Sabtu, 18 Mei 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Rumah terbiar jadi klinik

Posted:

Rumah terbiar jadi klinik

Rumah terbiar jadi klinik

JIKA dilihat dengan mata kasar, pasti ramai yang tidak menyangka rumah terbiar boleh dijadikan sebuah klinik yang menyediakan perkhidmatan rawatan percuma kepada kanak-kanak. Klinik yang terletak di Kelana Jaya, Selangor itu dikenali sebagai Free Children Hospital (FCH).

Individu yang pertama kali menjejakkan kaki ke klinik berkenaan mungkin berasa ragu-ragu dengan kemampuan doktor dan sukarelawan di situ apatah lagi premis itu banyak kekurangannya. Namun, jangan menilai sesuatu itu berdasarkan luarannya sahaja.

Menurut Pakar Bedah Tulang Belakang Kanak-Kanak di Pusat Perubatan Tropicana, Damansara, Petaling Jaya, Dr. Mohammad Nawar Ariffin, 37, idea untuk menubuhkan klinik itu tercetus selepas dia melihat bermacam-macam peristiwa yang menimpa kanak-kanak.

"Hampir tiga tahun saya memperjuangkan penubuhan klinik percuma ini tetapi idea saya tidak diterima malah saya dihentam habis-habisan kerana mahu memberikan perkhidmatan percuma.

"Walaupun begitu, saya tetap meneruskan hasrat ini dengan dibantu oleh sekumpulan besar sukarelawan. Rawatan percuma ini diberikan kepada kanak-kanak memandangkan sifat universal golongan itu.

"Apabila bercakap mengenai kanak-kanak, pasti sesiapa pun sanggup menghulurkan bantuan tanpa mengira warna kulit, bangsa, agama dan latar belakang mereka.

"Klinik percuma untuk kanak-kanak ini adalah satu langkah untuk menyelamatkan nyawa mereka dengan memberikan rawatan awal terhadap apa juga masalah kesihatan. Objektif program ini adalah bagi melahirkan golongan sukarelawan yang ikhlas membantu kanak-kanak yang tidak sihat," ujar bekas Ikon Belia bagi Kategori Sosial dan Politik 2011/2012 ini.

Tambahnya, klinik itu merupakan langkah pertamanya untuk menubuhkan sebuah hospital kanak-kanak percuma dalam masa terdekat.

"Klinik ini sudah empat bulan beroperasi membabitkan individu atau organisasi sukarela termasuk dalam membekalkan ubat-ubatan.

"Makanan yang disalurkan kepada klinik ini pada setiap minggu juga disumbangkan oleh penduduk di kawasan ini.

"Alhamdulillah setakat ini, kami menerima maklum balas yang baik selain boleh menghimpunkan semua orang walaupun berbeza dari segi pekerjaan dan umur," jelasnya yang mempunyai pengalaman selama 13 tahun dalam bidang perubatan.


NOORIJA sudah tiga kali membawa dua orang anaknya untuk mendapatkan rawatan di klinik percuma ini.


Sukarelawan

Bercerita lanjut, Mohammad Nawar memberitahu, peristiwa melihat kanak-kanak yang sakit di sekelilingnya benar-benar memberi kesedaran kepadanya untuk menubuhkan klinik percuma itu.

"Saya pernah didatangi oleh seorang bapa yang membawa anaknya ke hospital dalam keadaan terkulai tidak bermaya kerana kanak-kanak itu terjatuh ke dalam longkang. Budak itu gagal diselamatkan. Ketika itu, saya terfikir bahawa sesuatu perlu dilakukan untuk golongan itu.

"Selain itu, saya sering memerhati nasib kanak-kanak warga asing di Malaysia yang sukar mendapatkan rawatan disebabkan kekangan dan bayaran ubat-ubatan yang mahal.

"Pengalaman saya di serata dunia juga sebenarnya membuka mata saya untuk memberi sesuatu yang boleh menggembirakan mereka," ujarnya.

Jelasnya, klinik itu ditempatkan di markas penduduk SS5D Kelana Jaya bagi membolehkan penduduk setempat memberi khidmat secara sukarela.

"Dengan kewujudan klinik ini juga secara tidak langsung menjadi daya penarik kepada penduduk di kawasan lain untuk sama-sama menyumbang bagi memastikan usaha murni ini berterusan.

"Jika diikutkan, ramai yang mahu menyumbangkan bangunan klinik yang lebih baik tetapi klinik ini bukan semata-mata mengenai perubatan, ia juga bertujuan memupuk semangat sukarelawan.

"Alhamdulillah sepanjang klinik ini beroperasi, kami mendapat maklum balas yang positif daripada semua sukarelawan. Ada yang mulanya datang sebagai pesakit tetapi akhirnya menjadi sukarelawan di sini.

"Ada juga yang menyumbangkan tenaga dengan membaik pulih kawasan klinik," tambahnya sambil memberitahu, klinik itu tetap dibuka walaupun tiada pesakit yang datang mendapatkan rawatan.

Ujarnya, selain memberi rawatan awal terhadap kanak-kanak yang mengalami demam, selesema dan batuk, dia juga memberikan khidmat nasihat dan rujukan bagi kes-kes tertentu.

"Persepsi masyarakat terhadap konsep sukarelawan harus diubah. Sebenarnya sukar untuk meyakinkan sesetengah individu yang berpendapat konsep ini sudah tidak relevan sekarang kerana bagi mereka tiada yang percuma di dunia ini.

"Untuk itu, usaha mengendalikan klinik percuma ini bukan mudah. Ia memerlukan masa sebelum dapat melihat hasilnya.

"Jika tiada kesabaran, pasti semua ini tidak akan menjadi," ceritanya.

Masa menunggu

Sementara itu, sukarelawan yang juga bekas jururawat, S. Saroja, 52, berkata, klinik itu secara tidak langsung menyenangkan penduduk untuk menaburkan khidmat bakti.

"Saya sememangnya meminati bidang kejururawatan dan klinik ini membolehkan saya menyumbangkan sesuatu kepada masyarakat terutamanya kanak-kanak.

"Usaha ini amat bagus. Ia mesti diteruskan," beritahu Saroja.


FCH mempunyai kira-kira 300 tenaga sukarela.


Bagi seorang suri rumah, Zalibah Ali, 56, dia seronok membantu kanak-kanak sekali gus bercampur gaul bersama sukarelawan yang lain.

"Untuk membantu dari segi kewangan, saya tidak mampu. Saya rasa inilah cara terbaik untuk memberi sumbangan.

"Saya gemar berpersatuan apatah lagi lokasi klinik ini terletak berdekatan dengan rumah saya. Lagipun ia cuma dibuka seminggu sekali," ujar ibu kepada empat orang anak ini.

Sukarelawan, Husin Surdi, 82, pula memberitahu, walaupun tiada pengalaman dalam bidang kesihatan, dia tetap mahu menawarkan khidmat baktinya kerana sekurang-kurangnya dia mempunyai aktiviti untuk dilakukan daripada hanya duduk di rumah.

"Saya pernah menjadi sukarelawan polis selama 20 tahun. Faktor umur tidak menjadi penghalang untuk saya terlibat sama kerana setiap sukarelawan ada peranan masing-masing.

"Walaupun bukan bidang saya, saya berasa perlu untuk mengambil tahu keadaan sekeliling dan membantu apa yang mampu," cerita bapa kepada lima orang anak ini.

Pengunjung, Noorija Sahman, 27, berpendapat tiada beza mendapatkan rawatan di mana-mana klinik sama ada klinik swasta atau kerajaan kerana apa yang penting adalah anaknya sembuh daripada penyakit yang dialami.

"Sudah tiga kali saya datang mendapatkan rawatan untuk anak saya, Mohd. Iskandar Zulkarnain Mohd. Raiza, 3, dan Puteri Nurzara Mohd. Raiza, lima bulan, yang kerap demam dan batuk.

"Pada mulanya saya ternampak kain rentang tentang kewujudan klinik ini yang berada berhampiran rumah ibu bapa saya. Saya mencubanya malah turut menyarankannya kepada adik saya.

"Ubat-ubatan yang diberikan juga sama seperti yang ada di klinik-klinik lain selain masa menunggu yang lebih singkat.

"Saya yakin dengan kemampuan klinik ini serta ubat-ubatan yang digunakan kerana anak saya bertambah sihat dalam masa kurang seminggu," ujarnya yang menetap di Subang Perdana.

Reshma gadis ajaib

Posted:

Reshma gadis ajaib

Reshma gadis ajaib

RESHMA cuma makan empat peket biskut selama lebih dua minggu.


SEORANG gadis yang diselamatkan selepas 17 hari terperangkap di bawah runtuhan sebuah kilang pakaian di Bangladesh pada 24 April lalu memberitahu, dia hidup dengan makan biskut dan minum beberapa botol air.

Reshma Begum mengejutkan dunia kerana dia tidak mengalami kecederaan serius dalam tragedi runtuhan yang paling buruk dalam sejarah industri negara Asia Selatan itu.

Reshma, 19, berkata pada hari kejadian dia tergesa-gesa ke tempat kerja sehingga tidak sempat bersarapan di rumah.

Jadi, dia membeli empat peket kecil biskut semasa menuju ke tempat kerja. Biskut itulah yang kemudian menjadi penyambung nyawanya semasa dia terperangkap dalam runtuhan itu.

Operasi menyelamatkan Reshma yang disiarkan secara langsung oleh televisyen kebangsaan Bangladesh telah menyebabkan segala aktiviti di ibu negara Dhaka terhenti apabila semua orang berkerumun di depan televisyen.

Reshma sempat memberitahu petugas hospital dan pasukan penyelamat bahawa dia terselamat dengan makan biskut dan minum air mineral selama 15 hari dia terperosok di dalam sebuah ruang sempit yang terbentuk daripada runtuhan konkrit Plaza Rana di bandar Savar di Dhaka.

Reshma dipercayai memperoleh minuman itu daripada botol-botol air yang dicampakkan pasukan penyelamat melalui celah-celah runtuhan bagi memberi bantuan kepada mangsa yang mungkin masih hidup.

Rambut

Reshma yang tinggal bersendirian di bilik sewanya di Savar berkata, semasa bangunan lapan tingkat itu runtuh pada pukul 9 pagi dia sedang berada di tingkat tiga.

Dia cuba berlari turun ke tingkat dua tetapi terperangkap di sebuah ruang tertutup. Ruang itu cukup untuk membolehkannya bergerak dan bernafas. Namun, rambutnya tersepit di antara celahan batu dan dia terpaksa menarik rambutnya sehingga putus bagi melepaskan diri.

"Tiada siapa mendengar suara saya. Ia sangat menakutkan. Saya tidak pernah bermimpi akan dapat melihat matahari lagi," katanya yang masih terkejut dengan tragedi itu.


PLAZA RANA runtuh pada 24 April lalu kerana terlebih bebanan.


Tidur Reshma sering terganggu dan kadangkala dia memegang erat tangan jururawat seolah-olah bangunan Hospital Tentera tempat dia dirawat sedang runtuh.

Ibunya, Zobeida Begum, 60-an yang tinggal di daerah Dinajpur, 170 kilometer ke utara Dhaka berkata: "Saya tidak percaya dia masih hidup apabila saya melihatnya di katil hospital.

Tambah kakaknya, Asma: "Kami mendapatnya semula selepas semua harapan untuk menemui dia masih hidup seakan-akan tiada langsung."

Stesen Somoy TV sempat merakamkan situasi Begum di hospital ketika doktor dan jururawat memasukkan air ke dalam tubuh gadis itu.

Reshma berkata: "Saya dapat mendengar suara anggota penyelamat beberapa hari lalu. Saya terus memukul dinding batu dengan kayu dan batang besi bagi menarik perhatian mereka.

"Ada sedikit makanan kering bersama saya dan itulah yang saya makan selama 15 hari. Dua hari berikutnya saya sudah tiada apa-apa untuk dimakan kecuali minum air. Saya ada beberapa botol air yang diminum sedikit-sedikit."

Selepas menyedari ada mangsa yang masih hidup, anggota pasukan menyelamat yang sebenarnya ditugaskan untuk mengumpulkan mayat menghentikan kerja serta-merta.

Mereka menggunakan gergaji, alat pengimpal dan mesin gerudi untuk memecah tembok dan memotong besi sehingga sampai ke tempat Reshma terperangkap.

Reshma berjaya dibawa keluar selepas 40 minit dengan pasukan penyelamat mendapat tepukan kegembiraan daripada orang ramai yang membanjiri tapak runtuhan.

Para petugas mula membersihkan kawasan runtuhan sejak hari pertama kejadian 24 April lalu. Lebih 2,500 orang berjaya diselamatkan dalam tempoh empat hari selepas plaza itu runtuh.

Bagaimanapun, tiada mangsa yang masih hidup ditemui selepas 28 April. Satu-satunya mangsa yang hidup pada hari berkenaan ialah seorang wanita, Shahin Akter. Malangnya dia mati selepas percikan api daripada peralatan pasukan penyelamat mencetuskan kebakaran yang menyebabkan Shahin lemas akibat terhidu asap.

Eksport

Persatuan Pengeksport dan Pengilang Pakaian Bangladesh memberitahu, terdapat 3,122 pekerja bekerja di empat buah kilang di dalam bangunan berkenaan. Sebahagian besar pakaian itu dieksport ke Eropah. Bangladesh merupakan pengeksport pakaian kedua terbesar di dunia.

Setakat ini, angkat kematian dalam tragedi itu sudah melepasi 1,100 orang. Sebelum malapetaka itu berlaku, beberapa pekerja telah memaklumkan kepada pihak pengurusan bahawa ada retakan di tiang dan lantai bangunan tetapi tidak diendahkan. Sebaliknya mereka diarahkan supaya terus bekerja.

Pekerja itu juga mendakwa pintu kecemasan bangunan kilang berkenaan ditutup oleh pengurus kilang.

Insiden itu terjadi disebabkan sistem keselamatan dan keadaan tempat kerja kurang sempurna yang melanda industri tekstil Bangladesh.

Sebelum ini, pada November tahun lalu, 111 orang maut dalam kebakaran di sebuah kilang membuat pakaian untuk jenama Walmart dan beberapa label Barat di Dhaka.


PASUKAN penyelamat mengambil masa selama 40 minit untuk mengeluarkan Reshma dari bawah runtuhan.


Seorang aktivis kemanusiaan, Brad Adams mengatakan tragedi Plaza Rana mendedahkan senarai panjang kematian pekerja kilang di Bangladesh.

"Kerajaan, pemilik kilang tempatan dan syarikat pengeluar pakaian menggaji pekerja dengan bayaran antara yang terendah di dunia," jelas Adams.

Pekerja kilang tekstil itu hanya dibayar kurang RM100 sebulan untuk tempoh masa kerja selama 15 jam sehari.

Terdapat sekitar empat juta pekerja industri itu di Bangladesh. Industri tekstil menyumbang 80 peratus daripada pendapatan negara itu.

Suhu kemarahan rakyat negara itu agak dingin selepas penahanan pemilik bangunan itu, Sohel Rana yang cuba melarikan diri ke India. Segala asetnya turut disita sebelum dihadapkan ke mahkamah.

Selain itu, terdapat dakwaan bangunan itu sepatutnya didirikan setinggi enam tingkat sahaja tetapi telah ditambah dua tingkat lagi menyebabkan strukturnya tidak dapat menampung beban keseluruhan bangunan. - Agensi

Sesalan kaki kelab malam

Posted:

Sesalan kaki kelab malam

Sesalan kaki kelab malam


HAZRI mengambil kesempatan terhadap wanita yang mabuk di kelab malam untuk memuaskan nafsu seksnya. – Gambar hiasan


KELAB malam, pub dan disko bagaikan syurga persinggahan Hazri tidak lama dahulu. Suasana hingar-bingar dan pengunjung terkinja-kinja mendengar alunan muzik keras yang membingitkan telinga menjadi makanan harian lelaki yang berasal dari Kuala Kangsar, Perak ini.

Hazri, 30, merupakan kenalan lama penulis sejak di alam persekolahan. Dia ditemui di sebuah restoran di Setapak, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Sambil meneguk minuman limau ais yang dipesan, Hazri rancak bercerita mengenang kisah silamnya.

Menurut Hazri, walaupun kampung halaman mereka di Perak, keluarganya menetap di Kuala Lumpur. Bapanya bekerja sebagai pemandu teksi manakala ibunya suri rumah sepenuh masa.

"Kami tinggal di Projek Perumahan Rakyat Miskin Tegar di ibu negara. Saiz rumah itu kecil sahaja, cuma ada dua bilik. Ia tidak padan dengan bilangan ahli keluarga saya yang ramai," katanya.

Hazri mendakwa kehidupan keluarganya sekadar cukup makan sementara dia dan tujuh adik-beradiknya yang lain kurang diberikan perhatian.

Perempuan

Hazri menyalahkan situasi itu sebagai punca dia terjebak dengan gejala sosial. Di sekolah, Hazri berkawan dengan pelajar yang suka ponteng dan menghisap rokok.

"Pada masa itu, saya fikir belajar pun tidak berguna kerana tidak mampu mengubah taraf hidup keluarga. Yuran dan barangan keperluan sekolah pula sering 'sangkut' kerana ayah tidak cukup wang.

"Saya hanya memakai kasut sekolah yang koyak-rabak sehingga saya diejek oleh rakan-rakan," ujarnya.

Hazri berhenti sekolah semasa di tingkatan tiga tanpa sempat menduduki peperiksaan Penilaian Menengah Rendah.

"Pada masa itu saya fikir sekolah pun tak guna. Lebih baik saya ambil upah mencuci pinggan di restoran. Setelah lama bekerja di restoran berkenaan, saya dinaikkan pangkat menjadi tukang masak. Gaji tukang masak memang lebih lumayan," ceritanya.

Sekali lagi, pengaruh rakan-rakan, dakwa Hazri, mendorongnya berjinak-jinak mencari keseronokan di kelab malam di sekitar bandar raya.

"Semasa mula-mula mengunjungi kelab malam saya berasa takut juga tetapi lama-kelamaan sudah jadi kebiasaan.

"Saya tidak ambil dadah atau pil khayal tetapi wajib melayan perempuan dan minum arak," tuturnya.

Cerita Hazri, wanita yang mabuk sambil menari di meja bar dalam keadaan mengghairahkan merupakan pemandangan biasa di kelab-kelab hiburan.

Tetapi Hazri dan rakan-rakannya datang ke kelab malam bukan untuk minum dan menari semata-mata. Sebaliknya mereka akan menghabiskan masa selama berjam-jam bermesra dengan pelanggan wanita di situ.

"Sebaik sahaja wanita-wanita tadi mabuk dan tidak sedarkan diri, langkah seterusnya ialah membawa mereka ke hotel murah untuk melakukan hubungan seks.

"Bukan seorang malah kadang-kadang sehingga lima wanita sekali gus.

"Soal malu tidak pernah terlintas dalam fikiran, lagipun benda percuma dan nikmat, siapa yang tak mahu kan?" kata Hazri.

Selepas puas melakukan perbuatan terkutuk itu, Hazri akan menghantar semula gadis-gadis itu ke kelab berkenaan.

"Kebanyakan mereka tidak menyesal melakukan dosa besar itu. Malah ada yang rela menjadi teman wanita rakan-rakan saya," katanya.


HAZRI mendakwa kesempitan hidup keluarganya mendorong dia bergelumang dengan gejala sosial. – Gambar hiasan


Lelaki perosak

Hazri berkata, dia tidak khuatir wanita yang ditidurinya itu mengandung anak luar nikah.

"Saya mengambil langkah keselamatan dahulu dengan memakai kondom sebelum melakukan hubungan seks," beritahu lelaki berbadan gempal dan berkulit hitam manis ini.

Nafsu liar itu telah benar-benar menjerat Hazri dan menghantarnya ke jurang kebinasaan. Lantaran terlalu mengikut kata hati, Hazri sering ponteng atau datang lewat ke tempat kerja.

Dia sudah beberapa kali dipecat oleh majikan dan terpaksa bertukar-tukar kerja.

Namun, peristiwa yang berlaku kepada dua adik perempuannya menyebabkan Hazri tersentak.

Kedua-dua adik perempuannya itu yang berusia 15 dan 17 tahun ditangkap khalwat di dua hotel murah dengan lelaki yang tidak dikenali oleh pihak jabatan agama Islam. Mereka tidak lagi bersekolah dan bekerja di pasar raya di sekitar Setapak.

"Keluarga saya malu besar apabila berita itu tersebar. Apakan daya, nasi sudah menjadi bubur. Keesokan harinya mereka terus dinikahkan.

"Malangnya kedua-dua suami mereka ialah penagih dadah dan selalu bertukar-tukar kerja menyebabkan perkahwinan mereka tidak kekal lama," katanya.

Tidak lama selepas itu, Hazri dipukul oleh sekumpulan lelaki kerana melakukan hubungan seks dengan adik seorang ketua kumpulan gengster.

"Kejadian itu berlaku pada satu malam sebaik sahaja saya pulang dari tempat kerja. Secara tiba-tiba lima lelaki datang menghampiri saya di perhentian bas dan terus membelasah saya.

"Kedua-dua kaki saya patah. Mujurlah saya diselamatkan oleh orang ramai yang berada di tempat kejadian," ujarnya.

Dua kejadian yang berlaku hampir serentak itu mencetuskan titik perubahan kepada Hazri.

"Saya mula terfikir sampai bila saya harus bergelumang dengan dosa. Entah bagaimana suatu hari saya berasa sangat tersentuh mendengar suara azan yang berkumandang di surau berhampiran rumah walaupun itu bukanlah kali pertama saya mendengarnya.

"Buat pertama kali juga pada hari itu, saya menunaikan solat yang telah lama ditinggalkan," kenang Hazri akan peristiwa yang terjadi pada lapan tahun lalu.

Selepas itu, kehidupan Hazri berubah 360 darjah. Dia bukan lagi kaki kelab malam malah semakin fokus terhadap kerjanya.

Beberapa bulan kemudian, dia bertemu jodoh dengan pelayan restoran tempat dia bekerja.

Kini, Hazri boleh menarik nafas lega kerana telah dapat mengusahakan gerai makanan berhampiran rumahnya.

"Syukur kehidupan saya menjadi lebih tenang. Cuma saya merasakan diri masih kotor dengan dosa-dosa silam.

"Adakah Allah menerima taubat saya? Berapa ramai gadis yang saya telah rosakkan dan bagaimana kehidupan mereka sekarang?" ujar Hazri.

Ada kekesalan yang nyata di hujung getar suaranya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Suami kejam pijak isteri sampai mati

Posted:

Suami kejam pijak isteri sampai mati

Suami kejam pijak isteri sampai mati

Oleh FARHANA HANIM MOHD. MYDIN dan ZULHILMI JALIL
berita@kosmo.com.my

INILAH hotel di Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur tempat Nur Hidayah bekerja.


PETALING JAYA - Seorang wanita yang mempunyai empat anak menemui ajal di tangan suami sendiri yang bertindak mendera dengan memijak dan menikam pisau di tubuh mangsa dalam satu kejadian dipercayai berlaku di sebuah rumah di Lot 18, Kampung Petaling Bahagia, Puchong dekat sini malam kelmarin.

Tragedi menyayat hati itu menimpa Nur Hidayah A. Ghani, 28, yang bekerja sebagai kerani akaun di sebuah hotel di Jalan Klang Lama di sini dipercayai berpunca daripada perasaan tidak puas hati si suami apabila isterinya itu mahu menuntut cerai.

Bagaimanapun pada malam kejadian, suspek bertindak membawa isterinya yang cedera parah itu untuk mendapatkan rawatan di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) di sini pada kira-kira pukul 1 pagi tetapi mangsa mati dalam perjalanan.

Kosmo! Ahad difahamkan, rumah tangga pasangan tersebut kerap bergolak berpunca daripada sikap panas baran dan kaki pukul si suami sejak mereka mendirikan rumah tangga 11 tahun lalu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Adam Adli ditahan bawah Akta Hasutan

Posted:

Adam Adli ditahan bawah Akta Hasutan

Adam Adli ditahan bawah Akta Hasutan

Oleh FARHANA
HANIM MOHD. MYDIN
farhana.mydin@kosmo.com.my


ADAM ADLI (bertopi) menunjukkan surat daripada pihak UPSI yang mengarahkan beliau menghadiri sesi pendengaran kes beliau menurunkan bendera Perdana Menteri. Gambar ini dirakam di Kuala Lumpur pada 23 September 2011.


KUALA LUMPUR – Bekas pelajar Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Adam Adli Abd. Halim yang digantung pengajian setelah didakwa melanggar peraturan universiti itu, ditahan polis di kawasan Bangsar di sini semalam.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh berkata, penahanan tersebut adalah bersabit satu siasatan di bawah Seksyen 4(1)(c) Akta Hasutan 1948.

"Adam Adli ditahan pada pukul 3.15 petang hari ini (semalam) dan dia kini ditempatkan di lokap Balai Polis Jinjang untuk siasatan lanjut," katanya dalam satu kenyataan ringkas kepada Kosmo! Ahad di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Mukhriz arah aktiviti balak dihenti

Posted:

Mukhriz arah aktiviti balak dihenti

Mukhriz arah aktiviti balak dihenti

Oleh AHMAD SYAHIR KASSIM
syahir.kassim@kosmo.com.my


MUKHRIZ bersalaman dengan orang ramai pada majlis kesyukuran Menteri Besar Kedah di Seri Mentaloon, Alor Setar semalam.


ALOR SETAR - Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Tun Mahathir mengarahkan aktiviti pembalakan di seluruh negeri itu dihentikan sementara untuk semakan pematuhan Penilaian Kesan Alam Sekitar (EIA) oleh konsesi berkenaan.

Menurutnya, kerajaan negeri juga tidak teragak-agak untuk menghentikan aktiviti pembalakan oleh konsesi terlibat yang melanggar syarat ditetapkan menerusi bukti kukuh.

"Saya menerima laporan daripada penduduk di kawasan berdekatan aktiviti pembalakan yang mengadu bekalan dan kualiti air terjejas.

"Dalam keadaan ini, saya syorkan aktiviti pembalakan dihentikan sementara dan perkara ini akan dimaklumkan kepada syarikat konsesi dalam tempoh terdekat," katanya selepas menghadiri majlis kesyukuran Menteri Besar Kedah di kediaman rasminya di Seri Mentaloon di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


ATM gagal pintas Lions

Posted:

ATM gagal pintas Lions

ATM gagal pintas Lions

Oleh YATIMIN ABDULLAH
sukan@kosmo.com.my

HAIRUDDIN Omar (depan) berjaya meloloskan diri daripada kawalan pemain pertahanan Negeri Sembilan ketika aksi Liga Super di Paroi malam tadi, Pada perlawanan tersebut Negeri Sembilan menewaskan ATM 2-1.


HASRAT Angkatan Tentera Malaysia (ATM) untuk memintas kedudukan Lions XII selaku pendahulu Liga Super tidak kesampaian apabila tewas mengejut kepada Negeri Sembilan di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi semalam.

Kekalahan itu sekali gus menyaksikan The Gladiators kekal di tangga kedua liga, dipisah dengan perbezaan dua mata oleh Lions XII.

Pada aksi semalam, skuad kendalian B. Sathianathan terlebih dahulu dihukum menerusi gol pantas Hoben Jang Hoben jaringan Mohd. Fauzi Nan pada minit kedua.

Begitupun, kapten ATM, Hairuddin Omar menyamakan kedudukan pada minit ke-14, namun kelebihan itu sekadar bertahan selama enam minit apabila Mohd. Nazrin Mohd. Nawi kembali meletakkan Negeri Sembilan di depan menerusi sepakan percuma pada minit ke-20.

The Gladiators yang terdesak untuk mencari gol penyamaan, terus bekerja keras mengasak gawang namun usaha mereka terus menemui kebuntuan.

Kedudukan kekal sehingga tamat perlawanan dengan kemenangan memihak kepada Negeri Sembilan.

Ia merupakan kemenangan pertama Hoben Jang Hoben dalam saingan liga musim ini.

Sementara itu, Selangor PKNS berpesta gol apabila menewaskan Felda United 5-0 pada aksi yang berlangsung di Stadium Shah Alam.

PKNS terlebih dahulu membuka jaringan menerusi Mohd. Fauzan Dzulkifli pada minit ke-33 sebelum menggandakan kedudukan hasil jaringan Muhd. Khairu Azrin Khazali (45).

Skuad Abdul Rahman Ibrahim terus menghukum kerapuhan benteng pertahanan Felda apabila penyerang import PKNS, Patrick Ronaldinho Wleh meledak gol ketiga PKNS pada minit ke-50.

Perancang import PKNS, Roman Chmelo terus menambah derita pasukan pelawat dengan menambah gol keempat sebelum penyerang, Mohd. Nizad Ayub melengkapkan kemenangan bergaya itu dengan jaringan kelima pada masa kecederaan.

Di Stadium Sultan Muhammad Ke-IV Kota Bharu, Kelantan kempunan meraih tiga mata apabila sekadar mencatatkan keputusan seri 1-1 dengan Selangor.

Meskipun beraksi di Kota Bharu, pasukan pelawat lebih banyak mendominasi permainan dan hampir membuka tirai jaringan menerusi penggempur berbisanya, Francis Forkey Doe seawal minit ketujuh namun dibatalkan pengadil selepas pemain tersebut berada dalam kedudukan offsaid.

Penguasaan Selangor berterusan pada minit ke-12 menerusi gerakan menarik Forkey Doe yang berjaya memperdayakan benteng pertahanan tuan rumah, namun rembatannya dinafikan ketangkasan penjaga gol Kelantan, Khairul Fahmi Che Mat.

Selangor akhirnya memperoleh gol pertamanya pada minit ke-55 menerusi pemain import, Adam Davids yang berjaya menanduk kemas hantaran pemain gantian, Raimi Mat Nor.

Pada minit ke-66, pemain gantian Kelantan Zairol Anuar Zailani menceriakan pasukan tuan rumah apabila menjaringkan gol penyamaan bagi membolehkan kedua-dua pasukan berkongsi satu mata selepas kedudukan 1-1 kekal sehingga tamat perlawanan.

Dollah intai tempat ketiga liga

Posted:

Dollah intai tempat ketiga liga

Dollah intai tempat ketiga liga

Oleh SHAHRULANOOR ISHAK
shahrulanoor.ishak@kosmo.com.my

PAHANG masih berpeluang memperbaiki kedudukan dalam Liga Super sekiranya mengekalkan momentum cemerlang seperti yang dipamerkan pada perlawanan menentang Lions XII yang berakhir seri 1-1 di Stadium Darul Makmur, Kuantan malam kelmarin.

Ketua jurulatih Pahang, Dollah Salleh berkata, skuad Tok Gajah itu sekurang-kurangnya berpeluang menduduki tangga ketiga liga sekiranya terus meraih kemenangan dalam semua baki perlawanan selepas ini.

Sebelum ini, Pahang meletakkan sasaran untuk kekal dalam saingan Liga Super, namun selepas melihat aksi lebih bertenaga daripada skuad kendaliannya, Dollah sudah berani untuk menamatkan saingan musim ini di tempat ketiga liga.

"Perlawanan malam ini (kelmarin) cukup menarik apabila para pemain Pahang dilihat sangat komited untuk memburu jaringan walaupun jentera serangan sentiasa dikawal ketat pertahanan Lions XII.

"Usaha para pemain yang berterusan akhirnya membuahkan hasil apabila berjaya menyamakan kedudukan 1-1. Kalau pemain mengekalkan corak permainan seperti ini, kita boleh pergi lebih jauh dalam liga musim ini," katanya.

Pada perlawanan tersebut, penyerang Pahang, Mohd. Azammuddin Mohd. Akil menghasilkan gol penyamaan pada minit kecederaan babak kedua selepas berhempas pulas menggempur gawang pelawat sejak ketinggalan 0-1.

Pahang sebelum ini kalah 0-3 kepada Lions XII pada pertemuan pusingan pertama di Stadium Jalan Besar, Singapura dan selepas aksi malam kelmarin, skuad Tok Gajah itu kini menghuni tangga kelima liga.

Menurut Dollah, matlamat untuk merampas kedudukan ketiga liga boleh dicapai jika para pemain terus konsisten dengan corak permainan yang agresif seperti yang dibuktikan malam kelmarin.

"Kita masih perlu memperkemas rentak serangan dan kekal dengan sikap tidak mudah berputus asa. Saya berbangga dengan semangat mereka (pemain) yang terus berjuang sehingga ke minit-minit akhir perlawanan," katanya.

Sementara itu, Dollah turut berharap agar penyerang import kelahiran Argentina, Matias Conti dapat mempamerkan aksi sebenarnya selepas kecederaan hamstring yang dialaminya pulih sepenuhnya.

Conti dimasukkan pada babak kedua perlawanan malam kelmarin, namun gagal mempamerkan kualitinya yang sebenar.

"Saya gembira dia (Conti) sudah boleh bermain. Ia satu perkembangan baik dan kita yakin dia boleh memberi impak kepada pasukan ini untuk perlawanan seterusnya," ujar Dollah.

KLHC, TNB buru gelaran ke-13

Posted:

KLHC, TNB buru gelaran ke-13

KLHC, TNB buru gelaran ke-13

Oleh SHAHRIL NIZAM ABDULLAH
shahril.abdullah@kosmo.com.my


FAIZAL (kiri) akan mengetuai jentera serangan TNB pada aksi menentang KLHC di Stadium Hoki Nasional, Bukit Jalil hari ini.


AKSI final Kejohanan Hoki Piala Tenaga Nasional Berhad (TNB) malam ini dianggap pertarungan klasik dua musuh tradisi kelab hoki di negara ini.

Kelab Hoki Kuala Lumpur (KLHC) dan seteru utamanya, TNB akan turun memburu gelaran berprestij Piala TNB iaitu gelaran juara keseluruhan bagi Liga Hoki Malaysia (MHL) buat kali ketiga berturut-turut.

KLHC muncul juara pada dua edisi sebelum ini dengan menewaskan TNB 3-2 (2011) dan 3-0 (2012) manakala TNB pula menjuarainya (2010) dengan mengalahkan Sapura 5-3 menerusi penentuan pukulan penalti.

Namun, kedua-dua kelab ini berkongsi rekod pencapaian iaitu menjulang 12 gelaran sejak MHL mula diperkenalkan pada 1987, sekali gus menyaksikan gelaran Piala TNB malam ini bakal menjadi kejuaraan ke-13 bagi pasukan yang memenanginya.

TNB yang dikendalikan bekas pemain kebangsaan, Nor Azlan Bakar memiliki reputasi hebat dengan mendominasi saingan MHL sejak 1987. TNB ketika itu dikenali sebagai kelab Kilat.

Mereka telah merangkul gelaran Liga Premier sebanyak lima kali (1990, 1991, 2001, 2002, 2003) dan Piala TNB tujuh kali (1987, 1989, 1991, 2003, 2004, 2007, 2010).

KLHC pula yang dibimbing seorang lagi bekas pemain negara, Muhd. Dhaarma Raj Abdullah juga bukan calang-calang pasukan dan turut meraih kegemilangan ketika dikenali sebagai pasukan Anderson dan Ernst & Young (E&Y) sebelum ini.

Mereka mula memenangi gelaran Liga Premier sejak 2006 sehingga musim 2013 ini serta Piala TNB sebanyak tiga kali (2008, 2011, 2012).

Justeru, peminat hoki tempatan sudah boleh meramalkan bahawa pertemuan final di Stadium Hoki Nasional, Bukit Jalil malam ini pastinya menjanjikan satu pertarungan sengit dan sesuatu yang tidak mungkin akan dilepaskan.

Pasukan TNB menggunakan khidmat pemain tempatan sepenuhnya dan sebahagian besar daripada mereka terdiri daripada bekas dan pemain skuad negara ketika ini.

Kekuatan mereka ialah di bahagian serangan yang diketuai penyerang lincah, Faizal Saari manakala jentera pertahanan pula diketuai bekas kapten skuad negara, Muhd. Amin Rahim serta Penjaga Gol Terbaik Asia 2010, S. Kumar.

Namun, KLHC juga tidak kurang hebatnya.

Diperkuatkan dengan enam pemain import iaitu seorang dari Australia dan lima dari Pakistan, KLHC juga mempertaruhkan tenaga beberapa bekas dan pemain kebangsaan.

Jentera tengah bakal dikemudikan Mohd. Sukri Abdul Mutalib manakala pemain berusia 33 tahun, Chua Boon Huat yang kembali semula ke dalam skuad senior negara akan mengetuai jentera serangan mereka.

Pertahanan pula ditunjangi kapten mereka, Muhd. Razie Abd. Rahim dan pintu gol akan dikawal seorang lagi penjaga gol veteran, Roslan Jamaluddin.

Berdasarkan rekod pertemuan musim ini, KLHC dilihat memiliki kelebihan selepas berjaya mengikat TNB 3-3 dan menang 5-3 dalam dua aksi Liga Premier.

Malah, KLHC juga membelasah Sapura 11-1 secara agregat pada saingan separuh akhir Piala TNB kali ini, sekali gus memberi amaran awal kepada TNB yang bergelut untuk mengembalikan prestasi sebenar mereka sejak dari awal musim lagi.

Musim ini, TNB hanya mampu menduduki tempat ketiga dalam saingan Liga Premier di belakang Maybank dan juara, KLHC.

Namun, mereka dilihat mula mempamer prestasi sebenar pada saingan kalah mati ini dengan menewaskan Terengganu 8-3 secara agregat (suku akhir) sebelum menang dengan agregat 8-4 ke atas Maybank pada separuh akhir.

Sesuatu yang melegakan Nor Azlan dalam dua pertemuan kalah mati itu ialah penyerang sensasi mereka, Faizal yang semakin pulih daripada kecederaan dan dia juga menemui semula sentuhan penyudahnya.

Faizal, 22, juga bakal dinobatkan sebagai penjaring terbanyak musim ini selepas mengumpul 17 gol dan ia juga merupakan anugerah ketiga berturut-turut diperoleh pemain yang berasal dari Terengganu itu sejak memenanginya pada musim 2011 dan 2012.

Maka, pertarungan klasik di antara dua gergasi hoki negara ini sudah tentu menjadi sesuatu yang menarik untuk disaksikan dengan pelbagai kemungkinan boleh berlaku, bergantung kepada suasana pada perlawanan akhir malam ini.

Kedua-dua kelab ini memiliki rekod yang cemerlang, mempunyai pemain berkualiti dan berpengalaman di pentas antarabangsa serta turun dengan tunjuk ajar sifu masing-masing yang pernah menyarung jersi skuad negara suatu ketika dahulu.

Siapa yang muncul juara malam ini masih belum dapat ditentukan, namun apa yang pasti, saingan kompetitif dalam kalangan gergasi hoki negara ketika ini telah berjaya membuka satu dimensi baharu kepada sukan tersebut yang semakin mempunyai ramai pengikutnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Polis China tahan lelaki ancam letup pesawat

Posted:

Polis China tahan lelaki ancam letup pesawat

Polis China tahan lelaki ancam letup pesawat

18/05/2013 10:19pm

BEIJING - Seorang lelaki yang dipercayai membuat panggilan palsu mengenai ancaman bom dan menjejaskan jadual penerbangan pesawat

di lima bandar raya China, ditahan di Yancheng City, Wilayah Jiangsu, China pada Jumaat, kata pegawai China hari ini.

Agensi berita kerajaan Xinhua melaporkan, lelaki berusia 43 tahun itu ditahan kerana membuat panggilan kononnya beberapa butir bom dipasang di dalam pesawat yang akan berlepas ke Shanghai.

Pangilan itu menjejaskan lima penerbangan yang dijadual berlepas dari Beijing, Chongqing, Shanghai, Tianjin dan Guangzhou pada Jumaat.

Suspek, yang ditahan selepas polis memulakan siasatan, mengaku membuat panggilan palsu.

Ini merupakan ancaman bom palsu dalam tempoh seminggu.

Pada Khamis, seorang lelaki ditahan kerana membuat panggilan serupa yang menjejaskan lima penerbangan ke Shenzhen dan Xi'an dari beberapa bandar raya termasuk Beijing, Nanjing dan Shanghai.

Xinhua melaporkan sekurang-kurangnya 10 ancaman bom palsu dilaporkan di China tahun lepas, yang mengakibatkan kerugian besar kepada syarikat penerbangan dan lapangan terbang.

Pentadbiran Penerbangan Awam China berkata mereka yang melakukan jenayah itu boleh dikenakan hukuman hingga 15 tahun penjara. - Bernama

Ricky, Freanceay terbaik di Sabah

Posted:

Ricky, Freanceay terbaik di Sabah

Ricky, Freanceay terbaik di Sabah

18/05/2013 10:16pm

KOTA KINABALU - Atlet karate, Ricky Leong Tze Wai dan jaguh angkat berat wanita, Freanceay Titus dinobatkan sebagai Olahragawan dan Olahragawati pada Anugerah Sukan Negeri Sabah 2011/2012 hari ini.

Kejayaan tersebut membolehkan kedua-dua atlet kebangsaan itu membawa pulang hadiah wang tunai RM5,000, piala, blazer dan sijil.

Ricky, 27, menewaskan enam calon lain iaitu jaguh lompat berpagar, Rayzamshah Wan Sofian, Bryan Jr. Kinson (taekwondo), Adam Wong (memanah), Stefan Walter Sundang Alex (tenis), Adam Nicholas (lawan pedang) dan Lee Kin Lip (memanah).

Freanceay, 21, yang memecahkan dua rekod kebangsaan dalam acara angkat berat pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) di Pahang tahun lalu pula mengetepikan empat calon lain iaitu Diedre Aprille David (karate), Cheryl Ye (tenis), Aretha Pan Heng (gold) dan Soong Fie Cho dari sukan badminton.

Sementara itu, pemain bola sepak kebangsaan, Rozaimi Abdul Rahman dan perenang muda, Chris Tan Li Ling dipilih sebagai Anugerah Atlet Harapan manakala Anugerah Olahragawan OKU menjadi milik atlet padang dan balapan, Doriah Paulus.

Kesemua anugerah disampaikan Yang Dipertua Negeri Sabah, Tun Juhar Mahiruddin.

Turut hadir pada majlis berkenaan adalah Ketua Menteri, Datuk Seri Musa Aman dan Menteri Belia dan Sukan Negeri, Datuk Tawfiq Abu Bakar Titingan. - KOSMO!

Mourinho anggap musim ini rekod paling buruk dalam karier

Posted:

Mourinho anggap musim ini rekod paling buruk dalam karier

Mourinho anggap musim ini rekod paling buruk dalam karier

18/05/2013 9:24pm

MADRID - Jurulatih Real Madrid, Jose Mourinho menyifatkan musim ini merupakan rekod paling buruk dalam sejarah sebagai pengendali selepas gagal menjulang se barang piala.

Mourinho berkata demikian selepas menyaksikan skuad kendaliannya tewas 1-2 kepada Atletico Madrid pada aksi Piala Raja Sepanyol, awal pagi tadi.

Ini kerana Real telah menyerahkan kejuaraan Liga Sepanyol kepada Barcelona dan disingkirkan oleh Borrusia Dortmund dalam saingan Liga Juara-Juara pada aksi separuh akhir.

Impian untuk mengutip sekurang-kurang satu trofi turut musnah apabila tewas kepada Atletico pada aksi Piala Raja Sepanyol sekali gus menyaksikan Real menutup musim ini tanpa sebarang kejuaraan.

"Karier dibina dalam tempoh yang lama, bukan untuk satu tahun. Saya tidak pasti mana-mana pemain Realyang me nikmati musim cemerlang dengan memenangi kejuaraan penting pada musim ini.

"Ini merupakan musim paling teruk dalam karier saya apabila gagal membantu Real untuk menjulang sekurang-kurang satu trofi," katanya. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Barang kemas lebih RM3.02 juta dicuri

Posted:

Barang kemas lebih RM3.02 juta dicuri

Barang kemas lebih RM3.02 juta dicuri

AKTRES Fan Bingbing berdiri di tepi kotak kaca yang mengandungi satu set barang kemas Chopard semasa Festival Filem Cannes berlangsung di Cannes semalam.- REUTERS


CANNES - Beberapa barang kemas bernilai lebih AS$1 juta (RM3.02 juta) dicuri dari bilik sebuah hotel di sini semasa Festival Filem Cannes Kali Ke-66 berlangsung, lapor media Perancis semalam.

Barang kemas milik firma Switzerland, Chopard itu dicuri dari bilik Hotel Novotel yang dihuni para petugas syarikat berkenaan pada malam kelmarin.

Ketika kejadian, Chopard membekalkan barang kemas tersebut untuk dipakai oleh bintang-bintang filem antarabangsa pada acara karpet merah festival tersebut.

Media tempatan memetik polis di bandar Nice, dekat sini, sebagai berkata, beberapa pencuri telah melarikan barangan kemas itu yang berharga lebih sejuta dolar.

Kejadian itu dianggap mirip seperti sebuah filem.

Menurut laporan polis, para pencuri tersebut memasuki bilik hotel seorang pekerja wanita syarikat barang kemas itu.

Laporan itu menyatakan, para pencuri tersebut menarik sebuah kotak di dalam tempat penyimpanan koleksi pakaian.

Polis kini cuba mengesan identiti para pencuri itu menerusi rakaman litar kamera kawalan keselamatan.

Syarikat Chopard merupakan antara penaja festival itu. - Agensi

Kereta Mercedes S-Class boleh bergerak sendiri

Posted:

Kereta Mercedes S-Class boleh bergerak sendiri

Kereta Mercedes S-Class boleh bergerak sendiri


ZETSCHE duduk di ruang pemandu kereta tersebut.- AP


HAMBURG - Model baharu kereta Mercedes S-Class yang dilancarkan di sini pada Rabu lalu boleh bergerak secara automatik ketika berlaku kesesakan jalan raya.

Menurut akhbar The Sun kelmarin, Ia boleh bergerak menerusi pemanduan automatik pada kelajuan 48.28 kilometer sejam ketika kesesakan jalan raya

Kereta itu turut mempunyai sistem brek yang boleh berfungsi secara automatik apabila ia mengesan pejalan kaki atau kenderaan yang berada di hadapannya.

Ia juga mempunyai kamera yang dapat mengesan bonggol di depan kereta itu.

Kereta itu mungkin dijual pada harga antara £65,000 (RM298,244) hingga £170,000 (RM780,024). - Agensi

Glover juara American Idol

Posted:

Glover juara American Idol

Glover juara American Idol


GLOVER (kiri) yang berdiri di sebelah Harrison terkejut apabila dia diumumkan sebagai pemenang oleh Seacrest (kanan) di Teater Nokia, Los Angeles kelmarin.- REUTERS


LOS ANGELES - Penyanyi soul berusia 23 tahun, Candice Glover menjuarai pertandingan nyanyian American Idol musim ke-12 kelmarin dengan mengalahkan penyanyi irama country, Kree Harrison.

Glover menewaskan Harrison, 22, menerusi undi popular manakala pihak juri menyatakan ia merupakan pertandingan yang sengit.

Dia menjadi pemenang selepas menyertai pertandingan tersebut buat kali ketiga.

Glover sebelum ini pernah menyertai pertandingan itu sebanyak dua kali iaitu pada musim kesembilan dan ke-11 tetapi gagal melangkah ke pusingan akhir.

Penyanyi berasal dari Carolina Selatan, Amerika Syarikat itu kelihatan terkejut dan menitiskan air mata apabila pengacara Ryan Seacrest mengumumkan bahawa dia memenangi pertandingan itu.

"Tiga tahun," kata Glover selepas dia diumumkan sebagai pemenang pada pertandingan akhir yang berlangsung di Nokia Theatre, Los Angeles.

Kenyataannya itu merujuk kepada bilangan penyertaannya dalam pertandingan tersebut sebelum dia menjadi juara.

Dia menyanyikan lagu Somewhere daripada filem muzikal West Side Story dan lagu jaz gubahannya, You've Changed pada pertandingan itu.

Dia menutup pertandingan itu dengan menyanyi lagu single terbaharunya, I Am Beautiful.

Glover menjadi peserta wanita pertama dan yang bukan berkulit putih memenangi pertandingan itu sejak Jordin Sparks dinobatkan juara musim keenam pada tahun 2007.

Selain itu, dia turut mendapat kontrak rakaman yang dapat membantu melonjakkan namanya dalam industri hiburan.

Juri American Idol itu terdiri daripada Randy Jackson, Keith Urban, Mariah Carey dan Nicki Minaj.

Penyanyi Jennifer Lopez, Psy dan Pitbull turut membuat persembahan dalam pertandingan itu. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Transformasi hidup Ning

Posted:

Transformasi hidup Ning

Transformasi hidup Ning

PETANG Khamis lalu, wajah pemilik vokal soprano, Ning Baizura cukup berseri-seri. Senyuman tidak lekang daripada bibirnya, apatah lagi apabila ramai yang 'geram' dan 'cemburu' melihat kehadiran permata hidupnya, Ryan Sky Dalton, tiga bulan.

Hari itu adalah hari pertama Ryan Sky diperkenalkan kepada media dan umum. Ning dan suaminya, Omar Sharif Christopher Layton punya alasan tersendiri mengapa cahaya mata sulung mereka itu 'disembunyikan' selama tiga bulan. Ia juga umpama mengulang semula tindakan Ning sewaktu hamil yang juga menyembunyikan berita kehamilannya sewaktu fasa awal dia hamil.

Beritahu Ning: "Kami bukan sengaja mahu menyembunyikan Ryan Sky selama tiga bulan ini. Bagaimanapun, tindakan tersebut kami ambil kerana mengikut nasihat dan menghormati permintaan ibu saya, Stella, yang mahu Ryan Sky mendapat persekitaran tumbesaran tanpa gangguan.

"Maklum, bayi yang baru lahir memerlukan banyak masa untuk berehat dan mengalami proses tumbesaran, jadi kerana itu kami membuat keputusan, selepas tiga bulan baru Ryan Sky akan diperkenalkan kepada umum."

Ning yang kelihatan cukup bahagia kemudian memanjangkan cerita tentang pengalaman pertama bergelar ibu. Biar memegang status sebagai penghibur terkenal, namun apabila mula menjadi seorang ibu, Ning melepaskan 'dunia popular'nya untuk memberi fokus terhadap Ryan Sky.

Isteri kepada Omar Sharif itu mengaku, tidak mudah menjadi seorang ibu. Dia menyifatkan, menjadi seorang ibu merupakan satu tanggungjawab yang cukup besar buat dirinya.

"Tanggungjawab menjaga anak sangat besar bagi saya dan suami. Persiapan untuk mendapat anak sangat berbeza. Walaupun selepas ini saya dan suami sibuk, kami tetap akan menjaga Ryan Sky sendiri dengan bantuan ibu saya. Bagi saya, didikan daripada ibu bapa sendiri amat penting." katanya ketika mengadakan sidang akhbar yang diadakan di Restoran Neo Tamarind, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Malah, Ning mempunyai pengalaman tersendiri membesarkan Ryan Sky. Ini kerana bayi seberat 3.47 kilo gram tersebut telah mengalami demam kuning, dan dia telah merawat Ryan Sky sendiri di rumah bersama suami dan ibunya.

Ning telah menyewa mesin fototerapi dan dibawa ke rumahnya bagi merawat anak lelakinya itu kerana berasa lebih selesa dan senang untuk dirinya sebagai ibu memantau keadaan Ryan Sky sendiri.

Menyelak semula perjalanan kehidupan awalnya sebagai seorang ibu, Ning memberitahu transformasi kehidupan yang dilaluinya banyak telah berubah. Mujur, dia memiliki seorang suami yang cukup memahami dan banyak menyokong dirinya, selain ibu yang sentiasa berada di sisi.

Malah, biar nampak cukup moden, Ning sebenarnya telah menjalani tempoh berpantang secara tradisional dengan berpantang selama 100 hari. Dalam tempoh itu juga, akui Ning, dia tidak tidur bersama suaminya, sebaliknya proses berpantang tersebut diisi dengan menumpukan perhatian terhadap anak dan kesihatan dirinya sendiri.

"Mujur sepanjang proses berpantang ibu sentiasa ada di sisi. Lagipun, Omar banyak ke luar negara atas urusan kerja," ujar Ning yang melahirkan anaknya secara pembedahan pada 31 Januari lalu.


NING mengaku mahu memiliki cahaya mata lagi pada masa akan datang.


Ryan Sky Dalton

Sebaik khalayak mengetahui nama anak Ning, banyak yang berpendapat nama tersebut tidak berunsur Islamik. Banyak yang mengecam terhadap pemilihan nama tersebut, namun Ning dan Omar Sharif tidak cepat melatah kerana mereka tahu, mereka berada di tempat yang benar.

Nama Ryan Sky Dalton yang dipilih sendiri oleh mereka berdua sebenarnya diambil daripada beberapa bahasa. Misalnya, Rayann adalah perkataan daripada bahasa Parsi dan Arab. Ray dalam bahasa Parsi bermaksud bijaksana atau arif dan ia juga merujuk kepada haruman herba.

Jika dalam bahasa Arab, perkataan Rayhaan boleh didapati dalam surah Rahman, ayat 12 dan surah Waqi'ah, ayat 89. Rayan atau Rayyan merupakan salah satu daripada pintu syurga.

"Begitu juga dengan perkataan Sky. Setiap kali kita memandang Sky (langit) pasti kita akan ingat kekuasaan Allah," jelas Ning tentang makna di sebalik nama anaknya itu.

Malah beritahu Ning, nama tersebut juga sebenarnya telah dipilih oleh dua orang kakak tiri Ryan Sky yang berada di Ireland.

"Nama Ryan Sky ini dipilih oleh kakak-kakaknya sendiri sewaktu Omar pulang ke Ireland untuk bertemu mereka saat saya hamil tiga bulan.

"Sebaik mereka menyebut mahu menamakan bakal adik mereka dengan nama Ryan, kami terkejut kerana nama Ryan itu juga telah lama kami fikirkan sebelum ini. Ia macam satu keajaiban," ujar Ning yang merancang untuk pulang ke Ireland bertemu keluarga Omar dan anak-anak tirinya bersama suami dan Ryan Sky sekitar Julai atau Ogos ini.

Pelangi Untukmu

Selain menjadi ibu sepenuh masa, Ning yang kini mengikat kontrak sebagai artis residen Universal Music Malaysia sudah mula sibuk dengan beberapa agenda.

Ini termasuklah dengan perancangan untuk melahirkan album kanak-kanak serta giat mengumpul material bersama Aylwin Santiago untuk album terkininya sebelum hujung tahun 2013.

Pada majlis yang sama, Ning turut mengambil kesempatan melancarkan klip video dan single Pelangi Untukmu yang ditujukan khas buat buah hati sulungnya itu. Lagu tersebut merupakan lagu asal daripada The Wizard of Oz Cast iaitu Somewhere over the Rainbow.

Menurut penyanyi kelahiran Kajang, Selangor itu, dia mendapat ilham menulis lagu Pelangi Untukmu hanya dalam masa satu jam. Ia kemudian telah dirakamkan semasa usia kandungannya enam bulan, sementara klip videonya telah menjalani pembikinan sewaktu Ryan Sky berusia dua bulan.

Komedi, aksi Oh Mak Kau

Posted:

Komedi, aksi Oh Mak Kau

Komedi, aksi Oh Mak Kau

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA


BARISAN karyawan filem Oh Mak Kau kini menanti respons peminat terhadap filem tersebut yang telah ditayangkan di pawagam sejak 16 Mei lalu.


BUKAN mudah sebenarnya untuk menjadi seorang pengarah dan dalam masa yang sama merupakan penerbit dan juga pelakon dalam sesebuah naskhah.

Bagaimanapun, itu keberanian yang disahut oleh pendatang baharu Nurul Ain Nordin, 23, apabila dia menghasilkan filem pertamanya, Oh Mak Kau (OMK).

Mengutamakan elemen komedi dalam filem OMK, Nurul Ain mencipta kelainan apabila turut menyuntik elemen aksi untuk menjadikan filem itu mempunyai keistimewaan tersendiri.

Biarpun terdapat sedikit cacat cela dalam filem tersebut memandangkan ia buah tangan pertamanya, namun Nurul Ain bijak menutupinya dengan barisan pelakon yang mantap seperti Jep dan Shuib Sepahtu, Didie Alias, Syamsul Yusof, Abon serta Yasin.

Dialog-dialog yang dilontarkan setiap pelakon utamanya juga berjaya mengundang tawa penonton, terutama sekali dialog Jep dan juga Shuib.

Mengulas mengenai pengalamannya menghasilkan filem tersebut, Nurul Ain mengakui, sukar untuk dia mengarahkan pelakon-pelakon yang lebih otai seperti Didie Alias dan Abon.

"Sebagai pelakon dan juga pengarah baharu, sebenarnya saya berasa rendah diri mengarahkan pelakon-pelakon yang lebih otai seperti Didie Alias dan Abon.

"Alhamdulillah saya turut dibantu mereka untuk menghasilkan filem ini. Mereka juga menyumbang idea dan dialog untuk menjadikan filem ini mantap," jelasnya ketika ditemui pada sidang akhbar filem tersebut di Cathay Cineplex Cineleisure, Petaling Jaya, Selangor.

Sementara itu, menurut Didie, selama tiga bulan Nurul Ain cuba memujuknya berlakon dan akhirnya pelakon yang sering mengenakan pakaian ala Lady Gaga itu bersetuju untuk berlakon.

Semuanya, gara-gara pelakon dan pengarah Syamsul Yusof yang turut serta berlakon di dalam filem tersebut.

Jelas Didie, sebelum sesuatu tawaran diterima dia akan memastikan dulu jalan cerita, pengarah dan juga barisan pelakon yang ada.

"Saya mahukan watak yang memberi impak kepada penonton, bukan sekadar melepaskan batuk di tangga.

"Saya bersetuju untuk berlakon kerana melihat pengisian filem ini sesuatu yang baharu kerana selain unsur komedi dan aksi, ia turut menyelitkan unsur kasih sayang sesama keluarga," jelas Didie yang sudah 20 tahun tidak membawa watak berat di layar perak.

OMK berkisar tentang adik-beradik iaitu Sam dan Mun. Mereka suka mencuri, tetapi mempunyai sikap pelik iaitu mengemas selepas mencuri. Segalanya berubah dengan kedatangan Que, seorang wanita yang berjaya mencuri hati mereka berdua.

Diterbitkan oleh Star Scope Production Sdn. Bhd., ia menelan belanja sebanyak RM1.7 juta dan sudah ditayangkan sejak 16 Mei lalu.

Babak KIL tidak hina wartawan

Posted:

Babak KIL tidak hina wartawan

Babak KIL tidak hina wartawan

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN


CHRISTINA SUZANNE dan Redza Minhat merupakan pelakon utama filem KIL.


PERCUBAAN pertama Nik Amir Mustapha mengarah filem boleh diberikan pujian. Menerusi filem berjudul KIL yang bakal ditayangkan pada 30 Mei ini, Nik Amir berjaya menyampaikan mesej menghargai kehidupan dalam konteks masyarakat Timur.

KIL memaparkan pergolakan dalam diri seorang lelaki bernama Akil yang cuba membunuh diri akibat tekanan hidup dengan pelbagai cara, termasuk mendapatkan bantuan daripada sebuah agensi untuk mencapai matlamatnya lebih cepat.

Bagaimanapun, muncul situasi yang tidak enak apabila terdapat beberapa babak yang memaparkan cara kerja, percakapan dan dialog antara seorang wartawan penyiaran dengan seorang pengarah filem yang memberikan tanggapan buruk dalam institusi kewartawanan.

Babak tersebut memperlihatkan sikap segelintir wartawan yang telah membuat penilaian buruk terhadap karya pengarah tempatan sehingga menyebabkan industri perfileman Malaysia lumpuh.

Dalam cara sinikal dan sarkastik secara tidak langsung isu itu menimbulkan rasa tidak senang dalam kalangan wartawan, tambahan Nik Amir merupakan seorang pengarah muda yang memerlukan wartawan untuk memperkenalkan hasil kerjanya sama ada sekarang atau pada masa akan datang.

Kosmo! mendapatkan penjelasan lanjut berhubung isu ini daripada Nik Amir selepas tayangan perdana filem KIL di Cathay Cineleisure, e@Curve, Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.

Kosmo!: Setiap babak dalam filem sudah pasti penting bagi seorang pengarah. Apakah relevannya babak wartawan dan pengarah filem itu dalam KIL?

NIK AMIR: Babak-babak itu bukan fokus utama dalam penceritaan watak Akil (Redza Minhat) dan Zara (Christina Suzanne), sebaliknya hanya jenaka yang diselitkan agar tidak memberatkan jalan cerita. Babak itu melambangkan peristiwa yang bakal terjadi kepada watak Akil kemudiannya.

Adakah dengan tindakan ini anda dilihat seolah-olah mahu berperang dengan wartawan?

Tidak sama sekali. Saya melihat babak itu hanyalah hiburan ringan dan sekadar pandangan saya secara keseluruhan akan situasi semasa dunia perfileman. Saya minta maaf sekiranya secara tidak langsung telah menyindir kerjaya wartawan.

Bolehkah anda jelaskan dengan lebih lanjut keperluan dialog yang meletakkan wartawan tidak layak memberikan kritikan kepada filem-filem di Malaysia?

Dialog itu adalah skrip rekaan sendiri Hasnul Rahmat yang membawakan watak Johan Iskandar, seorang pengarah filem. Tiada niat untuk mengapi-apikan sesiapa. Watak itu sebenarnya untuk menyindir pengarah yang terlalu obses membuat filem hingga tidak sedar elemen komersial. Wartawan pula melakukan tugasan mereka. Saya mengimbangi jalan cerita berat dengan elemen komedi.

Kebanyakan pelakon filem KIL adalah kenalan anda, adakah faktor pemilihan itu kerana kekangan bajet?

Pemilihan pelakon bukan kerana kekangan bajet, tapi kerana kami saling mengenali. Lagi senang sebenarnya untuk mengarahkan kawan-kawan kerana sudah faham kerjasama. Malah, sambil melepak di kedai kopi pun boleh berbincang.

Kenapakah filem ini mengambil masa terlalu lama untuk ditayangkan di pawagam?

Filem KIL pada mulanya dibikin atas dasar filem bebas berskala rendah. Namun, pertemuan dengan Pengurus Besar Filem, Primework Studios, Tengku Iesta Tengku Alaudin secara tidak sengaja membuka ruang lebih luas untuk filem ini diterbitkan ke pasaran lebih luas. Alhamdulillah, filem ini juga tercalon untuk bertanding di Festival Filem Cannes di Perancis pada 20 Mei ini.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved