Selasa, 4 Jun 2013

Kosmo Online - Varia


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Kari kepala kambing resipi tradisi

Posted:

Kari kepala kambing resipi tradisi

Kari kepala kambing resipi tradisi

Oleh WAN SHAHARA AHMAD GHAZALI

KARI kepala kambing menjadi sajian tradisi di Negeri Sembilan.


PERNAH dengar atau mencuba masakan kari kepala kambing. Mungkin ada yang tidak lalu makan sebaik mendengarnya. Namun, bagi sesetengah orang ia adalah hidangan istimewa yang amat menyelerakan dan satu masa dahulu sangat terkenal di perkampungan tradisional Melayu.

Contohnya di Rembau dan Jelebu, Negeri Sembilan, masih terdapat adat kenduri-kendara yang mengamalkan hidangan kari kepala kambing. Di kedua-dua daerah itu, yang mengamalkan adat Perpatih, masih ada yang akan menghidangkan masakan itu terlebih dahulu untuk dijamah oleh Buapak (ketua) atau Tok Empat sebelum ia dihidangkan kepada saudara-mara terdekat dan tetamu lain.

Baru-baru ini, Pengurus Felda Sungai Lui, Ahmad Said Hassan, 55, telah menyambut kelahiran cucu sulungnya dengan kenduri doa selamat berserta akikah dan tahlil secara gotong-royong di Felda berkenaan.

Teknik yang teliti

Proses penyediaan mudah iaitu selepas disembelih dan dibersih, kepala kambing dikumpul dan dipanggang hingga hangus sebelum tanduknya dibuang dan kesan hangus dikikis hingga bersih.

Jangan sesekali gunakan parang atau kapak untuk membelah kepala kambing sebaliknya, ia memerlukan kemahiran dan teknik tertentu bagi mengelakkan otak kambing daripada hancur.

"Gunakan pisau tajam untuk membuat hirisan bermula dari rahang hingga ke leher kambing, ngangakan mulut kambing dan tarik dua rahang ke arah berbeza secara perlahan-lahan hingga kepala terbelah dua," kata Ahmad Said.

Membelah bahagian tengkorak juga memerlukan ketelitian dan kesabaran yang tinggi.

"Ketuk tengkorak perlahan-lahan menggunakan hujung tajam mata pisau ala-ala tukang yang membuat ukiran kayu. Ini untuk memastikan ia retak secara lurus dan bentuk otak dapat dikekalkan dalam dua bahagian.

"Gigi dan telinga kambing ditanggal dan dibuang, manakala bahagian lidah pula dikeluarkan kerana ia paling enak digoreng menggunakan tepung rangup Goreng Pisang Crispy Cap Masjid," jelasnya lagi.

Beliau memilih tepung serbaguna keluaran Felda itu yang bukan sahaja sesuai diadun menjadi jemput-jemput, malah untuk menggoreng ayam, udang, sukun dan tempe selain dijamin halal serta bersih.

Sementara itu, ambil tali perut kambing, yang dibersihkan menggunakan air kapur, dan lilit kepala kambing tadi dengan berhati-hati bagi mengekalkan kedudukan otak dalam tengkoraknya.

Istimewa dari Sungai Lui

Jika mengikut resipi Sungai Lui, kepala kambing yang telah dililit perlu direbus dalam air kelapa sehingga kulit menjadi sangat lembut sebelum dimasak menggunakan serbuk kari kambing.

"Lagipun bahagian kari kepala kambing yang paling sedap ialah otak dan kulitnya," tambah bapa kepada enam anak yang telah berkhidmat 35 tahun di Felda Negeri Sembilan.


DI Syria, kepala kambing sering dihidang dengan nasi mandy Yaman.


Cara masakan kari kepala kambing berbeza bergantung kepada tempat. Di Negeri Sembilan, masakan itu hanya mengandungi kepala kambing dan kentang semata-mata yang enak dimakan bersama sambal belacan serta pajeri terung.

Di Kedah, ia biasanya dimasak bersama umbut pisang manakala di kawasan Pantai Timur kepala kambing biasanya dicampur bersama daging kambing dan mumbang iaitu tempurung kelapa muda yang lembut untuk dimasak ala gulai kawah.

Kari yang sudah dimasak

Melihatkan gulai kari itu masih mengekalkan bentuk kepala kambing, tidak hairan kalau ada yang tidak sanggup memakannya, tetapi bagi Ahmad Said tiada apa yang perlu dirisaukan kerana kambing itu disembelih sempurna.

"Lagipun sebagai akikah, seluruh tubuh haiwan itu dari kepala hingga ekor dimanfaatkan sepenuhnya dan hanya dijamu kepada orang Islam," jelasnya sambil menambah bahagian kaki dan tulang kambing pula enak dimasak sup.

Untuk catatan, akikah bagi seorang bayi adalah dua ekor kambing bagi anak lelaki dan seekor kambing bagi anak perempuan. Namun, bagi orang yang berkemampuan lebih afdal jika melakukan akikah dengan tujuh ekor kambing atau seekor lembu atau unta bagi seorang anak.

Kepala kambing Jordan

Berbeza pula hidangan masakan kepala kambing di negara-negara Arab.

Hidangan masakan kepala kambing yang disaji sebagai sup mahupun sandwic adalah paling popular dan menjadi tumpuan khususnya pelajar Malaysia di ibu kota Jordan, kata Pengurus Agensi Pelancongan HZ Travel & Tour Sdn. Bhd., Muhamad Hazimin Sulaiman.

"Rasanya sesiapa yang pernah belajar atau tinggal di sana pasti pernah menikmati keenakan sup kepala kambing yang dimakan bersama nasi di sebuah restoran popular, Restoran Kaherah, yang terletak di Balad Amman," jelasnya.

Bagaimanapun, jika ke Balad Amman, beliau lebih gemar mengunjungi kawasan Souq Khadr Balad bagi menikmati sup kepala kambing di Restoran Anwar Quds serta sandwic kepala kambing yang terkenal di Cafe Hanani.

"Di kawasan Shariq Sagaf Sil pula, ada sebuah restoran popular bernama Abu Musa hanya menyediakan masakan dengan membakar atau merebus bahagian otak, hati, testis, limpa dan kepala kambing untuk dimakan dengan roti," tambah beliau.

Berbeza dengan cara di Jordan yang menghidangkan kepala kambing lengkap dengan tulangnya kepada pelanggan, peniaga makanan di Syria meracik dan mengasingkan isi kepala kambing dari tulangnya sebelum dihidang.

"Jika ke Syria pula, hidangan kepala kambing paling enak dimasak dalam nasi mandy Yaman," kata Muhamad Hazimin.

– Bernama

Mandian melembap kulit

Posted:

Mandian melembap kulit

Mandian melembap kulit


SEORANG petugas Dove melakukan pemeriksaan tahap kekeringan kulit ke atas pelanggan semasa pelancaran produk sabun mandiannya baru-baru ini.


LAZIMNYA, mandian menggunakan sabun berfungsi untuk menghindar diri daripada kekotoran, bau peluh serta memberikan kesegaran yang berpanjangan.

Namun, ramai yang tidak sedar mandian berkali-kali menggunakan sabun juga boleh memberi impak kepada kulit kerana kandungan dalam sabun tertentu menyebabkan kulit mudah kering.

Ia menghilangkan kelembapan semula jadi kulit dan merosakkan kandungan protein dan lipid di lapisan luar kulit semasa pembersihan.

Oleh itu, kesedaran dalam mengurangkan kerosakan kulit semasa membersihkan badan amat penting dalam mengekalkan kecantikan kulit.

Dalam satu ujian perbandingan dengan susu, didapati kulit yang dibersihkan dengan Nutrium Moisture Dove baharu menunjukkan kadar kelembapan, penyerapan dan kelembutan yang jauh lebih tinggi berbanding kulit yang dibersihkan dengan susu.

Jika selama ini kita percaya kandungan susu membantu melembutkan kulit, kini penemuan Nutrium Moisture Dove membuktikan ia lebih hebat.

Ia menggabungkan manfaat pembersihan teknologi DEFI (Directly Esterified Fatty Isethionate) yang ditemui dalam sabun kecantikan Dove. Teknologi itu membantu melembapkan dan menjaga kecantikan kulit dalam jangka masa panjang.

Kombinasi ramuan unik diserap ke dalam kulit untuk menambah kembali kandungan lipid yang hilang semasa mandi.

"Masalah kulit kering yang disebabkan pembersihan dapat dilihat melalui keadaan kulit yang kering, gatal, mengelupas dan terasa ketat," kata Perunding Dermatologis, Hospital Pantai, Kuala Lumpur, Dr. Nazirin Ariffin tentang penjagaan kulit.

Pengurus Aturan Penyelidikan dan Pembangunan (R&D), Penjagaan Kediaman dan Diri serta Ketua Tapak R&D Unilever (M) Sdn. Bhd., John Goh pula memberitahu, sesetengah mandian badan juga mempunyai ramuan melembapkan kulit, tetapi ia larut dalam air dan akan hilang apabila dibilas.

Sabun mandian seperti itu tidak menangani masalah kehilangan kandungan lipid semasa mandi.

"Dengan pengenalan Nutrium Moisture, kehilangan kelembapan kulit ketika mandi kini tidak menjadi satu kebimbangan," kata John.

Teknologi Nutrium Moisture Dove boleh diperoleh dalam varian mandian Beauty Nourishing, Gentle Exfoliating, Sensitive Skin, Fresh Touch, Energize dan Revive pada harga RM22.90 bagi botol satu liter dan RM5.90 untuk varian 200 mililiter. - NIZHA PERIASWAMY

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved