Selasa, 18 Jun 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Pembedahan urologi paling banyak di Gaza

Posted:

Pembedahan urologi paling banyak di Gaza

Pembedahan urologi paling banyak di Gaza

PENJAJAHAN ke atas bumi Gaza di Palestin bagaikan sebuah episod drama perang yang tidak berkesudahan. Bunyi dentuman bom dan letusan senjata api sudah menjadi melodi yang terpaksa didengari penduduknya sejak tercetusnya perang antara rejim Israel dan pejuang Palestin pada 27 Disember 2008.

Sejak itu, hak untuk hidup aman di Gaza diragut tanpa belas kasihan sehingga mengorbankan sekurang-kurangnya 1,100 rakyat Palestin mengikut statistik kematian yang direkodkan pada November tahun lalu.

Bukan itu sahaja, kesan peperangan yang dikenali sebagai Operation Cast Lead telah megakibatkan berlaku peningkatan membimbangkan dalam statistik kelahiran bayi cacat. Ia disebabkan oleh kesan terdedah kepada fosforus putih dan bahan kimia lain yang digunakan dalam senjata Israel terhadap golongan wanita di Gaza.

Perasaan prihatin terhadap konflik Israel-Gaza telah membawa Ketua Misi Perubatan Aman Palestin, Dr. Zainur Rashid Zainuddin ke sana untuk menyumbang kepakarannya dalam bidang perubatan. Misi tersebut dijayakan bersama enam pakar perubatan, tujuh orang pengamal media dan lima orang aktivis Aman Palestin dari Malaysia.


MOHAMAD NOR SUNDARI melawat pesakit pembedahan tulang di Gaza.


Jimatkan kos

Katanya, kumpulan tersebut yang berlepas ke Gaza melalui Kaherah, Mesir pada 26 Mac hingga 8 April lalu berjaya melaksanakan sebanyak 28 pembedahan. Pembedahan tersebut melibatkan kecederaan tulang, saraf dan pemasangan alat bantuan ereksi yang pertama di Palestin.

"Kami membawa teknologi perubatan yang ada ke Gaza untuk menjimatkan kos pembedahan.

"Ia lebih mudah kerana pesakit tidak perlu dibedah di luar negara seperti yang dilakukan sebelum ini.

"Pada misi tersebut, saya terlibat menjalankan pembedahan mengeluarkan besi dari kaki pesakit kerana ia telah dijangkiti kuman," jelasnya ketika ditemui di Universiti Perubatan Antarabangsa Malaysia di Senawang, Negeri Sembilan baru-baru ini.

Zainur Rashid mengakui, kelengkapan peralatan pembedahan di Gaza tidak sempurna. Ketika ingin melakukan pembedahan tulang, prosedur itu tergendala sebentar ekoran pisau bedah di hospital tersebut yang tumpul.

Di Malaysia, pisau bedah digunakan sekali sahaja dan kemudian dibuang. Berbeza situasinya di Gaza apabila pisau bedah terpaksa digunakan berkali-kali kerana tiada banyak pilihan.


KUMPULAN pakar misi perubatan Gaza. Dari kiri: Mohamad Nor Sundari, Zairul Nizam, Md. Mahir Abdullah, Hamid Ghazali, Mohamed Ashraf Mohamed Dauddan Zainur Rashid.


Menyentuh tentang keadaan keselamatan di Gaza pula, Zainur Rashid memberitahu, Gaza sebenarnya selamat untuk dilawati kerana tentera Israel seboleh-bolehnya mengelak daripada melakukan serangan di kawasan yang dilawati oleh pelancong asing. Lebih-lebih lagi jika tempat tersebut dikunjungi oleh wakil media antarabangsa kerana mereka mahu menjaga imej Israel di mata dunia.

Dalam pada itu, seorang Pakar Urologi, Dr. Hamid Ghazali dari Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) Kuantan, Pahang turut berkongsi pengalamannya terlibat dalam pembedahan memasang alat bantuan ereksi kepada seorang pesakit disfungsi erektil pada misi tersebut.

"Pembedahan memasang alat bantuan ereksi berjaya dilakukan tanpa sebarang masalah di Hospital Gaza, ia sekali gus berjaya mencatat sejarah perubatan di sana.

"Begitu juga dengan pembedahan batu karang dalam buah pinggang pesakit. Kami berjaya memberi tunjuk ajar kepada pakar urologi mereka tentang kaedah terkini merawat pesakit," ujarnya ketika ditemui baru-baru ini.


SEORANG kanak-kanak yang tidak berdosa terlantar di hospital Al-Shifa, Gaza dan mungkin akan cacat seumur hidup disebabkan kesan senjata kimia Israel. - Gambar hiasan


Pesakit termuda yang dirawat berumur tujuh tahun manakala pesakit dewasa berumur 50 tahun.

Pasukan tersebut berpuas hati setelah melihat pesakit, waris, doktor dan anggota paramedik di Gaza tersenyum gembira dengan hasil pembedahan yang dijalankan. Kenangan yang tidak dapat dilupakan adalah melihat semangat doktor-doktor Gaza berkobar-kobar untuk memberi rawatan yang terbaik kepada penduduk Gaza.

Kekurangan pada aspek peralatan dan teknologi tidak merencatkan usaha mereka untuk memberikan perkhidmatan terbaik kepada rakyatnya, malah menjadikan mereka lebih kreatif dan innovatif.

Pakar-pakar lain yang turut serta dalam rombongan tersebut ialah Dr. Md. Mahir Abdullah dari Pusat Perubatan Kumpulan Perubatan Johor (KPJ) Selangor (SMC) di Shah Alam, Dr. Mohamed Ashraf Mohamed Daud dari Hospital KPJ Perdana di Kota Bharu, Kelantan, Dr. Mohamad Nor Sundari dari Pusat Perubatan Kuantan (KMC) dan Dr. Zairul Nizam dari Hospital Pakar Senawang, Negeri Sembilan.

Usahawan emas gunung Afghanistan

Posted:

Usahawan emas gunung Afghanistan

Usahawan emas gunung Afghanistan


PELOMBONG di Afghanistan mula menggunakan peralatan moden untuk melombong dan mendulang emas.


SELEPAS memanjat lereng gunung yang curam di utara Afghanistan, Morad Ali membongkokkan badannya lalu menyentuh beberapa ketul batu berwarna merah yang ada di tebing gunung itu.

"Terdapat emas di sini," pintasnya.

Morad merupakan penduduk tempatan yang menggunakan pahat untuk mengeluarkan sejumlah kecil emas dari perkampungan Qara Zaghan yang terletak di pinggir pergunungan Hindu Kush.

Kini, terdapat laluan tanah menghala ke kawasan berkenaan untuk membolehkan golongan profesional dalam bidang mineral menjalankan kajian.

Mereka membuat kajian secara terperinci mengenai jenis-jenis mineral yang boleh memberi keuntungan kepada Afghanistan.

"Saya mula bekerja dalam bidang perlombongan ketika berumur 12 tahun. Kebiasaannya, kami akan menemui serpihan emas atau kami sendiri menghancurkan batu dan mendulang untuk mendapatkan butiran halus emas," kata Morad yang kini berusia 30 tahun.

Pengetahuan Morad dalam bidang perlombongan secara tradisional merupakan aset yang berharga kepada syarikat Afghan Gold Minerals (AGM).

Ancaman Taliban

Syarikat berkenaan telah mendapat lesen untuk menjalankan kerja-kerja menggali emas di Qara Zaghan pada tahun 2011.

"Kami mengetahui tentang emas ini daripada penduduk setempat. Berdasarkan kajian, kami mendapati kehadiran emas di kawasan itu menunjukkan potensi yang baik.

"Jadi, kami perlu menjalankan kajian lebih lanjut," kata seorang ahli geologi dari utara Afrika, Dusko Ljubojevic.

Begitupun, kebanyakan ahli perniagaan menghadapi cabaran yang besar di Afghanistan kerana kehadiran emas di atas puncak itu menarik perhatian pelbagai pihak.

Malah, pelombong terdedah kepada risiko serangan Taliban dan kumpulan-kumpulan penjenayah.


DUA pelombong menjalankan kerja-kerja menggali emas sambil diberikan kawalan ketat bagi mengelakkan serangan penjenayah.


Sehubungan itu, syarikat AGM terpaksa menggunakan kereta perisai dan membawa senjata api ketika menyusur ke wilayah Baghlan yang mengambil masa kira-kira lapan jam.

Syarikat AGM dimiliki oleh seorang usahawan Afghanistan, Sadat Nadari, 36, yang turut mengendalikan rangkaian pasar raya dan syarikat insurans.

Dalam pada itu, beliau juga melabur dalam bidang pembinaan, telekomunikasi dan pengedaran bahan api.

Sadat merupakan seorang usahawan yang berjaya selain mempunyai kelulusan dalam bidang perniagaan dari luar negara. Dia boleh tinggal di negara lain, namun Sadat masih sayangkan tanah airnya.

"Saya akan tinggal dan bekerja di Afghanistan, malah akan menjalankan kerja-kerja perlombongan di sini.

"Lagipun, sektor perlombongan boleh membawa perubahan kepada negara ini. Kami berada di peringkat penerokaan emas di Qara Zaghan, jadi kami mahu mencari simpanan emas secara komersial untuk menjana pendapatan kerajaan Afghanistan," jelasnya.

AGM ditubuhkan selepas Sadat bertemu secara kebetulan dengan tokoh pelaburan yang juga pengerusi firma kewangan terkemuka JP Morgan, Ian Hannam di Kedutaan Amerika Syarikat (AS) di Kabul.

Lesen lombong emas

"Saya memberitahu Hannam bahawa saya memiliki sebuah lombong emas kecil dan reaksi muka beliau berubah," katanya sambil ketawa kecil.

JP Morgan mewujudkan sebuah konsortium pelabur untuk mengambil alih 49 peratus pemilikan AGM serta enam lesen perlombongan emas yang lain di seluruh Afghanistan.


SAMPEL batu dari lombong emas dihancurkan untuk menentukan kandungan emas.


Dalam pada itu, AS yang menjalankan kajian di Afghanistan pada tahun 2006 mendapati negara itu memiliki simpanan tembaga dan besi yang bernilai AS$1 trilion (RM3.08 trilion).

Hakikatnya, kekayaan itu menawarkan sedikit harapan kepada negara tersebut yang musnah ekoran peperangan.

"Afghanistan berada di kawasan yang bernilai tinggi, jika kita tidak meneroka galian itu, ia hanya sia-sia. Sebab itulah kita memerlukan rakan kongsi antarabangsa yang mempunyai kepakaran dan modal," kata Sadat.

Malah, pihak pemerintah Afghanistan juga berharap perlombongan emas itu dijadikan sebagai sumber pendapatan pada masa hadapan.

Justeru, undang-undang perlombongan baharu akan diluluskan tidak lama lagi bagi menggalakkan pelaburan.

Sementara itu, seorang profesor dalam industri perlombongan di Kabul, Amir Mohammad Mosazai berkata, perlombongan emas membantu meningkatkan taraf ekonomi Afghanistan seperti minyak di negara-negara Arab.

"Namun, perniagaan ini sangat mahal dan negara memerlukan kawalan keselamatan yang ketat," ujarnya. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Pesakit tidak menunggu lama di SDH Park City

Posted:

Pesakit tidak menunggu lama di SDH Park City

Pesakit tidak menunggu lama di SDH Park City

Oleh ADLAN JAAFAR
adlan.jaafar@kosmo.com.my

DI bahagian kecemasan Pusat Perubatan Sime Darby Park City (SDH Park City), jururawat bertugas pada syif berkenaan mengambil bacaan kesihatan pesakit seperti tekanan darah. Prosedur yang dilakukan oleh jururawat terbabit dikenali sebagai Triage.

Maklumat yang diterima dimasukkan ke dalam sistem Rekod Perubatan Elektronik (EMR) bersepadu. Melalui sistem tersebut, pegawai perubatan ataupun doktor bertugas boleh terus mendapatkan maklumat mengenai pesakit.

SDH Park City yang dibuka pada 12 Disember 2012 itu merupakan antara bangunan baharu masa kini yang berkonsepkan mesra alam.

Dikelilingi taman-taman perumahan seperti Bandar Menjalara, Desa Park City dan lain-lain ia sememangnya memiliki persekitaran alami.

Dibina di atas tanah yang terdiri daripada batu-batuan granit, ia sangat mahal untuk membina bangunan bawah tanah.

Maka, bangunan parkir dibina secara berasingan daripada bangunan pusat perubatan utama dengan jambatan penghubung disediakan pada aras satu.

Sebagai sebuah bangunan mesra alam, Pengarah Hospital SDH Park City, Ch'ng Lin Ling menjelskan, terdapat beberapa kriteria yang dipatuhi.

Antaranya, penggunaan sistem EMR iaitu salah satu bahagian daripada Sistem Pengurusan Maklumat Hospital (HMIS) bagi mengurangkan penggunaan kertas secara maksimum.

Rekaan bangunan pula mempunyai cermin besar dan panjang bagi membenarkan cahaya semula jadi dari luar masuk ke dalam bangunan.

Tahap kelembapan

Ia menjimatkan penggunaan tenaga elektrik. Binaan laman di ruang tengah bangunan pula memungkin udara beredar dengan lebih baik.

"Namun, pendingin hawa masih diperlukan bagi mengekalkan tahap kelembapan yang dikehendaki," terang Lin Ling ketika ditemui di SDH Park City.

HMIS merupakan sistem pengurusan hospital yang pertama seumpamanya di Malaysia. Ia mula digunakan ketika SDH Park City dibuka kepada orang ramai dan sistemnya mula stabil pada bulan Februari 2013.

Kesan paling ketara terhadap penggunaan sistem HMIS terletak pada pengurangan kertas. Hal itu diakui sendiri oleh Lin Ling yang sudah 15 tahun dalam bidang perubatan.

Selain itu, ia membaiki sistem komunikasi antara dua atau lebih pihak yang terlibat dan maklumat terkini didapati pada masa nyata.

Terang Lin Ling, sistem tersebut bermula sebaik sahaja pesakit melakukan janji temu sama ada menerusi talian telefon atau laman web hospital.


BANGUNAN SDH Park City terbahagi kepada dua iaitu untuk ruang pusat perubatan dan lot parkir.


Setiap pesakit akan diberi satu nombor unik sebagai rujukan untuk berurusan di SDH Park City. Jika nombor rujukan itu hilang atau terlupa, nombor kad pengenalan dan nama boleh digunakan untuk mengesan semula rekod pesakit.

Maklumat pesakit

Sistem yang mengurangkan masa menunggu dan beratur itu hanya memerlukan pesakit datang ke klinik, membuat pendaftaran dan berjumpa dengan doktor.

Melalui sistem itu, segala maklumat pesakit disimpan dalam satu sistem berpusat dan boleh diakses apabila diperlukan.

Pengurangan kaedah penyimpanan secara fizikal mampu mengurangkan kesilapan maklumat.

Ketika sesi konsultasi bersama doktor, ubat-ubatan yang dipreskripsi akan dimasukkan ke dalam sistem EMR dan maklumat tersebut dapat dibaca oleh pihak farmasi untuk tindakan penyediaan.

Selepas pembayaran dibuat di kaunter yang sama, pesakit boleh terus ke farmasi untuk mendapatkan ubat-ubatan.

"Ubat-ubatan hanya boleh dikeluarkan oleh farmasi. Jika terdapat sebarang masalah seperti maklumat tidak jelas, ahli farmasi boleh berhubung dengan doktor menerusi sistem EMR," ujar Lin Ling lagi.

Tahap keselamatan sistem EMR sangat tinggi kerana hanya mereka yang terlibat boleh melihat rekod pesakit berkenaan.

Sebagai contoh, jururawat yang bertugas pada waktu kedatangan pesakit berkenaan sahaja yang dibenarkan membuka rekod, manakala cuma doktor yang terlibat dengan masalah pesakit boleh membacanya.

Malah, Lin Ling sebagai Pengarah Hospital SDH Park City sendiri dilarang melihat rekod kesihatan pesakit secara sembarangan.

Setiap kakitangan mempunyai kata kunci bagi log keluar dan log masuk. Log itu pula hanya boleh digunakan sewaktu bertugas.

Jika seseorang pekerja itu tidak memasukkan kata kunci log keluar selepas tamat waktu bekerja, sistem berkenaan akan secara automatik terkunci selepas beberapa minit. Ini bagi menjamin kerahsiaan rekod pesakit.

Kata Lin Ling, sistem tersebut telah pun digunakan di negara-negara Asia Barat seperti Mesir dan Emiriyah Arab Bersatu. Malah, katanya, sistem tersebut sudah dianggap maju serta stabil.


SISTEM HMIS dapat mengurangkan masa menunggu para pesakit.


Sistem pembayaran

Ia dikenali sebagai Health Insight. Bagaimanapun, untuk digunakan di Malaysia, sistem HMIS itu memerlukan pengubahsuaian.

Antara yang diubah ialah sistem kemasukan maklumat seperti nombor kad pengenalan untuk pendaftaran dan cara pembayaran.

Menurutnya, sistem pembayaran merupakan perkara paling kritikal untuk diubah kerana terdapat pelbagai cara membayar bil kesihatan di Malaysia.

"Setiap syarikat insurans mempunyai sistem yang berbeza. Ada juga majikan yang mengeluarkan surat jaminan, malah ada yang membayar sendiri," cerita Lin Ling.

Jika terdapat kes yang memerlukan ia dirujuk ke hospital kerajaan, semua rekod pesakit akan dicetak, manakala rekod X-Ray disimpan dalam cakera padat.

SDH Park City telah menerima anugerah kecemerlangan dalam pelaksanaan HMIS untuk perkhidmatan penjagaan kesihatan Frost & Sullivan 2013.

"Penilaian tersebut dibuat selama sembilan bulan dari peringkat perancangan sehingga pelaksanaannya," ungkapnya.

Sistem tersebut bakal dilaksanakan di dua lagi pusat perubatan Sime Darby iaitu di Subang Jaya dan Ara Damansara, Petaling Jaya.

Sekarang, terdapat dua buah pelayan untuk sistem tersebut yang beroperasi di tingkat dua dan tiga. Jika, pelayan di tingkat dua mengalami kegagalan operasi, aras satu lagi akan menjadi sokongan.

Apabila ketiga-tiga pusat perubatan sudah menggunakan sistem HMIS, sebuah pelayan di luar premis pusat perubatan akan digunakan. Ia dijangka beroperasi pada tahun 2014.

Selain itu, sistem tersebut bakal direka untuk dijadikan aplikasi mobil yang menggunakan sistem operasi Android bagi membolehkan ia diakses menggunakan tablet sekitar bulan Ogos 2013.

Buat masa ini, ia sedang diuji menggunakan gajet jenama Samsung.

Bagi memastikan ia lebih mantap, sebanyak dua talian WiFi disediakan khas untuk kegunaan kakitangan pusat perubatan itu yang mempunyai tahap keselamatan dan kata kunci.

Ia juga membolehkan pengunjung dan pesakit melakukan akses dengan lebih mudah.

Pokok karas melestarikan alam

Posted:

Pokok karas melestarikan alam

Pokok karas melestarikan alam

Oleh NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM


USAHA Tesco kali ini mendapat pengiktirafan oleh Malaysia Book of Record sebagai percubaan terbanyak menanam pokok karas di negara ini.


DALAM mengejar arus pemodenan pembangunan dan teknologi yang semakin berkembang, ungkapan pemuliharaan alam tidak seharusnya dipinggirkan.

Menyedari kepentingan alam semula jadi, Tesco Stores Malaysia Sdn. Bhd. (Tesco) telah mengambil inisiatif menanam 1,500 batang anak benih pokok karas di Hutan Simpan Jengai di Dungun, Terengganu baru-baru ini.

Lebih membanggakan, usaha Tesco menanam 1,500 anak benih pokok karas di kawasan seluas 1.3 kilometer persegi di hutan simpan berkenaan melakar sejarah tersendiri apabila berjaya menempa nama dalam Malaysia Book of Records (MBOR).

Usaha itu merupakan percubaan terbanyak menanam pokok karas di negara ini yang mendapat kerjasama Lembaga Perindustrian Kayu Kayan Malaysia (MTIB) dan Kumpulan Pengurusan Katu Kayan Terengganu Sdn. Bhd. (KPKKT).

Pengarah Korporat dan Kerajaan Tesco Malaysia, Azlam Shah Alias berkata, program tersebut merupakan salah satu inisiatif serta tanggungjawab sosial korporat syarikat itu kepada masyarakat dan alam sekitar.

"Kira-kira 200 sukarelawan terdiri daripada pekerja Tesco, MTIB, KPKKT dan penduduk sekitar Kampung Pasir Raja, Dungun menjayakan program ini.

"Kita mengambil masa kira-kira 20 minit untuk menanam kesemua anak benih pokok karas ini," katanya.

Pada program tersebut, wakil MBOR, Helilia Juana telah menyampaikan sijil pengesahan rekod berkenaan kepada Azlam Shah dan Ketua Pengarah MTIB, Dr. Jalaluddin Harun.


SELAIN bernilai nilai komersial, pokok karas mempunyai khasiat tersendiri dalam merawat penyakit.


Spesies terancam

Hadir sama ialah Pengurus Besar KPKKT, Nordin Unoss dan Ketua Pegawai Eksekutif Golden Pharos Berhad., Datuk Zakaria Awang.

Azlam Shah menambah, program berkenaan tidak akan terhenti di Dungun sahaja kerana Tesco mempunyai sasaran untuk menanam 500,000 batang pokok karas menjelang tahun hadapan.

Katanya, ia merupakan satu usaha Tesco dalam memulihara alam semula jadi dan memberi pendedahan kepada orang ramai mengenai kepentingan alam untuk generasi masa hadapan.

"Kita memilih spesies pokok karas kerana ia merupakan spesies pokok terancam dan mempunyai nilai komersial yang sangat tinggi.

"Justeru, langkah ini dilakukan untuk memastikan pokok karas terus dipulihara," katanya.

Azlam Shah memberitahu, sebahagian daripada dana yang digunakan untuk mendapatkan anak benih pokok itu merupakan hasil kutipan jualan beg plastik berjumlah hampir RM700,000 daripada kempen Sehari Tanpa Beg Plastik di pasar raya berkenaan.


POKOK karas ke-1,500 batang yang ditanam pada program anjuran Tesco Store baru-baru ini.


Katanya, ini merupakan salah satu inisiatif Tesco dalam menjayakan Program Menghijaukan Bumi selain memulangkan semula hasil jualan tersebut kepada masyarakat melalui pelbagai pendekatan.

Dalam pada itu, Jalaluddin memberitahu, MTIB dan Tesco telah menanam 29,500 anak benih pokok karas pada tahun 2012.

"Kita telah menjalin kerjasama dengan universiti dan agensi kerajaan lain dalam usaha menanam pokok karas dan dijangka mampu menanam sehingga 300,000 batang anak benih pada tahun ini.

"Melalui program sebegini dan kerjasama yang dilakukan kita berharap dapat mencapai sasaran menanam 500,000 batang pokok karas pada tahun 2014," ujarnya.

Mencipta rekod

Dalam pada itu, seorang peserta, Dayang Nasuha Khairul Ikhwan, 7, memberitahu, dia gembira kerana dapat menunaikan tanggungjawab memulihara alam sekitar dengan menanam pokok.

"Saya sangat gembira kerana bukan sahaja dapat menanam pokok tetapi mencipta rekod pada program ini," katanya.

Bagi Abdullah Long, 45, yang pertama kali menyertai Program Menghijaukan Bumi, dia melahirkan rasa bangga kerana terpilih menjadi sukarelawan untuk mencipta rekod di hutan simpan berkenaan.

"Walaupun sumbangan saya kecil tetapi ia dapat membantu bumi yang dilanda pemanasan global yang semakin teruk kebelakangan ini.

"Saya juga tidak akan teragak-agak untuk menyertai Program Menghijaukan Bumi ini pada masa akan datang sekiranya dipilih berbuat demikian," katanya yang bekerja di Tesco Kota Bharu, Kelantan.

Pekerja MTIB, Nor Zanna Mazlan, 20, pula menyifatkan inisiatif Tesco, MTIB dan agensi-agensi lain itu sebagai satu usaha murni yang patut dibanggakan.

"Ini kerana pemuliharaan alam sekitar merupakan sesuatu yang penting dalam memastikan survival kehidupan manusia di muka bumi ini," katanya.

Pencetak berprestasi tinggi

Posted:

Pencetak berprestasi tinggi

Pencetak berprestasi tinggi

Oleh KHAIRUL ANUAR ABDUL RAHMAN


PRESIDEN Fuji Xerox Asia Pasifik Malaysia, Sunil Gupta memegang sekeping gambar yang dicetak menggunakan pencetak Color C75 Press di Kuala Lumpur baru-baru ini.


PENCETAK serba guna atau lebih popular dengan panggilan pencetak AIO (All In One) sebenarnya sinonim dengan dunia perniagaan. Ia juga telah mula digunakan secara meluas oleh pengguna rumah kerana harganya yang mampu milik.

Dengan keupayaan mencetak, mengimbas, menyalin dan turut dilengkapi dengan faksimili, tidak keterlaluan jika dikatakan pencetak AIO merupakan salah satu aset penting dalam dunia perniagaan.

Menyedari kepentingan itu, Fuji Xerox melancarkan pencetak Color C75 Press yang sesuai untuk sektor korporat serta grafik yang memerlukan kapasiti cetakan dan imbasan yang besar.

Antara ciri utama yang terdapat pada Color C75 ialah:

1. Skrin antara muka pengguna

Skrin dengan antara muka pengguna ini memudahkan anda untuk mengakses fungsi imbas dan salin.

Hampir kesemua arahan dan aturan pencetak ini dapat dilakukan secara terus daripada skrin tanpa memerlukan pengguna mengakses perisian pencetak daripada komputer.

2. Feeder kertas berkapasiti tinggi C1-DS/B1-S

Bagi menyokong tugas cetakan yang mencabar, Fuji Xerox menawarkan ruang simpanan tambahan sebagai pilihan bagi menyimpan kertas sehingga 2,000 helai.

Teknologi kawalan pergerakan kertas yang terdapat pada feeder itu mampu mengelakkan pembaziran kertas akibat kesilapan roller (penggulung) menarik masuk kertas.


KERTAS yang tersangkut antara masalah yang sering dihadapi pencetak biasa.


3. Imej berkualiti tinggi

dengan penjimatan toner

Produk itu menjanjikan hasil cetakan yang berkualiti tinggi dengan resolusi 2400x2400 dpi.

Teknologi emulsion aggregation mampu menghasilkan kualiti imej yang baik dengan penggunaan toner secara optimum sekali gus mengurangkan kos penyelenggaraan.

4. Pengimbas berprestasi tinggi

Tugas pengimbasan dan penyalinan kini telah menjadi bahagian penting dalam aliran sektor korporat. Justeru, C75 menawarkan pelbagai pilihan output imbasan dan lokasi untuk disimpan.

Ia termasuk ke komputer, e-mel (sebagai kepilan dan terus dihantar dalam bentuk e-mel), storan rangkaian atau flash drive USB.

Dengan pilihan resolusi 200x200, 300x300, 400x400 atau 600x600 dpi, pengguna mempunyai pilihan untuk memilih resolusi yang bersesuaian dengan imbasan daripada gambar atau dokumen perniagaan yang dikehendaki.

5. Xerox Standard Accounting (XSA)

Salah satu cabaran yang dihadapi oleh perniagaan adalah kawalan terhadap cetakan yang dibuat. Antaranya, isu cetakan berlebihan yang dilakukan oleh kakitangan.

Ia mungkin disebabkan kesilapan pada cetakan akibat tidak membuat ujian cetakan terlebih dahulu atau kakitangan menyalahgunakan pencetak pejabat untuk membuat cetakan peribadi.

Dengan XSA, pentadbir atau kakitangan teknologi maklumat boleh mendapatkan laporan terperinci tentang penggunaan pencetak seperti tarikh, waktu dan nama pengguna yang membuat cetakan.

Tindakan itu sekali gus memberitahu sumber kos berlebihan dan boleh membuat kawalan atau tindakan yang sewajarnya.

Apa yang pasti, pencetak keluaran Xerox ini hanya sesuai untuk digunakan oleh perniagaan yang benar-benar menggunakan servis cetak, imbas dan salin dalam kuantiti yang banyak.

Selain itu, ruang pejabat yang agak besar diperlukan untuk menempatkan pencetak ini kerana saiznya besar berbanding pencetak AIO berskala kecil.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


USM rai 50 staf yang telah lama berkhidmat

Posted:

USM rai 50 staf yang telah lama berkhidmat

USM rai 50 staf yang telah lama berkhidmat


SEBAHAGIAN daripada kakitangan USM yang menerima anugerah sempena Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2012 di George Town, Pulau Pinang baru-baru ini.


HARGAI JASA. Sebanyak 50 pensyarah dan kakitangan bukan akademik dari Kampus Induk dan Kampus Kejuruteraan Universiti Sains Malaysia (USM) diraikan pada Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2012 di George Town, Pulau Pinang baru-baru ini.

Majlis tersebut diadakan setiap tahun bagi meraikan kakitangan yang telah berkhidmat untuk sekurang-kurangnya 25 tahun.

Naib Canselor USM, Prof. Datuk Omar Osman berkata, USM terhutang budi kepada kumpulan kakitangan tersebut kerana mereka telah banyak menyumbang ke arah kemajuan universiti.

Menurut Omar, majlis penghargaan seperti itu juga diharap dapat meningkatkan motivasi di samping menjadi pemangkin kepada kakitangan yang lebih muda untuk mencontohi pekerja yang lebih berpengalaman.

Waris anggota Rela Perak terima pampasan insurans

Posted:

Waris anggota Rela Perak terima pampasan insurans

Waris anggota Rela Perak terima pampasan insurans


MOHD. KHAIRI (dua dari kiri) melihat replika cek pampasan yang diterima salah seorang balu anggota Rela di Ipoh, Perak baru-baru ini.


PRIHATIN. Waris kepada 17 anggota Pasukan Sukarelawan Malaysia (Rela) Perak yang telah meninggal dunia sejak setahun lalu menerima pampasan insurans berkelompok di Kompleks Kementerian Dalam Negeri, Bandar Meru Raya, Ipoh, Perak baru-baru ini.

Pengarah Rela Perak, Mohd. Khairi Ibrahim berkata, penyampaian insurans berkelompok daripada Tabung Amal Jariah Rela itu disampaikan oleh Pengarah Bahagian Persenjataan Rela, Ezani Harun.

Beliau berkata, setiap pewaris anggota Rela terbabit menerima pampasan insurans sebanyak RM14,000.

"Kepada 13 lagi anggota Rela yang mengalami kecederaan akibat kemalangan, mereka menerima pampasan insurans antara RM200 hingga RM1,900," katanya.

Projek mesra rakyat TNB Selangor di Kuala Langat

Posted:

Projek mesra rakyat TNB Selangor di Kuala Langat

Projek mesra rakyat TNB Selangor di Kuala Langat


MOHD. AZIM (empat dari kanan) bersama Maruthaveeran (lima dari kanan) sempena penyampaian bantuan Projek Mesra Rakyat TNB di Kuala Langat, Selangor baru-baru ini.


KEBAJIKAN. Tenaga Nasional Berhad (TNB) melaksanakan program kebajikan dengan membaiki rumah seorang warga emas, M. Maruthaveeran di Kampung Tongkah, Kuala Langat, Selangor baru-baru ini.

Pengurus Besar TNB Selangor, Datuk Mohd. Azim Yusof berkata, program tanggungjawab sosial itu membabitkan semua kaum dengan keutamaan diberi kepada warga emas, golongan miskin serta orang kurang upaya.

Menurutnya, TNB melaksanakan program seumpama itu dengan harapan agar mereka yang kurang berkemampuan dapat meneruskan hidup dalam keadaan lebih selesa.

"Menerusi program itu, TNB menyalurkan peruntukan sebanyak RM10,000 untuk melaksanakan kerja membaik pulih rumah masing-masing," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Pemilik sesawang www.jiwang.org ditahan

Posted:

Pemilik sesawang www.jiwang.org ditahan

Pemilik sesawang www.jiwang.org ditahan

Oleh ZULKIFLI MANZOR
zulkifli.manzor@kosmo.com.my

SEORANG pengguna melayari laman web www.jiwang.org yang masih belum disekat meskipun pengusahanya sudah ditahan di Kelantan kelmarin.


PUTRAJAYA – Seorang pengusaha laman sesawang hiburan yang terkenal iaitu www.jiwang.org (JWG) ditahan di Kelantan kelmarin selepas dia didapati menggunakan laman tersebut untuk memuat turun dan naik muzik serta filem percuma secara haram di negara ini.

Hasil kegiatan haram sejak dia berusia 19 tahun dengan pendapatan adakalanya mencecah RM10,000 sebulan, lelaki itu yang kini berusia 35 tahun, mampu memiliki banglo, kereta mewah BMW dan lain-lain lagi.

Dia ditahan oleh sepasukan pegawai penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) pada 11 Jun lalu berikutan aduan Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM) yang mendakwa industri kerugian RM10 juta akibat kegiatan lelaki itu.

Pengarah Penguat Kuasa Bahagian Penguat Kuasa KPDNKK, Mohd. Roslan Mahayudin berkata, suspek yang telah berkahwin dan mempunyai seorang anak, ditahan di banglonya di Kubang Kerian, Kota Bharu pada pukul 11.15 pagi.

Beliau berkata, banglo yang didiami suspek itu turut dijadikan pusat operasi haramnya.

"Serbuan dilakukan berikutan aduan oleh RIM mengenai laman web www.jiwang.org yang menjadi saluran popular untuk orang ramai memuat naik filem serta muzik Melayu tanpa kebenaran pemilik hak cipta.

"Laman web ini disyaki beroperasi sejak tahun 1997 dan mengaut keuntungan ratusan ribu ringgit hasil perkhidmatan iklan serta sumbangan ahli laman web yang disalurkan menerusi akaun bank isteri suspek," katanya pada sidang akhbar di pejabatnya di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Pelakon drama dakwa jadi mangsa cabul pengarah tua

Posted:

Pelakon drama dakwa jadi mangsa cabul pengarah tua

Pelakon drama dakwa jadi mangsa cabul pengarah tua

Oleh HARYATI KARIM
haryati.karim@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR – Seorang pelakon baharu membuat laporan polis selepas mendakwa dirinya menjadi mangsa cabul beberapa kali oleh seorang pengarah drama berusia 60-an.

Pelakon berusia 22 tahun yang telah membuat laporan di Balai Polis Mutiara Damansara pada pukul 8.30 malam kelmarin berkata, dia membuat laporan polis itu kerana bimbang keselamatan dirinya selepas mendakwa menerima ugutan daripada pengarah drama terbabit supaya tidak menyebarkan kejadian keji itu.

"Saya berlakon drama arahan pengarah itu sekitar Januari dan Februari lalu. Kali pertama, dia (pengarah) meraba badan dan cium saya ketika dalam perjalanan menghantar saya pulang ke Damansara selepas kami mengadakan satu perjumpaan mengenai penggambaran sebuah drama," cerita pelakon itu ketika dihubungi Kosmo! di sini semalam.

Selepas kejadian itu, dakwa pelakon terbabit, pengarah itu mengugut supaya dia tidak memberitahu sesiapa mengenai kejadian itu jika tidak mahu karier seninya berkubur.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Didakwa tendang isteri sampai mati

Posted:

Didakwa tendang isteri sampai mati

Didakwa tendang isteri sampai mati

Oleh MAZLINA ABDUL MAJID
mazlina.majid@kosmo.com.my


CHIN HUA yang dituduh membunuh isterinya didakwa di Mahkamah Majistret Johor Bahru semalam.


JOHOR BAHRU – Tindakan kejam seorang suami menendang perut isterinya yang sedang hamil empat bulan sehingga wanita itu mati menyebabkan dia diheret ke Mahkamah Majistret di sini semalam atas dua dakwaan termasuk membunuh mangsa.

Terdahulu tertuduh, Yiew Chin Hua, 33, yang bekerja sebagai jurutera didakwa atas pertuduhan pertama iaitu membunuh Vivian Biding Camarota (gambar kecil), 32, yang dikahwininya sejak lapan tahun lalu.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di rumahnya di Nombor 77, Jalan Indah 24/10, Taman Bukit Indah, Nusajaya, pada pukul 12 tengah malam hingga pukul 2.30 pagi, 1 Jun lalu.

Dakwaan terhadap Chin Hua dilakukan di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman gantung sampai mati jika sabit kesalahan.

Tertuduh yang berasal dari Kukup, Pontian memahami pertuduhan namun tiada pengakuan direkodkan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Kari kepala ikan Pak Lah

Posted:

Kari kepala ikan Pak Lah

Kari kepala ikan Pak Lah

Oleh NASRI JAMALUDIN

SEBANYAK 50 jenis makanan disediakan di Pak Lah Cafe bagi memenuhi permintaan pelanggan yang ramai terutama para pelajar dan kakitangan UTM.


KARI kepala ikan memang enak lebih-lebih lagi jika dimasak dengan ikan segar. Lazimnya, jika bercerita dengan rakan-rakan tentang keenakan menikmati hidangan itu di sesebuah restoran tertentu, mereka juga berkeinginan untuk menikmati hidangan tersebut.

Bagi mereka yang berkunjung atau melawat anak-anak yang belajar di Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Skudai, Johor apa kata anda singgah ke Pak Lah Cafe untuk menikmati hidangan kari kepala ikan.

Kafe yang terletak di Scholars Inn U9 Kolej Perdana itu menawarkan hidangan kari kepala ikan yang dijual pada harga antara RM8 hingga RM20 bagi satu hidangan.

Pemilik kafe berkenaan, Abdullah Che Awang atau lebih mesra dengan panggilan Pak Lah, 65, memberitahu, beliau hanya menggunakan ikan segar seperti jenahak, merah, ebek, kaci dan siakap dengan ramuan rempah istimewa. Bahkan, Pak Lah juga tidak menggunakan santan untuk memasak kari.

Menurut beliau, kari kepala ikan di kafenya dimasak dengan sentuhan orang utara dan mamak.

"Saya mula menyediakan hidangan kari kepala ikan ini sejak berniaga di UTM pada tahun 1997. Sambutan daripada para pelanggan sangat menggalakkan," katanya ketika ditemui baru-baru ini. Secara purata, Pak Lah menyediakan 10 kepala ikan setiap hari.

HARGA sepotong kari kepala ikan bergantung kepada saiz dan jenis ikan iaitu antara RM8 hingga RM20.


Tumpuan ramai

Permintaan kari kepala ikan ini biasanya meningkat pada hujung minggu kerana ramai orang luar datang ke UTM.

Bukan sahaja terkenal dengan keenakan kari kepala ikan, pengunjung yang datang ke Pak Lah Kafe juga sering memesan hidangan nasi beriani Johor.

Pak Lah memberitahu, nasi beriani kambing yang dijual di kafenya menggunakan beras Moghul atau Kashmir.

Nasi beriani itu ditawarkan setiap hari pada harga RM6 sepinggan. Dianggarkan sebanyak 10 hingga 15 kilogram beras digunakan setiap hari khas untuk menyediakan permintaan nasi beriani.

Pak Lah Cafe menghidangkan sebanyak 50 jenis lauk setiap hari merangkumi hidangan tempatan, Barat dan Asia Barat. Kafe tersebut bukan sahaja menjadi tumpuan para pelajar UTM dan penduduk tempatan malah para tetamu yang menginap di Scholars Inn. Scholars Inn merupakan sebuah hotel butik yang diusahakan oleh UTM.

Dakwah santai di Downtown Cheras

Posted:

Dakwah santai di Downtown Cheras

Dakwah santai di Downtown Cheras


ORANG ramai tertarik dengan persembahan Ustaz Mad China (kanan) dan Sham Kamikaze sebagai tetamu jemputan pada Program Santai Selebriti anjuran Pusat Pungutan Zakat Kuala Lumpur di Downtown Cheras baru-baru ini.


PETIKAN gitar Sham Kamikaze yang sering mengiringi persembahan artis-artis terkenal tanah air sebelum ini, mencuri tumpuan para pengunjung Pasar Malam Downtown Cheras, Kuala Lumpur terutamanya dalam kalangan anak muda.

Pemilik nama Shamril Mohd. Salleh itu berdakwah dengan cara tersendiri.

Walaupun hanya mengiringi alunan zikir munajat yang dibawakan oleh Ustaz Mohamad Ibrahim atau lebih dikenali dengan nama Ustaz Mad China, sudah cukup membuatkan pengunjung terpegun dengan bakat yang dikurniakan Allah kepadanya.

Selain beliau, bergandingan pada malam itu ialah bekas pelajar penyanyi Akademi Fantasia Kelima (AF5) terbitan Astro, Heliza Helmi serta penceramah yang meningkat naik, Ustaz Haryanto Rizal.

Selain menghiburkan pengunjung, misi utama mereka ialah mendekati pengunjung secara santai.

Program anjuran Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) bersama Persatuan Pengasih Malaysia itu merupakan percubaan pertama dakwah yang dilakukan di kawasan tumpuan ramai bagi mendekati pelbagai golongan masyarakat termasuk peniaga.

Dakwah secara santai itu antara lain memasukkan elemen hiburan seperti muzik, nasyid dan zikir bersesuaian dengan generasi muda hari ini, kata Pengurus Besar Kewangan PPZ-MAIWP, Azhan Ismail.

Beliau berkata, cara ini mudah dan dekat kepada golongan sasaran terutama belia yang menjadi pengunjung utama dan peniaga.

"Ini percubaan pertama dakwah secara santai yang dibawa oleh PPZ dan Pengasih di kawasan downtown yang melibatkan gabungan selebriti serta penceramah.

"Jika berjaya ia akan diteruskan di kawasan-kawasan Pasar Malam Downtown lain yang terdapat di sekitar Kuala Lumpur," katanya.

Kempen bayar zakat

Membawa bersama selebriti dalam program-program keagamaan antara strategi biasa yang digunakan banyak pihak untuk menarik pengunjung terutama golongan muda. Namun menurut Azhan, pihaknya membuat pemilihan selebriti yang bersesuaian.

"Dengan adanya sokongan dakwah daripada selebriti dan pendakwah tempatan bagi memupuk nilai-nilai murni, lebih ramai lagi dapat memunaikan kewajipan mereka termasuk mengeluarkan zakat," katanya yang menambah bahawa PPZ-MAIWP akan terus mencari idea-idea baharu bagi mempromosi produk zakatnya kepada masyarakat.

PPZ-MAIWP juga kini giat mempromosi kempen pemotongan gaji secara talian dalam tempoh dua bulan iaitu pada bulan Mei dan Jun ini. Mereka boleh menghubungi pusat panggilan PPZ-MAIWP bagi mendapatkan maklumat jenis zakat dan pengiraannya di talian 1-300-88-5757 atau melayari zakat.com.my.

Pernah menganjurkan beberapa program ceramah di Rumah Pengasih sebelum ini, Presiden Pengasih Malaysia, Datuk Mohd. Yunus Pathi berkata, pendekatan tidak mencari kesalahan atau menghukum dalam ceramah-ceramah yang dijalankan PPZ-MAIWP sebelum ini disenangi oleh penghuninya.


ORANG ramai dihiburkan dengan hiburan Islamik sambil membeli-belah.


Sehubungan itu, pihaknya tidak teragak-agak untuk menjalin kerjasama dalam projek pertama dakwah santai di downtown.

"Ia dilihat lebih berkesan terutama kepada pengguna dadah kerana mereka lebih menerima kaedah seperti ini, iaitu ceramah yang santai yang bukan mencari salah sesiapa atau menghukum," katanya.

Secara tidak langsung, pengguna dadah dekat kepada agama dan kembali ke jalan Allah.

Kajian yang dijalankan Universiti Sains Malaysia (USM) mendapati, penagih yang istiqomah seperti tekun mendirikan solat dan mendekatkan diri kepada Allah, tahap pemulihannya lebih mudah berbanding mereka yang tidak mengambil pendekatan itu, ujar beliau.

"Diharapkan usaha PPZ-MAIWP ini akan mencapai matlamatnya, terutama di Downtown Cheras, kerana ramai penghuni Rumah Pengasih terlibat menggerakkan pasar malam downtown selain beberapa pengghuni lain ditugaskan membersihkan surau yang dibina pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur untuk kegunaan pengunjung di sini," katanya.

Tidak pernah berdakwah di kawasan pasar malam downtown sebelum ini, ia memberi pengalaman cukup berbeza kepada Heliza.

Beliau yang sering menerima jemputan majlis formal seperti di masjid, sekolah dan pejabat, gembira diberi peluang bersama-sama menjayakan dakwah santai bagi mendekati golongan sasaran.

Golongan sasaran

"Tiap-tiap hari pengunjung yang datang ke downtown seperti di Cheras ini adalah golongan belia. Jadi sesuai untuk mendekati golongan itu, dakwah santai sebegini mungkin lebih berkesan kepada mereka.

"Ia mengikut peredaran dan kehendak masa kini tanpa mengupas isu yang berat," katanya yang berharap usaha berkenaan akan berterusan.

Bagi Sham Kamikaze pula, kebanyakan manusia pada akhir zaman kini sudah tidak gemar kepada program-program keagamaan yang serius.

"Kami datang kepada golongan sasaran. Ini juga yang dilakukan oleh Nabi Muhammad SAW, apabila ada golongan yang tidak tergerak kepada Islam, baginda pergi menyampaikan dakwahnya kepada golongan itu," katanya.

Bentuk dakwah santai lebih diterima kerana pengisiannya bukan untuk menghukum dan mencari salah sesiapa, sebaliknya membawa mesej keindahan Islam dalam bentuk yang lebih luas.

Dalam dakwah ini, kami selitkan elemen hiburan serta muzik dan nyanyian serta zikir yang tidak menyalahi kehendak agama. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Perisik Britain godam diplomat asing

Posted:

Perisik Britain godam diplomat asing

Perisik Britain godam diplomat asing

PERDANA MENTERI BRITAIN, David Cameron menuruni pesawat yang membawanya menghadiri sidang kemuncak G8 di Enniskillen, Ireland Utara kelmarin.- AP


LONDON - Akhbar Guardian melaporkan agensi pengintipan Britain, GCHQ berulang kali menggodam telefon dan e-mel diplomat asing semasa Britain menjadi tuan rumah persidangan antarabangsa.

Laporan tersebut mencetuskan kemarahan pegawai Rusia yang bimbang sistem komunikasi mereka telah dipintas.

Pendedahan itu dibuat beberapa jam sebelum Britain dijangka mengadakan Sidang Kemuncak Kumpulan 8 (G8) di Ireland Utara semalam.

Pertemuan tersebut dihadiri oleh pemimpin negara kuasa ekonomi dunia termasuk Rusia.

"Skandal ini boleh mencetuskan isu diplomatik yang serius," menurut ahli akademik Britain, Richard J. Aldrich.

Dalam perkembangan berkaitan, Perdana Menteri Britain David Cameron enggan mengulas ketika ditanya berhubung isu tersebut.

"Kami tidak pernah mengulas tentang isu keselamatan atau perisikan dan saya tidak akan memulakannya sekarang," katanya.

Pegawai-pegawai Rusia semalam mengadu tentang laporan bahawa delegasi mereka menjadi mangsa pengintipan semasa menghadiri beberapa sidang kemuncak sebelum ini.

"Ini satu skandal! Agensi perisikan Britain dan Amerika Syarikat memasang pepijat pada telefon Presiden Dmitry Medvedev semasa sidang kemuncak negara Kumpulan 20 (G20)," kata pengerusi jawatankuasa hal ehwal luar dewan rendah Parlimen Rusia, Alexei Pushkov di laman Twitternya semalam.

Selain mencuri dengar perbualan telefon, menceroboh komputer diplomat asing, GCHQ juga didakwa terlibat dalam aktiviti menggodam telefon pintar mereka. - AP

Arab Saudi bekal senjata kepada penentang Syria

Posted:

Arab Saudi bekal senjata kepada penentang Syria

Arab Saudi bekal senjata kepada penentang Syria


SEORANG tentera Tentera Pembebasan Syria (FSA) mengacukan senapangnya ke arah musuh di wilayah Deraa, Syria. Arab Saudi kini didakwa membekalkan senjata kepada FSA.- Reuters


DUBAI - Pemerintah Arab Saudi mula membekalkan sejumlah pelancar roket antipesawat kepada kumpulan penentang Syria dalam skala kecil kira-kira dua bulan lalu, kata satu sumber semalam.

Menurut sumber, senjata-senjata berkenaan kebanyakannya datang daripada pembekal di Perancis dan Belgium.

Perancis telah dibayar untuk menghantar senjata-senjata itu ke Syria.

Sumber itu berkata, bekalan senjata tersebut diserahkan kepada pemimpin Tentera Pembebasan Syria (FSA), Jeneral Salim Isriss.

Arab Saudi dipercayai mula memainkan peranan lebih aktif dalam konflik Syria sejak beberapa minggu lalu ekoran konflik di negara itu bertambah buruk.

Jurucakap Kementerian Luar Arab Saudi gagal dihubungi berhubung dakwaan terbaharu itu.

Beberapa sumber diplomatik Arab Saudi menyatakan negara tersebut semakin bimbang selepas campur tangan kumpulan Hezbollah dalam konflik di Syria.

Hezbollah dan para penyokongnya merupakan pengikut Syiah. - Reuters

Berlatih berjalan atas kabel sejauh 400 meter

Posted:

Berlatih berjalan atas kabel sejauh 400 meter

Berlatih berjalan atas kabel sejauh 400 meter


AKSI Wallenda ditonton oleh ratusan pengunjung di Florida kelmarin. - REUTERS


SARASOTA - Pelagak ngeri Amerika Syarikat, Nik Wallenda berlatih berjalan di atas kabel di sini, dalam negeri Florida kelmarin.

Aksi berbahaya tersebut disaksikan oleh beratus-ratus penonton.

Wallenda membuat latihan itu sebagai persediaan untuk berjalan merentasi kabel di ngarai Grand Canyon, negeri Arizona pada 23 Jun ini.

Pelagak ngeri itu merupakan pemegang enam rekod dunia berjalan atas kabel.

Pada Ahad ini, dia akan melakukan aksi lagak ngeri paling berbahaya yang belum pernah dilakukannya sebelum ini.

Wallenda, 34, akan berjalan di atas kabel sepanjang 400 meter merentasi sungai Little Colorado pada ketinggian mencecah 460 meter.

Lelaki tersebut merancang melakukan aksi itu tanpa menggunakan peralatan keselamatan seperti abah-abah.

Percubaan itu akan menjadi aksi berjalan di atas kabel paling tinggi bagi Wallenda.

Ketinggian tersebut melebihi bangunan pencakar langit Empire State dengan aksinya akan ditayangkan secara langsung oleh saluran Discovery Channel. - REUTERS

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Malaysia tentang keras hasrat Israel bahagikan Masjid al-Aqsa

Posted:

Malaysia tentang keras hasrat Israel bahagikan Masjid al-Aqsa

Malaysia tentang keras hasrat Israel bahagikan Masjid al-Aqsa

18/06/2013 8:21pm

BEIJING - Malaysia menentang keras hasrat Israel untuk membahagikan Masjid Al-Aqsa yang merupakan tempat suci bagi umat Islam dan penganut Kristian.

"Langkah ini merupakan satu lagi perbuatan mencabul undang-undang

antarabangsa dan akan memburukkan lagi keadaan di wilayah Palestin yang diduduki rejim Yahudi itu.

"Israel juga perlu menghentikan semua kegiatan penempatan haram dan meroboh struktur binaan rakyat Palestin serta mematuhi gesaan masyarakat antarabangsa supaya menarik balik sekatan haram yang dikenakannya terhadap Gaza," kata Duta Besar Malaysia ke China Datuk Iskandar Sarudin pada mesyuarat antarabangsa dua hari Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) bagi menyokong perdamaian Israel-Palestin yang bermula hari ini.

Mesyuarat itu bertemakan 'Menghidupkan kembali penglibatan bersama

antarabangsa ke arah mencapai penyelesaian dua negara dalam sengketa

Israel-Palestin'.

Iskandar berkata, Israel perlu sedar bahawa masa depannya bergantung pada penubuhan Negara Palestin melalui penyelesaian secara dua peringkat, yang berpandukan sempadan yang wujud sebelum 1967, dengan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu negara Palestin. - Bernama

Mahkamah tolak saman Sani United terhadap Utusan, Kosmo

Posted:

Mahkamah tolak saman Sani United terhadap Utusan, Kosmo

Mahkamah tolak saman Sani United terhadap Utusan, Kosmo

18/06/2013 8:10pm

KUALA LUMPUR — Mahkamah Tinggi di sini hari ini menolak saman fitnah yang difail syarikat bas ekspres Sani United Sdn. Bhd. terhadap Utusan Melayu (Malaysia) Bhd. dan editor akhbar Kosmo!.

Hakim Lee Heng Cheong menolak permohonan itu dengan kos sebanyak RM25,000.

Syarikat itu memfailkan saman itu pada 21 Mei tahun lepas mendakwa Kosmo! menerbitkan artikel palsu berhubung pembatalan permit sebuah bas ekspres milik Sani United.

Penyataan tuntutannya mendakwa artikel bertarikh 6 Jan 2010 itu diterbitkan susulan keputusan mesyuarat Lembaga Perlesenan Kenderaan Perdagangan yang membatalkan permit bas itu selepas berlaku kemalangan pada 26 Disember 2009.

Sepanjang perbicaraan kes itu, empat saksi termasuk Pengarah Urusan Sani United, Datuk Wan Mohammad Sani Salleh memberi keterangan. — Bernama

Diraba pengarah drama, pelakon baharu buat laporan polis

Posted:

Diraba pengarah drama, pelakon baharu buat laporan polis

Diraba pengarah drama, pelakon baharu buat laporan polis

18/06/2013 7:52pm

KUALA LUMPUR - Pelakon baharu, Ffarrah Ismail nekad membuat laporan polis selepas mendakwa dirinya dicabul beberapa kali oleh seorang pengarah drama yang berusia dalam lingkungan 60 tahun.

Ffarrah, 22, yang membuat laporan polis di Balai Polis Mutiara Damansara, pada pukul 8.30 malam semalam berkata, tindakan itu terpaksa diambil ekoran bimbang keselamatan dirinya selepas menerima ugutan daripada pengarah terbabit supaya tidak menyebarkan perlakuannya kepada mana-mana pihak.

"Saya berlakon dalam drama arahannya sekitar Januari dan Februari lalu. Kali pertama dia telah meraba buah dada dan mencium saya tanpa kerelaan ketika dalam perjalanan menghantar saya pulang ke Damansara, selepas perjumpaan tentang penggambaran drama.

"Kemudian, dia mengugut saya dengan mengatakan masa depan saya akan gelap sekiranya saya memberitahu orang lain tentang perkara itu," katanya ketika dihubungi Kosmo! di sini hari ini. - KOSMO!

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Tidak salah menang hasil SMS - Zizan

Posted:

Tidak salah menang hasil SMS - Zizan

Tidak salah menang hasil SMS - Zizan

SEOLAH-OLAH menepati ramalan ramai, filem arahan Ghaz Abu Bakar, Hantu Kapcai menang besar dengan membolot lima anugerah daripada 13 kategori yang dipertandingkan pada Anugerah Blokbuster 2.

Majlis anugerah itu berlangsung di Stadium Tertutup Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB), Johor Bahru, Johor pada Sabtu lepas.

Filem terbitan Showbiz Sdn. Bhd. itu mengungguli Anugerah Filem Terhebat, Anugerah Filem Aksi Terhebat dan Anugerah Filem Kelakar Terhebat serta turut menang kategori lakonan menerusi dua pelakon yang membintangi filem tersebut iaitu Zizan Razak dan Neelofa.

Zizan dan Neelofa masing-masing menggondol Anugerah Hero Terhebat dan Anugerah Heroin Baru Terhebat.

Kemenangan Zizan kali ini sekali gus berjaya mengekalkan rekod kemenangan untuk kategori yang sama dua tahun berturut-turut.

Pada Anugerah Blokbuster yang kali pertama diadakan pada tahun lepas, Zizan meraih Anugerah Hero Terhebat menerusi filem, Hantu Bonceng.

Katanya: "Nampaknya peminat masih tidak jemu-jemu menyokong kerjaya saya sehingga kemenangan kali kedua untuk kategori yang sama dua tahun berturut-turut berpihak kepada diri ini.

"Meskipun kemenangan ini dibuat menerusi sistem khidmat pesanan ringkas (SMS), saya tidak nampak sebarang masalah. Ini kerana peminat bukan pandang kepada populariti semata-mata, mereka lihat kepada bakat."

Tambah Zizan: "Cerita Hantu Kapcai pula memang menyeronokkan. Penonton memang tidak salah memilih kerana intipati cerita ini memang banyak manfaatnya."

Hantu Kapcai juga telah memberi suatu memori indah buat pengacara program Nona dan MeleTOP, Neelofa apabila dia telah memenangi trofi pertama dalam karier lakonannya.


ZIZAN bangga kemenangannya berdasarkan undian penonton.


"Kemenangan ini akan terpahat dalam sejarah sepanjang saya bergelar anak seni. Saya tidak meletakkan harapan langsung kerana semuanya layak menang.

"Sebelum ini saya sering tewas, sampai dah tak rasa apa-apa. Tetapi bila dah menang ini, ia akan menguatkan lagi usaha saya untuk terus berada dalam bidang ini," ulas Neelofa yang bakal tampil menerusi filem Pilot Cafe.

Selain Zizan dan Neelofa, Hantu Kapcai turut dibintangi Remy Ishak, Fizz Fairuz dan Izzue Islam.

Sementara selaku pengarah Hantu Kapcai, ujar Ghaz, sebelum Hantu Kapcai secara rasminya muncul sebagai filem yang meraih paling banyak anugerah pada Anugerah Blokbuster 2, dia terlebih dahulu merujuk kepada laporan menerusi laman web Astro Gempak.

"Ketika merujuk kepada Astro Gempak, saya mendapati Hantu Kapcai mendahului filem-filem lain. Namun, saya tidak mahu meletakkan harapan tinggi kerana banyak lagi filem hebat yang layak menggondol trofi kemenangan dan saya hanya menyerahkan segalanya kepada keputusan penonton yang semakin hari semakin bijak menilai filem manakah yang dirasakan harus menang," ujarnya.

Ghaz turut menyatakan antara faktor utama yang membawa kepada kejayaan Hantu Kapcai sudah tentu menerusi barisan para pelakonnya yang mantap dan sangat berbakat.

"Saya harus menyatakan hampir 70 peratus kemenangan filem Hantu Kapcai datangnya daripada peminat Zizan yang sentiasa menyokong apa sahaja karya yang membabitkan Zizan. Saya akui perkara itu. Kita kena berpijak di bumi yang nyata.

"Hebat macam mana pun sesebuah filem itu, ia harus berbalik semula kepada pelakonnya. Selain faktor pelakon, dengan jalan cerita yang menarik, barulah sesebuah filem itu akan berjaya," jelasnya yang ditemui selepas tamat Anugerah Blokbuster 2.

Sehubungan dengan kemenangan besar Hantu Kapcai, ujar Ghaz lagi, ura-ura Hantu Kapcai 2 akan diterbitkan semakin nyata.

"Insya-Allah, Norman Abdul Halim (selaku penerbit bersama Hantu Kapcai) juga ada menyatakan dia memang tunggu apabila filem ini sudah capai standard yang dimahukan barulah dia akan mulakan penggambaran sekuelnya. Penggambaran akan dimulakan pada tahun depan.

"Kami akan mengekalkan pelakon yang sama, malah akan menambah pelakon lain untuk mengembangkan lagi filem ini," ujarnya.

Nelydia nafi berbikini di Tioman

Posted:

Nelydia nafi berbikini di Tioman

Nelydia nafi berbikini di Tioman

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN

FIGURA jelita ini mengakui hubungannya dengan aktor Qi Razali masih baik.


KECOH apabila sekeping gambar pelakon muda, Nelydia Senrose yang kononnya memakai bikini telah dimuat naik di laman sosial Instagram miliknya baru-baru ini.

Gambar yang mengundang spekulasi itu telah dirakamkan di Pulau Tioman sempena percutian bersama keluarganya dan tanpa disengajakan telah mencetuskan reaksi negatif peminat bintang drama Setia Hujung Nyawa itu.

Mengulas spekulasi yang timbul kata pemilik nama sebenar Nik Zaris Nelydia Senrose Nik Sen, 19, dia menafikan bahawa pemilik sebahagian sosok badan dalam gambar itu adalah dirinya.

Sebaliknya, ujar figura yang dikenali dengan nama ringkas Nely itu, dia sendiri yang merakamkan gambar itu dan tujuan utamanya untuk menunjukkan pemandangan di sebalik badan wanita berbikini itu.

Kosmo! bertemu dengan pelakon kelahiran negeri Kelantan itu sempena majlis penayangan rancangan menarik Ramadan dan raya Media Prima di Hotel Aloft, Kuala Lumpur baru-baru ini untuk mendapatkan kenyataan lanjut. Ikuti temu bual berikut.

Kosmo!: Timbul reaksi negatif baru-baru ini berkenaan sekeping gambar Nely berbikini di Pulau Tioman. Mungkin Nely ada penjelasan tersendiri?

NELYDIA SENROSE: Demi Allah itu bukan saya. Subjek utama gambar itu adalah pemandangan di depan. Kebetulan ada seorang gadis warga negara asing berada di depan saya dan secara tidak sengaja dia pun termasuk sama dalam gambar saya. Orang ingatkan itu saya tapi sebenarnya bukan.

Bagaimanakah Nely dimaklumkan mengenai hal itu?

Pengarah Ahmad Idham menghubungi saya untuk mendapatkan pengesahan akan cerita yang timbul. Saya tidak terfikir untuk kaburkan imej gadis berbikini itu kerana merasakan tiada apa-apa isu pun yang akan timbul. Saya diberitahu gambar itu telah menjadi kecoh kurang sejam saya memuat naik.

Mungkin Nely tahu tapi sengaja memuat naik gambar itu untuk mencetuskan kontroversi?

Sudah tentulah tidak. Kenapa saya perlu memalukan keluarga saya untuk perkara sebegini? Kita tahu orang sekarang pandai menilai, buat apa kita hendak buat perkara yang bukan-bukan. Ini cuma sekeping gambar yang lain disampaikan lain yang diterima.

NELYDIA menegaskan dia tidak akan memalukan nama keluarga dengan berbikini.


Apakah tujuan Nely ke Pulau Tioman ketika itu?

Untuk bercuti dengan keluarga sempena musim cuti persekolahan. Cuba fikirkan ketika musim cuti sekolah, amatlah mustahil untuk saya memakai bikini. Pergi pun dengan rombongan guru-guru, jadi kalau saya buat kuranglah rasa hormat saya kepada mereka. Fikir logik pun tidak akan saya memakai sebegitu.

Adakah Nely akan berbikini sekiranya berada di tempat lain selain Malaysia.

Tidak sama sekali. Saya menjaga bahagian tubuh badan saya.

Adakah Nely mengambil keputusan untuk mengeluarkan gambar itu daripada akaun Instagram?

Tidak. Kenapa saya perlu berbuat sebegitu kerana itu bukan saya.

Bagaimanakah reaksi keluarga dan teman lelaki anda (Qi Razali)?

Mereka terkejut dan bertanyakan hal itu kepada saya sendiri untuk pengesahan. Mama pun tahu saya tidak akan memakai bikini untuk tatapan orang. Qi pun tahu itu bukan saya dan percayakan saya.

Bagaimanakah perkembangan hubungan Nely dan Qi sekarang?

Alhamdulillah kami masih berkawan baik. Dalam keadaan yang okey. Buat masa sekarang tidak berani merancang apa-apa, biar ia datang dengan sendirinya.

Apakah perkembangan terkini Nely?

Saya baru saja selesai menjalani penggambaran filem arahan Ahmad Idham, Cinderella dan sibuk di lokasi drama bersiri Syurga Tanpa Bidadari, yang akan ditayangkan di TV3 mulai 14 Ogos nanti. Saya juga akan memulakan penggambaran telefilem khas sempena hari raya Aidilfitri, Setia Hujung Nyawa Raya, pada Julai ini.

Pecah minta penonton menilai sendiri

Posted:

Pecah minta penonton menilai sendiri

Pecah minta penonton menilai sendiri

Oleh NURUL NAFISAH MAZLAN


NIZAM (dua dari kiri) bersama barisan karyawan filem, Pecah.


FILEM yang diadaptasi melalui novel kini umpama menjadi satu trend di dalam industri perfileman Malaysia.

Apabila ia diadaptasikan ke layar perak, pasti ada dalam kalangan penonton yang akan membuat perbandingan sama ada cerita di dalam novel tersebut akan sama atau tidak apabila difilemkan.

Selain itu, penonton juga akan meletakkan satu standard dengan membandingkan sama ada cerita yang dipaparkan dalam novel lebih bagus ataupun cerita ditampilkan di layar perak.

Walaupun tidak banyak kisah daripada adaptasi novel mendapat reaksi yang begitu memberangsangkan daripada penggemar filem, tetapi filem seperti Ombak Rindu, Lagenda Budak Setan dan Istanbul Aku Datang masih mendapat kutipan yang memberangsangkan.

Terkini, sebuah lagi kisah adaptasi novel berjudul Pecah terbitan Buku Fixi telah menjengah ke pawagam pada 13 Jun lalu.

Novel Pecah hasil karya penulis Nizam Bakeri sarat dengan elemen yang memerlukan penontonnya berfikir secara kreatif.

Plot ceritanya agak perlahan sehingga boleh membuatkan penonton mengeluh tentang apakah insiden seterusnya yang akan berlaku.

Namun, semua itu dapat diselamatkan dengan lakonan Sofi Jikan sebagai Alan. Apa yang boleh dibanggakan, lakonan Alan kelihatan begitu hidup sehingga dapat menenggelamkan watak utama yang dimainkan oleh Tony Eusoff sebagai Herman.

Menurut Sofi, walaupun filem ini berskala kecil tetapi ia tidak mematahkan semangat kesemua krew produksi untuk menghasilkan buah tangan terbaik.

"Saya bersyukur sebab kami semua mampu buat filem seperti ini yang pada mulanya saya sendiri agak skeptikal namun setelah mencuba dan membaca skrip, saya mula tertarik dengan jalan ceritanya.

"Saya rela bersusah payah untuk industri filem ini. Kami semua tahu industri filem kini sedang tenat kerana selain masalah ekonomi kita juga bersaing dengan banyak filem hebat dari luar negara.

"Namun tengoklah kita masih kekal. Setiap minggu ada sahaja produk baharu filem Malaysia ditayangkan," jelasnya ketika ditemui pada pratonton filem Pecah di Cathay Cineplex, Damansara, baru-baru ini.

IZREEN AZMINDA merupakan salah seorang pelakon watak penting filem Pecah.


Berpuas hati

Tidak ada apa yang lebih menggembirakan jika hasil karya anda diangkat kepada tahap yang lebih tinggi. Itulah pengalaman paling berharga yang dirasai oleh penulis novel Pecah, Nizam Bakeri.

Menurut Nizam, dia sangat berpuas hati dengan produk yang dihasilkan oleh pengarah Asrulhisyam Ahmad kerana ada banyak babak yang dipaparkan di dalam filem tersebut tidak terdapat di dalam novel Pecah.

"Beruntungnya penonton jika ke pawagam kerana terdapat banyak babak yang difilemkan tidak terdapat di dalam novel. Ini kerana pengarah menggunakan manuskrip asal yang masih belum diedit.

"Misalnya pada babak akhir yang perompak mencampakkan kembali duit yang dicuri kepada polis, itu tidak ada dalam buku," ujarnya.

Filem Pecah ini mengisarkan misi yang ingin membongkar mengenai kisah silam gadis bernama Lydia.

Ia bermula apabila pada zaman silam, Bakar (Zain Hamid) yang sedang berada di bawah pengaruh alkohol telah merogol anaknya sendiri, Sarah kerana dia menyangka Sarah adalah isterinya, Nora.

Insiden itu telah menyebabkan Sarah mengandung dan melahirkan Lydia. Bermula saat itu Lydia telah berusaha menjejaki Nora yang telah mati tetapi ditanam oleh Bakar.

Saksikan filem ini yang akan membongkar satu-persatu kejadian yang tidak dapat dijangkakan.

Antara pelakon yang terbabit di dalam filem ini adalah Izreen Asminda, Fizz Fairuz, Ako Mustapha, Miera Liyana dan Watie Sadili.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved