Sabtu, 2 Februari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Disemadi dalam kendi berlian

Posted:

Disemadi dalam kendi berlian

Disemadi dalam kendi berlian

Susunan SITI NOR AFZAN KASIMAN

JUMAAT lalu, ratusan ribu rakyat Kemboja membanjiri jalan-jalan utama di Pnom Penh sebagai menghormati upacara perarakan prapersemadian bekas Raja Kemboja, Raja Norodum Sihanouk.

Dengan mengenakan pakaian putih dan hitam, lautan manusia mula berkumpul sejak waktu Subuh untuk memberi penghormatan terakhir kepada pemimpin terulung dalam sejarah Kemboja moden itu.

Sihanouk dilihat sebagai tokoh utama yang sentiasa ingin bersama rakyatnya.

Biarpun terpaksa berdepan dengan pelbagai ancaman dan kesukaran, kebijaksanaan dan kesabaran Sihanouk akhirnya berjaya membawa kedamaian buat rakyat dan negaranya.

Baginda mengambil keputusan untuk turun takhta pada 2004 selepas enam dekad bergelar raja.

Sihanouk memberi peluang kepada puteranya, Raja Norodom Sihamoni untuk meneraju tampuk kepimpinan negara, biarpun pada ketika itu, ramai yang beranggapan Sihamoni keberatan untuk mengambil alih jawatan tersebut daripada ayahandanya.

"Sepanjang tempoh pemerintahan baginda, Kemboja mendapat kemerdekaan daripada Perancis, berdepan dengan perang saudara, kerajaan dirampas puak Khmer Rouge yang zalim malah baginda juga pernah dibuang negeri.

"Baginda telah melakukan banyak perkara hebat untuk negara ini. Saya sangat menyayanginya.

"Kemangkatan baginda adalah perkara yang cukup menyedihkan kami semua," ujar Suon Toch, 70, yang tidak lepas-lepas memegang potret Sihanouk sepanjang perarakan berlangsung.


SAMI antara pihak penting yang ditugaskan menjalankan ritual agama sepanjang tempoh berkabung.


Pedati bersalut emas

Dalam perarakan tersebut, ribuan rakyat Kemboja berjalan mengiringi pedati bersalut emas yang membawa jenazah Sihanouk ke istiadat persemadian di Gunung Suci yang terletak bersebelahan istana, kawasan yang sama baginda ditabalkan sebagai raja lebih 70 tahun lalu.

Sebelum ini, jenazah bapa kepada 14 orang anak itu ditempatkan di Istana Diraja selama tiga bulan selepas ia diterbangkan pulang dari Beijing Oktober lalu.

Bagi generasi lama warga Kemboja, kemangkatan Sihanouk cukup dirasai.

Sebagai tanda sanjungan hormat dan ketaatan yang tidak berbelah bagi, ramai yang melutut dan menggenggam tangan sambil berdoa apabila perarakan jenazah melewati mereka.

Turut mengiringi pedati tersebut ialah Raja Sihamoni dan isteri keenam mendiang Sihanouk, Permaisuri Norodom Monineath.

Baginda berdua kelihatan sugul, adakalanya menangis teresak-esak ketika berjalan di belakang pedati yang membawa keranda Sihanouk yang menyerupai wat yang dilitupi bungaan putih setinggi lebih 2 meter.


PEDATI bersalut emas dibawa berarak ke sekeliling bandar dengan penuh istiadat persemadian diraja.


Jenazah Sihanouk akan disimpan di tapak pembakaran selama tiga hari bagi acara keagamaan selain memberi peluang kepada orang ramai untuk memberikan penghormatan terakhir sebelum istiadat pembakaran diraja dilakukan pada pukul 6 senja esok.

Bagi memastikan kelancaran istiadat persemadian tersebut, satu jawatankuasa khas terdiri daripada pegawai-pegawai kanan istana ditubuhkan sebaik sahaja kemangkatan Sihanouk diumumkan Oktober lalu.

"Kami bekerja keras selama beberapa bulan untuk memastikan upacara perarakan dan persemadian berjalan lancar.


SIHAMONI dan ibunya membakar colok sebelum pedati yang membawa jenazah Sihanouk berarak.


"Bukan itu sahaja, kami juga perlu memastikan istiadat diraja ini dijalankan dengan penuh adat dan tradisi, sama seperti istiadat persemadian Raja Suramarit, ayahanda Sihanouk yang berlangsung pada 1960," ujar ahli jawatankuasa kecil agama, Nhek Bun Chhay.

Bagi mengelak sebarang kekurangan dan kelemahan, mereka diwajibkan menjalankan penyelidikan tentang istiadat persemadian dengan menonton video dan membaca dokumen bertulis di muzium berulang kali.

"Kami hanya duduk di sana untuk membaca dokumen dan menonton video. Selain itu, kami juga mencari beberapa pegawai istana yang masih hidup untuk mendapatkan gambaran yang lebih jelas tentang istiadat ini," kata Bun Chhay lagi.

Tidak hanya menumpukan adat istiadat persemadian, jawatankuasa ini turut menitikberatkan kelancaran program lain seperti perarakan dan persembahan.

"Upacara persemadian adalah ritual biasa yang boleh ditemui di mana-mana di Asia Tenggara.

"Namun, untuk istiadat persemadian diraja, ia memerlukan perancangan teliti dan melakukan apa sahaja yang terbaik untuk menghantar jenazah ke dunia yang lebih baik," jelasnya.

Dalam istiadat persemadian Sihanouk, seramai 5,000 petugas memainkan peranan penting bagi memastikan kelancaran perarakan di 11 lokasi di seluruh bandar.


WANITA ini membotakkan kepala tanda menghormati kemangkatan Sihanouk.


Pecah tradisi

Dianggarkan lebih sejuta rakyat Kemboja keluar berarak bersama pedati yang membawa jenazah Sihanouk di bandar Pnom Penh kelmarin.

Mengikut adat persemadian, kerabat lelaki akan memulakan upacara membotakkan kepala sebagai tanda berkabung.

Ia diikuti oleh para menteri, pegawai mahkamah, hakim, polis, tentera, sami Buddha, wakil-wakil etnik dan rakyat sama ada lelaki dan perempuan yang memasang niat untuk berkabung sebagai tanda hormat dan kasih kepada Sihanouk.

Sebelum kemangkatannya, Sihanouk pernah berpesan, andainya baginda mangkat, baginda enggan jenazahnya diletakkan di dalam sebuah kendi seperti raja-raja sebelumnya.

Menurut anakandanya, Putera Norodom Ranariddh, ayahandanya mahu memecah tradisi kuno.

"Baginda mahu diletakkan di dalam keranda hingga ke saat persemadiannya. Itu wasiat terakhirnya yang perlu dipatuhi," ujar Ranariddh.


KEPRIHATINAN figura ulung pada era Kemboja moden ini meninggalkan kenangan manis di hati rakyatnya.


Secara tradisinya, Sihamoni dan ibunya akan memulakan istiadat dengan menyalakan api unggun untuk membakar jenazah Sihanouk.

Sebaik sahaja keranda pertama dibakar, pihak tentera akan melepaskan 101 das tembakan meriam.

Ia disusuli dengan letusan bunga api selain alunan orkestra tradisional pinpeat yang mengiringi bacaan ratib keagamaan di kuil.

Pada senja yang sama, lebih 400 banduan dijangka diberi pengampunan. Beberapa hari selepas istiadat pembakaran selesai, Sihamoni dan ibunya akan menabur sedikit abu mayat Sihanouk di Sungai Mekong. Baki abu tersebut kemudiannya disimpan di dalam kendi berlian untuk ditempatkan di ruang penyimpanan abu mayat kerabat diraja di istana.

Syiling Yasin boleh tarik duit, jumpa bidadari

Posted:

Syiling Yasin boleh tarik duit, jumpa bidadari

Syiling Yasin boleh tarik duit, jumpa bidadari


MOHD. SUKOR memiliki lebih 200 keping syiling Yasin dari pelbagai jenis.


SYILING lama sering dikaitkan dengan nilai pasaran yang tinggi lebih-lebih lagi jika usia mata wang tersebut sudah mencecah ratusan tahun dan semakin sukar ditemui.

Begitupun, tidak semua syiling lama bernilai tinggi. Ada juga beberapa jenis syiling, biasanya yang tidak dapat dipastikan asal usul dan tahun pengeluaran, nilainya lebih rendah walaupun sesetengah pihak mendakwa ia sudah berusia ratusan tahun.

Antara syiling lama yang masih kabur nilainya ialah syiling Yasin. Jika ditanya kepada komuniti pengumpul syiling lama, kajian untuk mengesan kewujudan syiling jenis ini dari sudut numismatik masih tidak jelas.

Malah, ramai yang mengaitkan syiling ini lebih banyak digunakan dalam beberapa amalan mistik seperti dijadikan tangkal azimat dalam upacara 'menarik duit' selain dijadikan pendinding diri berbanding digunakan sebagai mata wang.

Menurut pengumpul barangan antik, Mohd. Sukor Abdul Rahman, 48, ada peminat syiling Yasin sanggup mengeluarkan belanja puluhan ribu ringgit untuk memiliki sekeping syiling Yasin bagi tujuan menarik duit.

"Segelintir pengumpul dan penjual syiling Yasin mendakwa mereka memperoleh syiling tersebut semasa bertapa, selepas berzikir mahupun melalui mimpi. Dek kerana unsur mistik itu, ada yang sanggup membelinya walaupun harga yang diletakkan kadang-kadang tidak masuk akal iaitu sehingga mencecah jutaan ringgit.


SYILING Empat Sahabat ini memiliki tema yang sama tetapi ukiran permukaannya berbeza antara satu sama lain.


Wali tujuh

"Berlainan pula jika syiling itu warisan turun-temurun yang bukan diperoleh dengan cara pertapaan dan pemujaan, harganya lebih murah," ujarnya yang mengumpul lebih 200 keping syiling Yasin sejak dua tahun lalu.

Jenis dan corak syiling Yasin juga berbagai-bagai. Ada gambar Kaabah, gambar orang tua mengandar buntil, gambar perahu dan juga gambar lelaki dipercayai para wali.

Selain itu, ada juga syiling yang mencatatkan ukiran kalimah suci seperti bismillah, kalimah syahadah, nama Allah dan Muhammad, kalimah Yasin, nama empat sahabat nabi dan bermacam lagi.

Jelas Mohd. Sukor, permintaan tinggi peminat syiling lama terhadap syiling Yasin jenis Wali Tujuh menyebabkan harga syiling tulen dari jenis tersebut mahal.

"Tidak dinafikan ada peminat syiling lama yang begitu takjub dengan cerita mistik yang mendakwa syiling yang jarang ditemui ini boleh menarik duit.

"Pernah juga saya menjualnya dengan harga RM1,000 kepada seorang pembeli.

"Pesan tok guru pembeli itu, syarat utama menarik duit ialah dengan menggunakan syiling Yasin Wali Tujuh yang dibeli dengan mahar sebanyak RM1,000.

"Bila ada orang hendak membeli dengan harga yang munasabah, saya tidak menolak untuk menjualnya. Saya hormati pendiriannya dan enggan mempersendakan tujuannya membeli syiling tersebut walaupun saya sendiri tidak percaya tentang kebolehan sekeping syiling menarik duit," ujar Mohd. Sukor.

Disimpan dalam bungkusan kain kuning, lelaki ini memberitahu, sudah menjadi rutin hariannya membelek setiap keping syiling Yasin miliknya.

Selain memiliki koleksi pelbagai jenis syiling Yasin, dia turut mengumpul syiling semah, iaitu syiling yang pernah dikeluarkan kerajaan Jawa kuno ratusan tahun dahulu.

"Pada pendapat saya, syiling-syiling ini bukan diperbuat di Malaysia kerana ratusan tahun dahulu, masyarakat di negara ini belum memiliki teknologi melebur tembaga.

"Ia juga dicetak tanpa menggunakan acuan besi sebaliknya dihasilkan daripada acuan tanah liat.

"Kepingan tembaga juga tidak ditempa seperti barangan logam lain. Kerana itu, biarpun ia memempunyai imej dan ukiran timbul di permukaan syiling, hasil buatannya cukup halus," kata Mohd. Sukor yang mempunyai syiling Yasin diperbuat daripada tembaga kuning, timah hitam dan nikel.

Corak berbeza

Jelasnya, kepingan syiling yang diperbuat daripada tembaga kuning dianggap lebih lama dan bernilai jika dibandingkan dengan syiling yang diperbuat daripada timah hitam ataupun nikel.


DUIT lama dari kerajaan Jawa kuno mudah dikenali kerana ia mempunyai lubang di tengahnya.


"Syiling Yasin yang diperbuat daripada nikel lebih baharu buatannya. Ia agak kasar dan hujungnya lebih tajam berbanding syiling tembaga," kata Mohd. Sukor.

Menarik tentang syiling ini, corak ukiran yang terdapat pada sejenis syiling tidak sama antara satu sama lain.

"Cuba lihat syiling Yasin Empat Sahabat ini. Walaupun saya memiliki hampir 10 keping, namun ia diperbuat daripada bahan berlainan dan coraknya berbeza antara satu sama lain.

"Begitu juga dengan syiling Yasin Rama-Rama. Terdapat perbezaan dalam setiap ukiran rama-rama ini," katanya.

Bagi pengamal perubatan tradisional, Yahya Abdul Manaf, 51, dia mengakui pernah melihat ritual menarik duit menggunakan duit syiling Yasin.

"Dalam upacara itu, pengamal akan duduk berzikir untuk satu tempoh yang telah ditetapkan. Malah, ada sanggup pergi bertapa di Pulau Besar, Melaka dan tempat-tempat terpencil untuk melakukan upacara tersebut.

"Apa yang saya tahu, wang yang berjaya 'ditarik' bukanlah jatuh dari langit atau keluar dari tanah, sebaliknya ada yang dijumpai di bawah alas duduk pengamal. Ada juga yang ditemui di dalam buntil berhampiran tempat pengamal berzikir.

"Ramai percaya upacara ini disertai oleh khadam, terdiri daripada jin yang bertindak sebagai pihak tengah dalam proses menarik duit.

"Duit yang diperoleh itu pula dikatakan diambil daripada bank dari dunia bunian, yang mana apa yang ada di alam nyata, turut ada di sana.

"Jika Bank Negara keluarkan not wang baharu, bank di alam ghaib juga akan mengeluarkan not wang baharu," ujarnya yang pernah melihat rakannya memegang beberapa keping not RM50 hasil upacara tersebut.

Yahya turut mengakui, kejayaan sesetengah pihak mendapat wang secara percuma ini secara tidak langsung telah menarik ramai peminat duit syiling lama yang taksub untuk menyertai ritual misteri tersebut.

Azizah obses baju Melayu

Posted:

Azizah obses baju Melayu

Azizah obses baju Melayu

Oleh MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM

AZIZAH mempunyai hobi mengumpul kereta klasik jenis Volkswagen.


AZIZAH OMAR tidak lekang dengan senyuman manisnya ketika ditemu bual kru Jurnal Jumaat lalu di Butik Omar Ali di Taman Tun Dr. Ismail, Kuala Lumpur.

Walaupun penampilannya ringkas, beliau bijak mengenakan warna tudung serta baju yang sedondon sekali gus membuatkannya tampil elegan.

Beliau yang merupakan anak bongsu daripada 11 orang anak Omar Ali berasa bangga dapat meneruskan legasi bapanya yang mengasaskan jenama butik itu lebih 78 tahun lalu.

"Kesungguhan arwah ayahlah yang telah memberikan inspirasi kepada saya. Beliau bekerja kuat sepanjang hari tetapi tetap mempunyai masa untuk bersarapan dan makan malam bersama anak-anak.

"Sebenarnya, itu sahaja waktu terluang untuk kami bersama dan menceritakan perihal kami adik-beradik," katanya membuka bicara.

Azizah yang merupakan pasangan hidup kepada Idris Mokhtar, 49, teruja menceritakan asas perniagaan ayahnya bermula setelah dia bekerja dengan seorang usahawan Jepun semasa Perang Dunia Kedua.


KEPUASAN pelanggan sentiasa menjadi keutamaan Azizah.


Menteri

Katanya, lelaki Jepun itu mengusahakan sebuah butik pakaian. Ayahnya bekerja selama dua tahun sebelum mengambil keputusan membuka butik sendiri di Bazaar Melayu yang kini dikenali sebagai Wisma Yakin, Jalan Masjid India, Kuala Lumpur pada tahun 1945.

Tutur Azizah, walaupun tempoh belajar yang singkat, mentornya (Omar Ali) itu tidak kering dengan idea untuk menghasilkan baju Melayu tradisional yang berkualiti tinggi.

"Itu sifat dan pendirian yang saya cuba kekalkan untuk memuaskan hati pelanggan dengan kualiti, jahitan dan corak terkini.

"Bukan senang untuk memuaskan hati pelanggan yang menempah baju Melayu sejak zaman 1945 lagi sehingga sekarang. Bukan sahaja untuk mereka tetapi diwarisi sehingga cucu dan cicit," ujarnya bersemangat.

Tambahnya, butik Omar Ali pernah menerima tempahan baju Melayu daripada menteri, tokoh terkenal dan artis popular.

Lupakan sebentar kisah mengenai ayahnya dan beralih pendapatnya sendiri mengenai baju Melayu.

Tutur wanita berjiwa besar ini, imej dan identiti baju tradisional negara itu harus dikekalkan.

Jelasnya, ada segelintir anak muda inginkan fesyen yang agak keterlaluan.

"Tidak salah tetapi kalau sampai seluar baju Melayu berwarna lain, baju dan poket pula warna berbeza, ini agak tidak kena.

"Penampilan sedemikian kurang menyerlah. Biasanya saya tidak menerima tempahan seperti itu namun ia terpulang kepada gaya masing-masing," katanya.

Tambahnya, beliau tertarik dengan penampilan lelaki yang mengenakan baju tradisional itu dengan lengkap menyarung kain sampin, butang serta songkok.

"Cukup bergaya cuma takut ada isteri yang risau sekiranya suami sering memakai pakaian sedemikian. Sama ada buang tabiat atau khuatir pasangan mereka akan kahwin lagi," cerita Azizah berjenaka.

Wanita ini juga gemar mengumpul kain sampin. Sungguhpun memiliki butik pakaian, Azizah sebenarnya tidak mahir menjahit.

"Saya lebih tertarik untuk memberikan komen selain mereka rekaan moden dan berbeza," katanya.


BUTIK Omar Ali yang terletak di Taman Tun Dr. Ismail, Kuala Lumpur.


Beliau juga memberikan syarat kepada suami dan seorang anak lelakinya supaya memakai baju Melayu lengkap semasa menunaikan solat Jumaat di masjid dan hari pertama sambutan Aidilfitri selain memenuhi jemputan kenduri kahwin.

Kereta antik

"Kita perlu bangga dengan warisan kita. Jika saya bukan seorang wanita saya akan memakainya," katanya sambil ketawa.

Walaupun perwatakannya agak lembut, Azizah turut mempunyai hobi mengumpul kereta antik.

"Setakat ini, saya mengumpul tiga kereta jenis Volkswagen lama iaitu Beetle, Karmann Ghia dan Bus. Ketiga-tiga kenderaan ini masih berfungsi dengan baik.

"Malah, saya sering memandu Volkswagen Bus untuk pergi kerja dan bersiar-siar sehingga ada yang pelik dengan perbuatan itu," jelasnya.

Azizah memberitahu, barangan klasik tidak semestinya mahal dan sukar diperoleh, cuma perlu menjaganya dengan baik dan membaikinya dengan segera sekiranya rosak.

"Ibarat kata pepatah, jika tiada yang lama tidak akan ada yang baharu," katanya.

Pengarah Urusan Omar Ali Holdings Sdn. Bhd. ini juga bercadang melancarkan laman beli-belah dalam talian pada bulan Mac ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


BR1M 2.0 mula diagih

Posted:

BR1M 2.0 mula diagih

BR1M 2.0 mula diagih

NAJIB menyerahkan wang BR1M 2.0 kepada beberapa penerima di Ampang, Selangor semalam.


AMPANG - Dana Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 2.0 yang bakal dinikmati oleh tujuh juta isi rumah dan individu bujang mula diagihkan di seluruh negara semalam.

Majlis pelancaran bantuan yang melibatkan peruntukan berjumlah RM3 bilion itu dilakukan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di sini.

Menurut Najib, pemberian BR1M merupakan bukti kerajaan Barisan Nasional (BN) adalah juara dalam mentadbir negara dan mengurus ekonomi.

Katanya, pemberian BR1M yang memasuki pusingan kedua diteruskan selepas Lembaga Hasil Dalam Negeri merekodkan kutipan cukai yang tinggi mencecah RM125 bilion tahun lalu.


BANTUAN. Tiga penerima (dari kiri) Barudin Md. Saad, 67, Huan Seok Eng, 50, dan Lim Kim Huat, 72, menunjukkan baucar Bantuan Rakyat 1Malaysia 2.0 yang diterima di Taman Derga Jaya, Alor Setar semalam.


"BR1M merupakan janji kerajaan BN kepada rakyat, ia boleh ditunaikan kerana pentadbiran dan pengurusan ekonomi negara dilakukan dengan baik," ujarnya pada majlis pelancaran bantuan itu di sini.

Menerusi pemberian BR1M tahun lalu, kerajaan menyalurkan bantuan RM500 kepada 4.2 juta isi rumah berpendapatan RM3,000 sebulan ke bawah melibatkan peruntukan kira-kira RM2.2 bilion.


KONGSI KEGEMBIRAAN. Beberapa penerima Bantuan Rakyat 1Malaysia 2.0 daripada pelbagai kaum teruja selepas menerima baucar wang RM500 di Butterworth semalam.


Pada pembentangan Bajet 2013 tahun lalu, Najib yang juga Menteri Kewangan mengumumkan pemberian BR1M 2.0 diperluaskan kepada orang bujang berusia 21 tahun ke atas dengan pendapatan bulanan kurang RM2,000. Mereka layak menerima RM250.

Dalam pada itu, Najib berkata, pembangkang cuba menghasut rakyat supaya membenci kerajaan dengan mendakwa dana bagi pemberian BR1M 2.0 dikutip antaranya melalui pelaksanaan peraturan kamera lalu lintas Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES).


CERIA. Sebahagian daripada orang ramai menunjukkan baucar Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 2.0 bernilai RM500 yang diagihkan di Jelebu semalam.


"Ini tuduhan palsu yang dibuat pembangkang. AES bukan cukai pada rakyat, ia hanya denda bagi mereka yang memandu laju, itu pun masih di peringkat kajian," katanya.

Sementara itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop memberitahu, kira-kira 950,000 penerima di seluruh negara telah mendapat wang BR1M 2.0 semalam.

"Bantuan disampaikan secara berperingkat-peringkat, semua yang membuat permohonan akan diberi surat jawapan. Kita yakin pada hujung bulan ini semua agihan akan selesai," katanya ketika dihubungi semalam.

Tambang untuk tunaikan haji kekal RM9,980

Posted:

Tambang untuk tunaikan haji kekal RM9,980

Tambang untuk tunaikan haji kekal RM9,980

KUANTAN - Tambang untuk menunaikan haji tahun ini kekal pada kadar RM9,980 seorang bagi jemaah yang mengerjakan ibadat itu buat kali pertama.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, kerajaan dan Lembaga Tabung Haji (TH) bersetuju untuk mengekalkan kadar tambang sedia ada sebagai satu keistimewaan kepada jemaah, sekalipun kos seperti penginapan dan pengangkutan meningkat berbanding tahun lepas.

"Setiap tahun ada peningkatan kos menunaikan haji dalam bentuk tambang penerbangan, penginapan, makan dan sebagainya. Tahun lalu, kos seorang jemaah ialah RM15,150 dan tahun ini ia meningkat kepada RM15,555 seorang.

"Tetapi atas sifat kemurahan TH melalui kerajaan, kita memutuskan untuk mengekalkan tambang sebanyak RM9,980 bagi setiap jemaah," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Muzakarah Haji Peringkat Kebangsaan Kali Ke-29 di sini semalam.

Dalam pada itu, beliau memberitahu, TH dijangka mengumumkan bonus dan dividen yang bakal diperoleh pendeposit haji pada Khamis ini.

"Pada masa ini terdapat dana berjumlah RM35 bilion di TH dan saya akan umumkan bonus dan dividen pendeposit Khamis depan," katanya.

- Bernama

Buaya baham pekerja ladang ditangkap

Posted:

Buaya baham pekerja ladang ditangkap

Buaya baham pekerja ladang ditangkap

Oleh FIRDAUS HASSAN
firdaus.hassan@kosmo.com.my


BEBERAPA anggota SFC dan JPAM menarik buaya seberat 500 kilogram yang ditangkap
di Sungai Teniku, Miri semalam.


MIRI - Seekor buaya seberat hampir 500 kilogram yang dipercayai membaham seorang pekerja ladang kelapa sawit dua minggu lalu berjaya ditangkap pihak Perbadanan Perhutanan Sarawak (SFC) di Sungai Teniku di sini semalam.

Reptilia ganas itu ditangkap menggunakan umpan bangkai ayam dengan mata pancingnya diikat pada tong minyak dan dibiarkan di sungai tersebut sejak seminggu lalu.

Dalam kejadian pada pukul 8.30 pagi semalam, kelibat haiwan itu yang meronta-ronta cuba melepaskan diri selepas tersangkut pada mata pancing disedari beberapa pekerja ladang kelapa sawit.

Salah seorang pekerja ladang, Jefri Sarapam berkata, dia dan rakan-rakannya ternampak tong itu tenggelam timbul dan bergerak melawan arus.

"Tidak lama kemudian, air berkocak kuat dan seekor buaya timbul sambil meronta-ronta cuba melepaskan diri namun gagal kerana tong tersebut tersangkut pada belukar.

"Saya percaya buaya sepanjang kira-kira lima meter itulah yang menyerang rakan kami dua minggu lalu," katanya di sini semalam.

Tambahnya, saiz reptilia itu yang besar dan berat menyebabkan anggota SFC dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) terpaksa berhempas pulas dan mengambil masa hampir lima jam sebelum berjaya membawa haiwan berkenaan naik ke darat.

Pada 18 Januari lalu, seorang pekerja ladang kelapa sawit warga Indonesia yang hanya dikenali sebagai Ical, 23, maut dibaham buaya ketika turun ke sungai untuk memeriksa pukat.

Sementara itu, jurucakap SFC ketika dihubungi berkata, buaya berkenaan masih dalam jagaan pihaknya sementara menanti tindakan susulan.

Bagaimanapun, dia memberi jaminan haiwan tersebut tidak akan dibunuh.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Permata baharu PKNS

Posted:

Permata baharu PKNS

Permata baharu PKNS

Oleh NOR AZIRAN YUNUS
aziran.yunus@kosmo.com.my

NAZMI (dua dari kanan) ketika hadir pada majlis memperkenalkannya sebagai pemain baharu Selangor PKNS di Petaling Jaya semalam. Turut hadir, Presiden Kelab Selangor PKNS, Noor Hisham Mohd. Gouth (dua dari kiri).


MUHAMMAD Nazmi Faiz Mansor kini sah menjadi milik kelab Selangor PKNS.

Semalam, dia menandatangani kontrak selama tiga tahun bersama kelab itu, namun nilai perpindahan tidak didedahkan.

Pengurus Selangor PKNS, Azmi Adnan berkata, kedatangan Nazmi ke kelab itu ibarat 'durian runtuh' buat mereka dan kehadirannya bakal memperkukuhkan pasukan yang menghuni tangga kelapan saingan Liga Super ketika ini.

"Ejen Nazmi, Marco Guimaraes telah datang mengadakan perbincangan dengan kami pada awal Januari lalu bagi menyatakan bahawa Nazmi akan dilepaskan oleh kelab S.C Beira-Mar dan dia (Nazmi) sedang mencari kelab baharu.

"Selepas mengadakan perbincangan lanjut, kami bersetuju untuk 'membelinya'. Proses itu berjalan lancar manakala kontraknya bersama S.C Beira-Mar telah ditamatkan," kata Azmi kepada Kosmo! semalam.

Menurut Azmi lagi, esok dia akan pergi ke pejabat Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) bagi membincangkan beberapa perkara lagi untuk membolehkan Nazmi turun dalam perlawanan Liga Super pada 16 Februari depan menentang Felda United.

Kata Azmi, Selangor PKNS tidak beraksi dalam Piala Presiden, oleh itu mereka boleh mendaftar 35 orang pemain dan ketika ini mereka hanya memiliki 29 pemain yang didaftarkan.

"Kami bertekad mengasah bakatnya sebaik mungkin dan yakin Nazmi juga mampu memberikan sesuatu kepada kami.

"Nazmi akan memakai jersi nombor 33 bersama Selangor PKNS dan pihaknya akan merayu kepada FAM agar membenarkannya bermain tanpa menunggu sehingga jendela perpindahan pemain dibuka pada April," kata Azmi lagi.

Sementara itu, ejen Nazmi, Guimaraes berkata, terdapat beberapa kelab Liga Malaysia yang berminat mendapatkan Nazmi, namun dia (Nazmi) telah memilih Selangor PKNS sebagai pasukan baharunya.

Bagaimanapun, Guimaraes juga enggan mengulas lanjut sebab kontrak Nazmi bersama SC Beira-Mar ditamatkan lebih awal.

Untuk rekod, Nazmi, 19, telah menandatangani kontrak bersama SC Beira-Mar selama tiga tahun pada 21 Mei tahun lalu.

Sebelum menyertai kelab Portugal, pemain kelahiran Lembah Keramat, Kuala Lumpur itu mewakili skuad Harimau Muda kendalian Ong Kim Swee.

Kekalahan pertama Harimau Muda

Posted:

Kekalahan pertama Harimau Muda

Kekalahan pertama Harimau Muda


BARISAN skuad Harimau Malaya yang mengalami kekalahan pertama pada siri jelajah Australia semalam. Mereka tewas 1-2 kepada Brisbane Olympic.


BRISBANE, Australia - Harimau Muda merakamkan kekalahan pertama selepas tewas 1-2 kepada Brisbane Olympic pada aksi siri persahabatan Jelajah Australia di padang latihan Goodwin Park Brisbane semalam.

Pada babak pertama perlawanan, skuad muda negara hampir membuka jaringan seawal minit ketiga menerusi penyerang, Iz- zaq Faris Ramlan, namun tandukan pemain Terengganu itu tidak menepati sasaran.

Skuad kendalian Ong Kim Swee terus menggandakan asakan tetapi sekali lagi tandukan lemah Izzaq masih gagal menewaskan penjaga gol Brisbane Olympic.

Di sebalik keghairahan Harimau Muda memburu jaringan, Brisbane Olympic akhirnya berjaya membolosi gawang skuad negara menerusi Mark Fisk pada minit ke-19.

Pasukan Australia itu terus memberikan tekanan kepada skuad negara dengan menjaringkan gol kedua menerusi Jake Mclean pada minit ke-36.

Gol tersebut berpunca daripada kesilapan penjaga gol, Mohd. Far- han Abu Bakar yang gagal mengeluarkan bola dari kawasan bahaya dan peluang tersebut disempurnakan dengan baik oleh pemain lawan untuk menghasilkan jaringan.

Bersambung pada babak kedua, Kim Swee melakukan rombakan apabila menurunkan pemain-pemain utama, antaranya Irfan Fazail, Mohd. Rozaimi Abdul Rahman, Mohd. Izham Tarmizi Roslan dan Wan Zaharulnizam Wan Zakaria, namun kehadiran mereka gagal mengubah kedudukan.

Malang menimpa pasukan Brisbane Olympic selepas menyaksikan pasukan Australia itu terpaksa beraksi dengan 10 pemain selepas Nick Efstathis dilayangkan kad merah kerana menyiku Muhammad Nurridzuan Abu Hassan pada minit ke-62.

Selepas insiden tersebut, skuad negara kembali mengasak benteng pertahanan Brisbane Olympic dengan melakukan percubaan berbahaya tetapi terus gagal menemui sasaran.

Usaha Harimau Muda untuk merapatkan jurang akhirnya berhasil apabila Ferris Danial Mat Nasir menjaringkan gol sagu hati buat skuad negara pada minit ke-83.

Skuad negara gagal mencari gol penyamaan dan kedudukan 1-2 kekal sehingga tamat perlawanan.

Untuk rekod, ia merupakan kekalahan pertama Harimau Muda selepas menang ke atas Gold Coast Sharks 5-1 dan Brisbane Lions 2-1 pada 26 dan 29 Januari lalu.

Selepas menentang Brisbane Olympic, Harimau Muda bakal bertemu juara Liga Australia, Brisbane Roar, Selasa ini sebagai aksi terakhir Jelajah Australia.

Jurulatih Harimau Muda, Kim Swee tetap gembira dengan persembahan barisan pemainnya.

"Kita boleh lihat persembahan mereka dari sudut berbeza.

"Kita memiliki banyak peluang, namun gagal menyempurnakannya.

"Apa yang saya harapkan, skuad ini akan sentiasa memanfaatkan peluang dan kurangkan kesilapan ketika beraksi di atas padang.

"Pemain harus belajar daripada kesilapan seperti itu dan secara keseluruhan, saya tetap berpuas hati dengan gaya persembahan pemain saya," kata Kim Swee.

Wan Zack, Zaharulnizam dilamar kelab Jepun

Posted:

Wan Zack, Zaharulnizam dilamar kelab Jepun

Wan Zack, Zaharulnizam dilamar kelab Jepun

GOLD COAST, Australia - Biarpun sukan bola sepak tempatan masih hangat membicarakan mengenai keputusan bintang muda negara, Muhammad Nazmi Faiz Mansor yang bertindak menamatkan kontrak dengan kelab Portugal, S.C. Beira-Mar dan memilih Selangor PKNS sebagai destinasi terbaharu, kem Harimau Muda sentiasa menjadi perhatian pemerhati bola sepak dunia.

Ini kerana selepas kejayaan Nazmi Faiz menambat perhatian kelab Portugal itu, kini tiba pula giliran dua pemain sayap Harimau Muda, Wan Zack Haikal Wan Nor dan Wan Zaharulnizam Wan Zakaria diberi- kan peluang menjadi pemain muda contoh negara selepas ditawarkan kontrak oleh kelab Jepun, FC Ryukyu.

Perkara itu disahkan jurulatih Hari- mau Muda, Ong Kim Swee, namun pengendali kelahiran Melaka itu masih meneliti kontrak dua tahun tersebut sebelum melepaskan dua tonggak utamanya ke negara yang dikenali sebagai Samurai Biru itu.

Ternyata, persembahan dua anak muda negara itu berjaya menarik perhatian Ryukyu selepas menjalani ujian pada Mac tahun lalu, dan perkhabaran itu jelas memberikan impak positif terhadap program pembangunan bola sepak negara dalam usaha melahirkan lebih ramai pemain yang berkualiti.

Mengulas mengenai tawaran tersebut, Wan Zaharulnizam mengakui, dia sudah bersedia untuk membuktikan keupayaan dalam saingan liga yang lebih baik.

Jelasnya, dia bersama rakan sepasukan, Wan Zack telah mengenal pasti budaya hidup, pemakanan serta bahasa Jepun sekiranya mereka berjaya menyarung jersi Ryukyu pada tahun ini.

"Sejujurnya, saya amat gembira kerana saya sudah menunggu lama peluang keemasan seperti ini.

"Ia adalah impian seluruh pemain bola sepak untuk beraksi di liga yang lebih baik. Apa yang pasti, saya juga mahu meningkatkan tahap keupayaan saya di luar negara dalam usaha membantu skuad negara nanti.

"Ketika menjalani ujian di sana, saya mendapati tiada masalah dari segi cara hidup dan pemakanan. Cuma, komunikasi agak menyukarkan tetapi ia bukan masalah besar.

"Jika proses perpindahan ini berjalan lancar, saya akan mengambil kursus bahasa Jepun bagi melancarkan urusan saya di sana kelak," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Penebusan jalur lebar isi rumah kini 66.7 peratus

Posted:

Penebusan jalur lebar isi rumah kini 66.7 peratus

Penebusan jalur lebar isi rumah kini 66.7 peratus

02/02/2013 6:49pm

MIRI – Kadar penebusan jalur lebar isi rumah di seluruh negara kini mencecah 66.7 peratus berbanding hanya 22 peratus pada 2008.

Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) dalam satu kenyataan di sini hari ini, berkata, setakat suku ketiga tahun lepas, jumlah pelanggan telefon selular di negara ini telah melebihi 39 juta.

Selari dengan perkembangan positif di peringkat kebangsaan, kadar penembusan jalur lebar isi rumah di Sarawak juga menunjukkan petanda positif dengan 54.9 peratus setakat ini, kata kenyataan itu yang dikeluarkan sempena Karnival Jalur Lebar 1Malaysia, di sini.

"Untuk meluaskan lagi penggunaan jalur lebar di luar bandar, lebih banyak Pusat Internet 1Malaysia (PI1M) dan Kampung Tanpa Wayar (KTW) telah dibangunkan," kata kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu di Sarawak terdapat empat Pusat Internet Desa, 34 PI1M dan 828 KTW setakat ini. – BERNAMA

Dera: Kenyataan nenek dan ibu bapa diambil

Posted:

Dera: Kenyataan nenek dan ibu bapa diambil

Dera: Kenyataan nenek dan ibu bapa diambil

02/02/2013 6:12pm

KUALA LUMPUR – Polis merekodkan kenyataan nenek dan kedua-dua ibu bapa kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun, yang mati di kediamannya di Semenyih dekat sini pada Khamis lepas.

Ketua Polis Daerah Kajang, ACP Ab Rashid Ab Wahab berkata, polis mengambil keterangan ibu bapa kanak-kanak itu malam tadi untuk membantu siasatan mengikut Seksyen 31 (1) Akta Kanak-kanak 2001.

"Polis juga mengambil kenyataan ibu mentua bapa kanak-kanak itu hari ini selain mengambil keterangan dua lagi anggota polis yang tiba ke rumah ibu bapa kanak-kanak pada Khamis lepas selepas menerima aduan mengenai kematiannya," kata Ab Rashid di sini hari ini.

Semalam, polis mengesahkan bedah siasat ke atas kanak-kanak itu, Muhammad Irfan Raiyan Muhammad Shah adalah mangsa dera berdasarkan hasil bedah siasat itu di Hospital Serdang.

Punca kematian Muhammad Irfan Raiyan adalah akibat terkena benda keras dan pendarahan di kepala selain lebam di bahagian dada, tangan dan kesan rotan di kaki. - BERNAMA

Bergaduh: Buruh mati ditetak sekumpulan lelaki

Posted:

Bergaduh: Buruh mati ditetak sekumpulan lelaki

Bergaduh: Buruh mati ditetak sekumpulan lelaki

02/02/2013 5:15pm

ALOR SETAR – Seorang buruh maut akibat ditetak dalam satu pergaduhan membabitkan sekumpulan lelaki berdekatan tanah perkuburan Hindu di Lorong Sharif, Jalan Langgar di sini semalam.

Mohd Najib Bakar, 37, yang mengalami cedera parah di kepala dan leher serta kedua-dua belah kakinya, disahkan meninggal dunia sejurus tiba di Hospital Sultanah Bahiyah di sini.

Ketua Polis Daerah Kota Setar, ACP Adzaman Mohd Jan berkata, kejadian berlaku pukul 7.30 malam.

Polis yang menerima maklumat mengenai kejadian itu bergegas ke lokasi dan menemui mangsa berlumuran darah, katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Menurutnya, polis kini memburu kumpulan lelaki terbabit dan motif kejadian sedang disiasat. – BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Protes terhadap Morsi berterusan

Posted:

Protes terhadap Morsi berterusan

Protes terhadap Morsi berterusan

AP
PASUKAN polis antirusuhan menahan seorang penunjuk perasaan apabila pertempuran berlaku berhampiran Dataran Tahrir, Kaherah.


KAHERAH - Beribu-ribu rakyat Mesir terus membanjiri jalan-jalan di bandar raya ini sebagai tanda menentang Presiden Mesir, Mohamed Morsi dan kumpulan Ikhwanul Muslimin.

Penunjuk perasaan tidak mempedulikan hujan untuk berarak ke Dataran Tahrir dan Istana Presiden sambil melaungkan perkataan "Kebebasan!" dan "Morsi tidak sah!"

Beribu-ribu lagi berarak di pelabuhan Iskandariah dan Port Said yang menjadi lokasi pertempuran selepas sebuah mahkamah menjatuhkan hukuman mati ke atas 21 orang penyokong bola sepak berikutan insiden perkelahian di padang bola pada tahun lalu.

Kumpulan penentang yang terdiri daripada golongan berfahaman liberal dan berhaluan kiri itu mengadakan tunjuk perasaan semalam untuk menuntut satu kerajaan campuran. Mereka juga mendesak perlembagaan yang dicadangkan oleh golongan Islamis digubal semula.


Reuters
PENUNJUK perasaan antikerajaan berarak di Dataran Tahrir, Kaherah semalam.


Tunjuk perasaan itu berlaku hanya selepas seminggu ketegangan yang menyaksikan hampir 60 orang terbunuh dalam krisis politik terburuk sejak Morsi dipilih sebagai presiden pada Jun lalu.

Sebelum ini, ulama terkenal, Imam Besar Ahmed al-Tayyeb mempengerusi dialog yang melibatkan ketua-ketua pembangkang, Islamis, kumpulan belia, bebas dan ahli-ahli gereja di ibu pejabat universiti Al-Azhar.

Hasilnya, mereka telah menandatangani satu dokumen Al-Azhar dan berikrar untuk menyokong dialog, selain mengutuk apa jua bentuk keganasan. - AFP

Calon presiden Armenia cedera ditembak

Posted:

Calon presiden Armenia cedera ditembak

Calon presiden Armenia cedera ditembak


Paruir Airikian


YEREVAN, Armenia - Seorang calon pilihan raya presiden Armenia, Paruir Airikian kelmarin cedera ditembak di dada oleh seorang lelaki tidak dikenali.

Airikian yang kini berada di hospital dilaporkan ditembak di luar rumahnya di sini. Seorang jirannya memberitahu, dia mendengar beberapa das tembakan dan jeritan meminta tolong.

Berikutan insiden tersebut, Speaker Parlimen Armenia, Ovik Abramian menyatakan, pilihan raya mungkin terpaksa ditangguhkan.

Airikian merupakan salah seorang daripada lapan calon presiden yang akan bersaing dalam pilihan raya pada 18 Februari depan.

Ketua doktor hospital Yerevan, Ara Minasian memberitahu, calon berusia 63 tahun itu sedang dirawat dan berada dalam keadaan stabil. - AP

Ibu pejabat syarikat minyak Mexico meletup

Posted:

Ibu pejabat syarikat minyak Mexico meletup

Ibu pejabat syarikat minyak Mexico meletup

Reuters
BANGUNAN ibu pejabat PEMEX rosak teruk selepas satu letupan besar berlaku kelmarin.


MEXICO CITY - Satu letupan besar menggegarkan ibu pejabat syarikat minyak milik kerajaan Mexico, Pemex kelmarin membunuh sekurang-kurangnya 25 orang dan mencederakan lebih 100 yang lain.

Beribu-ribu orang dipindahkan dari bangunan setinggi 54 tingkat terbabit. Letupan yang berlaku pada pukul 3.40 petang waktu tempatan itu meranapkan ruang tambahan yang bersambung dengan bangunan utama dan tiga tingkat bangunan berkenaan.

Presiden Mexico, Enrique Pena Nieto mengarahkan kerja-kerja menyelamat diteruskan. Punca sebenar letupan masih belum diketahui.

Seorang jurucakap agensi perlindungan awam memberitahu, wujud pengumpulan gas yang ketara di dalam bilik bekalan elektrik.

"Kami hanya ada dua minit untuk keluar dari bangunan. Bunyi letupan membingitkan telinga. Lantai juga bergegar seperti dilanda gempa bumi," kata seorang kakitangan Pemex, Astrid Garcia Trevino. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Persoalan di sebalik penahanan

Posted:

Persoalan di sebalik penahanan

Persoalan di sebalik penahanan


IRWANSYAH dan Zaskia dikatakan belum sempat memasuki kediaman Raffi ketika mereka berdua ditahan Badan Narkotik Nasional Indonesia.


TARIKH 28 Januari lalu pasti menjadi detik hidup yang paling tidak dilupakan pasangan selebriti terkenal Indonesia, pelakon Irwansyah, 28 dan isterinya, penyanyi Zaskia Sungkar, 23. Penangkapan mereka berdua sangat menggemparkan industri hiburan Indonesia dan tidak kurang juga di Malaysia.

Ini kerana Irwansyah dan Zaskia bukan nama asing dalam industri lakonan dan nyanyian. Segalanya bermula apabila Irwansyah dan Zaskia mengunjungi parti anjuran rakan artis iaitu pelakon kacak, Raffi Ahmad di kediamannya yang terletak di Lebak Bulus, Jakarta Selatan.

Raffi, 26, sebelum ini cukup dikenali sebagai kekasih muda penyanyi Yuni Shara, 41, yang juga kakak kepada penyanyi tersohor, Krisdayanti sebelum ikatan cinta yang berlangsung selama tiga tahun akhirnya terlerai pada hujung tahun lepas.

Dalam kejadian Ahad lalu itu, kediaman Raffi telah diserbu sepasukan anggota Badan Narkotik Nasional (BNN) Indonesia pada waktu subuh selepas mendapat maklumat terdapat pesta dadah di situ.

Hasilnya, 17 individu yang berada di dalam rumah tersebut - 13 lelaki dan empat wanita telah ditahan serta merampas sejumlah dadah dipercayai jenis ganja dan pil khayal di tempat kejadian.

Empat daripada 17 individu yang ditahan itu merupakan selebriti iaitu Raffi, Irwansyah, Zaskia dan Wanda Hamidah, 36, yang sebelum ini mencipta nama sebagai seorang model.

Laporan terbaharu media Indonesia menyebut, lima daripada 17 yang ditahan didapati positif dadah jenis ganja dan MDMA (ekstasi). Justeru, adakah keempat-empat selebriti terkenal termasuk dalam kalangan lima individu tersebut?

Bagaimanapun, pasangan Irwansyah dan Zaskia awal-awal lagi telah mengaku tidak bersalah. Namun mengikut prosedur, mereka terpaksa ditahan untuk BNN melakukan siasatan dan mengumpul bukti sebelum mereka boleh dibebaskan.

Ditahan untuk disiasat

Setelah ditahan subuh Ahad lepas, akhirnya Irwansyah dan Zaskia dibebaskan pada Selasa, 29 Januari lalu ekoran keputusan ujian air kencing yang dilakukan terhadap kedua-duanya didapati negatif.

Mereka disahkan bebas daripada sebarang pengambilan dadah.

Berita gembira itu diumumkan oleh ibu Zaskia sendiri, Fanny Bauty ketika ditemu ramah media Indonesia. Irwansyah dan Zaskia serta pembantu mereka, Furqi merupakan tiga daripada tujuh orang yang diibebaskan pada tarikh tersebut.

"Alhamdulillah, pihak BNN telah mengumumkan yang hasil ujian air kencing Zaskia dan Irwansyah sebagai negatif dan ternyata mereka bebas daripada sebarang penggunaan dadah. Saya juga yakin sebenarnya anak dan menantu saya memang tidak terlibat dalam perkara seumpama itu.

"Hakikatnya, kunjungan Irwansyah dan Zaskia ke kediaman Raffi adalah atas urusan kerja tetapi sayang sekali ketika kehadiran mereka ke sana, ia diserbu oleh pihak berkuasa," ungkap Fanny kepada portal berita, inilah.com.

WANDA HAMIDAH juga didapati bebas daripada penggunaan dadah.


Pengalaman hitam

Ternyata, ketika dibebaskan, Irwansyah dan Zaskia meluahkan rasa lega kerana boleh kembali berkumpul bersama keluarga.

Bagi Zaskia, kejadian dirinya dan suami ditangkap di kediaman Raffi itu merupakan pengalaman hitam yang tidak dapat dilupakan.

Ketika ditemui media Indonesia di kediamannya di Komplek Senayan, Bintaro, setelah dibebaskan pada malam 29 Januari itu, Zaskia menceritakan bahawa kehadiran dirinya di lokasi kejadian bersama suami dan Furqi pada pukul 5.30 pagi adalah atas urusan untuk menandatangani dokumen perniagaan yang dikongsi bersama Raffi iaitu syarikat penerbitan.

"Sebelum masuk ke kediaman Raffi, ada yang berbisik kepada saya agar jangan melangkah ke dalam rumah tersebut.

"Apabila saya bertanya kepada individu tersebut, dia mengakui bahawa rumah Raffi sedang digeledah BNN. Namun ketika itu, kelibat Raffi tidak kelihatan kerana dia berada di dalam biliknya.

"Selepas itu, terus sahaja telefon bimbit saya dirampas dan saya serta suami yang masih terkejut dengan apa yang berlaku turut ditahan oleh BNN," cerita Zaskia.

Sebagai rakan, Zaskia dan suami juga terkejut dengan tuduhan yang mengatakan Raffi menyimpan dadah dan pil khayal di kediamannya.

Membiarkan pihak berkuasa melakukan tugas mereka, Zaskia sempat berkata, walau apapun, Raffi seorang lelaki dan rakan yang baik.

Irwansyah dan Zaskia diperangkap?

Ibu dan bapa mana yang tidak sayang anak. Sebagai seorang bapa, Mark Sungkar juga yakin anak perempuan dan menantunya sememangnya tidak terlibat dalam kes dadah.

Ketika ditemu ramah media Indonesia, menegaskan seolah-olah ada sesuatu yang tersirat di sebalik kejadian yang telah tersurat itu.

Ujar Mark, dia melihat seperti ada kemusykilan dan keganjilan dalam kes serbuan yang melibatkan anak dan menantunya itu.

Ini kerana Irwansyah, Zaskia dan Furqi hadir ke kediaman Raffi untuk menandatangani kontrak bisnes syarikat penerbitan yang dijalan secara berkongsi oleh mereka selepas dihubungi oleh seorang individu.

Menurut Mark lagi, pihaknya kini sedang cuba mengesan individu tersebut.

"Jika benar anak dan menantu saya itu diperangkap, saya ingin cari individu yang menelefon Irwansyah.

"Ini kerana saya juga baru ketahui bahawa orang yang menelefon Irwan bukannya Raffi tetapi individu lain yang tidak diketahui identitinya," cerita Mark.

Tambahnya: "Apapun, saya bersyukur ketika nama mereka tidak diumumkan positif dadah ketika keputusan air kencing diumumkan tempoh hari."

Norish Karman nafi rampas suami rakan

Posted:

Norish Karman nafi rampas suami rakan

Norish Karman nafi rampas suami rakan

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA


FIGURA yang sejak akhir-akhir ini sering dilanda kontroversi sentiasa meraih sokongan padu daripada ahli keluarga dan peminatnya.


SEJAK kebelakangan ini nama Norish Karman tidak pernah lekang dengan kontroversi sehinggakan nama pelakon berbakat besar itu berjaya menghiasi kalendar penutup tahun 2012 menerusi artis yang paling banyak mencipta kontroversi.

Bermula isu anak bongsunya yang tidak diketahui identiti bapanya dan terbaharu, mengenai kes rampas suami kawannya sendiri.

Mengakui cerita-cerita tersebut lebih kepada menjatuhkan maruah dan mengaibkan dirinya, Norish terpaksa tampil menjelaskan kedudukan sebenar di sebalik cerita-cerita kurang enak mengenai dirinya itu.

Ditemui pada majlis solat hajat dan jamuan makan buat peminat-peminatnya di Majlis Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, semalam, Norish menjelaskan, kenyataan yang dilemparkan oleh wanita yang pernah dianggap kawan malah kakak sendiri itu membuatkan dirinya berasa terkilan dan sedih.

Menurutnya, disebabkan tuduhan yang tidak berasas daripada wanita itu, dirinya tidak lagi menerima tawaran berlakon sejak enam bulan yang lalu.

Ikuti temu bual Kosmo! bersama Norish selanjutnya.

Kosmo!: Selama enam bulan Norish tidak berlakon, apakah aktiviti yang anda lakukan?

NORISH: Walaupun saya tidak berlakon tetapi saya ada buat kerja lain seperti katering di rumah dan juga mengadakan ceramah motivasi jika ada jemputan.

Apakah perasaan Norish apabila sejak kebelakangan ini banyak cerita kurang enak mengenai diri anda timbul?

Bohong jika saya cakap tidak berasa sedih. Tahun 2013 baru bermula tetapi orang sudah cerita buruk tentang diri saya. Anak-anak saya sedang membesar dan membaca kisah saya. Namun, saya tahu siapakah yang menyebarkan cerita tersebut. Dia gunakan media untuk memburuk-burukkan saya

Siapakah orang yang dimaksudkan Norish itu?

Dia merupakan salah seorang daripada kawan saya sendiri, malah sudah dianggap kakak. Anak-anak dia seramai empat orang juga baik dengan saya. Saya boleh sebut nama dia tetapi saya tidak mahu dia dicerca orang nanti.

Jika dia kawan baik Norish kenapa dia menyebarkan cerita-cerita buruk tentang anda?

Dia iri hati sebab anak-anak dia baik dan sayang saya.

Ada khabar angin mengatakan wanita tersebut marah sebab Norish sebenarnya baik dan rapat dengan suaminya?

Saya rapat dengan mereka satu keluarga tetapi tidaklah sampai tergamak mahu merampas suaminya. Umur suaminya pun sudah 66 tahun. Dia yang berprasangka buruk terhadap saya.

Adakah Norish mahu mengambil tindakan terhadap wanita itu?

Buat apa saya mahu ambil tindakan. Dia bukan orang kaya dan banyak harta pun.

Jadi, kini bagaimana hubungan Norish dengan keluarga wanita itu?

Saya sudah kenal dia selama lima tahun. Bayangkan hubungan yang sudah seperti keluarga itu musnah begitu sahaja.

Boleh berkongsi lebih lanjut mengenai majlis solat hajat dan jamuan makan bersama peminat ini?

Alhamdulillah, walaupun banyak cerita buruk tentang saya tersebar, pe minat sentiasa di belakang menyokong saya. Disebabkan itulah, saya adakan majlis ini.

Bukan niat saya untuk menunjuk alim dengan berjubah dan mengadakan majlis ini tetapi ia adalah untuk bermesra dengan peminat dan juga pihak media. Selain majlis seperti ini, saya juga ada menganjurkan aktiviti karaoke dan boling bersama peminat.

Apakah perkembangan kini terbaharu Norish?

Saya sekarang sedang sibuk dengan konsert jelajah melalui album baharu saya yang berjudul, Terus Melangkah. Minggu lepas saya sudah berada di Johor dan Singapura. Minggu ini pula saya akan ke Sabah dan seterusnya ke Melaka dan beberapa lokasi lagi.

Bagaimanakah pula dengan dunia lakonan?

Saya rindu dan masih ingin berlakon jika ada tawaran.

Black kini tunangan orang

Posted:

Black kini tunangan orang

Black kini tunangan orang


FOTO Black di samping seorang gadis yang dipercayai tunangnya yang dimuat naik di laman Instagram miliknya.


SELEPAS sering dikaitkan kontroversi tentang hubungannya dengan wanita, akhirnya penyanyi Black yang popular dengan lagu Teman Pengganti kini bergelar tunangan orang.

Berita mengenai pertunangannya itu belum dapat dihidu oleh media.

Bagaimanapun, Black ketika dihubungi Kosmo! semalam enggan mendedahkan butiran lanjut mengenai majlis pertunangan yang berlangsung pada Sabtu, 26 Januari lepas.

"Memang saya telah bertunang tetapi saya tidak mahu bercerita lebih lanjut mengenai siapakah tunang saya, majlis pertunangan dan tarikh perkahwinan kerana menghormati permintaan keluarga saya dan keluarga pihak perempuan," ujarnya.

Black bagaimanapun memberitahu, dia mungkin akan menamatkan zaman bujangnya pada tahun ini namun, belum ada tarikh tertentu lagi.

"Saya tidak mahu heboh bukan kerana nak sorok majlis pertunangan tetapi orang kata dugaan ketika bergelar tunangan orang ini agak berat.

"Ramai orang tahu saya sudah ada kekasih sebelum ini, tetapi yang menjadi artis saya seorang bukan keluarga dan keluarga tunang saya.

"Jika tidak ada aral melintang saya akan berkahwin dalam tahun ini juga. Waktu itu saya akan beritahu semua tentang majlis perkahwinan dan siapa bakal isteri saya. Jadi, saya harap dapat menghormati privasi diri saya," tutur Black mohon difahami.

– HARYATI KARIM.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved