Ahad, 3 Mac 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Zikir rahsia album dapat sambutan

Posted:

Zikir rahsia album dapat sambutan

Zikir rahsia album dapat sambutan


HAFIZ bukan sahaja mencipta lagu, malah turut terlibat dalam proses pemasaran dan jualan album.


MEMORI enam tahun lalu cukup kejap dalam ingatan anak muda ini. Semuanya kerana gara-gara wang. Air matanya tumpah kerana wang di dalam dompetnya cuma tinggal seringgit. Pada masa itu dia merupakan pelajar di Universiti Teknologi Mara (UiTM). Dengan jumlah wang yang sebegitu tentulah dia tidak dapat membeli makanan. Namun untuk mengalas perut, dia membeli mi segera dan wangnya berbaki 20 sen.

"Air mata saya menitis ketika mengenangkan kisah jerih perih memulakan hidup sebagai insan seni.

"Ketika itu saya sedang menghasilkan album solo pertama. Keesokan harinya saya menelefon ibu untuk meminjam RM100 sebagai modal untuk menyara hidup pada minggu tersebut," luah pelantun album Zikir Terapi Diri, Hafiz Hamidun atau nama sebenarnya Mohammad Hafiz Hamidun.

Selepas insiden tersebut, anak ketiga daripada lima beradik itu berjanji pada dirinya untuk tidak akan membiarkan wang di dalam dompet dihuni not kertas biru sahaja.

Insiden itu menjadi pembakar semangat buat diri anak kelahiran Teluk Intan, Perak itu sehingga lahirnya album Zikir Terapi Diri pada tahun 2011. Lebih membanggakan, zikir terapinya mencetuskan fenomena dalam industri muzik negara.

Walaupun sudah meraih populariti luar biasa, figura berusia 28 tahun ini seorang yang rendah diri.

Pernah menganggotai kumpulan nasyid UNIC pada tahun 2002 ketika usianya 18 tahun, Hafiz bagaimanapun meninggalkan kumpulan tersebut kerana tamat kontrak.

Beliau mula berjinak-jinak dalam industri muzik selepas terlibat dalam industri sejak tahun 2002 ketika menuntut di Pusat Matrikulasi Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Petaling Jaya.

Semuanya bermula secara tidak sengaja apabila kumpulan nasyid Hijjaz menjemput Hafiz menggantikan persembahan salah seorang anggota kumpulan UNIC.

Dapat sokongan

Menurut Hafiz, dia aktif menyertai pertandingan-pertandingan seni seperti dikir barat, nasyid, puisi sejak di bangku sekolah. Dia yang cenderung kepada nasyid pernah memenangi pertandingan nasyid sehingga ke peringkat kebangsaan.

"Setelah ke IPT (institusi pengajian tinggi), saya fikir saya tidak akan lagi terlibat secara aktif, tetapi keadaan menjadi lebih serius apabila di Pusat Matrikulasi UIAM kerana nasyid merupakan hiburan utama di institusi itu," katanya ketika ditemui di studionya, Arteffects International di Neo Damansara, Petaling Jaya.

Bermula dari saat itu, rakan-rakan dan keluarga tidak putus-putus memberikan sokongan termasuklah kumpulan Hijjaz sendiri.

Apakah rahsia kejayaan album zikirnya mencetuskan fenomena hingga terjual hampir 80,000 unit dalam masa 11 bulan? Hafiz percaya zikir itulah yang menjadi kekuatan album tersebut. "Tiada rahsia atau sebarang formula di sebalik kejayaan album ini. Apa yang pasti, saya meletakkan keutamaan zikir sebagai elemen teras album ini.

"Niat saya adalah mahu menyebarkan kekuatan zikir supaya orang ramai terus mencintai dan menjadikan zikir sebagai amalan harian mereka," ujarnya bahawa album Zikir Terapi Diri mengetengahkan elemen muzik terapi dengan kaedah susunan muzik yang minimalis.

Menurut Hafiz, ilham untuk menghasilkan album sebegini sebenarnya sudah lama, cuma dia menunggu masa yang sesuai untuk menerbitkannya.

Kepada beliau, seseorang pencipta lagu atau lirik lagu-lagu ketuhanan perlu ada 'rasa' bahawa lagu atau lirik yang bakal terhasil akan turut disukai ramai, bukan hanya sedap di telinga sendiri.

Mencipta lagu

Kemerduan sesebuah lagu bukan sahaja terletak pada vokal pelantun, tetapi ia harus juga disokong dengan lirik dan melodinya. Jika sesebuah lagu ketuhanan itu memerlukan elemen sedih, liriknya mestilah tepat dan tidak banyak berselindung. Melodinya juga perlu tersusun tetapi terus menangkap perasaan.

"Seseorang pencipta lagu ketuhanan perlu berhati-hati apabila mencipta lirik yang mahu dilagukan. Apabila terlalu banyak metafora, orang ramai mungkin tidak dapat memahami apa yang ingin disampaikan.

"Pemilihan kata juga harus tepat. Tidak semua perkataan sedap dinyanyikan, tetapi ada juga perkataan yang janggal disebut tetapi menarik untuk dinyanyikan," terangnya ilham boleh datang pada bila-bila masa sahaja.

Kini, dia mesti duduk di studio dan menggambarkan terlebih dahulu lagu bagaimana yang ingin dihasilkannya. Kemudian Hafiz akan menekan piano dan mencuba satu demi satu sehingga sebuah lagu terhasil.

Lelaki yang masih solo ini mengakui lirik dan lagu sangat penting dalam penciptaan sesebuah lagu kerohanian.

"Tanpa lirik yang bagus, tidak mungkin sesebuah lagu dapat menyampaikan maksudnya.

"Seseorang yang ingin mencipta lagu kerohanian perlu ada ilmu yang banyak tentang subjek yang disentuh," katanya.

Mengenai rutin hariannya, Hafiz memberitahu dia jarang berehat, makan, tidur dan bersukan.

Jika tiada persembahan, rutinnya akan bermula seawal pukul 6 pagi. Usai subuh, Hafiz akan memulakan harinya dengan melayari Facebook dan Twitter.

Sebelum pukul 9 pagi, Hafiz sudah tiba di studionya dan akan 'bertapa' seharian untuk menyelesaikan tugasan-tugasan yang penting.

Selaku penerbit, tugas lulusan muzik UiTM, Shah Alam itu bukan sahaja mencipta lagu dan melaksanakan rakaman, malah Hafiz turut terlibat dalam proses pemasaran dan jualan.

Berkat kesabaran dan kerja kerasnya, anak muda ini tampil mengadakan konsert sulungnya pada 14 November lalu yang dihadiri 2,000 penonton.

Rancangan masa depan

"Saya bersyukur dengan sambutan para peminat kerana album Zikir Terapi Diri ini telah membina hubungan rapat antara saya dengan pencinta-pencinta zikir. Ada yang tidur dengan memutarkan zikir-zikir dalam album tersebut, malah zikir itu juga menjadi peneman ketika terperangkap dalam kesesakan jalan raya dan pelbagai lagi," katanya yang menyifatkan konsert tersebut sebagai lambang terima kasih kepada para peminat.

Apakah perancangan Hafiz pada masa akan datang? Sambil mengakui perjalanannya masih jauh, namun Hafiz sudah merencana sesuatu demi masa depannya.

"Saya bercita-cita untuk membesarkan syarikat dan masuk ke pasaran antarabangsa.

"Selain itu, saya mahu mengembangkan kerjaya berteraskan syariah. Sebagai seorang pemuzik dan ahli perniagaan, keseimbangan antara kedua-duanya sangat penting," katanya yang menggemari warna ungu.

Menyifatkan dirinya seorang yang terbuka, Hafiz percaya muziknya sesuai untuk semua lapisan masyarakat.

"Pendengar muzik terdiri dari pelbagai bangsa dan agama. Ia bukan untuk diperdagangkan tetapi harus diserlahkan potensinya supaya semua orang mendapat manfaat daripadanya," ujar Hafiz yang juga berbakat pengacarakan majlis.

Riwayat akhir sutera emas Kemboja

Posted:

Riwayat akhir sutera emas Kemboja

Riwayat akhir sutera emas Kemboja


WANITA ini asyik memintal benang sutera di Pulau Oknhatey, Kandal yang terletak 10 kilometer di timur laut Phnom Penh.


DALAM sebuah bilik kecil di ibu negara Kemboja, juruteknik makmal memakai sarung tangan getah dan selipar memeriksa ratusan kupu-kupu putih sebelum disatukan dengan pasangan bagi tujuan mengawan.

Di sebalik industri sutera yang mencatat kemerosotan, Kemboja menyemat harapan dengan 'menjodohkan' semua kupu-kupu itu dan mengawal penyakit sebagai usaha melestarikan tradisi berabad lamanya itu kekal hidup.

Lebih 30 tahun yang lalu, rejim kejam Khmer telah menghapuskan segala industri pertanian sutera dan sejak itu sektor tersebut mengalami kesukaran untuk pulih. Ia ketinggalan jauh daripada pesaing serantau yang kini menggunakan teknologi moden untuk menghasilkan kualiti sutera yang lebih baik.

Kini, ulat sutera di Kemboja sekali lagi di bawah ancaman, tetapi daripada musuh jenis lain.

"Penyakit ini membunuh lebih daripada 50 peratus ulat sutera. Ulat yang mampu hidup lama hanyalah satu pertiga daripada bilangan sebenar," kata Pengarah Makanan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan Pertanian Sedunia (FAO) program sutera Kemboja, Mey Kalyan.

Tambahnya, secara ringkas, kelompok petani telah berhenti menternak ulat sutera. Penenun telah berhenti menenun dan perladangan buah mulberi yang diperlukan sebagai makanan kepada ulat sutera juga telah dihentikan.

Jumlah tanah yang diagih untuk penanaman mulberi di Kemboja menjunam daripada kira-kira 6,000 hektar pada tahun 1940-an kepada hanya 40 hektar hari ini, kata Kalyan.

PEKERJA ini sedang memberi makan kepada ulat sutera yang diternak dalam bekas khas.


Projek pemulihan

Ditubuhkan oleh FAO, Pusat Pengeluaran Telur Ulat Sutera di Phnom Penh adalah sebahagian daripada projek pemulihan bernilai A$475,000 yang dilancarkan pada September 2009.

Diatur di atas kepingan beberapa akhbar, setiap seekor kupu-kupu diperiksa oleh juruteknik yang kemudian menyatukan mereka supaya boleh membiak.

Selepas empat hingga enam hari, kupu-kupu betina akan diletakkan di atas kertas yang dirawat dengan bahan kimia dan diasingkan untuk bertelur. Kemudiannya, ia disterilkan dan disimpan dalam inkubator.

Di bawah projek tersebut, sebanyak tujuh ladang sutera telah dibuka di seluruh negara dan latihan pengeluaran sutera disediakan kepada mereka yang berminat dalam industri itu.

Malangnya, selepas tiga tahun, dana dari FAO untuk menjalankan operasi pusat pengeluaran telur akan berhenti pada bulan Mac ini. Tidak ada orang lain yang dilihat berminat untuk melabur.

Sungguhpun begitu, ia masih ada harapan.

Selepas tiga tahun berusaha, para penyelidik menemui ulat hibrid pulangan tinggi yang memakan ubi kayu khas iaitu sejenis sumber yang mudah diperoleh di Kemboja.

Kejayaan yang dicapai itu sekali gus memberi keyakinan untuk melindungi tradisi yang bermula pada abad ke-13 tersebut.

Tekstur halus dan kualiti produk yang digelar 'sutera emas' Kemboja yang dijahit oleh penenun moden dan penenun tradisional itu dapat dilihat melalui pengeluaran pakaian sutera berkualiti tinggi di Asia Tenggara.

Walau bagaimanapun, perdagangan itu juga dikhuatiri sedang pupus secara perlahan.

Pengeluaran benang sutera perlahan-lahan merosot dalam tahun-tahun kebelakangan ini, daripada lima tan pada tahun 2009 kepada kira-kira empat tan setahun.

Harga benang buatan tempatan telah meningkat lebih dua kali ganda sejak 2010 dan Kemboja kini mengimport kira-kira 400 tan setiap tahun dengan nilai hampir AS$10 juta (RM31 juta).


TELUR kupu-kupu ulat sutera ini dijaga dengan rapi agar dapat meningkatkan jumlah ulat yang bakal digunakan untuk industri tenunan.


Pulangan kecil

Ven On, penenun sutera di daerah Takeo, wilayah Prey Kabbas berusia 60 tahun yang menggunakan benang Kemboja, hanya mampu meraih pendapatan kira-kira AS$50 (RM155) sebulan dengan menjual tudung sutera dan kain sarung tradisional. Ia sudah cukup mahal bagi kebanyakan pembeli.

"Saya mendapat pulangan yang sangat sedikit dan tidak dapat menyara keluarga saya," katanya.

Kain tenunan tangan wanita tua itu mencecah antara AS$120 hingga AS$150 (RM372 hingga RM465) bergantung kepada kualiti, namun keuntungannya hanyalah 10 peratus.

Kualiti sutera buatan Kemboja secara umumnya kurang baik berbanding pengeluar serantau lain. Ia disebabkan proses tenunan tradisional yang menjadikan tekstur kain tersebut terlalu kasar untuk pasaran mewah.

Dalam kalangan pasaran sutera yang lebih maju seperti di China dan India, yang menghasilkan lebih daripada 90 peratus daripada bekalan dunia, mesin menyumbang kepada penjimatan masa dalam proses pembuatan sutera.

"Industri sutera Kemboja, khususnya pengeluaran benang sutera mengalami masalah sekarang.

"Ini adalah satu keaiban besar bagi sebuah negara yang pernah memegang reputasi hebat dengan kepompong unik kuning yang dipanggil 'sutera emas'," kata pereka pakaian kelahiran Madagascar, Eric Raisina, yang memiliki kedai di Phnom Penh dan Siem Reap.

Kedainya sendiri menggunakan kain sutera yang diimport dari Thailand dan China. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


6 polis mati ditembak di Semporna

Posted:

6 polis mati ditembak di Semporna

6 polis mati ditembak di Semporna


PENDUDUK meninggalkan rumah masing-masing ekoran serangan pengganas Sultan Sulu terhadap pasukan polis di Kampung Simunul, Semporna semalam.


LAHAD DATU - Seorang pegawai dan lima anggota polis terkorban selepas mereka diserang hendap oleh sekumpulan lelaki bersenjata yang dipercayai mempunyai kaitan dengan pengganas Sultan Sulu di Kampung Seri Jaya, Simunul dekat Semporna lewat petang kelmarin.

Kejadian di perkampungan atas air itu turut menyebabkan enam orang dipercayai anggota kumpulan bersenjata terbabit terbunuh.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar (gambar kecil) berkata, kejadian itu tercetus kira-kira pukul 6.30 petang kelmarin ketika 25 orang polis mengadakan pemeriksaan di kampung berkenaan setelah menerima maklumat mengenai kehadiran sekumpulan lelaki bersenjata di situ.

Menurut beliau, sepasukan 25 orang pegawai dan anggota dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Semporna kemudian telah melakukan pemeriksaan ke kampung berkenaan yang mempunyai kira-kira 300 buah rumah.

Bagaimanapun, katanya, sebaik tiba di kampung tersebut, kumpulan bersenjata yang dipercayai daripada kumpulan penceroboh Sulu terbabit menyerang hendap pasukan berkenaan dengan melepaskan tembakan.

"Pasukan kita telah diserang dan ditembak oleh kumpulan terbabit sehingga mengorbankan seorang pegawai dan lima anggota," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Turut hadir ialah Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd. Zin dan Pengarah Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Bukit Aman, Datuk Salleh Mat Rashid.

Ismail memberitahu, anggota polis itu ditembak ketika mereka sedang menuju ke sebuah premis di kampung berkenaan dan mereka membalas tembakan untuk mempertahankan diri.

Menurut beliau, pihak polis kemudian telah mengerahkan pasukan bantuan ke kampung tersebut untuk membantu baki 19 orang anggota yang terperangkap di situ.

Operasi pasukan bantuan tersebut selama hampir 24 jam yang berakhir pada pukul 6.30 petang semalam berjaya menyelamatkan 19 anggota terbabit dan mengeluarkan mayat semua anggota polis serta enam anggota kumpulan pengganas.

Ismail berkata, polis juga sedang menyiasat sama ada kumpulan bersenjata itu mempunyai kaitan dengan lebih 150 orang kumpulan penceroboh di Kampung Tanduo, Lahad Datu yang terletak kira-kira 150 kilometer dari Semporna.

Setakat ini, jelas beliau, kampung tersebut telah dikepung oleh pasukan keselamatan.

"Baki ahli kumpulan itu masih berada di dalam kampung berkenaan dan kita telah mengepung mereka," ujarnya.

Pada Jumaat lalu, dua anggota komando VAT 69, Asisten Superintendan Zulkifli Mamat, 29, dan Sarjan Sabarudin Daud, 46, terbunuh sementara tiga yang lain cedera dalam insiden pertempuran di Kampung Tanduo.

Dalam kejadian itu, seramai 12 anggota pasukan penceroboh terbunuh.

Sementara itu, Ismail berkata, polis turut menahan tiga daripada lebih 150 orang kumpulan bersenjata rakyat Selatan Filipina yang menceroboh dan berpangkalan di Kampung Tanduo di sini sejak 12 Februari lepas.

"Mereka dipercayai cuba keluar daripada kumpulan itu," katanya yang enggan mendedahkan maklumat terperinci mengenai tangkapan tersebut.

Penduduk bunuh pengganas tua

Posted:

Penduduk bunuh pengganas tua

Penduduk bunuh pengganas tua


SEPASUKAN anggota Polis Gerakan Am (PGA) tiba di kuaters Sub Taktikal kira-kira satu kilometer dari Kampung Tanduo di Lahad Datu semalam.


LAHAD DATU - Tindakan seorang ahli kumpulan penceroboh Sultan Sulu yang menjadikan 80 penduduk kampung di Kampung Sinalang Lama, Semporna dekat sini sebagai tebusan berakhir apabila dia dibelasah sebelum dibunuh oleh 20 pemuda kampung berkenaan semalam.

Dalam kejadian kira-kira pukul 5 pagi itu, pengganas terbabit yang merupakan seorang warga emas berusia 60-an dikatakan cuba mengarahkan semua tebusan berjalan ke sebuah masjid sebelum dia diserang penduduk.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hamza Taib berkata, lelaki tersebut merupakan salah seorang daripada kumpulan bersenjata yang berbalas tembakan dengan pasukan keselamatan di Kampung Simunul dekat sini sehingga mengorbankan lima anggota polis.

Katanya, lelaki itu berjaya menyelinap keluar dari Kampung Simunul melalui kawasan pantai sebelum memasuki kawasan Kampung Sinalang Lama dan menawan 80 penduduk kampung di situ.

Jarak Kampung Simunul dengan Kampung Sinalang Lama adalah tujuh kilometer.

"Lelaki berbangsa Suluk yang lengkap bersenjata M16 dan pelancar bom itu telah bertindak mengetuk pintu rumah penduduk kampung sebelum mengarahkan mereka berkumpul.

"Selepas itu, dia mengarahkan kesemua 80 penduduk kampung menuju ke sebuah masjid," katanya pada sidang akhbar di sini semalam.

Hamza menambah, ketika dalam perjalanan ke masjid itu, seramai 20 pemuda daripada kumpulan penduduk itu bertindak menangkap sebelum memukul dan membunuh pengganas tersebut.

"Dari segi undang-undang, perbuatan penduduk kampung itu mungkin kasar, tetapi mereka merupakan tebusan dan berhak mempertahankan nyawa," ujarnya.

Sementara itu, Hamza berkata, polis dengan kerjasama Angkatan Tentera Malaysia sedang menyediakan perincian akhir sebelum mengambil tindakan drastik terhadap kumpulan penceroboh yang masih enggan menyerah diri.

"Setakat ini, tiga anggota kumpulan penceroboh itu ditahan ketika cuba keluar dari kawasan kawalan di Kampung Tanduo, Lahad Datu. Dua daripada mereka ditahan semalam (kelmarin) dan seorang lagi ditahan pagi ini (semalam)," katanya.

Manifesto pembangkang tidak realistik

Posted:

Manifesto pembangkang tidak realistik

Manifesto pembangkang tidak realistik


SYED SIRAJUDDIN (tiga dari kiri) dan Raja Perempuan Perlis, Tuanku Tengku Fauziah Abdul Rashid (empat dari kiri) berkenan melihat kain rentang simbolik penyerahan sijil penubuhan Kolej Universiti Islam Perlis yang diserahkan Najib (dua dari kiri) di Istana Arau semalam. Turut kelihatan ialah Syed Faizuddin (kiri).


KANGAR - Datuk Seri Najib Tun Razak mengingatkan rakyat supaya tidak terpengaruh atau menaruh harapan dengan manifesto pembangkang kerana ia bukannya janji yang boleh ditunaikan.

Perdana Menteri berkata, Pilihan Raya Umum 2008 membuktikan pembangkang hanya pandai berjanji, tetapi gagal melaksanakannya di negeri-negeri yang dikuasai mereka.

"Pembangkang naik gusar dengan tema Janji Ditepati sebab kena batang hidung mereka, seolah tempelak balik kepada mereka," katanya ketika berucap pada program Jelajah Janji Ditepati peringkat negeri Perlis di Stadium Utama, Kangar di sini semalam.

Menurutnya, pada pilihan raya umum lalu, pembangkang membuat pelbagai janji kepada ibu tunggal, suri rumah, warga emas, penghuni flat, peniaga dan lain-lain tetapi masih belum tertunai hingga kini.

"Sejak terlaksana Dasar Transformasi Nasional empat tahun lalu, ekonomi negara telah berkembang ketika dunia dalam keadaan tidak menentu," ujarnya.

Jelas beliau lagi, rakyat negara ini menikmati kehidupan yang selesa kerana memilih kerajaan yang berwawasan dan mempunyai perancangan serta pelaksanaan berkesan, selain teliti dalam membuat keputusan.

Najib yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) berkata, kerajaan berjanji mengenai apa yang mampu dilakukan untuk rakyat dan tidak akan berjanji terhadap sesuatu yang tidak berpaksi kepada kenyataan.

Najib yang diiringi isteri, Datin Seri Rosmah Mansor turut melawat gerai pameran termasuk gerai e-perolehan Kementerian Kewangan dan menyampaikan sumbangan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) kepada lima penerima di situ.

Turut mengiringi Perdana Menteri ialah Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Dr. Md. Isa Sabu dan para pemimpin parti komponen BN Perlis.

Dalam satu atur cara lain di Arau selepas itu, Najib mempersembahkan sijil pelawaan penubuhan Kolej Universiti Islam Perlis (KUIPs) kepada Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail sempena majlis menghadap di Istana Arau dekat sini.

Tuanku Syed Sirajuddin kemudiannya menyerahkan sijil pelawaan itu kepada Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail selaku Yang Dipertua Majlis Agama Islam Perlis (MAIPs).

Kerajaan persekutuan meluluskan penubuhan KUIPs, sebuah institusi pendidikan unik yang berkonsepkan penjanaan pembangunan dana dan sumber daya manusia melalui Program Wakaf Pendidikan (PWP).

Menurut siaran media MAIPs yang dikeluarkan sempena majlis menghadap itu, KUIPs adalah sebuah Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) yang ditubuhkan oleh MAIPs melalui anak syarikatnya, MAIPs Holdings Sdn. Bhd. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Bebaskan daripada mentaliti kelas ketiga

Posted:

Bebaskan daripada mentaliti kelas ketiga

Bebaskan daripada mentaliti kelas ketiga


MASYARAKAT negara ini masih rendah kesedaran mereka tentang tanggungjawab menguruskan kebersihan.


PERNAHKAH ketika anda sedang memandu, melihat sampah 'terbang' keluar dari kereta di hadapan? Atau ketika anda lalu di bawah kawasan rumah flat tiba-tiba kelihatan bungkusan sampah dicampak dari atas?

Lihat sahaja kenderaan melanggar peraturan lampu isyarat, berhenti di petak kuning dan pemandu yang sihat menguasai lot letak kereta yang disedia khas untuk pemandu kurang upaya. Banyak lagi senarai tabiat buruk kebanyakan rakyat Malaysia itu tetap berterusan.

Selepas melakukan semua perilaku yang menyakitkan hati itu, rakyat Malaysia yang berkenaan masih mampu menyalahkan orang lain. Ia seolah-olah bukan masalah mereka sebaliknya masalah orang lain.

Keadaan kotor di kawasan tertentu dipersalahkan kepada pihak berkuasa tempatan, jenayah di kawasan kejiranan dipersalahkan kepada polis, tandas awam yang kotor dipersalahkan kepada pemilik premis dan begitulah kesalahan terus ditujukan kepada pihak lain.

Sikap mementingkan diri dengan pendekatan tidak apa terhadap kebersihan awam meningkatkan budaya pengotor dalam kalangan masyarakat. Ini jelas menggambarkan mentaliti kelas ketiga yang masih diamalkan kebanyakan masyarakat Malaysia.

Persekitaran kotor

Lihat sahaja di taman-taman rekreasi, di tepi jalan, di dalam longkang, di dalam tandas awam mahupun di dalam lif, ada sahaja sampah daripada sekecil-kecil puntung rokok, plastik bungkusan gula-gula, hingga yang lebih besar seperti polistirena, plastik barang dan tidak ketinggalan lampin pakai buang bayi.

Pengalaman itu dikongsi Ruzilah Kamarudin, 51, yang pernah tinggal lima tahun di kawasan flat kos rendah di ibu negara.

Selain berhadapan masalah berebut tempat letak kereta, paling kritikal sepanjang menyewa di kawasan perumahan itu ialah masalah sampah, katanya.

Di mana-mana akan terlihat sampah. Di tepi lif, dalam longkang, di tangga, di tempat letak kereta, tempat letak motosikal, kawasan laluan pejalan kaki, memberi pandangan yang cukup menjelekkan selain bau yang menyesakkan.

"Kalau nak letak kereta kena berhati-hati sebab selalu terkena sampah yang dibuang dari celah tingkap rumah. Kadang-kadang kuah sisa makanan pun dicampakkan ke bawah. Ada juga yang ambil jalan mudah dengan melonggokkan sampah di tangga sampai berulat sedangkan tempat kemudahan pembuangan sampah disediakan di bawah flat," katanya.

Dalam pemikiran simplistik mereka, tugas membersihkan kawasan sekitar ialah tanggungjawab pihak penyelenggara yang telah dibayar oleh penduduk setiap bulan.


BANYAK tapak parkir untuk kenderaan orang kelainan upaya disediakan di negara ini namun ia telah disalah guna. - Gambar hiasan


Moral rendah

Moral rendah yang ditunjukkan bukan sahaja dalam hal membuang sampah tetapi boleh dilihat dalam perkara lain. Contoh mudah jika pergi ke pasar raya. Berapa ramaikah yang meletakkan troli yang telah digunakan ke tempat asalnya? Boleh dikira dengan jari. Kebanyakan meninggalkannya begitu sahaja di tempat letak kereta sehingga menghalang laluan kenderaan lain.

Alasannya cukup mudah, pekerja pasar raya itu telah dibayar gaji untuk melakukan tugas tersebut.

Begitu juga ketika berada di jalan raya. Peraturan-peraturan jalan raya, seperti memandu mengikut had laju yang ditetapkan, tidak memotong garisan atau memakai tali pinggang hanya dilakukan sekiranya terlihat penguat kuasa seperti polis dan Jabatan Pengangkutan Jalan berada di tepi jalan. Ia dilakukan semata-mata kerana takut disaman.

Paling tidak boleh diterima akal adalah apabila ada yang meletakkan kenderaan di tempat letak kereta yang dikhaskan untuk orang kurang upaya (OKU), menurut Wazia Wahid, 36.

Ujarnya, banyak kali perkara tersebut berlaku terutamanya di pusat beli-belah sedangkan telah tertera tanda yang menunjukkan tempat letak kereta itu dikhaskan untuk OKU.

"Tanpa rasa bersalah, keluar dari kereta dan boleh menjawab telefon lagi. Nampak sangat orang itu cacat pemikirannya," tegasnya.

Mesti ubah sikap

Bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi, ketika melancarkan Rancangan Malaysia Kesembilan pada 2006, merumuskan bahawa rakyat Malaysia, secara amnya, sebagai satu kumpulan yang dilengkapi infrastruktur kelas pertama, tetapi masih berada di takuk lama dengan daya fikir atau mentaliti kelas ketiga.

Jika Malaysia mahu mencapai sebagai negara maju pada tahun 2020, rakyat mesti mengubah sikap dan pemikiran yang diselarikan dengan kesedaran kendiri agar mampu menghadapi sebarang perubahan serta mudah menyesuaikan diri dengan perubahan persekitaran, menurut Presiden Lembaga Kaunselor Malaysia, Prof. Madya Dr Mohamed Fadzil Che Din.

Mentaliti kelas ketiga ditakrifkan sebagai kegagalan menggunakan kuasa berfikir sebenar ke tahap maksimum, seimbang dengan kedudukan pemikiran masyarakat yang boleh dianggap maju dan bertamadun.

Ia merangkumi tiga perkara iaitu aspek pemikiran, perasaan dan tingkah laku yang apabila dicantum kesemuanya menunjukkan prestasi moral dan tingkah laku yang rendah.

"Tidak dinafikan pemikiran masyarakat kita masih lagi rendah, penuh dengan ego, susah untuk menerima pandangan orang lain dan menerima realiti. Sebaliknya lebih suka kepada fitnah, tidak telus dan terbuka serta tidak boleh menerima fakta yang betul," katanya. – Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


LTdL 2013: Arredondo juara keseluruhan

Posted:

LTdL 2013: Arredondo juara keseluruhan

LTdL 2013: Arredondo juara keseluruhan

Oleh NORZASRUDIN MOHAMED NOR
norzasrudin@kosmo.com.my

ARREDONDO (tengah) menjulang trofi selaku juara keseluruhan pada LTdL 2013 yang berakhir di Kuala Terengganu semalam.


KEHADIRAN lima pasukan profesional seakan-akan tidak memberi impak yang besar pada kejohanan lumba basikal Le Tour de Langkawi (LTdL) 2013.

Ini kerana, kesemua jersi yang dipertandingkan pada edisi ke-18 perlumbaan berstatus Hors ini dimenangi pelumba daripada pasukan profesional benua dan benua.

Pelumba Colombia, Julian Arre- dondo daripada pasukan benua Jepun, Team Nippo-De Rosa (PPO) dinobatkan selaku juara keseluruhan (Jersi Kuning). Francesco Chicchi daripada pasukan benua Itali, Vini Fantini-Selle Italia (VIN) pula membawa pulang Jersi Biru (Raja Pecut).

Pelumba bukan pilihan, Wang Meiyin daripada pasukan benua China, Hengxiang Cycling Team (HEN) menyarung dua jersi iaitu Jersi Merah (Raja Bukit) dan Jersi Putih (Pelumba Terbaik Asia).

Pasukan profesional benua, MTN-Qhubeka (MTN) dari Afrika Selatan muncul Pasukan Terbaik Keseluruhan.

Lima pasukan profesional yang menyertai perlumbaan tahun ini ialah Garmin Sharp (GRS) dari Amerika Syarikat, Astana Pro Team (AST) dari Kazakhstan, Orica-GreenEDGE (OGE) dari Australia, Blanco Pro Cycling Team (BLA) dari Belanda dan Omega Pharma-Quick-Step Cycling Team (OPQ) dari Belgium.

Arredondo, 25, membawa pulang Jersi Kuning meskipun menamatkan kayuhan di tempat ke-40 pada peringkat terakhir (ke-10) semalam.

Perlumbaan dari Tasik Kenyir ke Kuala Terengganu sejauh 114.80 kilometer (km) itu dimenangi Chicchi yang mencatat masa dua jam 39 minit 04 saat.

Pelumba New Zealand, Rico Rogers daripada Synergy Baku Cycling Team (BCP) di tempat kedua (2'39:04s). Graeme Brown (BLA) menjadi pelumba ketiga yang melepasi garisan penamat di Dataran Shahbandar (2'39:04s).

Bagaimanapun, kejayaan Arredondo lebih bermakna selepas naib juara Tour of Japan tahun lalu itu berjaya meneruskan legasi pelumba kelahiran Amerika Sela- tan untuk menjadi juara keselu- ruhan.

Arredondo mengikut jejak langkah rakan senegaranya, Jose Serpa yang melakukannya bersama Androni Giocattoli pada 2009 dan 2012.

Dua pelumba Venezuela, Jose Rujano daripada ISD-NERI (2010) dan Jonathan Monsalve yang beraksi bersama Vini Fantini-Selle Italia tahun ini menang pada 2011.

"Saya berasa sangat gembira. Saya membuat persiapan yang rapi untuk menghadapi perlumbaan ini dan kami berjaya memenangi- nya. Ia adalah sesuatu yang sangat hebat," katanya.

Ketika ditanya mengenai Malay- sia, Arredondo berkata, dia sero- nok berada di negara ini meskipun terpaksa tidur semalaman di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) selepas tertinggal kapal terbang ke Langkawi, Kedah.

Sementara itu, Chicchi dari Itali yang turut memenangi peringkat keempat dari Tapah, Perak ke Kapar, Selangor pada 24 Februari lalu menyarung Jersi Biru (Raja Pecut) selepas mengumpul keselu- ruhan 96 mata.

Kejayaan itu memusnahkan impian rakan senegaranya, Andrea Guardini daripada Astana Pro Team (AST) untuk mencatat hatrik selepas melakukannya pada 2011 dan 2012.

Wang Meiyin pula memenangi dua jersi (Jersi Merah dan Jersi Putih) dalam tahun yang sama.

Skuad negara mengecewakan

Posted:

Skuad negara mengecewakan

Skuad negara mengecewakan

norzasrudin@kosmo.com.my


PRESTASI pelumba skuad negara tidak mencapai tahap yang dikehendaki pada LTdL 2013.


KETUA jurulatih lebuh raya negara, Aminuddin Sulaiman tidak berpuas hati dengan pencapaian pelumba pada kejohanan lumba basikal Le Tour de Langkawi (LTdL) 2013.

Aminuddin berkata, sasaran awal untuk menamatkan saingan dalam kelompok 10 pasukan terbaik keseluruhan dan ketiga terbaik Asia tidak tercapai.

Selain itu, impian Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) untuk melihat pelumba negara menyarung Jersi Putih selaku pelumba terbaik Asia gagal direalisasikan.

"Meskipun gagal mencapai sasaran, kami masih boleh berbangga dengan prestasi keseluruhan pelumba negara pada edisi kali ini.

"Mereka masih mampu bertahan, sekali gus menamatkan saingan meskipun terpaksa menghadapi cabaran yang sengit dan perlumbaan yang laju sepanjang kejohanan ini.

"Muhamad Rauf Nur Misbah berjaya membuktikannya hari ini (semalam). Dia berjaya keluar daripada kelompok besar pelumba sebelum 'ditangkap' semula pelumba lain.

"Sekurang-kurangnya dia mampu bertahan lebih daripada 70 kilometer. Mereka dapat bertahan dengan baik dan menamatkan perlumbaan kecuali Amir Mustafa Rusli," katanya.

Aminuddin berkata, sesi lati- han yang singkat menjadi punca utama kegagalan pelumba negara.

"Sukar untuk melihat kelemahan pelumba kerana kami hanya menjalani latihan selama tiga bulan. Sekiranya kami menjalani latihan yang panjang, saya mungkin dapat membaca kekuatan dan kelemahan pelumba.

"Selepas ini, pelumba akan menyertai Kejohanan Lumba Basikal Asia (ACC) dan Tour of Taiwan.

"Selepas itu, pelumba akan mengikuti fasa pertama latihan untuk menghadapi Sukan SEA 2013 di Myanmar penghujung tahun ini," katanya.

Pada perlumbaan kali ini, Mohd. Fauzan Ahmad Lutfi muncul pelumba terbaik skuad kebangsaan Malaysia selepas menduduki tempat ke-14 individu keseluruhan (Jersi Kuning), diikuti Muhamad Rauf Nur Misbah (ke-42), Yusrizal Usoff (ke-64), Mohd. Nor Rizuan Zainal (ke-69) dan Zulhilmie Afif Ahmad Zamri (ke-92).

TSG nampak merosot sikit - Ahmad

Posted:

TSG nampak merosot sikit - Ahmad

TSG nampak merosot sikit - Ahmad

Oleh NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM
amir.azam@kosmo.com.my


PASUKAN TSG tidak menunjukkan peningkatan pada saingan LTdL 2013 yang berakhir di Kuala Terengganu semalam.


TERENGGANU Cycling Team (TSG) yang mempertaruhkan pelumba tempatan, gagal memberi impak pada kejohanan lumba basikal berprestij Asia, LTdL 2013 yang berakhir semalam.

Pada saingan edisi ke-18 ini, TSG hanya berjaya menduduki tangga ke-19 daripada 22 pasukan keseluruhan dan tangga kelapan bagi kategori Asia.

Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said berkata, pasukan TSG menunjukkan kemerosotan dalam edisi LTdL kali ini.

"Saya lihat terdapat sedikit kemerosotan, mungkin disebabkan tiada peningkatan ataupun pasukan ProTeams yang menyertai kejohanan edisi ke-18 lebih hebat berbanding tahun sebelum ini.

"Bagaimanapun, kita akan melihat perkara ini termasuk mengadakan latihan di luar negara dengan lebih kerap untuk memberi saingan pada peringkat antarabangsa," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas majlis penyampaian hadiah peringkat akhir saingan LTdL 2013 di Dataran Syahbandar, Kuala Terengganu semalam.

Tujuh pelumba tempatan yang menggalas cabaran TSG kali ini ialah Mohd. Harrif Salleh, 25, Mohd. Shahrul Mat Amin, 24, Mohammad Saufi Mat Senan, 23, Mohd. Nor Umardi Rosdi, 27, Nur Amirull Fakhruddin Mazuki, 21, Mohd. Zamri Salleh, 30, dan Mohd. Saiful Anuar Aziz, 27.

Ahmad memberitahu, pasukan TSG sebenarnya sedang mencari pelumba pendaki kerana mereka ketika ini tidak mempunyai pelumba yang berkemampuan untuk menggalas tugas tersebut.

Beliau berkata, lazimnya pelumba-pelumba yang mampu bergelar Raja Bukit terlalu cepat disambar pasukan-pasukan lain, kecuali kita membuat tawaran lumayan.

"Kita akan meneliti perkara ini dalam usaha memantapkan lagi prestasi pasukan TSG," ujarnya.

Dalam pada itu, menyentuh mengenai pelumba Synergy Baku Cycling Project, Anuar Manan, beliau memberitahu, permohonannya untuk kembali ke pasukan TSG agak lewat dan bimbang akan menjejaskan persiapan pelumba lain.

"Begitupun, kita akan mempertimbangkan pada masa akan datang termasuk Adiq Husaini yang bersama pasukan lain.

"Harapan kita adalah pasukan TSG mampu meningkat, sekali gus menyertai kejohanan peringkat tertinggi seperti Tour de France," ujar Ahmad.

Dalam saingan LTdL edisi ke-17, TSG berjaya menduduki tangga ke-10 daripada 22 pasukan yang bertanding dan menduduki tangga ketiga bagi kategori Asia.

Tahun lalu, TSG turut diwakili pelumba Korea Selatan dan Jepun.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Balu Zulkifli bersyukur arwah suami dinaikkan pangkat

Posted:

Balu Zulkifli bersyukur arwah suami dinaikkan pangkat

Balu Zulkifli bersyukur arwah suami dinaikkan pangkat

03/03/2013 7:27pm

BESUT — Balu Zulkifli Mamat, pegawai polis yang terkorban dalam insiden pertempuran di Lahad Datu Jumaat lepas, bersyukur apabila Allahyarham suaminya dinaikkan pangkat kepada ASP seperti diumum Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semalam sebagai tanda penghargaan buat perwira negara.

Noraziah Nor, 29, berkata, pengumuman perdana menteri itu nyata satu kenangan manis dan sedikit melegakan buat beliau dalam membesarkan anak-anaknya setelah suaminya dari unit Komando VAT 69 terkorban dalam kejadian di Kampung Tanduo, Sabah.

"Saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih kepada kerajaan kerana mengambil berat tentang saya dan anak-anak yang kini terpaksa meneruskan hidup tanpa suami tempat bergantung," katanya ketika ditemui di rumah ibu mertuanya di Kampung Kubang Ikan dekat sini hari ini.

Noraziah, seorang guru pelatih yang sedang menjalani latihan praktikal di SMK Tanjung Rambutan, turut terhutang budi dengan semua pihak termasuk Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) yang telah membantu dalam menguruskan jenazah suaminya dari Lahad Datu hingga tiba di Besut untuk dikebumikan semalam.

Beliau berkata, dengan ketiadaan suaminya sekarang, kemungkinan beliau akan memohon bertukar ke negeri asalnya, Perlis, sebaik tamat menjalani latihan praktikal.

"Dengan kemampuan yang tidak seperti dahulu, saya mungkin terpaksa menjual rumah kami di Bandar Baru Putra di Ipoh sebelum berpindah balik ke Perlis nanti," katanya yang turut ditemani ibunya, Khalipah Mohamed Isa, 54 serta dua anaknya, Nur Aqma Amiruddin Zulkifli, 5 dan Nur Muhamad Akil, satu tahun.

Mengenai isu di Sabah, Noraziah berharap kerajaan dapat mengatasinya dengan baik bagi mengelakkan kematian di kalangan polis atau pun tentera.

"Sebagai isteri yang kematian seorang suami ketika bertugas mempertahankan kedaulatan negara, saya yakin kerajaan mampu dan berkebolehan menyelesaikannya," katanya.— BERNAMA

Penduduk pukul penceroboh bersenjata M16 hingga mati

Posted:

Penduduk pukul penceroboh bersenjata M16 hingga mati

Penduduk pukul penceroboh bersenjata M16 hingga mati

03/03/2013 4:51pm

SEMPORNA — Puluhan penduduk bertindak memukul sehingga mati lelaki bersenjata M16, yang dipercayai terlibat dalam serangan hendap yang mengorbankan lima anggota polis, di Kampung Sri Jaya, Siminul, Semporna malam tadi.

Bagaimanapun sehingga kini polis belum memberi pengesahan tentang identiti lelaki itu.

Dalam insiden 7 pagi hari ini, seorang lelaki berbadan besar, berpakaian serba hitam, memegang senjata M-16 dan berumur dalam lingkungan 50-an turun daripada sebuah bukit dan melepaskan beberapa das tembakan ke arah sebuah surau di Kampung Senallang Lama, Semporna di sini.

Seorang penduduk, Abdul Hani Samaullah, 44, berkata, selepas melepaskan tembakan lelaki itu turut menjerit di hening pagi bahawa 'saya yang menembak polis malam tadi'.

"Lelaki itu kemudian membuka setiap pintu rumah penduduk dan mengarahkan mereka berkumpul di satu kawasan lapang," katanya yang turut berkumpul bersama penduduk di dalam keadaan ketakutan.

Abdul Hani berkata, penduduk menyerang lelaki terbabit apabila dia bertinggung dan memasang api rokok serta meletakkan senjatanya.

Beliau berkata, lelaki itu dipukul hingga mati dan mayatnya diletakkan dekat dengan sebuah pokok di kampung itu.

Wartawan Bernama yang dalam perjalanan membuat liputan majlis perasmian jambatan baharu oleh Menteri Kemajuan Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal di Kampung Nihak Nihak, pada 8.30 pagi iaitu 30 kilometer daripada Kampung Senallang Lama, sempat melihat mayat lelaki itu dan mendapati kepala lelaki itu berlumuran darah.

Kelihatan penduduk mengemas beg pakaian mereka dan mengosongkan rumah mereka dengan membawa anggota keluarga, termasuk kanak-kanak dan wanita, untuk melarikan diri ke kawasan kampung lain.

Kebanyakan penduduk adalah petani dan pekebun ladang kelapa sawit.

Cubaan untuk menghubungi Ketua Polis Daerah Semporna, DSP Mohd. Firdaus Francis Abdullah untuk mendapatkan maklumat lanjut gagal.— BERNAMA

Lebih 50,000 terima lesen satu komuniti satu JPJ

Posted:

Lebih 50,000 terima lesen satu komuniti satu JPJ

Lebih 50,000 terima lesen satu komuniti satu JPJ

03/03/2013 4:43pm

BALIK PULAU — Seramai 50,603 calon telah mendapat lesen menunggang motosikal menerusi program 'Satu Komuniti Satu JPJ' (SKSJ) sejak diperkenalkan tahun 2009, kata Timbalan Ketua Pengarah, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Datuk Ismail Ahmad.

Beliau berkata, seramai 2,207 orang di seluruh negara terutama dari kalangan warga emas memperolehnya sejak Januari lepas.

Menerusi program itu, peserta tidak perlu menduduki ujian undang-undang berkomputer selain mereka hanya dikenakan bayaran RM150 berbanding RM350 menerusi proses biasa.

"Setiap negeri telah diarahkan mengadakan tiga program SKSJ tahun ini, kecuali negeri Sabah dan Sarawak yang masing-masing akan mengadakan lima program dan setakat ini sambutan dari masyarakat terutama warga emas sangat menggalakkan," katanya selepas menyerahkan lesen B2 kepada 378 calon yang berjaya di sini hari ini.— BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pengganas Sultan Sulu tidak sayang nyawa

Posted:

Pengganas Sultan Sulu tidak sayang nyawa

Pengganas Sultan Sulu tidak sayang nyawa


SULTAN SULU, Jamalul Kiram III menghubungi adiknya, Raja Muda Agbimudin yang mengetuai 200 pengikutnya untuk menceroboh Sabah pada satu sidang akhbar di Alabang, Manila.


MANILA - Jurucakap Sultan Sulu, Jamalul Kiram III menegaskan bahawa 'tentera diraja' yang memasuki Sabah akan berjuang hingga ke hujung nyawa dan tidak sesekali meninggalkan negeri tersebut.

"Kami telah membuat keputusan bahawa maruah lebih utama daripada nyawa," kata jurucakap berkenaan, Abraham Idjirani di sini semalam.

Menurutnya, konfrontasi kumpulan mereka dengan pasukan keselamatan Malaysia di Sabah masih belum berakhir dan menolak kenyataan sebaliknya oleh pemerintah Filipina sebelum ini.

Namun, Idjirani mengesahkan tiada pertempuran antara baharu berlaku antara kedua-dua belah pihak sejak pukul 8 malam kelmarin.

Dalam insiden kelmarin, seramai 12 warga Filipina dan dua komando polis Malaysia terbunuh dalam pertempuran pasukan komando polis dengan sekitar 200 anggota kumpulan itu yang diketuai Raja Muda Agbimuddin Kiram


SEORANG anggota komando polis berkawal di kawasan sekitar 3 kilometer dari lokasi kumpulan bersenjata Filipina berkubu di luar Lahad Datu, Sabah.


Mengulas mengenai nasib Agbimuddin, Idjirani berkata, raja muda itu telah berpindah ke lokasi lain untuk meneruskan perjuangan mereka.

"Jika konfrontasi ini berakhir, ia bermakna sama ada Raja Muda dan pengikut-pengikutnya dibunuh atau ditangkap," ujarnya.

Kumpulan bersenjata itu menyeludup masuk ke sebuah kampung di Lahad Datu, Sabah sekitar tiga minggu lalu untuk menuntut hak ke atas negeri Sabah.

Dalam pada itu, anak perempuan Kiram III, Jacel Kiram semalam turut menggesa saudara lelakinya itu supaya terus berjuang hingga ke titisan darah terakhir.

"Keputusan kami tetap sama. Mereka tidak akan pulang kerana maruah lebih tinggi nilainya daripada nyawa," kata Jacel dalam satu kenyataan semalam.

"Saki baki 224 pengikut Sultan Sulu di Sabah memutuskan untuk mati di Lahad Datu bagi mengejar impian dan aspirasi mereka," tegasnya.

Menurut wanita tersebut, selepas sembilan pengikut lelaki dan seorang wanita dikebumikan, semua 224 anggota kumpulan mereka yang masih tinggal memutuskan untuk menyerahkan nasib kepada takdir. - Agensi

Presiden Filipina mahu penceroboh Sabah serah diri

Posted:

Presiden Filipina mahu penceroboh Sabah serah diri

Presiden Filipina mahu penceroboh Sabah serah diri


PRESIDEN BENIGNO AQUINO III


MANILA - Presiden Filipina, Benigno Aquino III mendesak anggota dan pengikut Sultan Sulu, Jamalul Kiram III yang menawan sebuah kampung di Sabah supaya menyerah diri.

Dalam satu kenyataannya di Istana Malacanang di sini, Aquino membuat gesaan itu bagi mengelakkan pertumpahan darah berterusan.

Dalam kenyataan yang ditujukan kepada adik Kiram III, Raja Muda Agbimuddin Kiram, Aquino meminta dia dan anggota kumpulannya "menyerah diri serta-merta tanpa syarat".

Sebanyak 12 pengikut Agbimuddin dan dua komando polis Malaysia terbunuh dalam pertempuran pasukan komando polis Malaysia dengan lebih 200 pengikut raja muda itu.

Mereka belayar menaiki bot lebih dua minggu lalu untuk menuntut hak ke atas Sabah dengan alasan negeri berkenaan pernah menjadi tanah jajahan kesultanan Islam Sulu sebelum dipajakkan kepada penjajah British pada tahun 1870-an. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Kesihatan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Kesihatan


Mata buta kerana katarak

Posted:

Mata buta kerana katarak

Mata buta kerana katarak

Oleh MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM


KATARAK mata biasanya disebabkan oleh diabetes dan penggunaan steroid.


KUALITI penglihatan sering berkait rapat dengan umur tetapi tidak kurang juga mata kabur disebabkan pelbagai insiden tidak diingini termasuk diabetes atau kemalangan di tempat kerja. Tetapi, jika pada satu hari anda hanya melihat asap atau objek warna kelabu, situasi itu mungkin disebabkan oleh penyakit katarak.

Katarak berasal daripada perkataan Greek yang bermaksud air terjun.

Menurut kepercayaan kuno sebelum tahun 1700, katarak terjadi hasil dari pengaliran cecair pekat seperti air terjun ke dalam mata.

Hasil kajian perubatan berterusan masalah itu berpunca kerana proses penuaan, kecederaan, perubahan metabolik, penyakit dan sebagainya.

Lazimnya, katarak merupakan penyakit mata semula jadi dalam kalangan warga emas.

Ia juga menjadi penyebab utama kerosakan penglihatan dan kebutaan di Malaysia.

Menurut Ketua Pakar Bedah Oftalmik Pusat Pakar Mata Vista Laser Eye Centre, Dr. Aloysius Low, apabila seseorang mencecah umur lebih 45 tahun, sesetengah individu akan mengalami masalah penglihatan seperti kehilangan kejelasan dan perbandingan warna (meluntur atau berubah) disebabkan katarak.

"Katarak ialah kekaburan pada kanta semula jadi dalam mata yang menghalang laluan cahaya ke dalam mata.

"Individu yang mengalami katarak menghadapi kesukaran melakukan rutin harian kerana penglihatan kabur walaupun selepas memakai dan sering menukar cermin mata," katanya.

Purata umur bagi rakyat negara ini untuk menghadapi masalah katarak ialah 58 tahun.

Aloysius memberitahu, selain mengalami masalah penglihatan berganda dan masalah silau kerana sinar lampu atau matahari, penglihatan malam mereka juga terjejas akibat silau daripada lampu kenderaan dan lampu isyarat.

Tonton televisyen

Seramai 18 juta orang di seluruh dunia menghidap katarak dan ia merupakan punca utama gejala buta di dunia selepas glaukoma.

Glaukoma merupakan sejenis kerosakan mata yang disebabkan oleh tekanan cecair yang terlalu tinggi di dalam bebola mata.

Tekanan yang tinggi ini akan merosakkan sel retina dan serabut saraf sehingga ruang penglihatan sekitar seseorang itu menjadi semakin sempit dan akhirnya akan terus menjadi buta.

Terang Aloysius, penyakit katarak bukan sahaja dihadapi oleh orang berumur malah yang berisiko menghidapnya orang muda.

"Puncanya kerana diabetes atau penggunaan steroid," katanya.

Katarak boleh terjadi pada sebelah mata dan kedua-dua belah mata malah selain boleh terdapat lebih daripada satu bentuk katarak pada mata yang sama.

Selain itu, penyakit ini boleh berpunca disebabkan pendedahan kadar radiasi yang tinggi seperti mereka yang sering bekerja di bawah panas terik matahari dalam jangka masa panjang.

Katanya lagi, pendedahan berpanjangan menonton televisyen atau gajet elektronik juga boleh menyebabkan katarak.

"Namun, tiada bukti lanjut kesan secara langsung penyakit ini kerana gajet elektrik," katanya.

Sebenarnya, terdapat tiga tahap katarak iaitu katarak tidak matang, matang dan terlampau matang.

"Penyakit ini tidak mengira faktor jantina sama ada lelaki mahupun wanita," jelasnya.

Namun, jika seseorang mengalami penglihatan semakin buruk perlu segera berjumpa dengan pakar mata dengan kadar segera lebih-lebih lagi mereka yang mempunyai sejarah diabetes.

"Disebabkan teknologi pembedahan dan kanta semakin canggih, masalah buta serta kerosakan penglihatan yang disebabkan oleh katarak kini sudah boleh dielakkan," katanya.

Jelasnya lagi, katarak kini boleh disembuhkan melalui pembedahan yang hanya mengambil masa singkat dengan menggunakan kaedah pembedahan katarak tanpa pisau LenSx.

Ia adalah teknologi terbaharu merawat katarak.

Setelah katarak dikeluarkan sepenuhnya, pakar bedah membersihkan kapsul di belakang mata untuk mengurangkan kejadian kegelapan kapsul belakang (katarak yang kedua).

Langkah terakhir ialah untuk memasang lensa intraokular.

"Prosedur ini terbukti berkesan menghasilkan penglihatan yang jelas serta mengurangkan masa pembedahan dengan memulihkan posisi lensa intraokular. Pesakit hari ini mementingkan keselamatan dan keupayaan untuk melihat dengan lebih jelas tanpa bergantung kepada cermin mata selepas pembedahan," jelas Aloysius.

Hanya pembedahan sebelah mata sahaja dilakukan pada satu-satu masa.

Jika pesakit perlu melakukan pembedahan pada kedua-dua belah mata, pembedahan mata yang satu lagi perlu dilakukan selang tujuh hari.

Tempoh pembedahan pembuangan katarak dijalankan kurang seminit.

Namun, proses membersihkan mata selepas pembedahan mengambil masa lebih panjang.

Secara keseluruhannya, masa yang diperlukan ialah sekitar 20 minit.

"Keputusan dapat diperoleh dengan pantas selain pesakit tidak mengalami rasa sakit. Pembedahan juga tidak meninggalkan parut," ujarnya.

Gagal 850 kali temuduga pekerjaan

Posted:

Gagal 850 kali temuduga pekerjaan

Gagal 850 kali temuduga pekerjaan


BRATTLE berpendapat tidak akan mendapat pekerjaan kerana fizikal tubuhnya.


HANYA kerana beratnya mencecah 133 kilogram seorang gadis dari Britain, Sam Brattle gagal dalam 850 temu duga kerja yang dihadirinya.

Berikutan itu, wanita malang ini yakin akan menjadi penganggur selama-lamanya kerana banyak syarikat tidak mahu mengambilnya bekerja kerana badannya yang obes.

"Kebanyakan majikan tidak inginkan calon obes sebagai pekerja dengan alasan yang tidak masuk akal.

"Saya ingin memaklumkan kepada orang ramai bahawa orang obes sering berusaha untuk kurus tetapi masih belum berjaya," cerita Brattle.

Sebelum ini, wanita itu pada 2008 telah mengambil kursus penjagaan kanak-kanak dan pembantu guru di sebuah kolej.

Namun, setelah tamat pengajian di kolej pada 2008, Brattle yang gemar memakan sosej disaluti roti tetap gagal mendapat pekerjaan walaupun mempunyai kelayakan akademik.

Sebenarnya, dia mencuba memohon pekerjaan sebagai pelayan bar, pejabat, pusat panggilan dan pembantu kedai tetapi semuanya gagal.

"Saya seorang yang peramah, jujur dan bijak tetapi sering gagal dalam temu duga dengan alasan tiada pengalaman.

"Adakah seorang pencuci pinggan dan pelayan restoran makanan memerlukan pengalaman? Saya fikir tidak diterima kerana saiz badan," tutur Brattle.

Sehingga kini, dia masih menerima elaun mingguan sebanyak £71 (RM320) yang disediakan kerajaan Britain kepada penganggur.

Tidak kisah

"Saya tidak kisah sekiranya dilabelkan gemuk kerana bangga dan gembira dengan keadaan sebegini. Saya tidak akan berubah dan terpengaruh dengan pandangan orang lain.

"Namun, saya perlukan bantuan pakar untuk menguruskan berat badan tetapi tiada pihak yang sudi untuk membantu.

"Sekiranya saya dan insan senasib berjaya menurunkan berat badan, keadaan itu akan membuatkan kami lebih mudah bekerja," jelas Brattle.

Wanita ini mula mempunyai berat badan yang agak meruncing sejak berumur 13 tahun.

"Saya sering diejek dengan panggilan gemuk dan ramai tidak ingin berkawan dengan saya. Keadaan itu menyebabkan saya menjadi pendiam dan sering bersendirian.

"Untuk melepaskan geram saya banyak makan termasuk makanan ringan yang mempunyai kolestrol tinggi," ceritanya.

Tambah Brattle, dia pernah menjalani rawatan dengan pakar diet tetapi gagal.

"Saya gagal mengikut diet dan senaman yang ditetapkan mungkin akibat gen gemuk.

"Mungkin ramai yang memandang negatif terhadap pendapat itu tetapi ia terpulang kepada pemikiran masing-masing," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Saleha bukan sekadar kontrol cantik

Posted:

Saleha bukan sekadar kontrol cantik

Saleha bukan sekadar kontrol cantik

SALEHA menyimpan harapan dan berusaha untuk berada dalam hati khalayak berdasarkan kerja lakonan bukan cerita sensasi.


KUASA yang dijana wanita berdarah kacukan Melayu dan Inggeris ini belum cukup panas untuk membuatkan penonton teruja menontonnya di pawagam. Pertaruhan pertamanya menerusi Kerat 14 bersama Aaron Aziz, regu yang sama-sama digilai menerusi Nora Elena juga sekadar mencatat penonton ala kadar.

Siti Saleha sedar situasi berkenaan. Sebagai percubaan pertamanya ke layar perak, catatan yang diterima oleh Kerat 14 memberi satu dimensi baharu buatnya.

"Filem tetap sebuah filem. Orang mahu tengok filem bukan sekadar nak tengok pelakonnya sahaja tapi penonton mahukan kepuasan menyeluruh termasuk elemen-elemen di bahagian produksi, skrip dan jalan cerita.

"Macam saya dan Aaron, walaupun drama lakonan kami berdua dapat sambutan hangat, tapi tidak pula hasilnya dengan filem. Saya kena akur bahawa saya belum cukup pengaruh itu.

"Mujurnya, tak banyak komen negatif yang saya dengar berhubung dengan lakonan. Saya juga masih baharu dalam bidang filem. Ini satu pengalaman yang banyak beri pendedahan kepada saya," katanya tanpa perlu menjadi terlalu sensitif atau bersedih kerana filem pertamanya sekadar meraih kutipan RM1 juta.

Sengaja mengalirkan cerita Saleha kali ini menyimpang dari cabang sensasi, kisah putus cinta atau dibayangi episod hendak berumah tangga, bicara bersama pelakon yang mula menjual bakat sebagai pelakon iklan bersambung pula tentang pengiktirafan.

Malam penutup Festival Filem Malaysia ke-25 (FFM25) yang berlangsung malam tadi di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya telah menyaksikan anak wayang terbaik turun dan naik pentas menerima sebuah penghormatan. Meneka apa yang tersemat dalam naluri adik vokalis Sam Bunkface itu, dia juga menyimpan angan untuk menjadi salah seorang daripada pelakon terbaik di Malaysia.

"Bukan hanya terbaik kerana sudah menjulang trofi, maksudnya meletakkan piawaian terbaik setiap kali terlibat dengan mana-mana produksi. FFM itu kemuncak kepada pengiktirafan terhadap anak seni. Sesiapa sahaja yang menerima trofi FFM haruslah berbangga dan meraikan penghormatan yang diterima. Itu tandanya kerja seni kita diiktiraf," getus Saleha yang turut menanti peluang untuk setidak-tidaknya tercalon ke dalam senarai terbaik pada masa depan.

Tahun ini langkahnya bergelar pelakon filem tidak akan terhenti hanya disebabkan Kerat 14 kurang mendapat sambutan. Dalam stor syarikat produksi yang pernah disertainya, senarai judul-judul seperti Pencinta, Bravo 5, KL Zombie, Mamat Cup Cake dan Pak Pong sedang menanti untuk tampil ke mata penonton.

"Tahun ini saya ada lima buah filem lagi. Pencinta arahan Khir Rahman mungkin tayang pada September. Filem Bravo 5, KL Zombie juga dijadualkan tayang pada tahun ini. Tak tahulah. Saya harap tahun 2013 akan beri tuah. Jika dengan judul-judul itu orang akan mula buka mata mereka bahawa saya juga layak digelar aktres filem, alangkah manisnya," katanya yang akan ke udara juga dengan sebuah drama bersiri terbaharu Asmara Luna di TV3 menjelang April nanti.

Anak ketiga daripada empat beradik itu juga menaruh impian agar kerja seni yang dilakukannya akan membawanya ke satu fasa baharu.

Pertama kali tersenarai dalam pencalonan akhir untuk kategori anugerah berdasarkan populariti dalam satu majlis anugerah yang akan berlangsung April nanti, hal itu juga satu pencapaian menyenangkan buat Saleha. Jika tahun ini tercalon untuk kategori popular, lantas berdasarkan hasil kerja tahun ini, tidak mustahil pula untuk masuk senarai calon kategori terbaik dalam anugerah kualiti pula pada tahun hadapan.

"Tercalon pun sudah cukup bagus. Kalau menang lagi bagus sebab itu bukti penerimaan peminat terhadap seseorang pelakon. Untuk bercakap tentang anugerah berdasarkan kualiti pula pada masa hadapan, alangkah bagus kalau perkara itu jadi kenyataan tapi saya tidak berani berharap. Siapa yang tidak mahu kerjanya diiktiraf. Jika ada pihak yang fikir saya layak, saya patut terima dengan besar hati," katanya yang bakal mencecah usia 23 tahun pada 14 Mac ini.

Gila dalam hutan

Menanti tarikh penggambaran untuk sebuah filem berjudul Bikin Filem terbitan Playground Production dalam masa terdekat, Saleha merasakan jalan kariernya sedang di trek yang sempurna.

"April nanti saya sudah beri kata putus untuk terlibat dengan drama Memberku Hawa manakala Mei nanti ada juga sebuah tawaran filem daripada sebuah syarikat penerbitan yang sedang saya pertimbangkan.

"Saya akan cuba ikut laluan ini sebaik-baiknya. Dalam usia 23 tahun, ketika ada kawan-kawan baik saya sudah mula berkeluarga dan merancang masa depan bersama pasangan masing-masing, saya rasa peluang sebegini tidak harus dipersia-siakan. Bukan saya tidak mahu bercakap tentang komitmen tetapi adakalanya hidup secara solo seperti sekarang ada baiknya juga. Tidak perlu pening-pening kepala atau asyik berdating jika tiada penggambaran," katanya mengingatkan penulis terhadap kisah putus cinta yang baru-baru ini hangat diperkatakan.

Satu lagi pengalaman baharu yang sedang dinikmati Saleha ketika ini adalah mengacara sebuah program berjudul Projek Gila. Untuk empat episod, Projek Gila akan mendedahkan segala aksi dan perilaku Saleha yang selama ini mungkin tidak pernah diketahui oleh khalayak.

Dalam program seumpama Fear Factor namun tidak melibatkan artis lain itu, Saleha diberikan satu cabaran pelik seperti masuk dan hidup dalam hutan atau meneroka cara hidup di sebuah pulau.

"Sepintas lalu, banyak aksi saya memalukan akan ditonjolkan dalam program itu. Semuanya secara spontan kerana saya tidak diberikan skrip. Untuk episod pertama yang menjalani penggambaran di Taman Negara, saya kena memanjat pokok dan tidur atas pokok. Memang kena jadi lasak dan saya memang suka aktiviti begitu. Kena hadap pacat dan serangga dalam hutan tak payah cakaplah, saya seronok walaupun agak sengsara.

"Jika selama ini orang tengok saya macam lemah-lembut atau kontrol cantik sahaja dalam drama, Projek Gila memang gila. Saya jadi lasak, ketawa, menjerit macam tak ingat dunia dan buat aksi gila-gila yang saya sendiri tak pernah terfikir pun akan buat perkara sebegitu," katanya ceria.

Gembira, tenang dan punya banyak masa untuk diri sendiri serta paling penting memiliki keluarga yang kekal menyayanginya apa jua keadaan, itulah erti kehidupan sempurna selebriti muda Saleha ketika ini.

Sam nafi bercinta dengan Fazura

Posted:

Sam nafi bercinta dengan Fazura

Sam nafi bercinta dengan Fazura


SAM dan Fazura mendakwa mereka sekadar kawan biasa.


STATUS tiada kekasih atau teman wanita istimewa yang diketahui umum menjadikan anak bujang Khaty Fauziah, Shaheizy Sam, 30, antara aktor yang terjebak spekulasi cinta di lokasi.

Dia pernah disensasikan bercinta dengan Lisa Surihani ketika sama-sama terlibat dalam filem Sekali Lagi. Kemudian dengan pelakon Wawa Zainal yang sedang meningkat naik.

Sekitar hujung tahun lalu, Sam turut menjadi tumpuan apabila pelakon baharu bernama Syatila Melvin tiba-tiba membuat kenyataan sedang mengenali dan berkawan baik dengan pelakon Adnan Sempit itu.

Tamat fasa pertama tahun ini, Aktor Terbaik Anugerah Skrin menerusi filem Songlap itu sekali lagi berdepan cerita panas. Kali ini, bukan lagi dengan nama-nama baharu atau pelakon yang boleh dianggap sebagai menumpang populariti namanya.

Minggu lalu, Sensasi Bintang menerima satu panggilan telefon menceritakan perihal kisah cinta pelakon yang pernah menjulang anugerah Bintang Paling Popular itu. Sam dikhabarkan kelihatan intim dan beraksi mesra bersama seorang bintang jelita berprofil tinggi, Nur Fazura Sharifuddin. Mereka kelihatan berdua-duaan sedang menikmati sajian makanan Thailand di sebuah restoran di ibu kota.

Umum tahu Sam dan Fazura baru sahaja tamat penggambaran drama bersiri yang menyaksikan mereka pertama kali disatukan dalam naskhah berjudul Kisah Cinta. Persoalannya, adakah Kisah Cinta itu benar-benar mengheret Sam ke alam percintaan bersama Fazura, si cantik yang juga masih solo namun terkenal sebagai pelakon yang menyimpan kemas privasi kehidupan peribadinya.

Jadi benarlah dakwaan yang mengatakan anda dan Fazura ada hubungan istimewa serta sering kelihatan keluar bersama?

Dakwaan mengatakan kami ada hubungan istimewa memang tak betul, tapi memang saya dan Fazura berkawan rapat. Kami akan makan bersama sebaik sahaja habis penggambaran. Kami gembira menikmati makanan dan berbual untuk mendapatkan keserasian.

Sejak bila berkawan?

Sejak selama 50 hari kami berada di lokasi penggambaran yang sama. Kami berlakon drama Kisah Cinta. Dalam drama itu asalnya saya yang pegang watak Johan dan Fazura (Zalea) tidak kenal antara satu sama lain. Tapi kami mula rapat setelah kedua-dua orang tua kami terlibat dalam kemalangan. Sekarang penggambaran telah pun tamat, mungkin ada yang melihat kami ketika penggambaran masih berlangsung.

Sebenarnya sejauh mana hubungan anda dengan Fazura?

Rapat sebagai teman artis. Saya selesa berborak dengan Fazura. Saya kan malu-malu orangnya, jadi kami kena dapatkan keselesaan dengan cara begitu, kena selalu berbual. Bagi saya Fazura gandingan pelakon yang hebat. Setakat itu sahaja.

Betul ke begitu?

Betul, itu Fazuralah dan siapalah saya nak memikat hatinya. Tolonglah jangan buat cerita ini jadi panas. Kalau nak tahu lebih, kenalah tunggu Kisah Cinta yang tayang tidak lama lagi.

Selain Fazura, dengarnya anda mahu kembali menyanyi dan aktifkan semula MOB yang sudah 10 tahun menyepi?

Saya bukan menyanyi tapi rapping. Dulu saya memang bersama kumpulan R&B dinamakan MOB. Kami ada merakam sebuah album mini pada tahun 2002, malangnya album itu terperap begitu saja. Sekarang, saya fikir lebih baik lagu-lagu dalam album itu dilancarkan semula.

Dulu kerana minat dan sekarang setelah berjaya dalam lakonan kenapa ingin kembali ke bidang muzik, adakah bosan dengan lakonan?

Bukan begitu, saya cuma rasa sayang kalau ada karya tapi terperap begitu. Ini kira-kira projek suka-suka, tak harapkan apa-apa. Saya juga nak peminat saya tahu siapa saya sebelum ini, itu sahaja.

Celebration Day oleh Led Zeppelin

Posted:

Celebration Day oleh Led Zeppelin

Celebration Day oleh Led Zeppelin


SINERGI dan energi grup Lez Zeppelin terserlah dalam konsert yang merupakan pengumpulan semula selepas 27 tahun 'berpisah'.


KONSERT dengan tajuk Celebration Day boleh menjadi ubat merawat rindu terhadap grup legenda dengan nama Led Zeppelin ini.

Konsert pada 10 Disember 2007 di O2 Arena, London ini dipertontonkan secara eksklusif di GSC One Utama, Petaling Jaya pada 20 Februari lalu. Dokumentasi menarik tentang Led Zeppelin yang lahir dalam bentuk konsert itu disifatkan ramai sebagai salah satu konsert rock & roll terhebat.

Ramli Sarip, Nash, Datuk Hattan, Edrie Hashim, Along Exist, Fiq dan Awi Rafael berkumpul untuk menyaksikan kehebatan yang dipertontonkan Led Zeppelin dalam sebuah konsert reunion selepas 27 tahun tidak beraksi di atas pentas.

Konsert dalam bentuk filem arahan Dick Carruthers ini mempamerkan tenaga Led Zeppelin yang berlanjutan selama dua jam empat minit.

Persembahan kumpulan dari England, Britain itu dibawakan oleh ahli-ahli asal Led Zeppelin seperti Robert Plant, Jimmy Page dan John Paul Jones serta disertai oleh Jason Bonham, anak kepada mendiang John Bonham, bekas pemain dram asal kumpulan ini.

Led Zeppelin mempersembahkan 17 lagu dari senarai terbaik mereka termasuk lagu yang menjadi trademark mereka seperti Whole Lotta Love, Rock And Roll, Kashmir dan Stairway To Heaven.

Pihak Warner Music mengadakan inisiatif ini untuk mengumpulkan bintang rock tempatan dan pihak media untuk menyaksikan rakaman konsert Led Zeppelin yang juga ditawarkan dalam empat set penjualan.


ANTARA penyanyi dan penggerak genre rock tempatan yang hadir di majlis pratonton Celebration Day yang dikendalikan oleh pihak Warner Music.


Konsert Celebration Day ini ditawarkan dalam empat set edisi standard, edisi audio versi Blu Ray dan edisi vinyl (3 piring hitam).

Rakaman konsert ini membawa penonton kembali kepada 10 Disember 2007, di mana Led Zeppelin mengadakan persembahan di Arena London O2 untuk memberi penghormatan terhadap kawan yang mereka kasihi iaitu pengasas Atlantic Records, Ahmet Ertegun.

Darren Choy selaku Pengarah Urusan Warner Music Malaysia memberitahu bahawa tayangan seperti ini hanya dilakukan di beberapa buah negara seperti Jepun, Jerman, Amerika Syarikat dan Malaysia.

Buat Hattan yang datang ke tayangan eksklusif tersebut, Celebration Day mengimbau semula kenangan di mana dia dan beberapa artis Warner Music pernah mengadakan persembahan tribute untuk kumpulan itu pada 1995.

"Ketika itu saya, Amy Search, Arab, Ramli Sarip dan Maman Teacher's Pet pernah mengadakan pertunjukan tribute untuk Led Zeppelin di Hard Rock Cafe.

"Mungkin Led Zeppelin tidak begitu dekat dengan generasi sekarang tetapi mereka seperti Godfather kepada penyanyi dan peminat muzik rock lama," katanya.

Komposer Edrie Hashim yang merupakan pemain gitar terkenal menyatakan dia begitu teruja melihat dinamik dalam persembahan yang dipamerkan oleh Led Zeppelin.

"Pencahayaan dan konsep konsert ini santai tetapi dinamik dalam konsert itu yang saya rasakan sangat menarik. Manakala susunan lagu-lagu juga adalah terbaik. Jimmy Page selaku gitaris memberikan tenaga yang terbaik dalam konsert ini," ujarnya yang mengaku bahawa pemilihan Jason Bonham menggantikan ayahnya John Bonham selaku pemain dram adalah yang terbaik.

Buat Ramli Sarip yang datang dengan memakai jaket tertera tulisan Led Zeppelin ke tayangan tersebut menyatakan idea konsert dalam filem sebegini adalah satu dokumentasi yang baik.

"Saya memang suka dengan konsert live daripada dulu-dulu. Kreativiti mereka memang hebat. Generasi sekarang perlu menonton konsert sebegini untuk mempelajari banyak perkara. Mereka perlu jadikan ini sebagai sebuah rujukan dan ambil tahu perkara sebegini," katanya yang memang meminati Led Zeppelin.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved