOHARI


KHAIRY dan 20 pelatih gembira kerana bangga melunaskan cabaran untuk bergelar Ahli Paracut Statik Tahap 1.


BAGAIKAN seorang broker saham yang sentiasa meramal tetapi tidak tahu apa akan terjadi waktu seterusnya, 'satria' ini nekad membuat perhitungan peribadi memperjudikan nasib sendiri dek kerana minat dalam bidang ketenteraan.

Walaupun berminat dalam bidang lasak itu, sepanjang hayat beliau tidak pernah melakukan penerjunan paracut. Penerjunan sulung pada aras ketinggian 304.8 meter (1,000 kaki) di udara benar-benar menguji mental dan fizikal Prebet Khairy Jamaluddin.

Akuinya, hati berdebar-debar ketika berada di pintu pesawat saat bersiap sedia untuk terjun.

Apatah lagi apabila diberi penghormatan menjadi penerjun pertama.

"Semasa berada di pintu pesawat untuk siap sedia terjun, bila lampu merah menyala kita memang dah sedia dan bila bertukar hijau, jurulatih kata go...terus hayun kaki dan terjun. Ketika lompat memang saya berdebar dan jadi blank hingga terlupa nak baca doa. Kononnya nak baca doa sebelum terjun, tetapi tak sempat hanya dapat baca Bismillah.

"Selepas keluar dari pesawat, rasa seperti disedut macam vakum sebab kapal terbang bergerak, angin di belakang bagai menyedut dan ia satu pengalaman memang tidak boleh dilupakan," cerita Khairy ketika ditemui Kosmo! di pejabatnya di Plaza Damansara, Bukit Damansara baru-baru ini.

Ujarnya, selepas keluar dari pesawat pemandangannya bertukar jadi senget sebelum kembali normal dan pada ketika itu beliau mempunyai tiga saat untuk memeriksa paracut.

Perasaan berdebar sedikit demi sedikit beransur lega sebaik terasa disentap, ini kerana paracut berkenaan telah kembang dan terapung di udara dalam masa 10 saat sebelum kaki mendarat ke bumi.

Ahli Paracut Statik Tahap 1

Khairy yang merupakan Ahli Parlimen Rembau dan juga Ketua Pemuda UMNO menyertai pasukan Askar Wataniah pada Mei tahun lalu melakar satu lagi sejarah buat dirinya selepas tamat kursus di Zon Gugur Padang Sanai di Kedah 17 Februari.

Kejayaan beliau membuat terjunan membolehkan beliau menerima sayap penerjunan Kursus Ahli Paracut Statik Tahap 1. Kursus itu berlangsung selama lima minggu bermula 13 Januari lalu.

Majlis yang dirasmikan oleh Panglima Medan Tentera Darat, Panglima Datuk Seri Ahmad Hasbullah Mohd. Nawawi itu, melibatkan 80 pelatih kursus Ahli Paracut Statik Tahap 1 dan 21 pelatih Kursus Ketua Penerjunan Tahap 2.

Pada majlis itu beliau bersama 20 pelatih kursus itu turut melakukan penerjunan terakhir menggunakan pesawat CN-235.

Pengalaman yang tidak dijangka oleh dirinya itu melayakkan Khairy menerima anugerah tersebut setelah sebelum itu berjaya melaksanakan latihan asas penerjunan di Kem Sungai Udang, Melaka.

"Secara jujur semasa mula-mula mahu mengambil sayap ini memang ada terfikir sama ada saya lulus, cedera atau tarik diri. Perasaan ketika itu 50-50, terfikir juga betul ke boleh lakukannya.


KHAIRY (kiri) melihat gelagat anaknya, Jibreil Ali (kanan) memberi tabik hormat.


"Bila dapat pakai sayap airbone ini memang puas hati sebab saya melalui semuanya. Tidak ada apa-apa latihan yang saya tak buat. Mungkin ada orang ingat saya buat sikit-sikit. Saya tidak pernah ponteng apatah lagi tinggal Kem Sungai Udang," jelas beliau.

Mengimbas latihan itu, beliau mengakui penerjunan kedua adalah paling menakutkan berbanding yang pertama kerana kita sudah tahu situasi ketika terjun dari pesawat.

"Sebenarnya setiap kali terjun memang ada rasa berdebar. Bila saya tanya komando yang dah terjun beribu kali pun mengakui perasaan itu memang ada. Kalau sesiapa yang tidak ada perasaan sedemikian mungkin dirinya ada yang tidak kena.

"Malah slogan tidak rasmi semua Anggota 10 Para (airbone), Every jump is a first jump,"' katanya.

Kata Khairy, beliau menjalani kursus tersebut untuk membuktikan semangatnya yang cintakan negara, selain memenuhi hasratnya untuk menyertai aktiviti itu sejak dulu lagi.

"Selepas menamatkan kursus Askar Wataniah tahun lepas saya diminta untuk menjalani kursus pegawai tetapi, bila saya tengok kursus penerjunan ini saya terus memohonnya kerana ia menjadi minat saya dari dulu.

"Saya berterima kasih kepada Angkatan Tentera Malaysia kerana membenarkan saya menyertai kursus ini. Dapat menyertai latihan bersama anggota tetap daripada peringkat prebet hingga mejar sesuatu pengalaman berbeza kerana memberi peluang kepada dirinya menghayati disiplin, ketabahan dan kecergasan seorang anggota tentera," luah beliau.

Hadir sama memberi sokongan moral pada majlis tamat kursus itu ialah bekas Perdana Menteri yang juga bapa mertuanya, Tun Abdullah Ahmad Badawi dan isteri, Tun Jeanne Abdullah; ibu Khairy, Datuk Rahmah Abdul Hamid dan isteri Khairy, Nori Abdullah. Tidak ketinggalan dua anaknya, Jibrail Ali Jamaluddin, 3, dan Timor Abdullah, 2.

Menurut Khairy, penglibatannya dalam wataniah itu merupakan usaha peribadinya berkhidmat untuk negara biarpun ketika ini sebagai wakil rakyat beliau telah berkhidmat untuk negara.

Minat dalam tentera


KHAIRY berbangga kerana berpeluang menyertai pasukan Askar Wataniah.


"Saya memang minat dalam bidang ketenteraan ini agak lama tetapi sebelum ini tak ada masa untuk mengikuti wataniah. Walaupun sekarang bertambah sibuk dengan tugas wakil rakyat saya bertekad beriltizam untuk cari masa," katanya.

Jelasnya, usaha peribadi itu disifatkan tidak ada kena mengena dengan status beliau sebagai Ahli Parlimen atau pun Ketua Pemuda UMNO.

Ketika ditanya mengapa beliau mahu terlibat dalam pasukan tentera simpanan, beliau menjawab: "Saya nampak bidang tentera ini lebih sesuai kepada minat saya. Saya lebih minat bahagian tentera darat - infantri dan juga teori-teori pertahanan strategik.

"Kalau mereka minat kepada ketenteraman awam, banteras jenayah dan sebagainya mungkin boleh sertai sukarelawan polis dan kepada yang minat pertolongan cemas pula boleh sertai Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM)."

Beliau berpendapat latihan ketenteraan dalam wataniah amat berfaedah bagi generasi muda kerana negara ini tidak ada latihan ketenteraan khidmat negara seperti Singapura dan juga negara lain yang wajib disertai.

Lebih manis pada Majlis Perbarisan Penutup Kursus Asas Perajurit Muda Sukarela Siri 1/2010 di Kem Rasah di Seremban, Negeri Sembilan pada 25 Mei tahun lalu Khairy diumumkan sebagai Peserta Kursus Terbaik Keseluruhan dan Terbaik Akademik.

Menurut Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, negara memerlukan kira-kira 43,000 lagi askar simpanan dalam tempoh lima tahun akan datang sebagai tambahan kepada 57,000 anggota perkhidmatan itu yang sedia ada bagi memantapkan barisan pertahanan kedua negara.

"Jumlah itu selaras dengan hasrat kerajaan untuk mewujudkan nisbah seorang anggota simpanan bagi setiap anggota tetap dalam perkhidmatan ATM," ujarnya.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Saingan Rentap Futsal bermula

Posted:

Saingan Rentap Futsal bermula

Saingan Rentap Futsal bermula

Oleh SHANIKA ABDULLATIB dan JAGATHESWARY NARAYANAN


PARA petugas AmBank sibuk menjalankan tugas menjelang saingan Rentap Futsal Putrajaya 2 Kosmo! yang akan membuka tirainya di Kompleks Futsal 1Malaysia Presint 18, Putrajaya hari ini.


RENTAP Futsal Putrajaya 2 Kosmo! 2011 akan membuka tirainya di Kompleks Futsal 1Malaysia Presint 18, Putrajaya hari ini.

Detik-detik akhir itu juga menyaksikan pelbagai persiapan melibatkan pihak penaja dan peniaga yang mengambil bahagian rancak dijalankan.

Rata-rata persiapan dilakukan mengikut jadual yang ditetapkan oleh pihak penganjur demi mengelakkan sebarang masalah yang akan timbul.

Bagi keselesaan para peserta dan pengunjung sepanjang empat hari pertandingan, hampir 100 khemah disediakan di sekeliling gelanggang untuk mereka berteduh dan berehat semasa pertandingan dijalankan.

Turut disediakan khemah untuk orang kenamaan.

Di samping itu, 10 gelanggang yang akan digunakan sepanjang Rentap Futsal Putrajaya kali ini berada dalam keadaan terbaik bagi melicinkan sesi latihan serta pertandingan yang bakal berlangsung hari ini.

Gelanggang utama iaitu Gelanggang Mokhtar Dahari akan digunakan bagi perlawanan separuh akhir dan final pada Ahad 29 Mei.

Pihak penganjur juga telah menyediakan tempat letak kereta yang mampu memuatkan hampir 500 kereta di kawasan khas yang terletak tidak jauh dari kompleks futsal tersebut.

Belajar daripada pengalaman penganjuran tahun lalu, kali ini pihak penganjur menyediakan kemudahan tandas dan bilik persalinan yang lebih baik, mencukupi dan selesa kepada peserta dan pengunjung yang berkampung di kompleks itu.

Bukan itu saja, pihak penganjur turut menggunakan khidmat anggota Rela bagi melancarkan perjalanan program dan menjaga keselamatan peserta dan pengunjung.

Dalam pada itu, AmBank selaku penaja utama menjadi antara kumpulan terawal melakukan persiapan di khemah khas penaja di samping TM, Naza, Arctic Ice dan KLfm.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

ATM tanpa wayar AmBank di Kompleks Futsal Putrajaya

Posted:

ATM tanpa wayar AmBank di Kompleks Futsal Putrajaya

ATM tanpa wayar AmBank di Kompleks Futsal Putrajaya


RENTAP Futsal Putrajaya 2 Kosmo! yang membuka tirainya hari ini kembali lebih meriah dengan jumlah penyertaan yang semakin meningkat.


AMBANK (M) Bhd. (AmBank) menyediakan kemudahan mesin teller automatik (ATM) tanpa wayar di Kompleks Futsal 1Malaysia, Presint 18, Putrajaya bermula hari ini sehingga Ahad ini.

Kemudahan itu merupakan mesin ATM tanpa wayar pertama dipasang di luar lokasi perbankan AmBank semata-mata untuk kemudahan para peserta dan pengunjung di kejohanan Rentap Futsal Putrajaya 2 Kosmo! 2011.

Ketua Perhubungan Awam Kumpulan AmBank, Syed Anuar Syed Ali (gambar kecil) berkata, pihaknya berbesar hati menyediakan ATM tanpa wayar untuk memudahkan para pelanggan sedia ada dan pelanggan baharu melakukan transaksi perbankan.

"Melalui mesin ini, mereka boleh dapat melakukan transaksi pengeluaran wang untuk keperluan membeli pelbagai keperluan mereka sepanjang kejohanan tersebut, malah mereka juga boleh membayar bil melalui mesin tersebut," katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini semalam.

Beliau menjelaskan, pelanggan AmBank juga akan dapat menikmati pelbagai kemudahan yang disediakan oleh ATM tersebut kerana ia turut menyokong perkhidmatan Malaysian Electronic Payment System (MEPS).

Antara perkhidmatan yang disediakan ialah pengeluaran wang tunai, pemindahan dana antara bank, pembayaran pinjaman antara bank dan juga pembayaran bil antara bank.

Sehingga kini, AmBank memiliki 824 ATM di seluruh negara.

AmBank ialah rakan strategik kejohanan Rentap Futsal 2 Kosmo!.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Malaysia naib juara Kumpulan B

Posted:

Malaysia naib juara Kumpulan B

Malaysia naib juara Kumpulan B

IMPIAN Malaysia untuk menjadi juara Kumpulan B pada Kejohanan Badminton Piala Sudirman 2011 tidak kesampaian selepas tewas 2-3 kepada Indonesia semalam.

Ekoran daripada kekalahan aksi terakhir peringkat kumpulan itu, skuad negara sekadar menamatkan saingan di tempat kedua pada kejohanan yang berlangsung di Qingdau, China.

Segala-galanya tampak positif buat Malaysia apabila beregu lelaki utama negara, Koo Kien Keat/Tan Boon Heong menghadiahkan mata pertama hasil kemenangan ke atas Alvent Yulianto Chandra/Mohammad Ahsan 21-15, 21-17.

Bagaimanapun, kecemerlangan itu gagal diteruskan selepas pemain perseorangan wanita, Lydia Chea tewas kepada Adriyanti Firdasari 21-8, 21-12, sekali gus mengikat keputusan 1-1.

Jaguh perseorangan lelaki negara, Datuk Lee Chong Wei kembali meletakkan Malaysia di depan selepas mudah mengenepikan cabaran Dionysius Hayom Rumbaka 21-8, 21-8.

Mata kemenangan lebih awal yang diharapkan mampu disumbangkan beregu wanita negara, Wong Pei Tty/Chin Eei Hui juga gagal diterjemahkan apabila pasangan tersebut tewas kepada Greysia Polii/Meiliana Jauhari 21-21, 14, 21.

Perjuangan skuad negara berakhir selepas beregu campuran, Chan Peng Soon/Goh Liu Ying turut kecundang ditangan Fran Kurniawan Teng/Pia Zebadiah Bernadet 18-21, 15-21.

Begitupun, selaku naib juara, Malaysia layak ke peringkat suku akhir.

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Simbah minyak panas: Hukuman ditambah

Posted:

Simbah minyak panas: Hukuman ditambah

Simbah minyak panas: Hukuman ditambah

25/05/2011 10:19pm

PUTRAJAYA – Mahkamah Rayuan di sini hari ini menambah hukuman penjara daripada 11 tahun kepada 18 tahun terhadap seorang warga India, yang mengaku bersalah menyebabkan kematian iparnya.

Panel tiga hakim terdiri daripada Datuk Hasan Lah, Datuk Sulong Matjeraie dan Datuk Sulaiman Daud sebulat suara meluluskan rayuan pihak pendakwa agar hukuman terhadap M. Murugesan ditambah.

Timbalan Pendakwa Raya, Munahyza Mustafa merayu kepada panel hakim itu supaya menambah hukuman penjara 11 tahun yang dijatuhi Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 1 Ogos 2008 terhadap lelaki itu selepas dia mengaku bersalah terhadap tuduhan pilihan membunuh G. Subramaniam tanpa niat.

Beliau berkata, hukuman penjara itu tidak memadai dan oleh itu perlu ditambah demi kepentingan awam.

Murugesan melakukan kesalahan itu di Jalan Kampung Jawa, Batu 3 1/2, Klang pada pukul 3 pagi 23 Februari 2006. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Mayat lelaki sudah berbau dan berulat ditemui

Posted:

Mayat lelaki sudah berbau dan berulat ditemui

Mayat lelaki sudah berbau dan berulat ditemui

25/05/2011 9:40pm

KUALA LUMPUR – Mayat seorang lelaki dipercayai warga asing yang sudah berulat dan berbau busuk ditemui di bawah katil di tingkat lima sebuah rumah kedai di Taman Kosas Ampang, di sini hari ini.

Timbalan Ketua Polis Daerah Ampang, Md Nazri Zawawi berkata, penemuan mayat lengkap berpakaian tersebut disedari orang awam yang terhidu bau busuk dari dalam rumah lelaki tersebut ditemui kira-kira pukul 1.40 petang tadi.

"Atas laporan tersebut polis telah pergi ke rumah tiga bilik tersebut kira-kira 2.30 petang namun pintu rumah itu berkunci dan terpaksa dipecahkan oleh polis.

"Pemeriksaan lanjut mendapati terdapat satu mayat lelaki yang sudah bengkak dan berbau serta berulat di bawah katil bujang di bilik tengah rumah tersebut," katanya kepada pemberita di tempat kejadian.

Md Nazri berkata, mayat yang dipercayai warga asing berdasarkan warna kulitnya yang gelap itu, dipercayai sudah mati antara lima hingga tujuh hari berdasarkan keadaan badannya. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Nahas: Pelajar terbunuh, rakan parah

Posted:

Nahas: Pelajar terbunuh, rakan parah

Nahas: Pelajar terbunuh, rakan parah

25/05/2011 9:06pm

IPOH – Seorang pelajar lelaki berusia 15 tahun terbunuh, manakala rakannya berusia 14 tahun parah apabila motosikal yang mereka naiki dirempuh sebuah kenderaan pacuan empat roda di Jalan Pengkalan Pegoh di sini hari ini.

Ketika kejadian pada pukul 2.40 petang itu, kedua-dua pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Pinji di sini itu dalam perjalanan pulang dari sekolah.

Setakat ini, identiti kedua-dua pelajar itu belum dikenal pasti kerana tiada dokumen pengenalan ditemui pada mereka, kata Timbalan Ketua Polis Daerah Ipoh, Supt Ibrahim Abu Bakar.

Beliau berkata, pelajar berusia 15 tahun itu mati di tempat kejadian akibat cedera parah di kepala, manakala rakannya yang juga cedera parah di kepala dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Raja Permaisuri Bainun di sini.

Bercakap kepada pemberita, Ibrahim berkata, motosikal yang dinaiki pelajar itu dirempuh kereta pacuan empat roda yang datang dari arah bertentangan menyebabkan kedua-dua mereka tercampak di atas jalan. – Bernama

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Obama tinggal di bilik suite pengantin diraja Britain

Posted:

Obama tinggal di bilik suite pengantin diraja Britain

Obama tinggal di bilik suite pengantin diraja Britain


BARACK OBAMA (kiri) berbual dengan Putera William manakala Michelle Obama (kanan) berbual dengan Kate Middleton di Istana Buckingham, London semalam.


LONDON - Presiden Amerika Syarikat (AS) Barack Obama dan isterinya Michelle Obama yang dalam rangka lawatan dua hari ke Britain, tinggal di suite enam bilik di Istana Buckingham yang pernah digunakan oleh Putera William serta isterinya Kate Middleton pada malam perkahwinan mereka.

"Katilnya mungkin telah ditukar tetapi suite tersebut adalah suite yang sama," kata seorang pegawai istana Buckingham.

Presiden AS itu dan isterinya sempat mengadakan pertemuan singkat selama 20 minit dengan pasangan pengantin baru tersebut sebelum menyertai majlis sambutan rasmi bagi menyambut kunjungan mereka ke Britain.

Majlis berkenaan dihadiri oleh pemerintah Britain, Ratu Elizabeth II dan suaminya Putera Phillips serta anak lelaki mereka, Putera Charles dan isterinya Duchess of Cornwall.

Media Britain melaporkan Obama dan isterinya tidak diundang menghadiri perkahwinan diraja itu pada bulan lalu kerana Putera William dan Middleton mahu menjadikan acara berkenaan sebagai majlis perkahwinan mesra rakyat tanpa terlalu ramai tetamu kehormat dan orang penting.

Pasangan pengantin baru diraja itu baru pulang dari percutian bulan madu mereka selama 10 hari di kepulauan Seychelles.

Pertemuan mereka dengan Presiden dan Wanita Pertama AS itu semalam dilaporkan berlaku tanpa dirancang. Obama meninggalkan Ireland dan tiba lebih awal di Britain iaitu pada malam kelmarin susulan kebimbangan letusan gunung berapi di Iceland akan menyebabkan perjalanan mereka tergendala.

Ketibaan mereka menandakan lawatan negara ketiga oleh seorang Presiden AS ke Britain dalam tempoh 100 tahun.

Obama kemudian akan menuju ke Perancis untuk menghadiri Sidang Kemuncak Kumpulan Lapan (G8) sebelum membuat persinggahan terakhir di Poland. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Julia Perez berbogel untuk kempen lindungi haiwan di Indonesia

Posted:

Julia Perez berbogel untuk kempen lindungi haiwan di Indonesia

Julia Perez berbogel untuk kempen lindungi haiwan di Indonesia


JULIA PEREZ dan kekasihnya, Gaston Castano.


JAKARTA - Pelakon dan penyanyi dangdut seksi, Julia Perez bersama kekasihnya, Gaston Castano bertindak berani dengan mengecat tubuh mereka dalam keadaan berbogel baru-baru ini, lapor sebuah akhbar semalam.

Tindakan Julia dan Gaston adalah sebahagian daripada kempen melindungi spesies terancam di Indonesia malah tubuh Julia dilukis dengan 40 gambar binatang yang harus dilindungi.

"Kerjasama itu dilakukan bersama pemerintah melalui tema Save Our Planet yang dibuat di Bali.

"Pada masa itu, saya bersama Gaston berbogel dan tubuh saya dilukis dengan 40 gambar binatang," jelas Julia.

Foto lukisan pada badan mereka akan disiarkan pada Disember ini bertepatan dengan ulang tahun hari AIDS sedunia.

"Foto itu tidak boleh dikeluarkan lagi kerana harus ada permit malah semuanya masih dibincang bersama Menteri Kehutanan," katanya. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.

Bekas isteri Schwarzenegger berang

Posted:

Bekas isteri Schwarzenegger berang

Bekas isteri Schwarzenegger berang

LOS ANGELES - Bekas wartawan stesen televisyen NBC, Maria Shriver, 55, berasa amat marah selepas mendengar Arnold Schwarzenegger mempunyai anak luar nikah semasa mereka masih menjadi suami isteri, lapor sebuah akhbar semalam.

Menurut laporan laman gosip TMZ.com, Shriver dilaporkan menjadi 'histeria' apabila mendapati Schwarzenegger mempunyai seorang anak luar nikah dengan seorang amah yang pernah bekerja di kediaman mereka.

Akibat terlalu marah dia nekad mahu mengadakan sidang akhbar bagi menghebahkan kecurangan suaminya kepada umum.

Namun, selepas Shriver ditenangkan oleh rakan-rakannya, idea mendedahkan cerita aib tersebut kepada TMZ.com dan akhbar LA Times kemudian mula dibuat.

Shriver yang telah berkahwin selama 25 tahun dengan Schwarzenegger merupakan bekas gabenor California dan dikurniakan empat cahaya mata.

Schwarzenegger dan Shriver berpisah pada Januari lalu.

Sementara itu, seorang amah yang melahirkan anak luar nikah Schwarzenegger, Mildred Baena kini dilaporkan masih bersembunyi bagi mengelak ditemu bual oleh pihak media. - Agensi

Full Feed Generated by Get Full RSS, sponsored by USA Best Price.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved