Jumaat, 25 November 2011

Kosmo Online - Rencana Utama

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Rencana Utama


Zakaria, Hazran selesa bekerja sendiri

Posted:

Zakaria, Hazran selesa bekerja sendiri

Zakaria, Hazran selesa bekerja sendiri

PENGALAMAN dan kemahiran menjadi asas prinsip Zakaria menjalani kehidupan.


BUKAN sahaja Muhammad Zakaria Md. Nor, 25, tidak memiliki segulung ijazah, bahkan dia juga tidak mempunyai sijil Penilaian Menengah Rendah (PMR). Tahap pendidikan lelaki bertubuh kurus dan sawo matang itu terhenti setakat di tingkatan dua.

Biarpun dibedil kata-kata yang kurang enak gara-gara tidak mempunyai kelulusan akademik seperti orang lain, Zakaria hanya memekakkan telinga. Dia mengajar dirinya supaya kebal pada kata-kata yang boleh menjatuhkan semangatnya dalam mengejar impian hidup.

Percaya dengan kata hati dan ketentuan Allah, anak kelahiran Masjid Tanah, Melaka itu nekad ke Kuala Lumpur pada usia 14 tahun untuk mencari pekerjaan. Takdir menemukan dirinya dengan seorang sahabat yang membawanya bekerja di sebuah kilang motosikal berkuasa tinggi BMW.

Dalam usia yang masih mentah, anak kelapan daripada sembilan beradik itu mengerah kudrat remajanya mempelajari selok-belok tugas sebagai mekanik kenderaan mewah itu.

"Tiga tahun saya bekerja di kilang tersebut dan banyak input saya dapat sepanjang tempoh itu. Berbekalkan kemahiran yang ada, saya kemudiannya bekerja sebagai mekanik di sebuah bengkel motosikal berkuasa tinggi di Kuchai Lama, Kuala Lumpur.

"Di bengkel itu, saya mengasah kemahiran mekanikal ke atas motosikal berkuasa tinggi buatan Jepun pula. Saya juga belajar sendiri cara mereka menguruskan perniagaan tersebut," singkap Zakaria.

Setelah hampir tujuh tahun menabur bakti di bengkel tersebut, Zakaria nekad melepaskan jawatannya hanya kerana dia gagal menyiapkan sebuah motosikal seorang pelanggan.

"Waktu itu majikan saya bertugas di luar kawasan, tetapi barangan dan peralatan untuk motosikal yang perlu diperbaiki itu tidak ada, jadi saya perlu tunggu dia pulang ke Kuala Lumpur.


ARAN telah memiliki konsultan sendiri dan pada masa yang sama menyambung pelajaran dalam peringkat ijazah sarjana.


"Namun, apa yang mengejutkan, saya pula yang dimarahi dan diherdik seperti orang baru kerja. Selama ini saya tahan dan telan sahaja segala pahit maung bekerja dengan orang semata-mata semangat untuk belajar.

"Bagaimanapun, kejadian itu membuatkan saya sedar dan saya mengambil keputusan berhenti kerja," cerita Zakaria yang mendedahkan gajinya sebagai mekanik untuk tiga tahun pertama hanya RM600.

Jual kereta

Namun, Zakaria tidak menafikan tindakannya itu sedikit sebanyak membelenggu dirinya, kerana dia tidak tahu apa perlu dilakukan. Apatah lagi untuk bekerja di pejabat sudah tentu mustahil dengan kelulusannya yang tidak seberapa.

Ketika teraba-raba mencari arah tujuan, dia terlihat sebuah lot kedai untuk disewa di Bandar Tasik Selatan, Cheras, Kuala Lumpur. Tanpa berfikir panjang, Zakaria menghubungi pemilik premis tersebut untuk menyatakan hasratnya membuka bengkel motosikal berkuasa tinggi di situ.

Begitupun, memulakan bisnes tidak semudah yang disangka. Menyingkap detik awal merealisasikan hasratnya itu, Zakaria terpaksa menjual kereta, perabot dan segala barangan yang boleh menjadi modal buat perniagaan sulungnya itu.

"Telefon bimbit pun saya jual bagi menampung pembelian mesin untuk bengkel dan untuk berurusan dengan pelanggan. Untuk tujuan perhubungan, saya terpaksa menggunakan telefon awam.

Biar apapun yang terjadi, ternyata tekad Zakaria sudah bulat untuk mengusahakan sendiri sebuah bengkel motosikal berkuasa tinggi. Nama Aboy Motorshop akhirnya dipilih menjadi pengenalan kepada perniagaannya itu.

"Sebelum dapat merasai kesenangan atas kejayaan pada hari ini, banyak yang telah ditempuh. Saya pernah berlapar sepanjang hari dan mengalas perut dengan sebungkus roti yang saya simpan sampai waktu malam," imbas Zakaria.

Berkat pengalaman

Meskipun tidak mempunyai pengetahuan asas dalam bidang perniagaan, Zakaria tetap mahu membuktikan bahawa pengalaman dan kemahiran mampu memacu seseorang itu berjaya dalam bidang yang diminati.

Kini, setelah hampir setahun Aboy Motorshop dibuka, perkembangan positif dapat dilihat berdasarkan jumlah pelanggan yang kian meningkat dan kepuasan mereka terhadap servis yang ditawarkan Zakaria.

Para pelanggan Zakaria juga bukan calang-calang orang. Ramai pelanggannya terdiri daripada orang kenamaan dari serata negeri dan majoritinya merupakan pelanggan tetap.

Memilih prinsip meredah cabaran tanpa terlalu banyak berfikir, Zakaria kini mempunyai dua pekerja tetap dan dua lagi pekerja separuh masa yang terdiri daripada ahli keluarganya sendiri.


ZAKARIA nekad menjual kereta, perabot dan telefon bimbit bagi merealisasikan hasrat membuka bengkel sendiri.


Dibuka setiap hari, bengkel Zakaria yang masih belum menjalani pengubahsuaian sejak dibuka mampu memuatkan 28 buah motosikal berkuasa tinggi pelbagai jenama.

Tubuh konsultan

Jika Zakaria melunaskan tuntutan hijrahnya dengan cara begitu, berbeza pula dengan perjalanan yang ditempuhi seorang lagi lelaki muda yang kini merasakan sebahagian sasaran kehidupannya telah berjaya dicapai.

Pemenang tempat ketiga program Imam Muda musim pertama, Ahmad Hazran Ahmad Kamal, 27, menyifatkan rancangan itu telah membuka jalan dan ruang yang luas bagi menggapai cita-citanya.

Bermula dengan tawaran selaku hos rancangan Khabar Haji yang bersiaran di Astro Oasis tahun lalu, Hazran atau mesra disapa Aran kini mengorak langkah dengan menubuhkan syarikat konsultan yang dikongsi bersama dua sahabat baiknya.

Menggunakan nama Aran Management Consultancy (AMC), syarikat yang baru sahaja berusia sembilan bulan itu menyediakan perkhidmatan kaunseling dan motivasi buat pelajar-pelajar sekolah dan institusi pengajian tinggi.

Berbekalkan secebis pengalaman dan ilmu selama menuntut di Mesir untuk tempoh empat tahun, Aran selesa menyalurkan kemahirannya dengan menjadi pakar motivasi muda sama ada secara berkumpulan ataupun individu.

"Bagi saya menuntut ilmu tidak akan pernah habis dan bagi mereka yang mempunyai ilmu berguna, kongsilah ilmu tersebut dengan orang ramai agar kita sama-sama menerima faedah daripadanya," jelasnya yang kini sedang menyambung pengajiannya dalam peringkat Ijazah Sarjana al-Quran dan Sunnah di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Bergelar pelajar sepenuh masa, menguruskan perniagaan dan memenuhi undangan motivasi serentak membuatkan kehidupan Aran sentiasa diisi dengan aktiviti berfaedah dan semuanya dijalankan lelaki itu dengan penuh tanggungjawab.

Berhenti kerja


PELUANG sebagai hos Khabar Haji membolehkan Aran (kiri) menunaikan haji pada usia yang masih muda.


Sebelum memasuki program Imam Muda, Aran baru sahaja memulakan kerjayanya di Bank Islam. Sejurus selesai program tersebut, dia dipanggil kembali berkhidmat tetapi demi mengejar cita-citanya, Aran menolak tawaran tersebut.

"Tidak pernah terlintas di fikiran bahawa saya akan berada pada kedudukan seperti ini sekarang dan jika tidak kerana Imam Muda, saya mungkin masih bekerja di tempat lama.

"Jika saya masih berkhidmat di bank, mungkin kehidupan saya tidak seimbang kerana pergaulan sedikit terbatas. Berbeza dengan apa yang saya alami hari ini kerana saya bebas membuat keputusan dan dalam masa yang sama melakukan apa yang saya cintai," ujar jejaka yang berasal dari Seremban, Negeri Sembilan itu.

Berhasrat menubuhkan sebuah pusat tahfiz sebelum menjangkau usia 40 tahun, Aran menyatakan bahawa semakin berjaya seseorang itu semakin banyak cabaran yang perlu didepani terutamanya yang melibatkan hal-hal material.

Mengupas konsep hijrah anak muda, Aran lebih suka pendekatan dakwah terhadap golongan muda dilakukan menerusi laman-laman sosial seperti Facebook dan Twitter kerana ia selari dengan gaya hidup semasa golongan itu.

"Untuk membimbing seseorang itu berhijrah ke arah kebaikan bukan mudah, jadi pendakwah dan ahli agama perlu bijak memilih pendekatan.

"Kita tidak boleh menggunakan cara ekstrem dan menghukum seseorang itu berdasarkan persepsi yang diciptakan oleh kita sendiri.

"Itulah masalahnya apabila terdapat sesetengah golongan cerdik pandai agama bersifat riak dan memilih cara dakwah yang dirasakan berkesan untuk semua orang," jujur pandangan yang dikongsi Aran yang bakal mendirikan rumah tangga Januari depan.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Negara

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Negara


ETS terkandas 10 jam

Posted:

ETS terkandas 10 jam

ETS terkandas 10 jam

Oleh AHMAD SYAKIR SAZILI
syakir.sazili@kosmo.com.my

SEBAHAGIAN penumpang perkhidmatan kereta api elektrik (ETS) yang terkandas di Ipoh, Perak semalam.


IPOH – Lebih 700 penumpang Perkhidmatan Tren Elektrik (ETS) Ipoh-KL Sentral terkandas di Stesen Keretapi Tanah Melayu (KTMB) di sini sejak semalam sehingga pukul 8.45 malam tadi.

Sementara menunggu perkhidmatan dipulihkan malam tadi, kebanyakan penumpang terus menunggu di stesen berkenaan dan membeli makanan serta minuman yang dijual di kantin stesen tersebut.

Kejadian tersebut berlaku apabila kabel dari Stesen Tapah Road sehingga ke Ipoh serta turut melibatkan stesen KTMB Kampar dan Batu Gajah, terputus bekalan elektrik pada pukul 10.14 pagi semalam.

Akibatnya, penumpang yang menaiki ETS bagi perjalanan pukul 2 dan 3 petang masih gagal menaiki tren.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

Makmal dadah dalam rumah

Posted:

Makmal dadah dalam rumah

Makmal dadah dalam rumah

Oleh ATIKAH DALI
atikah.mohddali@kosmo.com.my


CONTOH dadah yang dirampas dari sebuah rumah teres di Ampang baru-baru ini.


AMPANG - Tindakan seorang penarik kereta yang menjadikan rumah teres dua tingkat yang dihuni bersama isterinya sebagai makmal untuk memproses dadah memakan diri apabila mereka diberkas bersama empat lagi lelaki dalam serbuan di Taman Melur di sini.

Lelaki berusia 45 tahun itu disyaki menjadi pengedar syabu kepada penagih di sekitar daerah ini sejak beberapa bulan lalu.

Difahamkan, jika tidak kerana Ops Tapis yang dilakukan polis di sekitar kawasan Ampang pada 19 November lalu, kegiatan jahat keenam-enam suspek pasti tidak dapat dihidu kerana mereka bijak menyembunyikan perbuatan itu dengan perwatakan masing-masing selain tidak bergaul dengan masyarakat.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.

KDN pantau kemasukan pelajar asing

Posted:

KDN pantau kemasukan pelajar asing

KDN pantau kemasukan pelajar asing

PUTRAJAYA - Sub Unit Khas Pelajar yang ditubuhkan Kementerian Dalam Negeri (KDN) bulan lepas telah mewujudkan Kumpulan Kerja Pemantauan Pelajar Antarabangsa bagi menangani isu pelajar asing di negara ini.

Ketua Setiausaha kementerian itu, Tan Sri Mahmood Adam berkata, kumpulan kerja itu akan bersidang pada setiap bulan bagi membincangkan isu pelajar antarabangsa di institusi pengajian tinggi tempatan.

Ujarnya, perbincangan juga akan berkisar kepada langkah penambahbaikan dan penyelesaian isu berbangkit serta menggariskan tindakan bagi mengawal dan membendung penyalahgunaan pas pelajar asing.

Ikuti berita selanjutnya di Kosmo! hari ini.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pemotoran

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pemotoran


Bukti keampuhan automotif Jepun

Posted:

Bukti keampuhan automotif Jepun

Bukti keampuhan automotif Jepun

Oleh AHMAD SYUKRAN ZAINUDDIN

RAKYAT Jepun tidak pernah gagal untuk bangkit. Contoh paling klasik adalah bagaimana negara itu mampu menjadi salah sebuah kuasa ekonomi dunia, biarpun Hisroshima dan Nagasaki hampir lumat dibedil bom atom Amerika Syarikat (AS) pada Perang Dunia Kedua pada tahun 1945.

Jepun juga tidak pernah sunyi daripada berdepan bencana alam. Berada dalam lingkungan Lingkaran Api Pasifik, negara matahari terbit itu sering digegar oleh gempa bumi berskala tinggi. Kemuncaknya, 11 Mac lalu bahagian timur negara berkenaan dilanda gempa bumi dan tsunami.

Impaknya meliputi segala aspek. Loji nuklear Fukushima Daiichi musnah dibadai tsunami, sekali gus mencetus krisis nuklear dan tenaga. Selaku rumah kepada banyak syarikat pengeluar kenderaan utama dunia, bencana itu nyata mengganggu rantaian bekalan alat ganti. Akibatnya, jumlah pengilangan automobil Jepun menjunam.

Bagi wartawan pemotoran seperti saya, antara persoalan yang timbul adakah Jepun akan membatalkan acara pemotoran pentingnya iaitu Tokyo Motor Show 2011 (TMS). TMS yang merupakan acara dwitahunan biasanya dilangsungkan pada bulan Oktober.

Selepas beberapa ketika berada dalam ketidaktentuan, akhirnya penganjur acara tersebut, Japan Automobile Manufacturers Association (JAMA) mengesahkan bahawa TMS 2011 akan berlangsung bermula 2 hingga 11 Disember depan.

Tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa penganjuran TMS membuktikan komitmen industri pemotoran Jepun untuk pulih. Malah, pengeluaran kenderaannya berjaya dipulihkan dalam masa yang singkat.


SEORANG model keluar daripada jentera elektrik sepenuhnya, Nissan Pivo 3.


Pengerusi JAMA, Toshiyuki Shiga menegaskan pihaknya akan menganjurkan TMS yang sudah memasuki edisi ke-42 sebagaimana dirancang. "Kami yakin TMS akan membuktikan kepada semua tentang daya pemulihan industri perkilangan automotif Jepun," jelas Shiga.

Tokyo Big Sight

Jika sebelum ini TMS sering diadakan di dewan pusat konvensyen Makuhari Messe, Chiba, tahun 2011 menyaksikan lokasinya diubah ke Tokyo Big Sight, Ariake, Koto-ku, Tokyo, Jepun, sekali lagi selepas 24 tahun. Ruang seluas 3,265 meter persegi itu akan menempatkan 176 pempamer dari 12 buah negara dan satu rantau.

Apa yang pasti, ia jauh lebih gah berbanding TMS 2009 yang ketika itu baru merangkak untuk bangkit daripada kemelesetan ekonomi dunia.

Harus diakui juga bahawa pertumbuhan pesat automobil di pasaran besar seperti China dan India sedikit sebanyak mengalih perhatian dunia kepada pameran sama yang diadakan di Beijing, Shanghai dan New Delhi.

Justeru, TMS 2011 yang menjadi simbol kuasa teknologi Jepun perlu bertindak selaku sumber maklumat berkaitan teknologi automobil, bandar dan pengguna. Dengan hasrat menjadi pameran automotif berteknologi termaju, TMS 2011 mengangkat tema Bandar Mobiliti Pintar atau Smart Mobility City.


KENDERAAN masa depan yang comel dan mesra alam, Nissan Townpod.


Tema itu sekali gus akan mempamerkan kenderaan generasi akan datang (tahun 2040 - 2050) dan sistem-sistem sosial yang berinteraksi dengannya. Ia jua menunjukkan tentang peranan dan tanggungjawab industri automotif di sebalik kebimbangan terhadap isu tenaga serta alam sekitar di peringkat global.

Pengenalan Dunia

Jadi, apa yang boleh anda jangkakan daripada TMS 2011? Sebanyak 52 pengenalan dunia (world premiere) dan 82 penampilan pertama untuk pasaran Jepun akan mengambil tempat di sana.

Untuk tatapan anda, saya telah memilih beberapa pengeluar kenderaan utama Jepun dan apa yang mereka akan pamerkan pada TMS 2011 secara ringkas.

Honda membariskan model-model konsep yang direka untuk keseronokan dan kemudahan mobiliti. Tidak terkecuali, satu model konsep sports yang memberi petunjuk tentang arah rekabentuk model-model masa depannya.

Honda membahagikan model konsepnya kepada tiga kategori iaitu kereta yang terdiri daripada Small Sports EV Concept, AC-X dan Micro Commuter Concept. Sementara model konsep motosikal pula meliputi model Motor Compo, E-Canopy dan RC-E. bukan itu sahaja, Honda turut memperkenalkan model konsep komuter yang diberi nama Townwalker.


MODEL yang diberi nama Townwalker ini dibina untuk memudahkan golongan warga emas bergerak.


Pengeluar itu juga bakal memperkenalkan N Concept, siri kenderaan kecil yang memberi penekanan terhadap ruang. Produksi pertama model daripada siri itu ialah N BOX. Jentera-jentera lain yang turut dipamerkan ialah Accord, Insight, Jazz dan CR-Z.

Nissan Motor Co. Ltd. akan mengetengahkan kenderaan baharu, prototaip dan tiga kereta konsep. Antara model yang pasti mendapat perhatian ialah model konsep EV iaitu Pivo 3, Esflow dan Townpod. NV350 merupakan model prototaip van komersial ringan penuh gaya.

Toyota pula bakal memperkenalkan kepada dunia model konsep Fun-Vii (Fun Vehicle interactive internet), FCV-R (Fuel Cell Vehicle - Reality & Revolution) dan FT-EV III (Future Toyota - Electric Vehicle III).

Memberi fokus kepada untuk memenuhi keperluan pengguna kontemporari, Suzuki mempamerkan kereta-kereta kompaknya. Antara model yang boleh ditatap oleh pengunjung ialah Regina, Q-Concept dan Swift EV Hybrid.

Mitsubishi juga tidak ketinggalan untuk mempamerkan kemajuan teknologinya dalam menghasilkan kenderaan elektrik. Pengunjung akan dihidangkan dengan model konsep seperti Mitsubishi Concept PX-MiEV dan i-MiEV Cargo.

Inilah antara bayangan kenderaan yang akan mengisi ruang parkir kita untuk 30 tahun lagi. Teruja?

Full content generated by Get Full RSS.

Kecanggihan teknologi Ford Escape

Posted:

Kecanggihan teknologi Ford Escape

Kecanggihan teknologi Ford Escape

Oleh MUHAMMAD MD TAJUDIN


SUV ini dilengkapi dengan banyak ciri berteknologi tinggi.


MODEL sport utility vehicle (SUV) terbaharu Ford telah dilancarkan di Los Angeles (LA) pada 16 November lepas. Ia akan mula dijual di Amerika Syarikat (AS) dan Eropah pada tahun depan. Model setaranya di Eropah iaitu Ford Kuga akan dipamerkan di Geneva pada bulan Mac tahun depan dengan enjin dan ciri-ciri yang unik.

"Kami menggelar Ford Escape serba baharu sebagai Smarter Utility Vehicle kerana ia menawarkan ciri-ciri yang dimahukan oleh pelanggan masa kini. Apa lagi kalau bukan penjimatan minyak, versatil dan teknologi baharu yang menjadikan kenderaan lebih mudah dan seronok dipandu.

"Semua itu dipakejkan dalam rekaan yang kemas dan lebih moden. Ford memahami bahawa semakin ramai pelanggan yang berminat dengan kenderaan seperti Escape. Jadi kami ingin memberi mereka lebih alasan untuk membelinya," kata Naib Presiden Kumpulan, Pembangunan Produk Global Ford, Derrick Kuzak.

Selain daripada penambahan ruang kargo pada barisan tempat duduk pertama dan kedua, Escape baharu didatangkan dengan beberapa ciri utama. Antaranya, teknologi membuka pintu belakang bukan dengan tangan, tetapi dengan kaki!

Ia berfungsi menggunakan teknologi pergerakan seperti permainan video. Secara spesifiknya, mereka yang mahu membuka pintu itu hanya perlu melakukan pergerakan menendang secara lembut ke bawah bampar. Proses yang sama juga boleh digunakan untuk menutup kembali pintu.

Arahan suara

Melalui cara itu, akses ke ruang kargo kini lebih cepat dan mudah. Teknologi SYNC® dengan MyFord Touch® pula menawarkan para pelanggan untuk mengurus serta mengawal informasi melalui arahan suara. Selain mengakses menu melalui tiga kaedah sama ada stereng, skrin sentuh, butang atau tombol.

Untuk meletak kenderaan secara selari pula, Ford Escape baharu menggunakan teknologi Active Park Assist. Dengan hanya menekan butang, sistem itu akan mengesan ruang parkir selari dan mengalihkan kenderaan secara automatik ke dalam ruang tersebut. Pemandu hanya perlu duduk bersenang-lenang sambil mengawal pedal minyak dan brek.


FORD menampilkan rekaan terbaik ke dalam ruang kabin model Escape ini.


Ford Escape turut dilengkapi BLIS® (Blind Spot Information System) yang mana bunyi amaran akan dikeluarkan apabila kenderaan melalui bintik buta (blind spot). Selain itu, ciri-ciri yang saya kira tercanggih pada Escape baharu ialah Curve1 Control. Fungsinya, kenderaan akan diperlahankan secara automatik apabila apabila pemandu melalui selekoh dengan kelajuan melampau.

Sistem Torque Vectoring Control pula membantu menggerakkan kenderaan sewaktu selekoh. Sementara sistem pintar pacuan empat roda (4WD) yang baharu pula membantu pengendalian kenderaan sama ada di atas permukaan yang cantik, teruk dan melalui jalan off-road.

Di AS, Escape baharu ditawarkan dengan beberapa varian enjin yang ekonomikal dan berkuasa iaitu 2.0 liter EcoBoost dengan 273 kuasa kuda (hp) dan 1.6 liter EcoBoost (173hp). Turut ditawarkan ialah enjin besar bersaiz 2.5 liter yang telah diperbaharui tetapi cuma berkuasa 168hp.

Membantu penggunaan minyak yang ekonomikal adalah rekaan badannya yang kemas (sleek). Model baharu itu sepuluh peratus lebih aerodinamik berbanding model sedia ada.

Paling menarik, model baharu dilengkapi active grille shutter system yang akan membuka jeriji jika penyejukan ekstra diperlukan seperti dalam kesesakan trafik. Jeriji itu akan kembali ditutup sekiranya kenderaan kembali dipandu dengan lancar di atas lebuh raya. Ciri jeriji automatik tersebut adalah idea yang ringkas untuk mencapai lebih aerodinamik dan penjimatan minyak.

"Model Ford serba baharu ini membuka lembaran baharu dalam pasaran SUV. Dengan menjadi lebih bijak, SUV itu akan membantu pelanggan di serata dunia untuk mendekati teknologi dengan lebih mudah, memaksimumkan penggunaan minyak serta menikmati versatiliti yang mereka perlu dan mahukan," tambah Kuzak. - Newspress

Full content generated by Get Full RSS.

Peugeot 508 yang premium

Posted:

Peugeot 508 yang premium

Peugeot 508 yang premium


BERBANDING pesaing sekelasnya, Peugeot dilengkapi enjin lebih kecil yang bersesaran 1.6 liter.


DINOBAT sebagai 'Best New Car of 2011' oleh majalah Fleet World di United Kingdom (UK), model Peugeot 508 akhirnya dilancarkan ke pasaran tempatan. Pengenalan jentera dalam segmen eksekutif premium itu dikatakan sebagai antara pelancaran yang dinantikan pada tahun ini.

Ketua Pegawai Operasi Nasim Sdn. Bhd., Datuk Samson Anand George berkata, kereta sedan itu merangkumi semua elemen jenama Peugeot iaitu kelas, karekter dan gaya.

Jelasnya, pasaran kenderaan berjenama Eropah dalam negara berkembang tahun ini ekoran permintaan pengguna yang mahukan jentera dinamik dan seronok dipandu. Peugeot 508 baharu nyata menepati keperluan tersebut.

Wajah 508 memaparkan hala tuju rekaan baharu Peugeot menerusi pengenalan gril terapung dengan lambang lagenda singa. Lampu hadapan pula menampilkan Bi-Xenon yang dibarisi dengan lampu DRL (Daytime Running Lights) diod pemancar cahaya (LED) bersama pencuci lampu hadapan dan pelaras ketinggian automatik.

Lampu hadapan turut dilengkapi fungsi alur pintar yang menganalisis suasana pencahayaan untuk memasang lampu tinggi daripada pancaran standard apabila diperlukan secara automatik. Ia beroperasi menerusi sebuah kamera pintar yang terletak pada belakang cermin sisi.

Jika lampu tinggi diaktifkan menerusi kamera tersebut dan kehadiran kenderaan daripada arah bertentangan dikesan, pencahayaan akan kembali kepada pencahayaan lampu standard.

Bahagian sisi jentera semakin menyerlah dengan kemasan krom pada bingkai tingkap hadapan dan belakang. Bahagian belakang pula dihiasi tiga barisan lampu LED unik.

Melangkah masuk ke dalam kabinnya, warna hitam menguasai papan pemuka dan konsol tengah. Kemasan berwarna krom turut dipasang pada komponen dalaman bagi meningkatkan lagi sifat eksklusifnya.

Ciri mewah di dalam ruang kabin termasuklah unit HUD (head-up display) berwarna, pendingin udara empat zon, butang penghidup, brek parkir automatik, tempat duduk penumpang dan pemandu kuasa elektrik, tombol kawalan intuitif pada konsol tengah, selain sambungan USB dan bluetooth.

Model tersebut dilengkapi stereng sporty bersama butang kawalan audio, sambungan bluetooth dan kawalan jelajah. Turut didatangkan ialah sistem audio Arkamys dan sepuluh pembesar suara JBL.

Ruang kargo seluas 545 liter boleh dibuka dengan hanya menekan butang pada kunci pintar atau angka 0 pada lambang 508 di bahagian belakang kenderaan.

Enjin turbo bersesaran 1.6 liter yang ada pada 508 berupaya menjana kuasa kuda 156hp dan tork 240Nm. Ia dipadankan dengan transmisi automatik enam kelajuan. Penggunaan minyak bagi setiap 100 kilometer (km) hanya 7.1 liter, manakala kadar emisi karbon sebanyak 164 gram/km.

Ia juga sarat dengan pelbagai teknologi keselamatan. Misalnya enam beg udara SRS, ESP, ABS, EBD, Emergency Brake Assist, Anti-Skid Regulation dan Dynamic Stability Control. Jentera ini ditawarkan pada harga RM171,697 seunit di atas jalan.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Varia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Varia


Mesej kanser warga desa

Posted:

Mesej kanser warga desa

Mesej kanser warga desa

Oleh SYALMIZI HAMID

MAKNA turut memainkan peranannya dalam memberi maklumat dan kesedaran kepada warga desa melalui siri pameran serta ceramah.


ADELLA BAKHTIAR, 43, seperti ramai wanita desa lain sebelum ini kurang mengambil berat soal risiko penyakit kanser. Namun begitu, dia tetap sedar bahawa penyakit itu boleh menyerang sesiapa sahaja.

Berada di zon selesa, ibu tunggal yang memiliki tiga orang cahaya mata itu tidak pernah menjangkakan kehadiran penyakit pembunuh tersebut dalam hidupnya sehinggalah dia disahkan menghidap kanser pangkal rahim pada April lalu.

"Walaupun terdapat tanda-tanda saya mendapat penyakit itu seperti keluar cecair yang seakan air ketuban daripada bahagian sulit, haid yang panjang dan kesakitan bahagian belakang, tetapi saya masih tidak menganggapnya bahaya.

"Selepas lima bulan menunjukkan ciri-ciri itu barulah saya diberitahu bahawa saya disahkan menghidap kanser pangkal rahim," katanya yang turut memerlukan wang sebanyak RM40,000 untuk rawatan.

Dia yang selesai menjalani rawatan kemoterapi dan radioterapi sebanyak 27 kali itu telah mengalami penurunan berat badan yang serius, daripada 62 kilogram (kg) menjadi 37kg dalam tempoh yang singkat.

Adella berkongsi kisahnya bersama peserta ceramah Kesedaran Kanser Pangkal Rahim dan Pap Smear di Klinik Kesihatan Senawang, Negeri Sembilan baru-baru ini.

Program tersebut merupakan anjuran bersama di antara Panel Penasihat Klinik Kesihatan Senawang, pelatih jururawat kesihatan awam dan Majlis Kanser Nasional (Makna).

Ceramah disampaikan oleh Fasilitator Outreach Program Makna, Habibah Abdul Rahman.

Biarpun sedih dengan dugaan tersebut, Adella tidak mahu rakan-rakan wanitanya yang lain menjadi mangsa kepada penyakit itu.

Seorang penduduk di sekitar pusat rawatan itu, Noor Latifah Abdul Rahman, 47, menjelaskan bahawa pihak berkaitan perlu mendekatkan diri dengan penduduk desa agar ramai yang diberi kesedaran tersebut.

"Rakan-rakan suri rumah lain perlu didedahkan dengan maklumat berkaitan dengan penyakit ini. Pihak terbabit perlulah mengambil perhatian untuk datang dan bermesra dengan mereka," katanya.

Peserta ceramah tersebut, Halimah Mohd. Yassin, 47, menjelaskan bahawa masyarakat desa kini mula sedar tentang penyakit yang popular dalam kalangan wanita itu biarpun pendedahan mengenainya masih tidak menyeluruh.

Perasaan malu dan stigma masyarakat di luar bandar terhadap kepentingan melakukan pemeriksaan di bahagian organ sulit itu masih lagi rendah.


PESERTA ceramah turut didedahkan dengan amalan pemakanan sihat yang boleh membantu mengurangkan risiko kanser.


"Kesedaran ada, cuma masih ramai yang malu-malu untuk berjumpa doktor," terangnya bagi mewakili masyarakat desa.

Dalam pada itu, Eksekutif Senior, Majlis Kanser Nasional (Makna), Mohd. Tarmizi Abdul Rahman menjelaskan bahawa pihaknya turut memainkan peranan dalam memberikan kesedaran kepada masyarakat luar bandar.

Melalui sebuah lori kontena yang diubah suai, Makna menjadikan kemudahan itu sebagai medium untuk menyampaikan mesej kesedaran kepada mereka.

Medium jelajah

"Sebuah lori kontena diubah suai menjadi sebuah Unit Saringan Kanser Payudara Bergerak Makna untuk menjelajah di kawasan-kawasan bandar dan luar bandar di seluruh negara.

"Buat masa ini Makna hanya mempunyai sebuah kenderaan tersebut yang dilengkapi kemudahan alatan memografi digital terkini," katanya mengenai program yang mula diperkenalkan pada 30 Mac lalu itu.

Sehingga kini, kenderaan tersebut telah menemui penduduk luar bandar di beberapa kawasan antaranya seperti Kuala Selangor, Selangor; Alor Gajah, Melaka; Kuala Pilah, Negeri Sembilan dan Pagoh, Johor.

Melaluinya, penduduk luar bandar berpeluang untuk melakukan pemeriksaan dan saringan kanser dengan kemudahan terkini.

Pengerusi Panel Penasihat, Pusat Perubatan Senawang, Datuk Rohani Shariff menjelaskan, program kesedaran kanser tersebut bakal diadakan lebih kerap untuk menyedarkan seluruh penduduk di Senawang, Negeri Sembilan.

"Apa yang penting wanita perlu sedar bahawa mereka harus sentiasa menjalani ujian pap smear atau ujian mikroskopik kanser dan memberi rawatan awal sekiranya menghadapi masalah berkaitan kanser payudara atau kanser pangkal rahim.

"Untuk mengajak mereka datang bagi melakukan ujian saringan adalah amat sukar. Sekurang-kurangnya dengan melakukan program seperti ini mereka akan datang dalam suasana gembira," kata Rohani.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Sukan

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Sukan


‘Kami mahu menang’

Posted:

'Kami mahu menang'

'Kami mahu menang'

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
sukan@kosmo.com.my

"KAMI masih ada peluang untuk terus memberi cabaran dalam saingan Kumpulan C. Walaupun tewas kepada Syria baru-baru ini, saya tetap yakin bahawa peluang Malaysia untuk meneruskan saingan dalam aksi Kumpulan C kelayakan Olimpik 2012 peringkat Zon Asia tetap ada."

Itu keyakinan yang dilontarkan oleh jurulatih skuad Harimau Muda, Ong Kim Swee menjelang aksi menentang Bahrain di Stadium Nasional, Bukit Jalil esok.

Kim Swee memberitahu bahawa perlawanan 'hidup mati' menentang Bahrain itu amat penting buat Malaysia dan tiga mata perlu diperoleh bagi menghidupkan kembali peluang untuk memburu tempat kedua peringkat Kumpulan C.

Jelasnya, jika pasukannya mampu melakarkan kemenangan menentang Bahrain yang dibimbing oleh Salman Shareeda esok, ia bakal memberikan impak kepada barisan pemain Malaysia untuk terus melontarkan saingan dalam Kumpulan C yang turut disertai Jepun dan Syria.

"Saya masih percaya kami masih mempunyai peluang untuk memburu tempat kedua dalam Kumpulan C dengan syarat kami berjaya menewaskan Bahrain di Stadium Nasional, Bukit Jalil pada Ahad ini (esok).

"Malah, selain mahu memburu tiga mata pertama di laman sendiri, perlawanan ini boleh diibaratkan sebagai misi 'hidup mati' buat kami. Jika gagal mencapai kemenangan, ia akan menutup peluang kami untuk menduduki tempat kedua dalam kumpulan.

"Namun, sekiranya kami berjaya menewaskan Bahrain, ia sudah tentu menjadi satu motivasi yang cukup bagus dan memberikan impak yang sangat baik untuk kami meneruskan saingan yang lebih baik dan hebat," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Pada masa yang sama, Kim Swee juga berkata, kehadiran tiga tonggak utamanya yang kembali menjalani latihan, Syahrul Azwari Ibrahim, Mohd. Fadhli Shas dan Irfan Fazail akan memberinya banyak pilihan menjelang aksi menentang Bahrain, namun tahap kecergasan mereka tetap dipantau.

"Kehadiran tiga pemain itu (Syahrul, Fadhli dan Irfan) adalah berita baik buat kami, namun saya tidak mahu terburu-buru membuat sebarang keputusan (sama ada mereka akan diturunkan atau sebaliknya).

"Selepas meneliti tahap kecergasan mereka, saya akan nilai prestasi mereka sebelum aksi menentang Bahrain.

"Apa yang paling penting ialah kami tidak akan berputus asa untuk meneruskan perjuangan walaupun saya menyedari misi Bahrain adalah untuk mencari kemenangan," ujarnya.

Sebelum ini, Bahrain tewas dua kali kepada Jepun iaitu 1-3 (aksi pertama) dan 0-2 pada aksi kedua.

"Saya yakin mereka sudah terdesak untuk mencari kemenangan," tambah Kim Swee.

Full content generated by Get Full RSS.

Mampukah Chong Wei?

Posted:

Mampukah Chong Wei?

Mampukah Chong Wei?


CHONG WEI berdepan musuh tradisinya, Lin Dan pada aksi separuh akhir Kejohanan Siri Super Terbuka China hari ini.


MAMPUKAH jaguh perseorangan negara, Datuk Lee Chong Wei membuang badi kekalahan ke atas bintang sensasi China, Lin Dan?

Persoalan tersebut hanya akan terjawab apabila kedua-dua pemain membuat perhitungan pada aksi separuh akhir Kejohanan Badminton Siri Super Terbuka China hari ini.

Terdahulu, tampil selaku pemain pilihan pertama kejohanan, Chong Wei tidak berdepan halangan untuk menempah slot ke peringkat separuh akhir apabila mudah menewaskan perseorangan Jepun, Sho Sasaki 21-18, 21-13 pada aksi suku akhir di Shanghai semalam.

Lin Dan pula mara selepas membenam cabaran Jan O Jorgensen dari Denmark 21-17, 21-14 dalam satu lagi pertemuan suku akhir.

Pertemuan menentang Lin Dan kali ini dianggap sebagai medan terbaik buat Chong Wei untuk menebus kekecewaannya tewas ditangan Lin Dan sebanyak dua kali berturut-turut.

Sebelum ini, Lin Dan telah menghalang impian Chong Wei untuk merekodkan kejuaraan dunia pertamanya apabila menewaskan pemain No. 1 dunia itu 20-22, 21-14, 23-21 pada aksi final yang berlang- sung di London.

Kehebatan jaguh perseorangan negara Tembok Besar itu diterus- kan apabila turut berjaya menewaskan Chong Wei 21-16, 21-14 pada aksi separuh akhir Terbuka Hong Kong minggu lalu.

Justeru, pertembungan kali ini merupakan peluang terbaik buat Chong Wei untuk menutup mulut pengkritik yang sering memperti- kaikan statusnya selaku pemain No. 1 dunia setiap kali tumbang di tangan Lin Dan.

Bagi Lin Dan, dia yang masih segar dengan kejayaan merekodkan kejuaraan kelima pada Terbuka Hong Kong minggu lalu pasti- nya mahu meneruskan rentak kecemerlangan tersebut.

Berdasrkan rekod pertemuan kedua-dua pemain, ternyata ia memihak kepada Lin Dan yang mencatatkan 17 kemenangan daripada 25 perlawanan.

Sementara itu, turut beraksi pada aksi suku akhir semalam ialah beregu lelaki utama negara, Koo Kien Keat-Tan Boon Heong dan juga beregu campuran, Chan Peng Soon-Goh Liu Ying.

Kien Keat-Boon Heong berdepan Ko Sung Hyun-Yoo Yeon Seong (Korea Selatan), manakala Peng Soon- Liu Ying menentang Songphon Anugritayawon-Kunchala Voravichitchaikul dari Thailand.

Full content generated by Get Full RSS.

Magis 'Apex' ditagih sekali lagi

Posted:

Magis 'Apex' ditagih sekali lagi

Magis 'Apex' ditagih sekali lagi

Oleh AHMAD FAZLI MOHD. YADI
sukan@kosmo.com.my

SENTUHAN magis penjaga gol sensasi negara, Khairul Fahmi Che Mat atau lebih dikenali sebagai 'Apex' sekali lagi ditagih pada aksi Kumpulan C kelayakan Olimpik 2012 peringkat Zon Asia menentang Bahrain di Stadium Nasional, Bukit Jalil malam esok.

Meskipun dibolosi dua kali pada aksi menentang Syria Rabu lalu, menerusi S. Solaiman dan Nas- souh Nakkdahli, persembahan 'Apex' ternyata cukup cemerlang apabila berjaya mengagalkan beberapa percubaan bahaya Syria.

Persembahan cemerlang kapten skuad Harimau Muda itu juga antara faktor atas kejayaan mereka mempertahankan pingat emas acara bola sepak pada Sukan SEA 2011 baru-baru ini.

Namun, bagi pemain kelahiran Kelantan itu, dia tidak mahu mengingati kekalahan mahupun kemenangan manis pada Sukan SEA, sebaliknya mahu membaiki kesila- pan dalam usaha untuk terus menampilkan aksi buat pasukan negara.

Jelasnya, dia sangat berbangga dengan pengiktirafan yang diberikan tetapi ia harus dilupakan terlebih dahulu bagi memberikan tumpuan sepenuhnya pada perlawanan menentang Bahrain ini.

"Apa yang penting, kami perlu melupakan kekalahan lalu (bertemu Syria) dan memperbaiki kesilapan dengan segera untuk terus memberikan persembahan yang terbaik ketika menentang Bahrain nanti.

"Apa yang menjadi keutamaan kini adalah mahu membantu pasukan memburu tempat kedua dalam saingan Kumpulan C ini," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Lantaran itu, dia menyeru rakan- rakan sepasukan supaya beraksi dengan lebih bersungguh-sungguh dan fokus sepanjang 90 minit permainan tersebut kelak.

Katanya, kekalahan kepada Syria juga antara faktornya untuk kembali bangkit dan berazam untuk terus mempamerkan persembahan yang memberangsangkan.

"Saya berharap kami dapat memberikan fokus seratus peratus ketika beraksi selama 90 minit menentang Bahrain tanpa melakukan sebarang kesilapan kecil dan memanfaatkan peluang untuk menja- ringkan gol.

"Kekalahan kepada Syria juga menjadi pembakar semangat kepada kami untuk terus berusaha dan berazam untuk melakarkan kemenangan pertama jurulatih, Ong Kim Swee di laman sendiri," ujarnya.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Dunia

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Dunia


Pertempuran di Kaherah ditamatkan

Posted:

Pertempuran di Kaherah ditamatkan

Pertempuran di Kaherah ditamatkan

SEJUMLAH penunjuk perasaan berdiri di belakang kawat berduri di Dataran Tahrir, Kaherah semalam.


KAHERAH - Polis dan kumpulan penunjuk perasaan bersetuju untuk mengelakkan konfrontasi selepas kedua-dua belah pihak bertempur di jalanan sejak lima hari lalu dengan menyebabkan sekurang-kurangnya 40 orang terbunuh.

Dalam perkembagan yang sama, tentera Mesir yang memerintah Mesir buat sementara juga mengeluarkan kenyataan bagi memohon maaf ekoran kehilangan nyawa orang awam.

Pihak tentera berikrar akan membawa ke muka pengadilan mereka yang bertanggungjawab menyebabkan kematian penunjuk perasaan di Dataran Tahrir dan tempat-tempat lain di Mesir.

Sehingga semalam, askar-askar menggunakan palang besi dan pagar berduri untuk membina halangan yang memisahkan penunjuk perasaan dengan pihak polis di jalan-jalan keluar dari Dataran Tahrir ke Kementerian Dalam Negeri.

Kebanyakan pertempuran melibatkan penunjuk perasaan dan polis berlaku di jalan-jalan tersebut.

Keputusan untuk tidak berkonfrontasi itu berkuat kuasa sekitar pukul 6 pagi waktu Mesir.

Polis dan penunjuk perasaan bersetuju untuk berhenti bertempur selepas dinasihati oleh beberapa ulama tempatan.

Jalan-jalan raya di mana pertempuran berlaku hampir keseluruhannya dilitupi serpihan, debu, kasut dan topeng muka yang digunakan penunjuk perasaan untuk melindungi diri daripada gas pemedih mata polis.

Kekacauan di sekitar Dataran Tahrir yang bermula pada Sabtu lepas merupakan keganasan berterusan yang paling panjang sejak kebangkitan rakyat selama 18 hari yang menyebabkan Presiden Hosni Mubarak meletak jawatan pada 11 Februari lalu.

Junta tentera mengambil alih pemerintahan negara buat sementara waktu selepas Hosni meletakkan jawatan. - Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Pemuda tampar muka Menteri Pertanian India

Posted:

Pemuda tampar muka Menteri Pertanian India

Pemuda tampar muka Menteri Pertanian India


HARVINDER SINGH yang menampar Menteri Pertanian India, Sharad Pawar, ditahan dalam sebuah kereta polis di New Delhi semalam.


NEW DELHI – Seorang pemuda menampar muka Menteri Pertanian India, Sharad Pawar semalam untuk menarik perhatian berhubung kenaikan harga makanan dan amalan rasuah di negara berkenaan.

Ketika kejadian, Pawar yang berusia 71 tahun sedang bercakap kepada sekumpulan pemberita dalam satu majlis politik apabila dia diserang oleh lelaki tersebut.

Beberapa laporan berita televisyen menyatakan, lelaki itu menjerit slogan tentang harga makanan yang melambung tinggi dan gejala rasuah.

Imej di stesen televisyen menunjukkan penyerang itu memegang sebilah pisau semasa dia ditarik keluar oleh beberapa pengawal keselamatan dan pembantu Pawar.

"Tahukah anda kenapa saya memukul beliau? Orang ramai di negara ini tertekan. Adakah saya salah?" jerit lelaki itu semasa dia dibawa keluar oleh beberapa pengawal keselamatan peribadi yang menangkapnya.

Stesen televisyen tempatan, CNN-IBN TV melaporkan penyerang itu kini ditahan polis.

Menurut agensi berita AP, Pawar tidak cedera teruk dalam insiden tersebut.

Menurut laporan agensi berita Bernama, Pawar yang memberi reaksi mengenai kejadian itu menyatakan perbuatan itu adalah bodoh.

Ketika ditanya sama ada dia akan mengemukakan dakwaan terhadap penyerangnya, menteri itu berkata, terpulang kepada polis untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Pawar berkata, penyerang itu dilihatnya berdiri dalam kumpulan wartawan dan dia mungkin mengambil kesempatan daripada kawalan keselamatan yang longgar.

Semasa ditampar, Pawar hilang imbangan badan dan kelihatan tidak peduli dengan kejadian itu sebelum menuju ke pintu keluar auditorium dan memasuki sebuah kereta yang sedang menunggunya.

"Saya merancang untuk datang ke majlis itu untuk menampar menteri tersebut," kata penyerang Pawar, Harvinder Singh.

Perdana Menteri India, Manmohan Singh turut mengutuk kejadian itu. – Agensi

Full content generated by Get Full RSS.

Duit siling kuno ditemui di Baitulmuqaddis

Posted:

Duit siling kuno ditemui di Baitulmuqaddis

Duit siling kuno ditemui di Baitulmuqaddis


SALAH satu duit siling kuno yang ditemui di belakang Tembok Ratapan di Bandar Lama, Baitulmuqaddis dipamerkan kepada wartawan kelmarin.


BAITULMUQADDIS, Israel - Sepasukan ahli arkeologi Israel menemui sejumlah duit siling kuno dekat Tembok Ratapan di Bandar Lama di sini.

Beberapa ahli arkeologi berkata, duit siling berkenaan yang digunakan sekitar 15 Tahun Masihi ditemui di dalam tempat mandi orang Yahudi di kaki dinding barat Kuil Kedua.

Menurut mereka kelmarin, kuil itu dimusnahkan oleh tentera Rom pada tahun 70 Tahun Masihi.

Semasa penggalian dilakukan, ahli-ahli arkeologi menemui tempat mandi itu yang digelar mikveh.

Ia ditutup dengan batu-bata untuk memberi laluan kepada pembinaan tembok tersebut yang dibina di atas tempat mandi berkenaan.

Siling kuno itu ditemui di bahagian tempat mandi yang tidak ditimbus.

"Sehingga hari ini, adalah dipercayai bahawa semua tembok berkenaan telah dibina oleh Raja Herod," kata seorang pakar arkeologi Pihak Berkuasa Antikuiti Israel, Eli Shakoun yang mengetuai kerja-kerja menggali bersama Profesor Ronny Reich dari Universiti Haifa.

"Apabila kami menemui duit siling ini yang bertarikh 20 tahun selepas kematian Raja Herod, kami merumuskan bahawa bukan raja berkenaan yang membina bahagian tembok ini," katanya. - AFP

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my

Kosmo Online - Pesona

0 ulasan
Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
sumber :-

Kosmo Online - Pesona


Pneumokokal membawa maut maut

Posted:

Pneumokokal membawa maut maut

Pneumokokal membawa maut maut

Oleh NURUL IZZA ROSLY

MUNGKIN ramai pernah mendengar perkataan pneumokokal, namun tidak semua yang tahu apa pneu- mokokal itu sebenarnya.

Jika anda mempunyai anak kecil dan tidak pernah mengambil vaksin pneu- mokokal atau tidak mahu memberi- kan anak anda vaksin itu, anda perlu berfikir sekali lagi selepas anda membaca artikel ini.

Pneumokokal merupakan suatu penyakit yang berpunca daripada keha- diran bakteria Streptococcus pneumoniae (pneumokokus).

Punca kematian kanak-kanak

Ia biasanya ditemui di dalam saluran pernafasan kanak-kanak dan disebarkan melalui batuk atau bersin.

Kini terdapat lebih daripada 90 jenis pneumokokal yang diketahui, namun hanya lebih kurang 10 peratus dari- padanya boleh menyebabkan penyakit yang serius.

Bakteria itu menyebabkan jangkitan invasif termasuk bakteremia/sepsis (jangkitan bakteria dalam darah), meningitis (radang membran yang menyelaputi saraf tunjang dan otak), pneumonia (radang paru-paru) dan otitis media (jangkitan telinga tengah).

Tahukah anda bahawa penyakit pneumokokal merupakan punca utama kesakitan dan kematian kanak-kanak di seluruh dunia?

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), penyakit pneumokokal mengakibatkan sehingga satu juta kematian dalam kalangan kanak-kanak berusia kurang daripada lima tahun di seluruh dunia.

Ia meragut lebih banyak nyawa kanak-kanak berbanding penyakit AIDS, malaria dan campak secara bergabung.

"Lebih separuh daripada kejadian dan kematian akibat penyakit pneu- mokokal berlaku di rantau Asia Pasifik yang merangkumi 28 peratus daripada kematian berkaitan pneumokokus global.

"Kita perlu mendidik ibu bapa dan orang ramai tentang cara melindungi kanak-kanak daripada penyakit pneumokokal kerana kesan penyakit ini adalah amat buruk tetapi sebenarnya boleh dielakkan," kata Pakar Perunding Pediatrik Hospital Pakar Damansara, Datuk Dr. Musa Mohd. Nordin.

Tambahnya, kaedah pencegahan berkesan perlu disediakan untuk semua kanak-kanak di Malaysia.


ANAK kecil tidak perlu menderita hanya kerana kegagalan ibu bapa memberikan mereka suntikan vaksin pneumokokal.


Di Asia sahaja, hampir seorang kanak-kanak di bawah usia lima tahun meninggal dunia setiap dua minit akibat penyakit pneumokokal.

Menurut WHO, penyakit pneumoko- kal adalah punca kematian yang boleh dicegah dengan vaksin dan imunisasi boleh dianggap sebagai cara paling cekap dan menjimatkan kos untuk mengurangkan penyakit dan kematian.

Dr. Musa yang juga Ahli Pengasas Pakatan Strategik Asia bagi Pencega- han Penyakit Pneumokokal (ASAP) turut menceritakan pengalamannya berdepan dengan beberapa kes meli- batkan kanak-kanak yang menghidap penyakit tersebut.

"Seorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun datang dengan batuk yang berlarutan selama tiga minggu, demam panas, tidak memberikan respons terhadap antibiotik. Di hospi- tal, keadaannya lemah, nafasnya laju dan dada berombak.

"X-ray menunjukkan paru-parunya penuh dengan cecair. Apabila dikeluarkan cecair itu kita dapati bakteria pneumokokus di dalamnya. X-ray mendapati paru-parunya mengalami kerosakan yang teruk," ceritanya.

Sambungnya lagi, kes kedua meli- batkan seorang bayi perempuan berusia lima bulan yang telah demam selama 36 jam, masalah pemakanan (poor feeding) dan muntah.

"Dari klinik saya bergegas ke Unit Rawatan Rapi dan kami sedaya upaya melakukan yang terbaik untuk menyelamatkannya, namun bayi tersebut meninggal dunia selepas masa 10 minit.

"Perkara seperti ini tidak seharusnya berlaku kerana ia dapat dielakkan dan dapat menyelamatkan nyawa dengan memberikan vaksin," katanya.

Jelasnya, pemberian vaksin pneu- mokokal bukan sahaja memberikan perlindungan kepada kanak-kanak, malah turut melindungi seluruh ahli keluarga kerana kuman tersebut tidak akan disebarkan kepada orang sekeli- ling.

Pemberian vaksin pneumokokal itu mampu mengurangkan penyakit tersebut kepada 99 peratus bagi mereka yang mengambilnya dan menunjukkan penurunan 60 peratus terhadap mereka yang berusia 50 tahun ke atas tanpa mengambil vaksin tersebut.

"Mengenai menjadikan vaksin ini sebahagian daripada Program Imunisasi Kebangsaan (NIP), kita telah meng- utarakan perkara itu kepada Kementerian Kesihatan Malaysia sejak 2005 lagi dan ia mengambil masa sedikit," katanya.

Laman web pneumokokal


GAMBARAN X-ray yang menunjukkan paru-paru yang mengalami pneumonia.


Sejajar dengan usaha meningkatkan kesedaran masyarakat berhubung penyakit pneumokokal, Pfizer (Malaysia) Sdn. Bhd. dengan sokongan ASAP, Pitter Patter, parenting2u.com dan SJ Echo melancarkan sebuah laman web baharu iaitu www.abc4pneumococcal. com baru-baru ini.

Laman tersebut bertujuan meningkatkan kesedaran tentang penyakit pneu- mokokal dan menekankan hakikat bahawa penyakit itu boleh dicegah menerusi pemvaksinan.

Sempena Hari Pneumonia Sedunia yang disambut di seluruh dunia pada 12 November lalu, pelancaran laman web tersebut diadakan sebagai lanjutan Kempen Sasarkan Liputan Lebih Luas (ABC) yang dilancarkan bulan Jun lalu.

Ia menyeru ibu bapa dan individu yang memperjuangkan matlamat sama untuk menyokong seruan bagi memastikan setiap kanak-kanak di Malay- sia dilindungi daripada penyakit pneu- mokokal menerusi vaksinasi.

Laman web www.abc4pneumococ- cal.com mengandungi pelbagai maklu- mat tentang segala perkara yang berkaitan dengan penyakit itu, sekali gus ibu bapa boleh melindungi anak mereka daripada jangkitan.

Kempen itu turut menggalakkan ibu bapa untuk menandatangani ikrar sokongan dalam menyeru agar pemvaksinan dimasukkan sebagai Program Imunisasi Kebangsaan.

Presiden dan Pemimpin Serantau Asia Pasifik bagi Persekutuan Organi- sasi Meningitis (CoMO), Bruce Lan- goulant memberitahu, penyakit pneu- mokokal perlu diambil perhatian.

"Saya merupakan seorang bapa kepada seorang anak yang pernah menghidap penyakit pneumokokal. Semasa berusia enam bulan, anak perempuan saya, Ashleigh menghidap penyakit pneumokokal yang menyebabkan meningitis.

"Ia menyebabkan anak saya pekak sepenuhnya, sawan dan kurang upaya dari segi intelektual. Saya merupakan salah seorang daripada ribuan ibu bapa dan keluarga yang mengalami kesan penyakit yang mengancam nyawa ini," luahnya.

Perjuangan ibu

Beberapa ibu bapa yang hadir pada majlis pelancaran tersebut turut berpeluang melontarkan pandangan serta berkongsi pengalaman.


PERLINDUNGAN vaksin pneumokokal kepada kanak-kanak mampu melindungi mereka daripada penyakit-penyakit yang membawa maut.


Pengalaman yang dikongsi oleh Zura Baharudin, 29, amat menyentuh hati pe- nulis dan membuatkan hadirin sebak.

"Saya mempunyai seorang anak lelaki berusia 11 bulan yang baru sahaja keluar hospital Jun lalu kerana penya- kit pneumokokal meningitis.

"Pada mulanya saya tidak tahu ia adalah pneumokokal kerana hanya menyangka anak saya mengalami demam biasa. Tetapi selepas dia muntah-muntah tanpa henti, tidak kenal saya seba- gai ibunya, saya terus bergegas ke hos- pital. Anak saya dimasukkan ke ICU selama lima hari," ceritanya menahan sebak.

Zura amat sedih melihat keadaan anaknya. Lebih terkilan apabila menyedari keadaan tersebut tidak sepa- tutnya berlaku jika dia memberikan vaksin pneumokokal kepada anaknya.

"Syukur, kini anak saya berusia 16 bulan kembali sihat dan dia membesar seperti kanak-kanak lain. Sejak keja- dian itu, saya lebih memahami apa itu pneumokokal dan mula menyebarluaskan mesej mengenainya melalui blog saya, Facebook dan memberitahu kepada rakan-rakan saya betapa pentingnya mengambil vaksin pneu- mokokal ini," katanya.

Sebelum ini Zura pernah mendengar mengenai pneumokokal, namun dia enggan memberikan vaksin tersebut kepada anaknya.

"Ketika melihat anak saya terlantar di hospital, saya ingatkan saya akan kehilangannya selama-lamanya.

"Saya tidak mahu ibu bapa di luar sana membuat kesilapan sama yang saya lakukan. Mencegah itu lebih baik daripada merawat," ujarnya.

Full content generated by Get Full RSS.

Hari Ungu untuk anak autisme

Posted:

Hari Ungu untuk anak autisme

Hari Ungu untuk anak autismeRUANG legar Suria KLCC iaitu pusat membeli-belah yang menjadi mercu tanda ibu negara Kuala Lumpur bertukar wajah apabila disimbahi warna ungu bermula 10 hingga 13 November lalu.

Lazimnya ruang legar tengah Suria KLCC itu hanya menjadi medan lalu lalang pengunjung namun, selama tiga hari aura ungu sangat dominan di ruang tersebut lantaran berlangsungnya Kempen Purple Day 2011 atau Hari Ungu.

Tahun ini merupakan tahun kedua Suria KLCC meneruskan inisiatifnya bagi mengumpul dana sebanyak RM100,000.

Dana yang terkumpul sepanjang kempen diadakan akan disalurkan kepada Persatuan Kebangsaan Autisme Malaysia (National Autism Society of Malaysia) atau Nasom.

Kempen itu diperkenalkan buat julung-julung kalinya pada tahun 2010 untuk membantu Nasom mendidik ibu bapa dan masyarakat Malaysia mengenai autisme.

Membantu anak austisme

Hadir pada majlis pelancaran tersebut ialah Timbalan Pengarah Bahagian Kawalan Penyakit Kementerian Kesihatan, Dr. Zainal Ariffin Omar, Ketua Pegawai Eksekutif Suria KLCC, Andrew Brien dan Pengerusi Persatuan Kebangsaan Autisme Malaysia, Teh Beng Choon.

Autisme merujuk kepada gangguan perkembangan otak yang dicirikan dengan masalah hubungan sosial, komunikasi, emosi, kurang kebolehan imaginasi dan bermain. Penghidapnya juga menunjukkan tingkah laku terhad dan berulang, biasanya berkaitan minat, aktiviti dan perangai.Anak autisme sering dilabel sebagai kanak-kanak berkelakuan pelik, berada dalam dunianya sendiri dan berkemungkinan besar keciciran dalam pelajaran.

"Pada tahun lalu, kami berjaya mengumpulkan RM42,448 untuk membantu kanak-kanak autisme di Malaysia.

"Kami percaya autisme adalah pilihan tepat bagi inisiatif kemasyarakatan kami. Dengan adanya sokongan padu daripada para penyewa kami serta orang ramai, kami berharap dapat membantu anak-anak autisme menjalani kehidupan yang lebih bermakna," kata Andrew.

Tambahnya, pada tahun ini, pihaknya telah memanjangkan tempoh kempen Purple Day agar lebih ramai pelanggan berpeluang untuk menyertainya.

"Dengan sokongan mereka, kami berupaya untuk mengumpulkan lebih banyak dana buat Nasom dan membantu mereka menyebarkan informasi mengenai autisme," ujarnya.

Pelbagai aktiviti berinformasi dan menyeronokkan disediakan oleh Suria KLCC buat para pengunjungnya dari 10 November hingga 13 November lalu.

Selain menambah pengetahuan mengenai autisme, para pengunjung juga berpeluang untuk beramal.

Antara aktiviti yang akan dijalankan adalah pameran, jualan hasil karya seni dan persembahan nyanyian oleh kanak-kanak autisme, pertunjukan fesyen dan galeri informasi autisme.


KAKITANGAN Suria KLCC membantu seorang pengunjung cilik untuk bermain permainan yang disediakan.


Orang ramai yang ingin menderma boleh menyertai pelbagai aktiviti menyeronokkan yang disediakan di gerai-gerai sekitar kawasan ruang tengah Suria KLCC dengan bayaran RM3.

Mereka yang berminat untuk bergambar bersama The Purple Man hanya perlu membayar RM5, manakala mereka yang ingin bergambar bersama artis tempatan seperti Hillary Ang dan Cromox hanya perlu membayar RM10.

Orang ramai juga boleh membeli baju T hasil karya adik Akhtar dari Nasom pada harga RM30, manakala beg tote Purple Day dijual pada harga RM25.

Bagi pengunjung Suria KLCC yang didapati memakai apa sahaja barangan berwarna ungu, mereka bakal menerima hadiah misteri daripada Suria KLCC.

Para pembeli yang membelanjakan RM500 ke atas (gabungan dua resit) pula akan menerima hadiah eksklusif Purple Day.

Turun padang gotong-royong


KANAK-KANAK teruja dan seronok menerima belon daripada badut sempena sambutan Hari Ungu.


Selain mengumpulkan wang bagi membantu kanak-kanak autisme, kakitangan Suria KLCC tidak melepaskan peluang turun padang berkunjung ke pusat vokasional dan empat buah rumah pendidikan Nasom yang terletak di Bandar Puteri Klang, Selangor pada 11 November lalu sejajar dengan inisiatif kemasyarakatannya.

Antara aktiviti yang dilakukan termasuklah membersih, mengecat serta membaiki kerosakan yang terdapat di pusat vokasional dan rumah-rumah pendidikan tersebut.

"Memandangkan banyak waktu dihabiskan oleh kanak-kanak ini di pusat vokasional dan rumah-rumah pendidikan ini, memang wajar bagi kami melakukan aktiviti-aktiviti yang dapat membantu menyediakan suasana pembelajaran yang bersih, selesa dan menyeronokkan," kata Andrew yang turut mengeluarkan peluh di Pusat Nasom untuk mencuci van untuk kegunaan kanak-kanak pusat tersebut. - NURUL IZZA ROSLI

Full content generated by Get Full RSS.

Minuman soda beri guarana

Posted:

Minuman soda beri guarana

Minuman soda beri guarana


ZESTA merupakan minuman yang dihasilkan daripada buah beri guarana.


DENGAN slogan Let's you do more!, Fraser & Neave (F&N) Malaysia membuat pelancaran minuman terbaharu soda berperisa beri guarana yang lazat iaitu Zesta.

Sebagai pemula trend yang tersendiri, Zesta mendapat inspirasi daripada kandungan semula jadi beri tropika guarana dari Amazon, Amerika Selatan. Beri guarana bukan sahaja lazat tetapi juga merupakan sumber tenaga yang menyegarkan badan dan mencerdaskan minda.

Minuman itu direka untuk memenuhi keperluan pelanggan yang memilih gaya hidup yang penuh keriangan bagi melengkapi selera mereka.

Ketua Pegawai Eksekutif F&N, Datuk Ng Jui Sia berkata, Zesta adalah minuman terbaharu yang melengkapi rangkaian jenama F&N sedia ada dan menjadikannya sebagai transisi bagi kumpulan pelanggan yang semakin berkembang.

"Hari ini kita dapat lihat dengan jelas, minuman soda yang diperkaya telah menjadi trend global dan Zesta merupakan illustrasi trend yang sedang berkembang itu.

"Zesta boleh didapati di dalam tin 325 mililiter dan botol 500 mililiter. Minuman yang menyegarkan ini boleh didapati mulai bulan ini," ujarnya lagi.

Full content generated by Get Full RSS.
Kredit: www.kosmo.com.my
 

Akhbar Kosmo

Copyright 2010 All Rights Reserved