Ahad, 27 Januari 2013

Kosmo Online


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


KTMB cuba cipta rekod beroperasi 90 jam tanpa henti

Posted:

KTMB cuba cipta rekod beroperasi 90 jam tanpa henti

KTMB cuba cipta rekod beroperasi 90 jam tanpa henti

27/01/2013 7:11pm

KUALA LUMPUR — Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMTB) kini berusaha mencipta rekod beroperasi 90 jam tanpa henti perkhidmatan khas komuter ke Batu Caves sempena sambutan Thaipusam bagi melayakkan syarikat itu memahat nama dalam Malaysia Book of Records tahun ini.

Pengurus Besar KTMB, Mohd. Hider Yusoff berkata, selama empat hari tiga malam, perkhidmatan komuter di kesemua laluan beroperasi tanpa henti bermula 25 Januari sempena perayaan itu dan seramai 200 pemandu bekerja dalam tiga jadual waktu bekerja.

"Bagi memenuhi kriteria yang diperlukan oleh Malaysia Book of Records, perkhidmatan komuter dari Pelabuhan Klang, Rawang dan Sungai Gadut ke Batu Caves dan sebaliknya, harus beroperasi dengan lancar," katanya ketika ditemui di Batu Caves hari ini.

Beliau berkata, setiap perjalanan pergi dan balik direkod mulai Jumaat lepas hingga hari terakhir perkhidmatan khas itu esok, dan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) amat diperlukan bagi memenuhi syarat yang ditetapkan.

Mohd. Hider berkata, seramai 500,000 penumpang menggunakan perkhidmatan itu selama tiga hari beroperasi, dan bilangan tersebut dijangka bertambah pada hari akhir sambutan Thaipusam esok.— BERNAMA

Skim pembiayaan mikro untuk penjaja kini dibuka

Posted:

Skim pembiayaan mikro untuk penjaja kini dibuka

Skim pembiayaan mikro untuk penjaja kini dibuka

27/01/2013 6:19pm

TEMERLOH — Kira-kira 1.5 juta penjaja dan peniaga kecil di seluruh negara kini boleh memohon Skim Pembiayaan Mikro Untuk Penjaja dan Peniaga Kecil yang disalur melalui Unit Kerjasama Awam Swasta, Jabatan Perdana Menteri.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, skim itu yang dikendalikan Bank Rakyat, menyediakan pembiayaan dari RM1,000 hingga RM50,000 bagi tujuan modal kerja atau modal pusingan serta pembelian peralatan.

"Skim ini memberi keutamaan kepada peserta yang menjalankan perniagaan Menu Rakyat 1Malaysia di mana permohonan mereka akan didahului berbanding mereka yang menjalankan perniagaan lain," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Program Penjaja 1Malaysia di sini, hari ini.

Katanya, bagi yang berminat, mereka boleh mengisi borang yang disediakan di semua cawangan Bank Rakyat dan dilampir salinan kad pengenalan serta salinan pendaftaran perniagaan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

"Bagi permohonan yang lengkap, proses kelulusan akan mengambil masa antara lima hingga 10 hari sahaja," katanya menambah kerajaan memperuntukkan RM50 juta menerusi skim itu.— BERNAMA

Penunggang motosikal maut dirempuh lori

Posted:

Penunggang motosikal maut dirempuh lori

Penunggang motosikal maut dirempuh lori

27/01/2013 5:57pm

PEKAN — Seorang penunggang motosikal maut selepas tercampak ke atas jalan akibat dirempuh sebuah lori di Kilometer 42, Jalan Pekan-Nenasi, dekat sini, semalam.

Dalam kejadian pukul 8.50 malam itu, Nasir Juseh, 29, dari Kampung Landai, Mukim Bebar, meninggal dunia di tempat kejadian akibat cedera parah di kepala dan badan.

Ketua Polis Daerah Pekan, Supt. Yahaya Othman berkata, siasatan awal mendapati mangsa keluar mengejut dari sebuah simpang di kiri jalan menyebabkan pemandu lori berusia 32 tahun tidak sempat mengelak dan melanggarnya.

"Mangsa tercampak ke atas jalan manakala motosikalnya diseret sejauh 30 meter oleh lori terbabit," katanya kepada pemberita di sini hari ini.— BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved