Selasa, 6 Ogos 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Dentuman meriam besi hingga Subuh 1 Syawal

Posted:

Dentuman meriam besi hingga Subuh 1 Syawal

Dentuman meriam besi hingga Subuh 1 Syawal

ABDUL MANAF MAT PIAH, 87, merupakan seorang salah warga emas tertua di Kampung Talang Changkat, Kuala Kangsar, Perak. Dia kini tinggal bersama isteri, Maheran Abdul Rahman, 78, di teratak kayu tinggalan nenek moyangnya yang berumur lebih 100 tahun sementara 12 orang anaknya mencari rezeki di seluruh pelosok tanah air.

Meniti usia senja, Abdul Manaf atau lebih dikenali dengan panggilan Pak Hasan oleh penduduk kampung hanya beristirehat di kediamannya dan menghabiskan masa dengan beribadat.

Jika ada kelapangan, warga emas yang tidak mempunyai sebarang masalah kesihatan itu pasti berbasikal ke kedai kopi berhampiran rumahnya untuk berjumpa dan berbual-bual dengan penduduk kampung.

Nama Pak Hasan begitu popular di Kampung Talang yang terbahagi kepada lima bahagian iaitu Talang Hulu, Talang Hilir, Talang Tengah, Talang Masjid dan Talang Changkat.

Selain dikenali sebagai orang paling veteren di Kampung Talang Changkat, kebanyakan penduduk kampung juga mengetahui bahawa dia merupakan waris tunggal yang memulakan tradisi bermain meriam buluh di kampung itu sejak tahun 1937.

Imbau kenangan

Sudah menjadi tradisi, Kampung Talang menjadi tumpuan bukan sahaja penduduk di sekitar Kuala Kangsar, malah dari seluruh negara menjelang malam Hari Raya Aidilfitri setiap tahun. Ada yang datang dari negeri berlainan semata-mata untuk merasai pengalaman mendengar gegaran bunyi meriam besi yang dimainkan penduduk kampung.

Mengimbau kenangan Pak Hasan ketika sambutan Aidilfitri tahun 1937 bersamaan dengan 1356 Hijrah, ceritanya, ketika itu dia berusia 11 tahun dan Allahyarham datuknya, Pak Ndak Mat Amin merupakan antara individu pertama yang mengajarnya bermain meriam buluh.

Menurutnya, menjelang bulan Ramadan, dia dan empat lagi sepupu, Bahrin Salleh, Zulkifli Mat Kib, Aidin Abu Bakar dan Mohd. Bashah Abdul Rani akan berbasikal ke Kampung Buaya, Padang Rengas, Perak untuk mendapatkan buluh beting sepanjang 2 meter sebagai persediaan membuat meriam bagi dimainkan pada hari raya nanti.


MERIAM Kampung Talang mampu menarik ribuan pelancong dari dalam dan luar negara untuk datang ke kampung tersebut pada malam raya.


"Jarak antara Kampung Talang Changkat yang dahulunya dipanggil Kampung Darat ke Padang Rengas kira-kira 10 kilometer. Walaupun penat berpuasa, kami berlima sanggup berbasikal sejauh itu bagi mendapatkan buluh terbaik untuk menghasilkan meriam.

"Usai kerja-kerja mencari buluh, kami membeli karbaid seberat 600 gram yang dijual di hadapan masjid pada harga 25 sen. Ketika itu, bahan bakar untuk meriam itu dijual secara terbuka kepada penduduk kampung," ujarnya yang tidak pernah mengalami kecederaan sewaktu bermain meriam buluh.

Menurut bekas pemandu lori tentera British pada tahun 1950 itu, ketika dia dan sepupunya bermain meriam pada malam raya, penduduk kampung tidak pernah mengambil kisah dengan aktiviti mereka walaupun bunyi meriam itu memecah kesunyian kampung.

Ketika itu, dia bermain di kawasan hutan berhampiran rumah datuknya itu. Kini kawasan asal tempat dia bermain meriam itu dijadikan tapak Madrasah as-Saadah yang terletak berhampiran kawasan sawah padi kampung itu.

"Meriam buluh dibalut dengan karung guni sebelum diikat dengan dawai sebagai langkah keselamatan. Ia bertujuan untuk mengelakkan buluh pecah jika karbaid diletakkan secara berlebihan di dalam kartus iaitu pemampat di pangkal buluh," ujarnya yang pernah bekerja sebagai penggali kubur di kampungnya.

Jelasnya, disebabkan tradisi permainan meriam buluh setiap tahun, penduduk kampung juga telah meminta kebenaran daripada pihak berkuasa untuk bermain meriam buluh di kampung itu sekitar tahun 1960-an.

Seiring dengan perubahan masa, permainan meriam buluh juga terkena tempiasnya. Kini, meriam buluh tidak dimainkan oleh penduduk Kampung Talang sempena Hari Raya Aidilfitri tetapi ia digantikan dengan meriam besi sejak tahun 1970-an.


ASRI menunjukkan kawasan semak berhampiran sawah padi Kampung Talang Changkat yang menjadi tempat penyimpanan meriam besi.


Permainan meriam besi bukan hanya diketahui oleh penduduk kampung malah ia tersebar luas di laman YouTube dengan carian Talang Canons. Sebuah pihak produksi persendirian tanah air turut mendokumentasikan permainan meriam besi di kampung tersebut dan telah ditonton ribuan orang.

Pada malam Aidilfitri setiap tahun, Asri Kamil Sabden, 45, merupakan antara individu penting dalam memastikan kelancaran permainan meriam besi di Kampung Talang.

Dia yang mudah disapa dengan panggilan Lop Kapten merupakan antara orang lama yang terlibat dalam persiapan dan permainan meriam besi di kampung tersebut sejak tahun 1985 sehingga kini. Dia juga antara wakil pasukan Tonggak dari Kampung Talang Hulu dalam pertunjukan meriam besi di kampung tersebut.

"Pada malam menjelang Aidilfitri, Kampung Talang umpama sebuah pesta. Selain enam pasukan dari kampung yang berbeza berentap menghasilkan bunyi meriam besi, penduduk kampung juga membuka gerai makanan dan pelancong membawa tikar untuk duduk bersama keluarga menikmati suasana ini," ujarnya.

Menurutnya, perubahan permainan meriam buluh kepada meriam besi bermula sekitar tahun 1970-an. Ketika itu, seorang ahli kimia dari kampung tersebut mengeksperimen besi daripada penyedut pasir bagi menggantikan buluh.

"Permainan meriam besi lebih selamat jika dibandingkan dengan meriam buluh. Meriam besi tiada risiko pecah apabila karbaid digunakan secara berlebihan. Selain itu, bunyi letupannya juga lebih kuat," ujarnya yang melakukan pekerjaan kampung untuk menyara kehidupannya.


ABDUL MANAF (kanan) berkongsi pengalamannya bermain meriam buluh sewaktu kecil dengan penduduk kampung dalam satu majlis keraian di pangkin Madrasah as-Saadah.


Pada tahun 1980-an, sebatang besi penyedut pasir yang sudah dibaik pulih dibeli daripada pembekal pasir pada harga RM35.

Medan pertempuran

Pada malam Aidilfitri, enam pasukan yang mewakili kampung berbeza iaitu Hilir, Anak Darat, Darat, Tonggak, Tonggak Kekabu dan Serai pasti menggegarkan suasana malam di Kuala Kangsar.

Tutur Lop Kapten, meriam-meriam itu disimpan di kawasan sawah padi dan hanya akan diambil oleh penduduk kampung menjelang bulan Ramadan. Sebagai persiapan, mereka turut mengecat meriam besi itu dengan pelbagai warna bagi melambangkan kumpulan masing-masing.

Medan utama pertempuran bagi keenam-enam kumpulan itu ialah di kawasan sawah padi dianggarkan berukuran empat hektar yang menjadi pemisah di antara Kampung Talang Changkat dan Kampung Talang Tengah.

Besi penyedut pasir yang digunakan lebih tahan lama. Tiga daripada besi untuk permainan meriam dalam pasukan Lop Kapten digunakan sejak tahun 1987 dan ia masih kukuh tanpa sebarang kerosakan.

"Setiap ahli pasukan pasti menyumbang bagi membeli kos karbaid dan cat untuk mengecat meriam. Bagi setiap pasukan, dianggarkan sekotak karbaid 25 kilogram berharga RM100 digunakan sepanjang malam itu. Setiap kotak mengandungi 25 kampit karbaid.

"Pada malam itu, ciri keselamatan merupakan antara aspek yang ditekankan. Di sekeliling kawasan permainan, penduduk kampung meletakkan tali pita keselamatan agar pelancong tidak menghampiri kawasan itu," ujarnya yang khuatir kartus akan terpelanting terkena pelancong sekiranya mereka berada berdekatan.

Menurut Lop Kapten, sejak tahun 2005, pelancong dari dalam dan luar negara semakin meningkat.

"Aktiviti bermain meriam pada malam hari raya merupakan salah satu cara penduduk mengekalkan tradisi turun-temurun di kampung. Kami dibesarkan dengan bunyian meriam pada malam raya. Tiada bunyi meriam maka tidak berertilah Aidilfitri bagi kami," ujarnya ketika ditemui Kosmo! di kediamannya di Kampung Talang Hulu baru-baru ini.

Ayam kampung bernutrisi tinggi

Posted:

Ayam kampung bernutrisi tinggi

Ayam kampung bernutrisi tinggi

Oleh SUHANA VERU
suhana.veru@kosmo.com.my

MELIHAT kepada permintaan ayam yang meningkat secara mendadak terutama menjelang musim perayaan, Ishamuddin Idris, 44, bersama dua rakan kongsi memutuskan untuk menceburi bidang penternakan ayam kampung sejak dua tahun lalu.

Ketiga-tiga mereka bukan calang-calang orang kerana memiliki ijazah dalam bidang berbeza dari luar negara. Uniknya, syarikat mereka dikatakan satu-satunya syarikat di negara ini yang memasarkan ayam secara sejuk beku.

"Kami melihat perniagaan secara sejuk beku ini dapat membantu orang ramai membeli ayam kampung dengan mudah tanpa perlu berkunjung ke pasar," kata Ishamuddin ketika ditemui di kedai milik mereka iaitu Keluaran Orang Kampung '0' Chemical (Kok0C) yang terletak di Jalan Teknologi, Kota Damansara, Selangor.

Beliau menceburi perniagaan makanan sejuk beku itu memandangkan ia amat berpotensi dan mempunyai pasaran yang luas.

"Perniagaan ini kurang risiko kerana lambat rosak selain mempunyai permintaan yang tinggi di pasaran tempatan," katanya.

Lebih mengujakan, pihaknya yang kini menternak sebanyak 15,000 ekor ayam menjalankan proses penternakan tersebut tanpa menggunakan sebarang bahan kimia.

Bermula hari pertama anak ayam menetas, ia akan ditempatkan di sebuah reban selama 14 hari sebelum dibebaskan dalam kawasan ladang yang berkeluasan 10 hektar.

Ayam itu dibiarkan mencari makanan sendiri walaupun pihaknya menyediakan makanan setiap hari.

"Pada kebiasaannya, kami akan memberi rumput jenis azola dan kiambang itik sekali gus tidak memerlukan bahan kimia atau ubat-ubatan untuk membesar. Pengguna boleh makan ayam ini tanpa rasa was-was," jelasnya.


AYAM kampung KokOC ini diternak secara semula jadi tanpa sebarang suntikan.


Dalam pada itu, ayam Kok0C hanya dijual selepas berusia 100 hari iaitu setelah mencapai tahap matang dan berat sekitar 1.3 hingga 1.4 kilogram seekor.

Pembesaran semula jadi

Malah, bagi memastikan pembesaran ayam Kok0C mencapai tahap maksimum, pihaknya menghasilkan antibiotik secara semula jadi melalui penggunaan herba berasaskan tumbuh-tumbuhan yang ditanam sendiri.

Hakikatnya, Ishamuddin tidak perlu merunsingkan kepala untuk mempercepatkan pembesaran ayam kampung dengan suntikan seperti yang biasa dilakukan ke atas ayam daging.

Campuran herba hempedu bumi, daun patawali, daun betik, kunyit dan halia digunakan sebagai antibodi untuk melawan penyakit.

Ia bertujuan memastikan ayam tersebut melalui proses pembesaran secara semula jadi.

Jadi, pemantauan terperinci perlu dilakukan pada setiap hari bagi memastikan proses pembesaran berjalan lancar. Penternakan secara semula jadi itu membolehkan ayam-ayam berkenaan membekalkan nutrisi yang tinggi kepada pengguna.

Dalam pada itu, Ishamuddin juga menyifatkan keluaran ayam Kok0C merupakan ayam mesra alam kerana ia diternak di kawasan hijau selain air yang dibekalkan tidak tercemar.

Air untuk penternakan ayam daging diletakkan dalam kuantiti yang banyak di dalam satu reban.


PENGGEMAR ayam kampung boleh mengunjungi kedai sejuk beku ini yang terletak di Kota Damansara.


"Situasi ini menjadikan ayam daging hidup dalam persekitaran yang kotor dan kekurangan zat makanan," ujarnya.

Menurutnya lagi, kaedah penternakan itu didapati dengan merujuk kajian yang dijalankan oleh pakar-pakar dalam bidang penternakan dari dalam dan luar negara selain mendapatkan khidmat nasihat daripada Jabatan Perkhidmatan Veterinar.

Menyentuh mengenai rasa, beliau memberitahu, ayam Kok0C mempunyai rasa yang berbeza berbanding ayam di pasaran kerana ia lebih lembut, pejal dan tulang-tulangnya juga lembut.

"Ia lebih sesuai dijadikan sup," jelasnya yang mendapat sambutan menggalakkan daripada kalangan pelanggan Cina.

Pembungkusan vakum

Mengenai kos pula, Ishamuddin berkata, walaupun kos untuk menternak ayam kampung tinggi, pihaknya menjanjikan harga yang berpatutan.

Ia dijual pada harga RM19 seekor. Walaupun hari ini heboh pasal kenaikan harga ayam konvensional, pihaknya tidak bercadang untuk menaikkan harga.

"Saya rasa harga itu berpatutan terutama menjelang musim perayaan ini," ujarnya.

Ditanya mengenai pembungkusan, beliau memberitahu, pihaknya menggunakan kaedah pembungkusan vakum.


AYAM kampung ini dibungkus menggunakan kaedah vakum supaya tahan lebih lama.


Cara itu bukan sahaja mengekalkan makanan dalam keadaan tanpa udara malah mengelakkan bakteria dan kulat daripada membiak selain sesuai disimpan di bahagian sejuk beku.

Ayam yang dibungkus dengan plastik jernih itu dapat bertahan sekurang-kurangnya selama sebulan.

Tambahnya, dengan menggunakan kaedah itu, kualiti ayam masih tetap sama walaupun selepas dua minggu.

"Lagipun, jika menggunakan pembungkusan biasa, ayam tidak tahan lama," jelasnya.

Bagi memenuhi permintaan ayam kampung Kok0C, pihaknya menawarkan perkhidmatan penghantaran ayam terus ke rumah.

Caj sebanyak RM3 dikenakan dan penghantaran hanya dilakukan di sekitar Lembah Klang.

Bagi seorang kakitangan swasta, Nordiana Amelia Muhammad Amir, 35, dia lebih gemar membeli ayam kampung berbanding ayam biasa.

Manis dan lembut

Biarpun harga ayam kampung agak mahal, ia tidak menghalangnya daripada terus membeli ayam kampung.

"Saya rasa daging ayam kampung lebih enak kerana ia manis, pejal dan lembut terutamanya apabila dijadikan sup atau digoreng," jelasnya.

Namun demikian, anak jati Ipoh, Perak itu mengakui kesukaran untuk mendapatkan ayam kampung menyebabkan dia beralih kepada ayam biasa.

"Jika tiada pilihan, barulah saya akan beli ayam biasa," katanya sambil tersenyum.

Pendapat Nordiana turut disokong Abdullah Ghani, 57, yang menggemari ayam kampung kerana khasiatnya selain rendah lemak.

Bagaimanapun, kekangan kerja dan sering lewat pulang dari tempat kerja membataskannya untuk menikmati ayam kampung.

Begitupun, dengan adanya ayam kampung sejuk beku, ia membantu warga kota membelinya pada bila-bila masa sahaja.

"Jika sebelum ini ayam kampung hanya boleh didapati di pasar namun, kini ayam kampung juga boleh ditemui di kedai sejuk beku.

"Lagipun, memandangkan harga ayam konvensional yang melambung tinggi, saya rasa lebih elok membeli ayam kampung kerana ia lebih berkhasiat," jelasnya.

Selain itu, beliau turut mencadangkan agar lebih ramai pengusaha ayam kampung tampil dengan konsep itu memandangkan ayam kampung mendapat permintaan yang tinggi.

Masak lemang dalam ketuhar

Posted:

Masak lemang dalam ketuhar

Masak lemang dalam ketuhar


PARA pelajar perubatan Universiti Auckland bergambar semasa jamuan raya tahun lalu.


TINGGAL di luar negara dalam tempoh yang lama bukan sahaja membuatkan seseorang itu rindu kepada keluarga di tanah air malah menyebut makanan tradisional pun pasti mengecurkan air liur.

Agaknya disebabkan terlalu rindu dengan lemang tradisional, maka Dr. Syazarin Fidhora Nasution dan rakan-rakan yang menetap di Auckland, New Zealand mengambil tindakan nekad membakar lemang sendiri.

Bertempat di belakang pangsapuri mereka, Syazarin Fidhora atau lebih dikenali sebagai Dora, berusaha membakar lemang di situ. Namun, cuaca di Auckland yang sejuk dengan tiupan angin kencang menjadi penghalang.

"Cuaca menyebabkan api tidak marak secukupnya untuk membakar buluh lemang. Selepas lima jam berusaha ia masih tidak berjaya.

"Lalu, kami masak lemang dalam ketuhar sahaja," kata Dora sambil disusuli hilai tawa ketika dihubungi Kosmo! baru-baru ini.

Dora telah lapan tahun menetap di New Zealand iaitu sejak melanjutkan pengajian dalam bidang Perubatan di bawah tajaan Mara di Universiti Auckland dari tahun 2006 hingga 2011. Tamat pengajian, dia bekerja sebagai doktor di Hospital Middlemore, Auckland Selatan pada tahun 2012 dan tahun berikutnya dipindahkan ke Hospital Bandar Auckland.

Keluarga Dora kini menetap di Shah Alam, Selangor. Dora merupakan anak ketiga daripada empat adik-beradik yang semuanya bekerja di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor.

Ujian

Apabila ditanya dugaan menjalankan ibadah puasa di negara majoriti bukan penganut Islam, Dora berkata, perkara pertama yang perlu ditempuh ialah perbezaan iklim antara Malaysia dan New Zealand.


APABILA berada berjauhan dari tanah air, maka terbit rasa rindu pada keluarga dan makanan tradisional.


Keadaan suhu dan tempoh masa berpuasa berbeza-beza antara satu tahun dengan tahun yang lain kerana ia jatuh pada musim yang berbeza.

Cerita Dora, berpuasa pada musim panas, akan cepat penat dan dahaga kerana tempoh menjalani ibadah tersebut lebih panjang daripada biasa, tambahan pula kelas di universiti diadakan tanpa henti iaitu dari pukul 8 pagi hingga 5 petang.

Itu menjadi pengalaman Dora pada tahun pertama berada di New Zealand, namun lain pula pengalaman yang dilalui jika berpuasa pada musim sejuk.

Dora pernah menjalani puasa musim sejuk pada 2012. Pada tahun ini, dia amat bersyukur kerana waktu berbuka awal iaitu sekitar pukul 5.30 petang,

"Penat tetap penat kerana sekarang sudah bekerja. Semasa bekerja saya banyak berjalan dan berdiri," cerita Dora yang bakal pulang ke tanah air pada tahun hadapan.

"Amat mencabar apabila bekerja secara on call pada bulan Ramadan kerana perlu bekerja dari pukul 7 pagi sehingga 11 malam. Berbuka puasa dengan snek ringan sahaja.

"Saya biasanya membawa air dan snek dalam beg untuk berbuka jika tidak sempat ke kafe. Namun, paling mencabar apabila berada di bilik pembedahan ketika waktu berbuka," kenang Dora.

Pengalaman manis yang dilalui Dora ialah semasa berbuka dan bersolat tarawih di masjid atau di dewan komuniti di Auckland.

Rasa seronok terbit dalam diri Dora kerana dapat bersembahyang dan mendengar ceramah yang dipimpin oleh imam berketurunan Arab.


DORA (dua dari kiri) bersama jururawat di Hospital Middlemore, Auckland ketika bulan Ramadan lalu.


Jika Malaysia ada bazar Ramadan yang menjual pelbagai jenis juadah, Dora pula dapat menikmati makanan dari pelbagai negara seperti Brunei, Indonesia, India dan Arab Saudi.

Ujarnya, UMNO atau badan-badan bukan kerajaan (NGO) ada mengadakan aktiviti berbuka puasa sekali setahun.

Bazar Ramadan

Bazar Ramadan anjuran UMNO juga diadakan tahun lalu di Auckland dan Dora tidak melepaskan peluang menyertainya dengan menjual laksam, kek dan kuih-muih.

"Kami berkumpul bersama-sama jika ada aktiviti sebegitu diadakan, jadi kami boleh mengetahui perkembangan semasa antara satu sama lain," ungkapnya yang teruja apabila ada mat saleh mencuba laksamnya.

Seperti orang dagang lain, Dora juga berasa sedih pada pagi hari raya apabila tidak dapat bersalaman dengan ahli keluarga.

Tambah sayu, dia terpaksa bekerja seperti hari biasa kerana tiada cuti umum bagi menyambut 1 Syawal di New Zealand.

"Saya biasanya mencari masa untuk webcam dengan keluarga menggunakan Skype selepas pulang dari hospital.

"Sekurang-kurangnya terubat hati dan rasa seronok dapat lihat suasana raya di Malaysia dengan semua ahli keluarga memakai pakaian raya dan ibu pula menunjukkan juadah raya yang dimasak," katanya. Walaupun ia cuma melalui skrin kecil, tetapi sudah cukup baginya. - ADLAN JAAFAR

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Zambry bawa 113 anak angkat beli-belah

Posted:

Zambry bawa 113 anak angkat beli-belah

Zambry bawa 113 anak angkat beli-belah


ZAMBRY dan Saripah (tengah) menyampaikan sumbangan hari raya kepada 113 orang anak angkat mereka di Ipoh baru-baru ini.


BELI-BELAH. Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir dan isteri, Datin Seri Saripah Zulkifli membawa 113 anak angkat mereka membeli pakaian raya di pasar raya besar Mydin Meru Raya, Ipoh, Perak baru-baru ini.

Zambry berkata, kesemua kanak-kanak dan remaja berusia antara 11 hingga 15 tahun itu diambil menyertai Program Anak Angkat Menteri Besar Perak dikendali Yayasan Bina Upaya sejak empat tahun lalu.

Beliau berkata, selain diberi peluang memilih pakaian mengikut kehendak sendiri, anak-anak angkatnya yang terdiri daripada golongan miskin tegar dari seluruh Perak tersebut turut menerima duit raya sebanyak RM100.

"Semoga dengan pembelian baju raya ini, mereka sama-sama akan merasai kemeriahan Aidilfitri," katanya.

Pulai Desaru rai 60 anak yatim

Posted:

Pulai Desaru rai 60 anak yatim

Pulai Desaru rai 60 anak yatim


SERAMAI 60 orang anak yatim diraikan dalam majlis berbuka puasa anjuran Pulai Desaru Beach Resort & Spa di Bandar Penawar, Kota Tinggi, Johor baru-baru ini.


BERBAKTI. Pulai Desaru Beach Resort & Spa menceriakan 60 orang anak yatim dari Sekolah Kebangsaan Sri Setia Jaya, Tanjung Sedili dan sekitar Bandar Penawar di Kota Tinggi, Johor dalam satu majlis berbuka puasa yang diadakan di resort berkenaan baru-baru ini.

Mereka dihidangkan dengan pelbagai juadah tradisional dan antarabangsa menyelerakan yang disediakan khas oleh pihak hotel.

Selepas menikmati juadah, majlis dimeriahkan lagi dengan aktiviti dan kuiz serta sambutan hari jadi anak-anak yatim yang lahir dari bulan Januari hingga Julai.

Program kemudian diakhiri dengan pengagihan duit raya dan cenderamata oleh pihak pengurusan hotel serta Kelab Sukan dan Kebajikan Pulai Desaru Beach Resort & Spa.

Maggi edar 11,000 bungkus bubur lambuk di Kota Bharu

Posted:

Maggi edar 11,000 bungkus bubur lambuk di Kota Bharu

Maggi edar 11,000 bungkus bubur lambuk di Kota Bharu


MOHD. MUSLIM (empat dari kanan) bersama kakitangan Majlis Perbandaran Kota Bharu mengacau bubur lambuk sempena program amal Ramadan di Stadium Sultan Muhammad IV baru-baru ini.


BERAMAL. Maggi menyediakan 11,000 bungkus bubur lambuk sempena program Amal Ramadan yang diagihkan kepada orang ramai di lapan tempat berasingan di sekitar Kota Bharu, Kelantan baru-baru ini.

Pengurus jualannya, Mohd. Muslim Rani berkata, program tersebut melibatkan aktiviti memasak bubur lambuk menggunakan produk baharu Maggi bersama anak-anak yatim dan badan-badan bukan kerajaan (NGO) di beberapa tempat yang telah dikenal pasti.

"Bagi program yang pertama ini kita telah menyediakan sebanyak 5,000 bungkus bubur itu dimasak untuk diagihkan kepada orang ramai di sekitar Stadium Sultan Muhammad IV," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Bos sindiket palsu dokumen ditahan

Posted:

Bos sindiket palsu dokumen ditahan

Bos sindiket palsu dokumen ditahan

Oleh ATIKAH DALI
atikah.mohddali@kosmo.com.my

SEYED (kiri) yang ditahan di hadapan bangunan Perkeso, Jalan Ampang di ibu negara pada Sabtu lalu.


KUALA LUMPUR – Seorang lelaki Iran yang merupakan ketua sindiket pemalsuan dokumen terbesar bagi tujuan penyeludupan rakyat Iran ke Asia Tenggara dan negara-negara Eropah ditahan pihak berkuasa negara ini pada Sabtu lalu.

Seyed Ramin Miraziz Paknejad, 45, ditahan pada pukul 4.45 petang di hadapan bangunan Perkeso, Jalan Ampang di sini pada 3 Ogos lalu. Turut ditahan ialah isteri Seyed, seorang wanita berusia 41 tahun. Pasangan itu sudah setahun bersembunyi di negara ini.

Ketika ditahan, pasangan yang menaiki kereta BMW itu terperangkap dalam kesesakan lalu lintas di kawasan berkenaan.

Pengarah Jabatan Pasukan Petugas Khas (Operasi) Bukit Aman, Datuk Seri Mohamad Fuzi Harun berkata, pasangan itu disyaki terlibat dalam membuat dan menjual dokumen palsu kepada sindiket penyeludupan manusia termasuk kepada pengganas.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Koperal sembunyi maklumat pengganas dijel 7 tahun

Posted:

Koperal sembunyi maklumat pengganas dijel 7 tahun

Koperal sembunyi maklumat pengganas dijel 7 tahun

Oleh MUSTAPA LAKAWA
mustapa.lakawa@kosmo.com.my


GAMBAR FAIL... Hassan (kiri) dibawa keluar dari Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu selepas dijatuhi hukuman semalam.


KOTA KINABALU – Seorang anggota polis dijatuhi hukuman penjara tujuh tahun oleh Mahkamah Tinggi di sini semalam atas kesalahan menyembunyikan maklumat mengenai kegiatan pengganas di Sabah pada Februari lalu.

Hakim P. Ravinthran menjatuhkan hukuman itu ke atas Koperal Hassan Ali Basari selepas pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes melampaui keraguan munasabah.

Dalam prosiding semalam, mahkamah turut memerintahkan tertuduh yang berusia 61 tahun menjalani hukuman itu dari tarikh dia ditahan iaitu pada 3 Mac lalu.

Mengikut pertuduhan, Hassan yang bertugas di Cawangan Khas Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Lahad Datu dan berasal dari Semporna, Sabah didakwa melakukan kesalahan tersebut di Pejabat Ketua Cawangan Khas IPD berkenaan antara Januari hingga 3 Mac 2013.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Peniaga ayam maut digilis penyamun

Posted:

Peniaga ayam maut digilis penyamun

Peniaga ayam maut digilis penyamun

Oleh NUR AISHAH AMIN
nuraishah.amin@kosmo.com.my


PASAR MALAM, lokasi Rohani berniaga ayam sebelum dia maut digilis penjenayah di Taman Serdang Raya, Selangor kelmarin.


SERDANG – Seorang peniaga ayam menemui ajal dalam keadaan menyayat hati apabila dia digilis oleh sekumpulan lelaki yang melarikan lorinya di Jalan Serdang Raya 6/3, Taman Serdang Raya di sini kelmarin.

Dalam kejadian pada pukul 10 malam, dua hari sebelum umat Islam menyambut Hari Raya Aidilfitri, Rohani Harun, 50, meninggal dunia akibat cedera parah di dada selepas lebih sejam menerima rawatan di Hospital Serdang di sini.

Kejadian malang itu berlaku selepas Rohani yang merupakan ibu kepada enam anak baru sahaja selesai berniaga di pasar malam Jalan Serdang Raya, kira-kira 500 meter dari tempat kejadian.

Ketika kejadian, mangsa memandu lori seorang diri manakala suaminya, Yahaya Ishak, (gambar kecil) 62, dan anak lelaki mereka, Mohd. Haikal Hafiz, 8, menaiki kereta berasingan untuk pulang ke rumah di Taman Serdang Jaya di sini.

Ketua Polis Daerah Serdang, Asisten Komisioner Abdul Razak Elias berkata, mangsa memberhentikan kenderaannya selepas tiga lelaki berparang memintas lori itu sebelum menarik mangsa keluar.

"Mangsa cuba menahan lorinya yang dirampas suspek namun penjenayah itu bertindak kejam merempuh dan menyeret wanita tersebut sebelum meninggalnya beberapa meter dari lokasi kejadian.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Amalan sunah di Aidilfitri

Posted:

Amalan sunah di Aidilfitri

Amalan sunah di Aidilfitri

Oleh AHMAD LUTFI ABDUL WAHAB

AMALAN menziarah kubur boleh dilakukan pada hari raya untuk mengenang mereka yang telah pergi.


HARI Raya Aidilfitri merupakan hari yang penuh dengan kegembiraan bagi seluruh umat Islam. Ini kerana pada hari itu segala keampunan dan rahmat daripada Allah diberikan kepada umat Nabi Muhammad SAW.

Hari yang mulia ini merupakan hari kemenangan umat Islam yang telah menumpaskan godaan nafsu sehingga mereka berjaya menamatkan perjuangan melakukan ibadah puasa, solat tarawih, tadarus al-Quran dan ibadah-ibadah yang lain.

Menjelang Aidilfitri umat Islam bagaikan bayi yang baru dilahirkan oleh ibu mereka dalam keadaan fitrah dan bersih daripada segala dosa. Aidilfitri juga hari merayakan kebesaran Tuhan dan hari mentauhidkan keesaan-Nya.

Maka di mana-mana kita lihat rata-rata umat Islam menyambut dan merayakan Aidilfitri dengan gema takbir yang membesarkan Allah dan tahlil mentauhidkan-Nya. Kebesaran Allah dapat dilihat melalui rahmat dan maghfirah-Nya pada bulan Ramadan dan anugerah lailatulqadar yang cukup istimewa.

Sebelum kedatangan Islam, orang-orang jahiliah dahulu juga menyambut hari raya mereka dengan cara yang tersendiri. Mereka meraikannya dengan berbagai-bagai kemaksiatan seperti minum minuman keras dan menyembah patung berhala.

Setelah kedatangan Islam yang dibawa oleh Rasulullah SAW, hari raya itu diganti dengan Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha. Rasulullah bersabda: "Dahulu kalian mempunyai dua hari yang kalian melakukannya untuk bersenang-senang dan sungguh Allah telah menggantikan kedua-duanya dengan yang lebih baik iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha."

Solat Aidilfitri buat kali pertama disyariatkan pada tahun pertama Hijrah, namun Rasulullah baru dapat melakukannya pada tahun kedua Hijrah. Hukum mendirikan solat sunat ini menurut Mazhab Syafie dan Mazhab Maliki sunat muakad yakni sunah yang tidak pernah ditinggalkan oleh Rasulullah.


UMAT Islam perlu menghiasi malam raya dengan alunan takbir yang memuji kebesaran Ilahi sempena meraikan kemenangan berpuasa pada bulan Ramadan.


Ibnu Abbas meriwayatkan sebuah hadis yang bermaksud: "Apabila datang Hari Raya Aidilfitri, para malaikat berbondong-bondong turun ke atas permukaan bumi dan berdiri di sebuah tempat sambil berkata yang dapat didengari oleh seluruh makhluk ciptaan Allah kecuali manusia dan jin: 'Wahai umat Nabi Muhammad! Keluarlah kalian menuju kepada Tuhan Yang Maha Pemurah dan mengampuni daripada segala dosa, apabila mereka bergerak dan berada di tempat solatnya, Allah berfirman kepada para malaikat-Nya: 'Wahai para malaikatku! Apakah balasan bagi seorang hamba yang telah menyelesaikan pekerjaannya? Para malaikat menjawab: 'Wahai Tuhan dan Pemimpin kami, selayaknya baginya untuk diberikan ganjaran. Allah berfirman: 'Saksikanlah oleh kalian! Sesungguhnya Aku memberi pahala bagi mereka yang berpuasa dan solat. Reda serta ampunan-Ku untuk mereka, berlalulah, kalian telah Aku ampuni."

Ketika meraikan hari raya, kita hendaklah melakukan dan meninggalkan beberapa perkara yang telah diterangkan oleh Rasulullah seperti:

* Diharamkan berpuasa pada Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha

Seperti yang disebutkan oleh Rasulullah: "Sesungguhnya dilarang berpuasa pada dua hari raya, iaitu Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidiladha." – Riwayat Bukhari dan Muslim.

* Membersihkan diri dan mandi sebelum pergi ke masjid

Sa'id bin Jubair berkata: "Sunah-sunah Eid itu ada tiga perkara, berjalan kaki ketika menuju ke masjid, mandi sebelum solat dan makan setelah waktu Subuh."

Imam Nawawi mengatakan: "Seluruh ulama bersepakat sunahnya mandi sebelum solat Aidifitri."


DISUNATKAN memakai pakaian baharu bagi menzahirkan kesyukuran atas nikmat yang diperoleh.


* Makan beberapa biji kurma dalam jumlah ganjil sebelum ke masjid

Sebelum ke masjid untuk mendirikan solat sunat Aidilfitri, kita digalakkan makan terlebih dahulu manakala pada Hari Raya Aidiladha, disunatkan tidak makan sebelum ke masjid. – Riwayat Bukhari

* Bertakbir pada waktu terbenamnya matahari iaitu masuk waktu solat Maghrib hingga keluarnya imam menuju ke mimbar pada keesokan hari

Banyak riwayat daripada Nabi Muhammad dan perkataan para sahabat yang memerintahkan untuk menghiasi malam hari raya dengan bertakbir kepada Allah. Muhammad bin Syihab al-Zuhri berkata: "Kami sentiasa bertakbir sejak melangkahkan kaki menuju ke masjid sehingga keluarnya imam."

Selain itu, malam Hari Raya Aidilfitri merupakan waktu yang paling baik untuk berdoa. Imam Syafie pernah mengatakan: "Ada lima malam yang doa seorang hamba itu cepat dikabulkan oleh Allah iaitu malam Hari Raya Aidilfitri, malam Hari Raya Aidiladha, malam Jumaat, malam awal Rejab dan malam Nisfu Sya'aban."

* Mengucapkan tahniah kepada sesama saudara Muslim

Dianjurkan kita mengucapkan tahniah sesama kaum keluarga dan rakan seagama kerana telah berjaya melaksanakan ibadah selama sebulan pada bulan Ramadan. Pengucapan selamat ini telah mula dilakukan sejak zaman sahabat.

* Memakai pakaian yang bagus atau baharu

Jika berkemampuan, pakailah pakaian yang baik dan elok serta memakai minyak wangi sebagai penghormatan pada hari yang mulia ini. Ia merupakan tanda syukur dengan memperlihatkan nikmat yang telah diberikan oleh Allah.

* Disunatkan untuk solat Aidilfitri berjemaah

Pada pagi Syawal, kaum lelaki, wanita, orang musafir dan kanak-kanak disunatkan mengerjakan solat sunat Aidilfitri. Bagi wanita yang haid, mereka boleh duduk di luar masjid.

Songkok jenama Style Tun

Posted:

Songkok jenama Style Tun

Songkok jenama Style Tun

Oleh NORLIDA AKMAR IDROS
norlida.idros@kosmo.com.my


PERMINTAAN songkok Style Tun agak tinggi menjelang Aidilfitri.


PENGUSAHA songkok Style Tun, Sardi Dahar, 55, yang mewarisi perniagaan arwah bapanya, Dahar Dato, di Kompleks Pekan Rabu, Alor Setar, Kedah sejak tahun 1930-an sering menjadi tumpuan orang ramai.

Gerai songkok yang beralamat di Lot A-1-07 itu lazimnya menjadi tumpuan orang ramai yang mahu mencari kelengkapan hari raya termasuklah songkok istimewa yang dikenali sebagai Style Tun.

Gerai Sardi pasti menjadi persinggahan bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad setiap kali beliau berkunjung ke Kompleks Pekan Rabu menjelang Aidilfitri.

Terbaharu, pada 22 Julai lalu, Tun Mahathir seperti biasa singgah di gerai Sardi dan mencuba songkok Style Tun.

Kedai pilihan Tun

Menurut Sardi, Tun Mahathir pada masa itu terpaksa menempah songkok baharu kerana ukuran songkok yang sesuai dengan Tun Mahathir iaitu ukuran lilit kepala 22 inci dan tinggi songkok 4 1/4 inci tiada stok.

"Biasanya memang ada songkok Style Tun yang sesuai untuk Tun Mahathir di kedai saya tetapi kehabisan stok kerana permintaan tinggi menjelang hari raya.

"Tun sudah menempah songkok Style Tun dan saya bertungkus-lumus menyiapkannya," katanya ketika ditemui di premisnya.

Kata Sardi, beliau bersyukur dan berasa bangga kerana kedainya menjadi pilihan Tun Mahathir sejak sekian lama.


SONGKOK keluaran Sardi berkualiti dari segi jahitan dan kekemasan selain selesa dipakai.


"Selain Tun Mahathir, kedai saya pernah dikunjungi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak; Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin; Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal dan banyak lagi," ujarnya.

Menurut bapa kepada empat orang anak ini, beliau mewarisi kemahiran membuat songkok daripada arwah bapanya yang berasal dari Bukit Tinggi, Sumatera Barat, Indonesia.

"Bapa saya berhijrah ke negara ini untuk berniaga dan perniagaan songkoknya saya warisi sehingga hari ini," katanya.

Ujar Sardi, beliau kerap membantu bapanya membuat songkok dan mampu menghasilkan songkok sendiri ketika umurnya dalam lingkungan 20-an.

"Saya merupakan anak ketiga daripada tujuh beradik. Saya satu-satunya anak yang mewarisi kemahiran membuat songkok daripada bapa," jelas Sardi.

Menceritakan tentang idea menghasilkan songkok Style Tun, beliau berkata, ia tercetus apabila seorang pelanggan mencadangkan supaya Sardi menghasilkan songkok yang berbeza.

"Pelanggan itu kata songkok yang saya hasilkan pada masa itu biasa sahaja dan mudah didapati di Kuala Lumpur, jadi saya terus fikir untuk menghasilkan rekaan songkok yang berbeza.

"Selepas itu, tercetuslah idea untuk menghasilkan songkok yang mempunyai ciri-ciri seperti ringan, boleh lipat, jahitan halus dan tidak mengecut jika terdedah kepada panas," jelasnya.


TUN MAHATHIR mencuba songkok kegemarannya sambil diperhatikan pemilik kedai Songkok Style Tun, Sardi di Kompleks Pekan Rabu, Alor Setar baru-baru ini.


Harga songkok Style Tun ialah RM120 berbanding songkok biasa yang dikenali sebagai Songkok Malaysia RM75 seunit.

Tempahan songkok

"Saya menghasilkan songkok Malaysia sebanyak 20 unit sehari manakala songkok Style Tun hanya lima unit sehari," katanya sambil memberitahu, pelanggan perlu menempah songkok Style Tun manakala stok Songkok Malaysia sentiasa ada.

Kata Sardi, sejak bulan Januari lalu, beliau menerima sebanyak 500 tempahan songkok Style Tun.

"Saya amat mementingkan kualiti songkok dari segi material, kekemasan, jahitan dan keselesaan ketika memakainya," jelasnya.

Menyentuh tentang jenama Style Tun yang digunakan pada songkok keluarannya, kata Sardi, beliau memohon kebenaran daripada Tun Mahathir untuk menggunakan gambar beliau pada kotak songkok berkenaan.

"Tun Mahathir beri kebenaran dan pesan kepada saya supaya menghasilkan songkok yang berkualiti demi menjaga nama baik beliau," jelasnya.

Sardi kini merancang untuk membuka sebuah kilang membuat songkok bagi mengembangkan perniagaannya.

Trend baharu warna kediaman

Posted:

Trend baharu warna kediaman

Trend baharu warna kediaman

Oleh AMMAR JAZLAN MAD LELA
ammar.jazlan@kosmo.com.my

DUTA Jenama Dulux Paint, Eric Leong menyatakan terdapat lima tema warna cat yang ideal dan cantik untuk menghiasi panel dinding kediaman pada hari lebaran.


HARI Raya Aidilfitri menjelma lagi. Justeru, tidak hairanlah jika sebahagian besar umat Islam di negara ini sibuk membuat persiapan bagi memastikan kediaman sentiasa ceria dalam menyambut kehadiran tetamu-tetamu pada pagi lebaran.

Ada yang merancang menukar perabot baharu, tidak kurang juga yang berkira-kira mahu menukar langsir, permaidani, lampu hiasan dan sebagainya.

Bagi yang mempunyai bajet lebih mungkin mempunyai perancangan untuk mengecat rumah tahun ini.

Bagaimanapun disebabkan terlalu banyak pilihan warna yang tersedia pasti menyulitkan untuk membuat pilihan terbaik dan sesuai untuk kediaman.

Lima tema

Menyedari hakikat itu, Duta Jenama Dulux Paint, Eric Leong baru-baru ini berkongsi trend pilihan warna kepada pelanggan yang mahu suasana baharu untuk kediaman tetapi tidak tahu di mana harus bermula.

Menurut Eric, terdapat lima tema yang berbeza diketengahkan pada Hari Raya Aidilfitri tahun ini iaitu Simple Celebration, Newly Weds, Candy Raya, Family Home dan Mostly Masculine yang diinspirasikan daripada buku Dulux ColourFutures 2013.

Katanya, perkara asas yang harus ditekankan oleh setiap pemilik kediaman ialah menentukan gaya hiasan dengan mengambil kira corak kehidupan mereka seisi keluarga.

"Misalnya, warna-warna bumi Family Home diinspirasi daripada palet Home Factor sesuai bagi golongan berkeluarga yang mahukan suasana ringkas dan tidak terlalu menonjol," katanya.

Jelas Eric, bagi golongan bujang, beliau menyarankan tema Mostly Masculine yang diinspirasikan daripada palet Switching Off.


KOLEKSI katalog Dulux membantu pelanggan memilih cat warna mengikut cita rasa dan kesesuaian ruang kediaman.


"Ketenangan rona dalam tema ini sememangnya mendamaikan. Dengan barisan palet yang mengunjur daripada kelabu indah ke biru mewah, ia menyerlahkan kesempurnaan untuk gaya kemas, moden dan melambangkan cita rasa tinggi.

"Bagi pasangan baru berkahwin, disarankan menggunakan tema Newly Weds daripada palet Visual Solace yang menggabungkan warna-warna pastel lembut bagi memberikan suasana romantik, anggun dan ringkas,"ujarnya.

Tambah Eric, pemilihan tema dan warna yang sesuai penting kerana ia mampu memberikan kesan tertentu pada ruangan, memperkuatkan hiasan dalaman dan menonjolkan keseluruhan ruangan yang ada.

Justeru katanya, sebelum mengecat rumah dan mengatur dekorasi hiasan dalaman, pelanggan perlu memahami makna dan pengaruh setiap warna terhadap karakter diri mereka.

"Warna bukan saja menyerlahkan ruang dalaman malah dapat menghasilkan persekitaran yang ceria, kreatif dan penuh ketenangan.

"Ia bukan saja menggambarkan personaliti pemiliknya malah mampu menambahkan nilai estetika sesebuah kediaman," ujarnya.

Jelas Eric, sekiranya pelanggan tidak gemar bereksperimentasi dengan warna-warna dinding rumah, mereka boleh memilih jalan selamat dengan bermain dengan warna aksesori, kemasan dan perabot.

"Misalnya, pasu berwarna hijau zaitun dan langsir bercorak kelabu asap di ruang tamu.

"Bahagian sofa atau meja makan pula dimeriahkan dengan penggunaan kusyen atau skaf besar berwarna-warni pastinya memberikan elemen berbeza berbanding sebelumnya," katanya.

Bagi pelanggan yang masih ragu-ragu dengan pilihan mereka bolehlah mendapatkan perkhidmatan perundingan warna Dulux melalui e-mel, telefon atau berkunjung sendiri ke pejabat akzonobel berhampiran.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Suka duka kerjaya seorang pereka

Posted:

Suka duka kerjaya seorang pereka

Suka duka kerjaya seorang pereka

Oleh HAFIZ AHMAD
mohammadhafiz.ahmad@kosmo.com.my

BUSANA tradisi sangat sinonim dengan sambutan Aidilfitri apabila setiap umat Islam di Malaysia memilih untuk bergaya mengenakan persalinan seperti baju kurung, kurung Kedah dan kebaya. Peralihan masa membawa inovasi kepada baju-baju tersebut atas daya kreatif sang pereka yang menghamparkan cetusan idea mempesona.

Jika dilihat hari ini, kebanyakan baju tradisional diberi penataan bak selebriti kerana ramai pelanggan, terutamanya kaum wanita, mula terdedah dengan cita rasa fesyen yang tinggi. Ia memberi galakan kepada para pereka untuk terus menghasilkan koleksi yang mampu menampakkan keayuan setiap wanita.

Namun, tiada siapa tahu, dalam kesibukan menyiapkan tempahan yang menggunung, terselit cerita suka dan duka pereka busana ini bagi memastikan setiap ukuran menjadi sepasang persalinan indah hingga pelanggan mengukir senyuman tanda kegembiraan.

Mengimbas detik awal menjadi jurubusana, gandingan Rashid Omar dan Wan Mohd. Ridzuan Wan Ismail di bawah label Wanpa, pernah tidak sempat menyiapkan baju pelanggan akibat terlebih menerima tempahan.


DARI kiri: Hazree, Afiq, Rashid, Syafenaez, Ezuwan dan Wan Mohd. Ridzuan.


"Waktu itu, kami baru lagi dalam industri fesyen sehinggakan ghairah menerima tempahan yang melangkaui kemampuan dan tenaga kerja yang ada," imbas Rashid.

Mengehadkan tempahan

Disebabkan itu, mereka terpaksa menyudahkan kerja hingga ke malam raya bagi memastikan pelanggan tetap menerima baju.

"Sejak peristiwa itu, kami lebih berhati-hati dalam menerima tempahan terutamanya musim perayaan bagi mengelakkan detik pahit itu berulang.

"Kami mengehadkan jumlah baju dan pelanggan mesti membuat tempahan awal mengikut jangka masa yang ditetapkan," kata Wan Mohd. Ridzuan.

Perkara sama turut dialami oleh Hazree Wahid sehingga menyebabkan dia pulang ke kampung halaman di Johor Bahru, Johor, pada malam hari raya.

"Kadang-kadang pelanggan sanggup membayar pada harga tinggi kerana membuat tempahan saat-saat akhir. Saya pula terpaksa menerimanya bukan disebabkan tamak tetapi tidak sampai hati untuk menolak memandangkan ada pelanggan terdiri daripada pelanggan tetap dan rakan-rakan," ujarnya.

Pendatang baharu, Afiq Mohamed juga turut mengalami nasib serupa seperti pereka-pereka seniornya apabila tahun lalu beberapa pasang baju tidak sempat disiapkan dan dihantar selepas seminggu hari raya.

"Mujur pelanggan-pelanggan saya faham dengan situasi itu memandangkan mereka sendiri lambat membuat tempahan. Toleransi sebegitu memudahkan kami sebagai pereka untuk mendahulukan tempahan awal," ujar pereka dari Rembau, Negeri Sembilan itu.

KEBAYA merah cetusan Hazree membangkitkan kemeriahan di hari lebaran.


Memori Syawal

Bagi Ezuwan Ismail pula, prinsipnya mudah, jika ada pelanggan membuat tempahan lewat, mereka akan menerima baju-baju seminggu selepas hari raya.

"Terdapat juga pelanggan yang menempah baju selepas Aidilfitri untuk disarungkan ketika menghadiri rumah terbuka," kata Ezuwan yang bakal melangsungkan perkahwinan bersama pilihan hati pada hari raya ketiga tahun ini.

Mengimbau kenangan menyambut Aidilfitri keempat-empat pereka itu, kemeriahan perayaan lebih terasa ketika zaman kanak-kanak mereka.

Bagi Afiq, Aidilfitri disambut bersama sanak saudara menjadi lebih meriah apabila mereka berkumpul di rumah nenda di Kampung Batu, Rembau.

"Setahun sekali dapat berkumpul, tidak sah jika saya dan sepupu tidak bermain mercun. Suasana itu hanya dapat dirasai di kampung," kenang Afiq.

Menyambut hari lebaran di kampung halaman sentiasa dinantikan oleh Hazree dan adiknya Syafenaez Wahid . Mereka memastikan berada di sisi keluarga dua hari sebelum perayaan.

"Ia merupakan tradisi kami seisi keluarga, walaupun semakin sibuk sejak bergiat aktif dalam industri fesyen, saya cuba untuk pulang ke kampung untuk bersama mereka," kata Syafenaez.

RONA-rona ceria menjadi pilihan Ezuwan sempena musim perayaan tahun ini.


Buat baju sendiri

Ketika zaman kanak-kanak, ketibaan hari raya sangat dinantikan oleh Ezuwan kerana dia boleh mengumpul duit hasil kegigihan berkunjung ke rumah-rumah terbuka.

"Hasil kutipan itu saya gunakan untuk membeli peralatan sekolah dan menyimpan sedikit dalam tabung," kata Ezuwan.

Lebih menarik, darah seni sebagai seorang pereka fesyen sudah bercambah dalam diri Ezuan sejak kecil apabila mampu membuat sendiri baju Melayunya.

"Menginjak usia remaja, saya sudah melaram dengan baju Melayu rekaan sendiri dan ia kekal sehingga ke hari ini," kata Ezuwan yang wajib menjamah ketupat dan rendang pada hari raya.

Berbeza pula dengan pereka duo, Wanpa kerana mereka lebih suka membeli baju yang sedia ada kerana masa yang tidak mengizinkan untuk menjahit sendiri. "Kadang-kadang, rakan pereka seperti Fairuz Ramdan memberi sepasang baju Melayu kepada kami," kata Wan Mohd. Ridzuan.

"Lagipun, baju untuk lelaki tidak perlukan banyak hiasan. Cukup dengan rekaan asli kerana saya sendiri lebih gemar dengan konsep yang ringkas dan minimalis," tambah Rashid pula.

Tradisi jejaka Melayu

Posted:

Tradisi jejaka Melayu

Tradisi jejaka Melayu

BAJU Melayu tampak segak dipadankan bersama samping songket.


TAHUN 1992 menjadi percubaan pertama pereka prolifik negara, Bon Zainal Harun memperkenalkan koleksi baju Melayu. Menggunakan nama Warisan, sentuhan Bon Zainal ketika itu menerima sambutan hangat dalam kalangan lelaki tempatan.

Kejayaan baju Melayu itu bagaimanapun tidak diteruskan pada tahun-tahun berikutnya. Kini, selepas 20 tahun, Bon Zainal kembali menghasilkan koleksi baju Melayu. Namun nama koleksinya diubah kepada Tradisi, sekali gus menjadi unjuran kepada legasi Warisan yang dikekalkan sehingga ke hari ini.

"Sudah terlalu lama saya tidak tampilkan rekaan baju Melayu. Tahun lalu saya nekad untuk kembali mengeluarkan koleksi baju Melayu. Ia bukan khusus untuk musim perayaan malah boleh digayakan pada bila-bila masa dan apa jua acara," jelas Bon Zainal ketika ditemui Stailo baru-baru ini.

Mengekalkan elemen-elemen asli sepasang baju Melayu, tambah Bon Zainal, keistimewaan Tradisi terletak pada perincian jahitan pada bahagian lengan. Pesak dan ruangan lima butang leher cekak musang pula diterapkan sama seperti baju Melayu lain.

Tekankan kekemasan

Dipecahkan kepada dua pilihan, sedia pakai dan tempahan, baju Melayu Tradisi menekankan kekemasan dari aspek gaya keseluruhan. Bahagian dalaman poket ditambah kain dan dijahit teliti agar poket tidak menggeleber seperti baju Melayu biasa.

BON mengekalkan ciri-ciri klasik pada rekaan baju Melayu yang sinonim dengan hari lebaran.


"Baju Melayu sedia pakai didatangkan dengan pilihan sembilan warna. Tawaran lebih kepada rona-rona yang popular pada masa kini seperti merah delima yang masih maskulin untuk seorang lelaki.

"Bagaimanapun warna asas seperti hitam, biru laut dan ungu tetap dijual," jelas Bon Zainal yang memberitahu koleksi sedia pakai yang menggunakan material satin tidak berkilat itu disediakan dalam empat saiz iaitu S, M, L dan XL.

Bagi pelanggan yang memilih baju Melayu Tradisi secara tempahan, mereka bukan sahaja menerima sepasang busana yang eksklusif, malah mendapat bantuan menyeluruh dalam membentuk gaya keseluruhan.

"Selalunya pelanggan yang menempah dengan saya meminta pertolongan bagi mencari songkok, samping dan capal yang sesuai dengan baju Melayu mereka. Ia sangat menguntungkan mereka kerana konsultasi itu percuma," terang Bon Zainal.

Gandingan wangian

Gaya segak baju Melayu Tradisi juga punya pelengkap istimewa. Selain aksesori seperti butang atau kerongsang songkok, minyak wangi yang disembur juga menambah nilai ekstra maskulin kepada si pemakai.

BAJU Melayu rona terang pasti menyerlahkan penampilan segak seorang lelaki.


Sempena Aidilfitri ini, apa kata bentuk penampilan jejaka Melayu sempurna bersama baju Melayu dan tiga seleksi wangian baharu daripada Dashing for Men.

Baju Melayu Tradisi rona oren misalnya, amat menepati aura haruman Dashing Bold. Rona garang baju menampakkan susuk kegagahan seorang jejaka Melayu manakala nota sitrus kardamon menyempurnakan aura keberanian si jejaka.

Busana Syawal warna ungu pula sesuai untuk si lelaki yang berani mengambil risiko. Satukan ia bersama wangian Dashing Edge yang kaya dengan nota kayuan kardamon dan rosemary.

Kekal bertenaga sepanjang Syawal pertama dengan haruman Dashing Pure Energy. Semarakkan haruman nota mocha dan lemon Pure Energy menerusi baju Melayu Tradisi rona hijau buah zaitun. - ALIF ABU BAKAR

Tudung labuh gaya kontemporari

Posted:

Tudung labuh gaya kontemporari

Tudung labuh gaya kontemporari

KONSEP tudung bawal memudahkan pengguna memakai tudung labuh keluaran Elle Zada.


LAMBAKAN busana baju kurung dengan sentuhan moden dan berwarna-warni menghangatkan sambutan Aidilfitri yang bakal menjelang beberapa hari lagi. Persalinan Muslimah turut mendapat sambutan dengan rekaan yang lebih kontemporari tetapi masih mengikut syariat agama.

Bagi mereka yang tercari-cari tudung labuh dengan percikan rona menarik, koleksi daripada butik dalam talian, Elle Zada, boleh dijadikan panduan gaya baharu sempena musim perayaan nanti.

Istimewanya tudung labuh Elle Zada, ia mudah dipakai kerana direka dengan menggunakan konsep sama seperti tudung bawal. Pemakai hanya perlu menyerkup tudung dan boleh menggayakannya mengikut pilihan sendiri.

KESELESAAN menjadi keutamaan kepada Elle Zada selain mengikut syariat agama.


"Cara pemakaian sangat mudah malah menjimatkan masa malah pengguna hanya perlu melilit lebihan kain. Kreativiti mereka membuatkan pemakaian tudung tampak menarik," ujar pemilik butik Elle Zada, Elliyin Rasif, ketika ditemui Stailo.

Serlahkan penampilan

Tudung labuh tersebut didatangkan dengan pilihan rona-rona polos dan dua tona yang senada. Ia menyerlahkan penampilan si pemakai kerana lari daripada rekaan tipikal dan konvensional.

"Rekaan Elle Zada menekankan intepretrasi berlandaskan syariat agama tetapi kami menambah unsur-unsur kontemporari sebagai satu transisi Muslimah moden," tambah Elliyin.

Elliyin mendapat idea mereka tudung labuh tersebut apabila ramai rakan bertanyakan tudung yang dipakainya. Menurutnya lagi, pada peringkat awal, dia hanya menjahit sendiri tudung labuh berkenaan kerana sukar mencari rekaan serupa di pasaran.

WARNA ceria menambah seri wajah si pemakai.


"Jika kita lihat, kebanyakan tudung hari ini diberi sentuhan yang terlalu menyerlah hingga lari daripada tuntutan Islam sebenar.

"Disebabkan itu, saya reka tudung sendiri dan tidak sangka pula ramai yang menginginkan tudung sama," imbas Elliyin.

Tidak terhad kepada rekaan polos, Elle Zada turut menawarkan tudung labuh bercorak dan cetakan mengikut musim tertentu. Terdapat juga koleksi warna kontra dan motif floral yang sesuai untuk remaja perempuan dan bekerjaya.

Beroperasi secara talian, laman Elle Zada boleh diakses menerusi laman web rasmi atau pelanggan boleh berkunjung ke laman sosial, Facebook, untuk mendapatkan promosi dan pilihan terkini. – HAFIZ AHMAD

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


‘Jangan nilai sekarang’

Posted:

'Jangan nilai sekarang'

'Jangan nilai sekarang'

Oleh NAN HIDAYAT NAN AZMIE
hidayat.azmie@kosmo.com.my

SKUAD Harimau Muda tiba di KLIA petang semalam selepas 'berguru' lima bulan di benua Eropah.


SEJAUH mana keberkesanan Harimau Muda 'berguru' di Eropah hanya boleh dinilai pada temasya Sukan SEA di Myanmar penghujung tahun ini.

Pengendali Harimau Muda, Ong Kim Swee (gambar kecil) berkata, sebarang spekulasi negatif yang mendakwa anak-anak buahnya sekadar 'makan angin' ekoran beberapa keputusan kurang memberangsangkan semasa aksi persahabatan di Eropah wajar dihentikan segera.

Sebaliknya, Kim Swee mencabar 'kejantanan' setiap pemainnya berjuang bermati-matian dalam usaha melakar kejayaan hatrik 'ibu emas' pada temasya Sukan SEA kelak.

"Sebagai jurulatih, sudah tentu saya berazam mahu memburu emas hatrik pada temasya Sukan SEA.

"Soal sama ada latihan kami di Eropah sia-sia ataupun tidak... tunggu Sukan SEA.

"Jika kami gagal melangkah ke separuh akhir Sukan SEA nanti, barulah boleh kata sia-sia," katanya kepada pemberita sebaik skuad Harimau Muda tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang petang semalam.

Skuad Harimau Muda yang menimba ilmu di Eropah sejak 16 Mac lalu melakar tiga kemenangan, empat seri dan selebihnya tewas sepanjang 17 aksi persahabatan di sana.

Anak-anak buah Kim Swee juga 'menutup buku' dengan kekalahan 1-5 kepada kelab liga utama Slovakia, FC Vion pada 31 Julai lalu.

Mengulas lanjut, Kim Swee juga membayangkan bakal memanggil beberapa pemain baharu seperti Nik Shahrul Azim Halim, Zubir Azmi, K. Reuben dan Putera Nadher Amarhan Maderner atau Junior Edstal bagi menghadapi Pestabola Merdeka yang akan membuka tirainya di Kuantan, Pahang pada 5 September depan.

Menurut beliau, beberapa pemain utama seperti Izzaq Faris Ramlan, Fandi Othman, Amir Saidin dan Nurridzuan Abu Hassan mengalami kecederaan ketika di Eropah dan belum pasti belum dapat beraksi pada kejohanan berkenaan.

"Saya akan menilai semula pemain... mungkin empat atau lima pemain baharu akan dipanggil. Cuma, pemain yang dipanggil perlulah memiliki prestasi semasa yang bagus," katanya.

Pada masa sama, Kim Swee juga menafikan spekulasi yang mengaitkan beliau sebagai pengganti Datuk K. Rajagobal sebaik kontrak pengendali Harimau Malaya itu tamat pada 31 Disember depan.

"Fokus saya ketika ini hanya mahu memburu emas hatrik temasya Sukan SEA, jadi cukup-cukuplah dan hentikan spekulasi seperti ini," tegasnya.

Malaysia ikut karakter Ireland

Posted:

Malaysia ikut karakter Ireland

Malaysia ikut karakter Ireland

Oleh SHAHRIL NIZAM ABDULLAH
shahril.abdullah@kosmo.com.my


PAUL REVINGTON


MENTALITI skuad hoki negara harus berada pada landasan yang tepat jika berhajat menjuarai gelaran sulung Piala Asia 2013 di Ipoh, Perak.

Ketua jurulatih skuad negara, Paul Revington menjelaskan, pemain-pemainnya perlu memastikan mentaliti serta minda mereka dalam keadaan yang positif - sama seperti ketika beliau membimbing Ireland dalam kelayakan Sukan Olimpik 2012 di Dublin pada Mac tahun lalu.

Dalam kempen tersebut, Ireland cemerlang untuk mara ke final penentuan slot ke Sukan Olimpik 2012 sebelum pasukan No. 15 dunia itu tumpas 2-3 kepada Korea Selatan (No. 8) tatkala Malaysia (No. 13) ketika itu hanya mampu menduduki tempat ketiga.

"Pemain-pemain kini telah berada dalam keadaan bersedia, malah mereka telah mengejutkan saya semalam (kelmarin) dengan komitmen dan kesungguhan yang dipamerkan ketika latihan.

"Sejujurnya, mereka sentiasa memberi kejutan kepada saya dalam setiap sesi latihan dan ia sesuatu yang positif untuk melihat mereka dalam keadaan seperti itu.

"Amat penting untuk mereka mengekalkan minda dan mentaliti (yang kuat). Skuad Ireland juga pernah memiliki minda dan mentaliti yang sama ketika di bawah bimbingan saya dalam kempen kelayakan tahun lalu dan mereka hampir memenanginya (layak ke Olimpik London 2012).

"Jadi untuk menjawab soalan adakah pemain kita juga berada dalam keadaan yang sama, jawapan saya ialah ya, memang sama sekali," jelas Revington ketika sidang akhbar pengumuman skuad Piala Asia di Kuala Lumpur semalam.

Dalam pengumuman itu, hanya 16 daripada 18 senarai penuh skuad negara telah dipilih manakala dua tempat lagi kekal menjadi rebutan baki lapan pelatih.

"Nama pemain yang mengisi dua tempat terakhir ini akan diumumkan pada 16 Ogos depan dan situasi ini berlaku ekoran ketiadaan Chua (Boon Huat yang meninggal dunia minggu lalu) serta ada beberapa pemain lagi yang masih belum cergas.

"Selain itu, ia juga bertujuan untuk memberi semangat dan persaingan yang sihat dalam kalangan lapan pelatih yang ada supaya mereka mencuba sedaya upaya untuk memenangi dua tempat terakhir ini," tambah pengendali dari Afrika Selatan itu.

Dalam kempen Piala Asia 2013 yang bermula 24 Ogos hingga 1 September depan, Malaysia diundi dalam Kumpulan A bersama Pakistan, Taiwan dan Jepun manakala Kumpulan B menampilkan pasukan Korea Selatan, India, Bangladesh dan Oman.

Kem latihan skuad negara akan bermula 11 hingga 15 Ogos ini di Ipoh sebelum anak-anak buah Revington berdepan dua aksi persahabatan menentang India pada 10 Ogos dan Oman (22 Ogos).

Mencari bintang masa depan

Posted:

Mencari bintang masa depan

Mencari bintang masa depan

Oleh SHAHRIL NIZAM ABDULLAH
shahril.abdullah@kosmo.com.my

FIRDAUS (belakang) dan Shah Firdaus antara sandaran terbaik Malaysia di Glasgow.


KEJOHANAN Berbasikal Trek Remaja Dunia 2013 dianggap medan pertembungan di antara pelumba generasi baharu yang bakal menyinar pada masa hadapan.

Pada kejohanan itu, ramai 'bintang dalam pembikinan' berentap sesama sendiri untuk menilai sejauh mana keupayaan dan pencapaian mereka pada usia yang masih muda.

Bagi sesebuah negara membangun dalam sukan berbasikal termasuk Malaysia, kejohanan itu sudah pasti menjadi penanda aras dalam menentu hala tuju sukan berkenaan.

Pada edisi 2013 yang berlangsung di Glasgow, Scotland bermula hari ini, tujuh pelumba remaja akan menggalas misi Malaysia untuk menguji setakat mana tahap keupayaan mereka dalam kalangan pelumba dunia yang lain.

Pengorbanan tujuh pelumba itu yang terdiri daripada Muhammad Firdaus Mohd. Zonis, Asyraf Naim Ying, Muhammad Shah Firdaus Sahrom, Muhammad Afiq Huznie Othman, Muhammad Aele Shafri Rusli, Irwandie Lakasek dan Mohamad Farid Razali sudah pasti amat besar.

Pada masa sama, mereka sudah boleh dianggap sebagai pelapis yang bakal meneruskan legasi jaguh-jaguh negara yang sedia ada seperti Mohd. Azizulhasni Awang dan Josiah Ng serta Fatehah Mustapa.

Begitupun, mampukah mereka menepati setiap jangkaan dan ramalan yang diletakkan di bahu masing-masing atau tersungkur seperti tiga edisi yang lepas di Itali (2010), Rusia (2011) dan New Zealand (2012).

Sejak kali terakhir Muhd. Adiq Husainie Othman membawa pulang pingat gangsa dalam acara scratch 10 kilometer lelaki di Moscow, Rusia pada 2009, masih belum ada pelumba remaja berjaya menyerlah dan memenangi pingat pada kejohanan tersebut .

Namun di Glasgow kali ini, peluang dilihat agak cerah setelah Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) menghantar kontinjen paling besar bagi memberi saingan dalam acara pecut dan endurance selama lima hari di Velodrom Sir Chris Hoy.

Diiringi oleh pegawai Mohd. Izham Mohamad dan jurulatih Suod Hussain serta penolongnya, Junaidi Mohamad Nasir, barisan pelumba muda negara akan beraksi dalam beberapa acara individu dan berpasukan dalam usaha membuktikan keupayaan mereka sebagai pelumba generasi baharu yang bakal menggegar dunia pada masa hadapan.

Timbalan Presiden PKBM, Datuk Naim Mohamad menjelaskan, pihaknya menghantar tujuh pelumba remaja kali ini dengan misi memberi pendedahan dan mengukur tahap keupayaan sebenar mereka bersaing dengan pelumba terbaik dunia.

"Ketujuh-tujuh pelumba remaja ini akan bersaing dalam pelbagai acara dan ini bakal menjadi medan terbaik untuk mereka membuktikan kemampuan mereka, meraih kejayaan dan seterusnya menyarung Jersi Pelangi selaku juara remaja dunia.


VELODROM Sir Chris Hoy bakal menghimpunkan barisan pelumba remaja terbaik dunia apabila Kejohanan Berbasikal Trek Remaja Dunia 2013 berlangsung.


"Kejohanan ini juga bakal memberi gambaran awal kepada PKBM sama ada kita mampu atau tidak bersaing dalam acara endurance kerana setakat ini Malaysia hanya lebih menyerlah dalam acara pecut sahaja," jelas Naim kepada Kosmo! baru-baru ini.

Menurut Naim, meskipun tujuan utama PKBM ialah menilai tahap sebenar kedudukan pelumba remaja negara, namun beliau menjelaskan PKBM turut mengharapkan satu kilauan pingat daripada pelumba kelahiran Selangor, Muhammad Firdaus.

Firdaus atau lebih dikenali Toi merupakan pemenang tiga pingat emas (keirin, 200 meter pecut dan 1 kilometer (km) ujian masa individu) pada Kejohanan Trek Berbasikal Asia (ACC) di New Delhi, Mac lalu, sekali gus dilabel sebagai prospek terbaik untuk menyambung legasi Azizulhasni.

"Pelumba remaja kita akan mendapat pendedahan yang berguna pada Kejohanan Dunia ini dalam usaha mempersiapkan diri mereka sebagai pengganti kepada Azizulhasni dan Josiah.

"Mereka telah mempamerkan prestasi terbaik pada ACC 2013 New Delhi apabila membawa pulang empat pingat emas, satu perak dan dua gangsa.

"Firdaus yang memenangi tiga pingat emas di New Delhi pasti akan mengetahui di mana tahap sebenar kemampuannya dalam kalangan pelumba remaja dunia yang lain.

"Ketika ini, Firdaus juga berada dalam prestasi terbaiknya, jadi saya rasa peluangnya untuk memenangi pingat lebih cerah, apatah lagi dia menyertai empat acara (1km ujian masa individu, keirin, pecut individu dan pecut berpasukan)," tambah Naim.

Firdaus dilihat bakal menggalas tugas berat apabila menyertai empat acara manakala Asyraf pula beraksi dalam acara satu kilometer ujian masa dan pecut berpasukan.

Seorang lagi pelumba pecut, Shah Firdaus pula mengambil bahagian dalam acara pecut, keirin dan pecut berpasukan.

Sementara itu, bagi acara endurance pula, Afiq akan mengambil bahagian dalam acara kejar-mengejar berpasukan, perlumbaan mata, scratch dan omnium sementara Aele Shafri nyertai acara kejar-mengejar berpasukan, perlumbaan mata dan omnium.

Irwandie yang memenangi emas dalam acara scratch pada ACC 2013 pula bakal beraksi dalam acara kejar-mengejar berpasukan, kejar-mengejar individu, scratch dan omnium sementara Farid akan bersaing bagi acara kejar-mengejar berpasukan dan kejar-mengejar individu.

"Namun, apa yang agak menyedihkan apabila kesemua anak-anak muda ini akan berhari raya di Scotland dan ia satu pengorbanan yang besar daripada mereka," kata Naim.

"Saya berharap pengorbanan mereka ini berbaloi dan memberi hasil yang setimpal kepada mereka. Kesemua tujuh pelumba ini masih muda dan memiliki masa depan yang cerah.

"Pada masa sama, Kejohanan Dunia ini sangat penting demi kesinambungan legasi yang kita ada. Ini kerana keputusan di Glasgow nanti akan dijadikan panduan kepada perancangan dan program pembangunan pelumba kita pada masa hadapan.

"Berdasarkan keputusan pada kejohanan ini, kita akan dapat mengetahui di mana kedudukan sebenar pelumba-pelumba kita dalam beberapa tahun nanti.

"Ini penting bagi ketua jurulatih (John Beasley) membuat perancangan dan mengatur program latihan kepada pelumba-pelumba ini yang akan meneruskan legasi Azizulhasni, Josiah dan lain-lain," tambah Naim.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved