Ahad, 7 April 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Pengundi muda penentu kepimpinan masa depan

Posted:

Pengundi muda penentu kepimpinan masa depan

Pengundi muda penentu kepimpinan masa depan

GOLONGAN muda lebih bersifat kritikal dalam menentukan pemimpin pilihan mereka.


BAKAL turun mengundi buat kali pertama sempena Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13), Syarifah Norsyahida Syed Annuar, 25, mengakui sangat teruja untuk berbuat demikian.

Pelajar Sarjana Sains Politik dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Bangi itu memberitahu, dia akan pulang ke kampung halaman di Kota Kinabalu, Sabah bagi melaksanakan tanggungjawabnya sebagai rakyat Malaysia.

"Saya telah mendaftar sebagai pengundi pada awal tahun 2009 di pusat beli-belah Plaza Kota Kinabalu selepas genap berusia 21 tahun. Waktu itu, saya terlihat ada kaunter yang dibuka untuk mendaftar sebagai pengundi.

"Justeru, saya tidak melepaskan peluang tersebut sekali gus mendaftar sebagai pemilih," ujar Syarifah Norsyahida yang ketika itu sedang mengikuti pengajian di peringkat Ijazah Sarjana Muda Sains Pentadbiran di Universiti Teknologi Mara (UiTM) cawangan Kota Kinabalu.

Menurut anak ketiga daripada empat adik-beradik itu, kesedarannya untuk mendaftar sebagai pemilih didorong oleh kedua-dua ibu bapa yang sentiasa menekankan tentang keutamaan agar menjadi rakyat Malaysia yang bertanggungjawab dan prihatin.

"Ayah dan ibu sering mengingatkan kami bahawa setiap undi amat berharga dalam menentukan siapa pemimpin negara.

"Semangat jati diri yang ditunjukkan oleh mereka membuatkan saya berkobar-kobar untuk menjadi pemilih apabila tiba masanya. Sekarang, saya menunggu saat itu dengan perasaan yang bercampur-baur," terang Syarifah Norsyahida yang sanggup mengeluarkan belanja sendiri untuk tiket penerbangan pulang ke Sabah.

Dewan Undangan Negeri (DUN) Likas dan Parlimen Sepanggar merupakan pusat untuknya membuang undi. Dalam pada itu, Syarifah Norsyahida turut berkongsi kriteria calon yang akan dipilih pada hari pengundian kelak.


PETUGAS Suruhanjaya Pilihan Raya Selangor menyaksikan pengumuman pembubaran Dewan Rakyat oleh Najib yang disiarkan secara langsung menerusi televisyen pada 3 April lalu.


"Buat masa ini, saya lebih bersifat neutral tanpa memihak pada mana-mana parti politik. Namun, saya harap calon yang akan diletakkan terdiri daripada mereka yang boleh bekerja untuk membangunkan kawasan kami dan mempunyai visi yang jelas," ungkap Syarifah Norsyahida sambil tersenyum.

Apa yang pasti, Syarifah Norsyahida merupakan salah seorang daripada pengundi muda yang mewakili 2.5 juta atau membentuk 20 peratus daripada 13.3 juta jumlah keseluruhan pengundi pada PRU-13 nanti.

Kelas menengah

Ironinya, mereka tergolong sebagai pengundi atas pagar yang mana undi mereka kelak bakal menjadi faktor penentu kemenangan bagi parti yang bertanding.

Perkara itu didedahkan oleh Timbalan Pengarah Pusat Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (Umcedel), Amir Saifude Ghazali pada Seminar Pilihan Raya Umum Ke-13: Memperkasakan Demokrasi yang berlangsung pada 4 April lalu di UKM.

Dalam pembentangannya, Amir Saifude memberitahu, sebahagian besar kumpulan tersebut merupakan pengundi kali pertama.

"Mereka terdiri daripada golongan kelas menengah dan atasan, berpendidikan tinggi, berumur kurang 40 tahun dan majoritinya merupakan lepasan pusat pengajian tinggi. Kumpulan pengundi muda ini merupakan golongan kritikal.

"Mereka akan memilih parti berdasarkan prestasi yang dipamerkan. Malah, kumpulan ini juga sentiasa peka terhadap akses maklumat sama ada di media arus perdana mahupun media sosial baharu.

"Situasi ini menjadikan mereka sering membuat perbandingan, berfikiran terbuka dan melakukan pemilihan secara rasional," jelas beliau sambil menambah bahawa golongan ini hanya akan memberikan undi kepada mana-mana parti yang boleh mempengaruhi mereka.


KEPIMPINAN Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dilihat begitu mengambil berat tentang masa depan anak muda yang menjadi harapan bangsa.


Perbezaan sokongan

Seminar anjuran Pusat Pengajian Sejarah, Politik dan Strategi (PPSPS) itu diadakan sehari selepas Dewan Rakyat dibubarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Menurut Amir Saifude, kajian yang dilakukan oleh Umcedel sepanjang tahun 2011 sehingga Januari 2013 mendapati, jumlah pengundi muda yang mahu mengundi Barisan Nasional (BN) ialah 42 peratus dan Pakatan Rakyat (PR) sebanyak 37 peratus manakala 21 peratus lagi masih tidak pasti.

"Perbezaan sokongan yang ditunjukkan oleh pengundi muda sama ada kepada BN atau pembangkang tidak begitu jauh dan ia boleh berubah menjelang hari pengundian kelak.

"Justeru, BN perlu bekerja keras untuk memenangi hati pengundi atas pagar ini sekiranya mereka ingin mendapat kemenangan selesa dalam PRU13," katanya.

Sementara itu, Timbalan Dekan Siswazah dan Hubungan Antarabangsa UKM, Prof. Madya Dr. Mohd. Fuad Mat Jali berkata, faktor calon dan sabotaj dalaman menjadi dua tunjang utama dalam membantu kemenangan BN.

Jelas beliau, pemilihan calon yang sesuai dan mendapat sokongan semua pihak serta sifar sabotaj dalaman untuk parti komponen BN mampu membolehkan kerajaan mendapat semula majoriti dua pertiga atau kira-kira 150 hingga 155 kerusi Parlimen.

"Bagaimanapun, jika masalah ini tidak dapat diatasi oleh kepimpinan BN, status quo yang dimiliki sekarang diharap dapat dikekalkan dengan majoriti mudah iaitu antara 140 hingga 145 kerusi," ungkap Mohd. Fuad yang merupakan salah seorang ahli panel di samping Amir Saifude.

Tampil dengan pembentangan yang bertajuk, Persepsi dan Pola Pengundia Pengundi di Malaysia, Mohd. Fuad menjelaskan, kajian selama empat tahun di seluruh negara dan melibatkan hampir 14,500 responden itu menunjukkan keberkesanan program transformasi negara terhadap rakyat.

"Program Transformasi Kerajaan (GTP) dan Program Transformasi Ekonomi (ETP) membuktikan komitmen kerajaan untuk mengembalikan semula kepercayaan rakyat kepada mereka selepas melalui tsunami politik pada PRU-12 (2008).

"Selain itu, projek-projek seperti Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA), Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), Kebajikan Rakyat 1Malaysia (Karisma) dan banyak lagi ternyata mampu meringankan beban golongan bawahan," tutur beliau.

Dalam pada itu, Pengerusi PPSPS, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan UKM, Prof. Madya Dr. Sity Daud menjelaskan, penganjuran seminar tersebut bertujuan untuk membincangkan perkembangan semasa politik tanah air.

"Ia juga mempunyai matlamat untuk menyebarkan kepada masyarakat bahawa setiap undi mereka amat besar maknanya sama ada buat parti yang menang atau kalah," katanya.

Tarikan pelancongan Buddha di Pakistan

Posted:

Tarikan pelancongan Buddha di Pakistan

Tarikan pelancongan Buddha di Pakistan

BIARA Takht-e-Bahi dibina daripada batu oker berwarna kuning tanah dan terletak di kawasan pergunungan.


DENGAN iklim pergunungan yang nyaman dan kaya dengan sejarah, Khyber Pakhtunkhwa yang terletak di sempadan Afghanistan pernah menjadi lokasi percutian kegemaran pengembara kolonial dan golongan atasan Pakistan.

Bagaimanapun, selepas tragedi serangan 11 September 2001, diikuti peperangan di Afghanistan dan pemberontakan terhadap kerajaan Pakistan, lokasi itu sinonim dengan pejuang Taliban dan pejuang Islam yang dianggap pengganas oleh Barat.

Justeru, orang-orang kaya Pakistan dan pelancong Barat tidak lagi berkunjung ke Khyber Pakhtunkhwa kerana bimbang dengan risiko diculik dan diserang puak Taliban.

Hari ini, kerajaan wilayah itu cuba menarik ribuan pelancong dari negara-negara Asia yang kaya seperti Jepun dan Korea Selatan.

Tahun lalu, sekumpulan 20 sami Buddha dari Korea Selatan telah mengunjungi biara Takht-e-Bahi yang terletak kira-kira 170 kilometer dari Islamabad dan berhampiran kawasan yang dimiliki Taliban dan kumpulan Al-Qaeda.

BIARA Takht-e-Bahi di barat laut Pakistan ini berjaya menarik kedatangan pelancong dari Jepun dan Korea Selatan.


"Kami merasakan seolah-olah seperti berada di tanah air sendiri. Ia satu perasaan yang hebat dan sukar digambarkan dengan kata-kata.

"Cuma, kami kesal kerana menunggu terlalu lama untuk datang ke sini," ujar sami veteran Korea, Jeon Woon-deok melalui e-mel mengenai lawatan tersebut.

Sebelum berjaya sampai ke sana, kumpulan sami berkenaan terpaksa melalui beberapa kesukaran. Mereka menentang rayuan dari Seoul untuk membatalkan lawatan berkenaan atas sebab-sebab keselamatan.

Lantaran itu, sepanjang pengembaraan ke biara Takht-e-Bahi yang dibina daripada batu oker berwarna kuning tanah dan terletak di pergunungan, kumpulan sami tersebut telah dijaga oleh pasukan keselamatan Pakistan.

Menurut sejarah, kira-kira 1,000 tahun Sebelum Masihi sehingga abad ketujuh Selepas Masihi, bahagian utara Pakistan dan Afghanistan moden membentuk kerajaan Gandhara.

Ia merupakan kerajaan yang dibentuk daripada campuran adat budaya Greek dan Buddha untuk mewujudkan elemen agama Mahayana.

Sami Marananta memulakan daripada apa yang terdapat di barat laut Pakistan untuk menyeberangi China dan menyebarkan agama Buddha di Semenanjung Korea pada abad keempat.

Taman Takht-e-Bahi menyediakan tempat berkelah untuk keluarga dan lokasi riadah bagi remaja termasuk para pelajar dari sekolah-kolah tahfiz al-Quran yang berhampiran. Tetapi, pelawat asing amat jarang mengunjungi kawasan itu.


SEKUMPULAN sami dari Bhutan berkunjung ke tapak arkeologi di Pakistan untuk melunaskan ritual agama.


Warisan budaya

"Dahulu memang ramai pelancong asing, namun selepas berlaku serangan puak Taliban, sukar untuk melihat kelibat mereka di sini," jelas seorang pemandu pelancong tempatan, Iftikhar Ali.

Aliran pelancong yang mengembara dari timur Asia juga amat berkurangan. Kata Ali, secara purata dia hanya melihat seorang atau dua pelawat setiap bulan.

"Bagi mereka, tempat ini seperti Mekah," ujar Zulfiqar Rahim, Ketua Persatuan Kebudayaan dan Seni Gandhara yang ditubuhkan khusus untuk mempromosikan warisan Buddha di Pakistan.

Tahun lalu, sekumpulan sami dari Bhutan turut berkunjung ke biara itu, namun kerajaan mahu meningkatkan jumlah pelancong dengan pantas.

"Kami kini berusaha untuk menggalakkan pelancongan agama dan arkeologi Buddha," terang Timbalan Menteri Pelancongan di Khyber Pakhtunkhwa, Syed Jamaluddin Shah.

Malah, pihak berkuasa juga telah merancang pakej pelancongan untuk pelawat dari China, Jepun, Singapura dan Korea Selatan termasuk lawatan ke beberapa tapak Buddha di Takht-e-Bahi, Swat, Peshawar dan Taxila yang kesemuanya berhampiran Islamabad.

"Potensi pelancongan sangat besar. Jika setiap orang yang datang membelanjakan AS$1,200 (RM3,600) untuk pelbagai kos dan seramai sejuta orang datang, ia pasti menjana pulangan bilion dolar," ungkap Rahim.

"Ironinya, kami tidak bercakap tentang sejuta orang tetapi 50 juta penganut agama Buddha Mahayana di Korea, China dan Jepun."

Namun demikian, perjalanan untuk mencapai kejayaan tersebut masih jauh. Sukar untuk mengatasi masalah besar seperti keselamatan, kekurangan infrastruktur pelancongan dan cabaran untuk mendapatkan visa dan keizinan bagi mengembara ke kawasan berisiko tinggi.

Banjir besar yang melanda pada tahun 2010 mengakibatkan kerosakan lebih teruk meskipun Amerika Syarikat telah menyediakan AS$5.4 juta (RM16.2 juta) untuk membantu memulihkan ekonomi tempatan dan membangunkan pelancongan di Lembah Swat.

Buat masa sekarang, kebanyakan pelawat yang datang terdiri daripada rakyat tempatan yang ingin melihat sendiri peninggalan Buddha di Pakistan.

Menggambarkan keadaan negara, Sajjad seorang guru merenung ke arah patung Buddha sambil mengeluh: "Kami benar-benar memerlukan ketenangan sebegini." - AFP

Pengundi muda penentu kepimpinan masa depan

Posted:

Pengundi muda penentu kepimpinan masa depan

Pengundi muda penentu kepimpinan masa depan

GOLONGAN muda lebih bersifat kritikal dalam menentukan pemimpin pilihan mereka.


BAKAL turun mengundi buat kali pertama sempena Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13), Syarifah Norsyahida Syed Annuar, 25, mengakui sangat teruja untuk berbuat demikian.

Pelajar Sarjana Sains Politik dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Bangi itu memberitahu, dia akan pulang ke kampung halaman di Kota Kinabalu, Sabah bagi melaksanakan tanggungjawabnya sebagai rakyat Malaysia.

"Saya telah mendaftar sebagai pengundi pada awal tahun 2009 di pusat beli-belah Plaza Kota Kinabalu selepas genap berusia 21 tahun. Waktu itu, saya terlihat ada kaunter yang dibuka untuk mendaftar sebagai pengundi.

"Justeru, saya tidak melepaskan peluang tersebut sekali gus mendaftar sebagai pemilih," ujar Syarifah Norsyahida yang ketika itu sedang mengikuti pengajian di peringkat Ijazah Sarjana Muda Sains Pentadbiran di Universiti Teknologi Mara (UiTM) cawangan Kota Kinabalu.

Menurut anak ketiga daripada empat adik-beradik itu, kesedarannya untuk mendaftar sebagai pemilih didorong oleh kedua-dua ibu bapa yang sentiasa menekankan tentang keutamaan agar menjadi rakyat Malaysia yang bertanggungjawab dan prihatin.

"Ayah dan ibu sering mengingatkan kami bahawa setiap undi amat berharga dalam menentukan siapa pemimpin negara.

"Semangat jati diri yang ditunjukkan oleh mereka membuatkan saya berkobar-kobar untuk menjadi pemilih apabila tiba masanya. Sekarang, saya menunggu saat itu dengan perasaan yang bercampur-baur," terang Syarifah Norsyahida yang sanggup mengeluarkan belanja sendiri untuk tiket penerbangan pulang ke Sabah.

Dewan Undangan Negeri (DUN) Likas dan Parlimen Sepanggar merupakan pusat untuknya membuang undi. Dalam pada itu, Syarifah Norsyahida turut berkongsi kriteria calon yang akan dipilih pada hari pengundian kelak.


PETUGAS Suruhanjaya Pilihan Raya Selangor menyaksikan pengumuman pembubaran Dewan Rakyat oleh Najib yang disiarkan secara langsung menerusi televisyen pada 3 April lalu.


"Buat masa ini, saya lebih bersifat neutral tanpa memihak pada mana-mana parti politik. Namun, saya harap calon yang akan diletakkan terdiri daripada mereka yang boleh bekerja untuk membangunkan kawasan kami dan mempunyai visi yang jelas," ungkap Syarifah Norsyahida sambil tersenyum.

Apa yang pasti, Syarifah Norsyahida merupakan salah seorang daripada pengundi muda yang mewakili 2.5 juta atau membentuk 20 peratus daripada 13.3 juta jumlah keseluruhan pengundi pada PRU-13 nanti.

Kelas menengah

Ironinya, mereka tergolong sebagai pengundi atas pagar yang mana undi mereka kelak bakal menjadi faktor penentu kemenangan bagi parti yang bertanding.

Perkara itu didedahkan oleh Timbalan Pengarah Pusat Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (Umcedel), Amir Saifude Ghazali pada Seminar Pilihan Raya Umum Ke-13: Memperkasakan Demokrasi yang berlangsung pada 4 April lalu di UKM.

Dalam pembentangannya, Amir Saifude memberitahu, sebahagian besar kumpulan tersebut merupakan pengundi kali pertama.

"Mereka terdiri daripada golongan kelas menengah dan atasan, berpendidikan tinggi, berumur kurang 40 tahun dan majoritinya merupakan lepasan pusat pengajian tinggi. Kumpulan pengundi muda ini merupakan golongan kritikal.

"Mereka akan memilih parti berdasarkan prestasi yang dipamerkan. Malah, kumpulan ini juga sentiasa peka terhadap akses maklumat sama ada di media arus perdana mahupun media sosial baharu.

"Situasi ini menjadikan mereka sering membuat perbandingan, berfikiran terbuka dan melakukan pemilihan secara rasional," jelas beliau sambil menambah bahawa golongan ini hanya akan memberikan undi kepada mana-mana parti yang boleh mempengaruhi mereka.


KEPIMPINAN Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dilihat begitu mengambil berat tentang masa depan anak muda yang menjadi harapan bangsa.


Perbezaan sokongan

Seminar anjuran Pusat Pengajian Sejarah, Politik dan Strategi (PPSPS) itu diadakan sehari selepas Dewan Rakyat dibubarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Menurut Amir Saifude, kajian yang dilakukan oleh Umcedel sepanjang tahun 2011 sehingga Januari 2013 mendapati, jumlah pengundi muda yang mahu mengundi Barisan Nasional (BN) ialah 42 peratus dan Pakatan Rakyat (PR) sebanyak 37 peratus manakala 21 peratus lagi masih tidak pasti.

"Perbezaan sokongan yang ditunjukkan oleh pengundi muda sama ada kepada BN atau pembangkang tidak begitu jauh dan ia boleh berubah menjelang hari pengundian kelak.

"Justeru, BN perlu bekerja keras untuk memenangi hati pengundi atas pagar ini sekiranya mereka ingin mendapat kemenangan selesa dalam PRU13," katanya.

Sementara itu, Timbalan Dekan Siswazah dan Hubungan Antarabangsa UKM, Prof. Madya Dr. Mohd. Fuad Mat Jali berkata, faktor calon dan sabotaj dalaman menjadi dua tunjang utama dalam membantu kemenangan BN.

Jelas beliau, pemilihan calon yang sesuai dan mendapat sokongan semua pihak serta sifar sabotaj dalaman untuk parti komponen BN mampu membolehkan kerajaan mendapat semula majoriti dua pertiga atau kira-kira 150 hingga 155 kerusi Parlimen.

"Bagaimanapun, jika masalah ini tidak dapat diatasi oleh kepimpinan BN, status quo yang dimiliki sekarang diharap dapat dikekalkan dengan majoriti mudah iaitu antara 140 hingga 145 kerusi," ungkap Mohd. Fuad yang merupakan salah seorang ahli panel di samping Amir Saifude.

Tampil dengan pembentangan yang bertajuk, Persepsi dan Pola Pengundia Pengundi di Malaysia, Mohd. Fuad menjelaskan, kajian selama empat tahun di seluruh negara dan melibatkan hampir 14,500 responden itu menunjukkan keberkesanan program transformasi negara terhadap rakyat.

"Program Transformasi Kerajaan (GTP) dan Program Transformasi Ekonomi (ETP) membuktikan komitmen kerajaan untuk mengembalikan semula kepercayaan rakyat kepada mereka selepas melalui tsunami politik pada PRU-12 (2008).

"Selain itu, projek-projek seperti Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA), Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), Kebajikan Rakyat 1Malaysia (Karisma) dan banyak lagi ternyata mampu meringankan beban golongan bawahan," tutur beliau.

Dalam pada itu, Pengerusi PPSPS, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan UKM, Prof. Madya Dr. Sity Daud menjelaskan, penganjuran seminar tersebut bertujuan untuk membincangkan perkembangan semasa politik tanah air.

"Ia juga mempunyai matlamat untuk menyebarkan kepada masyarakat bahawa setiap undi mereka amat besar maknanya sama ada buat parti yang menang atau kalah," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Najib mahu BN diberi peluang tadbir Selangor

Posted:

Najib mahu BN diberi peluang tadbir Selangor

Najib mahu BN diberi peluang tadbir Selangor

Oleh NORHAYATI YAHAYA
norhayati.yahaya@kosmo.com.my

PERDANA Menteri disambut meriah sewaktu hadir pada majlis Himpunan Patriotik Anak Muda Selangor di Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam semalam.


SHAH ALAM - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mahu rakyat di Selangor memberi peluang kepada Barisan Nasional (BN) untuk kembali mentadbir negeri ini.

Najib dianggap teknokrat berwawasan

Posted:

Najib dianggap teknokrat berwawasan

Najib dianggap teknokrat berwawasan

SINGAPURA - Felo kanan Sekolah Pengajian Antarabangsa S. Rajaratnam, Universiti Teknologi Nanyang di sini, Yang Razali Kassim berpendapat, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak merupakan isu utama pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

Katanya, Najib ialah seorang pemimpin demokrat yang sepatutnya diberi mandat oleh rakyat kerana beliau mempunyai wawasan untuk membawa Malaysia ke persada lebih gemilang selain lebih menyerlah sebagai pemimpin berbanding tokoh pembangkang Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Ahli akademik itu berkata, PRU-13 juga merupakan satu referendum tentang kepimpinan Najib.

"Kelebihan paling utama ialah wawasan beliau untuk Malaysia yang telah dikemukakan sejak empat tahun lepas apabila beliau mula menduduki kerusi perdana menteri.

"Najib meletakkan dirinya sebagai seorang pemimpin teknokrat yang mempunyai wawasan serta rancangan jitu untuk menjadikan Malaysia terus maju dan ini mewajarkan beliau diberi mandat oleh rakyat.

"Sekiranya wawasan Dr. Mahathir (bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad) untuk Malaysia ialah Wawasan 2020, wawasan Najib pula ialah 1Malaysia," kata Yang Razali.

Beliau berkata, rangka tindakan Najib ke arah mencapai wawasan itu mengandungi pelbagai rancangan transformasi yang beliau umumkan pada malam 6 April lalu, yang merupakan tonggak bagi manifesto atau aku janji Barisan Nasional (BN).

Menurut Yang Razali, politik Malaysia telah mengalami evolusi yang amat ketara dan keputusan PRU-13 nanti akan menjadi landasan penting untuk menentukan sistemnya pada masa akan datang.

Diminta mengulas tentang aspirasi rakyat Malaysia, beliau berkata:

"Sebenarnya, Malaysia sudah mempunyai wawasan tentang perkara yang ingin dicapainya seperti yang terkandung dalam Wawasan 2020.

"Ia sebuah masyarakat progresif seperti yang dinyatakan Dr. Mahathir dua dekad lepas dan kini diteruskan Najib melalui strategi 1Malaysianya.

"Dunia unggul untuk rakyat Malaysia bukanlah sesuatu yang patut ditentukan atau diberi definisi oleh orang luar, ia suatu dunia apabila semua rakyat, tanpa mengira latar belakang kehidupan, menikmati keselesaan serta mempunyai tempat untuk menjalani kehidupan sebagai rakyat Malaysia.

"Ia juga suatu dunia yang menyuburkan semangat kekitaan dalam jiwa mereka dan membolehkan mereka sama-sama menikmati kehidupan secara aman, harmoni dan bahagia serta meraih nikmat daripada sebuah masyarakat maju, yang sekali gus menyumbang kepada kesejahteraan komuniti global." - Bernama

Pemimpin akar umbi tentukan masa depan negara

Posted:

Pemimpin akar umbi tentukan masa depan negara

Pemimpin akar umbi tentukan masa depan negara

SEMPORNA - Pemimpin akar umbi seperti ketua kampung dan imam memainkan peranan penting dalam menentukan corak kepimpinan negara, kata Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal.

Sehubungan itu, Shafie yang juga Naib Presiden UMNO berkata, pemimpin akar umbi berkenaan perlu melaksanakan tugas dan tanggungjawab yang telah diamanahkan dengan berkesan kerana kegagalan berbuat demikian boleh memberi tempias kepada kepimpinan negara.

"Saya memperingatkan mereka (pemimpin akar umbi) tentang betapa pentingnya pilihan raya akan datang untuk kita mempunyai pemimpin yang boleh menjadi tempat kita bergantung bukan hanya dalam memimpin negara tetapi juga dalam konteks landasan agama Islam.

"Kita perlukan seorang pemimpin yang boleh membawa kita ke arah kejayaan selaku umat Islam di negara ini dan bukan ke arah yang terpesong," katanya selepas mengadakan perjumpaan dengan ketua kampung dan imam di sini semalam.

Turut hadir Menteri di Jabatan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Nasir Tun Sakaran.

Menurutnya, umat Islam di negara ini tidak boleh silap memilih pemimpin kerana sekali berlaku kesilapan ia akan memudaratkan umat dan negara.

Mengenai sokongan pemimpin akar umbi kepada kerajaan Barisan Nasional (BN) Shafie berkata, sejak dahulu lagi sokongan kepimpinan akar umbi dan penduduk Semporna kepada kerajaan sememangnya kuat dan beliau berharap sokongan mereka terhadap BN akan terus kekal.

Bagaimanapun, Shafie mengingatkan jentera dan penyokong BN supaya tidak terlalu yakin, alpa serta menghindari sifat takbur sebaliknya sentiasa merendah diri dan memberi perkhidmatan terbaik kepada rakyat yang memerlukan. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


72 orang maut

Posted:

72 orang maut

72 orang maut

SEBUAH jentolak digunakan untuk mengalihkan sisa runtuhan bangunan pangsapuri tujuh tingkat yang runtuh pada Khamis lalu.- AFP


MUMBAI - Jumlah mangsa yang maut akibat runtuhan sebuah blok bangunan pangsapuri di sini telah meningkat kepada 72 orang, jelas pihak polis ketika jentolak dibawa untuk mencari mereka yang mungkin terselamat.

Bangunan setinggi tujuh tingkat yang dibina secara haram di wilayah Thane, 35 kilometer dari bandar Mumbai itu runtuh pada Khamis.

"Kami mengesahkan bahawa seramai 72 orang telah maut setakat ini. Usaha menyelamat diteruskan kerana mungkin ada mangsa yang masih terperangkap di bawah runtuhan," kata seorang pegawai kanan polis.

Kerajaan negeri Maharashtra mengumumkan satu siasatan akan dilakukan, selain menggantung tugas seorang pegawai pentadbir awam dan pegawai polis atas alasan gagal melaksanakan tugas dengan baik.

Kebanyakan mangsa yang terbunuh terdiri daripada pekerja miskin yang menerima gaji harian. - AFP

Warga Korea Selatan mula tinggalkan Korea Utara

Posted:

Warga Korea Selatan mula tinggalkan Korea Utara

Warga Korea Selatan mula tinggalkan Korea Utara


SEKUMPULAN wartawan mengerumuni beberapa buah kereta untuk menemuramah pekerja yang pulang dari bandar Kaesong, Korea Utara di Jambatan Penyatuan, Paju, Korea Selatan semalam.


SEOUL - Semakin ramai warga Korea Selatan mula meninggalkan Korea Utara dan kilang tempat mereka bekerja, selepas empat hari Pyongyang menutup sempadan dan menghalang keluar masuk orang ramai dan barangan.

Dianggarkan seramai 21 orang warga Korea Selatan pulang dari taman perindustrian Kaesong pagi semalam. Dijangka 100 daripada 600 orang pekerja mengambil langkah sama, jelas Kementerian Penyatuan Korea Selatan.

Seorang pengurus kilang, Han Nam-il memberitahu dia nampak pegawai keselamatan Korea Utara yang lengkap bersenjata ketika melepasi sempadan.

Taman perindustrian itu merupakan sisa terakhir kerjasama antara kedua-dua buah negara tersebut.

Sekatan trafik di sempadan terbabit merupakan antara provokasi Pyongyang kerana berang dengan tindakan Pertubuhan Bangsa-banga Bersatu (PBB) yang mengenakan sekatan ke atasnya berikutan ujian nuklear yang dijalankannya pada 12 Februari lalu.

Minggu lalu, Korea Utara menyatakan ia telah memasuki 'fasa perang' dengan Korea Selatan. Sebelum itu, negara komunis tersebut mengancam melancarkan serangan nuklear ke atas Amerika Syarikat. - AP

IKEA hentikan jualan lasagne moose kerana ada daging babi

Posted:

IKEA hentikan jualan lasagne moose kerana ada daging babi

IKEA hentikan jualan lasagne moose kerana ada daging babi


SELEPAS masalah bebola daging yang dicemari daging kuda, IKEA kini terpaksa menghentikan jualan lasagne moose kerana didakwa mengandungi daging babi.


STOCKHOLM - Pengeluar perabot terbesar dunia, IKEA semalam menyatakan, pihaknya telah menghentikan jualan lasagne moose selepas mendapati produk itu mengandungi daging babi.

Lasagne moose sebanyak 10,000 tan itu dihasilkan oleh pembekal IKEA. Jualannya dihentikan di semua cawangan IKEA di 18 buah negara Eropah selepas ujian yang dilakukan oleh pihak berkuasa Belgium pada bulan lalu mendapati ada unsur daging babi di dalamnya.

"Kami menerima pengesahan pada Jumaat bahawa satu siri produksi makanan itu dicemari hirisan kecil daging babi. Kuantitinya sangat kecil, kira-kira satu peratus," kata jurucakap IKEA, Tina Kardum.

Lasagne yang tercemar itu dikatakan berjumlah 17,000 pek.

Pada Februari, IKEA menghentikan jualan bebola daging kerana mendapati sebahagiannya mengandungi daging kuda. - Reuters

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Polis Sabah tahan dua lelaki, rampas surat Kesultanan Sulu

Posted:

Polis Sabah tahan dua lelaki, rampas surat Kesultanan Sulu

Polis Sabah tahan dua lelaki, rampas surat Kesultanan Sulu

07/04/2013 7:25pm

LAHAD DATU - Polis menahan dua lelaki mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) dalam satu operasi di Tanjung Baru, Pulau Bumbum, Semporna awal pagi ini.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata, suspek berumur lingkungan 50-an dan disahkan bukan warga tempatan.

Katanya, satu fail putih mengandungi dua surat Kesultanan Sulu dan beberapa senjata berbahaya turut dirampas dalam operasi 6.30 pagi itu.

"Tangkapan dan rampasan itu boleh mengaitkan mereka terlibat dalam kegiatan pengganas ini," katanya menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) yang dihantar Unit Media Ops Daulat di sini.

Menurutnya, statistik terkini tangkapan di bawah SOSMA adalah 135 dan jumlah pengganas yang ditembak mati seramai 70 orang. - Bernama

Suri rumah didakwa bunuh anak tiri berusia lima tahun

Posted:

Suri rumah didakwa bunuh anak tiri berusia lima tahun

Suri rumah didakwa bunuh anak tiri berusia lima tahun

07/04/2013 7:01pm

KOTA BHARU Seorang suri rumah dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini hari ini atas pertuduhan membunuh anak tiri perempuannya yang berusia lima tahun pada bulan lepas.

Azlinda Othman, 28, didakwa melakukan perbuatan itu terhadap Umi Amilia Azman di Hujung Perumahan Kos Rendah, Kampung Jubakar Pantai, Tumpat antara 3 petang 23 Mac dan 8.30 pagi 24 Mac lepas.

Dia didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman mati mandatori, jika sabit kesalahan.

Bagaimanapun, tiada sebarang pengakuan dicatat selepas pertuduhan terhadap Azlinda dibacakan di depan Majistret Isa Muhamed.

Isa kemudian menetapkan 8 Mei untuk menyebut semula kes itu bagi membolehkan pendakwaan mendapatkan laporan perubatan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Noor Dayana Mohamed manakala tertuduh diwakili peguam K.H Tay. - Bernama

Dua kementerian bincang tangani kenaikan harga ayam

Posted:

Dua kementerian bincang tangani kenaikan harga ayam

Dua kementerian bincang tangani kenaikan harga ayam

07/04/2013 5:19pm

SHAH ALAM - Dua kementerian akan berbincang bagi menangani masalah kenaikan harga ayam.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar hari ini berkata beliau akan berunding dengan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunan (KPDNKK) tidak lama lagi.

Beliau mendapati harga ayam sudah naik dari lazimnya RM6 sekilogram kemudian kepada RM7.50 sekilogram semasa musim cuti sekolah serta musim perkahwinan dan terkini ialah RM8 sekilogram.

"Kita akan bincang dengan kementerian itu dan tengok kenapa harga ayam naik. Adakah disebabkan penyakit atau kerana bekalan berkurangan dan jika bekalan berkurangan mungkin kementerian perlu mengimport dari luar," katanya kepada pemberita selepas melawat Pasar Tani Mega berhampiran Stadium Shah Alam, di sini.

Noh berkata kementeriannya mengawal dari segi bekalan ayam manakala KPDNKK mengawal harganya. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Cerita anak jantan

Posted:

Cerita anak jantan

Cerita anak jantan

PASUKAN Langgar yang diwakili oleh Nam Ron, Sein dan Adi Putra itu mahu gengsterisme Langgar tidak difokuskan untuk mencari kelainan tetapi jalan cerita yang bervariasi karakter.


BERMAIN dengan darah, kayu pemukul, pedang samurai, penyepak dan penumbuk, itu antara elemen yang wajib ada dalam sesebuah filem aksi. Menyerap zat gengsterisme, fokus kepada dendam, imej kejantanan, emosi dan pertarungan, semua itu dibulatkan dengan sebuah tragedi dan terhasillah Langgar.

Dalam Langgar, ada kematian sia-sia namun ada juga yang menuntut darah sebagai bayaran. Secara kasar, tiada bezanya buah tangan Syed Hussein Syed Mustafa itu berbanding filem-filem genre aksi atau gangsterisme yang pernah dihasilkan oleh pembikin terdahulu.

Namun, di sebalik judul yang menjadi filem sulungnya itu, bekas anggota kumpulan Ruffedge yang lebih dikenali sebagai Sein itu menambah nilai kreatifnya dengan membawa masuk lelaki-lelaki penuh aura. Nam Ron, Khir Rahman, Hans Isaac dan Zul Huzaimy dipilihnya sebagai penegak kejahatan dan Adi sebagai pembasuh dendam. Antagonis dan protagonis disatukan dan mengalirkan Langgar sebagai sebuah naskhah anak jantan.

Kunci karakter

Terlibat dalam penulisan dan pementasan teater indie bernada garang serta filem-filem pendek yang berbaur protes antaranya Gedebe dan Gadoh. Dia bahkan pernah menyandang gelaran hero filem sejarah perang zaman komunis bertajuk Paloh.

Dalam kalangan pengamal teater kecil, Nam Ron dikenali kerana sifat lantang dan berani. Dalam erti kata yang lain dia antara 'gengster' dalam bidang yang diterokai sejak tahun 1989 itu. Lalu terjebak dalam sebuah filem arus perdana sebagai gangster yang digeruni, pengalaman itu mungkin satu cabaran atau peralihan baharu untuk Nam Ron.

Apatah lagi, kali ini dia bekerja menterjemah pemikiran Sein, pengarah yang baru setahun jagung duduk di kerusi pengarahan.


MASIH dirujuk sebagai bekas anggota Ruffedge, Sein sedar hakikat itu namun dia menegaskan kecenderungannya terhadap pengarahan filem tidak datang secara tiba-tiba.


"Cabaran memang ada setiap kita bekerja dengan mana-mana pengarah. Paling penting ialah proses untuk mendapatkan dan mengunci karakter seperti yang dibayangkan oleh skrip dan kehendak pengarah. Bila semua sudah jelas, hubungan antara karakter dengan karakter yang lain sudah ada dalam kepala, kerja seorang pelakon itu jadi mudah," beritahu Nam Ron yang menyifatkan tugas melakonkan karakter yang besar lebih mudah berbanding melakonkan karakter yang kecil dan lemah.

Kelemahan Nam Ron cuma satu, dia bukannya seorang pelakon filem aksi dan tiada asas seni bela diri.

"Kelemahan utama saya ialah kelemahan motor dalam tubuh, saya ada masalah dengan pergerakan atau menghafal koreografi. Jadi, semasa penggambaran, saya hanya boleh hafal satu hingga tiga pergerakan sahaja," ujar Nam Ron ketawa sambil menyifatkan Langgar sebuah kolaborasi padu.

"Berkerja dengan kawan-kawan itu seronok sebab kami sudah ada keserasian. Kalau berlakon dengan pelakon yang tidak begitu dikenali, kita boleh jadi kekok," tambahnya.

Memuji dengan cara kerja Sein yang dilihatnya berapi-api, kegilaan sebegitu pernah dilaluinya sewaktu berkarya pada usia muda dahulu.

"Saya nampak Sein dah macam psiko sangat dengan kerjanya. Sebab itu saya ambil dia berlakon dalam filem arahan saya, Psiko: Pencuri Hati yang akan tayang mungkin Ogos nanti," cerita Nam Ron.

Manipulasi Adi

Pesona Adi Putra sebagai bintang filem aksi terlihat ketara dalam karakter Jai menerusi filem KL Gangster. Menerusi Langgar, awalnya Adi yang melakonkan watak Nizam diberi sebuah kehidupan yang sempurna. Kemudian, masa depannya dibunuh dan dirampas kejam. Dari situlah seorang lelaki budiman berubah menjadi antagonis.

Menghidupkan semula Adi yang berhati kering dan menjual aksi untuk tatapan peminat, hitam putih Nizam yang menjadi permainannya memperlihatkan kelainan.

"Ikut rumusan saya, manusia sanggup melakukan apa sahaja untuk kepuasan. Apa yang membezakan tindakannya itu sama ada ia berlandaskan akal atau nafsu.

"Dalam Langgar, Nizam memilih nafsu. Dalam hendak mencapai matlamatnya, saya tidak nampak sangat sisi hitam Nizam kerana daripada kaca mata luaran, dia masih ada sifat budiman. Itu karakter yang membezakan Nizam berbanding Jai dalam KL Gangster," lentur Adi yang kini sibuk dengan penggambaran drama bersiri berjudul Teduhan Kasih di Pulau Perhentian, Terengganu.

Menjadi hero yang seakan-akan antihero dalam sebuah filem yang menjadikan pertarungan kepada kunci keseronokan itu, gaya anak jantan sengaja dipersoalkan.

"Secara kasarnya memang filem itu sangat lelaki tapi saya melihat Nizam lebih kepada manipulasi yang berstrategi. Aspek itu tersembunyi, yang ditonjolkan cuma keganasan.

"Saya ambil pendekatan positif. Walaupun dia bertukar menjadi negatif tapi asalnya dia bermula dengan positif. Saya lihat gengsteris Nizam lebih kepada kelicikan. Dalam satu sisi yang lain, Nizam seorang antagonis yang jelas motifnya. Ya, dia ada sifat antihero," tegas Adi yang percaya bahawa sebuah filem masih sebagai ejen hiburan walaupun seringkali dihambat isu tentang moral dan mesej.

Suratan Sein

ADI PUTRA menyifatkan Nizam seorang protagonis yang licik.


Kelayakan Sein untuk bergelar pengarah filem bukan persoalan utama. Diterima sebagai pengarah oleh pelakon yang terdiri dalam kalangan pengkarya seperti Hans, Zul, Khir dan Nam Ron boleh difikirkan sebagai alasan kukuh untuk Sein diberi kepercayaan sebagai pengkarya seni.

Memilih genre aksi sebagai produk sulungnya, Sein juga punya alasan berbuat demikian.

"Saya memang suka filem aksi. Salah sebuah filem yang saya suka ialah Lock, Stock and Two Smoking Barrels oleh Guy Ritchie dan saya terinspirasi dengan filem berkenaan semasa hendak menghasilkan Langgar. Saya sukakan permainan karakter yang difokuskan Guy Ritchie dalam filem itu.

"Secara asasnya juga, filem juga sebahagian daripada jiwa pengarah. Mana-mana pengarah pun sama. Dua tahun lalu saya buat Langgar, mungkin pada masa sekarang ini kecenderungan saya bukan lagi filem aksi," katanya sambil diperakui oleh Nam Ron bahawa karya sebagai cerminan jiwa pengkarya itu sendiri.

Menjurus dan menadahkan kepada elemen maskulin dalam filem aksi perdananya, jelas Sein yang menimba ilmu secara teori dan praktikal hidup di London menjelaskan bahawa sesebuah naskhah itu akan mempamerkan dalaman seorang pengarah.

Jika khalayak masih mengaitkan sejarah Sein yang bermula dengan bergelar pengacara dan menyanyi kemudian menjadi sutradara, sungai hidupnya memang bercabang seni.

"Saya minat menyanyi dan apabila ditawarkan menjadi salah seorang anggota Ruffedge, saya terima. Tetapi selepas itu saya mendalami ilmu lakonan dan pengarahan di London School of Film. Saya belajar pelbagai termasuk erti kehidupan di luar. Melihat budaya dan gelagat yang berbeza," jelasnya yang bukan masuk dunia pengarahan dengan hanya niat yang kosong.

"Sejak kecil lagi saya sudah menyewa video filem dan tonton. Itu kecenderungan saya. Sejak belasan tahun juga saya sudah melihat sesebuah produk lakonan daripada mata pengarah. Cuma masa yang menentukan dan kini saya dapat menjawat tugasan sutradara yang telah lama saya inginkan," senyumnya yang menegaskan bahawa melihat dan memikul tanggungjawab pengarah adalah dua hal yang sangat berbeza.

Penjenamaan semula Ezlisa Loy

Posted:

Penjenamaan semula Ezlisa Loy

Penjenamaan semula Ezlisa Loy

EZLISA LOY menyimpan hasrat untuk menyambung pelajaran dalam bidang kulinari.


SEJAK di bangku sekolah rendah lagi Ezlisa Loy dan adiknya Ezzrin Loy sudah bergelar pelakon. Pada masa itu kakaknya, Elfira Loy yang ketika ini sedang menempa nama masih belum lagi menceburkan diri dalam dunia hiburan.

Biarpun Ezlisa mendahului kakaknya dalam dunia hiburan, namun pada hari ini populariti dan kuantiti kerja lakonan Elfira lebih dominan.

Namanya juga masih kabur sehinggakan ada peminat yang tersalah memanggil dengan nama Elfira sementelah wajah adik-beradik ini saling tak tumpah.

Sedikitpun tidak berkecil hati, bahkan Ezlisa lebih selesa membuka laluan kerana bidang lakonan sekadar menjadi kerjaya sandaran.

"Saya tidak kisah pun kalau kakak lebih dikenali kerana bergelar pelakon bukanlah impian saya yang sebenar. Saya mahu mengutamakan pelajaran," katanya ketika sesi fotografi di Studio Utusan, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Biarpun Esliza masih belum mengecap populariti, namun setiap lakunya tetap mendapat perhatian. Terkini, si gadis berusia 17 tahun telah berubah penampilan.

Daripada fesyen tidak menutup aurat, Ezlisa tampak selesa mengenakan hijab sejak tiga bulan lalu. Ezlisa kini sudah menjenamakan semula imej dirinya.

Dia yang pada ketika ini sedang mengerjakan ibadat umrah di samping ahli keluarga termasuklah Elfira belum bersedia untuk aktif berlakon, sementelah pada tahun ini Ezlisa bakal menghadapi peperiksaan besar.

Sedang mempersiapkan diri kepada peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang bakal tiba penghujung tahun ini, Ezlisa mengambil pendekatan untuk menjadi seorang pelakon yang selektif.

Biarpun mengakui bahawa dia bukanlah seorang yang memilih dan cerewet, tetapi tindakan itu difikirkan perlu bagi memberi ruang untuk dia melebihkan waktu belajar.

"Saya tidak mahu mengenepikan pelajaran. Justeru buat masa ini saya hanya memilih tawaran watak-watak tertentu sahaja dan membaca skripnya terlebih dulu. Bukannya kerana cerewet atau memilih, cuma perlu membahagikan masa juga kepada pelajaran.

"Untuk tidak ketinggalan dalam pelajaran, seorang tutor akan datang ke rumah rumah khas untuk mengajar matapelajaran Matematik Tambahan dan Fizik. Lagipun peperiksaan SPM hanya tinggal beberapa bulan sahaja lagi," katanya yang merupakan pelajar aliran sains tulen.

Anak ketiga daripada empat beradik itu juga menyimpan hasrat untuk menyambung pelajaran dalam bidang kulinari kerana minat yang mendalam dalam bidang masakan.

"Kalau dahulu saya bercita-cita mahu menjadi seorang doktor atau doktor gigi, tetapi saya sedar bahawa minat saya adalah dalam bidang kulinari.

"Saya banyak melayari laman sosial YouTube untuk mempelajari kaedah memasak," kata Ezlisa yang merancang menyambung pengajian di luar negara.

Selain pernah membintangi drama seperti Relung Kasih, Sejadah Kaabah, Qalesha, Debunga Lalang dan Nana Nini Nunu, Ezlisa bakal muncul dalam telemovie berjudul Adik Kami menerusi slot Cerekarama di TV3 pada 6 April pukul 10 malam.

Adik Kami yang merupakan drama arahan Shuhaimi Lua mengisahkan kisah hidup tiga beradik yang kematian orang tuanya. Pelbagai pengalaman pahit dilalui oleh ketiga-tiga kanak-kanak itu dalam meneruskan hidup.

Keluarga Yana terima kehadiran Fadzil

Posted:

Keluarga Yana terima kehadiran Fadzil

Keluarga Yana terima kehadiran Fadzil

YANA SHAMSUDIN mengaku bahawa Fadzil ialah lelaki yang paling rapat dengan dirinya.


SEBELUM ini pelakon drama Bini-Biniku Perkasa, Yana Samsudin pernah menafikan dia bercinta dengan adik kepada pelakon Farid Kamil, Fadzil Zahari.

Menurutnya, dia dan Fadzil yang juga merupakan pelakon dan penulis skrip di bawah syarikat Metrowealth Sdn. Bhd. itu hanya sekadar teman rapat.

Begitupun, Yana yang ditemui Sensasi Bintang pada majlis pelancaran pesta barangan kemas di Pusat Beli-Belah Mid Valley, baru-baru ini mula terbuka bercerita secara terbuka mengenai hubungan mesranya bersama Fadzil. Dia masih enggan membuka mulut, bagaimanapun ikuti temu bual Yana selanjutnya.

Bagaimana hubungan Yana dengan Fadzil sekarang?

YANA: Saya akui dia ialah lelaki yang rapat dengan saya selepas putus cinta kira-kira tiga tahun dahulu (ketika bersama pelakon Piere Andre). Tetapi, kami hanya kawan dan tidak lebih daripada itu.

Ramai beranggapan anda berdua bercinta kerana si dia sering menemani sehingga disedari ramai wartawan.

Saya sudah mengenali dia empat tahun lalu. Sebelum popular dia sudah mula temankan saya ke mana sahaja. Memang saya mengajaknya untuk temankan saya kerana saya tidak biasa berjalan seorang diri. Tetapi bukan dia seorang sahaja. Kawan-kawan yang lain turut menemani saya.

Bagaimana anda boleh mengenali dia (Fadzil)?

Saya kenal dia menerusi abangnya, Farid. Saya dan Farid adalah antara pelakon yang mula-mula ikat kontrak dengan syarikat Metrowealth. Ketika itu tidak ramai lagi pelakon bawah Metrowealth. Jadi, pelakon-pelakon yang sain kontrak rapat antara satu sama lain malah saya juga rapat dengan keluarga Farid termasuk adiknya, Fadzil.

FADZIL ZAHARI sudah beberapa kali berkunjung ke rumah Yana di Johor Bahru.


Adakah Fadzil juga rapat dengan keluarga anda?

Ya, dia sudah beberapa kali berkunjung ke rumah keluarga saya di Johor Bahru setiap kali ada kerja di sana.

Bagaimana penerimaan keluarga terhadap Fadzil?

Jika berkawan dengan sesiapa saja, saya tidak pernah menyembunyikannya daripada pengetahuan keluarga. Ibu dan bapa saya okay dengan dia.

Beralih pada soalan lain. Apakah perkembangan terbaharu anda?

Saya bakal keluar dengan filem terbaharu iaitu Dua Kalimah dan Adnan Sempit 3.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved