Isnin, 21 Januari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Jangan takut jalani rawatan kemoterapi

Posted:

Jangan takut jalani rawatan kemoterapi

Jangan takut jalani rawatan kemoterapi

SEJAK setengah kurun yang lalu, kemoterapi berperanan dalam usaha mengekang penyakit kanser. Namun, di sebalik jasa dan kepentingan kemoterapi yang agak terkehadapan dalam bidang perubatan, rawatan tersebut tidak lari daripada dimomokkan dengan kepercayaan karut dan salah faham.

Lebih mendukacitakan, hampir kebanyakan daripada kita hakikatnya tidak mempunyai pengetahuan bagaimana ia berfungsi dalam menangani penyakit pembunuh nombor satu itu. Pengalaman keluarga terdekat yang menghidap kanser payudara sedikit sebanyak mengubah persepsi negatif penulis terhadap rawatan kemoterapi.

Hasil pemerhatian penulis mendapati selepas sesi kemoterapi dijalankan, pesakit mengalami keguguran rambut selepas beberapa minggu. Pesakit juga mendakwa mudah letih, namun tidak pula mengadu sakit yang melampau akibat kemoterapi.

Tepis perasaan

Pengalaman yang sama turut dirasai seorang pesakit kanser payudara tahap dua yang hanya mahu dikenali sebagai Izzah, 44. Dia baru sahaja selesai menjalani tiga sesi kemoterapi daripada keseluruhan enam sesi.

Selepas disahkan menghidap penyakit tersebut pada bulan Julai tahun lalu, Izzah terus melakukan pembedahan diikuti dengan rawatan radioterapi, 15 sesi pada payudara dan 25 sesi pada abdomen.

Beliau kemudiannya dinasihati supaya berjumpa pakar onkologi. Pakar terbabit menyarankannya supaya menjalani rawatan kemoterapi. Namun, Izzah enggan. Beliau terkenang birasnya yang meninggal dunia ketika menjalani rawatan tersebut suatu ketika dahulu.

"Rasa takut menghantui tetapi selepas melihat pemeriksaan kesihatan yang agak stabil, saya menepis perasaan itu dan membuat keputusan menjalani kemoterapi.

"Alhamdulillah, selepas tiga sesi, saya tidak pernah mengalami muntah teruk cuma mudah rasa penat dan mudah terlelap. Rambut pula gugur selepas minggu keempat, sebaliknya emosi saya stabil. Kepala rasa agak berat pada awalnya dan saya perlu minum banyak air, tetapi kesakitan yang dirasa itu sebenarnya sementara sahaja. Jadi jangan takut untuk menjalani kemoterapi," jelasnya Izzah ketika ditemui di Pusat Perubatan Prince Court, Kuala Lumpur.

Selepas 12 hari menjalani rawatan kemoterapi, Izzah hanya duduk di rumah. Dalam tempoh itu, sistem ketahanan tubuhnya sangat rendah dan mudah diserang penyakit. Tiada pantang dalam pemakanan tetapi saya banyakkan makan buah-buahan dan sayuran," kongsi Izzah.

Perunding Klinikal Onkologi Pusat Perubatan Prince Court, Dr. Muhammad Azrif Ahmad Annuar menjelaskan, kebiasaannya pesakit kanser payudara tahap pertama tidak memerlukan kemoterapi. Kemoterapi hanya perlu berpandukan kepada beberapa faktor.


GAMBAR rajah di atas menunjukkan perebakan sel kanser payudara ke bahagian tulang dan nodus limfa.


Penentu rawatan kemoterapi kanser payudara dinilai berdasarkan risiko yang dihadapi pesakit, tahap kesihatan tanpa mengambil kira umur dan penyakit lain yang dihidapi pesakit.

Menurut Azrif, daripada 80 peratus pesakit yang bertemu pakar onkologi, 20 peratus membuat keputusan untuk tidak menjalani kemoterapi. Selepas perbincangan, terdapat pesakit yang enggan melakukan kemoterapi dan selesa dengan radioterapi sahaja.

Bagi kanser payudara, kemoterapi perlu dijalankan sebanyak enam sesi untuk setiap tiga minggu. Ia diikuti dengan pemeriksaan semula setiap tiga atau empat bulan bagi tiga tahun pertama, setiap enam bulan untuk empat hingga lima tahun dan sekali setahun selepas lima tahun.

"Kemoterapi merupakan rawatan pilihan. Doktor hanya memberi saranan tetapi keputusan dibuat oleh pesakit selepas mempertimbangkan risiko dan perbincangan dengan keluarga.

"Ada juga pesakit yang berhenti kemoterapi di tengah jalan dan memilih rawatan alternatif l seperti perubatan tradisional atau mengikut kepercayaan agama masing-masing. Selalunya, mereka akan berjumpa doktor semula disebabkan sel kanser kembali agresif," jelas beliau.

Menurut Azrif, pada waktu itu, ia mungkin sudah terlambat untuk membunuh sel-sel kanser secara menyeluruh ekoran rawatan yang tidak lengkap sebelum itu. Jadi, kemoterapi yang diberikan adalah untuk pengawalan, bukan penyembuh. Azrif mengakui selepas menjalani sesi pertama kemoterapi, pesakit mula membiasakan diri meskipun rasa takut masih ada.

Antara punca yang kerap diterima Azrif apabila berdepan pesakit kanser yang enggan menjalani kemoterapi ialah pengaruh cakap orang yang telah terbentuk dalam diri, harapan samar selepas rawatan dan tekanan saat disahkan mendapat kanser itu masih belum hilang.

Rawatan kemoterapi sebenarnya berbeza mengikut jenis kanser. Penghidap kanser limfoma atau kanser kelenjar tahap empat, Abdul Muizz Muhammad, 26, mula disahkan menghidap penyakit itu. pada bulan Mei tahun lalu.

Memandangkan kanser dalam kes Muizz tidak boleh dibuang dengan pembedahan, dia menjalani radioterapi dan sesi kemoterapi sebanyak enam kali. Selama lima hari berturut-turut, Muizz melalui sesi kemoterapi dan kesannya mula dirasai pada hari ke-11.


UBAT kemoterapi yang disuntik akan membunuh sel kanser dalam keseluruhan badan.


Kesan berbeza

Selepas rawatan itu, rambutnya mula gugur. Dia demam, sakit mulut dan muntah-muntah.

"Nasib saya kurang baik, selepas habis kemoterapi, sel-sel kanser masih agresif dan doktor mencadangkan saya menjalani transplan. Bagaimanapun ia melibatkan pemindahan darah yang berisiko tinggi.

"Sebelum rawatan itu dijalankan, saya perlu menjalani dua lagi sesi kemoterapi dan saya agak takut dengan rawatan kali ketujuh itu. Ramai meninggal dunia ketika tempoh ini. Alhamdulillah saya berjaya bertahan dan kini sedang menunggu hasil transplan yang telah dijalankan," cerita pelajar kejuruteraan awam Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) Johor itu ketika ditemui di Hospital Ampang, Selangor.

Pakar hematologi, Dr. Muhd. Zanapiah Zakaria memberitahu, setiap kemoterapi direka khas untuk kanser tertentu. Jadi, kesan kemoterapi kanser yang berbeza tidak boleh dijadikan perbandingan.

"Hematologi merangkumi kanser darah iaitu leukemia dan kanser limfoma. Terdapat pelbagai jenis leukemia dan kanser limfoma dan setiap jenis mempunyai prosedur kemoterapi yang tersendiri.

"Sebagai contoh, leukimia mieloid akut, ia perlu dilakukan setiap hari selama seminggu. Dalam tempoh tiga minggu, mereka perlu melakukan kemoterapi sekali lagi.

"Sel kanser leukemia ini mengalir dalam darah dan disebabkan itu hanya kemoterapi mampu menghapuskan sel stem yang bermasalah. Hampir 70 peratus pesakit menerima respons positif dari segi penghapusan sel stem selepas kemoterapi.


Izzah menghidapi kanser payudara tahap dua dan telah menjalani tiga sesi kemoterapi daripada keseluruhan enam sesi.


"Tetapi, hanya 30 hingga 40 peratus pesakit akan kekal sembuh menerusi kemoterapi. Jadi, pesakit leukimia disaran melakukan transplan kerana kemungkinan untuk pulih sepenuhnya sangat tinggi sekiranya sel stem bermasalah digantikan dengan yang baharu," jelas Muhd. Zanapiah yang menambah transplan selalunya melibatkan dua kaedah iaitu autologus dan alogeneik.

Menangkis kisah negatif tentang kemoterapi, Muhd. Zanapiah tidak menafikan bahawa kemoterapi mendatangkan kesan sampingan tetapi segala-galanya demi kebaikan pesakit. Doktor melihat kemoterapi sebagai rawatan jangka panjang bagi pesakit kekal pulih yang disasarkan untuk tempoh lima hingga 10 tahun.

"Pesakit perlu berkorban kesakitan dan masa untuk kemoterapi selama enam bulan hingga setahun. Ia memang agak lama tetapi faedahnya pasti datang kemudian. Mereka yang masih ragu-ragu dengan keupayaan kemoterapi disarankan bertanya terus kepada pesakit kanser yang telah sembuh dan bukannya mendengar cerita rawak daripada masyarakat," pesan Muhd. Zanapiah.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Program 1 Komuniti 1 JPJ dapat sambutan

Posted:

Program 1 Komuniti 1 JPJ dapat sambutan

Program 1 Komuniti 1 JPJ dapat sambutan


MOHAMAD (tengah) bersama 710 peserta Program 1 Komuniti 1 JPJ di Dewan Orang Ramai, Felda Palong Satu, Negeri Sembilan baru-baru ini.


JABATAN Pengangkutan Jalan (JPJ) menyahut seruan kerajaan melalui Program 1 Komuniti 1 JPJ dengan pemberian lesen kenderaan kepada seramai 710 penduduk di Felda Palong 1, Jempol Negeri Sembilan baru-baru ini.

Ia merupakan program khusus untuk penduduk luar bandar yang tinggal jauh dari pejabat JPJ bagi mendapatkan lesen B2 atau lesen motosikal secara bersepadu.

Sejak tahun 2009 sehingga kini, seramai 3,159 orang peserta telah menerima lesen memandu motosikal di Negeri Sembilan.

Majlis perasmian penutup program tersebut dilakukan oleh Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan.

Pelancaran pawagam One Cinemas meriah

Posted:

Pelancaran pawagam One Cinemas meriah

Pelancaran pawagam One Cinemas meriah


SEBAHAGIAN daripada orang ramai berbaris panjang untuk memasuki pawagam One Cinemas secara percuma di Ampang baru-baru ini.


DAPAT SAMBUTAN. Kira-kira 300 orang hadir ke majlis prapelancaran pawagam baharu, One Cinemas di pusat beli-belah Spectrum, Ampang, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Ketua Pengurusan dan Pembangunan Perniagaan One Cinemas, B. Palaniyapan berkata, pawagam tersebut menyediakan sebanyak 10 tayangan percuma kepada orang awam sempena pembukaannya selama empat hari sejak Sabtu lalu.

"Antara filem yang ditayangkan terdiri daripada Skyfall, Life of PI, Aku Terima Nikahnya dan termasuk dua filem baharu, Mama dan The Last Stand.

"One Cinemas memiliki sebanyak enam buah panggung digital termasuk satu panggung 3D untuk tayangan filem," katanya.

Menurut Palaniyapan, orang ramai yang berminat menonton tayangan percuma boleh mengambil tiket di kaunter One Cinemas sepanjang tempoh promosi.

337 pelajar Sungai Petani dapat sumbangan Buraqoil

Posted:

337 pelajar Sungai Petani dapat sumbangan Buraqoil

337 pelajar Sungai Petani dapat sumbangan Buraqoil


ALI (belakang, tengah) bersama kakitangan syarikat Buraqoil, guru dan sebahagian murid yang menerima bantuan di SK Pantai Prai, Sungai Petani baru-baru ini.


HARGAI. Seramai 337 pelajar sekolah rendah dan menengah dipilih menerima pelbagai hadiah di Sekolah Kebangsaan (SK) Pantai Prai, Sungai Petani, Kedah baru-baru ini.

Pelajar yang lulus Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) pada tahun lepas menerima RM100 setiap seorang manakala 300 lagi melibatkan pelajar SK Pantai Prai, SK Sidam Kiri dan SK Pinang Tunggal yang menerima beg dan peralatan sekolah daripada syarikat pengeluar minyak petrol dan diesel Buraqoil Sdn. Bhd.

Pengarah Eksekutif Buraqoil, Mohd. Khilmi Yusop berkata, sumbangan itu merupakan salah satu tanggungjawab sosial pihaknya.

Pada majlis itu, Penyelaras Parlimen Sungai Petani, Ali Yahya telah menyampaikan sumbangan disaksikan Penolong Hal Ehwal Murid Pejabat Pelajaran Daerah Kuala Muda/Yan, Salmah Hamdan dan Guru Besar SK Pantai Prai, Arpah Abdullah.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Kathavarayan nafi mohon perlindungan kerana wang

Posted:

Kathavarayan nafi mohon perlindungan kerana wang

Kathavarayan nafi mohon perlindungan kerana wang

KATHAVARAYAN


SHAH ALAM - Tertuduh keempat dalam perbicaraan kes bunuh jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga individu lain di Mahkamah Tinggi di sini semalam, menafikan dia memohon diletakkan di bawah program perlindungan saksi kerana ingin mendapatkan bantuan kewangan.

R. Kathavarayan, 32, ketika disoal balas peguam Amer Hamzah Arshad yang mewakili tertuduh ketiga, R. Matan juga menafikan cadangan peguam itu bahawa dia berbuat demikian selepas tidak berjaya mendapatkan wang daripada tertuduh pertama, N. Pathmanabhan.

Sebaliknya tertuduh keempat itu berkata, dia memohon untuk berada di bawah program itu kerana bimbangkan keselamatan isteri dan anak-anaknya.

Amer Hamzah: Kamu tahu atau tidak, di bawah Akta Perlindungan Saksi 2009, keluarga kamu boleh diberikan bantuan kewangan?

Kathavarayan: Tidak tahu.

Amer Hamzah: Saya katakan pada kamu, selepas kamu tidak berjaya dapatkan wang daripada Pathmanabhan kamu memutuskan untuk memohon program perlindungan saksi untuk dapatkan bantuan kewangan dan lain-lain.

Kathavarayan: Tidak.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Pemandu teksi tanam ganja mampat di kebun sawit

Posted:

Pemandu teksi tanam ganja mampat di kebun sawit

Pemandu teksi tanam ganja mampat di kebun sawit

Oleh RAIS YEOP JOHARI
rais.johari@kosmo.com.my


BAHAROM (dua dari kiri) melihat dadah yang dirampas daripada seorang pemandu teksi pada sidang akhbar di Seremban semalam.


SEREMBAN - Polis menahan seorang pemandu teksi kerana memiliki dadah jenis ganja seberat 11 kilogram bernilai RM30,800 dalam satu serbuan ke atas sebuah premis perniagaan ayam di Kampung Chelet, Jalan Salak, Nilai kelmarin.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Ibu Pejabat Polis Kontinjen Negeri, Superintendan Baharom Othman berkata, lelaki berusia 44 tahun tersebut ditahan selepas sepasukan anggota daripada bahagian narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah Nilai menerima maklumat awam dan membuat risikan ke atas premis tersebut.

"Semasa pemeriksaan ke atas suspek yang turut bekerja secara sambilan di premis perniagaan ayam tersebut, polis menjumpai satu paket kecil lutsinar mengandungi dadah disyaki ganja.

"Seterusnya siasatan dibuat ke atas suspek, akhirnya suspek memberitahu ada lagi dadah ditanam di dalam tanah di kebun kelapa sawit kira-kira 50 meter dari premis tersebut," katanya kepada pemberita pada sidang media mengenai kes itu di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Universiti Xiamen di Malaysia 2015

Posted:

Universiti Xiamen di Malaysia 2015

Universiti Xiamen di Malaysia 2015


NAJIB menyaksikan Mohamed Khaled (kanan) menyerahkan surat jemputan penubuhan kampus cawangan Universiti Xiamen di Malaysia kepada Chongshi di Sepang semalam.


SEPANG - Malaysia dipilih tempat pertama bagi kampus cawangan luar negara Universiti Xiamen pada tahun 2015.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kampus cawangan itu akan dibina di tanah seluas 60.72 hektar di Salak Tinggi di sini dan dijangka beroperasi pada September 2015.

"Kerajaan Malaysia memberi kelulusan secara prinsip kepada Universiti Xiamen untuk menubuhkan cawangan kampus luar negara pertama di sini.

"Jemputan ini begitu bersejarah kerana inilah kali pertama kerajaan China membenarkan universitinya menubuhkan kampus di luar negara," katanya selepas mengadakan pertemuan dengan Presiden Universiti Xiamen, Prof. Zhu Chongshi dan anggota delegasinya seramai 20 orang di Kompleks Bunga Raya Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur di sini semalam.

Turut hadir, Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Duta Khas Perdana Menteri ke China merangkap Pengerusi Majlis Perniagaan Malaysia-China, Tan Sri Ong Ka Ting.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Gabungan Asia Barat dan Eropah

Posted:

Gabungan Asia Barat dan Eropah

Gabungan Asia Barat dan Eropah

Oleh ALIF ABU BAKAR

RINGKAS dan biasa sahaja. Dua pandangan awal yang dilontarkan kebanyakan orang apabila pertama kali melihat koleksi pakaian muslimah Habibi by Alkenali. Selepas diamati dengan terperinci atau menyarungkannya pada tubuh, perspektif anda pasti berubah kerana jubah Habibi by Alkenali merupakan rekaan istimewa yang jarang ditemui di pasaran.

Menekankan konsep gabungan Arab dan Eropah, sentimen Islam dan Inggeris bersatu dalam setiap persalinan Habibi. Meskipun mengangkat elemen luar negara, setiap rekaan disesuaikan dengan suasana negara terutama dari segi pemilihan fabrik.

Jubah labuh atau singkat dan jaket kolar lebar menjadi antara item panas jenama itu. Pakaian Habibi by Alkenali sesuai digayakan untuk acara santai, keluar berhibur atau ketika menghadiri majlis formal.

"Alhamdulillah, sejak diperkenalkan tiga tahun lalu, Habibi telah berjaya menarik kelompok pengikut yang tersendiri. Kami sasarkan kepada pelanggan wanita berumur 18 hingga 60 tahun dan berkerjaya.

"Keistimewaan kami terletak pada saiz yang ditawarkan. Ia bermula daripada saiz kecil (36) sehingga yang paling besar (52). Selain itu, Habibi turut menyediakan koleksi untuk remaja wanita yang dinamakan Habibi Teen.


NAZRAH menunjukkan antara jubah Habibi yang mendapat sambutan ramai.


"Antara pakaian Habibi yang kerap menjadi pilihan wanita Malaysia ialah jubah dan 3Q, blaus paras lutut yang diperbuat daripada kapas dan denim. Pelanggan dari Singapura dan Brunei pula lebih menggemari koleksi daripada material kapas poliester," jelas Pengurus Besar Alkenali Trade Sdn. Bhd. dan pemilik Butik Habibi, Nazrah Noor Rahmat, 28.

Permulaan Habibi

Pengalaman merantau ke United Kingdom, Perancis, Syria dan Jordan mewujudkan ilham kepada Nazrah untuk menceburi bisnes pakaian muslimah. Wanita yang berasal dari Johor itu juga pada awalnya bercadang untuk membantu mengembangkan cabang perniagaan suaminya, Ahmad Hafeedzullah Wan Lah.

Bekas wartawan penyiaran dan pengacara program Al-Hidayah stesen TV3 itu kemudiannya nekad melepaskan kerjayanya itu demi memberi fokus kepada jenama pakaian yang diusahakan sendiri.

Tanpa pengalaman perniagaan, Nazrah mengambil risiko memperkenalkan jenama Habibi menerusi internet. Setiap pakaian dijual secara talian dan apabila semakin mendapat sambutan, dia yang turut dibantu suami terus membuka kedai kecil di Gombak, Selangor.

Kini, jenama Habibi semakin kukuh dan dikenali ramai. Nazrah membuat keputusan membuka butik yang diidam-idamkan selama ini di Seksyen 7, Shah Alam, Selangor.

"Setiap rekaan Habibi merupakan gabungan idea saya dan suami. Kami juga mempunyai pasukan pereka yang turut menyumbangkan idea bagi koleksi pakaian Habibi. Kami juga menggalakkan para peniaga atau mereka yang baru memulakan perniagaan untuk menjadi pengedar Habibi," ujar Nazrah.

Menyentuh soal penggunaan material, koleksi Habibi Elegant yang merangkumi jubah dan 3Q banyak menggunakan fabrik kapas, denim dan kapas poliester. Tambah Nazrah, material dipilih berdasarkan rekaan tetapi paling penting ia perlu menepati keselesaan muslimah di Malaysia.

Selain jubah dan blaus, Habibi juga menawarkan kardigan, dres dalam (inner), skirt, selendang dalam dan rangkaian tudung yang menawan. Kebanyakan item tersebut dihasilkan daripada kapas, sifon dan rayon.

Aurat dan fesyen

Konsep asal Habibi yang diinspirasikan daripada gabungan Asia Barat dan Eropah menjadikan ia pakaian moden yang menjaga aurat wanita.

Labuh, sopan dan tidak jarang menjadi pegangan rekaan Habibi. Sehubungan itu, Habibi menyediakan pelbagai saiz agar semua individu dengan bentuk badan yang berbeza dapat bergaya dalam persalinan Habibi.

Junjungan besar Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud: "Aku tinggalkan kepada kalian dua perkara, iaitu al-Quran dan sunnah. Jika kamu berpegang kepada dua hal tersebut, maka tidak akan tersesat selama-lamanya."

"Berdasarkan sabda tersebut, saya berpendapat bahawa sebagai seorang muslimah, panduan itulah yang wajar diikuti. Setiap perkara yang kita lakukan termasuklah berpakaian perlulah berpandukan perintah Allah dan pesan Nabi.


WALAUPUN hamil enam bulan Natasha tetap anggun dalam jubah paras betis ini.


"Pemodenan dan globalisasi telah menawarkan pelbagai jenis fesyen khususnya buat golongan wanita. Namun, ia tidak bermaksud kita boleh membelakangkan apa yang dituntut agama.

"Menjadi seorang muslimah moden, perlu bijak dalam berpakaian. Jadi, kita perlu membezakan gaya yang sesuai sebagai seorang muslimah.

"Patuhilah garis panduan yang telah digariskan Islam dan anda pasti selamat di dunia dan Insya-Allah selamat di akhirat," demikian pandangan yang dikongsi Nazrah. Beliau memberitahu bahawa pendakwah bebas, Ustaz Azhar Idrus juga pernah membeli salah satu koleksi pakaian Habibi untuk anak perempuannya.

Nazrah turut memberitahu, menutup aurat adalah perkara wajib kerana ia merupakan perintah Allah dan telah dinyatakan dalam al-Quran. Apa sahaja fesyen yang digayakan perlu dipastikan agar aurat terjaga.

"Tidak salah untuk berfesyen kerana naluri manusia memang sukakan kecantikan. Bagaimanapun, jangan melepasi garis panduan yang telah ditetapkan syariat," pesan Nazrah.

Gaya comel Mickey

Posted:

Gaya comel Mickey

Gaya comel Mickey

Oleh ALIF ABU BAKAR


MICKEY MOUSE juga menawarkan seleksi pakaian untuk bersantai atau berpiknik.


KARAKTER kartun popular, Mickey Mouse telah diperkenalkan sejak tahun 1928. Ia kemudiannya disusuli dengan karakter sahabat-sahabat Mickey seperti Minnie Mouse, Pluto, Donald dan Daisy Duck.

Selama 85 tahun animasi keluaran Walt Disney itu menemani kanak-kanak, ia telah berkembang daripada rancangan kartun yang menghiburkan kepada satu jenama pakaian dan aksesori terkenal di serata dunia.

Menariknya, setiap helaian pakaian Mickey tidak pernah lapuk ditelan zaman, malah ia sentiasa tampil segar bersama koleksi baharu.

Sempena musim bunga/panas 2013 kali ini, Mickey dan rakan-rakan sekali lagi menarik perhatian penggemar jenamanya menerusi koleksi terkini yang disasarkan kepada kanak-kanak dan remaja berumur enam hingga 16 tahun.

Bertemakan Nobody Does Fashion Like Mickey & Minnie, pementasan fesyen sempena pelancaran koleksi baharu itu berlangsung dengan meriahnya di Berjaya Times Square, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Kecomelan model-model cilik memperagakan pakaian mereka ternyata mencuit hati hadirin yang turut disajikan dengan persembahan daripada pasukan sorak Cheers Aces dan flash mob.

"Koleksi musim bunga/panas 2013 Mickey & Minnie sangat berwarna-warni, ceria dan sesuai dengan kehendak fesyen kanak-kanak masa kini. Kami sangat fokus dalam menyediakan variasi gaya daripada baju T, jean atau bermuda sehingga kepada pakaian santai," jelas Pengurus Besar BUM Holdings (M) Sdn. Bhd., Ivy Hew.


MICKEY MOUSE menawarkan pelbagai jenis pakaian dan aksesori untuk digayakan kanak-kanak seluruh dunia.


Mickey & Minnie perlu diberi pujian dalam mengekalkan kelembutan gaya yang wajar dimiliki setiap gadis. Blaus dan baju T dengan potongan mengikut bentuk badan berserta cetakan imej Minnie menjadi mainan utama koleksi untuk si kecil jelita.

Aksesori wajib iaitu cekak kepala dengan reben polka dot merah jambu sememangnya gaya signatur Minnie yang sering kali menjadi pilihan kanak-kanak perempuan. Kardigan beropol yang digandingkan dengan kemeja berkotak dan jean pula menyerlahkan personaliti ringkas seorang gadis yang sedang meniti alam remaja.

Koleksi pakaian Mickey buat kanak-kanak lelaki juga tidak kurang hebatnya. Selain baju T dan kemeja bercetak, jaket memainkan peranan penting dalam musim kali ini. Ia memperlihatkan ciri kelelakian yang dimiliki si pemakai walaupun tubuh dibaluti pakaian bercorak kartun yang comel.

Koleksi Mickey & Minnie kali ini dijual bermula pada harga RM39 sehingga RM139 mengikut jenis barangan. Ia boleh didapati di semua gedung beli-belah utama di seluruh Malaysia.

Kasut kanvas lukisan tangan

Posted:

Kasut kanvas lukisan tangan

Kasut kanvas lukisan tangan

Oleh SHAHNI FARHANA MAT SAHIR


KREATIVITI yang diterjemahkan Kah Sim dan Shio Fung ke atas barangan jualan mereka memberi pulangan yang lumayan berikutan mendapat sambutan menggalakkan.


CANTIK dan berwarna-warni. Begitulah keunikan yang dapat dilihat pada sepasang kasut yang dilukis dengan pelbagai corak menarik hasil kreativiti pelukis barangan kanvas.

Lukisan kreatif itu bukan hanya dicorakkan pada kasut yang diperbuat daripada bahan kanvas, malah beg dan baju juga kelihatan menarik dengan sentuhan dua pelukis dari Happy Cutie House, Alor Setar, Kedah.

Pemiliknya, Yee Shio Fung, 28, berkata, perniagaan yang diusahakan sejak dua tahun lalu itu turut dibantu ibu saudaranya, Ng Kah Sim, 43, yang juga meminati bidang lukisan.

Biarpun trend memakai kasut atau beg hasil lukisan tangan telah lama popular di bandar besar namun kini ia semakin mendapat perhatian dalam kalangan masyarakat terutamanya di kawasan utara.

"Pernah terlintas perasaan bimbang dan takut sewaktu awal memulakan perniagaan, tetapi perasaan itu berubah apabila sambutan yang diterima amat menggalakkan.

"Kami menerima tempahan hampir 50 pasang kasut setiap bulan yang bukan sahaja daripada pelanggan setempat malah ada juga dari negeri lain termasuk Johor," katanya ketika ditemui baru-baru ini.

Shio Fung, sentiasa memastikan produk keluaran Happy Cutie House adalah yang terbaik dengan menghasilkan setiap lukisan dengan lebih teliti.


KAH SIM (kiri) dan Shio Fung di hadapan premis niaga mereka.


Dia berkata, kebanyakan pelanggan diberi peluang memilih sendiri corak yang mahu dilukis pada setiap kasut yang telah disediakan atau dibawa sendiri oleh mereka.

"Apa sahaja corak yang mereka mahu, kami lukis. Kebiasaannya pelanggan gemar gambar kartun animasi terkini dan corak bunga.

"Selain memastikan lukisan yang dihasilkan menyerupai watak sebenar, warna juga memainkan peranan untuk memastikan gambar tersebut menonjol," katanya yang memiliki latar pendidikan dalam bidang perakaunan.

Bagi corak yang mudah dihasilkan, mereka mampu menyiapkan hampir tujuh pasang kasut dalam tempoh satu minggu manakala masa yang lebih diperlukan bagi melukis corak yang rumit dan halus.

Kata Shio Fung, cabaran yang terpaksa dihadapi juga ialah melukis kasut bayi kerana saiznya yang kecil dan perlu bermain dengan warna yang ceria.

"Corak yang dilukis pada kasut bayi adalah lebih kecil berbanding saiz biasa dan masa yang diperlukan juga agak lama.

"Bagi kasut bayi, kami menyediakan pelbagai jenis corak untuk bayi bermula dari usia sebulan, katanya.


PELBAGAI corak lukisan menarik mewarnai produk-produk ini.


Shio Fung berkata, walaupun menjual pelbagai jenis produk daripada kain kanvas namun mereka mendapat permintaan tinggi terhadap kasut terutama pada musim perayaan.

Harga yang ditawarkan kepada pelanggan adalah serendah RM40 sepasang kasut, namun ia bergantung pada corak yang dihasilkan.

Menurut Shio Fung dia ingin menambah pelbagai jenis produk lukisan tangan agar karya seni ini tidak terhad pada penduduk di kawasan bandar.

"Kami juga telah memasarkan produk Happy Cutie House menerusi facebook selain meletaknya di beberapa kedai kasut sekitar kawasan ini," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Sabah tersungkur, Johor garang

Posted:

Sabah tersungkur, Johor garang

Sabah tersungkur, Johor garang

Laporan RADIAH SAORI, NAN HIDAYAT NAN AZMIE dan YUNUS YAKKUB
sukan@kosmo.com.my

PEMAIN Johor, Juan Muriel Orlando (dua dari kanan) melepasi halangan pemain UiTM FC pada aksi Liga Premier di Pasir Gudang semalam.


REKOD kebal Sabah di gelanggang sendiri musim ini akhirnya lebur apabila tumpas 0-2 kepada Kedah dalam aksi Liga Premier di Stadium Likas, Kota Kinabalu petang semalam.

Penyerang berbisa Sang Kenari, Mohd. Khyril Muhymeen Zambri meletakkan pasukan pelawat di depan apabila tenang menyempurnakan hantaran cantik Arman Fareez Mohd. Ali pada minit ke-40.

Muhammad Fiqkry Md. Isa melengkapkan derita Sang Badak apabila meledak gol kedua pada penghujung babak kedua.

Kemenangan itu menyaksikan skuad kendalian Marijo Tot kini melonjak ke tangga kedua liga dengan 12 mata, kurang satu mata di belakang Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Jurulatih Sabah, David McCreery ternyata kecewa dengan kekalahan tersebut.

"Pemain dilihat tidak begitu bekerjasama, saya sendiri tidak tahu mengapa," katanya kepada pemberita selepas tamat perlawanan tersebut.

Di Stadium MP Pasir Gudang, Johor menepati ramalan apabila mengutip tiga mata penuh selepas menewaskan pasukan tercorot, UiTM FC dengan keputusan 2-0.

Beraksi buat pertama kali di stadium berkenaan dalam saingan liga musim ini, Johor dilihat mempunyai peluang terbaik untuk berpesta gol, namun sering kali mempersia-siakan peluang yang ada.

Meskipun menguasai sejak awal permainan, namun gol pertama Johor hanya hadir pada minit ke-37 menerusi jaringan Mohd. Khairul Ismail, hasil hantaran lintang Mohd. Alif Mohd. Yusof.

Anak-anak buah Azmi Mohamad sebelum itu mempunyai beberapa peluang, namun percubaan terbaik daripada pemain import, Juan Muriel Orlando pada minit ke-20 berjaya ditangkap kemas penjaga gol, Muhd. Nor Haziq Mohd. Aris manakala percubaannya tiga minit kemudian sekadar melepasi gawang.

Pada babak kedua, skuad Harimau Selatan terus menggandakan asakan, namun gol kedua hanya diperoleh pada minit-minit terakhir perlawanan apabila kapten pasukan, Mohd. Farid Ramli membuat rembatan kencang dari luar kotak penalti.

UiTM yang tewas dalam semua perlawanan terdahulu turut mempunyai peluang untuk menyamakan kedudukan pada minit ke-58, namun tandukan Muhammad Afham Zulkipeli berjaya ditangkap kemas penjaga gol tuan rumah, Mohd. Fazli Paat.

Dengan kemenangan itu, Johor kini mengumpul 10 mata selepas lima perlawanan apabila seri tanpa jaringan menentang Sime Darby, menang 2-0 menentang NS Betaria, membelasah Kuala Lumpur 5-1 dan tewas 1-2 kepada Kedah sebelum ini.

Di Stadium Hang Jebat, Melaka, PDRM kekal menerajui Liga Premier meskipun sekadar seri 1-1 dengan Pos Malaysia.

Sime Darby pula sekadar seri tanpa jaringan dengan Sarawak di Stadium MP Selayang manakala Perlis tewas tipis 0-1 kepada Kuala Lumpur di Stadium Utama Negeri, Kangar.

Di Stadium KLFA, Cheras, NS Betaria melakar kemenangan sulung musim ini apa- bila menewaskan KL SPA dengan keputu- san 3-2.

Kelantan mahu elak seri

Posted:

Kelantan mahu elak seri

Kelantan mahu elak seri

Oleh KHAIRI MOHAMAD
khairi.mohamad@kosmo.com.my


BADHRI RADZI (kanan) memainkan peranannya dengan berkesan mengemudi jentera tengah skuad Kelantan musim ini.


KELANTAN sudah tidak rela lagi untuk meraih keputusan seri kerana ia akan menjejaskan kedudukan mereka dalam carta Liga Super.

Hari ini, The Red Warriors itu akan turun menentang Negeri Sembilan di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu dengan misi untuk meraih kemenangan.

Ketua jurulatihnya, Bojan Hodak sedar bahawa perlawanan malam ini cukup penting buat para pemainnya membuktikan keupayaan selain mengelak daripada terus tercicir mata dengan pasukan yang berada di tangga teratas liga.

Menurutnya, dua keputusan seri dan satu kekalahan dalam empat perlawanan lalu bukan suatu yang positif untuk pasukannya mempertahankan gelaran trebel ketika saingan Liga Super dilihat semakin mencabar dengan peningkatan beberapa pasukan baharu.

"Kita perlu tampil berhabis-habisan malam esok (malam ini) untuk mendapatkan tiga mata. Saya fikir, peluang beraksi di laman sendiri merupakan satu kelebihan kepada kami dan saya harap kami mampu menghasilkan keputusan yang positif nanti.

"Saya tidak fikir pasukan ini mempunyai masalah yang besar, cuma kami gagal memanfaatkan peluang yang terhidang menyebabkan barisan hadapan kami kelihatan seperti agak tumpul.

"Saya berharap perlawanan malam esok (malam ini) adalah penutup kepada aksi hambar yang kami pamerkan sebelum ini," katanya semalam.

Tambahnya, walaupun situasi terkini menyaksikan Negeri Sembilan berada di tangga tercorot liga, namun beliau tidak mahu para pemainnya mengambil mudah perlawanan tersebut kerana lawan mereka itu sentiasa menjadi pesaing paling hebat setiap kali mereka bertemu.

Katanya, dalam bola sepak apa sahaja boleh berlaku, namun beliau tidak nampak sebarang sebab kenapa pemainnya melepaskan mata berharga pada setiap perlawanan, sedangkan prestasi mereka kini berada pada tahap terbaik.

"Kita harus sempurnakan setiap peluang dengan baik. Bola sepak tidak memerlukan anda bermain dengan cantik atau sebagus mana pemain tengah dan pertahanan anda beraksi tetapi bola sepak adalah sebanyak mana anda mampu menjaringkan gol dan memenangi perlawanan.

"Pada perlawanan sebelum ini, barisan pertahanan bermain dengan baik dan di jentera tengah, Piya (Badri Radzi) dan Shakir (Shaari) juga cukup cemerlang, namun pada akhirnya kita tetap mempunyai masalah untuk menjaringkan gol," ujarnya.

Mengulas mengenai kecederaan yang dialami dua penggempurnya, Norfarhan Muhammad dan Keita Mandjou, Hodak berkata: "Norfarhan sudah mula menjalani latihan ringan tetapi saya tidak fikir dia sedia untuk diturunkan malam esok (malam ini).

" Jika ada pun, mungkin saya akan guna khidmatnya dalam 30 minit terakhir manakala Mandjou juga semakin pulih.

"Haris (Safwan Kamal) dan Indra Putra (Mahayuddin) sudah tentu berada dalam perancangan saya termasuk seorang lagi pemain muda, Khairul Izuan Rosli yang semakin menunjukkan peningkatan."

Chong Wei tak sabar jumpa Lin Dan

Posted:

Chong Wei tak sabar jumpa Lin Dan

Chong Wei tak sabar jumpa Lin Dan

Oleh HELMI TALKAH
helmi.talkah@kosmo.com.my


CHONG WEI mengakui yang dia sudah tidak sabar untuk membuat perhitungan dengan Lin Dan pada Seluruh England, Mac depan.


JAGUH perseorangan negara, Datuk Lee Chong Wei sudah tidak sabar untuk membuat perhitungan dengan seteru utamanya, Lin Dan dari China.

Chong Wei berpeluang untuk menentang Lin Dan apabila kedua-dua pemain itu beraksi pada Kejohanan Badminton Siri Super Premier Seluruh England di Birmingham, Mac depan.

Pemain No. 1 dunia itu berkata, kehadiran Lin Dan pada kejohanan tersebut akan membakar lagi semangatnya untuk menewaskan jaguh China itu yang sebelum ini sering menjadi batu penghalang terhadap impiannya merangkul kejuaraan utama dunia.

"Kehadiran Lin Dan pada Seluruh England merupakan satu berita yang bagus. Dia akan menjadi cabaran untuk saya.

"Saya akan menjadi lebih bersemangat setiap kali Lin Dan turut serta dalam mana-mana kejohanan. Ia secara tidak langsung telah membuatkan saya meletakkan sasaran yang lebih tinggi.

"Begitupun, saya perlu melakukan persiapan yang secukupnya sebelum menentang Lin Dan. Bukan mudah untuk menewaskan Lin Dan kerana seorang pemain itu perlu memiliki kekuatan dari aspek mental," kata Chong Wei.

Sebagai rekod, kali terakhir Chong Wei menentang Lin Dan adalah pada final Sukan Olimpik 2012 di London.

Pada pertemuan tersebut, Chong Wei gagal menjelmakan kilauan pingat emas pertama kontinjen Malaysia apabila tewas 21-15, 10-21, 19-21 kepada Lin Dan.

Berdasarkan rekod pertemuan kedua-dua pemain, Lin Dan ternyata lebih unggul apabila melakar 21 kemenangan daripada 30 pertemuan sebelum ini.

Chong Wei bakal hadir ke bumi Birmingham dengan misi memburu kejuaraan ketiga pada Seluruh England selepas melakukannya pada 2010 dan 2011.

Pemain berusia 31 tahun itu dilihat berada pada tahap prestasi terbaiknya selepas berjaya merangkul gelaran juara buat kali kesembilan pada Siri Super Terbuka Malaysia 2013 kelmarin.

Ia merupakan kejuaraan kedua berturut-turut buat dirinya tahun ini selepas membuka tirai kalendar 2013 dengan kejayaan bergelar juara Terbuka Korea pada 13 Januari lalu.

Sementara itu, ketua jurulatih perseorangan negara, Rashid Sidek berkata, peluang untuk Chong Wei merangkul gelaran ketiga pada Seluruh England tahun ini cerah biarpun perlu berdepan dengan Lin Dan.

"Lin Dan sudah lama tidak beraksi dalam kejohanan. Seluruh England nanti dijangka akan menjadi kejohanan pertama buat Lin Dan tahun ini.

"Situasi itu pasti akan memberikan sedikit kesukaran buat Lin Dan untuk berada pada tahap prestasi sebenarnya. Jadi, ini akan memberi kelebihan kepada Chong Wei untuk menang jika perlu berdepan Lin Dan," kata Rashid.

Tambah beliau, Chong Wei tidak akan menyertai mana-mana kejohanan sebelum Seluruh England, sebaliknya akan fokus sepenuhnya terhadap persiapannya bagi menghadapi kejohanan badminton tertua dunia itu.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Cabaran 21 hari Listerine

Posted:

Cabaran 21 hari Listerine

Cabaran 21 hari Listerine

Oleh HAFIZ AHMAD

BARISAN selebriti yang memeriahkan kempen Cabaran 21 Hari Listerine.


PENAMPILAN yang kemas dan padanan barangan mewah seakan-akan tidak bernilai apabila nafas busuk yang keluar ketika berbicara membuatkan orang sekeliling berasa kurang senang.

Tabiat merokok menjadi salah satu punca kepada masalah nafas berbau. Mulut yang kering juga menyebabkan proses pembersihan bahagian dalam terhenti. lalu mengakibatkan pertumbuhan bakteria yang menyumbang kepada masalah bau nafas.

"Memberus gigi hanya membersihkan 23 peratus bahagian mulut," ujar Pengarah Komersil Johnson & Johnson Konsumer Malaysia dan Singapura, Eunice Tan ketika mengulas masalah bau mulut yang melanda sebilangan orang dewasa.

Ia dapat diatasi dengan amalan berkumur dengan cecair mulut antiseptik yang menghindar masalah kesihatan mulut seperti masalah nafas berbau, kerosakan gigi dan gusi berdarah.

"Ketika berkumur, ia dapat menghapuskan bakteria di kawasan mulut yang sukar dicapai oleh berus gigi.

"Malangnya, menerusi kajian yang dijalankan, hanya 23.6 peratus penduduk Malaysia mengamalkan penggunaan bahan kumur antiseptik secara kerap," tambah Eunice.

Bagi meningkatkan kesedaran amalan penggunaan bahan kumur antiseptik, Listerine melancarkan kempen Cabaran 21 Hari kepada seluruh rakyat Malaysia.

Kempen tersebut terbuka kepada pengguna dewasa dengan menggunakan cecair kumur Listerine dua kali sehari selama 21 hari berturut-turut dengan jaminan pemulangan bagi sesiapa yang tidak merasakan keberkesanannya. Ia tertakluk kepada terma dan syarat-syarat yang ditetapkan pihak Listerine.

Tempoh masa 21 hari diperlukan untuk menanam sesuatu amalan secara berterusan.

"Dalam erti kata lain, jika pengguna boleh melakukan sesuatu perkara secara berterusan selama tiga minggu berturut-turut, berkemungkinan besar amalan itu dapat diamalkan selamanya," ujar Eunice ketika ditemui majlis pelancaran produk tersebut yang turut dihadiri oleh 21 selebriti tempatan.


LISTERINE membantu pengguna merawat bau nafas agar sentiasa segar.


Cabaran itu, tambahnya, bertujuan untuk membantu rakyat Malaysia bukan sahaja mula menggunakan bahan kumur antiseptik, malah mengamalkannya sebagai sebahagian daripada rutin kebersihan mulut mereka.

Pemilihan para selebriti adalah kerana menjadi contoh terbaik memandangkan sering tampil berkeyakinan dan sering mengekalkan tahap kebersihan diri dan mulut ketika berinteraksi dengan orang ramai.

Antara selebriti yang terlibat menjayakan kempen tersebut ialah Awal Ashaari, Scha Alyahya, Atilia Haron, Lawrence Wong, Rizal Tisin, Prem Kumar, Karl Shafek, Susan Menondan dan Dynas Mokhtar.

Memandangkan mulut merupakan aset paling berharga kepada anak seni, Dynas komited untuk mengekalkan kesihatan mulut agar sentiasa terjaga.

"Ia sudah menjadi tabiat kepada saya apabila menggunakannya setiap hari. Malah anak kecil saya turut menunjukkan minat untuk menggunakannya," kata Dynas.

Cecair kumur antiseptik Listerine terdapat dalam sembilan jenis berbeza dan boleh didapati di pasar raya besar dan farmasi seluruh negara. Layari laman web, www.listerine.com.my bagi mendapatkan maklumat lanjut mengenai Cabaran 21 Hari Listerine.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Algeria kesan warga asing

Posted:

Algeria kesan warga asing

Algeria kesan warga asing

SATU rakaman video yang disiarkan semalam menunjukkan sekumpulan tebusan mengangkat tangan di sebuah lokasi yang tidak diketahui di gurun Sahara, Algeria.


IN AMENAS, Algeria - Pemerintah Algeria semalam bertindak mengesan beberapa warga asing yang masing hilang selepas tragedi tebusan di kompleks pemprosesan minyak dan gas In Amenas di gurun Sahara berakhir kelmarin.

Seramai 25 orang tebusan terdiri daripada warga asing dan Algeria disahkan maut.

Angka kematian kini dikhuatiri akan terus meningkat.

"Saya takut angka kematian mungkin meningkat," kata Menteri Komunikasi, Mohamed Said dalam satu temu ramah di stesen radio tempatan, Channel 3.

Perdana Menteri Britain, David Cameron dalam satu kenyataan semalam berkata, tiga rakyat negara itu disahkan terbunuh.

Menurutnya, empat penduduk dari negara tersebut dipercayai mati.

Menurut pihak firma kejuruteraan Jepun JGC Corp., seramai 10 pekerja Jepun dan tujuh pekerja warga asing yang bekerja dengan syarikat itu masih hilang.

Syarikat itu mengesahkan 61 daripada 78 pekerjanya selamat.

Menurut syarikat itu, seorang rakyat Malaysia masih hilang manakala nasib seorang lagi masih belum diketahui.

Pada Rabu lalu, seramai 650 orang pekerja menjadi tebusan selepas sebuah kumpulan militan Islam menawan kompleks gas itu.

Kemudahan itu dikendalikan syarikat minyak BP dari Britain, Statoil milik Norway dan firma Algeria, Sonatrach.

Tragedi itu berakhir apabila tentera Algeria menyerang kemudahan tersebut.

Sejumlah anggota militan itu turut maut.

Kemudahan itu ditawan militan Islam bagi menuntut tentera Perancis tidak campur tangan di Mali.

Tentera Perancis kini bekerjasama dengan pemerintah Mali untuk mengusir para pemberontak Islam daripada menguasai utara negara itu. - Agensi

Penuntut Malaysia dibenarkan pulang

Posted:

Penuntut Malaysia dibenarkan pulang

Penuntut Malaysia dibenarkan pulang


BEBERAPA orang menaiki sebuah sampan yang disewa di sebuah kawasan yang digenangi air di Jakarta.


JAKARTA - Seramai 24 daripada 62 penuntut Malaysia yang ditempatkan sementara di Dewan Malaysia di Jakarta Pusat berikutan kejadian banjir di Jakarta, dibenar pulang ke rumah masing-masing di kawasan Tomang dan Roxy di Jakarta Barat apabila keadaan di kawasan penempatan mereka pulih seperti biasa.

Pengarah Pendidikan Malaysia (EM) Indonesia, Prof. Madya Dr. Juzhar Jusoh berkata, pihaknya telah memeriksa kawasan penempatan penuntut itu di Tomang dan Roxy pagi semalam dan bersetuju dengan pemintaan mereka untuk pulang.

"Jika tempat para penuntut itu banjir kembali, mereka masih boleh kembali ke Dewan Malaysia untuk menginap sementara," katanya ketika dihubungi di sini.

Juzhar berkata, rumah-rumah penuntut dari Universiti Trisakti itu sebenarnya tidak terjejas dengan banjir.

Namun, katanya, jalan-jalan akses ke rumah mereka yang dinaiki air menyebabkan mereka dipindahkan ke Dewan Malaysia.

Mengenai 38 penuntut Malaysia yang masih menginap di Dewan Malaysia Jakarta, mereka hanya akan dibenar pulang jika keadaan banjir di kawasan penempatan masing-masing dipastikan telah pulih.

Juzhar berkata Universiti Trisakti, di Jakarta Barat, yang turut dilanda banjir, mengisytihar cuti selama seminggu dan kuliah akan hanya disambung pada 28 Januari ini.

Kejadian banjir di Jakarta, sejak Selasa lalu, sehingga kini meragut 19 nyawa dan sebahagian daripada mereka meninggal dunia disebabkan kejutan elektrik apabila kediaman mereka dinaiki air. - Bernama

Detik-detik cemas ahli politik diacu pistol

Posted:

Detik-detik cemas ahli politik diacu pistol

Detik-detik cemas ahli politik diacu pistol


KEPALA Dogan diacu dengan pistol yang dipegang Enimehmedov.


SOFIA - Seorang lelaki, Oktay Enimehmedov mengacukan sepucuk pistol ke arah seorang ahli politik, Ahmet Dogan di Istana Budaya Kebangsaan di sini kelmarin.

Bagaimanapun, Enimehmedov hanya mengacukan sepucuk pistol gas di kepala Dogan.

Kejadian itu berlaku ketika ahli politik tersebut menyampaikan ucapan kepada anggota-anggota partinya, Pergerakan Untuk Hak dan Kebebasan.

Dogan kelihatan takut semasa lelaki berusia 25 tahun itu mengacukan pistol tersebut.

Tembakan pistol gas tersebut tidak boleh menyebabkan seseorang itu mati.

Ahli politik itu sempat menepis tangan Enimehmedov.

Pemuda tersebut kemudian ditangkap oleh beberapa perwakilan parti itu dan anggota keselamatan.

Bahagian bibir pemuda berkenaan kelihatan berdarah akibat pergelutannya semasa beberapa anggota parti itu dan anggota keselamatan mahu menangkapnya.

Dogan, 58, tidak cedera dalam kejadian tersebut.

Seorang ahli psikologi di Kementerian Dalam Negeri, Nedelko Stoychev berkata, pemuda tersebut meninggalkan sepucuk surat untuk ibunya.

Pemuda berkenaan menyatakan dalam surat tersebut bahawa dia tidak berniat untuk membunuh ahli politik itu.

Menurutnya, Enimehmedov hanya mahu menunjukkan bahawa ahli politik berkenaan bukannya tidak boleh disentuh.

Pemuda berkenaan juga mempunyai rekod kesalahan dadah, rompakan dan melakukan kegiatan samseng.

Dia mungkin dihukum penjara enam tahun jika didapati bersalah melakukan perbuatan itu.

Pemuda itu menyatakan kepada polis, dia bertindak bersendirian. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Enam lelaki diserang kerana hutang RM30

Posted:

Enam lelaki diserang kerana hutang RM30

Enam lelaki diserang kerana hutang RM30

21/01/2013 10:12pm

IPOH – Seorang pemberi pinjaman dan lima rakannya cedera selepas diserang sekumpulan lelaki bersenjata kayu besbol dan parang di Tambun hanya kerana menuntut hutang RM30.

Ketua Polis Daerah Ipoh, ACP Sum Chang Keong berkata, kejadian itu berlaku di Dataran Sunway di sini, pada pukul 7.30 malam Sabtu lepas selepas penganggur berumur 20 tahun itu berang dengan tindakan pemberi pinjaman itu.

"Suspek tidak puas hati dengan cara lelaki itu (pemberi pinjaman) meminta duitnya. Suspek bersama 14 lagi rakannya menyerang pemberi pinjam wang itu yang ketika itu bersama lima lagi rakannya," katanya kepada pemberita.

Katanya, keenam-enam mangsa menerima rawatan pesakit luar di Hospital Raja Permaisuri Bainun di sini.

Beliau berkata, berdasarkan laporan, polis menahan tiga suspek dipercayai terlibat dalam kejadian itu di Taman Perpaduan, Tambun.

Katanya, enam yang lain ditahan 3 petang Isnin lepas di sebuah stesen minyak di Tambun, manakala enam suspek lagi ditahan pada hari yang sama di dua lokasi berbeza di Bercham. – BERNAMA

Suspek kes pecah rumah: 3 warga Peru ditahan

Posted:

Suspek kes pecah rumah: 3 warga Peru ditahan

Suspek kes pecah rumah: 3 warga Peru ditahan

21/01/2013 10:09pm

SHAH ALAM – Tidak sampai sebulan masuk ke negara ini dengan menggunakan pas lawatan sosial, dua warganegara Peru ditahan selepas disyaki menjadi anggota sindiket kes pecah rumah membabitkan warga Amerika Latin di sekitar bandar raya ini.

Ketua Polis Daerah Shah Alam, ACP Zahedi Ayob berkata, kedua-dua suspek berumur 54 dan 57 tahun itu ditahan dalam serbuan pada Jumaat lepas, di sebuah pangsapuri di Bandar Puchong Jaya, Puchong.

Turut ditahan dalam serbuan di sebuah lagi unit di pangsapuri sama pada hari yang sama, seorang lelaki warganegara Colombia berumur 43 tahun yang menggunakan pas lawatan sosial tamat tempoh sejak Jun lepas, juga dipercayai suspek dan anggota sindiket terbabit.

"Serbuan pertama membabitkan suspek dari Colombia dilakukan pada pukul 8.10 malam di tingkat 10 pangsapuri berkenaan dan serbuan kedua membabitkan suspek dari Peru pada pukul 11 malam di tingkat 12 pangsapuri yang sama.

"Malah ketika serbuan kesemua suspek bertindak agresif dengan menyerang anggota polis dalam usaha mereka untuk melarikan diri ketika ditahan," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

"Kita masih menyiasat kesemua suspek ini sama ada mempunyai hubung kait dengan kumpulan yang pernah ditahan, malah kita juga percaya kesemua yang ditahan ini merupakan suspek enam kes pecah rumah di Shah Alam sejak awal tahun ini berdasarkan satu rakaman kamera kawalan litar tertutup (CCTV) dari sebuah rumah mangsa di Seksyen 7.

"Polis sedang berusaha melakukan soal siasat ke atas suspek yang turut berpura-pura tidak memahami bahasa Inggeris dan akan merujuk kepada pihak Jabatan Imigresen bagi mengesahkan ketulenan dokumen perjalanan mereka," kata Zahedi. – BERNAMA

Bayi luar nikah dicampak dalam tong sampah

Posted:

Bayi luar nikah dicampak dalam tong sampah

Bayi luar nikah dicampak dalam tong sampah

21/01/2013 10:05pm

KUANTAN – Seorang gadis bertindak kejam apabila nekad membungkus dan mencampakkan bayi luar nikah yang dilahirkannya ke tong sampah, di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (Hoshah), kira-kira jam 12.30 tengah malam, Sabtu lepas.

Ketua Polis Daerah Temerloh, ACP Aziz Salleh berkata, gadis berusia 24 tahun itu berasal dari Pasir Puteh, Kelantan dan dipercayai bekerja di sebuah pasar raya di Temerloh.

"Dia dibawa ke Hoshah oleh rakannya selepas mengadu sakit perut.

"Ketika sedang mendapatkan rawatan gadis itu bergegas ke tandas berhampiran dan terkejut ketika sedang membuang air besar melihat bayi perempuan yang dikatakan cukup sifat terjatuh dalam mangkuk tandas," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Aziz berkata, dipercayai selepas melihat keadaan bayi perempuan itu sudah tidak bernyawa, gadis terbabit mengambil plastik dalam tong sampah sebelum membungkus mayat bayinya dan membuang dalam tong sampah.

Siasatan awal mendapati, bayi perempuan itu berusia enam bulan dan disahkan meninggal dunia ketika dalam kandungan namun punca kematian masih dalam siasatan. – BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved