Jumaat, 21 September 2012

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Menjaga lembu seperti anak sendiri

Posted:

Menjaga lembu seperti anak sendiri

WANITA berusia 40 tahun itu, Letchumi Muniandy bangun seawal pukul 6 pagi untuk memulakan tugas-tugas rutin bersama enam orang pekerja yang lain.

Tugasnya tidak glamor seperti pegawai perhubungan awam mahupun setiausaha, namun setiap hari dia mesti akan memastikan para pekerja memberi makan secukupnya 130 ekor lembu tenusu baka frisian sahiwal dan frisian jersey.

Susu lembu diperah dua kali sehari iaitu pada pukul 8 pagi dan 6 petang menggunakan kaedah tulang ikan dari Thailand. Kaedah itu mampu mengumpul susu sebanyak 600 liter sehari.

Kaedah perahan susu tulang ikan membolehkan lebih kurang 10 ekor lembu diperah sekali gus dalam satu masa.

Semua alat perahan susu yang dipasang pada kantung susu lembu bersambung menjadi satu saluran yang terus ke bekas pengumpulan.

Dengan kaedah tulang ikan, susu dapat diperah dengan cepat dan dalam masa yang sama tahap kebersihan terjamin.

Selang masa antara dua waktu memerah susu, Letchumi memastikan lembu-lembu itu mendapat makan dan rehat yang cukup. Dia dan para pekerjanya turut mendapat rehat sebelum tugas waktu petang menjelma.

Suaminya, P. Jaga, 45, yang merupakan seorang pensyarah membantunya pada hujung minggu. Dalam nada lembut, dia mengakui sudah masak dengan cabaran menjadi penternak lembu tenusu.

Ketika mula-mula menjalankan penternakan lembu tenusu, dia dan suaminya membeli lembu-lembu bunting dari Thailand.

"Tahun pertama, kami rugi besar kerana 20 ekor daripada lembu yang dimiliki mati. Tahun kedua, masih lagi tidak mendapat sebarang keuntungan.

"Tahun ketiga, saya mengambil keputusan menguruskan ladang ini sepenuh masa," luah Letchumi ketika ditemui di ladangnya yang terletak di Kampung Ganun, Alor Gajah, Melaka.

Akuinya, kurang pengetahuan mengenai kesihatan dan keadaan fizikal lembu menyebabkan dia dan suami mengalami kerugian besar dua tahun lalu.


LEMBU-LEMBU ternakan perlu diberi makanan secukupnya sama dengan kuantiti pengeluaran susu.


Produktif

Sama seperti makhluk bernyawa lain, lembu juga menunjukkan tanda-tanda sedang sakit. Haiwan itu turut memerlukan rehat dan makan yang cukup supaya produktif dan tidak boleh terlalu tertekan.

Bagi Bacha Lal Baboothi Ram, 57, pula, masalah ruang ternakan dan makanan menjadi isu yang masih membelenggu hingga kini.

Dia yang merupakan generasi ketiga penternak lembu tenusu terpaksa memotong rumput-rumput sekitar Melaka setiap pagi semata-mata mahu memastikan lembu ternakan tidak putus bekalan makanan.

Letchumi juga berdepan masalah sama, penyelesaian yang dilakukan ialah menanam sendiri rumput di atas tanah seluas 24 hektar berdekatan ladang ternakan. Dahulu dia terpaksa membeli rumput dari Perak.

"Ketika menjalankan ternakan lembu tenusu secara bebas di ladang, hasilnya sangat banyak tetapi kini agak kurang setelah semua lembu dikurung," cerita Bacha Lal.

Menurutnya, industri tenusu juga pernah mengalami zaman merudum sekitar tahun 90-an sehingga menyebabkan lelaki dari Tambak Paya, Melaka itu menjual ladang berteknologi tinggi di Hutan Pecah, Melaka.

Ketika itu, masalah penyakit dan harga susu lembu yang murah serendah 50 sen seliter menyebabkan dia terpaksa berbuat demikian, namun kini, Bacha Lal bersyukur kerana kehidupan sudah stabil dan pihak Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) kerap membantu.

"Menjaga lembu tenusu sangat susah, lembu-lembu perlu sentiasa diberi cukup air dan perlu diperiksa setiap hari," jelasnya tetapi pada masa yang sama dia yakin pekerjaannya itu membuahkan hasil yang lumayan.

Pekerjaan yang diwarisi oleh datuk dan ayah Bacha Lal kini bakal diwarisi anaknya, Rajnath Dinesh Lal Bacha Lal, malah dia mampu menghantar salah seorang anaknya belajar di Glasgow, United Kingdom.

Pendapat yang sama turut dikongsi oleh Letchumi. Bidang pertanian dan penternakan sudah pasti akan memberikan keuntungan cuma perlu bersabar dan memakan masa. "Paling penting ialah rasa sayang kepada haiwan dengan kerap membelai dan menjaga lembu-lembu seumpama menjaga anak sendiri," ujarnya sambil menambah, dia pernah mengalami lebam-lebam pada badan akibat ditendang lembu ketika proses memerah susu.

Seperti yang diungkapkan oleh Ketua penolong Pengarah Kanan JPV, Dr. Siti Salmiyah Tahir, 51, menternak lembu tenusu lebih susah daripada lembu daging.

"Penghasilan susu bukan sahaja untuk kegunaan anak lembu, malah perlu memenuhi kapasiti penggunaan sumber protein itu di seluruh negara," kata Siti Salmiyah ketika melakukan lawatan ke ladang lembu penternak di sekitar Melaka.

LETCHUMI memastikan lembu ternakannya mendapat kasih sayang selain mendapat makanan secukupnya setiap hari.


Ubat pembasmi kuman

Susu merupakan hidangan yang penuh nutrien dan mudah dihadam. Ia mengandungi lemak tepu, protein, kalsium dan juga vitamin C.

Ia sangat mudah tercemar sama ada melalui ubat-ubatan yang diberikan pada lembu atau bakteria selepas dibiarkan terdedah pada suhu bilik dalam tempoh yang lama.

Sehubungan itu, Ladang Agro Tenusu milik Letchumi mengamalkan amalan ladang yang sangat ketat. Setiap kenderaan yang masuk akan melalui takungan air yang mengandungi ubat pembasmi kuman.

Kaki-kaki lembu yang akan diperah di sistem tulang ikan juga akan dinyah kuman selain bahagian puting turut dilakukan prosedur yang sama.

Susu yang diperah serta-merta dihantar terus ke Pusat Perkhidmatan Industri Tenusu (PPIT), Air Molek untuk dijual dan disimpan. Setiap empat hari, susu terkumpul dibawa ke syarikat tenusu, Dutch Lady Milk Industries Berhad (DLMI) untuk diproses menjadi produk susu.

Di PPIT, susu disimpan dalam tangki penyejukan yang mengekalkan suhu pada 4 darjah Celsius. Takat suhu yang sesuai untuk memastikan sumber protein dalam keadaan baik. Bakteria dalam susu boleh dihapuskan dengan menurunkan suhu atau menaikkannya dengan cara mendidihkan.

Selain memastikan susu sentiasa segar, pencemaran antibiotik juga pernah menjadi isu yang menghalang para penternak lembu untuk terus maju.

Ia sukar dikesan melalui ujian ringkas dan memerlukan beberapa siri ujian yang intensif. Apabila susu yang tercemar dicampur dengan susu yang elok, maka keseluruhan susu tersebut sudah tidak boleh diterima dari segi kualiti.

"JPV giat membantu para penternak dalam memberi pendidikan mengenai isu tersebut sejak tahun 2000. Kini, kes susu tercemar dengan bakteria hampir 0 peratus iaitu 0.1 peratus," kata Siti Salmiyah.

Terangnya, banyak cara yang digunakan oleh para penternak dalam mengasingkan lembu yang sedang dalam proses rawatan menggunakan ubat antibiotik.

Antaranya, lembu diberi tanda pada bahagian ekor dan diasingkan bagi pengurusan memerah susu. Selepas semua lembu yang sihat diperah susunya, susu lembu sakit pula diperah. Susunya digunakan untuk minuman anak-anak lembu.

Jangka masa pengasingan lembu yang mendapat rawatan bergantung pada jenis ubat yang digunakan iaitu antara tiga hingga 14 hari dan tempoh itu susu dianggap rosak.

"Walaupun sakit, susu perlu diperah kerana jika tidak, kantung susu akan sakit dan boleh rosak. Apabila rosak, ia sudah merugikan penternak," cerita Siti Salmiyah. Namun, masalah tersebut boleh dikawal.

Disebabkan kebanyakan ladang ternakan sekarang mengamalkan sistem kandang atau fidlot akibat kekangan tanah, lembu perlu mendapat makanan yang secukupnya.


JAGA (kiri) menunjukkan keberkesanan hasil perahan susu yang menggunakan kaedah tulang ikan.


Baka lembu

Jadi, kaedah kecekapan makanan digunakan bagi memastikan makanan yang diberikan mampu menghasilkan kandungan susu yang setimpal. Selain rumput, makanan lembu mesti mengandungi tenaga., fosforus dan serat.

Melalui pemerhatian JPV, lembu-lembu baka dari Australia berpotensi mengeluarkan susu sebanyak 25 liter sehari berdasarkan pada faktor cuaca, air dan pemakanan di Malaysia.

Lembu-lembu memerlukan keprihatinan penjaga supaya ia berada dalam keadaan optimum bagi menghasilkan susu. Lembu bunting selama dua bulan dan mengeluarkan susu untuk tujuh bulan berbanding lembu daging hanya tiga bulan.

Selepas sembilan kali melahirkan anak, lembu tersebut akan dijual atas faktor penurunan pengeluaran susu.

Dalam tempoh itu, penjagaan lembu sangat penting. Menurut Pengarah Makmal Kualiti Susu, Melaka, Rosnaini Ali, 50, terdapat konsep yang dikenali sebagai cowsignals digunapakai dalam memberi gred mengikut fizikal haiwan.

Secara asasnya, terdapat enam elemen yang perlu dinilai iaitu air, cahaya, udara, rehat, ruang dan makanan. Kesemuanya harus diteliti, dinilai dan difikirkan seterusnya bertindak atas keputusan yang dibuat.

Terdapat lima skor dengan skor pertama bagi lembu yang terlalu kurus sehingga skor lima yang menggambarkan lembu obesiti. Lembu sepatutnya berada dalam keadaan antara skor tiga dan 3.5.

Satu lagi bahagian yang perlu diperhatikan ialah rumen. Rumen merupakan ruang pertama dalam perut binatang yang menyimpan makanan separuh cerna buat sementara waktu. Makanan dalam rumen akan dimasukkan ke dalam mulut kembali sebelum dikunyah sehingga lumat.

Lumur gris satu badan

Posted:

Lumur gris satu badan


SEORANG pemuda membiarkan tubuhnya disimbah dengan gris yang pekat.


IA mungkin kelihatan pelik dan menggelikan. Pasti ramai yang terfikir dan tertanya-tanya: 'Tidakkah acara itu akan mengotorkan bandar ataupun bagaimanakah pula mahu membersihkan diri selepas itu?'

Namun, itulah tradisi yang diraikan sejak hampir 500 tahun dahulu oleh penduduk sebuah daerah di Sepanyol.

Kebanyakan orang pasti biasanya mahu mengelakkan jari atau tangan mereka daripada terkena gris hitam apabila melakukan sesuatu pekerjaan terutamanya yang berkaitan pemotoran atau pembinaan.

SUASANA perarakan Cascamorras yang menempuh perjalanan sejauh tiga kilometer.


Namun, lain pula ceritanya dengan warga di utara Granada. Mereka bukan sahaja membiarkan tangan dan muka mereka terkena gris, bahkan melumurkan seluruh tubuh menggunakan pelincir hitam tersebut.

Lebih unik dan mengejutkan, ia dilakukan secara besar-besaran dan melibatkan ribuan orang. Bagaikan sebuah pesta riang ria, wajah dan tubuh yang comot itu dilihat sebagai suatu keseronokan.

Tanpa segan silu, pemuda dan pemudi yang telah 'kehitaman' dan berminyak itu berjalan kaki dalam perarakan sejauh tiga kilometer. Mereka bergerak dari sebuah pekan yang dipanggil Guadix ke pekan Baza.

Namun, jangan silap, ia bukanlah satu upacara pemujaan atau parti anjuran oleh peminat gothik.

JIKA pada hari biasa, perbuatan sepertiini dianggap menjijikkan, namun sempena pesta Cascamorras, ia suatu kemestian.


Mengimbau asal-usul kisah pesta yang dinamakan Cascamorras itu, ia menceritakan tentang sejarah pertelagahan penduduk di dua pekan iaitu Guadix dan Baza suatu ketika dahulu.

Pergaduhan tercetus apabila penduduk Guadix mahu merampas semula sebuah patung suci, Virgen de la Piedad, yang dipercayai telah dicuri dan diletakkan di sebuah gereja di Baza.

Bagaimanapun, penduduk Baza menetapkan syarat iaitu individu yang mahu mengambil patung itu boleh datang ke Baza, tetapi orang berkenaan hanya boleh mengambil patung tersebut sekiranya pakaiannya langsung tidak terkena sebarang kotoran.

Walhal, ia merupakan satu helah kerana penduduk Baza pada ketika itu sudah bersiap sedia dengan air berwarna dan telur bagi menggagalkan misi pemuda Guadix.

Selepas pertelagahan penduduk dari kedua-dua tempat itu berakhir secara damai, peristiwa tersebut terus diingati sehingga hari ini dan ia disambut pada tarikh 6 September setiap tahun.

Ketidakhadiran guru satu pembaziran

Posted:

Ketidakhadiran guru satu pembaziran

Setiap negara di Asia mempunyai fenomena yang berbeza dari aspek pembangunan pendidikan. Selain menetapkan standard yang tinggi seperti Singapura, India dan China pula berdepan dengan ancaman pendidikan yang mendukacitakan.

PADA hari-hari tertentu di sekolah rendah di India, satu daripada empat orang guru akan hilang. Ia merupakan satu pembaziran ilmu bagi sebuah negara yang menampung penduduk muda sebagai tiket untuk menempah status kuasa besar.

Di daerah miskin dan pertanian, Baghpat di Uttar Pradesh, sebuah negeri yang merupakan rumah kepada hampir 200 juta orang, nisbah satu daripada enam orang rakyat India, masalah ketidakhadiran menimpa kedua-dua pihak, murid-murid dan guru-guru.

Seorang guru besar yang kecewa menunjukkan rekod daftar kakitangan di sekolahnya. Dua daripada tujuh guru sepenuh masa tidak berada di situ. Seorang daripadanya dilihat hanya hadir beberapa kali pada tahun 2012 disebabkan oleh cuti berpaten perubatan dan penjagaan anak.

"Ramai guru yang tidak mahu bekerja," dia mengadu di pejabatnya yang kelihatan ringkas dengan cahaya yang terbatas, sambil meminta supaya namanya tidak didedahkan kerana sensiviti isu yang dikongsi.

"Kerajaan menyediakan buku, pakaian seragam dan makanan tengah hari kepada semua pelajar secara percuma. Mereka belanja begitu banyak wang, tetapi jika guru tidak berdedikasi maka semua wang hanya satu pembaziran."

Di sekolah-sekolah lain di sekitar kawasan itu, jarak kira-kira dua jam dari New Delhi, kekurangan guru disebabkan ketidakhadiran atau pengambilan guru yang terhad.

Dalam satu pendedahan terkini di kawasan itu menyaksikan seramai 77 orang guru dipecat selepas penyiasatan oleh kolej latihan tempatan mendedahkan mereka telah memalsukan sijil sekolah mereka sendiri.

Sistem pendidikan pada hari ini membekal masalah pada masa depan, kata pakar.

"Kami memiliki penduduk yang sangat muda dan ia mempunyai banyak potensi," kata Rukmini Banerji dari kumpulan penyelidikan dan pendidikan terkemuka India, Pratham kepada AFP.

"Jika anda mahu kanak-kanak bermula 10 tahun dari sekarang untuk mempunyai kemahiran asas pendidikan abad ke-21, anda perlu bermula dari sekarang di gred satu dan dua. Jika kita tidak melakukannya, kita akan kehilangan satu peluang yang unik."


PELUANG pendidikan kanak-kanak di Baghpat diparahkan dengan tindak-tanduk guru sekolah yang memonteng sekolah.


Mengukur ketidakhadiran

Secara umum, sekolah rendah kerajaan negeri di India amat mendukacitakan," kata seorang profesor di Universiti California dan penyelidik sistem India, Karthik Muralidharan.

Kajian beliau tentang ketidakhadiran guru, dilakukan bersama-sama dengan ahli akademik lain dan Bank Dunia, menyediakan angka konkrit bagi masalah ini kerana mereka mengadakan lawatan dari semasa ke semasa ke sekolah-sekolah di seluruh negara.

Pada tahun 2003, satu kaji selidik mendapati purata 25 peratus guru sekolah rendah kerajaan negeri tidak hadir pada satu-satu masa. Penyelidikan semula pada tahun 2010 mendapati, angka itu telah meningkat sedikit kepada 23.7 peratus. Di Uttar Pradesh, kadar itu masih lebih daripada 30 peratus.

Beberapa ketidakhadiran adalah sah seperti cuti sakit, bersalin atau penjagaan kanak-kanak, sebagai contoh, tetapi kira-kira 60 peratus adalah atas sebab-sebab yang boleh dipersoalkan.

Dalam kes-kes yang paling buruk, guru-guru yang mempunyai pengaruh politik bertindak bekerja di tempat lain dengan merasuah pihak pemeriksa sekolah dan terus menerima gaji mereka.

Kos keseluruhan guru-guru yang tidak hadir kepada kerajaan boleh mencapai Rs85 bilion (RM4.8 billion) setahun, anggaran Karthik dalam penyelidikan baharu yang belum diterbitkan lagi.

Kerajaan melabur berbilion-bilion rupee ke dalam sistem pendidikan sebagai tonggak agenda 'pertumbuhan inklusif' yang bertujuan memastikan faedah pembangunan ekonomi mencapai rakyat miskin, yang amat bergantung kepada pendidikan yang disediakan kerajaan negeri.

Prospek demografi

Perdana Menteri, Manmohan Singh, menyenaraikan kejayaan semasa ucapan Hari Kemerdekaan bulan lepas.

Menurut beliau, sebanyak 51,000 sekolah baharu telah dibuka dan kira-kira 700,000 guru diupah dalam tempoh dua tahun yang lalu. Untuk pertama kalinya, Hak untuk Akta Pendidikan menjamin persekolahan kerajaan negeri yang dibuka kepada kanak-kanak berusia dari enam hingga 14 tahun.

"Anak-anak kita ialah kekuatan terbesar negara kita," kata beliau.

India ialah rumah kepada bilangan kanak-kanak yang tertinggi di dunia, dan dalam beberapa dekad akan datang, akan menjadi tenaga kerja serta buruh produktif, satu terma yang digelar sebagai 'dividen demografi' oleh kerajaan dan pakar ekonomi.

Namun, prospek dividen demografi yang dipersoal, apabila berjuta-juta orang yang kurang berpendidikan tetapi dengan aspirasi tinggi, tidak akan dapat mencari pekerjaan menjadi cabaran kebangsaan, menghantui 1.2 bilion orang.


GOLONGAN petani di India menerima tempias daripada sistem pendidikan yang longgar apabila mereka tidak ada pilihan lain untuk menghantar anak mereka mendapat ilmu.


Pratham menjalankan satu kajian tahunan terhadap sekolah-sekolah luar bandar utama kerajaan negeri, yang mendapati selepas lima tahun bersekolah lebih daripada separuh kanak-kanak masih tidak dapat membaca teks asas dalam bahasa ibunda mereka sendiri.

Berdiri sebagai salah satu sistem pendidikan terbesar di dunia, China turut menerima tempias pelbagai jenis teguran mengenai tahap dan standard pendidikan.

Pada Jun 2012, kira-kira 9.15 juta pelajar mengambil Peperiksaan Pendidikan Tertinggi Kebangsaan (Gao Kao) di China yang merupakan pengukur kepada segala pembelajaran mereka sepanjang pendidikan.

Melabur kira-kira empat peratus daripada keseluruhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK), kerajaan China menetapkan sembilan tahun pendidikan mandatori kepada semua kanak-kanak di negara itu dan dipercayai hampir 99 peratus mencapainya.

Namun, kritikan yang dihadapi oleh sistem pendidikan di negara itu ialah sama seperti kebanyakan sistem di negara Asia iaitu pembelajaran berasaskan hafalan. Tiada ruang untuk berfikir di luar kotak atau penekanan terhadap cadangan kolektif seperti di Barat.

Peperiksaan

Menurut seorang blogger berbangsa Amerika Afrika yang berkahwin dan bermaustatin di China, melalui blog, Life Behind The Wall, Amy Chua, 40, seorang kanak-kanak di China belajar sehingga mereka langsung tiada masa untuk bermain, bersosial atau berehat.

"Semua pembelajaran mereka akan 'direbus' dalam satu peperiksaan besar yang akan menentukan hala tuju. Peperiksaan itu akan meliputi semua yang mereka belajar dalam tempoh persekolahan."

Katanya, lebih teruk apabila seseorang pelajar tidak berjaya, mereka tidak akan mendapat tempat di universiti atau terkandas di sekolah vokasional atau berhenti belajar.

"Universiti yang menawarkan tempat belajar juga memainkan peranan. Jika ia bukan sebuah universiti yang popular, anda mungkin menganggur selepas tamat pengajian," katanya yang turut diakui ramai pengikutnya dalam blog tersebut.

Dalam pada itu, seorang buruh kasar yang sudah lama tinggal di Beijing, Hu Zhongping memasang impian untuk anaknya belajar hingga ke menara gading mungkin makin kabur.

Kini, dia hanya mahu anaknya bersekolah. Warganegara China, dengan separuh hidupnya di Beijing, Hu tidak mendapat akses yang sama seperti penduduk urban lain untuk pendidikan, kesihatan mahupun kemudahan.

"Saya cuma harap anak saya akan ke sekolah kerajaan negeri. Sebagai ibu bapa, saya mahu anak saya tidak mewarisi nasib saya," katanya.

Namun, kira-kira 140 juta migran luar bandar yang kini bekerja di bandar tidak mendapat manfaat yang adil dengan mereka yang tinggal di bandar, khususnya dari segi pendidikan.

Kira-kira 58 juta kanak-kanak di biarkan tinggal di perkampungan dengan harapan mereka akan dibesarkan dengan pendidikan wajar. Selebih, 19 juta lagi berada di bandar sebagai warga negara kelas kedua.

Namun, kedua-dua mereka mempunyai akses pendidikan yang lemah. "Kini, anak-anak saya, kembar berusia lapan tahun, Xiaonan dan Xiaobei, belajar dengan ibunya yang menamatkan pengajian semasa usia 16 tahun.

"Hanya mereka yang mempunyai 'hubungan' sahaja akan mendapat tempat di sekolah. Dan untuk mengadakan 'hubungan' itu pula, anda perlu banyak berbelanja," kata Hu sambil memikirkan masa depan pendidikan anaknya.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Komuniti Kita

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Komuniti Kita


Jamuan hari raya SK Putrajaya Presint 16 (1) meriah

Posted:

Jamuan hari raya SK Putrajaya Presint 16 (1) meriah

SEBAHAGIAN daripada murid ceria ketika sambutan Hari Raya Aidilfitri di SK Putrajaya Presint 16 (1) di Putrajaya baru-baru ini.


GEMBIRA. Sekolah Kebangsaan (SK) Putrajaya Presint 16 (1) mengadakan jamuan sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri di dataran sekolah itu baru-baru ini.

Pelbagai jenis makanan seperti rendang, nasi himpit, sate dan kuih-muih disajikan pada majlis tersebut.

Program tahunan itu turut diserikan dengan persembahan tarian tradisional oleh murid-murid.

Selain meraikan Aidilfitri, majlis seperti ini dapat mengukuhkan hubungan silaturahim dan persaudaraan dalam kalangan murid dan guru.

Bina logo 1Malaysia guna penutup botol

Posted:

Bina logo 1Malaysia guna penutup botol

SEBAHAGIAN daripada warga SK Permatang bergambar bersama logo 1Malaysia yang dihasilkan daripada penutup botol minuman sempena sambutan Hari Malaysia di Pulau Pinang baru-baru ini.


KREATIF. Guru dan murid Sekolah Kebangsaan (SK) Permatang Tok Kandu di Permatang Pauh melakar sejarah tersendiri baru-baru ini apabila berjaya menyiapkan kolaj logo 1Malaysia yang dihasilkan daripada 20,675 penutup botol minuman.

Guru Besar sekolah tersebut, Mohd. Shukri Abd. Rahman berkata, pihaknya mengambil masa selama 13 hari untuk menyiapkan logo 1Malaysia yang berukuran 5.09 meter lebar dan 7.83 meter panjang itu.

"Proses pengumpulan penutup botol minuman dilakukan selama sebulan iaitu sepanjang Ogos lalu dengan kerjasama daripada pihak guru, ibu bapa dan murid-murid, manakala kerja-kerja menyiapkan logo melibatkan 480 murid serta guru," katanya.

Mohd. Shukri berkata, aktiviti itu juga selari dengan projek Sifar Buangan dan projek kitar semula yang dilancarkan pada 28 Februari lalu.

200 hadir majlis Aidilfitri Palapes

Posted:

200 hadir majlis Aidilfitri Palapes

WARGA Palapes bergambar kenangan pada majlis sambutan Aidilfitri di USM, Pulau Pinang baru-baru ini.


MERIAH. Kehadiran kira-kira 200 pegawai, jurulatih dan pegawai kadet memeriahkan Majlis Aidilfitri Pasukan Latihan Pegawai Simpanan (Palapes) Universiti Sains Malaysia (USM) di Pulau Pinang baru-baru.

Majlis diceriakan lagi dengan kehadiran Komandan yang juga Naib Canselor USM, Prof. Datuk Omar Osman dan isteri, Datin Noraizan Jamaludin yang turut menyampaikan duit raya kepada kanak-kanak yang hadir.

Ketua Jurulatih Palapes Darat USM, Mejar Mustafa Ibrahim berkata, majlis tersebut dapat mengeratkan lagi hubungan yang sedia terjalin antara para pegawai dan kadet Palapes Darat, Laut dan juga Udara USM.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Strategi pintar Ford

Posted:

Strategi pintar Ford

Oleh SHAWKATH AZDE

SEPARUH pertama tahun 2012 menyaksikan Ford Focus merekodkan jualan sebanyak 489,616 unit di seluruh dunia. Angka itu meletakkannya sebagai kereta jualan terbaik dunia bagi 2012 setakat ini.

Jika diambil kira statistik jualan generasi pertama Focus sekitar tahun 1998 sehingga kini, sudah ada sebanyak 10 juta unit kereta itu dimiliki para pelanggan di serata dunia.

Nama Ford Focus juga masyhur dalam Kejohanan Rali Dunia (WRC). Sudah 44 kejuaraan digondolnya. Penyertaan pula sebanyak 173 kali dengan 142 kali berada di atas podium.

Generasi ketiga Focus mula diperkenalkan ke pasaran ASEAN menerusi Bangkok International Motor Show ke-33 di Thailand pada Mac lalu.

Selepas enam bulan menanti, kedua-dua varian Focus iaitu sedan dan hatchback yang dipertontonkan pada pameran itu akhirnya dibawa masuk ke Malaysia oleh pengedar kenderaan Ford, Sime Darby Auto ConneXion Sdn. Bhd. (SDAC).


FOCUS memegang gelaran kereta yang memiliki angka jualan terbaik dunia 2012 dengan catatan hampir setengah juta unit sehingga kini.


Sebanyak empat versi Ford Focus didatangkan buat pelanggan tempatan. Dua varian untuk model hatchback (Sport dan Sport +) serta sedan (Titanium dan Titanium +).

Bagaimanapun, hanya satu enjin iaitu petrol dengan sistem suntikan terus bersesaran 2.0L DOHC 16V dan transmisi Powershift klac kembar enam kelajuan automatik sahaja ditawarkan.

Apabila diajukan soalan mengapa tiada enjin diesel untuk pasaran tempatan, Pengurus Serantau Asia Pasifik, Operasi Eksport dan Pertumbuhan Ford, David Westerman menyatakan, ia berkait rapat dengan kualiti diesel di Malaysia.


SUSUN atur butang kawalan pada konsol tengah dan papan pemuka memang nampak kemas.


Diesel Euro 2M di Malaysia tidak sesuai untuk kegunaan enjin-enjin diesel Ford yang pastinya jauh lebih maju dan tinggi spesifikasinya.

Enjin petrol Focus baharu menawarkan peningkatan kuasa sebanyak 20 peratus berbanding generasi sebelumnya.

Kereta dalam segmen C itu mampu menghamburkan kuasa sehingga 170PS @ 6,500rpm. Tork maksimum adalah sebanyak 202 @ 4,450rpm. Kelajuan maksimum pula 207 kilometer sejam (km/j) dan menggunakan 6.7 liter bagi setiap jarak pemanduan 100km.


KESELESAAN penumpang belakang juga dititikberatkan.


Sebagai ciri standard, semua varian Focus dilengkapi Kawalan Pemvektoran Tork. Sistem itu akan membrek sedikit pada bahagian tayar sewaktu mengambil selekoh tajam untuk mengurangkan kehilangan kuasa cengkaman dan menstabilkan kawalan. Lazimnya, ciri tersebut hanya ada pada kereta sport mewah.

Selain itu, Sistem Pengatup Gril Aktif membantu mengawal aliran udara secara automatik ke sistem penyejukan dan enjin menerusi kawalan lohong yang boleh dibuka dan ditutup yang ada pada gril. Sistem itu turut berfungsi mengurangkan seretan dan bunyi angin ketika jentera dipandu laju.

Parkir sendiri

Tambahan lain termasuklah sistem pendingin hawa dua zon automatik, butang kawalan audio pada stereng yang dibalut material kulit, skrin paparan pelbagai fungsi berukuran 4.2 inci, butang penghidup enjin, enam beg udara, ISOFIX, sistem kawalan tarikan, ESP, ABS dengan EBD, EBA, Hill Launch Assist dan banyak lagi.

Antara keunikan Focus baharu adalah keupayaannya memasuki petak tempat letak kenderaan secara automatik. Ciri yang dinamakan sebagai Active Park Assist itu menggunakan teknologi ultrasonik untuk mengesan ruang kosong sebelum menggerakkan kereta ke dalamnya.


TEKNOLOGI Active City Stop membantu kenderaan membrek apabila mengesan kenderaan di hadapan berhenti secara mengejut.


Selain itu, ciri Active City Stop pula membrek secara automatik apabila mengesan kenderaan di hadapan anda berhenti secara mengejut. Teknologi BLIS (Blind Spot Information System) memaklumkan pemandu jika mengesan kehadiran kenderaan dalam kawasan titik buta (blind spot).

Bagaimanapun, ciri Active Park Assist dan Active City Stop hanya terdapat pada varian Sport + dan Titanium +. BLIS pula didatangkan dalam varian Titanium + sahaja.

Harga atas jalan termasuk insurans bagi varian Sport dan Titanium adalah RM115,888. Untuk Sport + dan Titanium +, ia ditawarkan pada harga RM128,888 seunit.

Jaminan baharu diberikan ialah lima tahun atau jarak perbatuan 200,000km. Sebelum ini, jaminan hanya selama tiga tahun atau 100,000km sahaja.

Menjelang akhir tahun ini, SDAC bakal memperkenalkan tiga lagi kenderaan baharu untuk pelanggan tempatan. Sama-sama kita nantikan.

Jentera rali tiga pintu

Posted:

Jentera rali tiga pintu

Oleh IRWAN ASRI MOHD NOR


PAJERO tiga pintu seperti ini sebenarnya sukar untuk diperolehi.


KALAU teringat tentang kereta rali keluaran Mitsubishi, mesti kita semua akan terbayangkan model Evolution sahaja atau Mitsubishi Galant VR4 yang pernah dipandu oleh Tengku Mahalel dalam Rali Malaysia pada satu masa dahulu.

Kita semua sebenarnya terlupa bahawa ada satu lagi jentera rali paling hebat yang pernah dikeluarkan oleh Mitsubishi. Ia bukan kereta tetapi sebuah SUV pacuan empat roda (4X4).

Pajero. Ya! Pajero. Kenderaan yang selalu boleh dilihat di kawasan Felda, lebuh raya dan kem-kem tentera itu sebenarnya pernah dijadikan jentera rali untuk perlumbaan rali paling mencabar di dunia iaitu Paris-Dakkar Rally.

Inilah jentera rali paling berjaya dalam perlumbaan tersebut apabila ia berupaya menjuarainya buat kali pertama pada tahun 1985 dan memenangi perlumbaan sama sebanyak 15 kali sejak itu!

Namun begitu, harus tahu bahawa Pajero yang menyertai perlumbaan rali itu bukannya Pajero wagon yang digunakan oleh pasukan peronda lebuh raya. Tetapi versi lebih pendek dengan tiga pintu.

Model itu memang agak sukar ditemui. Kalau ada pun, mungkin di kawasan Felcra atau Felda. Itu pun kira-kira 20 tahun yang lalu. Ramai juga yang tidak tahu bahawa model tiga pintu itu sebenarnya ialah model asal Pajero sejak dikeluarkan pada tahun 1982.

Model wagon lima pintu hanya dipasarkan pada tahun 1983 selepas maklum balas pasaran untuk SUV tiga pintu tidak begitu memberangsangkan. Pada ketika itu, orang membeli SUV untuk membawa keluarga atau kargo, jadi model 'sport' SUV tiga pintu tidak berapa laku.


ENJIN diesel turbo yang mampu menghasilkan kuasa sehingga 104hp.


Revolusi baru

Pajero itu dikenali sebagai Pajero SWB, singkatan untuk Short Wheelbase. Ketika mula-mula dijual, Pajero tersebut merupakan satu revolusi dalam industri kenderaan pacuan empat roda di Jepun.

Ini kerana ia menjadi antara model terawal menggunakan enjin diesel turbo, sistem gantungan double wishbone untuk roda hadapan, stereng kuasa dan tempat duduk dengan sistem spring. Hasilnya, kenderaan pacuan empat roda itu setanding dengan keselesaan sebuah kereta saloon.

Jadi, memang sangat beruntung pemilik Pajero SWB tersebut, Ghazali Abdullah yang berjaya mendapat kereta rare sebegini. Rata-rata pembeli Pajero model itu membelinya daripada tender kerajaan. Tetapi Ghazali membeli kereta itu daripada pasaran terbuka.

Kira memang bernasib baik kerana model sepertinya tidak banyak yang hendak dijual. Kalau ada pun, harganya boleh tahan mahal, lebih kurang RM30,000 seunit.

Oleh kerana sepanjang hayat kenderaan seperti itu telah digunakan dengan cukup lasak, kerja-kerja restorasi badan dan kerangka adalah sesuatu yang wajib dilakukan. Mungkin ramai yang tidak tahu, bukan seperti kereta, badan (body) SUV dengan cesi jenis ladder frame seperti ini sebenarnya boleh disalin sekali gus.

Badan berspesifikasi Japan Domestic Market (JDM), lengkap dengan bahagian dalamannya boleh dibeli terus daripada kedai potong.

Badan itu kemudian dipasang pada kerangka menggunakan beberapa skru dan boleh diangkat sepenuhnya daripada kerangka berkenaan.

Hendak mencari badan baharu bukanlah satu masalah besar. Sebabnya, model SWB agak mudah didapati di negara asalnya, Jepun. Paling menarik, kebanyakan Pajero di sana langsung tiak pernah jumpa lumpur. Jadi, badannya jarang berkarat. Malah bahagian dalamannya juga berada dalam keadaan yang sangat baik.

Badan itu hanya perlu dicat dengan cat baharu. Sekelip mata, Pajero yang uzur sudah jadi baharu semula. Bahagian dalamannya pun cantik. Apa yang paling saya suka ialah pemain kaset dengan kotak penyimpan kaset yang masih boleh berfungsi. Anda tidak akan jumpa aksesori itu pada mana-mana Pajero lain.

Stereng tiga jejari yang digunakan ialah stereng model facelift Pajero tahun 1991. Ia nampak lagi moden berbanding stereng rim nipis yang digunakan pada model 1985.


PEMAIN kaset yang cukup klasik dan masih boleh digunakan tanpa sebarang masalah.


Enjin diesel turbo

Bagaimana pula dengan enjin? Baiklah. Pajero itu didatangkan dengan enjin diesel turbo paling berkuasa dalam keluarga Pajero iaitu 4D56. Konfigurasi enjin tersebut ialah SOHC dengan empat silinder sebaris, dipasang dengan sebuah turbin yang disejukkan oleh intercooler jenis top mount.

Kalau anda hendak tahu, enjin diesel turbo yang dipasang pada Pajero ada banyak jenis. Model itu menggunakan enjin paling besar dengan sesaran 2,500cc.

Namun begitu, kuasa yang dijana oleh enjin itu tidaklah sebesar mana, cuma 104hp sahaja. Tetapi daya kilas (tork) yang mampu dihasilkan adalah sebanyak 240Nm.

Digandingkan dengan kotak gear empat kelajuan buatan Aisin bersama ciri transfer gear, Pajero SWB itu rasanya tidak akan jumpa lumpur lagi. Sebaliknya lebih banyak digunakan untuk melanggar lopak dan lubang (dan kadang-kadang banjir) di atas jalan raya kita.

Rim Deerfield bersaiz 16 inci dengan offset -6 dan tayar Dunlop AT (all terrain) bersaiz 245/70/16 menjanjikan gaya maskulin. Jika perlu, boleh membawa Pajero tersebut meredah lumpur.

Tidak ada modifikasi melampau lain yang dibuat. Suspensinya pun masih standard. Tetapi standard spesifikasi JDM kerana menggunakan kebanyakan barang dari Jepun.

Keistimewaan Pajero itu terletak pada badannya yang memang susah untuk dijumpai, selain kondisinya yang cukup terpelihara walaupun telah berusia hampir 30 tahun. Teringin pula hendak layan Pajero. Ada siapa-siapa nak beli Skyline R31 saya?

Evolusi selama 36 tahun!

Posted:

Evolusi selama 36 tahun!

Oleh MUHAMMAD MD TAJUDIN


ASPEK aerodinamik model terbaharu ini telah dipertingkatkan
dengan signifikan.


VOLKSWAGEN (VW) Golf baharu telah didedahkan kepada umum di Berlin, Jerman baru-baru ini. Model generasi ketujuh itu adalah evolusi 'abang-abangnya' yang lain sejak 36 tahun lalu.

Golf itu merupakan kesinambungan kepada model-model sebelum ini dengan jualan kumulatif mencecah 29 juta unit di seluruh dunia. Dengar kata, model baharu itu lebih selesa, praktikal, selamat dan efisien.

Golf baharu menawarkan lebih ruang untuk penumpang dan lebih canggih daripada model terdahulu. Malah, menerusi teknik produksi baharu, berat badannya berjaya dikurangkan sebanyak 100 kilogram (kg). Hasilnya, kereta menjadi 23 peratus lebih efisien.

Bukan setakat itu sahaja, Golf baharu juga lebih selamat hasil daripada struktur badan yang lebih tegar. Ditambah dengan himpunan peralatan keselamatan pasif dan aktif yang didatangkan sebagai standard dari kilang atau opsyen kepada pembeli.

Model generasi ketujuh itu dibina berdasarkan platform MQB (Modularer Querbaukasten) atau Modular Transverse Matrix. Penggunaan platform itu membolehkan kenderaan keluaran kumpulan VW berkongsi parameter komponen.

MQB juga membenarkan akses kepada teknologi kejuruteraan baharu termasuklah inovasi dalam bidang keselamatan dan hiburan yang sehingga kini terhad kepada kenderaan segmen yang lebih premium.

Senang kata, VW ingin mewujudkan skala ekonomi melalui peralatan dan ciri-ciri kenderaan yang sama merentasi pelbagai jenama dan model di bawah kumpulannya. Harus tahu, Audi, Skoda dan Seat merupakan antara syarikat kenderaan yang dimiliki VW.

Dari segi saiz, Golf baharu lebih besar berbanding model lama. Dengan ukuran 4,255 milimeter (mm), Golf baharu adalah 56mm lebih panjang. Jarak titik rodanya turut berubah iaitu 59mm lebih panjang kepada 2,637mm.

Roda hadapan dianjakkan 43mm ke depan untuk lebih ruang dalaman. Lebarnya kini adalah 13mm menjadi 1,799 mm. Selain 28mm lebih rendah (,452mm). Di samping ruang kabin yang lebih luas, rekaan itu turut memperbaiki pekali seret (Cd) sebanyak 10 peratus dengan bacaan terkini sebanyak 0.27.

Walaupun dimensi kereta menjadi lebih besar, namun jika dipandang dari sudut mana pun ia tetap dapat dicam sebagai sebuah Golf. Faktor itu banyak disumbang oleh DNA rekaan yang dievolusikan sejak berpuluh-puluh tahun lamanya.


RUANG kabin dan papan pemuka direka bagi menjadikannya lebih berorientasikan pemandu.


Ketua Rekabentuk Volkswagen AG, Walter de Silva berkata: "Salah satu kunci kejayaan Golf terletak pada kesinambungannya. Di pasaran, banyak rekaan kereta seperti Golf. Ia diperhalusi, diubah dan diperbaiki dalam tempoh yang lama sejak generasi pertama. Seterusnya menjadi rekaan yang tidak dimakan masa".

Pada bahagian kabin, konsol tengah diposisikan ke arah pemandu. Ini sekali gus menjadikannya semakin ergonomik serta akses lebih mudah kepada butang-butang kawalan.

Sistem kawalan inovatif

Kesemua varian Golf dipasang sistem skrin sentuh sebagai peralatan standard dengan paparan skrin 5.8 inci.

Golf baharu turut dipakejkan dengan sejumlah sistem keselamatan yang inovatif sebagai peralatan standard. Pelanggan juga boleh memilih peralatan tambahan yang biasanya ditawarkan untuk model-model kelas lebih tinggi.

Antara peralatan keselamatan standard ialah multi-collision brake system. Sistem itu akan memperlahankan kereta selepas berlakunya kemalangan untuk mengurangkan tenaga kinetik, seterusnya meminimumkan impak kedua.

Kajian di Jerman mendapati bahawa satu perempat kemalangan melibatkan kecederaan personal adalah daripada pelanggaran yang melibatkan banyak kenderaan.

Peralatan untuk varian yang lebih tinggi ialah Adaptive Cruise Control yang menggunakan sensor bagi mengekalkan jarak dengan kereta di hadapan. Front Assist pula mampu menghentikan kereta secara total. Sementara City Emergency Braking berfungsi bagi mengurangkan risiko pelanggaran.

Driver Alert System berperanan mengawasi input daripada pemandu bagi mengesan tanda kelesuan, manakala Lane Assist System membantu mengekalkan kedudukan di satu-satu laluan dan mampu membalas semula stereng apabila diperlukan. Dynamic Light Assist System mengelakkan silauan yang berlebihan kepada kenderaan bertentangan.

Stereng Golf baharu menggunakan sistem variable ratio yang lebih mantap dalam situasi pemanduan dinamik. Selain memastikan kestabilan sewaktu kelajuan tinggi, ia juga mudah untuk digunakan semasa pemanduan dalam bandar.

Buat pertama kalinya, Golf menawarkan seleksi profail transmisi yang membolehkan pemandu memilih empat mode iaitu Eco, Sport, Normal dan Individual. Terdapat juga tambahan untuk transmisi DSG iaitu mode Comfort.

Golf baharu dikuasakan oleh enjin petrol dan diesel yang semuanya mempunyai teknologi Stop/Start dan sistem janaan semula bateri.

Barisan enjin yang ditawarkan ialah 1.2 liter TSI (berkuasa 85PS) dan 1.4 liter TSI (140PS) dengan Active Cylinder Technology. Enjin diesel pula terdiri daripada 1.6 liter (105PS) dan 2.0 liter (150PS).

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Shila Amzah terima hadiah RM1 juta

Posted:

Shila Amzah terima hadiah RM1 juta

Oleh SITI KAMILAH MUSTAPHA
kamilah.mustapha@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR – Penyanyi Nur Shahila Amir Amzah atau Shila Amzah (gambar) yang mengharumkan nama negara apabila berjaya memenangi pertandingan nyanyian peringkat antarabangsa Asian Wave 2012 di Shanghai, China, malam kelmarin dikatakan bakal menerima hadiah dana lebih RM1 juta.

Mengikut laporan portal hiburan murai.com.my, Shila, 22, mengesahkan perkara itu tetapi angka sebenar hadiah kemenangan itu hanya diketahui hari ini setelah satu rundingan diadakan bersama penganjur pertandingan berkenaan.

"Hadiah dana itu meliputi rakaman album, konsert, promosi dan perkara lain yang melibatkan kerjaya saya di China nanti," jelas Shila dalam portal berkenaan.

Malam kelmarin, Shila berjaya menewaskan penyanyi dari China, Korea Selatan, Singapura, Thailand dan India.

Penyanyi itu yang juga anak kepada penyanyi ND Lala menyanyikan tiga buah lagu iaitu Gemilang (lagu popular Jaclyn Victor), Grenade (lagu nyanyian Bruno Mars) dan sebuah lagi dalam bahasa Mandarin ketika pertandingan akhir berkenaan.

Shila yang membuat ucapan selepas dinobatkan sebagai pemenang di pentas Asian Wave itu menegaskan dia bersyukur kerana terpilih sebagai pemenang dalam kalangan penyanyi hebat lain yang turut bertanding.

"Saya berterima kasih kepada peminat serta pengundi dan pertandingan ini telah memberi peluang untuk menonjolkan bakat yang saya ada," ujarnya dalam ucapan di laman YouTube.

Pada pusingan pertama Asian Wave 2012, Shila telah menyanyikan lagi penyanyi Adele, Set Fire to the Rain dan pada pusingan kedua dia mengalunkan pula lagu penyanyi Taiwan, Lee Hom iaitu Forever Love yang telah menarik perhatian juri dan komposer terkenal China, Eric Moo.

Daripada 30 orang peserta, hanya 12 orang terpilih ke pertandingan akhir yang telah berlangsung sejak 31 Ogos lalu dan pemilihan akhir seramai lima penyanyi sahaja.

Asian Wave merupakan pertandingan peringkat Asia Pasifik untuk mencari penyanyi bertaraf bintang yang mewakili negara masing-masing.

Shila yang kini berada di Shanghai akan pulang ke tanah air pada 26 September ini. Beliau bagaimanapun gagal dihubungi Kosmo! bagi mendapatkan penjelasan lanjut berhubung kemenangannya itu

Tujuh perenang Malaysia takluk Selat Inggeris

Posted:

Tujuh perenang Malaysia takluk Selat Inggeris

JURULATIH renang, Arof Omar (kanan) mengetuai bacaan doa sebelum memulakan latihan bersama para perenang untuk RPSI1M 2012 di Dover, England pada 14 September lalu.


KUALA LUMPUR - Seorang anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang berasal dari Semporna, Sabah, Estino Taniyu, 24, mengharumkan nama negara apabila berjaya berenang merentasi Selat Inggeris secara solo semalam.

Estino memulakan renangan dari pantai Dover, England pada pukul 8.41 pagi waktu Malaysia (1.41 pagi waktu England) dan tiba di Pantai Sandy, Calais, Perancis pada pukul 10.22 malam waktu Malaysia (3.22 petang Perancis).

Dia menamatkan renangan sejauh 35 kilometer dalam tempoh 13 jam 41 minit dan 45 saat.

Kejayaan itu melengkapkan Ekspedisi Renangan Perpaduan Selat Inggeris 1Malaysia (RPSI1M) yang turut melibatkan kumpulan enam anggota daripada Tentera Darat Malaysia, Tentera Udara Diraja Malaysia dan TLDM yang turut berjaya menyeberangi selat tersebut menerusi renangan berganti-ganti kelmarin.

Mereka ialah Mohd. Roslan Mohd. Zawawi yang mengetuai renangan, Mohd. Khairul Faizal Mazli, Mohd. Salleh Mahmor, Buranurdin Sali, Sharizal Omar dan Mohd. Zulfadhli Mahamad.

Pasukan perenang berkumpulan itu berjaya menamatkan renangan dalam tempoh 14 jam 30 minit.

Mereka memulakan renangan dari pukul 8.30 pagi waktu Malaysia (1.30 pagi waktu England) dan tamat pada 10.30 malam (3.30 petang waktu Perancis).

Setiausaha Akhbar Perdana Menteri merangkap Penasihat Ekspedisi RPSI1M, Datuk Akmar Hisham Mokhles memberitahu, keadaan laut yang bergelora telah menghalang pasukan tersebut tiba lebih awal.

"Bagaimanapun, kita bersyukur mereka berjaya menempuhi cabaran yang getir dan kejayaan ini merupakan kejayaan rakyat Malaysia serta Angkatan Tentera Malaysia," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Ekspedisi RPSI1M adalah di bawah tajaan Kelab Eksplorasi 7 Benua Malaysia. Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ialah penaung projek itu.

AES berkuat kuasa esok

Posted:

AES berkuat kuasa esok

Oleh MOHD. HAFIZI AHMAD
hafizi.ahmad@kosmo.com.my

KAKITANGAN Unit Teknikal Jabatan Pengangkutan Jalan memasang Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) di Lebuh Sentosa,
Putrajaya baru-baru ini.


KUALA LUMPUR – Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan melaksanakan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) di 14 lokasi panas sekitar Perak, Selangor, Putrajaya dan di ibu negara berkuat kuasa esok.

Pelaksanaan kamera berteknologi tinggi itu merupakan fasa pertama yang terdiri daripada 10 lokasi bagi merakam kesalahan memandu melebihi had laju dan empat lokasi lagi merakam kesalahan melanggar lampu isyarat.

Ketua Pengarah JPJ, Datuk Solah Mat Hassan berkata, pemasangan kamera AES untuk 817 lokasi lagi akan dibuat dalam fasa kedua melibatkan pelaksanaan di seluruh negara.

Beliau berkata, pelaksanaan AES adalah satu langkah serius kerajaan untuk mengurangkan kadar kematian akibat kemalangan jalan raya.

"Oleh itu, orang ramai harus melihat pelaksanaan AES sebagai cara untuk mendidik pengguna jalan raya, bukan untuk memberi lebih kuasa kepada JPJ untuk keluarkan saman," katanya di sini semalam.

Menurut Solah, notis saman yang telah diproses dan disahkan akan dihantar kepada pemilik berdaftar kenderaan dalam tempoh lima hari dari tarikh kesalahan dirakam menggunakan sistem AES.

Katanya, jika pemilik berdaftar bukan merupakan individu yang memandu kenderaan pada masa kesalahan dirakam, mereka boleh mengemukakan maklumat pemandu kepada JPJ dalam tempoh 30 hari dari tarikh notis diterima.

"Dalam notis saman itu, maklumat kenderaan, tarikh kesalahan, jenis kesalahan dan imej kenderaan yang dirakam akan disertakan," jelasnya.

Dalam pada itu, Solah memberitahu, pengguna jalan raya boleh mengetahui lokasi pemasangan kamera AES melalui papan tanda yang dipasang sebelum mereka memasuki zon operasi kamera tersebut.

Tambahnya, bagi kamera yang merakam kesalahan memandu melebihi had laju, papan tanda akan diletakkan dalam lingkungan dua hingga tiga kilometer dari lokasi kamera AES dipasang.

"Bagi kesalahan melanggar lampu isyarat pula, papan tanda akan dipasang dalam lingkungan 50 hingga 500 meter dari persimpangan lampu isyarat.

"Selain itu, orang ramai juga boleh merujuk senarai lokasi pemasangan kamera AES di laman web JPJ iaitu www.jpj.gov.my," ujarnya.

Pemilik kenderaan yang menerima notis saman AES boleh mengajukan pertanyaan dengan menghubungi Pusat Kawalan AES di talian 03-7846 4400 bagi negeri Perak dan 03-7628 8268 untuk negeri Selangor, Putrajaya dan Kuala Lumpur.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


TKI perlu lulus ujian bertulis dan ujian psikologi

Posted:

TKI perlu lulus ujian bertulis dan ujian psikologi

21/09/2012 7:32pm

JAKARTA – Indonesia akan mengetatkan lagi peraturan berhubung penghantaran tenaga kerja Indonesia (TKI) ke luar negeri dengan memperkenalkan ujian bertulis dan ujian psikologi tidak lama lagi.

Ketua Badan Nasional Penempatan dan Perlindungan Tenaga Kerja Indonesia (BNP2TKI), Jumhur Hidayat berkata, kerajaan Indonesia dalam masa terdekat akan mengeluarkan peraturan ujian bertulis dan ujian psikologi kepada calon tenaga kerja yang berkenaan.

"Kalau tidak lulus tidak boleh pergi. Dengan cara ini kes-kes pelanggaran peraturan yang berlaku sekarang boleh dikurangkan dengan banyak.

"Calon tenaga kerja kita pilih dengan ketat termasuk oleh pegawai Jabatan Tenaga Kerja peringkat daerah dan perbandaran, melalui Sistem Komputerisasi Tenaga Kerja Luar Negeri atau Sisko-TKLN," katanya dalam siaran di laman web BNP2TKI.

Jumhur berkata, di bawah peraturan baru itu nanti, hanya mereka yang lulus ujian bertulis dan ujian psikologi yang akan diberi Kad Tenaga Kerja Luar Negeri (KTKLN). – BERNAMA

Pusat jantung kanak-kanak IJN siap 3 tahun lagi

Posted:

Pusat jantung kanak-kanak IJN siap 3 tahun lagi

21/09/2012 7:18pm

KUALA LUMPUR – Pusat Jantung Kanak-Kanak dan Kongenital (PCHC), Institut Jantung Negara (IJN) yang sedang dibina dijangka siap sepenuhnya menjelang 2015, kata Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif IJN, Datuk Dr Mohd Azhari Yakub.

Beliau berkata, pusat itu, yang dibina bersebelahan bangunan IJN, bakal menjadi salah satu pusat pediatrik terbesar di Asia, selain daripada di China dan India.

Pusat itu sekali gus akan menjadi nadi utama kepada IJN untuk muncul sebagai sebuah pusat kecemerlangan global dalam bidang kardiovaskular dan torasik, katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran pusat itu oleh isteri bekas Perdana Menteri, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali di sini hari ini.

Dr Mohd Azhari berkata, buat masa ini, pusat itu beroperasi sementara di wad kanak-kanak IJN yang dinaik taraf dengan meningkatkan bilangan katil daripada 30 kepada 52 dan menambah jumlah bilik rundingan dari enam ke 10 selain makmal "non-invasif" untuk prosedur diagnostik.

"Selain itu tiga dewan bedah khusus turut diubah suai serta dinaik taraf dan dijangka beroperasi pada Disember ini," katanya. – BERNAMA

Bertindak ke atas syarikat skim pelaburan emas

Posted:

Bertindak ke atas syarikat skim pelaburan emas

21/09/2012 6:43pm

KUALA LUMPUR – Sejumlah 37 syarikat skim pelaburan emas didapati tidak mematuhi undang-undang yang ditetapkan Bank Negara Malaysia (BNM) dan tidak berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

Pengarah Sekretariat Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Dr Izham Nayan semasa membuat gesaan itu mendakwa sindiket pelaburan emas hendaklah dipantau lebih rapi serta diambil tindakan segera agar tidak lagi mengambil wang pelaburan secara haram.

"Demi memastikan pengguna tidak menjadi mangsa kerakusan sindiket penipuan ini, PPIM menggesa BNM mengambil tindakan segera ke atas syarikat pelaburan emas yang tidak berlesen ini.

"Kami berharap sindiket penipuan ini dapat dibendung dan wang pelaburan para pendeposit dapat diselamatkan," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Sementara itu, Pegawai Kerja PPIM, Mohd Mustaffa Hamzah berkata, perkara ini boleh mencetuskan pelbagai masalah ekonomi dan sosial yang teruk kepada orang ramai jika tidak dipantau dengan rapi.

"Pihak BNM perlu mengambil tindakan segera kerana ia bukan sahaja akan menyebabkan pelabur kerugian besar bahkan masalah kepada sistem ekonomi dan sosial negara," katanya. – BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Askar Britain lahirkan anak di medan perang

Posted:

Askar Britain lahirkan anak di medan perang

SEBUAH kereta perisai meronda kawasan di sekitar Kem Bastion, selatan Afghanistan pada 10 Januari 2007.


LONDON - Seorang anggota tentera Britain melahirkan anak lelaki semasa berkhidmat di sebuah kem tentera tempat Putera Harry ditempatkan di Afghanistan.

Kelahiran di zon perang itu dipercayai kes pertama seumpamanya dalam sejarah tentera Britain.

Askar wanita berkenaan yang merupakan seorang pengendali meriam, melahirkan bayinya pada Selasa lalu di Kem Bastion.

Terletak dalam wilayah Helmand, kem tersebut merupakan pangkalan utama tentera Britain di selatan Afghanistan.

Pangkalan itu diserang hebat oleh kumpulan Taliban pada minggu lalu dengan menyebabkan dua askar Marin Amerika Syarikat (AS) terbunuh manakala enam pesawat pejuang AS turut musnah.

Mengulas kelahiran mengejut itu, Kementerian Pertahanan Britain (MOD) dalam satu kenyataan semalam menyatakan ia tidak menyedari askar tersebut sedang mengandung.

Kenyataan MOD menegaskan bahawa pihaknya tidak akan membenarkan askar wanita dikerahkan ke medan perang sekiranya mereka hamil.

Kenyataan sama enggan mendedahkan sama ada askar tersebut yang tidak didedahkan identitinya menyedari tentang kehamilannya.

"Kedua-dua ibu dan anak berada dalam keadaan baik di hospital tersebut dengan mereka kini diberikan rawatan terbaik," kata kementerian berkenaan.

Menurut kementerian itu lagi, sepasukan doktor akan diterbangkan ke Afghanistan dalam tempoh beberapa hari lagi bagi membantu askar terbabit dan bayinya pulang ke Britain.

Askar wanita berkenaan hamil sebelum dihantar ke medan perang ekoran dia dikerahkan ke Afghanistan pada Mac lalu.

Ditanya tentang insiden tersebut, sebuah badan amal penjagaan kanak-kanak di Britain, National Childbirth Trust menyatakan tugas berat askar terbabit dipercayai menyebabkan dia tidak menyedari atau cuba untuk tidak mengendahkan kehamilannya.

"Askar ini mungkin terlalu fokus pada tugasnya tambahan pula, dia berada dalam situasi hidup mati di zon perang. Ini menyebabkan dia tidak menyedari atau tidak mengendahkan kehamilannya," kata ketua eksekutif badan amal tersebut, Belinda Phipps.

Menurutnya, kehamilan tersebut mungkin tidak disedari oleh askar-askar lain.

"Bukan semua wanita memiliki perut yang besar semasa hamil, sebahagian wanita mempunyai rahim yang jauh ke dalam," tambahnya. - AP

Widodo menang pilihan raya

Posted:

Widodo menang pilihan raya

JOKO WIDODO (memegang mikrofon) menyampaikan ucapan sambil dikelilingi oleh para penyokongnya di Jakarta semalam.


JAKARTA - Penyandang gabenor Jakarta, Fauzi Bowo mengaku kalah dalam pilihan raya penentu semalam dan mengucap tahniah kepada pencabarnya Joko Widodo, selepas kiraan pantas yang dilakukan agensi undian mendapati Widodo memperoleh lebih daripada separuh undi.

Gabenor baharu Jakarta bakal berdepan cabaran untuk menangani masalah kesesakan lalu lintas dan kekurangan kemudahan infrastruktur.

Proses pengiraan undi dilakukan di 400 daripada 15,000 tempat membuang undi dengan undi rosak kira-kira dua peratus. Keputusan rasmi bagaimanapun dijangka diumumkan pada 29 September nanti.

Sebelum ini, Widodo mendahului keputusan undian pusingan pertama pada Julai lalu dengan memenangi 43 peratus undi dan Bowo mendapat 34 peratus undi. Namun kedua-dua calon itu gagal mencapai keputusan undi 50 peratus yang diperlukan untuk menang.

Widodo disokong oleh parti kedua terbesar Indonesia, Parti Perjuangan Demokratik dan Parti Gerakan Indonesia Raya yang diketuai oleh Prabowo Subianto, bekas komander pasukan khas Indonesia.

Bowo pula disokong oleh Parti Demokratik pimpinan Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono.

Para penganalisis meramalkan ia satu pertembungan yang sengit. Terdapat seramai tujuh juta pengundi berdaftar. Kertas undi akan dikira dengan tangan di semua tempat undi selepas pengundian ditutup. - AFP

Ais lautan Artik semakin mencair

Posted:

Ais lautan Artik semakin mencair

IMEJ satelit yang dikeluarkan oleh Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan Amerika Syarikat (NASA) menunjukkan kecairan ais laut yang berlaku di kawasan Artik.


NEW YORK - Sekumpulan pakar kelmarin memberi amaran kecemasan berikutan kesan global akibat kecairan ais di kawasan Artik yang tidak diramal boleh berlaku, termasuklah pelepasan gas metana dari kawasan permafrost yang ketika ini berada di bawah ais.

Universiti Columbia dan kumpulan aktivis alam sekitar Greenpeace mengadakan majlis berasingan bagi membincangkan data kerajaan Amerika Syarikat (AS) yang menunjukkan bahawa ais di lautan Artik telah menyusut kepada permukaan paling kecilnya sejak ia mula direkodkan pada tahun 1979.

Menurut data daripada Pusat Data Salji dan Ais di Boulder, Colorado, imej-imej satelit menunjukkan litupan ais Artik cair kepada 3.4 juta kilometer persegi pada Ahad lalu yang merupakan titik ramalan terendah tahun ini.

"Di antara tahun 1979 dan 2012, kita mengalami penurunan ais laut sebanyak 13 peratus bagi setiap dekad, melonjak daripada kadar enam peratus di antara tahun 1979 hingga 2000," kata pakar oseanografi, Wieslaw Maslowski ketika berucap pada majlis Greenpeace.

"Jika trend ini berterusan kita akan kehilangan ais laut menjelang hujung dekad ini," Maslowski. - AFP

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pesona

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pesona


Wanita sumber utama bagi jangkitan

Posted:

Wanita sumber utama bagi jangkitan

WANITA seringkali ditugaskan untuk menyediakan makanan harian, menjaga kesejahteraan keluarga dan bertanggungjawab memelihara kebersihan dan ketenteraman kediaman.

Walaupun begitu banyak masa dan penjagaan dihabiskan bagi melaksanakan tugas tersebut, ada isu lain yang perlu diberi perhatian.

Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa wanita merupakan sumber utama penyebaran sejenis bakteria yang dilabel sebagai karsinogenik (cenderung menyebabkan berlakunya kanser) tahap pertama oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Bakteria yang dikenali sebagai Helicobacter pylori (H. pylori) itu menjadi penyebab utama gastritis kronik dan ulser gastrik.

Menurut Pakar Gastroenterologi terkemuka, Dr. Vagif Soultanov yang merupakan pengamal terapi semula jadi dari Australia, H. pylori merupakan musuh utama bagi kanser perut.

"Kebiasaannya, jangkitan H. pylori adalah sama dalam kalangan lelaki dan wanita. Kajian menjelaskan bahawa ibu-ibu yang dijangkiti merupakan sumber utama bagi jangkitan dalam kalangan kanak-kanak.

"Jangkitan H. pylori mungkin disalurkan melalui makanan, air yang tercemar, sentuhan pada material linen atau barang permainan," ujarnya.

Katanya lagi, keadaan di negara membangun seperti Malaysia membentuk sentuhan yang lebih rapat antara ibu-ibu, anak-anak dan dalam kalangan adik-beradik.

"Ini mungkin merupakan sebab utama kepada kadar jangkitan pada tahap tinggi dilaporkan.

"Tambahan pula, di negara membangun, kaum bapa merupakan sumber pencari nafkah utama keluarga, menjadikan mereka kurang bersentuhan dengan anak-anak.

"Ini menguatkan lagi pendapat bahawa jangkitan H. pylori dikaitkan dengan kaum ibu," jelasnya.

Soultanov menjelaskan, kanser perut bukanlah sesuatu yang berkembang semalaman. Mengenal pasti isyarat-isyarat yang membimbangkan dari perut sangat penting bagi mengelakkan masalah kesihatan serius pada kemudian hari.

Gastritis merupakan keradangan atau kerengsaan pada dinding perut. Ia boleh terjadi secara tiba-tiba atau berperingkat.


JANGKITAN H. pylori yang tidak dirawat menyebabkan kanser perut terbentuk.


Sakit abdomen

Antara simptomnya ialah sakit perut yang sering kali digambarkan seperti rasa panas di bahagian abdomen atas pusat yang dikaitkan dengan kembung, sendawa dan kehilangan selera makan.

Simptom-simptom tersebut seringkali berlaku selepas makan, malah ada kebanyakan pesakit bangun pada waktu pagi dengan kesakitan di bahagian abdomen.

Kadangkala, kebanyakan pesakit tidak mengalami sebarang simptom dan dalam hal ini, ujian H. pylori melalui darah atau nafas perlu dilakukan bagi mengenal pasti status jangkitan.

Soultanov yang telah menerbitkan beberapa kerja penyelidikan dalam bidang ini menggambarkan H. pylori sebagai penyebab utama kanser perut.

Kaitan antara jangkitan H. pylori dan penyakit ulser peptik serta kanser perut merupakan penemuan utama dalam bidang gastroenterologi.

"Jangkitan H. pylori menyebabkan gastritis kronik, sejenis keradangan pada perut yang berlarutan serta boleh membawa kepada gastritis atrofi (luka prakanser), permulaan pada kanser perut.

"Malah, jangkitan H. pylori diisytiharkan oleh WHO sebagai karsinogen tahap pertama," katanya.

Tambahnya, lebih memeranjatkan jangkitan tersebut merebak secara meluas.

Lebih daripada 50 peratus daripada populasi dunia (lebih daripada tiga bilion orang) sudahpun dijangkiti sekali gus menjadikannya satu daripada jangkitan yang merebak dengan meluas di dunia. Lazimnya, jangkitan terjadi pada zaman kanak-kanak.


BEGINILAH keadaan pada dinding perut yang diserang bakteria H. pylori.


Cabaran rawatan

Sekiranya mereka yang dijangkiti itu tidak mendapatkan rawatan yang sewajarnya, kemungkinan untuk mereka mendapat kanser perut adalah sebanyak enam kali ganda berbanding golongan yang tidak pernah dijangkiti.

Walaupun kebanyakan pakar perubatan bersetuju bahawa jangkitan H. pylori mesti dirawat bagi mengelakkan sesuatu yang lebih buruk berlaku, rejim penjagaan standard berdepan dengan beberapa masalah.

Antara permasalahan yang timbul daripada terapi ialah rintangan antibiotik dan tahap pematuhan pesakit yang rendah.

Rintangan antibiotik berlaku apabila meningkatnya penggunaan antibiotik. Keberkesanannya dikompromi memandangkan bakteria telah membina ketahanan bagi mengatasi keberkesanan antibiotik.

Dalam pada itu, tahap pematuhan pesakit yang rendah pula merujuk kepada pesakit yang tidak menuruti beberapa rejim rawatan seperti yang disyorkan.

Beza nazar dan niat

Posted:

Beza nazar dan niat


NAZAR merupakan perkara wajib yang perlu ditunaikan.
- Gambar hiasan


BOLEH ustaz jelaskan perbezaan antara nazar dan niat? Jika seseorang itu berniat, 'Jika aku dapat kerja itu nanti, aku akan derma RM500 kepada anak-anak yatim', perlukah dia menunaikannya sedangkan dia hanya berniat dan bukannya bernazar?

JAWAPAN:

NAZAR ialah suatu perkara yang berbeza dengan niat. Nazar merupakan perkara yang wajib ditunaikan, sedangkan niat pula perkara yang mengesahkan sesuatu amal itu.

Sesuatu perkataan itu menjadi nazar jika digunakan perkataan, Wallahi, Wa Billahi, Wa Tallahi.

Sebagai contoh, Wallahi, jika aku dapat kerja itu aku akan derma RM500 kepada anak yatim. Maka ia dikira nazar dan wajib ditunaikan jika sampai hajatnya.

Adapun perkataan daripada soalan yang bertanya, ia merupakan niat biasa dan afdal jika ditunaikan kerana setiap niat yang baik itu jangan ditangguhkan untuk dilaksanakan. Insya-Allah diterima Allah.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved