Sabtu, 1 Jun 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Enjin berkembar lawan arus

Posted:

Enjin berkembar lawan arus

Enjin berkembar lawan arus

KALAU saya pegang tangan isteri dengan lebih erat, tentu kami dapat menyambut Hari Gawai di kampung bersama-sama," keluh John Soo, 39, mangsa kejadian bot ekspres karam di Sungai Rajang, Sarawak, Selasa lalu.

Usaha John memegang tangan isterinya, Roslin Jati, 35, tidak memadai. Wanita itu terlepas daripada pegangannya kerana pada masa sama John perlu memeluk erat anak mereka yang berusia lima tahun.

Bot ekspres Kawan Mas karam berhampiran Jeram Tukok/Jeram Bungan di Sungai Rajang dekat Belaga, Sarawak. John merupakan antara 204 penumpang bot itu yang pulang ke kampung halaman sempena Hari Gawai yang disambut semalam. Sehingga petang Jumaat lalu, Roslin masih belum ditemui.

Mengimbas kembali detik cemas itu, John berkata dia berhempas-pulas menyelamatkan anaknya dengan berenang ke tebing sebaik sahaja bot itu terbalik tanpa menyedari isterinya telah ditelan arus sungai.

Difahamkan, enjin bot itu gagal berfungsi menyebabkannya dihanyutkan arus sebelum terlanggar batu dan terbalik. Air masuk ke dalam bahagian tempat duduk penumpang dengan pantas sekali.

"Penumpang-penumpang mula panik dan menjerit meminta tolong sebelum masing-masing berebut mahu keluar. Tidak lama kemudian, bot kami terbalik dan saya cuba berenang ke permukaan sambil memeluk anak saya, Jacky Soon.

"Semasa kami sudah keluar dari bot dan berenang baru saya sedar Roslin hilang," jelas John.

Nahas paling buruk di Sungai Rajang itu terjadi kira-kira sejam selepas bot itu meninggalkan Jeti Belaga.

Bot itu dikatakan menuju ke Kapit dari Bakun sebelum berangkat ke Sibu yang mengambil masa lapan jam perjalanan dengan membawa lebihan penumpang yang rata-ratanya tidak memakai jaket keselamatan.

Tragedi

Menurut Ketua Polis Daerah Belanga, Deputi Superitendan Bakar Sebau, sebanyak 200 mangsa terselamat, empat masih hilang dan hanya satu mayat ditemui setakat petang Jumaat lalu.

Pada tahun 2010, satu tragedi hitam tercatat dalam sejarah pengangkutan bot ekspres di Sarawak berikutan kematian 13 penumpang dalam tragedi bot ekspres karam di Sungai Anap, Tatau di Bintulu.

Dalam kejadian pukul 2.30 petang 18 Oktober itu, bot ekspres dikenali dengan nama Liang Yu karam semasa cuba memintas sebuah kapal penunda tongkang yang dalam perjalanan ke destinasi yang sama ke hulu Kakus.


ORANG ramai tidak melepaskan peluang balik bercuti sempena Hari Gawai di Jeti Bot Ekspres Kapit, Jumaat lalu.


Penduduk Sarawak bergantung kepada bot ekspres untuk pergi ke kawasan yang tidak dapat dihubungi melalui jalan darat dan tiada perkhidmatan udara seperti Song, Kapit dan Belaga.

Sarawak memiliki sungai-sungai yang besar dan dalam. Di sesetengah tempat kedalamannya boleh mencecah sehingga 15 meter.

Negeri ini mempunyai 55 batang sungai dengan jarak 3,300 kilometer yang digunakan untuk mengangkut penumpang dan barangan. Sungai Rajang sepanjang 567 kilometer merupakan sungai terpanjang di Malaysia.

Antara 300 hingga 500 buah bot dan vesel berulang alik di sungai-sungai di negeri ini setiap hari dengan kira-kira 50 peratus lalu lintas melibatkan pengangkutan penumpang manakala selebihnya untuk mengangkut barang-barang termasuk balak.

Pengalaman

Dianggarkan 1.6 juta orang menggunakan sungai sebagai pengangkutan utama dalam setahun. Dalam pada itu, rata-rata bot ekspres yang beroperasi di Sarawak mampu memuatkan lebih daripada 100 penumpang.

Mereka diberi pilihan untuk membeli tiket kelas satu (ruang yang luas) atau kelas ekonomi (keluasan sederhana) mengikut kemampuan serta keselesaan masing-masing.

Banyak juga bot yang dipasang dengan enjin berkembar bagi memastikan masa perjalanan dapat dipercepatkan.

Misalnya, perjalanan dari Sibu ke Kapit hanya mengambil masa kira-kira tiga jam berbanding dahulu yang memakan masa lebih kurang lima jam.

Perjalanan dari Kuching ke Sibu pula mengambil masa kira-kira empat jam sahaja berbanding enam jam pada 15 tahun lalu.

Terdapat lapan terminal bot ekspres di negeri ini iaitu di Kuching, Tanjung Manis, Sarikei, Sibu, Kuala Baram, Limbang, Song dan Kapit. Secara purata, setiap terminal menerima antara 6,000 hingga 8,000 penumpang pada musim perayaan.

Penulis sendiri pernah menaiki bot ekspres dari Sibu ke pekan Kapit yang memakan masa tiga jam perjalanan. Walaupun bukan musim perayaan, jumlah penumpang bot itu sememangnya ramai sehingga ada yang terpaksa duduk di atas bumbung.

Sesetengah penumpang kelihatan membawa kotak-kotak yang penuh dengan barangan keperluan harian. Ini kerana kebanyakan penduduk kawasan pedalaman akan membeli banyak barangan keperluan harian di bandar Sibu untuk dibawa balik ke rumah panjang masing-masing di hulu sungai.

Sepanjang perjalanan menaiki bot, pemandangan di kiri dan kanan sungai hanyalah hutan dan sekali-sekala ternampak sekangkang kera tanah sawah atau padi bukit.

Bagaimanapun, penulis mengalami detik cemas menaiki bot ekspres dari Marudi ke Miri, juga mengambil masa lebih tiga jam.

Selepas satu jam 30 minit berlepas, hujan lebat tiba-tiba turun. Penumpang yang dari tadi duduk di bumbung dan tepi bot menyerbu masuk ke ruang dalam sekali gus menjadikan tempat itu sesak.

Tidak lama kemudian, enjin bot tiba-tiba tidak berfungsi menyebabkan bot itu hanyut di tengah-tengah sungai.

Apa yang dibimbangi ialah jika bot itu berlanggar dengan bot lain atau kapal tongkang dari arah bertentangan memandangkan jarak penglihatan adalah terhad akibat hujan selain risau dirempuh batang pokok yang hanyut.

Selepas hampir satu jam hanyut, bot yang kami naiki tersadai di sebuah tanjung sungai. Tiada pihak yang dapat dihubungi kerana kawasan itu tiada liputan telekomunikasi.

Jadi, penumpang sekadar menunggu sebuah lagi bot ekspres dari syarikat sama yang dijadualkan bertolak dari Marudi ke Miri dua jam berikutnya.

Mujurlah semua penumpang selamat tiba di bandar raya Miri walaupun lewat lima jam selepas berpindah naik ke bot ekspres yang baru tiba itu.

Pemandu langgar lari tidak hidup aman

Posted:

Pemandu langgar lari tidak hidup aman

Pemandu langgar lari tidak hidup aman

Oleh KASANABILAH KAMARUL ZAMAN
ahad@kosmo.com.my


PEMANDU yang terlibat dalam kemalangan jalan raya tidak harus melarikan diri sebaliknya berusaha memberi pertolongan kepada mangsa. – Gambar hiasan


BETAPA gembiranya hati Alif setelah mendapat tawaran mengikuti rekrut pengambilan anggota oleh Angkatan Tentera Malaysia.

Sejak zaman kanak-kanak, Alif yang enggan identitinya didedahkan, bercita-cita untuk menyarung uniform tentera.

Di samping dapat berbakti kepada negara, dia yakin masa depan dia dan keluarga akan terjamin memandangkan banyak manfaat yang diperoleh apabila menjadi seorang penjawat awam.

Namun, segala-galanya berubah setelah dia terlibat dalam satu kemalangan jalan raya di ibu kota dua hari sebelum mendaftar diri untuk latihan ketenteraan itu.

Menurutnya, impian itu musnah selepas dia terlibat dalam kemalangan jalan raya pada September 2011 sewaktu pulang dari masjid untuk ke tempat kerjanya di Cheras, Kuala Lumpur.

"Kejadian pada hari Jumaat itu tidak akan saya lupakan sepanjang hayat.

"Akibat kemalangan itu, saya terlantar di rumah selama hampir setahun kerana tulang kaki saya patah di beberapa bahagian," jelasnya yang kini bekerja di sebuah syarikat telekomunikasi.

Jelasnya, hasratnya untuk menjadi penjawat awam masih ada, namun keadaan fizikalnya yang mengalami kecederaan di bahagian tulang tidak membolehkan dia untuk menjadi anggota pasukan keselamatan negara.

"Semuanya kerana kemalangan yang disebabkan kecuaian orang lain. Saya menjadi mangsa keadaan," luah anak jati Kelantan ini yang kini berusia 24 tahun.

Cerita Alif, kemalangan itu berpunca daripada sikap pemandu kereta di hadapannya yang tidak memberikan lampu isyarat membelok sebaliknya memasuki simpang secara tiba-tiba menyebabkan motosikal yang ditunggang Alif melanggar belakang kereta itu.

Kemalangan jalan raya akibat kecuaian orang lain sering dilaporkan termasuk yang mengakibatkan kematian. Lebih malang apabila pemandu terbabit melarikan diri selepas menyedari mereka menjadi punca nahas itu.

Menurut Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros), sebanyak 1,057 kes langgar lari dilaporkan pada tahun 2011 dengan 312 kes melibatkan kematian. Sebanyak 198 kes lagi menyebabkan kecederaan parah manakala 547 kes cedera ringan.

Ketua Pengarah Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR), Datuk Dr. Tam Weng Wah berkata, pemandu yang tidak bertanggungjawab punca kejadian langgar lari di negara ini.

Takut

"Pemandu berkenaan mungkin berasa takut ekoran kesalahan yang dilakukan. Mereka cemas dan panik sehingga tidak dapat membuat pertimbangan dan terus meninggalkan tempat kejadian," jelasnya.

Tambahnya, pemandu langgar lari ini tidak akan hidup tenang kerana mereka akan dibelenggu rasa bersalah serta sentiasa diburu.

"Saya menasihatkan pemandu yang terlibat dalam kemalangan atau menjadi punca kemalangan supaya jangan lari.

"Sebaik-baiknya anda bertenang dan menghulurkan bantuan kepada mangsa. Bantuan anda mungkin dapat menyelamatkan nyawanya," ujarnya.

Tegasnya, pesalah yang melarikan diri tidak akan bertahan lama kerana dengan teknologi terkini serta kecekapan penyiasatan oleh pihak polis, mereka pasti akan diberkas.

"Jadi, anda tidak perlu melarikan diri sebaliknya jadilah orang yang bertanggungjawab.

"Kalau anda harus dihukum sekali pun, terimalah dengan dada yang lapang. Yang penting anda dapat memulakan kehidupan selepas itu tanpa dihantui rasa bersalah," katanya yang menyokong pemasangan kamera litar tertutup di lokasi yang kerap berlaku kemalangan sebagai langkah berjaga-jaga.

"Memang lumrah manusia cenderung mengikut peraturan apabila merasakan dirinya diperhatikan atau lebih dikenali sebagai persepsi takut ditangkap," ujarnya.

Mengulas tentang kes kemalangan jalan raya di negara ini, Ketua Pengarah Miros, Prof. Dr. Wong Shaw Voon berkata, motokar persendirian merupakan kenderaan yang paling banyak terlibat dalam kemalangan, iaitu sebanyak 546,702 kes mengikut statistik yang dikeluarkan oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) pada tahun 2011.

"Walau bagaimanapun, bilangan tertinggi pengguna jalan raya yang maut dalam tempoh dua tahun yang lepas adalah penunggang dan pembonceng motosikal yang mencatat kematian sebanyak 4,173 pada tahun 2011 dan 4,178 pada 2012," ujarnya.

Jelas Shaw Voon, sebanyak 86 peratus daripada kes kemalangan maut adalah disebabkan kecuaian manusia.

"Analisis Miros ke atas kes kemalangan berprofil tinggi, iaitu kemalangan yang mengakibatkan tiga atau lebih mangsa terkorban menunjukkan corak pemanduan berisiko seperti memotong di garisan berkembar dan kawasan selekoh sebagai punca utama kemalangan.

"Memandu laju pula menjadi faktor kedua tertinggi iaitu sebanyak 21 peratus," ujar Shaw Voon.

Tukar perabot dua tahun sekali

Posted:

Tukar perabot dua tahun sekali

Tukar perabot dua tahun sekali

Oleh NOOR SYAHIDATOOL AQMA MOHD. NOOR
aqma.mohdnoor@kosmo.com.my


ROSNANI memberitahu, dia akan melakukan eksperimen ke atas rumah bagi mencuba kesemua produk terbaharu keluaran syarikatnya sebelum mencadangkannya kepada pelanggan.


MELANGKAH masuk ke pekarangan rumah milik seorang kontraktor binaan dan pereka hiasan dalaman, Rosnani Mohamad, 53, kru Jurnal tertarik dengan konsep yang diketengahkan pemilik iaitu tiada hiasan yang sarat di beranda dan laman rumah.

Deretan almari kabinet yang diletakkan di ruang depan ini berfungsi sebagai tempat untuk pemilik meletakkan koleksi katalog dan majalah keluaran syarikatnya bagi tatapan pelanggan.

Di satu sudut santai pula, pemilik menempatkan sebuah buaian rotan yang sering digunakan semasa menikmati minum petang atau membaca surat khabar.

"Dahulu ruang beranda dan laman ini menjadi tempat letak kereta yang dihiasi landskap tetapi sejak ada cucu ini, saya ubah ruang ini supaya mudah pergerakan keluar masuk kami sekeluarga," katanya yang amat menggemari kertas dinding.

Oleh kerana Rosnani juga menjual kertas dinding, beliau akan memasangnya di rumah terlebih dahulu bagi memastikan produk berkenaan cantik di mata pelanggan.

"Kertas dinding ini senang dijaga selain menutup permukaan dinding yang tidak sepatutnya dilihat oleh tetamu.

"Saya tidak ingat sudah berapa kali saya menukar kertas dinding serta hiasan lain di dalam rumah ini," jelas ibu kepada empat orang anak ini sambil ketawa.

Tambahnya, memilih kertas dinding sebagai penyeri ruang sememangnya menjimatkan penggunaan cat di samping tidak perlu bersusah payah memikirkan warna yang sesuai.

"Jika dilihat, saya banyak bermain dengan kertas dinding yang mempunyai pelbagai corak dan gaya. Kertas dinding ini juga tahan lama. Saya pernah memakainya sehingga 10 tahun," ujarnya.

Menjenguk ke ruang tamu rumah teres dua tingkat ini, padanan perabot berwarna merah dan coklat benar-benar menaikkan auranya ditambah pula dengan bantal-bantal kecil yang comel.

Kertas dinding bermotif bunga berwarna hijau ternyata membuatkan ruang ini tampak lebih luas dan segar.

Koleksi barang hiasan seperti loceng dan piring kecil yang dibeli pemilik ketika melancong ke luar negara turut menghiasi sudut ruang tamu.

"Saya seorang pengumpul loceng hiasan. Boleh dikatakan setiap kali melancong saya akan membeli loceng hiasan," ujarnya.

Terdapat dua ruang makan di rumah ini. Salah satu daripadanya dikhaskan kepada tetamu. Pemilik turut meletakkan pemisah ruang bagi membezakan ruang tamu dan ruang makan.

Kertas dinding bercorak jalur menegak menghiasi ruang makan tetamu. Ia diserikan lagi dengan koleksi piring yang dibeli di luar negara.

Kemasan lantai bermotifkan kayu memainkan peranannya yang tersendiri di sebalik konsep moden klasik yang digemari penghuni.

Di satu sudut pula, pemilik meletakkan almari kaca yang menempatkan koleksi pinggan mangkuk berjenama.


UJAR Rosnani, dia amat menggemari kertas dinding kerana ia lebih mudah untuk dijaga dan tahan lama.


Tangga

Kru Jurnal tertarik melihat rekaan kertas dinding bermotifkan batu-bata yang dipilih pemilik bagi menghiasi ruang di sepanjang tangga untuk naik ke tingkat atas kediaman.

Di tingkat atas, mata dihidangkan dengan suasana santai tanpa aksesori dan perabot yang sarat.

"Ruang santai kami tidak disaratkan dengan perabot kerana ruang ini agak sempit.

"Untuk ruang yang terhad seperti ini, kita perlu memilih perabot yang bersesuaian mengikut keselesaan kita dan keluarga.

"Di ruang ini juga, saya tempatkan stesen kerja bagi membolehkan saya melakukan kerja dari rumah dengan selesa," ujarnya sambil memberitahu, kesemua perabot itu merupakan rekaannya sendiri.

Suasana terasa tenang sebaik sahaja melangkah masuk ke bilik tidur utama. Haruman koleksi minyak wangi kegemaran Rosnani dan suami yang diletakkan di dalam kabinet kaca pantas memenuhi rongga hidung.

Pemilihan warna cadar berwarna krim amat padan dengan katil serta almari pakaian yang berwarna coklat.

"Pasti pelik apabila meja solek tidak ada di dalam bilik saya kerana saya menggunakan sebuah cermin kecil sahaja untuk bersiap manakala semua alat solek saya letakkan di dalam kabinet di bilik air bagi memudahkan saya bersiap," ceritanya.

Melangkah ke bilik tidur milik anak bongsunya, Mira Izzati, 18, kru Jurnal tertarik dengan penataan ruang bilik tidur ini yang ringkas. Padanan warna putih dan biru semestinya menjanjikan ketenangan kepada sesiapa sahaja yang menghuninya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Hempap pekerja sampai mati

Posted:

Hempap pekerja sampai mati

Hempap pekerja sampai mati

Oleh NORHAYATI YAHAYA
norhayati.yahaya@kosmo.com.my

ANGGOTA bomba memotong besi foklif untuk menge luarkan pekerja Myanmar yang maut dihempap kontena di Pelabuhan Barat, Klang, Selangor semalam.


PELABUHAN KLANG – Seorang lelaki warga Myanmar yang mahu memunggah barang menggunakan foklif maut akibat dihempap kontena kosong seberat 10 tan yang diangkut sebuah kren dalam kejadian di kawasan perindustrian Pelabuhan Barat di sini, awal pagi semalam.

Tragedi tersebut berlaku ketika mangsa yang berusia 31 tahun itu mahu melakukan kerjanya di sebuah stor penyimpanan kontena bersama pemandu kren berkenaan yang merupakan warga Bangladesh pada kira-kira pukul 4.20 pagi.

Ketua Bomba dan Penyelamat Zon Klang, Penguasa Kanan Bomba II, Ahmad Zaidi Safuan berkata, siasatan awal mendapati, kontena tersebut terjatuh dan menghempap mangsa setelah pemandu kren tersebut menekan brek secara tiba-tiba.

"Tindakan brek secara mengejut itu menyebabkan kedudukan kontena tersebut tidak stabil lalu jatuh menghempap foklif dipandu mangsa yang secara kebetulan berada di depannya.

"Mangsa mati di tempat kejadian akibat cedera parah di kepala dan beberapa bahagian badan lain manakala pemandu kren terbabit tidak mengalami sebarang kecederaan," katanya kepada Kosmo! Ahad semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Suami tetap berharap dapat lihat jasad isteri tersayang

Posted:

Suami tetap berharap dapat lihat jasad isteri tersayang

Suami tetap berharap dapat lihat jasad isteri tersayang

Oleh FIRDAUS HASSAN
firdaus.hassan@kosmo.com.my


JOHN SOON (kanan) bersama ahli keluarga menunggu pasukan keselamatan melakukan operasi mencari dan menyelamat di Sungai Rajang,Belaga semalam.


BELAGA – Kehidupan seorang lelaki tidak akan tenang selagi jasad isterinya, Roslin Jati yang masih tidak ditemui selepas hilang dalam nahas bot ekspres karam di Giam Bungan, Sungai Rajang dekat sini Selasa lalu.

Bagi tujuan tersebut, John Soon Hock Chiong, 39, sanggup melalui perjalanan sejauh 45 kilometer yang mengambil masa selama tiga jam menaiki sebuah perahu ke lokasi nahas.

Setiap hari dia mengemudi perahu kecil dari rumah panjang yang terletak di Nanga Metah seawal pukul 6 pagi untuk ke lokasi kejadian bagi mengetahui untung nasib isterinya, Roslin, 34.

Dia terpaksa berbelanja sebanyak RM168 sehari bagi membeli tiga tong minyak enjin perahunya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Jangan rosakkan kepercayaan SPR

Posted:

Jangan rosakkan kepercayaan SPR

Jangan rosakkan kepercayaan SPR


NAJIB menyampaikan ucapan di hadapan Tuanku Abdul Halim pada Istiadat Menghadap dan Pengurniaan Darjah Kebesaran, Bintang dan Pingat Persekutuan sempena Hari Ulang Tahun Keputeraan Seri Paduka di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – Kerajaan akan memberi kerjasama penuh kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk menambah baik perjalanan pilihan raya di negara ini walaupun Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) telah berlangsung dengan baik dan lancar, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri menegaskan, janganlah kerana kepentingan diri dan kelompok tertentu, ada pihak cuba merosakkan kebolehpercayaan institusi itu dengan melem

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Pahang tekad singkir Harimau Selatan

Posted:

Pahang tekad singkir Harimau Selatan

Pahang tekad singkir Harimau Selatan

Oleh NOR AZIRAN YUNUS
aziran.yunus@kosmo.com.my

BARISAN pemain Pahang gigih berlatih bagi menghadapi Johor DT pada aksi separuh akhir kedua Piala FA 2013 di Stadium Nasional, Bukit Jalil malam ini.


WALAUPUN kempunan untuk merasai nikmat beraksi di halaman sendiri namun, kesebelasan pemain pasukan Pahang tetap berada dalam motivasi terbaik untuk mengharungi perlawanan separuh akhir kedua Piala FA menentang pasukan Johor Darul Takzim (Johor DT) di Stadium Nasional Bukit Jalil malam ini.

Jurulatih Pahang, Dollah Salleh berkata, semua pemainnya kini sudah bersedia untuk mencipta kejutan dalam aksi separuh akhir kedua itu nanti walaupun mereka ketinggalan dengan satu gol.

"Kalau dilihat persediaan, kali ini saya rasa kami lebih bersedia berbanding perlawanan separuh akhir pertama di Johor Bahru minggu lalu, dan pemain juga bebas daripada kecederaan kecuali Faizol (Mohd. Faizol Hussin) yang mengalami kecederaan.

"Saya juga tidak banyak membuat perubahan dalam kesebelasan utama, dan lebih menggembirakan saya adalah semua pemain dilihat berada pada tahap terbaik untuk diturunkan pada perlawanan separuh akhir itu nanti," kata Dollah kepada Kosmo! semalam.

Perlawanan separuh akhir pertama di Stadium Tan Sri Hassan Yunos, Larkin Sabtu lalu menyaksikan Johor DT mendapat sedikit kelebihan apabila penyerang, Leonel Nunez telah menjaringkan gol tunggal perlawanan untuk memberikan mereka kelebihan satu gol ke Bukit Jalil malam ini.

Dalam pada itu, Dollah juga sedar tugasan berat menanti anak-anak buahnya dalam perlawanan itu nanti terutama benteng pertahanan kerana pemain-pemain seperti Nor Shahrul Idlan Talaha, Mohd. Nurul Azwan Roya, Leonel Nunez dan Mohd. Safee Sali perlu 'dirantai' dengan rapi.

Dollah berkata, dia juga berpuas hati dengan kualiti padang di Stadium Nasional Bukit Jalil dan berharap pemain-pemainnya mampu menyesuaikan diri serta dapat menyerap tekanan dengan menghasilkan jaringan, seterusnya memastikan mereka layak ke perlawanan akhir untuk bertemu Kelantan pada 29 Jun depan.

Katanya, ketinggalan dengan satu gol bukanlah satu tekanan besar kepada mereka tetapi dia akan memastikan pemain-pemainnya akan menyempurnakan setiap gerakan yang dilakukan serta tidak terikut-ikut dengan rentak lawan.

Selain itu, Dollah turut menyeru penyokong-penyokong Pahang yang hadir nanti agar memberikan sokongan padu kepada pasukan Tok Gajah itu tetapi mereka mesti menjaga disiplin serta hadir ke stadium dengan penuh semangat kesukanan.

Kosmo! sebelum ini melaporkan, perlawanan separuh akhir kedua Piala FA antara Pahang dan Johor DT yang dijadual berlangsung di Stadium Darul Makmur, Kuantan Selasa lalu terpaksa ditunda ekoran limpahan penonton yang memasuki stadium yang hanya berkapasiti 40,000 penonton.

Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) juga kelmarin telah mengenakan denda RM100,000 kepada Persatuan Bola Sepak Pahang (PBNP) akibat kekecohan yang berlaku itu manakala Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ) turut didenda RM20,000 kerana pemain-pemainnya telah meninggalkan padang lebih awal daripada masa 90 minit yang ditetapkan.

Kelantan sedia hadapi final

Posted:

Kelantan sedia hadapi final

Kelantan sedia hadapi final

Oleh YATIMIN ABDULLAH
sukan@kosmo.com.my


BADHRI (dua dari kiri) yang mengalami kecederaan dijangka pulih sepenuhnya menjelang final Piala FA 29 Jun nanti.


KELANTAN sedia bertemu pemenang antara Johor Darul Takzim (Johor DT) atau Pahang pada final Piala FA 2013 musim ini, sekali gus mempertahankan kejuaraan yang dimenangi pada tahun lalu.

Pengurus The Red Warriors, Azman Ibrahim (gambar kecil) berkata, pasukannya sentiasa bersedia untuk menghadapi mana-mana pasukan pada aksi final yang bakal berlangsung 29 Jun ini di Stadium Nasional, Bukit Jalil nanti.

"Bagi saya, kedua-dua pasukan mempunyai kelebihan masing-masing. Layak ke final bermakna pasukan tersebut cukup kuat dan kita tidak boleh mengambil mudah perlawanan itu nanti.

"Soal bertemu Johor DT atau Pahang, kita tetap bersiap sedia. Ini peluang terbaik untuk kita mengekalkan kejuaraan selain mencari tempat untuk beraksi dalam saingan Piala AFC musim depan," katanya di Kota Bharu semalam.

Kelantan mara ke pentas final buat kali ketiga berturut-turut sejak 2011 selepas menyingkirkan seteru tradisi Terengganu menerusi agregat 6-5 pada aksi separuh akhir kedua baru-baru ini.

Juara bertahan itu, kini menanti pemenang perlawanan antara Pahang dengan Johor DT yang terpaksa ditangguhkan akibat rusuhan penyokong di Stadium Darul Makmur, Kuantan Selasa lalu.

Azman memberitahu, pentas akhir Piala FA ini juga merupakan medan terbaik buat Kelantan untuk menebus kekecewaan selepas gagal mempertahankan kejuaraan Liga Super.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata, Kelantan akan kembali menjalani latihan pada 2 Jun sebagai persediaan untuk menghadapi saingan final Piala FA.

Katanya, dua tonggaknya iaitu kapten pasukan, Mohd. Badhri Radzi dan Shakir Shaari tidak akan bersama pasukan kebangsaan selepas mengalami kecederaan.

"Tempoh rehat selama tiga minggu merupakan peluang terbaik Kelantan untuk mendapatkan semula pemain yang sebelum ini cedera termasuklah Dickson Nwakemi.

"Selain itu, peluang ini akan digunakan sebaik mungkin untuk merencanakan strategi pasukan menghadapi aksi final nanti," ujarnya.

'Patuhi agihan tempat duduk'

Posted:

'Patuhi agihan tempat duduk'

'Patuhi agihan tempat duduk'

Oleh NASRUL FAIZ ABU AZAL
faiz.abu@kosmo.com.my

PEMINAT bola sepak tempatan yang bakal berkunjung ke perlawanan semula separuh akhir kedua Piala FA antara Pahang dengan Johor Darul Takzim (Johor DT) di Stadium Nasional Bukit Jalil malam ini diminta mematuhi pengagihan lokasi tempat letak kereta dan tempat duduk yang telah ditetapkan bagi mengelakkan sebarang kekecohan berlaku.

Timbalan Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Amar Singh Ishar Singh berkata, pihaknya telah mengambil langkah proaktif dengan membahagikan kawasan tempat letak kereta serta tempat duduk di dalam stadium kepada dua bahagian untuk menampung kira-kira 70,000 hingga 80,000 penonton yang dijangka hadir menyaksikan perlawanan tersebut.

Jelas Amar, kawasan sebelah kiri stadium akan dikhaskan kepada penyokong-penyokong pasukan Pahang sementara bahagian tempat duduk sebelah kanan stadium dikhususkan untuk penyokong Johor DT.

Pengagihan yang sama turut dilakukan di kawasan-kawasan tempat letak kereta di sekitar stadium.

"Usaha itu dilakukan bukan sahaja untuk memudahkan urusan logistik serta melancarkan laluan keluar dan masuk para penonton, malah bagi mengelakkan berlakunya provokasi dalam kalangan mereka.

"Kita juga akan menempatkan anggota-anggota polis di semua pintu masuk stadium serta kawasan sekitarnya bagi memastikan perlawanan berlangsung tanpa sebarang kekecohan," ujarnya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur semalam.

Kosmo! sebelum ini melaporkan mengenai kekecohan yang tercetus sewaktu perlawanan antara kedua-dua pasukan di Stadium Darul Makmur, Pahang pada hari Selasa lalu selepas stadium yang berkapasiti 40,000 penonton itu dibanjiri lebih 60,000 penyokong kedua-dua pasukan.

Ekoran limpahan penonton itu, perlawanan yang pada mulanya tertunda kira-kira 90 minit telah dibatalkan dan dijadualkan semula di Stadium Nasional Bukit Jalil hari ini.

Amar berkata, orang ramai juga diseru agar tidak membawa sebarang objek yang dilarang ke dalam kawasan stadium bagi mengelakkan mereka daripada dikenakan tindakan.

"Pemeriksaan akan dijalankan di pintu-pintu masuk stadium bagi mengesan barang-barang larang tersebut. Pihak Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) juga akan bekerjasama dengan polis bagi mengesan jika ada penonton yang menggunakan tiket palsu," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Rusia akan jual 10 jet pejuang MiG kepada Syria

Posted:

Rusia akan jual 10 jet pejuang MiG kepada Syria

Rusia akan jual 10 jet pejuang MiG kepada Syria

SEBUAH jet MiG-29 terbang pada Pertunjukan Penerbangan Antarabangsa dan Angkasa Lepas di Zhukovsky dekat Moscow, Rusia pada 24 April 2012.- AP


MOSCOW - Pembuat jet MiG di Rusia menyatakan semalam ia merancang untuk menandatangani perjanjian baharu untuk menghantar sekurang-kurangnya 10 jet pejuang ke Syria.

Pengumuman itu dibuat ketika beberapa pemimpin dunia mengkritik laporan penjualan sistem peluru berpandu S-300 kepada negara tersebut.

Pengarah Urusan MiG, Sergei Korotkov berkata, satu delegasi Syria berada di Moscow untuk membincangkan laporan terperinci tentang kontrak baharu berhubung penghantaran jet MiG-29 M/M2.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh beberapa agensi berita Rusia, beliau berkata, mahu membeli lebih sepuluh jet tersebut.

Bagaimanapun beliau tidak memberikan bilangan jet tersebut dengan terperinci.

Rusia menyatakan, ia hanya membekalkan rejim Presiden Syria, Bashar Al-Assad dengan senjata-senjata yang bertujuan untuk melindungi Syria daripada pencerobohan asing seperti sistem pertahanan peluru berpandu.

Namun, Rusia mendakwa ia tidak menghantar senjata-senjata yang akan digunakan dalam peperangan saudara di Syria.

Peperangan saudara di Rusia itu telah menyebabkan lebih 70,000 orang terbunuh dan berjuta-juta penduduk melarikan diri.

Jet pejuang itu merupakan versi canggih MiG-29 enjin berkembar.

Dalam pada itu, Setiausaha Negara Amerika Syarikat, John Kerry mencetuskan persoalan tentang komitmen Rusia untuk membantu mewujudkan keamanan di Syria.

Beliau membuat komen tersebut ekoran terdapatnya laporan bahawa Rusia akan menghantar sistem pertahanan peluru berpandu S-300 kepada Syria.

Kenyataan itu dibuat pada sidang akhbar bersama dengan Menteri Luar Jerman, Guido Westerwelle di Washington semalam.

"Adakah Rusia serius tentang itu (keamanan di Syria?" kata Kerry.

Perang yang bermula pada Mac 2011 itu telah menyebabkan lebih 94,000 orang terbunuh.

Ia berlaku ekoran sebahagian penduduk tempatan bangkit menentang kepimpinan Bashar.

Penduduk tempatan itu mahu menggulingkan Bashar yang gagal membawa pembaharuan dalam bidang pentadbiran termasuk demokrasi. - Agensi

Serangan dron rahsia CIA cetus kontroversi

Posted:

Serangan dron rahsia CIA cetus kontroversi

Serangan dron rahsia CIA cetus kontroversi


BEBERAPA orang menyaksikan sebuah pesawat dron tanpa juruterbang, Fire Scout Mq-8B untuk Skuadron 35 Helikopter Maritim di Pangkalan Udara dan Laut Pulau Utara di San Diego, Amerika Syarikat pada 2 Mei lalu.- AP


WASHINGTON - Serangan sebuah pesawat dron tanpa juruterbang yang membunuh seorang timbalan ketua sebuah pergerakan Taliban di Pakistan, Waliur Rehman merupakan satu isyarat jelas yang dibuat oleh pihak Agensi Perisikan Pusat (CIA) milik Amerika Syarikat (AS).

Isyarat itu menunjukkan CIA bakal melancarkan serangan rahsia ke atas para militan di utara Pakistan tanpa memberitahu mana-mana pihak.

Ia juga merupakan isyarat bahawa serangan rahsia seperti itu akan diteruskan walaupun Presiden AS, Barack Obama membuat janji pada minggu lalu bahawa akan terdapat ketelusan dalam program penggunaan dron.

Sebuah dron milik CIA itu berlepas dari Afghanistan dan melancarkan serangan di kawasan penduduk suku kaum yang terpencil di Pakistan pada Rabu lalu.

Pihak CIA percaya, Waliur yang merupakan Timbalan Ketua Tehrik-e-Taliban Pakistan, tinggal di lokasi itu.

Pergerakan Taliban kemudian mengesahkan kematian Waliur yang dipercayai salah seorang perancang utama dalam serangan pengebom berani mati di sebuah pangkalan CIA pada tahun 2009 yang menyebabkan tujuh warga AS terbunuh.

Seorang jurucakap White House, Jay Carney pada Rabu lalu menyatakan, Waliur bertanggungjawab dalam serangan merentasi sempadan di Afghanistan dengan menyerang askar-askar Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara termasuk serangan membawa maut ke atas anggota-anggota tentera Pakistan dan orang awam.

Bagaimanapun, beberapa pegawai pejabat Presiden AS itu tidak membuat sebarang pengesahan berhubung serangan itu sekali gus mencetuskan persoalan tentang isu ketelusan walaupun Obama membuat janji dalam ucapannya pada minggu lalu tentang keselamatan negara bahawa beliau akan menjadi lebih telus berkaitan isu serangan antipengganas AS.

Serangan yang membunuh Waliur berusia 42 tahun itu merupakan yang pertama dilakukan selepas Obama mengumumkan garis panduan baharu tentang penggunaan dron itu.

Seorang lagi jurucakap White House, Josh Earnest kelmarin juga tidak membuat pengesahan tentang serangan yang membunuh Waliur tetapi beliau hanya menyatakan bahawa Obama berasa bertanggungjawab untuk melindungi tentera AS dalam peperangan di Afghanistan yang turut melibatkan Pakistan selain menyediakan perlindungan untuk askar-askar negaranya.

Dalam ucapan itu, Obama mengumumkan garis panduan baharu tentang dasar Presiden AS berhubung piawaian yang digunakan pentadbirannya apabila membuat keputusan untuk melancarkan serangan yang membawa kematian.

Piawaian itu termasuk garis panduan untuk melancarkan serangan hanya ke atas sasaran yang dianggap membawa ancaman terhadap keselamatan negara AS. Garis panduan itu turut menyatakan, serangan tersebut akan dilakukan jika sasaran serangan itu gagal untuk ditangkap.

Obama juga menyatakan keutamaannya untuk menggunakan tentera dan bukan CIA bagi tujuan melakukan serangan seumpama itu.

Bagaimanapun, Presiden AS itu memberi petunjuk bahawa CIA mungkin akan meneruskan kawalan program rahsia dron di tempat-tempat lain seperti Pakistan dan Yemen.

Pihak CIA telah mendapat kebenaran daripada pemerintah Yemen untuk melakukan serangan seperti itu.

Namun, dron agensi perisikan AS itu beroperasi tanpa mendapat kebenaran di Pakistan walaupun bakal Perdana Menteri negara itu, Nawaz Sharif menuntut supaya program dron tersebut ditamatkan.

Program penggunaan dron itu telah menyebabkan lebih 3,000 orang terbunuh sejak tahun 2004.

Menerusi program dron itu, puluhan militan termasuk Timbalan Ketua Al-Qaeda, Abu Yahya al-Libi terbunuh pada tahun lalu.

Bagaimanapun, beberapa pegawai AS berkata, ucapan Obama itu bertujuan untuk meredakan kontroversi berhubung serangan dron dengan membuat janji bahawa pihak tentera akan melancarkan serangan pada masa depan jika ia dianggap perlu dilakukan.

Beberapa pegawai AS juga menyatakan, serangan dron akan terus dilakukan dan ia akan dilancarkan di Pakistan dari Afghanistan atau dari lokasi tempat pergerakan Al-Qaeda serta sekutu-sekutunya beroperasi. Para pegawai itu turut memberitahu, pentadbiran pemerintah tempatan tidak mampu untuk bertindak balas berhubung serangan itu.

Dalam pada itu, seorang penganalisis keselamatan, Hasan Askari berkata, serangan dron itu akan meningkatkan tekanan ke atas Taliban kerana pergerakan itu tidak mampu untuk melancarkan serangan balas terhadap tentera AS.

"Ia merupakan satu tamparan buat Taliban Pakistan. Serangan itu menunjukkan kemampuan AS dan ia akan melakukan lebih banyak kesan psikologi terhadap Taliban," katanya. - AP/AFP

Pesawat ringan rempuh apartmen

Posted:

Pesawat ringan rempuh apartmen

Pesawat ringan rempuh apartmen


GAMBAR menunjukkan ekor sebuah pesawat ringan yang merempuh sebuah bangunan apartmen di Herndon semalam.- AP


Herndon, Virginia - Sebuah pesawat ringan dua tempat duduk merempuh dinding dan siling sebuah bangunan apartmen di sini awal semalam, kata pihak berkuasa.

Seorang juruterbang, penumpang dan seorang daripada enam orang yang sedang tidur di tingkat tiga sebuah unit apartmen itu mengalami kecederaan akibat rempuhan tersebut.

"Suami saya berasa bangunan itu bergoyang. Dia menggerakkan saya daripada tidur dan kemudian kami berlari," kata seorang penduduk, Glendanid Colon.

"Syukur kepada Tuhan. Semua orang selamat. Kebimbangan saya sebelum ini ialah pesawat tersebut akan meletup," tambahnya.

Empat orang dewasa dan dua kanak-kanak sedang tidur di dalam bangunan apartmen itu ketika kejadian tersebut berlaku.

Beberapa pegawai berkata, juruterbang pesawat itu, William Larson, 61, dan seorang penumpangnya sedang terbang untuk melakukan kerja-kerja merakamkan gambarnya dari udara sebelum pesawat itu merempuh bangunan tersebut.

Pesawat itu dalam penerbangan dari Philadelphia ke Manassas, Amerika Syarikat.

Larson dihantar ke Hospital Inova Fairfax dengan mengalami kecederaan yang serius.

Penumpangnya itu dirawat di tempat kejadian kerana mengalami cedera ringan.

Seorang wanita berusia 33 tahun yang tinggal di dalam bangunan tersebut juga dihantar ke hospital kerana mengalami kecederaan yang tidak membahayakan nyawa.

Punca nahas masih disiasat. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Penjenayah guna kain rentang sebelum larikan wang daripada mesin ATM

Posted:

Penjenayah guna kain rentang sebelum larikan wang daripada mesin ATM

Penjenayah guna kain rentang sebelum larikan wang daripada mesin ATM

01/06/2013 7:10pm

KOTA BAHARU - Sejumlah RM217,950 wang tunai dilarikan penjenayah yang bertindak memecahkan sebuah mesin pengeluaran wang automatik

(ATM) di Jalan Masjid Lama, di sini hari ini.

Timbalan Ketua Polis Kelantan, Datuk Mazlan Lazim berkata, dalam kejadian yang dipercayai berlaku awal pagi tadi, penjenayah turut menggunakan kain rentang untuk menutup cermin Bangunan Tabung Haji yang menempatkan mesin ATM milik sebuah bank bagi mengelak perbuatan mereka daripada dikesan.

"Kejadian hanya disedari orang awam yang mahu menggunakan perkhidmatan mesin ATM itu pada 8.30 pagi. Berdasarkan kesan yang ditemui, mesin ATM itu dipecah menggunakan api gas oxy (Oxy-Acetylene)," katanya ketika dihubungi.

Mazlan berkata, siasatan akan diteruskan dengan bantuan kamera litar tertutup

(CCTV) dan kesan cap jari yang ditemui di tempat kejadian.

Selain itu, beliau turut meminta kerjasama orang ramai atau saksi yang

melihat kejadian tersebut untuk tampil memberi maklumat bagi membantu siasatan. - Bernama

PDRM terus pantau aktiviti di laman sosial

Posted:

PDRM terus pantau aktiviti di laman sosial

PDRM terus pantau aktiviti di laman sosial

01/06/2013 7:07pm

GEORGE TOWN - Polis Diraja Malaysia (PDRM) terus memantau aktiviti di laman sosial dan tidak akan teragak-agak mengambil tindakan tegas

terhadap individu yang menggunakannya untuk melanggar perundangan negara, kata Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Mohd. Bakri Mohd Zinin.

Beliau berkata, polis akan menjalankan siasatan secara menyeluruh setiap

aktiviti sama ada ia berunsur jenayah atau hasutan, dan sekiranya ada bukti yang kukuh, mereka akan bertindak tanpa memberi amaran.

"Kita tidak akan bagi amaran lagi kerana sudah banyak amaran yang diberi

malah selama ini juga, kita sudah tunjuk tindakan tegas, tidak perlu lagi

menghuraikan satu persatu apa yang perlu kita buat.

"Jika mereka jelas buat salah, kita akan terus laksanakan apa yang wajar,"

katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis perkahwinan anak sulung Ketua Polis Pulau Pinang Datuk Abdul Rahim Hanafi iaitu Mohd Akram Abd Rahim dan pasangannya, Shakira Mirza di kediaman rasmi Ketua Polis Negeri di Jalan Brown di sini hari ini. - Bernama

Isu keselamatan bot ekspres akan dibincangkan dalam masa terdekat

Posted:

Isu keselamatan bot ekspres akan dibincangkan dalam masa terdekat

Isu keselamatan bot ekspres akan dibincangkan dalam masa terdekat

01/06/2013 6:51pm

KUCHING - Kementerian Infrastruktur dan Komunikasi Sarawak akan membincangkan aspek keselamatan bot ekspres pada satu mesyuarat bersama pihak berkaitan dalam masa terdekat.

Menterinya, Datuk Seri Michael Manyin berkata, mesyuarat itu akan mencari

langkah yang boleh diambil, antaranya bagi memastikan undang-undang dan

peraturan berkaitan keselamatan penumpang dan operasi bot ekspres dikuat kuasa.

"Kita tidak boleh menuding jari kepada Lembaga Sungai Sarawak (LSS) dan

lain-lain pihak berkuasa kerana bukan mudah untuk menguatkuasakan undang-undang di peringkat akar umbi," katanya kepada pemberita pada rumah terbuka Hari Gawai anjuran Menteri Pembangunan Sosial, Tan Sri William Mawan di sini hari ini. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Penari junior juga hebat

Posted:

Penari junior juga hebat

Penari junior juga hebat

PERSAINGAN begitu sengit saat menyaksikan keenam-enam kru yang layak ke peringkat separuh akhir mempamerkan aksi tarian luar biasa untuk melayakkan diri ke pentas akhir yang berlangsung pada Ahad lalu pukul 10 malam di 8TV.

Akhirnya, tiga kru kategori Showdown 2013 kategori Junior yang layak ke pentas akhir sudah diketahui gerangannya. Mereka adalah Stay Cool, Walawei dan Fresh Unity Crew. Tahniah diucapkan!

Ketiga-tiga kru itu dipilih oleh pihak juri yang terdiri daripada Maple Loo dan dua juri antarabangsa iaitu Bboy YNOT dari Amerika Syarikat dan juga Sheena Vera Cruz dari Filipina.

Begitupun, pihak juri mengakui sangat sukar memilih antara kru Walawei dengan kru Zeppo Youngster Crew ketika kedua-dua kru itu berentap namun, melihat pada pengalaman dan gerak tari yang lebih kemas serta solid, akhirnya Walawei dipilih ke pentas akhir.

Pemilihan kru Stay Cool pula dilihat berjaya mencuri perhatian juri mahupun penonton kerana mereka menyelitkan tarian tradisional seperti tarian ping, zapin dan hip hop ke dalam koreografi serta berjaya melakukan head spin dengan kemas.

Berbeza pula dengan kru Fresh Unity Crew, apabila mereka tampil dengan gerak tari yang lebih menarik berbanding pihak lawan.

Danish, Stay Cool cedera

Salah seorang anggota Stay Cool, Muhammad Danish Zakwan Mohd. Faidzal, mengalami sedikit gegaran di kepala apabila gerak tari yang memerlukannya melompat dan melakukan stand roll ke atas rakannya terlepas daripada tangan rakannya.

Akibatnya, kepala Danish terhentak ke lantai. Begitupun, remaja berusia 10 tahun itu bertindak selamba dan meneruskan tariannya termasuk berjaya melakukan head spin dengan sempurna.

Ungkap Danish, dia yang mengambil masa lebih kurang dua tahun untuk mempelajari teknik melakukan head spin itu berasa puas hati dengan persembahannya.


JURI jemputan yang terdiri daripada Sheena Vera Cruz (kiri) dan Bboy YNOT memberi penilaian bersama juri tetap Maple Loo.


Mengakui akan lebih berhati-hati melakukan gerak tari untuk pentas akhir Showdown 2013 kategori Junior nanti, tutur Danish, dia tidak menyangka kru Stay Cool berjaya melayakkan diri ke pentas akhir pertandingan tersebut.

"Memang tidak sangka sebab The Impossible Crew banyak mempamerkan gerak tari Bboy dan kami menyangka juri antarabangsa iaitu Bboy YNOT akan memilih mereka. Tetapi ternyata rezeki berpihak kepada Stay Cool," luahnya teruja.

Ditanya mengenai persiapan Stay Cool beraksi di pentas akhir nanti, ulas Danish, buat masa ini mereka tidak mahu mendedahkan mengenai koreografi yang bakal dipamerkan.

Begitupun, ujarnya, guru tari Stay Cool iaitu Amirul (Bounce Stepperz) akan menghasilkan koreografi yang lebih kreatif berbanding ketika mereka beraksi di pentas separuh akhir.

"Tunggu sahaja kejutan daripada kami," ujarnya sambil menguntumkan senyuman.

Kemantapan Walawei

Ternyata keberanian Walawei menyertai Showdown 2013 kategori Junior selepas tidak berjaya ke peringkat akhir dalam Showdown 2012 membuahkan hasil. Ketika Showdown 2012, Walawei hanya mampu ke pentas separuh akhir.

Memperbaiki kelemahan mereka sebelum ini, Walawei akhirnya berjaya ke pentas akhir Showdown 2013.

Salah seorang ahlinya iaitu Nick Amirul Harith Nick Hamasholdin, 17, mendedahkan, disebabkan rasa tidak puas hati kerana tidak berjaya mara ke pentas akhir Showdown 2012, Walawei kembali ke Showdown 2013 kategori Junior dengan gerak tari yang lebih mantap, terutamanya ketika melakukan battle dengan kru lawan.

"Kami akui saingan sangat sengit ketika Showdown 2012 kerana masa itu Showdown tidak dipecahkan kepada kategori seperti sekarang ada kategori Junior, Terbuka dan juga kategori All Star. Waktu itu, semua peringkat umur bertanding dalam Showdown 2012.

"Bila kami dapat tahu Showdown 2013 ada kategori khas untuk junior, kami bersemangat untuk menyertainya. Namun kami tetap memantapkan gerak tari kami," ulasnya.

Ditanya siapakah yang menghasilkan koreografi untuk Walawei, ujar Nick, ia adalah idea dan kreativiti daripada ahli Walawei sendiri iaitu Ahmad Najib Badaruddin, 16. Selain itu, ahli lain juga banyak membantu dari segi memantapkan lagi koreografi tersebut.

Mengulas mengenai kemenangan Walawei ketika melakukan battle dengan kru Zeppo Youngster Crew, luah Nick, mereka berasa lega, seronok dan dalam masa yang sama sedih.


FRESH UNITY CREW berharap tuah menjadi milik mereka untuk bergelar juara pertama Showdown 2013 kategori Junior.


"Memang sedikit sedih dan kecewa apabila kami terpaksa battle dengan Zeppo Youngster Crew yang selama ini kami anggap sebagai adik-adik kami. Sebabnya, kami sentiasa melakukan latihan koreografi bersama dan tidak sangka dipilih untuk battle bersama pula," ujarnya.

Mengulas mengenai persiapan menjelang final Showdown 2013 kategori Junior pula, ujar Nick, Walawei mungkin menjemput seorang penari terkenal atau hebat untuk bersama-sama menari bersama Walawei.

Nick turut berharap agar pembabitan Walawei dan juga kru-kru lain dalam Showdown 2013 kategori Junior dapat memberi inspirasi kepada remaja-remaja lain di luar sana untuk menyertainya pada masa akan datang.

Ujarnya lagi, menari juga adalah satu senaman dan ia sihat untuk dilakukan berbanding daripada melepak atau menghisap rokok.

Fresh Unity Crew tidak jangka

Berjaya melangkah kaki ke pentas akhir Showdown 2013 kategori Junior, Fresh Unity Crew akui tidak menjangkakan perkara itu.

Ujar salah seorang ahlinya, Afiq Danial Ramlan, 17, dia akui ketika battle dengan kru D'Jr Force, Fresh Unity Crew tidak cukup tenaga. Begitupun, Afiq lega kerana juri memilih mereka untuk ke pentas akhir.

"Kami sangat teruja kerana berjaya ke pentas akhir. Memang kami tidak jangkakan kemenangan ini kerana ketika battle, kami tidak cukup tenaga dan kelihatan kurang agresif, namun rezeki berpihak kepada kami juga," ujarnya.

Mengakui akan melakukan yang terbaik pada pentas akhir nanti, ulas Afiq, Fresh Unity Crew akan menyerapkan beberapa elemen baharu dalam koreografi yang akan dipersembahkan nanti.

Afiq juga berharap, koreografi mereka nanti berjaya mencuri hati juri, malah penonton pada malam final nanti.

Tasha sedia berkahwin

Posted:

Tasha sedia berkahwin

Tasha sedia berkahwin

TASHA mengakui dia dan Mahali masih menjalinkan hubungan sebagai kawan.


BEBERAPA bulan lalu nama pelakon muda Tasha Shilla meletus gara-gara gosip yang mengaitkan aktres filem Ratu itu dengan pemain bola sepak kebangsaan, Mahali Jasuli. Bagaimanapun, cerita itu kembali reda selepas Tasha memberikan kenyataan berhubung status hubungannya dengan Mahali yang disifatkan sekadar berkawan.

Bertemu kembali dengan pemilik nama Natasha Sheila Abd Razak, 26, pada pertunjukan fesyen Amazing Red Kurung, Kebaya & Hijab di The Weld, Kuala Lumpur, Kosmo! mendapatkan pelakon itu bertanyakan perkembangan hubungan mereka.

Jelas Tasha, mereka masih dalam peringkat berkawan seperti sebelum ini dan dia membuka ruang hatinya untuk jejaka yang ingin berkenalan dengannya.

"Kami masih berkawan lagi, bukan sebab kisah kontroversi yang pernah timbul sebelum ini sekali gus menyebabkan kami bertindak untuk berjauhan.

"Tempoh enam bulan belum cukup untuk saya mengatakan kami akan mengambil langkah seterusnya. Saya kurang selesa untuk berbicara mengenai perkara ini," bicara Tasha.

Tambahnya: "Mahali juga tak selesa apabila cerita-cerita hubungan kami dihebah-hebahkan. Sedikit sebanyak cerita yang timbul mengganggu fokusnya.

"Dia juga bimbang kalau nanti katakanlah dia tidak mampu beraksi dengan baik di padang, orang akan salahkan saya pula dan menganggap kononnya hubungan kami membuatkan prestasinya menurun.

"Saya tidak suka hebahkan perkara sebegini demi menghormati dan menjaga karier masing-masing."


PINTU hati Tasha masih terbuka untuk sebuah ikatan cinta.


Calon suami

Tasha dalam pada itu menyifatkan Mahali memiliki kriteria lelaki yang diidamkan iaitu seorang yang jujur serta ikhlas berkawan dan sentiasa memikirkan masa hadapan.

Ditanya adakah Tasha dan Mahali berjumpa dalam tempoh terdekat selepas keluar cerita yang mengaitkan mereka berdua sebelum ini, jawab Tasha, mereka tidak berkesempatan gara-gara sibuk dengan kerja masing-masing.

Bagaimanapun, Tasha mendedahkan, dia tidak pernah berhenti untuk membuka pintu hatinya kepada jejaka lain yang cuba mendapatkan cinta daripada dirinya.

"Saya masih membuka pintu hati saya kepada sesiapa sahaja yang serius dalam perhubungan. Saya tiada masa nak bercinta dan apabila ada lelaki yang betul-betul mahu membina sebuah keluarga, saya bersedia.

"Sehingga kini masih belum bertemu lagi calon yang sesuai, yang ada pun semuanya hanyalah kawan sahaja. Sekarang ini saya mahu fokus dengan kerjaya dan mencari calon suami yang betul-betul boleh membimbing saya," kata Tasha lagi.

Dalam perkembangan lain, Tasha memberitahu, dia baru sahaja usai menjalani penggambaran drama bersiri Epilog Cinta Khirana untuk slot Samarinda TV3.

Malah dia juga kini sedang mempersiapkan diri untuk berada di set penggambaran telefilem Cintaku Bibikku untuk tayangan RTM1.

"Alhamdulillah, jadual saya sampai Hari Raya Aidilfitri sudah penuh dengan penggambaran.

"Kemungkinan bulan puasa ini saya akan kembali berniaga biskut raya Tasha Shilla Cookies seperti tahun-tahun sebelum," katanya teruja.- KHAIRUL AMRI HASSAN

Si-won nafi pukul isteri

Posted:

Si-won nafi pukul isteri

Si-won nafi pukul isteri


RYU SI-WON mendakwa isterinya sengaja menabur fitnah terhadap dirinya.


AKTOR terkenal Korea Selatan, Ryu Si-won menafikan dia telah bertindak ganas dengan memukul isterinya.

"Saya terkejut dituduh memukul isteri," tegasnya kepada media Korea Selatan baru-baru ini.

Tambahnya: "Dalam apa juga kes, keganasan adalah sesuatu yang tidak boleh diterima dan begitu juga dengan tuduhan terhadap saya itu."

Ekoran itu, Si-won membuktikan bahawa tuduhan terhadap dirinya itu tidak benar sama sekali.

Si-won mendakwa, isterinya sengaja membuat dakwaan tersebut bagi menguatkan permohanannya untuk bercerai dengan dirinya. Perbicaraan kes perceraian mereka sebenarnya telah ditunda buat sementara waktu.

Ujar Si-won lagi: "Setakat ini, saya fikir tidak perlu memberi reaksi (terhadap dakwaan memukul isteri), tetapi kini saya harus bangkit untuk menampilkan apa yang benar, khususnya buat anak saya."

Pada Februari tahun ini, isteri Si-won yang hanya dikenali sebagai Cho memfailkan saman mendakwa dia telah diugut suaminya itu.

Mereka berkahwin pada Oktober, 2010 dan memiliki seorang anak perempuan.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved