Ahad, 11 Mei 2014

Kosmo Online - Dunia


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Penentang Bashar mengaku kalah

Posted:

Penentang Bashar mengaku kalah

Penentang Bashar mengaku kalah

SEBAHAGIAN penduduk kembali ke Kota Lama, di bandar Homs, Syria kelmarin.


HOMS - Ratusan penduduk Syria kembali semula ke Kota Lama di Homs sejak kelmarin dengan berjalan di celah-celah runtuhan bangunan dan kediaman mereka selepas kumpulan penentang Presiden Bashar Al-Assad bersetuju untuk meninggalkan bandar itu menerusi satu perjanjian.

Setiap bangunan di kota tersebut mengandungi lubang peluru dan bedilan meriam selepas ia menjadi lokasi pertempuran hampir dua tahun.

Kota Lama itu dikepung hampir dua tahun dalam peperangan saudara yang meletus di Syria sejak Mac 2011.

Ramai orang yang kembali ke kota itu berada dalam keadaan penuh emosi kerana mereka hampir tidak dapat mengenal pasti lagi tempat tinggal masing-masing yang dipenuhi lubang-lubang akibat tembakan senjata api dan meriam serta sebahagian lagi mengalami kemusnahan teruk.

"Suami saya pergi ke rumah kami dan mendapati ia telah musnah. Dia datang semula ke rumah itu untuk mengambil barang-barang kami," kata Rima Battah, 37, di daerah Hamidiyeh, Bandar Lama.

Puluhan keluarga turut melakukan perbuatan yang sama dengan suami Rima.

Mereka mengambil barang-barang yang masih boleh digunakan di rumah masing-masing yang musnah akibat konflik di Syria.

"Kami sebelum ini mempunyai apartmen baharu tetapi kini semuanya telah musnah," kata seorang wanita.

Gabenor Homs, Talal Barazi memberitahu agensi berita SANA, kawasan Kota Lama kini selamat dan bebas daripada senjata api dan kumpulan penentang.

Menurutnya, keadaan itu berlaku disebabkan pengorbanan yang dilakukan anggota-anggota tentera Syria untuk membebaskan kota tersebut daripada golongan penentang.

Stesen televisyen kerajaan menunjukkan kebanjiran penduduk ke Kota Lama dan mereka mengucapkan terima kasih kepada tentera dan Bashar kerana berjaya mewujudkan situasi selamat.

Sebelum ini, Bashar mengumumkan pilihan raya Presiden akan diadakan pada 3 Jun depan.

Syria dilanda konflik sejak Mac 2011 selepas sebahagian penduduk bangkit menentang pemerintahan Bashar yang dianggap tidak demokratik dan korup.

Lebih 150,000 orang dilaporkan terbunuh dalam peperangan saudara itu. - Agensi

Kekasih penumpang MH370 terima ancaman bunuh

Posted:

Kekasih penumpang MH370 terima ancaman bunuh

Kekasih penumpang MH370 terima ancaman bunuh

NEW YORK - Seorang kekasih kepada penumpang sebuah pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) yang hilang sejak 8 Mac lalu telah menerima ancaman bunuh, lapor portal berita NBC News semalam.

Ancaman bunuh itu diterima oleh Sarah Bajc yang merupakan kekasih kepada warga Amerika Syarikat (AS), Philip Wood, 50, iaitu penumpang pesawat MAS tersebut.

Bajc menerima ancaman itu dalam bentuk mesej menerusi telefon bimbit yang menyatakan: "Saya akan datang dan giliran anda dibunuh."

Ancaman itu diterima beberapa minggu selepas pesawat MH370 itu hilang pada 8 Mac lalu ketika dalam penerbangan ke Beijing, China dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Bajc turut menerima gambar-gambar pornografi dan panggilan yang dianggap 'menyeramkan' diterima dari nombor yang berpangkalan di China.

Menurutnya, apartmennya juga telah diceroboh sebanyak dua kali di Beijing.

"Sesiapa yang datang menceroboh itu tidak begitu berhati-hati kerana saya merupakan seorang yang cerewet berhubung penyusunan barang-barang dengan teratur dan kemas.

"Justeru, ia menjadi sesuatu yang amat jelas apabila saya melihat beberapa barang telah dialihkan (dari kedudukan asal).

"Pengemas rumah saya pergi keluar ke bandar raya. Justeru, perbuatan mengalihkan barang itu bukan dilakukan olehnya. Saya pula pulang ke rumah sebelum anak lelaki saya.

"Kata laluan peti deposit saya telah dibetulkan semula kerana ia berlaku setiap kali anda cuba memasukkan kod yang salah sebanyak tiga kali, " katanya.

Bajc berkata, kali terakhir rumahnya diceroboh adalah dua minggu lalu.

"Jiran saya melihat dua orang meninggalkan apartmen saya," katanya.

Bajc merupakan antara 350 keluarga yang meminta supaya data radar asal dari pesawat MH370 didedahkan untuk dibuat analisis oleh pihak yang bebas.

Dalam sepucuk surat kepada para pemimpin di Malaysia, China dan Australia, waris-waris keluarga MH370 mempersoalkan bagaimana pihak berkuasa membuat kepastian bahawa pesawat Boeing 777 milik MAS itu terhempas di selatan Lautan Hindi.

Pesawat itu membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal.

Sebanyak 153 penumpang adalah warga China.

Sebelum pesawat itu hilang, Bajc sedang melakukan persediaan untuk berpindah dari Beijing ke Kuala Lumpur untuk tinggal bersama Wood yang bekerja dengan syarikat komputer IBM di Malaysia.

Menurut Bajc, panggilan-panggilan telefon itu tidak lagi diterimanya selepas seorang ejen Biro Penyiasatan Persekutuan menyiasat kejadian tersebut.

Setakat ini, tiada serpihan pesawat itu yang ditemui dalam operasi mencari di selatan Lautan Hindi. - Agensi

Lelaki AS berumur 111 tahun paling tua di dunia

Posted:

Lelaki AS berumur 111 tahun paling tua di dunia

Lelaki AS berumur 111 tahun paling tua di dunia


IMICH memegang sijil Guinness World Records yang mengiktirafnya sebagai lelaki paling tua di dunia di apartmennya di Upper West Side, Manhattan kelmarin.


NEW YORK - Lelaki paling tua di dunia yang masih hidup ialah Alexander Imich yang berusia 111 tahun, menurut Kumpulan Penyelidikan Gerontologi Torrance, California kelmarin.

Imich dilahirkan di Poland pada 4 Februari 1903 dan berhijrah ke Amerika Syarikat pada tahun 1950-an.

Dia berumur 111 tahun pada 4 Februari lalu dan kini tinggal di sebuah apartmen di Upper West Side Manhattan, New York.

Namun, dia gagal mengatasi manusia paling tua yang masih hidup di dunia iaitu, Misao Okawa yang merupakan seorang wanita dari Jepun yang berusia 116 tahun.

Dia tidak pernah minum arak, kerap makan ayam, ikan dan coklat.

Imich juga mengekalkan gaya hidup sihat semasa muda apabila dia melakukan aktiviti berenang dan gimnastik.

Dia pernah menjadi penyunting untuk buku Incredible Tales of the Paranorma pada tahun 1995 ketika berumur 92 tahun.

Menurutnya, dia pernah menjadi profesor kimia di Poland sebelum berhijrah ke AS pada tahun 1951 bersama isterinya, Wela.

Mereka kemudian tinggal di Waterbury, Connecticut.

Selepas isterinya meninggal dunia pada tahun 1986, dia berpindah ke New York.

Namun, pasangan itu tidak mempunyai anak.

Menurutnya, ketiadaan anak mungkin menyebabkan umurnya panjang. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved