Rabu, 21 November 2012

Kosmo Online - Rencana Utama


Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Ceria dan comel dengan kain felt

Posted:

Ceria dan comel dengan kain felt

Ceria dan comel dengan kain felt

KAIN FLANEL atau lebih dikenali dengan kain felt mampu memukau pencinta kraf tangan dengan gubahan yang menarik dan unik. Pelbagai hiasan dan rekaan menarik dapat dihasilkan oleh penggubahnya.

Antara kraf tangan yang sinonim dengan kain felt termasuklah cekak rambut, kasut bayi, alas minuman, bantal bercorak, penutup bekas makanan, tempat simpanan kad dan sarung telefon bimbit.

KAIN FLANEL atau lebih dikenali dengan kain felt mampu memukau pencinta kraf tangan dengan gubahan yang menarik dan unik. Pelbagai hiasan dan rekaan menarik dapat dihasilkan oleh penggubahnya.

Antara kraf tangan yang sinonim dengan kain felt termasuklah cekak rambut, kasut bayi, alas minuman, bantal bercorak, penutup bekas makanan, tempat simpanan kad dan sarung telefon bimbit.

Siapa sangka dengan menggunakan sekeping kain sahaja, sebiji bantal lama boleh kelihatan seperti bantal baharu dengan tampalan corak yang sangat comel.

Menariknya, kain felt juga datang dalam pelbagai warna terang yang menambahkan lagi nilainya dalam menarik perhatian ramai.

Bagi kaum Adam yang mungkin jenuh memerah otak memikirkan fabrik itu, cuba bayangkan pelapik meja snuker, pasti anda pernah melihatnya.

Kain felt sebenarnya agak kuat kerana diperbuat daripada bulu biri-biri yang dimampatkan.

Proses pembuatan kain felt juga dibezakan dengan peringkat wet felting iaitu proses pemanasan dan penguapan dengan campuran bahan tertentu.

Terdapat dua jenis bahan campuran dalam kain tersebut iaitu akrilik dan polyster.

Kain felt daripada akrilik biasanya lebih lembut. Ia amat sesuai untuk membuat bantal atau rantai kunci kerana mudah dibentuk.

Kain felt jenis polyster pula lebih keras tetapi mempunyai variasi ketebalan. Lebih tebal felt polyster itu lebih mahal harganya kerana ia lebih berkualiti.

Kain felt jenis itu sesuai dibuat huruf atau sarung telefon bimbit.


SI cilik bergaya dengan hasil tampalan kreatif kain felt.


Kain felt yang kebanyakannya diimport dari Korea dan Taiwan itu juga tampil dengan kain berwarna polos atau dengan sedikit corak.

Inspirasi

Apa yang pasti, kain felt kini sudah semakin popular dalam pasaran barangan kraf di Malaysia. Terdapat beberapa pusat beli-belah yang menjual barang perhiasan yang diperbuat daripada kain itu berikutan permintaan daripada pembeli.

Seorang peminat kraf tangan itu, Yasmin Zaid, 40, berkata, dia tertarik dengan rupa bentuk patung yang comel dan berwarna-warni diperbuat daripada kain felt.

"Warna-warni patung ini seperti memberi semangat dan menceriakan hari saya. Anak perempuan saya berumur 11 tahun juga meminati kraf tangan comel seperti ini," katanya.

Fatahiya Mohd. Tap, 26, pelajar Universiti Teknologi Malaysia berkata, dia gemar mengumpul buku nota yang mempunyai tampalan corak kain felt di hadapan kulit buku.

"Saya suka kulit buku yang dihiasi dengan kombinasi kain felt, butang-butang berwarna-warni dan bahan-bahan lain.

"Corak comel dan berwarna-warni ini tidak akan jemu untuk dipandang dan dapat menaikkan semangat saya untuk membuka buku nota," katanya.

Menurut penjual gerai kraf tangan berkenaan, Zuziyanti Suparman, 25, kebanyakan pelanggannya terdiri daripada masyarakat berketurunan Melayu dan Cina.

"Mereka yang kebanyakannya terdiri daripada kaum wanita gemar membeli dan mengumpul koleksi patung comel. Kebiasaannya, perniagaan saya akan mula sibuk pada awal bulan Ogos sehingga hujung bulan Disember iaitu sepanjang bulan-bulan perayaan masyarakat majoriti di negara ini," katanya.

Pendapatan sampingan

Populariti kraf tangan kain felt menyebabkan ia juga satu sumber rezeki bagi usahawan laman blog. Seorang blogger yang juga pembekal kain felt, Noorwati Abd Rahim, 32, berkata, dia mula menjinakkan diri dengan perniagaan kain felt sejak akhir 2008 lagi.

"Saya memulakan perniagaan secara kecil-kecilan menerusi laman blog saya, Watie Crafty. Saya memulakan perniagaan dengan menjadi pembekal kraf tangan kain felt seperti kasut bayi, cekak, pin rambut dan banyak lagi.


KIOS-KIOS menjual produk kain felt kini banyak terdapat di pusat-pusat beli-belah sekitar ibu kota.


"Lama-kelamaan, saya hanya menjadi pembekal kainnya sahaja kerana permintaan yang terlalu banyak dan kekangan masa yang saya hadapi. Kini tutorial kraf tangan kain felt juga terdapat dalam blog-blog yang menjual hasil kraftangan ini," kongsi Noorwati.

Tambah ibu kepada dua orang anak itu, pelanggan yang membuat pesanan menerusi e-mel dan laman blog kebanyakannya berasal dari Sabah, Sarawak dan Kelantan.

Kata Noorwati lagi, bekalan diperolehnya di sekitar Kuala Lumpur seperti Masjid Jamek dan Maju Junction.

"Biasanya, saya membeli bekalan kain felt ini secara pukal dengan modal sebanyak RM1,000 untuk sekali pembelian. Ini kerana, biasanya pelanggan akan meminta sekurang-kurangnya 100 keping kain felt dalam setiap satu pesanan yang dilakukan," katanya.

Jelas bekas akauntan itu lagi, dia turut menjual kain felt yang mempunyai tutorial di bungkusan kain tersebut.

"Saya menjual kain felt 'DIY' atau Do It Yourself dengan kadar harga RM5 sehingga RM25 satu bungkusan. Ia bergantung kepada jenis kain felt yang diminta oleh pelanggan itu," katanya.

Bukan setakat menjadi pembekal kain felt, Noorwati turut mengadakan kelas kraf tangan felt di kampungnya di Kelantan.

"Saya juga menganjur kelas kraf tangan untuk suri rumah dan pencinta kraf yang berminat dalam menghasilkan kraf tangan felt ini.

"Pelajar saya terdiri daripada kanak-kanak sekolah rendah sehinggalah yang sudah boleh bergelar nenek," katanya.

Menurut Noorwati, penghasilan kraf tangan kain felt yang amat mudah untuk diajar dan dipelajari mendorongnya untuk mengadakan kelas tersebut.

"Penghasilan kraf tangan kain ini hanya memerlukan kaedah gunting, tampal dan jahit. Ia tidaklah serumit yang disangkakan," katanya.

Jual emas untuk teruskan hidup

Posted:

Jual emas untuk teruskan hidup

Jual emas untuk teruskan hidup


SEORANG lelaki tempatan berjalan melewati sebuah kedai emas di Damsyik.


DI SEBUAH kedai barang kemas Damsyik, seorang pelanggan ternganga mulut apabila mendengar harga yang ditawar untuk sebentuk cincin emas miliknya hanya bernilai AS$100 (RM306).

"Tidak boleh dapatkan harga yang lebih baik?" dia bertanya dengan malu-malu sebelum menerima perjanjian itu.

Hampir 20 bulan konflik berterusan, ramai penduduk Syria kini terpaksa berhempas-pulas mencari sumber kewangan. Ramai yang terpaksa menjual barang-kemas yang diwarisi daripada nenek moyang mereka.

Bagi mereka yang hilang mata pencarian akibat daripada penutupan atau pemusnahan tempat kerja, menjual emas ialah keputusan yang terpaksa dibuat dan satu-satunya pilihan yang ada demi mengisi perut ahli keluarga yang lain.

Bagi golongan kaya, logam berharga itu merupakan benteng pertahanan terhadap kejatuhan pound Syria.

Dibuang kerja

Menurut anggota Dewan Perdagangan Damsyik, Sonia Khanji, 30 peratus daripada perusahaan kecil dan sederhana di negara itu kini ditutup dan kira-kira satu perempat daripada tenaga kerja telah dibuang kerja.

Transaksi penjualan emas terus berlaku di Hariqa yang terletak di tengah-tengah ibu kota. Seorang wanita muda sedang tawar menawar untuk harga sebentuk cincin besar yang diwarisi daripada neneknya.

"Saya akan beli cincin itu dengan harga 55,000 pound Syria (RM2,387) setelah anda membuat keputusan muktamad untuk menjualnya," kata seorang bakal pembeli.

Wanita itu terus berlalu pergi kerana yakin tawaran yang diberikan itu terlalu rendah.

"Dia akan kembali. Dia kelihatan seperti memerlukan wang tunai," kata lelaki itu yakin.

Masyarakat Syria mula sedar inflasi yang berlaku mengurangkan kuasa beli mereka sebanyak satu pertiga sejak pemberontakan menentang rejim Presiden Bashar al-Assad tercetus pada Mac 2011.


GOLONGAN atasan dan pertengahan Syria yakin bahawa pelaburan emas menjamin masa depan mereka.


Masa yang diperlukan untuk menstabilkan mata wang dan harga barangan dalam negara itu terlalu lama.

Damsyik menyalahkan masalah ekonomi negara berlaku gara-gara sekatan yang dikenakan oleh Eropah dan Amerika Syarikat.

Menurut seorang tukang emas, Bassil Mdari, disebabkan peristiwa berdarah yang terjadi, mata wang Syria hilang separuh nilainya berbanding dolar Amerika.

"Permintaan untuk barang-kemas telah menurun dengan ketara dalam tempoh dua tahun yang lalu sejak kenaikan harga emas di pasaran dunia sekali gus melemahkan pound Syria," katanya.

Hari ini, mereka yang masih mempunyai pendapatan tetap meletakkan kepercayaan dalam pelaburan emas.

Tambah Mdari, mereka hanya berdiam diri sepanjang tempoh pergolakan yang panjang.

"Mereka lebih suka membeli barang perhiasan emas sebagai suatu pelaburan dan bukannya perhiasan diri," katanya.

Seorang lagi tukang emas, Michel berkata, rakyat telah hilang kepercayaan dalam mata wang nasional.

"Apabila sekatan ekonomi baharu diumumkan, saya dapati ramai orang kaya membeli emas. Mereka percaya bahawa logam kuning ini menjamin keselamatan pada masa hadapan," katanya.

Jaminan masa depan

Ahli profesional industri Damsyik bersetuju bahawa emas menyediakan satu bentuk tabungan yang terjamin dalam tempoh ketidaktentuan politik dan ekonomi.

Seorang tukang emas di pusat bandar Damsyik, Hisham berkata, mereka akan menyimpan wang dalam bentuk emas yang dibeli.

"Mereka akan memilih untuk membeli emas sebagai kaedah menyimpan wang simpanan. Mereka takut akan nilai dolar Amerika yang semakin meningkat dan kejatuhan pound Syria.


PERNIAGAAN konvensional menggunakan pound Syria tetap diteruskan walau dalam situasi yang tidak menentu.


"Emas juga lebih mudah untuk dibawa jika kita perlu meninggalkan tempat itu dengan kadar segera," katanya.

Beliau mengakui bahawa kebanyakan pelabur emas terdiri daripada orang kelas atasan dan pertengahan, seperti di kebanyakan negara di dunia.

Kerajaan harian Al-Thawra memberitahu, kenaikan harga emas tidak menunjukkan tanda-tanda surut. Pada minggu lalu sahaja, nilai pasaran emas naik sebanyak 265 pound Syria (RM11.50).

Memetik kata, Persatuan Ketua Tempatan Barang Kemas, Georges Sarji berkata, emas berada di landasan yang betul untuk mencapai tahap baharu.

Beliau menyalahkan kenaikan harga yang disebabkan oleh peningkatan pasaran antarabangsa. Namun begitu, beliau tetap menegaskan bahawa pasaran jualan bertambah baik walaupun pada hakikatnya penduduk Syria masih lagi terpaksa menjual barangan emas mereka.

Menurut Sarji, lebih daripada 100 paun (lebih 45 kilogram) emas kini dijual setiap hari di Damsyik.

Harga satu aun emas pada penghujung minggu berada pada harga AS$1,739.04 (RM5,328) di pasaran antarabangsa.

Kredit: www.kosmo.com.my

0 ulasan:

Catat Komen

 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved