Rabu, 21 Ogos 2013

Kosmo Online - Komuniti Kita


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Majlis Aidilfitri rai anak-anak yatim

Posted:

Majlis Aidilfitri rai anak-anak yatim

Majlis Aidilfitri rai anak-anak yatim

SYED ALI (dua dari kanan) dan Hashim (tiga dari kanan) menyampaikan sumbangan kepada anak-anak yatim di Masjid Al-Attas, Johor Bahru baru-baru ini.


RAI. Kira-kira 175 anak yatim termasuk saudara baharu dan fakir miskin menerima sumbangan duit raya dalam satu majlis anjuran Yayasan Dewan Perniagaan Melayu Johor bersama Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) di Masjid Al-Attas, Johor Bahru baru-baru ini.

Menurut Pengerusi Perkim Johor, Hashim Haron, beliau berharap amal jariah yang tidak seberapa itu dapat menceriakan golongan tersebut dalam menikmati Syawal.

"Pada tahun ini kita berkesempatan meraikan mereka yang kurang berkemampuan daripada pelbagai lapisan masyarakat.

Diharap ia dapat dilakukan lagi pada masa akan datang," katanya.

Hadir sama pada majlis itu, Presiden Dewan Perniagaan Melayu Malaysia, Datuk Syed Ali Mohammad Al-Attas.

Pupuk patriotisme dalam kalangan anak muda

Posted:

Pupuk patriotisme dalam kalangan anak muda

Pupuk patriotisme dalam kalangan anak muda


NANCY (tengah) mengibarkan Jalur Gemilang dalam majlis ramah mesra Aidilfitri dan pelancaran kibarkan Jalur Gemilang di Sadong Jaya baru-baru ini.


PATRIOTISME. Setiap kali menjelang Ogos, sebagai pewaris kemerdekaan, rakyat Malaysia diseru supaya sentiasa menunjukkan tanda sayang kepada tanah air dengan mengibarkan Jalur Gemilang.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Nancy Shukri berkata, melalui semangat cintakan negara, ia dapat memupuk dan membentuk masyarakat yang bersatu padu dalam memakmurkan negara.

Katanya, patriotisme memerlukan komitmen pemimpin dan semua golongan rakyat dengan mempertahankan kedaulatan negara.

"Golongan muda seharusnya mengambil contoh dan teladan pejuang kemerdekaan dahulu yang gigih berjuang ke arah kemerdekaan," katanya pada majlis ramah mesra Aidilfitri di Dewan Masyarakat Sadong Jaya, Sarawak baru-baru ini.

Peserta kursus canting batik terima sijil kemahiran

Posted:

Peserta kursus canting batik terima sijil kemahiran

Peserta kursus canting batik terima sijil kemahiran


ABDUL JAMIL (tengah) dan Mohd. Noor Effendy (lima dari kiri) beramah mesra dengan penerima sijil di Majlis Penyampaian Sijil Latihan Jangka Pendek Batik di Kuala Perlis baru-baru ini.


KEMAHIRAN. Seramai enam peserta yang menjalani kursus batik selama tiga bulan anjuran Jabatan Kraftangan Malaysia Perlis menerima sijil tamat kursus masing-masing pada Jamuan Aidilfitri di Pejabat Kraftangan negeri, Kuala Perlis baru-baru ini.

Para peserta tersebut yang terdiri daripada keluarga berpendapatan rendah sekitar negeri Perlis telah menjalani kursus teknik mencanting batik yang diadakan di bengkel batik di Pauh, Arau, sejak tiga bulan lalu.

Kemahiran yang dimiliki peserta itu akan mengembangkan lagi perusahaan batik di Perlis, sekali gus membantu meningkatkan pendapatan keluarga masing-masing.

Majlis penyerahan Sijil Latihan Jangka Pendek (LJP) tersebut disampaikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan, Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan egeri, Abdul Jamil Saad.

Turut hadir Pengarah Jabatan Kraftangan Malaysia Perlis, Mohd. Noor Effendy Abdul Karim.

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved