Rabu, 21 Ogos 2013

Kosmo Online - Negara


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


37 maut terhumban dalam gaung

Posted:

37 maut terhumban dalam gaung

37 maut terhumban dalam gaung

Oleh KHAIRIYAH HANAFI, LUQMAN RIDHWAN MOHD. NOR, NOR IDAYU BOSRO, ZULHILMI JALIL dan FARHANA HANIM MOHD. MYDIN
berita@kosmo.com.my

PASUKAN penyelamat melakukan kerja-kerja mencari dan menyelamat mangsa-mangsa kemalangan di Genting Highlands semalam.


GENTING HIGHLANDS - Seramai 37 orang termasuk pemandu bas disahkan terkorban manakala 16 yang lain cedera parah apabila sebuah bas henti-henti terjunam ke dalam gaung sedalam 60 meter di Kilometer 3.5, Jalan Genting Highlands di sini semalam.

Kemalangan ngeri yang berlaku pada pukul 2.24 petang itu berlaku ketika bas yang membawa 53 penumpang itu sedang menuruni jalan curam dari stesen di puncak Genting Highlands menuju ke Perhentian Bas Pekeliling di ibu negara.

Penolong Ketua Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat (Operasi), Datuk Saimon Jahid berkata, selepas 14 minit meninggalkan pusat peranginan itu, bas tersebut dipercayai hilang kawalan lalu merempuh penghadang jalan sebelum terhumban ke dalam gaung.

"Kemalangan tersebut berlaku di satu selekoh tajam berhampiran Tokong Chin Swee. Pokok-pokok besar di lereng bukit menahan bas itu daripada tercampak lebih jauh," kata beliau ketika ditemui pemberita di tempat kejadian semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

PM, TPM ucap takziah kepada keluarga mangsa nahas

Posted:

PM, TPM ucap takziah kepada keluarga mangsa nahas

PM, TPM ucap takziah kepada keluarga mangsa nahas

KUALA LUMPUR - Datuk Seri Najib Tun Razak semalam mengucapkan takziah kepada keluarga mangsa nahas bas henti-henti yang terjunam ke dalam gaung di Genting Highlands dekat sini semalam.

Perdana Menteri berharap usaha menyelamat yang terbaik dilakukan oleh pasukan dan agensi penyelamat terlibat.

Najib berkata demikian dalam akaun Twitter beliau malam tadi.

Sehingga pukul 9 malam, seramai 37 orang termasuk pemandu bas disahkan terkorban dalam nahas bas yang terjunam 60 meter ke dalam gaung di Kilometer 3.5 Jalan Genting Highlands.

Kemalangan berlaku ketika bas yang membawa 53 penumpang itu menuruni jalan curam dari puncak Genting Highlands menuju ke ibu negara.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Nahas bas terburuk dalam sejarah

Posted:

Nahas bas terburuk dalam sejarah

Nahas bas terburuk dalam sejarah


DUA kren digunakan untuk menyelamatkan mangsa nahas di Jalan Genting Highlands semalam.


KUALA LUMPUR - Nahas bas henti-henti yang terjunam sejauh 60 meter ke dalam gaung di Kilometer (KM) 3.5 Genting Highlands semalam adalah yang paling buruk pernah berlaku di kawasan itu dan dalam sejarah negara.

Setakat ini 37 orang disahkan terkorban dalam tragedi yang berlaku pukul 2.24 petang itu.

Bas dipercayai membawa seorang pemandu dan 52 penumpang itu dalam perjalanan dari Genting Highlands ke Hentian Pekeliling di ibu negara.Kemalangan buruk lain di kawasan itu ialah pada Julai 1996 apabila 17 orang termasuk enam kanak-kanak terbunuh selepas bas yang dinaiki mereka terhumban kira-kira 100 meter ke dalam gaung ketika pulang daripada menyertai hari keluarga di Genting Highlands.

Pusat peranginan Genting Highlands merupakan destinasi percutian popular bagi rakyat tempatan dan juga pelancong dari negara asing seperti Singapura, India, Taiwan, Jepun dan Indonesia.

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved