Selasa, 25 Jun 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Fokus aspek pendidikan dan kesihatan

Posted:

Fokus aspek pendidikan dan kesihatan

Fokus aspek pendidikan dan kesihatan

PADA usia 18 tahun, Ramlah Yaya tidak pernah merasai keseronokan alam persekolahan sama ada di peringkat rendah mahupun menengah. Kesempitan hidup menyebabkan ibu bapa Ramlah tidak mampu menyekolahkan mereka sembilan beradik.

Akibatnya, remaja yang menetap di Perkampungan Orang Asli Sungai Gabai, Hulu Langat, Selangor itu langsung tidak boleh membaca. Bagaimanapun, kehadiran wakil Islamic Outreach, Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) di sana membawa sinar buat Ramlah.

Selepas mengikuti beberapa sesi pembelajaran bersama sukarelawan badan tersebut, Ramlah kini sudah mengenal huruf dan mampu membaca beberapa patah perkataan.

"Seronok apabila dapat memegang pensel dan menulis. Sekarang saya sudah boleh membaca walaupun tidak begitu lancar. Oleh itu, saya akan terus belajar lagi," ujar Ramlah yang pada mulanya enggan ditemu bual kerana malu.

Seorang lagi rakannya, Bujang Misi, 12, pula mengakui tidak tahu bagaimana rupa sebuah sekolah kerana dia juga senasib dengan Ramlah.

"Setiap hari saya hanya duduk di rumah. Kadang-kadang tolong ayah mencari rotan, sayur atau buah-buahan di hutan untuk dijual.

"Ada juga kawan-kawan di sini yang bersekolah. Jadi saya mendengar cerita mereka sahaja," kata Bujang yang kemudian meneruskan aktiviti mewarna di buku yang disumbangkan pertubuhan badan bukan kerajaan (NGO) tersebut.

Selain Ramlah dan Bujang, terdapat sekumpulan kanak-kanak lagi tekun melakukan aktiviti menulis dan mewarna yang diadakan di surau kampung berkenaan dengan bimbingan beberapa sukarelawan Islamic Outreach ABIM (IOA).


NORMAH (kiri) menunjukkan cara-cara membuat kuih semperit kepada golongan wanita Orang Asli.


Beri ilmu

Naib Pengerusi IOA, Normah Sulaiman, 60, memberitahu, ini merupakan tahun kedua mereka menjalankan program khidmat sosial di perkampungan itu dalam usaha untuk mendidik anak-anak Orang Asli di sana.

"Setiap minggu kami akan datang dengan membawa alat tulis dan buku-buku latihan untuk diberikan kepada anak-anak di sini. Pada awalnya, mereka tidak mahu belajar dan malu apabila bertemu orang luar.

"Tetapi, lama-kelamaan baru mereka berani dan mesra dengan sukarelawan yang datang. Matlamat kami adalah untuk menjadikan mereka celik huruf dan berilmu kerana ramai dalam kalangan anak-anak Orang Asli di kampung ini tidak bersekolah," jelas Normah kepada Kosmo!.

Selain memberi perhatian khusus kepada anak-anak Orang Asli, pihaknya turut mengadakan program belajar memasak kepada golongan wanita yang beragama Islam.

"Kami akan membawa barang-barang keperluan untuk membuat kuih dan biskut dan menyediakan resipi yang mudah untuk dicuba oleh kaum wanita di sini.

"Secara tidak langsung, mereka boleh menjana pendapatan sendiri hasil jualan biskut dan kuih yang dibuat," ungkap Normah.

Sewaktu mengajar mereka membuat kuih, Normah turut menyelitkan nasihat agar golongan ibu berzikir ketika melakukan tugas memasak di dapur kerana ia mampu mendatang keberkatan terhadap apa yang dilakukan.

Dalam pada itu, komuniti Perkampungan Orang Asli Sungai Gabai turut menjadi pilihan Hotel Fraser Place Kuala Lumpur (Fraser Place) dan rakan strategik, Universiti Malaya (UM) menjalankan aktiviti CSR.

Program tersebut diadakan dengan kerjasama Jabatan Perubatan Kemasyarakatan dan Pencegahan Pusat Wellness UM, Fakulti Pergigian UM serta Pusat Jaringan Masyarakat dan Industri UM (Citra) dalam mendekatkan diri dengan masyarakat Orang Asli.

Menurut Ketua Pemasaran Fraser Place, Mark Chen, setiap tahun pihaknya akan menganjurkan beberapa siri program CSR yang melibatkan tumpuan pada pembangunan kanak-kanak.

"Kali ini, kami memilih perkampungan ini untuk menyelami rutin harian masyarakat Orang Asli. Kami berharap dengan penganjuran program ini, sedikit sebanyak ia dapat memberi kesedaran kepada mereka mengenai kepentingan menjaga kesihatan dan kebersihan seisi keluarga," kata Mark.


AKSI Tok Batin (kiri) yang cuba memberus sampel gigi yang dibawa sukarelawan mencuit hati mereka.


Program kesihatan

Secara keseluruhannya, seramai 34 wakil sukarelawan yang terdiri daripada doktor, jururawat, pelajar dan kakitangan menyertai program tersebut.

Antara aktiviti yang diadakan ialah pemeriksaan kesihatan seperti memeriksa tekanan darah, indeks jisim badan (BMI), sanitasi, kebersihan oral dan gigi serta pengambilan nutrisi dalam kalangan orang dewasa dan kanak-kanak.

Sementara itu, Pensyarah Fakulti Pergigian UM, Dr. Jacob John, 44, berkata, melalui program sedemikian ia dapat memberi pendedahan kepada para pelajar dan berinteraksi dengan masyarakat.

"Selain memeriksa keadaan mulut dan gigi penduduk, mereka turut mengajar kanak-kanak cara asas memberus gigi dengan betul.

"Ternyata ramai antara penduduk yang tidak mengambil berat tentang kebersihan mulut dan gigi masing-masing. Justeru, program ini satu inisiatif yang baik bagi kedua-dua pihak," tutur Jacob.

Selepas melakukan pelbagai aktiviti, penduduk kampung turut disajikan dengan hidangan makan tengah hari yang disediakan oleh chef dari Fraser Place. Di samping itu, kanak-kanak pula menerima hadiah berupa peralatan menulis dan mewarna.

Bela anjing hobi baharu di Iran

Posted:

Bela anjing hobi baharu di Iran

Bela anjing hobi baharu di Iran


PEMILIK anjing kini lebih selesa menggunakan internet untuk membeli atau mendapat perkhidmatan berkaitan haiwan peliharaan mereka.


IRAN kini sedang menguatkuasakan kembali peraturan memelihara anjing apabila semakin ramai penduduknya menjadikan anjing sebagai haiwan peliharaan.

Menurut ahli farmasi veterinar, Suroush Mobaraki, 34, permintaan terhadap anjing semakin meningkat di negara republik Islam itu.

"Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat peningkatan terhadap pemilikan anjing," ujar Suroush kepada AFP.

Katanya, kira-kira 15 hingga 20 ekor anjing dijual dalam sebulan. Dia percaya jumlah tersebut lebih tinggi di beberapa kedai haiwan peliharaan.

Lebih sedekad lalu, pemeliharaan anjing sebagai haiwan peliharaan adalah jarang berlaku di Iran. Ia berdasarkan kepercayaan tradisional dan pegangan agama yang mengangap haiwan itu tergolong sebagai 'najis' atau tidak bersih.

Namun begitu terdapat beberapa jenis anjing yang masih diterima untuk keperluan keselamatan bukan peliharaan.

Antaranya anjing pengawal, anjing pengembala biri-biri dan anjing pemburu. Sejak akhir-akhir ini peningkatan permintaan terhadap haiwan itu untuk dipelihara dalam kalangan golongan kelas pertengahan dilihat cuba meniru budaya Barat.

Pemilik anjing itu akan dikenakan tindakan jika membawanya ke tempat awam atau memandu bersama dalam kenderaan.

"Pada saya, ia bukan hanya seekor binatang tetapi merupakan salah seorang ahli keluarga kami," ujar seorang wanita yang ingin dikenali sebagai Nahal, 28.

Suroush berkata, semakin ramai penduduk Iran kini menganggap pemeliharaan anjing sebagai salah satu budaya.

"Anjing dianggap budaya baharu sama seperti memiliki kereta mahal," ujarnya.

Larangan di tempat awam

Pemimpin Ayatollah Naser Makarem Shirazi dalam ucapannya pada Jun 2010 melabelkan memiliki anjing sebagai satu peniruan budaya Barat yang tidak bermoral dan bakal menghancurkan nilai-nilai kemasyarakatan Iran.

Sehubungan daripada kenyataan itu, Kementeriaan Budaya dan Panduan Islam melarang media menggunakan anjing dalam sebarang iklan.

"Malah, kami tidak dibenarkan menyimpannya di dalam kedai," ujar Suroush.

Peningkatan pemeliharaan itu memaksa pihak berkuasa melakukan beberapa peraturan.

Walaupun undang-undang memelihara anjing belum lagi dikuatkuasakan, tindakan keras akan diambil pihak berkuasa jika terdapat anjing yang dibawa ke tempat awam.

"Pihak polis akan bersemuka dengan pemilik yang membawa anjing berjalan-jalan. Anjing yang terdapat dalam kereta juga akan dikenakan denda," ujar Timbalan Ketua Polis, Ahmad Reza Radan.

Aktivis Hak Asasi Haiwan bagaimanapun mempersoalkan keperluan tindakan tersebut.

"Tiada undang-undang yang melarang memiliki anjing," menurut surat yang dikeluarkan oleh Persatuan Iran bagi Pencegahan Penganiayaan Terhadap Haiwan kepada Ketua Polis, Esmail Ahmadi Moqadam.

Persatuan itu menentang tindakan yang dianggap penangkapan besar-besaran anjing', apabila hampir satu dozen anjing telah ditangkap dan disimpan di lokasi yang tidak diberitahu.

Namun, pihak polis tidak memberi sebarang respons.

Bekas Ketua Kesatuan Kebangsaan Peguam Mahkamah Iran, Bahman Keshavarz berkata, haiwan peliharaan hanya salah di sisi undang-undang jika pemilik gagal menjaga standard kebersihan.

"Merampas haiwan tanpa keputusan kehakiman adalah sesuatu yang tidak boleh diterima," ujarnya.

Beberapa ekor anjing yang ditangkap telah dikembalikan selepas pemilik membayar saman dan menandatangani ikrar untuk mematuhi kod moral.


HAMPIR 98 peratus daripada 70 juta penduduk Iran beragama Islam.


Perkhidmatan di laman web

Setakat ini, amaran polis itu berkesan dalam memberi kesedaran kepada pemilik anjing peliharaan.

Perkara itu memaksa orang ramai untuk membawa anjing mereka ke tempat-tempat terpencil dan memanggil veterinar ke rumah.

Nahal berkata, dia akan membawa anjingnya keluar pada waktu malam bagi mengelak daripada dikenakan tindakan.

Pengharaman iklan berkaitan haiwan peliharaan pada tahun 2010 telah memaksa pencinta haiwan untuk mencari informasi melalui laman web.

"Kebanyakan pelanggan kami akan memilih anjing kegemaran mereka melalui laman web sahaja," ujar Suroush yang enggan memberitahu laman web tersebut.

"Mereka akan mencari maklumat berguna berkaitan jenis-jenis baka anjing dan cara-cara penjagaannya," ujarnya.

Hari ini, warga Iran boleh mencari secara dalam talian sekolah latihan profesional anjing, jurulatih persendirian dan juga hotel anjing.

Kebanyakan yang menyediakan perkhidmatan itu merupakan warga asing yang mempunyai sijil dan pengalaman di peringkat antarabangsa.

Dalam peningkatan pembelian secara dalam talian, wujud juga masalah apabila semakin banyak penipuan yang berlaku.

Seorang penjual anjing secara dalam talian, Breeder Amirhossein, 42, berkata banyak penjual telah menyimpan anjing-anjing tersebut di tempat kotor tanpa penjagaan rapi.

"Iklan-iklan dalam laman web menunjukkan gambar yang tidak sama dengan realiti sebenar. Pembeli akan menerima haiwan peliharaan yang teruk dan tidak sama seperti dalam gambar," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Teknologi interaktif mendidik kanak-kanak

Posted:

Teknologi interaktif mendidik kanak-kanak

Teknologi interaktif mendidik kanak-kanak

Oleh SUHANA VERU

SUATU ketika dahulu, kanak-kanak hanya bermain anak patung, set masakan, set kereta dan boneka-boneka plastik. Namun kanak-kanak hari ini sejak kecil lagi sudah didedahkan dengan pelbagai gajet berteknologi tinggi seperti komputer, laptop, tablet, kamera atau Play Station.

Malah, antara gajet paling popular yang kini menjadi pilihan kanak-kanak ialah tablet kerana ia mobil, ringan dan lebih interaktif.

Bahkan, jika beberapa tahun lalu, harga seunit tablet mungkin mencecah RM2,000 ke atas, namun hari ini pada harga RM800 ibu bapa sudah boleh menjadikannya sebagai medium pembelajaran si kecil.

Di luar negara, mengikut laporan Pemantau Media Ofcom, lebih separuh daripada kanak-kanak berusia tiga dan empat tahun di Amerika Syarikat sudah mengetahui cara-cara mengendalikan tablet terutamanya iPad.

Ternyata situasi yang sama juga tidak asing di negara ini. Sophia Nadine Hazrul Nizam, 3, contohnya sudah berjinak-jinak dengan iPad sejak berusia setahun lebih gara-gara kepelbagaian aplikasi permainan yang ditawarkan menerusi gajet tersebut.

Lebih interaktif

Melihat ketangkasan jari-jari kecil Sophia yang membelek-belek satu persatu aplikasi permainan itu, ternyata si kecil berkenaan sememangnya mahir menggunakan iPad. Sophia rancak menggeser skrin sentuh untuk mencari aplikasi kegemarannya.

Ibu Sophia, Dina Nur Azhana Mohd Nawawi, 29, berkata, melalui gajet itu dia boleh berinteraksi dengan lebih interaktif dengan anak sulungnya itu.

Dina mengakui terdapat banyak kelebihan gajet-gajet berteknologi seperti iPad kerana pada usia setahun lebih, anak manjanya itu boleh menguasai abjad ABC dan kiraan satu hingga 10 dengan baik.

"Walaupun dia gemar melayari laman web dan bermain permainan tetapi hakikatnya, dia mampu menguasai pembelajaran dengan cepat dan mudah," tuturnya sambil memberitahu, anaknya itu meneroka teknologi berkenaan dengan sendiri.

SOPHIA sentiasa ditemani ibunya ketika menggunakan komputer riba.


Bagaimanapun Dina mengakui sama seperti kebanyakan ibu bapa lain, obsesi anak-anak terhadap gajet seperti iPad adakalanya membimbangkan dirinya.

Malah, dia risau sekiranya membenarkan anaknya menggunakan iPad sejak kecil adalah satu tindakan yang kurang tepat serta mengganggu tumbesaran dan kemahiran sosialnya.

Dina memberitahu, apabila anaknya itu tidak mahu melepaskan iPad, dia terpaksa mengalihkan perhatian anaknya dengan permainan fizikal seperti set permainan untuk mengurangkan kebergantungan iPad sebagai hiburan.

Selain itu, kongsi kakitangan swasta tersebut, dia juga terpaksa memujuk Sophia secara perlahan-lahan dengan mewujudkan aktiviti-aktiviti lain seperti membaca buku, mewarna dan membawanya ke taman permainan.

Bagi mengulas perkara itu, Dekan Fakulti Sains dan Tingkah Laku di Universiti HELP, Dr. Goh Chee Leong berkata, otak si kecil sejak dilahirkan sehingga berumur 10 tahun sebenarnya telah mula mencari maklumat-maklumat baharu.

Justeru, dia berpendapat penggunaan teknologi itu pada masa kini tidak mendatangkan kesan negatif berbanding televisyen.

Menurutnya, pada kebiasaan golongan kanak-kanak akan menghabiskan masa yang lama apabila menonton televisyen, bagaimanapun proses pembelajaran di TV tidak berlaku secara dua hala.

Begitupun, senarionya berbeza dengan penggunaan telefon pintar atau iPad.

Kebiasaannya purata masa antara 15 hingga 20 minit diambil oleh kanak-kanak untuk melayari aplikasi atau permainan kegemaran mereka dan menariknya ia menjana kecerdasan otak si kecil melalui aktiviti-aktiviti interaktif.

Kanak-kanak mampu mempelajari pelbagai topik menerusi tablet misalnya mengenali huruf abjad, cara-cara menyebut nama-nama binatang dan banyak lagi.

"Pada usia ini, jika pembelajaran tidak dijalankan secara interaktif, ia sebenarnya tidak berguna," pintasnya.

Kawalan ibu bapa

Bagaimanapun, akui Chee Leong golongan ibu bapa perlu mengawal dan mengawasi penggunaan tablet dalam kalangan kanak-kanak.

"Tempoh masa menggunakan haruslah secara sederhana selain jenis permainan, aplikasi dan laman web yang dilayari tidak bersifat negatif yang boleh memberi kesan kepada minda si kecil," ujarnya.

Sehubungan itu, ibu bapa turut disarankan membawa anak-anak melakukan aktiviti yang menyihatkan tubuh seperti bermain di taman permainan, mengayuh basikal atau mewarna.

Ia bagi memastikan kanak-kanak tidak terlalu obses dengan tablet selain memahirkan mereka bergaul dengan orang sekeliling.

Dalam pada itu, Chee Leong turut memuji teknologi tablet menerusi skrin sentuh kerana kanak-kanak mampu mengakses maklumat yang banyak berbanding komputer. Teknologi skrin sentuh kini juga sudah banyak diaplikasikan pada laptop.

"Perkara yang menarik mengenai teknologi skrin sentuh, ia mudah digunakan berbanding menggunakan tetikus yang adakalanya menyukarkan," katanya ketika ditemui baru-baru ini.


CHEE LEONG menunjukkan aplikasi pembelajaran yang sesuai menjadi rujukan dan bahan bacaan kanak-kanak.


Bercerita lanjut mengenai teknologi skrin sentuh, Chee Leong memberitahu, anak lelakinya yang berusia tiga tahun juga gemar menggunakan teknologi berkenaan untuk melayari aplikasi-aplikasi menarik.

"Dia berminat dengan cerita atau gambar-gambar yang berkaitan dengan air misalnya air terjun, sungai dan air pancut jadi, saya serta isteri akan membawanya ke lokasi yang mempunyai ciri-ciri dengan air.

"Namun, pada hari ini dengan menggunakan teknologi terbaharu, anak saya bukan sahaja boleh melihat malah mampu membina ciri-ciri gambar yang berkaitan dengan air," jelasnya sambil menyifatkan teknologi tersebut mampu menjadikan kanak-kanak sebagai peneroka dalam dunia internet.

Teknologi mesra kanak-kanak

Sementara itu, Pengurus Perhubungan Awam Intel Malaysia dan Singapura, Zalinda Zainon berkata, pihaknya menawarkan teknologi baharu yang bersesuaian untuk semua lapisan masyarakat termasuk kanak-kanak.

Kemudahan teknologi skrin sentuh seperti tablet dan laptop dilihat memudahkan kanak-kanak belajar dengan interaktif dan pantas. Menerusi satu sentuhan sahaja, kanak-kanak boleh melayari aplikasi-aplikasi yang terkandung di dalam gajet itu.

"Ia sesuai digunakan oleh kanak-kanak yang berusia dua hingga lima tahun dengan kawalan ibu bapa," katanya.

Tambah beliau, jika sebelum ini hanya golongan dewasa boleh menggunakan teknologi tetapi pihaknya kini memberi peluang yang sama kepada golongan kanak-kanak untuk turut merasai keseronokan.

Penggunaan gajet boleh membantu ibu bapa mengawal anak-anak yang aktif daripada bertindak di luar kawalan mereka.

Bagaimanapun, beliau berharap ibu bapa tidak bersikap lepas tangan dan membiarkan anak-anak mereka bermain gajet secara bersendirian.

Air bersih untuk 32 kampung di Sabah

Posted:

Air bersih untuk 32 kampung di Sabah

Air bersih untuk 32 kampung di Sabah

Oleh SITI NOR AZIZAH TALATA


KUMPULAN sukarelawan syarikat Coca-Cola dan Raleigh International yang terlibat dalam projek khas di Sabah bergambar bersama-sama.


PERCUBAAN melaksanakan projek Air Bersih Untuk Komuniti di Sabah oleh syarikat Coca-Cola Malaysia dan pertubuhan amal luar negara, Raleigh International, telah berkembang menjadi program tanggungjawab sosial korporat (CSR) yang signifikan.

Projek yang telah mencecah usia tujuh tahun itu memberi manfaat besar kepada 32 buah kampung di kawasan pedalaman negeri itu.

Menerusi projek berkenaan, kedua-dua pihak telah membantu membangunkan sistem paip yang berupaya membekalkan air menggunakan kuasa graviti secara terus ke kampung terbabit.

Segalanya bermula pada tahun 2006 apabila sekumpulan belia sukarelawan Raleigh melawat Kampung Paus yang terletak jauh di pedalaman daerah Ranau.

Melihat keadaan penduduk kampung yang terpaksa menempuh perjalanan jauh bagi mengangkut air dari sungai ke rumah, kumpulan belia yang berumur antara 17 hingga 25 tahun itu lantas terfikir untuk membangunkan sistem saluran air paip itu.

Projek itu mendapat sokongan daripada Kementerian Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri.

Mereka berpendapat kekurangan atau ketiadaan bekalan air bersih dalam cuaca tropika Malaysia yang sering mengalami hujan lebat adalah sesuatu yang pelik.

Jadi sesuatu harus dilakukan untuk mengatasi masalah itu.

Kurangkan beban

Pengarah Hal Ehwal Korporat dan Komunikasi Coca-Cola Malaysia, Kadri Taib berkata, sukarelawan terbabit turut dibantu oleh masyarakat tempatan khususnya dalam mengenal pasti sumber air bersih dari sungai berdekatan.

Kemudian, katanya, sebuah empangan dibina di kawasan punca air yang terletak di kedudukan yang lebih tinggi daripada perkampungan terbabit. Selepas itu, saluran paip dipasang di dalam empangan itu sebelum disalurkan ke kawasan kediaman.

"Dengan cara ini, air sungai boleh sampai terus ke rumah mereka. Penduduk tidak perlu lagi bersusah payah menggunakan baldi atau tong untuk mengangkut air dari sungai. Pemandangan wanita dan kanak-kanak yang terpaksa menanggung beban yang berat dan berjalan jauh sepatutnya tidak lagi kelihatan," katanya.

Kadri berkata, masyarakat luar bandar yang tinggal di kawasan terpencil dan hanya dapat diakses melalui jalan berlumpur bergantung kepada sumber air terdekat seperti sungai atau mata air bagi meneruskan kehidupan.


KEGIGIHAN sukarelawan yang sanggup tinggal lama dalam persekitaran yang serba asas demi tugas wajar dipuji.


"Selama beberapa tahun ini, saya dapat melihat keazaman dan kesungguhan sukarelawan belia Raleigh yang mahu membantu mengatasi masalah penduduk di pedalaman Sabah.

"Kami mempunyai lebih 870 orang sukarelawan yang melaksanakan projek ini. Mereka sentiasa bersemangat dan tidak pernah mengeluh walaupun terpaksa tinggal dalam persekitaran yang sukar selama beberapa minggu," ujarnya.

Sinar baharu

Sehingga hari ini, Kadri berkata, projek tajaan Coca-Cola bernilai RM645,000 itu telah membawa sinar baharu kepada lebih 15,000 penduduk yang kini dapat menikmati kemudahan air bersih untuk kegunaan harian.

Menurutnya, pada penghujung April lalu, projek yang sama turut diadakan di tiga buah kampung di daerah Pitas iaitu Kampung Bulud Batu, Boribi dan Pinapak.

Sama seperti kampung yang sebelum ini tidak mempunyai sumber air bersih, penduduk kampung berkenaan bergantung kepada tadahan air hujan atau perigi sebagai sumber bekalan air.

Seorang penduduk, Rodiah Aleng berkata, apabila air dari sumber tersebut kehabisan, mereka terpaksa menempuh perjalanan jauh bagi mendapatkan air sungai.

"Kami amat gembira. Tidak dapat saya gambarkan perasaan apabila membuka pili dan melihat air bersih mengalir keluar dari situ," kata ibu kepada dua orang anak ini.

Rodiah berkata, sebelum ini dia akan menaiki kereta ke sumber air terdekat dari kampung itu bagi menadah air dan mengisinya ke dalam bekas plastik untuk kegunaan selama seminggu.

Namun, perkara itu tidak lagi perlu dilakukan dengan adanya projek Air Bersih Untuk Komuniti oleh Coca-Cola dan Raleigh di negeri itu.

Monitor bebas kerlipan pertama di dunia

Posted:

Monitor bebas kerlipan pertama di dunia

Monitor bebas kerlipan pertama di dunia


DUA orang model menunjukkan monitor LED BenQ yang membawa revolusi bahawa dalam teknologi monitor.


SINDROM penglihatan komputer (CVS) seperti mata kekeringan, penat dan kabur banyak dialami pengguna komputer yang menggunakannya dalam tempoh lama.

Kini, pengguna mempunyai pilihan bagi mengelakkan sindrom tersebut dengan menggunakan monitor terbaharu keluaran pengeluar barangan digital, BenQ Corporation.

Monitor diod pemancar cahaya (LED), BenQ GW2760HS VA itu mempunyai teknologi bebas kerlipan dan mod bacaan Senseye yang pasti menjanjikan satu pilihan lebih sihat. Ia merupakan yang pertama seumpamanya di dunia.

Skrin komputer paparan hablur cecair (LCD) sering dianggap sebagai monitor bebas kerlipan, tetapi sebenarnya ia masih ada dan datang daripada cahaya belakang (backlight).

Teknologi yang digunakan dalam paparan monitor itu adalah pada sebuah panel di bahagian belakang yang mengandungi litar untuk kestabilan.

Ia mengurangkan kerlipan pada skrin dengan memasukkan sejenis mekanisme pada cahaya belakang LED dan bekalan kuasa.

Panel tersebut mengandungi litar yang direka khas dan sebuah cip kecil yang dapat menala sistem pada tahap terbaik.

Selain itu, pengawalan litar cahaya belakang BenQ yang unik dapat membuang kerlipan pada cahaya belakang LED pada semua tahap kecerahan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


329 anggota Pandu Puteri berkhemah di Sungai Lembing

Posted:

329 anggota Pandu Puteri berkhemah di Sungai Lembing

329 anggota Pandu Puteri berkhemah di Sungai Lembing

TENGKU PUAN PAHANG (tengah) bergambar kenangan bersama ahli-ahli Pandu Puteri Tunas pada perkhemahan di Sungai Lembing, Kuantan baru-baru ini.


SEMANGAT. Seramai 329 pelajar dan 56 guru menyertai program Perkhemahan Pandu Puteri Tunas Negeri Pahang 2013 di Sungai Lembing, Kuantan baru-baru ini.

Program selama dua hari itu dirasmikan oleh Tengku Puan Pahang, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Sultan Iskandar.

Tengku Puan Pahang juga meluangkan masa bersama para peserta melawat terowong Sungai Lembing yang terletak berhampiran tapak perkhemahan itu.

Ia merupakan lombong timah yang terbesar, terpanjang dan terdalam di dunia yang produktif sekitar tahun 40-an dan 50-an.

Kumpulan Ummu Waheeda rai sambutan Hari ibu

Posted:

Kumpulan Ummu Waheeda rai sambutan Hari ibu

Kumpulan Ummu Waheeda rai sambutan Hari ibu


SEBAHAGIAN daripada ahli kumpulan Ummu Waheeda bergambar pada jamuan makan tengah hari di Subang Jaya baru-baru ini.


KENANG JASA. Seramai 17 orang ahli Kumpulan Ummu Waheeda di bawah naungan Persatuan Penduduk Taman Alam Megah Seksyen 28, Shah Alam telah mengadakan jamuan makan tengah hari sempena Hari Ibu di Hotel Grand Dorsett, Subang Jaya baru-baru ini.

Jamuan itu diadakan bagi meraikan ibu ahli-ahli kumpulan berkenaan.

Selain jamuan makan tengah hari, majlis itu turut dimeriahkan dengan penyampaian hadiah kepada ibu ahli-ahli tersebut.

Empat keluarga mangsa ribut terima bantuan

Posted:

Empat keluarga mangsa ribut terima bantuan

Empat keluarga mangsa ribut terima bantuan


NOH (tiga dari kiri) menyerahkan bantuan keperluan harian kepada salah seorang mangsa ribut, Sharuddin Mohd. Aini (tengah) di Tanjung Karang baru-baru ini.


BANTUAN. Empat keluarga mangsa ribut dan kebakaran di Kampung Sawah Sempadan, Tanjung Karang menerima bantuan wang tunai dan barangan keperluan daripada Barisan Nasional (BN) Parlimen Tanjung Karang baru-baru ini.

Ahli Parlimen Tanjung Karang, Datuk Seri Noh Omar berkata, pihaknya juga akan membantu mangsa terlibat membina semula rumah baharu di tapak sama berikutan kediaman mereka musnah hampir 90 peratus.

Menurut beliau, kos asas pembinaan sesebuah rumah baharu dianggarkan berjumlah RM10,000 dan ia diberikan mengikut keadaan rumah mangsa.

"Pembinaan kediaman baharu ini dijangka dapat disiapkan pada bulan depan dan berharap empat keluarga tersebut boleh segera berpindah," katanya ketika melawat salah sebuah rumah mangsa ribut di kampung tersebut.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Anak Datuk bebas tuduhan bunuh

Posted:

Anak Datuk bebas tuduhan bunuh

Anak Datuk bebas tuduhan bunuh

AH SAU ditenangkan oleh ahli keluarganya selepas Mahkamah Tinggi Alor Setar membebaskan Shahril yang dituduh membunuh anaknya.


ALOR SETAR - Seorang lelaki bertindak cuba terjun dari tingkat dua bangunan Kompleks Mahkamah Alor Setar semalam sejurus Mahkamah Tinggi melepaskan dan membebaskan tertuduh kes bunuh melibatkan anak perempuannya tujuh tahun lalu.

Bagaimanapun, tindakan pantas wartawan dan jurugambar berjaya menghalang niat Chee Ah Sau, 57, sebelum dia ditenteramkan ahli keluarga lain dan meninggalkan bangunan tersebut. Kejadian itu berlaku pada pukul 11 pagi.

Sebelum itu, Pesuruhjaya Kehakiman, Datuk Mohd. Zaki Abdul Wahab yang bersidang di Mahkamah Tinggi di sini melepaskan dan membebaskan ahli perniagaan, Shahril Jaafar, 32, selepas mendapati tiada kes prima facie atas tuduhan membunuh eksekutif pemasaran, Chee Gaik Yap yang berusia 25 tahun ketika kejadian.

Mayat Gaik Yap ditemui dalam keadaan separuh bogel dipercayai dibunuh dan dirogol di kawasan perumahan Kelab Cinta Sayang, Sungai Petani, tujuh tahun lalu.

Menurut Mohd. Zaki, mangsa didapati mati akibat luka di leher namun tiada langsung keterangan pihak pendakwa ia dilakukan oleh tertuduh.

"Pendakwaan terpaksa bergantung kepada keterangan mengikut keadaan bagi membuktikan fakta itu seperti tertuduh tinggal berhampiran tempat kejadian dan keluarga tertuduh mempunyai sebuah kereta bercermin gelap yang dilihat dipandu laju semasa kehilangan mangsa.

"Namun ia tidak cukup kuat untuk mengaitkan tertuduh dengan pembunuhan tersebut. Laporan DNA juga menunjukkan terdapat kehadiran orang ketiga yang terlibat dan oleh itu mahkamah mendapati pendakwaan telah gagal membuktikan kes prima facie terhadap tertuduh," katanya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

5 syarikat punca jerebu

Posted:

5 syarikat punca jerebu

5 syarikat punca jerebu


SEBAHAGIAN anggota bomba dan tentera Indonesia yang ditugaskan memadam kebakaran di Sumatera mendengar taklimat di sebuah pangkalan udara di Jakarta semalam.


KUALA LUMPUR - Persidangan Meja Bulat Mengenai Kelestarian Minyak Sawit (RSPO) mengenal pasti lima syarikat termasuk tiga syarikat Malaysia yang didakwa terlibat membakar hutan secara haram di Indonesia.

Tiga syarikat Malaysia terbabit ialah TH Plantations Bhd., Kuala Lumpur Kepong Bhd. dan Sime Darby Bhd., manakala dua lagi merupakan syarikat republik tersebut, PT Jatim Jaya Perkasa dan syarikat Sinar Mas.

Setiausaha Agung RSPO, Darrel Webber berkata, semua syarikat itu diarah mengemukakan peta-peta digital mengenai perladangan mereka yang terletak di Kalimantan dan Sumatera dalam tempoh 48 jam untuk disiasat.

"Peta-peta itu akan dinilai dan dianalisis dengan pemetaan yang diterbitkan mengenai kebakaran hutan oleh NASA (Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Kebangsaan) dan NOAA (Pentadbiran Kelautan dan Atmosfera Kebangsaan)," kata beliau dalam satu kenyataan kepada Bernama di sini semalam.

Analisis itu akan membantu pengesahan lokasi kebakaran hutan berbanding dengan lokasi ladang yang dimiliki syarikat-syarikat anggota RSPO.

Menurut Webber, pencemaran alam sekitar yang disebabkan pembakaran hutan di Indonesia yang menyelubungi beberapa negara di Asia Tenggara sehingga ke paras bahaya amat dikesali.

Webber memberi jaminan bahawa prinsip dan kriteria RSPO jelas menunjukkan pembakaran terbuka tidak dibenarkan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Sekolah di dua daerah di Selangor, satu daerah di Perak ditutup

Posted:

Sekolah di dua daerah di Selangor, satu daerah di Perak ditutup

Sekolah di dua daerah di Selangor, satu daerah di Perak ditutup


IBU BAPA di sebuah sekolah di Manjung menjemput anak masing-masing selepas sesi pagi persekolahan tamat semalam.


KUALA LUMPUR - Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) menetapkan sekolah-sekolah yang terletak di kawasan terjejas jerebu dengan Indeks Pencemaran Udara (IPU) melebihi 300 wajib ditutup secara automatik tanpa perlu mendapatkan kebenaran daripada KPM.

Bagaimanapun, jika bacaan IPU melebihi 250, penutupan sekolah boleh dibuat tetapi perlu memaklumkan perkara tersebut terlebih dahulu kepada kementerian.

Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia, Tan Sri Ab. Ghafar Mahmud berkata, berdasarkan bacaan IPU pada pukul 5 petang semalam, terdapat tiga kawasan yang bacaan IPU melebihi 250.

"Tiga kawasan itu ialah Klang dan Petaling Perdana di Selangor manakala Manjung dalam negeri Perak," kata beliau dalam satu kenyataan hari ini.

Berikutan itu, menurut beliau, pengarah pelajaran di kedua-dua buah negeri berkenaan telah dimaklumkan mengenai penutupan sekolah di tiga daerah terbabit pada tarikh 26 Jun (hari ini).

Di Selangor, sebanyak 263 buah sekolah ditutup menyebabkan 337,131 pelajar tidak dapat hadir ke sekolah manakala di Perak sebanyak 102 sekolah ditutup membabitkan 34,607 pelajar tidak dapat hadir ke sekolah.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Aidil tetap kena gantung

Posted:

Aidil tetap kena gantung

Aidil tetap kena gantung

25/06/2013 9:36pm

KUALA LUMPUR - Tonggak pertahanan Johor Darul Takzim (Johor DT), Mohd. Aidil Zafuan Abdul Radzak sudah boleh melupakan aksi final Piala FA Sabtu ini.

Ini kerana hukuman penggantungan dua perlawanan ke atas bekas kapten skuad Harimau Malaya itu dikekalkan.

Perkara itu disahkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Tatatertib Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Taufek Razak hari ini.

"Jawatankuasa Tatatertib FAM menggunakan segala peruntukan sedia ada.

"Hukuman terhadap mana-mana pemain yang menerima dua kuning, digantung satu perlawanan atau menerima satu kad merah (digantung dua perlawanan) adalah kekal," kata Taufek di Wisma FAM, Kelana Jaya hari ini. - KOSMO!

Isu keselamatan dunia siber jadi tumpuan DSA tahun depan

Posted:

Isu keselamatan dunia siber jadi tumpuan DSA tahun depan

Isu keselamatan dunia siber jadi tumpuan DSA tahun depan

25/06/2013 9:18pm

KUALA LUMPUR - Isu keselamatan dunia siber bakal menjadi tumpuan perbincangan pada Persidangan dan Pameran Perkhidmatan Pertahanan Asia ke-14 (DSA14) yang akan diadakan di sini selama empat hari mulai 14 April tahun depan.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, negara ini boleh menjadi mangsa serangan siber sekiranya rakyat termasuk pihak berkuasa keselamatan masih memandang ringan tentang ancamannya sekarang.

Beliau berkata, biarpun ancaman yang dihadapi Malaysia ketika ini masih belum

lagi mencapai tahap kritikal namun rakyat perlu belajar daripada situasi yang

telah berlaku di negara-negara lain yang pernah dilanda serangan siber.

"Amerika Syarikat contohnya pernah mengalami maklumat negara bocor dan

kemudian dirasai pula di Moscow (Rusia) dan Equador.

"Justeru itu, ancaman-ancaman ini perlu diambil kira kerana melibatkan maklumat rahsia kerajaan," katanya kepada pemberita selepas melancarkan program DSA-14 di Wisma Perwira Angkatan Tentera Malaysia, di sini hari ini. - Bernama

Jerebu: Sekolah di daerah Klang, Petaling Perdana dan Manjung ditutup esok

Posted:

Jerebu: Sekolah di daerah Klang, Petaling Perdana dan Manjung ditutup esok

Jerebu: Sekolah di daerah Klang, Petaling Perdana dan Manjung ditutup esok

25/06/2013 8:58pm

KUALA LUMPUR - Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) menetapkan sekolah-sekolah yang terletak di kawasan terjejas akibat jerebu dengan Indeks Pencemaran Udara (IPU) melebihi 300 wajib ditutup secara automatik tanpa perlu mendapatkan kebenaran daripada KPM.

Bagaimanapun, sekiranya bacaan IPU melebihi 250, penutupan sekolah boleh dibuat dengan memaklumkan perkara tersebut terlebih dahulu kepada KPM.

Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia, Tan Sri Ab. Ghafar Mahmud berkata, berdasarkan bacaan IPU pada pukul 5 petang tadi, terdapat tiga kawasan yang bacaan mencecah melebihi 250.

"Kawasan-kawasan yang terlibat ialah di daerah Klang dan Petaling Perdana di Selangor serta di Manjung, Perak.

"Sehubungan itu, Pengarah Pelajaran Negeri berkenaan telah dimaklumkan tentang penutupan sekolah pada tarikh 26 Jun (esok)," katanya dalam satu kenyataaan di sini hari ini. - KOSMO!

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Indonesia tingkat usaha padam kebakaran hutan

Posted:

Indonesia tingkat usaha padam kebakaran hutan

Indonesia tingkat usaha padam kebakaran hutan

SEORANG lelaki memeriksa satu kebakaran belukar di Labersa, dalam wilayah Riau di Indonesia semalam.- AP


SINGAPURA - Indonesia meningkatkan operasi udara untuk memadamkan kebakaran hutan di Pulau Sumatera semalam ketika jerebu melitupi Malaysia manakala langit cerah dilihat di pulau ini ekoran perubahan arah angin.

Jurucakap Agensi Bencana Negara, Sutopo Purwo Nugroho berkata, helikopter keempat dikerahkan semalam untuk menjatuhkan bom air bagi memadamkan kebakaran hutan yang marak di Sumatera.

Menurutnya, dua buah pesawat turut digunakan dalam operasi pembenihan awan untuk mendorong hujan turun di pulau itu.

"Kami telah melakukan 14 operasi bom air menggunakan 7,000 liter air untuk memadamkan kebakaran. Bagi meningkatkan lagi keberkesanan operasi tersebut, kami menambah sebuah lagi helikopter hari ini," kata Sutopo.

Dalam perkembangan berkaitan, polis di wilayah Riau, Sumatera menahan seorang pemilik tanah dan seorang pekebun kecil kerana menyebabkan kebakaran sejumlah 468 hektar tanah gambut.

Jerebu dari Sumatera berulang kali mendatangkan masalah kepada negara jiran Indonesia sepanjang musim kering dari Jun hingga September.

Sepanjang tempoh tersebut, pemilik ladang dan pekebun kecil melakukan kebakaran untuk menyediakan tanah mereka untuk penanaman baharu walaupun perbuatan tersebut melanggar undang-undang Indonesia.

Setakat ini, percubaan oleh Indonesia untuk melakukan pembenihan awan agak kurang berkesan.

"Teknologi pembenihan awan bertujuan untuk mempercepatkan hujan tetapi dengan awan yang sedikit, tidak banyak yang boleh kita lakukan," kata pegawai agensi sama, Agus Wibowo.

"Hujan yang turun cuma renyai-renyai," tambahnya.

Sementara itu, keadaan di pulau ini bertambah baik sejak Sabtu lalu dengan Indeks Pencemaran Udara setakat semalam berada pada tahap sederhana, antara 50 hingga 100. - AFP

Pembocor maklumat AS berlindung di Ecuador

Posted:

Pembocor maklumat AS berlindung di Ecuador

Pembocor maklumat AS berlindung di Ecuador


SEBUAH pesawat Airbus 330 milik syarikat penerbangan Aeroflot yang membawa Edward Snowden ke Cuba berlepas dari Lapangan Terbang Sheremetyevo di Moscow semalam.- AP


WASHINGTON - Pembocor maklumat program pengintipan rahsia Amerika Syarikat (AS), Edward Snowden menaiki pesawat untuk mencari perlindungan di Ecuador.

Bekas kontraktor Agensi Keselamatan Kebangsaan (NSA) dan juruteknik Agensi Perisikan Pusat (CIA) itu meninggalkan Hong Kong kelmarin. Dia tiba di lapangan terbang Moscow untuk bermalam sebelum menaiki sebuah pesawat syarikat penerbangan Aeroflot menuju ke Cuba seterusnya Ecuador.

Menteri Luar Ecuador, Ricardo Patino berkata, kerajaannya menerima permohonan suaka daripada Snowden dengan bantuan pertubuhan anti kerahsiaan, WikiLeaks.

"Dia berlindung di negara yang mempunyai hubungan tegang dengan AS," kata wakil rakyat negara kuasa besar itu, Ileana Ros-Lehtinen.

Menurut Ros-Lehtinen, beliau bimbang Snowden akan membocorkan lebih banyak maklumat rahsia AS sebagai pertukaran untuk mendapatkan suaka.

"Perkara ini tidak bagus untuk keselamatan dan kepentingan negara," tambahnya.

Ecuador yang menolak inisiatif kerjasama AS kini membantu pengasas WikiLeaks, Julian Assange mengelak daripada ditahan dengan membenarkannya berlindung di Kedutaan negara itu di London.

Sebelum ini, Snowden berlindung di Hong Kong selama beberapa minggu. Pulau bekas koloni British itu diberikan kuasa autonomi oleh China.

AS pernah mengemukakan permohonan rasmi untuk mengekstradisi Snowden dari Hong Kong tetapi telah ditolak.

Snowden membantu akhbar Guardian dan Washington Post mendedahkan program pengintipan data rakyat AS.

Program tersebut, PRISM bertujuan untuk mengumpulkan sejumlah besar rakaman perbualan telefon dan data dalam talian termasuk e-mel warga AS.

PRISM sah di sisi undang-undang negara tetapi agensi tersebut memerlukan waran mahkamah untuk meneliti kes-kes tertentu yang dipercayai melibatkan keganasan. - AP

Upacara keagamaan unik di Filipina

Posted:

Upacara keagamaan unik di Filipina

Upacara keagamaan unik di Filipina


ORANG RAMAI menutup badan mereka dengan lumpur dan daun pisang kering semasa menyambut Hari Saint John di kampung Bibiclat, utara Manila di Filipina semalam.- REUTERS


BIBICLAT - Beratus-ratus penduduk kampung ini di Filipina menutup badan mereka dengan lumpur dan daun pisang kering dalam satu perayaan yang disambut oleh penganut mazhab Katholik.

Upacara keagamaan unik itu diadakan pada setiap tahun oleh penduduk kampung di sini, sekitar 138 kilometer ke utara Manila sejak 1945 lagi.

Sebelum memakai kostum daun pisang, para peserta melumur seluruh badan dan muka mereka dengan lumpur supaya tidak dikenali oleh orang lain.

Penduduk kampung tersebut berbuat demikian untuk meniru seorang pendita Kristian, St. John yang dipercayai berpakaian seperti pengemis.

Menjelang fajar, mereka akan berkeliaran di kampung tersebut untuk meminta sedekah.

Penduduk setempat akan memberikan wang atau lilin kerana mempercayai dengan berbuat demikian, kehidupan mereka akan dirahmati Tuhan.

Selepas upacara tersebut selesai penduduk kampung itu akan berkumpul di gereja. - REUTERS

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Tanggungjawab berat Pierre

Posted:

Tanggungjawab berat Pierre

Tanggungjawab berat Pierre

MULA berkenalan dua tahun lalu, namun tiada bibit-bibit cinta yang terbit di antara pelakon dan pengarah, Pierre Andre Nazrul Andre atau lebih dikenali sebagai Pierre Andre dengan model iklan, Siti Nur Hidayah Hashim.

Siapa boleh menolak jodoh ketentuan Tuhan. Pierre, 28, bertemu semula dengan Siti Nur Hidayah atau lebih mesra disapa Hidayah pada sambutan Aidilfitri tahun lalu.

Pertemuan semula itu telah menimbulkan bibit-bibit cinta, namun Pierre didatangi dengan perasaan was-was ketika mahu memperisterikan Hidayah kerana wanita itu seorang model. Ia ekoran Pierre sudah berhijrah dan mendalami ilmu agama sejak setahun lalu.

Pierre juga menerima cemuhan sesetengah orang yang mengatakan dirinya sudah berhijrah tetapi bercinta dengan model yang tidak bertudung.

"Ada orang mengata, saya sudah berhijrah tetapi kekasih tidak pakai tudung. Pada mulanya, ya, memang saya rasa 50 peratus was-was mahu memperisterikan dia tetapi selepas mengenalinya lebih dekat dia banyak ingatkan saya tentang solat, malah dia juga menjaga solatnya.

"Walaupun dia model tetapi dia tidak bergaul bebas dan tidak keluar malam. Kami saling membimbing dan disebabkan itu saya terbuka memperisterikannya," ujar Pierre yang akan terus membimbing isterinya selepas ini.


SIFAT sederhana yang ada pada diri Pierre merupakan antara faktor yang membuatkan Hidayah terpikat.


Gementar

Tepat pukul 2 petang, dengan sekali lafaz dan mas kahwin sebanyak RM300, Hidayah, 26, sah menjadi milik Pierre yang juga merupakan anak kepada pelakon veteran, Khatijah Tan. Pasangan tersebut dinikahkan oleh Imam Masjid Al-Ikhlas, Taman Melati, Selayang, Mohd. Zuhdi Razali.

Berkongsi rasa, Pierre mengakui berasa gementar sebelum diijab kabul, namun perasaan sedih mula menular selepas dia sah menjadi suami kepada Hidayah.

"Pada mulanya saya rasa gementar sampai hendak pengsan. Saya ingat mungkin tujuh kali saya diakad nikah sebab gementar sangat.

"Namun alhamdulillah, Allah lancarkan sebutan saya. Selepas akad nikah tiba-tiba rasa sebak dan baru saya tahu perasaan orang selepas dinikahkan," tuturnya sebaik selesai majlis akad nikah di Masjid Al-Ikhlas tersebut.

Sementara itu, Hidayah ketika ditanya mengenai apa yang membuatkannya tertarik dengan pengarah dan pelakon filem Jangan Pandang Belakang tersebut menganggap Pierre seorang yang sangat sederhana dan mereka juga memiliki banyak persamaan.

"Saya suka keperibadiannya yang sederhana. Kami juga banyak persamaan dari segi makanan kegemaran dan juga aktiviti yang dilakukan seperti joging," kongsinya sambil tersenyum manja memandang suaminya.

Selain mas kahwin, Hidayah juga menerima wang hantaran berjumlah RM20,000 berserta tujuh dulang hantaran.

Antaranya adalah telefon pintar iPhone 5, set barangan kemas, beg tangan Guess, jam tangan, sirih junjung, telekung dan haruman.

Pierre pula menerima balasan sembilan dulang hantaran seperti buku penjagaan binatang, kamera, permainan video, jam tangan, kasut, manisan dan sirih junjung.


ANTARA barangan hantaran pengantin lelaki yang digubah indah istimewa untuk mempelai perempuan.


Teruskan karier peragaan

Ditebak sama ada dia bakal meneruskan pekerjaannya sebagai model memandangkan kini sudah menjadi isteri Pierre, ujar Hidayah, dia masih bekerja di bidang itu.

"Cuma saya akan meminta pandangan suami terlebih dahulu jika menerima mana-mana tawaran peragaan."

Disoal kepada Pierre pula, dia mengakui tanggungjawabnya semakin berat selepas menjadi suami.

"Isteri adalah anugerah Allah yang perlu dijaga oleh suami, bukan dikongkong atau diletak dalam peti kaca.

"Saya bersyukur dengan pemberian-Nya. Pemberian yang datang dengan tanggungjawab besar," ulasnya dengan penuh makna.

Pasangan tersebut masih belum mempunyai tarikh untuk mengadakan majlis resepsi.

Kemungkinan pihak perempuan akan mengadakan majlis resepsi selepas sambutan Aidilfitri manakala pihak Pierre pula pada bulan Disember nanti.

Bienda enggan campur tangan urusan keluarga

Posted:

Bienda enggan campur tangan urusan keluarga

Bienda enggan campur tangan urusan keluarga

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN

BIENDA bersama suami tercinta, Kamarul Zariman.


BIENDA memilih pendekatan enggan masuk campur urusan yang membabitkan ibunya iaitu penyanyi terkenal era 90-an, Sheeda dan bapa tirinya, Ahmad Fazli berhubung kes tuntutan hak penjagaan adiknya, Nur Fazlinda.

Kata Bienda, dia enggan mengeluarkan komen lanjut yang boleh membuka aib keluarganya kepada orang ramai.

Malah, pelantun lagu Penantian itu mengakui sering menasihati kedua-dua belah pihak agar tidak merumitkan masalah yang sedang meruncing.

"Sudah banyak kali saya nasihatkan supaya urusan keluarga jangan diperbesar-besarkan tetapi saya tidak sangka pula kes tuntutan hak penjagaan adik saya itu semakin menjadi isu besar.

"Selagi boleh diselesaikan, kita selesaikan dengan cara baik tanpa perlu melibatkan orang luar. Saya sayangkan mereka berdua dan tidak menyebelahi mana-mana pihak tetapi kedua-dua pihak perlu profesional dan memikirkan mengenai anak-anak mereka.

"Jangan pentingkan diri dan bertindak secara rasional," katanya yang ditemui pada majlis pelancaran eKekCawan di Hotel Concorde, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Sheeda sebelum itu hadir ke Majlis Sulh (perbincangan) yang turut disertai bekas suaminya, Ahmad Fazli Mohamad untuk berbincang mengenai tuntutan hak penjagaan anak di Mahkamah Syariah Kuala Lumpur baru-baru ini.

Ujar Sheeda, dia tidak dibenarkan berjumpa atau berkomunikasi dengan anaknya, Nur Fazlinda lebih dari tempoh sebulan apabila anaknya diambil oleh bekas suaminya awal bulan Mei lalu.

Sheeda yang pernah popular dengan lagu Angkat Kaki itu pernah menjadi isteri kepada Ahmad Fazli selama lima tahun dan hasil perkongsian hidup itu, mereka dikurniakan seorang cahaya mata, Nur Fazlinda.

Kek cawan

Menutup kisah pergolakan rumah tangga ibunya, Bienda yang ditemani suaminya Kamarul Zariman Abd. Rahman berkongsi perkembangan terkininya.

Kata Bienda atau nama sebenarnya, Nor Razlinda binti Razli, 28, dia bakal membuka sebuah kedai menjual tudung rekaannya tidak lama lagi di lokasi yang enggan didedahkan lagi.

"Buat masa sekarang saya sudah mempunyai sembilan rekaan tudung hasil cetusan idea saya sendiri. Insya-Allah kedai saya akan dibuka menjelang bulan Ramadan ini.

"Jika sebelum ini saya sering berniaga di bazar malam setiap kali tibanya bulan Ramadan, tahun ini mungkin saya akan terus membuka gerai tudung saya di lokasi sama di Cheras," katanya mengenai perniagaan tudung Bienda Lavienda.

Selain itu, Bienda turut berkolaborasi dengan Chef Yang Jamil untuk mengusahakan perniagaan kek cawan yang diberi nama eKekCawan berkonsepkan Grab and Go.

Menerusi usaha sama itu, Bienda dan Chef Yang akan menyediakan produk kek cawan kepada pengusaha yang berminat untuk membuka cawangan di lokasi pilihan masing-masing.

"Berteraskan modal RM168,000 untuk membuka sebuah cawangan eKekCawan, peniaga tidak perlu runsing memikirkan bahan mentah yang sudah pastinya akan kami bekalkan," katanya.

Nyanyian

Sementara itu, Bienda menjelaskan, dia tidak sesekali mengetepikan kerjaya nyanyiannya dan memberitahu bakal merakamkan sebuah single bersama band Pesawat tidak lama lagi.

"Saya baru selesai merakamkan single berjudul Permata bersama Edrie Hashim dan selepas ini akan berkolaborasi dengan vokalis band Pesawat, Jipie untuk sebuah single berkonsepkan lagu ketuhanan," ujar Bienda.

Dalam pada itu, Bienda mengakui yang dia kini terpaksa lebih memilih tawaran untuk berlakon memandangkan dia masih memberikan susu badan kepada anaknya, Lavienda Namira yang kini berusia setahun empat bulan.

"Saya rindu untuk berlakon tetapi saya perlu lebih cerewet dan memilih tempat atau waktu yang sesuai. Kali terakhir berlakon sekitar tujuh bulan lalu iaitu drama Sebumbung dan ketika itu saya terpaksa membawa anak saya bersama ketika penggambaran," jelasnya.

Bienda bagaimanapun mengakui yang dia telah dinasihatkan untuk mengandung dalam tempoh terdekat memandangkan kelahiran sebelum ini menjalani proses pembedahan cesarean.

Anis Nabilah teruk dibidas

Posted:

Anis Nabilah teruk dibidas

Anis Nabilah teruk dibidas

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN

ANIS NABILAH tidak cepat melenting dan menerima pandangan masyarakat secara terbuka.


PROGRAM realiti televi- syen, Dream Sisters yang telah bersiaran beberapa bulan lalu kian hangat meraih kritikan pedas daripada penonton.

Jika sebelum ini program tersebut dikatakan syok sendiri dan cuba meniru konsep rancangan

Keeping Up With Kardashian, kini timbul pula isu bahawa ia menyim- pang dari sudut agama Islam atau lebih tepat lagi terlalu sekular.

Menjawab tuduhan yang dilemparkan menerusi beberapa laman sesawang internet itu, chef selebriti Anis Nabilah mengakui, dia terkejut dan terkilan dengan dakwaan sedemikian.

Katanya, adalah sangat melampau untuk menuduh dirinya dan keluarga tidak mengamalkan ajaran agama Islam di rumah dengan hanya berbekalkan secebis kisah kehidupan realiti mereka dipaparkan di kaca TV.

Anis atau nama sebenarnya Anis Nabilah Umaruddin, 27, yang baru berdepan kerugian disamun ketika sedang berjalan di kawasan Bukit Bintang, Kuala Lumpur baru-baru ini meluahkan kekesalannya terhadap tuduhan tersebut.

Ikuti temu bual Anis Nabilah bersama Kosmo! yang ditemui ketika majlis ramah mesra program Seindah Ramadan TV9 di restoran Marcha Movenpick di Mutiara Damansara, Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.

Kosmo!: Timbul dakwaan baru-baru ini di internet berkenaan program realiti TV, Dream Sisters yang mengeksploitasi wanita dan menampilkan ciri-ciri kehidupan masyarakat Barat serta mengasingkan agama Islam daripada kehidupan. Komen Anis?

ANIS NABILAH: Wow! Saya terkesima dan terkejut mendengar perkara ini. Saya tidak tahu kenapa timbul komen sebegitu. Walaupun program itu tidak menunjukkan amalan Islam seperti solat tetapi unsur-unsur Islam lain masih ada dan kami adik-beradik dibesarkan dan dididik berteraskan agama Islam. Contohnya, majlis akad nikah adik saya dilangsungkan di dalam masjid dan mengikut syariat yang ditetapkan dalam agama Islam.

Jadi pada pandangan Anis, pihak manakah yang patut dipersalahkan?

Kebebasan media sosial mungkin menjadi salah satu faktor untuk sesiapa saja bercakap sewenang-wenangnya dan menghukum tanpa berfikir. Ruang itu memberikan peluang untuk sesiapa saja bercakap.

Adakah benar bahawa kehidupan realiti Anis dan keluarga tidak bercirikan agama Islam?

Setiap hari saya berdoa supaya diberikan hidayah agar suatu hari nanti saya akan berhijab. Kami tidak mahu menjadi sesuatu yang bukan kami. Jelas sekali itu tidak benar kerana Dream Sisters tidak memaparkan kehidupan kami 24 jam. Adalah tidak adil untuk bercakap begitu kepada kami, malah rancangan itu fokusnya adalah kerjaya kami dan usaha untuk memberikan inspirasi kepada golongan muda untuk berjaya.

Mungkin Anis sendiri ada musuh sehingga mereka sanggup memburuk-burukkan anda sekeluarga?

Saya tidak tahu. Itu pendapat masing-masing dan setiap individu bertanggungjawab terhadap pandangan yang dilontarkan. Saya tidak menjangkakan semua penonton suka dan faham dengan rancangan Dream Sisters. Rancangan itu mahu buktikan tahap saya berada sekarang, bukan sebab main-main tetapi atas usaha dan kerja keras.

Sebelum ini timbul juga dakwaan rancangan itu syok sendiri. Komen Anis?

Saya merupakan peminat program realiti TV dan kerana Dream Sisters sahaja memperjudikan nama saya sebagai seorang chef selebriti untuk menerima tempias negatif sebegini. Rancangan itu menunjukkan cara untuk mencapai impian dan saya tidak perlukan publisiti murahan untuk mencari rezeki.

Sempena bulan Ramadan nanti, anda bakal mengacarakan program masakan Mencari Resipi Turun Temurun untuk musim ketiga. Sudikah Anis kongsikan pengalaman mengendalikan rancangan itu kali ini?

Istimewanya, kali ini saya akan meluaskan penjelajahan di sekitar negara Eropah seperti Amsterdam, Hanover, Paris dan Brussels untuk mencari hidangan halal tradisional masyarakat di sana.

Seronoknya kerana dapat berjumpa dengan masyarakat Islam dan mualaf di negara luar, berinteraksi dan belajar memasak hidangan halal yang biasanya menjadi masalah utama di negara asing.

Salah satu menu yang menarik minat saya adalah Germ Knodel iaitu pau yang berintikan jem buah plum yang saya pelajari ketika berada di kawasan pergunungan Jerman. Mencari Resipi Turun Temurun akan disiarkan bermula 15 Julai pada setiap hari Isnin dan Selasa pukul 6.37 petang di TV9.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved