Jumaat, 4 April 2014

Kosmo Online


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Kecewa kerana tidak terpilih, pemandu ambulans ugut bunuh diri

Posted:

Kecewa kerana tidak terpilih, pemandu ambulans ugut bunuh diri

Kecewa kerana tidak terpilih, pemandu ambulans ugut bunuh diri

04/04/2014 8:26pm

KUALA LUMPUR - Gara-gara kecewa kerana tidak terpilih untuk temu duga jabatan, seorang pemandu ambulans mengugut mahu membakar dirinya di dalam ambulans di Institut Sukan Negara (ISN), Bukit Jalil, di sini, hari ini.

Bagaimanapun, cubaan membunuh diri oleh pemandu berusia 43 tahun itu tidak kesampaian selepas berjaya dipujuk oleh isterinya sebelum diselamatkan oleh anggota polis dan Jabatan Bomba dan Penyelamat.

Ketua Polis Daerah Cheras, Asisten Komisioner Mohan Singh Tara Singh berkata, dalam kejadian kira-kira pukul 9.30 pagi itu, pemandu tersebut bertindak mengurungkan diri di dalam ambulans bersama sebuah tong minyak petrol kerana kecewa tidak terpilih untuk menghadiri temu duga itu.

"Maklumat awal mengenai insiden itu diperolehi daripada seorang kakitangan institut itu yang memberitahu terdapat seorang pemandu ambulans ISN mengurungkan diri dalam sebuah ambulans bersama sebuah tong minyak," katanya dalam kenyataan di sini.

Susulan maklumat itu, katanya, anggota polis dan bomba tiba di lokasi kejadian dan menemui pemandu tersebut yang mengugut untuk membakar diri.

"Usaha memujuknya berjaya dilakukan setelah isteri lelaki itu datang ke lokasi dan lelaki itu dihantar ke hospital berdekatan untuk rawatan perubatan," katanya.

Beliau berkata kes itu disiasat mengikut Seksyen 309 Kanun Keseksaan kerana kesalahan cubaan membunuh diri. - Bernama

RapidKL sediakan 15 bas pengantara pada 12-13 April

Posted:

RapidKL sediakan 15 bas pengantara pada 12-13 April

RapidKL sediakan 15 bas pengantara pada 12-13 April

04/04/2014 8:23pm

KUALA LUMPUR - Rapid Rail Sdn. Bhd. (RapidKL) akan menyediakan 15 bas pengantara bagi memudahkan pergerakan 110,000 penumpang RapidKL Monorail Line pada 12 dan 13 April berikutan penggantungan sementara perkhidmatan itu.

Ketua Pegawai Operasinya, Abdul Hadi Amran berkata, perkhidmatan pengantara itu akan meliputi 11 stesen monorel terbabit.

"Kemudahan itu disediakan di tiga laluan iaitu KL Sentral-Bukit Bintang, Titiwangsa-Bukit Bintang dan KL Sentral-Titiwangsa dengan tambang RM1 bagi setiap perjalanan atau 50 sen bagi mereka yang menggunakan kad konsesi.

"Perkhidmatan bas pengantara ini diadakan dengan kekerapan setiap 15 minit, bergantung kepada keadaan lalu lintas pada dua hari berkenaan," katanya pada majlis taklimat 'KL Monorail Fleet Expansion Project' (KLMFEP) di sini, hari ini.

Abdul Hadi berkata, penggantungan sementara perkhidmatan monorel itu dilakukan untuk menaik taraf sistem pengisyaratan monorel, yang menjadi sebahagian daripada KLMFEP.

Penggantungan itu bermula pada 12 tengah malam 12 April hingga 4 pagi 14 April sebelum perkhidmatan beroperasi seperti biasa mulai 6 pagi 14 April.

Untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh menghubungi RapidKL Helpline di talian 03-78852585 atau melayari www.myrapid.com.my. - Bernama

Operator kren mengaku tidak bersalah sebabkan kematian polis trafik

Posted:

Operator kren mengaku tidak bersalah sebabkan kematian polis trafik

Operator kren mengaku tidak bersalah sebabkan kematian polis trafik

04/04/2014 7:46pm

KLANG - Seorang operator kren mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret di sini hari ini atas tiga pertuduhan berasingan termasuk satu pertuduhan pindaan dengan niat membunuh seorang anggota polis trafik, Lans Koperal Anwar Jaharudin di Taman Kandis Permai, di sini pada 21 Februari lalu.

Tertuduh, W. Thiruselvan juga berhadapan empat lagi pertuduhan termasuk dua pertuduhan bersama memiliki senjata berbahaya iaitu sebilah besi tajam, menyimpan lori curi, tidak membawa kad pengenalan dan juga cubaan membunuh diri.

Kesemua kesalahan itu didakwa dilakukan di dua lokasi berasingan iaitu di Taman Kandis Permai, dan lokap Balai Polis Klang, masing-masing pada 21 dan 28 Februari lalu.

Thiruselvan mengaku bersalah bagi kesalahan tidak membawa kad pengenalan dan juga cubaan membunuh diri dan dijatuhi hukuman penjara lapan bulan dari tarikh tangkap.

Sementara itu, rakannya yang merupakan seorang penganggur, Mohd. Jefry Rahmat, 29, pula berhadapan dua lagi pertuduhan berasingan iaitu tidak membawa kad pengenalan dan menghalang penjawat awam menjalankan tugas.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu masing-masing di perkarangan Mahkamah Klang dan Taman Kandis Permai, di sini masing-masing pada 1 April dan 21 Februari lalu.

Mohd. Jefry dijatuhi hukuman penjara masing-masing lapan dan 12 bulan dan sebatan dua kali.

Hukuman penjara diarah dijalankan serentak dari tarikh tangkap.

Majistret Mohd. Fadhly Yaacob menetapkan 15 Mei hadapan untuk sebutan semula semua kes lain yang tidak dijatuhi hukuman.- KOSMO!

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Ulasan

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved