Rabu, 8 Mei 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kenangan sambut bayi atas troli

Posted:

Kenangan sambut bayi atas troli

Kenangan sambut bayi atas troli

TANGISAN bayi silih berganti mengisi ruang wad 17 bilik di hospital bersalin paling terkenal di Kuala Lumpur itu. Seorang jururawat kelihatan mendukung seorang bayi yang baru lahir ke mesin penimbang sebelum menidurkannya di atas katil khas bayi.

Selama lima dekad lalu, suasana dan emosi di wad bersalin Hospital Kuala Lumpur (HKL) ini hampir tidak berubah walaupun ia kini menggunakan peralatan berteknologi terbaharu.

Wad itu juga dikenali sebagai Hospital Bersalin dan diletakkan di bawah Jabatan Obstetrik & Ginekologi HKL.

Sebagai antara hospital bersalin yang terbesar dan tersibuk di dunia, sebanyak lebih 916,000 bayi telah dilahirkan di sini sejak ia dibuka secara rasmi pada 18 Januari 1963. Segala pahit manis dan suka duka yang terkait dengan hospital itu masih boleh didengar hingga ke hari ini.

Biarpun ada cerita kurang enak tentang perkhidmatan dan layanan kakitangannya, ia tidak mencerminkan realiti di sebalik dinding hospital tersebut.

Seorang ibu, Azlina Jaafar, 39, misalnya, mempercayai servis hospital bersalin HKL. Dia melahirkan anak pertama pada tahun 1998 di HKL tetapi bayinya itu meninggal dunia ketika berusia lima bulan dalam kandungan. Ironinya, empat lagi anak Azlina yang lain lahir di wad yang sama.

Suami Azlina, Khairozzam Tumiran, 39, memberitahu, dia dapat melihat perubahan ketara dari segi infrastruktur dan perkhidmatan di wad tersebut.

"Keselesaan dan kecekapan kakitangan mengendalikan proses sebelum, ketika dan selepas kelahiran membuatkan saya dan isteri memilih hospital ini," ujar Khairozzam yang teruja menyambut cahaya mata kelimanya pada 15 Januari lalu yang dilahirkan menerusi pembedahan.

Seorang doktor yang bertugas di HKL, Dr. Juani Hayyan juga memilih hospital bersalin itu semasa melahirkan anak pertamanya. Kemunculan hospital swasta bertaraf lima bintang tidak menggugat keyakinan Juani terhadap perkhidmatan ibu dan bayi di HKL.


KIRI: Kesabaran dan kepakaran yang seiring perlu dimiliki kakitangan hospital bersalin.


Jururawat menjerit

Sememangnya ada dakwaan bahawa layanan oleh jururawat bertugas kurang memuaskan. Kisah ibu baru bersalin dimarahi malah diherdik kakitangan wad berkenaan pernah menjadi topik perbualan hangat. Tetapi sejauh manakah kebenaran cerita tersebut?

Ketua Jururawat, Rani Alagappan, 56, yang telah berkhidmat selama 21 tahun di wad tersebut menjelaskan, petugas tidak berniat untuk memarahi pesakit. Ia mungkin berlaku mengikut situasi tetapi bukan niat mereka untuk berbuat demikian.

"Kerja kami ialah untuk menyelamatkan dua nyawa sekali gus iaitu ibu dan bayi. Ada ketikanya ibu-ibu terlalu letih dan mengantuk untuk melahirkan bayi dan situasi ini sangat berbahaya kepada mereka berdua.

"Kami meninggikan suara agar ibu-ibu begini kembali sedar dan menaikkan semangat mereka.

"Jika ia mengecilkan hati mereka sekali pun, kami tidak ralat kerana pada akhirnya ia untuk kebaikan ibu dan bayi terbabit," jelas Rani yang menambah, suntikan epidural juga kini ditawarkan di wad itu bagi mengurangkan kesakitan bersalin.

Mengimbas situasi hospital bersalin HKL pada tahun 1990-an, Rani menyatakan ia sentiasa sibuk ditambah pula dengan kekangan bilangan kakitangan. Kekurangan bilik bersalin memaksa jururawat menyambut bayi di atas troli di koridor hospital.

Bagaimanapun, ruang kecil untuk menampung bilangan pesakit yang ramai tidak pernah membuatkan kakitangan di situ mengeluh. Mereka bersengkang mata dan ada masanya terpaksa mengorbankan waktu rehat.

"Pada waktu dahulu, kami hanya mempunyai pakar bedah dan kebanyakan kelahiran normal disambut jururawat yang bertauliah. Doktor meletakkan kepercayaan sepenuhnya kepada kami.

"Ibu yang bersalin normal ditempatkan di wad berisiko rendah dan ia dikendalikan bidan berdaftar. Kes-kes berisiko tinggi pula diletakkan di bangunan utama hospital bersalin. Namun hari ini tempat berisiko rendah telah ditutup dan semua kelahiran dilakukan di bangunan utama.

"Selama bekerja di sini, saya masih ingat kes seorang ibu yang sakit hendak bersalin selama dua hari. Kami terpaksa pergi ke rumahnya tetapi bayinya tidak dapat diselamatkan.

"Selepas itu, si ibu pula meninggal dunia," singkap Rani yang ingin mengingatkan masyarakat bahawa emosi jururawat juga terganggu sekiranya proses kelahiran tidak berjalan lancar.


JUANI (kiri) bersama suaminya gembira menyambut kelahiran cahaya mata sulung mereka.


Bayi luar nikah

Menyentuh soal warga asing yang bersalin di HKL, penyelia jururawat, Looi Siew Cheng, 55, berkata pada masa ini, kira-kira 25 peratus pelanggan warga asing datang dari Myanmar. Trend tersebut mengubah dominasi warga asing Indonesia pada tahun 1990-an.

Bagi memastikan kelancaran komunikasi semasa proses kelahiran, pihak hospital menyediakan tiga orang penterjemah bahasa Myanmar. Selain wad bersalin, perterjemah terbabit turut bertugas di beberapa jabatan lain di HKL.

Sementara itu, sekiranya hospital lain khuatir untuk menerima gadis bawah umur yang hamil anak luar nikah, hospital bersalin HKL tidak pernah menolaknya.

"Kami mempunyai klinik khas bagi remaja bawah umur. Kami membantu golongan sebegini atas dasar perubatan. Mengadili atau menghukum kesilapan mereka tidak termasuk dalam konteks profesionalisme kami," ujar Siew Cheng.

Apabila wujudnya kes kelahiran seperti itu, tambah Siew Cheng, secara tidak langsung ia menarik perhatian orang awam khususnya pasangan suami isteri yang tidak dikurniakan zuriat.

Kata Siew Cheng: "Kadang-kadang ada kes pesakit yang lari selepas melahirkan anak. Jadi ada sesetengah individu beranggapan kami mempunyai kuasa sepenuhnya ke atas bayi yang dilahirkan tanpa kerelaan ibu-ibu ini.

"Kami tidak boleh memberikan bayi-bayi itu kepada mereka yang berhajat untuk mengambil anak angkat. Segalanya perlu dilakukan melalui prosedur yang betul.

"Disebabkan itu, kami membentuk hubungan bersama Jabatan Kebajikan Masyarakat, Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan dan beberapa organisasi berkaitan," jelas Siew Cheng.

HKL tidak tolak pesakit

Posted:

HKL tidak tolak pesakit

HKL tidak tolak pesakit


HOSPITAL Kuala Lumpur banyak melahirkan pakar dalam bidang obstetrik dan ginekologi di negara ini.


PEMBANGUNAN Malaysia menuju ke arah status negara maju dapat dilihat dari segi peningkatan infrastruktur, pendidikan dan penawaran perkhidmatan. Penubuhan hospital-hospital swasta juga membuktikan betapa pekanya kerajaan dalam meluaskan bidang perubatan sekali gus memberi pilihan kepada masyarakat.

Meskipun dibanjiri hospital swasta, servis yang ditawarkan hospital kerajaan masih relevan dan terbaik. Contohnya ialah hospital bersalin di Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Menurut Ketua Jabatan Obstetrik & Ginekologi (O&G) HKL, Datuk Dr. Ravindran Jegasothy, hospital bersalin HKL menjadi rujukan utama hospital-hospital lain di Malaysia apabila melibatkan kes bersalin berisiko tinggi.

Jelas Ravindran, lokasi HKL yang terletak berhampiran Pusat Darah Negara dan Institut Jantung Negara itu menjadikannya pusat tumpuan terbaik bagi kandungan yang bermasalah.

"Hospital bersalin ini juga mempunyai empat sub kepakaran yang tidak dipunyai hospital lain iaitu uroginekologi, ginaonkologi, unit pembiakan dan Maternal Fetal Medicine. Satu lagi kelebihan yang kami miliki ialah kami tidak pernah menolak pesakit.

"Walaupun ada masanya katil yang disediakan tidak mencukupi, kami akan menampung pesakit tersebut dengan meminjam katil dari jabatan lain," ujar Ravindran.

Berdasarkan statistik, purata kelahiran di HKL pada tahun 1970-an sehingga 2000 adalah kira-kira 25,000 bayi setahun. Kini jumlah itu merosot dalam lingkungan 12,000 kelahiran setahun.

Selain menjadi tumpuan ibu mengandung, hospital bersalin itu juga menjadi gedung ilmu terpenting kepada pakar O&G di negara ini.

Imbas Ravindran, beliau sendiri menjalani latihan di situ pada tahun 1984. Selepas menimba pengalaman, beliau akhirnya dilantik sebagai Ketua Jabatan O&G HKL pada tahun 2008.

"Hospital bersalin HKL banyak berjasa kepada pakar-pakar O&G yang ada di negara kita hari ini. Majoriti daripada mereka menerima latihan awal di sini dan sehingga sekarang, pelajar perubatan khususnya dalam bidang O&G memilih HKL bagi menjalani praktikal," ujar Ravindran.

Kos perubatan

Sementara itu, menyentuh soal bayaran bagi servis bersalin di HKL, pasti ramai bersetuju bahawa caj yang dikenakan amat berpatutan.

Pakar Sakit Puan dan Bersalin HKL, Dr. Ramadas Rajagovallu menyatakan, subsidi oleh kerajaan memberi banyak keuntungan kepada warganegara Malaysia.

"Pesakit kelas ketiga hanya perlu membayar RM3 sehari untuk caj wad.

Kumpulan ini juga hanya membayar RM10 untuk kos bersalin normal dan RM100 bagi kes melibatkan pembedahan.

"Secara keseluruhan, caj maksimum bagi warganegara Malaysia yang duduk di kelas ketiga adalah RM500. Perlu diketahui juga bahawa keutamaan untuk tinggal di kelas pertama dan kedua adalah bergantung kepada kekosongan dan siapa yang memohon dahulu.

"Dakwaan yang mengatakan hanya pekerja kerajaan diberi keutamaan terhadap kelas pertama adalah tidak benar kerana ia dibuka untuk semua lapisan masyarakat," jelas Ramadas.

Bagaimanapun, Ramadas mengatakan caj yang dikenakan ke atas warga asing adalah berbeza. Warga asing yang duduk di kelas ketiga perlu membayar kos yang sama seperti pesakit rakyat Malaysia di kelas pertama.

"Namun kami juga memberikan potongan 50 peratus kepada golongan pelarian," tambah Ramadas menutup bicara. - ALIF ABU BAKAR

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Horizon

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Horizon


Tarikan Kampung Cherating Lama

Posted:

Tarikan Kampung Cherating Lama

Tarikan Kampung Cherating Lama

Oleh NADIA SHAIFUL BAHARI

MELARIKAN diri daripada kesibukan kota untuk menikmati percutian hujung minggu sambil melayan bayu pantai dan deruan ombak di Kampung Cherating Lama, Kuantan, Pahang, pastinya membantu menenangkan kelesuan minda dan tubuh.

Apatah lagi, keadaan pantai di kampung itu yang masih terpelihara dan bebas daripada pencemaran. Air lautnya yang membiru, dikelilingi pula dengan kewujudan serangga dan haiwan liar menambah rencah percutian.

Aktiviti riadah seperti menyusuri hutan paya bakau, berkayak di Sungai Cherating serta aktiviti snorkeling di Pulau Ular pasti meningkatkan tahap adrenalin anda.

Kedudukan Kampung Cherating Lama iaitu kira-kira 50 kilometer (km) utara bandar Kuantan atau sejauh 16 km dari bandar Chukai, Kemaman di Terengganu membuatkan lokasi tersebut sentiasa menjadi pilihan pelancong asing yang kebanyakannya dari Belanda, Denmark, New Zealand, Perancis dan Australia.

Di Cherating, pengunjung bebas untuk memilih sama ada menginap di inap desa, calet, resort atau hotel bertaraf tiga bintang yang kedudukan lokasinya berdekatan antara satu sama lain.

Menurut pemandu pelancong, Mohd. Hafiz Abdul Majid, 43, rata-rata pelancong asing menyukai Cherating kerana alam semula jadinya yang masih terpelihara, sunyi dan penduduk yang mesra. Dia yang memiliki pengalaman selama lapan tahun mengendalikan aktiviti menyusuri sungai mampu mengesan lokasi haiwan liar dari jarak yang jauh.

"Jika cuaca tidak terlalu panas, pengunjung berpeluang melihat lebih banyak haiwan liar yang keluar mencari makanan kerana haiwan tidak suka pada cuaca panas terik," katanya yang memberitahu antara haiwan yang boleh dilihat ialah kera, lotong, ular sawa, biawak, burung raja udang dan memerang.


PELANCONG dari Belanda, Roni Kroonenburg (kanan) mengunjungi Kampung Cherating Lama tiga tahun berturut-turut kerana gemarkan suasana kampung yang damai.


Hidupan liar

Seorang pelancong dari Perancis, Condahines Cahola, 29, yang bercuti bersama tiga rakannya selama 15 hari di Malaysia turut terpesona dengan keindahan pantai Cherating. Mereka bertiga juga mengambil kesempatan melakukan aktiviti menyelusuri Sungai Cherating untuk melihat kehidupan liar dengan lebih dekat.

"Aktiviti ini sungguh menyeronokkan kerana kami berpeluang melihat burung-burung dan haiwan seperti monyet, ular dan biawak dengan lebih dekat. Kadangkala keletah dan ragam hidupan ini amat mencuit hati," katanya yang menginap di Payung Guesthouse iaitu calet yang berkonsepkan ala perkampungan Melayu.

Kelip-kelip

Tidak lengkap kunjungan ke Kampung Cherating Lama sekiranya tidak melihat kelip-kelip pada sebelah malam.

Lebih menarik, pengunjung berpeluang menyaksikan kebolehan Mohd. Hafiz berinteraksi dengan kelip-kelip supaya terbang ke arah cahaya malap yang dibuatnya.

Pengalaman itu umpama magis tatkala melihat cahaya kelip-kelip menghampiri dan hinggap di badan pengunjung tidak ubah seperti cahaya bintang melatari permukaan langit.

Bagaimanapun, semua pengunjung ditegah untuk menghidupkan sebarang sumber cahaya seperti lampu suluh, flash kamera, telefon bimbit dan alat perakam video kerana cahaya itu terlalu terang hingga boleh menjejaskan proses persenyawaan serangga berkenaan.

Penyu bertelur

Bagi mereka yang ingin menyaksikan penyu bertelur, boleh berbuat demikian dengan mengunjungi pantai Teluk Mak Nik, Kemaman, Terengganu yang jaraknya hanya 10 km dari Kampung Cherating Lama.

Bagaimanapun, ia hanya boleh dilakukan antara bulan April hingga September setiap tahun ketika musim hidupan laut itu bertelur.

Dalam pada itu, pemandu pelancong, Ariffin Hassan, 54, memberitahu sejak tahun 2005 sebanyak 835 ekor penyu agar direkodkan mendarat di pantai tersebut dan sebanyak 75,000 ekor anak penyu berjaya dilepaskan kembali ke laut.

Purata masa yang diambil bagi seekor penyu betina untuk bertelur ialah sekitar tiga jam. Prosesnya bermula ketika ia mencari lokasi yang sesuai untuk bertelur hingga kembali semula ke laut.


PENGUNJUNG yang gemarkan percutian ala kampung jangan lepaskan peluang menginap di Chalet Tanjung Inn yang menawarkan harga bilik berpatutan.


Snorkeling

Bagi melengkapkan lawatan ke Kampung Cherating Lama, pengunjung perlu mencuba aktiviti snorkeling di Pulau Ular untuk melihat keindahan dasar lautnya.

Hidupan laut seperti obor-obor, landak laut, ikan dan keindahan terumbu karang pasti mengujakan. Aspek keselamatan dititikberatkan apabila pengunjung dibekalkan jaket keselamatan dan gogal.

Seorang pemandu bot, Mohd. Shukri Ghazali, 27 memberitahu, air laut kelihatan lebih jernih ketika air pasang dan pengunjung turut diberi peluang memberi makan pada ikan untuk menarik haiwan itu datang lebih dekat.

Pada masa sama, pengunjung dinasihatkan agar memakai pakaian yang menutup anggota badan kerana dikhuatiri terkena sengat obor-obor.

"Saya pernah terkena sengatan obor-obor di bahu sewaktu melakukan aktiviti snorkeling bersama pengunjung. Kemudian, saya segera menyiram cuka di bahagian yang disengat bagi mengurangkan rasa sakit.

"Mujurlah sengatan obor-obor yang diibaratkan seperti dicucuk jarum hilang kira-kira setengah jam kemudian. Ekoran daripada sengatan itu saya terpaksa berehat di rumah selama sehari kerana mengalami masalah sesak dada memandangkan sengatan di bahu itu hampir dengan paru-paru," katanya yang turut merawat pengunjung yang terkena sengatan obor-obot menggunakan kaedah rawatan tersebut.

Berastagi bak Cameron Highlands

Posted:

Berastagi bak Cameron Highlands

Berastagi bak Cameron Highlands


MENGHIRUP udara segar dan menyamankan ketika melawat air terjun tertinggi di Indonesia iaitu Sipisopiso yang terletak di Tanah Karo.


FEBRUARI lalu, saya bersama dua rakan, Nor Izzati Jamaludin, 27, dan Kamariah Ismail, 28, bercuti ke negara jiran, Medan, Indonesia.

Kami memutuskan percutian kali itu dilakukan ala backpacker kerana mahu menikmati percutian yang mencabar dan menjimatkan.

Sepanjang percutian selama empat hari tiga malam itu saya hanya membelanjakan RM800. Ia meliputi penginapan, pengangkutan, makan dan minum serta cenderamata. Pada saya ia cukup menjimatkan.

Menyingkap kembali, kali pertama menjejakkan kaki di Lapangan Terbang Antarabangsa Polonia, Medan ketibaan kami disambut oleh beberapa orang pemandu teksi yang cuba menawarkan khidmat pengangkutan dengan kadar sewa menarik.

Apa yang mengagumkan saya, bukan sahaja pemandu teksi malah para peniaga juga akan mencuba memenangi hati pelanggan ketika menawarkan perkhidmatan atau barang-barang jualan.

Bunyi hon

Jika di Malaysia, hon kenderaan dibunyikan ketika keadaan trafik yang sesak atau sebagai isyarat menegur pemandu kenderaan lain. Bagaimanapun kebanyakan pemandu di negara Garuda itu membunyikan hon untuk menyapa pemandu kenderaan lain.

Bunyi hon tersebut mempunyai maksud tersirat. Jika dibunyikan sekali bermaksud meminta pemandu dari arah bertentang memandu ke tepi jalan sekali gus memudahkan perjalanan pemandu yang membunyikan hon terutama di jalan-jalan sempit.

Sekiranya hon dibunyikan berkali-kali, ia bermaksud pemandu tersebut meminta izin untuk memotong kenderaan di hadapan.

Kemudian pemandu di hadapan akan menyalakan lampu kiri bermaksud membenarkan kenderaan di belakang memotong atau lampu kanan bermaksud tidak selamat untuk memotong.


UNIKNYA, masyarakat di Medan menggelarkan motosikal sebagai kereta manakala kereta dipanggil mobil.


Dari Medan, kami menempuh perjalanan selama empat jam menuju ke Parapat sebelum menaiki bot selama sejam ke Pulau Samosir yang terletak di Danau Toba. Ia merupakan sebuah tasik gunung berapi terbesar di dunia.

Di Tuk Tuk, Pulau Samosir kami menginap di hotel tiga bintang iaitu Tabo Cottages.

Di Tabo Cottages, mata kami bertiga terpegun menyaksikan keindahan landskap alam yang dihiasi kehijauan tumbuhan tropika, air tasik berwarna hijau kebiruan, berlatar belakang lingkaran gunung berapi dan langit membiru.

Kami sedikit kecewa kerana tidak dapat meneroka kesemua keindahan itu ekoran kesuntukan masa kerana kami tiba pada lewat petang di pulau tersebut dan terpaksa pulang awal pagi keesokan hari untuk menuju ke lokasi seterusnya.

Saya hanya sempat berjalan di sekitar kawasan penginapan kerana kebanyakan lokasi tarikan pelancong ditutup pada waktu malam.

Mujurlah ada beberapa buah kedai cenderamata masih dibuka dan saya dapati kebanyakan cenderamata yang dijual berbentuk cicak.

Penduduk tempatan yang ditemui memberitahu cicak merupakan lambang bagi kehidupan suku Batak yang menjadi penduduk majoriti di wilayah Parapat. Suku Batak mengagumi keupayaan cicak yang boleh melekat pada semua permukaan tanpa jatuh.

Ketika mencari makanan halal, kami bertemu dua orang rakyat Malaysia yang turut bercuti di pulau tersebut. Salah seorang daripada mereka, Nur Zafirah Salleh, 25, belajar di universiti yang sama dengan Nur Izzati iaitu Universiti Teknologi Mara, Shah Alam.

Air terjun tertinggi

Bibit-bibit persahabatan terjalin antara kami malah keesokan harinya kami bergerak bersama ke lokasi seterusnya iaitu bandar Berastagi di kawasan tanah tinggi Karo. Perjalanan sejauh 140 kilometer (km) dari Parapat menaiki van memakan masa selama tiga jam.

Dalam perjalanan tersebut, kami singgah di kawasan air terjun tertinggi di Indonesia, Sipisopiso yang setinggi 120 meter. Saya kehilangan kata-kata melihat keindahan air terjun tersebut.

Bagi melihat dasar air terjun, kami menuruni kira-kira 1,000 anak tangga. Kedinginan air terjun dan udara yang nyaman membuatkan kami rasa berbaloi menuruni anak tangga tersebut namun apabila mendaki semula barulah terasa penatnya.

Di Berastagi, saya dapati banyak kuda berkeliaran di jalan-jalan utama. Ia digunakan untuk membawa pelancong bersiar-siar di sekitar bandar tersebut.


PENULIS dan rakan, Nor Izzati (kiri) tidak melepaskan peluang ke Merdeka Walk untuk melihat kemeriahan malam di bandar Medan.


Keadaan di Berastagi tidak banyak bezanya dengan Cameron Highlands di Malaysia kerana suhunya yang dingin dan tanaman sayuran mudah ditemui.

Bagi pelancong yang mahu mendapatkan cenderamata, jangan lupa singgah di Pasar Buah Berastagi kerana terdapat pelbagai pilihan cenderamata seperti perhiasan rumah, pakaian, beg tangan dan magnet peti sejuk.

Hidangan lazat

Keesokannya, kami meninggalkan Berastagi dan menuju ke bandar Medan yang terletak sejauh 65 km. Di Medan, kami menginap di Hotel Ibunda disebabkan lokasinya berdekatan pusat bandar, selesa dan harga yang berpatutan iaitu Rp360,000 (RM115).

Kami tiba di Medan kira-kira pukul 1.30 tengah hari, selepas membersihkan diri dan menunaikan solat, kami membuat keputusan untuk ke Pasar Ikan atau Pajak Ikan yang menjual aneka kain tak ubah seperti di Masjid India, Kuala Lumpur. Harga kain yang dijual juga sangat berpatutan.

Semasa di sana, saya tidak melepaskan peluang mencuba hidangan lazat yang menjadi pilihan masyarakat tempatan dan pelancong iaitu sate Minang.

Keunikan sate tersebut adalah pada kuahnya yang berempah dan pedas yang dihidangkan bersama nasi himpit. Ia berbeza dengan sate di Malaysia.

Sate Padang biasanya dihidangkan dengan pilihan daging lembu dan ayam. Kuah satenya likat berwarna kuning yang diperbuat daripada air rebusan daging bersama 19 jenis rempah. Antaranya daun kari, bawang merah, serai dan cili.

Pada sebelah petang pula, kami berkunjung ke pusat beli-belah Sun Plaza (Sogo) dengan menaiki becak yang menyerupai sebuah beca tetapi menggunakan motosikal.

Suasana malam di Medan pula meriah terutama di Merdeka Walk kerana terdapat deretan kedai cenderamata dan restoran di sepanjang jalan.

Sate Padang biasa dihidangkan dengan pilihan daging lembu dan ayam. Kuah satenya likat berwarna kuning diperbuat daripada air rebusan daging yang dicampur dengan jenis rempah dan diadun bersama.

Percutian nan lengkap

Posted:

Percutian nan lengkap

Percutian nan lengkap

Oleh NASRI JAMALUDIN


BANGUNAN The Zon Johor Bahru yang tersergam indah di Stulang Laut, Johor Bahru.


SEJAK mendapat status bandar raya pada 1 Januari 1994, Johor Bahru, Johor yang terletak di selatan Semenanjung Malaysia terus mengalami pembangunan pesat.

Hari ini, bandar raya tersebut semakin menjadi tumpuan sama ada sebagai transit orang ramai sebelum ke Singapura atau menikmati keseronokan taman tema Legoland di Nusajaya.

Jika berkunjung ke bandar raya ini, apa kata anda menginap di Hotel The Zon Regency yang terletak di Stulang Laut.

Pemandangan indah

Lokasinya terletak di kawasan dermaga di Selat Johor mewujudkan momen-momen indah ketika berada di hotel tersebut. Lebih menarik, pemandangan waktu malam penuh warni-warni tatkala air laut memantulkan cahaya lampu dari negara jiran, Singapura.

Pengunjung boleh menyaksikan kesibukan para nelayan mencari rezeki di Selat Johor atau melihat burung-burung bangau mencari makan di kawasan paya bakau.

Tidak ketinggalan, pemandangan kaki-kaki pancing yang asyik dengan aktiviti tersebut, orang ramai melepak di tepi laut dan kesibukan kenderaan di Tambak Johor. Kesemua itu boleh disaksikan dari kawasan hotel.

Zon bebas cukai

Bagi yang menggemari aktiviti beli-belah, Zon Bebas Cukai The Zon menawarkan beberapa premis bebas cukai. Para pengunjung boleh membeli pelbagai jenis coklat import, pakaian atau barangan hiasan dengan harga yang lebih murah berbanding di pasaran biasa.

Tidak cukup dengan itu, bagi penggemar aktiviti hiburan, terdapat beberapa buah pusat hiburan yang aktif pada waktu malam.

Kemudahan hotel

Hanya lima minit ke pusat bandar Johor Bahru, hotel yang dikategorikan sebagai kelas bisnes itu menawarkan 318 bilik Deluxe, Club Deluxe (49) dan masing-masing 15 bilik bagi Club Suite serta Corner Suite. Bilik-bilik berharga antara RM440 hingga RM1,100 semalam.

Sebaik melangkah masuk ke bilik, pengunjung dapat merasai suasananya yang eksklusif dengan pemandangan indah Selat Johor atau bandar raya Johor Bahru.


PEMANDANGAN indah yang boleh disaksikan dari bilik hotel.


Bilik dilengkapi televisyen, internet, bilik mesyuarat, dewan besar, kolam renang, spa dan gimnasium.

Bagi yang mengimpikan untuk menonton persembahan nyanyian secara langsung, anda pasti teruja menyaksikan persembahan sekumpulan penyanyi di Palm Bistro & Lounge di tingkat lima hotel tersebut. Persembahan itu dibuat setiap hari kecuali Isnin bermula 8 malam hingga 12 tengah malam.

Menjamu selera

Sesuatu percutian itu, umpama tidak lengkap jika tidak mencuba makanan istimewa di tempat berkenaan. Hotel The Zon Regency menawarkan beberapa pilihan restoran seperti Kafe Salt 'n' Pepper, Palm Bistro & Lounge, Restoran Cina The Zon dan Restoran Ayukawa Grand Japanese & Italian.

Antara menu popular ialah daging kambing panggang yang disajikan di Kafe Salt 'n' Pepper. Keenakan daging ini mendapat pujian banyak pelanggan.

Bagi yang ingin mencari kelainan. bolehlah berjalan kaki ke gerai-gerai tepi jalan yang terdapat di sepanjang Jalan Stulang Laut.

Terminal feri

Orang ramai yang berhasrat untuk ke Batam atau Tanjung Pinang, Indonesia, menginap di hotel itu pasti memberi kelebihan kerana lokasinya bersambung dengan Terminal Feri The Zon.

Pengurus Kanan Pemasaran dan Komunikasi hotel tersebut, Elaina Tan berkata, The Zon Johor Bahru terbahagi kepada enam pecahan iaitu hotel, pusat beli-belah, pasar raya, zon bebas cukai, terminal feri dan zon hiburan.

"Kesemua bahagian itu saling melengkapi antara satu sama lain sekali gus memberi banyak kelebihan kepada tetamu yang menginap di hotel. Selain kemudahan yang kami sediakan di hotel, mereka bebas melakukan pelbagai aktiviti dalam kawasan seluas tujuh hektar ini," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Mampu pengaruhi kehidupan seharian

Posted:

Mampu pengaruhi kehidupan seharian

Mampu pengaruhi kehidupan seharian

Oleh ADLAN JAAFAR

TELEFON pintar sudah pun memberi kesan terhadap gaya sosial Redzuan Rosli, 24, sama ada dalam bidang kerja mahu pun corak pergaulannya.

Membalas dan menerima e-mel kerja bukan setakat di pejabat, malah ketika sedang makan malam di restoran, dia kelihatan resah menjawab soalan daripada pihak atasan menerusi surat elektronik.

Dia yang sedang menjalani latihan dalam kamar perlu sentiasa dikemas kini dengan maklumat kes secara terperinci dan e-mel adalah yang paling sesuai.

Jika kebosanan menguasai diri, peranti bersaiz empat segi tepat sebesar tapak tangan itu juga menjadi teman bakal peguam muda itu untuk berhibur dan bersosial.

"Telefon pintar sememangnya memudahkan kerja dan pada masa yang sama ia menjadi sumber hiburan seperti menonton YouTube dalam telefon!" ungkapnya ketika ditemui di Kuala Lumpur.

Lupakan aplikasi laman sosial yang biasa seperti Facebook dan Twitter yang telah pun melangkaui sempadan usia, generasi dan hubungan sehingga ibu bapa serta ahli keluarga lain berada dalam senarai rakan.

Dengan menggunakan telefon pintar yang mempunyai perkakasan berprestasi tinggi, aplikasi-aplikasi menggunakan Sistem Penentu Kedudukan Global (GPS), memberi pilihan kepadanya berbual dalam talian dengan individu baharu.

Antaranya aplikasi seperti Circle, WeChat, Skout dan StreetSpark seumpama platform untuk mengadakan blind date dengan orang berdekatan anda.

Tidak seperti Facebook yang mempunyai perincian pada profil pemilik, aplikasi-aplikasi tersebut mempunyai maklumat yang sangat minimum bagi membolehkan sesi perkenalan lebih mengasyikkan.

Aplikasi seperti itu menggunakan GPS untuk mengesan individu yang sedang dalam talian dan satu senarai dikeluarkan.

Kaedahnya berbeza-beza antara satu sama lain, ada yang menyenaraikan senarai kenalan pada kawasan berdekatan, manakala yang lain perlu digoncang sebelum ditemukan dengan rakan chat baharu.

Lebih menarik, semua aplikasi itu boleh mengesan anggaran jarak antara anda dengan senarai rakan chat yang ada. Kebanyakannya berada dalam lingkungan jarak yang dekat.


TELEFON pintar boleh digunakan untuk pembayaran melalui aplikasi kad kredit.


Dengan ciri antara muka yang menarik dan mudah untuk melihat senarai dengan meleret pada skrin, pengalaman bersuaikenal bersama orang tidak dikenali menjadi lebih menyeronokkan.

Seorang pemuda yang mahu dikenali sebagai Ali Rahman, 23, berkongsi cerita bahawa dia berjumpa dengan kekasihnya sekarang menggunakan aplikasi berasaskan GPS itu. Ujarnya, detik-detik perkenalan mereka masih diingati dengan baik.

"Ketika itu saya sedang minum petang berseorangan di sebuah restoran. Lantaran rasa bosan, saya terus hidupkan aplikasi ini dan chatting dengan salah satu profil yang menepati pilihan saya.

"Lawaknya, dia sebenarnya berada selang dua meja dari saya. Kami duduk semeja dan kini, sedang berpasangan dan barangkali akan mengambil langkah ke fasa seterusnya," kenang lelaki itu dengan senyuman tidak putus-putus di bibir.

Hakikatnya, kelompok pengguna aplikasi seperti itu memang ramai. Malah, dalam laman web CNN, aplikasi Skout telah pun memiliki pengguna lebih 1 juta orang dengan purata usia antara 24 hingga 25 tahun, kata pengasasnya, Christian Wiklund.

Beri kesan

Sememangnya, telefon pintar sudah mula memberi kesan kepada penduduk Malaysia baik dari segi telekomunikasi sehingga dalam kehidupan seharian.

Pengguna berdaftar telefon di Malaysia pada tahun lalu seramai 33.6 juta dan 30 peratus daripadanya pengguna telefon pintar (smartphone) yang terdiri daripada penduduk bandar.

Selebihnya, pengguna telefon ciri asas (feature phone). Di Singapura, pengguna sudah mahu menghampiri 60 peratus, manakala Thailand dan Indonesia sekitar 20 peratus.

Menurut Presiden Persatuan Pembekal Kandungan Mudah Alih Malaysia (MMCP), Johary Mustapha, 35, penggunaan telefon pintar mencapai tahap kritikal apabila jumlah pengguna mencapai 50 peratus di sesebuah negara. Pada waktu itu, penggunaan telefon pintar sudah menjadi satu keperluan.

"Kesannya, semua perkara perlu dan mesti ada dikaitkan dengan telefon dan bukan opsyen lagi atas dasar lebih separuh rakyat Malaysia memilikinya," terang Johary ketika ditemui di pejabatnya di Megan Avenue II, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Bagaimanapun tambah beliau, sukar dijangka tempoh masa bilangan penduduk Malaysia menggunakan telefon pintar mencapai tahap kritikal.

Namun begitu, berdasarkan kadar pengembangan sekarang, ia bakal dicapai dalam tempoh dua hingga tiga tahun mendatang.

Kuasa belanja

Tempoh matang tersebut sukar diramal kerana ia bukan sahaja merangkumi pelbagai aspek, malah tidak bergantung kepada tahap infrastruktur sahaja.

Faktor lain yang diteliti ialah kuasa belanja rakyat Malaysia dan pendekatan pengguna terhadap telefon pintar seperti persekitaran, pendidikan serta kesedaran.

Industri mobil di Malaysia mula berkembang sekitar tahun 2000 apabila telekomunikasi analog berubah kepada digital dengan pemain industri seperti Adams dan Immartel muncul.

Ketika itu, penghantaran suara lebih jelas berbanding zaman telefon atur, seterusnya khidmat pesanan ringkas (SMS) pada tahun 2003.

Kini, industri telefon pintar memasuki fasa baharu dan mula berkembang dengan pesat. Telefon pintar merupakan pencantuman antara Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) dengan telekomunikasi.


BAHAN untuk telefon pintar semakin maju kehadapan seperti skrin sesentuh.


Aplikasi mobil

Sebelum ini, telefon ciri asas merupakan telekomunikasi sahaja. Telefon pintar merangkumi perkakasan, sistem operasi (OS) dan aplikasi. Perkakasan terdiri daripada fizikalnya seperti skrin sesentuh, bateri, memori dan pemprosesan.

Sistem operasi sekarang yang terkenal iOS dan Android selain Windows Phone serta BlackBerry 10. Sistem operasi yang sama seperti Android kini boleh dimasukkan ke dalam semua telefon. Berbanding dahulu, setiap jenama telefon mempunyai sistem sendiri.

Aplikasi mobil pula membolehkan sesebuah telefon itu dapat bertindak di hujung jari. Pada mulanya, ia direka untuk produktiviti dan pencarian maklumat, tetapi kenaikan kehendak pelanggan serta kebolehsediaan para pembikin, menjadikan koleksi kategori berkembang.

Telefon yang dahulu menggunakan pad kekunci sesentuh (taktil), kemudian Qwerty dan skrin skrin sesentuh dengan kadar memori dan cip pemprosesan meningkat.

Johary yang berkesempatan ke Kongres Mobil Dunia di Barcelona, Sepanyol sempat melihat gajet terbaharu dikeluarkan oleh Google, Google Glass.

Google Glass merupakan paparan head-mounted (HMD) yang seakan-akan gajet bebas tangan untuk telefon pintar, manakala di Jepun, Johary telah melihat teknologi pengecas bateri pantas oleh NTT DoCoMo.

"Aplikasi sudah berada pada tahap terkehadapan berbanding perkakasan," ulas Johary mengenai perkembangan teknologi telekomunikasi ICT.

Sebagai contoh, terdapat aplikasi yang boleh membaca kadar degupan jantung bagi memantau kesihatan berkaitan organ itu.

Teknologi perkakasan

Bagaimanapun, buat masa sekarang tidak mungkin fizikal telefon pintar secara tiba-tiba mengalami transformasi menjadi alat atau peranti khas memeriksa kadar degupan jantung.

Pengembangan teknologi perkakasan lambat kerana ia bersifat subjektif kepada para pengguna. Barangkali, kadar kepantasan membuka aplikasi yang perlahan boleh diterima oleh sesetengah individu, yang lain sesuatu tidak boleh diterima.

"App. boleh digunakan untuk menjana wang atau meningkatkan produktiviti," ungkapnya lagi.

Aplikasi perbankan, kad kredit, membeli tiket wayang atau menempah hotel membolehkan produktiviti seseorang meningkat kerana ia boleh dilakukan serta-merta pada masa nyata.

Rumah anak yatim untuk gajah

Posted:

Rumah anak yatim untuk gajah

Rumah anak yatim untuk gajah

SEKUMPULAN anak gajah bermain bola di pusat perlindungan tersebut.


BERSENDIRIAN mencari-cari arah di kawasan savana Kenya, gajah yang tidak kelihatan ibunya akibat kerakusan pemburu-pemburu gading itu mempunyai peluang yang sangat tipis untuk terus hidup.

Masih lagi bergantung pada susu ibu, anak gajah jantan itu dikesan ketika sedang berjalan-jalan menyelusuri Taman Negara Tsavo East oleh pemandu Tabung Amanah Hidupan Liar David Sheldrick (DSWT) pada awal bulan lalu.

Gajah yang diberi nama Tundani itu kemudian diselamatkan dan dipindahkan ke Rumah Anak Yatim DSWT di Nairobi. Ia sebuah tempat untuk anak-anak gajah yang kehilangan ibu dibesarkan oleh manusia dan sedikit demi sedikit disesuaikan supaya dapat hidup bersama kelompok hidupan liar.

Dijaga rapi

Anak gajah jantan itu menerima bantuan perubatan dan penjagaan rapi selama 24 jam di kem pelarian haiwan tersebut, kini membesar dalam keadaan sihat.

Menurut pengasas DSWT, Dame Daphne Sheldrick, program selamatkan Tundani merupakan salah satu daripada tindakan yang telah diambil oleh DSWT sepanjang tahun ini.

"Penyelamatan gajah ini jelas menunjukkan betapa teruknya kesan pemburuan dan konflik manusia-haiwan liar terhadap populasi gajah.

"Tanpa penjagaan ibunya, Tundani tiada harapan untuk selamat. Sekurang-kurangnya, di sini ia mendapat peluang kedua untuk hidup bersama hidupan liar," katanya.

Tambahnya, itu bukan kali pertama mereka menyelamat gajah muda dan paling mengecewakan apabila kumpulan DSWT mengetahui ia bukan aktiviti menyelamatkan yang terakhir.

"Dengan hampir 35,000 ekor gajah dibunuh setiap tahun oleh pemburu gading bagi memenuhi permintaan perdagangan gading dari Timur Jauh, populasi haiwan itu semakin berkurangan setiap hari," terangnya.

Bersama-sama 21 ekor gajah yatim lain di pusat penjagaan DSWT, Tundani kini berkelana di dalam hutan di Taman Negara Nairobi setiap hari.

Tiada ibu

Rumah Anak Yatim Haiwan Daphne Sheldrick terletak di dalam ruang lingkup kawasan Taman Negara Nairobi yang menempatkan anak gajah tiada ibu dan haiwan-haiwan lain, dijaga oleh sebuah kumpulan konservasi.

Rumah itu diuruskan oleh Daphne Sheldrick, isteri mendiang ahli alamiah terkenal, David William Sheldrick yang merupakan pengasas sistem Warden di Taman Negara Tsavo East, Kenya sejak awal penubuhannya antara tahun 1948 hingga 1976.

Tepat pukul 11 pagi, anak-anak haiwan dibawa dari Taman Negara Nairobi untuk mandi lumpur di rumah anak yatim itu. Pelawat boleh melihatnya dari dekat dan jika bertuah dapat menyentuh dalam tempoh sejam.

Barangkali pengunjung tidak boleh memberi makan, tetapi berpeluang melihat penjaga menyusu haiwan yang masih kecil itu.

Sesi peribadi hanya dari pukul 3 hingga 4 petang setiap hari yang membolehkan pelawat melihat secara dekat, malah boleh berinteraksi bersama gajah. Namun begitu, tempahan awal diperlukan melalui African Spice Safaris.


SEORANG pekerja mengajar anak gajah menyesuaikan diri dengan kehidupan di habitatnya.


Boleh dilawat

Rumah Anak Yatim di taman negara itu hanya memakan masa kira-kira 45 minit dengan memandu dan dibuka selama sejam sehari untuk orang awam.

Ia boleh dilawati oleh peminat hidupan liar sekitar pukul 11 pagi hingga 12 tengah hari untuk melihat gajah-gajah diberi makan dan bermain.

Sebagai tambahan, penjaga akan memberi maklumat mengenai gajah termasuk asal dijumpai, cara gajah ke tempat perlindungan itu dan perkembangan yang telah dilalui bagi mendekatkan diri pelawat dengan gajah.

Rumah perlindungan itu juga menerima badak sumbu, jadi jika bertuah, anda boleh melihat anak badak sumbu yang masih muda.

Perdagangan haram gading gajah dianggarkan meningkat dua kali ganda sejak tahun 2007 dan lebih tiga kali ganda sejak 15 tahun lalu, menurut Konvensyen Tentang Perdagangan Antarabangsa Ke Atas Spesies Fauna dan Flora Liar Terancam (CITES).

Dalam laporan CITES terbaharu pula menganggarkan sebanyak 25,000 ekor gajah dibunuh untuk gading di seluruh benua Afrika pada tahun 2011.

Di Mozambique pula, sama seperti di negara-negara Afrika lain, ancaman datang melangkaui garis sempadan negara.

"Mengikut sejarah, pemburu-pemburu haram turun dari Somalia melalui Kenya," kata Pengarah Konservasi Kerajaan Mozambique, Francisco Pariela.

Bagaimanapun, dia mengakui, penduduk tempatan mudah dilatih untuk perdagangan kerana tawaran yang sangat lumayan iaitu duit.

Tambahnya, pekerja-pekerja kerajaan dan ahli-ahli komuniti tempatan turut terlibat.

Setakat ini, pihak kerajaan berdepan terlalu banyak masalah berkaitan sifat rakus manusia yang menyebabkan setiap tindakan yang diambil perlahan.

Papan kekunci untuk iPad mini

Posted:

Papan kekunci untuk iPad mini

Papan kekunci untuk iPad mini


PAPAN kekunci mini baharu yang direka sangat nipis.


PENGELUAR produk berkaitan barangan elektronik, Logitech mengeluarkan papan kekunci mini baharu, Logitech Ultrathin Keyboard yang direka sangat nipis bagi meningkatkan pengalaman penggunaan mini iPad.

Ia dapat meningkatkan pengalaman dan keselesaan menggunakan aplikasi, menonton filem dan melihat foto dalam masa yang sama tablet anda masih lagi nipis, ringan serta bergaya.

Pemasangannya menggunakan magnet terintegrasi, dengan rekaan bahan penutup daripada aluminium yang sepadan dengan iPad mini.

Ia tahan lasak dengan perlindungan sekali gus memberikan berat yang sangat minimum.

Apabila mahu digunakan, buka papan kekunci itu untuk menghidupkan Bluetooth EasyType binaan dalaman.

Antara butang papan kekunci yang ada pada platform bersaiz tujuh inci itu ialah kekunci shortcut yang sering digunakan seperti copy dan paste.

Logitech Ultrathin Keyboard mempunyai ciri On/Off segera yang menjadikan iPad anda beroperasi secara automatik ketika ia dibuka, manakala terpadam tatkala ditutup.

Papan kekunci itu mempunyai jangka hayat bateri selama tiga bulan dengan penggunaan secara berkala dua jam sehari.

Ia dijangka akan berada di pasaran Malaysia pada bulan ini pada harga RM259. Bagi mendapatkan maklumat lebih lengkap, boleh layari www.logitech. com.my.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Program pengajian Sijil Pembimbing Ibadat Haji

Posted:

Program pengajian Sijil Pembimbing Ibadat Haji

Program pengajian Sijil Pembimbing Ibadat Haji

SEBAHAGIAN daripada peserta program pengajian Sijil Pembimbing Ibadat Haji bergambar selepas menamatkan kursus di USIM, Nilai, Negeri Sembilan baru-baru ini.


TAMAT. Seramai 45 peserta mengikuti program pengajian Sijil Pembimbing Ibadat Haji anjuran bersama Lembaga Tabung Haji (TH) dan Fakulti Kepimpinan dan Pengurusan, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Nilai, Negeri Sembilan baru-baru ini.

Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) USIM, Prof. Dr. Hajah Mustafa Mohd. Hanefah berkata, program itu merupakan hasil usaha sama yang terjalin antara USIM dan Lembaga Tabung Haji sejak tahun 2010.

"Program pengajian itu telah melahirkan ramai pembimbing ibadat haji di Tanah Suci yang berpengetahuan tinggi dalam bidang pengajian ibadat haji melalui pembelajaran yang sistematik.

"Saya berharap semua peserta menghayati semua ilmu, maklumat dan kemahiran yang diperolehi seterusnya mampu membimbing bakal jemaah dengan berkesan," katanya ketika merasmikan majlis penutup program tersebut.

Turut hadir Pengurus Besar Kanan (Haji) TH, Datuk Syed Saleh Syed Abdul Rahman.

Mahasiswa, kakitangan ikuti Syarahan Akademik Profesor Adjung

Posted:

Mahasiswa, kakitangan ikuti Syarahan Akademik Profesor Adjung

Mahasiswa, kakitangan ikuti Syarahan Akademik Profesor Adjung


MAHASISWA dan kakitangan UniMAP yang mengikuti Syarahan Akademik Profesor Adjung di Arau, Perlis baru-baru ini.


SEMANGAT. Lebih 200 mahasiswa dan kakitangan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) mengikuti Syarahan Akademik Profesor Adjung yang diadakan di Auditorium Perpustakaan Tuanku Syed Faizuddin Putra, Arau, Perlis baru-baru ini.

Syarahan bertajuk 'Do You Have What It Takes To Be A Successful Entrepreneur' disampaikan dua orang tokoh ternama, iaitu Pengerusi Eksekutif Proven Group of Companies, Datuk Yusof Jusoh dan konsultan daripada Maybank Shariah Indonesia, Baharudin Abd. Majid.

Antara isu yang dikupas dalam syarahan akademik tersebut mengenai peluang dan cara untuk berkecimpung dalam bidang usahawan sehingga menjadi jutawan telah membakar semangat para hadirin.

Turut hadir pada program tersebut ialah Naib Canselor UniMAP, Prof. Datuk Dr. Kamarudin Hussin dan Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa UniMAP, Prof. Dr. Zul Azhar Zahid Jamal.

Pelajar Politeknik Muadzam Shah lawat Muzium Sungai Lembing

Posted:

Pelajar Politeknik Muadzam Shah lawat Muzium Sungai Lembing

Pelajar Politeknik Muadzam Shah lawat Muzium Sungai Lembing


PARA pelajar Politeknik Muadzam Shah bergambar selepas melawat Muzium Sungai Lembing di Kuantan baru-baru ini.


LAWATAN. Seramai 42 pelajar Politeknik Muadzam Shah, Rompin mengadakan lawatan sambil belajar ke Muzium Sungai Lembing di Kuantan, Pahang baru-baru ini.

Lawatan tersebut bertujuan mendedahkan para pelajar terhadap nilai sejarah yang terdapat dalam kegiatan industri perlombongan bawah tanah di Sungai Lembing sejak 1888 hingga ia ditutup pada 1986.

Lombong tersebut diberi nama jolokan el-Dorado Timur dan merupakan lombong bijih timah bawah tanah yang terkaya, terpanjang dan paling dalam di dunia.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


18 GRO warga asing asyik layan pelanggan dicekup

Posted:

18 GRO warga asing asyik layan pelanggan dicekup

18 GRO warga asing asyik layan pelanggan dicekup

SEBAHAGIAN daripada 18 GRO warga asing diberkas dalam serbuan di sebuah kelab malam di Pandan Perdana semalam.


AMPANG JAYA - Keseronokan 18 pegawai perhubungan pelanggan (GRO) warga asing melayan pelanggan masing-masing tidak kekal lama apabila kesemua mereka ditahan dalam serbuan di sebuah kelab malam di Pandan Perdana di sini semalam.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Amiruddin Jamaluddin berkata, ketika serbuan pada kira-kira pukul 1.40 pagi itu, seramai tujuh wanita Vietnam serta 11 dari China berumur 30-an telah ditahan kerana menyalahgunakan pas lawatan sosial.

"Semasa pemeriksaan dijalankan, kesemua mereka sedang asyik mengumpan pelanggan-pelanggan kelab malam itu supaya memberi mereka tip atau upah.

"Siasatan mendapati GRO itu mendapat tip hasil daripada jualan minuman keras yang dibeli oleh pelanggan," ujarnya kepada pemberita di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Angkara libasan lelaki mabuk

Posted:

Angkara libasan lelaki mabuk

Angkara libasan lelaki mabuk

Oleh MALINDA ABDUL MALIK
berita@kosmo.com.my

GEORGE TOWN – Seorang lelaki mabuk bertindak ganas apabila melibas leher seorang anggota polis dengan sebilah pisau hingga mengakibatkan mangsa cedera dan terpaksa menerima 26 jahitan dalam kejadian di sebuah pusat hiburan di Seberang Jaya di sini semalam.

Kejadian pukul 1.30 pagi itu berlaku apabila anggota polis berpangkat Koperal tersebut cuba mententeramkan suspek berusia 43 tahun yang sebelum itu telah mencederakan empat pengunjung kelab malam tersebut.

Suspek yang cuba keluar daripada pusat hiburan selepas mencederakan empat pengunjung itu kemudian telah dikepung oleh orang ramai termasuk anggota polis berkenaan yang sedang minum berdekatan pusat hiburan berkenaan.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, Senior Asisten Komisioner Mazlan Kesah berkata, mangsa yang melihat suspek dalam keadaan terlalu mabuk cuba menenangkan dan menangkapnya sebelum lelaki itu melibas pisau yang mengenai leher Koperal tersebut.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kolonel Black Panther Sulu ditahan

Posted:

Kolonel Black Panther Sulu ditahan

Kolonel Black Panther Sulu ditahan

Oleh ATIKAH DALI
atikah.mohddali@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR – Cubaan kumpulan pengganas Sulu menceroboh kawasan pantai timur Sabah belum berakhir ekoran penahanan dua buah bot dinaiki sekumpulan 25 lelaki yang membawa bersama pelbagai senjata oleh pihak berkuasa Filipina di perairan Simunul berdekatan negara jiran itu pada Ahad lalu.

Ketika ditahan pada pukul 3 pagi itu, dua buah bot yang menggunakan enjin sangkut tersebut masing-masing membawa seramai 12 dan 13 penumpang.

Pulau Simunul yang terletak kira-kira 144 kilometer dari Semporna, Sabah merupakan salah satu lokasi yang menjadi kawasan persembunyian dan pencerobohan puak pengganas Sulu yang sebelum itu menawan Kampung Tanduo di Lahad Datu.

Sumber berkata, pemeriksaan pihak berkuasa negara Filipina ke atas kedua-dua buah bot tersebut menemui pelbagai jenis senjata api termasuk 15 laras raifel, lima laras senapang M-14 serta sepucuk pistol jenis Colt.

Turut dirampas 75 butir bom tangan.

Sumber itu berkata, kumpulan 25 lelaki yang dipercayai dalam rancangan menceroboh Sabah diketuai oleh Haji Asak Alimuddin seorang lelaki berpangkat kolonel dalam pasukan Black Panther Briged. Dikatakan Black Panther Briged merupakan salah sebuah pasukan elit dalam pasukan tentera Sulu.

Kolonel yang berusia 50-an itu turut dikatakan mempunyai pertalian darah dengan Pemimpin Puak pengganas Sulu, Jamilul Kiram III.

"Haji Asak bersama anak-anak buahnya masih disiasat bagi mengetahui rancangan kumpulan itu yang dikhuatiri mahu menceroboh Sabah," kata sumber itu dengan memberitahu kumpulan itu masih ditahan di kepulauan Jolo dekat Sulu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Ferguson umum bersara

Posted:

Ferguson umum bersara

Ferguson umum bersara

FERGUSON membuat keputusan untuk melepaskan jawatan sebagai pengurus Manchester United yang disandangnya sejak November 1986.


LONDON - Alex Ferguson akan melepaskan jawatan sebagai pengurus kelab Liga Perdana England, Manchester United pada akhir musim ini.

Berita persaraan pengendali kelahiran Scotland berusia 71 tahun tersebut diumumkannya semalam.

Ferguson membimbing skuad The Red Devils sejak November 1986 dan beliau boleh dianggap sebagai pengurus paling berjaya dalam sejarah bola sepak England.

Sepanjang 26 tahun berada di Old Traf- ford, beliau membantu United memenangi 13 gelaran Liga Perdana, lima Piala FA, empat Piala Liga dan dua trofi Liga Juara- Juara selain beberapa penghormatan yang lain.

United menjulang trofi ke-20 Liga Perdana England bulan lalu selepas terlepas gelaran juara kepada musuh tradisi, Manchester City tahun lepas.

Di bawah bimbingan Ferguson, United menjadi salah sebuah kelab yang terkenal dalam sukan dunia dan majalah perniagaan Amerika Syarikat (AS), Forbes melaporkan baru-baru ini bahawa mereka memperoleh keuntungan berjumlah AS$3.17 juta (RM9.4 juta).

Spekulasi mengenai persaraan itu hangat diperkatakan sehingga kelmarin tetapi Ferguson berkata, beliau sudah lama menimbangkan perkara tersebut.

"Keputusan untuk bersara bukan sesuatu yang menarik untuk dilakukan dan saya tidak membuat keputusan terburu-buru. Ini adalah masa yang tepat.

"Adalah sesuatu yang penting bagi saya untuk meninggalkan kelab itu di kedudukan yang terbaik dan saya yakin saya telah me- lakukannya," kata Ferguson dalam satu kenyataan semalam.

Ferguson yang akan kekal di United sebagai seorang pengarah dan duta kelab berkata, beliau yakin dengan keputusannya bersara daripada jawatan pengurus ketika skuad The Red Devils berada dalam situasi terbaik.

"Kualiti skuad ini adalah memenangi liga dan umur pemain yang seimbang. Ia merupakan suatu petanda baik untuk melakar kejayaan yang berterusan di peringkat tertinggi.

"Struktur pemain remaja akan memasti- kan kelab ini mempunyai masa depan yang cerah dan kekal sebagai sebuah kelab yang hebat.

"Sepanjang sedekad yang lalu, keluarga Glazer memberikan saya platform untuk menguruskan United berdasarkan kemampuan saya," katanya.

Terdapat laporan yang mendakwa, pengurus Everton, David Moyes sebagai calon terbaik bagi menggantikan Ferguson.

Pengurus Real Madrid, Jose Mourinho juga pernah dikaitkan dengan jawatan itu. - Agensi

Sapura selesa dilabel

Posted:

Sapura selesa dilabel <i>underdog</i>

Sapura selesa dilabel underdog

Oleh NOR AZIRAN YUNUS
aziran.yunus@kosmo.com.my

PENYERANG import Sapura, Khasif Ali dari Pakistan muncul penjaring terbanyak Liga Hoki Malaysia 2013 selepas meledakkan 17 gol setakat ini.


SAPURA lebih selesa sekiranya mereka dilabel sebagai pasukan underdog pada aksi separuh akhir pertama kejohanan hoki Piala Tenaga Nasional Berhad (Piala TNB) 2013 menentang Kelab Hoki Kuala Lumpur (KLHC) di Stadium Hoki Nasional, Bukit Jalil esok.

Jurulatih Sapura, Tai Beng Hai berkata, beliau sedar pasukannya bakal berdepan halangan besar pada aksi menentang sebuah kelab gergasi seperti KLHC.

"Saya berharap pemain akan turun ke padang dengan penuh semangat dan bermain seperti biasa tanpa sebarang tekanan.

"Saya juga selesa Sapura dianggap pasukan bukan pilihan kerana saya tidak mahu ia mengganggu tumpuan pemain-pemain saya," kata Beng Hai kepada Kosmo! kelmarin.

Dalam pada itu, pengendali KLHC, K. Dharmaraj berkata, beliau tidak pernah menganggap KLHC sebagai sebuah pasukan yang hebat selagi mereka tidak menjulang Piala TNB tahun ini.

"Agak berat bebanan yang kami pikul apabila disebut-sebut sebagai pasukan pilihan dan terbaik, namun itu saya anggap hanya sebagai satu tonik tambahan buat kami untuk lebih berjaya selepas ini.

"Pada sesi latihan sebelum ini saya meminta pemain-pemain saya untuk mengasah ketajaman penyudahan mereka kerana perkara itu dilihat masih menjadi halangan buat kami setakat ini," kata Dharmaraj.

Sementara itu, ketua pasukan KLHC, Muhammad Razie Abdul Rahim berkata, Sapura merupakan salah sebuah kelab terbaik di negara ini dan kekuatan mereka adalah menerusi pukulan sudut penalti.

"Kami telah mengkaji corak permainan Sapura menerusi rakaman video dan kami akan memperbaiki setiap kelemahan kami.

"Saya dan rakan-rakan sepasukan sudah bersedia untuk aksi separuh akhir itu nanti dan kami akan melakukan yang terbaik bagi memastikan KLHC muncul juara berganda sekali lagi musim ini," kata pelajar tahun akhir di Universiti Putra Malaysia (UPM) itu.

Esok, KLHC bakal menentang Sapura (6 petang) manakala Maybank bertemu TNB pada pukul 8 malam di Bukit Jalil.

Semangat berpasukan bantu kejayaan ATM

Posted:

Semangat berpasukan bantu kejayaan ATM

Semangat berpasukan bantu kejayaan ATM

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my


MARLON (tengah) menjaringkan dua gol untuk membantu ATM mengutip tiga mata penuh ketika menewaskan Johor DT 2-0 pada aksi Liga Super di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi kelmarin.


JURULATIH Angkatan Tentera Malaysia (ATM), B. Sathianathan menegaskan, semangat berpasukan antara faktor yang membantu skuad kendaliannya menewaskan Johor Darul Takzim (Johor DT) 2-0 pada aksi Liga Super kelmarin.

Penyerang import berbisa skuad The Gladiators, Marlon Alex James memastikan tiga mata penuh menjadi miliki ATM selepas meledak dua gol pada minit ke-55 dan ke-64.

Kini, Sathianathan yakin pasukannya berada di landasan tepat untuk memburu kejuaraan liga musim ini.

Lantaran itu, bekas jurulatih Kelantan tersebut menggesa anak-anak buahnya agar bekerja keras supaya dapat mengutip mata maksimum pada baki perlawanan musim ini.

"Kami bermain sebagai satu pasukan. Saya memuji pemain saya kerana mereka begitu rajin dan berdisiplin ketika berada di atas padang.

"Kami tidak memberikan ruang buat Johor DT walaupun 10 minit pertama mereka memiliki dua peluang terbaik untuk menjaringkan gol.

"Saya meminta pemain menukar corak permainan dan hasilnya, kami berjaya mengawal perlawanan dan mendapatkan tiga mata penting," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Untuk rekod, The Gladiators yang mengutip 30 mata ketinggalan satu mata di belakang pendahulu Liga Super, Lions XII yang kurang satu perlawanan.

Pada perkembangan sama, Sathianathan sekali lagi menyuarakan kebimbangan ketika berdepan Felda United di Stadium Majlis Perbandaran Selayang, Sabtu ini.

Ia gara-gara faktor cuaca menjadi penentu buat skuad kendaliannya kerana beliau mengakui cuaca panas dilihat membantutkan prestasi cemerlang ATM.

"Beraksi di sebelah petang, kami memiliki rekod yang tidak baik. Kami pernah tewas 2-3 kepada Terengganu tetapi berjaya mengalahkan T-Team 1-0 pada cuaca panas.

"Sebelum ini, saya menerapkan taktik dengan menukar latihan kepada sesi petang.

"Ia telah berjaya ketika di Kuala Terengganu pada Jumaat lalu (berdepan T-Team) tetapi kali ini, kami bergantung kepada faktor cuaca.

"Jika hujan, ia bonus buat kami tetapi saya mahu pemain-pemain ATM bekerja keras sekiranya berhasrat untuk menjulang kejuaraan liga pada musim ini," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Kanak-kanak tunjang \

Posted:

Kanak-kanak tunjang \<i>Green X\</i>

Kanak-kanak tunjang \Green X\

Oleh SYALMIZI HAMID
syalmizi.hamid@kosmo.com.my

SHIKH ABDULL RASHID harus bijak menangani perangai kanak-kanak yang adakalanya mencabar kesabaran.


TANPA bantuan daripada anak-anak kecil dari sebuah sekolah rendah di sekitar Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara), Kuala Lumpur, pastinya persembahan muzikal puisidra dan taripuisi, Green X tidak akan meriah.

Biarpun diberi peranan sebagai ranting pokok dan watak ungka, namun khidmat sukarela pelajar tahun empat hingga enam dari Sekolah Kebangsaan Sultan Hisamuddin Alam Shah itu dianggap begitu besar.

Pengurus produksi persembahan Green X, Nadrah Zainal Abidin menjelaskan bahawa tenaga pelakon cilik itu begitu diperlukan bagi merealisasikan persembahan yang berkonsepkan kehijauan alam tersebut.

"Tugas mereka sebenarnya begitu besar untuk persembahan ini bahkan menjadi tulang belakang. Sebab itulah latihan diberikan secara intensif kepada mereka. Selain mempunyai peranan sebagai pokok ada juga yang diberi peranan watak ungka.

"Mereka juga nampak begitu bersemangat membawa watak masing-masing sepanjang latihan beberapa minggu. Pihak kami mendapat bantuan daripada 22 orang pelajar yang berlakon secara sukarela.

"Ibu bapa dan guru-guru mereka juga memberi kerjasama yang baik kerana penglibatan ini sebenarnya boleh mendedahkan pelajar terhadap dunia kreatif," ujar Nadrah.

Biarpun mendapat khidmat sukarela, pihak produksi tetap menjaga kebajikan para pelakon apabila akan menjemput dan menghantar murid tersebut ke sekolah sejurus latihan tamat pada setiap dua kali seminggu.

Melatih kanak-kanak dalam bidang lakonan bukanlah mudah. Pengarah pementasan itu yang juga merupakan pelajar filem, Shikh Abdull Rashid Shikh Abdullah menjelaskan bahawa melayan kerenah kanak-kanak merupakan cabaran yang besar.

"Terdapat dua jenis pelakon yang sukar dikawal dan diberi arahan iaitu pelakon kanak-kanak dan pelakon haiwan.

"Namun, kesukaran itu dapat diatasi sekiranya kita dapat menguasai mereka. Bahkan pelajar tersebut juga lebih mendengar kata kerana mereka semuanya bijak-bijak," kata Rashid.


PERSEMBAHAN teater Green X turut diperkemaskan oleh pelajar-pelajar jurusan teater dari Aswara.


Persembahan Green X merupakan projek tahun akhir pelajar ijazah dan diploma modul Pengurusan Produksi, Fakulti Muzik. Mengangkat isu pemanasan global dan alam sekitar, beberapa elemen kesenian digabungkan bersama dalam persembahan yang berdurasi sejam setengah itu.

"Ia merupakan sebuah projek persembahan pentas yang merupakan gabungan muzik, teater dan tarian. Bertemakan kehijauan dan alam semula jadi, kanak-kanak tersebut bersama, pemuzik, pelakon, pemuisi dan penari daripada pelbagai fakulti di Aswara akan berkongsi pentas nanti," ujar pengarah artistik, Haziratul Syamimi Ishak.

Green X akan dipersembahkan di Panggung Eksperimental Aswara, Jalan Tun Ismail, Kuala Lumpur pada 11 Mei ini pukul 8.30 malam. Masuk adalah percuma. Maklumat lanjut hubungi tenga produksi Green X di www.facebook.com.my/aswaragreenx.

Persembahan yang mendapat penajaan daripada Majlis Belia Negara, Yayasan Emkay, Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) dan Maya Axis Creative Sdn. Bhd. itu turut diserikan dengan persembahan penutup oleh penyanyi Zainal Abidin.

Eksperimentasi seorang pensyarah

Posted:

Eksperimentasi seorang pensyarah

Eksperimentasi seorang pensyarah

Oleh SUHANA VERU


MUHAMMAD RASFAN menunjukkan hasil karyanya yang mengangkat tema Lakeside In Gardenia di Galeri Seni, Matic, Kuala Lumpur.


KEBANYAKAN pengkarya seni visual memilih alam sekitar sebagai subjek utama karya mereka.

Muhammad Rasfan Abu Bakar, 34, antara pengkarya seni yang tidak terkecuali menjadikan keindahan suasana tasik berhampiran rumahnya di Kajang, Selangor sebagai inti pati utama dalam hasil karya seninya.

Koleksi karya indah beliau telah dipamerkan di Galeri Seni, Pusat Pelancongan Malaysia (Matic), Jalan Ampang, Kuala Lumpur, pada bulan April lalu. Ia merupakan pameran solo ketiga Muhammad Rasfan.

Pameran yang mengangkat tema Lakeside In Gardenia itu menyaksikan kreativiti Muhammad Rasfan menghidangkan permainan warna bersifat sejuk pada pengolahan warna terang yang digarap dengan pelbagai teknik.

Menurut Muhammad Rasfan, yang juga seorang pensyarah di Fakulti Animasi dan Multimedia, Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara), sebanyak 36 karya dipamerkan yang berkisar mengenai keindahan, suasana dan landskap tasik.

"Sesetengah individu hanya mampu melihat alam semula jadi tetapi saya berasa bertuah kerana berpeluang mengolahnya dalam bentuk catan dan berkongsi dengan orang ramai" katanya kepada Kosmo!

Setiap karya yang dihasilkan Muhammad Rasfan menekankan elemen simbol dan makna yang dilakukan berdasarkan pemerhatian beliau terhadap alam sekitar.

Bagaimanapun, wujud penghayatan yang berbeza dalam setiap karya memandangkan untuk memahami atau mencerna sesuatu objek seni, orang ramai perlu memahami apa yang cuba disampaikan oleh pelukis itu.

"Segelintir pengunjung mengambil masa yang agak lama untuk memahami mesej yang ingin saya sampaikan.

"Bagaimanapun, bagi mereka yang mengenali seni mudah saja untuk memahami apa yang ingin saya sampaikan," ujarnya yang turut menyatakan bahawa setiap karyanya diselitkan alunan riak air.

Tambah beliau, menerusi pameran secara tidak langsung dapat mengajak pengunjung menggunakan pemerhatian sendiri bagi menghayati elemen-elemen asas seperti warna, bentuk, garisan, tekstur, ruang, tekanan dan penghasilan kesan-kesan tertentu yang mungkin tidak mempunyai sebarang maksud.

"Elemen seperti bentuk, warna dan garisan memberi impak yang besar kepada manusia kerana ia terdapat di sekeliling kita," katanya.

Sementara itu, menyentuh mengenai proses menghasilkan karyanya, beliau berkata, setiap karya dihasilkannya memakan masa yang lama kerana perlu melalui beberapa proses seperti penghasilan tekstur sebelum diwarna beberapa lapisan.

Bagaimanapun, katanya, orang ramai yang meneliti setiap hasil karyanya dapat melihat lapisan awal cat tersebut.

Mahali pilih Puma Mobium Elite

Posted:

Mahali pilih Puma Mobium Elite

Mahali pilih Puma Mobium Elite

Oleh ALIF ABU BAKAR
alif.abubakar@kosmo.com.my

MAHALI menunjukkan kasut Puma Mobium Elite yang membantu larian lebih selesa.


KASUT larian yang dicipta khusus mengikut pergerakan kaki kini boleh dimiliki mereka yang aktif berlari. Puma Mobium Elite menjadi item wajib untuk dipakai kerana keupayaannya untuk mengembang dan mengecut saat kaki bergerak.

Proses rekaan dan pembangunan Puma Mobium Elite yang dijalankan selama dua tahun dihasilkan dengan mengambil kira pengembangan kaki menerusi tiga arah. Longitud, lateral dan sisi tegak kaki diteliti, sekali gus menghasilkan sepasang kasut yang bersesuaian dengan pergerakan badan menjadikan larian lebih natural.

Pengurus Besar Puma Malaysia, Cheryl Wong menjelaskan, Puma Mobium Elite merupakan kasut generasi pertama yang direka mengikut konsep sebegitu.


DARI kiri: Mahali, Cheryl dan Wee Wern pada majlis pelancaran Puma Mobium Elite baru-baru ini.


"Ia dihasilkan bagi mencabar pembentukan statik kebanyakan kasut dan melangkaui standard konvensional.

"Kami percaya kasut ini mampu memberi keselesaan berpanjangan kepada pemakai dan paling penting, ia meningkatkan kualiti larian agar lebih efisien," ujar Cheryl pada majlis pelancaran Puma Mobium Elite di pusat beli-belah 1Utama, Selangor baru-baru ini.

Turut hadir pada majlis pelancaran itu pemain bola sepak kebangsaan, Mahali Jasuli dan atlet skuasy negara, Low Wee Wern yang tidak ketinggalan berkongsi pengalaman mereka menyarung Puma Mobium Elite.

PUMA Mobium Elite dicipta berpandukan tiga aspek pergerakan kaki.


Mahali ketika ditemui Kosmo! pada majlis itu memberitahu, percubaan awalnya menggunakan Puma Mobium Elite ternyata memberi kelancaran luar biasa dalam lariannya.

"Sebagai ahli sukan, kasut memainkan peranan yang penting dalam aktiviti seharian. Kasut yang baik mestilah selesa dan stabil serta mampu meningkatkan prestasi.

"Saya sendiri pernah terbeli kasut yang tidak sesuai. Kesannya ia membuatkan kaki saya cepat melecet dan jika dipakai secara berterusan, ia boleh mencederakan kaki.

"Jadi adalah amat penting kita mengetahui kasut yang sesuai dengan kaki kita. Sebelum beli, cuba kasut itu terlebih dahulu dan selepas benar-benar yakin, barulah membuat keputusan," kongsi Mahali sambil menambah kasut yang berharga RM369 ini selesa dan mampu memberi kepuasan kepada dirinya.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved