Selasa, 15 Januari 2013

Kosmo Online - Negara


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Tiada pekerja asing di pam minyak

Posted:

Tiada pekerja asing di pam minyak

Tiada pekerja asing di pam minyak

Oleh ZULKIFLI MANZOR
zulkifli.manzor@kosmo.com.my

Rakyat tempatan kini berpeluang bekerja di stesen minyak dengan gaji lebih baik bagi menggantikan pekerja asing. - Gambar hiasan


BANGI - Semua stesen minyak dijangka melaksanakan sepenuhnya Sistem Khidmat Layan Diri (SKLD) mulai bulan ini sekali gus menyaksikan khidmat hampir 50,000 pekerja warga asing bakal ditamatkan secara berperingkat-peringkat.

Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Maznah Mazlan berkata, langkah tersebut bertujuan mengurangkan kos pekerja berikutan penguatkuasaan peraturan gaji minimum RM900 pada 1 Januari lalu.

"Apabila gaji pekerja naik disebabkan peraturan gaji minimum, majikan mahu mempertingkatkan SKLD di premis masing-masing untuk mengurangkan kos pekerja.

"Oleh itu seramai 50,000 pekerja asing yang bekerja di stesen minyak bakal diberhentikan kerja oleh pengusaha disebabkan langkah ini," katanya pada sidang akhbar sempena majlis perasmian Bengkel Kehidupan Tanpa Bantuan Amah anjuran Kementerian Sumber Manusia di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Syabas jawab tuduhan kerajaan negeri Selangor

Posted:

Syabas jawab tuduhan kerajaan negeri Selangor

Syabas jawab tuduhan kerajaan negeri Selangor

KUALA LUMPUR - Selepas dua minggu krisis air melanda Lembah Klang sehingga menyusahkan kira-kira 500,000 penduduk, Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn. Bhd. (Syabas) tampil untuk menjawab segala dakwaan tidak berasas yang dibuat oleh kerajaan negeri Selangor berhubung isu itu.

Kenyataan balas itu dibuat oleh Pengarah Eksekutif Pembangunan Teknikal Syabas, Ir. V. Subramaniam dalam satu sidang akhbar semalam selepas syarikat mendapati dakwaan kerajaan negeri itu menimbulkan kekeliruan kepada orang ramai.

Dakwaan-dakwaan tidak berasas itu dilontarkan oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim; Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kesihatan, Pekerja Ladang dan Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr. Xavier Jayakumar; Ahli Dewan Undangan Negeri Teratai, Janice Lee dan Ahli Parlimen Ampang, Zuraidah Kamaruddin.

Caj parkir kereta di Kuala Lumpur ikut zon

Posted:

Caj parkir kereta di Kuala Lumpur ikut zon

Caj parkir kereta di Kuala Lumpur ikut zon


RAJA NONG CHIK (dua dari kiri) menunjukkan ruang letak kereta khas untuk wanita di KLCC semalam.


KUALA LUMPUR - Kadar caj bayaran letak kereta di seluruh Kuala Lumpur akan diseragamkan mengikut zon dengan nilai siling yang ditetapkan bermula semalam.

Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata, pengusaha tempat letak kenderaan diberi masa tiga bulan untuk mematuhi harga siling tersebut.

Katanya, kadar caj ditetapkan kepada empat kategori iaitu dalam bangunan, kawasan terbuka atau kawasan lapang, milik hotel dan lain-lain kategori.

Katanya, kawasan tempat letak kereta pula dibahagi kepada dua zon iaitu kawasan perancangan pusat bandar dan luar pusat bandar.

Ujarnya, keputusan itu diambil selepas pihak Dewan Bandaraya Kuala Lumpur membuat kajian dan mengadakan pertemuan dengan pengusaha tempat letak kereta bagi mencari mekanisme terbaik untuk mengatasi kadar bayaran yang mahal.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved