Sabtu, 12 Januari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Laut Sabah bertukar merah

Posted:

Laut Sabah bertukar merah

Laut Sabah bertukar merah

DIKENALI sebagai Negeri Di Bawah Bayu disebabkan kedudukannya yang berada di luar zon ribut yang sering melanda utara perairannya, Sabah sememangnya sebuah negeri yang unik.

Ia terletak di utara kepulauan Borneo, iaitu pulau ketiga terbesar di dunia selain diliputi kawasan seluas 73,500 kilometer persegi.

Melihat aspek geografinya, Sabah memiliki pantai sepanjang 14,400 kilometer di samping keindahan lebih 40 buah pulau yang menghiasi sekelilingnya.

Dengan Laut China Selatan terletak di pantai barat, Laut Sulu di timur laut dan Laut Sulawesi di sebelah selatan, sewajarnya perairan Sabah dihuni pelbagai hidupan laut yang penuh misteri.

Dari aspek positif, kelebihan itu menjadikan Sabah sebuah destinasi pelancongan air yang wajib dikunjungi, ditambah dengan variasi makanan laut yang tiada batasan.


TOMPOKAN merah dikesan di perairan pantai barat Sabah sejak dua bulan lalu.


Beracun

Bagaimanapun, kehadiran sejenis mikroorganisma di perairan Sabah yang hidup bebas dan telah dikesan sejak tahun 1976 membawa kepada cerita yang menakutkan.

Dengan saiz 25 mikrometer dan hanya boleh dilihat menerusi mikroskop, hidupan ini, Pyrodinium bahamense var compressum mampu mencetuskan fenomena air merah sehingga dianggap sebagai pembunuh senyap kepada nyawa manusia.

Dalam fenomena terbaharu, dua kematian dilaporkan di Sepanggar, Sabah dipercayai akibat keracunan selepas memakan kerang yang dicemari toksik yang berpunca daripada fenomena air merah yang bermula dua bulan lalu.

WATER Sampler atau alat penyampelan air digunakan pegawai Jabatan Perikanan Sabah untuk mengukur kandungan sel beracun di perairan negeri itu.


Pengarah Jabatan Perikanan Sabah, Rayner Stuel Galid berkata, Pyrodinium bahamense var compressum merupakan plankton mikroskopik yang tidak boleh dilihat dengan mata kasar.

Katanya, apabila spesies beracun itu telah mencapai satu jumlah yang besar, air laut akan membentuk tompok-tompok merah yang akhirnya dikenali sebagai fenomena air merah atau red tide.

"Mengikut rekod Jabatan Perikanan Sabah, plankton ini dikesan buat pertama kali pada tahun 1976 dengan 202 kes keracunan kerang paralitik dan telah mengakibatkan tujuh kematian.

"Mikroorganisma yang juga pengeluar racun atau toksik kumpulan keracunan kerang-kerangan paralitik ini menyerang hidupan laut terutamanya hidupan jenis kerang-kerangan selain ikan-ikan pelagik," katanya.

Antara kerang-kerangan yang disahkan beracun semasa fenomena ini ialah kerang, kupang, siput sudu, tiram, remis dan siput tarik.

Hakikatnya kata Rayner, kejadian air merah biasa berlaku di perairan pantai barat meliputi perairan Kudat di bahagian utara Sabah sehinggalah ke Labuan.


PENOLONG Pegawai Jabatan Perikanan Sabah, Calvin Moris menunjukkan kerang jenis beliung yang dicemari toksik.


Bermusim

Ia berlaku secara bermusim iaitu pada penghujung tahun dan awal tahun. Fenomena ini biasa terjadi selepas hujan lebat pada musim kemarau atau kesan daripada suhu rendah berpanjangan sepanjang musim hujan.

"Air laut akan kelihatan berwarna merah kecoklatan akibat ledakan pertumbuhan dinoflagellate bertoksik kerana pertambahan nutrien dalam air laut," ujar Rayner.

Justeru kata beliau, segala bentuk kerang-kerangan selain ikan pelagik seperti ikan tamban dan ikan basung adalah antara hidupan yang dicemari.

"Pada masa 30 minit pertama, mangsa yang memakan hidupan laut yang telah dicemari akan berasa kebas pada bibir, muka dan seterusnya bahagian leher.

"Mangsa juga akan berasa seperti dicucuk jarum di hujung jari tangan dan kaki, sakit kepala, pening, muntah dan cirit-birit," jelasnya.

Bagi kes yang teruk, ujar beliau, mangsa akan mengalami kelumpuhan otot, sukar bernafas dan rasa tercekik.

"Dalam kes yang sangat serius, kematian boleh berlaku dalam masa dua hingga 23 jam kerana sistem pernafasan menjadi lumpuh dan jantung tidak berfungsi," tambahnya.

Dalam pada itu, menjawab persoalan mengapa hanya sebilangan hidup laut yang menjadi toksin dalam fenomena air merah, beliau menjelaskan, ia berhubung kait dengan sistem pemakanan hidupan laut itu selain jenis ikan pemakan plankton.


SEL beracun yang dikenali sebagai Pyrodium Bahamense Var Compressum.


"Plankton yang toksin akan terkumpul dalam organ hidupan laut itu semasa proses penapisan makanan. Apabila hidupan laut itu dimakan pula oleh manusia, toksik itu berpindah masuk ke dalam tubuh manusia sekali gus memudaratkan kesihatan," jelasnya.

Sementara itu, Pegawai Makmal Ride Tide, Jabatan Perikanan Sabah, Ainah Poyong menjelaskan, apabila analisis toksin dalam kerang-kerangan menunjukkan keputusan 400 unit Mouse (MU), maka satu pengumuman setempat akan dibuat melibatkan kawasan terbabit sahaja.


JIKA jari kaki berasa seperti dicucuk jarum selepas menikmati hidangan laut, anda mungkin telah terkena racun.


"400MU itu dianggap had terendah kepada tahap berbahaya untuk manusia. Namun, jika analisis toksin mendapati kandungan telah melebihi 400MU, maka satu pengumuman awam akan dilakukan," katanya.

Untuk rekod, katanya, analisis toksin ke atas beberapa contoh kerang-kerangan yang dibuat baru-baru ini menunjukkan peringkat setinggi 6,900MU di kawasan Putatan, 4,010MU (Papar) dan 3,300MU di Tuaran.

"Pihak kami menjalankan dua kaedah pemantauan untuk mengenal pasti kandungan toksin ini iaitu menerusi sampel kerang-kerangan dan ikan-ikan pelagik serta sampel air laut.

"Pemantauan akan dibuat sepanjang tahun iaitu sekali dalam tempoh dua minggu," ujar Ainah yang mempunyai pengalaman lebih 10 tahun dalam mengendalikan kes air merah.

Tambahnya, isi kerang-kerangan dan sampel air yang diambil dari perairan laut akan dibawa ke makmal untuk diekstrak bagi menentukan kandungan toksin.

"Dari situ kita akan tahu kawasan mana yang mempunyai toksin yang tinggi sebelum tindakan lanjut diambil oleh pihak jabatan," ujarnya.

Beliau turut menjelaskan, sehingga kini belum ada bahan penawar yang khusus untuk rawatan keracunan akibat memakan kerang-kerangan.

"Langkah terbaik adalah mengelak daripada memakan semua kerang-kerangan serta ikan jenis pelagik," katanya.

Bulu burung jadi berlian

Posted:

Bulu burung jadi berlian

Bulu burung jadi berlian


SETIAP inci tubuh burung ini dipercayai mempunyai magis.


RUPA fizikal burung itu begitu menakjubkan. Ia memiliki bulu pelepah berwarna keperangan pada badannya. Ekornya pula ditumbuhi bulu-bulu lembut yang berjurai.

Tidak hairanlah jika sesetengah pihak percaya setiap inci tubuh burung itu memberi tuah kerana rupanya yang unik, apatah lagi ia begitu sukar ditemui.

Menurut catatan, burung yang berasal daripada keluarga Paradisaeidae itu hanya boleh didapati di kawasan Irian Jaya atau dikenali sebagai Papua, Indonesia.

Justeru kesukaran untuk bertemu haiwan itu di tempat biasa menguatkan lagi kepercayaan bahawa ia merupakan sejenis haiwan magis yang hidup di kayangan.

Selain cerita mitos yang disampaikan daripada mulut ke mulut, kisah misteri burung cenderawasih turut ditulis menerusi sebuah kitab kuno, Hikayat Tajul Muluk.

Sebahagian kandungan kitab itu menyatakan bahawa: "Burung cenderawasih asalnya dari kayangan. Amat jarang orang yang menemuinya kerana ia tiada di bumi. Kalau ia terbang rendah ke bumi, itu tandanya hayat burung itu akan berakhir kerana ia mati bila menjejakkan kaki ke tanah.

"Bangkai burung itu tidak reput kerana ia hanya makan embun syurga. Ia mengeluarkan wangian yang sukar digambarkan. Selain itu, setiap inci tubuhnya termasuk perut dan bulu mempunyai keistimewaan. Ia ada khasiat dalam perubatan."

Bulu

Pendapat lain oleh Sahibul Hikayat yang menceritakan mengenai burung cenderawasih menjelaskan bahawa apabila bulunya gugur di bumi, ia akan bertukar menjadi batu permata yang berharga.

Selain itu, jika seseorang memakai bulunya di kepala dan dibawa pergi ke mana-mana, dipercayai bulu tersebut akan memberi kuasa pengasih, penunduk dan pelaris kepada sekalian manusia.

Selain pengaruh mitos tersebut kuat di Indonesia terutamanya kepercayaan oleh kaum orang asli di kawasan asal burung itu, hal sama turut mempengaruhi segelintir rakyat Malaysia.

Banyak pihak yang cuba menyeludup burung itu sama ada yang masih hidup atau bangkainya demi mengaut keuntungan. Bangkai haiwan itu yang telah diawet dijual antara harga RM1,500 hingga RM10,000.

Turut dilaporkan bahawa ada pihak yang menjual sehelai bulu burung cenderawasih yang dibingkaikan pada harga RM800. Selain itu, sebotol minyak pengasih bulu burung itu dijual pada harga RM77 sebotol.

Haiwan itu mendapat permintaan yang tinggi di negara ini kerana dikatakan mampu menjadi pelaris dan membantu memberi kesihatan yang baik kepada pemiliknya.

Bagaimanapun, burung cenderawasih disenaraikan mengikut Akta Perdagangan Antarabangsa Spesies Terancam 2008 di negara ini.


BULU berwarna putih yang jatuh ke bumi boleh bertukar menjadi berlian. - Gambar hiasan


Pensyarah Universiti Pembinaan Masyarakat Indonesia di Medan, Mohammad Idrus Abu Hanifah menegaskan, burung cenderawasih yang dianggap istimewa oleh sesetengah pihak merupakan satu kepercayaan karut.

Diawet

"Burung-burung cenderawasih yang masih elok itu sebenarnya telah diawet untuk dijadikan perhiasan kerana rupanya yang cantik dan sukar diperoleh. Sebenarnya bangkai haiwan itu tidak mampu kekal secara semula jadi.

"Ia tidak boleh menjadi pelaris perniagaan mahupun ubat untuk menguatkan tenaga batin. Saya terkejut kerana kepercayaan itu turut terbawa-bawa hingga ke Malaysia," katanya yang menasihati orang ramai yang mempercayai perkara itu agar menghentikannya kerana boleh mendatangkan syirik.

Tambah Mohammad Idrus, sesetengah pihak di Indonesia yakin haiwan itu mampu memberi aura kepada pemiliknya, bahkan boleh menaikkan nafsu pasangan yang meletakkan burung tersebut di bilik tidur.

Seorang pemandu pelancong di Papua, Indonesia, Helmut Kmur memberitahu, suatu ketika dahulu dia sering bertemu dengan penjual haiwan tersebut apabila membawa pelancong berjalan-jalan sekitar kawasan kepulauan tersebut.

"Orang asli Papua selalu memburu haiwan yang dilindungi itu untuk dipersembahkan ketika melakukan upacara tradisional. Mereka memburunya untuk hal itu. Ada juga yang menjualnya kerana ramai yang mempercayai kuasa magis burung itu.

"Dahulu populasinya banyak di hutan Papua. Tetapi oleh kerana kerap diburu, jumlah burung itu berkurangan secara mendadak, bahkan begitu sukar ditemui lagi. Sesuatu harus dilakukan agar ia tidak terus pupus," kata Helmut.

Fatimah si pereka endoi

Posted:

Fatimah si pereka endoi

Fatimah si pereka endoi


IMA turut menyediakan hiasan tirai latar yang indah dengan perincian bungaan pelbagai warna mengikut tema pelanggan.


PERTEMUAN dengan Fatimah Ashaari, 36, diatur dalam masa yang sangat singkat. Sekadar berbual ringkas di telefon, wanita kelahiran Perak ini sudi meluangkan masa senggangnya untuk ditemu bual biarpun sedar jadual hariannya sangat padat, apatah lagi pada musim cuti sekolah dan hujung minggu.

Mesra dengan panggilan Ima, wajah manis ibu kepada sepasang cahaya mata ini tidak pernah lekang daripada senyuman sewaktu menyambut kunjungan kami di kediamannya di Ukay Perdana, Hulu Klang baru-baru ini.

Dengan ditemani suaminya, Shaharul Nizam Idrus, 40, perbualan kami pagi itu berjalan rancak.

Di sebalik kesederhanaan tutur bicaranya, pasangan ini sebenarnya cukup dikenali, tidak kira daripada kalangan orang kenamaan, hartawan, selebriti apatah lagi kumpulan marhaban sekitar Lembah Klang.

Menyediakan khidmat sewaan endoi lengkap dengan pakej tata rias dekorasi, Ima dan Shaharul cukup sinonim dengan majlis akikah dan cukur jambul.

Tampil dengan rekaan endoi moden yang dihiasi sentuhan gaya Inggeris, pelbagai variasi endoi milik pasangan ini sentiasa menjadi rebutan pelanggan.

"Kami memulakan khidmat pakej sewaan endoi dan dekorasi Inggeris sejak Oktober 2010.

"Pada mulanya kami tidak terfikir pun hendak adakan khidmat sebegini memandangkan saya dan suami masing-masing sibuk dengan kerja sendiri.

"Idea untuk memberikan khidmat sewaan endoi ini timbul selepas melihat kejayaan rakan kami yang tidak menang tangan memenuhi permintaan sewa endoi di Ipoh.

"Dia mencadangkan supaya kami mencuba konsep perniagaan yang sama di Kuala Lumpur.

"Dia percaya khidmat sewaan endoi ini berpotensi untuk dimajukan di sini.


PAKEJ sewaan endoi gaya Inggeris memberi suntikan segar pada majlis cukur jambul.


11 endoi

"Kami teragak-agak juga untuk mencuba, maklumlah tiada pengalaman dalam bidang ini.

"Selepas beberapa bulan mengkaji dan yakin untuk tampil dengan ilham sendiri, barulah kami berani mengiklankan perkhidmatan kami di laman web Mudah.com," cerita Ima panjang lebar.

Dengan bermodalkan hanya satu buaian lebih dua tahun lalu, kini Ima mempunyai lapan endoi eksklusif untuk disewakan kepada pelanggannya.

Pernah memiliki 11 endoi pada suatu masa dan perlu memenuhi tempahan hingga belasan majlis cukur jambul dalam seminggu, Ima dan Shaharul sedar, ketika itu mereka perlu mengurangkan kesibukan bagi meluangkan masa bersama anak-anak.

"Alhamdulillah, sambutan yang diterima sangat menggalakkan, mungkin kerana pada masa itu belum ramai yang tawarkan perkhidmatan sebegini.

"Pernah juga kami tidak menang tangan memenuhi permintaan pelanggan terutamanya pada musim cuti sekolah.

"Malah, ada juga pelanggan yang terpaksa menunda majlis gara-gara mahukan endoi dengan rekaan pilihan mereka.

"Namun, apabila ada pelanggan yang hendak belajar memasang endoi dan menghias pelamin mini, saya jualkan tiga endoi kepada mereka," kata Ima.

Untuk menampilkan ciri eksklusif yang menjanjikan kelainan namun dalam masa yang sama masih mengekalkan gaya Inggeris yang diminatinya, Ima mereka sendiri kesemua endoinya.

"Di sebalik jenama Fatimah Shaari Creation, saya lebih selesa mereka sendiri buaian endoi.

"Kebanyakannya diilhamkan daripada cerita rakyat dari Barat selari dengan konsep Inggeris yang diterapkan.

"Apabila ada corak yang berkenan, saya akan lukis semula mengikut skala yang diperlukan sebelum menghantarnya ke tukang besi," katanya yang memberitahu harga sebuah endoi boleh mencecah hingga RM2,000.

IMA mereka sendiri kesemua endoinya untuk tampil lebih eksklusif.


Tema pelanggan

Antara rekaan endoi yang paling laris disewa ialah sleeping beauty, fairy tale, English garden dan vintage pram.

Menurut Ima, setiap endoi didatangkan dengan set bercukur, set merenjis dan pakej hiasan lengkap, mengikut warna tema pilihan pelanggan.

"Mungkin kerana itu, ramai yang tertarik dengan endoi yang kami sewakan.

"Selain endoi, tuan rumah juga tidak perlu pening kepala memikirkan tema dan gaya hiasan kerana kami menyediakan pakej lengkap dengan harga yang berpatutan.

"Sebagai ibu bapa, kami memahami kehendak pelanggan yang mahu mengabadikan majlis cukur jambul sebagai hari bersejarah untuk dikenang.

"Untuk itu, kami cuba sedaya upaya untuk tampil kreatif supaya pelanggan berpuas hati dengan perkhidmatan yang ditawarkan.

"Syukur, setakat ini, kami tidak pernah terima sebarang rungutan sebaliknya pelanggan pula membantu mempromosikan endoi kami kepada rakan-rakan dan saudara-mara mereka," kata Ima yang menyediakan perkhidmatan sewa endoi sekitar Lembah Klang dan beberapa kawasan di luar daerah mengikut permintaan dan kesesuaian masa mereka.

Pasangan ini juga tidak keberatan untuk menyewakan endoi dan ornamen dekorasi mereka kepada pelanggan yang ingin mengadakan majlis di luar daerah seperti di Kedah, Johor, pantai timur dan sebagainya.

Bahkan, untuk tujuan itu, Shaharul tidak lokek menunjuk ajar teknik pemasangan endoi bagi kemudahan pelanggannya.

Menawarkan pakej serendah RM300 hingga RM800, pakej yang disediakan berbeza-beza, bergantung kepada rekaan endoi.

"Kalau boleh, kami mahu beri peluang kepada semua ibu bapa meraikan majlis cukur jambul cahaya mata mereka dengan gaya eksklusif mengikut kemampuan mereka.

"Lega rasanya apabila pelanggan benar-benar puas hati kerana kami dapat memenuhi permintaan mereka.

"Seperti mereka, kami juga teruja apabila bergelar ibu dan ayah satu ketika dahulu," ujar Ima yang bertanggungjawab memberi sentuhan tata rias sementara Shaharul membantunya memasang endoi dan memastikan reka letak ornamen teratur dan kemas.

Bagi yang berminat, Ima boleh dihubungi di talian 019-340 4700 atau layari Facebook Tisya Little Cottage.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Dua penjenayah lolos ditangkap

Posted:

Dua penjenayah lolos ditangkap

Dua penjenayah lolos ditangkap

Oleh RIZAM ZAKARIYA
rizam.zakariya@kosmo.com.my

MOHD. SHAHRIMY yang berjaya ditangkap semula dibawa ke Balai Polis Tasek Gelugor malam tadi.


TASEK GELUGOR – Polis malam tadi berjaya memberkas dua daripada lima orang kena tahan (OKT) yang diburu sejak Isnin lepas, setelah mereka meloloskan diri ketika dalam perjalanan dari Penjara Pulau Pinang ke Mahkamah Butterworth.

Mohamad Farid Akhtar, 24, ditangkap ketika makan seorang diri di sebuah restoran di Kubang Semang manakala rakannya, Mohd. Shahrimy Mohd. Noor, 28, pula ditahan di satu kawasan tidak jauh dari situ kira-kira 30 minit kemudian.

Timbalan Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Abdul Rahim Jaafar berkata, kedua-dua penjenayah itu ditangkap hasil risikan dan maklumat awam.

"Susulan penangkapan suspek ini polis yakin dapat menahan tiga lagi rakannya dalam tempoh terdekat," katanya.

Dalam kejadian pada pukul 9 pagi Isnin lalu, sembilan tahanan yang dalam perjalanan dari Penjara Pulau Pinang ke Kompleks Mahkamah Butterworth meloloskan diri dengan merampas van polis yang dinaiki selepas memukul dan menolak keluar empat anggota polis pengiring.

Dua daripada mereka berjaya diberkas semula berhampiran van polis itu yang ditinggalkan di Kampung Padang Chempedak, Tasek Gelugor manakala dua lagi ditembak mati setelah cuba melarikan diri dengan sebuah kereta di Kampung Padang Ibu di Bukit Mertajam dekat sini pada Khamis lalu.

Dua tahanan yang ditembak mati ialah Mohd. Fairuz Adam, 31, yang dikenali sebagai Joe Mafia dan Boy atau Mohd. Noor Mustafa, 28.

Mereka yang masih diburu ialah Hamizani Harun, 37, Mohamad Khairul Nizam Abdul Rani, 25, dan Hisham Abdul Rahman, 39.

Dalam perkembangan lain, Ketua Polis Negeri, Datuk Abdul Rahim Hanafi berkata, seorang lagi OKT, Mohamad Khairul Nizam sempat melarikan diri ke kawasan belukar di belakang Sekolah Kebangsaan Bukit Indera Muda, Kubang Semang.

Beliau berkata, ketika melarikan diri, dia dipercayai membawa bersama seorang remaja, Mohd. Khairul Anas Mohd. Fadli, 19, dan berkemungkinan dijadikan sebagai tebusan kerana lelaki itu turut membawa sebilah parang panjang bersamanya.

"OKT tersebut mempunyai rekod samun berkumpulan dan samun bersenjata. Dia juga melarikan motosikal jenis Honda EX5 milik bapa remaja berkenaan," katanya.

Menurut Abdul Rahim, polis telah mengarahkan anggota Pasukan Gerakan Am memburu Mohamad Khairul Nizam di kawasan terbabit.

SKMM tawar 70 model telefon pintar 3G

Posted:

SKMM tawar 70 model telefon pintar 3G

SKMM tawar 70 model telefon pintar 3G


GOLONGAN belia kini boleh memilih mana-mana 70 jenis telefon pintar 3G yang tersenarai di bawah pakej PKB. - Gambar hiasan.


BEAUFORT - Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) mengemukakan 70 model telefon pintar yang boleh dipilih belia bagi mendapat rebat RM200 Pakej Komunikasi Belia (PKB).

Menterinya, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, model telefon berkenaan akan dipapar menerusi laman sesawang Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) bagi membolehkan belia membuat perbandingan harga di pasaran.

"SKMM akan terus memantau pendaftaran itu menerusi internet dan kini 187,000 mendaftar untuk mendapatkan rebat RM200 Pakej Komunikasi Belia bagi pembelian telefon pintar," katanya ketika merasmikan program Himpunan Kasih Sayang, Klik Dengan Bijak dan Nilai-nilai Murni peringkat negeri Sabah di Kuala Penyu, dekat sini semalam.

Beliau berkata, kementerian juga akan menyenaraikan 1,000 wakil penjual alat telekomunikasi yang menyertai PKB di seluruh negara.

Kerajaan baru-baru ini telah melonggarkan syarat pembelian telefon menerusi pakej PKB daripada RM500 ke bawah kepada tiada had harga.

SKMM dalam kenyataannya semalam menjelaskan, belia yang telah mendaftar boleh menyemak model-model telefon serta senarai penjual di https://komunikasibelia.skmm.gov.my/plain/dealer.html.

Kenyataan itu menambah, para belia juga dinasihatkan agar memilih telefon berdasarkan kemampuan masing-masing dan tidak terburu-buru membeli selepas mendaftar.

Setelah mendaftar, belia yang layak diberi tempoh 30 hari untuk menebus rebat RM200 mereka di wakil-wakil penjual yang dilantik.

Lapor kepada Seniman jika artis diminta habuan seks

Posted:

Lapor kepada Seniman jika artis diminta habuan seks

Lapor kepada Seniman jika artis diminta habuan seks

Oleh IKHWAN HAZWAN HAMIDUN
ikhwan.hamidun@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR - Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) menggesa penggiat seni tanah air yang berdaftar di bawahnya supaya segera melaporkan kepada mereka sekiranya pernah diminta habuan seks untuk tindakan termasuk disenaraihitamkan.

Presidennya, Zed Zaidi berkata, mereka yang menjadi mangsa kepada tindakan tidak bermoral segelintir pengarah ataupun penerbit drama dan filem itu perlu memberanikan diri untuk tampil melaporkan kes seumpama itu.

Menurutnya, mangsa boleh melaporkan kes kepada Biro Aduan dan Perundangan Seniman supaya tindakan selanjutnya dapat diambil.

"Apabila sudah ada laporan, Seniman akan merujuk kepada Persatuan Pengarah Filem Malaysia (FDAM) dan Persatuan Penerbit Filem Malaysia (PFM) bagi menentukan sama ada terdapat ahli mereka yang terlibat.

"Seniman, FDAM dan PFM akan membuat satu tindakan bersama dengan menulis surat kepada Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) dan semua stesen televisyen tanah air mengenai tingkah laku buruk penerbit dan pengarah berkenaan untuk disenaraihitamkan," katanya ketika dihubungi Kosmo! Ahad di sini semalam.

Zed mengulas dakwaan seorang artis baharu, Zeehan Husin bahawa dia pernah diminta menjadi teman tidur seorang pengarah drama terkenal jika mahu mendapat watak utama.

Zeehan, 30, memberitahu, perangai jelik pengarah itu diketahui oleh kru produksi drama di bawah arahan lelaki tersebut.

Menurut Zed, Seniman memerlukan kerjasama semua pihak untuk membendung masalah tersebut yang telah berlarutan begitu lama walaupun hanya melibatkan segelintir pihak.

"Mangsa tidak perlu takut untuk membuat laporan walaupun diugut kehilangan watak yang dibawa mereka," jelasnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


Hatrik Marlon bantu ATM belasah PKNS

Posted:

Hatrik Marlon bantu ATM belasah PKNS

Hatrik Marlon bantu ATM belasah PKNS

Oleh NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM
amir.azam@kosmo.com.my

MARLON (dua dari kanan) menanduk bola ketika membantu ATM menewaskan PKNS 3-1 di Stadium Shah Alam semalam.


ANGKATAN Tentera Malaysia (ATM) mencatat kemenangan pertama selepas menewaskan Selangor PKNS 3-1 pada aksi Liga Super di Stadium Shah Alam malam semalam.

Selepas tewas 0-1 kepada Lions XII pada aksi pembukaan pada Rabu lalu, skuad bimbingan B. Sathianathan tidak berdepan masalah untuk menundukkan PKNS yang beraksi tanpa penyerang import, Patrick Wleh Ronaldinho selepas dia dilayangkan kad merah pada minit ke-60.

Lebih menarik, penyerang import veteran skuad The Gladiators, Marlon Alex James mempamerkan aksi sebenar selepas meledak hatrik termasuk satu sepakan penalti pada minit kelapan, 64 dan 71.

Gol sagu hati PKNS dijaringkan oleh Mohd. Fazli Baharuddin pada minit ke-27, sekali gus menyaksikan skuad kendalian Abdul Rahman Ibrahim mencatat kekalahan kedua selepas tewas 1-2 kepada Kelantan pada aksi pembukaan.

Sementera itu, di Stadium Jalan Besar Singapura, hasrat Selangor untuk meneruskan kecemerlangan dalam kempen Liga Super tidak kesampaian selepas tunduk 0-1 kepada Lions XII .

Biarpun masih segar dengan kejayaan menewaskan Negeri Sembilan 1-0 di Stadium Shah Alam pada Selasa lalu, skuad kendalian Irfan Bakti Abu Salim itu gagal membawa pulang sebarang mata.

Pasukan dari Singapura itu tidak mengambil masa yang lama untuk membuka jaringan hasil tandukan penyerangnya, Fazrul Nawas pada minit ke-23.

Kejayaan itu hadir apabila Fazrul bijak menyambung tandukan Baihakki Khaizan hasil sepakan penjuru Muhammad Hafiz Abu Sujad.

Alves puas hati aksi Negeri Sembilan

Posted:

Alves puas hati aksi Negeri Sembilan

Alves puas hati aksi Negeri Sembilan

Oleh SYED AHMAD ZULKARNAIN SYED ALI
zulkarnain.ali@kosmo.com.my


DE PORRAS (tengah) masih gagal menemui sentuhan jaringan selepas beraksi dalam dua perlawanan bersama Negeri Sembilan pada aksi Liga Super musim ini.


PENGENDALI Negeri Sembilan, Divaldo Alves tetap berpuas hati dengan aksi yang dipamerkan oleh anak-anak buahnya meskipun masih gagal mencatat kemenangan dalam dua aksi Liga Super musim ini.

Pada perlawanan kedua di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi kelmarin, skuad kendalian jurulatih dari Portugal itu pulang hampa selepas terikat tanpa jaringan dengan Terengganu.

Hasil keputusan tersebut, Negeri Sembilan kini meraih satu mata daripada dua perlawanan pertama dan masih belum merekodkan sebarang gol musim ini.

Bagaimanapun, Alves berkata, pada perlawanan tersebut anak- anak buahnya menunjukkan peningkatan yang positif berbanding ketika tewas 0-1 kepada Selangor, Selasa lalu.

"Saya berpuas hati dengan corak permainan yang ditunjukkan oleh para pemain tetapi saya berasa sedikit kecewa kerana kami gagal menggunakan peluang terhidang untuk menjaringkan gol.

"Pada separuh masa pertama, kami lebih banyak menguasai perlawanan dan beberapa kali membuat hantaran berbahaya di kubu lawan, namun masih gagal menjaringkan gol," katanya ketika dihubungi Seremban semalam.

Alves berkata, pada separuh masa kedua, aksi anak-anak buahnya sedikit menurun, terutamanya selepas kecederaan yang dialami dua tonggak import mereka iaitu penyerang, Emanuel De Por- ras dan pemain pertahanan, William Modibo.

"Walaupun kami terpaksa mengeluarkan pemain utama, kami masih beraksi dengan baik dan dapat menyerap asakan pihak lawan yang lebih banyak menyerang," jelasnya.

Mengulas mengenai prestasi dua tonggak import pasukan itu, Alves berkata, masih terlalu awal untuk menilai prestasi mereka ketika ini.

Katanya, adalah tidak adil untuk menilai persembahan mereka berdasarkan dua perlawanan sahaja dan masih banyak perlawanan yang perlu dilalui.

"Pada perlawanan sebelum ini aksi mereka kurang memberangsangkan kerana mengalami kecederaan.

"Saya yakin mereka akan menunjukkan kemampuan sebenar apabila pulih daripada kecederaan dan selepas itu kami akan me- nilai prestasi sebenar mereka.

"Saya berharap para penyokong memberi pemain-pemain ini sedikit masa untuk menyesuaikan diri dan terus memberi sokongan kepada pasukan," katanya.

T-Team calar ego Kelantan

Posted:

T-Team calar ego Kelantan

T-Team calar ego Kelantan

Oleh NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM
amir.azam@kosmo.com.my

CALEB FOLAN (kanan) diasak pemain Kelantan pada aksi Liga Super
di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala
Terengganu petang semalam.


T-TEAM berjaya menewaskan juara trebel, Kelantan 1-0 pada aksi Liga Super di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu, Terengganu petang semalam.

Skuad The Titans yang mempamerkan semangat juang tinggi membuka tirai jaringan seawal minit ketujuh menerusi rembatan cantik, Md. Aizulridzwan Razali untuk membolosi kawalan penjaga gol Kelantan, Khairul Fahmi Che Mat.

Kemenangan yang dikecapi skuad kendalian Peter James Butler itu memastikan mereka mengutip tiga mata penuh di laman sendiri pada kempen musim baharu ini.

Butler berkata, anak-anak buahnya menunjukkan keinginan dan komitmen yang tinggi untuk meraih kemenangan pada perlawanan menentang Kelantan hari ini (semalam).

"Secara keseluruhan, T-Team bermain lebih baik dari aspek taktikal dan semangat juang berbanding Kelantan untuk meraih kemenangan pertama dalam saingan Liga Super.

"Kami merupakan sebuah pasukan yang lebih baik dan berhak mengutip tiga mata penuh. Bagaimanapun, kami masih menghormati Kelantan apabila turun ke padang," ujarnya.

Butler berkata, T-Team tidak memerlukan nasib untuk menang kerana para pemain pasukan itu menunjukkan komitmen dan mengikut segala percaturan diberikan kepada mereka.

Berbanding di Perak, pasukannya tidak bernasib baik apabila melepaskan gol pada minit-minit akhir permainan, sekali gus terpaksa berputih mata pulang dengan tangan kosong.

Dalam pada itu pengendali Kelantan, Bojan Hodak memberitahu, beliau merasakan pasukan The Red Warriors tidak bermain dengan baik.

"Walaupun kami dapat mengawal secara taktik tetapi tidak menggunakan peluang terhidang sebaik mungkin untuk menjaringkan gol. T-Team pula berjaya menggunakan peluang yang ada untuk menjaringkan gol tunggal perlawanan.

"T-Team juga mempunyai kelebihan kerana hanya bermain dua perlawanan berbanding Kelantan yang mengharungi tiga perlawanan. Tidak ada siapa yang boleh dipersalahkan dalam kekalahan ini kecuali kami," ujarnya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Penduduk Palestin bina khemah di E1

Posted:

Penduduk Palestin bina khemah di E1

Penduduk Palestin bina khemah di E1

SEJUMLAH penduduk Palestin dan aktivis asing termasuk beberapa warga Israel berdiri dekat khemah-khemah di kawasan E1 dekat Baitulmuqaddis semalam.


AL-TUR, Wilayah Palestin - Sejumlah aktivis Palestin mula membina khemah-khemah di sebuah kawasan dikenali sebagai E1 yang terletak di Tebing Barat, timur Baitulmuqaddis.

Pihak berkuasa Israel sebelum ini mengumumkan akan membina beribu-ribu kediaman peneroka haram Yahudi di lokasi itu.

"Kami mendirikan 20 khemah dan memiliki peralatan yang mencukupi bagi membolehkan kami tinggal di kawasan itu untuk tempoh yang lama," kata jurucakapnya, Abir Kopty.

Protes tersebut dianjurkan oleh aktivis-aktivis Jawatankuasa Koordinasi Perjuangan Popular.

Kopty memberitahu agensi berita AFP bahawa lebih 200 penduduk Palestin kini berkhemah di tapak berkenaan yang mereka namakan Bab Al-Shams.

Tanah tersebut terletak di antara hujung timur Baitulmuqaddis yang ditakluki Israel dan penempatan Maaleh Adumim.

"Kami akan tinggal di sini sehingga kami dapat memastikan penduduk Palestin (pemilik-pemilik tanah berkenaan) mendapat hak mereka untuk membina (rumah) di tanah mereka," tambahnya.

Seorang jurucakap Pentadbiran Awam Israel menyatakan, beberapa pegawai yang diiringi polis mengeluarkan perintah untuk mengusir aktivis-aktivis itu dari tapak berkenaan.

Enam minggu lalu, Israel mengumumkan rancangan membina beribu-ribu rumah peneroka Yahudi di kawasan E1 yang telah mencetuskan bantahan masyarakat antarabangsa. - AFP

Pemandangan unik bilik tandas

Posted:

Pemandangan unik bilik tandas

Pemandangan unik bilik tandas


GAMBAR menunjukkan sebuah bilik tandas di tingkat 69 bangunan itu.


LONDON - Bangunan paling tinggi di Eropah Barat, Shard menyediakan bilik tandas yang unik kepada para pengunjung, menurut beberapa laporan kelmarin.

Bangunan setinggi 309 meter itu mengandungi bilik tandas yang mempunyai pemandangan bandar raya London.

Tingkap besar diletakkan di dalam bilik tandas tersebut supaya para pengguna boleh menyaksikan pemandangan di ibu kota United Kingdom ini.

Menurut akhbar dalam talian, MailOnline, tandas tersebut terletak di tingkat 68 dan 69.

Bangunan berkenaan mempunyai 95 tingkat.

Ia akan dibuka kepada para pengunjung pada bulan depan.

Terdapat 10 unit apartmen di dalam bangunan tersebut yang setiap sebuah berharga £50 juta (RM243 juta).

Bangunan tersebut juga menempatkan ruang pejabat, restoran dan Hotel Shangri-La dijangka dibuka pada musim panas ini. - Agensi

Buaya kawal ganja di dalam rumah

Posted:

Buaya kawal ganja di dalam rumah

Buaya kawal ganja di dalam rumah


GAMBAR menunjukkan buaya yang menjaga ganja seberat 15.4 kilogram di dalam bilik sebuah rumah di Lembah Castro.


ALAMEDA, Amerika Syarikat - Anggota-anggota pihak berkuasa di California Utara telah membuat penemuan yang mengejutkan dalam serbuan dadah di bilik sebuah rumah di Lembah Castro di sini pada Selasa lalu.

Mereka menemui seekor buaya sepanjang 1.53 meter yang mengawal 15.4 kilogram ganja yang bernilai AS$100,000 (RM302,000).

Buaya spesies Caiman itu diletakkan di dalam sebuah tangki untuk menjaga ganja tersebut.

Haiwan itu pada kebiasaannya ditemui di kawasan berpaya di Amerika Selatan dan Amerika Tengah.

"Pada kebiasaannya, kita akan melihat anjing digunakan untuk mengawal dadah yang disembunyikan di dalam rumah," kata seorang pegawai Pejabat Syerif Alameda, Sarjan J.D. Nelson kelmarin.

Pemilik reptilia itu, Assif Mayar telah ditangkap pada Selasa lalu dan dituduh memproses ganja untuk dijual.

Mayar, 32, tidak membuat pengakuan semasa perbicaraannya berlangsung di Mahkamah Tinggi Alameda.

Dia kini ditahan dengan ikat jamin sebanyak AS$20,000 (RM60,400).

Mayar akan dibicarakan semula pada 15 Januari ini.

Buaya itu kemudian dihantar ke sebuah zoo. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


3 rumah Kampung Paloh, Pintu Geng hangus

Posted:

3 rumah Kampung Paloh, Pintu Geng hangus

3 rumah Kampung Paloh, Pintu Geng hangus

12/01/2013 2:40am

KOTA BHARU — Tiga buah rumah yang terletak bersebelahan di Kampung Paloh, Pintu Geng di sini musnah dalam kebakaran semalam mengakibatkan kerugian dianggarkan RM200,000.

Dalam kejadian kira-kira pukul 4.45 petang itu, tiga keluarga seramai 15 orang ahli tinggal sehelai sepinggang kerana tidak sempat menyelamatkan harta benda mereka yang berharga dan penting.

Antara yang musnah terbakar ialah sebuah motosikal, perabot pakaian, sejumlah wang tunai dan barang kemas.

Ketua operasi Balai Bomba dan Penyelamat Kota Darulnaim, Zainal Fitri Hussein, berkata lima jentera bersama 27 anggota bomba dari Kota Baharu, Kota Darulnaim dan Bandar Baharu Tunjung berjaya mengawal api daripada merebak dalam masa setengah jam.

Katanya, pihak bomba menerima panggilan kecemasan pukul 5.21 petang dan tiba di tempat kejadian empat minit kemudian.

Menurut Zainal Fitri, tiada kemalangan jiwa dilaporkan dan punca kebakaran sedang disiasat.

— BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Bersatu harungi petaka tsunami

Posted:

Bersatu harungi petaka tsunami

Bersatu harungi petaka tsunami

FILEM The Impossible menampilkan McGregor dan Watts sebagai teraju utama.


DUA figura hebat, Ewan McGregor dan aktres Naomi Watts tidak perlu diperkenalkan lagi. Baik McGregor yang beraksi hebat dalam filem Star Wars Episode II: Attack of the Clones sebagai Obi-Wan Kenobi, mahupun Watts yang membawa peranan Ann Darrow dalam produksi King Kong - masing-masing mempunyai kelas tersendiri di Hollywood.

Terbaharu, mereka dikhabarkan intim - semuanya gara-gara lakonan bersama dalam filem tentang bencana alam tsunami, The Impossible yang bakal menjengah pawagam di Malaysia bermula pada 17 Januari ini.

McGregor dan Watts masing-masing membawakan peranan sebagai suami dan isteri yang pergi bercuti di Thailand bersama tiga orang anak mereka yang masing-masing dilakonkan oleh Tom Holland, Samuel Joslin dan Oaklee Pendergast.

Begitupun, percutian mereka itu bertukar menjadi tragedi apabila secara tiba-tiba tsunami melanda dan memusnahkan hotel yang dihuni mereka itu.

Air mata Ewan McGregor

Terlalu mendalami karakter Henry Belon yang dibawakannya dalam filem itu, McGregor mengakui air matanya tumpah ketika menjalani babak yang mana Watts dibawa ke bilik pembedahan.

"Salah seorang pelakon cilik melakonkan karakter anak saya dalam filem The Impossible iaitu Samuel Joslin bertanya, 'kenapa kamu berdua (McGregor dan Watts) menangis?'. Saya membalas, 'Kami sedih. Kami tidak tahu sama ada dapat lagikah bertemu dengan dia (Watts) selepas menjalani pembedahan ini'."

"Dia bertanya lagi, 'ya saya tahu tetapi kenapa awak juga menangis?'. Dia mahu tahu sama ada ia adalah air mata sebenar daripada kami berdua.

"Katanya, 'ia seolah-olah seperti sebenar'. Saya cuba jelaskan kepadanya, ia perlu kelihatan seperti tangisan sebenar jika tidak, penonton tidak merasai emosinya," ungkap McGregor mengenai keletah Joslin.

Mengulas mengenai keserasiannya berlakon di samping ketiga-tiga Holland, Joslin dan Pendergast, ujarnya: "Saya tidak melakukan helah untuk memaksa kanak-kanak itu berlakon. Saya sendiri mempunyai anak dan kadangkala mereka sendiri mengeluarkan emosi tanpa diminta.

"Saya agak gusar pertama kali berada di lokasi penggambaran The Impossible, sama ada tiga kanak-kanak ini mengenali saya atau tidak. Tetapi mereka kata pernah melihat saya beraksi dalam filem Star Wars. Saya lantas berkata kepada mereka, 'Sayalah Obi-Wan Kenobi itu'," ujarnya.

Ulas McGregor lagi, dia dan tiga pelakon kanak-kanak tersebut menghabiskan masa bersama termasuk bermain pingpong untuk membina keserasian sebagai bapa dan anak di layar perak.

Ditebak soalan sama ada dia bakal menggondol anugerah melalui peranannya dalam filem berdasarkan kisah benar itu, akui McGregor, 42, sudah tentu dia berasa gembira jika memenangi anugerah.


WATTS mengakui sangat beremosi sepanjang menjalani penggambaran filem The Impossible.


"Saya tidak menafikannya, tetapi anugerah bukanlah terlalu penting buat saya. Apa yang saya inginkan sudah tentu watak yang bagus dan membantu saya kekal dalam industri. Itu lebih hebat," jelasnya.

Disoal mengenai perancangan kariernya pada masa akan datang, jelas McGregor: "Tidak ada perancangan. Tidak mungkin ada. Anda tidak boleh bergantung kepada sesuatu perancangan. Anda tidak tahu apa yang akan terjadi selepas ini. Saya sangat beruntung kerana berjaya sebagai pelakon. Saya hanya melakukan perkara yang saya suka. Apa lagi yang saya boleh buat selain berlakon?"

Kongsinya lagi, dia agak selektif dalam memilih pengarah filem-filem lakonannya.

"Saya mahu bekerja dengan orang yang berpengalaman iaitu mereka yang sudah lama dalam industri perfileman. Namun, saya juga mahu bekerja dengan orang baharu tetapi bagus dalam industri," tuturnya.

Naomi Watts menderita bronkitis

Tampil menerusi The Impossible yang memaparkan sebuah kisah benar tentang sebuah keluarga yang terbabit dalam tragedi tsunami yang melanda Thailand pada tahun 2004, Watts sebenarnya telah mengajak suami, aktor Liev Schreiber untuk turut berkunjung ke lokasi penggambaran di negara tersebut.

Dua orang anaknya, Sasha, 5, dan Kai, 4, turut dibawa bersama.

Ketika itu, pengarah The Impossible, Juan Antonio Bayona sedang menggambarkan kehancuran dahsyat yang berlaku ketika tsunami melanda Thailand untuk direalisasikan di lokasi penggambaran filem tersebut.

Watts tidak kisah mengajak Sasha dan Kai untuk melihat dirinya yang berlumuran darah dan lumpur ketika menjalani penggambaran The Impossible.

"Ini bukan cara terbaik untuk melihat ibu kamu," ujar Naomi sambil tertawa mengenang memori bersama dua anaknya itu di lokasi penggambaran The Impossible.

Jelas Watts lagi, dia dan keluarganya tiba pada hari pertama penggambaran yang mana karakternya itu perlu digambarkan sebagai masih pada tahap mengalami luka yang minimum.

Namun pada hari ketiga, dia disolek dengan luka yang lebih dahsyat dan tubuh badannya juga dipenuhi dengan lumpur.

"Saya kemudiannya menerangkan kepada anak-anak saya tentang solekan luka tersebut agar mereka faham ia bukan benar.

"Saya tahu keadaan ini tidak normal, namun inilah sebahagian daripada kehidupan pelakon. Kami bermain dengan karakter dan menjadi orang lain pada setiap masa," jelasnya yang membawa peranan sebagai doktor yang berasal dari Sepanyol bernama Maria Belon dalam The Impossible.


McGREGOR agak cerewet dalam memilih filem untuk dilakonkannya.


Mengulas mengenai pengalamannya sepanjang penggambaran filem tersebut, ulas Watts, pada satu tahap dia hampir-hampir mati lemas kerana ditenggelami air.

"Ketika kami menjalani penggambaran di dalam tangki air, ia seolah-olah sedang mengalami situasi sebenar. Ada ketika saya sukar untuk bernafas kerana kehabisan oksigen dan badan pula tenggelam," ungkapnya.

Watts mengakui kagum dengan semangat Maria.

"Setiap ibu selalu memikirkan keselamatan anak-anaknya. Jadi, saya tidak dapat membayangkan bagaimana untuk melaluinya jika ia benar-benar terjadi ke atas keluarga saya," ceritanya.

Berkongsi cabaran yang dilalui, Watts memberitahu, dia menghadapi penyakit bronkitis dan sakit perut sepanjang menjalani penggambaran The Impossible.

Puncanya, sebab dia secara tidak sengaja telah menelan sejumlah besar air ketika babak penggambaran di dalam tangki air tersebut. Perkara itu telah diakui sendiri oleh Bayona.

"Ia sangat mencabar fizikal. Dari hari pertama, Watts mengalami bronkitis dan masalah perut kerana dia telah menelan banyak air. Namun, tidak kira macam mana letih atau teruknya keadaan dia, bila saya minta dia mengulang kali adegan tersebut dia akan melakukannya," ujar Bayona.

Begitupun, segala penat lelah Watts merealisasikan watak tersebut tidak sia-sia apabila dia tercalon untuk Anugerah Golden Globe 2012 dan Screen Actors Guild Awards 2012 - kedua-dua untuk kategori Aktres Terbaik dan bakal berlangsung pada tahun ini.

Edcoustic cuba nasib di Malaysia

Posted:

Edcoustic cuba nasib di Malaysia

Edcoustic cuba nasib di Malaysia

Oleh MAHFUZ MOHAMAD

ALBUM kelima Edcoustic bakal dilancarkan sekitar bulan Mei tahun ini.


INDUSTRI nasyid tanah air suatu ketika dahulu h pernamenjadi fenomena apabila kumpulan Raihan berjaya dikenali di seluruh dunia.

Sehingga kini, Raihan masih memegang rekod jualan album tertinggi di pasaran Malaysia menerusi jualan album, Puji Pujian yang mencecah 750,000 unit.

Sementara, jualan album Raihan di seluruh dunia sepanjang 17 tahun pembabitan mereka dalam dunia seni sudah mencecah 3.5 juta unit.

Selepas Raihan, muncul kumpulan-kumpulan nasyid seperti cendawan tumbuh selepas hujan termasuklah Rabbani, Hijjaz, Brothers, In-team dan UNIC.

Walaupun sekarang ini muzik nasyid tidak gah seperti zaman awal kemunculan kumpulan-kumpulan tersebut, namun kehadiran artis baharu dari luar negara sedikit sebanyak mewarnai industri muzik nasyid tanah air.

Jika sebelum ini, muncul beberapa karyawan nasyid dari negara seberang yang cuba menembusi pasaran di negara ini seperti Opick, terbaharu, kumpulan nasyid dari Indonesia yang menggelarkan diri mereka, Edcoustic turut berusaha untuk melebarkan sayap mereka di Malaysia.

Edcoustic yang dianggotai Aden Supriadi, 33, selaku vokalis dan Eggie Gustaman, 29, sebagai pemain gitar mula bertapak di negara ini sejak tahun lalu menerusi album kompilasi, Hits Satu Dekade.

"Kami berharap dengan kehadiran kami di Malaysia dapat mewarnai lagi industri nasyid negara ini lantas menaikkan semula populariti lagu-lagu nasyid serantau dan antarabangsa.

"Situasi muzik nasyid di Malaysia sama seperti di Indonesia yang kurang mendapat sambutan, namun ia tetap mempunyai peminatnya yang tersendiri," ujar Aden yang sudah tujuh kali berkunjung ke Malaysia.

Walaupun duo yang membawakan lagu bergenre pop inspirasi itu baru bertapak di negara ini, namun di Indonesia mereka telah mula bergiat aktif sejak 10 tahun yang lalu dengan kemunculan album pertama berjudul, Masa Muda.

Ditanya mengenai pencapaian yang paling membanggakan sepanjang tahun 2012, menurut Aden, memasuki pasaran Malaysia merupakan detik manis yang tidak dapat dilupakan.

Perjalanan muzik Edcoustic bakal lebih rancak lagi dengan penghasilan album terbaharu yang juga album kelima mereka pada bulan Mei tahun ini di Indonesia.

"Kami berharap album baharu yang masih dirahsiakan lagi judulnya itu dapat diterima oleh masyarakat dan akan lebih ramai lagi yang akan meraih inspirasi dengan lagu kami.

"Selain album baharu, saya juga akan menerbitkan sebuah novel yang berjudul, Azalia sebelum bulan Mac ini di Indonesia dan jika diizinkan Allah, buku ini juga akan dijual di Malaysia," jelas Aden mengenai perancangan Edcoustic dan dirinya pada tahun 2013 ini.

Duo yang meminati penyanyi nombor satu Malaysia, Datuk Siti Nurhaliza itu menambah, seiring dengan kemunculan Edcoustic di Malaysia, mereka turut berkolaborasi dengan kumpulan nasyid tempatan, In-team menerusi lagu ciptaan Aden, Kau Ditakdirkan Untukku. Lagu itu juga bakal dimuatkan dalam album terbaharu In-team.

Persatuan lain tidak faham kepayahan kami - DJ Dave

Posted:

Persatuan lain tidak faham kepayahan kami - DJ Dave

Persatuan lain tidak faham kepayahan kami - DJ Dave

Oleh NOOR ASHREEN ISMAIL


DJ DAVE di samping pelawak tersohor negara, Jamali Shadat pada acara Majlis Penyampaian Sumbangan Kebajikan Artis 2012 di Finas, Hulu Klang, Selangor baru-baru ini.


SEBAGAI presiden dan pemegang amanah dana RM2 juta Yayasan Artis 1Malaysia hasil sumbangan daripada Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk DJ Dave baru-baru ini telah mengadakan sebuah majlis untuk menyampaikan sumbangan kepada seniman dan seniwati negara.

Acara dikenali sebagai Majlis Penyampaian Sumbangan Kebajikan Artis 2012 telah pun berlangsung di Dataran Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas), Hulu Klang, Selangor baru-baru ini yang mana seramai 142 orang artis veteran telah pun menerima sumbangan sebanyak RM2,000 setiap seorang.

Namun isunya, wujud suara sumbang yang mempersoalkan mengapa DJ Dave memegang dana ini terlalu lama dan ada juga yang menimbulkan persoalan tentang bantuan yang sepatutnya diberi kepada Datuk Yahya Sulong.

Antara karyawan seni veteran yang hadir pada majlis tersebut termasuklah Datuk Aziz Satar, Datuk Jamali Shadat, dan Karim Latif.

Selesai majlis tersebut, Kosmo! sempat menemu ramah DJ Dave untuk menjelaskan isu yang wujud dalam kalangan artis-artis veteran ini.

Kosmo!: Datuk, boleh jelaskan isu tentang kes Datuk Yahya Sulong itu. Kenapa dana Yayasan Antis 1Malaysia tidak membayar sepenuhnya bayaran sewa rumah yang didiami pelawak veteran berbanding dengan sekadar memberi lagi sumbangan wang kepadanya?

DJ Dave: Saya sedang membuat satu inisiatif yang mana surat sudah dihantar kepada menteri (Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim) supaya dapat membantu Datuk Yahya. Mungkin mereka boleh beri pelepasan kepadanya atau satu skim supaya mengurangkan ansuran pembayaran rumah tersebut.

Saya sudah buat usulnya dan kami memang sedang mencuba sedaya upaya kerana memang saya rasa artis 60-an banyak berjasa dan telah berkhidmat dan membantu negara secara tidak langsung.

Ingin saya beritahu, selain Yahya, Maimon Mutalib juga pernah menerima sumbangan sebanyak RM4,000 dan penghawa dingin untuk rumahnya. Untuk Yahya Sulong kami telah menyampaikan sumbangan sebanyak RM6,000 secara keseluruhannya dan begitu juga dengan Azean Irdawaty ada juga sumbangan yang diberikan kepadanya.

Adakah untuk menerima sumbangan ini, mereka perlu untuk jadi ahli Yayasan Artis 1Malaysia ataupun sebaliknya?

Buat masa ini, mereka tidak perlu mendaftar untuk menjadi ahli atau sebagainya. Asalkan mereka ini merupakan seniman atau seniwati yang telah banyak menabur jasa terhadap industri seni.

Tidakkah perlu disalurkan dana bantuan melalui persatuan artis atau yang seumpamanya?

Tidak perlu. Datang terus kepada saya kerana saya payungnya. Ada persatuan yang buat bising tetapi saya tidak mahu dedahkan beritahu persatuan manakah yang dimaksudkan itu. Mereka mempersoalkan kenapakah ambil masa terlalu lama untuk agihkan dana ini.

Ingin saya jelaskan di sini, mereka tidak tahu tentang kepayahan yang telah kami lalui. Kami perlu mencari semua individu yang layak meraih agihan dana ini kerana bukan kesemua mereka masih tinggal di alamat yang kita tahu ini. Kita perlu berusaha untuk mencari mereka. Ingin saya tegaskan di sini, walaupun kami tidak jumpa mereka, tetapi semua akan dipastikan menerima sumbangan ini.

Sumbangan dilakukan secara tahunan ataupun sekali sahaja?

Jika kita punya dana, apa salahnya? Jadi, kami harus bina dana ini dan saya perlu lakukan sesuatu yang mana saya ingin mencari seorang pengurus besar untuk menguruskan dana dan segala perancangan di bawah Yayasan Artis 1Malaysia. Kami yang ada sekarang ini adalah sebagai pemegang amanah. Kami juga akan wujudkan satu polisi dan pengurus tersebut akan menjalankan tugas.

Adakah pengurus tersebut akan dipilih dan dilantik dalam kalangan artis juga?

Tidak kisah sesiapapun sebenarnya, asalkan dia layak memegang jawatan itu, tidak salah untuk dia mencuba. Namun, kami memerlukan minimum seorang pemegang ijazah dan punya pengalaman dalam bidang ini.

Apakah yang diharapkan daripada badan kerajaan dan pihak-pihak tertentu?

Harapan saya memang besar. Kami telah usulkan kepada kerajaan tentang pengecualian cukai. Di mana, kepada pihak yang menderma, mereka akan mendapat pengecualian cukai. Jika kita berjaya mendapatkan usul tersebut, nescaya kami akan mendapat bantuan banyak pihak.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved