Khamis, 28 Februari 2013

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Negara ibarat 'suami' Geun-hye

Posted:

Negara ibarat 'suami' Geun-hye

Negara ibarat 'suami' Geun-hye

SENYUMAN manis sentiasa terukir di wajahnya. Langkah kemas diatur satu persatu diiringi lambaian tangan kepada ribuan rakyat yang menghadiri majlis penuh bersejarah buat dirinya dan juga negara.

Memakai persalinan kot rona hijau lumut, Park Geun-hye secara rasminya mengangkat sumpah menjadi wanita pertama bergelar Presiden Korea Selatan pada 25 Februari lalu.

Ia berikutan kejayaan Geun-hye sebagai calon konservatif memperoleh 52.5 peratus undi sekali gus menewaskan pencabarnya dari calon liberal, Moon Jae-in yang mengumpul 47.1 peratus sewaktu pilihan raya Presiden pada 19 Disember 2012.

Seramai 70,000 rakyat Korea Selatan berkumpul di hadapan Bangunan Perhimpunan Kebangsaan di Seoul semata-mata untuk meraikan kejayaan Geun-hye. Majlis angkat sumpah tersebut turut dihadiri ramai delegasi asing dari seluruh dunia.

Dalam ikrarnya, Geun-hye, 61, memberitahu, beliau tidak akan bertoleransi dengan sebarang provokasi dari Korea Utara dan berjanji menjamin kesejahteraan ekonomi bagi semua rakyat.

Justeru, beliau mendesak rejim Pyongyang supaya menghentikan program nuklear mereka dengan segera dan kembali menyertai komuniti antarabangsa yang cintakan keamanan.

"Ujian nuklear ketiga yang dilancarkan Korea Utara baru-baru ini menentukan survival dan masa depan rakyat mereka yang bakal menjadi mangsa akibat perbuatan tersebut.

"Saya tidak akan bertoleransi dengan sebarang tindakan yang mengancam nyawa rakyat dan keselamatan negara. Oleh itu, saya akan meneruskan polisi membina kepercayaan dengan Pyongyang, yang sebelum ini dijanjikan dalam kempen saya.

"Saya akan melakukannya langkah demi langkah mengikut keutamaan untuk membina kepercayaan antara Selatan dan Utara," tegasnya yang kemudian disambut dengan tepukan gemuruh mereka yang hadir.

Dilahirkan di wilayah Samdeok-dong Jung-gu, Daegu, Korea Selatan pada 2 Februari 1952, Geun-hye merupakan anak sulung pasangan mantan Presiden, Park Chung-hee dan Yuk Young-soo. Beliau mempunyai dua orang adik iaitu Park Seo-yeong dan Park Ji-man.

Belenggu kemiskinan

Ayahnya, Chung-hee digelar pemimpin diktator Korea Selatan yang memerintah negara tersebut bermula 17 Disember 17 1963 sehingga 26 Oktober 1979.

Sepanjang 18 tahun pemerintahan, beliau berjaya membebaskan negara daripada belenggu kemiskinan hidup. Secara umumnya, Chung-hee dilihat berjaya mengevolusi Korea Selatan daripada sebuah negara berpendapatan per kapita hanya AS$100 (RM300) setahun kepada kuasa ekonomi global dalam pasaran telefon pintar, kereta dan kapal-kapal yang dieskport ke seluruh dunia.

Kini, selepas 34 tahun, siapa sangka Geun-hye berjaya meneruskan legasi kepimpinan bapanya yang turut digelar sebagai tokoh kontroversi dalam kuasa pemerintahan Asia.


TUGAS rasmi. Geun-hye mengalu-alukan kehadiran Jeneral Gabenor Australia, Quentin Bryce di Blue House pada 26 Februari lalu.


Menyusuri sejarah kehidupan Geun-hye, beliau sebenarnya tidak begitu asing dalam kalangan rakyat Korea Selatan. Beliau pernah menjadi Wanita Pertama kerana menggantikan ibunya yang ditembak mati pada 15 Ogos 1974 akibat terkena peluru sesat. Tembakan itu sepatutnya disasarkan kepada ayahnya.

Lantaran itu, pada usia 22 tahun, Geun-hye sudah mendapat perhatian politik antarabangsa kerana peranan yang dimainkan untuk menyokong kepimpinan bapanya.

Dari situ, Geun-hye mula pantas mempelajari banyak perkara, daripada protokol untuk menyambut orang kenamaan asing hinggalah kepada cara menguruskan hal ehwal negeri.

Selama lima tahun, Geun-hye berpeluang mendiami Blue House iaitu rumah kediaman Presiden sebelum bapanya dibunuh dalam tragedi berdarah pada 1979 akibat ditembak oleh ketua pengintip Jepun-Korea.

Pemegang ijazah kejuruteraan dari Universiti Sogang, Seoul itu pertama kali dipilih ke Perhimpunan Kebangsaan Korea Selatan pada tahun 1998. Rentetan itu, beliau terus berkhidmat sebagai ahli parlimen selama empat penggal sehingga 2012. Kemudian, Geun-hye memulakan penggal kelima sebagai perwakilan berkadar pada Jun 2012.

Sebelum ini, Geun-hye merupakan Pengerusi Parti Kebangsaan Utama (GNP) antara 2004 hingga 2006 dan 2001 hingga 2012. Parti itu kemudian ditukar nama kepada Parti Saenuri pada Februari 2012.

Pada tahun 2007, Geun-hye pernah cuba untuk menjadi calon presiden, namun tidak diterima. Sebaliknya GNP mencalonkan Lee Myung-bak sebagai presiden dan berjaya memenangi jawatan tersebut. Bagaimanapun, Myung-bak hanya berjaya memerintah selama lima tahun sebelum diambil-alih oleh Geun-hye.

Cabaran menanti

Pengarah Institut Kepimpinan Presiden Seoul, Choi Jin berkata, Geun-hye mungkin menghadapi situasi tegang dalam beberapa minggu pertama bergelar Presiden Korea Selatan.

"Namun, saya percaya lama-kelamaan beliau akan mempunyai kekuatan untuk kembali bangkit menonjolkan kemampuan diri sebagai pemimpin wanita," ungkap Choi Jin.

Sementara itu, wartawan World News, B.J. Lee menggambarkan Guen-hye sebagai wanita paling berkuasa di Korea Selatan.


SEORANG kakitangan Kementerian Pertahanan menggantung potret rasmi Geun-hye selaku Presiden Wanita Pertama Korea Selatan.


"Kegigihan dan ketabahan beliau dalam merencana perjalanan hidup hingga berjaya diangkat sebagai Presiden Wanita Pertama di negara tersebut mungkin diwarisi daripada mendiang bapa dan ibunya.

"Geun-hye juga sering mengatakan bahawa beliau tidak berkahwin kerana telah terlebih dulu mengahwini negaranya. Maka, dengan semangat tersebut, beliau membina reputasi sebagai seorang ahli politik yang berprinsip dan berpendirian teguh.

"Justeru, tidak hairanlah beliau berjaya memenangi hati rakyat dalam pilihan raya Presiden yang lalu," ujar Lee dalam satu artikel yang disiarkan pada 25 Februari sempena tarikh rasmi Geun-hye mengangkat sumpah sebagai Presiden.

Sebagai pemimpin kuasa ekonomi keempat terbesar di Asia, Geun-hye bakal berdepan cabaran besar. Selain konflik dengan negara jiran, Korea Utara, kepimpinannya juga akan teruji dengan perkembangan ekonomi yang perlahan dan peningkatan kos kebajikan di negara yang usia rakyatnya secara purata direkod paling tinggi di dunia.

Ketika berucap meraikan kemenangannya di ibu pejabat GNP Disember lalu, Geun-hye turut menjanjikan keajaiban lain iaitu membina ekonomi kreatif baharu yang berjalan melangkaui dasar pembuatan sedia ada negara.

"Saya akan menjalankan tanggungjawab sebagai seorang Presiden yang sentiasa peka akan semua perkara dan berusaha melunaskan janji terhadap rakyat," ungkapnya penuh semangat.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


UniMAP raih 27 pingat

Posted:

UniMAP raih 27 pingat

UniMAP raih 27 pingat


KAMARUDIN (berdiri, tengah) bersama para penyelidik UniMAP pada MTE 2013 di PWTC, Kuala Lumpur, baru-baru ini.


CEMERLANG. Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) berjaya meraih 27 pingat secara keseluruhan pada Malaysia Technology Expo (MTE) 2013 yang berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Pada MTE tersebut, UniMAP menggondol tujuh pingat emas, 10 perak dan 10 gangsa selain mencipta kejayaan manis apabila dua produk emasnya berjaya merangkul Anugerah Terbaik.

Antara produk penyelidikan yang memenangi emas bertajuk A Novel Single Photodiode Detection Technique For Optical Code Division Multiple Access Network Application, Web - Based Mobile Olfaction System For Detecting And Monitoring Hazardous Volatile Compounds.

Hadir meraikan kejayaan para penyelidik UniMAP terbabit ialah Naib Canselor UniMAP, Datuk Dr. Kamarudin Hussin dan ketua penyelidik, Prof. Dr. Syed Alwee Aljunid Syed Junid.

Hadiah RM20,000 menanti kaki pancing esok

Posted:

Hadiah RM20,000 menanti kaki pancing esok

Hadiah RM20,000 menanti kaki pancing esok


TUAN IDZAWI (dua dari kanan) dan ahli jawatankuasa Pertandingan Memancing Jelajah Joran Kuala Lumpur menunjukkan ikan patin sebelum melepaskannya di Taman Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur baru-baru ini.


GANJARAN. Pertandingan Memancing Jelajah Joran Kuala Lumpur menawarkan hadiah keseluruhan sebanyak RM20,000 untuk sirkit terakhirnya di Taman Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur pada Sabtu ini.

Setelah enam lokasi siri jelajah telah diadakan sebelum ini, kaki pancing rata-ratanya tidak sabar untuk menyertai siri terakhir yang menawarkan hadiah lumayan.

Pengarah Jabatan Kebudayaan, Kesenian, Pelancongan & Sukan, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Tuan Idzawi Raja Ismail berbangga dengan penganjuran program yang diperkenalkan sejak 21 Februari tahun lepas yang terbukti mencapai matlamat.

Maklumat lanjut serta borang pertandingan boleh diperoleh di laman web beralamat di jelajahjorankl.webs.com atau talian 019-384 1009, 013-305 2811, 017-372 7420 dan 013-2667011.

SK Pulau Tawar muncul juara Kejohanan Ragbi Rimau

Posted:

SK Pulau Tawar muncul juara Kejohanan Ragbi Rimau

SK Pulau Tawar muncul juara Kejohanan Ragbi Rimau


MOHD. NIZAM (belakang, empat dari kiri) bersama pegawai dan pemain pasukan SK Pulau Tawar yang menjuarai Kejohanan Ragbi Rimau MSSD Jerantut, Pahang baru-baru ini.


JUARA. Pasukan Sekolah Kebangsaan (SK) Pulau Tawar muncul juara Kejohanan Ragbi Rimau Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Daerah (MSSD) Jerantut, Pahang menewaskan empat pasukan lain di sekolah berkenaan baru-baru ini.

Jurulatih sekolah tersebut, Mohd. Nizam Nordin berkata, kejayaan tersebut membolehkan pasukannya mengenepikan juara tujuh tahun berturut-turut iaitu SK Pedah selepas menang semua empat perlawanan.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Harga barang sama di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Posted:

Harga barang sama di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Harga barang sama di Semenanjung, Sabah dan Sarawak

Oleh SOPI SAMAILE
berita@kosmo.com

ISMAIL SABRI (tengah) ditemani Rohani (kiri) meninjau barangan yang dijual di Kedai Rakyat 1Malaysia yang dirasmikan beliau di Kuching semalam.


KUCHING – Kerajaan semalam mengumumkan berita gembira kepada kira-kira 5.7 juta penduduk di Sabah, Sarawak dan Labuan apabila mereka boleh membeli barangan keperluan asas dan produk makanan pada harga seperti di Semenanjung menerusi program 1Malaysia 1Harga berkuat kuasa hari ini.

Ketika mengumumkannya, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, penyelarasan harga itu dapat dilakukan apabila kerajaan membayar kos pengangkutan produk-produk terbabit ke tiga negeri tersebut.

"Bagi memastikan harga barangan keperluan dan makanan sama seperti di Semenanjung, kerajaan akan membayar kos pengangkutan Semenanjung ke Sabah, Sarawak dan Labuan," katanya selepas melancarkan pembukaan Kedai Rakyat 1Malaysia di sini semalam.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Harga kereta turun sejak 2012

Posted:

Harga kereta turun sejak 2012

Harga kereta turun sejak 2012


MUSTAPA


PUTRAJAYA – Harga kereta di negara ini telah melalui fasa penurunan sejak suku keempat tahun lalu dengan membabitkan beberapa model tertentu.

Enggan mengulas mengenai jenis model kereta yang terbabit, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, nilai penurunan kereta ialah di antara RM2,200 hingga RM17,000 seunit.

Menurut beliau, pengurangan harga selanjutnya akan terus berlaku apabila pelaksanaan Perjanjian Dagangan Bebas (FTA) berkuat kuasa pada tahun 2016.

"Kerajaan telah berunding dengan syarikat-syarikat pembuat kereta agar mereka dapat mengurangkan harga kereta secara sukarela.

"Bermula Oktober 2012, sebilangan syarikat telah memperkenalkan rebat istimewa bagi model terpilih, secara efektif mengurangkan harga jualan kereta," katanya pada sidang akhbar Pelan Penurunan Harga Kereta di sini semalam.

Menurut Mustapa, penurunan harga kereta ini dapat dilihat pada harga model Perodua Viva yang telah dijual di pasaran pada harga serendah RM25,000.

Makluman ini sekali gus menyangkal manifesto Pakatan Rakyat (PR) yang berhasrat mengeluarkan kereta pada harga RM25,000 seunit.

"Melalui usaha kami untuk meningkatkan kecekapan dan produktiviti, pengeluar kereta seperti Perodua mampu menjual model Viva pada harga RM25,000 manakala model Proton Saga yang dijual pada harga RM38,000 seunit merupakan kereta termurah dalam kategori 1,400 cc di ASEAN," jelasnya.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Malaysia jadi orang tengah

Posted:

Malaysia jadi orang tengah

Malaysia jadi orang tengah

Oleh AFIFI HAFIZ MOHD. NOR
afifihafiz.nor@kosmo.com.my


NAJIB (kanan) bersalam dengan Yingluck selepas menandatangani MOU di Putrajaya semalam.


PUTRAJAYA – Malaysia berjaya merintis jalan kepada perjanjian konsensus antara kerajaan Thailand dan kumpulan pejuang Islam, Barisan Revolusi Nasional (BRN), untuk mengadakan dialog bagi proses damai di wilayah selatan negara jiran itu semalam.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, pihaknya berasa bangga apabila kedua-dua pihak bersetuju mempelawa Malaysia menjadi fasilitator untuk menggerakkan dialog itu.

"Malaysia akan melantik seorang pegawai kanan kerajaan yang sesuai untuk bertindak sebagai fasilitator.

"Kita berharap dan berdoa supaya siri dialog yang akan bermula dalam masa dua minggu di Kuala Lumpur akan membuahkan hasil yang diharapkan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada sidang akhbar bersama Perdana Menteri Thailand, Yingluck Shinawatra di Jabatan Perdana Menteri di sini semalam.

Terdahulu, perjanjian berkenaan telah ditandatangani antara Setiausaha Agung Majlis Keselamatan Negara Thailand, Leftenan Jeneral Paradorn Pattanathabutr dan wakil BRN, Hassan Taib di Pusat Latihan Polis di Jalan Semarak, Kuala Lumpur.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


FAM buntu

Posted:

FAM buntu

FAM buntu

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
fazli.yadi@kosmo.com.my

TAUFIK (kiri) enggan mendedahkan bentuk tindakan yang akan dikenakan ke atas Tunku Ismail selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Tatatertib FAM di Kelana Jaya semalam.


PERSATUAN Bola Sepak Malaysia (FAM) buntu. Peliknya, mereka mengambil pendekatan 'kunci mulut' selain dilihat menge lak untuk mendedahkan bentuk hukuman terhadap Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Johor (PBNJ), Tunku Ismail Idris Sultan Ibrahim yang didakwa mengkritik mutu pengadilan Liga Malaysia (Liga M).

Pengerusi Jawatankuasa Tatatertib FAM, Datuk Taufik Abdul Razak berkata, badan induk bola sepak negara itu masih belum dapat melaksanakan hukuman terhadap Tunku Ismail memandangkan FAM belum memiliki bukti yang kukuh.

Bagaimanapun, Taufik menjelaskan bahawa pihaknya belum mahu mengumumkan bentuk hukuman terhadap baginda, dan buat masa ini terpaksa merahsiakan keputusan daripada pihak media kerana takut ia disalahtafsirkan.

Beliau memberi jaminan bahawa FAM tetap melakanakan hukuman tersebut sekiranya sudah menerima bukti-bukti yang lengkap dalam tempoh terdekat.

"Jawatankuasa telah membincangkan dengan panjang lebar kes ini. Kami juga telah mengkaji dan me nyelidik, namun apa yang saya boleh simpulkan ialah buat masa ini saya tidak akan mengeluarkan sebarang kenyataan.

"Saya tahu kamu semua (media) menunggu perkara ini, cuma saya minta tunggu sahajalah. Kita akan tahu dan itu sahaja yang kita dapat beritahu pada petang ini (semalam).

"Saya tidak mahu komen walaupun sudah ada keputusan dibuat. Saya takut ia disalahtafsirkan.

"Kita sudah buat keputusan tetapi saya tidak boleh berikan keputusan pada petang ini (semalam).," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Tatatertib FAM di Wisma FAM Kelana Jaya, semalam.

Taufik menambah, FAM masih perlu mendapatkan penjelasan serta menjalankan siasatan dengan lebih terperinci mengenai kenyataan Tunku Ismail.

"Jadi, bagaimana saya hendak beritahu anda? Saya rasa, yang terbaik adalah tidak memberikan komen buat masa ini," katanya lagi.

Dalam perkembangan sama, Taufik menegaskan pihaknya masih menunggu maklum balas daripada Tunku Ismail selain memberitahu, FAM masih belum mengutuskan surat pertuduhan kepada baginda.

Taufik juga tidak dapat mengesahkan sama ada Tunku Ismail bakal disiasat atas kesalahan melanggar Artikel 88 Statut FAM ataupun peraturan lain yang terkandung dalam Perlembagaan FAM.

Artikel 88 Statut FAM menjelaskan bahawa hanya presiden dan setiausaha agung dibenarkan membuat kenyataan kepada pihak media.

Sebelum ini, Tunku Ismail tampil secara terbuka mengkritik mutu pengadilan dalam liga tempatan yang tidak mencapai standard yang diharapkan.

Baginda menggesa FAM untuk mengkaji kelemahan tersebut agar mutu pengadilan dalam Liga M lebih efisen.

Kayuhan TSG serba tak menjadi

Posted:

Kayuhan TSG serba tak menjadi

Kayuhan TSG serba tak menjadi


HARRIF masih belum mampu untuk mengubah kedudukan TSG pada LTdL kali ini.


PASUKAN benua negara, Terengganu Cycling Team (TSG) serba tidak menjadi pada Kejohanan Lumba Basikal Le Tour de Langkawi (LTdL) 2013.

Selain gagal menduduki kelompok 10 terbaik dalam kedudukan keseluruhan pasukan, TSG turut ketinggalan di tempat kelapan daripada sepuluh pasukan Asia yang menyertai perlumbaan berstatus Hors ini.

Ketika ini, TSG sekadar menduduki tempat ke-19 keseluruhan selepas ketinggalan 59 minit 25 saat dibelakang pendahulu keseluruhan, MTN Qhubeka (88'44:34s).

Pada masa yang sama, pencapaian pelumba TSG juga tidak boleh dibanggakan.

Kedudukan terbaik pelumba TSG dalam pemburuan Jersi Kuning (Individu Keseluruhan) hadir menerusi Mohd. Saufi Mat Senan yang berada di tempat ke-37 diikuti Mohd. Saiful Anuar Aziz (ke-79), Mohd. Nor Umardi Rosdi (ke-82), Mohd. Hariff Salleh (ke-105) dan Mohd. Zamri Salleh (ke-108).

Barisan pelumba TSG yang diketuai Harrif juga masih belum mampu untuk menaiki podium, sekali gus memenangi peringkat meskipun berlumba di hadapan peminat dan negeri sendiri.

Pada perlumbaan peringkat kelapan dari Kuala Terengganu ke Tanah Merah, Kelantan sejauh 164.50km semalam, Harrif sekadar menduduki tempat ke-44 di belakang Mohd. Saufi (ke-14).

"Perlumbaan hari ini (semalam) sangat laju. Saya cuba beberapa kali untuk keluar daripada kelompok besar pelumba pada 30 kilometer pertama, tetapi tidak mampu bertahan lama.

"Selepas itu, saya kehabisan tenaga. Hari ini saya seperti tidak sedap badan. Sekiranya saya berada pada prestasi terbaik, saya mungkin menamatkan saingan dalam kelompok 10 terbaik.

"Perlumbaan hari ini (semalam) juga sedikit kelam kabut. Saufi berada di depan saya. Semua pelumba pecut memecut laju ke hadapan tetapi saya kehilangan tenaga," kata Harrif.

Ketika ditanya mengenai strategi untuk menghadapi baki dua perlumbaan terakhir, pelumba pecut negara itu berkata, dia sukar untuk membuat jangkaan.

"Saya pun tidak tahu nak cakap apa. Keputusan susah hendak dijangka tetapi saya akan melakukan yang terbaik. Saya akan berkerja keras," katanya.

Impian Harrif untuk menyarung Jersi Biru selaku Raja Pecut juga semakin samar selepas dia hanya mengumpul 41 mata untuk menduduki tempat keenam di belakang Andrea Guardini dari Astana Pro Cycling (84 mata) dan pelumba Vini Fantini-Selle Italia, Francesco Chicchi (60 mata).

Arredondo masih selesa

Posted:

Arredondo masih selesa

Arredondo masih selesa

Oleh NORZASRUDIN MOHAMED NOR
norzasrudin@kosmo.com.my


COQUARD (kiri) meraikan kejayaannya selepas menjuarai perlumbaan peringkat kelapan dari Kuala Terengganu
ke Tanah Merah, Kelantan semalam.


PENDAHULU keseluruhan, Julian Arredondo dari Colombia tidak bimbang mengenai kedudukannya pada Kejohanan Lumba Basikal Le Tour de Langkawi (LTdL) 2013.

Ketika perlumbaan berbaki dua peringkat, pelumba Team Nippo-De Rosa ini masih selesa memimpin saingan selepas memiliki kelebihan satu minit 15 saat di depan pencabar terdekat, Pieter Weening dari Orica GreenEDGE (29'33:07s).

Arredondo, 25, menyarung Jersi Kuning buat hari keempat berturut-turut meskipun menamatkan saingan peringkat kelapan di tempat ke-21 semalam.

"Hanya tinggal dua peringkat. Saya berharap untuk mengekalkan jersi ini sehingga ke penamat.

"Baki dua peringkat ini lagi mudah, kerana jarak laluannya lebih pendek. Saya hanya perlu menjaga jurang masa dengan para pencabar saya.

"Saya juga tidak berasa cemas, tetapi saya rasa sangat gembira," kata Arredondo.

Pada perlumbaan dari Kuala Terengganu ke Tanah Merah, Kelantan sejauh 164.50 kilometer (km) itu, pelumba Team Europcar, Bryan Coquard dari Perancis muncul pemenang selepas mencatat masa tiga jam 36 minit 47 saat.

Pelumba Omega Pharma-Quick-Step Cycling Team, Andrew Fenn di tempat kedua manakala Francesco Chicchi di kedudukan ketiga dengan catatan masa yang sama.

"Saya gembira dengan kemenangan pertama ini terutamanya selepas saya mengetahui perlumbaan ini sangat laju. Saya gembira apabila mengetahui ramai pelumba pecut beraksi pada kali ini.

"Jurulatih beritahu, sekiranya saya menang di sini, ini bermakna saya sangat bagus.

"Begitupun, kemenangan ini banyak dibantu rakan sepasukan. Kami membuat kerja sejak daripada awal perlumbaan lagi," kata Coquard.

Untuk rekod, Coquard merupakan pemenang pingat perak dalam acara Omnium pada Sukan Olimpik 2012 di London.

Kejayaan itu membuka peluang kepadanya untuk menandatangani kontrak selaku pelumba profesional dalam acara lebuh raya bersama pasukan profesional benua, Team Europcar pada 2013.

Dia memulakan kempen dengan baik apabila memenangi dua peringkat pada perlumbaan Etoile de Besseges di Perancis, awal tahun ini.

"Saya berasa sangat seronok. Selepas menang dua peringkat di Perancis, saya tidak sangka untuk mengulanginya di Malaysia.

"Namun, saya rasa tahap saya belum menyamai pelumba lain. Saya masih muda. Banyak lagi yang perlu saya lakukan.

"Saya datang sini dengan harapan untuk belajar dan baiki diri. Baki dua peringkat ini saya akan hadapi tanpa tekanan. Bagi saya, misi saya sudah tercapai," kata pelumba berusia 21 tahun itu.

Sementara itu, Jersi Biru (Raja Pecut) kekal menjadi milik pelumba, Astana Pro Team, Andrea Guardini manakala Wang Meiying dari Hengxiang Cycling Team mempertahankan Jersi Merah (Raja Bukit) dan Jersi Putih (Pelumba Terbaik Asia).

Impian jaguh pecut negara, Anuar Manan dari Synergy Baku Cycling Project untuk merampas Jersi Biru, sekali gus mengulangi pencapaian tahun 2010 semakin sukar.

Ketika ini, Anuar sekadar menduduki tempat ketiga selepas mengumpul 57 mata iaitu ketinggalan 27 mata di belakang Guardini (84 mata) manakala Francesco Chicchi dari Vini Fantini-Selle Italia di kedudukan kedua (60 mata).

Perlumbaan peringkat kesembilan hari ini akan bermula dari Pasir Puteh, Kelantan ke Kuala Berang, Terengganu sejauh 123.60km meliputi tiga zon pecut (Jerteh, Permaisuri dan Sungai Tong) dan satu zon pendakian (Sungai Tong).

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Hakikat tugas ahli psikologi

Posted:

Hakikat tugas ahli psikologi

Hakikat tugas ahli psikologi

PERBUATAN seperti buli atau sering bergaduh mungkin disebabkan oleh tekanan anak-anak di rumah.
PAKAR psikologi biasanya akan menganalisis simptom atau masalah yang dihadapi oleh pesakit sebelum menghuraikan penyakit yang dihidapi.


KITA selalu mendengar perkataan psikologi, walaupun tidak semestinya kita memahami istilah tersebut. Secara umum, psikologi adalah bidang yang berkaitan dengan kajian berkaitan hal kejiwaan manusia.

Dalam konteks budaya kita, ahli psikologi biasanya jarang menjadi tempat rujukan sekiranya ada individu yang mempunyai masalah berkaitan emosi atau psikologikal.

Sebaliknya yang selalu dirujuk ialah mereka yang mungkin tidak ada kepakaran khusus dalam bidang itu.

Walaupun pesakit boleh merujuk masalah mereka kepada sesiapa yang mereka rasakan sesuai, bagaimanapun, adakalanya ia berakhir dengan masalah yang lain pula.

Selalu terjadi ada individu tertentu mengaku bahawa mereka berupaya menyelesaikan masalah psikologikal yang dihadapi oleh pesakit. Bagaimanapun, kerana mereka ini tidak pula dilatih dengan aspek etika, kerahsiaan dan profesionalisme sewajarnya ada pesakit yang dijadikan mangsa.

Seperti yang selalu dilaporkan dalam akhbar, ada pesakit telah menjadi mangsa gangguan seksual atau diperdayakan oleh bomoh atau pawang yang mengaku mampu memulihkan pesakit.

Apatah lagi, kalau ia melibatkan masalah rumah tangga atau konflik keluarga yang menyebabkan pesakit dengan mudahnya diperdaya oleh individu terbabit.

Malah, dalam banyak keadaan, apabila seseorang menghidap penyakit seperti tekanan atau kemurungan, masyarakat dengan cepatnya membuat kesimpulan bahawa ia adalah penyakit misteri atau disebabkan buatan orang.

Baca fikiran

Hakikatnya ia mungkin sekadar simptom psikologikal yang boleh dirawat. Salah tanggapan itu kemudiannya telah menyebabkan ada pesakit yang menanggung derita penyakit mental yang semakin sukar untuk dirawat.

Di negara kita, memandangkan pekerjaan sebagai ahli psikologi tidaklah sepopular pekerjaan lain, selalu terjadi apabila orang beranggapan bahawa ahli psikologi mampu untuk 'membaca' pemikiran orang lain.

Hakikatnya, ahli psikologi juga seperti manusia yang lain. Mereka tidak mampu membaca pemikiran orang lain. Apa yang mampu dilakukan hanyalah meramal tingkah laku berdasarkan simptom atau gejala tertentu.

Ia sama seperti doktor yang menjangkakan seseorang menghidap penyakit dengan melihat kepada tanda-tanda tertentu.

Misalnya orang yang mengalami kemurungan biasanya lebih kerap terjaga daripada tidur atau mengalami mimpi buruk. Maka apabila seseorang pesakit memberitahu tanda-tanda yang mereka alami, maka ahli psikologi menjangkakan bahawa pesakit tadi mungkin sedang dilanda kemurungan.

Bagaimanapun, untuk mengesahkannya ia perlu dilanjutkan dengan ujian-ujian tertentu.

Adakah ahli psikologi mampu menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh semua manusia?

Masyarakat perlu berubah

Sebenarnya tidak. Apa yang dilakukan oleh ahli psikologi hanyalah sekadar membantu individu yang bermasalah dengan nasihat dan panduan tertentu.

Biasanya, dalam banyak keadaan, pesakit itu sendiri perlu menyelesaikan masalah yang mereka hadapi.

Berbeza dengan penyakit fizikal, masalah mental biasanya melibatkan konflik pemikiran yang wujud di dalam minda pesakit itu sendiri. Ia tidak dapat dilihat oleh orang lain, termasuk ahli psikologi. Apa yang mampu dilakukan hanyalah sekadar memberitahu pesakit agar terus bertahan dan menafikan 'hujah-hujah' tidak rasional yang wujud dalam diri pesakit.

Kebanyakan pesakit yang berdepan dengan masalah psikologikal biasanya berdepan dengan dua keadaan. Pertamanya adalah penolakan.

Pada tahap ini, pesakit biasanya tidak berupaya menerima hakikat bahawa mereka sedang menerima ujian yang teruk.

Mereka yang menjadi mangsa rogol misalnya, menganggap bahawa apa yang berlaku ke atas diri mereka sebagai satu bala dan mereka menjadi manusia yang sangat keji serta tidak berguna.

Penolakan inilah yang akan menyebabkan mangsa lebih mudah memilih jalan yang memudaratkan seperti mencederakan diri sendiri atau membunuh diri.

Menjadi tugas ahli psikologi untuk mengubah perspektif itu dengan meyakinkan pesakit bahawa mereka bukanlah manusia terbuang.

Pada tahap kedua, pesakit biasanya sudah mampu menerima kenyataan dengan apa yang telah berlaku ke atas diri mereka. Pada tahap ini, tugas ahli psikologi menjadi lebih mudah berbanding tahap sebelumnya kerana pesakit sudah mula dapat menerima saranan yang dikemukakan oleh pakar yang membantu.

Sebenarnya itulah tugas ahli psikologi. Mereka membantu manusia lain dengan kaedah rawatan tertentu. Pakar psikologi bukanlah manusia 'ajaib' yang mampu membaca pemikiran orang lain.

Sudah sampai masanya, ahli masyarakat yang berdepan dengan masalah psikologikal tertentu mendapatkan khidmat ahli psikologi. Tidak semua masalah manusia yang terjadi ini adalah disebabkan hal misteri yang tidak dapat dihuraikan sebab musababnya.

Jahit di Vietnam jual di Malaysia

Posted:

Jahit di Vietnam jual di Malaysia

Jahit di Vietnam jual di Malaysia


ALFASHAH bersama sebahagian daripada baju kurung yang dijual di butik De'Alfa di Kota Bharu.
FABRIK yang digunakan untuk menjahit baju kurung diperoleh dari Vietnam, Asia Barat, Korea dan China.


SELEPAS membuat keputusan untuk membuka sebuah kedai menjahit baju kurung di Vietnam lapan tahun lalu, Hasmin Nahazanan tidak menoleh ke belakang. Berbekalkan semangat yang tinggi, Hasmin bersama suami, Alfashah Che Othman menghasilkan baju kurung di bawah jenama De'Alfa.

Keputusan membuka kedai dan kilang di luar negara banyak membantu pasangan suami isteri ini menjimatkan kos mendapatkan pekerja. Baju yang dihasilkan juga berkualiti dan dijual pada harga yang kompetitif.

Bersama rakan kongsi, Nguyen Dhang Dhue, 35, seorang rakyat Vietnam, pasangan ini telah menubuhkan sebuah syarikat, Armada Kiara di sebuah rumah di bandar raya Ho Chi Minh City.

Dengan 16 orang tenaga kerja dan 20 mesin jahit pada ketika itu, baju kurung yang telah siap dibawa pulang ke Malaysia. "Kalau dahulu saya membekalkan kira-kira 2,000 baju kurung sebulan, kini kilang saya boleh menyiapkan lebih 20,000 sebulan bagi pasaran di Malaysia.

"Alhamdulillah, sambutan yang diterima sangat menggalakkan dan saya berharap rakyat dari negara lain juga berminat untuk memakai baju kurung," katanya ketika ditemui di Ho Chi Minh City, Vietnam baru-baru ini.

Dua tahun lalu, operasi syarikat Hasmin dipindahkan dari rumah berkenaan ke sebuah kilang pembuatan baju kurung yang terletak di pinggir bandar raya itu.

Pekerja mahir

Kini terdapat lebih 200 pekerja yang bekerja di kilang berkenaan. Kesemuanya terdiri daripada penduduk kampung berhampiran kilang itu. Demi menjaga kualiti, para pekerja juga terdiri daripada mereka yang mahir.

"Pada musim perayaan seperti Aidilfitri dan Aidiladha, sambutan pembeli sangat memberangsangkan. Pada masa itu, kilang mengeluarkan sebanyak 60,000 pasang setiap bulan perayaan," katanya.

Hasmin, selaku pengarah urusan syarikat itu berkata, bukan sesuatu yang mudah untuk mendapatkan kepercayaan pemerintah Vietnam meluluskan pembinaan kilang di negara itu.

"Alhamdulillah, akhirnya mereka bersetuju membenarkan saya mendirikan kilang dengan syarat pekerjanya mesti terdiri daripada rakyat tempatan," kata Hasmin yang melabur RM1 juta untuk mendirikan kilang tersebut.

Fabrik yang digunakan untuk menjahit baju kurung diperoleh dari Vietnam, Asia Barat, Korea dan China. "Semua fabrik itu akan dikumpulkan di kilang ini dan reka bentuk baju terkini akan direka suami saya sebelum dijahit," katanya.

Harga baju kurung yang dijual di butik De'Alfa di Malaysia antara RM38 hingga RM150 sepasang.

Kata Hasmin, harga tersebut jauh lebih rendah berbanding di pasaran tempatan. Bahkan, harganya jauh lebih rendah daripada baju kurung moden yang dijual di beberapa tempat terkenal di bandar raya Ho Chi Minh.

Kini, terdapat tiga cawangan Butik De'Alfa di seluruh negara iaitu Taiping Central di Perak, Pusat Perdagangan Kota Bharu dan Lembah Sireh, di Kelantan.

Syarikat itu turut membuka peluang kepada usahawan yang berminat menjalankan perniagaan pakaian dengan menjadi franchisee mereka.

Selain itu Hasmin turut menyasarkan untuk mewujudkan kira-kira 50 francais di seluruh negara menjelang tahun 2018.

Lesen jual baju

Dengan modal serendah RM250,000 sebagai permulaan, usahawan berpeluang mendapatkan lesen untuk menjual baju jenama syarikat berkenaan.

"Antara kelebihan menjadi franchisee kami ialah usahawan diberi latihan selama satu hingga dua bulan di wisma kami di Kota Bharu, Kelantan selain pemantauan rapi akaun syarikat," katanya.

Hasmin berharap kerajaan dapat membantu mereka yang ingin menjadi francais syarikatnya dengan memudahkan beberapa proses terutama permohonan pinjaman.

Terdapat dua francais Butik De'Alfa iaitu satu di Jerteh, Terengganu dan satu lagi di Plaza Metro Kajang, Selangor.

Bagi melebarkan sayap perniagaan, syarikat ini akan mengeluarkan pakaian wanita dengan jenama baharu iaitu Seri.

"Baju kurung berjenama ini dijual pada harga yang lebih rendah berbanding jenama sedia ada untuk menarik lebih ramai orang memiliki baju kurung terutama para pelajar dengan jaminan kualiti," katanya.

Tiada apa yang boleh menghalang pasangan ini daripada memperluaskan empayar perniagaan kerana kini mereka ingin melihat industri perhotelan sebagai tapak seterusnya.

Lebih mengujakan, Hasmin dan suami bercita-cita membawa perniagaan mereka ke peringkat antarabangsa. - Bernama

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Proton sambut baik dasar baharu sektor kereta

Posted:

Proton sambut baik dasar baharu sektor kereta

Proton sambut baik dasar baharu sektor kereta

28/02/2013 6:38pm

KUALA LUMPUR - Proton Holdings Bhd menyambut baik pengumuman Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed mengenai pengenalan secara berperingkat-peringkat dasar baharu bagi industri kereta yang bertujuan merangka kaedah mengurangkan harga.

Proton berkata, memandangkan dasar baharu membabitkan keseluruhan ekosistem industri itu, ia akan mengkaji keseluruhan aspek berkaitannya serta kemungkinan impak ke atas syarikat dan keseluruhan industri kereta tempatan. "Ia untuk memutuskan tindakan selanjutnya, pelan akan datang dan arah tuju, bukan sahaja untuk syarikat itu malah keseluruhan ekosistem industri dalam pasaran tempatan dan antarabangsa," kata syarikat pembuat kereta itu dalam satu kenyataan.

Bagaimanapun katanya, syarikat itu seperti peserta lain, sudah menjangkakan anjakan dasar ke arah liberalisasi pasaran, dan syarikat itu yakin ia mampu bersaing dalam pasaran yang liberal sepenuhnya dengan menawarkan kereta berkualiti dan mampu dibeli.

"Proton komited sepenuhnya untuk mengubah penerimaan dan persepsi ramai mengenai jenama, dan perakuan lima bintang ANCAP (Program Penilaian Baharu Australasia) daripada pengawal selia kereta Australia untuk Proton Preve awal minggu ini, merupakan bukti peningkatan kualiti dan keupayaan aspek keselamatan kereta kita," katanya.

Ia berkata usaha semasa dan berterusan oleh syarikat dalam meningkatkan kualiti dan standard keretanya di rantau ini juga membolehkan Proton Saga FLX, model sedan keluarga, menerima anugerah 3 bintang ASEAN NCAP (Program Penilaian Kereta Baharu) bulan lepas.

"Kejayaan ini membuktikan arah tuju baharu Proton dalam menawarkan perlindungan keselamatan tahap tinggi kepada pelanggan dalam kenderaan mereka.

"Ia juga memperkukuhkan komitmen kami untuk meningkatkan produk dan perkhidmatan di semua peringkat, dan menawarkan nilai untuk wang bagi kereta berkualiti tinggi," katanya. - BERNAMA

Harga barang di Sabah, Sarawak seragam esok

Posted:

Harga barang di Sabah, Sarawak seragam esok

Harga barang di Sabah, Sarawak seragam esok

28/02/2013 6:35pm

KUCHING - Bermula esok, harga barangan keperluan asas di Sarawak, Sabah dan Labuan diseragamkan dengan Semenanjung di bawah program 1Malaysia 1Harga.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, antara barangan keperluan asas yang akan diseragamkan harganya ialah gula, minyak masak dan tepung gandum kegunaan am.

"Selain itu penyeragaman ini akan turut melibatkan 304 produk Kedai Rakyat 1Malaysia (KRIM), 89 produk COOP 1Malaysia, dan 69 produk keluaran Fama.

"Penyeragaman ini berjaya kita lakukan apabila kerajaan menanggung kos penghantaran produk dari Semenanjung ke Sarawak, Sarawak, dan Labuan termasuk penghantaran barangan keperluan ke kawasan luar bandar dan pedalaman menerusi peruntukan sebanyak RM386 juta," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas melancarkan program 1Malaysia 1Harga dan perasmian KR1M di Medan Hamidah di sini, hari ini.

Mengulas perkara itu, Ismail Sabri berkata, program 1Malaysia 1Harga merupakan satu lagi inisiatif kerajaan bagi meringankan kos sara hidup rakyat khususnya di Sarawak, Sabah dan Labuan bagi mendapatkan barangan keperluan asas.

"Melalui penyeragaman ini juga, peniaga tiada alasan lagi untuk menaikkan harga barangan keperluan kerana kos penghantaran yang menjadi antara sebab kenaikan harga barang ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan.

"Untuk memastikan penyeragaman ini berjaya, kita akan buat pemantauan, dan dalam masa sama kita minta orang ramai (pengguna) turut membuat laporan berkaitan harga barangan yang telah diseragamkan itu. Pengguna perlu mainkan peranan dengan beritahu kita, pengguna perlu lindungi diri dan jangan terima saja apa yang berlaku," katanya.

Menjawab soalan berhubung tindakan yang bakal diambil ke atas peniaga yang gagal menurunkan harga barang keperluan itu, Ismail Sabri berkata tiada akta khusus yang membolehkan tindakan diambil sebaliknya tindakan menyenarai hitam peniaga dan menghentikan pengedaran barang kepada peniaga boleh dilakukan.

Dalam pada itu, Ismail Sabri berkata, kerajaan akan meneruskan cadangan membina 57 KR1M di Sarawak, Sabah dan Labuan.

"Tahun ini, kerajaan bercadang membina 57 buah KR1M lagi di Sarawak, Sabah dan Labuan. Ketika ini di Sarawak ada empat buah KR1M, tiga buah di Sabah, baki 54 KR1M lagi sedang dalam proses perancangan dan pembangunan," katanya. — BERNAMA

Rugi RM2,760 akibat urusniaga online

Posted:


Ruang

Tragedi gajah kerdil

RABU lalu, negara digemparkan dengan penemuan bangkai 10 ekor gajah pigmy atau gajah kerdil Borneo yang mati dalam keadaan menyayat hati di kawasan Hutan Simpan Gunung Rara, kira-kira 130 kilometer dari Tawau, Sabah. Lagi...

Infiniti

Jana idea dan inovasi tempatan

MENINGGALKAN kenderaan seperti kereta di rumah lantaran terpaksa bertugas di luar daerah selama beberapa hari merupakan perkara normal yang dilalui ramai individu. Lagi...

Kesihatan

Minum air kencing sendiri

CARRIE STEELE, 53, merupakan seorang penghidap kanser yang sanggup berbuat apa sahaja. Menurut rakannya, dia pernah melakukan beberapa perkara pelik sejak dahulu lagi tetapi kali ini gelagatnya sedikit pelik bagi manusia normal kerana bertentangan dengan norma alam. Lagi...

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Thailand akan berunding dengan gerila pemisah

Posted:

Thailand akan berunding dengan gerila pemisah

Thailand akan berunding dengan gerila pemisah

GAMBAR fail menunjukkan sebuah restoran Bigben musnah dalam letupan bom yang berlaku di Pattani, selatan Thailand pada 17 Februari lalu.


BANGKOK - Kerajaan Thailand akan memulakan rundingan damai dengan kumpulan gerila pemisah Islam di selatan negara ini, kata seorang pegawai keselamatan kanan semalam.

"Ia merupakan langkah pertama. Permulaan rundingan damai dengan wakil daripada kumpulan gerila pemisah Islam," kata Setiausaha Agung Majlis Keselamatan Kebangsaan (NSC), Paradorn Pattanathabutr menerusi panggilan telefon dari Kuala Lumpur.

Satu perjanjian mengenai perbincangan awal akan ditandatangani pada hari ini di Kuala Lumpur menjelang satu mesyuarat antara Perdana Menteri Thailand, Yingluck Shinawatra dan rakan sejawatannya dari Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Kumpulan pemisah itu tidak pernah menyatakan dengan jelas tuntutan mereka sejak pemberontakan meletus pada tahun 2004.

Bagaimanapun, mereka dilaporkan mahu lebih banyak autonomi atau sebuah negeri yang berasingan di wilayah selatan yang pernah menjadi sebahagian daripada milik Kesultanan Melayu sehingga negara Thailand diperluaskan pada tahun 1909.

Berdasarkan perangkaan terbaharu daripada pertubuhan Deep South Watch yang memantau konflik di selatan Thai, lebih 5,300 orang terkorban sejak keganasan tersebut meletus.

- Reuters

Tangan aktres Bollywood dicium 137 kali

Posted:

Tangan aktres Bollywood dicium 137 kali

Tangan aktres Bollywood dicium 137 kali


TANGAN Veena Malik dicium oleh seorang peserta sebuah program realiti televisyen di Mumbai kelmarin.


NEW DELHI - Tangan aktres dari Pakistan, Veena Malik dicium sebanyak 137 kali dalam tempoh 60 saat oleh sejumlah lelaki, lapor portal berita Indian Express semalam.

Veena juga dilaporkan memecahkan rekod Guinness World Records bagi kategori menerima ciuman paling banyak di dunia.

Dia mengatasi rekod aktor terkenal Bollywood, Salman Khan yang pernah menerima ciuman sebanyak 108 kali oleh kanak-kanak dalam tempoh sama.

"Saya berjaya menewaskan rekod 108 ciuman yang diterima Salman dengan memperoleh 137 ciuman dalam tempoh seminit," katanya.

Veena atau nama sebenarnya, Zahida Malik dicium oleh para peserta sebuah rancangan realiti televisyen sempena sambutan kelahirannya yang ke-29 kelmarin.

Dia sebelum ini mencetuskan kontroversi apabila gambarnya dalam keadaan bogel disiarkan majalah FHM versi India. - Agensi

Lelaki mati diserang ikan jerung

Posted:

Lelaki mati diserang ikan jerung

Lelaki mati diserang ikan jerung


GAMBAR fail menunjukkan seekor ikan jerung putih sedang mebaham mayat.


WELLINGTON, New Zealand - Seorang lelaki terbunuh dalam satu serangan ikan jerung yang jarang berlaku di Pantai Muriwai, 40 kilometer dari barat bandar raya ini semalam.

Beberapa pegawai berkata, anggota polis melepaskan tembakan dari sebuah bot sebagai cara untuk 'memaksa' haiwan itu melepaskan mayat si mangsa yang digigitnya.

Saksi-saksi menyatakan, lelaki berusia 47 tahun itu berenang kira-kira 100 meter dari kawasan pantai semasa dia diserang.

Ia merupakan serangan ikan jerung pertama ke atas manusia di negara ini dalam tempoh lebih 35 tahun.

Darah dapat dilihat di permukaan laut manakala sejumlah perenang termasuk sekumpulan pelajar bergegas menyelamatkan diri ke pantai selepas mereka mendengar jeritan tentang kehadiran ikan jerung.

Seorang anggota penyelamat sukarelawan, Tim Jago berkata, ikan jerung itu amat besar kerana ia berukuran empat meter.

Menurutnya, haiwan itu dipercayai ikan jerung putih seperti yang digambarkan dalam filem Jaws arahan Steven Spielberg pada tahun 1975.

Dia berkata, mulut ikan tersebut masih menggigit mayat mangsa apabila polis tiba.

Jago memberitahu, anggota polis yang berada di dalam bot penyelamat terpaksa melepaskan tembakan ke arah haiwan tersebut supaya ia melepaskan mayat si mangsa.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Kahwin pada tahun 2015

Posted:

Kahwin pada tahun 2015

Kahwin pada tahun 2015

SUDAH agak lama cerita mengenai pelakon kacak Shahrizal Jaszle tidak muncul menerusi media selepas kontroversi percintaannya bersama pelakon Miera Liyana yang berakhir sekitar awal tahun lepas. Selepas itu, Shahrizal dilihat seolah-olah cuba melarikan diri daripada pihak media dengan tidak menghadirkan diri pada majlis-majlis hiburan.

Menolak anggapan bahawa dia melarikan diri daripada media, ujar Shahrizal, dia sebenarnya terlalu sibuk dengan penggambaran beberapa buah drama yang kini ada beberapa daripadanya sudah ditayangkan di kaca TV seperti Pelamin Di Pusara dan Rindu Bertamu Di Abu Dhabi.

"Bukan sebab kes putus cinta saya menyepi dan seolah-olah melarikan diri daripada pihak media. Sebaliknya, saya sibuk dengan penggambaran drama. Drama yang kini sedang ditayangkan di TV3 iaitu Rindu Bertamu Di Abu Dhabi menuntut saya berada di lokasi selama tiga bulan," jelasnya lagi.

Pada bulan Disember lalu, hero filem Azura 2012 itu juga secara tiba-tiba mengejutkan peminat-peminatnya dengan berita pertunangannya bersama seorang bakal doktor bernama Redzwani Puteri, 25.

Mengakui keputusannya untuk bertunang dalam usianya yang baru 24 tahun bukan dibuat secara terburu-buru, Shahrizal mengatakan sudah mengenali Redzwani lama dan merasakan gadis itu adalah pilihan tepat untuk dijadikan isteri.

Hasrat untuk memperisterikan Redzwani dengan cepat nampaknya tidak kesampaian kerana Shahrizal diberi tempoh selama dua tahun untuk berkahwin dengan tunangnya sekali gus menafikan yang dia dan Redzwani bakal berkahwin pada tahun ini.

"Kami masih lagi merancang tarikh perkahwinan. Bukan tahun ini. Insya-Allah pada tahun 2015. Sebabnya, keluarga dia (Redzwani) minta dia habis belajar dulu sebelum berkahwin," jelasnya ketika ditemui pada sesi penggayaan rantai mutiara Rafflesia yang bakal diberikan kepada pemenang-pemenang mengikut kategori yang dipertandingkan di Festival Filem Malaysia (FFM), di Hotel Parkroyal, Kuala Lumpur.


REDZWANI akui banyak bersabar menjadi tunangan Shahrizal.


Ditebak mengenai cabaran bertunang dalam tempoh yang lama, ulas Shahrizal, dia sedia menghadapinya dan tetap mengikut saranan orang tua mereka.

Akui Shahrizal, tempoh dua tahun itu juga membolehkan dia dan tunangnya memfokuskan pada kerja dan pelajaran.

"Memang kalau ikutkan rasa macam lama sangat tunang selama dua tahun tetapi ia tidak menjadi masalah buat kami kerana saya sibuk dengan berlakon dan dia juga sibuk belajar," ujarnya mengenai tunangnya yang kini mengikuti pengajian ijazah keduanya iaitu perubatan dan pembedahan selepas memperoleh ijazah dalam bidang perubatan sains.

Teman baik

Mengulas mengenai pertemuannya bersama Redzwani, ujar Shahrizal: "Redzwani sebenarnya merupakan teman baik saya. Saya kenal dia sudah lama. Dia adalah kawan baik saya, malah kami rapat sebab kedua-dua keluarga kami juga saling kenal mengenali antara satu sama lain," tuturnya.

Mendedahkan sebab dia menyukai tunangnya itu, kata Shahrizal, ia adalah kerana mereka berkongsi minat yang sama iaitu fotografi. Ujarnya lagi, Redzwani juga seorang yang sangat penyabar dengan kerenahnya dan kesibukannya sebagai seorang pelakon.

"Kami mempunyai minat yang sama iaitu suka mengambil gambar. Saya juga memerlukan seorang yang kuat sabar dan dia memang sangat sabar dengan saya malah dia juga pandai membuat kerja rumah serta pandai memasak," puji Shahrizal terhadap Redzwani.

Mengulas mengenai tema dan persiapan perkahwinan, ujar Shahrizal, dia dan tunangnya sudah mengatur persiapan perkahwinan sebanyak 20 peratus dan bercadang untuk mengadakan perkahwinan dalam taman.


MINAT yang sama dalam bidang fotografi menimbulkan bibit-bibit cinta antara mereka berdua.


Cacat

Di luar kehidupan peribadinya, Shahrizal memberitahu, akan membawa watak sebagai orang cacat untuk drama slot Azalea di TV3. Mengakui sering membawa watak hero dan baik, jelas Shahrizal, dia ingin versatil dalam lakonan dan mencuba watak-watak yang berlainan pula.

Jelas Shahrizal juga, dia kini lebih selektif dalam pemilihan drama dan tidak mahu tangkap muat sebarang drama yang ditawarkan kepadanya.

"Saya lebih mementingkan kualiti daripda kuantiti. Saya suka watak yang mencabar untuk menguji lakonan saya daripada main terima segala tawaran yang datang," tegasnya.

Awal tak kisah Scha, Fahrin bergandingan

Posted:

Awal tak kisah Scha, Fahrin bergandingan

Awal tak kisah Scha, Fahrin bergandingan

Oleh FATEN SAPHILLA MOHAMED ISA


SCHA bersama Barry (tengah) dan Chris pada majlis menandatangani kontrak pelantikan sebagai duta SNE Marketing di Kuala Lumpur baru-baru ini.


SEJAK putus cinta hampir empat tahun lalu, pelakon cantik Scha Al-Yahya atau nama sebenarnya Sharifah Nor Azean Syed Mahadzir Al-Yahya, 30, tidak pernah lagi bergandingan bersama pelakon bertubuh sasa, Fahrin Ahmad dalam produksi filem yang sama.

Sebelum ini mereka pernah bergandingan bersama sebagai hos program Sehati Berdansa bersama-sama suami Scha iaitu Awal Ashaari. Bagaimanapun Scha yang ditemui Kosmo! pada majlis menandatangani kontrak pelantikan sebagai duta produk kecantikan SNE Marketing di Kuala Lumpur baru-baru ini mengakui dia bakal berlakon buat julung-julung kalinya bersama Fahrin.

Scha dan Fahrin bakal ke set penggambaran drama untuk slot Cerekarama, TV3, berjudul Lady Gagah.

Apakah cerita sebenarnya dan ikuti luahan hati Scha yang mengakui tiada masa bermesra bersama suaminya kerana kesibukan dirinya sebagai pelakon, pengacara dan juga duta produk.

Ikuti temu bual Kosmo! bersama Scha yang kelihatan cukup anggun pada majlis yang turut dihadiri pengarah urusan SNE Marketing, Datuk Seri Barry Cheng Teik dan seorang lagi duta SNE Marketing, Chris Tong Bing Yu.

Kosmo!: Apakah reaksi Scha apabila diberitahu bakal berlakon di samping Fahrin?

SCHA: Mula-mula bila diberitahu bakal berlakon bersama Fahrin, mulut saya terus cakap 'Alamak'.

Kenapakah reaksi Scha begitu sekali? Scha tidak sudikah berlakon bersama Fahrin?

Itu reaksi spontan saya. Sebenarnya, saya tidak ada masalah berlakon bersama dia (Fahrin).

Bilakah penggambaran drama tersebut bermula?

Insya-Allah penggambaran drama Lady Gagah itu akan bermula hujung bulan Mac ini.

Apakah watak yang akan dibawa Scha dan Fahrin? Adakah sebagai pasangan kekasih?

Tidak. Saya akan bawa watak sebagai adik kepada Rozita Che Wan sebagai pelakon utama Lady Gagah manakala Fahrin akan bawa watak lelaki yang gagah.

Adakah ini drama gandingan pertama kali anda dengan Fahrin?

Sebelum ini kami juga ada ditawarkan berlakon filem yang sama tetapi projek itu tidak menjadi.

Bagaimanakah reaksi Awal apabila mendapat tahu Scha bakal berlakon bersama Fahrin?

Awal tak kisah. Dia tidak pernah melarang saya untuk berlakon atau mengacara bersama Fahrin.

Selain drama Lady Gagah, apakah perkembangan terbaharu mengenai Scha?

Saya baru habis penggambaran drama Jodoh di Astro Ria. Sekarang ini, saya sedang menjalani penggambaran telemovie Hero Malaya untuk Astro Warna. Kemudiannya, saya bakal ke set penggambaran Lady Gagah. Pada setiap minggu pula, saya akan mengacarakan Muzik-Muzik. Tahun ini juga dua buah filem saya akan ditayangkan iaitu Awan Dania The Movie pada bulan Mac dan juga filem Papadom 2 juga bakal menyusul di pawagam.

Scha juga baru sahaja dilantik sebagai duta produk kecantikan SNE Marketing. Berapa lamakah kontrak Scha sebagai duta produk kecantikan itu?

Saya sudah ikat kontrak sebagai duta produk ini tiga bulan lalu untuk tempoh selama setahun. Sebenarnya, saya lebih kepada duta untuk produk SNE iaitu Beutskin Essence.

Bagaimanakah pula tugas anda sebagai duta produk kecantikan Bio Essence, adakah sudah tamat?

Tidak. Saya masih duta Bio Essence dan bakal disambung untuk setahun lagi. Saya sudah menjadi duta produk itu selama empat tahun. Saya juga sambung kontrak setahun lagi untuk produk Avon.

Tidak timbul masalahkah apabila Scha menjadi duta untuk dua produk kecantikan yang berlainan?

Produk Bio Essence lebih kepada penjagaan kulit manakala SNE lebih kepada penjagaan dalaman untuk tenaga dan kecergasan minda.

Berapa lamakah Scha sudah menggunakan produk ini dan apakah perbezaan yang dialami?

Saya diberi percubaan selama tiga bulan untuk makan produk ini dan melihat keberkesanannya. Alhamdulillah, selepas enam bulan makan, saya lebih bertenaga dan tidak lagi rasa letih dan mengantuk biarpun sepanjang hari di set penggambaran.

Bagaimanakah Scha membahagikan masa berlakon, mengacara, menjadi duta dan tugas sebagai isteri?

Saya akui terlalu sibuk sehinggakan tiada masa untuk bermesra bersama Awal. Saya cuma dapat bercakap selama 10 minit sahaja dengan Awal sebelum tidur. Bila bangun pagi, dia atau saya sudah keluar bekerja.

Bagaimanakah perancangan untuk menambah ahli keluarga jika anda berdua terlalu sibuk?

Kami tidak merancang. Jadi kami tidak terlalu mencuba untuk mendapatkan anak.

Soo-jung mangsa gangguan seksual

Posted:

Soo-jung mangsa gangguan seksual

Soo-jung mangsa gangguan seksual


KES gangguan seksual Soo-jung berlaku di dalam kereta api bawah tanah.


SALAH seorang ahli kumpulan Sunny Days iaitu Im Soo-jung telah mengalami insiden yang menakutkan apabila dia diraba oleh seorang lelaki yang tidak dikenali baru-baru ini.

Menurut laporan laman web soompi.com, kejadian itu berlaku sewaktu penyanyi berkenaan menggunakan pengangkutan kereta api bawah tanah untuk pulang ke rumahnya di Seoul, Korea Selatan setelah selesai menjalani penggambaran sebuah klip video.

Menurut pihak polis, Soo-jung terus membuat aduan di balai polis setelah merasakan dirinya mengalami gangguan seksual.

Kemudian beberapa anggota polis berjaya menangkap lelaki tersebut yang merupakan seorang pekerja kilang.

"Ketika ini lelaki yang terlibat dengan kejadian itu telah ditahan tanpa syarat dan sekiranya didapati bersalah dia akan didakwa di bawah undang-undang gangguan seksual," ujar wakil polis tersebut.

Bagaimanapun, lelaki yang telah ditangkap itu menyatakan dia langsung tidak berniat menyentuh tubuh Soo-jung dari belakang dan mendakwa perbuatan tersebut berlaku secara tidak sengaja.

Sementara itu, wakil jurucakap Sunny Days menjelaskan bahawa Soo-jung sangat terkejut dengan kejadian tersebut dan kini dia sedang berehat di rumah buat sementara waktu.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved