Ahad, 11 Mei 2014

Kosmo Online


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Malaysia minta kurangkan ketegangan isu Laut China Selatan

Posted:

Malaysia minta kurangkan ketegangan isu Laut China Selatan

Malaysia minta kurangkan ketegangan isu Laut China Selatan

11/05/2014 8:45pm

NAY PYI TAW - Malaysia menegaskan pentingnya semua pihak yang terlibat dalam isu pertikaian maritim di Laut China Selatan bertindak mengurangkan ketegangan dalam usaha mencari penyelesaian.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, penyelesaian itu perlu dicapai melalui kaedah rundingan dalam suasana kondusif.

Semasa bercakap kepada wartawan Malaysia selepas menghadiri Sidang Kemuncak Ke-24 ASEAN di sini, Najib berkata isu ketegangan di perairan itu telah dibincangkan dengan mendalam oleh semua 10 negara anggota ASEAN pada sidang kemuncak itu yang berakhir hari ini.

"Segala semangat dan prinsip undang-undang antarabangsa adalah asas kepada kita dalam mencari penyelesaian," jelas beliau.

Dalam hal ini, Najib berkata adalah penting bagi semua pihak untuk menterjemahkan Kod Tata Laku (COC) di Laut China Selatan.

Menurutnya, ASEAN juga akan terus menggesa supaya COC dilaksanakan sepenuhnya tahun depan. - Bernama

Pelantikan Dr. Jemilah ketuai WHS, jadi ikon generasi muda Malaysia

Posted:

Pelantikan Dr. Jemilah ketuai WHS, jadi ikon generasi muda Malaysia

Pelantikan Dr. Jemilah ketuai WHS, jadi ikon generasi muda Malaysia

11/05/2014 8:43pm

BEAUFORT - Pelantikan Tan Sri Dr Jemilah Mahmood mengetuai Sekretariat Sidang Kemuncak Kemanusiaan Dunia (WHS) pada 2016, akan menjadi ikon dan ikutan kepada generasi muda melatih diri mencapai kemajuan khususnya dalam kerja-kerja amal.

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Azizah Mohd. Dun melahirkan penghargaan atas pelantikan itu yang membuktikan bahawa golongan wanita di negara ini mempunyai kewibawaan di peringkat antarabangsa menerusi sumbangan kerja-kerja amal dan kemanusiaan.

"Pengiktirafan itu menyuntik semangat kaum wanita di negara ini untuk mencapai tahap kemajuan yang lebih tinggi bersesuaian matlamat kerajaan yang menyasarkan 55 peratus wanita bekerjaya menjelang tahun depan," katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Azizah berkata, penglibatan Dr. Jemilah itu merupakan titik permulaan kepada wanita di negara ini untuk melalui evolusi yang memberangsangkan bagi mencapai kemajuan bertaraf antarabangsa.

"Ini merupakan pengiktirafan yang amat sesuai dengan orangnya kerana beliau merupakan pekerja sosial yang cukup dikenali di Malaysia malah di peringkat antarabangsa," katanya.

Dr. Jemilah, 54, Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Teach For Malaysia, dilantik mengetuai Sekretariat WHS di ibu pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di New York, Amerika Syarikat pada Khamis lepas.

Beliau akan memainkan peranan penting dalam membuat persiapan sidang kemuncak itu yang julung-julung kali dianjurkan oleh PBB di Istanbul, Turki pada 2016.

Dr Jemilah bekas Presiden MERCY Malaysia, bekas felo kanan Khazanah Nasional Berhad dan felo penyelidik pelawat kanan di Institut Dasar Global King's College London. - Bernama

Sambut Hari Ibu 'harus' bagi umat Islam - Mufti Kelantan

Posted:

Sambut Hari Ibu 'harus' bagi umat Islam - Mufti Kelantan

Sambut Hari Ibu 'harus' bagi umat Islam - Mufti Kelantan

11/05/2014 8:39pm

KUALA LUMPUR - Meraikan sambutan Hari Ibu pada Ahad minggu kedua bulan Mei setiap tahun bagi umat Islam adalah harus, kata Mufti Kelantan, Datuk Mohamad Shukri Mohamad.

Beliau berkata tidak menjadi satu kesalahan untuk anak-anak meraikan Hari Ibu bagi menghargai jasa insan istimewa itu yang banyak berkorban jiwa dan raga dalam mendidik serta membesarkan anak-anak.

"Mengucapkan Selamat Hari Ibu dan meraikan ibu yang melahirkan kita dan bersusah-payah membesarkan kita, mandikan kita dan membersihkan najis kita semasa kecil, adakah ia satu kesalahan?.

"Perkara yang dilarang dalam Islam adalah menderhaka kepada ibu.

"Kalau kita lakukan sesuatu yang 'harus' dan dapat memberi kegembiraan kepada orang lain termasuk ibu sendiri ia merupakan sedekah dan dikira mendapat pahala," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Beliau mengulas dakwaan yang mengatakan haram untuk umat Islam menyambut hari berkenaan kerana meniru perayaan orang Kristian yang menyambut hari 'Mother of Church'.

Sambutan Hari Ibu tahun ini jatuh pada hari ini.

Mohamad Shukri berkata Islam tidak pernah melarang umatnya mencontohi kebaikan orang lain termasuk Barat, namun sebarang perbuatan yang menyerupai upacara keagamaan lain serta bertentangan dengan syariat Islam amat ditegah.

Begitu juga menyambut Hari Ibu, beliau berkata umat Islam perlu memastikan pengisian sambutan itu berlandaskan syariat Islam sebenar, katanya.

"Macam hendak sambut Hari Ibu pun perlu dengan cara yang dibenarkan syarak jangan langgar batas-batas dalam Islam termasuk pergaulan bebas lelaki dan perempuan, ini tidak boleh," katanya.

Mohamad Shukri berkata walaupun tiada suruhan untuk meraikan Hari Ibu di dalam Al-Quran, namun terdapat ayat yang menekankan perlunya umat Islam berbuat baik kepada kedua ibu bapa.

Katanya, Islam meletakkan ibu pada kedudukan tertinggi malah Rasulullah SAW pernah ditanya seorang lelaki seperti hadis bermaksud: "Ya Rasulullah! Siapakah yang lebih berhak saya berbuat baik?, jawab Rasulullah SAW: Ibumu. "Lelaki itu bertanya lagi: Kemudian siapa lagi? ujar Baginda: Ibumu.

"Lelaki itu bertanya sekali lagi: Kemudian siapa lagi? Jawab Baginda: Ibumu.

"Lelaki itu bertanya lagi: Siapa lagi? Baginda menjawab: Bapamu". - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved