Selasa, 28 Ogos 2012

Kosmo Online - Infiniti

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Infiniti


Memantau keadaan jentera dari jauh

Posted:

Memantau keadaan jentera dari jauh

Oleh ADLAN JAAFAR
adlan.jaafar@kosmo.com.my

KONTRAKTOR di India yang menggunakan sistem telematik CareTrack Volvo sejak ia dilancarkan pada Julai 2011 di negara itu mula mendapat manfaat daripadanya selepas beberapa bulan.

Pengarah Perniagaan, Volvo Construction Equipment Malaysia, Frederic Ruesche, 41, berkata, kelebihannya amat menakjubkan apabila mereka dapat menjimatkan minyak hampir dua liter setiap jam bagi sebuah mesin berat.

"Pengawasan CareTrack telah membuatkan kerja mereka menjadi lebih mudah," katanya yang berasal dari Perancis.

Selain itu, Pengurus Perkhidmatan Pemasaran Volvo untuk Asia Tenggara, Pius Neo, 36, turut berkongsi cerita mengenai pengguna sistem tersebut di Indonesia.

"Salah sebuah syarikat di sana kerap mengalami kehilangan minyak petrol yang menyebabkan kos melambung tinggi.

"Dengan CareTrack, akhirnya pemilik syarikat dapat mengesan berlaku kecurian minyak dalam kalangan pekerja mereka," kata Pius ketika ditemui di Shah Alam, Selangor.

CareTrack merupakan sistem telematik tercanggih yang dikeluarkan oleh Peralatan Pembinaan Volvo. Ia boleh menguruskan produktiviti mesin dan memaksimum kebolehsediaan untuk bekerja.

Sistem tersebut menggunakan teknologi Sistem Penentu Kedudukan Global (GPRS) atau teknologi satelit bagi penghantaran maklumat jentera kepada pusat kawalan CareTrack. Data yang dikendali dalam keadaan selamat dan terkini itu dihubungkan dengan mana-mana peranti kawalan dalam talian.

Lonjak produktiviti

Secara asasnya, penggunaan sistem tersebut dapat menjimatkan minyak petrol dan menawarkan peningkatan produktiviti kerja. Mesin yang menggunakan CareTrack didapati antara yang paling berkos rendah dalam unit tan.

TEKNOLOGI GSM, satelit dan GPRS dapat mengesan kedudukan dan perilaku jentera milik kontraktor walaupun berada beribu-ribu kilometer dari ibu pejabat.


CareTrack mula dilancarkan pada tahun 2007 di Eropah dan Amerika Utara. Pada September 2010 pula ia diperkenalkan di Indonesia, diikuti India (Julai 2011) dan Singapura. Pada tahun ini, sistem telematik Volvo itu dilancarkan di Filipina, Thailand dan Malaysia.

Setakat ini, sudah hampir 40,000 mesin keluaran Volvo yang menggunakan CareTrack di negara-negara yang dilancarkan.

Menurut Frederic, sistem tersebut diperkenalkan secara berperingkat disebabkan ia melibatkan permohonan lesen bagi mendapatkan kebenaran selain kaedah pengurusan yang berbeza-beza bergantung pada sesebuah negara.

Sistem telematik CareTrack menggunakan teknologi GPRS untuk mengesan kedudukan secara tepat sesebuah mesin.

Melalui sistem berkenaan, maklumat kedudukan mesin atau jentera boleh dipantau secara terkini manakala data-data lain dihantar sekali setiap 24 jam.

"Jika GPRS tidak berfungsi, Sistem Komunikasi Global (GSM) menjadi alternatif dalam menyampaikan data dari lokasi mesin ke peranti pemilik mesin," kata Pius selepas majlis pelancaran CareTrack pada bulan Jun lalu.

Di Malaysia, pembekal sistem telekomunikasi DiGi digunakan untuk GSM yang juga rakan kongsi global bagi Volvo.

Dari segi kos, GSM lebih murah berbanding penggunaan teknologi satelit. Bagi satelit, perkhidmatan syarikat yang berpangkalan di Amerika Syarikat, Orbcomm, digunakan untuk menghantar dan memantau data apabila perkhidmatan GSM tiada. Liputan satelit lebih menyeluruh berbanding GSM.

Kesemua data yang dipantau sama ada oleh GPRS, GSM atau satelit yang diterima dari mesin akan dihantar ke pusat pangkalan data untuk diproses.

Kemudian, data-data itu dihantar ke pihak pelanggan dengan talian internet yang dijamin keselamatannya melalui portal CareTrack yang beroperasi 24 jam.

Operasi kerja

Antara data yang dipancarkan ialah penggunaan minyak petrol (sama ada berlaku penurunan atau tiada perubahan) dan paras baki minyak enjin. Jumlah jam bekerja, jarak pergerakan dan bilangan operasi kerja yang dilakukan turut dapat dikesan menggunakan sistem CareTrack.

Selain itu, data yang turut direkodkan dalam sistem CareTrack ialah tempoh masa operasi kerja yang dijalankan, kelajuan mesin dikendalikan dan perkhidmatan pemberitahuan setiap kali jentera perlu diselenggara.

PELANCARAN CareTrack di Malaysia memang dinanti-nantikan oleh kontraktor di negara ini kerana percaya akan keberkesanannya.


Bagi mencapai misi menjadikan CareTrack sebagai sistem yang boleh mengesan sebarang kerosakan atau kegagalan lebih awal untuk tindakan pembaikan, ia turut menghantar laporan mengenai aktiviti mesin sebagai amaran bagi sebarang kerosakan.

"Melalui pemantauan mesin secara berterusan, CareTrack membolehkan ia menjadi lebih cekap sama seperti kehendak pelanggan.

"Mesin boleh sentiasa bersedia untuk bekerja dalam keadaan yang terbaik," kata Frederic.

Selain itu, para pelanggan boleh mendapatkan kumpulan data mengikut tempoh masa yang dikehendaki bagi menyelidik kecekapan jentera sekali gus dapat menilai prestasi pekerja.

Terdapat dua kaedah pemantauan iaitu data-data yang dihantar ke Pusat Penyelesaian CareTrack untuk diproses sebelum dihantar kepada pelanggan.

Bagaimanapun, jika pihak pelanggan mahu memantau sendiri aktiviti jentera milik mereka, sebuah laman web CareTrack versi pelanggan dibekalkan. Pada masa yang sama, pihak Volvo masih turut memantau.

"Sistem telematik bakal menjadi alat yang mesti dimiliki oleh pelanggan dan kontraktor dalam dunia yang penuh dengan persaingan," ujar Ruesche penuh keyakinan.

Setiap jentera berat yang dikeluarkan selepas pelancaran CareTrack dilengkapi dengan sistem telematik itu manakala mesin-mesin sedia ada boleh dipasang mengikut kehendak pemilik.

Eksklusif Blackberry Porsche

Posted:

Eksklusif Blackberry Porsche


HASIL kerjasama Porsche Design dengan RIM maka lahirlah Blackberry Porsche yang serba mewah.


DIREKA khas oleh Porsche Design dengan kerjasama RIM, telefon pintar jenama mewah pertama ini pasti menjadi dambaan golongan pencinta gajet eksklusif.

Menampilkan ciri-ciri teknologi kejuruteraan mewah dengan prestasi terunggul, model premium Blackberry Porsche Design P'9981 ini mampu memberi kepuasan maksimum kepada pemiliknya dalam aktiviti komunikasi mobiliti.

Selain itu, bahan-bahan eksklusif digunakan untuk peranti unik ini termasuklah rangka keluli tahan karat yang ditempa, sarung belakang kulit, papan kekunci fizikal QWERTY dan paparan sentuhan jelas kristal.

Tidak ketinggalan, peranti mewah ini didatangkan dengan Porsche Design UI eksklusif dan Wikitude World Browser bagi memperkukuhkan pengalaman capaian aplikasi realiti. Ia turut merangkumi premium, PIN eksklusif yang dengan mudah membantu mengenal pasti pengguna telefon pintar Blackberry P'9981 yang lain.

Sentuhan fungsi teknikal pintar dan berkuasa seperti penggunaan pacuan pemproses 1.2 GHz mampu menawarkan kelancaran ekstrem sama ada ketika melayari internet, memuat naik atau memuat turun sesuatu fail.

Model ini juga dilengkapi dengan kamera bersaiz lima megapiksel dengan kelancaran rakaman foto di samping berupaya merekod dan memainkan semula video definisi tinggi (HD) beresolusi 720p.

Melayari internet turut menjadi lebih mudah dan ringkas kerana BlackBerry Porsche P'9981 menyokong sambungan 3G dan wayarles Wi-Fi.

Dalam aspek inovasi perkakasan pula, telefon pintar tersebut dilengkapi teknologi Near Field Communication (NFC) untuk fungsi sambungan atau penghantaran fail kepada telefon lain hanya melalui sentuhan. - KHADIJAH MOHAMAD NOR

Penipuan kejuruteraan sosial

Posted:

Penipuan kejuruteraan sosial

Oleh KHAIRUL ANUAR ABDUL RAHMAN
anuarrahman@gmail.com

DUNIA tanpa wayar sekarang menjadikan penjenayah dalam talian internet semakin bijak menjalankan aktiviti penipuan. - Gambar hiasan


KEDUA-DUA senario di atas merupakan contoh cara licik penjenayah menggunakan teknik kejuruteraan sosial bagi mengekstrak sesuatu maklumat dengan melakukan penyamaran.

Penjenayah boleh menggunakan identiti atau akses individu lain bagi tujuan itu. Secara ringkasnya, kejuruteraan sosial merupakan satu kaedah bukan teknikal bagi menggodam sistem maklumat.

Sungguhpun aplikasi seperti firewall dan sistem keselamatan korporat seperti Intrusion Prevention System (IPS) boleh mengelakkan sistem komputer dan rangkaian daripada diceroboh, tetapi sistem seperti ini tidak memadai.

Ini kerana pengguna yang sah diperdaya oleh pihak lain bagi menyerahkan maklumat yang dikehendaki oleh penggodam.

Maklumat yang diperoleh daripada teknik itu bukan sahaja boleh digunakan untuk melepasi sistem keselamatan komputer pengguna rumah, bahkan sistem rangkaian korporat.

Selain itu, teknik ini juga sering digunakan bagi mendapatkan maklumat yang kemudiannya boleh digunakan untuk menipu kad kredit atau menyurutkan akaun bank pengguna.

Bagi mengelakkan daripada menjadi mangsa, langkah-langkah berikut boleh diambil oleh pengguna:

1. Pengesahan

Lakukan pengesahan identiti setiap kali menerima panggilan telefon sama ada menerusi telefon pejabat mahupun telefon bimbit peribadi.

Sekiranya pemanggil mengaku daripada organisasi anda bekerja, anda boleh melakukan carian nama kakitangan tersebut di sistem Intranet, klien e-mel atau rujuk kepada direktori organisasi bagi memastikan nama pemanggil tersebut benar-benar wujud.

Langkah terbaik adalah dengan menyuruh pemanggil menghantarkan e-mel kepada anda sebagai satu cara verifikasi. Sekiranya e-mel yang digunakan bukan daripada domain organisasi anda, besar kemungkinan dia adalah seorang penjenayah jurutera sosial.

2. Buat panggilan semula

Apabila menerima panggilan telefon yang diragui kesahihan identiti pemanggilnya, anda boleh melengahkan pemanggil dengan memberikan alasan sedang sibuk dan akan menghubungi semula pejabat pemanggil. Jika pemanggil mengarahkan anda menghubungi nombor lain dan bukan nombor organisasi anda, pastikan anda tidak menghubungi semula.

3. Usah tertekan

Kebanyakan kes, mangsa memberikan maklumat yang tidak sepatutnya kepada pihak yang tidak dikenali kerana berada dalam keadaan tertekan.

Penjenayah kejuruteraan sosial lazimnya akan menghubungi anda dan mengatakan tentang betapa pentingnya panggilan tersebut. Mereka akan sedaya-upaya membuat durasi panggilan paling pendek, tetapi dapat mengekstrak maklumat yang mereka inginkan dengan menggunakan alasan urusan perbankan.

Jangan berasa tertekan dengan situasi seperti itu. Teruskan melakukan verifikasi terhadap pemanggil tanpa menghiraukan pemanggil yang mendesak dan ingin cepat.

Jangan buka lampiran daripada penghantar e-mel yang tidak dikenali.

Para penjenayah siber tidak pernah berputus asa dalam memanipulasi kelemahan pengguna komputer. Teknik yang sering digunakan adalah dengan menghantar e-mel yang mengaku daripada bank dan menyuruh pengguna melakukan perkara-perkara seperti:

n Mengklik pada pautan kononnya bertujuan untuk mengesahkan identiti anda kerana sistem bank sedang mengalami penyelenggaraan dan memerlukan pelanggan mengemaskini maklumat peribadi mereka.

n Membuka lampiran yang disertakan kononnya dokumen perjanjian perbankan yang telah dirombak.

n Memberikan nombor kad kredit, tarikh luput dan nombor sekuriti tiga digit di bahagian belakang kad bagi tujuan pengesahan data perbankan.

Sekiranya anda menerima panggilan atau e-mel yang mengarahkan perkara seperti di atas, perkara terbaik adalah dengan melaporkannya kepada Cyber999 dengan memilih pelbagai kaedah hubungan di laman web http://www.mycert.org.my/en/about/contact_us/main/detail/18/index.html.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


Bertemu selepas 59 tahun terpisah

Posted:

Bertemu selepas 59 tahun terpisah

Oleh ZULKIFLI MANZOR
zulkifli.manzor@kosmo.com.my

NORMA (duduk dua dari kiri) bersama ahli keluarganya dan Chong (duduk di tengah) dalam pertemuan yang diatur oleh Biro Pengaduan dan Perkhidmatan Awam MCA di Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR – Seorang wanita Cina yang dibesarkan dalam keluarga Melayu dan menganut agama Islam memperoleh hadiah cukup istimewa pada Syawal ini apabila dia akhirnya dipertemukan dengan ahli keluarganya yang sebenar selepas 59 tahun terpisah.

Meskipun kini berlainan agama, Norma Hashim, 59, seorang pesara kerajaan, cukup gembira kerana berpeluang menjalin semula hubungan kekeluargaan dengan enam lagi saudara kandungnya sejak dia diserahkan kepada keluarga angkat pada tahun 1953.

Katanya, dia telah lama berusaha menjejaki ahli keluarga kandungnya itu sebelum mereka dipertemukan tengah hari semalam hasil bantuan Biro Pengaduan dan Perkhidmatan Awam MCA.

"Saya diserahkan kepada keluarga angkat ketika berusia tiga bulan selepas ibu bapa kami terlalu miskin untuk menyara keluarga yang besar.

"Walaupun saya tidak lagi dapat berjumpa dengan ibu bapa kerana mereka telah meninggal dunia, peluang bertemu dengan adik-beradik pun sudah cukup menggembirakan," katanya pada majlis pertemuan itu semalam.

Turut hadir Ketua Biro Pengaduan Awam MCA, Datuk Seri Michael Chong, tiga saudara kandung Norma iaitu Teo Hooi Nai, 63, Teo Hong Hing, 57, Teo Hong Meng, 71, serta beberapa keluarga terdekat.

Pada majlis itu, Norma ditemani oleh anak perempuannya yang juga seorang pegawai bank, Nuraida Mohd. Ali, 35, manakala suaminya, Mohd Ali. Awang, 61, seorang pesara swasta, tidak hadir kerana ada urusan lain yang tidak dapat dielakkan.

Kisah pencarian keluarga Norma ini pernah disiarkan oleh Kosmo! pada 21 Ogos lalu.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Rumah Imuda dipecah masuk, pencuri sempat ratah kuih raya

Posted:

Rumah Imuda dipecah masuk, pencuri sempat ratah kuih raya


IMUDA menunjukkan jeriji besi yang diumpil oleh pencuri untuk memasuki rumahnya.


KUALA LUMPUR - Rumah pelawak dan pelukis terkenal, Imuda dipecah masuk oleh sekumpulan pencuri yang sempat menjamu selera sebelum lesap dengan barangan serta wang tunai yang kesemuanya bernilai RM7,000 di Taman Datuk Ahmad Razali di sini baru-baru ini.

Kejadian itu hanya disedari oleh Imuda atau nama sebenarnya, Abdul Rahim Muda, 52, pukul 3 petang kelmarin selepas beliau bersama tiga ahli keluarganya pulang daripada bercuti raya di Pulau Pinang sejak 10 hari lalu.

Apa yang mengejutkan Imuda, kumpulan pencuri itu sempat membancuh beberapa gelas air sirap serta menjamah kuih raya yang diletakkan di dapur sebelum mereka menghilangkan diri.

Katanya, sebelum lari, mereka telah menggeledah rumah teres dua tingkat yang dihuni oleh keluarga Imuda sejak setahun lalu.

"Seluruh rumah termasuk kelima-lima bilik berselerak. Saya percaya kejadian ini dilakukan oleh tiga hingga empat orang.

"Setelah memeriksa persekitaran rumah, saya yakin penyamun berkenaan masuk ke dalam rumah setelah mengumpil jeriji besi di ruang tamu rumah dengan pemutar skru," katanya yang mula dikenali menerusi sitkom komedi Pi Mai Pi Mai Tang Tu pada tahun 1980-an.

Beliau membuat laporan di Balai Polis Ampang Jaya dengan melaporkan kehilangan komputer bimbit, empat utas jam tangan, tiga buah telefon bimbit serta wang tunai RM300.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Umpama berniaga di pekan koboi

Posted:

Umpama berniaga di pekan koboi

Oleh LILY YEAN
lily.yean@kosmo.com.my

seorang peniaga menghulurkan barangan yang dibeli pelanggan dari celah jeriji kedainya di Taman City, Segambut semalam.


KUALA LUMPUR – Kira-kira 40 peniaga di Kawasan Perindustrian Taman City, Segambut di sini terpaksa menjalankan perniagaan menerusi celah-celah jeriji kedai demi keselamatan nyawa mereka.

Mereka yang merupakan peniaga alat ganti kenderaan di Jalan Selingsing di sini terpaksa berbuat demikian berikutan peningkatan kes jenayah samun bersenjata di kawasan itu sejak dua bulan lalu yang adakalanya sampai empat kes dalam sehari.

Tinjauan Kosmo! mendapati setiap peniaga berada dalam keadaan berwaspada dan akan melihat ke luar pintu kaca dan jeriji premis perniagaan setiap kali mereka ternampak kelibat orang yang lalu di hadapan kedai mereka.

Seorang pemilik kedai yang hanya mahu dikenali sebagai Lau, 40, berkata, dia kini terpaksa menjalankan perniagaan dengan mengunci pintu jeriji kerana masih trauma dengan kejadian disamun pada 26 Jun lalu.

"Kedai saya diserang tiga lelaki yang bersenjatakan parang kira-kira pukul 5.30 petang dua bulan lalu ketika saya hendak menutup kedai.

"Mereka langsung tidak takut walaupun kegiatan jenayah itu dilakukan pada siang hari malah mereka menyamun tiga buah lagi kedai lain selepas berjaya melarikan RM6,000 dari kedai saya," katanya ketika ditemui Kosmo! di sini semalam.

Jelasnya, keadaan jenayah di kawasan itu sangat teruk berbanding dua tahun lalu.

"Jika sebelum ini hanya jenayah ragut dilaporkan berlaku namun kini penjenayah berani menyamun premis perniagaan," ujarnya.

Menurutnya, bukan sahaja golongan peniaga, malah pekerja di kawasan tersebut turut disamun dan diragut ketika mereka pergi dan pulang daripada bekerja.

"Perniagaan saya terjejas teruk apabila saya nekad berniaga dengan keadaan pintu kedai berkunci bagi mengelakkan disamun buat kali kedua.

"Jumlah pelanggan pula semakin kurang kerana siapa yang mahu membeli barang dari kedai yang berkunci kerana mereka perlu memilih dan melihat barangan yang diperlukan," ujarnya.

Beliau telah membuat laporan polis di Balai Polis Jinjang yang terletak kira-kira 4.1 kilometer dari taman itu pada hari kejadian.

Seorang lagi peniaga alat ganti jentera berat, Ng Chee Heng, 40, berkata, dia terpaksa berniaga dengan mengunci pintu kaca kedainya demi keselamatan.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Stailo

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Stailo


Hebat bersukan, kacak bergaya

Posted:

Hebat bersukan, kacak bergaya

Susunan ALIF ABU BAKAR

SELEPAS kehilangan bapa tercinta pada Mei tahun lalu, penerjun muda Britain, Tom Daley bingkas mengubah diri menjadi lebih matang. Dalam usia 18 tahun, Daley terpaksa memikul dua tanggungjawab utama, menjaga keluarga dan menggalas harapan negara.

Menyifatkan ayahnya yang meninggal dunia akibat kanser otak sebagai sahabat baiknya, pemenang dua pingat emas pada Sukan Komanwel 2010 di India itu menjadikan segenap memori bersama ayahnya satu inspirasi untuk berjaya.

"Saya senang diajak berbicara soal ayah kerana setiap kali saya mengingatinya, ia mengembalikan kenangan manis. Tidak dinafikan pemergiannya amat mendukacitakan kami sekeluarga. Tanpa kerja keras ayah, saya tidak akan mencapai kejayaan hari ini," kongsi Daley yang mengukir kejayaan pada Olimpik lalu dengan pingat gangsa bagi acara 10 meter platform.

Berbekalkan wajah comel ibarat ahli boyband fenomena, One Direction, Daley menjadi kegilaan ramai gadis. Paling menawan pada Daley adalah senyumannya yang mempamerkan barisan gigi yang putih dan teratur.


GAYA 'angkuh' Lin Dan dan ketampanan wajahnya dikatakan seiring dengan prestasi persembahannyadi dalam gelanggang.


"Saya tidak merokok dan saya tidak suka minuman beralkohol. Kali pertama saya mencuba champagne adalah pada umur 16 tahun dan saya tidak menggemarinya. Jika ke parti saya hanya memilih jus oren atau kola," dedah Daley yang dikatakan tidak boleh hidup tanpa iPhone.

Pernah menjuarai kejohanan terjun dunia dan Eropah, atlet harapan United Kingdom (UK) pada Olimpik 2012 lalu itu menjadi rebutan label-label fesyen dan jenama kecantikan ternama untuk dijadikan 'wajah pelaris.'

Adidas tanpa ragu-ragu menyambar Daley sebagai duta produk penjagaan badan mereka yang baharu. Keremajaan Daley dan aura tenaganya menjadikan beliau contoh sempurna untuk lelaki aktif lain.

Perlu diketahui, seluar renang (Speedo) yang dipakai Daley pada Olimpik lalu direka khas oleh pereka fesyen prolifik, Stella McCartney. Kenyataan McCartney berhubung kesukaran menghasilkan seluar renang Daley kerana 'ruang' yang kecil untuk berkarya turut mengundang sedikit kontroversi dan kelucuan.

Tuah Daley tidak terhenti di situ sahaja. Selepas tamatnya Olimpik, jejaka itu bakal muncul di kaca televisyen sebagai pengacara untuk rancangan berbentuk dokumentari dan program realiti.

Sumber dari sebuah syarikat penerbitan di UK, Twofour mengesahkan Daley telah menandatangani persetujuan untuk bekerjasama dalam beberapa projek sekali gus menandakan permulaan kepada karier televisyen Daley.

Bukan orang biasa sahaja yang jatuh hati kepada jejaka muda itu malah penyanyi popular UK, Cheryl Cole secara terang menunjukkan 'minatnya' kepada Daley.

Menerusi laman Twitter, Cole memuji aksi Daley dan meminta atlet itu mengajarnya melakukan aksi terjun. Daley yang juga mengagumi Cole membalas tweet tersebut menyatakan persetujuan mengajar dengan syarat Cole menjadi pengikutnya (follower) di Twitter.

Rezeki Lin Dan

Jaguh badminton China, Lin Dan, 28, juga tidak kurang hebat diperkatakan sepanjang Olimpik 2012. Beliau yang dikenali dengan gelaran Super Dan dalam kalangan peminatnya menjadi atlet pertama memenangi pingat emas dua kali berturut-turut dalam acara perseorangan lelaki badminton pada temasya sukan terbesar di dunia itu.

UNIFORM pasukan tuan rumah pada upacara pembukaan dilabelkan sebagai antara pakaian terburuk.


Menewaskan pemain badminton Malaysia, Datuk Lee Chong Wei bagi mengekalkan gelaran itu, Lin Dan yang dilihat 'angkuh' setiap kali menumpaskan lawannya sebenarnya seorang individu yang merendah diri.

"Saya sendiri tidak menggemari gelaran Super Dan itu kerana masih ramai atlet China yang berada di peringkat lebih tinggi berbanding saya," jujur pengakuan pemain kidal itu.

Rezeki pemain nombor satu dunia itu juga menyinar dalam dunia rejim penjagaan tubuh dan label pakaian. Baru-baru ini, Lin Dan dilantik sebagai jurucakap produk penjagaan kulit, Gillette. Produk di bawah rangkaian Procter & Gamble (P&G) itu turut menaja Lin Dan dan beberapa atlet pada Olimpik lalu.

Meskipun aktif menjalani latihan dan menyertai pertandingan serata dunia, Lin Dan masih mampu mengekalkan penampilan menariknya sepanjang masa.

Buktinya, setiap kali masuk ke gelanggang, rambutnya ditata kemas dan aksi membuka baju selepas memenangi perlawanan memberi peluang kepada orang ramai menatap abdomen sempurna beliau.


PAKAIAN sukan kontinjen UK untuk Olimpik 2012 direka oleh Stella McCartney dengan kolaborasi Adidas.


"Sebagai ahli sukan, mendapatkan kulit yang sihat tidak sukar. Saya juga banyak menghabiskan masa di dalam rumah namun jika saya keluar ketika cuaca panas, krim pelindung matahari perlu digunakan.

"Musim sejuk juga menuntut saya memakai lebih banyak losen dan pelembap bagi mengelakkan kulit kering. Pelembap yang memberikan kesegaran, mampu membersihkan kulit dan bertindak secara natural menjadi pilihan saya.

"Penampilan bersih dan segak memberikan keyakinan untuk menempuhi hari-hari saya," ujarnya yang menerima dedikasi daripada jenama pakaian sukan Li Ning yang mengeluarkan rangkaian pakaian kasual di bawah nama beliau.

Hi Style konsep K-Pop

Posted:

Hi Style konsep K-Pop

Oleh JULIA ISMAIL


Koleksi pakaian dan aksesori Hi Style mengambil inspirasi daripada gelombang fesyen K-Pop.


KEMASUKAN fesyen Korea ke negara ini menjadi satu fenomena yang menjadi kegilaan anak-anak muda masa kini. Permintaan yang tinggi terhadap pakaian dan aksesori seumpamanya membuatkan banyak butik memilih untuk menawarkan kepelbagaian untuk memenuhi kehendak pengguna muda negara ini.

Namun, bagi penduduk Kota Bharu, Kelantan kesukaran untuk mendapatkan pakaian berfesyen menjadikan pilihan agak terhad.

Menyedari hakikat tersebut, rangkaian butik Hi Style yang memilik 17 cawangan seluruh negara membuat pilihan yang tepat dengan membuka satu cawangan butik di pusat beli-belah utama negeri itu.

Bertempat tingkat satu, KB Mall, butik Hi Style bertepatan dengan permintaan anak muda negeri tersebut yang mahu berfesyen mengikut peredaran terkini.

Menurut Eksekutif Pemasarannya, Wendy Lee Ser Huay, kuasa membeli di negeri itu amat tinggi namun, kekurangan butik yang menawarkan rangkaian pakaian seumpamanya menjadikan pengguna memilih untuk ke Kuala Lumpur atau negeri lain untuk memenuhi membeli-belah.

"Kini pengguna tidak perlu lagi keluar dari Kota Bharu untuk mendapatkan pakaian yang mengikut cita rasa terkini pada harga yang berpatutan. Sasaran pemasaran tertumpu kepada remaja berusia antara 18 tahun hingga 25 tahun.

"Di Kota Bharu tidak banyak butik pakaian yang menawarkan fesyen-fesyen terkini, maka ini adalah peluang kepada golongan muda di Kelantan untuk mendapatkan pakaian yang mereka ingini.


BAJU-T bersama seluar pendek sesuai dipakai sewaktu bersantai bersama teman.


"Produk di butik kami juga dijual pada harga yang berpatutan dan mampu dimiliki oleh semua golongan. Kami menawarkan produk berharga antara RM19 hingga RM119," katanya ketika ditemui Stailo di butik Hi Style yang terletak di KB Mall.

Butik Hi Style menawarkan rangkaian baju, aksesori dan juga kasut lelaki serta wanita berkonsep Pop Korea berasaskan warna-warna terang. Konsep sedemikian bersesuaian buat mereka yang meminati penampilan berani dan funky.

Setakat ini butik Hi Style beroperasi di semua negeri kecuali di Perlis, Terengganu, Pahang dan Sarawak. Justeru, bagi melebarkan sayap dalam industri fesyen tanah air, Hi Style Apparel Sdn. Bhd., menyasarkan untuk membuka 30 cawangan dalam masa dua tahun akan datang.

Busana duta Safi

Posted:

Busana duta Safi

Oleh ALIF ABU BAKARKOLABORASI selama lima tahun bersama wajah rasmi produk Safi Rania Gold, Rozita Che Wan menciptakan keserasian luar biasa antara Qudyn dan pelakon wanita jelita itu. Saat namanya dipetik sendiri Rozita bagi mencipta busana kempen Safi Rania Gold, pereka fesyen berusia 32 tahun itu pantas meneroka konsep yang unggul buat jenama itu.

Paduan warna wajib iaitu ungu dan emas mengilhamkan sepasang dres labuh yang elegan dan amat mempesonakan. Busana pertama yang dihasilkan Qudyn bagi menjayakan promosi Safi Rania Gold itu adalah pada Mei tahun lalu.

"Tahun ini merupakan kali kedua saya bekerjasama dengan Rozita untuk Safi. Konsep yang diketengahkan kini tidak banyak beza dengan yang dahulu namun ia lebih terarah pada ambien santai.

"Material sifon dan les bersama pelapik (lining) satin mencipta busana yang kelihatan mewah dan bertepatan dengan Rozita yang intim dengan kecantikan tanpa dibatasi usia," jelas Qudyn yang berguru dengan Datuk Radzuan Radziwill selama lapan tahun sebelum bersedia membentuk jenama sendiri.

Jika sebelum ini beliau tidak perlu mengikuti garis panduan untuk pakaian Rozita ke majlis-majlis anugerah atau acara permaidani merah, berdasarkan kehendak klien (Safi), Qudyn perlu mencipta busana yang tidak memaparkan imej seksi dan condong pada ciri-ciri sopan.

Selepas membentangkan lakaran dan konsep yang dihasilkan, proses pengubahsuaian dijalankan dan hanya dalam jangka masa dua minggu, Qudyn berjaya menyudahkan sepasang busana eksklusif untuk Rozita sebagai duta Safi Rania Gold.

Tambah Qudyn, menghasilkan persalinan buat Rozita tidak sukar memandangkan perkenalan antara mereka telah tercipta lama. Selain itu, kehendak aktres itu juga sudah difahami.

"Rozita mempunyai saiz pinggang yang kecil. Lilit pinggang dia ialah 24 sentimeter (cm) dan ia sama seperti patung-patung yang digunakan di kebanyakan kedai. Jadi jika dia tidak dapat hadir untuk sesi ukuran pun tidak mengapa kerana saiz patung itu sama dengan Rozita," kongsi Qudyn.

Menerapkan potongan kurung moden, mainan perincian yang melata pada bahagian atas busana itu meningkatkan nilai anggun pada Rozita. Flora dan reben ungu yang menghiasi pakaian itu pula memberi impak feminin.

Seperti signatur yang sukar dipisahkan daripada diri Rozita, bahagian bawah dres diperjelaskan menerusi potongan skirt labuh bertingkat. Ia ringkas tanpa sebarang perincian namun pengembangan skirt di hujung yang runcing pada bahagian tengah menambahkan seri si pemakai.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Rancang rumah terbuka di hotel

Posted:

Rancang rumah terbuka di hotel

Oleh HARYATI KARIM

KONSEP rumah terbuka sempena musim perayaan sudah menjadi suatu tradisi di negara ini. - Gambar hiasan


SETIAP kali tiba musim perayaan, perancangan mengadakan rumah terbuka sering muncul dalam senarai perkara yang hendak dilaksanakan. Seumpama sebuah tradisi dalam masyarakat kita, rumah terbuka adalah peluang untuk bertemu ahli keluarga, sanak saudara dan sahabat handai yang jauh mahupun yang dekat di bawah satu bumbung.

Sempena Hari Raya Aidilfitri ini, jemputan rumah terbuka tentunya mengisi jadual kunjungan dalam kalangan masyarakat kita. Lagipun, kerana kelaziman hari raya di Malaysia disambut sepanjang bulan Syawal, ramai yang mahu mengambil peluang menganjurkan majlis tersebut.

Sebelum ini, rumah terbuka dianjurkan di kediaman persendirian, baik di kampung mahupun di bandar. Ada juga yang menggunakan ruang atau bangunan tertentu seperti khemah sementara ataupun balai rakyat di taman perumahan masing-masing.

Beberapa kediaman apartmen ataupun kondominium juga mempunyai kemudahan dewan serbaguna untuk menampung kunjungan tetamu yang ramai.

Kini, tuan rumah beralih pula kepada cara yang lebih mudah dan menarik. Mereka memilih untuk mengadakan rumah terbuka di hotel-hotel yang menyediakan perkhidmatan tersebut.

Bernilai tambah

Penyediaan hidangan lazat dan pelbagai perkhidmatan bernilai tambah oleh pihak hotel pastinya meringankan beban tuan rumah untuk mengemas, memasak dan seterusnya memberi keselesaan buat para tetamu.

Apabila banyak perkara asas rumah terbuka sudah dipertanggungjawab kepada pihak hotel, tuan rumah boleh memberi perhatian kepada tugas melayan tetamu dengan lebih lancar.

Hotel Concorde, Shah Alam, Selangor ialah antara hotel yang menyediakan pakej rumah terbuka sepanjang bulan Syawal. Bermula pada harga RM49 seorang, keperluan mengadakan rumah terbuka sudah sedia dipenuhi dan dilaksanakan.

Bagi tujuan tersebut, barisan chef berpengalaman di Hotel Concorde mampu menyediakan pelbagai seleksi hidangan tradisi yang boleh menghidupkan suasana sambutan Aidilfitri.

Sajian utama seperti sate, puyuh dan ayam goreng rempah, daging gulai kawah dan kambing masak beriani boleh dinikmati. Semua kelazatan itu mengiringi keenakan lemang pulut serunding, ketupat, dodol serta banyak lagi hidangan lain. Tidak ketinggalan, susunan meja dan hiasan dewan makan mengikut tema yang dipilih juga disiapkan.

Selain itu, pakej rumah terbuka Hotel Concorde, Shah Alam turut disertai kegunaan dewan secara percuma, meja menyambut tetamu, bunga segar untuk setiap meja termasuk meja VVIP/VIP, sistem bunyi asas, tirai latar dengan maksimum 60 huruf tanpa logo dan tempat letak kereta untuk tetamu jemputan dengan kadar harga tetap.

Perjalanan acara rumah terbuka tentunya menjadi lebih tersusun dan tuan rumah boleh melayan semua tetamu yang hadir dengan hati yang tenang. Mereka tidak perlu bimbang andai makanan dan kerusi meja tidak mencukupi kerana semua itu akan diuruskan oleh kakitangan hotel.

Jika tetamu jemputan berasal dari luar daerah, tidak perlu bimbang kerana Hotel Concorde, Shah Alam, mempunyai sebanyak 381 bilik dan suit untuk tetamunya. Penginap boleh memilih unit bilik yang mempunyai pemandangan Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah ataupun kolam renang yang indah.

Bagi anda yang telah merancang untuk mengadakan majlis rumah terbuka dan menyediakan tempat penginapan untuk tetamu jangan melepaskan peluang sempena ulang tahun ke-15 Hotel Concorde, Shah Alam kerana anda berpeluang untuk memperolehi 15 peratus diskaun jika menempah bilik secara talian. Promosi ini adalah untuk semua jenis bilik dan sah sehingga 30 September 2012.

Fleksibel, selesa dan berbaloi adalah kata kunci untuk kejayaan dan kemeriahan rumah terbuka anda. Jika ingin menempah pakej rumah terbuka atau mendapatkan maklumat lanjut sila hubungi talian 03-5512 220 serta sambungan 2122/2124. Selain itu anda juga boleh layari laman web shahalam.concordehotelsresorts.com.

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online


Rugi RM30,000 ditipu lelaki menyamar petugas media

Posted:

Memantau kediaman sepanjang 24 jam

LAPORAN berita mengenai kediaman yang dimasuki perompak sudah acapkali didedahkan melalui saluran media cetak dan elektronik. Pada 12 April lalu, sebuah keluarga di Muar, Johor mengalami kerugian hampir RM60,000 apabila rumah mereka dipecah masuk. Lagi...

Kes saman RM1.3b Measat didengar secara timbang tara

Posted:

Kes saman RM1.3b Measat didengar secara timbang tara

28/08/2012 6:54pm

PUTRAJAYA — Kes saman RM1.3 bilion pembekal peralatan sokongan AV Asia Sdn. Bhd. terhadap syarikat perkhidmatan komunikasi satelit Measat Broadcast Network Systems Sdn. Bhd., akan didengar secara timbang tara.

Panel lima hakim Mahkamah Persekutuan diketuai Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Md. Raus Sharif membuat keputusan itu selepas menolak permohonan AV Asia untuk kebenaran merayu perintah Mahkamah Tinggi yang mengarahkan kes tersebut didengar secara timbang tara.

Bagaimanapun, panel itu membenarkan syarikat tersebut merayu keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak permohonan AV Asia untuk mendapatkan perintah injunksi bagi menghalang Measat menggunakan maklumat sulitnya bagi melancarkan produk Berdefinisi Tinggi (HD) Astro B.yond.

Panel itu, yang turut dianggotai Hakim Besar Sabah dan Sarawak, Tan Sri Richard Malanjum serta Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Hashim Yusoff, Datuk Zainun Ali dan Datuk Sulong Matjeraie, memberi kebenaran untuk AV Asia merayu berhubung tiga isu undang-undang yang perlu diputuskan mahkamah berkenaan.

AV Asia menyaman Measat kerana mendakwa anak syarikat Astro itu telah mendedahkan maklumat sulit berhubung produk tersebut kepada Tele System Electronic (M) Sdn. Bhd., yang juga defendan kedua.

Pada 27 Okt 2010, AV Asia mengemukakan permohonan untuk mendapatkan perintah injunksi bagi menghalang Measat menggunakan maklumat sulitnya.

Pada 10 Dis 2010, Mahkamah Tinggi membenarkan permohonan Measat untuk menangguhkan prosiding berkaitan saman itu dan memerintahkan perkara itu dibawa ke timbang tara.

Mahkamah Tinggi juga menolak permohonan AV Asia untuk perintah injunksi pada 27 Mei 2011.

Mahkamah Rayuan turut menolak rayuan AV Asia terhadap kedua-dua keputusan Mahkamah Tinggi itu.

AV Asia diwakili peguam Malik Imtiaz Sarwar dan R.S. Sodhi manakala Measat oleh Tan Sri Cecil Abraham. — BERNAMA

Unit khas pois siasat kes bunuh peniaga di Marang

Posted:

Unit khas pois siasat kes bunuh peniaga di Marang

28/08/2012 6:51pm

KUALA TERENGGANU — Polis Terengganu menubuhkan satu unit khas bagi menyiasat kes seorang peniaga ditembak mati di Kampung Bukit Cempedak, Marang, Ahad lepas.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Terengganu ACP, K. Manoharan berkata, pasukan itu akan diketuai Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, Supt. Mohd. Zani Che Din.

"Kes seumpama ini pertama kali berlaku di negeri ini. Kami telah mengambil keterangan daripada ahli keluarga, penduduk kampung serta individu yang berada dalam kedai itu bagi membantu siasatan," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Dalam kejadian pada pukul 11.30 malam itu, Mat Keya Jusoh, 54, ditembak ketika sedang bermain dam dengan seorang rakan yang berusia 51 tahun di depan rumah kedai miliknya.

Seorang dari tiga lelaki yang menaiki sebuah kereta jenis Perodua Viva melepaskan dua das tembakan dari dalam kereta dalam jarak kira-kira lima meter daripada mangsa.

Manoharan berkata, hasil bedah siasat mendapati satu daripada tembakan itu mengenai badan mangsa dan polis percaya pistol yang digunakan adalah daripada jenis automatik.

Menurut beliau, gerakan memburu ketiga-tiga lelaki yang berumur lingkungan 25 hingga 30 tahun itu sedang giat dilakukan dan polis meminta orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai kejadian itu supaya menghubungi balai polis berhampiran bagi membantu siasatan. — BERNAMA

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


14 lagi mayat ditemui dekat Damsyik

Posted:

14 lagi mayat ditemui dekat Damsyik

FOTO menunjukkan mayat-mayat terbaring di atas simen semalam di bandar Daraya dekat ibu kota Damsyik.


BEIRUT - Sekurang-kurangnya 14 lagi mayat ditemui di bandar Daraya dekat Damsyik selepas aktivis melaporkan satu pembunuhan beramai-ramai yang mengerikan berlaku di situ dalam serangan lima hari oleh tentera rejim Syria, kata pemerhati semalam.

Kumpulan Pemerhati Syria untuk Hak Asasi Manusia sebelum ini melaporkan penemuan 320 mayat di Daraya selepas satu serangan yang disifatkan sebagai sangat kejam, pembunuhan tanpa perbicaraan dan serbuan rumah ke rumah oleh tentera kerajaan.

Pemerhati berkata, sehingga kini ia telah mengenal pasti seramai 220 mangsa yang dibunuh.

Jawatankuasa Penyelaras Tempatan sebuah rangkaian aktivis menyifatkan insiden itu sebagai pembunuhan beramai-ramai oleh rejim Presiden Bashar al-Assad.

Kumpulan pemerhati Britain menjelaskan sekurang-kurangnya 149 orang terbunuh di negara bersengketa itu kelmarin. Mereka terdiri daripada 105 orang awam, 26 pejuang pemberontak dan 18 tentera.

Kelmarin, tentera rejim mengebom bandar Basra al-Sham dalam wilayah Daraa dan membunuh sekurang-kurangnya 17 orang awam.

Serangan terbaru yang berlaku semalam pula membunuh tiga orang lelaki, kanak-kanak dan dua wanita di Kafr Batna dalam wilayah Damsyik.

Menurut angka pemerhati, kira-kira 25,000 mangsa yang kebanyakannya orang awam telah terbunuh di Syria sejak tercetusnya kebangkitan rakyat pada Mac tahun lalu. - AFP

Penganut fahaman Syiah di Indonesia diserang

Posted:

Penganut fahaman Syiah di Indonesia diserangSAMPANG, Indonesia - Serangan ke atas penganut fahaman Syiah di Indonesia menyebabkan dua lelaki terbunuh dan berpuluh-puluh buah rumah dibakar.

Kira-kira 500 orang penganut fahaman Sunni bersenjatakan parang kecil dikatakan menyerang sekumpulan pelajar di bandar Sampang, wilayah Jawa Timur pada Ahad lalu.

"Perselisihan fahaman agama kian meningkat kerana penguatkuasaan undang-undang untuk menangani keganasan tidak dilaksanakan dengan berkesan. Keadaan ini menggalakkan berlakunya keganasan ke atas orang awam," kata penyelidik Institut untuk Demokrasi dan Keamanan Setara, Ismail Hasani.

Jurucakap polis wilayah Jawa Timur, Hilman Thayib memberitahu, dua lelaki terbunuh dan enam yang lain cedera. Sementara sebanyak 39 buah rumah dibakar dalam serangan terbabit. Menurutnya, hampir 2,000 orang pegawai polis dan keselamatan diarah ke lokasi kejadian untuk mengawal keadaan.

"Mangsa mati kerana diserang dengan sabit. Seorang mati di tempat kejadian dan seorang lagi meninggal dunia pagi tadi. Setakat ini, kami telah menahan lapan orang suspek," kata Thayib.

Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono semalam mengarahkan pihak berkuasa mengambil tindakan tegas bagi mengelak kejadian sama daripada berulang.

Ini bukan insiden pertama di wilayah tersebut. Disember lalu, penganut fahaman Syiah di Nangkernang diserang. Beratus-ratus rumah dan sebuah sekolah agama dibakar, sekali gus memaksa 500 orang mangsa melarikan diri dari kampung mereka. - AFP

Perry tolak tawaran jadi juri American Idol

Posted:

Perry tolak tawaran jadi juri American Idol

AKSI Katy Perry ketika mempromosikan filemnya yang bertajuk Part of me 3D di Rio de Janeiro, Brazil. Perry tetap enggan menjadi juri American Idol walaupun ditawarkan wang sebanyak RM60.8 juta.


LOS ANGELES - Penyanyi terkenal, Katy Perry menolak tawaran sebanyak AS$20 juta (RM60.8 juta) untuk menjadi juri program televisyen American Idol, lapor akhbar New York Daily News kelmarin.

Menurut portal hiburan TMZ.com, penyanyi lagu Wide Awake itu tidak berganjak dengan keputusannya. Dia juga tidak pasti sama ada American Idol adalah langkah betul untuk mengembangkan kerjayanya.

"Katy Perry sedang hangat diburu. Mereka sangat mahukannya," kata satu sumber kepada akhbar Us Weekly.

Sewaktu diwawancara oleh majalah Hollywood Reporter pada Julai lalu, Perry, 27, pernah mendedahkan bahawa dia berasa belum sesuai menjadi juri program televisyen.

Setakat ini, hanya penyanyi pop terkenal, Mariah Carey mengesahkan penyertaan sebagai juri untuk musim American Idol akan datang. Carey dilaporkan bakal menerima bayaran sebanyak AS$$18 juta (RM54.7 juta).

Sebelum ini, bintang terkenal Jennifer Lopez yang juga bekas juri program itu menerima bayaran sebanyak AS$12 juta (RM36.5 juta) bagi setiap musim.

Antara selebriti lain yang disebut-sebut bakal menyertai American Idol sebagai juri termasuklah Nicki Minaj, Pharell Williams, Nick Jonas, Keith Urban dan Kanye West. - Agensi

Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Hiburan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Hiburan


Aiman, Izara mesra bersama

Posted:

Aiman, Izara mesra bersama

MENUNTUT di sebuah kolej yang sama, Aamir dan Zara saling membenci antara satu sama lain. Namun, kedua-duanya terpaksa menjadi pasangan suami isteri menerusi perkahwinan yang sudah diaturkan oleh keluarga masing-masing.

Ia merupakan rentetan kisah drama bersiri Vanila Coklat yang pernah disiarkan di TV3 pada awal tahun ini sehingga mempopularkan dua nama pelakon yang sedang meningkat naik iaitu Aiman Hakim Ridza dan Izara Aishah.

Biarpun mereka baru kali pertama digandingkan bersama-sama menerusi drama tersebut, ternyata keserasian yang ditonjolkan telah memberi impak yang positif sehingga kini mereka semakin dikenali ramai.

Malah, kemesraan yang ditampilkan semasa sesi fotografi bersama Kosmo! yang diadakan di Taman Botani Negara, Shah Alam, Selangor baru-baru ini menunjukkan mereka berdua semakin serasi bersama.

"Saya tidak nafikan drama Vanila Coklat telah berhasil melonjakkan nama saya dan Izara. Malah, saya akui selepas membintangi drama tersebut semakin banyak tawaran berlakon yang diterima.

"Mengenai gandingan bersama Izara pula, saya rasa tidak sukar untuk mencari keserasian bersama. Biarpun saya dan Izara boleh dilabelkan sebagai pendatang baharu, tetapi kami telah memberikan yang terbaik dan gembira kerana lakonan kami diterima ramai," ujar Aiman yang baru berusia 23 tahun itu.

Melihat kepada keserasian yang sudah terjalin antara dirinya dan Izara, pelakon kelahiran Johor Bahru, Johor itu menyatakan dia tidak kisah untuk terus digandingkan bersama dalam mana-mana drama, asalkan mendapat watak dan jalan cerita yang menarik.

Malah, kedua-duanya juga baru-baru ini turut digandingkan dengan sebuah telefilem khas Vanila Coklat Raya sempena Aidilfitri yang telah ditayangkan pada hari raya pertama yang lalu.

"Berkenaan dengan filem Vanila Coklat yang pernah dirancang untuk dihasilkan, saya memang masih lagi mengharapkan agar ia dapat direalisasikan kerana ia merupakan permintaan daripada peminat sendiri," jelasnya.

Bercerita lebih lanjut mengenai sambutan lebaran pada tahun ini, Aiman menjelaskan ia pastinya memberi kelainan apabila buat kali pertama dapat meraikannya sebagai seorang artis.

BAGAIKAN pasangan kekasih di alam realiti, Aiman dan Izara tidak kekok sebagai pasangan suami isteri dalam drama Vanila Coklat.


"Kalau diikutkan memang terdapat banyak perbezaan ketara kerana kini orang lebih mengenali diri saya dan tidak dinafikan perasaan berdebar itu tetap ada kerana semakin ramai yang sudah mengenali diri saya.

"Bagaimanapun, saya tetap berasa gembira dan seboleh-bolehnya mahu dapat mendekati lebih ramai peminat yang menyokong kerjaya saya dan cuba untuk melayan sebaik mungkin kalau ada yang berkesempatan datang beraya ke rumah," ujarnya.

Menurut Aiman, pada tahun ini juga dia tidak pulang berhari raya ke kampung halamannya di Batu Pahat, Johor. Sebaliknya dia sekeluarga menyambutnya di Kuala Lumpur sahaja.

Masih menyanyi

Sebelum berkecimpung dalam dunia lakonan, pastinya ramai yang sudah tahu bahawa Aiman terlebih dahulu mencuba terbabit dalam bidang nyanyian dengan menyertai Mentor musim kelima pada tahun lalu.

Bagaimanapun, nasibnya dalam program realiti TV nyanyian tersebut tidak menyebelahinya apabila dia gagal meneruskan saingan ke peringkat seterusnya, biarpun mendapat bimbingan daripada penyanyi terkenal, Rahim Maarof.

Ditanya sama ada dia masih lagi berminat untuk menceburi bidang nyanyian memandangkan sudah dikenali sebagai pelakon, Aiman memberitahu dunia nyanyian masih lagi tersemat dalam jiwanya.

"Selepas tamat menyertai rancangan Mentor 5 dahulu saya masih tetap mendapat undangan untuk membuat persembahan termasuk muncul dengan single berjudul Khalimah Janji. Cuma sekarang ini rezeki saya nampaknya lebih terarah kepada bidang lakonan pula.

"Buat masa ini biarlah saya tumpu kepada lakonan sahaja terlebih dahulu. Sekiranya ada tawaran untuk menghasilkan album atau single, mungkin saya akan mempertimbangkannya terlebih dahulu," jelasnya.

Makin selesa

Bagi Izara pula, sambutan lebaran pada tahun ini ternyata lebih bermakna dan menganggap tahun ini cukup bertuah buat dirinya.

Berbanding dengan pasangannya dalam drama tersebut yang pertama kali merasai nikmat Aidilfitri sebagai seorang artis, Izara mengakui gembira kerana dia semakin dikenali ramai gara-gara impak terhadap drama berkenaan serta tawaran berlakon yang semakin banyak diterimanya.

"Tidak dinafikan menyambut hari lebaran sebelum bergelar artis dan sekarang memang jauh berbeza. Namun, kini saya berasa semakin selesa dan tidaklah terlalu kekok kalau meraikannya bersama peminat.

"Bagaimanapun, persiapan untuk menyambut lebaran pada kali ini terpaksa dilakukan pada saat-saat akhir memandangkan sepanjang bulan puasa saya agak sibuk dengan pelbagai aktiviti dan penggambaran," jelasnya.

Bercerita lebih lanjut mengenai sambutan hari raya pada tahun ini, Izara memberitahu dia sekeluarga menyambutnya di Johor Bahru, Johor selama beberapa hari sebelum pulang semula ke Kuala Lumpur.

DUA figura muda dan popular ini mengakui teruja menyambut Aidifitri pada tahun ini.


Ditanya mengenai pengalaman paling menarik yang pernah dilalui sewaktu menyambut lebaran, Izara menyatakan saat-saat dapat berkumpul dengan ahli keluarga yang lain termasuk bersama sepupu merupakan kenangan paling indah yang dirasai.

Bagaimanapun, suasana kemeriahan tersebut kini semakin kurang dirasai memandangkan kebanyakan sepupunya sudah ramai yang mendirikan rumah tangga dan pulang berhari raya ke kampung pasangan masing-masing.

"Kalau dahulu setiap kali tibanya Aidilfitri saya antara individu yang paling teruja. Yang paling menarik sehingga ke hari ini saya masih lagi mendapat duit raya, meskipun usia saya sekarang sudah mencecah 20 tahun," ujarnya.

Sementara itu, pelakon berkenaan menyatakan selepas cuti berhari raya dia akan terbabit dengan penggambaran dua filem, malah memberitahu jadualnya lakonannya agak padat sehingga hujung tahun ini.

Menurut Izara, biarpun dirinya agak jarang dipalit dengan sebarang cerita kontroversi, namun dia gembira kerana tawaran lakonan yang diterima sehingga kini masih lagi tidak putus-putus.

"Saya bersyukur kerana kerjaya seni saya sekarang semakin berkembang, namun ia tidak bermakna saya sudah berada di zon selesa. Masih banyak lagi yang perlu saya pelajari dan berharap agar mendapat lebih banyak tawaran dengan watak-watak yang berbeza.

"Lagipun sebagai seorang pelakon baharu saya perlu mencuba apa sahaja watak memandangkan saya masih lagi dalam proses pembelajaran.

"Bagaimanapun, saya sangat berterima kasih kepada peminat yang memang banyak menyokong kerjaya seni saya," ujarnya.

Ia tak buruk - Que

Posted:

Ia tak buruk - Que

Oleh KHAIRUL AMRI HASSAN


QUE bersama dua orang anaknya, Qalif dan Ratu serta isteri, Linda pada majlis sambutan ulang tahun Ratu tahun lalu. Anak ketiga mereka, Cleopatra tiada dalam gambar.


SIAPA tidak sayang anak! Begitu juga perasaan pelakon berbakat besar, Que Haidar apabila baru-baru ini nama cahaya mata keduanya yang dilahirkan tiga bulan lalu menjadi pertikaian banyak pihak.

Ada yang mendakwa nama Tengku Cleopatra Haidar sangat kebaratan dan tidak sesuai diberikan untuk seorang yang beragama Islam, malah ramai yang menyarankan dia memilih nama yang lebih mencerminkan nilai Melayu dan Islam.

Que atau nama sebenarnya Tengku Iskhan Shah Tengku Haidar, 33, yang juga memiliki dua orang anak bersama guru tarian, Linda Jasmine iaitu Qalif Khan (anak hasil perkahwinan pertama Linda) dan Tengku Ratu Haidar, 4, tampil memberikan penjelasan dan menyatakan pendiriannya kepada Kosmo! ketika ditemui di sebuah majlis anjuran Lord's Tailor di Bangsar, Kuala Lumpur baru-baru ini.

Kosmo!: Que sedar atau tidak akan kata-kata sesetengah pihak yang kurang senang apabila anda menamakan puteri kedua dengan nama Tengku Cleopatra sempena nama permaisuri Mesir suatu ketika dulu?

QUE: Sebelum memilih nama itu, kami sudah memikirkan baik buruk dan sudah memahami maksud di sebalik nama itu. Ertinya kekuatan bapa atau glory of father daripada bahasa Greek.

Jadi apa masalahnya? Saya rasa tidak perlu timbul isu sesuai atau tidak sesuai nama yang saya beri kepada anak saya. Apakah nama yang sesuai dan melambangkan orang Johor atau orang Malaysia?

Apabila ada juga sesetengah pihak yang menilai pemilihan nama yang sesuai mencerminkan akhlak seseorang anak, bagaimana pandangan anda?

Tidak ada kena-mengena nama seseorang dan personaliti. Jika dibentuk dengan cara yang baik, maka akan jadi baiklah seseorang itu. Nama itu pun bukan membawa maksud sesuatu yang buruk. Contohnya nama bapa saya iaitu Tengku Haidar yang bermaksud singa, tapi bagi saya dia lelaki paling mulia dan baik yang pernah saya kenali dalam hidup. Jadi bukan nama orang yang menilai personaliti.

Anda ada alasan sendiri untuk tidak mempedulikan kata-kata orang sekeliling?

Saya menghiburkan masyarakat sejak usia 16 tahun lagi dan sekarang sudah tiba waktu untuk saya berasa gembira dengan keputusan dan kehidupan saya. Saya gembira memilih nama Tengku Cleopatra Haidar untuk anak saya dan keluarga saya juga gembira. Ini masa saya dan inilah saya sekarang! Saya gembira untuk memanggilnya dengan nama itu.

Pandangan anda terhadap komen-komen negatif di internet berkenaan pilihan nama Cleopatra?

Saya tidak anggap perkara itu besar dan saya rasa orang yang memberikan komen di internet tidak berapa pandai. Anak saya seorang Islam dan saya sendiri yang qamat Tengku Cleopatra Haidar. Saya rasa tidak menjadi masalah.

Terkilan atau sedih dengan perkara ini?

Saya sedih apabila kebanyakan yang memberikan komen terdiri daripada kaum Melayu dan bagi saya mereka berfikiran sempit. Tapi tidak kurang juga ada yang memuji. Saya agak terperanjat sebenarnya dengan respons negatif segelintir pihak, tapi tidak mengapa kerana ia tidak memberi kesan pun.

Memandangkan anda sekarang sudah semakin menyepi daripada dunia seni, mungkin anda ada perancangan lain selain daripada berlakon?

Tawaran berlakon masih ada, cuma saya terlalu cerewet. Saya perlu pastikan skrip, karakter, pengarah dan pelakon lain menepati kriteria yang saya inginkan. Saya melihat keseluruhan aspek kerana saya kini mempunyai keluarga yang perlu diberikan perhatian dari segi masa. Saya mahukan sebuah naskhah yang mempunyai pengisian ke arah kemasyarakatan dan bermakna untuk memberi pendidikan kepada penonton.

Selain meluangkan masa bersama keluarga, apa aktiviti lain buat masa sekarang?

Saya masih menantikan tayangan filem Rock 2 pada bulan Mac tahun depan. Selepas pementasan Primadona, saya ada terfikir untuk berlakon dalam beberapa buah teater lain, tapi belum diputuskan buat masa sekarang. Saya belum sedia untuk menjadi pengarah kerana risikonya tinggi dan biar betul-betul bersedia. Buat masa sekarang kebanyakan projek saya masih dalam proses perbincangan.

Rekod Ek Tha Tiger

Posted:

Rekod Ek Tha Tiger

GANDINGAN Katrina Kaif dan Salman Khan dalam Ek Tha Tiger menjadi fenomena masa kini.


FILEM milik Kabir Khan, Ek Tha Tiger yang menggandingkan pasangan Salman Khan dan Katrina Kaif mencipta rekod apabila memperoleh sebanyak RM56.4 juta (Rs 100 crore) hanya lima hari tayangan!

Kutipan luar biasa tersebut bukan satu kejutan, sebaliknya telah dijangka. Ia turut menjadikan filem tersebut sebagai filem Bollywood paling pantas meraih kutipan pecah panggung.

Selain itu, Ek Tha Tiger menjadi filem pecah panggung terbesar lakonan Salman, sekali gus memecah kutipan pecah panggung filem lakonannya sebelum ini, Bodyguard iaitu sebanyak RM50 juta (Rs 87 crore).

Pemerhati filem meramalkan, untuk tempoh tayangan sepanjang Aidilfitri ini, Ek Tha Tiger dijangka mencapai kutipan lebih RM100 juta (Rs 150 crore) dan mampu memecah rekod kutipan filem 3 Idiots yang mempunyai kutipan bersih sebanyak RM220 juta (Rs 200 crore).

"Kutipan yang mereka peroleh sejak ia mula ditayangkan pada 15 Ogos lalu memang merupakan satu rekod yang luar biasa. Dijangkakan, kutipan akan terus bertambah dan tidak mustahil filem ini akan menjadi filem pecah panggung paling hebat abad ini," ujar seorang pemerhati filem.

Sementara Ek Tha Tiger mengalami fenomena yang luar biasa, sebuah lagi filem yang ditayangkan serentak dengan filem tersebut, Gangs of Wasseypur Part II, gagal meraih perhatian penonton.

Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved