Selasa, 15 Januari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Kyogen bukan sekadar teater

Posted:

Kyogen bukan sekadar teater

Kyogen bukan sekadar teater

BERSANDAR pada kekuatan tiga pelakon dan seorang pembantu pentas, persembahan teater klasik Jepun, Kyogen bertajuk, Busu berlangsung penuh sederhana di Dewan Tunku Abdul Rahman, Pusat Pelancongan Malaysia (Matic) Jalan Ampang, Kuala Lumpur.

Kesemua pelakon hanya memakai persalinan tradisional khas ketika beraksi. Tanpa bergantung pada set pentas yang gah seperti yang diperlukan bagi sesebuah penghasilan teater, mereka sebaliknya hanya menggunakan kipas tangan dan sebuah bekas kayu hitam dengan sedikit corak rona emas sebagai prop.

Ironinya, teater itu juga dipersembahkan dalam bahasa Jepun seratus peratus dan tiada terjemahan yang dapat membantu penonton memahami butir bicara setiap pelakon.

Namun, lontaran suara dan mimik muka ternyata menjadi kunci kekuatan pada persembahan tersebut sekali gus berjaya mengundang tepukan gemuruh daripada penonton sebaik ia berakhir.

"Saya amat teruja menyaksikan persembahan teater Kyogen ini. Walaupun tidak memahami dengan jelas apa yang diperkatakan, tetapi melihat reaksi dan wajah mereka sudah cukup membuatkan saya dan semua penonton ketawa," ujar Catherine Walter, seorang pelancong dari Australia.

Hakikatnya, penonton bukan sekadar berpeluang menyaksikan persembahan, malah turut didedahkan dengan syarahan dan demonstrasi berkaitan seni teater tradisional Jepun.

Program yang dinamakan Laughter of 600 Years: Mansai Nomura Kyogen Lecture & Demonstration itu dibawakan khas oleh Yayasan Jepun Kuala Lumpur (JFKL) dengan kerjasama Kedutaan Jepun di Malaysia sempena Sambutan Ulang Tahun ke-30 Dasar Pandang ke Timur.

Kyogen merupakan salah satu daripada empat wakil seni teater klasik Jepun di samping Noh, Bunraku dan Kabuki. Ia merupakan satu bentuk komedi popular era pertengahan yang muncul di kawasan Kyoto dan sezaman dengan Noh pada awal abad ke-14.

Sifat positif

Jika teater Noh memberi tumpuan pada ingatan, meditasi, dosa dan penyelamat, Kyogen pula menegaskan sifat positif manusia menggunakan keindahan jenaka atau humor.

Pada tahun 2001, Noh dan Kyogen telah diiktiraf sebagai Warisan Kemanusiaan Lisan dan Tidak Ketara oleh Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) diikuti dengan Bunraku pada tahun 2003 dan Kabuki pada 2005.

Diketuai oleh Mansai Nomura selaku penggiat teater Kyogen terkenal, syarahan dan demonstrasi tersebut turut dijayakan oleh sekumpulan pelajar jurusan seni dari beberapa institusi pendidikan di Malaysia.


LONTARAN suara dan mimik muka ternyata menjadi kunci kekuatan pada persembahan teater Busu.


Nomura, 46, merupakan salah seorang daripada 100 aktor Kyogen berdaftar di dunia. Dilahirkan sebagai generasi kelapan dalam keluarga pelakon Kyogen terkemuka, Nomura telah membuat penampilan sulung beraksi di pentas pada usia tiga tahun.

Datuknya, Manzo VI dan ayahnya, Mansaku telah diiktiraf sebagai Khazanah Hidup Nasional lantaran sumbangan besar yang diberikan dalam menjulang seni teater Kyogen di negara Matahari Terbit itu.

Menurut Mansai, memandangkan ini kali pertama membuat persembahan di Malaysia, beliau gembira kerana Busu mendapat perhatian penonton walaupun ia dilakukan sepenuhnya dalam bahasa Jepun.

"Penonton begitu terhibur terutama bila babak kami mengipas udara untuk menjauhkan bau Busu yang dikatakan berbahaya dan ketika babak Taro Kaja serta Jiro Kaja sedang memakan Busu iaitu sejenis makanan manis.

"Melalui kisah ini, kami ingin menunjukkan bahawa samurai sebenarnya mempunyai sisi jenaka mereka. Ia berbeza seperti apa yang sering dilihat di filem iaitu bersifat tegas dan garang dengan pedang terselit di pinggang," jelasnya mengenai persembahan Busu yang diharap menjadi permulaan untuk hubungan kebudayaan yang lebih erat antara Jepun dan Malaysia.

Bakat pelakon

Meskipun sudah menceburi bidang ini selama 43 tahun, namun masih banyak yang perlu dipelajari kerana ruang lingkup teater Kyogen terlalu luas.

"Secara umum, terdapat 254 karya atau penceritaan Kyogen yang boleh dipersembahkan kepada penonton. Setiap cerita mempunyai keistimewaan tersendiri manakala setiap pelakon pula memiliki bakat dan kemahiran tertentu dalam memainkan peranan atau watak dalam sesuatu penceritaan," ungkapnya sambil memberitahu pemakaian stokin amat penting dalam persembahan Kyogen untuk mengawal pergerakan setiap pelakon.

Di dalam Kyogen, kaedah pembelajaran kata memberi penekanan kepada pergerakan badan terlebih dulu. Ia disusuli dengan aspek spiritual dan diakhiri dengan elemen emosi.

Sehubungan itu, Mansai menjelaskan, motivasi untuk pergerakan adalah sama penting dalam Kyogen. Contohnya seperti tindak balas otot terhadap kemarahan.

"Ekspresi dan nada suara boleh menerangkan tentang keadaan marah, tetapi terdapat juga reaksi fizikal kepada kebangkitan kemarahan termasuk tekanan darah, mengetatkan otot dan peningkatan kadar nadi," terang Mansai sambil menunjukkan cara-cara melakukan teknik berkaitan.

Sementara itu, Kazunari Takano yang membawakan watak Master dalam teater Busu memberitahu, di dalam Kyogen terdapat variasi ketawa yang perlu dipelajari.

Justeru, seseorang itu perlu menghabiskan masa bertahun-tahun untuk menjadi pelakon Kyogen yang mahir dan profesional.


SESEORANG perlu menghabiskan masa bertahun-tahun untuk menjadi pelakon Kyogen yang mahir dan profesional.


"Saya sendiri sudah lebih dua dekad menceburi seni teater ini, namun hanya baru beberapa tahun yang lalu saya berpeluang menjadi antara pelakon utama di pentas Kyogen. Apa yang penting, minat dan kesungguhan untuk mendalami setiap kemahiran yang ada," kata Kazunari yang gembira melihat semangat pelajar untuk mempelajari teknik dalam teater ini.

Perkara ini diakui oleh sahabatnya, Hiroharu Fukata dan Shuichi Nakamura yang pertama kali membuat persembahan di Malaysia.

"Teater Kyogen sebenarnya penuh dengan emosi. Ia menuntut satu komitmen yang tinggi daripada setiap pelakon. Apa pun, saya seronok bersama kalian di sini. Walaupun ia satu lawatan yang amat singkat, tetapi kenangan berada di negara ini tidak akan kami lupakan," jelas Hiroharu.

Bagi Suichi pula, dia teruja melihat para pelajar yang duduk mengikuti sesi syarahan dan demonstrasi oleh Mansai secara melutut seperti cara orang Jepun.

"Ia seolah-olah menunjukkan mereka menghormati budaya kami dan mengalu-alukan kedatangan kami ke negara ini," tutur Shuichi yang masih dalam peringkat awal menimba ilmu dalam teater Kyogen dengan menjadi pembantu pentas.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Pupuk minat bidang astronomi

Posted:

Pupuk minat bidang astronomi

Pupuk minat bidang astronomi

Oleh KHADIJAH MOHAMAD NOR

SESEKALI apabila mendongak ke dada langit pada waktu malam dan melihat cahaya rembulan yang ditemani kerlipan bintang-bintang, pasti membuatkan kita terfikir betapa hebatnya Allah yang menciptakan alam cakerawala ini.

Justeru, tidak hairanlah jika ada anak-anak kecil yang bercita-cita untuk menjadi ilmuwan dalam bidang astronomi kerana kagum melihat keindahan alam semesta.

Astronomi merupakan salah satu daripada cabang ilmu sains berkaitan bintang, planet, bulan dan matahari. Ia juga dikenali sebagai ilmu falak dari segi bahasa etimologi yang membawa maksud peraturan bintang.

Apabila berbicara tentang bidang yang turut dikenali sebagai sains angkasa itu, ruang lingkupnya terlalu luas. Malah, adakalanya ia menjangkau tahap pemikiran manusia itu sendiri.

Namun, seiring peredaran zaman yang semakin canggih, maka semakin banyak maklumat berkaitan ilmu astronomi atau sains angkasa boleh didapati dengan mudah.

Salah satu daripadanya ialah melalui Portal Pendidikan Sains Angkasa, www.astronomi.angkasa.gov.my di bawah kendalian Agensi Angkasa Negara (Angkasa) yang disediakan dalam bahasa Melayu sepenuhnya.

Pegawai Penyelidik Angkasa, Mohammad Redzuan Tahar, 30, berkata, portal itu merupakan salah satu medium untuk mereka menyebarkan maklumat berkaitan perkembangan bidang sains angkasa di Malaysia.

"Portal Pendidikan Sains Angkasa mula diwujudkan pada bulan Mac 2011. Ia bertujuan untuk menyampaikan ilmu berkaitan astronomi kepada semua lapisan masyarakat tanpa mengira had usia.

"Ini bermakna, kanak-kanak, pelajar mahu pun golongan dewasa boleh melayari portal ini sebagai platform untuk menambah ilmu pengetahuan masing-masing," ujar Mohammad Redzuan kepada Kosmo!.

Tambahnya, portal tersebut diharap mampu menjadi wadah dalam pembentukan generasi yang celik ilmu sains angkasa sekali gus menyuntik minat mereka terutama pelajar terhadap bidang berkaitan astronomi.


ILMU berkaitan alam cakerawala terlalu luas ruang lingkupnya namun dengan kemajuan sains dan teknologi ia boleh dipelajari setiap lapisan masyarakat.


"Bagi golongan dewasa yang mungkin terdiri daripada guru atau ibu bapa, mereka juga boleh terlibat sama mendalami ilmu sains angkasa di samping berkongsi pendapat melalui medium forum yang disediakan di portal ini," jelas beliau lagi.

Apa yang pasti, setiap maklumat yang disalurkan di portal itu adalah terkini dan tepat semata-mata untuk membantu pengunjung portal mendapatkan maklumat yang diingini dengan berkesan.

Empat segmen

Menurut Penolong Pegawai Penyelidik Angkasa, Rahayati Ali, 34, yang bertanggungjawab menyediakan bahan dan maklumat, terdapat empat segmen utama dalam portal itu yang dinamakan Teroka, Kamus, Galeri dan Pautan.

"Bagi segmen Teroka, ia mengandungi sembilan topik yang diolah untuk memberi pengetahuan asas berkaitan sains angkasa khususnya kepada golongan pelajar.

"Setiap topik disertakan dengan aktiviti menarik bagi meningkatkan tahap kefahaman mereka, malah ia turut dipaparkan dengan penggunaan multimedia interaktif," kata Rahayati.

Tajuk yang boleh diteroka dalam segmen ini ialah Sistem Suria, Skala dan jarak antara Bumi, Bulan dan Matahari.

Bagi segmen Kamus pula, ia mengandungi 200 istilah terpilih berkaitan ilmu astronomi dan sains angkasa yang disusun mengikut turutan abjad bagi memudahkan pengguna mengakses maklumat yang berkaitan.

"Setiap istilah disertakan dengan maksud atau penerangan ringkas tetapi padat. Di samping itu, jika perkataan yang dicari tidak ditemui, pengguna boleh terus menghantar pertanyaan kepada pengendali portal melalui emel yang disediakan," terang Rahayati lebih lanjut.

Tidak ketinggalan, pengguna juga boleh melayari segmen Galeri yang terdiri daripada empat bahagian iaitu Foto, Video, Muat Turun dan Arkib.

Di ruangan itu, pelawat atau pengguna berpeluang menyaksikan koleksi gambar, menonton video serta memuat turun wall paper untuk kegunaan peribadi.

Selain itu, Galeri video pula memaparkan tentang kajian serta pengalaman angkasawan pertama negara, Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukur Sheikh Mustapha ketika berada di Stesen Penyelidikan Angkasa Lepas (ISS) pada Oktober 2007.


SELAIN menggunakan multimedia yang menarik, portal ini turut menawarkan pelbagai aktiviti interaktif bersama pengunjung laman tersebut.


Menerusi segmen Pautan pula, orang ramai boleh mendapatkan maklumat terkini dengan melayari laman web pautan yang turut disediakan termasuk dari dalam dan luar negara.

Antara laman web tempatan termasuklah www.falak-online.net/falakportal, www.islam.gov.my/e-falak, www.al-azim.com/khawarizmi dan www.angkasa.gov.my, manakala laman web antarabangsa terdiri daripada www.exploratorium.edu, www.nasa.gov, www.haydenplanetarium.org dan www.kidsastronomy.com

"Kesemua maklumat yang disediakan melalui portal ini diharap secara tidak langsung dapat menambah pengetahuan masyarakat dan membuatkan mereka lebih meminati bidang sains angkasa.

"Apatah lagi, bidang ini semakin mendapati tempat di hati masyarakat di Malaysia terutama selepas mencatat kejayaan dalam melahirkan angkasawan pertama negara pada tahun 2007," ungkapnya sambil menunjukkan beberapa maklumat menarik di portal tersebut.

Membersih serpihan tsunami Jepun

Posted:

Membersih serpihan tsunami Jepun

Membersih serpihan tsunami Jepun


BADAI tsunami membawa kemusnahan yang dahsyat di Jepun.


SEBELUM ini, sukarelawan yang membuat rondaan di sekitar pantai California biasanya akan mengutip sampah seperti puntung rokok, plastik atau bekas makanan yang ditinggalkan oleh individu yang tidak bertanggungjawab.

Bagaimanapun, pada penghujung Disember lalu, mereka berdepan situasi yang jauh lebih besar daripada tugas yang sering mereka lakukan.

Ia berpunca daripada serpihan sampah sarap bawaan arus bencana tsunami yang pernah melanda Jepun hampir dua tahun lalu. Sampah sarap itu mula memenuhi kawasan sekitar pesisiran pantai barat Amerika Syarikat (AS) tersebut.

Bencana yang berlaku pada Mac 2011 itu telah menghanyutkan lebih lima juta tan serpihan sampah sarap ke Lautan Pasifik Utara. Kebanyakannya tenggelam manakala selebihnya berjumlah kira-kira satu setengah juta tan terapung di lautan.

Hakikatnya, tiada siapa yang tahu berapa banyak puing-puing hanyut yang dianggarkan tiga kali ganda saiz AS masih hanyut di lautan.

Hujung Disember lalu, Pengawal Pantai AS mengesan timbunan sampah besar-besaran yang berkemungkinan datang dari Jepun ke arah pantai terbiar di negeri Washington.

Kawasan Pantai Barat pula sudah bersedia untuk berhadapan lebih banyak sampah sarap pada bulan-bulan berikutnya memandangkan angin bermusim dan arus pantai cenderung menolaknya ke daratan.

Dalam pada itu, Pentadbiran Atmosfera dan Lautan Kebangsaan (NOAA) baru-baru ini menerima sumbangan bernilai AS$5 juta (RM15 juta) dari Jepun untuk mengesan dan menghapuskan puing-puing tsunami tersebut.

Secara rutin, serpihan sampah sarap dari Asia akan terapung dan menghala ke AS. Daripada 1,400 puing-puing tsunami yang ditemui dan dilaporkan kepada NOAA, agensi tersebut hanya mengesan 17 jenis kepingan.

Ia terdiri daripada bot nelayan kecil, bola sepak, dok dan kontena kapal yang mengandungi sebuah motosikal Harley Davidson dengan nombor plat Jepun.

Lonjak kesedaran

Pengurus wilayah Oregon, Charlie Plybon dari Yayasan Surfrider berkata, tsunami telah meningkatkan kesedaran individu penggemar pantai tentang serpihan tsunami yang melanda pesisir pantai dunia.

"Boleh dikatakan terdapat sedikit 'demam' serpihan tsunami. Ia seperti memburu telur Easter. Dahulu, mereka melihat sahaja tetapi kini golongan ini mahu terlibat sama untuk membersihkannya," kata Plybon yang telah membersihkan pesisir pantai Oregon selama lebih satu dekad.

Gelombang tsunami yang membanjiri loji tenaga nuklear Jepun telah membawa serpihan sampah ke lautan. Bagaimanapun, pakar-pakar kesihatan mengatakan, serpihan tsunami yang tiba di pantai barat AS itu tidak mungkin dicemari bahan radioaktif.

Ia disebabkan puing-puing tersebut telah melalui satu perjalanan yang panjang dan hanyut beribu-ribu batu di lautan.

Menurut laporan berita stesen televisyen ABC pada April 2011, anggota-anggota Tentera Laut Armada Ketujuh AS telah mengesan serpihan yang terapung itu sekali gus menjadi ancaman kepada kapal.

Dalam tempoh tiga tahun, serpihan itu akan tiba dekat dengan pantai barat AS dan kemudian bergerak ke arah Hawaii dan berpusing semula ke arah Asia. Putaran serpihan itu dikenali sebagai lingkaran Asia Pasifik.

Sukarelawan Julie Walters telah mengikuti program membersihkan serpihan tsunami di Pantai Mussel Rock yang terletak di selatan San Francisco.

Ujarnya, apa yang ditemui setakat ini hanya bahagian bot pecah dan kepingan kayu yang tidak diketahui asalnya.

"Namun, saya dapati serpihan tsunami yang ditemui agak menarik terutamanya apabila mengetahui ia telah mengharungi pengembaraan yang luar biasa di seluruh Pasifik. Tetapi, bila berfikir tentang tragedi kemanusiaan dalam bencana tersebut, ia membuatkan saya sedih," kata Walters, sukarelawan dari organisasi Pacifica Beach Coalition.

Serpihan tsunami berkenaan turut memenuhi pesisir pantai British Columbia termasuk di Haida Gwaii, Kanada atau sebelum ini dikenali sebagai Pulau Queens Charlotte yang terletak kira-kira 800 kilometer ke barat laut Vancouver.


PAKAR alam sekitar AS bertungkus-lumus dalam usaha menyelamatkan pantai negara itu daripada pencemaran yang berlarutan.


"Ia (serpihan tsunami) sudah terlalu banyak dan ini hanya permulaan untuk musim panas tahun ini," kata seorang nelayan, Bruce Stewart Burton yang bimbang akan nasib mereka pada masa akan datang.

Tragedi tsunami berlaku pada 11 Mac 2011 akibat gempa berukuran 8.9 pada skala Richter yang berpusat 130 kilometer dari pantai timur laut Sendai, Honshu, Jepun. Ia mengakibatkan lebih 27,500 orang hilang dan terbunuh. - Agensi

iPhone 5 tawar ciri termaju

Posted:

iPhone 5 tawar ciri termaju

iPhone 5 tawar ciri termaju

Oleh KHAIRUL ANUAR ABDUL RAHMAN


APPLE meningkatkan perkakasan dalaman iPhone 5 seperti unit pemprosesan dan RAM untuk memberi lebih kepuasan kepada pengguna.


TANGGAL 14 Disember lalu merupakan tarikh yang ditunggu-tunggu oleh peminat iPhone kerana model terbaharu keluaran Apple, iPhone 5 mula memasuki pasaran Malaysia, hampir setahun selepas model 4S diperkenalkan.

Perbezaan setahun antara dua model itu mungkin menyebabkan ramai yang tertanya-tanya akan perbezaan di antara kedua-dua model berkenaan.

Salah satu perbezaan fizikal yang ketara antara kedua-dua model itu ialah saiznya. Dengan dimensi 123.8 x 58.6 x 7.6 mm, iPhone 5 jelas menawarkan skrin yang lebih besar berbanding iPhone 4S.

Ini tentunya satu berita yang menggembirakan kerana pesaing terhampirnya, Samsung Galaxy S3 sering dibandingkan dengan iPhone 4S.

Bagaimanapun, perbandingan itu sering dikatakan tidak adil memandangkan iPhone 4S telah wujud beberapa bulan lebih awal berbanding Samsung Galaxy S3.

Secara logiknya, saiz yang lebih besar lazimnya mempunyai berat yang lebih. iPhone 5 membuktikan saiz yang lebih besar tidak semestinya lebih berat. Dengan berat hanya 112 gram, telefon pintar itu 28 gram lebih ringan berbanding sebelumnya.

Dalam usaha meningkatkan tahap kepuasan menonton video, telefon terkini keluaran Apple itu dilengkapi dengan skrin bersaiz empat inci dengan resolusi 640 x 1136 piksel berbanding model sebelumnya yang bersaiz 3.5 inci dengan resolusi 640 x 960 piksel.

Bagi memenuhi tuntutan dunia pengkomputeran yang semakin mencabar, aplikasi sering dipertingkatkan dengan ciri yang lebih maju.

Pertambahan ciri itu secara tidak langsung memerlukan sumber yang lebih, terutamanya ruang memori, keupayaan unit pemproses dan kapasiti storan.

Pengeluar iPhone 5 menyedari keperluan yang selari dengan perkembangan teknologi semasa dengan membuat beberapa peningkatan. Antara peningkatan perkakasan dalaman adalah seperti unit pemprosesan dengan kelajuan 1.2GHz.

Ingatan sementara atau RAM pada iPhone 5 juga telah ditambah daripada 512MB kepada 1GB bagi melancarkan penggunaan aplikasi pada telefon itu.

Selain itu, sistem operasinya juga telah mengalami peningkatan daripada iOS 5 kepada iOS 6 yang menawarkan lebih banyak ciri menarik dan tahap sekuriti yang dipertingkatkan.

Aspek kuasa juga tidak dilupakan, bateri telefon berkenaan dipertingkatkan sebanyak dua peratus kepada 1440 mAh sekali gus mampu memberikan waktu bercakap yang lebih panjang.

Satu lagi peningkatan ketara pada gajet itu ialah capaian internet yang ditawarkan.

Jika sebelum ini iPhone 4S menawarkan capaian 3G/HSDPA, iPhone 5 pula menawarkan capaian LTE atau Long Term Evolution.

Dalam erti kata lain, ia mampu memuat turun fail dengan kelajuan sehingga 100 megabit sesaat berbanding 14.4 megabit sesaat pada era 4S.

Lonjakan teknologi khususnya dalam dunia telekomunikasi membuatkan penulis tertanya-tanya, jika telefon hari ini mempunyai ciri-ciri seperti ini, apakah agaknya ciri yang bakal ditawarkan oleh telefon 20 tahun akan datang?

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


DRB-HICOM anjur kempen tanam pokok bakau

Posted:

DRB-HICOM anjur kempen tanam pokok bakau

DRB-HICOM anjur kempen tanam pokok bakau


MOHD. KHAMIL (depan, tengah) menanam pokok anak bakau sebagai simbolik pelancaran Green The Earth di Taman Negara Tanjung Piai, Johor baru-baru ini.


ALAM SEKITAR. Kumpulan DRB-HICOM Berhad menganjurkan aktiviti menanam pokok bakau sebagai simbolik pada pelancaran Green The Earth di Taman Negara Tanjung Piai, Johor baru-baru ini.

Pengarah Urusannya, Datuk Seri Mohd. Khamil Jamil berkata, tiga anak pokok bakau yang ditanam itu merupakan sebahagian daripada kesemua 100 pokok bakau yang akan ditanam di kawasan itu melalui program yang sama dalam masa terdekat.

Pada majlis itu, seramai 28 pelajar Universiti Teknologi Malaysia (UTM) bersama petugas pelbagai agensi media dan sekumpulan pegawai DRB-HICOM yang bergotong-royong membersihkan kawasan taman negara tersebut.

Institusi kebajikan terima geran pertubuhan sukarela

Posted:

Institusi kebajikan terima geran pertubuhan sukarela

Institusi kebajikan terima geran pertubuhan sukarela


SEAI KIE (tiga dari kanan) menyampaikan cek kepada wakil Pertubuhan Kanak-Kanak Batu Grace dan Bakti Yong Ai di Kulim, Kedah baru-baru ini.


BANTUAN. Sebanyak dua institusi kebajikan di daerah Kulim menerima bantuan Geran Pertubuhan Sukarela Kebajikan daripada Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat di Dewan Pertubuhan Kebajikan Bakti Yong Ai, Taman Selasih, Kulim, Kedah, baru-baru ini.

Pertubuhan Kebajikan Bakti Yong Ai menerima bantuan sebanyak RM57,000 manakala Pertubuhan Kanak-Kanak Batu Grace Taman Desa Aman, Padang Meiha menerima RM20,000.

Penasihat kementerian itu, Datuk Heng Seai Kie menyampaikan sumbangan dan disaksikan oleh Penyelaras Parlimen Padang Serai, Dr. Chin Tung Leong, Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN) Merbau Pulas, Halim Hassan dan Penyelaras DUN Lunas, S. Ananthan.

Pegawai Jabatan Kebajikan Masyarakat Kulim, Rohana Yusof berkata, melalui bantuan itu, pihak berkenaan boleh menjalankan pelbagai aktiviti di pusat jagaan kanak-kanak di tempat masing-masing.

Aktiviti pancing di Taman Negeri Royal Belum

Posted:

Aktiviti pancing di Taman Negeri Royal Belum

Aktiviti pancing di Taman Negeri Royal Belum


SERAMAI 20 orang pemancing menyertai aktiviti tahunan memancing di Taman Negeri Royal Belum, Perak baru-baru ini.


HOBI. Sebanyak 20 orang pemancing telah menyertai aktiviti tahunan memancing di Taman Negeri Royal Belum Perak (Royal Belum), Perak, baru-baru ini.

Kawasan hutan hujan seluas 117,500 hektar yang berusia 130 tahun itu merupakan syurga bagi kaki pancing yang ingin memburu spesies sebarau, toman dan kelah setiap kali tiba musim tengkujuh.

"Aktiviti yang dijalankan ini telah membuka mata kaki pancing mengenai Royal Belum yang mempunyai banyak ikan dan boleh menjadi destinasi utama aktiviti memancing dan meningkatkan pendapatan penduduk tempatan terutama Orang Asli," kata Penyelaras Program, Nahar Desa.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Tiada pekerja asing di pam minyak

Posted:

Tiada pekerja asing di pam minyak

Tiada pekerja asing di pam minyak

Oleh ZULKIFLI MANZOR
zulkifli.manzor@kosmo.com.my

Rakyat tempatan kini berpeluang bekerja di stesen minyak dengan gaji lebih baik bagi menggantikan pekerja asing. - Gambar hiasan


BANGI - Semua stesen minyak dijangka melaksanakan sepenuhnya Sistem Khidmat Layan Diri (SKLD) mulai bulan ini sekali gus menyaksikan khidmat hampir 50,000 pekerja warga asing bakal ditamatkan secara berperingkat-peringkat.

Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Maznah Mazlan berkata, langkah tersebut bertujuan mengurangkan kos pekerja berikutan penguatkuasaan peraturan gaji minimum RM900 pada 1 Januari lalu.

"Apabila gaji pekerja naik disebabkan peraturan gaji minimum, majikan mahu mempertingkatkan SKLD di premis masing-masing untuk mengurangkan kos pekerja.

"Oleh itu seramai 50,000 pekerja asing yang bekerja di stesen minyak bakal diberhentikan kerja oleh pengusaha disebabkan langkah ini," katanya pada sidang akhbar sempena majlis perasmian Bengkel Kehidupan Tanpa Bantuan Amah anjuran Kementerian Sumber Manusia di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Syabas jawab tuduhan kerajaan negeri Selangor

Posted:

Syabas jawab tuduhan kerajaan negeri Selangor

Syabas jawab tuduhan kerajaan negeri Selangor

KUALA LUMPUR - Selepas dua minggu krisis air melanda Lembah Klang sehingga menyusahkan kira-kira 500,000 penduduk, Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas) tampil untuk menjawab segala dakwaan tidak berasas yang dibuat oleh kerajaan negeri Selangor berhubung isu itu.

Kenyataan balas itu dibuat oleh Pengarah Eksekutif Pembangunan Teknikal Syabas, Ir. V. Subramaniam dalam satu sidang akhbar semalam selepas syarikat mendapati dakwaan kerajaan negeri itu menimbulkan kekeliruan kepada orang ramai.

Dakwaan-dakwaan tidak berasas itu dilontarkan oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim; Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kesihatan, Pekerja Ladang dan Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr. Xavier Jayakumar; Ahli Dewan Undangan Negeri Teratai, Janice Lee dan Ahli Parlimen Ampang, Zuraidah Kamaruddin.

Caj parkir kereta di Kuala Lumpur ikut zon

Posted:

Caj parkir kereta di Kuala Lumpur ikut zon

Caj parkir kereta di Kuala Lumpur ikut zon


RAJA NONG CHIK (dua dari kiri) menunjukkan ruang letak kereta khas untuk wanita di KLCC semalam.


KUALA LUMPUR - Kadar caj bayaran letak kereta di seluruh Kuala Lumpur akan diseragamkan mengikut zon dengan nilai siling yang ditetapkan bermula semalam.

Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata, pengusaha tempat letak kenderaan diberi masa tiga bulan untuk mematuhi harga siling tersebut.

Katanya, kadar caj ditetapkan kepada empat kategori iaitu dalam bangunan, kawasan terbuka atau kawasan lapang, milik hotel dan lain-lain kategori.

Katanya, kawasan tempat letak kereta pula dibahagi kepada dua zon iaitu kawasan perancangan pusat bandar dan luar pusat bandar.

Ujarnya, keputusan itu diambil selepas pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur membuat kajian dan mengadakan pertemuan dengan pengusaha tempat letak kereta bagi mencari mekanisme terbaik untuk mengatasi kadar bayaran yang mahal.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Johor DT, Kelantan sama hebat

Posted:

Johor DT, Kelantan sama hebat

Johor DT, Kelantan sama hebat

PENYERANG Johor DT, Norshahrul Idlan Talaha (kiri) cuba dihalang pertahanan Kelantan, Nik Shahrul Azim Ab. Halim pada aksi Liga Super di Kota Bharu malam tadi. Kedua-dua pasukan terikat seri 1-1.


PERTEMBUNGAN gergasi Pantai Timur, Kelantan dan Harimau Selatan, Johor Darul Takzim (Johor DT) yang dinanti-nantikan berakhir dengan keputusan seri apabila kedua-dua pasukan terikat 1-1 pada aksi Liga Super di Kota Bharu, malam tadi.

Dibelenggu beberapa episod kontroversi sebelum ini, kedua-dua pasukan memulakan perlawanan dengan tempo yang agak pantas dalam tempoh 10 minit pertama perlawanan dengan berbalas serangan termasuk beberapa gerakan untuk memecah benteng pertahanan masing-masing.

Penyerang Johor DT, Mohd. Safee Sali lebih dulu mengejutkan tuan rumah melalui sepakan akrobatik selepas menerima hantaran pemain import dari Itali, Simone Del Nero namun, sepakan tersebut berjaya diselamatkan oleh Khairul Fahmi Che Mat.

Johor DT meneruskan asakan dan hasilnya mereka berjaya mendapatkan dua sepakan percuma pada minit ke-26 dan 34 namun, sepakan yang diambil ketua pasukannya, Safiq Rahim dan Aidil Zafuan Abd. Razak terus ke dakapan Khairul Fahmi.

Stadium Sultan Muhammed Ke IV akhirnya gempita dengan sorakan lebih 25,000 penyokong The Red Warriors apabila pemain sayap mereka, Norfarhan Muhamad berjaya merobek gawang Johor DT yang dikawal oleh Zamir Selamat.

Beliau yang turun membantu bahagian pertahanan berjaya mendapatkan bola dan melakukan larian solo sebelum melepaskan rembatan kencang dari jarak 20 meter biarpun terdapat lima pemain lawan yang cuba mengekang pergerakannya.

Kelantan kemudian terus menggandakan asakan dan hampir menambah jaringan juga melalui Norfarhan yang menerima umpanan daripada Indra Putra Mahayuddin namun, Zamir dilihat lebih bersedia untuk menafikan se pakan tersebut.

Separuh masa kedua menyaksikan Kelantan terus menggandakan asakan melalui kombinasi penggempur mereka, Indra Putra dan Norfarhan yang mendapat peluang menarik termasuk ketua pasukan mereka Badri Radzi yang me lepaskan rembatan menarik pada minit ke-61 namun, percubaan mereka melepasi palang gol.

Bagaimanapun, Johor DT akhirnya berjaya menyamakan kedudukan apabila bintang import sensasi dari Sepanyol, Daniel Guiza mencetak nama sebagai penjaring selepas sepakan percumanya dari jarak 30 meter gagal diselamatkan oleh Khairul Fahmi.

Beberapa siri serangan oleh kedua-dua pasukan selepas itu menemui kegagalan apabila dipatahkan oleh barisan pertahanan pasukan masing-masing.

Terengganu tumbang

Posted:

Terengganu tumbang

Terengganu tumbang

Oleh NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM
amir.azam@kosmo.com.my


PENJAGA gol Selangor, Sharbinee Alawee mudah menyelamatkan percubaan penyerang Terengganu pada aksi Liga Super di Kuala Terengganu semalam.


TERENGGANU tumbang di gelanggang sendiri apabila tewas 1-2 kepada Selangor dalam saingan Liga Super di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu semalam.

Jaringan pantas penyerang Selangor, S. Kunanlan dan Mohd. Amri Yahyah meleburkan impian tuan rumah untuk meraih kemenangan sulung pada kempen liga musim ini.

Pada perlawanan semalam, Selangor hanya mengambil masa enam minit untuk memecah kebuntuan menerusi jaringan Kunanlan yang mudah menyempurnakan hantaran bekas pemain Terengganu, Francis Forkey Doe.

'Orang lama' Selangor, Mohd. Amri menambah derita skuad kendalian E. Elavarasan itu apabila melepaskan satu rembatan kencang ke gawang lawan pada minit ke-16 tanpa dapat diselematkan oleh penjaga gol Terengganu, Wan Muhd. Azraei Wan Teh.

Begitupun, Terengganu merapatkan jurang seminit selepas itu menerusi jaringan Jean-Emmanuel Effa Owona untuk menjadikan kedudukan 2-1.

Pada babak kedua, Terengganu dilihat lebih banyak menguasai permainan tetapi tetap gagal untuk meloloskan diri ekoran kekentalan benteng pertahanan Selangor.

Pengendali Terengganu, Elavarasan menjelaskan, beliau mendapati banyak kelonggaran dalam perlawanan tersebut dan barisan pemainnya begitu mudah hilang fokus.

"Dalam perlawanan hari ini (semalam), beberapa posisi tampak longgar terutama di bahagian tengah.

"Apabila kita menyerang, mereka kelihatan lambat turun sehingga menyebabkan kawasan tengah dikuasai pemain lawan. Ia amat ketara pada 10 minit pertama perlawanan," katanya.

Justeru, beliau berharap agar keadaan seperti itu segera diatasi menjelang aksi menentang Lions XII selepas ini.

Sementara itu, pengendali Selangor, Irfan Bakti memberitahu, beliau berpuas hati dengan rentak permainan yang dipamerkan oleh anak-anak buahnya.

"Kalau dibandingkan dengan perlawanan menentang Lions XII tempoh hari, kita tidak banyak melakukan percubaan ke arah gol. Pada perlawanan ini para pemain banyak membuat percubaan.

"Ia merupakan kemenangan berharga dan akan menjadi suntikan moral kepada pasukan menjelang pertemuan menentang Pahang kelak," kata Irfan.

KBS sedia bantu program kelab badminton

Posted:

KBS sedia bantu program kelab badminton

KBS sedia bantu program kelab badminton


AHMAD Shabery sedia membantu aktiviti kelab badminton dalam usaha mencari jaguh baharu yang lebih berdaya saing.


KEMENTERIAN Belia dan Sukan (KBS) sedia membantu kelab badminton untuk mencungkil bakat baharu dan melahirkan pemain pelapis bagi menerajui cabaran negara di persada antarabangsa.

Demikian tegas menterinya, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek semalam.

Beliau mengakui, terdapat kelab yang tampil dengan cadangan baik untuk mencari pemain pelapis badminton negara.

"Kita sedia membantu mana-mana (kelab badminton) yang datang dengan kertas cadangan yang baik. Kita akan pertimbangkan apakah bentuk kerjasama yang boleh diberikan.

"Kita tidak boleh berharap hanya satu sistem sahaja dalam melahirkan pemain- pemain badminton negara. Sama ada pemain itu daripada Persatuan Badminton Malaysia (BAM), Kelab Nusa Mahsuri atau pun kelab-kelab lain, itu tidak penting.

"Yang penting pada akhirnya kita dapat melahirkan jaguh badminton negara yang akan bertanding di persada dunia," katanya selepas majlis prapelancaran My Mega- mind 2013 di Putrajaya semalam.

Ditanya tentang pemain berkaliber untuk menggantikan jaguh perseorangan negara dan pemain No. 1 dunia, Datuk Lee Chong Wei selepas dia menggantung raket kelak, Ahmad Shabery berkata: "Saya belum ada jawapan lagi kerana bukan senang untuk melahirkan pemain pelapis."

Beliau memberi contoh bekas pemain tenis No. 1 dunia, Andre Agassi yang masih belum ada penggantinya di Amerika Syarikat.

"Pemain-pemain badminton negara yang lain perlu membuktikan dengan keputusan-keputusan yang lebih baik (dalam kejohonan), kerana kita tahu bintang sukar diganti.

"Kita tahu ia bukan perkara mudah untuk mencari pemain pelapis dan masalah itu bukan sahaja berlaku di Malaysia, malah berlaku di mana-mana," katanya.

Mengenai ketiadaan bintang China pada Kejohanan Badminton Siri Super Terbuka Malaysia Maybank 2013 di Stadium Putra, Bukit Jalil yang bermula semalam, Ahmad Shabery berkata, Chong Wei yang muncul juara Terbuka Korea pada Ahad lalu merupakan tarikan tersendiri.

Menurut beliau, ini kerana penyokong tempatan ingin melihat prestasi pemain kesayangan mereka memberi cabaran lebih hebat selepas berumah tangga.

"Peminat tempatan harus datang ke Stadium Putra untuk memberi sokongan kepada Chong Wei yang memburu kejuaraan buat kali kesembilan," katanya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Peringatan cegah penyakit pneumokokal

Posted:

Peringatan cegah penyakit pneumokokal

Peringatan cegah penyakit pneumokokal

BOLA Kehidupan ini dibawa ke beberapa tempat bagi meraih sokongan orang ramai bagi mencegah penyakit pneumokokal.


PENYAKIT pneumokokal merupakan kumpulan penyakit kompleks disebabkan oleh bakteria Streptococcus pneumonia.

Bakteria itu boleh menyebabkan jangkitan serius seperti jangkitan bakteria dalam darah, meningitis, pneumonia dan otitis media (jangkitan telinga).

Menyedari kesan buruk penyakit pneumokokal iaitu sejenis penyakit serius yang lazimnya membawa maut dan menyebabkan kehilangan upaya, Pfizer Malaysia telah memulakan beberapa inisiatif beberapa bulan lalu.

Tujuannya tidak lain tidak bukan untuk meningkatkan kesedaran terhadap penyakit tersebut dan bagi menonjolkan betapa pentingnya usaha mencegahnya dalam kalangan rakyat Malaysia.

Salah satu daripada inisiatifnya ialah Ball of Life atau Bola Kehidupan.

Bola Kehidupan ialah bola zorb (bola angin yang mempunyai ruang pada bahagian dalam) yang dibawa ke beberapa tempat di ibu kota dan lokasi berhampiran dalam masa tiga minggu.

Kehadiran bola itu menyeru orang ramai membuat ikrar untuk menyokong usaha mencegah penyakit pneumokokal. Pada masa yang sama, mereka dididik mengenai pelbagai aspek tentang penyakit tersebut.

Memulakan perjalanannya pada 18 Oktober di pusat beli-belah 1 Utama, bola zorb itu bergerak ke Lot 10, Kuala Lumpur pada minggu berikutnya dan kemudian ke lokasi terakhir di Sunway Pyramid, Petaling Jaya pada 1 November lalu.

Bagaimana ia boleh membantu? Bola Kehidupan memberi peluang pendidikan kepada orang ramai dengan meningkatkan kesedaran mereka terhadap penyakit pneumokokal yang masih belum mendapat perhatian sewajarnya.

Orang ramai hanya perlu menurunkan tandatangan pada Bola Kehidupan dan membuat ikrar untuk menyokong usaha menentang penyakit tersebut.

Bagi setiap tandatangan yang tertera, Pfizer Malaysia akan memberi sumbangan kepada Yayasan Paru-Paru Malaysia dan ia akan digunakan untuk penyelidikan bagi membantu mencegah penularan penyakit pneumokokal.

Inisiatif tersebut merupakan sebahagian daripada kempen Moment That matter yang dilancarkan oleh Pfizer untuk menyerlahkan kepentingan melindungi detik-detik berharga antara golongan tua dan muda.

Luar dugaan

Perjalanan Bola Kehidupan dari satu lokasi ke satu lokasi akhirnya berjaya mengumpul lebih daripada 3,000 tandatangan yang disasarkan.

Sokongan luar dugaan tersebut menghasilkan 11,476 ikrar yang menunjukkan sokongan orang ramai terhadap usaha menentang penyakit pneumokokal. Setiap satu tandatangan itu membawa ikrar sumbangan RM5.

"Kami benar-benar teruja dengan sambutan positif daripada orang ramai dan sokongan mereka kepada usaha meningkatkan kesedaran terhadap penyakit ini.

"Sumbangan Pfizer Malaysia menerusi ikrar orang ramai ini akan membantu usaha penyelidikan penyakit pneumokokal," kata Pengerusi Yayasan Paru-Paru Malaysia, Datuk Dr. Zainudin Md. Zin.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan bahawa penyakit pneumokokal membunuh kira-kira kira-kira 700,000 hingga sejuta kanak-kanak berumur di bawah usia lima tahun setiap tahun di seluruh dunia.

Di peringkat global pula, kelaziman penyakit pneumokokal serius dianggarkan 14.5 juta kejadian dalam kalangan kanak-kanak bawah umur lima tahun.

Orang tua juga tidak terkecuali daripada penyakit pneumokokal kerana mereka merupakan golongan paling teruk diserang pneumonia setiap tahun.

Pada tahun 2002, hampir 65,000 orang meninggal dunia akibat pneumonia, 90 peratus daripada kematian tersebut membabitkan mereka yang berumur 65 tahun ke atas.

Asia mencatatkan kes penyakit pneumokokal paling tinggi termasuk beban penyakit invasif dan bukan invasif di dunia dengan separuh daripada kes penyakit pneumokokal berlaku di Asia sahaja.

Meskipun angka ini amat membimbangkan, penyakit membawa maut ini masih tetap kurang mendapat perhatian.

Justeru, adalah penting untuk meningkatkan kesedaran terhadap kesan penyakit dan menggalakkan setiap orang membantu memastikan semua rakyat Malaysia dapat hidup bebas daripada penyakit pneumokokal.

"Kami sedar beratnya beban penyakit pneumokokal di negara ini dan kami benar-benar komited untuk terus meningkatkan kesedaran supaya lebih ramai rakyat Malaysia boleh dilindungi.

"Inisiatif Bola Kehidupan mendapat sokongan yang sangat memberangsangkan dan rakyat Malaysia semakin menyedari pentingnya usaha mencegah penyakit ini," kata Pengarah Hal Ehwal Awam Pfizer Malaysia, Singapura dan Brunei, Noor Yang Azwan Kamarudin pada Majlis Pelancaran Vaksin Konjugat Pneumokokus keluaran Pfizer.

Turut sama pada majlis tersebut ialah Pengarah Institut Perubatan Respiratori Kuala Lumpur, Datuk Abdul Razak Muttalif dan Doktor Perubatan Pfizer, Dr. Vicknesh Welluppillai.

Vaksin tersebut disyorkan untuk orang dewasa berumur 50 tahun ke atas sebagai pelalian bagi mencegah penyakit pneumokokal invasif. - NURUL IZZA ROSLY.

Amal Popmycase dan Boboi

Posted:

Amal Popmycase dan Boboi

Amal Popmycase dan Boboi


RAKYAT Malaysia sememangnya prihatin terhadap nasib penduduk Palestin yang berdepan dengan tekanan rejim Zionis.


WALAUPUN serangan rejim Zionis Israel ke atas Gaza sudah lebih sebulan berlalu, namun bayangan kesengsaraan penduduk Palestin masih segar dalam ingatan kita. Rentetan daripada itu, pelbagai organisasi dan individu tertentu tampil memberikan bantuan kepada mereka.

Terbaru, kumpulan pelawak Boboi bekerjasama dengan peneraju rekaan dan pengubahsuaian sarung telefon pintar serta tablet dengan cetakan 3D, Popmycase mengumumkan pelancaran kutipan dana untuk Palestin melalui tiga karya seni terbaharu, Boboi Palestine.

Kolaborasi ini bertujuan untuk menyalurkan sumbangan kewangan kepada mangsa-mangsa peperangan di Gaza dan menyatakan sokongan padu untuk membebaskan bumi Palestin dari cengkaman Zionis Israel.

Amat menyedihkan apabila melihat kediaman, harta benda, masjid dan sekolah mereka dijahanamkan sedemikian rupa dalam perang selama lapan hari itu.

Dengan bekalan ubat-ubatan yang masih berkurangan dan kemudahan infrastruktur yang terhad, penduduk Palestin sangat-sangat mengharapkan bantuan dunia terutamanya negara-negara Islam untuk membolehkan mereka membina semula Gaza.

Persepsi adalah realiti. Itulah yang terjadi kepada pelakon, pengacara dan pengarah terkenal, Afdlin Shauki. Beliau telah melihat sendiri keperitan dan kepayahan rakyat Palestin melalui rombongan misi kemanusiaan ke Gaza Disember lalu.

Rombongan tersebut telah mengubah perspektif Afdlin terhadap Gaza. Sesuatu perlu dilakukan untuk mengurangkan beban rakyat Palestin yang tertindas. Idea terus tercetus. Dana untuk Palestin melalui karya seni pada sarung telefon pintar yang unik dan bergaya mungkin boleh membantu.

"Boboi adalah watak yang direka oleh saya, Harun Salim Bachik dan Nabil. Kami menyasarkan lebih kurang 1,000 sarung telefon pintar dengan rekaan Boboi Palestine dapat dijual. Kami berharap dengan hasil karya ini, ia dapat mengurangkan beban rakyat Palestin.

"Kita perlu bersuara dalam hal ini. Boboi dan Popmycase percaya bahawa penindasan terhadap rakyat Palestin perlu dihentikan segera dan rejim Zionis Israel perlu dihukum secukupnya di muka pengadilan. Kita tidak boleh membiarkan konflik ini terus berlanjutan," terang Afdlin.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


18 wanita maut di Syria

Posted:

18 wanita maut di Syria

18 wanita maut di Syria

SEORANG lelaki meraung kesedihan selepas ahli keluarganya terbunuh dalam satu serangan udara rejim Syria di Azaz, utara Aleppo, kelmarin.


DAMSYIK - Satu serangan udara di kawasan yang ditawan para penentang rejim Presiden Bashar Al-Assad berhampiran bandar ini semalam telah mengakibatkan 13 orang wanita dan seorang kanak-kanak terbunuh, kata Kumpulan Pemerhati Hak Asasi Manusia Untuk Syria.

Pemerhati sama berkata, serangan turut berlaku di bandar Moadamiyat Al-Sham, barat daya Damsyik yang membunuh sekurang-kurangnya lapan orang kanak-kanak dan lima wanita.

"Semua kanak-kanak yang terbunuh daripada keluarga yang sama dan berusia antara enam bulan hingga sembilan tahun," kata pengarah badan pemerhati berkenaan, Rami Abdel Rahman.

Pemerhati yang beribu pejabat di Britain itu berkata, lebih daripada 3,500 kanak-kanak dilaporkan terbunuh sejak konflik di Syria meletus pada Mac 2011.

Penentangan terhadap pentadbiran Bashar sehingga kini telah mengorbankan lebih 43,000 nyawa dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pula melaporkan lebih 60,000 orang terkorban. - AFP

Polis siasat The Straits Times

Posted:

Polis siasat The Straits Times

Polis siasat The Straits Times


CALON parti pembangkang untuk kerusi Punggol Timur, Lee Li Lian (tengah) menjawab soalan wartawan media pada sidang media di Singapura semalam.


SINGAPURA - Polis menyatakan semalam ia kini menyiasat akhbar utama tempatan, The Straits Times kerana melanggar undang-undang berhubung kaji selidik yang dilakukan untuk kempen pilihan raya kecil di pulau ini.

Pilihan raya kecil pada 26 Januari ini adalah untuk kerusi yang ditinggalkan kosong oleh Speaker Parlimen, Michael Palmer. Palmer yang sudah beristeri meletak jawatan selepas mengakui mengadakan hubungan sulit.

Jabatan Pilihan Raya memberitahu bahawa satu artikel yang disiarkan dalam akhbar itu pada 10 Januari lalu selepas pengumuman tarikh pilihan raya bagi kerusi Punggol Timur kini disiasat oleh polis.

Akhbar tersebut mendedahkan siasatan berkenaan di laman webnya lewat kelmarin dan menyatakan pihaknya akan bekerjasama dengan polis.

Artikel bertarikh 10 Januari lalu itu menyiarkan laporan kaji selidik melibatkan 50 penduduk di kawasan pilihan raya kecil tersebut berhubung sokongan mereka kepada Parti Tindakan Rakyat (PAP) yang memerintah pulau ini.

PAP sudah berkuasa di pulau ini sejak 1959.

"Ini bukan kaji selidik berskala penuh (sebenar) atau berbentuk saintifik," kata ketua editor akhbar berkenaan, Warren Fernandez ketika mengulas laporan tersebut semalam.

"Tajuk berita kami membesar-besarkan kepentingan maklumat yang dikumpulkan dengan mengklasifikasikannya sebagai satu kaji selidik. Kami memohon maaf atas kesilapan ini," tambahnya.

Akhbar The Straits Times merupakan akhbar utama gergasi media Asia, Singapore Press Holdings.

Di Singapura, adalah menjadi kesalahan untuk menyiarkan keputusan kaji selidik pengundi bermula dari tarikh pengumuman pilihan raya sehingga proses penggundian tamat

Mereka yang bersalah boleh didenda sehingga Sg$1,500 (RM3,624) atau dipenjara atau kedua-duanya sekali.

Pilihan raya kecil berkenaan bakal memberikan gambaran berhubung rakyat kurang dua tahun selepas PAP mengalami prestasi terburuknya pada pilihan raya Mei 2011 apabila undi untuk parti berkenaan merosot kepada 60 peratus.

PAP masih memiliki 81 daripada 87 kerusi di Parlimen tetapi parti itu dikritik hebat berhubung cara ia menangani isu imigresen dan perkhidmatan awan selain peningkatan kos sara hidup serta jurang pendapatan di negara kota ini. - AFP

Lubang besar di sawah padi

Posted:

Lubang besar di sawah padi

Lubang besar di sawah padi


LUBANG besar yang terbentuk di sawah padi di China pada Sabtu lepas.


BEIJING - Pihak berkuasa China menyiasat kejadian 20 lubang besar yang terbentuk di sebuah kawasan sawah padi di negara berkenaan.

Setakat ini lebih 20 lubang misteri itu terbentuk di daerah Fukou, dalam wilayah Hunan sejak empat bulan lalu.

Menurut media tempatan, siasatan awal mendapati fenomena itu berpunca daripada industri perlombongan setempat yang menyebabkan sistem saliran bawah tanah di kawasan berkenaan musnah.

Keadaan itu membawa kepada tanah jerlus yang membentuk lubang-lubang besar tersebut. - REUTERS

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Penjenayah maut selepas nekad terjun bangunan

Posted:

Penjenayah maut selepas nekad terjun bangunan

Penjenayah maut selepas nekad terjun bangunan

15/01/2013 9:10pm

KUALA LUMPUR — Seorang penjenayah maut selepas dipercayai cuba melarikan diri daripada dicekup polis apabila bertindak nekad terjun dari biliknya di sebuah hotel di Kepong, di sini, hari ini.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur Datuk Ku Chin Wah berkata, suspek yang berumur 45 tahun itu bertindak melarikan diri dengan terjun dari tingkat tiga hotel berkenaan semasa polis menyerbu tempat persembunyiannya pada 12.10 tengah hari.

Lelaki itu mati dalam perjalanan ke hospital, katanya.

Sebelum itu, polis menerima maklumat berhubung seorang lelaki yang disyaki terlibat dalam kes pecah rumah di sekitar kawasan perumahan, menginap di hotel berkenaan.

"Siasatan awal mendapati suspek mempunyai empat rekod lampau, dan kita masih siasat sekiranya suspek mempunyai hubungan dengan anggota kumpulan lain," katanya ketika dihubungi.

Beliau berkata, suspek dibawa ke Hospital Kuala Lumpur untuk dibedah siasat.— BERNAMA

Lebih 446,000 pendatang tanpa izin diusir di Sabah

Posted:

Lebih 446,000 pendatang tanpa izin diusir di Sabah

Lebih 446,000 pendatang tanpa izin diusir di Sabah

15/01/2013 8:45pm

KOTA KINABALU — Seorang saksi hari ini memberitahu Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi menyiasat masalah pendatang tanpa izin di Sabah bahawa 446,173 pelarian dan pendatang tanpa izin telah diusir ke negara masing-masing sejak tahun 1990 sehingga sekarang.

Pengarah Pasukan Petugas Khas Persekutuan Sabah dan Labuan, Datuk Suhaimi Mohd. Salleh berkata, pelarian dan pendatang tanpa izin yang tidak mempunyai sebarang dokumen pula akan diserahkan kepada Jabatan Imigresen bagi proses pengusiran ke negara masing-masing antaranya Filipina.

Semasa diminta menjelaskan bagaimana beliau mendapat jumlah itu oleh bekas Hakim Besar Sabah dan Sarawak Tan Sri Steve Shim Lip Kiong yang mempengerusikan suruhanjaya itu, Suhaimi berkata, pihaknya mempunyai rekod itu.

Saksi kelima itu yang mula berkhidmat di Pasukan Petugas Khas itu pada 15 Januari tahun lepas memberitahu suruhanjaya bahawa pasukan Petugas Khas yang ditubuhkan pada 4 April 1989 itu juga berfungsi untuk mengurus, menangani semua masalah pendatang asing di negeri Sabah.— BERNAMA

Dua ah long beri pinjaman ditahan

Posted:

Dua ah long beri pinjaman ditahan

Dua ah long beri pinjaman ditahan

15/01/2013 8:32pm

MELAKA — Dua lelaki dipercayai ah long yang menjalankan pinjaman wang antara RM500 dan RM2,000 tanpa lesen ditahan di dua rumah berasingan di Bachang di sini, semalam.

Kedua-dua mereka yang berusia 21 dan 35 tahun itu dipercayai memberi pinjaman wang kepada 150 penjaja dan golongan makan gaji terutama di sekitar Taman Merdeka, Batu Berendam dan Bachang sejak menjalankan aktiviti tersebut pada Jun tahun lepas.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Melaka, Supt. Soh Hock Sing berkata, polis turut merampas beberapa buku rekod yang mencatatkan urusan transaksi peminjam, beberapa ikat kad peminjam wang dan kad bayaran harian dalam serbuan pada 6 pagi itu.

"Hasil siasatan mendapati mereka mengenakan faedah sebanyak 20 peratus ke atas setiap pinjaman tanpa sebarang cagaran dan polis akan menjalankan siasatan berhubung jumlah keseluruhan pinjaman yang diberi serta sumber kewangan yang diperoleh mereka dalam menjalankan perniagaan haram itu," katanya pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Melaka di sini, hari ini.

Beliau berkata, peminjam perlu menyelesaikan bayaran ansuran pinjaman tersebut secara harian dalam masa 30 hari melalui kutipan yang dibuat menggunakan motosikal bagi mengelak dikesan pihak berkuasa.— BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved