Selasa, 27 Mei 2014

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Lelong barang serendah 50 sen

Posted:

Lelong barang serendah 50 sen

Lelong barang serendah 50 sen


MOHAMED Fauzil melayan dua pelanggan yang tertarik dengan kereta sorong besi yang dijualnya.


HIRUK-PIKUK jeritan peniaga dan pelanggan bersilih ganti membingitkan suasana di Rope Walk, George Town, Pulau Pinang. Lokasi berniaga barangan terpakai dan barang antik itu sudah cukup dikenali di negeri ini.

Mata pelanggan pula terpandang ke arah pelbagai barang-barang jualan sambil berjalan perlahan-lahan dan berhimpit-himpit.

Dikenali juga dengan nama Pasar Lorong Kulit sempena nama jalan di situ, Rope Walk tidak pernah suram dengan pelanggan yang membanjirinya setiap minggu sama ada untuk mencari barangan yang diingini atau sekadar mencuci mata.

Konsep perniagaannya juga cukup ringkas. Hanya gerai-gerai yang beratap kanvas atau payung dan ada yang dilonggokkan di atas tikar. ada juga yang melonggokkan barang-barang jajaan di atas tikar.

Selain barang-barang antik, terdapat pelbagai barang terpakai seperti kelengkapan rumah, peralatan elektrik, buku-buku, koleksi matawang, seramik, kasut dan piring hitam juga dijual.

Asas untuk membeli-belah di sini ialah anda mesti bijak tawar-menawar untuk mendapatkan harga yang benar-benar berbaloi dan sesuai.

Peniaga jalanan

Kalangan masyarakat tempatan berjenaka dengan nama Rope Walk. Kata mereka, usah risau sekiranya ada kasut yang hilang di rumah kerana dicuri. Datang sahaja ke Rope Walk, keesokan hari dan kasut tersebut ada dijual di situ.


KAMERA lama (kiri) dan seramik berusia puluhan tahun antara barangan yang sentiasa ada pembelinya.


Jenaka ini muncul ekoran suatu ketika dahulu Rope Walk menjadi lubuk penagih dadah menjual barang-barang curi terutamanya kasut.

Difahamkan, perniagaan di Rope Walk bermula sekitar awal tahun 1970-an apabila beberapa penduduk tempatan mengambil inisiatif menjalankan perniagaan menjual barangan terpakai di Lorong Pintal Tali.

Mereka berniaga secara terbuka di lorong rumput sepanjang 70 meter di belakang rumah penduduk pada setiap hujung minggu. Bermula dengan 60 peniaga Melayu, jumlah itu beransur-ansur bertambah.

Kawasan tersebut terletak berhampiran dengan Jalan Masjid Kapitan Keling dan Lebuh Acheh iaitu kira-kira dua kilometer (km) dari lokasi sekarang.

Lama-kelamaan, pengunjung bertambah ramai lalu menyebabkan kawasan di situ sesak dengan orang ramai mahu berniaga di lorong belakang rumah penduduk.

Bagaimanapun keadaan menjadi bertambah sempit dengan kemasukan peniaga-peniaga yang menyebabkan mereka terpaksa berpindah.

Berdasarkan cerita peniaga lama, penduduk kawasan terbabit dikatakan marah kepada peniaga kerana membiarkan anak-anak mereka bermain di kawasan perumahan terbabit sehingga mengganggu ketenteraman penghuni.

Keadaan tersebut menyebabkan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) mencadangkan tiga lokasi baharu iaitu Jalan Larut, Armenian Street dan Lorong Kulit bagi menempatkan kira-kira 180 peniaga sedia ada.

Akhirnya pada tahun 1992 para peniaga Rope Walk berpindah ke Lorong Kulit manakala sebahagia peniaga yang enggan pula memilih untuk berniaga di Armenian Street.


DUA pengunjung wanita yang tertarik melihat hiasan magnet pelbagai jenis yang cantik untuk dijadikan buah tangan.


Menurut Presiden Persatuan Kebajikan Pembangunan Peniaga Kecil Lorong Kulit, Mohamed Fauzil Mohd. Kadersah, walaupun telah lama berpindah tetapi nama Rope Walk masih kekal sehingga hari ini.

"Kini bilangan peniaga yang terdiri daripada pelbagai kaum sudah meningkat dengan kira-kira 523 tapak berniaga. Masing-masing menjual pelbagai koleksi antik dan terpakai termasuk pakaian dan aksesori diri.

"Semuanya boleh diperoleh pada harga serendah 50 sen sehingga mencecah ribuan ringgit bergantung kepada jenis dan usia sesuatu barangan.

"Kini, jenis perniagaan turut dipelbagaikan sesuai dengan kehendak orang ramai seperti gerai menjual buah-buahan, makanan dan minuman pada harga berpatutan," katanya kepada Kosmo!.

Beliau yang juga peniaga barangan antik berkata, hampir 70 peratus peniaga di Rope Walk telah berniaga di situ sejak lebih dua dekad.

Secara peribadi, Mohamed Fauzil memberitahu, berniaga di situ menjanjikan kepuasan kerana dapat bertemu pelbagai lapisan pelanggan.

Jelas anak jati Pulau Mutiara ini, kehadiran pengunjung setiap hujung minggu tidak pernah surut termasuk cuti umum.

"Kalau hendak dikira untung atau rugi pula, tidak semua orang gemar menyimpan atau mengumpul barangan antik. Tetapi, dengan minat yang mendalam terhadap koleksi lama ini saya mampu bertahan sehingga ke hari ini.


BUKU dan majalah terpakai yang dijual serendah RM2.


"Yang penting, orang ramai berpeluang menemui barangan antik yang usianya mencecah 100 tahun," katanya.

Antaranya termasuklah teropong, kamera, papan iklan, peralatan muzik antik dan kereta sorong bayi pada zaman sebelum merdeka.

Selain terus hidup sebagai pasar lambak popular di negeri ini, Rope Walk juga merupakan lokasi pertemuan sahabat lama kerana ia mudah dikunjungi selain menggamit nostalgia masing-masing. Menurut seorang peniaga barangan terpakai, Abdullah Hassan, 61, ada kalangan rakan-rakannya yang telah berhijrah ke ibu kota atau negeri-negeri lain tetap singgah ke Rope Walk jika pulang bercuti.

"Di sinilah lokasi penyatuan hubungan persahabatan mahupun persaudaraan sambil menghabiskan masa cuti hujung minggu atau cuti perayaan.

"Ramai yang gemar ke sini kerana mereka akan terserempak dengan rakan-rakan lama dan biasanya pertemuan di Rope Walk akan berakhir di kedai kopi berdekatan," selorohnya.

Ditanya mengenai survival peniaga di situ, Abdullah memberitahu, biarpun keuntungan tidak dapat diperoleh seperti yang dijangka tetapi dia tetap berpuas hati dengan sambutan daripada para pelanggan.

"Lebih 15 tahun saya berniaga di sini. Saya boleh bertahan dkerana lokasinya yang menarik bagi pengunjung yang mahu mencari barangan yang sukar diperoleh," katanya.

Sementara itu, peniaga basikal, Lee Seng An, 54, menyatakan tujuannya membuka perniagaan menjual basikal lama berusia 10 tahun lalu termasuk yang terkini bagi memperlihatkan identiti sebenar Rope Walk di mata pengunjung.

Dia yang berniaga sejak dua dekad lalu berkata, lokasi tersebut menjadi satu tarikan budaya dalam kalangan masyarakat berbilang kaum menerusi barangan lama yang dipasarkan.

"Sebab itulah saya masih berada di sini. Saya hanya memikirkan kepuasan dan kehendak hati pelanggan daripada keuntungan yang diperoleh," jelasnya.

Dokumen fotografi satu abad Jerman

Posted:

Dokumen fotografi satu abad Jerman

Dokumen fotografi satu abad Jerman

Projek Century Camera akan merakamkan foto-foto perubahan landskap pembangunan di Berlin.


WAJAH Tembok Berlin hari ini yang pernah memisahkan dua Jerman.


SETIAP kepingan foto yang diambil meninggalkan kesan peribadi kepada seseorang individu. Tetapi, apakah impaknya kepada pembangunan sesebuah negara melalui sekeping gambar?

Persoalan tersebut menjadi pertanyaan kepada projek baharu seorang artis konseptual dari Amerika Syarikat, Jonathan Keats.

Menerusi projek yang dinamakan Century Camera itu, dia mahu orang ramai melihat perubahan yang berlaku di sekeliling mereka akibat sektor pembangunan.

Menggunakan kamera dengan dedahan cahaya yang panjang, projek itu akan mendokumenkan perubahan landskap di Berlin sehingga 100 tahun akan datang.

Bagi menjayakan usahanya, lelaki berusia 42 tahun itu memberikan 100 kamera lubang jarum kepada sukarelawan dan mengarahkan mereka meletaknya di lokasi-lokasi strategik sekitar Berlin.


BERLINER Dom merupakan gereja kuno berusia 300 tahun yang menjadi antara mercu tanda sejarah di Berlin.


Rahsia

Selain itu, para sukarelawan diminta untuk merahsiakan lokasi itu dan hanya 'mewariskannya' kepada orang terdekat jika sudah lanjut usia. Proses yang sama dilakukan kepada individu seterusnya.

Mereka yang berjaya dalam misi tersebut, Keats menjanjikan setiap gambar-gambar akan dipamerkan di galeri Team Titanic dan menerima kembali wang deposit pembelian sebanyak RM45.

Malah, tarikh pameran foto-foto itu telah ditetapkan pada 16 Mei 2114.

Eksperimen itu, menurut Keats, mahu meneliti kesan yang berlaku pada masa hadapan akibat keputusan dibuat pada hari ini.

"Malangya, saya tidak dapat menghadiri pameran Century Camera itu nanti.

"Tetapi generasi masa depan akan menerima kesan yang kita lakukan sekarang," ujarnya.

Ringkas dan mempunyai ketahanan yang baik, Keats menerangkan kamera yang diperbuat daripada tin keluli itu menggunakan kertas hitam, menggantikan medium tipikal iaitu kertas fotografi.

Ia akan pudar jika berdepan cahaya yang terlalu fokus dan rendah melalui lubang pin kamera tersebut.

Sebagai contoh, jika kamera diletakkan di hadapan sebuah rumah yang akan diruntuhkan 25 tahun akan datang dan lokasi sama dibangunkan bangunan pencakar langit, imej rumah tersebut bukan hanya bayang-bayang sahaja.

KEATS menunjukkan tin keluli yang akan diisi dengan kamera lubang jarum dikenali sebagai Century Camera.


"Imej pencakar langit itu akan menjadi lebih terang kerana efek dedahan cahaya yang digandakan," terang Keats.

Perubahan-perubahan kecil seperti aktiviti harian manusia tidak akan diambil dan mengganggu proses tersebut.

Walaupun projek itu pada dasarnya nampak mudah, tetapi bagi Keats pasti banyak masalah yang bakal dihadapi sepanjang eksperimen tersebut.

Salah satunya ialah teknologi yang ada tidak pernah diuji kaji dan hanya berpandukan kepada andaian semata-mata.


LAPANGAN Terbang Tempelhof di Berlin ini merupakan tinggalan sejarah era Perang Dingin di Jerman yang perlu dipelihara sejarahnya.


Lokasi

Cabaran kepada para sukarelawan adalah memilih lokasi yang tepat dan bersesuaian untuk tujuan pemerhatian selama satu abad itu.

Bagaimanapun, perancangan rapi telah diatur dengan meluaskan projek itu ke beberapa bandar lain. Keats juga sedang berurusan untuk mendapatkan kerjasama daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Setidak-tidaknya, rakyat Jerman telah mengambil langkah terhadapan dalam mendokumentasikan sejarah negara itu menerusi usaha kecil ini kerana nilai tinggalannya pada masa hadapan cukup besar.

Selepas peristiwa runtuhan Tembok Berlin suku abad lalu, ibu negara Jerman itu telah melalui banyak perubahan yang berlaku hampir suku abad itu. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Pengguna perlu fahami objek langit

Posted:

Pengguna perlu fahami objek langit

Pengguna perlu fahami objek langit

Oleh HAFIZ AHMAD

MEMINATI dunia astronomi sejak di bangku sekolah terus membuak sehingga ke usia dewasa. Bagi mendalami alam angkasa lebih luas, Muhammad Rafiq Abdul Rahim, 26, berkira-kira membeli sebuah teleskop untuk melihat sendiri keindahan ruang galaksi.

Keputusan untuk memiliki teleskop tidak dibuat dengan serta-merta tetapi dilakukan secara berperingkat memandang keseriusan jejaka kelahiran Seremban, Negeri Sembilan itu semakin kukuh sejak sekembalinya dia ke tanah air selepas bertahun menuntut di luar negara.

Banyak yang perlu dipelajari Rafiq memandangkan ketika menuntut di Shibaura Institute of Technology, Tokyo, Jepun, dia terpaksa melupakan seketika minatnya untuk memberi tumpuan dalam pelajaran.

Dia yang kembali aktif sejak awal tahun ini banyak membaca di internet mengenai teleskop bersesuaian untuk seorang amatur. Pada masa sama, Rafiq turut mengikuti bengkel-bengkel dan salah satunya anjuran seorang aktivis astronomi, Shahrin Ahmad.


AMIRUL HAZIM (kiri) dan Muhammad Rafiq belajar mengenali peralatan teleskop di Bandar Sri Damansara.


"Selepas mengikuti bengkel tersebut, saya semakin yakin untuk memilih jenama teleskop yang bersesuaian," ujarnya ketika ditemui di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Bengkel Kenali Teleskopku oleh Shahrin banyak memberi penekanan dan tunjuk ajar kepada individu yang baru berjinak-jinak dalam dunia astronomi. Pengisian program fokus untuk panduan memilih teleskop dan menerangkan fungsi-fungsi teleskop yang biasa digunakan oleh pencerap amatur dan profesional.

Ia merupakan satu inisiatif Shahrin untuk menggalakkan lebih ramai menceburi dan memahami dunia astronomi dalam kalangan masyarakat tempatan. Pada masa sama mendidik orang ramai membeli dan menggunakan teleskop dengan betul.

Ini kerana Shahrin banyak menerima rungutan dan soalan mengenai teleskop daripada peminat tempatan astronomi yang tidak tahu memilih jenama yang sesuai selain mampu dimiliki.

"Masalah paling ketara apabila ramai yang telah membeli teleskop tetapi ketika mahu menggunakannya, mereka menghadapi kesukaran kerana tidak tahu perkara asas," kata bapa kepada empat orang anak itu membuka bicara ketika ditemui Infiniti di rumahnya di Sri Damansara, Kuala Lumpur baru-baru ini.

KANTA ruang pandang teleskop pelbagai jenis jarak yang boleh ditukar ganti.


Asas

Perkara paling asas bagi seorang pencerap amatur adalah mengenali dengan baik objek-objek yang terdapat di langit. Ia bagi memudahkan mereka sewaktu melakukan aktiviti pencerapan kelak.

Jenis-jenis objek seperti bintang, sistem solar dan satelit boleh dipelajari di laman web atau bahan bacaan berkaitan. Malah, laman web milik Shahrin sendiri, www. falakonline.net banyak berkongsi informasi berguna untuk pembaca.

Khatam pengenalan asas itu, Shahrin menasihatkan golongan amatur tersebut untuk mencuba teropong binokular bagi mendapatkan perspektif yang lebih luas ketika mencerap langit. Ia merupakan alat penting yang perlu ada bagi seorang pencerap kerana mempunyai fungsi yang berbeza dengan teleskop.

Teropong binokular digunakan untuk mendapatkan sudut pandangan yang luas ketika melakukan aktiviti pencerapan. Selepas mendapat objek khusus yang ingin dilihat secara fokus, pencerap akan menggunakan teleskop yang dapat memberikan imej jelas dan terperinci.

"Selepas mahir menggunakan teropong binokular, barulah mereka bersedia untuk beralih kepada sebuah teleskop," tambah Shahrin.

Pada asasnya, teleskop terbahagi kepada dua jenis yang biasa digunakan iaitu refractor (pembias) dan reflector (pembalik). Teleskop refractor menggunakan kanta manakala reflector dari biasan cermin.

Kedua-dua pembias tersebut terletak di dalam Optical Tube Assembly (OTA) atau bahagian panjang teleskop. Ia terbahagi kepada dua bahagian iaitu saiz (aperture) dan panjang OTA. Sebuah teleskop bergantung kepada saiz kanta atau cermin yang dimahukan yang akan menentukan kebesaran aperture.

Panjang OTA bermaksud jarak titik fokus cahaya yang masuk merentasi kanta atau dibalikkan cermin hingga ia difokuskan menjadi satu imej. Tangkapan imej awalan tersebut biasanya tidak jelas dan kabur, maka komponan yang dipanggil kanta mata atau eyepiece dapat menerangkan objek tersebut.


BINOKULAR atau teropong digunakan bagi mendapatkan perspektif lebih luas ketika mencerap langit.


Teleskop

Sebuah teleskop turut dilengkapkan dengan pemegang OTA atau dipanggil mount. Ia terbahagi kepada dua jenis iaitu Altazimuth (AltAz) dan Equatorial. Perbezaan antara kedua-duanya adalah merujuk kepada paksi pergerakan OTA.

Bagi AltAz, ia mempunya dua paksi iaitu boleh digerakkan ke atas atau bawah dan kiri atau kanan. Ia sedikit rumit bagi mencerap objek yang bergerak kerana perlu membuka paksi tersebut untuk menukar arah kedudukan teleskop.

Masalah itu boleh diatasi jika menggunakan pemegang jenis Equatorial yang hanya mempunyai satu paksi kekal yang perlu dihalakan ke arah titik utara. Ia mudah untuk mengikuti pergerakan atau laluan objek melalui gerakan secara manual.

"Namun begitu, setiap teleskop biasa tidak boleh menukar pemegang kerana ia hanya sesuai dengan set yang sedia ada sahaja. Ini bermakna, jika teleskop yang dibeli dilengkapkan dengan pemegang Equatorial, ia tidak boleh diganti dengan AltAz," kongsi Shahrin.

Selain kedua-dua pemegang tersebut yang digerak secara manual, terdapat dua jenis lagi yang biasa digunakan oleh seorang profesional iaitu bermotor dan bermotor-komputer.

Pemegang bermotor membolehkan OTA bergerak secara automatik mengikut pergerakan objek manakala jenis bermotor-komputer, teleskop mampu mencari dan mengikuti objek mengikut arahan pencerap.

Sebagai contoh, jika pencerap mahu melihat planet Marikh, mereka hanya perlu memasukkan maklumat ke dalam alat kawalan pemegang bermotor-berkomputer. Seterusnya, ia akan mencari objek tersebut tanpa perlu digerakkan secara manual.

"Masalah berlaku apabila ada pencerap yang tidak tahu memasukkan maklumat betul. Kesilapan itu boleh menggagalkan carian," tutur Shahrin.

AMIRUL HAZIM menunjukkan hasil gambar yang diambil daripada kamera kompak melalui ruang pandang pada teleskop ketika belajar mengenali peralatan teleskop.


Penjagaan

Teleskop perlu dijaga seperti sebuah kamera digital refleks lensa tunggal (DSLR). Ia perlu disimpan dalam udara yang bergerak bagi mengelakkan tompokan kulat. Selain itu, teleskop yang terdedah kepada cahaya matahari terlalu lama juga akan menyebabkan haba terkumpul yang boleh merosakkan lensa.

Terdapat empat jenis teleskop yang popular dalam kalangan astronomi tempatan dan luar negara iaitu Orion, Celestron, Meade dan Skywatcher. Kesemua mempunyai fungsi hampir sama iaitu mencerap objek cakerawala yang terang dan besar.

Harga minimum bagi sebuah teleskop untuk seorang amatur adalah lingkungan RM800 dan ke atas. Walaupun mahal, ia berbaloi kerana mampu bertahan dalam tempoh yang lama. Walaupun ada teleskop yang jauh lebih murah antara RM200 hingga RM300, tetapi ia menghasilkan kualiti imej yang rendah selain mudah rosak.

"Maka pelaburan yang dikeluarkan tidak sia-sia malah berbaloi dengan harga yang ditawarkan," kata Shahrin.

Bersetuju dengan mentornya, Amirul Hazim Kamarulzaman, 18, berkata, pencerap baharu memikirkan dalam jangka masa panjang ketika membeli sebuah teleskop. Harga mahal adalah berpatutan dengan teknologi teleskop yang dimahukan.

Sehingga kini, pelajar Kolej Matrikulasi Pulau Pinang itu sudah memiliki empat buah teleskop sejak bergiat aktif dalam bidang astronomi lima tahun lalu. Salah satu daripadanya berharga RM1,100 jenama Celestron yang dihadiahkan oleh keluarganya.

"Kepuasan tidak terletak pada harga tetapi fungsi-fungsi yang terdapat pada teleskop tersebut. Rasa berbaloi apabila dapat mencerap dan mengambil gambar objek angkasa," ujarnya.

Lenovo Yoga 2 11 ciri asas komputer

Posted:

Lenovo Yoga 2 11 ciri asas komputer

Lenovo Yoga 2 11 ciri asas komputer

Oleh KHAIRUL ANUAR ABDUL RAHMAN


LENOVO mempunyai operasi di lebih daripada 60 negara. - Gambar hiasan


EVOLUSI dunia pengkomputeran telah memperlihatkan perubahan dari pelbagai sudut. Era komputer bermula sebagai satu mesin gergasi yang memerlukan ruang penyimpanan sebesar bilik atau sebesar bangunan.

Segalanya semakin berubah. Cuba anda bayangkan kemampuan sebuah komputer yang begitu besar kini dimuatkan ke dalam komputer yang kecil, membolehkannya dibawa ke mana sahaja. Semua itu tidak mungkin berlaku tanpa kemajuan teknologi pemproses mikro yang memungkinkan reka bentuk komputer berubah seiring dengan keperluan zaman ini.

Secara umumnya, pengguna hari ini memerlukan komputer yang bukan sahaja mampu melakukan tugasan harian dengan mudah malah pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Pada masa yang sama, komputer hari ini juga menyediakan platform untuk pengguna berkomunikasi dengan teman sekerja, sahabat handai dan juga ahli keluarga menerusi capaian internet jalur lebar tanpa wayar.

Lenovo merupakan salah sebuah pengeluar komputer yang sentiasa selari dengan kehendak pengkomputeran semasa. Sejak mengambil alih segmen pengkomputeran peribadi daripada Perbadanan Perniagaan Mesin Antarabangsa (IBM), Lenovo telah memperkenalkan pelbagai penyelesaian pengkomputeran kepada pengguna.

Barisan model Yoga adalah model terkini keluaran Lenovo yang menawarkan keseimbangan antara prestasi pengkomputeran dan mobiliti, direka khusus buat pengguna yang memerlukan akses kepada komputer ketika berada di luar pejabat. Yoga ditawarkan dalam tiga model iaitu Yoga 2 Pro, Yoga 11S dan Yoga 2 11.

Terkini

Antara ketiga-tiga model tersebut, Yoga 2 11 dikategorikan sebagai model mampu milik berbanding dua model Yoga yang lain. Sesuai dengan namanya, Yoga 2 11 menawarkan skrin beresolusi 1,366 x 768 piksel dengan ukuran 11.6 inci dan berat 1.4 kilogram.

Ia boleh dikategorikan sebagai ringan dan amat sesuai kepada mereka yang perlu bergerak dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Sungguhpun secara relatifnya model ini lebih berat berbanding Macbook Air keluaran Apple, skrin Yoga 2 11 ini boleh dipusingkan dan digunakan dalam mod yang berbeza.

Dengan ukuran 207 x 298 x 18 milimeter, model keluaran Lenovo itu lebih nipis berbanding kebanyakan model yang ditawarkan di pasaran. Salah satu ciri penting bagi sesebuah komputer riba ialah papan kekunci yang mempunyai ruang dan jarak kekunci yang tidak terlalu rapat antara satu sama lain bagi mengelakkan kesilapan ketika menaip. Yoga 2 11 memenuhi ciri papan kekunci yang baik kerana mempunyai ruang yang mencukupi bagi menaip dengan selesa.


LENOVO Yoga 2 11 merupakan komputer yang boleh dilipat dalam pelbagai sudut seperti khemah, buku atau rata menjadi tablet pintar.


Yoga 2 11 juga merupakan penyelesaian bagi mereka yang inginkan komputer riba dan pada masa yang sama memerlukan fungsi sebuah tablet. Model tersebut membolehkan skrin dilipat bagi mengaktifkan fungsi tablet.

Skrin boleh dilipat mengikut bentuk V, seakan-akan bentuk khemah bagi memberikan pengalaman menonton video atau untuk membuat demonstrasi kepada bakal klien atau presentasi di dalam mesyuarat sesama teman sekerja.

Satu lagi ciri menarik tentang model tersebut ialah mampu mengesan perubahan mod seperti daripada mod komputer riba kepada mod tablet, orientasi skrin akan berubah secara automatik.

Ia juga akan memaparkan papan kekunci maya sebaik sahaja skrin dilipat, tanpa perlu mengubahnya secara automatik. Bekalan kuasa bateri juga merupakan aspek yang perlu diberi penilaian sebelum membuat keputusan membeli sesebuah komputer. Yoga 2 11 mampu membekalkan kuasa menerusi baterinya untuk kegunaan kira-kira enam jam sebelum perlu dicas semula.

Pilihan

Dari sudut prestasi, sungguhpun nadi Lenovo Yoga 2 11 dijana oleh unit pemproses Intel Pentium dan bukannya pemproses i5 atau i7, namun ia sudah memadai untuk melaksanakan tugasan menggunakan aplikasi Microsoft Office atau melayari internet. Tetapi ia bukanlah model yang sesuai bagi mereka yang merancang untuk bermain permainan komputer atau bercadang untuk membuat suntingan video yang sudah pasti memerlukan spesifikasi perkakasan yang tinggi.

Kesimpulannya, model ini sesuai untuk hampir apa sahaja tugasan asas, daripada penyediaan material untuk persembahan Power Point, dokumen Word atau sebagai satu kit pemasaran bagi mereka yang terlibat di dalam dunia jualan dan pemasaran. Bagaimanapun, tugasan yang memerlukan sumber pengkomputeran tinggi perlu menggunakan alternatif lain yang selari dengan kehendak pengguna.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Posted:

[unable to retrieve full-text content]
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Internet 4G di semua sekolah

Posted:

Internet 4G di semua sekolah

Internet 4G di semua sekolah

P. KAMALANATHAN (dua dari kanan) melihat murid-murid Sekolah Kebangsaan Taman Tun Dr. Ismail 1, Kuala Lumpur menggunakan aplikasi Office 365 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur di ibu negara semalam.


KUALA LUMPUR - Kementerian Pendidikan menyasarkan semua sekolah akan dilengkapi kemudahan Internet 4G atau Sistem Komunikasi Generasi Keempat menjelang 2015 di bawah program 1BestariNet.

Timbalan Menteri Pendidikan II, P. Kamalanathan berkata, sehingga kini capaian kemudahan itu pada tahap 86.3 peratus atau 8,746 buah sekolah.

"Kita masih kekurangan kira-kira 14 peratus dan akan mencapainya menjelang 2015. Kita memfokus kepada sekolah-sekolah yang mempunyai akses bawah 2G, terutama di kawasan pedalaman," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan The Digital Education Show 2014 di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Budak enam tahun mati didera

Posted:

Budak enam tahun mati didera

Budak enam tahun mati didera

Oleh MOHD. SHARKAWI LONDING
sharkawi.londing@kosmo.com.my

SEORANG ahli keluarga mengangkat mayat Muhammad Akir di Jabatan Forensik, Hospital Kuala Lumpur semalam.


AMPANG – Seorang kanak-kanak lelaki berusia enam tahun maut selepas dipercayai didera dan disimbah air panas oleh bapa tirinya di rumahnya di Pangsapuri Permai Ria, Taman Tasik Permai di sini kelmarin.

Mangsa, Muhammad Akir Mustaqim Rashidi yang merupakan anak keempat daripada lima adik-beradik ditemui tidak sedarkan diri kira-kira pukul 1 petang oleh ibunya di rumah tersebut.

Kanak-kanak malang itu kemudian dihantar ke Hospital Ampang namun disahkan meninggal dunia sebaik tiba di hospital berkenaan.

Mayat mangsa kemudian dihantar ke Hospital Kuala Lumpur untuk bedah siasat.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, Datuk Mohd. Adnan Abdullah memberitahu, hasil bedah siasat, polis percaya mangsa mati akibat didera.

"Pemeriksaan pada mangsa menemui kesan lebam pada badan, kaki dan tangannya.

"Muka dan bahagian hadapan badan mangsa turut terdapat kesan melecur dipercayai disimbah air panas," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Mohd. Adnan berkata, susulan kejadian itu, bapa kandung mangsa, Rashidi Nordah, 36, membuat laporan di Balai Polis Ampang pada hari yang sama.

Tambahnya, polis kemudiannya menahan seorang wanita berusia 31 tahun yang merupakan ibu kandung mangsa dan bapa tiri mangsa berusia 35 tahun yang bekerja sebagai pemandu teksi bagi membantu siasatan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Perbetulkan persepsi negatif

Posted:

Perbetulkan persepsi negatif

Perbetulkan persepsi negatif

Oleh MOHD. TURMADZI MADUN
turmadzi.madun@kosmo.com.my

PUTRAJAYA – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menggesa umat Islam supaya berusaha memberikan gambaran lebih jelas mengenai Islam kepada penganut agama lain.

Najib berkata, rata-rata orang bukan Islam bukan sahaja salah faham mengenai agama itu, malah mereka takut kepadanya sedangkan ia agama yang selamat dan sejahtera.

Katanya, sebahagian lagi orang bukan Islam membentuk stereotaip mengenainya dan menjadi tanggungjawab setiap muslim untuk mengubah tanggapan tersebut.

"Kita perlu berusaha untuk mengubah persepsi negatif penganut agama lain mengenai Islam.

"Islam pernah melalui zaman kegemilangannya satu ketika dahulu dengan melahirkan ramai cendekiawan dalam pelbagai disiplin ilmu.

"Malangnya, era tersebut telah luntur dengan kemunculan tamadun Barat yang kekal berkuasa hingga sekarang. Zaman kegemilangan Islam kini hanya terdapat dalam silibus mata pelajaran sejarah," katanya ketika menghadiri Siri Syarahan Perdana Putrajaya di Pusat Persidangan Antarabangsa Putrajaya di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Cuci tangan sebelum pegang beg tangan

Posted:

Cuci tangan sebelum pegang beg tangan

Cuci tangan sebelum pegang beg tangan

Oleh AHMAD ISYAFIQ MAD. DESA

NORAFIDAH bersama sebahagian koleksi tas tangan berjenama mewah yang dimilikinya.


TAS tangan seringkali digelar sahabat karib wanita. Baik beg tangan, kepit mahupun dompet, aksesori yang didatangkan dalam pelbagai rekaan dan warna ini pasti dibawa golongan Hawa ke mana sahaja.

Kepada Pengasas Aurawhite Beauty, Nurfuryna Mohd. Azmeer beliau begitu gemar mengumpul tas tangan berjenama warna yang sama.

Setia pada jenama Chanel dan Dior, beliau turut menjadikan tas tangan warna hitam sebagai sebahagian daripada koleksi peribadi dan digunakan pada majlis-majlis yang bersesuaian.

Disebabkan harga beg yang mencecah harga ribuan ringgit, Nurfuryna amat menitikberatkan aspek penjagaan aksesori berkenaan agar ia tahan lama dan sentiasa kelihatan baharu.

Menurutnya, jika beg tersebut tidak digunakan, dia akan memastikan ia disimpan rapi di dalam kotak supaya beg tersebut tidak rosak terutama bagi beg kulit.

Menyukai beg jenis jinjing bersaiz sederhana, ia merupakan pilihan yang sesuai kepada Nurfuryna sebagai seorang ibu dan usahawan wanita.

"Semua wanita mesti mempunyai tabiat yang sama seperti saya. Selagi beg mempunyai ruang kosong, semua barang akan disumbat ke dalamnya," seloroh wanita yang mesra disapa sebagai Feena ini.

Selain faktor warna dan rekaan, Feena turut memastikan fungsi setiap beg yang dibeli.

Penggunaan beg yang betul, katanya, akan membolehkan beg itu bertahan lebih lama.

Feena menambah, beg-beg tersebut biasanya akan dibersihkan menggunakan kain lembut di rumah dan ada kalanya akan dihantar ke butik beg untuk dibersihkan dengan lebih rapi oleh mereka yang lebih arif.

Kegilaan seorang ibu tunggal kepada dua anak, Norafidah Nordin, 41, terhadap beg mewah menyebabkan dia langsung tidak kisah membeli beg pada harga minimum RM6,000 atas dasar kepuasan.

Namun, Norafidah hanya menyimpan beg di dalam almari supaya kemas. Meminati barisan jenama Louis Vuitton dan Gucci, Norafidah memberitahu, dia tidak mempercayai kepada kaedah penjagaan beg yang rumit.

"Sejujurnya saya tidak mempunyai masa untuk mengelap setiap beg supaya ia tahan lama dan kelihatan baharu.

"Jika kita mahu beg itu kelihatan baharu, lebih baik biarkan sahaja ia dipamerkan di butik dan kita tidak perlu menggunakan beg tersebut," katanya ketika ditemui Stailo! baru-baru ini.

Norafidah yang gemar membeli-belah di Suria KLCC dan Gardens Mid Valley, Kuala Lumpur sebagai lokasi membeli-belah, memaklumkan bahawa dia hanya akan mengunjungi semula butik terlibat jika terdapat kerosakan yang sukar dibaiki.

Penjagaan

Menurut beliau, dalam kalangan rakannya, ada yang menjaga beg mewah mereka dengan penuh tertib namun tetap rosak akibat jarang digunakan.

"Saya yakin jika kita meletakkan beg berkenaan di dalam kotak, ia tidak terdedah kepada udara dan lembapan akan meningkat.

"Kesannya, setiap beg akan kelihatan kusam dan kita perlu mengelap beg tersebut setiap kali mahu menggunakannya," jelas penasihat kecantikan theSkinTopic itu.

Seiring dengan peningkatan kesedaran umum terhadap kepentingan penjagaan beg mewah, portal jualan barangan mewah terkenal, Reebonz, baru-baru ini menganjurkan bengkel media berhubung penjagaan beg di Kuala Lumpur.

Bengkel sehari itu turut menyelitkan perkongsian ilmu mengenai pemilihan warna dan beg mengikut kesesuaian majlis. Turut dibentangkan ialah tip gaya musim panas dan sejuk 2014.

Rosak

Menurut Pegawai Kanan Promosi Barangan Wanita Ibu Pejabat Reebonz, Gail Chen, penjagaan rapi beg mewah bertujuan menjaga nilai harga beg berjenama tersebut jika pembeli mahu menjual semula beg mereka.

Katanya, penjagaan beg juga penting bagi membuang bendasing persekitaran yang terperangkap pada bahagian celah dan permukaan beg yang mampu menyebabkan material beg seperti kulit terkopek dan rosak.

Chen juga mendedahkan kesilapan lazim wanita ketika memegang beg tangan ialah tidak membersihkan tangan dengan teliti selepas bersolek.

"Bedak asas, krim pelembap dan losyen adalah antara bahan yang boleh merosakkan material beg.

"Ramai wanita tidak sedar bahawa bahan kimia yang terdapat dalam produk kecantikan mampu merosakkan beg," ujar beliau.

Selain memegang beg kulit tanpa membersihkan tangan daripada sisa alat solek, golongan wanita juga sering menyimpan beg mereka dalam beg plastik berbanding kotak yang disediakan.

"Beg menjadi mudah rosak apabila pelanggan meletakkan beg tanpa sebarang perlindungan.

"Jangan sesekali mengambil langkah mudah menempatkan beg berharga ribuan ringgit dalam beg plastik kerana ia boleh menyebabkan kerosakan pada permukaan beg," jelas beliau.

Tambahnya, kerosakan tersebut serta-merta akan membuatkan nilai sesebuah beg menyusut.

Chen memaklumkan ruangan dalam beg adalah bahagian yang sukar untuk dibersihkan.

Oleh itu, beliau mengesyorkan agar alat solek seperti bedak asas, gincu dan pemerah pipi diletakkan di dalam sebuah beg kecil sebelum dimasukkan ke dalam tas tangan.

Sempat menitipkan tip warna untuk musim bunga dan panas 2014, Chen berkata, rangkaian tas tangan serta aksesori wanita akan tertumpu kepada warna merah jambu, adunan merah dan oren, merah klasik dan biru terang.

"Tetapi warna klasik seperti hitam, pastel dan krim masih menguasai arena fesyen. Ini kerana, warna berkenaan mudah disuai padan dengan sebarang busana," katanya.

Arah tuju fesyen tanah air

Posted:

Arah tuju fesyen tanah air

Arah tuju fesyen tanah air


ALIA BASTAMAM (berdiri hadapan) antara pereka negara yang sering menjadi pilihan kebanyakan masyarakat tempatan pada masa kini.


BAYANGKAN anda berdiri di dalam sebuah gedung pakaian yang dipenuhi jenama mewah dan cuba anda lihat di sekelilingnya. Apa yang anda nampak? Satu ruang luas berwarna putih yang mengandungi pakaian menawan, dihimpunkan di bawah papan iklan yang membawa nama-nama pereka tempatan dan antarabangsa.

Cuba pula anda menyusuri rak-rak yang terlipat dan tergantung kemas pakaian label luar negara, pasti anda mula terasa bahawa ruang itu dipenuhi semangat feminisme. Misalnya koleksi Lanvin oleh Alber Elbaz yang membawa mesej glamor moden dan keseriusan sensual mahupun wanita Versace yang tampak yakin dengan karakter tersendiri.

Persoalannya, mengapa ilham orang luar yang dibanggakan? Apa kurangnya pereka berbakat besar negara seperti Rizman Ruzaini, Hatta Dolmat dan Fairuz Ramdan yang sering muncul bersama koleksi yang begitu dramatik.

Bakat tempatan

Saya juga mengagumi bakat pereka-pereka muda seperti Jonathan Liang, FiziWoo, Sandra Azwan dan Alia Bastamam. Rekaan mereka mempunyai estetika yang berbeza, cukup inovatif, terkehadapan, unik dan seiring dengan kebangkitan pereka-pereka muda Asia sedunia.

Sudah sampai masanya industri fesyen Malaysia lebih terbuka. Menyokong dan membuka ruang kepada pereka-pereka ini untuk berkarya dan membina legasi yang membanggakan serta melonjakkan nama Malaysia di persada dunia.

Industri fesyen kini bukan berkisar tentang pakaian sahaja, sebaliknya ia lebih kepada industri yang berkembang pesat dan merupakan cabang perniagaan yang menyentuh hampir semua lapisan masyarakat.

Sememangnya industri fesyen Malaysia kini telah mula mencipta nama di benua Asia dan dunia. Masyarakat kini lebih berfikiran terbuka terhadap kepentingan dunia fesyen.

Pasaran fesyen di Asia masih lagi berteraskan fesyen yang praktikal dan komersial. Konsep perniagaan ini yang meraih pulangan paling lumayan buat masa kini. Oleh itu, adalah amat perlu bagi mereka yang menceburkan diri dalam industri fesyen memahami tentang ekonomi pasaran tempatan.

Pereka perlu menyediakan diri mereka dengan sebanyak mungkin kepakaran perniagaan dan juga kemahiran lain yang boleh mengimbangi serta membantu karya-karya kreatif mereka.

Untuk maju, penggiat industri fesyen perlu bersaing secara sihat, saling bantu-membantu dan cuba bergabung serta menganjurkan sesuatu yang boleh menjana minda, kreativiti dan ekonomi.

Paling penting perlu sentiasa membuat revolusi diri, menambah ilmu sealiran dengan masa demi kepentingan industri fesyen yang menjadi antara penyumbang utama sebahagian ekonomi negara.


GANDINGAN mantap Rizman (kanan) dan Ruzaini (kiri) sering ditagih kelompok selebriti yang menginginkan busana elegan yang eksklusif.


Sokongan

Kerajaan juga perlu menyediakan lebih banyak dana dan biasiswa untuk sesiapa yang layak dan berminat untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang fesyen ke luar negara. Mereka juga disarankan supaya bekerja dahulu di sana sebelum pulang ke tanah air.

Ini adalah untuk meramaikan lagi pakar dalam bidang ini yang boleh menerajui industri fesyen di Malaysia suatu masa nanti. Dengan segala pengalaman, kepakaran serta jaringan antarabangsa yang mereka ada, diharapkan apabila mereka pulang nanti, mereka dapat membantu mempertingkatkan taraf industri fesyen di tanah air.

Perlu diingat, industri fesyen terlalu banyak saingannya. Untuk berjaya dalam bidang ini perlu ada kefahaman menyeluruh terhadap proses-proses yang berkaitan dengan industri tersebut.

Pereka perlu tahu selok-belok perniagaan dan pemasaran fesyen. Tanpa pengalaman dan pengetahuan ini, mungkin agak sukar untuk memasarkan produk atau jenama mereka dengan lebih berkesan.

Ketajaman intuisi terhadap fesyen dan kepekaan terhadap keindahan sekeliling secara umumnya, menjadi inspirasi, serta kunci utama kejayaan seseorang pereka. Hasil rekaan yang dijayakan pereka adalah merupakan sumbangan mereka kepada masyarakat.

Sememangnya fesyen bukan hanya tentang konsumerisme, tetapi sebaliknya ia juga merupakan komentar sosial serta cerminan masa seni itu sendiri. Pereka perlu lebih terbuka dan menerima idea baharu serta sentiasa mendengar keperluan industri, lebih-lebih lagi dalam era globalisasi yang sentiasa berubah-ubah.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Elyas tak terkejut Malaysia kalah

Posted:

Elyas tak terkejut Malaysia kalah

Elyas tak terkejut Malaysia kalah

Oleh MOHD. IKHSAN FIRDAUS AZMI
ikhsan.azmi@kosmo.com.my

TAN BOON HEONG (depan) dan Hoon Thien How yang digandingkan buat pertama kali pada kempen Piala Thomas baru-baru ini, telah menunjukkan rentak permainan yang terpuji walaupun gagal membantu skuad negara muncul juara kejohanan berprestij itu.


"SEGELINTIR pemain kita tidak dapat mengawal tekanan, akibatnya mereka mudah melakukan kesilapan yang mengundang kepada kekalahan." Demikian pandangan bekas Presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Tan Sri Elyas Omar (gambar) semalam.

Menurutnya, kekalahan Malaysia kepada Jepun pada aksi final kejohanan badminton Piala Thomas 2014 Ahad lalu disebabkan kelemahan segelintir pemain yang tidak dapat mengawal tekanan dengan baik.

"Mereka telah mempamerkan aksi yang menakjubkan ketika menumbangkan juara 13 kali, Indonesia pada separuh akhir, namun kecundang 2-3 kepada Jepun yang mencipta sejarah tersendiri menjulang trofi Piala Thomas untuk pertama kali," kata Elyas.

Elyas, 77, yang menjadi Presiden BAM pada tahun 1985 hingga 1993 menjelaskan, Jepun harus dilihat sebagai kuasa baharu terutama selepas kejayaan mereka melahirkan pemain-pemain yang konsisten pada kejohanan edisi ke-28 itu.

"Saya tidak terkejut Malaysia kalah dengan Jepun tetapi saya terkejut apabila Jepun menewaskan China kerana ini bermakna secara senyap-senyap mereka (Jepun) telah berjaya membentuk skuad Piala Thomas yang mantap.

"Pasukan kita juga bagus kerana memiliki semangat berjuang yang tinggi untuk beraksi, cuma mereka lemah mengawal diri, tidak bermain dengan tenang sehingga terlalu mudah hilang konsentrasi yang mengakibatkan mereka melakukan kesilapan mudah.

"Ketika beraksi pada pusingan separuh akhir, mereka bermain tanpa ada rasa risau, tidak kisah menang atau kalah tetapi apabila masuk final mereka macam tidak bersedia untuk melawan Jepun," ujar Elyas yang menerajui BAM ketika skuad negara menjulang Piala Thomas pada tahun 1992.

Jepun ternyata mempunyai persiapan yang lebih rapi untuk muncul juara, malah pemain perseorangan kedua mereka, Kento Momota mengakui kemenangan mereka ke atas China bukan satu perkara yang istimewa.

Sebaik sahaja menewaskan China 3-0, pemain yang berada di ranking ke-14 dunia itu pernah berkata bahawa Jepun mempunyai sasaran yang lebih tinggi iaitu untuk muncul juara pada kejohanan tersebut.

Dalam pada itu, Elyas yang juga merupakan bekas Datuk Bandar Kuala Lumpur yakin bahawa Malaysia masih mampu memberi persembahan baik pada Piala Thomas 2016 sekiranya pemain-pemain yang ada sekarang terus bekerja keras untuk meningkatkan prestasi mereka.

"Saya percaya, kalau mereka (BAM) asuh lagi pemain-pemain ini, mereka pasti boleh bertahan lagi tetapi kemahiran mereka harus terus diperkemaskan.

"Untuk membentuk pasukan baharu dalam tempoh dua tahun mungkin sukar tetapi buat pertukaran beberapa pemain memang boleh dengan syarat memperkemaskan skil dan cara mengawal tekanan.

"Kalau lihat pada aksi final itu, (perseorangan negara) Chong Wei Feng dan Liew Daren terlalu mudah hilang konsentrasi. Mereka juga tidak mempunyai banyak idea ketika beraksi.

"Mereka membuka ruang kepada lawan untuk menyerang dan sukar untuk mengubah corak permainan daripada bertahan kepada menyerang," jelas Elyas lagi.

Pada aksi final itu, Malaysia meraih dua mata menerusi perseorangan pertama, Datuk Lee Chong Wei yang menewaskan Kenichi Tago 21-12, 21-16 dan kemenangan Goh V Shem-Tan Wee Kiong ke atas beregu kedua Jepun, Keigo Sonoda-Takeshi Kamura 19-21, 21-17, 21-12.

Jepun meraih mata menerusi Kenichi Hayakawa-Hiroyuki Endo yang menewaskan Tan Boon Heong-Hoon Thien How 12-21, 21-17, 21-19, Momota mengalahkan Wei Feng 21-15, 21-17 serta kemenangan mata penentuan menerusi Takuma Ueda yang menumpaskan Daren 21-12, 18-21, 21-17.

Kali terakhir Malaysia muncul juara pada kempen Piala Thomas 1992 selepas menewaskan Indonesia 3-2 pada aksi final di Kuala Lumpur.

Agenda akar umbi jadi keutamaan

Posted:

Agenda akar umbi jadi keutamaan

Agenda akar umbi jadi keutamaan

Oleh NOR AZIRAN YUNUS
aziran.yunus@kosmo.com.my


ADENAN menendang bola sebagai simbolik perasmian padang sintetik Yayasan Sarawak pada majlis perasmiannya di Kuching semalam.


KETIKA agenda pembangunan di peringkat akar umbi dalam sukan bola sepak menjadi agenda nasional, kerajaan Negeri Sarawak menerusi Yayasan Sarawak turut tidak mahu ketinggalan dalam usaha merealisasikan hasrat murni itu.

Menurut Pengarah Yayasan Sarawak, Datuk Mohamad Abu Bakar Marzuki, dalam usaha melahirkan pemain-pemain berkualiti di peringkat akar umbi, mereka harus menyediakan satu fasiliti terbaik bagi kegunaan para pemain berlatih.

Justeru katanya, pembinaan padang sintetik oleh Yayasan Sarawak yang pertama seumpamanya di negeri tersebut adalah bertepatan dengan hasrat melahirkan lebih ramai pemain muda berbakat pada masa hadapan.

"Saya berharap dengan adanya padang sintetik di padang Yayasan Sarawak ini yang juga padang sintetik pertama di negeri ini, ia mampu memberi 'angin perubahan' dalam sukan bola sepak di negeri Sarawak ini.

"Seperti diketahui umum, padang sintetik ini tahan lasak dan boleh digunakan dalam pelbagai keadaan cuaca.

"Diharapkan padang sintetik ini mampu dimanfaatkan dengan sebaik mungkin oleh anak-anak muda dengan bermain di atas satu padang berkualiti," katanya ketika ditemui pemberita selepas majlis perasmian Padang Sintetik Yayasan Sarawak oleh Ketua Menteri, Tan Sri Adenan Satem di Jalan Sultan Tengah di Kuching semalam.

Tambah Mohamad Abu Bakar, padang sintetik yang menelan belanja RM900,000 itu siap sepenuhnya pada April lepas dan ia mengambil masa enam bulan untuk disiapkan.

Katanya, kini ia sudah boleh digunakan dan mana-mana pihak yang mahu menggunakannya boleh menghubungi Pejabat Yayasan Sarawak di talian 082-441686 untuk membuat tempahan.

"Setakat ini, pihak kami masih dalam perbincangan berhubung harga yang dikenakan bagi penggunaan padang tersebut namun saya berjanji harganya tidak akan membebankan pengguna dan sangat berpatutan," katanya.

'Seri mengundang padah'

Posted:

'Seri mengundang padah'

'Seri mengundang padah'

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my


EDWARD Junior Wilson (kiri) akan menjadi sandaran Felda United untuk merobek gawang Kelantan pada aksi separuh akhir kedua, Sabtu ini.


ATAS kertas, keputusan seri tanpa jaringan dilihat sudah memadai buat Felda United mengecewakan juara bertahan, Kelantan menjelang aksi separuh akhir kedua Piala FA di Stadium Shah Alam, Sabtu ini.

Biarpun kedua-dua pasukan terikat menerusi agregat 3-3, skuad kendalian Irfan Bakti Abu Salim kini memiliki kelebihan melakar sejarah mara ke final buat kali pertama berdasarkan peraturan gol di tempat lawan.

Namun, bukan itu yang menjadi misi utama Irfan setelah berada dalam landasan terbaik mendakap trofi musim ini.

Sebaliknya, beliau menggesa anak-anak buahnya kekal mempamerkan corak permainan menyerang seperti mana aksi pertama di Kota Bharu awal bulan ini.

Ini kerana menurut Irfan, malapetaka bakal menanti skuad kendaliannya jika sekadar mengharapkan keputusan seri tanpa jaringan semata-mata dalam perlawanan kedua itu nanti.

"Kami tidak boleh terlalu bergantung kepada peraturan gol di tempat lawan.

"Ia cukup bahaya terutamanya jika Kelantan berjaya menjaringkan gol awal dalam perlawanan itu kelak.

"Jadi, kami harus memburu gol awal bagi mengelak sebarang tekanan dan tidak boleh semata-mata mengharapkan keputusan seri tanpa jaringan untuk ke final," katanya kepada Kosmo! kelmarin.

Bagaimanapun jelas Irfan, keghairahan menyerang bertali-arus boleh mengundang padah sekiranya benteng pertahanan beliau alpa seperti mana ketika pertemuan pertama di Kota Bharu tempoh hari.

"Kesilapan seperti itu tidak boleh berulang. Kami selesa mendahului tiga gol sebelum membenarkan lawan menyamakan kedudukan.

"Kali ini, pemain harus menebus semula kesilapan itu kerana memilih laluan sukar untuk mara ke final.

"Ini peluang terbaik kami memburu trofi musim ini, jadi saya harap pemain kekal fokus berdepan Kelantan terlebih dahulu sebelum kembali memikirkan saingan Liga Premier selepas ini," katanya.

Pada aksi pertama di Kota Bharu, Edward Junior Wilson, Indra Putra Mahyuddin dan Mohd. Khairul Ismail meletakkan Felda United selesa mendahului tiga gol di depan.

Namun, The Red Warriors kembali bangkit menyamakan kedudukan hasil jaringan Francis Forkey Doe, Ahmad Fakri Saarani dan Wan Zaharul Nizam Wan Zakaria.

Keputusan seri itu sekali gus menghidupkan semula peluang Kelantan mempertahankan trofi Piala FA yang dimenangi mereka musim lalu apabila mengecewakan Johor Darul Takzim di pentas final.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Posted:

[unable to retrieve full-text content]
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Aaron Aziz, Siti Saleha raih keunggulan

Posted:

[unable to retrieve full-text content]"POPULARITI itu bonus. Jika anda datang ke Malaysia semata-mata mahu mengejar glamor, lupakan sahaja niat itu," lancar bicara pelakon Aaron Aziz.

Pengisian tujuh hari Assalamualaikum

Posted:

Pengisian tujuh hari Assalamualaikum

Pengisian tujuh hari Assalamualaikum

PROGRAM Assalamualaikum kini bersiaran tujuh hari seminggu dengan wajah baharu bermula pukul 8.30 pagi dan 10.30 pagi.


PROGRAM bual bicara, Assalamualaikum yang ditayangkan di TV Alhijrah kembali dengan wajah baharu serta pengisian santai berunsur Islamik yang lebih padat.

Menariknya, program yang dahulunya bersiaran pada hari Khamis hingga Ahad ini telah ditambah penerbitannya kepada tujuh kali seminggu bermula semalam.

Menurut penerbit hal ehwal semasa TV Alhijrah, Syirfan Indra Mitra Surya Hussin, penambahan slot bagi program Assalamualaikum dilihat sejajar dengan perkembangan produksi stesen televisyen berkenaan sepanjang empat tahun beroperasi.

"Tidak dinafikan, program Assalamualaikum diterbitkan pada awal penubuhan stesen TV Alhijrah kira-kira tiga tahun yang lalu. Ketika itu, kepakaran yang ada pada kami masih di peringkat asas.

"Namun, dalam tempoh tiga tahun itu, banyak perkara yang telah kami perbaiki seiring dengan perkembangan tenaga produksi yang kami ada.

"Perkembangan itu turut menjamin mutu penyampaian Assalamualaikum supaya sentiasa berada pada tahap yang memberangsangkan," katanya ketika ditemui pada majlis pelancaran wajah baharu program Assalamualaikum di Serambi Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) Kuala Lumpur baru-baru ini.

Melanjutkan perbualan, Syirfan memberitahu, gaya penyampaian yang lebih santai digunakan agar penonton yang mengikuti rancangan tersebut boleh mendengar perbincangan yang disampaikan tanpa berada di hadapan kaca televisyen.

"Seperti yang kita semua sedia maklum, rancangan ini bersiaran pada waktu pagi. Pada waktu sebegini, ramai orang sedang sibuk untuk bersiap-siap ke tempat kerja dan ada juga antara suri rumah yang sudah mula melakukan aktiviti mengemas dan memasak.

"Jadi, menerusi pendekatan ini, mereka mampu melakukan tugasan harian sambil mendengar isu-isu yang dibincangkan oleh pengacara Assalamualaikum," katanya lagi.

Menerusi penambahan slot siaran Assalamualaikum, terdapat juga segmen-segmen baharu yang menarik disediakan bagi membentuk struktur kandungan program itu menjadi lebih segar dan interaktif.

Antaranya ialah slot Evolusi Y yang memaparkan aktiviti yang dapat dilakukan oleh golongan muda pada masa lapang.

Pengendali slot tersebut, Raja Noor Anis Suefia Raja Arif Shah berkata, aktiviti-aktiviti yang dipaparkan dapat memberikan inspirasi terhadap golongan remaja dan dewasa untuk melakukan riadah mengikut cara Islam.

"Agama Islam sering menekankan tentang kepentingan sukan serta aktiviti riadah untuk kesihatan tubuh. Kita juga turut digalakkan untuk mempelajari cara untuk menunggang kuda, memanah serta berenang.

"Justeru, dengan adanya slot seperti Evolusi Y, penonton boleh mengadaptasi aktiviti yang dipaparkan sebagai rutin untuk beriadah, sekali gus mendapatkan tubuh badan yang sihat," katanya.

Bekas pengacara bagi rancangan Man Jadda Wajada itu menambah, selain golongan muda, slot kendaliannya turut boleh ditonton oleh segenap lapisan masyarakat.

"Aktiviti riadah tidak terhad pada golongan muda sahaja. Golongan dewasa yang gemarkan cabaran juga digalakkan menonton," katanya lagi.

Selain Evolusi Y, slot-slot lain yang bakal menemui penonton adalah Magnet Diri, Kuliah Pondok, Inspirasi Wanita, Interaktif Al-Quran dan Ejen Halal.

Antara pengacara yang turut terlibat termasuklah Amin Idris, Farrah Deeba, Shahrul Faizie dan Irma Hasmie.

Assalamulaikum yang berwajah baharu bakal bersiaran pada pukul 8.30 hingga 10.30 pagi setiap hari Isnin hingga Ahad. Siaran pertamanya bermula semalam. - IZWAN MOHD. ISA

Iqram hanya bergurau

Posted:

Iqram hanya bergurau

Iqram hanya bergurau

Oleh MOHD. IZUAN ROSELI

IQRAM mengakui, perbualannya dengan pelajar tersebut hanya sekadar gurauan dan menganggap pelajar tersebut seperti rakannya yang lain.


SEMALAM, kecoh dalam sebuah portal hiburan memuat naik gambar seorang pelakon dan pengacara, Iqram Dinzly yang dipercayai memasuki kelab malam dan melakukan hubungan songsang dengan seorang pelajar Malaysia di London.

Menurut kenyataan tersebut, Iqram juga dipercayai sering berbalas mesej menerusi aplikasi Whatsapp dengan pelajar tersebut apabila pelakon itu pulang ke Malaysia dan antara mesej tersebut berbaur lucah.

Tambah memburukkan keadaan lagi, pelakon tersebut juga didakwa turut mengirim sekeping gambar alat sulit lelaki untuk tatapan pelajar tersebut.

Difahamkan, pelajar lelaki terbabit terserempak dengan Iqram di London pada bulan November tahun lepas sewaktu pelakon tersebut sedang menikmati makan malam.

Selepas bertegur sapa, si pelakon dikatakan mempelawa pelajar berkenaan menemaninya bersiar-siar sepanjang berada di sana dan seterusnya terbawa hingga ke bilik pula.

Iqram yang terkejut dengan kontroversi yang melanda dirinya itu bagaimanapun mengatakan ia hanya merupakan gurauan biasa dirnya dan rakan-rakan. Ikuti temu bual Kosmo! bersama pelakon yang pernah membintangi filem Apokalips X itu.

Kosmo!: Benarkah dakwaan yang mengatakan anda pergi ke kelab malam dan melakukan hubungan songsang dengan seorang pelajar Malaysia di London?

IQRAM DINZLY: Ya, saya mengakui saya hanya pergi ke kelab malam tersebut hanya sekadar ingin melihat suasana dan meluangkan masa bersama rakan-rakan. Namun, saya menyangkal dakwaan yang mengatakan saya melakukan hubungan songsang kerana ia tidak mempunyai bukti.

Boleh anda komen sedikit mengenai perbualan anda dengan seorang pelajar tersebut menerusi aplikasi Whatsapp, Pada pandangan anda adakah ia agak keterlaluan?

Dia merupakan teman saya. Pada saya, ia merupakan perkara biasa kerana saya selalu bergurau dengan rakan-rakan lain dan saya sendiri menganggap ia hanya perkara biasa sahaja. Bukan setakat dia, malah saya turut bergurau dengan rakan-rakan lain perkara yang sama juga. Bagi saya, ia tidak menjadi masalah.

Menerusi gambar tersebut anda kelihatan intim dengan pelajar tersebut, bolehkan anda jelaskan hubungan sebenar antara kalian berdua?

Saya merupakan seorang yang mudah mesra walaupun dengan orang yang saya baru kenali. Tidak mungkin untuk saya melakukan hubungan songsang kerana kami hanya berkawan seperti biasa. Saya menafikan spekulasi tersebut kerana tiada sebarang bukti yang mengaitkan kami berdua melakukan hubungan songsang walaupun di dalam gambar tersebut.

Apakah tujuan anda berada di London?

Saya berada di sana selama lima hari disebabkan urusan kerja. Saya ke sana bagi mempromosikan kelab bola sepak Cardiff City dan pulang setelah urusan kerja tersebut selesai.

Menerusi gambar tersebut, anda memakai baju yang tertera jenama Rafflesia. Adakah ia sedikit sebanyak akan menjejaskan jenama itu?

Dalam gambar tersebut saya hanya duduk bersebelahan dengan dia, tidak ada sebarang aksi lucah di dalam gambar tersebut. Saya rasa, ia tidak patut dijadikan permasalahan besar.

Apakah perkembangan terbaharu anda?

Saya baru sahaja selesai daripada penggambaran drama Kalau Hati Ini Rama-Rama di Bosnia dan sebuah telemovie Meniti Cinta di Stari Most terbitan RTM. Saya juga akan terlibat dalam filem terbaharu Upin-Ipin yang dijangka akan bermula pada Jun ini. Selain itu, saya juga akan bercuti di Sepanyol pada September depan.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved